Gemeente Geertruidenberg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Geertruidenberg"

Transcriptie

1 Z22DÖ\B Erfgoedinspecie.a.v. drs. J.R.M. Magdelijns Posbus BL Den Haag Raamsdonksveer, 0 % m m Uw brief : 28 juni 2010 Uw kenmerk : EGI/ Onderwerp : Besuurlijke reacie op rappor van de Erfgoedinspecie Behandeld door : R.F. Celle Telefoonnummer: (0162) Geache heer Magdelijns, Hieronder ref u onze besuurlijke reacie aan op he rappor van de Inspecie Insandhouding rijksmonumenen en beschermd sadsgezich, da wij op 28 juni 2010 van u hebben onvangen. Algemene reacie op de bevindingen Wij consaeren da de Inspecie zich op diverse plaasen baseer op haar seeksproefgewijze consaeringen en op gevoerde gesprekken me onder meer iniiaiefnemers. Nie geheel correc achen wij da op basis daarvan word gekomen o beoordelingen, die als algemeen geldend geformuleerd worden. De werkelijkheid is genuanceerder en posiiever dan verschillende zwar-wi opmerkingen van de Inspecie. Veel van de onderzoche plannen daeren van meer dan drie jaar geleden, waardoor nie meer helemaal is na e gaan hoe en waarom zaken gebeurd zijn. Verder hebben zich in de ijd qua gemeenelijke behandelingwijze verbeeringen voorgedaan, zoda diverse door de Inspecie geconsaeerde zaken zich al geruime ijd nie meer voordoen. Wij concluderen da wij ons in de diverse beoordelingen van de Erfgoedinspecie dan ook nie herkennen. Aan de inspecie is gevraagd om e concreiseren hoe zij bij welke plannen o beoordelingen is gekomen. De inspecie heef geanwoord di nie e zullen doen vanwege de privacy van iniiaiefnemers me wie zij heef gesproken. Er is daarmee door de Inspecie aan de gemeene nie volledig de mogelijkheid geboden van hoor en wederhoor wa beref de inhoud van he voorliggende inspecierappor. Binnen deze conex kunnen wij ook nie beoordelen of de signalen erech of onerech zijn afgegeven. Doel van de inspecie is een kwalieisverbeering bereiken van de monumenenzorg voor de rijksmonumenen en he beschermd sadsgezich. Ook wij hebben deze kwalieisverbeering o doel en zien deze als een coninu proces, waarbij ook ons ambiieniveau qua monumenenzorg en een afweging me andere belangen van belang zijn. Wij zullen in da kader zeker zorgvuldig rekening houden me he inspecierappor. Mede gezien voormelde zullen wij hier nie in deail op de bevindingen ingaan. Voorzover van belang voor de oekoms zullen wij ons sandpun vermelden in onze reacie op de Posbus Telefoon: (0162) Bank (BNG): GA Raamsdonksveer Fax : (0162) Iban NL17BNGH Vrijheidsraa 2 info@geerruidenberg.nl Bic BNGHNL2G 4941 DX Raamsdonksveer Inerne: BTW NL B01

2

3 Onderwerp : besuurlijke reacie op rappor vande Erfgoedispecie; juli 2010 aanbevelingen. Indien nie anders vermeld zullen verbeeracies zo snel mogelijk binnen een jaar worden opgepak. Wij verzoeken u om deze besuurlijke reacie zo snel mogelijk op uw websie e plaasen. Voorgenomen verbeeringen n.a.v. inspecierappor Insandhouding rijksmonumenen en beschermd sadsgezich 24 juni 2010 hoofdsuk 3/aanbevelingen: EFFECTIVITEIT Onderzoek Aanbeveling Erfgoedinspecie p. 21 Besuurlijke reacie Wij zullen zo snel mogelijk in 2010 uigangspunen opsellen in welke gevallen wij een bouw- c.q. culuurhisorische onderzoek vereisen bij plannen die monumenen en/of beschermd sadsgezich bereffen. Hierbij zullen wij diverse mogelijke onderzoeksypen en de mae van diepgang van deze onderzoeken berekken. Vooruilopend hierop zullen wij per direc bij complexere en grooschalige resauraies van monumenen en bij ingrijpende ruimelijke onwikkelingen in he beschermd sadsgezich afwegen of een bouw- c.q. culuurhisorisch onderzoek nodig is, waarvoor wij advies zullen inwinnen bij de monumenencommissie en zonodig bij de rijksdiens. Onderzoek Besuurlijke reacie Zie de reacie op aanbeveling 1. Onderzoek Aanbeveling Erfgoedinspecie p. 21 Besuurlijke reacie Hiervoor word gezorgd. He is logisch en gebruikelijk om me uikomsen van zulke onderzoeken rekening e houden bij de planvorming en bij de gemeenelijke afweging omren medewerking aan he plan. Planvorming Aanbeveling Erfgoedinspecie p. 24 Besuurlijke reacie Om een voorgenomen resauraieplan me de gemeene e bespreken is de daarvoor benoemde Monumenencommissie he eerse aanspreekpun. He conac voor een afspraak voor een gesprek van een iniiaiefnemer me de monumenencommissie loop via de beleidsmedewerker monumenenzorg en/of de conacambenaar in de gemeenewinkel. Omda hier veelal in eerse insanie sprake is van een "praapren", kan he eerse gesprek als oriënerend worden gekarakeriseerd. Van he vragen van een pre-advies word door burgers regelmaig gebruik gemaak en de indruk is da de mogelijkheid van he vragen van zo'n advies door burgers op prijs word geseld.

4 Onderwerp : besuurlijke reacieop rappor van de Erfgoedispecie; juli 2010 Planvorming Aanbeveling Erfgoedinspecie P Toes plannen voor rijksmonumenen op he fei of ze uigaan van behoud en hersel ui oogpun van monumenenzorg. Besuurlijke reacie Hiervoor word gezorgd. He is logisch en gebruikelijk om aldus e oesen. De gemeene moe verschillende belangen berekken in haar uieindelijke afweging. Planbehandeling Aanbeveling Erfgoedinspecie p. 25 milimm^mmmmimêm^^m^m^^ 6. Zorg voor een zorgvuldige planbehandeling waarbij de weelijke procedures en ermijnen worden gevolgd. Besuurlijke reacie Inmiddels is er een nieuwe vergunningenregisraiesyseem aangeschaf, welke per 1 okober 2010 in werking zal zijn. Hiermee zal de procesbewaking op een adequaere wijze worden bewaak dan in he huidige regisraiesyseem. Planbehandeling Aanbeveling Erfgoedinspecie p Laa de culuurhisorische waarden van he beschermde sadsgezich bij onwikkelingen in da gebied, kadersellend zijn en zorg bij zelfsandige projecprocedures da de uigangspunen ui he vigerende besemmingsplan zorgvuldig worden gehaneerd. Besuurlijke reacie He beschermd sadsgezich is voor de hisorische kern van Geerruidenberg beschermd in he besemmingsplan Kom Geerruidenberg. He is logisch en gebruikelijk om bij afwijkingen van he besemmingsplan zorgvuldig rekening e houden me de uigangspunen van da besemmingsplan. Voor onwikkelingen in delen van beschermd sadsgezich die nog geen bescherming hebben via he besemmingsplan zal ook zorgvuldig rekening worden gehouden me culuurhisorische waarden. Aanbeveling Erfgoedinspecie p Zorg voor een brede deskundigheid binnen de monumenencommissie. Besuurlijke reacie Wij zullen in juli/augusus 2010 een beslui nemen omren de invulling van de monumenencommissie. Wij sreven ernaar om de deskundigheid van de commissie e vergroen, me name qua culuurhisorie. Ook zal een burgerlid worden benoemd. Aanbeveling Erfgoedinspecie p Zorg voor een duidelijke rolverdeling ussen de monumenencommissie en de gemeene en laa di in de communicaie naar derden duidelijk blijken. Besuurlijke reacie De rolverdeling ussen Monumenencommissie en gemeene is duidelijk. Een en ander is vermeld in de begin 2010 geacualiseerde Verordening op de monumenencommissie en was voor 2010 ook al geregeld. Aan iniiaiefnemers word duidelijk aangegeven da he gaa om een advies van de commissie aan he college van b&w.

5 Onderwerp besuurlijke reacieop rappor van de Erfgoedispecie; juli 2010 Aanbeveling Erfgoedinspecie Voorkom ui he oogpun van een onafhankelijke beoordeling e lange ziingsermijnen. Besuurlijke reacie Hiervoor is de Verordening op de monumenencommissie van belang. De wee huidige leden zijn vanaf 2005 vas commissielid geworden. De Erfgoedinspecie ach he voor de onafhankelijkheid van de leden e prefereren om ui e gaan van een ziingsermijn van maximaal 9 jaar. Bij de benoeming door ons van leden van de monumenencommissie zal me die aanbeveling rekening worden gehouden. Aanbeveling Erfgoedinspecie p. 26 ^^^^^^^^^^^^^^^ 11. Beperk de hoeveelheid deel- en pré-adviezen door als gemeene zaken nie in een e vroeg sadium aan de adviescommissie voor e leggen. Besuurlijke reacie Wanneer een iniiaiefnemer he voornemen heef om een resauraie c.q. verbouwing ui e gaan voeren is he voor deze vaak zinvol om alvorens e gaan inveseren in advieskosen een oriënerend gesprek e hebben me de monumenencommissie die he plan gaa beoordelen in he kader van haar advisering riching he college. In eerse insanie zal er een afspraak gemaak worden me de conacambenaar en vervolgens een gesprek me de monumenencommissie. Op deze wijze kunnen in een vooroverleg al sandpunen me elkaar worden uigewisseld. De iniiaiefnemer kan zich ook in deze fase laen veregenwoordigen door een eigen deskundige. Voorgaande werkwijze bespaar de iniiaiefnemer veel ijd en geld. Bij he door de Erfgoedinspecie besudeerde plan voor he Brandepoorbasion zijn verschillende deel- en pré-adviezen gevraagd en door de monumenencommissie gegeven. Di hield samen me de bijzondere aard en complexiei van he plan in relaie me waarden van beschermd sadsgezich. Deze gang van zaken wa di plan is echer nie maagevend voor een oaalbeeld. In he algemeen is he aanal deel- en pré-adviezen beperk. Rijksdiens voor he Culureel Erfgoed Aanbeveling Erfgoedinspecie p Sel waar da aan de orde is, bouw- of culuurhisorisch onderzoek voor. Besuurlijke reacie He gaa hier om een aanbeveling aan de rijksdiens. Rijksdiens voor he Culureel Erfgoed Aanbeveling Erfgoedinspecie p Organiseer srucureel overleg me de gemeene zoda ijdige berokkenheid word geregeld. Besuurlijke reacie He gaa hier om een aanbeveling aan de rijksdiens. Er zal door de gemeene op kore ermijn een afspraak worden gemaak om he srucureel overleg ussen gemeene en rijksdiens e hervaen. Monumenencommissie Aanbeveling Erfgoedinspecie p Adviseer vanui he oogpun van de monumenenzorg en laa de gemeene de afweging van alle belangen verrichen.

6 Onderwerp : besuurlijke reacie op rappor van de Erfgoedispecie; juli 2010 Besuurlijke reacie Deze rolverdeling ussen Monumenencommissie en gemeene is duidelijk. Een en ander is vermeld in de begin 2010 geacualiseerde Verordening op de monumenencommissie en was voor 2010 ook al geregeld. Monumenencommissie Aanbeveling Erfgoedinspecie p Haneer de vasgeselde uigangspunen. Besuurlijke reacie De monumenencommissie adviseer rekening houdend me onder meer de welsandsnoa, me redengevende omschrijvingen van monumenen en beeldbepalende panden en me richlijnen voor wijzigingen van monumenen. In 2003 zijn richlijnen voor iniiaiefnemers vasgeseld voor wijzigingen van monumenen. Deze richlijnen saan in een brochure die aan de Inspecie is versrek. Monumenencommissie Aanbeveling Erfgoedinspecie p M^-^_ 16. Vraag om bouwhisorisch onderzoek waar da aan de orde is voor een goede beoordeling van een resauraieplan. Besuurlijke reacie He rappor van de Erfgoedinspecie is versrek aan de monumenencommissie. Zij zal bij de advisering rekening houden me deze aanbeveling. Zie ook de reacie op aanbeveling 1. Provincie Aanbeveling Erfgoedinspecie p Zorg voor afsemming me relevane parijen die zich me culuurhisorische waarden bezig houden, bij projecen waarbij deze waarden een rol spelen. Daarbij gaa he zowel om exerne parijen zoals de rijksdiens als relevane afdelingen binnen de provincie zelf. Besuurlijke reacie He gaa hier om een aanbeveling aan de provincie. Beslui Aanbeveling Erfgoedinspecie p Zorg voor een duidelijke besuurlijke afweging in de besluien. Besuurlijke reacie Er is inmiddels acie ondernomen om ervoor e zorgen da di alijd gebeur in besluien bereffende monumenenvergunningen. Beslui Aanbeveling Erfgoedinspecie p Geef de kern van de adviezen van parijen als de monumenencommissie en de rijksdiens in besluien aan in plaas van ernaar e verwijzen. Besuurlijke reacie Er is inmiddels acie ondernomen om ervoor e zorgen da di alijd gebeur in besluien bereffende monumenenvergunningen. Uivoering Aanbeveling Erfgoedinspecie P Zorg voor deskundig oezich bij resauraiewerkzaamheden aan rijksmonumenen.

7 Ons kenmerk : RO//'2010/2576 Onderwerp : besuurlijke reacie op rappor van de Erfgoedispecie; juli 2010 Besuurlijke reacie Wij zijn voornemens om enkele verbeerpunen e gaan oepassen, namelijk: - in voorkomende gevallen de Monumenenwach en he Monumenenhuis meer e berekken bij de uivoering en kennisoverdrach; - onderzoeken wa de mogelijkheden zijn o samenwerking binnen regionaal verband op he vlak van specifiek monumenenoezich; WAARBORG kennis Aanbeveling Erfgoedinspecie P. 35 1M ^^^ 21. Zorg binnen he gemeenelijk apparaa voor de verdere onwikkeling van kennis op he gebied van resauraieechniek en culuurhisorie. Besuurlijke reacie Ons sreven is er op gerich om me onze exerne adviseurs, zoals de Monumenencommissie, he Monumenenhuis en adviseurs op he gebied van de RO, hierover nader in gesprek e gaan om e onderzoeken op welke aspecen we op kore ermijn o een voor alle parijen aanvaardbare verbéerslag kunnen komen. Ook zal onderzoch worden of he mogelijk is binnen de regiogemeenen Wes Braban kennis e delen en gebruik e maken van eikaars experise. Wa beref beref beleid maken he volgende. De kennis qua culuurhisorie zal verder worden vergroo. De beleidsmedewerker monumenenzorg zal kennis acueel houden en vergroen, onder meer via he volgen van geriche cursussen. Ook willen wij culuurhisorische waarden verder in beeld brengen. Zie ook onze reacie onder aanbeveling 22. Verder is van belang da wij de deskundigheid van de monumenencommissie willen vergroen, me name qua culuurhisorie. Beleid Aanbeveling Erfgoedinspecie p Zorg voor een acueel inegraal monumenenbeleid me bijvoorbeeld aandach voor bouwhisorisch onderzoek, culuurhisorische waardenkaaren en de inbedding van ^^^^^ culuurhisorische waarden bij ruimelijke onwikkelingen en een uivoeringsprogramma. Besuurlijke reacie Wij willen culuurhisorische waarden verder in beeld brengen (bijvoorbeeld via een srucuurvisie culuurhisorie, een culuurhisorische waardenkaar en een erfgoednoa) di in relaie me de nog landelijk ui e werken beleidsbrief van de miniser over modernisering van de monumenenzorg. Er zal bezien worden of he verder in beeld brengen van culuurhisorische waarden en he verder uiwerken van de wijze van rekening houden hiermee onder meer bij ruimelijke onwikkelingen voor een deel al opgepak kan worden voorda die landelijke uiwerking er is. Di geld ook voor inegraal monumenenbeleid en een uivoeringsprogramma. Ook word verwezen naar onze reacie op aanbeveling 1. Toezich en handhaving Aanbeveling Erfgoedinspecie p Haneer he gemeenelijk handhavingsbeleid voor monumenen da in 2002 is vasgeseld. Besuurlijke reacie Bij geconsaeerde srijdige zaken word he gemeenelijk handhavingsbeleid gehaneerd. Srijdige zaken worden in beeld gebrach en er word overleg gepleegd me de berokkene. Voorda handhavingsmiddelen worden ingeze

8 Ons kenmerk Onderwerp RO//2010/2576 besuurlijke reacie op rappor van de Erfgoedispecie; juli 2010 dien e worden bezien of legalisaie kan en dien er een zorgvuldige belangenafweging plaas e vinden. Informaieoverdrach Aanbeveling Erfgoedinspecie p Verserk de informaievoorziening naar exerne parijen waardoor derden goed op de hooge zijn en weersand word voorkomen. Besuurlijke reacie He verbeeren van de informaievoorziening is een coninu proces da onze aandach heef. De diverse negaieve bevindingen door de Inspecie worden echer nie herkend. Er zijn nie eerder signalen onvangen da mensen onvoldoende of nie goed geïnformeerd zouden zijn. De inseek is juis om ervoor e zorgen da mensen goed geïnformeerd worden. He srucureel overleg ussen gemeene en rijksdiens zal worden herva. He conac me de door de Inspecie bedoelde hisorische vereniging is inmiddels aangehaald. Burgerneese De sècrear Hoogachend, ehoude^ van Geern de f

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties 1 STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM Proocol Collegiale Visiaies Inleiding Aanleiding projec collegiale visiaie De gymnasia van de SHZG werken seeds inensiever samen aan de kwaliei van de gymnasiumopleiding,

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B in deze vertegenwoordigd door C te D vs E te F : No-claimteruggave : : 7 november 2007

BINDEND ADVIES. : A te B in deze vertegenwoordigd door C te D vs E te F : No-claimteruggave : : 7 november 2007 STICHTING KLACHTEN EN GESCHILLEN ZORGVERZEKERINGEN A BINDEND ADVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B in deze veregenwoordigd door C e D vs E e F : No-claimeruggave : 20070983 : 7 november 2007

Nadere informatie

Uw auto in 3 simpele stappen

Uw auto in 3 simpele stappen Uw auo in 3 simpele sappen 1 Als financieringsmaaschappij van Fia Group Auomobiles SA is Fia Financial Soluions als geen ander op de hooge van he Ialiaanse auoaanbod. Daarnaas beschik Fia Financial Soluions

Nadere informatie

Financiële hulpaanvragen, hoe gaat u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie

Financiële hulpaanvragen, hoe gaat u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie Financiële hulpaanvragen, hoe gaa u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie Ieder jaar word in uw gemeene een collecerooser vasgeseld. Daarin is plaas voor projecen

Nadere informatie

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem Fibbe Advocaen Wilhelminasraa 66 2011 VP Haarlem Wij, Fibbe Advocaen e Haarlem, doen ons bes om u zoveel mogelijk van diens e zijn. Daarom willen wij u vragen mee e werken aan een klanevredenheidsonderzoek.

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008 BINDEND ADVIES f Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs C e D : Geneeskundige zorg MRI-onderzoek : 20072296 : 12 maar 2008 Posadres Posbus 291 3700 AG Zeis Bezoekadres Sparrenheuvel16 3708 E Zeis

Nadere informatie

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen.

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen. Gemeene Ede Memo Aan : Gemeeneraad Van : College van burgemeeser en wehouders Daum : 5 okober 203 Zaaknummer : 594 Opgeseld door : Rikker Sniselaar, Adviseur geluid, luchkwaliei en exerne veiligheid Bijlagen

Nadere informatie

te r Geachte mevrouw Schultz van Haegen,

te r Geachte mevrouw Schultz van Haegen, e r Braban Waer NV. Telefoon 0736838888 Fa 073 683 89 99 Ineme wj.brabanwaer.n1 Kiderse www.duk1nbqabariwae.nl Miniserie van i&m Mevrouw drs. M.H. Schulz van Haegen Pos1ares Posbus 1068 Posbus 20901 2500

Nadere informatie

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten Canonpercenages He vassellen van canonpercenages bij de herziening van erfpachconracen Juli 23 SBV School of Real Esae Drs. L.B. Uienbogaard Drs. J.P. Traudes Inhoud Blz. 1. Inleiding... 3 2. Toeliching

Nadere informatie

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel rends Impac op organisaie en informaievoorziening Transparanie: van bedreiging o businessmodel Transparanie is een rend die zowel in he bedrijfsleven als in de publieke secor langzaam maar zeker in krach

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correcievoorschrif VWO 205 ijdvak wiskunde C (pilo) He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Bijlage 1: Toelichting wettelijk kader

Bijlage 1: Toelichting wettelijk kader Bijlage 1: Toeliching weelijk kader 1. Woningwe 2015 Begin 2015 is de nieuwe Woningwe aangenomen. In de we zijn aangescherpe regels voor de oegelaen inselling voor de volkshuisvesing aan genomen. Toegelaen

Nadere informatie

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten?

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten? IT-audi & Hoe goed ben u in conrol over de robuusheid van uw ICT-keen? Mehodiek voor bepalen van mae van beheersing van robuusheid in ICT-keens ICT-keens worden enerzijds seeds complexer en anderzijds

Nadere informatie

Master data management

Master data management meadaa Maser daa Aanpak voor opzeen van maserdaa-programma De kwaliei van de oenemende hoeveelheid daa in ondernemingen is van groo belang. Om die kwaliei e waarborgen kan maser daa worden oegepas. De

Nadere informatie

Testgedreven projectvoering

Testgedreven projectvoering esen Tesgedreven projecvoering Uiloop en budgeoverschrijding voorkomen In veel i-projecen worden fouen in requiremens en documenaie pas bij de esvoorbereiding ondek. Di is duur omda de fouen pas laa in

Nadere informatie

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en Leraar basisonderwijs LA Leraar basisonderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LC Salarisschaal: LA Salarisschaal: LB Salarisschaal: LB Salarisschaal: LC Werkerrein:

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2017

Correctievoorschrift HAVO 2017 Correcievoorschrif HAVO 207 ijdvak oud programma wiskunde A He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 AanIeveren scores Regels

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp-bestemmingsplan Nijmegen Midden 2015

Openbaar. Ontwerp-bestemmingsplan Nijmegen Midden 2015 Collegevoorsel Openbaar Onderwerp Onwerp-besemmingsplan Nijmegen Midden 0 Programma Sedelijke onwikkeling Porefeuillehouder B. Velhuis Samenvaing He laase (geacualiseerde) besemmingsplan voor Nijmegen

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST Gemeeneraadsvergadering Neerijnen (16046\...) BESLUITENLIJST Daum : donderdag 25 april 2013 Tijd : 19.30 uur Plaas : raadzaal gemeenehuis Neerijnen Aanwezig : mevrouw P. van Kuilenburg (GBN), de heer C.

Nadere informatie

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer IT-audi & Ousourcing in conrol Leveranciersmanagemen en hird pary reporing Via ousourcing van sandaardprocessen proberen veel organisaies hun diensverlening aan de klan e verbeeren. Om in conrol e blijven

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan: leden van de ERS in 20 Ke-conour Gedepueerde Saen Uw conacpersoon M.H.P. van Ooserhou BEL/RO Doorkiesnummer (023) 514 3952 ooserhoum@noord holland.ni

Nadere informatie

Softwarearcheologie als basis voor strategie

Softwarearcheologie als basis voor strategie sofware legacy Besuurlijke grip op sofware Sofwarearcheologie als basis voor sraegie Als he managemen grip wil krijgen op de sofware binnen de organisaie, kan onderzoek door onafhankelijke expers uikoms

Nadere informatie

Juli Beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Fysieke Leefomgeving

Juli Beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Fysieke Leefomgeving Juli 2017 Beleidsplan Vergunningverlening, Toezich en Handhaving Fysieke Leefomgeving 2017 2020 INHOUD SAMENVATTING 3 HOOFDSTUK 1 AANLEIDING 7 1.1 Waarom een VTH-beleidsplan 7 1.2 Terugblik 7 1.3 Nieuwe

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. Geschillencommissie Zorgverzekeringen, /5

BINDEND ADVIES. Geschillencommissie Zorgverzekeringen, /5 STI CHTI NG KLACHTEN EN CESCHILLEN ZORCVERZEKERINCEN,. BINDEND ADVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum A e B egen C en D e E Beëindiging 2009.00674 26 augusus 2009. Geschillencommissie Zorgverzekeringen,

Nadere informatie

CONVE NANT KI N DEROPVANG EN ONDERWIJS

CONVE NANT KI N DEROPVANG EN ONDERWIJS CONVE NANT K N DEROPVANG EN ONDERWJS { ( ì 'h!\ irl Ëf \- 'v 1, û \ e a i '.* L(l. ìli-, \ i, ù. * qr 'L,i /,! 2. \ al> - ç Di convenan beschrijf de samenwerkingsafspraken ussen de aanbieders van Kinderopvang

Nadere informatie

Ernst de Boer en Albert Kleinjan

Ernst de Boer en Albert Kleinjan archiecuur verzekeringen Inernaionale afsemming archiecuur noodzakelijk Archiecuurimpac van rends in de verzekeringswereld In de voorbije jaren is archiecuur vaak synoniem geworden aan beheersing : conroleren

Nadere informatie

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken.

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken. Wa is een raining? He doel van een rainingssessie is om me he eam en de spelers vasgeselde doelsellingen e bereiken. De doelselling van de raining bepaal de inhoud van de rainingssessie. De keuze van de

Nadere informatie

case Gelaagde berichtenuitwisseling strafrechtsketen Respect voor verschillen en uiteenlopende bevoegdheden xml/integratie Brian Dommisse

case Gelaagde berichtenuitwisseling strafrechtsketen Respect voor verschillen en uiteenlopende bevoegdheden xml/integratie Brian Dommisse xml/inegraie Respec voor verschillen en uieenlopende bevoegdheden Gelaagde berichenuiwisseling in de srafrechskeen He programma epv houd zich bezig me elekronische berichenuiwisseling in de srafrechskeen.

Nadere informatie

Privacy en cloud computing

Privacy en cloud computing legale kaders Privacy en cloud compuing Beveiliging van persoonsgegevens in de cloud E-mail leen zich goed als cloudservice. He voordeel is da de ICT-afdeling geen eigen mailserver hoef op e zeen, wa efficiëner

Nadere informatie

35faöb 26 augustus 2008 R&S

35faöb 26 augustus 2008 R&S Paraaf secrearis ADVIES AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Paraaf afdelingshoofd ADVIES VAN Daum Afdeling Opseller Telefoon Regisraie 35faöb 26 augusus 2008 R&S H.D. Weserhof 262 BW08.0849 / ONDERWERP Planschadeverzoeken

Nadere informatie

STICHTING SINGELDINGEN TE ROTTERDAM. Jaarrekening 2013. ffi

STICHTING SINGELDINGEN TE ROTTERDAM. Jaarrekening 2013. ffi STICHTING SINGLDINGN T ROTTRDAM Jaarrekening 2013 ffi a INHOUDSOPGAV ACOOUNTANTSVRSLAG 1 Beoordelingsverklaring / r 2 Algemeen Pagina JAARRKNING 1 Balans per 31 december 2013 2 Saa van baen en lasen over

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correcievoorschrif VWO 205 ijdvak wiskunde C He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

OVERZICHT. De Raad 09-12-2014 Aanvang: 19:00. Vermeerzaal 1.03. Tijd. Molendijkzaal 0.01. Raadzaal 1.02. Het Plein 19:00

OVERZICHT. De Raad 09-12-2014 Aanvang: 19:00. Vermeerzaal 1.03. Tijd. Molendijkzaal 0.01. Raadzaal 1.02. Het Plein 19:00 OVERZICHT De Raad 0--0 anvang: :00 Tijd Raadzaal.0 Molendijkzaal 0.0 Vermeerzaal.0 He Plein :00 :0 Tweerichingenvarian omgeving Kersenbaan vrz: Dijkserhuis pfh: Buijelaar secr: Bongers Onwikkeling groenvisie

Nadere informatie

Staf/JM/1101 Brand Chemie-Pack: voorkom onacceptabele lastenverzwaring A.J. Mallens (0162) r te brand bi] het

Staf/JM/1101 Brand Chemie-Pack: voorkom onacceptabele lastenverzwaring A.J. Mallens (0162) r te brand bi] het Gemeene Geerruidenberg GemeeneDnmn-»ien Reg. nr. Klass. nf. ngoenop 1 Q MAARJ 2011 M!D MA PZ OW BRW BMO Gg Diveree Paraaf Aan geadresseerde Raamsdonksveer, Ons kenmerk Onderwerp Bijlage Behandeld door

Nadere informatie

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering business alignmen case Overkoepelende aal en echnieken ArchiMae-mehode verbind archiecuurdomeinen In juli 2002 sare een aanal Nederlandse insiuen en bedrijven he projec ArchiMae. He doel is een aal voor

Nadere informatie

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggeriche aanpak van pensioenvoorliching ERIK VAN DER SPEK De laase jaren is pensioenvoorliching vaak negaief in he nieuws gewees. Ui verschillende

Nadere informatie

Zeven stappen naar succesvolle offshore uitbesteding

Zeven stappen naar succesvolle offshore uitbesteding globalisaie Zeven sappen naar succesvolle offshore uibeseding Een beheers proces voorkom eleursellingen Offshore uibeseding is een complexe manier van werken en er zijn veel verschillende onderwerpen die

Nadere informatie

BINDEND ADVIES t. : A te B vs G te H : Geneeskundige zorg; plastische chirurgie; littekencorrectie : : 23 juli 2008

BINDEND ADVIES t. : A te B vs G te H : Geneeskundige zorg; plastische chirurgie; littekencorrectie : : 23 juli 2008 ,. BINDEND ADVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs G e H : Geneeskundige zorg; plasische chirurgie; liekencorrecie : 2008.00539 : 23 juli 2008. Posadres Posbus 291. 3700 AG Zeis Bezoekadres

Nadere informatie

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis De Droomsroom He projec/documen-beheerprogramma van He Digiale Huis In he bouwvoorbereidingsproces spelen seeds meer gegevens een rol. We produceren als bezeenen informaie me een keur aan compuerprogramma

Nadere informatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie Whiepaper One Ne Efficiëner zakendoen en innoveren me mobiele communicaie One Ne is een complee oplossing voor hosed elefonie die kosen helder en beheersbaar maak, zorg voor eenvoud en de bereikbaarheid

Nadere informatie

Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d

Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d Impressie bijeenkoms provinciaal newerk d.d. 11-11-16 Op 11 november jl. was he provinciale newerk bewonersiniiaieven op he gebied van wonen, welzijn en zorg e gas bij Luneen Wil Wel. Cenraal hema was

Nadere informatie

Examen beeldverwerking 10/2/2006

Examen beeldverwerking 10/2/2006 Richlijnen Examen beeldverwerking 10/2/2006 Di is een gesloen boek examen. Communicaieapparauur en beschreven of bedruk papier of andere voorwerpen zijn dus nie oegelaen. Schrijf je naam op elk blad. Schrijf

Nadere informatie

Multidisciplinair veranderen

Multidisciplinair veranderen archiecuur Innovaief simuleer he verandervermogen Mulidisciplinair veranderen Zorgverzekeraars hebben voordurend e maken me veranderingen in regelgeving en producen. Di vereis een goede afsemming ussen

Nadere informatie

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur Trends in de inzendingen De essenies van drie jaar NK ICT Archiecuur He Nederlands Kampioenschap ICT Archiecuur is voor he eers georganiseerd in 2004 en heef o nu oe geleid o 25 archiecuurbeschrijvingen.

Nadere informatie

Aandacht voor allochtone studenten in het hoger onderwijs

Aandacht voor allochtone studenten in het hoger onderwijs Aandach voor allochone sudenen in he hoger onderwijs Inhoudsopgave Samenvaing en conclusies 5 1 Inleiding 15 1.1 Achergrond van he onderzoek 15 1.2 Opze van he onderzoek 16 1.3 Analyse van de nonrespons

Nadere informatie

Bestemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D

Bestemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D Besemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D Besemmingsplan Broek op Langedijk VASTGESTELD Inhoud Toeliching + bijlagen Regels + bijlagen Verbeelding juni 01 Projecnummer 1.00..0.0 O v e r z

Nadere informatie

Cloud computing: waar begin je aan?

Cloud computing: waar begin je aan? cloud compuing Cloud compuing: waar begin je aan? Succesfacoren voor cloud compuing Cloud compuing is er en gaa nie meer weg. In 2010 sond he helemaal bovenaan in Garners hype cycle. Da geef aan da er

Nadere informatie

Voorwoord. editie juli 2014

Voorwoord. editie juli 2014 ediie juli 2014 Voorwoord Graag vraag ik uw aandach voor deze nieuwsbrief. Opnieuw zoals u van ons gewend ben een nieuwsbrief vol lezenwaardige zaken. Ook een nieuwsbrief die op een bijzonder momen uikom.

Nadere informatie

Rekenen banken te veel voor een hypotheek?

Rekenen banken te veel voor een hypotheek? Rekenen banken e veel voor een hypoheek? J.P.A.M. Jacobs en L.A. Toolsema Me enige regelmaa word door consumenen en belangenorganisaies gesuggereerd da banken de hypoheekrene onmiddellijk naar boven aanpassen

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 2013 IB 275-1T31FD Volg u in 2013 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Compeenies)?

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correcievoorschrif VWO 009 ijdvak wiskunde A, He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Gemeentenieuws. Ontwikkelingen centrum Varsseveld

Gemeentenieuws. Ontwikkelingen centrum Varsseveld Gemeenenieuws Nieuwbouw Kindcenrum Ulf Noord feeselijk van sar Dankzij gezamenlijke inze kan de nieuwbouw voor he Kindcenrum Ulf Noord nu van sar, vlnr. Peer van de Ward (wehouder), Ferdy Wissing (direceur

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 GEBRUIKSAANWIJZING Binnenuni voor luch-waerwarmepompsyseem en opies EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1

Nadere informatie

Doel Een duidelijke en doordachte werkwijze hanteren bij het omgaan met privacygevoelige gegevens ter bescherming van persoonsgegevens.

Doel Een duidelijke en doordachte werkwijze hanteren bij het omgaan met privacygevoelige gegevens ter bescherming van persoonsgegevens. Doel Een duidelijke en doordache werkwijze haneren bij he omgaan me privacygevoelige er bescherming van persoons. Toepassingsgebied Alle medewerkers en van de Groene Boomhu (hierna e noemen DGB ) Verwijzingen

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B, vs C te D : Geneeskundige zorg; plastische chirurgie; borstverkleining : : 26 maart 2008

BINDEND ADVIES. : A te B, vs C te D : Geneeskundige zorg; plastische chirurgie; borstverkleining : : 26 maart 2008 I BINDEND ADVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs C e D : Geneeskundige zorg; plasische chirurgie; borsverkleining : 20072207 : 26 maar 2008 I Posadres Posbus 293700 AG Zeis Bezoekadres Sparrenheuvel6

Nadere informatie

Gemeentenieuws. Gemaakt in Gelderland is op dreef

Gemeentenieuws. Gemaakt in Gelderland is op dreef Gemeenenieuws Revialisering bedrijvenerrein Akkermansweide van sar hebben afgelegd om o hier e komen. Vaak ook een moeilijk rajec. Maar nu beginnen we dan ech aan de uivoering. En he gaa mooi worden. Ik

Nadere informatie

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2 Uiwerkingen Toes IEEE, Modules en Daum: 9 sepember 007 Tijd: 0.40.0 (90 minuen) Opgave I) Di is een warmmakerje. In woorden is V is de serieschakeling van, en (de parallelschakeling van 3 en 4) of V =

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoorde

Maatschappelijk verantwoorde groene IT MVO Meer dan alleen maar groene IT Maaschappelijk veranwoorde informaievoorziening en IT Organisaies zijn seeds meer bezig me duurzaamheid en maaschappelijk veranwoord ondernemen (mvo). De aueurs

Nadere informatie

Testen aan de voorkant

Testen aan de voorkant esen als kriische Tesen aan de voorkan Opimaal rendemen halen ui s De meese organisaies zien esen als noodzakelijke en effecieve maaregel om de kwaliei van sysemen e bepalen en fouen erui e halen voorda

Nadere informatie

Voorwoord. nuoktober. 1 Voorwoord voorzitter pensioenfonds. 2 Update van de financiële positie. 3 Eerste baan?

Voorwoord. nuoktober. 1 Voorwoord voorzitter pensioenfonds. 2 Update van de financiële positie. 3 Eerste baan? acuele informaie voor alle deelnemers, gewezen deelnemers en gepensioneerden van he pensioenfonds o Voorwoord nuoober Veel pensioenfondsen vereren in zwaar weer door de financiële crisis, vooral door de

Nadere informatie

Bindend advies. t t. Partijen Zaak Zaaknummer Zittingsdatum

Bindend advies. t t. Partijen Zaak Zaaknummer Zittingsdatum STICHTING KLACHTEN EN CESCHILLEN ZORCVERZEKERINCEN J J Bindend advies Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B in deze veregenwoordigd door C vs D e E : Ziekenhuisopname buienland : 200701326 : 16 januari

Nadere informatie

Evolueren met portfoliomonitoring

Evolueren met portfoliomonitoring sofware-engineering Evolueren me porfoliomonioring Toolki analyseer en visualiseer sofwaresysemen Door gebrek aan inzich beschouwen bedrijven hun sofwareporfolio vaak als weerbarsige en onbeheersbare doos

Nadere informatie

stand van zaken. Guido Bayens

stand van zaken. Guido Bayens archiecuur overheid Gecompliceerde pas de deux De elekronische overheid word onder archiecuur gebouwd De overheid saa voor de groe uidaging haar elekronische diensverlening ui e breiden en e opimaliseren.

Nadere informatie

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Min iscerie van Veiligheid en Justitie

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Min iscerie van Veiligheid en Justitie Naionaal Coördinaor Terrorismebesrijding en Veiligheid Min iscerie van Veiligheid en Jusiie > Reouradres Posbus 16950 2500 BZ Den Haag DirecHe Bewaking, Bevei ging, Burgerluchvaar NCT J/DB3 Turfrnark 147

Nadere informatie

wiskunde A bezem havo 2017-I

wiskunde A bezem havo 2017-I Disribuieriem Een disribuieriem is een geribbelde riem die in een moderne verbrandingsmoor van een auo zi. Zo n riem heef en opziche van een keing voordelen: hij maak minder lawaai en er is geen smering

Nadere informatie

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis De Woordpoor De beseksverwerker van He Digiale Huis Een STABU-beseksverwerker zonder weerga. Verfrissend eenvoudig en och me meer mogelijkheden dan welke andere beseksverwerker ook. Zeer uigebreide mogelijkheden

Nadere informatie

UITVOERINGSBELEID) Berekening Kinderopvangtoeslag docx; ATT00001.txt

UITVOERINGSBELEID) Berekening Kinderopvangtoeslag docx; ATT00001.txt (UITVOERINGSBELEID) Van: (UITVOERINGSBELEID) Verzonden: iriiç1 29 mei 2015 9:01 Aan: (UITVOERINGSBELEID) Onderwerp: FW: Ber: RE: Kinderopvangoeslag Bijlagen: Berekening Kinderopvangoeslag 201 2.docx; ATT00001.x

Nadere informatie

BUURTKRANT - LEIDEN SEPTEMBER 2015 ZATERDAG 26 SEPTEMBER: PARKFEEST ZEEHELDENBUURT

BUURTKRANT - LEIDEN SEPTEMBER 2015 ZATERDAG 26 SEPTEMBER: PARKFEEST ZEEHELDENBUURT BUURTKRANT - LEIDEN ETEMBER 2015 ZEEHELDENBUURT ZATERDAG 26 ETEMBER: ARKFEET ZEEHELDENBUURT KOM ALLEMAAL NAAR HET ARKFEET!!! Fees 15.30 o 18.00 in he ark Zeeheldenbuur Nagenieen 17.30 o 19.30 in peeluin

Nadere informatie

Investeringsbeslissingen

Investeringsbeslissingen Inveseringsbeslissingen 1. Begrippen 1.1. Wa is inveseren? Een dadelijke (zekere) beschikbare koopkrach inruilen egen: 1. een oekomsige onzekere inkomenssroom; 2. besparingen van uigaven; 3. een nie-financieel

Nadere informatie

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights Screen mei 2010 Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benuen Voor u lig he nieuwe magazine Screen van Bevolkingsonderzoek Zuid-Wes. In di magazine willen we de parijen die bij he bevolkingsonderzoek naar

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies Havo B deel Uiwerkingen Moderne wiskunde Hoofdsuk Eponeniële funies ladzijde 6 V-a Door zih in weeën e delen vermenigvuldig he aanal aeriën per ijdseenheid zih seeds me een faor is de eginhoeveelheid,

Nadere informatie

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links Semwijzer COC Nederland Gayvoe parijvergelijking 2006 www.gayvoe.nl Parij is he zeer oneens Parij is he oneens Parij voel er wel wa voor Parij is posiief Selling CDA VVD D66 PvdA Algehele score Gelijke

Nadere informatie

Gebouwautomatisering. Science Park. Drie gebouwen, één systeem, of toch niet?

Gebouwautomatisering. Science Park. Drie gebouwen, één systeem, of toch niet? Gebouwauomaisering WKO Amserdam Science Park Drie gebouwen, één syseem, o och nie? B+U 2 2014 33 In de bouw is men gewend e wheelen en e dealen binnen besaande siuaies. Zo ook was he geval bij de realisaie

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Hulpmiddelen, buitenland, zuurstofvoorziening : : 12 maart 2008

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Hulpmiddelen, buitenland, zuurstofvoorziening : : 12 maart 2008 - BINDEND DVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : e B vs C e D : Hulpmiddelen buienland zuursofvoorziening : 20072360 : 12 maar 2008 Posadres Posbus 2913700 G Zeis Bezoekadres Sparrenheuvel16 3708 E

Nadere informatie

rechtbank van eerste aanleg Leuven correctionele zaken, Vonnis Kamer 16A Gritf e eer!cch\bil" " v"" 5 maart 2018 Vonnlsnummer / Griffienummer

rechtbank van eerste aanleg Leuven correctionele zaken, Vonnis Kamer 16A Gritf e eer!cch\bil  v 5 maart 2018 Vonnlsnummer / Griffienummer " " minuul ne rus\e nde or -"ril\ V(lfl eer IC l 4'\Vll l' Admiflls\ra llel er..v Grif e eer!cch\bil" " v"". ccisc a

Nadere informatie

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS Behorende bij de Bacheloropdrach HS Door: Julia Berkhou Lena Jezuia Sephen Willink Begeleider: Prof.dr. A.A. Soorvogel Daum: 17 juni 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Achergrondinformaie 3 2.1 He geij.................................

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kunst Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK Amsterdam

Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kunst Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK Amsterdam Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kuns Beroepsvereniging van Beeldende unsenaars BB Amserdam Gedeponeerd er griffie van de Arrondissemens-Rechbank e Amserdam d.d. 23-6-1983 onder nummer 174/1983

Nadere informatie

æ odijmond Omgevingsvergunning voor het veranderen van een inrichting die van invloed kan zijn op Maatschap B,P.M. en H.A.M. Ruigrok le Leijweg 3

æ odijmond Omgevingsvergunning voor het veranderen van een inrichting die van invloed kan zijn op Maatschap B,P.M. en H.A.M. Ruigrok le Leijweg 3 æ odijmond Oñ IGEV} NGSDI ENST I JÀ ION Ð Omgevingsvergunning voor he veranderen van een inriching die van invloed kan zijn op de fysieke leefomgeving Maaschap BP.M. en H.A.M. Ruigrok le Leijweg 3 2141

Nadere informatie

Bindend Advies. : A te B versus C te D : geneeskundige zorg, mondzorg, sinuslift en implantaten : : 16 januari 2008

Bindend Advies. : A te B versus C te D : geneeskundige zorg, mondzorg, sinuslift en implantaten : : 16 januari 2008 STICHTI NG KLACHTEN EN CESCHILLEN ZORCVERZEKERINCEN J - JA Bindend Advies - Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B versus C e D : geneeskundige zorg, mondzorg, sinuslif en implanaen : 200701267 : 16

Nadere informatie

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn.

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn. I B2.4. Onwerp van de bijsluier voor HepBQuin Informaie voor de paiën Lees deze bijsluier op een rusig momen aandachig door, ook als di geneesmiddel al eerder aan u werd oegediend. De eks kan gewijzigd

Nadere informatie

Gemeentenieuws. Gewijzigde openingstijden. Werkzaamheden Veerbrug Etten. Inzameling snoei- en tuinafval

Gemeentenieuws. Gewijzigde openingstijden. Werkzaamheden Veerbrug Etten. Inzameling snoei- en tuinafval Gemeenenieuws Column College bezoek melkveehouderij familie Rougoor Werken aan de oekoms Wehouder Kuser De laase ijd komen er weer vragen binnen over de werkzaamheden in he cenrum van Ulf. Zoals u misschien

Nadere informatie

Waarom de globale belastingdruk niet daalt

Waarom de globale belastingdruk niet daalt Waarom de globale belasingdruk nie daal Paul De Grauwe Toen de voorzier van he deparemen economie van de KULeuven zijn professoren vroeg om mee e doen aan he economische deba in de verkiezingsrijd door

Nadere informatie

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult Werkboek meer Geluk J check! in 3Weken! Marjan van de Bul www.gelukfabriek.nl Unlock your Luck vormgeving www.somehingilse.nl Alsjeblief! Hier is jouw eigen werkboek voor meer geluk in 3 weken. Misschien

Nadere informatie

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop Deze bouwse beva beselnr. - 55 cabine NS 2530-5556 huif NS 2530-5558 bufferbalk open (2x) - 5559 bufferbalk dich; virine (2x) - 5560 vacuüm gevormde cabine ramen - 5561 geës rooser.b.v. venilaor op huif

Nadere informatie

BIJLAGE B BIJ METHODEBESLUIT

BIJLAGE B BIJ METHODEBESLUIT Nederlandse Mededingingsauoriei BIJLAGE B BIJ METHODEBESLUIT Nummer 10213-46 Beref zaak: Mehodebeslui TenneT derde reguleringsperiode Onderwerp: Beschrijving van de mehode o vasselling van de x-facor en

Nadere informatie

De deelgemeente wordt vertegenwoordigd door: Adriaan Pieterson, portefeuille houder buitenruimte Marjan van der Hoek, gebiedscoördinator

De deelgemeente wordt vertegenwoordigd door: Adriaan Pieterson, portefeuille houder buitenruimte Marjan van der Hoek, gebiedscoördinator ecaegoriseerd in vier hoofd onderwerpen, zullen wij ijdens deze informaieavond veregenwoordigers van de Deelgemeene HillegersbergSchiebroek en Com onen een aanal vragen voorleggen. Doel van de avond is

Nadere informatie

2.4 Oppervlaktemethode

2.4 Oppervlaktemethode 2.4 Opperlakemehode Teken he --diagram an de eenparige beweging me een snelheid an 10 m/s die begin na 2 seconden en eindig na 4 seconden. De afgelegde weg is: =. (m/s) In he --diagram is de hooge an de

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 11 IB 185-1T11FD Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 2011 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven voor boeken, afrekken

Nadere informatie

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes.

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes. 2.1 LWB 7A-20 Les: Geen vis INFORMATIE Leeseks Teks 1: informaieve eks over walvissen. Teks 1: oud AVI 9; nieuw AVI M6. Zie ook sofware. Cenrale sraegie/leerdoel Teks inerpreeren: je bedenk de hoofdvraag

Nadere informatie

'" 6 NOV 20î2fj. Çk ķ \ h. m Vraag 1 Collegebesluit: Routingformulier B&W-voorstel ZĪÛ LEUNINGEN GEMEENTE

' 6 NOV 20î2fj. Çk ķ \ h. m Vraag 1 Collegebesluit: Routingformulier B&W-voorstel ZĪÛ LEUNINGEN GEMEENTE GEMEENTE LEUNNGEN Rouingformulier B&W-voorsel Onderwerp : onwikkeling op de percelen Hogewaldsraa 1, la, lb, lc, Beuningen Aueur : Nancy van der Zande Gemeeneraad informeren : ū B&W-vergadering : 6 november

Nadere informatie

De Belastingsgrondslag van Registratierechten

De Belastingsgrondslag van Registratierechten De Belasingsgrondslag van Regisraierechen Soor Fiscaliei Seunun Beleidsrelevan onderzoek Besuurlijke Organisaie laanderen De Belasingsgrondslag van Regisraierechen (oorloige versie: mag nie versreid worden

Nadere informatie

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar Wijkbeheerplan Pahmos 2017-2021 is klaar He Wijkbeheerplan Pahmos en de projecenkaar Woensdagavond 1 februari heef de Wijkraad Pahmos ingesemd me he Wijkbeheerplan Pahmos. In di plan saa hoe de gemeene

Nadere informatie

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2011 11 U verbouwde bijvoorbeeld een pand, zoda er afzonderlijke apparemenen zijn onsaan die u verkoch of nog gaa verkopen. he voor en minse 30% zelf uivoeren van groo onderhoud

Nadere informatie

Beveiligingsunits Micrologic 2.0 A, 5.0 A, 6.0 A, 7.0 A Laagspanningsapparatuur

Beveiligingsunits Micrologic 2.0 A, 5.0 A, 6.0 A, 7.0 A Laagspanningsapparatuur Beveiligingsunis Micrologic.0, 5.0, 6.0, 7.0 Laagspanningsapparauur Gebruikshandleiding We do more wih elecriciy Beveiligingsunis Micrologic.0, 5.0, 6.0, 7.0 Kennismaken me de beveiligingsuni Beveiligingsuni

Nadere informatie

Gemeentenieuws. High tea voor mantelzorgers

Gemeentenieuws. High tea voor mantelzorgers Gemeenenieuws Nieuw groenbeleid gemeene: duurzaam en onderhoudsvriendelijk planen. Door de vele bloemen word he een aanrekkelijke plek voor vlinders en bijen. Bovendien is deze inriching heel onderhoudsvriendelijk.

Nadere informatie

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur archiecuur sofware Archiecuur producsofware onwikkel evoluionair Archiecuur en dynamiek van producsofware Producsofwareonwikkeling ken een voorgeschreven dynamiek waarin produc- en procesverbeeringen een

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 11: je verandert

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 11: je verandert Samenvaing Biologie Hoofdsuk 11: je verander Samenvaing door L. 2279 woorden 16 april 2013 7,2 30 keer beoordeeld Vak Mehode Biologie Necar Paragraaf 1 Puberei Hoe noem je de verschillen ussen jongens

Nadere informatie

Van grijs naar groen. Richtlijnen voor energiebesparingen in het rekencentrum. groene IT MVO. Esther Molenwijk

Van grijs naar groen. Richtlijnen voor energiebesparingen in het rekencentrum. groene IT MVO. Esther Molenwijk Van grijs naar groen Richlijnen voor energiebesparingen in he rekencenrum Ook binnen de ICT-branche word men zich seeds bewuser van de invloed van hun acivieien op he klimaa. Seeds meer ICT-managers houden

Nadere informatie

Belasting en schenken 2012

Belasting en schenken 2012 Belasing en schenken 2012 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

't Gijmink, 4e uitwerking (fase 9 en 10)

't Gijmink, 4e uitwerking (fase 9 en 10) ' Gijmink, 4e uiwerking (fase 9 en 10) ex ar. 11 WRO uiw erking ' Gijmink, 4e uiw erking (fase 9 en 10) (vasgeseld) nhoudsopgave B11001.000811 ' Gijmink 4e uiwerking Hoofdsuk 1 nleiding 1.1 Algemeen 1.2

Nadere informatie