Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d"

Transcriptie

1 Impressie bijeenkoms provinciaal newerk d.d Op 11 november jl. was he provinciale newerk bewonersiniiaieven op he gebied van wonen, welzijn en zorg e gas bij Luneen Wil Wel. Cenraal hema was deze keer manelzorgers. Een acueel hema, gezien de publiciei rondom de (over)belasing van manelzorgers. Op een mooi momen, op de dag waarop we Sin Maaren vieren en de dag na de landelijke dag van de manelzorg. Bij een iniiaief da ervaring heef opgedaan me he hema en die ervaring graag me he newerk wilde delen. Presenaies We begonnen me een presenaie van Lous Brouwer, lid van he projeceam Manelzorg van Luneen Wil Wel (LWW). Zij verelde over de aanloop naar he projec, de resulaen o nu oe en de hobbels die LWW is egengekomen. Kriische succesfacoren zijn volgens Lous onder andere de samenwerking me zorgprofessionals bij he benaderen van manelzorgers, voldoende vrijwilligers en verbinding me andere acivieien die door he bewonersiniiaief worden georganiseerd en flexibiliei zonder he doel ui he oog e verliezen. Vervolgens heef Roos Verheggen, professional op he gebied van formele zorg, informele zorg en de relaie daarussen, haar ervaringen me ons gedeeld. Cenraal saa volgens Roos de vraag: Hoe kunnen we he mogelijk maken om e manelzorgen op een manier die bij je pas? Welke rol kan en wil he bewonersiniiaief hierin spelen? Vinden, verbinden, verlichen en verserken zijn belangrijke elemenen. Ui onderzoek blijk da manelzorgers verschillende behoefen hebben (zie onder, subgroep acivieien ). In Urech bieden diverse organisaies onderseuning aan manelzorgers. Roos geef LWW als ip mee de samenwerking me deze organisaies op e zoeken. De coördinaie van de zorg vorm een knelpun; die moe van de schouders van de manelzorgers.

2 Subgroepen Na de beide presenaies zijn we in 4 groepen uieen gegaan. 1. Op wie rich je je? De eerse groep heef zich gebogen over de doelgroep. We onderkennen op basis van eigen ervaring een aanal caegorieën: - Kinderen die voor oude ouders zorgen. Da zijn wij zelf: jarigen. - Parner die zorg voor parner me een hulpvraag o Oude ouders me een zorgvraag kunnen huis wonen (seeds meer) of in een verpleeghuis, beschermd wonen, pariculier huis of ies dergeijks. In beide gevallen doe da een beroep op de manelzorgers. Manelzorger zijn in he geval van een goed funcionerend pariculier huis geef veel meer ruime om leuke dingen me degene voor wie je zorg e doen - Ouders die manelzorgers zijn voor hun kinderen me een aangeboren of nie-aangeboren afwijking - Familieleden die manelzorgers zijn voor kinderen me een aangeboren of nie-aangeboren afwijking of kinderen me een gedragssoornis (jeugd- en gezin) - Familieleden of buren die manelzorgers zijn voor mensen me een psychische soornis - Jonge manelzorgers me ouders/broerje/zusje me een bepaalde zorgvraag. Waar zou je je als bewonersiniiaief op richen? Pleidooi voor he flexibel oepassen van doelgroepdefiniies. Doen wa nodig is om e kunnen manelzorgen in de wijk is he belangrijkse. Bijvoorbeeld: een mevrouw ui Nieuwegein is manelzorger voor haar moeder die in Luneen woon. De manelzorger heef behoefe aan prakische onderseuning en he vormen van een klein newerk/groep van mede-manelzorgers rond haar moeder, zoda zij ies word onlas en he volhoudbaar blijf. Een ander voorbeeld: he geven van een ilraining voor manelzorgers die zorgen voor kinderen/ouderen me fysieke beperkingen. He verschil in doelgroepen geef ook aan da er diverse poorwachers kunnen zijn die deze manelzorgers of degenen me een zorgvraag kennen. Nie alleen de huisarsen (erg belangrijk), fysioherapeuen, wijkverpleegkundigen, buuream (ook jeugd- en gezin), jeugdzorginsellingen, Liser, scholen, WMO-loke, welzijnswerk, casemanagers demenie, apoheken, wijkwelzijnswerk, ambulane GGZverpleegkundigen, verenigingen (denk aan spor, koor, oneel, ec), werkgevers. Drie vragen die opkomen: (h)erkennen deze vooral professionele hulpverleners/organisaies manelzorgers? Hoe kan deze informaie zo goed mogelijk worden verzameld, gedeeld en gecoördineerd in de wijk? Wa kunnen deze manelzorgers (en diegenen voor wie ze zorgen) zelf beekenen me hun alenen? Poorwachers zijn we ook vooral zelf. Wij zijn namelijk zelf ook de manelzorgers, dus ga he gesprek hierover aan me de mensen/buren in je eigen sraa. Dichbij en klein beginnen. Een knelpun is de hoeveelheid ijd en energie die manelzorgers kwij zijn aan regelwerk van en afsemming me formele zorg. Bijvoorbeeld:

3 Nie gehoord worden als manelzorger door een huisars (kan heel hardnekkig zijn en een groe obsakel voor manelzorger en degene die verzorgd word) - De weg nie kunnen vinden me alle zorgregels. Een ander knelpun me zorg voor ouder ouders is he bespreekbaar maken en omgaan me he onderwerp volooiing van he leven. Er zijn gradaies in manelzorg. Soms word de zorg inensiever (en belasender) in de loop van de ijd, soms is deze direc inensief, soms is deze e overzien. Facoren als newerk, ype zorgvraag, opleidingsniveau, srucureel karaker, eigen gezondheid, werk, gezin enz. hebben invloed op de zwaare van de manelzorg. - Conclusie: Er zijn diverse aanknopingspunen als bewonersiniiaief om e zorgen da manelzorgers en diegenen voor wie zij zorgen in de wijk goed worden onderseund. - sar me gesprekken in je eigen buur - onderken diverse doelgroepen en diverse poorwachers - onderken gradaies in manelzorg en diversiei in behoefes - benadruk de posiieve ervaring van buurgenoen die manelzorgers onderseunen; he breng veel. - werk aan he leren kennen van manelzorgers en vrijwilligers - werk aan een werkende infrasrucuur in de wijk zoda we/manelzorgers ween waar ze erech kunnen en wa er aan voorzieningen zijn. 2. He vinden van manelzorgers He vinden van manelzorgers sond cenraal in de weede groep. We hebben nagedach hoe LWW kan komen aan een lijs me manelzorgers. Da kan in de eerse plaas door zelf een lijs op e sellen en deze langzaam vol e laen lopen me namen van mensen die daarop willen saan. He begin van die lijs is er al. LWW hoef hiermee geen haas e maken, kan wel, en kan rusig langs al van wegen aan namen komen. Zie groep 1 voor de diverse poorwachers. Zou LWW hiermee wel haas willen maken, dan help misschien de volgende consaering: niemand heef een goed overzich. Zelfs de mees professionele insellingen kennen misschien maar een kwar van de manelzorgers. Er lig daarom een mogelijkheid de handen ineen e slaan. me a w e o d 123 Sraanaam 3701 AA TD Zeis 1234 Urech Fax je!

4 Belangrijk aandachspun zal seeds zijn he waarborgen van privacy. He zal mensen seeds explicie gevraagd moeen worden of zij op een lijs willen, zoals de lijs van LWW. Ander aandachspun is ensloe hoe je mensen vraag, omda velen zichzelf nie zien als manelzorger. In de groep lag de nadruk op he opsellen van een lijs. Er zijn meer manieren om manelzorgers e vinden dan he maken van een lijs. Uieindelijk gaa he erom da de mensen/organisaies die onderseunende acivieien bieden aan manelzorgers (en hun zorgvragers), vindbaar en zichbaar zijn. Door samen e werken kunnen de bewonersiniiaieven he aanbod van anderen onder de aandach brengen van de manelzorgers, en kunnen zij hun energie soppen in he organiseren van (kleinschalige) acivieien vanui he iniiaief. 3. Verbinden en waarderen In de derde groep ging he om he verbinden en waarderen van manelzorgers. Verrekpun is he bouwen van een relaie me de manelzorgers. Verplaas je in zijn/haar posiie en wees je bewus da iedere manelzorger uniek is. Ui onderzoek blijk da manelzorgers behoefe hebben aan: - informaie en voorliching - hulp bij regelgeving en financiën - respij - logenoenconac - uibreiding van he newerk - echnologische onderseuning - Wa word door andere organisaies aangeboden, wa kan LWW zelf organiseren en op welke gebieden kan LWW samenwerken me professionele zorgorganisaies? Conclusie: bied regelmaig verschillende acivieien aan om he ineressan e houden voor de manelzorgers. Begin klein, slui aan bij wa er al is en maak gebruik van de energie in de projecgroep om he leuk en uivoerbaar e houden.

5 4. Samenwerking me professionals De laase groep heef de samenwerking me professionals verder uigediep. Goeie samenwerking ussen de professionals is relevan voor zorgvragers én voor manelzorgers. Zij kunnen elkaar aanvullen, naar elkaar doorverwijzen. In deze groep is afgesproken da he Gezondheidscenrum, he Buuream en de Thuiszorg elkaar informeren over nieuwe en besaande iniiaieven. De wijkverpleegkundigen van AxionConinu gaan binnenkor van sar me een inloopspreekuur, omda ze consaeren da er veel vragen leven over de mogelijkheden van zorg. Professionals hebben een belangrijke rol in he herkennen en erkennen van manelzorgers. De wijkverpleegkundige of de Buureammedewerker die bij zorgvragers huis kom, onmoe vaak ook de manelzorger. Hij of zij kan dan he gesprek aangaan, nie alleen me of over de zorgvrager, maar ook me de manelzorger. Vragen hoe deze he maak en of he allemaal luk. Of er wellich behoefe aan onderseuning is. Bij de huisars kan de zorgvrager juis de manelzorger zijn. Aler zijn op bepaalde signalen als slech slapen, oververmoeidheid, rug- of schouderklachen. Goed om je e realiseren da manelzorgers nie snel zelf om hulp vragen. Da vraag van de omgeving (zowel professionals als anderen) om aler e zijn op signalen. Bij he zoeken van onderseuningsmogelijkheden is he belangrijk om per siuaie e kijken en e bespreken wa de draaglas zou kunnen verminderen. Soms kan da zijn helpen bij he uibreiden van he newerk, soms he inzeen van exra zorg of he aanbieden van respijzorg. Belangrijk om bij de onderseuning nie zozeer vanui je eigen rol e denken, maar vanui de manelzorger: wa heef deze nodig, wie kan daar aan bijdragen. Door da doel voorop e sellen, verserk je de onderlinge samenwerking. He zou mooi zijn als nie alleen de veregenwoordigers van de verschillende zorgorganisaies die berokken zijn bij he manelzorgprojec van LWW deze hemaiek op hun nevlies hebben, maar da ook hun collega s manelzorgers gaan herkennen en erkennen. Bij he Buuream saa he hema manelzorg 3- maandelijks op de agenda. Belangrijk e kijken hoe alle organisaies hier een vorm voor kunnen vinden. Conclusie Manelzorgers zijn heel belangrijk om he voor wijkbewoners mogelijk e maken zo lang en preig mogelijk in hun eigen huis e kunnen blijven wonen. Onderseuning van manelzorgers is maawerk: Hoe kunnen we he mogelijk maken om e manelzorgen op een manier die bij jou pas? Er zijn diverse parijen berokken bij de onderseuning van manelzorgers. Zorgvragers en hun manelzorgers zijn gebaa bij goede samenwerking ussen de parijen in de formele en informele zorg. Omgaan me persoonlijke informaie is hierbij een aandachpun: hoe kunnen zorgverleners informaie delen me respec voor de privacy van de zorgvrager? Bewonersiniiaieven kunnen zeker een bijdrage leveren aan de onderseuning van manelzorgers in hun wijk. Op een manier die aanslui bij de wensen van de manelzorgers en bij de mogelijkheden van he iniiaief. In de bijeenkoms vandaag

6 is veel kennis en ervaring gedeeld over hoe je da kun organiseren. He projec manelzorg van LWW is aan he einde van he jaar afgelopen, maar we gaan hier hoe dan ook - me of zonder projecfinanciering mee door, aldus Marin van Lijf namens Luneen Wil Wel. me a w e o d 123 Sraanaam 3701 AA TD Zeis 1234 Urech Fax je!

Financiële hulpaanvragen, hoe gaat u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie

Financiële hulpaanvragen, hoe gaat u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie Financiële hulpaanvragen, hoe gaa u er mee om? Keuzewaaier: Handleiding voor de diaconie, ZWO- of zendingscommissie Ieder jaar word in uw gemeene een collecerooser vasgeseld. Daarin is plaas voor projecen

Nadere informatie

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties 1 STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM Proocol Collegiale Visiaies Inleiding Aanleiding projec collegiale visiaie De gymnasia van de SHZG werken seeds inensiever samen aan de kwaliei van de gymnasiumopleiding,

Nadere informatie

Master data management

Master data management meadaa Maser daa Aanpak voor opzeen van maserdaa-programma De kwaliei van de oenemende hoeveelheid daa in ondernemingen is van groo belang. Om die kwaliei e waarborgen kan maser daa worden oegepas. De

Nadere informatie

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggeriche aanpak van pensioenvoorliching ERIK VAN DER SPEK De laase jaren is pensioenvoorliching vaak negaief in he nieuws gewees. Ui verschillende

Nadere informatie

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen.

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen. Gemeene Ede Memo Aan : Gemeeneraad Van : College van burgemeeser en wehouders Daum : 5 okober 203 Zaaknummer : 594 Opgeseld door : Rikker Sniselaar, Adviseur geluid, luchkwaliei en exerne veiligheid Bijlagen

Nadere informatie

/cm. Gem. STEENBERGEN 2 7 AUG vj\j

/cm. Gem. STEENBERGEN 2 7 AUG vj\j T S» e, n, o h r s Wes-Braban, c s dd /cm nr Gem. STEENBERGEN SS MENTORSCHAP WEST-BRABANT Posbus 55,4870 AB Een-Leur 06-203247801 25195075 info@smwb.nl kvk20128566 Gemeene Seenbergen T.a.v. he college

Nadere informatie

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar Wijkbeheerplan Pahmos 2017-2021 is klaar He Wijkbeheerplan Pahmos en de projecenkaar Woensdagavond 1 februari heef de Wijkraad Pahmos ingesemd me he Wijkbeheerplan Pahmos. In di plan saa hoe de gemeene

Nadere informatie

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult Werkboek meer Geluk J check! in 3Weken! Marjan van de Bul www.gelukfabriek.nl Unlock your Luck vormgeving www.somehingilse.nl Alsjeblief! Hier is jouw eigen werkboek voor meer geluk in 3 weken. Misschien

Nadere informatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie Whiepaper One Ne Efficiëner zakendoen en innoveren me mobiele communicaie One Ne is een complee oplossing voor hosed elefonie die kosen helder en beheersbaar maak, zorg voor eenvoud en de bereikbaarheid

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 2013 IB 275-1T31FD Volg u in 2013 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Compeenies)?

Nadere informatie

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel rends Impac op organisaie en informaievoorziening Transparanie: van bedreiging o businessmodel Transparanie is een rend die zowel in he bedrijfsleven als in de publieke secor langzaam maar zeker in krach

Nadere informatie

Tuinstijlen. Tuinstijlen. Het ontstaan van tuinstijlen. Formele tuinstijl. Informele tuinstijl. Moderne tijd

Tuinstijlen. Tuinstijlen. Het ontstaan van tuinstijlen. Formele tuinstijl. Informele tuinstijl. Moderne tijd Tuinsijlen Tuinsijlen He aanleggen van een uin word voorafgegaan door he maken van een uinonwerp. Om de uin o een geheel e maken moe u in he onwerp rekening houden me een bepaalde uinsijl. Door allerlei

Nadere informatie

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights Screen mei 2010 Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benuen Voor u lig he nieuwe magazine Screen van Bevolkingsonderzoek Zuid-Wes. In di magazine willen we de parijen die bij he bevolkingsonderzoek naar

Nadere informatie

Aandacht voor allochtone studenten in het hoger onderwijs

Aandacht voor allochtone studenten in het hoger onderwijs Aandach voor allochone sudenen in he hoger onderwijs Inhoudsopgave Samenvaing en conclusies 5 1 Inleiding 15 1.1 Achergrond van he onderzoek 15 1.2 Opze van he onderzoek 16 1.3 Analyse van de nonrespons

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008 BINDEND ADVIES f Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs C e D : Geneeskundige zorg MRI-onderzoek : 20072296 : 12 maar 2008 Posadres Posbus 291 3700 AG Zeis Bezoekadres Sparrenheuvel16 3708 E Zeis

Nadere informatie

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en Leraar basisonderwijs LA Leraar basisonderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LC Salarisschaal: LA Salarisschaal: LB Salarisschaal: LB Salarisschaal: LC Werkerrein:

Nadere informatie

COLLECTIEVE WOONVORMEN VOOR OUDEREN

COLLECTIEVE WOONVORMEN VOOR OUDEREN COLLECTIEVE WOONVORMEN VOOR OUDEREN ONDERZOEKSMETHODE In 2017-2018 is vanui de Haagse Hogeschool, in samenwerking me de Erasmus Universiei Roerdam, een onderzoeksprojec uigevoerd naar woongroepen voor

Nadere informatie

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken.

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken. Wa is een raining? He doel van een rainingssessie is om me he eam en de spelers vasgeselde doelsellingen e bereiken. De doelselling van de raining bepaal de inhoud van de rainingssessie. De keuze van de

Nadere informatie

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten?

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten? IT-audi & Hoe goed ben u in conrol over de robuusheid van uw ICT-keen? Mehodiek voor bepalen van mae van beheersing van robuusheid in ICT-keens ICT-keens worden enerzijds seeds complexer en anderzijds

Nadere informatie

Samenvatting Pilotproject Gezinsbegeleiding op maat

Samenvatting Pilotproject Gezinsbegeleiding op maat Samenvaing Piloprojec Gezinsbegeleiding op maa Prakisch pedagogische gezinsbegeleiding en gezinscoach afgesemd op de specifieke opvoedingsvraag en gezinsproblemaiek. Beref: samenvaing en behoeve van ambelijk

Nadere informatie

Gemeente Geertruidenberg

Gemeente Geertruidenberg Z22DÖ\B Erfgoedinspecie.a.v. drs. J.R.M. Magdelijns Posbus 16478 2500 BL Den Haag Raamsdonksveer, 0 % m m Uw brief : 28 juni 2010 Uw kenmerk : EGI/219387 Onderwerp : Besuurlijke reacie op rappor van de

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholings uitgaven

Studiekosten of andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 Sudiekosen of andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure

Nadere informatie

Privacy en cloud computing

Privacy en cloud computing legale kaders Privacy en cloud compuing Beveiliging van persoonsgegevens in de cloud E-mail leen zich goed als cloudservice. He voordeel is da de ICT-afdeling geen eigen mailserver hoef op e zeen, wa efficiëner

Nadere informatie

haarlemmerolie van de IT? Tobias Kuipers en Per John

haarlemmerolie van de IT? Tobias Kuipers en Per John Complexiei onder conrole, kosen inzichelijk? Naar een diensbare Gezien de populariei van is he goed eens erug e gaan naar de basis en e kijken naar wa SOA eigenlijk is, wa de redenen zijn om he in e voeren,

Nadere informatie

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links Semwijzer COC Nederland Gayvoe parijvergelijking 2006 www.gayvoe.nl Parij is he zeer oneens Parij is he oneens Parij voel er wel wa voor Parij is posiief Selling CDA VVD D66 PvdA Algehele score Gelijke

Nadere informatie

Heeft u langdurige zorg nodig? In deze folder leest u op welke wijze u langdurige zorg van het Menzis Zorgkantoor kunt krijgen.

Heeft u langdurige zorg nodig? In deze folder leest u op welke wijze u langdurige zorg van het Menzis Zorgkantoor kunt krijgen. Heef langdrige zorg nodig? In deze folder lees op welke wijze langdrige zorg van he Menzis Zorgkanoor kn krijgen. 1 Heef langdrige zorg nodig? Als gehandicapenzorg, verpleeghiszorg, 24-rs inensieve zorg

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1TFD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure (Erkenning

Nadere informatie

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis De Droomsroom He projec/documen-beheerprogramma van He Digiale Huis In he bouwvoorbereidingsproces spelen seeds meer gegevens een rol. We produceren als bezeenen informaie me een keur aan compuerprogramma

Nadere informatie

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering business alignmen case Overkoepelende aal en echnieken ArchiMae-mehode verbind archiecuurdomeinen In juli 2002 sare een aanal Nederlandse insiuen en bedrijven he projec ArchiMae. He doel is een aal voor

Nadere informatie

Zeven stappen naar succesvolle offshore uitbesteding

Zeven stappen naar succesvolle offshore uitbesteding globalisaie Zeven sappen naar succesvolle offshore uibeseding Een beheers proces voorkom eleursellingen Offshore uibeseding is een complexe manier van werken en er zijn veel verschillende onderwerpen die

Nadere informatie

Bijlage 1: Toelichting wettelijk kader

Bijlage 1: Toelichting wettelijk kader Bijlage 1: Toeliching weelijk kader 1. Woningwe 2015 Begin 2015 is de nieuwe Woningwe aangenomen. In de we zijn aangescherpe regels voor de oegelaen inselling voor de volkshuisvesing aan genomen. Toegelaen

Nadere informatie

Uw auto in 3 simpele stappen

Uw auto in 3 simpele stappen Uw auo in 3 simpele sappen 1 Als financieringsmaaschappij van Fia Group Auomobiles SA is Fia Financial Soluions als geen ander op de hooge van he Ialiaanse auoaanbod. Daarnaas beschik Fia Financial Soluions

Nadere informatie

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem Fibbe Advocaen Wilhelminasraa 66 2011 VP Haarlem Wij, Fibbe Advocaen e Haarlem, doen ons bes om u zoveel mogelijk van diens e zijn. Daarom willen wij u vragen mee e werken aan een klanevredenheidsonderzoek.

Nadere informatie

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur archiecuur sofware Archiecuur producsofware onwikkel evoluionair Archiecuur en dynamiek van producsofware Producsofwareonwikkeling ken een voorgeschreven dynamiek waarin produc- en procesverbeeringen een

Nadere informatie

Voorwoord. editie juli 2014

Voorwoord. editie juli 2014 ediie juli 2014 Voorwoord Graag vraag ik uw aandach voor deze nieuwsbrief. Opnieuw zoals u van ons gewend ben een nieuwsbrief vol lezenwaardige zaken. Ook een nieuwsbrief die op een bijzonder momen uikom.

Nadere informatie

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis De Woordpoor De beseksverwerker van He Digiale Huis Een STABU-beseksverwerker zonder weerga. Verfrissend eenvoudig en och me meer mogelijkheden dan welke andere beseksverwerker ook. Zeer uigebreide mogelijkheden

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1T12FD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 20 Aanvullende oeliching Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 20 Volg u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven

Nadere informatie

Belasting en schenken 2012

Belasting en schenken 2012 Belasing en schenken 2012 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

Cloud computing: waar begin je aan?

Cloud computing: waar begin je aan? cloud compuing Cloud compuing: waar begin je aan? Succesfacoren voor cloud compuing Cloud compuing is er en gaa nie meer weg. In 2010 sond he helemaal bovenaan in Garners hype cycle. Da geef aan da er

Nadere informatie

Belasting en schenken 2013

Belasting en schenken 2013 Belasing en schenken 2013 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

De deelgemeente wordt vertegenwoordigd door: Adriaan Pieterson, portefeuille houder buitenruimte Marjan van der Hoek, gebiedscoördinator

De deelgemeente wordt vertegenwoordigd door: Adriaan Pieterson, portefeuille houder buitenruimte Marjan van der Hoek, gebiedscoördinator ecaegoriseerd in vier hoofd onderwerpen, zullen wij ijdens deze informaieavond veregenwoordigers van de Deelgemeene HillegersbergSchiebroek en Com onen een aanal vragen voorleggen. Doel van de avond is

Nadere informatie

BUURTKRANT - LEIDEN SEPTEMBER 2015 ZATERDAG 26 SEPTEMBER: PARKFEEST ZEEHELDENBUURT

BUURTKRANT - LEIDEN SEPTEMBER 2015 ZATERDAG 26 SEPTEMBER: PARKFEEST ZEEHELDENBUURT BUURTKRANT - LEIDEN ETEMBER 2015 ZEEHELDENBUURT ZATERDAG 26 ETEMBER: ARKFEET ZEEHELDENBUURT KOM ALLEMAAL NAAR HET ARKFEET!!! Fees 15.30 o 18.00 in he ark Zeeheldenbuur Nagenieen 17.30 o 19.30 in peeluin

Nadere informatie

Gebruik van condensatoren

Gebruik van condensatoren Gebruik van condensaoren He spanningsverloop ijdens he laden Als we de schakelaar s sluien laden we de condensaor op. De condensaorspanning zal oenemen volgens een exponeniële funcie en de spanning over

Nadere informatie

Softwarearcheologie als basis voor strategie

Softwarearcheologie als basis voor strategie sofware legacy Besuurlijke grip op sofware Sofwarearcheologie als basis voor sraegie Als he managemen grip wil krijgen op de sofware binnen de organisaie, kan onderzoek door onafhankelijke expers uikoms

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing IB 266-1T02FD (2464) Sudiekosen of andere scholingsuigaven Volgde u in een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven

Nadere informatie

Voorwoord. nuoktober. 1 Voorwoord voorzitter pensioenfonds. 2 Update van de financiële positie. 3 Eerste baan?

Voorwoord. nuoktober. 1 Voorwoord voorzitter pensioenfonds. 2 Update van de financiële positie. 3 Eerste baan? acuele informaie voor alle deelnemers, gewezen deelnemers en gepensioneerden van he pensioenfonds o Voorwoord nuoober Veel pensioenfondsen vereren in zwaar weer door de financiële crisis, vooral door de

Nadere informatie

Overzicht. Inleiding. Classificatie. NP compleetheid. Algoritme van Johnson. Oplossing via TSP. Netwerkalgoritme. Job shop scheduling 1

Overzicht. Inleiding. Classificatie. NP compleetheid. Algoritme van Johnson. Oplossing via TSP. Netwerkalgoritme. Job shop scheduling 1 Overzich Inleiding Classificaie NP compleeheid Algorime van Johnson Oplossing via TSP Newerkalgorime Job shop scheduling 1 Inleiding Gegeven zijn Machines: M 1,,..., M m Taken: T 1, T 2,... T n Per aak

Nadere informatie

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer IT-audi & Ousourcing in conrol Leveranciersmanagemen en hird pary reporing Via ousourcing van sandaardprocessen proberen veel organisaies hun diensverlening aan de klan e verbeeren. Om in conrol e blijven

Nadere informatie

case Gelaagde berichtenuitwisseling strafrechtsketen Respect voor verschillen en uiteenlopende bevoegdheden xml/integratie Brian Dommisse

case Gelaagde berichtenuitwisseling strafrechtsketen Respect voor verschillen en uiteenlopende bevoegdheden xml/integratie Brian Dommisse xml/inegraie Respec voor verschillen en uieenlopende bevoegdheden Gelaagde berichenuiwisseling in de srafrechskeen He programma epv houd zich bezig me elekronische berichenuiwisseling in de srafrechskeen.

Nadere informatie

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes.

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes. 2.1 LWB 7A-20 Les: Geen vis INFORMATIE Leeseks Teks 1: informaieve eks over walvissen. Teks 1: oud AVI 9; nieuw AVI M6. Zie ook sofware. Cenrale sraegie/leerdoel Teks inerpreeren: je bedenk de hoofdvraag

Nadere informatie

i$»4: MEE Rotterdam Rijn mond wa?s -/ fs: juni 4, JJ 41 ,lfl s Transitie van de ctiëntondersteuning2013-2015 is4. ):f:t.. 4,y 441; t 1 6 A.

i$»4: MEE Rotterdam Rijn mond wa?s -/ fs: juni 4, JJ 41 ,lfl s Transitie van de ctiëntondersteuning2013-2015 is4. ):f:t.. 4,y 441; t 1 6 A. :.. r r 1 juni MEE Roerdam Rijn mond Transiie van de ciënonderseuning213-215 i$»4: HZ --, P i4,j 441; 1 is4. 1h -,,,? / II 4,y - is; ii!,i,.- ç :6 1,.iV h 1 6 A.v4 47 1â ;fr 34., Ik, 4.1 I--, I. 4 a,,;

Nadere informatie

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen 2011 Toeliching Aangife schenkbelasing Di is een oeliching bij he formulier Aangife schenkbelasing. Deze oeliching besaa ui vier onderdelen: A Algemene informaie over de schenkbelasing B Uileg bij de vragen

Nadere informatie

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2 Uiwerkingen Toes IEEE, Modules en Daum: 9 sepember 007 Tijd: 0.40.0 (90 minuen) Opgave I) Di is een warmmakerje. In woorden is V is de serieschakeling van, en (de parallelschakeling van 3 en 4) of V =

Nadere informatie

Multidisciplinair veranderen

Multidisciplinair veranderen archiecuur Innovaief simuleer he verandervermogen Mulidisciplinair veranderen Zorgverzekeraars hebben voordurend e maken me veranderingen in regelgeving en producen. Di vereis een goede afsemming ussen

Nadere informatie

OVERZICHT. De Raad 09-12-2014 Aanvang: 19:00. Vermeerzaal 1.03. Tijd. Molendijkzaal 0.01. Raadzaal 1.02. Het Plein 19:00

OVERZICHT. De Raad 09-12-2014 Aanvang: 19:00. Vermeerzaal 1.03. Tijd. Molendijkzaal 0.01. Raadzaal 1.02. Het Plein 19:00 OVERZICHT De Raad 0--0 anvang: :00 Tijd Raadzaal.0 Molendijkzaal 0.0 Vermeerzaal.0 He Plein :00 :0 Tweerichingenvarian omgeving Kersenbaan vrz: Dijkserhuis pfh: Buijelaar secr: Bongers Onwikkeling groenvisie

Nadere informatie

Herziening van de WWB-raming voor het Centraal Economisch Plan 2012

Herziening van de WWB-raming voor het Centraal Economisch Plan 2012 Herziening van de WWB-raming voor he Cenraal Economisch Plan 2012 CPB Achergronddocumen Maar 2012 Gijs Roelofs 1 Samenvaing In di CPB Achergronddocumen word een nieuwe ramingsregel voor he bijsandsvolume

Nadere informatie

Informatiebeveiliging. in de mobiele wereld. Risico s van mobiel werken. devices on the go. Willem Kossen

Informatiebeveiliging. in de mobiele wereld. Risico s van mobiel werken. devices on the go. Willem Kossen devices on he go Risico s van mobiel werken Informaie beveiliging in de mobiele wereld Mobiel werken is al lang geen hype meer. Inmiddels is he zakelijk gebruik van mobiele apparauur vrijwel volledig ingeburgerd.

Nadere informatie

Gemeentenieuws. Ontwikkelingen centrum Varsseveld

Gemeentenieuws. Ontwikkelingen centrum Varsseveld Gemeenenieuws Nieuwbouw Kindcenrum Ulf Noord feeselijk van sar Dankzij gezamenlijke inze kan de nieuwbouw voor he Kindcenrum Ulf Noord nu van sar, vlnr. Peer van de Ward (wehouder), Ferdy Wissing (direceur

Nadere informatie

Analoge Elektronika 1 DE KOMPARATOR

Analoge Elektronika 1 DE KOMPARATOR naloge Elekronika DE KOMPRTOR De mees eenvoudige oepassing van de operaionele verserker is de komparaor. Om de werking van de komparaor e begrijpen, bekijken we de karakerisiek van de opamp, zoals geekend

Nadere informatie

Delegate MAS in energiedistributie

Delegate MAS in energiedistributie Delegae MAS in energiedisribuie Leo Ruen leo.ruen@kuleuven.be 28/11/2016 Leo Ruen leo.ruen@kuleuven.be Delegae MAS in energiedisribuie EMAUT 1 / 19 Agenda 1 Inleiding 2 Opselling experimen 3 Conclusies

Nadere informatie

Ernst de Boer en Albert Kleinjan

Ernst de Boer en Albert Kleinjan archiecuur verzekeringen Inernaionale afsemming archiecuur noodzakelijk Archiecuurimpac van rends in de verzekeringswereld In de voorbije jaren is archiecuur vaak synoniem geworden aan beheersing : conroleren

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST Gemeeneraadsvergadering Neerijnen (16046\...) BESLUITENLIJST Daum : donderdag 25 april 2013 Tijd : 19.30 uur Plaas : raadzaal gemeenehuis Neerijnen Aanwezig : mevrouw P. van Kuilenburg (GBN), de heer C.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correcievoorschrif VWO 205 ijdvak wiskunde C (pilo) He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Testgedreven projectvoering

Testgedreven projectvoering esen Tesgedreven projecvoering Uiloop en budgeoverschrijding voorkomen In veel i-projecen worden fouen in requiremens en documenaie pas bij de esvoorbereiding ondek. Di is duur omda de fouen pas laa in

Nadere informatie

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn.

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn. I B2.4. Onwerp van de bijsluier voor HepBQuin Informaie voor de paiën Lees deze bijsluier op een rusig momen aandachig door, ook als di geneesmiddel al eerder aan u werd oegediend. De eks kan gewijzigd

Nadere informatie

Colofon. Eindredactie Nieuwe Maan Adviseurs Maatschappelijke Vernieuwing. Fotografie Edwin van Eis (voorkant)

Colofon. Eindredactie Nieuwe Maan Adviseurs Maatschappelijke Vernieuwing. Fotografie Edwin van Eis (voorkant) Colofon Nederland in Dialoog simuleer onmoeing en verbinding ussen Nederlanders door he verspreiden en simuleren van dialoog. Deze ambiie krijg onder andere vorm door he verspreiden van de Dag van de Dialoog

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. t t. Partijen Zaak

BINDEND ADVIES. t t. Partijen Zaak STICHTI NG KLACHTEN EN GESCHILLEN ZORGVERZEKERINGEN J. BINDEND ADVIES Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs. C e D : Toezending kopie overeenkomsen ussen zorgverzekeraar en de door hem geconraceerde

Nadere informatie

digitale signaalverwerking

digitale signaalverwerking digiale signaalverwerking deel 2: sampling en digiale filerechniek Hoewel we de vorige keer reeds over he samplen van signalen gesproken hebben, komen we daar nu op erug, om de ermee samenhangende effecen

Nadere informatie

Integratiepracticum III

Integratiepracticum III Inegraiepracicum III Casus I Projecevaluaie Irrigaie landbouwgronden in Ruriania Bas Beerenhou (556622) & Cliff Voeelink (554506) Deadline casus I: 2 januari 2007 TR2 Inleiding Er zijn een hoop derdewereldlanden.

Nadere informatie

Examen beeldverwerking 10/2/2006

Examen beeldverwerking 10/2/2006 Richlijnen Examen beeldverwerking 10/2/2006 Di is een gesloen boek examen. Communicaieapparauur en beschreven of bedruk papier of andere voorwerpen zijn dus nie oegelaen. Schrijf je naam op elk blad. Schrijf

Nadere informatie

Testen aan de voorkant

Testen aan de voorkant esen als kriische Tesen aan de voorkan Opimaal rendemen halen ui s De meese organisaies zien esen als noodzakelijke en effecieve maaregel om de kwaliei van sysemen e bepalen en fouen erui e halen voorda

Nadere informatie

Waarom de globale belastingdruk niet daalt

Waarom de globale belastingdruk niet daalt Waarom de globale belasingdruk nie daal Paul De Grauwe Toen de voorzier van he deparemen economie van de KULeuven zijn professoren vroeg om mee e doen aan he economische deba in de verkiezingsrijd door

Nadere informatie

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis De Knaakbaak He begroingsprogramma van He Digiale Huis De Knaakbaak - gemaak door De Twee Snoeken Auomaisering - is een nieuwkomer in begroingsland, waarvan he markaandeel gesaag begin e groeien. He programma

Nadere informatie

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur Trends in de inzendingen De essenies van drie jaar NK ICT Archiecuur He Nederlands Kampioenschap ICT Archiecuur is voor he eers georganiseerd in 2004 en heef o nu oe geleid o 25 archiecuurbeschrijvingen.

Nadere informatie

Hogerbeetsstraat 18-B. 3039 XJ Rotterdam. Vraagprijs: 220.000 k.k. Woonbron Makelaars. woonoppervlakte 100 m2 3 slaapkamers te koop

Hogerbeetsstraat 18-B. 3039 XJ Rotterdam. Vraagprijs: 220.000 k.k. Woonbron Makelaars. woonoppervlakte 100 m2 3 slaapkamers te koop Hogerbeessraa -B 303 XJ Roerdam woonoppervlake 100 m 3 slaapkamers e koop Vraagprijs: 0.000 k.k. Woonbron Makelaars info@woonbronmakelaars.nl 010-0 00 www.woonbronmakelaars.nl Kenmerken Locaie Energie

Nadere informatie

Bestemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D

Bestemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D Besemmingsplan Broek op Langedijk V A S T G E S T E L D Besemmingsplan Broek op Langedijk VASTGESTELD Inhoud Toeliching + bijlagen Regels + bijlagen Verbeelding juni 01 Projecnummer 1.00..0.0 O v e r z

Nadere informatie

stjosephbuurt type begijn

stjosephbuurt type begijn sjosephbuur ype begijn sjosephbuur Buur me karaker Welkom in de nieuwe sjosephbuur. Een buur op hisorische grond, ook een buur me veel woon- en werkvoorzieningen. Me behoud van karaker, maar wel een nieuw

Nadere informatie

Uitslagen voorspellen

Uitslagen voorspellen Eindexamen vwo wiskunde A pilo 04-I Vraag Anwoord Scores Uislagen voorspellen maximumscore 3 De afsand ussen Wilders en Thieme is 4 De conclusie: nie meer dan wee maal zo groo maximumscore 3 Bij gelijke

Nadere informatie

CONVE NANT KI N DEROPVANG EN ONDERWIJS

CONVE NANT KI N DEROPVANG EN ONDERWIJS CONVE NANT K N DEROPVANG EN ONDERWJS { ( ì 'h!\ irl Ëf \- 'v 1, û \ e a i '.* L(l. ìli-, \ i, ù. * qr 'L,i /,! 2. \ al> - ç Di convenan beschrijf de samenwerkingsafspraken ussen de aanbieders van Kinderopvang

Nadere informatie

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof RUDOLF STEINERCOLLEGE HAARLEM WISKUNDE HAVO CM/EM T112-HCMEM-H579 Voor elk onderdeel is aangegeven hoeveel punen kunnen worden behaald. Anwoorden moeen alijd zijn voorzien van een berekening, oeliching

Nadere informatie

Bezoekadres Molenbossen 618 5923 AJ Venlo-Blerick. Postadres Postbus 337 5900 AH Venlo t 077 389 3131 f 077 382 7951. www.woonwenz.nl info@woonwenz.

Bezoekadres Molenbossen 618 5923 AJ Venlo-Blerick. Postadres Postbus 337 5900 AH Venlo t 077 389 3131 f 077 382 7951. www.woonwenz.nl info@woonwenz. Huurwoningen Venlo-Noord Schuroesraa - Rummerkampsraa - Zoumeerssraa - Adelborsensraa Schipperssraa - Schrijnwerkerssraa - Pelsmakerssraa Iniiaief en verhuur Archiec Onwikkeling en realisaie huur- en koopwoningen

Nadere informatie

Een risico- en kostengedreven aanpak voor architectuur

Een risico- en kostengedreven aanpak voor architectuur Een risico- en kosengedreven aanpak voor archiecuur Risico- en kosenmanagemen als primair businessdoel Archiecuur is e beschouwen als een discipline die gedreven word door risico s en kosen. Risico- en

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoorde

Maatschappelijk verantwoorde groene IT MVO Meer dan alleen maar groene IT Maaschappelijk veranwoorde informaievoorziening en IT Organisaies zijn seeds meer bezig me duurzaamheid en maaschappelijk veranwoord ondernemen (mvo). De aueurs

Nadere informatie

Evolueren met portfoliomonitoring

Evolueren met portfoliomonitoring sofware-engineering Evolueren me porfoliomonioring Toolki analyseer en visualiseer sofwaresysemen Door gebrek aan inzich beschouwen bedrijven hun sofwareporfolio vaak als weerbarsige en onbeheersbare doos

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies Havo B deel Uiwerkingen Moderne wiskunde Hoofdsuk Eponeniële funies ladzijde 6 V-a Door zih in weeën e delen vermenigvuldig he aanal aeriën per ijdseenheid zih seeds me een faor is de eginhoeveelheid,

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholings uitgaven

Studiekosten of andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 voor buienlandse belasingplichigen IB 266-1T21FD BUI Sudiekosen of andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige)

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 11 IB 185-1T11FD Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 2011 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven voor boeken, afrekken

Nadere informatie

In dít artike] wordt ingegaan op ontwikkelingen in de informatie technologie (IT) en de consequenties die dit heeft voor

In dít artike] wordt ingegaan op ontwikkelingen in de informatie technologie (IT) en de consequenties die dit heeft voor Sae of he ar van securiy echnologie nvloed van veranderingen in de infornøie eclnologie op beveiliging Àueur: ir. Paul Overbeek Fysisch en Elekronísch Laboraoriu n - TNO Posbus 96864, 2509,JG Den Haag

Nadere informatie

VANAF DE MET RACHT! Me Wiskrach werk je helemaal op maa van de derde de ISBN voor geallenken meekunde en meend rekenen

VANAF DE MET RACHT! Me Wiskrach werk je helemaal op maa van de derde de ISBN voor geallenken meekunde en meend rekenen ZORG: IEDEREEN EEN KANJER! Niveauverschillen zijn er in élke klas. Daarvoor heef een volledig aanbod aan kan-en-klaar zorgmaeriaal. Di uigebreid zorgpakke bied jou alle hulp bij leerlingen die exra aandach

Nadere informatie

Therapietrouw-begeleiding kun je leren. Thema s. Thema s

Therapietrouw-begeleiding kun je leren. Thema s. Thema s Therapierouw-begeleiding kun je leren Dr. Nicole C.M. Theunissen, afdeling Training & Opleiding TNO Meer info op www.nheunissen.nl Waarom luiseren ze nou nie? Wa denken ze over medicijnen? Wa kan de zorgverlener

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv a b c d e a Analyse De omze was in 987 ongeveer, miljard (de recher as) De wins was ongeveer 6 miljoen (linker as) 6 miljoen 6 miljoen = %, % Er is sprake van verlies als de wins/verlies-grafiek negaief

Nadere informatie

Tijdelijke inpasmethode werkzame beroepsbevolking

Tijdelijke inpasmethode werkzame beroepsbevolking Cenraal Bureau voor de aisiek Divisie Macro-economische saisieken en publicaies ecor Onwikkeling en onderseuning Posbus 4000 70 JM Voorburg Tijdelijke inpasmehode werkzame beroepsbevolking Ria Okkerse-Ruienberg,

Nadere informatie

Voorwoord. Editie november 2013

Voorwoord. Editie november 2013 Ediie november 2013 Voorwoord Als eerse kijk ik erug op winig jaar voorzierschap Zichenburg-Kerkeuinen en laer Dekkershoek. Ik kan me nog herinneren da er beselauo s op ons bedrijvenerrein sonden van aannemers,

Nadere informatie

Van metadata naar kennis

Van metadata naar kennis meadaa Een onologie creëren me Topic Maps Van meadaa naar kennis Soms zijn meadaa e beperk om een documen gemakkelijk erug e vinden en zouden de meadaa eigenlijk me meer kennis verrijk moeen worden. Me

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijke compiler voor het onderwijs

Gebruiksvriendelijke compiler voor het onderwijs Helium moe funcioneel programmeren onderseunen Gebruiksvriendelijke compiler voor he onderwijs Foumeldingen van compilers zijn vaak moeilijk e inerpreeren. Om he programmeeronderwijs e verbeeren word aan

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2004-II

Eindexamen wiskunde B1 havo 2004-II Bacerieculuur De groei van he aanal baceriën van een bacerieculuur hang onder andere af van he voedingsparoon, de emperauur en de beliching. Ui onderzoek blijk da he aanal baceriën van een bepaalde bacerieculuur

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 GEBRUIKSAANWIJZING Binnenuni voor luch-waerwarmepompsyseem en opies EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Vertrouwenspersonen Integriteit en Ongewenste Omgangsvormen (VPIO) Ministerie van Economische Zaken

Jaarverslag 2016 Vertrouwenspersonen Integriteit en Ongewenste Omgangsvormen (VPIO) Ministerie van Economische Zaken Jaarverslag 216 Verrouwenspersonen Inegriei en Ongewense Omgangsvormen (VPIO) Miniserie van Economische Zaken Daum 8 mei 217 Saus Definiief Conacpersoon Locaie Colofon Miniserie van Economische Zaken 1

Nadere informatie

TAXI CONVENANT 20 MAART 2008

TAXI CONVENANT 20 MAART 2008 TAXI CONVENANT 20 MAART 2008 TAXICONVENANT Convenan inzake de aanpak van de problemaiek me berekking o he axivervoer in de vier groe seden: Amserdam, Roerdam, Den Haag en Urech. De saassecrearis van Verkeer

Nadere informatie