PRESTATIEAFSPRAKEN. Kerkrade, 6 maart 2015.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRESTATIEAFSPRAKEN. Kerkrade, 6 maart 2015."

Transcriptie

1 PRESTATIEAFSPRAKEN per stdsdee Kerkrde, 6 m Gemeente Kerkrde

2 PRESTATIEAFSPRAKEN 2015 PER STADSDEEL PARTIJEN: Woningcorportie HEEMwonen Woningstichting Wonen Limburg Woningstichting Wonen Zuid Stichting MenderGroep Zuid-Limburg (Mender Wonen) Gemeente Kerkrde 01 Inleiding De vorengenoemde pijen mken elk jr gezmenlijk concrete presttiefsprken per stdsdeel. Deze fsprken zijn voor pijen helder en meetbr. De onderhvige fsprken gelden voor 2015 en zijn een jrlijkse uitwerking vn de bij deze fsprken behorende lgemene presttiefsprken 2012 t/m Drbij werken pijen in de lijn vn relevnte regionl vstgestelde beleidsdocumenten (zie bijbehorende lgemene fsprken) en hnteren deze bij de opstelling en uitvoering vn hun beleid ls richtinggevende kders voor de komende jren. Drnst zijn in het kder vn bovenregionle fstemming door de Bestuurscommissie Wonen en Herstructurering vn de Regio Prkstd Limburg en het Regionl verleg Woningcorporties (RW) eind 2014 Regionle Afsprken voor de periode vstgesteld. mdt deze fsprken momenteel bstrct zijn en nog meer concreet (Sm) moeten worden gemkt, zullen deze in 2015 verder worden uitgewerkt. Pijen zullen - gelet op de vorengenoemde ontwikkeling - in 2015 nder bezien of een nzet tot nvullende/nieuwe lgemene presttiefsprken voor de periode moet worden gemkt. En hoe deze worden vormgegeven. Pijen verwchten dt de vststelling vn de nieuwe Woningwet in 2015 welke voorlsnog zl worden ingevoerd per 1 juli 2015 een duidelijke wijziging betekent in de procedure vn de totstndkoming vn de presttiefsprken en de inhoud drvn. Deze ontwikkeling wordt nuwgezet gevolgd en wr mogelijk nticiperen pijen drop. Nst de vststelling vn de nieuwe Woningwet hee ook de ngekondigde Stelselwijziging per oktober 2015 de nodige invloed op de mximle huren vn het woningbezit in de gemeente. De Stelselwijziging betekent dt de WZ-wrde vn de individuele woning een essentieel onderdeel wordt vn de puntentelling in het Woningwrderingssysteem. De reltief lge WZ-wrden in de regio Prkstd zijn duidelijk vn invloed op de gemiddelde mximle huurprijzen. Deze dlen wrdoor de gemiddelde streefhuurpercentges bij ongewijzigd beleid stijgen.

3 02 Stdsdeel Kerkrde-West Binnen het stdsdeel Kerkrde-West, bestnde uit de buuen Heilust, Spekholzerheide, Klheide, Grcht en Terwinselen, is hoofdzkelijk de woningcorportie HEEMwonen werkzm met een woningbezit vn 2116 woningen (individueel verhuurde woningen). Dmst bezit de Woningstichting Wonen Zuid in dit stdsdeel 81 woningen. De door HEEMwonen voorgenomen ctiviteiten in 2015 zijn uitvoerig omschreven in het ctiviteitenoverzicht 2015 en het drbij behorende ctiviteitenpln, zols bedoeld in ikel 25b vn het Besluit Beheer Socile Huursector. De ctiviteiten vinden hun bsis in de overheidsmtregelen ls vervt in het regeerkkoord vn het kbinet Rutte 2 en de strtegische visie vn de corportie uitgewerkt in het ondernemingspln ( ) "Het verschil mken" vn HEEMwonen. Vn een ntl benoemde ctiviteiten ligt de regie bij de gemeente Kerkrde. Voor een goede uitvoering vn die ctiviteiten is het noodzkelijk om hiervoor uiterlijk in 2015, gezmenlijk, concrete fsprken te mken. Andcht gt in dit gevl onder meer uit nr de stdsdeelvisies, ijzeren voorrd, de verndering vn het socile domein, de gevolgen vn het scheiden vn wonen en zorg, de betlbrheid en beschikbrheid vn socile huurwoningen, energie en duurzmheid en de instndhouding vn leefbrheid in de wijken. In volgende prgrfen benoemen en beschrijven we de presttiefsprken per beleidsveld wrover we gezmenlijke fsprken mken over Huisvesten vn de doelgroep Het regeerkkoord Rutte 2 gee meer duidelijkheid inzke de investeringscpciteit vn de corportie. p bsis vn het kkoord is door HEEMwonen de meerjrenbegroting opgemkt, doorgerekend en zijn prioriteiten (bij)gesteld. Uitgngspunt vn HEEMwonen in hr huurbeleid is een gemiddeld streefhuurpercentge vn 75% vn de mximle huurprijs gerekend over het gehele bezit. Wij zijn echter zeer benieuwd nr de ontwikkeling vn de huurprijzen wnneer in oktober 2015 de WZ medebeplend gt zijn in de huurprijsberekening. Vnwege de positie in een krimpregio is de verwchting dt de mximle huurprijzen zullen dlen. Deze npssing zl vnf 2016 duidelijk effect hebben op de voorrd voor huisvesting vn de socile doelgroep en op de begroting en rmslg vn de corportie. Deze ontwikkeling kn tot gevolg hebben dt de streefhuurpercentges worden ngepst. Wimeer we het bezit vn HEEMwonen in Kerkrde-West verdelen nr huurprijs (huuiprijsgrenzen per ; huurprijzen december 2014), dn ontstt onderstnd beeld. Kerkrde-West huurprijs ntl woningen in percentge < 40, % 40,06 tot 618, % 618,24 tot 710, % > 710,68 6 2% totl ntl woningen* % * = hierbij zijn de woningen die complexgewijs verhuurd zijn n derden niet meegerekend.

4 HEEMwonen zet in op het betlbr houden vn het wonen. Tegelijk wil de corportie voorzien in een geschikt nbod voor de verschillende huishoudens en inkomensctegorieën vn onze doelgroep. 1. Corporties drgen zorg voor voldoende woningen voor de huisvesting vn verschillende doelgroepen vn beleid (o.. in kder vn tweede kns beleid, sttushouders, sho sty, rbeidsmigrnten en kndidten vnuit 'Housing Prkstd') en spnnen zich in om de hiervoor gestelde tkstellingen binnen de hiervoor gestelde termijnen te reliseren. 2. Bij de jrlijkse huurverhoging vn 2015 speelt voor HEEMwonen de betlbrheid een grote rol. Dit is beplend voor de koers die we volgen in Pijen leveren him informtie voor de Woonlstenmonitor 2014 voor de gemeente Kerkrde. 4. De voogng vn studentenhuisvesting is fhnkelijk vn de resultten uit 2014 en fcilitering in 2015 door Ministerie vn Buitenlndse Zken en Prkstd. 2.2 Noordzkelijke kemvoorrd m doelgroepen niet het slchtoffer vn huurprijsbeleid en herstructurering te lten worden, is in 2014 de kemvoorrd in de gemeente Kerkrde geëvlueerd. Drbij is gebruik gemkt vn het rppo 'Verkenning Socile Kemvoorrd'. 5. Pijen voorzien voorlsnog, op bsis vn het genoemde rppo, geen noodzk tot ingrijpen in de beschikbrheid vn de kemvoorrd nders dn een temporisering vn de voornemens tot herstmcturering. 6. Sloopplnnen binnen de kemvoorrd worden in 2015 opnieuw geëvlueerd en overwogen (geldt voor Kerkrde West en Kerkrde ost I). 7. De gemeente Kerkrde en de in Kerkrde ctieve corporties spreken f de ontwikkeling vn de kemvoorrd periodiek te monitoren. 2. Huurbeleid HEEMwonen richt zich in hr beleid op de beheersbrheid vn woonlsten en een fire prijs-kwliteitverhouding voor een huurwoning. Wij streven emr om ons DAEB-bezit bereikbr te houden voor kndidten die zijn ngewezen op huuoeslg. 8. Toepssing vn ssetmngement leve ons zicht op kosten en bten op complexniveu en stelt ons in stt om meer bewuste complexgerichte keuzes te mken. Drdoor kunnen uitgestippelde koersen wijzigen. 2.4 nderhouds-, renovtie- en Energiebeleid De corportie is gericht op het verduurzmen vn de voorrd met inchtneming vn de woonlsten. Wr mogelijk wordt gestreefd nr een combintie vn de uit te voeren (onderhouds)werkzmheden.

5 9. HEEMwonen gee in 2015 invulling n de uitgngspunten vn hr Energiebeleidspln HEEMwonen hee een subsidienvrg ingediend voor de energetische npk vn 215 woningen. De uitvoering hiervn is gespreid over 2015 en 2016 en geldt voor Lndgrf en Kerkrde smen. 11. HEEMwonen neemt deel n Zormig Limburg II. Drbij worden in jr tijd 000 woningen over heel Limburg voorzien vn zonnepnelen. 12. HEEMwonen voe in 2015 een verdere vereenvoudiging door voor melding vn reprtieverzoeken door hr huurders. 1. Het onderhoudsbeleid is gekenmerkt ls sober en doelmtig met inchtneming vn de benchmrk in de sector. 2. Woonmimteverdeling Voor de woonmimteverdeling mken corporties gebmik vn een regionl woonmrketingmodel, zijnde Thuis in Limburg. 14. Vi Thuis in Limburg wrborgen de corporties een trnsprnte toewijzing vn hun woningen. 15. Corporties delen één ml per jr de vi het woningtoewijzingssysteem verkregen mngementinformtie met de gemeente. 2.4 Zorggeschikte woningen In 2015 hee de inventristie vn zorggeschikte en npsbre woningen in Prkstd pltsgevonden. Vnuit deze inventristie zl een bestuursopdrcht n de Prkstdgemeenten worden opgesteld. Drmee worden de individuele gemeenten en corporties gestuurd in de relistie vn pssend nbod. Nr verwchting mkt het pssend nbod deel uit vn een nog op te stellen Gemeentelijke Woonvisie of -woonbrief. Het is n de corporties om invulling te geven n die vrg en drover fsprken te mken met de gemeente. 16. Gemeente stelt in 2015 een Woonvisie of Woonbrief op met drin onder ndere ndcht voor de gewenste ontwikkeling vn zorggeschikte en npsbre woningen per wijk en buu in Kerkrde. 17. Corporties mken over hun bijdrge n de invulling vn die vrg ndere presttiefsprken met de gemeente Kerkrde. 18. HEEMwonen intensivee hr smenwerking met gemeente en zorgpijen rondom deze fsprken. 2.5 WM-middelen De versnelde vststelling vn de nieuwe WM hee in oktober geleid tot vststelling vn het WM-beleid en de WM-verordening. Corporties zijn drbij vnwege de tijdsdmk niet betrokken. Momenteel speelt de trnsformtie vn de WM en corporties dringen er op n om betrokken te worden bij dt proces.

6 19. Wij streven emr om ook op dit terrein te komen tot presttiefsprken dn wel een WM-convennt gericht op het voorkomen vn kpitlvemietiging en clustering vn zorgvrgen. Als onderdelen vn die convennt zien wij onder ndere de wijze vn toewijzing vn vrijgekomen woningen, huurderving door leegstnd, de eigendomsverhoudingen en de verwijderingsplicht. 20. Zolng er geen nieuwe fsprken zijn gemkt, gelden de fsprken 11, 12 en 1 uit voorgnd jr. 2.6 Wonen - leren - werken De corporties spnnen zich in om op dit vlk knsen te bieden n mensen uit de wijk en eigen doelgroep. 21. HEEMwonen zet zich in om studenten n onderwijsinstellingen zols Hoge School Zuyd mogelijkheden voor stge te bieden. 22. HEEMwonen verplicht nnemers bij bouwprojecten knsrme jongeren of werklozen uit de wijk in te schkelen om op die mnier him knsen op een reguliere bn te vergroten. 2.7 Finncieel beleid 2. De gemeente hee in 2014 de bestnde chtervngovereenkomst met het Wrborgfonds Socile Woningbouw verlengd met een periode vn vijf jren (in csu tot en met ), voor het verstrekken vn kpitlmrktleningen n de in Kerkrde werkzme toegelten instellingen. 2.8 Leefbrheid In de Lndelijke pohtiek stt het beleidsveld leefbrheid ter discussie. De regie op dit beleidsveld verschui nr de gemeente. Drmee is er behoee n een gemeentelijke sturing en coördintie op dit beleidsveld. p bsis vn het (mtschppelijk)rendement neemt HEEMwonen hr leefbrheidsctiviteiten opnieuw in overweging. Voor 2015 mkt HEEMwonen de volgende fsprken. 24. HEEMwonen continuee hr huiskmerprojecten. 25. HEEMwonen continuee hr personele inzet n wijkbeheerders en -consulenten op bsis vn een leefbrheidsfoto vn de wijk. 26. HEEMwonen continuee het in 2014 opgeste project tuinenonderhoud. 27. HEEMwonen continuee het Leefbrheidsfonds. 2.9 Wijkontwikkeling - Integrle stdsdeelvisie 2020 p 2 febmri 2011 hebben gemeente Kerkrde en HEEMwonen in smenwerking met de Stdsregio Prkstd Limburg en de Provincie Limburg de integrle. Stdsdeelvisie 2020 voor Kerkrde-West vstgesteld. De fsprken over inzet vn zowel gemeente ls corportie zijn met betrekking tot dit stdsdeel vstgelegd in een smenwerkingsovereenkomst. Drmee is

7 HEEMwonen een vn de pners in de uitvoering vn de stdsdeelvisie vn Kerkrde-West en verbonden n het uitvoeringsprogrmm voovloeiend uit de visie. Dit betekent concreet dt HEEMwonen smen met hr pners ook in 2014 een ntl fysieke en socile projecten zl uitvoeren in Kerkrde-West. Dronder het stedenbouwkundig pln voor deelgebied Heilust. p bsis drvn continuee HEEMwonen de herstmcturering vn de woningvoorrd en wordt in smenwerking invulling gegeven n de sloopplekken in Heilust. Door het genoemde smenwerkingsverbnd is HEEMwonen in de gelegenheid om integrl mee te denken bij projecten zols behoud winkelvoorzieningen Akerstrt, het lightrilsttion inclusief Trnsferium, interntionl wonen en de lokle energiecentrle. Zo kunnen de wensen vn de huurders ook in die projecten nr voren komen. 28. HEEMwonen zet bij nieuwbouw in op duurzm, flexibel en levensloopbestendig bouwen en neemt hierbij de uitgngspunten vn het regionle fwegingskder in cht. 29. Pijen committeren zich n en ondersteunen elkr in het ddwerkelijk reliseren vn de plnnen zols opgenomen in de Activiteitenoverzichten vn de corporties. Drbij schetsen de bij het Regionl verleg Woningcorporties (RW) ngesloten corporties smen een reëel beeld vn de corportieplnnen. 0. Indien plnnen onverhoopt niet door kunnen gn dn treden pijen in een zo vroeg mogelijk stdium met elkr in overleg. 1. HEEMwonen: - relisee 22 nieuwbouw woningen in de Spirestrt e.o. (energiek wonén); de uitgven bedrgen ,-; - sloopt 85 woningen in de Gldiolenstrt e.o. en 4 woningen in de Clbesw^eg; de uitgven worden begroot op ,-; - zet in op de verkoop vn 4 woningen; de totle inkomsten worden gescht op ,-; Renovee 12 woningen in de Gldiolenstrt (even nummers) (kosten bedrgen ,-); - Investee in onderhoud voor wt betre sbestsnering (kosten ,-), brndoverslg en -doorslg (kosten ,-) en energetische verbeteringen (kosten ,-). Dit geldt voor de wijken Kerkrde West en Kerkrde ost I. 0 Stdsdeel Kerkrde-ost Binnen het stdsdeel Kerkrde-ost zijn een drietl corporties werkzm, te weten de Woningcorportie HEEMwonen met een woningbezit vn 17 woningeii, de Woningstichting Wonen Zuid met een woningbezit vn 157 woningen en de Woningstichting Wonen Limburg met een woningbezit vn 17 woningeri. Voor het opstellen vn de stdsdeelvisies is Kerkrde-ost om prgmtische redenen verder opgesplitst in ost 1 (hoofdzkelijk het woningbezit vn HEEMwonen) en ost 2 (hoofdzkelijk het woningbezit vn Wonen Zuid). HEEMwonen en Wonen Zuid hebben voor Kerkrde-ost trnsformtieplrmen uitgewerkt en/of concretiseren deze in 2014 nder op bsis vn de vstgestelde stdsdeelvisie ost 11.

8 0.1 Kerkrde-ost I Woningcorportie HEEMwonen en de Gemeente Kerkrde zijn gezmenlijk opgetrokken bij het opstellen vn de stdsdeelvisie Kerkrde ost I. Het betre hierbij de buuen Centrum, Bleijerheide, NuUnd, Holz en Rolduckerveld, inclusief het stdsprk en bdijcomplex Rolduc en omgeving. Stdsdeel Kerkrde ost I kmpt met een ntl smenhngende problemen op fysiek, socil en economisch gebied die de leefbrheid onder dmk zetten zols o.. leefomgeving, woningvoorrd, socil-mtschppelijke voorzieningen, veiligheid en piciptie. Dmst is er extr ndcht voor grensoverschrijdende specten en ontwikkelingen. Voor het stdsdeel Kerkrde ost I is op 11 en 19 december 2012 een Stdsdeelvisie vstgesteld door respectievelijk Woningstichting Lnd vn Rode en de Gemeente Kerkrde, wrbij de Limburgse Wijkennpk ls uitgngspunt geldt en die gericht is op een integrle fysieke, socile en economische verbeteropgve. In de notitie "Kerkrde ost I; Vn visie nr uitvoering" (25 pril 201) is het proces opgenomen hoe de veling vn de visie nr een concreet uitvoeringsprogrmm voor zowel de fysieke ls de socil-mtschppelijke opgve kn pltsvinden. Gelet op de visie, de huidige economische en politieke situtie, de nog slechts tijdelijk beschikbre (provincile) subsidiemogelijkheden en gezien de ndmkkelijke wens vn de gemeente Kerkrde en HEEMwonen om n de trnsformtie voovrend invulling te geven, verdient het nbeveling een ntl prioritire deelgebieden voor (her)ontwikkeling n te wijzen. Primire ndcht gt drbij uit nr de deelgebieden: Bleij erheide/nullnd Centrum Rolduckerveld De onderlinge smenhng en verbinding. Bij de (her)ontwikkeling vn de geogrfisch begrensde deelprojecten dient bewkt te worden dt gelijktijdig invulling wordt gegeven n de in de visie beschreven beleidsmtige onderlinge smenhng, lsook n de fysieke verbindingen tussen de deelgebieden. In 2014 wordt voor ieder deelgebied een pln vn npk opgesteld. In 2015 wordt hiern uitvoering gegeven. De wijken Bleijerheide/NuUnd worden n de noord-, west- en zuidzijde omringd door groen. Dit groen is niet met elkr verbonden, noch met het omliggende groen binnen de std en in het Duitse chterlnd. Dit project beoogt de kwliteit (ecologisch en recretief) n de noordzijde vn Bleijerheide/NuUnd te verbeteren en te verbinden met de groene zone ten westen (gebied Horbch) en noorden richting de Anstelvllei. De bestnde groene vinger dient door dit project kwlittief te worden verbeterd. Deels vn zichtgroen nr gebmikersgroen met een hogere ntuur wrde en grotere diversiteit. ok de verbinding tussen schcht Nullnd (cultuurhistorie/rijksmonument) en de nieuwbouw vn het zorgcomplex n het Mri Gorettiplein mken deel uit vn het project. De directe omgeving vn schcht Nullnd dient een opwrdering te krijgen zodt dit monument de ndcht krijgt die het verdient. De door HEEMwonen voorgenomen ctiviteiten in 2015 zijn uitvoerig omschreven in het ctiviteitenoverzicht 2015 en het drbij behorende ctiviteitenpln, zols bedoeld in ikel 25b vn het Besluit Beheer Socile Huursector.

9 Voor de ctiviteiten vn HEEMwonen in stdsdeel Kerkrde-ost I verwijzen wij koheidshlve nr de beschrijving zols die is opgenomen onder stdsdeel Kerkrde-West; de fsprken 1 tot en met 0). Deze zijn ook vn toepssing voor het stdsdeel Kerkrde-ost I. De stdsdeelvisie voor Kerkrde-ost I is op 11 december 2012 door het toeimilige Bestuur vn Lnd vn Rode vstgesteld en op 19 december 2012 door de Gemeenterd. In 201 is gewerkt n de opzet vn uitvoeringsprogrmm's (Pln vn npk "Centrum", "Bleijerheide/Nullnd" en "Mucherveld"). IBA Prkstd In de buu Bleijerheide is de sloop vn de hoogbouwflts in volle gng. Vn de hoogbouwflts (00 woningen) wordt nu gewerkt n de herhuisvesting vn de bewoners vn de ltste flt. De overige 200 woningen zijn (vrijwel) leeg. HEEMwonen is voomemens om de sloop vn de hoogbouwflts uit te voeren ls project biimen IBA Prkstd (Intemtionle Bu Ausstellung). De projectnvrg hiervoor is smen met gemeente Kerkrde ingediend. De doelstelling is gericht op hergebmik vn mterilen, het geven vn een impuls n de buu Bleijerheide, de inzet vn nieuwe technieken en kwliteit en het behoud vn bewoners in de wijk. De beschikbre woningvoorrd vn HEEMwonen in dit stdsdeel verdeelt nr huurprijs (huurprijsgrenzen per ; huurprijzen december 2014), gee onderstnd beeld. Kerkrde ost I huurprijs ntl woningen in percentge < 40, ,5% 40,06 tot 618, ,6% 618,24 tot 710, ,1% > 710, ,6% totl ntl woningen* 17** 100% * = hierbij zijn de woningen die complexgewijs verhuurd zijn n derden niet meegerekend. **= exclusief 7 leegstnde woningen Dr. Ackensplein (onderzoek sloop of verkoop) De beschikbre woningvoorrd vn Wonen Limburg in dit stdsdeel verdeelt nr huurprijs (huurprijsgrenzen per ; huurprijzen december 201), gee onderstnd beeld. Kerkrde ost I huurprijs ntl woningen in percentge < 40, % 40,06 tot 618, % 618,24 tot 710, % > 710,68 0 0% nbekend 1 0% totl ntl woningen* % * = hierbij zijn de woningen die complexgewijs verhuurd zijn n derden niet meegerekend.

10 p het gebied vn fysieke ingrepen is HEEMwonen voomemens de volgende ctiviteiten uit te voeren in 2015 in het stdsdeel Kerkrde ost (fleidend uit het ctiviteitenoverzicht 2015): - nderzoek nr de mogelijkheden tot nkoop vn 47 ppementen in het Centmmpln; - nderzoek nr de mogelijkheden vn herontwikkeling vn een complex vn 7 woningen n het Dr. Ackensplein; - Herhuisvesting vn de bewoners vn de hoogbouwflts te Bleijerheide gericht op sloop in toekomstige jren. - het investeren in onderhoud voor wt betre sbestsnering (kosten ,-), brndoverslg en -doorslg (kosten ,-) en energetische verbeteringen (kosten ,-). 0.2 Kerkrde-ost II Binnen het stdsdeel Kerkrde-ost II, bestnde uit de buuen Erenstein, Chevremont, Rolduckerveld en Hnrde, is hoofdzkelijk Wonen Zuid werkzm met een woningbezit vn 157 woningen. In de Herstmctureringsvisie Prkstd Limburg ligt de focus voorl op het versterken vn groenverbindingen, het herstellen vn de socile stmctuur, verdurmen en het verbeteren op gebouwniveu. Wonen Zuid hee de fgelopen jren fors geïnvesteerd in met nme Rolduckerveld (onttrekking vn 200 woningen zonder nieuwe toevoeging) en Chevremont (onttrekking met vervngende nieuwbouw in het senioren en zorgsegment). De opgven voor de toekomst richten zich hoofdzkelijk op het gebied Erenstein Wijkontwikkeling Stdsdeelvisie Kerkrde ost II De Gemeente Kerkrde, Wonen Limburg en Wonen Zuid hebben in 201 een gezmenlijke stdsdeelvisie voor Kerkrde Noord en ost II opgesteld. De visie is in febmri 2014 vstgesteld door Wonen Zuid en Wonen Limburg en op 26 febmri 2014 door de Gemeenterd. Nst een door de gemeente te ontwikkelen Woonvisie voor heel Kerkrde, vormt de stdsdeelvisie onderligger voor verdere concretisering vn het trnsformtieprogrmm. Gemeente en Wonen Zuid mken op grond hiervn in 2015 ndere presttiefsprken, wrbij de plnningscyclus wordt fgestemd op de proceswijziging bij het mken vn presttiefsprken, zols die in de nieuwe Woningwet is vstgelegd. 01. Pijen committeren zich n en ondersteunen elkr in het ddwerkelijk reliseren vn de plnnen zols opgenomen in de Activiteitenoverzichten vn de corporties of de in de regionle woningmrktprogrmmering opgenomen plnnen. 02. Indien plnnen onverhoopt niet door kunnen gn dn treden pijen in een zo vroeg mogelijk stdium met elkr in overleg. 0. Nieuwbouw: Wonen Zuid picipee in een nieuwbouwontwikkeling vn 16 eengezins koopwoningen door Jongen in Hnrde. Hiervn zijn 8 eengezinswoningen reeds eerder gereliseerd. Voor de resterende 8 eengezinswoningen st de bouw zodr deze verkocht zijn. Wonen Zuid is risicodrgend voor één woning en brengt de

11 grond met plnontwikkeling in. De gemeente Kerkrde houdt voor dit project de verleende vergurming in stnd. 04. Sloop/herontwikkeling: Wonen Zuid is in 201 gest met de onthuring vn 104 poiek-etgewoningen in de Poyckstrt e.o. ten behoeve vn sloop met herontwikkeling. Volledige onthuring ws geplnd voor , mr is ultimo 2014 op één woning n volledig gereliseerd. Gemeente en Wonen Zuid zijn in overleg over de herontwikkeling vn de loctie. Gemeente hee voorgesteld een tweede loctie in te brengen t.b.v. herontwikkeling en op de loctie vn de 104 te slopen woningen, gronden vn Wonen Zuid te willen verwerven tbv de nleg vn een WADI. Hiermee kn de gemeente het bestnde fwteringsprobleem oplossen. Hiermee wordt fgeweken vn het oorspronkelijke uitgngspunt om circ 5 woningen op de loctie vn de 104 te slopen woningen te reliseren. Wonen Zuid is bereid mee te denken over oplossingsrichtingen, wrin herontwikkeling vn woningen in het socile huursegment biimen finnciële kders mogelijk is, de herontwikkeling pst bij de toekomstige vrg en locties een kwlittieve invulling krijgen die bijdrgt n een verbetering vn de buu (e.e.. conform uitgnspunten gebiedsvisie). Pijen spnnen zich in over de herontwikkeling in het eerste kwl 2015 (bestuurlijk) overeenstemming te hebben en sten nsluitend de R-procedure. 05. Verbetering bestnd bezit: Wonen Zuid renovee in woningen n de vn Gronsveldstrt, 79 n de Jn Steenstrt en 81 woningen n de EIbereveldstrt. Energetische verbeteringen mken deel uit vn de renovtie. Voor deze projecten is,97 miljoen begroot. Relistie in 2015 met uitloop nr nderhoud bestnd bezit: Nr rto vn het ntl woningen vn Wonen Zuid in Kerkrde ost 2 ten opzichte vn de totle reservering voor onderhoud, is voor plnmtig-, dgelijks- en muttieonderhoud in ,-- begroot. 07. Verkopen: In Kerkrde ost II hee Wonen Zuid een verkooppoule vn 449 woningen. Vn deze woningen komen er 425 in rmierking voor verkoop n de zittende huurders of bij muttie. De overige 24 woningen worden uitsluitend complexgewijs verkocht. Verwcht wordt in 2015 circ 20 woningen uit deze poule te verkopen. De opbrengsten uit de verkoop vn woningen zijn voorwrde om te kunnen investeren in de trnsformtieopgve. De temporisering vn de verkoop wordt fgestemd op de investeringsopgve, drbij rekening houdend met de vrg- en nbodontwikkelingen. 08. Energielbels: Brengt mkt jrlijks de energielbels vn hr woningbezit inzichtelijk en verstrekt deze gegevens n de gemeente..2.2 Huisvesten vn de doelgroep Uitgngspunt vn Wonen Zuid in hr ctuele huurbeleid over de huidige vstgoedpoefeuille is een gemiddeld streefhuurpercentge vn 80% vn de mximle huurprijs gerekend over het gehele bezit. Wettelijke wijzigingen in het Woning Wrdering Stelsel, verdere implementtie vn energielbelling en investeringen in duurzmheid, onttrekkingen en nieuwbouwontwikkelingen hebben effect op het gemiddelde streefhuurpercentge. Wnneer we het bezit vn Wonen Zuid in Kerkrde-ost 2 verdelen nr ctuele netto huurprijs (huurprijsgrenzen per ; huurprijzen 18 december 2014), dn ontstt onderstnd beeld. 10

12 Kerkrde ost II ntl in huurprijs woningen percentge < 40, % 40,06 tot 618, % 618,24 tot 710, % < 710,68 11 <1% totl ntl woningen* % * = hierbij zijn de woningen die complexgewijs verhuurd zijn n derden, en woningen wrvoor een leegstndsbesluit vn toepssing is niet meegerekend. Wonen Zuid zet in op het betlbr houden vn het wonen. Biimen het huurbeleid vindt differentitie plts nr de verschillende mrktgebieden, wrin Wonen Zuid ctief is, drbij rekening houdend met de beschikbrheid vn voldoende betlbre woningen voor de doelgroep vn beleid. Betlbrheid is ls specifiek them benoemd voor overleg met de huurdersorgnisties vn Wonen Zuid. Dit overleg is in 2014 opgest en in 2015 zullen gezmenlijk conclusies worden getrokken en nbevelingen worden gedn. 09. Corporties drgen nr vermogen bij n de beschikbrheid vn voldoende woningen voor de huisvesting vn verschillende bijzondere doelgroepen vn beleid (o.. in kder vn tweede kns beleid, sttushouders en kndidten vnuit 'Housing Prkstd') en spnnen zich in om de hiervoor gestelde tkstellingen binnen de hiervoor gestelde termijnen te reliseren. De tkstelling voor de huisvesting vn sttushouders verdubbelt nr verwchting in Dit legt druk op de beschikbrheid vn socile huurwoningen voor ndere doelgroepen. Leegstnd doet zich in Kerkrde met nme voor in het piculiere (koop) segment. Corporties drgen nr vermogen bij n het huisvesten vn sttushouders. Corporties dringen er op n dt de gemeente huisvesting vn sttushouders ook relisee in smenwerking met piculiere verhuurders. De gemeente drgt zorg voor voldoende begeleiding en ondersteuning vn sttushouders om een goede integrtie te borgen. 10. Bij de jrlijkse huurverhoging vn 2015 speelt voor Wonen Zuid de betlbrheid een grote rol. ver dit them is in 2014 een werkgroep vn Wonen Zuid en hr huurdersorgnisties gest. Conclusies en dviezen vn deze werkgroep zijn mede beplend voor de te volgen koers in Wonen Zuid investee in energiebesprende mtregelen in hr woningen. Bij nieuwbouw, renovtie en plnmtig onderhoud, besteedt Wonen Zuid ndcht n de verbetering vn de energetische kwliteit vn woningen, en tre wr mogelijk en wenselijk verbetermtregelen. De verhouding tussen bespring op energielsten en huurverhoging ls gevolg vn energetische verbeteringen én de stem en wensen vn de zittende bewoners, is vn invloed op de te reliseren (energetische) verbeteringen..2.4 Woonmimteverdeling Voor de woonmimteverdeling mken woonmrketingmodel Thuis in Limburg. corporties gebmik vn een regionl 11

13 12. Vi Thuis in Limburg wrborgen de corporties een trnsprnte toewijzing vn hun woningen. 1. Corporties delen miniml een ml per jr de vi het woningtoewijzingsysteehi verkregen mngementinformtie met de gemeente..2.5 Zorggeschikte woningen Voor heel Prkstd is de trnsformtieopgve voor zorggeschikte en npsbre woningen geïnventriseerd. De gemeente velt deze opgve nr de schl vn de gemeente Kerkrde en stelt nvullend n de stdsdeelvisies, een visie op inzke de gewenste ontwikkeling vn zorggeschikte en npsbre woningen, dit mede in reltie tot de uitvoering vn de nieuwe WM. Corporties worden met betrekking tot de op te stellen visie gehoord. Corporties zullen op bsis vn deze inventristie en visie op de ontwikkeling vn zorggeschikte en npsbre woningen, ngeven welke opgve zij hierin kunnen vervullen en hierover fsprken mken met de gemeente. Deze fsprken worden vernkerd in de presttiefsprken vnf Gemeente stelt in 2015 een visie op inzke de gewenste ontwikkeling vn zorggeschikte en npsbre woningen in de verschillende wijken/stdsdelen in Kerkrde. 15. Corporties geven op grond vn deze visie n welke opgve zij kunnen invullen en mken hierover met de gemeente ndere presttiefsprken. 16. Wonen Zuid drgt (in smenwerking met zorgpijen) bij lokle behoee -wr mogelijk- bij n de relistie vn zorggeschikte woningen..2.6 WM-middelen Per treedt de nieuwe WM in werking. De gemeente hee in december 2014 een WM-beleid en -verordening vstgesteld. Hierover hee omwille vn de tijdsdmk geen overleg met de corporties plts gehd. Corporties dringen er op n in 2015 te komen tot een ndere fstemming en uitwerking vn uitvoeringsspecten vn de WM, vst te leggen in een convennt. 17. Gemeente en corporties stellen in 2015 een gezmenlijke WM-convennt vst. Afsprken over relistie, kwliteit, onderhoud en einde gebmik vn WMnpssingen in woningen vn de corporties, collectieve WM-voorzieningen in complexen vn corporties, toewijzing vn pssende woningen, verhuisregeling en informtievoorziening n huurders, mken ten minste deel uit vn deze convennt..2.7 Wonen - leren - werken De corporties spnnen zich in om op dit vlk knsen te bieden n mensen uit de wijk en eigen doelgroep. 12

14 .2.8 Finncieel beleid 18. De gemeente hee de bestnde chtervngovereenkomst met het Wrborgfonds Socile Woningbouw verlengd met een periode vn vijf jren (in csu tot en met ), voor het verstrekken vn kpitlmrktleningen n de in Kerkrde werkzme toegelten instellingen..2.9 Leefbrheid In de Lndelijke politiek stt het beleidsveld leefbrheid ter discussie. De regie op dit beleidsveld verschui nr de gemeente. Wonen Zuid hecht belng n leefbre buuen en wijken. nduidelijk is nog welke leefbrheidsctiviteiten woningcorporties mogen blijven uitvoeren. Voor 2015 voorziet Wonen Zuid in de volgende leefbrheidsctiviteiten. 19. Wonen Zuid hee in 2015 een budget beschikbr voor kleine verbeteringen op het gebied vn leefbrheid in de wijk. Inzet vn het budget is primir huurders gerelteerd. 20. In reltie tot de onthuring vn de 104 woningen in de omgeving Poyckstrt gt specifieke ndcht (en wr nodig middelen) uit nr de leefbrheid en kwliteit vn de directe woonomgeving. 04 Stdsdeel Kerkrde-Noord Kerkrde-Noord ntl in Huurprijs woningen percentge < 40, ,8% 40,06 tot 618, ,1% 618,24 tot 710, ,8% > 710,68 8 1,8% nbekend 0,5% totl ntl woningen* %. * = hierbij zijn de woningen die complexgewijs verhuurd zijn n derden niet meegerekend Binnen het stdsdeel Kerkrde-Noord (Eygelshoven), bestnde uit de buuen Eygelshoven- Kom, Hopel, Vink en Wubcherveld, is hoofdzkelijk Wonen Limburg werkzm met een woningbezit vn 505 woningen. In de Herstmctureringsvisie Prkstd Limburg ligt de focus voorl op het versterken vn groenverbindingen, het herstellen vn de socile stmctuur, verdunnen en het verbeteren op gebouwniveu. Wonen Limburg hee de fgelopen jren fors geïnvesteerd in met nme herstructurering, de sloop en de nieuwbouw vn het woonzorgcomplex De Lethof, nieuwbouw op de loctie 1

15 Kommerveldln/ Lurstrt en in het woongebied p de Bossen (Vink) op de locties Russel-ZGulikstrt en Gulik-/Merode-/Bong-/Coelgroevenstrt (onttrekking vn 180 woningen en 140 nieuwe toevoegingen). De beoogde doelgroep is voornmelijk sters en senioren. De opgven voor de toekomst richten zich op een verdere upgrding (vervngende nieuwbouw, renovtie of energetische verbetering) vn het bezit vn Wonen Limburg in Eygelshoven-Kom Wijkontwikkeling Stdsdeelvisie Noord De Gemeente Kerkrde, Wonen Limburg en Wonen Zuid hebben in 201 een gezmenlijke stdsdeelvisie voor Kerkrde Noord en ost II opgesteld. De visie is op 14 respectievelijk 26 febmri 2014 vstgesteld door Wonen Zuid en Wonen Limburg en op 26 febmri 2014 door de Gemeenterd. In de visie tot 200 is tevens een nzet voor een integrl meerjrig uitvoeringsprogrmm opgenomen. ver de wijze vn npk en inzet vn middelen op grond vn het uitvoeringsprogrmm zullen door Wonen Zuid, Wonen Limburg en de gemeente Kerkrde met elkr in 2014 bestuurlijke fsprken worden gemkt. Wonen Limburg werkt in op grond vn de vstgestelde stdsdeelvisie - het trnsformtieprogrmm voor hr woningbezit in Kerkrde Noord verder uit. Afsprken tussen gemeente en Wonen Limburg, over de trnsformtieopgve voor Kerkrde Noord, op bsis vn de stdsdeelvisie, worden in 2015 nder geconcretiseerd en bestuurlijk vernkerd Sloop/herontwikkeling Wonen Limburg is in 2007 gest met de herhuisvesting vn 180 huishoudens in Kerkrde Noord ten behoeve vn sloop met herontwikkeling. p de locties vn Meeensstrt, Henckensstrt/Terheidestrt, Holtskuilenstrt, Burg. Dohmenplein en Debyestrt wordt in 2015 nieuwbouw ontwikkeld. Sloop vn deze woningen is ingezet en zl nr verwchting in het eerste kwl vn 2015 worden fgerond Vn de woningen n de locties vn Meeensstrt, Henckensstrt/Terheidestrt en Holtskuilenstrt loopt de bouwnvrg. Hiervoor zullen 50 nieuwbouwwoningen worden temggebouwd. 1. Wonen Limburg zet bij nieuwbouw in op duurzm, flexibel en levensloopbestendig. 2. Pijen committeren zich n en ondersteunen elkr in het ddwerkelijk reliseren vn de plnnen zols opgenomen in de Activiteitenoverzichten vn de corporties of de in de regionle woningmrktprogrmmering opgenomen plnnen.. Indien plnnen onverhoopt niet door kunnen gn dn treden pijen in een zo vroeg mogelijk stdium met elkr in overleg. 4. Wonen Limburg: - relisee 8 nieuwbouw woningen in de vn Meeensstrt; de uitgven bedrgen ,-; - relisee 4 nieuwbouw woningen in de Henckensstrt/Terheidestrt; de uitgven bedrgen ,--; - relisee 12 nieuwbouw woningen in de Holtskuilenstrt; de uitgven bedrgen ,-; - relisee 26 woningen n het Burgemeester Dohmenplein; de uitgven bedrgen ,-; - zet in op de verkoop vn 1 woning per jr; de totle inkomsten worden gescht op ,-; 14

16 4.. Verbetering bestnd bezit In 2015 zl Wonen Limburg geen energetische verbeteringen en geen grootscheepse renovties uitvoeren Woonmimteverdeling Voor de woonmimteverdeling mken corporties gebmik vn een regionl woonmrketingmodel, zijnde Thuis in Limburg. 5. Vi Thuis in Limburg wrborgen de corporties een trnsprnte toewijzing vn hun woningen. 6. Corporties delen miniml een ml per jr de vi het woningtoewijzingssysteem verkregen mngementinformtie met de gemeente Verkopen In Kerkrde Noord hebben we momenteel 1 woning op de verkooplijst gepltst. We verwchten echter in 2015 een temghoudend resultt. We beogen 1 woning te verkopen. 7. De opbrengsten uit verkoop vn woningen zijn voorwrde om te kunnen investeren in de trnsformtieopgve. De temporisering vn de verkoop wordt fgestemd op de investeringsopgve, drbij rekening houdend met de vrg- en nbodontwikkelingen. 4.6 Energielbels Wonen Limburg hee hr woningbezit in Kerkrde Noord voorzien vn energielbels. De lbels geven inzicht in de energetische kwliteit vn woningen en vormen mede bsis voor verdere invulling vn de Stdsdeelvisie. 8. Pijen leveren hun informtie voor de Woonlstenmonitor 2014 voor de gemeente Kerkrde Wonen - leren - werken De corporties spnnen zich in om op dit vlk knsen te bieden n mensen uit de wijk en eigen doelgroep. 9. Wonen Limburg dgt hr levernciers uit een bijdrge te leveren n het bieden vn werkgelegenheid voor onze doelgroep door Socil Return-voorwrden op te nemen ls gunningscriterium in het nbestedingsbeleid. De opdrchtnemer n wie de opdrcht wordt gegund, verplicht zich om 5% vn de nneemsom te reliseren door (lngdurige) inzet vn mensen met een chterstnd op de rbeidsmrkt. 15

17 4.8 Leefbrheid In reltie tot de onderzoeken nr de kwliteit vn wonen en de woonomgeving gt specifieke ndcht uit nr de leefbrheid en kwliteit vn de directe woonomgeving. Wonen Limburg en gemeente Kerkrde bespréken in 2015 het gewenste kwliteitsniveu vn de woon- en leefomgeving lsmede over middelen en inspnningen om dit niveu te reliseren. We zien hierin een smenwerking met bewoners en stkeholders, wronder zorgen welzijnsorgnisties. Wonen Limburg hee in 2015 een budget beschikbr vnuit het Leefbrheidsfonds voor kleine verbeteringen op het gebied vn leefbrheid in de wijk. Inzet vn het budget is primir huurders gerelteerd. Tevens is er een budget beschikbr voor grotere, lnglopende (leefbrheids)projecten. De inzet vn dit budget is niet primir huurders gerelteerd, iedereen mg inititieven ndrgen. Uiterrd zijn hiern wel enkele voorwrden verbonden. 10. Wonen Limburg continuee in 2015 het Leefbrheidsfonds. 11. Wonen Limburg stelt in 2015 een bewonersbudget beschikbr. Dit budget is vrijgemkt om ook grotere, lnglopende projecten te kunnen ondersteunen. Inzet WM-middelen Ter voorkoming vn "kpitlvemietiging" worden in het verleden met WM-middelen substntieel ngepste woningen (n muttie) in overleg met de gemeente opnieuw toegewezen n woningzoekenden met een soogelijke beperking, om te voorkomen dt de ngebrchte voorzieningen moeten worden verwijderd. Wonen Limburg stelt de gemeente in kennis vn woningen die n huuropzegging beschikbr komen. Wonen Limburg en gemeente mken in 2015 ndere fsprken omtrent de mximle duur vn de leegstnd en de bekostiging vn de drmee geprd gnde huurderving. m te voorkomen dt klnten tussen wl en schip rken, willen we op beleidsmtig niveu fsprken mken over de inzet vn beschikbre WM-middelen. Doel vn gemeente en corporties drbij is een efticiënte en duurzme inzet vn WM-middelen en een optimle doorstroming vn WM-klnten richting pssende woonmimte. nderdeel vn die fsprken zijn de mximle duur vn de leegstnd, de bekostiging vn de drmee geprd gnde huurderving en de wijze vn toewijzing n nieuwe huurders. 16

18 05 Activiteiten vn de Stichting MenderGroep Zuid-Limburg (Mender Wonen). Inleiding De regelgeving voor intrmurle zorg in de sector Verpleging en Verzorging wordt fundmenteel gewijzigd. Een indicering voor intrmurle huisvesting zl in 2015 niet meer pltsvinden op bsis vn zorgpkketten mr op bsis vn zorgbehoee. ZZP's komen te vervllen. Streven vn de overheid is om burgers zo lng mogelijk thuis te lten wonen en hen dr te ondersteunen met thuiszorg. De intrmurle cpciteit zl in dit verbnd in omvng fnemen. Voor de intrmurle cpciteit vn MenderGroep betekent dit concreet dt leeg vllende intrmurle pltsen in de verzorgingshuizen in toenemende mte niet meer kunnen worden ingevuld met een bewoner uit dezelfde doelgroep. Zonder pssende mtregelen zl er dus stmcturele leegstnd ontstn in de verzorgingshuizen/wijkzorgcentr. De Rd vn Bestuur vn MenderGroep hee besloten dequte mtregelen te nemen teneinde leegstnd in de wijkzorgcentr te voorkomen. MenderGroep hee een integrl pln opgesteld hoe de reductie dnwel trnsformtie vn de intrmurle cpciteit vn MenderGroep vorm te geven. De ndcht is hierbij met nme gericht op de intrmurle ccommodties die specifiek ingericht zijn voor de (voormlige) doelgroep ZZP 1 t/m 4. ok neemt MenderGroep mtregelen ter voorkoming dnwel minimlisering vn intrmurle leegstndsproblemtiek, worden plnnen voor ltemtieve bestemmingen vn intrmurle gebouwen uitgewerkt en wordt nr oplossingen gezocht voor de boekwrdeproblemtiek. In de ondernemingsplnnen vn de diverse instellingen worden deze plnnen uitgewerkt voor een toekomstbestendige ontwikkeling vn wijkzorgcentr. Belngrijkste rndvoorwrde is het beleid vn MenderGroep ten nzien vn het wijkgericht nbieden vn zorg- en welzijnsdiensten. MenderGroep wil in lle kemen en wijken vn hr verzorgingsgebied een wijkzorgcentmm reliseren/hndhven wrin zowel intrmurle verpleeghuiszorg wordt ngeboden ls zelfstndige wonen in dequte zorgwoningen met 24/7 zorggrntie. Tevens dient een dienstencentmm ls loket/uitvlsbsis vn de thuiszorg deel uit te mken vn het wijkzorgcentmm, zo mogelijk in combintie met eerstelijnszorg. Tevens dient rekening te worden gehouden met een toekomstbestendige intrmurle cpciteitsplnning voor MenderGroep, nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector voor wt betre extrmurle zorg lsook verdere invulling vn het 'scheiden vn wonen en zorg', nieuwe doelgroepen, boekwrdeproblemtiek en investeringsvrgstukken. b. Stdsdeel Kerkrde-West Wijkzorgcentmm Firenscht huisvest momenteel een substntieel ntl verzorgingshuisbewoners, nst de verpleeghuisunit voor psycho-geritrische bewoners. Vnwege de belngrijke functie ls wijkzorgcentmm, met twee nleunwoningcomplexen, dient de continuïteit vn Firenscht te worden gewrborgd door het werven vn nieuwe doelgroepen. c. Stdsdeel Kerkrde-Centrum en Kerkrde-ost Medio 2015 wordt nr verwchting de nieuwbouw vn wijkzorgcentmm Kling Nuliet (wijk Nullnd) opgeleverd. Dit woonzorgcomplex zl fungeren ls vervngende nieuwbouw voor het sterk verouderde verzorgingshuis Vroenhof Het nleunwoningencomplex Vroenhof zl ook n sluiting vn het verzorgingshuis in exploittie blijven. 1 7

19 Wijkzorgcentmm Kpelhof huisvest momenteel nog vrijwel uitsluitend verzorgingshuisbewoners. Vnwege de belngrijke functie ls wijkzorgcentmm, met een nleunwoningencomplex, dient de continuïteit vn Kpelhof te worden gewrborgd door het in toenemende mte huisvesten vn verpleeghuisbewoners. ok in wijkzorgcentmm Hoog Anstel wonen nu nog vrijwel uitsluitend verzorgingshuisbewoners. Deze doelgroep zl de komende tijd door ntuurlijk verloop kleiner worden. De instroom vn deze doelgroep is niet meer mogelijk vnwege het gewijzigd indiceringsbeleid. Het is de intentie vn Mendergroep om, in nuwe smenwerking met colleg-zorgnbieder Levnto, een doelgroep met een geronto-psychitrisch ziektebeeld in Hoog Anstel te huisvesten. Verpleeghuis Hmbos en verpleeghuis Lückerheide hebben een regionl verzorgingsgebied. Verpleeghuis Hmbos blij onverko beschikbr voor de doelgroepen somtische herstelzorg en chronische somtiek. Voor verpleeghuis Lückerheide geldt hetzelfde uitgngspunt, mr dn specifiek voor de doelgroep psychogeritrische bewoners. Tevens is de hlbrheid onderzocht vn het reliseren vn een nleunwoningencomplex op het terrein vn verpleeghuis Lückerheide. d. Stdsdeel Kerkrde-Noord Wijkzorgcentmm Lethof is vn recente bouwdtum en omvt de doelgroepen verpleeghuis (psycho-geritrische bewoners) en extrmurle zorgwoningen. De toekomstbestendigheid vn dit woonzorgcomplex stt niet ter discussie. 18

20 06 Activiteiten vn de Gemeente Kerkrde. Inleiding p grond vn de Wet mimtelijke ordening is de gemeente verplicht om mimtelijk beleid (stmctuurvisie en bestemmingsplnnen) vst te stellen en toe te pssen. Dit beleid is nder uitgewerkt op bsis vn het ntionl, provincil en regionl beleid. In m 2012 is de Stmctuurvisie Infi-stmctuur en Ruimte door de minister vn Infrstmctuur en Milieu vstgesteld. p provincil niveu zl dit jr een nieuw Provincil mgevingspln Limburg worden vstgesteld. Dit PL2014 wordt l op diverse specten uitgewerkt in regionle visies, o.. de Regionle visie Wonen Zuid-Limburg. Zuid-Limburg is in deze visie gedefmieerd ls regio Prkstd, Westelijke Mijnstreek en Mstricht-Heuvellnd. Vi Prkstd is de gemeente Kerkrde nuw betrokken bij deze uitwerking. Dmst werkt Prkstd op regionl niveu smen met de betrokken gemeenten n instmmenten voor npk plncpciteit, mr ook om grip te krijgen op de piculiere woningmrkt. Door de weerbrstigheid vn de mterie, zullen deze instrumenten een lnge dem behoeven om tot uitvoering te komen. Prkstd hee onlngs de "envelop herstructureringsvisie Prkstd Limburg /200" gectuliseerd (peildtum ). Dmst zl door Prkstd eind 2015 gest worden met het opstellen vn een nieuwe woonvisie. Deze ontwikkelingen zullen uiterrd rechtstreeks doorwerken in de uitvoering vn projecten vn de gemeente Kerkrde. De gemeente ziet voorlopig geen noodzk om een lokle woonvisie te mken. De gemeente hecht er meer wrde n om nu tot uitvoer te komen vn de regionl gemkte fsprken wronder de npk plncpciteit. Dit trject zl dit jr ndmkkelijk ingezet worden en hee zowel betrekking op woningbouwmogelijkheden vn piculieren ls ook woningbouwontwikkelrs. De gemeente Kerkrde hee wel fgesproken om in ieder gevl gezmenlijk liiet de woningbouwcorporties een woonbrief op te stellen, wrin een ntl onderwerpen benoemd worden wr ndmkkelijk dit jr ndcht n wordt besteed. Dit zl in ieder gevl de trnsformtieopgve Wonen en Zorg betreffen. An de zorg knt is l heel veel gebeurd, echter de reltie tussen wonen en zorg en de gevolgen vor de woningvoorrd in Kerkrde blij nog onderbelicht. ok de gevolgen vn de Novelle voor de smenwerking tussen de gemeente en corporties zl zeker een onderwerp vn gesprek worden tussen gemeente en corportie. Er zullen dit jr fsprken gemkt worden over hoe de diverse tken die uit de Novelle nr voren komen worden ingevuld. Dit betre tken voor zowel de gemeente ls de corporties, mr hebben ook betrekking op de reltie met de huurdersorgnisties. Dmst zl ook de "npk" piculiere woningvoorrd een spect zijn dt; zeker uitgediept wordt in het komende jr. P regionl niveu lopen hier l diverse gesprekken over, mr ook op lokle schl is er duidelijk meerwrde om hierover door te prten. De mnier wrop tot uitwerking vn de onderwerpen wordt gekomen zl ook nder bezien worden. Dit kn in de vorm vn workshops wrin de onderwerpen worden uitgediept om te komen tot concrete voorstellen, mr het kn ook zijn dt er ngesloten wordt bij reeds bestnde overlegstmcturen. Uiterrd ltijd met het doel om de onderwerpen nder te concretiseren en tot fsprken te komen. 19

21 In smenwerking met Prkstd zl in 2015 ook studentenhuisvesting een vn de belngrijke them's worden voor de gemeente Kerkrde. Dit om te bezien of het hlbr is om studenten uit niet EU-lnden nr Prkstd en meer specifiek de gemeente Kerkrde te lten komen in verbnd met hun studie n de RWTH. De gemeente komt dit jr verder nog tot het mken vn een beleidsnotitie leefomgeving. Hierin zl de gemeente weergeven hoe zij om wil gn met diverse ontwikkelingen. De gemeente wil drbij meer mimte n ontwikkelingen geven, mits zij geen negtieve invloed hebben op de omgeving, om ook de leegstnde pnden te vullen. De notitie zl ook ingn op vrgstukken in het kder vn bv mntelzorg en duurzmheid. (Verder)stimuleren betrokkenheid burgers, ondernemers en (buu)verenigingen Met inchtneming vn de kernbegrippen duurzm, schoon, veilig en socil wordt dit vorm gegeven door het uitvoeren vn uiteenlopende projecten. Drbij wordt smengewerkt met veel pners in de std en wijken en zullen verschillende communictie-instmmenten worden ingezet. Socile ctivering Het socil ctiveren vn burgers blij een ndchtspunt voor wijkontwikkeling wrmee invulling wordt gegeven n de tkstelling uit de Wet mtschppelijke ondersteuning (Wmo). Het bestnde netwerk en de bijbehorende overlegstmctuur worden gehndhfd en wr mogelijk versterkt. Hier wordt ook verwezen nr het beleidsveld Zorg. venge investerinsen semeente in de wijk In het kder vn het wijkgericht werken wordt het Uitvoeringsprogrmm Wijkontwikkeling per jrschijf ingevuld, vstgesteld en uitgevoerd. Het totl beschikbre budget voor geheel Kerkrde voor de jrschijf 2015 bedrgt ,- excl. BTW (zie bijlge 1). Het Uitvoeringsprogrmm speelt in op een belngrijke ontwikkeling die de fgelopen jren in gng is gezet ten nzien vn het wijkgericht werken: integrle gebiedsontwikkeling wrin ruimtelijke, economische én socile specten een plts krijgen. Vnuit die optiek is in 2011 de Stmctuurvisie Kerkrde geschreven. Deze is nder uitgewerkt op wijkniveu in de stdsdeelvisies Kerkrde-West, Kerkrde ost I en Kerkrde Noord en ost II. Het progrmmeren vn budgetten voor de uitvoering vn deze Stdsdeelvisies stimulee niet lleen het gebiedsgericht en dus het integrl werken, mr generee tevens externe gelden. Kerkrde-West, wrin ook de Provincie, de Stdsregio en HEEMwonen finncieel piciperen, is drvn een goed voorbeeld. Voor het Uitvoeringsprogrmm Wijkontwikkeling houdt dit in dt minder dn voorheen budgetten voor fzonderlijke projecten worden geprogrmmeerd. De verdere uitwerking vn de stdsdeelvisies en de invulling vn de diverse projecten worden hieronder per stdsdeel ingevuld. 20

22 b. Stdsdeel Kerkrde-West (Klheide, Terwinselen, Heilust, Spekholzerheide en Grcht) De vier pijen die betrokken zijn bij de uitvoering vn de Stdsdeelvisie Kerkrde West, hebben tegen elkr uitgesproken dt het nog vn groot belng is dt de projecten die opgest zijn, ook tot uitvoering komen. Wel blijkt dt pijen hun rollen nders moeten of willen invullen, wrdoor de trekkersrol vn de projecten soms wt nders wordt ingevuld. Voor de projecten betekent dit indictief dt in Kerkrde-West in 2015 de volgende stppen genomen zullen worden in het kder vn de fsprken uit de SK en de uitvoeringsovereenkomst Heilust: Inrichtingspln vn prk Heilust inclusief piciptieproces (gereed) - Bestek Prk 1 ^ fse: 1 ^ kwl Anbesteding nleg 1^ fse Prk Heilust: 2^ kwl Uitvoering 1^ fse prk (speeltuin/cmijffcou): 2^ kwl 2015 Verwerving percelen HEEMwonen: 1 ^ en 2^ kwl 2015 Sloop piculiere woningen (is fgerond) ' ntwerp MFA: 172^ kwl 2015 ' Uitvoering MFA: kwl 2015 Socil progrmm: de uitvoering is gest met de cursussen lggeletterdheid en stimuleren ondernemerschp. De uitvoering vn de overige projecten wordt in 2015 verder opgepkt. c. Stdsdeel Kerkrde-ost I (Bleijerheide, Centrum, Holz, Rolduckerveld en Nullnd) Voor dit stdsdeel geldt de stdsdeelvisie Kerkrde ost I (december 2012). In juli 2014 zijn voor de prioritire deelgebieden "Centrum", "Bleijerheide/Nullnd" en "Rolduckerveld" plnnen vn npk vstgesteld door de stuurgroep. In 2015 zullen mtregelen en projecten worden uitgevoerd zols deze onder meer zijn opgenomen in de drie plnnen vn npk. Voor het centmm is vn belng de uitvoering vn het centmmpln, de opwrdering vn het stdsprk en de ontwikkeling bij Cretive City met een nieuwe inrichting vn de openbre mimte, wronder de nleg vn een prkeerplts n de overzijde vn het spoor. Voor de buuen Bleijerheide/Nullnd is vn belng de relistie vn het nieuwe woonzorgcomplex n het MriGorettiplein met herinrichting vn de openbre mimte. Tevens zl de openbre mimte en het groen vnf het Mri Gorettiplein vi de Schcht Nullnd richting Cretive City in 2015 worden opgewrdeerd. Voor het Rolduckerveld zl in 2015 gest worden met het onderzoek nr de mogelijkheden en hlbrheid vn concrete verdunningsprojecten op termijn in dit gebied. ok zl verder gezocht worden nr een mogelijke herbestemming vn de leegstnde kerk de Blijde Boodschp. Dmst zijn er in het plngebied diverse IBA-nvrgen op 15 december 2014 door gemeente en extemen ingediend. In m 2015 zl duidelijk worden welke nvrgen verder onder de vlg vn IBA zullen worden opgepkt. 21

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Slrisschl Indelingsniveu FUWASYS-dvies Werkterrein Activiteiten Kenmerkscores 44343 43334 43 43 Somscore

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015 Bijlge gendpunt 7: Inhoudelijke plnning overlegtfels 2015 In de Ontwikkelgend (ijlge 5 ij de Deelovereenkomst mtwerkvoorziening egeleiding 18+) zijn 7 them s en 31 suthem s opgenomen die in 2015 tijdens

Nadere informatie

Z- ß- ßr!2f int tçotg

Z- ß- ßr!2f int tçotg Z- ß- ßr!2f int tçotg A n s I u iti n g sco nve n nt "De Bouw Werkt ln Noordoost Brbnt" Er is een convennt gesloten De Bouw Werkt in Noordoost Brbnt. Eén vn de doelstellingen vn het convennt is het uitbreiden

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 4 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIb Werkterrein Bedrijfsvoering - Mngementondersteuning Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 5 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIc Werkterrein Onderwijsproces -> onderwijsbegeleiding Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Werken aan resultaat, altijd en overal

Werken aan resultaat, altijd en overal nbroek choemn dviseurs Werken n resultt, ltijd en overl Nr een professionele implementtie vn Het Nieuwe Werken bij de Belstingdienst Michël Geerdink Onder het motto Werken n resultt, ltijd en overl is

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Scholen Slrisschl 3 Indelingsniveu FUWASYS-dvies II Werkterrein Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013 Nieuwegein //f/f^jft \ ^ ^ Inkoop- en nbestedingsbeleid 2013 Augustus 2013 Gemeente Nieuwegeir op- en nbestedingsbeleid 2013 (1-8-2013) Inleiding De gemeente Nieuwegein spnt zich continu in voor een (verdere)

Nadere informatie

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier]

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier] [Typ hier] Checklist Anvulling ondersteuningspln integrtie LWOO en PrO in pssend onderwijs 11 mei 2015 Deze checklist is tot stnd gekomen in nuwe smenwerking met: Ministerie vn Onderwijs, Cultuur en Wetenschp

Nadere informatie

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem.

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem. Exmen Verkeerskunde (H1I6A) Ktholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrstructuur Dtum: dinsdg 2 september 28 Tijd: Instructies: 8.3 12.3 uur Er zijn 4 vrgen over het gedeelte

Nadere informatie

b,^.c/ -í w-t S t><-h.scl

b,^.c/ -í w-t S t><-h.scl Z g AUG Z0lt C \/f2 b,^.c/ -í w-t S t> Retourdres Postbus 88 5000 AB Tilburg OPTIMUS stichting ktholiek, protestnts-christelijk

Nadere informatie

BIS BenW adviezen JOIN - 9022. Til-s 1122 E P to. akkoord. W \ I w bespreken \ Vergader ng B&W van 24-1-l-2015. tr Niet akkoord tr Gewijzigde versie

BIS BenW adviezen JOIN - 9022. Til-s 1122 E P to. akkoord. W \ I w bespreken \ Vergader ng B&W van 24-1-l-2015. tr Niet akkoord tr Gewijzigde versie Til-s 1122 E P to lt-?s r> GEMEENTE vveert Afdeling Nm opsteller voorstel Portefeui I lehouder Onderwerp Projectontw kkeling Zontrop, Hugo AF (Frns) vn Eersel B&W-voorstel: BW-009022 Zknummer JOIN: zlt5lotr463

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015

Activiteitenplan 2015 Activiteitenpln 205 Hierbij presenteren wij het Activiteitenpln 205 vn het Domein Applied Science wrbij per onderwerp een prioriteitstelling stt vermeld. Opgenomen zijn in ieder gevl lle jrlijkse en lopende

Nadere informatie

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van...

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van... NOTA GRONDBELEID 20L4 GEMEENTE vtleert Vstgesteld in de gemeenterdsvergdering vn... NOTA GRONDBELEID 2014 1 NOTA GRONDBELEID 2014 2 INHOUD pg n 1 1.1 L.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.3 1.4 1.5 INLEIDING EN

Nadere informatie

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER OPLEIDING: MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER MET DE SPECIALISATIE SOCIAL MEDIA 2015 1 Mrketing/PR/Communictiemedewerker Specilistie Socil Medi SCHEIDEGGER en CEDOR bieden een unieke opleiding n.

Nadere informatie

Een flexibel samenwerkingsverband

Een flexibel samenwerkingsverband Een flexibel smenwerkingsverbnd Zorg op mt is mogelijk met een flexibele orgnistie en met flexibel inzetbr personeel. Mr hoe krijg je dt voor elkr? Een brochure vn: in opdrcht vn de Projectgroep Pltsingsbeleid.

Nadere informatie

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging N een CVA (beroerte)... hoe verder?. Een CVA (beroerte) kn uw leven drstisch vernderen! 2009 Een uitgve vn de Nederlndse CVA-vereniging Wt is een CVA? In Nederlnd leven meer dn een hlf miljoen mensen met

Nadere informatie

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag Prooinciehuis rüesterbrink r, Assen T Postdres Postbus rzz, 94oo ec Assen F www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 (o592) 36 57 77 provinci renthe I/ERZONDEN I CI 0l{T,2û12 Assen, 10 oktober 2012 Ons kenmerk WH12012006860

Nadere informatie

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Dtum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Vn An Het college vn B&W De rds- en duoburgerleden Kopie n Onderwerp Inkoop gogisch werk Mededeling An de gemeenterd, INLEIDING. In het jr 2003 is er, op inititief vn de

Nadere informatie

Begroting 2014 en meerjarenbegroting 2015 t/m 2017

Begroting 2014 en meerjarenbegroting 2015 t/m 2017 Begroting 2014 en meerjrenbegroting 2015 t/m 2017 September 2013 Concern Zevenheuvelenweg 14 Postbus 5033 5004 EA Tilburg Telefoon 013 46 41 911 Fx 013 46 41 422 Contctpersoon C. Suer Telefoon 013 46 41

Nadere informatie

ß-tt-Lo)c. to oo GEMEENTE vve E RT. Þ ü. ø n. ? Þ fi 4. n ru et akkoord n Gewijzigde versie. ! Anders, nl. .o l. n c-stuk ADVIES

ß-tt-Lo)c. to oo GEMEENTE vve E RT. Þ ü. ø n. ? Þ fi 4. n ru et akkoord n Gewijzigde versie. ! Anders, nl. .o l. n c-stuk ADVIES ì 6ú.o l >Ê to oo GEMEENTE vve E RT Sector Ruimte Openbr: EI Afdeling Zknummer(s) ngekomen stuk(ken) Behndelend medewerk(st)er Poftefeui I lehouder(s) Not Grondbeleid 2014 Projectontwikkeling Herm Velders-Geurtse

Nadere informatie

t4 akkoord Y Behandeling uiterlijk in college van 4 november 2OL4 *y W PS o l to >tr feo GEMEENTE vveert tl- I I ^ LO lq \ % bespreken n N et akkoord

t4 akkoord Y Behandeling uiterlijk in college van 4 november 2OL4 *y W PS o l to >tr feo GEMEENTE vveert tl- I I ^ LO lq \ % bespreken n N et akkoord I 6ú o l to >tr feo GEMEENTE vveert Sector Afdeling Zknummer(s) ingekomen stuk(ken) Behndelend medewerk(st)er Portefeui I leh ouder(s) Ruimte Ruimtelijk Beleid Rob vn Ekeren H.A. Litjens Tel.: (0495) 57

Nadere informatie

Ook verricht de gemeente geen periodiek onderzoek naar kwetsbare handelingen, functies en processen. En houdt hier geen overzicht van bij.

Ook verricht de gemeente geen periodiek onderzoek naar kwetsbare handelingen, functies en processen. En houdt hier geen overzicht van bij. *13.20303* Rekenkmercommissie Borger-Odoorn Gemeenterd vn Borger-Odoorn Postbus 3 7875 ZG EXLOO Dtum 10 september 2013 Onderwerp Anbieding onderzoeksrpport "Beleid en uitvoering integriteit". Uw bsn nummer

Nadere informatie

Op zoek naar talent en ambitie!

Op zoek naar talent en ambitie! Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Op zoek nr tlent en mbitie! Geneeskunde studeren in Rotterdm Decentrle selectie 2011-2012 Wt hebben we jou te bieden? Sterke knten vn het onderwijsprogrmm

Nadere informatie

W. $áç. $1 n\ 1- Aanleiding

W. $áç. $1 n\ 1- Aanleiding Smenwerkingsovereenkomst Socile Huisvesting Boxmeer De gemeente Boxmeer, Stichting Mooilnd, Stichting Bewonersrd Boxmeer Wonen Vierlingsbeek en het Huurderspltform Vierlingsbeek, verder te noemen 'prtijen',

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKEN IN SCHULDENS GNALERING

CONVENANT SAMENWERKEN IN SCHULDENS GNALERING CONVENANT SAMENWERKEN IN SCHULDENS GNALERING DE ONDERGETEKENDEN De gemeente Roermond, gevestigd Kzerneplein 7 te 6041 TG Roermond ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw M.A.J. Smitsmns-Burhenne,

Nadere informatie

Biense Dijkstra Alg. directeur

Biense Dijkstra Alg. directeur g l s r e v r J Het smenstellen vn het jrverslg 2014 is terugkijken, mr drn zo snel mogelijk weer vooruitkijken. Nog steeds vnuit een sterke finnciële positie. In 2014 hebben we de Hermn Wijffels Innovtieprijs

Nadere informatie

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport An de minister vn Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwerp : Voorstel Smenwerking dvisering vccintie Uw kenmerk : 748280-135050-PG en 748363-135057-PG Ons kenmerk : U-994508/RW/bp/066-K en 2016094166

Nadere informatie

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak Mytylshool De Trppenberg Peter vn Sprrentk www.m3v.nl Nieuwbouwonept en revlidtieentrum geriht op de toekomst Mytylshool De Trppenberg en het ngrenzende revlidtieentrum in Huizen willen in de toekomst

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop)

Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop) Privcyverklring Nieuwbouw (huur of koop) 2552018.1 Privcyverklring NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. U heeft te mken met NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. is een NVM-mkelr. In deze privcyverklring

Nadere informatie

Functieomschrijving (UFO)

Functieomschrijving (UFO) Functieomschrijving (UFO) De functie Studiedviseur universitir geordend Vnf ugustus 2003 heeft de studiedviseur binnen de universiteit een officiële functieomschrijving gekregen. Alle studiedviseurs zijn

Nadere informatie

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding H. Detcheringen Onder Dimnt groep Tlent&Werk wordt in deze lgemene verkoopvoorwrden verstn het onderdeel Tlent&Werk vn het rechtspersoonlijkheid bezittend lichm Dimnt groep ls bedoeld ls bedoeld in rtikel

Nadere informatie

Dynamisch Jaarprogramma Provinciale Commissie Leefomgeving 2016/ (2017)

Dynamisch Jaarprogramma Provinciale Commissie Leefomgeving 2016/ (2017) Dynmisch Jrprogrmm Commissie Leefomgeving 2016/ (2017) Adviesthem Smenstelling werkgroep Centrle vrgen Inititiefnemer dviesonderwerp Meerwrde Mogelijke npk 1.Vluchtelingenvrgstuk Dorien de Wit Zijn er

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll -í Onderwerp Volgnr. Cors kenmerk EnergieAgend Woudrichem -2018 2014-061 14.0012925/2014Z02786 llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Portefeuillehouder Ambtenr Afdeling Dtum voorstel Opiniërende

Nadere informatie

Profijt van de gemeentelijke overheid

Profijt van de gemeentelijke overheid Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de koopkrcht vn de minim in Groningen Dr. M.A. Allers Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de

Nadere informatie

Privacyverklaring Koops Makelaardij

Privacyverklaring Koops Makelaardij Privcyverklring Koops Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring KM stt, wordt Koops Mkelrdij B.V. bedoeld. Vn welke diensten vn KM

Nadere informatie

14 Effectevaluatie van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV)

14 Effectevaluatie van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) Smenvtting Op 1 pril 2001 trd de wet SOV in werking. Op grond vn deze wet kunnen justitibele verslfden die n een ntl in de wet genoemde voorwrden voldoen, in het kder vn een strfrechtelijke mtregel, voor

Nadere informatie

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten:

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten: Privcyverklring Kuiper grrische Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd welke gegevens n derden worden verstrekt. Kuiper

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid 8.5 Tectronis Tectronis, een friknt vn elektronic, kn vn een nder edrijf een éénjrige licentie verkrijgen voor de fricge vn product A, B of C. Deze producten

Nadere informatie

De Steenen Poort - West

De Steenen Poort - West Beeldkwliteitspln De Steenen Poort - West gemeente Houten 23 september 2014 SAB Postbus 479 6800 AL Arnhem T (026) 3576911 F (026) 3576611 I www.sb.nl E info@sb.nl Buro Omgeving Postbus 2033 6802 CA Arnhem

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting in de 21 e eeuw

Onderwijshuisvesting in de 21 e eeuw Onderwijshuisvesting in de 21 e eeuw Michël Geerdink en Normn ten Pierik Trends, nlyses en ideeën over de betekenis vn huisvesting vn hogescholen De toekomst vn de hogescholen vrgt om vergnde mtregelen

Nadere informatie

Privacyverklaring gwoon Makelaars

Privacyverklaring gwoon Makelaars Privcyverklring gwoon Mkelrs U heeft te mken met mkelrdij gwoon Mkelrs. gwoon Mkelrs is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze

Nadere informatie

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER 1 november 2005 Beschikbre tijd: 3 uur. AANWIJZING Dit exmen bestt uit 60 m.c.-opgven, Bij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbl vn opdrchtverlening Titel nbesteding Medewerker vstgoedbeheer Kenmerk nbesteding Gegevens nbestedende dienst Provincie Noord-Brbnt Brbntln 1 5216TV 's-hertogenbosch Contctpersoon Mrco Visser

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs 0 0 Tijdvk Inzenden scores Vul de scores vn de lfbetisch eerste vijf kndidten per school in op de optisch leesbre

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Prijs consument bereid te betalen voor eerlijke banaan. Fairtrade banaan. Stuntbanaan

Prijs consument bereid te betalen voor eerlijke banaan. Fairtrade banaan. Stuntbanaan w o l l e Y r i F r e p p y D n n B 2,34 Euro. Zoveel denkt de Belg te moeten betlen voor 1 kilogrm bnnen in de supermrkt 1. De reliteit toont echter iets nders. Je hoeft niet veel moeite te doen om bnnen

Nadere informatie

{4 akkoord bespreken

{4 akkoord bespreken I ctú >tr.o l to reo GEMEENTE vve E RT l'il_s 1061 Sector Afdeling zknummer(s) ingekomen stuk(ken) Behndelend medewerk(st)er Poftefeuillehouder(s) Inwoners Onderwijs, Cultuur, Sport en Welzijn NNB Sski

Nadere informatie

september 2008 november 2008

september 2008 november 2008 september 2008 november 2008 Dit is een Nederlndse vertling vn het officiële Engelstlige persbericht over de voorlopige resultten over het vierde kwrtl / boekjr 2008. In het gevl vn eventuele inconsistenties

Nadere informatie

GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN CENTRUM NOORDWEST VOORONTWERP

GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN CENTRUM NOORDWEST VOORONTWERP GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEMMINGSPLAN CENTRUM NOORDWEST VOORONTWERP SEPTEMBER GEMEENTE VLAARDINGEN TOELICHTING REGELS VERBEELDING Sttus: Voorontwerp Versie: Dtum: SEPTEMBER IMRO code: NL.IMRO.bpCenw- GEMEENTE

Nadere informatie

0482 Rechtbank Limburg. Business case huisvesting Roermond. NPI/IJO/0482lsrp010 DEFINITIEF

0482 Rechtbank Limburg. Business case huisvesting Roermond. NPI/IJO/0482lsrp010 DEFINITIEF nbroek choemn dviseurs project 0482 Rechtbnk imburg betreft Business cse huisvesting Roermond rpport NPI/IJO/ dtum ttus DEFINITIEF bouwmngemt, vstgoedmngemt huisvesting & orgnistie opdrchtgever Rd voor

Nadere informatie

Symposium In relatie tot kanker

Symposium In relatie tot kanker Symposium In reltie tot knker Mndg 26 mei 2014 Loctie: Ersmus MC - Onderwijscentrum te Rotterdm Het medische behndeltrject kn voor de ptiënt vernderingen teweeg brengen in de reltie en rol nr nsten, werk

Nadere informatie

Stichting lsendoorn, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door dhr. E. Lutteke, hierna te noemen: lsendoorn College. Partijen

Stichting lsendoorn, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door dhr. E. Lutteke, hierna te noemen: lsendoorn College. Partijen Smenwerkingsovereenkomst vn de bevoegde gezgen vn de onderwijsinstellingen en de contctgemeente vn de RMC-regio Stedendriehoek 11 tnzke het terugdringen vn het ntl nieuwe voortijdige schoolverlters ten

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus Voorbereidende opgven Kerstvkntiecursus Tips: Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A4-schriften die je gt gebruiken tijdens de cursus. Als een som niet lukt, kijk dn even in het beknopt

Nadere informatie

Toelichting. Beschrijving bestaande situatie. Ontstaansgeschiedenis Ruimtelijke structuur Functionele structuur

Toelichting. Beschrijving bestaande situatie. Ontstaansgeschiedenis Ruimtelijke structuur Functionele structuur Vlietzone nhoudsopgve oelichting Hoofdstuk nleiding. nleiding voor de beheersverordening. oel vn de beheersverordening. igging plngebied en verntwoording plngrens. Vigerende plnologische regelingen. eeswijzer

Nadere informatie

Keuze van het lagertype

Keuze van het lagertype Keuze vn het lgertype Beschikbre ruimte... 35 Belstingen... 37 Grootte vn de belsting... 37 Richting vn de belsting... 37 Scheefstelling... 40 Precisie... 40 Toerentl... 42 Lgergeruis... 42 Stijfheid...

Nadere informatie

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3 Eonomishe Topper 4 Evlutievrgen them 3 1 Vn een lnd zijn volgende gegevens bekend: bbp in 2002 800 miljrd EUR bbp in 2003 833 miljrd EUR Prijspeil 2002 t.o.v. 2003 + 1,5 % Bevolking 2002 t.o.v. 2003 +

Nadere informatie

Uittreksel uit het register van de gemeenteraadszittingen. aanpassing meerjarenplan 2014-2019 budget 2015. Namens de gemeenteraad,

Uittreksel uit het register van de gemeenteraadszittingen. aanpassing meerjarenplan 2014-2019 budget 2015. Namens de gemeenteraad, oz )2 CE NTRU IS TA D Uittreksel uit het register vn de gemeenterdszittingen Gemeenterd 26 jnuri 2015 Welzijn OCMW kennisneming. npssing meerjrenpln 2014-2019 budget 2015 nwez g Odette VAN HAMME, voozitter

Nadere informatie

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en Privcyverklring Gevert Mkelrs en Vstgoedbeheer, ingeschreven in het hndelsregister onder respectievelijk nummer 30134631 en 30134580, is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven

Nadere informatie

Trendanalyse huurwoningmarkt Verkorten inschrijfduur en leegstandtijd

Trendanalyse huurwoningmarkt Verkorten inschrijfduur en leegstandtijd Verkorten inschrijfduur en leegstndtijd Pul Kooij 165419 Msterproject Business Mthemtics & Informtics Stgeverslg Zig Websoftwre B.V. Botterstrt 51 C 171 XL Huizen Vrije Universiteit Amsterdm Fculteit Copyright

Nadere informatie

Privacyverklaring SPAUWEN VASTGOED

Privacyverklaring SPAUWEN VASTGOED Privcyverklring SPAUWEN VASTGOED U heeft te mken met SPAUWEN VASTGOED. SPAUWEN VASTGOED is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

Armoedemonitor 1998. Sociaal en Cultureel Planbureau Centraal Bureau voor de Statistiek

Armoedemonitor 1998. Sociaal en Cultureel Planbureau Centraal Bureau voor de Statistiek Armoedemonitor 1998 Socil en Cultureel Plnbureu Centrl Bureu voor de Sttistiek Armoedemonitor 1998 Exemplren vn deze uitgve zijn verkrijgbr in de boekhndel en bij Elsevier bedrijfsinformtie onder vermelding

Nadere informatie

energiedeskundige berekend energieverbruik (kwh/rn Dit certiflcaat is geldig tot en met 1 november 2021 softwareversie 1.33

energiedeskundige berekend energieverbruik (kwh/rn Dit certiflcaat is geldig tot en met 1 november 2021 softwareversie 1.33 l p 111W II ll I type open bebouwing bestemmng eengezinswoning postnummer 1790 gemeente Affligem nummer 43 bus Dit certiflct is geldig tot en met 1 november 2021 dtum: 01-11-2011 hndtekening: 0 50 100

Nadere informatie

0482 Rechtbank Limburg. Business case huisvesting. NPI/IJO/0482lsrp011 Maastricht DEFINITIEF

0482 Rechtbank Limburg. Business case huisvesting. NPI/IJO/0482lsrp011 Maastricht DEFINITIEF project 0482 Rechtbnk imburg betreft Business cse huisvesting rpport NPI/IJO/ Mstricht dtum ttus DEFINITIEF bouwmngemt, vstgoedmngemt huisvesting & orgnistie opdrchtgever Rd voor de rechtsprk De heer drs.

Nadere informatie

Erasmus MC Junior Med School

Erasmus MC Junior Med School Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Ersmus MC Junior Med School 2012-2013 De rts-onderzoekers vn morgen Het progrmm Dit progrmm loopt prllel n VWO-5 en -6 en bestt uit vier onderdelen:

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 2

Opdrachten bij hoofdstuk 2 Opdrchten ij hoofdstuk 2 2.1 Het vullen vn je portfolio In hoofdstuk 2 he je gezien op welke mnier je de informtie kunt verzmelen. An de hnd vn die informtie kun je de producten mken wrmee jij je portfolio

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. afoto: Wim de Knegt

Jaarrekening 2013. afoto: Wim de Knegt Jrrekening 2013 Foto: Wim de Knegt 1 Jrrekening 2013 Nederlnds Openluchtmuseum Inhoudsopgve Inhoudsopgve 4 Bestuursverslg 5 Blns per 31 december 2013 42 Ctegorile exploittierekening 2013 43 Ctegorile

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbl vn opdrchtverlening Titel nbesteding Inhoudelijk coördintor Beheer Vstgoed Kenmerk nbesteding Gegevens nbestedende dienst Provincie Noord-Brbnt Brbntln 1 5216TV 's-hertogenbosch Contctpersoon

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbl vn opdrchtverlening Titel nbesteding Progrmmmnger KRW/DHZ Ms Kenmerk nbesteding Gegevens nbestedende dienst Provincie Noord-Brbnt Brbntln 1 5216TV 's-hertogenbosch Contctpersoon Ss Terpstr

Nadere informatie

Hierbij treft u ter inzage u een tweetal documenten, een procesbrief over de beleidskoers en het schematische overzicht van het voorlopig procesplan

Hierbij treft u ter inzage u een tweetal documenten, een procesbrief over de beleidskoers en het schematische overzicht van het voorlopig procesplan Bezoekdres Westeinde 1, 2371 AS Roelofrendsveen I M GEMEENTE Kg e n Brssem Postdres Postbus 1,2370 AA Roelofrendsveen T: (071) 332 72 72 E: info@kgenbrssem.nl w: www.kgenbrssem.nl An de rd vn de gemeente

Nadere informatie

ENERGIEPREMIE B10 a PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW

ENERGIEPREMIE B10 a PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW ENERGIEPREMIE B10 PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW WIE? De volgende sectoren komen, onder beplde voorwrden, in nmerking voor deze premie Deze premie is beschikbr voor een: Prticulier zie B10 b Renovtie JA

Nadere informatie

Wens 1: Oriëntatie op de EU. Inleiding. Leerfilosofie. Tot slot staan wij voor activerend en interoctief onderwijs. Onze opzet, materialen en het

Wens 1: Oriëntatie op de EU. Inleiding. Leerfilosofie. Tot slot staan wij voor activerend en interoctief onderwijs. Onze opzet, materialen en het Wens 1: Oriënttie op de EU Inleiding De doelstellingen en de brede doelgroep voor de opleiding Oriënttie op de EU vrgen om een prktijkgerichte cursus met een grote ndruk op de invloed vn de EU op de werkprocessen

Nadere informatie

Beslissing B&W: datum indiening: 26 januari datum/agendapunt B&Wvergaderi. afdeling. Onderwerp: Wmo klanttevredenheidsonderzoek over 201 4

Beslissing B&W: datum indiening: 26 januari datum/agendapunt B&Wvergaderi. afdeling. Onderwerp: Wmo klanttevredenheidsonderzoek over 201 4 *@ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND dtum indiening: 26 jnuri 2016 fdeling Welzijn dtum/gendpunt B&Wvergderi n g 02021 61 30 1 = Onderwerp: Wmo klnttevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Het Museumregister. Museumregistratie anno 2012

Het Museumregister. Museumregistratie anno 2012 Het Museumregister Museumregistrtie nno 2012 Het Museumregister Museumregister Nederlnd Geregistreerde muse Voorwrden voor registrtie Registrtiecyclus Anmelden Voor welke vrgen ij wie? Auditmodule en interctief

Nadere informatie

Oldegalileen. Uitvoering of voortzetting op (middel)lange termijn redelijk zeker. Onderzoek, voorbereiding en volgen van ontwikkelingen

Oldegalileen. Uitvoering of voortzetting op (middel)lange termijn redelijk zeker. Onderzoek, voorbereiding en volgen van ontwikkelingen Oldeglileen Hoofdden (gerelteerd n rijksdstellingen ISV: 1 = bevordering vn de kwliteit en differentitie vn de woningvoorrd (beïnvloedt verbetering vn MOP-indictoren: woonduur, verhuisgeneigdheid 2 = bevordering

Nadere informatie

SELECTIE EN REKRUTERING

SELECTIE EN REKRUTERING SELECTIE EN REKRUTERING KENGETALLEN kengetl omschrijving 2001 2002 verhouding interne / externe rekrutering het ntl intern ingevulde vctures (mobiliteit + promotie) t.o.v. het ntl 208 / 854 163 / 678 (1)

Nadere informatie

notitie luchtkwaliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/akkr/027 ir. R.J.A. Groen drs. M.J.Schilt 1. INLEIDING

notitie luchtkwaliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/akkr/027 ir. R.J.A. Groen drs. M.J.Schilt 1. INLEIDING notitie vn Twickelostrt 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefx 0570 69 73 44 onderwerp projectcode referentie opgemkt door luchtkwliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/kkr/027

Nadere informatie

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED -

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - Afdeling Finnciën Gemeente Molenwrd Procedure Schdemelding Vstgoed versie 1.0 - pg. 1 Gemeente Molenwrd Inhoud Inleiding 1. Algemene beplingen 1.1 Schde melding 1.2.Schde

Nadere informatie

Hoe zichtbaar ben jij mobiel? MOBIELpakket. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl

Hoe zichtbaar ben jij mobiel? MOBIELpakket. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl Hoe zichtbr ben jij mobiel? MOBIELpkket Oplossingen voor ondernemende kppers die kiezen 2012 www.wiewthr.nl Reviews? Voordelen 27% Nederlnders vindt reviewsites ls WieWtHr.nl erg nuttig* Wiewthr.nl is

Nadere informatie

Regionale woonvisie. Land van Heusden en Altena. September 2015

Regionale woonvisie. Land van Heusden en Altena. September 2015 Regionle woonvisie Lnd vn Heusden en Alten September 2015 Regionle Woonvisie Lnd vn Heusden en Alten De gemeenten Alburg, Werkendm en Woudrichem De woningcorporties Stichting Woonlinie, Woonservice Mender

Nadere informatie

Jaarrekening 2012. Foto: Wim de Knegt

Jaarrekening 2012. Foto: Wim de Knegt Jrrekening 2012 Foto: Wim de Knegt 1 Jrrekening 2012 Nederlnds Openluchtmuseum Inhoudsopgve Inhoudsopgve 4 Bestuursverslg 5 Blns per 31 december 2012 26 Ctegorile exploittierekening 2013 27 Ctegorile

Nadere informatie

Gemeente Steenbergen

Gemeente Steenbergen telefoon fx emil internet kvk Bred Compositie stedenbouw bv Boschstrt - B Bred 0 0 info@cs.nl www.cs.nl 000 emeente Steenbergen Ontwerp Bestemmingspln Steenbergen-Zuid Dtum: december 0 Projectnr..0 emeente

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland

Gemeente Lansingerland Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" 1 februri 212 Voorontwerp Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" Conept Inhoud: TLICHTING PLANRGLS VRBLDING Plnnummer: NL.IMR.1621.BP15

Nadere informatie

Hbo-bacheloropleiding Audiologie. Fontys Hogescholen. Competentieprofiel. Eindhoven maart 2007 Versie 3.1

Hbo-bacheloropleiding Audiologie. Fontys Hogescholen. Competentieprofiel. Eindhoven maart 2007 Versie 3.1 Hbo-bcheloropleiding Audiologie Fontys Hogescholen Competentieprofiel Eindhoven mrt 2007 Versie 3.1 Inhoud Inleiding...4 1. Uitgngspunten OCM...5 1.1 Opzet OCM...5 1.2 Visie op het beroep en leren...5

Nadere informatie

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel Rpportge Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel VERSIEBEHEER Versie Sttus Dtum Opsteller Wijzigingen Goedkeuring Door Dtum 0.1 onept 4-11-09 VERSPREIDING

Nadere informatie

Crossculturele psychologie

Crossculturele psychologie Csuïstiek bij Crossulturele psyhologie De zoektoht nr vershillen en overeenkomsten tussen ulturen Jn Pieter vn Oudenhoven Tweede, herziene druk o u t i n h o bussum 2008 Deze suïstiek hoort bij de tweede,

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbl vn opdrchtverlening Titel nbesteding Senior Inkoopdviseur (met focus op werken) 0,5 fte Kenmerk nbesteding Gegevens nbestedende dienst Gemeente Venlo Grnizoenweg 3 5928NA Venlo Contctpersoon

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk (Groen, grond en infra)

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk (Groen, grond en infra) Wt mk jij morgen mee MBO Loonwerk (Groen, grond en infr) Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dt is mr goed ook. We hebben een groene wereld nodig, wrin jij en je omgeving goed

Nadere informatie

Vraag 2. a) Geef in een schema weer uit welke onderdelen CCS bestaat. b) Met welke term wordt onderstaande processchema aangeduid.

Vraag 2. a) Geef in een schema weer uit welke onderdelen CCS bestaat. b) Met welke term wordt onderstaande processchema aangeduid. Tentmen Duurzme Ontwikkeling & Kringlopen, 1 juli 2009 9:00-12:00 Voordt je begint: schrijf je nm en studentnummer bovenn ieder vel begin iedere vrg op een nieuwe bldzijde ls je een vkterm wel kent in

Nadere informatie

U wilt uw/een woning taxeren en geeft daarbij opdracht aan de NVM-makelaar/taxateur: U wilt een taxatie laten uitvoeren (zie 3).

U wilt uw/een woning taxeren en geeft daarbij opdracht aan de NVM-makelaar/taxateur: U wilt een taxatie laten uitvoeren (zie 3). Privcyverklring Vn Diepen Vstgoeddvies U heeft te mken met Vn Diepen Vstgoeddvies. Vn Diepen Vstgoeddvies is lid vn de NVM. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

september 2009 november 2009

september 2009 november 2009 september 2009 november 2009 Dit is een smengevtte Nederlndse vertling vn het officiële Engelstlige persbericht over de resulten vn het vierde kwrtl en het boekjr 2009. In het gevl vn eventuele inconsistenties

Nadere informatie

Algemene ledenvergaderin g Wethoudersvereniging. 2l november 2012. Wethnrn]o. w t ffi Êffiffi **^#

Algemene ledenvergaderin g Wethoudersvereniging. 2l november 2012. Wethnrn]o. w t ffi Êffiffi **^# Algemene ledenvergderin g Wethoudersvereniging 2l november 2012 Wethnrn]o w w t ffi Êffiffi **^# Agend Algemene ledenvergdering \ilethoudersvereniging Groenekn \Moensdg 21 november 2012 I 2 J Opening Mededelingen

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) wiskunde 1,2 (nieuwe stijl) Exmen VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk 1 insdg 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit exmen zijn mximl 86 punten te behlen; het exmen bestt uit 18 vrgen. Voor

Nadere informatie

bezorgerboekje informatie voor

bezorgerboekje informatie voor bezorgerboekje informtie voor Inhoud 2 3 4 6 10 12 13 14 15 Welkom Onmisbre schkel / De Persgroep Distributie Wetten en regels Inschrijven / Bezorgovereenkomst /Arbeidstijdenwet / Arbeidsomstndighedenwet

Nadere informatie

abcdefg Nieuwsbrief 5 27 november 2012

abcdefg Nieuwsbrief 5 27 november 2012 bcdefg Nieuwsbrief 5 27 november 2012 lgemeen nieuws Sloffen! Beste ouders, Het is bij ons op school verplicht om de schoenen in de gng uit te doen, mr het is niet de bedoeling dt de kinderen drn op sokken

Nadere informatie

Adviezen/Gonclusies Vergadering comm issie Bestuurlijke aangelegen heden, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 6 met 2014

Adviezen/Gonclusies Vergadering comm issie Bestuurlijke aangelegen heden, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 6 met 2014 Vergdering comm issie Bestuurlijke ngelegen heden, d.d. 6 met 2014 ts.,, :flltlll":, \l:ti, fl,r,f RIINI.ANDEN Onderwerp 1 Opening en vststelling gend Advies / conclusie Anweziq: de heer P.M. Terpstr (W@l)

Nadere informatie

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014 Informtie & Inspirtie document Met uitleg over het hoe en wrom vn de fokwrden Missie Al ruim 25 jr ondersteunt ELDA bedrijven in de grrische sector, en het is voor ons een belngrijke

Nadere informatie

1. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het

1. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het I s e y r e enteffñil Goldêrmlsen De rd vn de gemeente Geldermlsen; gelezen het voorstel vn het college vn burgemeester en wethouders vn 9 en 10 november 2015 nummer 004, besluit: 1. Overeenkomstig het

Nadere informatie

OSR-Standaardlijst jaarverslag kwaliteit opleiden Pagina 1 van 13

OSR-Standaardlijst jaarverslag kwaliteit opleiden Pagina 1 van 13 Opleidingsschool Rotterdm OSR Stndrdlijst jrverslg opleiden Versie december 2012 [Algemene instructie (s.v.p. geel gemrkeerde tekst verwijderen n invullen): Vul de vrgen in deze lijst zo volledig mogelijk

Nadere informatie