expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev"

Transcriptie

1 Outplacement Rev ALGEMEEN BEGRIP Outplacementbegeleiding is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in pdracht van een werkgever, dr een dienstverlener, individueel f in grep wrden verleend m een werknemer in staat te stellen zelf een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden f een berepsbezigheid als zelfstandige te ntplien. De maatregel is ntstaan als bescherming tegen ntslag vr udere werknemers, maar is sinds k uitgebreid naar ntslagen werknemers met een hge pzeggingstermijn van minstens 30 weken en met ingang van ng verder uitgebreid naar uitdiensttredingen waarbij de werkgever zich berept p een medische vermacht. Via de utplacementbegeleiding zrgt de dienstverlener vr: de psychlgische mkadering bij ntslag en wedertewerkstelling; het pstellen van een persnlijke balans; hulp bij het uitwerken van een strategie vr het zeken naar werk; de begeleiding met het g p de nderhandeling van een nieuwe arbeidsvereenkmst; begeleiding tijdens de integratie in het nieuwe werkmilieu; lgistieke en administratieve steun. Dienstverlener Vr een utplacementbegeleiding met de werkgever berep den p een externe dienstverlener. Dit kan een penbare f geprivatiseerde dienstverlener zijn, gespecialiseerd in utplacement. Sedert met het niet langer m een erkend utplacementbureau gaan. Het utplacementbureau in het Vlaamse Gewest met echter wel aan een aantal vrwaarden vlden, dewelke uiteengezet wrden p De dienstverlener kan k pgericht wrden in het kader van een gewestelijk, subreginaal f plaatselijk initiatief dat ntwikkeld is binnen het kader van een gewestelijke dienst vr werkgelegenheid en dat paritair wrdt beheerd.

2 1. ALGEMEEN STELSEL Wie Iedere werknemer die ntslagen wrdt dr de werkgever en een pzeggingstermijn/pzeggingsvergeding heeft van minstens 30 weken zal een utplacementaanbd meten krijgen, ngeacht de leeftijd. In geval van ntslag wegens dringende reden f een ntslag vanuit de werknemer vervalt dit recht p utplacement. Er wrdt verder geen uitzndering vrzien (vb. vr bepaalde deeltijdse werknemers, ntslagen met het g p SWT f pensien, ). Vr ndernemingen in herstructurering gelden andere bepalingen. De mdaliteiten zijn verschillend naargelang de wijze van beëindiging van de arbeidsvereenkmst: A. Einde van de arbeidsvereenkmst via verbreking Indien een werknemer ntslagen wrdt met een verbrekingsvergeding van minstens 30 weken, heeft de werknemer recht p een ntslagpakket dat bestaat uit: een utplacementbegeleiding van 60 uren ter waarde van één twaalfde van het brut jaarln van het kalenderjaar dat het ntslag vrafgaat, met een minimumwaarde van 1.800,00 en een maximumwaarde van 5.500,00. Deze regeling geldt pr rata vr deeltijdse werknemers; een pzeggingsvergeding die met 4 weken ln wrdt ingekrt. Tt had de werknemer die p basis hiervan aanspraak maakte p een utplacementaanbd een keuze m al dan niet te pteren vr de utplacementfactr. Opteerde de werknemer ervr m geen gebruik te maken van het recht p utplacement, dan werd zijn pzeggingsvergeding niet met 4 weken ln ingekrt en werd hij niet gesanctineerd. Sedert wrden steeds 4 weken ln in mindering gebracht van de verbrekingsvergeding. Aanbd Binnen de 15 dagen na de beëindiging van de arbeidsvereenkmst met de werkgever bij aangetekend schrijven een utplacementaanbd den aan de werknemer. Det hij dat niet, dan stelt de werknemer binnen 39 weken na het verstrijken van die termijn (15 dagen) de werkgever in gebreke. Deze ingebrekestelling met gebeuren dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. De werkgever det vervlgens binnen een termijn van 4 weken na het tijdstip van de ingebrekestelling van de werknemer bij aangetekend schrijven een geldig utplacementaanbd. Aanvaarding De werknemer beschikt ver een termijn van 4 weken, te rekenen vanaf het tijdstip van het aanbd dr de werkgever, m al dan niet zijn schriftelijke instemming met dit aanbd te geven. De instemming met de begeleiding, f de eventuele weigering ervan, gebeurt dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. Aanvang De werknemer mag ten vregste p het genblik waarp de beëindiging kenbaar gemaakt wrdt zijn instemming geven m de utplacementbegeleiding aan te vatten.

3 Duur De utplacementbegeleiding duurt maximum 12 maanden en laat de werknemer te tt 60 uren begeleiding te genieten. Deze prcedure verlpt in 3 peenvlgende fasen van respectievelijk 2, 4 en 6 maanden tijdens dewelke de werknemer telkens 20 uren begeleiding kan genieten. Fase 1: 20 uren gedurende de eerste peride van max. 2 maanden; Fase 2: 20 uren gedurende de daarpvlgende peride van max. 4 maanden, behalve wanneer de werknemer gedurende de eerste 2 maanden een nieuwe jb heeft gevnden en de werkgever hiervan verwittigd heeft; Fase 3: 20 uren gedurende de daarpvlgende peride van max. 6 maanden, behalve wanneer de werknemer een nieuwe jb heeft gevnden en de werkgever hiervan heeft verwittigd. Een werknemer die een nieuwe jb heeft gevnden, maar deze verliest binnen de 3 maanden vlgend p zijn indiensttreding, kan de utplacementprcedure p zijn verzek en dit binnen een termijn van één maand herstarten. Deze hervatting vangt aan in de fase waarin het prgramma werd nderbrken. Ze neemt in ieder geval een einde bij het verstrijken van de 12 maanden nadat de begeleiding werd aangevat. Zwel de verwittiging betreffende een nieuwe jb, als het verzek m een utplacementbegeleiding aan te vatten f te hervatten, met gebeuren dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. Sanctie werkgever Indien de werkgever zijn utplacementverplichtingen niet naleeft, herwint de werknemer de 4 weken ln waarmee zijn pzeggingsvergeding werd ingekrt. B. Einde van de arbeidsvereenkmst via pzeg Indien de arbeidsvereenkmst van een werknemer wrdt pgezegd met een pzeggingstermijn van minstens 30 weken, maakt de werknemer aanspraak p een ntslagpakket dat bestaat uit: een utplacementbegeleiding van 60 uren. De tijd die wrdt besteed aan deze utplacementbegeleiding wrdt aangerekend p het sllicitatieverlf; de basispzeggingstermijn die niet wrdt ingekrt. Tt had de werknemer die p basis hiervan aanspraak maakt p een utplacementaanbd de mgelijkheid m dit aanbd te weigeren, znder hiervr gesanctineerd te wrden. De werkgever daarentegen met steeds het aanbd den en nadien de schriftelijke weigering/aanvaarding van de werknemer vragen. Outplacement tijdens pzeg Opzeggingstermijn Sllicitatieverlf Neen Laatste 26 weken 2 halve f 1 vlledige dag per week Neen ja Peride vrafgaand aan de laatste 26 weken Vlledige duur van de pzeggingstermijn 1 halve dag per week 2 halve f 1 vlledig dag per week

4 Aanbd Binnen de 4 weken na de aanvang van de pzeggingstermijn met de werkgever bij aangetekend schrijven een utplacementaanbd den aan de werknemer. Det hij dat niet, dan stelt de werknemer binnen 4 weken na het verstrijken van die termijn (4 weken) de werkgever schriftelijk in gebreke. Deze ingebrekestelling met gebeuren dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. De werkgever det vervlgens binnen een termijn van 4 weken na het tijdstip van de ingebrekestelling van de werknemer bij aangetekend schrijven een geldig utplacementaanbd. Aanvaarding De werknemer beschikt ver een termijn van 4 weken, te rekenen vanaf het tijdstip van het aanbd dr de werkgever, m al dan niet zijn schriftelijke instemming met dit aanbd te geven. De instemming met de begeleiding, f de eventuele weigering ervan, gebeurt dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. Aanvang De werknemer mag ten vregste na de betekening van de pzeggingstermijn zijn instemming geven m de utplacementbegeleiding aan te vatten. Indien de werknemer een baan heeft gevnden én zijn werkgever hiervan verwittigd heeft, maar die nieuwe baan verliest binnen de drie maanden die vlgen p zijn indiensttreding, kan de utplacementbegeleiding p zijn verzek aangevat f hervat wrden. De werknemer die tijdens de pzeggingstermijn een tegenpzeg heeft gedaan mdat hij een andere jb heeft gevnden, behudt het recht p utplacementbegeleiding tt 3 maanden nadat de arbeidsvereenkmst bij zijn vrige werkgever een einde heeft genmen. In beide vrmelde situaties met de werknemer het verzek tt aanvang/hervatting schriftelijk indienen binnen 1 maand na het verlies van de nieuwe dienstbetrekking. De begeleiding neemt in elk geval een einde bij het verstrijken van de peride van 12 maanden nadat zij werd aangevat. Zwel de verwittiging betreffende een nieuwe jb, als het verzek m een utplacementbegeleiding aan te vatten f te hervatten, met gebeuren dr middel van een aangetekend schrijven, f de verhandiging van een geschrift waarvan het duplicaat dr de werkgever vr ntvangst wrdt getekend. De termijn van 15 dagen waarbinnen de werkgever dan een utplacementaanbd met den, met evenwel gerekend wrden vanaf het tijdstip van het verzek dr de werknemer (en niet vanaf de aanvang van de pzeggingstermijn). Kstprijs Er is geen vaste waarde vrpgesteld vr de utplacementbegeleiding. De kst hiervan valt ten laste van de werkgever en is bijgevlg afhankelijk van het utplacementbureau en k van de vrm van pleiding (cllectief, individueel, ).

5 2. CAO 82BIS (bijzndere regeling) Indien de werknemer niet in aanmerking kmt vr een utplacementbegeleiding p basis van het algemeen stelsel, dient te wrden nagegaan f deze in aanmerking kmt vr utplacement cfr. ca 82bis. Indien de werknemer wel in aanmerking kmt vr een utplacementbegeleiding p basis van het algemeen stelsel, kmt de regeling cfr. ca 82bis te vervallen. Wie Werknemers die ntslagen wrden dr de werkgever en niet in aanmerking kmen vr utplacement in het algemeen stelsel, kunnen tch recht hebben p een utplacementbegeleiding p basis van de vrwaarden pgenmen in ca82bis: minstens 45 jaar ud p het genblik van het ntslag (dag van betekening); minstens één jaar nnderbrken anciënniteit bij de werkgever p het mment van het ntslag; werkzaam zijn in de privésectr; minstens halftijds aan het werk zijn p het genblik van ntslag. Op sectrniveau kunnen afwijkingen/uitbreidingen vrzien wrden. Onderstaande werknemers zijn uitgeslten van de verplichte utplacementbegeleiding.b.v. ca 82bis. Vr ntslagen betekend vanaf is het begrip beschikbaarheid p de arbeidsmarkt i.k.v. utplacement uitgebreid: werknemers die ntslagen zijn m dringende redenen; werknemers die hun rustpensien kunnen aanvragen; werknemers met een arbeidsvereenkmst met een gemiddelde arbeidsduur van minder dan de helft van een vltijdse; werknemers tewerkgesteld in een drstrmingsprgramma. werknemers die niet meer beschikbaar meten zijn vr de arbeidsmarkt: werknemers die fwel de leeftijd van 62 jaar hebben bereikt, fwel 42 jaar lpbaan hebben; werknemers die het recht p SWT penen.b.v. het stelsel van 58 jaar en medische redenen; werknemers die het recht p SWT penen.b.v. het stelsel van ca17 f het algemene stelsel, vr zver die werknemers fwel de leeftijd van 62 jaar hebben bereikt, fwel 42 jaar lpbaan hebben; werknemers die het recht p SWT penen.b.v. het stelsel van: nachtarbeid, in een zwaar berep f in de buwsectr; zwaar berep; lange lpbaan +40 jaren; en vr zver die werknemers fwel de leeftijd hebben bereikt van 62 jaar, fwel een lpbaan van 40 jaar; werknemers die het recht p SWT penen.b.v. het stelsel van een erkenning van de nderneming in herstructurering f in meilijkheden vr zver die werknemers fwel de leeftijd van 62 jaar hebben bereikt, fwel 40 jaar lpbaan hebben. De leeftijd en/f de lpbaan meten bereikt zijn p het einde van de theretische pzeggingstermijn/peride gedekt dr de verbrekingsvergeding. Vr bedienden gelden hierbij de nrmale pzeggingstermijnen, vr de arbeiders daarentegen met er fictief de pzeg bepaald wrden

6 cfr. WES (vlledige anciënniteit nemen en fictief de pzeg cfr. WES bepalen), k al is dat niet de werkelijke pzeggingstermijn. werknemers die ntslagen zijn bij een werkgever die ressrteert nder paritair cmité vr het stads- en streekververver f nder één van de paritaire subcmités van dit paritair cmité (PC 328); gehandicapte werknemers die ntslagen zijn bij een werkgever die ressrteert nder het paritair cmité vr de beschutte werkplaatsen, de sciale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven, f nder één van de paritaire subcmités van dit paritair cmité, met uitzndering van het mkaderingspersneel (P 327); de delgrepwerknemer die wrdt ntslagen dr een sciale werkplaats f maatwerkbedrijf erkend en/f gesubsidieerd dr de Vlaamse Gemeenschap. Met ingang van kunnen enkel ng de werknemers die minder dan halftijds werken en ng wel beschikbaar meten zijn van de arbeidsmarkt (cumulatieve vrwaarden) ng uitdrukkelijk vragen m een utplacementbegeleiding. Als die uitdrukkelijke vraag kmt, dient de werkgever in te gaan p dat verzek. Indien in een nderneming in herstructurering/meilijkheden cllectief ntslag wrdt drgeverd, dient aan alle werknemers (niet alleen vr 45-plussers) met meer dan 1 jaar anciënniteit in de nderneming en die ingeschreven zijn in een tewerkstellingscel, een utplacementbegeleiding aangebden te wrden. Deze regeling geldt eveneens vr tijdelijke werknemers en uitzendkrachten. Bvendien zijn hier specifieke bepalingen van tepassing. Deze regeling is van tepassing sedert Prcedure Duurtijd De utplacementbegeleiding duurt maximum 12 maanden en laat de werknemer te tt 60 uren begeleiding te genieten. Deze prcedure verlpt in 3 peenvlgende fasen van respectievelijk 2, 4 en 6 maanden tijdens dewelke de werknemer telkens 20 uren begeleiding kan genieten. Fase 1: 20 uren gedurende de eerste peride van max. 2 maanden; Fase 2: 20 uren gedurende de daarpvlgende peride van max. 4 maanden, behalve wanneer de werknemer gedurende de eerste 2 maanden een nieuwe jb heeft gevnden en de werkgever hiervan verwittigd heeft; Fase 3: 20 uren gedurende de daarpvlgende peride van max. 6 maanden, behalve wanneer de werknemer een nieuwe jb heeft gevnden en de werkgever hiervan heeft verwittigd. Opening utplacement De werkgever dient binnen een termijn van 15 dagen na het einde van de arbeidsvereenkmst, p eigen initiatief, een schriftelijk utplacementaanbd aan de werknemer aan te bieden. De werknemer met vervlgens binnen de termijn van 1 maand (na het utplacementaanbd) al dan niet schriftelijk een beslissing nemen ver het utplacementaanbd. De 3 categrieën werknemers die in rsprng geen recht hebben p utplacement, en die tch utplacement wensen, dienen dit schriftelijk aan te vragen uiterlijk 2 maanden na de kennisgeving van het ntslag. In dat geval wrdt de termijn van 15 dagen binnen dewelke de werkgever een utplacementbegeleiding met aanbieden, gerekend vanaf het tijdstip van het verzek dr de werknemer. Ingebrekestelling dr werknemer Indien de werkgever binnen de termijn van 15 dagen geen utplacementbegeleiding heeft aangebden, met de werknemer de werkgever schriftelijk in gebreke stellen binnen 1 maand (vlgend p de termijn van 15 dagen). Indien de arbeidsvereenkmst van de werknemer beëindigd wrdt znder de inachtneming van een

7 pzeggingstermijn (vb. d.m.v. verbrekingsvergeding), wrdt de termijn van 1 maand, zals hiervr gesteld, p 9 maanden gebracht. De werkgever met vervlgens binnen een termijn van 1 maand vlgend p het tijdstip van de ingebrekestelling een schriftelijk en geldig utplacementaanbd verhandigen aan de werknemer. Ok hier heeft werknemer 1 maand (na het geldige utplacementaanbd) de tijd m schriftelijk te beslissen f hij al dan niet ingaat p dit aanbd. Hervatting prcedure Een werknemer die een nieuwe jb heeft gevnden, maar deze verliest binnen de 3 maanden vlgend p zijn indiensttreding, kan de utplacementprcedure p zijn verzek en dit binnen een termijn van één maand herstarten. Deze hervatting vangt aan in de fase waarin het prgramma werd nderbrken. Ze neemt in ieder geval een einde bij het verstrijken van de 12 maanden nadat de begeleiding werd aangevat. Termijnen bij tegenpzeg De werknemer die een tegenpzeg heeft gedaan en die de utplacementbegeleiding wenst aan te vatten f te hervatten, dient het verzek daarte in te dienen binnen de 3 maanden nadat de arbeidsvereenkmst bij de eerste werkgever een einde nam. In dat geval wrdt de termijn van 15 dagen binnen dewelke de werkgever een utplacementbegeleiding met aanbieden, gerekend vanaf het tijdstip van het verzek dr de werknemer. Kstprijs De kstprijs van de prcedure is vr rekening van de ex-werkgever. De sectren kunnen een systeem van cllectieve ten laste neming vrzien. Een aantal sectren hebben vb. vrzien m utplacementbegeleiding via hun fnds vr bestaanszekerheid/pleidingsinstituut te laten verlpen, met al dan niet een vlledige tussenkmst in de kst. De tekenning van de begeleiding mag geen afbreuk den aan de bepalingen van de Wet p de Arbeidsvereenkmsten die p het ntslag betrekking hebben, nch aan de financiële vrdelen die in geval van ntslag. Statuut Vr de werknemer die in zijn pzeggingstermijn deze utplacementprcedure drlpt, wrdt vrzien dat deze begeleiding gebeurt tijdens de peride die vrzien is in art. 41 van de Wet betreffende de Arbeidsvereenkmsten (cfr. de halve f 2 halve dagen per week m ander werk te zeken). Het sllicitatieverlf dient in dat geval aangewend te wrden vr de utplacementbegeleiding. Sanctie Aangezien utplacement cfr. ca 82bis (bijzndere regeling) met ingang van een bevegdheid is van de Vlaamse verheid, gelden hier enkele nieuwe bepalingen. Onderstaande bepalingen zijn dan k van tepassing met ingang van De werknemer die geen utplacement kreeg, hewel hij aan de vrwaarden vldet en er m vreg, meldt dit aan de VDAB. Z kan hij alsng utplacement genieten van de Vlaamse verheid.

8 Welke stappen met de werknemer ndernemen? Binnen de 12 maanden vanaf het tijdstip dat de werknemer de werkgever in gebreke stelde (cfr. ca 82bis zie prcedure hierbven), met de werknemer een mededeling indienen bij de VDAB. In die mededeling geeft hij aan dat hij utplacement ten laste van de Vlaamse verheid wenst. Deze termijn kan geschrst wrden indien de werknemer in tussentijd ander werk vnd en hij dit binnen de 3 maanden weer verliest. De termijn wrdt dan geschrst tijdens de termijn van tewerkstelling. De werknemer met bvendien bewijzen dat hij aan de vrwaarden vldet m recht te hebben p de utplacement. Hij met daarbij k aantnen dat hij zijn werkgever tijdig in gebreke heeft gesteld wegens het niet-aanbieden van een utplacementaanbd f dat hij tijdig m utplacement gevraagd heeft, dat hij een pzeg heeft van minder dan 30 weken en dat hij tewerkgesteld was in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest. Hiervr dient hij een kpie van zijn ntslagbrief te te vegen. Welke stappen nderneemt de VDAB? De VDAB cntrleert in eerste instantie f de werknemer aan de vrwaarden vldet. Binnen de maand na ntvangst van de mededeling van de werknemer, vraagt de VDAB aan de werkgever m zich te rechtvaardigen. De werkgever krijgt 1 maand m hierp te antwrden. Indien er geen (afdende) rechtvaardiging van de werkgever kmt, dan draagt de VDAB het dssier ver aan het Departement Werk en Sciale Ecnmie. Het Departement nderzekt vervlgens binnen 1 maand na ntvangst het dssier en deelt zijn beslissing mee aan alle betrkken partijen (werknemer, werkgever, VDAB). Indien het Departement Werk en Sciale Ecnmie beslist dat de werkgever zijn verplichting inzake utplacement nterecht niet nakmt, dan kan de werkgever een bete plpen van 1.800,00. Vr de werknemer Indien een werknemer weigert mee te werken aan het utplacementaanbd, kan deze gesanctineerd wrden in het kader van werklsheidsreglementering. De wet betreffende het Generatiepact vrziet dat de ntslagen werknemer van minimum 45 jaar ud, die weigert m mee te werken aan het aanbd tt utplacement, k zware sancties riskeert, m.n.: de schrsing van het recht p werklsheidsuitkeringen vr een peride van minimum 4 weken tt maximum 52 weken; het verlies van het recht p werklsheidsuitkeringen wanneer de weigering gebeurt met de bedeling uitkeringen te krijgen.

9 3. Outplacement bij medische vermacht Met ingang van werd naar aanleiding van de arbeidsdeal het recht p utplacement uitgebreid naar werknemers die uit dienst treden p basis van een medische vermacht waarp de werkgever zich berept. Bij deze vrm van uitdiensttreding is er geen sprake van een ntslag en deze nieuwe utplacementregeling zal enkel gelden in zverre de werkgever zich berept p medische vermacht m het einde van de arbeidsvereenkmst vast te stellen, na aflp van een re-integratietraject. Wanneer de medische vermacht wrdt ingerepen p vraag van de werknemer f in nderling akkrd, is een utplacementaanbd niet verschuldigd. Bij deze vrm van utplacement is geen leeftijds- f anciënniteitsvrwaarde van tepassing. Prcedure De werkgever dient binnen een termijn van 15 dagen na het einde van de arbeidsvereenkmst, p eigen initiatief, een schriftelijk utplacementaanbd aan de werknemer aan te bieden. De werknemer beschikt vervlgens ver een termijn van 4 weken (na het utplacementaanbd) m schriftelijk in te stemmen met het aanbd. Reageert de werknemer niet binnen deze peride, dan vervalt zijn recht p utplacement. Wanneer de werknemer ingaat p het utplacementaanbd met de werknemer binnen een termijn van 15 dagen na aanvang van de utplacementbegeleiding k zijn adviserend geneesheer van de mutualiteit p de hgte brengen ver de aanvang en de inhud van de utplacementbegeleiding. Het utplacementkantr kan deze melding k den p uitdrukkelijk verzek van de werknemer. Indien de werknemer een nieuwe jb als werknemer f als zelfstandige aanvat en hij verwittigt de werkgever hiervan, wrdt de utplacementbegeleiding nderbrken. Wanneer de werknemer deze betrekking echter verliest binnen de 3 maanden na het einde van de arbeidsvereenkmst, kan hij pnieuw aanspraak maken p het verder zetten van de utplacementbegeleiding. Uiterlijk 6 maanden na de eerste aanvatting van de utplacementbegeleiding eindigt deze begeleiding. Outplacementaanbd Het utplacementaanbd na medische vermacht verschilt van de andere vrmen van utplacement, maar met wel vlden aan dezelfde kwaliteitsvereisten. Deze utplacementbegeleiding met p maat zijn van de gezndheidsprblematiek van de werknemer en met een waarde hebben van 1.800,00 met een begeleiding van minstens 30 uren gedurende een maximumperide van 3 maanden. Wanneer de werkgever ressrteert nder een sectr waarbij via algemeen verbindend verklaarde CAO het Fnds van Bestaanszekerheid de verplichting inzake utplacement verneemt, met de werkgever dit utplacementaanbd niet den. De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet aansprakelijk kunnen gesteld wrden.

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev Outplacement 09.05.2014 Rev. 31.12.2018 inf@salar.be ALGEMEEN BEGRIP Outplacementbegeleiding is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in pdracht van een werkgever, dr een dienstverlener,

Nadere informatie

Outplacement. 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be

Outplacement. 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be Outplacement 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Afschaffing prefbeding Met de invering van het eenheidsstatuut kmt er een einde aan het prefbeding. Er wrdt wel een uitzndering vrzien vr studentenarbeid, tijdelijke

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Al twee jaar wachten we p een grte stap in het dssier ver het eenheidsstatuut arbeiders en bedienden. Dit sinds het fameuze arrest van het Grndwettelijk Hf van 7 juli

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Studentenarbeid 2011

Studentenarbeid 2011 13.04.2007 Rev.04.05.2011 Juridische dienst inf@salar.be Studentenarbeid 2011 De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsngeschikte werknemers De verheid wil de vrijwillige werkhervatting van werknemers die tijdelijk f definitief ngeschikt zijn m de vereengekmen arbeid uit te veren faciliteren. Wanneer

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

WAT MOET U DOEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT?

WAT MOET U DOEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT? WAT MOET U DOEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT? Ten gevolge van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het die verantwoordelijk

Nadere informatie

A. Context van de goedkeuring van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis

A. Context van de goedkeuring van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis 1 december 2007. De collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis van 17 juli 2007 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 van 10 juli 2002 betreffende het recht op outplacement voor werknemers

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Nieuwe beperkingen aan het recht op tijdskrediet en werkloosheid met bedrijfstoeslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel

Nieuwe beperkingen aan het recht op tijdskrediet en werkloosheid met bedrijfstoeslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel Nieuwe beperkingen aan het recht p tijdskrediet en werklsheid met bedrijfsteslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof

Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof Met de invoering van het nieuwe eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, werd ook de regeling van outplacement volledig hervormd. Onder outplacementbegeleiding

Nadere informatie

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Brchure HET EENHEIDSSTATUUT Wat verandert er vanaf 1 januari 2014? Status Draft Definitieve versie Cntact infrmatie Kenniscentrum Attentia sciaal secretariaat Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Tel: 02 706

Nadere informatie

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ C O N T A S S U R SOCIÉTÉ NAAMLOZE ANONYME VENNOOTSCHAP Bulevard Simón Blívar, 34 (4ème étage) - 1000 Bruxelles Tel. : + 32 2 510 75 45 Fax : + 32 2 510 75 44 ATTEST VAN ACTIVITEIT TOT DE WETTELIJKE PENSIOENLEEFTIJD

Nadere informatie

Informatienota eenheidsstatuut

Informatienota eenheidsstatuut Infrmatienta eenheidsstatuut Inhud I. Cntext... 3 I.1. Onderscheid arbeiders- bedienden... 3 I.2. Grndwettelijk hf... 3 I.3. Cmprmisvrstel... 4 I.4. Wet verschenen... 4 II. Nieuwe ntslagregels vanaf 2014...

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

Verplichting om een aanbod te doen en uitsluitingen

Verplichting om een aanbod te doen en uitsluitingen De specifieke regeling van outplacement voor werknemers van minstens 45 jaar is van toepassing wanneer: de werkgever van de ontslagen werknemer onder de privé-sector valt de werknemer niet ontslagen werd

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Samen werken voor het pensioen van morgen

Samen werken voor het pensioen van morgen Samen werken vr het pensien van mrgen Sectraal stelsel vr aanvullend pensien vr de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Cmité 209 Brchure gemaakt in pdracht van de inrichter van het sectraal

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

Studentenarbeid 2013

Studentenarbeid 2013 08.12.2011 Rev.16.04.2013 Juridische dienst inf@salar.be Studentenarbeid 2013 De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 1. Aanpassing Tewerkstellingspremie 50+ Indien u als werkgever een werklze 50-plusser aanwerft, dan kmt u mmenteel in aanmerking vr een tewerkstellingspremie als de 50-plusser

Nadere informatie

Overeenkomst Persoonlijke Assistentie

Overeenkomst Persoonlijke Assistentie Overeenkmst Persnlijke Assistentie Versie 2018/12 1. Identificatie van de partijen Deze vereenkmst wrdt geslten met het g p het bieden van persnlijke assistentie in het kader van een Persnlijke Assistentie

Nadere informatie

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN Auteurs: Ingrid Martens: Expert IBO - VDAB Kris Deckers: Expert Methdieken en Instrumenten - VDAB Ellen Freyman: Juridisch adviseur - SD Wrx 1 intrductietekst

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

WAT ZIJN UW RECHTEN EN PLICHTEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT?

WAT ZIJN UW RECHTEN EN PLICHTEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT? WAT ZIJN UW RECHTEN EN PLICHTEN IN HET KADER VAN OUTPLACEMENT? Ten gevolge van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het

Nadere informatie

Creatie van een Flex Budget

Creatie van een Flex Budget COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Creatie van een Flex Budget BEDIENDEN, JOURNALISTEN en KADERLEDEN TBE MEDIAHUIS Tussen: De technische bedrijfseenheid (TBE) Mediahuis bestaande uit Mediahuis nv, ndernemingsnummer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 1. Partner in de kijker: Edenred In nze rubriek partner in de kijker stellen wij u graag nze bevrrechte partners vr. Edenred is deze keer aan de beurt. Via deze weg willen wij

Nadere informatie

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden.

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden. Telichting huurcntract Tijdelijke verhuur p basis Leegstandwet behrende bij het huurcntract p de website van Vereniging Eigen Huis datum van pstellen telichting: 14 december 2012 Inleiding Het verhuren

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f.

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f. Algemene vrwaarden van Ballast Persneelsdiensten v..f. 1. Definities Algemene Vrwaarden Cliënt Dienstverlening Opdrachtgever Opdracht Opdrachttarief Opdrachtbevestiging Transitietraject De algemene vrwaarden

Nadere informatie

Fase 1: Re-integratiefase

Fase 1: Re-integratiefase Bijlage Matrix van verplichtingen en bijhrende sancties Fase 1: Re-integratiefase Algemene beschrijving categrie Niet nagekmen verplichting zals: Sanctie Categrie 1: Onder deze categrie vallen verplichtingen

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht Grts aanwervingsplan vr jngeren en vr udere werklzen per 1 januari van kracht 1. Inleiding Als je de cijfers van het aantal sgerechtigde werkzekenden in genschuw neemt, zals die vandaag dr de Rijksdienst

Nadere informatie

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet Stra, nvember 2017. Reprductie verbden znder testemming Stra News Speciale editie Nvember 2017 Het ntwerp van Prgrammawet Op 6 nvember 2017 werd een ntwerp van prgrammawet ingediend waarin nder meer de

Nadere informatie

Inhoud van het outplacement

Inhoud van het outplacement De algemene regeling geldt voor werkgevers uit de privé als de publieke sector, op voorwaarde dat de werknemer: ontslaan is vanaf 1 januari 2014, niet werd ontslaan om een dringende reden en recht heeft

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

3. De sociaal inspecteur kan van iedereen, waarvan dit nodig wordt geacht, een verhoor afnemen met inachtneming van de rechten van de verhoorde.

3. De sociaal inspecteur kan van iedereen, waarvan dit nodig wordt geacht, een verhoor afnemen met inachtneming van de rechten van de verhoorde. SCHOONMAAKSECTOR: CHECKLIST Deze checklist wrdt pgesteld in aansluiting p het Plan vr Eerlijke Cncurrentie in de schnmaaksectr, dat meer duidelijkheid en transparantie garandeert aan werkgevers en werknemers.

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Veranderingen kinderbijslag voor Hoger Onderwijs in het Vlaams Gewest

Veranderingen kinderbijslag voor Hoger Onderwijs in het Vlaams Gewest Veranderingen kinderbijslag vr Hger Onderwijs in het Vlaams Gewest 1) Uitzndering diplmajaar Als een student in zijn diplmajaar geen 27 studiepunten pneemt (ngeacht f er eindwerk f stage in zijn ISP zit)

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013)

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013) 1/10 Sectraal cmité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 24/2008 van 4 juni 2008 Betreft: aanvraag van Brussels Netwrk Operatins tt herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008

Nadere informatie

afspraken gemaakt zijn.

afspraken gemaakt zijn. Matrix van verplichtingen en bijhrende sancties Fase 1: Re-integratiefase Algemene beschrijving categrie Niet nagekmen verplichting zals: Sanctie Categrie 1: Onder deze categrie vallen verplichtingen die

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

Dit recht wordt evenwel slechts toegekend wanneer de werknemer gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoet :

Dit recht wordt evenwel slechts toegekend wanneer de werknemer gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoet : Riolex Tewerkstelling > Outplacement CAO nr. 82 van 10.7.2002 betreffende outplacement voor werknemers van vijfenveertig jaar en ouder die worden ontslagen (gewijzigd door CAO nr. 82bis van 17 juli 2007,

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Facturatie in 2015 Definitieve regeling. Gonda Schelfhaut - Accountant/Belastingconsulent IAB Director VAT RSM Belgium InterTax

Facturatie in 2015 Definitieve regeling. Gonda Schelfhaut - Accountant/Belastingconsulent IAB Director VAT RSM Belgium InterTax Facturatie in 2015 Definitieve regeling Gnda Schelfhaut - Accuntant/Belastingcnsulent IAB Directr VAT RSM Belgium InterTax Inleiding Omzetting van Richtlijn 2010/45/EU in de Belgische wetgeving Unifrmiseren

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Kracht door balans Biofeedback opleiding

Kracht door balans Biofeedback opleiding Algemene vrwaarden De algemene vrwaarden zijn van tepassing p iedere aanbieding en fferte van, alsmede elke vereenkmst tussen Kracht dr balans, vertegenwrdigd dr Mevr. drs. D.M. Matt, hierna te nemen:

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving inzake psychosociaal welzijn

Nieuwe regelgeving inzake psychosociaal welzijn Nieuwe regelgeving inzake psychsciaal welzijn De wet van 28 februari 2014, de wet van 28 maart 2014 en het kninklijk besluit van 10 april 2014 tt aanvulling en wijziging van de wetgeving inzake het welzijn

Nadere informatie

Privacy Statement Studenten

Privacy Statement Studenten Privacy Statement Studenten Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar studenten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene Verrdening

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS Bepaalde werkgevers wrden nder bepaalde vrwaarden vrijgesteld van het drstrten aan de fiscus van een bepaald percentage

Nadere informatie

Privacyreglement. 1. Begripsbepalingen

Privacyreglement. 1. Begripsbepalingen Privacyreglement Inleiding Bij het adviseren ver en het afsluiten van financiële prducten f diensten vragen wij veel vertruwelijke infrmatie van klanten. Klanten van Drieklank pensienairs meten ervan uit

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede Nieuwsbrief december 2014 I 1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) det zijn intrede De wijzigingen per 1 januari 2015 in vgelvlucht: Preftijd: in een arbeidsvereenkmst vr bepaalde tijd van zes

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

6 verschillende systemen derdebetaler

6 verschillende systemen derdebetaler 6 verschillende systemen derdebetaler Systeem 1: prcentuele tussenkmsten p abnnementen Systeem 2: tussenkmst p kaarten Systeem 3: tussenkmst p biljetten Systeem 4: gratis netabnnement vr bepaalde leeftijdscategrieën

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzndere Omstandigheden Prfileringsfnds

Nadere informatie

Gevolgen van het niet betalen van loon door de werkgever

Gevolgen van het niet betalen van loon door de werkgever Gevlgen van het niet betalen van ln dr de werkgever FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E inf@frumadvcaten.be W www.frumadvcaten.be Inleiding Artikelen

Nadere informatie

Bemiddeling en administratieve sancties

Bemiddeling en administratieve sancties Bemiddeling en administratieve sancties Prf. Dr. Frankie Schram KU Leuven Instituut vr de Overheid Inhud Waarm bemiddeling in het kader van gemeentelijke administratieve sancties? Plaats van bemiddeling

Nadere informatie

Aanbod Diensten Baan in Beeld

Aanbod Diensten Baan in Beeld Aanbd Diensten Baan in Beeld 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Inhudspgave 1. Over Baan in Beeld p. 3 Wie wij zijn, utplacement en lpbaanadvies, fcus, resultaat en lcatie. 2. Outplacementprgramma

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Tpsprt- Student Stenden Hgeschl Prfileringsfnds

Nadere informatie

DUUR EN FASERING OUTPLACEMENTBEGELEIDING

DUUR EN FASERING OUTPLACEMENTBEGELEIDING Duur begeleiding - artikel 6 DUUR EN FASERING OUTPLACEMENTBEGELEIDING 1ste fase 2de fase 3de fase 20 uren gedurende max. 2 maanden behalve indien vooraf verwittiging : nieuwe betrekking of beroepsbezigheid

Nadere informatie

Opgemaakt te... op...

Opgemaakt te... op... Aangetekend...... Geachte Mevrouw, Geachte Heer, Ondergetekende... optredend als gevolmachtigde van de werkgever......... moet U tot zijn spijt mededelen dat een einde aan uw arbeidsovereenkomst wordt

Nadere informatie

HOEVEEL BETAAL JE in een opvanglocatie met inkomenstarief?

HOEVEEL BETAAL JE in een opvanglocatie met inkomenstarief? HOEVEEL BETAAL JE in een pvanglcatie met inkmenstarief? VOOR DE OPVANG VAN JE BABY OF PEUTER Als je kind pgevangen wrdt in een pvanglcatie met inkmenstarief dan vind je hier alle inf. Inkmenstarief is

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat werk werkt!

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat werk werkt! Geef een jngere een kans met een instapstage, mdat werk werkt! Vlaanderen Infrmatiedcument werkgever 2014-2015 Wil je een schlverlater znder diplma secundair nderwijs, kansen bieden m nze sectr te leren

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Academiejaar 2013-2014

Academiejaar 2013-2014 Arteveldehgeschl Dienst studieadvies Hgprt 15 9000 Gent Tel. 09/234 90 30 studieadvies@arteveldehs.be Gids vr studenten: studie en werk/ndernemerschap/kunst/plitiek/ studentenvertegenwrdiging/sciale f

Nadere informatie

Wij doen graag zaken!

Wij doen graag zaken! BRIXS Wij den graag zaken! De algemene vrwaarden van BRIXS GROEP zijn gedepneerd bij de kamer van kphandel te Den Haag nder nummer 59425458. Laatste wijziging 1 maart 2014. Algemene Vrwaarden BRIXS GROEP

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E)

MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E) MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E) KNMVD, juni 2015 Let p: De werkgever kan met werknemer k afspraken maken p basis van de CAO vr dierenartsenpraktijken en het daarin pgenmen mdelcntract.

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

Regeling klachten- en geschillencommissie

Regeling klachten- en geschillencommissie Regeling klachten- en geschillencmmissie Pagina 2 van 6 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze klachten- en geschillenregeling wrdt verstaan nder: klacht: een schriftelijk ingediende klacht bij de klachten-

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

Belangrijk Lees dit eerst!

Belangrijk Lees dit eerst! AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE Belangrijk Lees dit eerst! ARBEIDSONGESCHIKTHEID Waarvr dient dit frmulier? Dit frmulier vult u in als u tijdens de peride waarin u arbeidsngeschikt

Nadere informatie

Belangrijk Lees dit eerst!

Belangrijk Lees dit eerst! AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID - STANDAARD FORMULIER WIJK-WERKEN Belangrijk Lees dit eerst! Waarvr dient dit frmulier? Dit frmulier vult u in als u tijdens

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

UZ BRUSSEL. Verslag overleg Syndicale delegatie ABVV. SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010

UZ BRUSSEL. Verslag overleg Syndicale delegatie ABVV. SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010 UZ BRUSSEL Verslag verleg Syndicale delegatie ABVV SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010 Aanwezig : - dhr. R. Reynders, dhr. D. Vrysen, dhr. W. Van Esch, mevr. Chr. Steenhaut, mevr. M. Van Humbeek, dhr.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Het herroepingsrecht voor buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten. Boek VI van het Wetboek van economisch recht (art. VI.67 en volgende WER)

Het herroepingsrecht voor buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten. Boek VI van het Wetboek van economisch recht (art. VI.67 en volgende WER) Het herrepingsrecht vr buiten verkpruimten geslten vereenkmsten Bek VI van het Wetbek van ecnmisch recht (art. VI.67 en vlgende WER) Binnen welke termijn mag de cnsument zijn herrepingsrecht den gelden?

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID GR 30.08.2012 SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID TITEL I: ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1: De verenigingen en persnen die subsidies kunnen verkrijgen Artikel 1. De erkende

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 82 VAN 10 JULI 2002 BETREFFENDE [OUTPLACEMENT VOOR WERKNEMERS VAN VIJFENVEERTIG JAAR EN OUDER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 82 VAN 10 JULI 2002 BETREFFENDE [OUTPLACEMENT VOOR WERKNEMERS VAN VIJFENVEERTIG JAAR EN OUDER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 82 VAN 10 JULI 2002 BETREFFENDE [OUTPLACEMENT VOOR WERKNEMERS VAN VIJFENVEERTIG JAAR EN OUDER DIE WORDEN ONTSLAGEN] 1, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

Nadere informatie

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN De KBG Bedrijfsplis Persneelsverzekeringen beschermt alle arbeidskrachten in uw nderneming tegen de financiële gevlgen van een ngeval. Delgrep De KBG-Bedrijfsplis

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract Huishudelijk reglement berdelingscmité Starterscntract Gedgekeurd in de gemeenteraad van 22 maart 2010 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt p 25 maart 2010 en 15 december 2015

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

1.5 Daar waar sprake is van strijdigheid tussen het addendum en het vigerende sociaal plan, gaan de bepalingen van dit addendum voor.

1.5 Daar waar sprake is van strijdigheid tussen het addendum en het vigerende sociaal plan, gaan de bepalingen van dit addendum voor. Addendum behrend bij drlpend Sciaal Plan De Riethrst Strmenland Partijen cnstateren dat het huidige sciaal plan aanvulling beheft als gevlg van het vrgenmen besluit 'Clíënt vrp', december 2016. Dit addendum

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie