Samen werken voor het pensioen van morgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen werken voor het pensioen van morgen"

Transcriptie

1 Samen werken vr het pensien van mrgen Sectraal stelsel vr aanvullend pensien vr de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Cmité 209

2 Brchure gemaakt in pdracht van de inrichter van het sectraal aanvullend pensien en gericht tt alle bedienden in de metaalverwerkende nijverheid die via hun werkgever aangeslten zijn bij het sectrplan beheerd dr Integrale. Nieuwe sectrale cllectieve arbeidsvereenkmst (CAO) U heeft vanaf 1 april 2002 f vanaf uw indiensttreding na deze datum recht p een aanvullend pensien bvenp uw wettelijk pensien, als u tewerkgesteld bent in een nderneming die behrt tt het Paritair Cmité bevegd vr de bedienden in de metaalsectr (PC209). Werkgeversrganisaties en vakbnden hebben hierver een natinaal akkrd afgeslten (cllectieve arbeidsvereenkmst van 21 maart 2002 geslten in uitvering van het natinaal akkrd ). Dit natinaal akkrd werd herbevestigd dr de sectrale CAO van 18 januari In de CAO s van 24 september 2007, 6 juli 2009 en 4 juli 2011 werden bijkmende vrdelen tegekend aan dit sectraal aanvullend pensienstelsel. Op 10 juli 2013 werd er een nieuwe CAO getekend. Duidelijke antwrden p al uw vragen In deze brchure leest u he het nieuwe stelsel eruit ziet en welke rechten er vr u uit vrtvleien. Verder geven we u antwrden p veel gestelde vragen en leest u he u het aanvullend pensien pvraagt. De infrmatie in deze brchure is een samenvatting van het pensienreglement dat bijgevegd werd aan de CAO die het sectraal pensienstelsel beheert. In geval van betwisting is het pensienreglement dat is bijgevegd als bijlage aan de sectrale CAO en er integraal deel van uitmaakt, het enige juridisch bindende dcument. Vr het beheer van het aanvullende pensien heeft de inrichter, vzw Aanvullend Pensien Bedienden Metaal, de gemeenschappelijke verzekeringskas Integrale als uitverder aangeduid. Dit gebeurde p basis van een grndig vergelijkend marktnderzek. Aan de hand van een vragenlijst werden de vrwaarden van meer dan 10 verschillende verzekeringsinstellingen vergeleken. Onze sterke punten zijn nder meer: hge gemiddelde pbrengst lage administratieve ksten cntrle dankzij het paritair beheer (nze verschillende bestuursrganen zijn paritair samengesteld uit afgevaardigden van ndernemingen en verzekerde werknemers) Transparantie Jaarlijks ntvangt u tegen einde augustus een pensienfiche waarin u een verzicht vindt van het pensienkapitaal dat intussen vr u gespaard is. Vr meer inlichtingen kan u terecht bij nze diensten per p PC209@integrale.be. De cntactgegevens van de sciale partners ACLVB Agria BBTK SETCA CNE LBC-NVK Pincarélaan, Brussel Auguste Reyerslaan, Brussel Hgstraat, Brussel Av. Schuman 18 Zning «Les Prtes de l Eurpe» 1400 Nivelles Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen Tel. 02/ Tel. 02/ Tel. 02/ Tel. 067/ Tel. 03/ Meer infrmatie ver Integrale en alle ca-teksten ver dit sectraal aanvullend pensienstelsel vindt u p nze website

3 Het sectraal stelsel vr aanvullend pensien vr de bedienden van de metaalverwerkende nijverheid. 1. Op wie is dit aanvullend pensien verplicht van tepassing? Op alle gebaremiseerde en baremiseerbare bedienden van ndernemingen waar er p 11 juni 2001 ng geen eigen aanvullende pensienregeling bestnd. Vanaf 1 juli 2007 p alle kaderleden waarvr er p 31 december 2006 ng geen eigen aanvullende pensienregeling bestnd. Vanaf 1 juli 2007, hebben ALLE bedienden die werken in een nderneming die behrt tt het PC 209 recht p een aanvullende pensienregeling. Er wrdt geen aanvullend pensien gevrmd vr werknemers met een studenten- f IBO- cntract (individuele berepspleiding) f vr gepensineerden die ng bijwerken als bedienden bij hun pensien. 2. Vanaf wanneer bestaat dit aanvullend pensienstelsel? De aanvangsdatum van het pensienstelsel was 1 april Wie kan er genieten van dit aanvullend pensien stelsel? Tt 1 januari 2011, diende u in ttaal 1 jaar aansluiting te hebben aan het sectrplan, beheerd dr Integrale, vraleer u kn genieten van dit extra legaal pensien. Vanaf 1 januari 2011 geniet u nmiddellijk van het sectrpensien. De peride van aansluiting begint : p 1 april 2002 f p de dag van uw indiensttreding binnen de nderneming indien u na 1 april 2002 aangewrven werd f p 1 juli 2007 indien u tt de categrie kaderleden behrt en indien u vóór 1 juli 2007 ng niet bij het sectraal stelsel aangeslten was De peride van aansluiting mag nderbrken wrden De peride van aansluiting mag bij verschillende werkgevers binnen de sectr gepresteerd zijn De perides van aansluiting wrden bij elkaar pgeteld De aard van uw arbeidscntract (bepaalde duur, nbepaalde duur, deeltijds, ) speelt geen rl 4. Wie betaalt de bijdragen vr dit aanvullend pensien? Uw werkgever betaalt alle bijdragen. De bediende heft zelf niet bij te dragen. 5. Welke bijdrage wrdt vrzien vr het aanvullend pensien? De werkgever is verplicht m vanaf 1 april 2002 een bijdrage van 0,5% p het aan de Rijksdienst vr Sciale Zekerheid aangegeven brutjaarln (RSZln) van de bediende te betalen.

4 Vanaf 1 juli 2007 is deze bijdrage vr ALLE bedienden (dus k de kaderleden) 1% p het RSZ-ln. Op 1 januari 2008 is er een bijkmende verhging van 0,1% zdat het minimum % p 1,1% van het RSZ-ln kmt te liggen. Vanaf 1 januari 2011 verhging met 0,67% zdat het minimum p 1,77% van het RSZ-ln kmt te liggen, dit ter vervanging van de eccheques. Vanaf 1 april 2012 verhging met 0,1 % zdat het minimum p 1,87 % van het RSZ-ln kmt te liggen. Vanaf 1 januari 2013 bedraagt de pensientezegging 1,97%. Deze wrdt als vlgt pgesplitst: een premie gelijk aan 1,80 % van het RSZ-ln p het individueel cntract van de aangeltene en een dtatie van 0,17 % in het speciaal gecreëerde nivelleringsfnds, pgericht dr de inrichter. Het nivelleringsfnds heeft tt del een rendement van 3,75 % te garanderen p het mment van uitdiensttreding f verlijden. Op dat mment zullen de eventuele tekrten uit het nivelleringsfnds wrden gehaald en gestrt p de individuele cntracten. Jaarlijks wrdt het eventuele verscht van dit fnds in gelijke delen nder de actieve aangesltenen verdeeld. 6. He grt is het bedrag van uw aanvullend pensien? Uw aanvullend pensienkapitaal is gelijk aan de sm van alle vr u bestemde en betaalde bijdragen, verhgd met een rendement. De eventuele winstverdeling die dr Integrale tegekend wrdt, kmt in verhging van dit rendement en wrdt jaarlijks p 1 juli bekend gemaakt. 7. Wanneer kunt u ten vregste de betaling van uw aanvullend pensien vragen? U kunt uw aanvraag tt betaling van uw aanvullend pensien vragen vanaf de eerste dag van de maand vlgend p: de dag dat u 65 jaar wrdt de dag dat u met wettelijk pensien gaat de dag dat u met vervregd pensien gaat f in het Stelsel Werklsheid met bedrijfsteslag (SWT = het vregere brugpensien) stapt en dit -tussen de leeftijd van 60 en 65 jaar- 8. He vraagt u uw aanvullend pensien p? Als u met vervregd- pensien gaat f in het Stelsel Werklsheid met bedrijfsteslag (SWT = het vregere brugpensien).vraagt u zelf de betaling van uw aanvullend pensien p dr vlgende stukken ver te maken, per mail f per brief, aan Integrale : Uw betalingsaanvraag, vlledig ingevuld en ndertekend; Een kpie van de kennisgeving van de beslissing ver uw wettelijk pensien (dit dcument is te bekmen bij de Rijksdienst vr Pensienen) f een kpie van het dcument C4 in geval van Stelsel Werklsheid mer bedrijfsteslag (SWT); Een kpie van uw identiteitskaart (vrzijde en keerzijde)

5 9. Wat gebeurt er met uw pensiengeld als u verlijdt vr de brugpensienleeftijd? Het pensienreglement vrziet de vlgende vrrangrde vr de begunstigde van de vrziene uitkering : 1. de echtgen()t(e) van de aangesltene, die niet gerechtelijk van tafel en bed f feitelijk gescheiden is, f die zich niet in aanleg tt scheiding van tafel en bed f echtscheiding bevindt, f de persn die wettelijk samenwnt met de aangesltene in de zin van artikel 1475 tt 1479 van het Burgerlijk Wetbek; 2. bij ntstentenis de wettelijke, geadpteerde f natuurlijke erkende kinderen van de aangesltene, f bij plaatsvervulling, hun nakmelingen; 3. bij ntstentenis de dr de aangesltene schriftelijk aangeduide pers()n(en); 4. bij ntstentenis de uders van de aangesltenen; bij verlijden van één van hen kmt het kapitaal te aan de langstlevende; 5. bij ntstentenis de brers en zusters van de aangesltene, bij plaatsvervulling hun kinderen; 6. bij ntstentenis het financieringsfnds Opgelet : u kan afwijken van deze vrrangrde. Deze aanduiding met u schriftelijk aan Integrale melden. Integrale stelt dan een aanhangsel een uw cntract p. 10. He vraagt de begunstigde het verlijdenskapitaal p? Kmt u te verlijden vr u met pensien gaat, dan met(en) uw rechthebbende(n) (zie 9) dit schriftelijk melden aan Integrale. Vlgende bijkmende dcumenten dienen aan Integrale bezrgd te wrden: een uittreksel uit de verlijdensakte (dcument verkrijgbaar bij het gemeentebestuur) een bewijsstuk waaruit blijkt wie begunstigde is een kpie van de identiteitskaart (vrzijde en keerzijde) van de begunstigde(n) 11. Kan ik vr een maandelijks pensien kiezen? Ja, het is mgelijk het pensienkapitaal m te zetten in een pensien dat maandelijks betaald wrdt. Jaarlijks wrdt p uw pensienfiche ter infrmatie de mgelijke jaarrente meegedeeld. 12. Wrden er ng belastingen afgehuden? Van uw aanvullend pensienkapitaal wrden de vlgende percentages en bedragen ingehuden : een RIZIV-bijdrage van 3,55% een slidariteitsbijdrage van 0% tt 2 %, afhankelijk van de grtte van het pensienkapitaal: 0% indien het brut pensien- f verlijdenskapitaal kleiner is dan 2.478,93 (bedrag van kracht p 01/01/2013) 1% indien het brut pensienkapitaal gelegen is tussen 2.478,93 en ,35 f indien het brut verlijdenskapitaal tussen 2.478,93 en ,05 bedraagt (bedrag van kracht p 01/01/2013) 2% indien het brut pensienkapitaal f het brut-verlijdenskapitaal respectievelijk meer dan ,35 f ,05 bedragen (bedrag van kracht p 01/01/2013)

6 een fiscale bedrijfsvrheffing afgehuden van de verblijvende sm van : - p 60 jaar : 20 %; behalve indien vervregd pensien 16,5% - p 61 jaar: 18 %; behalve indien vervregd pensien 16,5% - van 62 tt en met 65 jaar : 16,5 %; - Indien u blijft werken tt 65 jaar: 10 % (generatiepact) U met hiervan aangifte den p uw belastingbrief. Integrale stuurt u een fiscale fiche met de juiste gegevens. De hgte van de gemeentebelasting hangt af van de gemeente waarin u wnt. De winstverdeling wrdt niet belast in de persnenbelasting. Indien u kiest m een jaarlijkse, levenslange rente p te nemen, bent u (bvenp de hiervr vermelde inhudingen) een bescheiden belasting verschuldigd. U dient deze rente aan de fiscus aan te geven, hiervr zal u een fiscale fiche ntvangen. De belasting bedraagt jaarlijks 25 % van 3% van het nett aanvullend pensienkapitaal. Glbaal genmen hudt u ngeveer 80 % ver bij pname van uw pensienkapitaal. Indien het kapitaal bij verlijden uitgekeerd wrdt aan de echtgen()t(e) f een kind dat jnger dan 21 jaar is, dienen geen successierechten te wrden betaald. 13. Wat als u van nderneming verandert? Indien u de nderneming verlaat maar u blijft in de metaalsectr werken bij een andere nderneming die vr het sectrpensien bij Integrale aangeslten is, dan verandert er niets. U blijft genieten van het sectrpensien, enkel is het nu uw nieuwe werkgever die de pensienbijdragen met betalen. Indien u de nderneming verlaat maar u blijft in de metaalsectr werken bij een andere nderneming die vr het sectrpensien bij een andere verzekeraar aangeslten is, f indien u niet meer in de metaalsectr werkt sinds meer dan vier peenvlgende kwartalen, heeft u de keuze uit de vlgende pties: de verwrven reserve bij Integrale laten. U blijft dan verzekerd vr een bedrag dat betaalbaar is wanneer u ng in leven bent p 65 jaar en vr een bedrag dat betaald wrdt wanneer u eerder zu kmen te verlijden. Die bedragen kunnen later ng verhgd wrden dr de winstverdeling die Integrale tepast. Een vervregde uitkering is mgelijk vanaf 60 jaar. de verwrven reserve bij Integrale laten maar vr een andere verzekeringscmbinatie kiezen (bijvrbeeld meer f minder uitkering bij verlijden). de verwrven reserve verdragen naar de pensieninstelling van uw nieuwe werkgever indien u daar van een aanvullend pensien geniet; de verwrven reserve verdragen naar een pensieninstelling die, zals Integrale, de ttale winst nder de aangesltenen in verhuding tt hun reserves verdeelt en de beheersksten beperkt (Kninklijk Besluit van 14 nvember 2003); zelf de strtingen vlledig f gedeeltelijk vrtzetten p een apart cntract 14. He kan u zelf de evlutie van uw aanvullend pensien pvlgen? Jaarlijks wrdt u tegen het einde van de maand augustus een individuele pensienfiche tegestuurd waarin al de gegevens ver uw persnlijke pensienpbuw binnen dit sectrpensien vermeld staan. Naast uw persnlijke gegevens, bevat deze fiche k de vlgende elementen:

7 De bijdrage, betaald dr uw werkgever, met betrekking p het referentiejaar alsk het RSZ-ln dat gebruikt werd m de berekening te maken; De verzekerde prestaties in geval van leven p de einddatum alsk bij vregtijdig verlijden; De verwrven rechten p het mment van pmaak van de fiche alsk, ter vergelijking, deze van het vrige jaar; Het minimum gewaarbrgd rendement vlgens de Wet p de Aanvullende Pensienen (WAP) ; Het bedrag van de winstverdeling. U vindt terug heveel uw verwrven reserve bedraagt, welk kapitaal er daarmee p uw 65ste vereenstemt, heveel uw nabestaanden zuden ntvangen bij een vregtijdig verlijden, welk rendement er tegekend werd aan uw aanvullend pensien. 15. Wie is Integrale? Integrale werd in 1925 pgericht p initiatief van enkele grte privéndernemingen met als del sciale bescherming te bieden aan hun werknemers. Integrale is de belangrijkste gemeenschappelijke verzekeringskas en dé specialist p het vlak van aanvullende pensienen. Onze kernactiviteit is het financiële en administratieve beheer van aanvullende pensienplannen die dr ndernemingen ten vrdele van hun persneel wrden afgeslten. 16. He wrdt Integrale beheerd? Integrale wrdt beheerd dr de verzekerde ndernemingen en dr de verzekerden. De werknemers en de vertegenwrdigers van de ndernemingen zijn p gelijke basis in de Raad van Bestuur en in het Cllege van Cmmissarissen vertegenwrdigd. Z hebben de eerste belanghebbenden van het pensien via hun vertegenwrdigers een tezicht p de veiligheid van hun gelden. Integrale is nderwrpen aan de dubbele cntrle van NBB (Natinale Bank van België) en van de FSMA (Autriteit vr Financiële Diensten en Markten). Een externe bedrijfsrevisr cntrleert de beken van Integrale. 17. He werkt Integrale? Integrale is statutair verplicht m minimale nksten te te passen. Deze minimale nksten zijn vr elke aangesltene gelijk. Z geniet u van het massavrdeel en van lage beheersksten. De Raad van Bestuur en alle andere hiervr vermelde rganen cntrleren nze werking nauwgezet. 18. Wat zijn de resultaten van Integrale? Een verzicht van nze histriek van hge nettrendementen vindt u p

8 Luik Place Saint-Jacques 11 / Liège T F Brussel Arianelaan Brussel T F Antwerpen Justitiestraat 4 / B Antwerpen T F cp209@integrale.be

Samen werken voor het pensioen van morgen

Samen werken voor het pensioen van morgen Samen werken vr het pensien van mrgen Sectraal stelsel vr aanvullend pensien vr de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Cmité 209 Brchure gemaakt in pdracht van de inrichter van het sectraal

Nadere informatie

Informatiebrochure. Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209

Informatiebrochure. Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209 Informatiebrochure Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209 Brochure gemaakt in opdracht van de inrichter van het sectoraal aanvullend

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dat 13 februari 2007 Gelet dat de Cmmissie vr aanvullende pensienen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan 1. Type levensverzekering. Waarborgen

Top-Hat Plus Plan 1. Type levensverzekering. Waarborgen Tp-Hat Plus Plan 1 Type levensverzekering Waarbrgen Levensverzekering met gewaarbrgde rentevet (Tak 21). Mgelijkheid m te kiezen vr een frmule waarbij dit met betrekking tt de winstdeelname gecmbineerd

Nadere informatie

Wat betekent de taxshift voor u als zelfstandige of KMO?

Wat betekent de taxshift voor u als zelfstandige of KMO? Wat betekent de taxshift vr u als zelfstandige f KMO? Brn : UNIZO en VBO De regering slt een akkrd ver de zgenaamde taxshift. Wat heeft die vr u als zelfstandige f KMO allemaal in pett en wat betekent

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Al twee jaar wachten we p een grte stap in het dssier ver het eenheidsstatuut arbeiders en bedienden. Dit sinds het fameuze arrest van het Grndwettelijk Hf van 7 juli

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Pleegkinderen en de Belastingaangifte Thema-avn d Pleeguder supprt Zeeland Onderwerpen Op welke punten kmen kinderen vr in uw aangifte? Is er verschil tussen verschillende kind-begrippen? Veranderingen

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Afschaffing prefbeding Met de invering van het eenheidsstatuut kmt er een einde aan het prefbeding. Er wrdt wel een uitzndering vrzien vr studentenarbeid, tijdelijke

Nadere informatie

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht Grts aanwervingsplan vr jngeren en vr udere werklzen per 1 januari van kracht 1. Inleiding Als je de cijfers van het aantal sgerechtigde werkzekenden in genschuw neemt, zals die vandaag dr de Rijksdienst

Nadere informatie

AANVULLENDE SOCIALE VOORDELEN NIEUW SYSTEEM

AANVULLENDE SOCIALE VOORDELEN NIEUW SYSTEEM AANVULLENDE SOCIALE VOORDELEN NIEUW SYSTEEM Vrafgaandelijke pmerking Deze rubriek rnd aanvullende sciale vrdelen is van tepassingen p de werknemers die een bediendecntract hebben met aanvangsdatum vanaf

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013)

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013) 1/10 Sectraal cmité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 24/2008 van 4 juni 2008 Betreft: aanvraag van Brussels Netwrk Operatins tt herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008

Nadere informatie

SOCIALE MARIBEL PC 331/GID: INFOBROCHURE - RICHTLIJNEN

SOCIALE MARIBEL PC 331/GID: INFOBROCHURE - RICHTLIJNEN Fnds Sciale Maribel 331 Vlaamse Welzijns- en Gezndheidssectr Kamer Welzijns- en Gezndheidsinstellingen en diensten (GID) Sainctelettesquare 13-15 - 1000 Brussel Tel 02 229 20 12 en 02 250 37 81 - Fax 02

Nadere informatie

Studentenarbeid 2011

Studentenarbeid 2011 13.04.2007 Rev.04.05.2011 Juridische dienst inf@salar.be Studentenarbeid 2011 De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode VS10052 09.03.2012 Gedragscde inzake reclame en infrmatieverstrekking ver individuele levensverzekeringen: Telichting bij de tepassing van de gedragscde In deze nta wrdt nadere telichting gegeven bij de

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

Bestemd voor AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.)

Bestemd voor AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.) BIBOB Vragenlijsten Mdel 1 t/m 4 versie 2012 Frmulier vr: aanvrager namens eenmanszaak aanvrager namens v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr AANVRAGER namens: Eenmanszaak Venntschap nder firma

Nadere informatie

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen Vrij Aanvullend Pensien vr Zelfstandigen Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarbrgen - In geval van leven van de verzekerde p de einddatum van het cntract waarbrgt het cntract

Nadere informatie

Rechten & Plichten. Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering

Rechten & Plichten. Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering Rechten & Plichten Ziektewet Eigenrisicdragerverzekering De Rechten & Plichten die bij uw Verzuimverzekering hren zijn k van tepassing p uw Ziektewet Eigenrisicdragerverzekering en vullen deze Rechten

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Nieuwe beperkingen aan het recht op tijdskrediet en werkloosheid met bedrijfstoeslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel

Nieuwe beperkingen aan het recht op tijdskrediet en werkloosheid met bedrijfstoeslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel Nieuwe beperkingen aan het recht p tijdskrediet en werklsheid met bedrijfsteslag: een bespreking van de maatregelen van de regering-michel FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369

Nadere informatie

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ C O N T A S S U R SOCIÉTÉ NAAMLOZE ANONYME VENNOOTSCHAP Bulevard Simón Blívar, 34 (4ème étage) - 1000 Bruxelles Tel. : + 32 2 510 75 45 Fax : + 32 2 510 75 44 ATTEST VAN ACTIVITEIT TOT DE WETTELIJKE PENSIOENLEEFTIJD

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

Creatie van een Flex Budget

Creatie van een Flex Budget COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Creatie van een Flex Budget BEDIENDEN, JOURNALISTEN en KADERLEDEN TBE MEDIAHUIS Tussen: De technische bedrijfseenheid (TBE) Mediahuis bestaande uit Mediahuis nv, ndernemingsnummer

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Aanmeldformulier. Gehuwd / geregistreerde partnerschap Ongehuwd Gescheiden

Aanmeldformulier. Gehuwd / geregistreerde partnerschap Ongehuwd Gescheiden Aanmeldfrmulier Gegevens rechthebbende (rechthebbende is degene die nder bewind gesteld gaat wrden) Gebrtenaam (gehuwden meisjesnaam vermelden) : Vrnamen : Vrletters : Natinaliteit : Adres (straat en huisnr)

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang Aanvraagfrmulier tegemetkming ksten kinderpvang INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: pstcde

Nadere informatie

Samenvatting reglement mantelzorgpremie per gemeente (bijlage 2)

Samenvatting reglement mantelzorgpremie per gemeente (bijlage 2) Samenvatting reglement mantelzrgpremie per gemeente (bijlage 2) Mantelzrgpremie Kenniscentrum mantelzrg Vr wie: Vr iedere MZ die de zrg pneemt binnen de vertruwde mgeving van de zrgbehevende Vrwaarden

Nadere informatie

UW DOSSIERBEHEERDER Aanvraaag kraamgeld ten vroegste 4 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum

UW DOSSIERBEHEERDER Aanvraaag kraamgeld ten vroegste 4 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum UWW DOSSIERBEHEERDER cntact: telefn: fax: : Aanvraa ag Met dit frmulier kunt u aanvragen als: werknemer (f ambtenaar) zelfstandige werklze invalide gepensineerde Bezrg deze aanvraag ten vregste 4 maanden

Nadere informatie

Herinnering Opvolging Tewerkstellingsfonds (VAP dagen)

Herinnering Opvolging Tewerkstellingsfonds (VAP dagen) DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 23 april 2013 VSKO/DB/13.07 Cntact: Hans De Becker, hans.debecker@vsk.be, 02 507 08 39 Rudi Warsn, rudi.warsn@vsk.be, 02 529 04 00 Meesters-, vak- en dienstpersneel (PC

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Klantprofiel en inventarisatiemodel Werkgever

Klantprofiel en inventarisatiemodel Werkgever Klantprfiel en inventarisatiemdel Werkgever Algemene vragen Heveel uderdmspensien denkt u dat uw werknemers ndig hebben, wat is het ambitieniveau in de regeling? Tussen 70% en 100% van het laatst verdiende

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015 Tegemetkming chrnisch zieken en Inwners van de gemeente Wudenberg met een laag inkmen en die chrnisch ziek f gehandicapt zijn, ntvangen mgelijk een financiële bijdrage. In dit aanvraagfrmulier staan de

Nadere informatie

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv.

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv. Het hyptheektraject van: Adviesbur K&S bv. Om uw hyptheekaanvraag z ged mgelijk te kunnen afhandelen geven wij u graag een inzicht in nze werkwijze zdat u weet wat u van ns kunt en mag verwachten. Ons

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN De KBG Bedrijfsplis Persneelsverzekeringen beschermt alle arbeidskrachten in uw nderneming tegen de financiële gevlgen van een ngeval. Delgrep De KBG-Bedrijfsplis

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

2. Algemene toekenningsvoorwaarden

2. Algemene toekenningsvoorwaarden Tekenningsvrwaarden Cöperantenbnussen 2017 1. Definities 1.1 Crelan: De bank Crelan is een federatie van kredietinstellingen bestaande uit de NV Crelan en de CVBA CrelanC. Haar zetel is gevestigd te Sylvain

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS Bepaalde werkgevers wrden nder bepaalde vrwaarden vrijgesteld van het drstrten aan de fiscus van een bepaald percentage

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Toegangscontrole en (voor)aanmelding

Toegangscontrole en (voor)aanmelding Tegangscntrle en (vr)aanmelding Telichting ISPS Sinds 1 juli 2004 zijn passagiersschepen en vrachtschepen (BT 500 en meer) die internatinale reizen maken en havenfaciliteiten die deze vr internatinale

Nadere informatie

Technische fiche Geldig vanaf Type levensverzekering

Technische fiche Geldig vanaf Type levensverzekering Technische fiche Geldig vanaf 1.08.2018 Scala executive vr zelfstandigen Prductfiche Hiernder vindt u een verzicht van de technische eigenschappen van nze plssing Scala executive. Bijkmende inf? Cntacteer

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsngeschikte werknemers De verheid wil de vrijwillige werkhervatting van werknemers die tijdelijk f definitief ngeschikt zijn m de vereengekmen arbeid uit te veren faciliteren. Wanneer

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.)

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.) Mdel 2: frmulier vr vennt in een v..f. f c.v. Frmulier vr: vennt in v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Venntschap nder firma (v..f.) Cmmanditaire venntschap

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

HOEVEEL BETAAL JE in een opvanglocatie met inkomenstarief?

HOEVEEL BETAAL JE in een opvanglocatie met inkomenstarief? HOEVEEL BETAAL JE in een pvanglcatie met inkmenstarief? VOOR DE OPVANG VAN JE BABY OF PEUTER Als je kind pgevangen wrdt in een pvanglcatie met inkmenstarief dan vind je hier alle inf. Inkmenstarief is

Nadere informatie

MIDDELGROTE LEVENSMIDDELENBEDRIJVEN (PSC ) LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN DEEL I: LOONVOORWAARDEN

MIDDELGROTE LEVENSMIDDELENBEDRIJVEN (PSC ) LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN DEEL I: LOONVOORWAARDEN MIDDELGROTE LEVENSMIDDELENBEDRIJVEN (PSC 202.01) LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 Op 20/12/2013 slt het PC 202.01 een prtclakkrd af vr de peride 1/1/13 31/12/14. Hiernder vindt u een geactualiseerd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019 Veel gestelde vragen Huurverhging 2019 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende nderwerpen: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

030-6661790 (dag en nacht)

030-6661790 (dag en nacht) UITVAARTCODICIL Veldzigt 53 3454 PW De Meern Centraal telefnnummer: 030-6661790 (dag en nacht) Wij adviseren u graag. De verzrging van een begrafenis f crematie Het afsluiten van een begrafenis f crematie

Nadere informatie

BERICHT AAN DE WERKGEVERS EN AAN DE ANDERE SCHULDENAARS VAN AAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING ONDERWORPEN INKOMSTEN FICHE 281.11 * * *

BERICHT AAN DE WERKGEVERS EN AAN DE ANDERE SCHULDENAARS VAN AAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING ONDERWORPEN INKOMSTEN FICHE 281.11 * * * Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT BERICHT AAN DE WERKGEVERS EN AAN DE ANDERE SCHULDENAARS VAN AAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING ONDERWORPEN INKOMSTEN FICHE 281.11 *

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

Loonkloofrapport begeleidend schrijven: volledig formulier

Loonkloofrapport begeleidend schrijven: volledig formulier Lnklfrapprt begeleidend schrijven: vlledig frmulier Op basis van de vrwaarden in de lnklfwet met uw nderneming binnen de drie maanden na het afsluiten van het bekjaar een analyseverslag ver de bezldigingsstructuur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 1. Aanpassing Tewerkstellingspremie 50+ Indien u als werkgever een werklze 50-plusser aanwerft, dan kmt u mmenteel in aanmerking vr een tewerkstellingspremie als de 50-plusser

Nadere informatie

Op welk moment kan ik subsidie aanvragen? Een aanvraag kan worden ingediend in de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.

Op welk moment kan ik subsidie aanvragen? Een aanvraag kan worden ingediend in de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018. Telichting bij het aanvraagfrmulier subsidie Regeling ter stimulering sedumdaken in Heerhugwaard 2018 Wanneer km ik vr subsidie in aanmerking? In de Regeling ter stimulering aanleg sedumdaken in Heerhugwaard

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - AANVRAGER namens: Eenmanszaak Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v. Mdel 1: frmulier vr aanvrager namens eenmanszaak f namens v..f. f c.v. Frmulier vr: natuurlijke persnen - aanvrager namens eenmanszaak natuurlijke persnen - aanvrager namens v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER

Nadere informatie

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015 Werkinstructie Cntractering Huisartsen 2015 Belangrijkste pmerkingen met betrekking tt de digitale cntractering U sluit uw cntract af via de website van DSW. U lgt in met uw individueel VeCZ certificaat,

Nadere informatie

INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind)

INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind) INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind) 1 INFO KINDEROPVANG Naam: 3Wplus Kinderpvang Adres: Brusselsesteenweg 617, 1731 Zellik Mallebt Huizingen A. Vaucampslaan 80, 1654 Huizingen

Nadere informatie

HET IKG-SYSTEEM. informatiebrochure voor gezinnen

HET IKG-SYSTEEM. informatiebrochure voor gezinnen HET IKG-SYSTEEM infrmatiebrchure vr gezinnen INHOUDSTABEL 1. Inkmensgerelateerde kinderpvang f het ikg-systeem?... 4 1.1. Wat is het IKG-systeem?... 4 1.2. Wel f niet instappen in het IKG-systeem?...

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen.

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Vragenfrmulier Klant Beeld U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te maken

Nadere informatie

Toekenningsvoorwaarden Coöperantenbonussen 2018

Toekenningsvoorwaarden Coöperantenbonussen 2018 Tekenningsvrwaarden Cöperantenbnussen 2018 1. Definities 1.1 Crelan: De bank Crelan is een federatie van kredietinstellingen bestaande uit de NV Crelan en de CVBA CrelanC. Haar zetel is gevestigd te Sylvain

Nadere informatie

Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring Werkgeversverklaring Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zrgvuldig en vlledig wrdt ingevuld. Geachte werkgever, Uw werknemer

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag In te vullen dr gemeente: Cliëntnr: Werkprcesnr: Dssiernr: Datum ntvangst: Aanvraagfrmulier Individuele Inkmensteslag Wij adviseren u m eerst de telichting te lezen vrdat u het aanvraagfrmulier invult.

Nadere informatie

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede Nieuwsbrief december 2014 I 1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) det zijn intrede De wijzigingen per 1 januari 2015 in vgelvlucht: Preftijd: in een arbeidsvereenkmst vr bepaalde tijd van zes

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.50 Versie 2.0

Handleiding Opmaken fiche 281.50 Versie 2.0 Versie 2.0 1. Inleiding... 3 2. Vrbereidende werkzaamheden... 3 2.1. Algemene rekeningen... 3 2.2. Leveranciersfiches... 4 3. Het pstellen van de fiches... 6 3.1. Het vrbereidingsprgramma... 6 3.2. Het

Nadere informatie

[Groen gearceerd betreft wijzigingen a.g.v. aangenomen amendementen.] Wet van 7 december 2006 houdende regels betreffende pensioenen(pensioenwet)

[Groen gearceerd betreft wijzigingen a.g.v. aangenomen amendementen.] Wet van 7 december 2006 houdende regels betreffende pensioenen(pensioenwet) [Alle nderstreepte teksten en drhalingen zijn wijzigingen a.g.v. het APF-wetsvrstel, zals dat is aangenmen dr de Tweede Kamer, naar de stand van zaken p 1 juli 2015.] [Geel gearceerd betreft wijzigingen

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzndere Omstandigheden Prfileringsfnds

Nadere informatie

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT/ AANDEELHOUDER

BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN BESTUURDER/ VENNOOT/ AANDEELHOUDER Mdel 4: frmulier vr bestuurder/aandeelhuder/vennt in de rechtspersn n.a.v. nieuwe wet BIBOB ktber 2013 Zaaktype B1460 Frmulier vr: rechtspersn bestuurder, vennt, aandeelhuder BIBOB VRAGENFORMULIER RECHTSPERSONEN

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat werk werkt!

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat werk werkt! Geef een jngere een kans met een instapstage, mdat werk werkt! Vlaanderen Infrmatiedcument werkgever 2014-2015 Wil je een schlverlater znder diplma secundair nderwijs, kansen bieden m nze sectr te leren

Nadere informatie

Vragenlijst voor (kandidaat-) werkgevers van huisbedienden

Vragenlijst voor (kandidaat-) werkgevers van huisbedienden Organisatie vr Clandestiene Arbeidsmigranten Grupe de Recherches Interdisciplinaires sur l Amérique latine (GRIAL) de l Université cathlique de Luvain Vragenlijst vr (kandidaat-) werkgevers van huisbedienden

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 1. Partner in de kijker: Edenred In nze rubriek partner in de kijker stellen wij u graag nze bevrrechte partners vr. Edenred is deze keer aan de beurt. Via deze weg willen wij

Nadere informatie

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN Auteurs: Ingrid Martens: Expert IBO - VDAB Kris Deckers: Expert Methdieken en Instrumenten - VDAB Ellen Freyman: Juridisch adviseur - SD Wrx 1 intrductietekst

Nadere informatie

Opgelet! Aan de registratie van de leerwegonderdelen verandert er niets. Je blijft dus opleidingen en stages registreren op de gekende manier.

Opgelet! Aan de registratie van de leerwegonderdelen verandert er niets. Je blijft dus opleidingen en stages registreren op de gekende manier. Leerweg Inhud Definitie... 2 Principes... 2 De leerweg... 2 De leerwegnderdelen... 3 Opleiding... 3 Stage... 4 IBO... 4 Knelpunt... 5 Welke acties kan je uitveren in de tab leerweg?... 5 De mschrijving

Nadere informatie

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt: RAAMOVEREENKOMST INCL. BIJLAGEN: JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR DE GEMEENTE EDE DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Ede, gevestigd aan Bergstraat 4 te 6711 DD Ede, rechtsgeldig vertegenwrdigd dr haar burgemeester,

Nadere informatie

Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL

Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL Lnwaarbrg bij afwezigheden Ondernemingsnummer : 0449012406 Vestigingsnummer: 2.160.137.342 TUSSEN Het UZ BRUSSEL, Laarbeeklaan 101 te 1090 JETTE, vertegenwrdigd dr Prf. dr.

Nadere informatie

We willen de ouders nogmaals informeren dat de kribbe gesloten zal zijn op donderdag 30 april 2015 (bijscholing).

We willen de ouders nogmaals informeren dat de kribbe gesloten zal zijn op donderdag 30 april 2015 (bijscholing). Brussel, 13 april 2015 Beste uders, Graag cntrleren we f alle gegevens die we van de gezinnen hebben ng steeds crrect zijn. Een gsm- f vast telefnnummer, emailadres, werkgever (en dus telefnnummer) f pstadres

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

Uw aanvraag verbindt noch ING België, noch uzelf, zolang de kredietovereenkomst niet in uw INGkantoor werd ondertekend, na controle door ING.

Uw aanvraag verbindt noch ING België, noch uzelf, zolang de kredietovereenkomst niet in uw INGkantoor werd ondertekend, na controle door ING. Veelgestelde vragen Mijn aanvraag vr een ING-lening werd aanvaard. Waar met ik de cntracten tekenen? Wat is de minimumlptijd van een lening p afbetaling? Wat is de maximumlptijd van een lening p afbetaling?

Nadere informatie

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus 20130215 Prjectsurcing vlgens de nieuwe regels Brchure vr de klanten van de prjectsurcingbureaus Werknemers van andere werkgevers diensten laten uitveren binnen uw nderneming, is inmiddels een reeds lang

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Gebruikersreglement Openbare Bibliotheek Genk. Artikel 1 Dit reglement is van toepassing in de Openbare Bibliotheek Genk.

Gebruikersreglement Openbare Bibliotheek Genk. Artikel 1 Dit reglement is van toepassing in de Openbare Bibliotheek Genk. Gebruikersreglement Openbare Biblitheek Genk Artikel 1 Dit reglement is van tepassing in de Openbare Biblitheek Genk. Artikel 2 Iedereen is welkm in de biblitheek en mag gratis alle aanwezige dcumenten

Nadere informatie

Informatiemap Hypotheken & Aankoopbemiddeling

Informatiemap Hypotheken & Aankoopbemiddeling Infrmatiemap Hyptheken & Aankpbemiddeling Cntactgegevens Van Lierp & Partners Haarsteegsestraat 3a 5254 JN Haarsteeg 073-511 91 38 www.lierp.nl inf@lierp.nl Pagina 1 Even vrstellen Willem van Lierp Gebren

Nadere informatie

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet Stra, nvember 2017. Reprductie verbden znder testemming Stra News Speciale editie Nvember 2017 Het ntwerp van Prgrammawet Op 6 nvember 2017 werd een ntwerp van prgrammawet ingediend waarin nder meer de

Nadere informatie

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Brchure HET EENHEIDSSTATUUT Wat verandert er vanaf 1 januari 2014? Status Draft Definitieve versie Cntact infrmatie Kenniscentrum Attentia sciaal secretariaat Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Tel: 02 706

Nadere informatie

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs Enquête dienstverlening en ksten accuntant in primair en vrtgezet nderwijs Dit nderzek heeft betrekking p de dienstverlening dr uw accuntant in 2010, ver de jaarstukken 2009. 1. In welke categrie valt

Nadere informatie

Aanvraagformulier cofinanciering LEF

Aanvraagformulier cofinanciering LEF Aanvraagfrmulier cfinanciering LEF 1. Aanvraag vr delstelling: Welke delstellingen uit het Ecnmisch Actieprgramma 2016 2019 zijn delstellingen die u met uw prject gaat realiseren f aan bij gaat dragen?

Nadere informatie

Vermindering personenbelasting

Vermindering personenbelasting Vermindering persnenbelasting Wanneer kan ik aanspraak maken p vermindering van mijn persnenbelasting? Wat hudt de belastingvermindering in? Belastingvrij bedrag van het belastbaar inkmen van de belastingplichtige

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2013

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2013 Checklist aangifte inkmstenbelasting 2013 Persnlijke gegevens Deze gegevens vindt u grtendeels p het vrblad van uw aangiftefrmulier f p de uitndiging tt het den van aangifte. Stuur het vrblad van de aangifte

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2014

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2014 Checklist aangifte inkmstenbelasting 2014 Persnlijke gegevens Deze gegevens vindt u grtendeels p het vrblad van uw aangiftefrmulier f p de uitndiging tt het den van aangifte. Stuur het vrblad van de aangifte

Nadere informatie

Overzicht dakisolatiepremies 2011 en 2012

Overzicht dakisolatiepremies 2011 en 2012 Overzicht dakislatiepremies 2011 en 2012 Samengesteld dr Etienne Rubens, KOMOSIE Rel Vermeiren, VEA Update p 23 augustus 2011 In Vlaanderen kunt u via vier kanalen premies en vrdelen krijgen als u energiebesparende

Nadere informatie