Ondersteuningsplan De Ark

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondersteuningsplan De Ark"

Transcriptie

1 Ondersteuningsplan De Ark In het Schlndersteuningsplan, zals u dat aantreft p de website, leest u ver wat de schl kan bieden. Organisatie, beleidsvrnemens en grenzen van wat De Ark kan bieden leest u hiernder: In het ndersteuningsplan staat beschreven he de interne zrgstructuur p De Ark gerealiseerd is. Om thuisnabij nderwijs vr zveel mgelijk leerlingen beschikbaar te maken heeft de regi gekzen vr het prfessinaliseringsmdel. Dat betekent dat we de vrnderstelling hebben dat wanneer we de schlen en leerkrachten beter terusten in het mgaan met verschillen zij meer leerlingen een passende nderwijsplek kunnen bieden. Om dat vr elkaar te krijgen beschikken alle schlen in de regi.a. ver leerkrachten die handelingsgericht werken, ver een multidisciplinair ndersteuningsteam met vertegenwrdigers van schl, samenwerkingsverband (nderzekers) en jeugdzrg en expertise vanuit het speciaal (basis)nderwijs. Ouders wrden standaard bij elke stap in de ndersteuningsstructuur als partner betrkken. Het ndersteuningsteam kmt vijf keer per jaar bijeen. Alle leerkrachten en betrkkenen zijn p de hgte van de data. De intern begeleider ndigt de betrkken uders uit vr deze bijeenkmsten. Ondersteuningstewijzing Bij de inrichting van passend nderwijs maken we nderscheid tussen basisndersteuning, extra ndersteuning en diepte ndersteuning. De basisndersteuning beschrijft het niveau van ndersteuning dat van alle schlen uit het samenwerkingsverband wrdt verwacht en welke ndersteuning uders dus van elke schl mgen verwachten. Leerlingen vr wie de basisndersteuning niet vldende is, kmen in aanmerking vr extra ndersteuning. De extra ndersteuning beschrijft de ndersteuningsmgelijkheden die verder gaan dan de afspraken die gemaakt zijn ver de basisndersteuning. Deze extra ndersteuning wrdt gebden in de vrm van arrangementen. Dit kan zijn een nderwijsarrangement, een jeugdhulp-arrangement f een cmbinatie daarvan. Diepte ndersteuning heeft betrekking p de lesplaatsen in het speciaal (basis)nderwijs.

2 De basisndersteuning, extra ndersteuning en diepte ndersteuning zijn cmmunicerende vaten. Naarmate het niveau van basisndersteuning hger ligt, wrdt de behefte aan extra ndersteuning vanzelf kleiner. Alle betrkkenen bij de schl krijgen dr het lezen van dit schlndersteuningsplan een helder beeld ver de uitgangspunten van de zrgstructuur en he de zrg p nze schl wrdt vrmgegeven. Op de Ark wrdt mmenteel gewerkt aan de verdere ntwikkeling van de grepsplannen en grepsverzichten. Er wrdt gewerkt met een duidelijk klassenmanagement dat ruimte biedt vr extra ndersteuning aan de instructietafel en daarnaast de leerlingen leert m te gaan met uitgestelde aandacht. Hiermee wrden zelfstandigheid en zelfredzaamheid bevrderd. He dit klassenmanagement en de zelfstandigheid van leerlingen eruit zien vr de hele schl, staat beschreven in het handbeken klassenmanagement en zelfstandigheid. Ieder handbek bestaat uit afspraken en kijkwijzer. Er wrdt gedifferentieerd qua instructie. De leerkracht weet wat de instructiebeheften van elke leerling zijn: welke mate van instructie, welk niveau leerstf, welke begeleiding. Drie keer per jaar (week ) is er een grepsbespreking. Daarnaast wrdt twee keer per jaar met het hele team als geheel en met iedere grep afznderlijk gereflecteerd p de pbrengsten van het leerlingvlgsysteem. Hierdr zijn leerkrachten, intern begeleider en directie p de hgte van de ntwikkelingen van leerlingen en hun specifieke nderwijsbeheften. De begeleiding van alle leerlingen wrdt beschreven in de grepsplannen. Waar wenselijk wrdt de specifieke, extra begeleiding beschreven in een individueel handelingsplan (IHP). Dat is bijv. het geval bij leerlingen met een nderwijsarrangement.

3 Ontwikkelingsperspectief Indien vr een leerling de reguliere einddelen (referentie niveau 1F f 1S) niet haalbaar zijn, zal vr een leerling een Ontwikkelingsperspectief wrden beschreven. In het ntwikkelingsperspectief (OPP) beschrijft de schl de delen die een leerling kan halen. Het biedt handvatten waarmee de leraar het nderwijs kan afstemmen p de nderwijsbeheften van de leerling. Het laat zien naar welk vervlgnderwijs de schl, samen met de leerling en diens uders, tewerkt. Het OPP is in het greidcument pgenmen. We maken een OPP vr leerlingen die werken: met een tweede leerlijn ndersteuning krijgen vanuit cluster 1 en 2 (zij hebben eigen regels en een eigen frmat OPP) dieptendersteuning krijgen, dus SBO f SO begeleiding bij het syndrm van Dwn De OPP-trap is een eenvudig excel-dcument dat gebruikt kan wrden als cmmunicatiemiddel vr uders. Het is een instrument m de ntwikkeling van een leerling te vlgen, wanneer ingeschat wrdt dat hier vr langere tijd aandacht vr ndig is. Te denken valt aan leerlingen die gebruik maken van de reken-, taal- f leesklas. Zdra deze leerlingen niet meer met de methde mee kunnen den, wrdt het OPP in het greidcument ingevuld. Op didactisch gebied: Vr begrijpend lezen wrdt de methde Nieuwsbegrip (incl. Nieuwsbegrip XL) gebruikt. In het handbek begrijpend lezen staat beschreven he we Nieuwsbegrip aanbieden. Ingezette extra basisndersteuning: Bij leerlingen die meite hebben met technisch lezen wrden de teksten van begrijpend lezen eventueel in de klas vrbereid. Deze kan uitgebreid wrden met samenwerking uders, jeugdjurnaal, klkhuis, tekst thuis lezen en kennis van de wereld pden. Vr technisch lezen wrdt in grep 3 Veilig Leren Lezen gebruikt. In de grepen 4 en 5 wrdt gebruikt gemaakt van Estafette. Vr het nderdeel Vleiend en Vlt wrden hulpuders ingeschakeld. Er is een up t date schlbiblitheek. In het handbek Lezen staat vermeld he de afspraken zijn mtrent het lezen. Bij leerlingen die uitvallen met technisch lezen (AVI tekst en/f DMT wrdjes lezen) wrdt een leesdssier pgebuwd zals staat mschreven in Het Prtcl Leesprblemen en Dyslexie. Bij vldende kenmerken wrdt een dyslexienderzek via de vergede diagnstiek vrgesteld. Ingezette basisndersteuning: Individueel: Wrdjes flitsen p de cmputer (wrdentrainer). Extra efenen met de DMT-efenmap van M3 naar M8 van Luc Kning. Dit wrdt eventueel na een uitleg k thuis geefend. Extra zrg p zrgniveau 3: Buw f Cnnect klanken en letters, Cnnect wrdherkenning, Cnnect vleiend lezen f Ralfi. Bij leerlingen met een diagnse dyslexie f een ernstig vermeden van dyslexie wrden met de leerling (en uders) afspraken gemaakt en wrdt een afspraken kaart ingevuld waarp de dispenserende en cmpenserende maatregelen staan vr de betreffende leerling.

4 Ingezette extra ndersteuning: - Eventueel hulpklas lezen f leesklas vanuit het SWV, dit gaat altijd via het OT. Vr Rekenen en wiskunde wrdt de methde Alles Telt gebruikt. He de methde gebruikt wrdt staat in het handbek rekenen en wiskunde vermeld. Ingezette basisndersteuning: Werken met de methde Rekensprint (zrgniveau 3) naast de gewne methde. Dit wrdt ingezet bij leerlingen waarbij het autmatiseren tt de 100 stagneert. Er wrdt in smmige gevallen een rekennderzek tt de 100 afgenmen dr de IB-er en er wrdt gekeken naar de analyse van de Cit, methde gebnden tetsen; hierna wrdt beslten f zrgniveau 3 met behulp van Rekensprint wrdt pgestart. Deze leerlingen hebben een individueel handelingsplan. Dublure rekenen als vrgaande niet blijkt te helpen en een leerling langere tijd ndig heeft m de stf eigen te maken. Dit wrdt vastgesteld dr het OT. Op deze manier strmt de leerling uit p weg naar 1F niveau. Eigen leerlijn rekenen: werken p eigen niveau met behulp van Maatwerk. Leerlingen met een eigen leerlijn hebben een greidcument en een OPP. Dit wrdt besprken en beslten in het OT. Vr Spelling en Taal wrden de methdes Spelling p Maat en Taal p Maat gebruikt. He deze methdes gebruikt wrden, staat beschreven in het handbek taal-spelling. Dit handbek wrdt jaarlijks geüpdatet. Ingezette basisndersteuning: Individueel: Vlgen van het dyslexieprtcl met de afgesprken dssiervrming (lees/spellingdssier). Spellingwrden wekelijks mee naar huis m te efenen. Een spellingspiekschrift Ingezette extra ndersteuning Vr smmige leerlingen met auditieve- en/f cmmunicatieve beperking kan extra ndersteuning uitkmst bieden. De leerling met dan in aanmerking kmen vr extra hulp vanuit cluster 2; dit kan dr de inzet van ambulante begeleiding in het regulier nderwijs. Ouders en/f schl kunnen hun kind/leerling aanmelden vr extra ndersteuning dr VierTaal. De uders/schl wrden ndersteund dr een trajectbegeleider. In de trajectbegeleiding wrdt uitgezcht wat de nderwijsbehefte is van de leerling en welke ndersteuning de schl vraagt. Dit resulteert in een advies aan de Cmmissie van Onderzek Als is vastgesteld dat het kind een nderwijsarrangement ndig heeft, bepaalt VierTaal samen met de uders en de schl he het nderwijsarrangement eruit kmt te zien. Daarbij wrdt gekeken naar wat de leerling ndig heeft m het nderwijs te vlgen en wat de reguliere schl ndig heeft m passend nderwijs te geven. NT-2 begeleiding: Indien een leerling aangemeld wrdt die geen Nederlands spreekt, en deze behrt qua leeftijd in de grepen 3 t/m 8, dan wrdt deze leerling aangemeld bij de Nieuwkmersklas die gehuisvest is in De Batter (brede schl in

5 Ursem). Met de gemeente Kggenland wrden dan z ndig afspraken gemaakt ver het verver. Na driekwart jaar kmt de leerling dan bij ns p schl p de wensdagchtend; na een jaar vlledig. Jngere leerlingen vangen we zelf p. De schl beschikt ver een aantal vrijwilligers die NT-2-activiteiten den met deze leerlingen. Op sciaal emtineel gebied: Op het gebied van sciaal emtineel welbevinden, gedrag en werkhuding werken we met de Kanjertraining. Er is een gedragsprtcl vastgesteld. We leggen het vast middels Zien Ingezette basisndersteuning: Oplssingsgerichte gesprekken met de IB-er, met behulp van vragenlijsten SEO. De inzet van de gecertificeerde gedragsspecialist. De inzet van de gecertificeerde beeldcach. Ingezette extra ndersteuning: Ondersteuning vanuit P2O Meerkunners: Meerkunners met bvengemiddelde capaciteiten, hiervr is een prtcl aanwezig. Plusklas vanuit het samenwerkingsverband. De inzet van de talentcördinatr Verdiepende en verrijkende pdrachten, deze zijn dr de Plusleerkracht uitgezcht. Vakliteratuur in de rththeek. Zieke en/f chrnisch zieke leerlingen: Onderwijsndersteuning aan zieke leerlingen wrdt verzrgd dr cnsulenten OZL, die werken bij een nderwijsadviesbureau f bij een van de zeven universitaire ziekenhuizen. De cnsulenten OZL zijn verenigd in het landelijk netwerk 'Ziek zijn en Onderwijs (Ziezn). Een nderwijscnsulent wrdt meestal ingeschakeld dr de schl, maar dit kan k dr uders/leerling. Een cnsulent kan zwel schl, uders als leerlingen tijdelijk hulp en begeleiding bieden. Vrbeelden van ndersteuning: Cntact leggen tussen uders en kind, schl en ziekenhuis Leerkrachten vrlichting en advies geven ver nderwijs aan zieke kinderen Infrmatie geven ver de mgelijke gevlgen van ziekte p de schlprestaties Onderwijs en begeleiding geven aan de zieke leerling thuis, in het ziekenhuis en p schl (f dit rganiseren in samenwerking met de schl) Het maken van een plan van aanpak vr de zieke leerling, samen met de schl Infrmatie geven ver ICT-hulpmiddelen, f de inzet van cmmunicatiemiddelen regelen, zals een laptp f tablet Ok kan een cnsulent een aanvraag indienen vr KlasseCntact, een prject waarbij de zieke leerling via een digitale verbinding lessen kan vlgen in de klas. Visueel gehandicapte leerlingen (cluster 1) De schl kan geen passend aanbd bieden aan blinde leerlingen De schl kan in samenspraak met Visi, cluster 2 kmen tt een aanbd en facilitering als het gaat m ernstig visueel gehandicapte leerlingen

6 NT-2-leerlingen Als wij leerlingen p schl krijgen die de Nederlandse taal nvldende beheersen, m het nderwijs te vlgen, wrden de vlgende stappen ndernmen. Indien het een leerling uit de grepen 1 f 2 is, zal het pgevangen wrden in deze grep. De leerkracht verwrdt in het kader van wrdenschatnderwijs zveel mgelijk de handelingen, de vrwerpen en vervlgens alle schltaal die het kind ndig heeft. De leerling gaat met uitsluitend Nederlands-sprekende medeleerlingen m en zal nrmaal gesprken grtendeels spntaan Nederlands leren. De schl heeft een tweetal vrijwilligers die ingezet wrden bij het leren van de taal. De uders wrden zveel mgelijk betrkken bij de talige ntwikkeling van hun kind. Indien het een leerling uit de grepen 3 t/m 8 betreft, zal i.s.m. de gemeente een tijdelijke plaatsing in de Nieuwkmersklas wrden gerealiseerd, waar de leerling een jaar ingeschreven kan staan, m daarna terug te keren naar De Ark, waar het zijn/haar schllpbaan kan vrtzetten. Vanuit het Samenwerkingsverband is expertise beschikbaar m het schlteam bij te staan. Dit laatste geldt k vr als er prblemen zijn v.w.b. verwerking van rlgstrauma s e.d. Wanneer kan De Ark geen passend nderwijsaanbd leveren? Als basisndersteuning en extra ndersteuning vr leerling, medeleerlingen en leerkracht nvldende greimgelijkheden bieden, zal het OT in cntact treden met de trajectbegeleider, m te bepalen welke vrm van nderwijs het geschiktst is. Als de veiligheid vr leerling, medeleerlingen en leerkracht nvldende gewaarbrgd kan wrden, zal het OT in cntact treden met de trajectbegeleider, m te bepalen welke vrm van nderwijs het geschiktst is.

Schoolondersteuningsplan De Ark 2015-2016

Schoolondersteuningsplan De Ark 2015-2016 Schlndersteuningsplan De Ark 2015-2016 In het schlndersteuningsplan staat beschreven he de interne zrgstructuur p De Ark gerealiseerd is. Binnen de schl zijn er steeds meer leerlingen met een specifieke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsplan De Ark

Schoolondersteuningsplan De Ark Schoolondersteuningsplan De Ark 2018-2019 In het schoolondersteuningsplan staat beschreven hoe de interne zorgstructuur op De Ark gerealiseerd is. Om thuisnabij onderwijs voor zoveel mogelijk leerlingen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1 Schlndersteuningsprfiel van: De schlen van Kind p 1 Inleiding Smmige leerlingen hebben extra ndersteuning ndig m hun schllpbaan ged te drlpen. Wat die kinderen ndig hebben en wat de schl kan bieden is

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK Handreiking invulling zrgniveau 2 en 3 bij vermeden ernstige enkelvudige dyslexie (EED) RSV Breda e.. OOK Inleiding. Vanaf 1 januari 2015 is de bekstiging en uitvering van beleid met betrekking tt ernstige

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Routeplanner bij het OPP

Routeplanner bij het OPP Ruteplanner bij het OPP Het OPP als middel Het OPP wrdt gebruikt als middel m de delen en nderwijs-, pvedings- en ndersteuningsbeheften van kind, leerkrachten en uder(s)/verzrger(s) in beeld te brengen

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 18 september 2018 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen.

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen. Dyslexieprtcl Grep 1 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Grep 2 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Januari: CITO taal en rekenen Mei: Bij twijfel: lees-vrwaardentets

Nadere informatie

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs Zrgplan 1.Passend Onderwijs Passend Onderwijs betekent dat iedere leerling nderwijs krijgt dat het beste bij zijn f haar talenten en beperkingen past. Ok de leerlingen met een strnis, ernstige ziekte f

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Samenwerkingsschool Balans

Samenwerkingsschool Balans Samenwerkingsschl Balans DYSLEXIEBELEID_p website.dc - 1-1. Wat is dyslexie De Gezndheidsraad prbeerde jaren geleden tt natinale vereenstemming te kmen dr een glbale mschrijving p te stellen waarin iedereen

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecmprimeerd Schlndersteuningsprfiel Naam Schl Algemene gegevens Schl Al-Ghazali BRIN 22NT Directeur Najiba Belah Adres Van lenneapstraat 17 Telefn 010-4152167 E-mail nbelah@sipr.nl Bestuur SIPOR Basisndersteuning

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9 Inhud Inleiding Pst-HBO pleiding Sensrische infrmatieverwerking Basiscursus Sensrische infrmatieverwerking Cursus Nieuwste behandelinzichten in de sensrische infrmatieverwerking Cursus Sensrische infrmatieverwerking

Nadere informatie

Montessori College MAVO/HAVO

Montessori College MAVO/HAVO Mntessri Cllege MAVO/HAVO Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd þ vmb/theretisch þ hav

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Zorgplan 2015-2016. R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Monster

Zorgplan 2015-2016. R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Monster R.K. Basisschl WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Mnster T. 0174 280337 E. inf@dezeester.wsk.nl W.www.dezeester.wsk.nl Zrgplan 2015-2016 2 1. Inhud 1) Inhud 2 2) Inleiding 3 3) Visie p zrg. 4 4)

Nadere informatie

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S Tapirstraat 2 6532 AL - NIJMEGEN Tel: 024-35 90 930 WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF IN DE BASISSCHOOL INLEIDING Met de intrede van Passend

Nadere informatie

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020 Laurens Heuzinkveld mei 2015 Dyslexiebeleid 2015-2020 Inhud: Blz. Inleiding 3 1. Leerlingen met kenmerken van dyslexie 3 1.1 Signaleringsnderzek 2. Leerlingen in de nderbuw met een dyslexieverklaring 4

Nadere informatie

Protocol Meerbegaafden

Protocol Meerbegaafden Prtcl Meerbegaafden Maart 2013 Inhudspgave Inleiding 3 Visie meerbegaafdheid 3 Delstelling 3 Signalering 4 Diagnsticering 4 Cmpacten en Verrijken 5 Levelwerk en Talentenlijn 6 Bvenschlse Plusklas 7 Samenwerking

Nadere informatie

NBS Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda. Zicht op Ontwikkeling

NBS Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda. Zicht op Ontwikkeling NBS Dirk van Veen Laan van Mecklenburg 30 4818 GD Breda Zicht p Ontwikkeling Inleiding In dit katern wrdt de basiskwaliteit p het gebied van ndersteuning en begeleiding p Nutsbasisschl Dirk van Veen beschreven:

Nadere informatie

Christiaan Huygens Coll, loc R havo vwo profiel

Christiaan Huygens Coll, loc R havo vwo profiel Christiaan Huygens Cll, lc R hav vw prfiel Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd vmb/theretisch

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Handleiding Schoolondersteuningsprofiel. Sallandse deelregio. SWV Passend Onderwijs PO 23-05

Handleiding Schoolondersteuningsprofiel. Sallandse deelregio. SWV Passend Onderwijs PO 23-05 Handleiding Schlndersteuningsprfiel Sallandse deelregi SWV Passend Onderwijs PO 23-05 Versie 2013-2014 Handleiding Schlndersteuningsprfiel Sallandse deelregi SWV Passend Onderwijs PO23-05 1 Handleiding

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Begeleidende mail bij enquête gebruik KPN Klasgenoot

Begeleidende mail bij enquête gebruik KPN Klasgenoot 160130/1237 Begeleidende mail bij enquête gebruik KPN Klasgent Enquête is bestemd vr: leerling en uders/verzrgers Beste KlasseCntact-gebruiker/-gebruikster Enkele maanden geleden is vr ju een KPN Klasgent

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schlndersteuningsprfiel 2013-2014 RKBS Reflectr Keerkring 49, 1705 SP Heerhugwaard Schlndersteuningsprfiel RKBS Reflectr 1 1. Inleiding In dit schlndersteuningsprfiel leest u welke mgelijkheden nze schl

Nadere informatie

Uitwerking van de Basisondersteuning 1, inclusief interventies binnen ons samenwerkingsverband

Uitwerking van de Basisondersteuning 1, inclusief interventies binnen ons samenwerkingsverband Uitwerking van de Basisndersteuning 1, inclusief interventies binnen ns samenwerkingsverband De Basisndersteuning in ns samenwerkingsverband bestaat uit de vlgende vier nderdelen: A. Basiskwaliteit. B.

Nadere informatie

BIJLAGE H- Concrete uitwerking Management SWV PassendWijs bij JAARPLANNING- WERKAGENDA 2014-2015 SWV PASSENDWIJS

BIJLAGE H- Concrete uitwerking Management SWV PassendWijs bij JAARPLANNING- WERKAGENDA 2014-2015 SWV PASSENDWIJS Cncrete uitwerking Management SWV PassendWijs Schljaar 2014-2015 Inleiding: Hiernder vlgt een cncrete uitwerking van het vrstel vr de cördinatie van het SWV PassendWijs in het schljaar 2014-2015. Deze

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. obs Emmaschool. obs Emmaschool Prinses Irenestraat 6 9401 HH Assen

Schoolondersteuningsprofiel. obs Emmaschool. obs Emmaschool Prinses Irenestraat 6 9401 HH Assen Schlndersteuningsprfiel bs Emmaschl 2014 2015 bs Emmaschl Prinses Irenestraat 6 9401 HH Assen Inhudspgave Bladzijde 1. Inleiding 2. Algemene gegevens a. Cntactgegevens b. Kengetallen c. Huisvestingssituatie

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Infrmatie grep 5 Algemene infrmatie Beste uder(s)/ verzrger(s) van grep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkm heten in grep 5. Het is altijd weer spannend m aan een nieuw schljaar

Nadere informatie

PROTOCOL MEERBEGAAFD EN

PROTOCOL MEERBEGAAFD EN PROTOCOL MEERBEGAAFD EN 1 Inhud Inleiding 3 Visie meerbegaafdheid 3 Ontwikkelingsvrsprng bij kleuters 3 Delstelling 4 Signalering 4 Diagnstisering 4 Cmpacten en verrijken 5 Inzet Levelwerk 6 Plusklas 7

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs Ondersteuningsprfiel Passend Onderwijs Basisnderwijs Greetje Lenting Minna Niclai 2 COLOFON Bernadette van Spiegel, nderwijsadviseur Drachten, januari 2012 Cedin Lavendelheide 21 9202 PD DRACHTEN T 088

Nadere informatie

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs Observatielijst: Zelfregulatie in het nderwijs ZO! Observatielijst zelfregulatie in het nderwijs 1 Inhud 1. Inleiding 1.1 Uitgangspunten van de ZO! 1.2 Wat is de ZO!? 1.3 Het del van de ZO! 1.4 Delgrep

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Cliëntprofielen sector visueel 2015

Cliëntprofielen sector visueel 2015 Cliëntprfielen sectr visueel 2015 Nr Naam prfiel Aard en mvang *) Lptijd 0 Infrmatie, advies & Vrlichting Betreft specifieke functie, niet p individuele cliënt/hulpvraag gericht, delgrep, infrmatie, advies

Nadere informatie

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders.

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders. Aannamebeleid Cbs Klaverblad is een basisschl vr vltijds nderwijs aan hgbegaafde leerlingen in de grepen 1 t/m 8. Ons aanname beleid is erp gericht kinderen p cbs Klaverblad aan te nemen die, p basis van

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Protocol Versnellen en vertragen. Richtlijn m.b.t overgang naar een volgend leerjaar

Protocol Versnellen en vertragen. Richtlijn m.b.t overgang naar een volgend leerjaar Prtcl Versnellen en vertragen Richtlijn m.b.t vergang naar een vlgend leerjaar Inhudspgave 1. Inleiding... 2 2. Algemene uitgangspunten... 2 2.1. Verantwrdelijkheden en bevegdheid... 2 2.2. Dubleren...

Nadere informatie

Pleinschool Helder Pleinschool Helder

Pleinschool Helder Pleinschool Helder Pleinschl Helder Pleinschl Helder Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd vmb/theretisch

Nadere informatie

Dyslexie en dysorthografie

Dyslexie en dysorthografie Dyslexie en dysrthgrafie Naar schatting heeft 20% van de basisschlleerlingen leerprblemen. Hiervan heeft 10% leesprblemen. 5% zu dyslectisch zijn. Dit wil dus zeggen dat in elke klas van de lagere schl

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek p het Newmancllege. 1. Inleiding Het Newmancllege streeft naar een sterke prfilering p het gebied van de bètatechnische vakken. De argumenten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel reguliere basisscholen

Schoolondersteuningsprofiel reguliere basisscholen Schlndersteuningsprfiel reguliere basisschlen Omslag Naam schl: CBS De Schakel Versienummer augustus 2018 augustus 2019 Datum: 01-08-2018 Ondersteuningsprfiel CBS De Schakel 2018-2019 Pagina 1 van 13 Inhudspgave:

Nadere informatie

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden ( in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding Zrg en Begeleiding nderwijsadvies 1.1 De schl gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en prcedures vr het vlgen van de prestaties en de ntwikkeling van leerlingen. Dit is een nrmindicatr. Telichting:

Nadere informatie

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt.

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt. Inventarisatie tips en tps De tips waar niets bij staat, wrden pgepakt. Thema: cmmunicatie Stelling: Het gebruik van digitale cmmunicatiemiddelen (Schudercm) in cmbinatie met persnlijke gesprekken zrgt

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Implementatie Leerlijnen

Implementatie Leerlijnen Nieuwsbrief nr. 6 December 2008 Implementatie Leerlijnen Wec-Raad, Pstbus 222, 3500 AE Utrecht, 030-276 9911 inf@wecraad.nl Inhudspgave Vanuit het KIT 1 Tetsntwikkeling speciaal nderwijs en speciaal basisnderwijs

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

PO-VO procedure algemeen

PO-VO procedure algemeen PO-VO prcedure algemeen Vanuit de visie van het samenwerkingsverband, de uitgangspunten van passend nderwijs en de vastgestelde bestuurlijke afspraken, kent de PO-VO-prcedure een aantal delstellingen:

Nadere informatie

DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken

DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken Onderwerpen Handelingsgericht werken Hge verwachtingen DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken De bvenstaande nderwerpen wrden per half jaar gekppeld aan een ander vakgebied Semester 1 Rekenen

Nadere informatie

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 -

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 - Inleiding Dit schljaar sta je vr een belangrijke keuze: het kiezen van je prfiel. De ervaring leert dat het maken van deze keuze niet altijd even gemakkelijk is. Het prfiel en de eventuele extra vakken

Nadere informatie

Bijlage 2 Basisondersteuning SWV VO Midden-Holland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene informatie

Bijlage 2 Basisondersteuning SWV VO Midden-Holland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene informatie Bijlage 2 Basisndersteuning SWV VO Midden-Hlland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene infrmatie (Brn: referentiekader versie 21 februari 2012) 1.1 Basisndersteuning Het begrip basisndersteuning

Nadere informatie

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS 1. Missie en visie van de schl vertaald naar ICT 1.1 Missie De Eerste Nederlandse Mntessri Schl wil kwalitatief ged, mdern mntessrinderwijs bieden. De schl gaat uit

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs Ondersteuningsprfiel Passend Onderwijs Basisnderwijs Cncept 14 juni 2013 2 COLOFON Bernadette van Spiegel, nderwijsadviseur Drachten, januari 2012 Cedin Lavendelheide 21 9202 PD DRACHTEN T 088 0200 300

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Doorgaande leerlijn technisch lezen groep 1 t/m 8 volgens de principes van LIST inclusief Protocol Leesproblemen en Dyslexie

Doorgaande leerlijn technisch lezen groep 1 t/m 8 volgens de principes van LIST inclusief Protocol Leesproblemen en Dyslexie Drgaande leerlijn technisch lezen grep 1 t/m 8 vlgens de principes van LIST inclusief Prtcl Leesprblemen en Dyslexie Basisschlen Effen, De Driezwing, Kievitslp, Petrus en Paulus, Sinte Maerte 1 Inhudspgave

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr speciaal basisnderwijs (SBO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 Dyslexie is een strnis die gekenmerkt wrdt dr een hardnekkig prbleem met het aanleren en het accuraat aanleren en/f het vlt tepassen (autmatiseren) van het

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

IZC protocol 2011-2012 Obs De Voorsprong

IZC protocol 2011-2012 Obs De Voorsprong Lcatie: Ruijsdaelstraat 11 Lcatie: Van Damstraat7 2525 AA Den Haag 2512 PG Den Haag 070-3805157 070-3807733 IZC prtcl 2011-2012 Obs De Vrsprng Vrwaarden: Een lln. wrdt besprken in de IZC indien er sprake

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5 JAARPLAN 2017-2018 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2017-2018 blz. 3 matri blz. 5 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Protocol lees- en spellingproblemen en dyslexie. informatie voor ouders

Protocol lees- en spellingproblemen en dyslexie. informatie voor ouders Prtcl lees- en spellingprblemen en dyslexie infrmatie vr uders Inhudspgave Prtcl lees- en spellingprblemen en dyslexie 3 Kaders/wetgeving; Masterplan Dyslexie 3 Wat is dyslexie? 3 Dyslexie kenmerken 4

Nadere informatie

Dyslexie. Protocol voor overdracht Primair Onderwijs - Voortgezet Onderwijs in de regio Waterland

Dyslexie. Protocol voor overdracht Primair Onderwijs - Voortgezet Onderwijs in de regio Waterland Bijlage 12 Dyslexie Prtcl vr verdracht Primair Onderwijs - Vrtgezet Onderwijs in de regi Waterland Dit prtcl wil het prces van de vergang van de basisschl naar het vrtgezet nderwijs van de leerling z ged

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL. Versie 2.0 oktober De Sterrenwacht Hellevoetsluis

DYSLEXIEPROTOCOL. Versie 2.0 oktober De Sterrenwacht Hellevoetsluis Dy DYSLEXIEPROTOCOL Versie 2.0 ktber 2017 De Sterrenwacht Hellevetsluis Inhud Inleiding... 2 Start situatie in beeld ktber 2017... 2 Definitie dyslexie... 3 Kenmerken van dyslexie... 3 Kenmerken vr de

Nadere informatie

Basisondersteuning implementatie en borging HGW Projectplan voor scholen Januari 2014

Basisondersteuning implementatie en borging HGW Projectplan voor scholen Januari 2014 Basisndersteuning implementatie en brging HGW Prjectplan vr schlen Januari 2014 Inhudspgave 1. Intrductie... 3 2. Indicatren... 4 3. Delen... 6 4. Werkwijze... 8 stap 1 - Intake... 8 stap 2 - Verzamelen...

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders

Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zorg bij kinderen met ADHD. Informatie voor ouders Effectiviteit van een dieetbehandeling versus de gebruikelijk zrg bij kinderen met ADHD Infrmatie vr uders Uw kind heeft (vermedelijk) ADHD en wnt buiten de regi Arnhem/Nijmegen In deze flder leest u meer

Nadere informatie

Handleiding TechFinder: gebruikers

Handleiding TechFinder: gebruikers Handleiding TechFinder: gebruikers Wetenschap- en techniekaanbd p maat Inhud Wat is TechFinder?... 1 Vr wie?... 1 Registreren... 1 Inlggen... 2 Prduct zeken... 3 Resultaat zekpdracht... 6 Prduct aanvragen...

Nadere informatie