Zorgplan R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat AX Monster

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgplan 2015-2016. R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Monster"

Transcriptie

1 R.K. Basisschl WSKO De Zeester Rembrandtstraat AX Mnster T E. inf@dezeester.wsk.nl W. Zrgplan

2 2 1. Inhud 1) Inhud 2 2) Inleiding 3 3) Visie p zrg. 4 4) Delstelling zrg.. 6 5) Wie zrgen vr uw kind.. 7 6) Zrg p maat ) Dyslexie 12 8) Wet passend nderwijs per 1 augustus ) De tekmst ) Gerealiseerd vanaf augustus ) Bijlages 1.Handleiding uders uderprtaal ParnaSsys (staat p de website) 2.Ntitie ParnaSsys Dyslexiecntract

3 3 2. Inleiding Dit zrgplan is gemaakt m alle geledingen binnen de schl te infrmeren en inzicht te geven in de zrgstructuur, zals die wrdt ingezet p De Zeester. In augustus 2013 zijn de leerlingen van Het Kmpas en de St. Alysius Basisschl vanwege de fusie van beide schlen het schljaar gestart in het gebuw van de St. Alysiusschl. De schl gaat verder nder de naam De Zeester. Om de samensmelting van de verschillende grepen kinderen z ged mgelijk te laten verlpen, is er bij de start veel aandacht besteed aan grepsvrming en het welbevinden van de leerlingen. Al nze leerlingen hebben recht p ged nderwijs. Dat is k wat wij bieden. Onderwijs dat aansluit bij de basisbehefte van de leerlingen. Vr alle leerlingen werken we vanuit de drie basisbeheften cmpetentie, autnmie en relatie. Cmpetentie: Kinderen meten van zichzelf weten dat ze iets kunnen, dat ze iets kunnen ndernemen znder daar testemming f hulp van anderen vr ndig te hebben. Binnen de klassenrganisatie wrden daar vrwaarden vr gecreëerd. Dat is vral te zien tijdens het zelfstandig werken. Autnmie: Kinderen willen al heel jng zelfstandig zijn, waarbij plezier in eigen kunnen hun ntwikkeling stimuleert. Ze weten dat ze hun eigen leergedrag zelf kunnen sturen. In eerste instantie zullen wij prberen m zrg te vrkmen. Dit den we dr te zrgen vr een gede sfeer, zdat elk kind zich veilig en gewaardeerd velt. Ok zrgen wij ervr dat er z ged mgelijk les gegeven wrdt. Vr smmige kinderen is dit echter niet geneg. Een aantal van nze kinderen hebben, naast de gewne extra ndersteuning, speciale nderwijsbeheften. Deze kinderen vragen meer van ns, zij vragen extra zrg. Relatie: Kinderen meten het gevel hebben dat ze wrden gewaardeerd dr anderen, dat anderen met hen m willen gaan. Znder de vervulling van deze behefte ntstaat er geen veiligheid en vlgt er geen ptimaal leerprces. Er wrdt aandacht besteed aan de sciale vaardigheden en aan de emtinele ntwikkeling die ndzakelijk zijn m gede relaties aan te gaan. Ik vel me ged, ik kan het zelf en ben in verbinding. Ofwel: Wat ik kan, kan ik zelf en een ander zegt k dat ik het kan. Z staat het in nze schlmissie.

4 4 3. Visie p zrg Veel van de keuzes die wij maken p schl zijn er p gericht m te vrkmen dat er zrg ntstaat bij een leerling. Dat den wij dr: Werken met methdes die de mgelijkheid bieden m te differentiëren. Werken p drie niveaus n.a.v. de Cit scre binnen elke grep. Per vakgebied wrdt elke leerling aangesprken en uitgedaagd p zijn / haar niveau. Dat kan een gemiddeld, laag f hg niveau zijn. De leerkracht stelt heldere delen en acties p. Zelfstandig werken in de grep. De leerlingen zijn vr een deel k zelf betrkken en verantwrdelijk vr de planning en uitvering van hun taken. Dr deze rganisatievrm kan de leerkracht extra instructie/ndersteuning geven aan de leerlingen die dat ndig hebben. Klassencnsultaties dr de IB-er en directie. De IB-er en directie geven feedback ver het mgaan met verschillen binnen de grep, de interactie tussen de leerkracht en de leerlingen en het welbevinden van de leerlingen. Sms zijn deze preventieve maatregelen niet afdende en is er extra hulp ndig. Op De Zeester wrdt de extra zrg en ndersteuning in principe binnen de eigen grep gegeven dr de grepsleerkracht. De grepsleerkracht kent de leerlingen het beste en p deze manier blijven de leerlingen betrkken bij de grep. Indien ndzakelijk wrdt er k hulp gebden dr nze RT-er buiten de grep. De leerkracht heeft zicht p de verschillende nderwijsbeheftes van leerlingen en hudt daar zveel mgelijk rekening mee bij de aanpak van de leerlingen. De leerkrachten werken in de klas met grepshandelingsplannen, waarbij verschil in instructie en efenstf (qua inhud en grtte van de taak) wrdt tegepast. Wij gebruiken het CITO leerlingvlgsysteem als nafhankelijk tetsinstrument m een helder beeld te krijgen he leerlingen zich p langere termijn ntwikkelen. De leerkracht maakt na elke tets afname een analyse van de resultaten en stelt naar aanleiding daarvan 2 x per jaar nieuwe grepsplannen p. Het kan zijn dat een leerling, ndanks alle hulp, een niveau lage C, D f E scrt p Cit niveau en de methdetetsen nvldende blijft maken. In dat geval betekent dit dat de begeleiding wrdt aangestuurd vanuit het grepshandelingsplan. Daarnaast kan het ndzakelijk zijn dat er vr een leerling k een individueel plan wrdt pgesteld, waarbij het uitstrmniveau van de leerling wrdt besprken met de uders. Het streven is m k deze leerlingen de kerndelen te laten behalen. In ieder geval wrden de te behalen delen z ambitieus mgelijk pgesteld. Vr deze leerlingen wrdt een speciaal dcument aangemaakt, het zgn. OPP (Ontwikkelingsperspectief). Zie hiervr zrgniveau 5 p blz. 11 van dit zrgplan. In het geval van leerlingen die meer uitdaging ndig hebben kiest De Zeester er allereerst vr m deze leerlingen te laten verbreden en verdiepen. Met andere wrden: ze krijgen nieuwe, uitdagende taken aangebden die hen stimuleren zich verder te ntwikkelen.

5 5 In een enkel geval kan een leerling in aanmerking kmen m een grep te versnellen. Met gebruik van een analyse van de SIDI map kan samen met uders z n besluit wrden genmen. Z n besluit wrdt niet alleen genmen p grnd van de leerresultaten, maar k de sciaal-emtinele ntwikkeling en het welbevinden van het kind zijn van belang. Ok vr de sciaal-emtinele ntwikkeling gebruiken wij een instrument m de ntwikkeling te meten. Hiervr gebruiken we het prgramma Zien dat gekppeld is aan ParnasSys. Dit den we p het gebied van welbevinden, betrkkenheid, sciale autnmie, sciale flexibiliteit, impulsbeheersing, sciaal initiatief en inlevingsvermgen. De leerkrachten vullen de vragenlijsten in twee maanden na de start van het nieuwe grep en de leerlingen van grep 5 t/m 8 vullen in januari zelf de vragenlijst in. Vanuit de scres van Zien krijgt de leerkracht handelingsadviezen die, waar ndig, wrden gebruikt vr een handelingsplan vr sciaal-emtinele ntwikkeling. Lessen uit de methde vr sciaal emtinele ntwikkeling Ged Gedaan kunnen hierbij wrden ingezet.

6 6 4. Delstelling zrg Wij treffen vrzieningen vr leerlingen met zrg. Met deze vrzieningen willen wij er zrg vr dragen dat elke leerling van De Zeester een drgaande ntwikkeling drmaakt die recht det aan deze leerling. Het accent van zrg zal de kmende jaren meer liggen in de nderbuw. Eerder signaleren maakt dat je adequaat en preventief hulp kunt bieden. Vr leerlingen die bvengemiddeld scren, willen wij als De Zeester een duidelijke visie vrmen en werken aan de verdere ntwikkeling van ns aanbd. Deze leerlingen zullen in de grep p niveau kunnen werken dr te verbreden. Daarnaast wrden nu extra activiteiten buiten de grep aangebden, zals: filsfie, wiskunde, Italiaans, maatschappelijke en kunsthistrische nderwerpen. Vr het nieuwe schlplan zijn we visie aan het ntwikkelen ver talentntwikkeling. Daarbij zal niet alleen gekeken wrden naar leerlingen met hge Cit scres, maar k naar leerlingen met andere talenten. In het kader van passend nderwijs hebben de teams van beide schlen zich vrig schljaar verdiept in het Schlndersteuningsprfiel (SOP). Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijsten hebben we nzelf gesitueerd als Smalle Zrgschl. Dat wil zeggen dat we menen aan de basisvrzieningen vr zrg te kunnen vlden, met af en te k ng extra zrgverlening van buiten de schl. Het team heeft de ambitie uitgesprken m de kmende jaren te ntwikkelen naar een Brede Zrgschl. In het najaar van 2015 wrdt het Schlndersteuningsprfiel geëvalueerd en waar ndig aangepast. Vanuit het Samenwerkingsverband Westland (SWVW) wrdt de ntwikkelingen rnd passend nderwijs ndersteund. In januari 2014 heeft het samenwerkingsverband het initiatief genmen m kerncntacten te ntwikkelen (verleg met alle schlen van de kern Mnster) m vr ieder kind in de buurt van zijn f haar wnplaats een passende schlplek te realiseren. Nieuw is m niet te praten in termen van zrg, maar te kijken naar verschillende nderwijsbeheftes. Dit vraagt m een andere benadering en andere denkwijze. Ok denken we aan preventie van prblemen. In dat kader geven de recent pgestarte samenwerking met Vitis Welzijn nieuwe kansen en mgelijkheden. Per 1 januari 2015 is er nieuwe wetgeving ingegaan, zals de nieuwe Jeugdwet en de WMO. In de gemeente Westland zijn drie Sciale Kern Teams pgericht. Daar kmen alle zrgaanvragen binnen en wrdt er bekeken welke acties er meten wrden ndernmen en welke er dr wie kan wrden gebden. Onze schl valt nder het Sciaal Kern Team van s-gravenzande. De Zeester staat pen vr nieuwe mgelijkheden en samenwerkingsverbanden waarbij aandacht en ndersteuning vr het kind centraal staat.

7 7 5. Wie zrgen vr uw kind? De leerkracht Kerntaken: De leerkracht schept een veilig en stimulerend klimaat, waarbinnen iedere leerling zichzelf mag zijn. Er is ruimte vr verschillen in pvatting, leerwijze en interesse. Respect vr elkaar en elkaars zienswijze staan centraal. Draagt zrg vr een gede relatie tussen kinderen nderling en tussen leerkracht en leerling. De leerkracht stemt nderwijsaanbd in die mate af dat de leerling zich cmpetent velt. De leerkracht creëert een leermgeving waarbij kinderen verantwrdelijkheid kunnen nemen vr hun eigen leerprces en zich mede daardr autnm velen. De leerkracht is te allen tijde eindverantwrdelijk vr de planning, uitvering en evaluatie van het nderwijs binnen de grep. De leerkracht cmmuniceert tijdig met uders teneinde de betrkkenheid te stimuleren en de uders van de bendigde infrmatie te vrzien. De leerkracht presenteert twee maal per jaar, na analyse van leerlinggegevens, zijn/haar bevindingen (analyse, delen, plannen) in een vertelgesprek aan de I.B.-er. Administreert en registreert alle relevante infrmatie betreffende de individuele leerling in ParnasSys. Intern begeleider (I.B.-er) Om de verantwrdelijkheid vr de cördinatie van de zrg te kunnen waarmaken, is het ndig dat de Intern Begeleider bevegdheden heeft. Zij is prces-eigenaar p dit gebied, wat betekent dat zij het initiatief kan nemen tt afspraken en prtcllen, die de kwaliteit van het zrgbeleid verhgen. Kerntaken: Vrmgeven aan een effectieve zrgstructuur en zrgcultuur binnen de schl. Mede met directie aansturen van veranderingsprcessen aangaande de leerlingenzrg. Cachen en begeleiden van individuele leraren en het team als grep, zdat deze zelfstandig en zelfverantwrdelijk hulpvragen, incidenten en prblemen aangaande leerlingenzrg ter hand (leren) nemen. Up t date huden deskundigheidsniveau dr (bij-)schling, bijwnen netwerkbijeenkmsten, vlgen recente ntwikkelingen.m. dr lezen van vakliteratuur en vragen m directe feedback aan cllega s; De I.B.-er geeft de leerkrachten feedback ver de uit te veren taken, zals beschreven in het stuk de leerkracht. Het ndersteunen van leerkrachten bij het pstellen/uitveren van handelingsplannen. Er zijn twee speciale bijeenkmsten m elkaar te helpen de delen vr de handelingsplannen te frmuleren. De leerkracht blijft daarbij eigenaar van de ntwikkeling van zijn/haar grep leerlingen. Het pstellen en bewaken van de tetskalender.

8 8 Het plannen, vrbereiden en leiden van de vertelgesprekken (2x per jaar), en zrgteam vergadering (4x per jaar) en de verslaglegging hiervan. Het rganiseren van RT buiten de grep. Maken van leerlingebservaties en den van aanvullende didactische nderzeken. Onderhuden cntact met externe zrginstanties. (mede) veren van udergesprekken. Beheer rththeek. Het in kaart brengen van de pbrengsten en deze in teamvergaderingen bespreken en met het team analyseren. Met directie en team kmen tt het vaststellen van schldelstellingen naar aanleiding van de pbrengsten. Aandachtsfunctinaris kindermishandeling. Het leiden van zrgvergaderingen. Het maken van een OPP (ntwikkelingsperspectief). De I.B-er ndersteunt de leerkrachten bij de aanvraag van nderzeken van externe partijen. Remedial Teacher (R.T.-er) Kerntaken: Het planmatig begeleiden van kinderen met een specifieke nderwijsbehefte p cgnitief, mtrisch en/f sciaal-emtineel gebied; Mede vrmgeven aan een effectieve zrgcultuur en structuur binnen de schl; Zrg dragen vr een adequaat en effectief werkcntact met intern begeleider en leerkrachten m.b.t. de dr de remedial teacher begeleide leerlingen. Directie Kerntaken: Draagt zrg vr afstemming algemene beleidsvrnemens en zrgbeleid. Stelt schldelstellingen vast en ndersteunt veranderingsprcessen. Draagt zrg vr de bendigde facilitering m het vrgenmen zrgbeleid naar behren uit te kunnen veren. Cntrleren van de dr de leerkrachten uit te veren taken, zals beschreven in het stuk de leerkracht. Cntrleren van de dr de I.B.-er en R.T.-er uit te veren taken, zals beschreven in het stuk I.B. en R.T. Zrgteam Binnen nze schl is er een schlndersteuningsteam. Van dit team maken deel uit: IB-er, desbetreffende leerkrachten, schlndersteuner van het samenwerkingsverband Westland (SWVW) en de Zrgregisseur van het Sciaal Kernteam Westland (vrheen Schlmaatschappelijk Werkster) Het zrgteam heeft minstens vier keer per jaar verleg. Tijdens dit verleg wrdt er gesprken ver de zrg vr individuele leerlingen p schl en/f thuis. De leerkrachten krijgen handelingsadviezen. Minimaal tweemaal per jaar is er een klassenbezek dr IB-er in de grep. Na het klassenbezek krijgt de leerkracht feedback in de vrm van een vertelgesprek.

9 9 De I.B-er heeft tweemaal per jaar verleg met de Zrgregisseur van het Sciaal Kernteam Westland (vrheen Schl Maatschappelijk Werker van Kwadraad). De leerkrachten kunnen vr cnsultatie altijd met vragen rnd individuele leerlingen bij de I.B-er terecht. Wanneer ndig wrden zrgleerlingen in het Management Team verleg besprken. Z blijft k de directie p de hgte van ntwikkelingen rnd deze leerlingen. Wie zijn betrkken? Naast de leerkrachten zijn in het schljaar de vlgende persnen betrkken bij de zrg van de leerlingen: Vanuit De Zeester: Mieke v.d. Berg Intern begeleider en aandachts functinaris Kindermishandeling en Huislijk geweld. Jeren van Os Vertruwenspersn. Elly Hgenelst Intern begeleider Jan Nederpelt RT leerkracht. Vanuit andere rganisaties: Samenwerkingsverband Westland : Jhn v.d. Sande / schlndersteuner Sciaal Kern Team s-gravenzande: Jsé Ruijs / sciaal regisseur.

10 10 Zrg p maat. Binnen het zrgsysteem p De Zeester wrden verschillende niveaus nderscheiden. Het theretisch kader rndm deze niveaus vrmt een stappenplan dat inzicht geeft in de verschillende fasen van het hulpverleningsprces, zals dat ten aanzien van zrgleerlingen drlpen wrdt. Het zrgtraject wrdt gestart wanneer een leerling: bij één f meerdere cgnitieve vakgebieden (rekenen, lezen, spellen, schrijven, taal) in tenemende mate prblemen ervaart met het gangbare lesprgramma. Dit wrdt gemeten aan de hand van de CITO leerlingvlgsysteem (lage C, D, E) en de methde gebnden tetsen. gedrags- en/ f werkhudingsprblemen heeft. nvldende scrt p welbevinden en betrkkenheid p de vragenlijst van Zien. bij één f meerdere cgnitieve vakgebieden in geruime mate vruit is p het niveau van de grep. (A+) Deze delgrep kmt binnen de schl in aanmerking vr meer specifieke zrg, die verdeeld is in een vijftal peenvlgende niveaus. Tezamen vrmen de betreffende niveaus een stappenplan. Binnen elk van de niveaus blijft de leerkracht verantwrdelijk vr: de vrtgang in de ntwikkeling van het kind. het pstellen, uitveren en evalueren van het handelingsplan in de grep het p de hgte stellen van de uders met betrekking tt afspraken. Vanaf niveau 2 is echter sprake van een gedeelde zrg: de Intern Begeleider biedt de leerkracht ndersteuning bij het vaststellen van de diagnse en/f het pstellen van een handelingsplan en de vrtgangs- en evaluatiegesprekken met uders. Niveau 1: individuele- f grepsgewijze zrg en/ f diagnstiek dr de leerkracht Indien tijdens het vertelgesprek beslten wrdt dat de leerling p grnd van de ernst van de prblemen in niveau 1 thuishrt, dan wrden de vlgende stappen gezet: de leerkracht diagnsticeert specifieke pedaggisch-didactische beheften in het pvedings- en/ f leerprces (achterhalen waar en waarm er sprake is van een stagnatie); de leerkracht stelt eventueel een (greps)handelingsplan p en vert dit uit binnen de klassensituatie. (Eventueel indien ndzakelijk met hulp van RT buiten de grep) Niveau 2: aanvullende individuele- f grepsgewijze hulp en f diagnstiek dr de intern begeleider Blijkt tijdens het vertelgesprek dat de extra hulp van de leerkracht gedurende ngeveer één á twee perides van ngeveer tien weken te weinig resultaat heeft pgeleverd, dan wrdt de hulp van de Intern Begeleider ingeschakeld.

11 11 Niveau 3: externe instanties vlgen de leerling samen met de leerkracht en intern begeleider Wanneer k de begeleiding p niveau 2 ng niet het gewenste resultaat plevert en externe hulp ndzakelijk is, dan besluiten de Intern Begeleider en leerkracht dat het wenselijk is m het kind aan te melden m te bespreken in het zrgteam met bij externe deskundigen van het Samenwerkingsverband Westland (SWVW) en de zrgregisseur van het Kernteam Westland (vrheen Schl Maatschappelijk Werk). De uders dienen hierte schriftelijk testemming te geven. (speciaal frmulier in de map Samen p de server) Na aflp wrden de adviezen besprken met de uders. De adviezen wrden dr betrkkenen pgevlgd. Vanaf dit mment is het kind ingedeeld in niveau 3. Niveau 4: externe instanties vlgen de leerling samen met de leerkracht en intern begeleider N.a.v. van de bespreking in het schlndersteuningteam, kan het ndzakelijk zijn m het kind aan te melden vr een cnsultatie/nderzek bij externe deskundigen. De uders dienen hierte schriftelijk testemming te geven. Niveau 5: OPP Wanneer een leerling vanaf grep 6 p een LVOS-tets vr een vak driemaal een E scre (scre bij de laagste 10 %) behaalt en er sprake is van een stagnatie in de leerwinst, zdanig dat de leerling binnen het niveau steeds meer afbuigt van de gemiddelde leerlijn. Wanneer dat aan de rde is bij twee f meer vakken gaat de schl erte ver m de leerling een individueel traject/leerlijn aan te bieden. Dit wrdt vastgelegd in een ntwikkelingsperspectief (OPP) waarin de verwachtingen ver het te halen niveau wrdt pgenmen. Ouders wrden in een vreg stadium bij dit prces betrkken. Met elkaar wrden steeds duidelijke tussen- en einddelen gefrmuleerd. Leerlingen met een OPP wrden steeds in de Schlndersteuningsteam (SOT)besprken. Bekeken wrdt f de gestelde tussendelen behaald zijn en welke vervlgacties er meten wrden afgesprken.

12 12 6. Dyslexie. Onderstaande infrmatie staat p de website van De Zeester als infrmatie vr uders ver dyslexie. Wat is dyslexie? "Dyslexie is een strnis die gekenmerkt wrdt dr een hardnekkig prbleem met het aanleren en het accuraat en/f vlt tepassen van het lezen en/f het spellen p wrdniveau." Dyslexie is een neurbilgische strnis. Kinderen met dyslexie hebben meite met de klankverwerking en de letter-klank kppeling. Wanneer is er sprake van dyslexie? Er is sprake van dyslexie wanneer een leerling behrt tt de 10 % zwakste lezers = E scre p Cit wrdlezen (DMT) f wanneer een leerling behrt tt de 16 % minder zwakke lezers = D scre p Cit wrdlezen (DMT) in cmbinatie met de 10 % zwakste spellers = E scre p Cit spelling. Aanmelding vr nderzek Samen met uders verzrgt schl de aanmelding vr een dyslexienderzek. Bij de Intern Begeleiders Elly Hgenelst f Mieke v.d. Berg kunt u meer infrmatie krijgen en zijn er flders beschikbaar van de verschillende mgelijkheden. Zij zijn maandag en dnderdag aanwezig m antwrd te geven p uw vragen. Het is wel handig m daarvr een afspraak te maken. Schl verstrekt de leerling- en tets gegevens die ndig zijn vr de aanvraag. Weetjes ver de nderzek- en behandelingsmgelijkheden? Vanaf 1 januari 2015 valt k de dyslexiezrg nder de verantwrdelijkheid van de gemeenten. De aanbieders van deze zrg hebben cntracten geslten met de verschillende gemeenten, z k met de Gemeente Westland. Vergede nderzek en behandeling kan bij: 1. ONL (OnderwijsZrgNederland) = OnderwijsAdvies Zetermeer 2. RID (Reginaal Instituut Dyslexie) in Den Haag Vergede dyslexiezrg is mgelijk vr leerlingen t/m 12 jaar die vlden aan de telatingscriteria die zijn pgesteld binnen de wettelijke mgelijkheden. (tets scres van Cittetsen wrdlezen en spelling) Andere mgelijkheden van nderzek en/f behandeling. 1. Grepsnderzek in grep 7f 8 bij ONL (p ksten van uders) 2. Onderzek: individueel: bij het RID, ONL f Orthpedagge (p ksten van uders) 3. Behandeling: particulier (p ksten uders) f via lgpedie (met verwijsbriefje van de huisarts). Na nderzek krijgt niet elke leerling een dyslexieverklaring. Ok is het mgelijk dat een leerling wel een verklaring krijgt, maar niet in aanmerking kmt vr de behandeling mdat een leerling te ged scrt.

13 13 He vlgen we leerlingen waarvan we vermeden dat er sprake is van dyslexie? Bij het vlgen van leerlingen met het vermeden van dyslexie vlgen wij de richtlijnen van het fficiële dyslexieprtcl. Sms zien we de eerste signalen al in grep 2. Aan het begin van grep 3 vlgen wij nze leerlingen d.m.v. de tetsen en signaleringsmmenten die bij Veilig leren lezen hren. Vanaf halverwege grep 3 vlgen wij nze leerlingen dr middel van ns leerlingvlgsysteem. Dat betekent dat we de tetsen vr technisch lezen en spelling bekijken. In grep 3 en 4 wrdt de wrd leestets, de DMT afgenmen. Na grep 4 den we dat alleen bij leerlingen waarbij we het vermeden van dyslexie hebben. Wanneer tetsen nvldende wrden gemaakt ( D en E scres vr tekst lezen, wrdjes lezen en / f spelling), dan wrdt een handelingsplan pgesteld en wrdt er extra geefend en begeleid. Zie daarvr k de verschillende zrgniveaus hiernder. Scrt een leerling vr een langere peride (minimaal 3 meetmmenten) een D f een E en is er nvldende vruitgang te zien na de extra begeleiding en efening, dan kan een leerling wrden aangemeld vr nderzek. Om uw kind p schl ged te begeleiden hebben wij niet altijd een dyslexie verklaring ndig. Wanneer, na intern nderzek d.m.v. het afnemen van een aantal tetsen dr de I.B-er, gecnstateerd wrdt dat er sprake is van een achterstand van een jaar f meer, krijgt een leerling dezelfde begeleiding als een leerling met een dyslexieverklaring. He begeleiden van leerlingen met dyslexie. Bij het begeleiden van leerlingen met dyslexie vlgen we het fficiële dyslexieprtcl. Zrgniveau 1: Ged lees- en spellingsnderwijs in de grep/klas. Zrgniveau 2: Extra zrg dr de leerkracht in de grep. Er wrdt gewerkt met een handelingsplan p niveau 3. De hulp bestaat uit extra instructie en efening, inzet leesmaatje, Bln en Flits. Zrgniveau 3: Specifiek interventies dr een zrgspecialist (RT-er). Er wrdt gewerkt met een specifiek handelingsplan buiten de klas vr minimaal 6 maanden, 2 x 30 min per week. Zrgniveau 4: Diagnstiek en behandeling bij een zrginstituut. (RID f ONL) Faciliteiten p schl; Vr alle leerlingen met dyslexie wrdt elk schljaar een prtcl pgesteld met daarin pgenmen de afspraken vr faciliteiten en, indien ndig, ndersteuning. Dit prtcl wrdt in verleg met de uders pgesteld. Faciliteiten waaraan u met denken: Vergrten van de tetsen, Extra tetstijd. Aanpassing van het lesprgramma, zals extra instructie. Aanpassing van het dictee cijfer m de mtivatie te behuden. (indien ndig en in verleg met uders) Indien ndig: extra ndersteuning technisch lezen en spelling in de RT Speciale afname van de Cit eindtets grep 8. Ondersteuning thuislezen en flitsen in de klas. Indien ndig: werken p de cmputer (dictee, taal)

14 14 Knelpunt vr schl is het feit dat wij met verschillende behandelinstituten te maken hebben die elk hun eigen behandelmethde hebben. Deze behandelmethden sluiten meestal niet aan bij nze eigen schlmethden. Dat maakt het vr schl vaak meilijk m extra begeleiding te bieden bij de behandeling. Overleg met schl hierver is van belang. Cntact thuis en schl. Het is van grt belang dat uders en schl elkaar infrmeren ver de begeleiding van het kind. Met elkaar prberen we uw kind z ged mgelijk p een psitieve manier te begeleiden en samen met u zeken we naar plssingen vr de praktische prbleempjes van alledag. We verwachten van uders dat zij hun kind ndersteunen bij de acceptatie van de dyslexie. Kinderen met dyslexie meten zveel mgelijk leeskilmeters maken. We hpen dat u dit lezen wilt ndersteunen. Nuttige websites:

15 15 7. Wet passend nderwijs per 1 augustus 2014 Basisndersteuning Onze schl heeft een ndersteuningsprfiel (SOP) pgesteld. In dit schlndersteuningsprfiel staat beschreven wat nze schl p het gebied van ndersteuning kan bieden. Alle schlen binnen het Samenwerkingsverband Westland hebben afspraken gemaakt ver het niveau van de basisndersteuning in de schlen. De Zeester biedt deze basisndersteuning. Dat hudt in dat elke schl haar basiskwaliteit p rde heeft, het dagelijks handelen altijd p de leerling afstemt (handelingsgericht werken), een interne ndersteuningsstructuur heeft en een stevig aantal preventieve en licht curatieve interventies kan uitveren. Vr nze schl geldt dat de basisndersteuning vldende is, met dien verstande dat er ng geen dyscalculieprtcl is en we ns vr het aanbd aan hg- en meerbegaafden ng verder gaan prfessinaliseren. Wij huden rekening met verschillen in de ntwikkeling van kinderen dr te werken met grepsplannen vr de vakken (begrijpend en technisch) lezen, rekenen en spelling en waar ndig wrdt er gewerkt met een ntwikkelingsperspectief f handelingsplan. Extra ndersteuning Vr smmige leerlingen is meer ndig dan basisndersteuning. Dat nemen we extra ndersteuning. De schl biedt nu extra ndersteuning (individueel arrangement met hulp van ambulante begeleiding) aan belemmeringen in het autisme spectrum, waarnder Asperger en PDD- NOS. Iedere leerling verdient de ndersteuning die past bij zijn nderwijsbeheften, maar wij hebben een begrenzing van ns aanbd. We zijn ns bewust van nze mgelijkheden en nze nmgelijkheden binnen de huidige cntexten. Onze eerste pdracht is het garanderen en vrtzetten van de huidige kwaliteit. Dit kan betekenen dat niet alle kinderen met een indicatie kunnen plaatsen, mdat we k rekening meten huden met de grepsgrtte, de samenstelling van de grep, het handhaven van de rde en rust van een grep, het ntbreken van beschikbare middelen en de extra handen die ndig zijn in een grep. Deze criteria kunnen ieder apart maar k in nderlinge samenhang gewgen wrden. Binnen het Samenwerkingsverband wrdt er vr gezrgd dat vr ieder kind de juiste extra ndersteuning beschikbaar is. Dat kan dr ambulante begeleiding bij ns p schl (een arrangement) f (tijdelijke) plaatsing p een andere schl. Aan de inzet van extra ndersteuning gaat altijd uitgebreid verleg vraf met de uders en de bendigde deskundigen. We zeken daarbij zveel mgelijk de samenwerking met het Sciaal Kernteam s-gravenzande zals dat in werking is gegaan p 1 januari Waar ndig is er k verleg met andere hulpverlenende instanties die bij het kind betrkken zijn.

16 16 8. De tekmst. Waar willen wij p De Zeester in de tekmst aan werken: De werkgrep meerbegaafden zal samen met directie aan de slag gaan met het verder uitwerken van de mgelijkheden met betrekking tt het uitdagen van leerlingen die meer aan kunnen. Als schl willen wij dit aanbd beter gestrmlijnd hebben en met het werk vr de leerlingen helder en uitdagend zijn. In het schlplan met er een acties wrden pgenmen m tt duidelijke visie te kmen. Er wrdt niet alleen gekeken naar citscres, maar wij denken k aan andere talenten van leerlingen. Het sciaal emtineel vlgsysteem ZIEN vraagt m een ng betere analyse van de resultaten en blijft p de agenda staan. Vanaf april 2015 tt de zmervakantie bekijkt het team verschillende methdes vr sciaal-emtinele ntwikkeling. In het schljaar wrdt gestart met een nieuwe methde en wrdt deze methde verder geïmplementeerd. Het pstellen van ntwikkelingsperspectief en tussentijds evalueren verder ptimaliseren. Het pstellen van tussendelen is een aandachtspunt. OPP leerlingen wrden altijd besprken in het Schlndersteningsteam (SOT) Het pbrengstgericht werken met het stellen van ambitieuze delen blijft p de agenda staan. Het up t date huden van het dcument: Meldcde (prtcl) Huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit nderwerp wrdt elk jaar p de agenda gezet van een teamvergadering. Helpen pzetten van een udernetwerk rnd pveden i.s.m. Vitis Welzijn en Simba Kinderpvang. Meewerken aan nieuwe samenwerkingsvrmen met verige hulpverlenende instanties i.v.m. de nieuwe wetgeving van Organiseren van intervisiebijeenkmsten met teamleden m gedragsprblemen te bespreken, met als del elkaar te ndersteunen in de aanpak van deze leerlingen. Maken van een dyscalculie-prtcl.

17 17 9. Gerealiseerd vanaf augustus In schljaar mesten de bestaande dyslexieprtcllen wrden aangepast. De ntitie dylexieprtcl in ParnaSsys wrdt aangepast. De I.B-er stelt een duidelijke actiekaart samen ver tetsen en handelingsplannen. Op ns netwerk kmt in de map leerkrachten /samen een speciale map vr ZORG en TOETSEN. Daarin kunnen de leerkrachten alle prtcllen, afspraken, stappenplannen, actiekaarten en frmulieren vinden. Op De Zeester met het werken met grepsplannen verder wrden geptimaliseerd. De leerkrachten zijn zelf verantwrdelijk vr de gestelde delen en de uitvering van het grepsplan. De plannen wrden 2 x per jaar gemaakt. De gesprekken met de intern begeleider, zals die twee keer per jaar wrden geverd, krijgen meer het karakter van een vertelgesprek. De leerkrachten zijn zelf verantwrdelijk vr het stellen van ntwikkelingsdelen en het werken daaraan. Er staat een handleiding vr uders vr het gebruik van het uderprtaal in ParnaSsys p de schlsite. De leerkrachten gebruiken de analysemdellen van Parnassys m zicht te krijgen p de citscres en de grei van hun leerlingen. De mdellen wrden gebruikt vr het maken van de handelingsplannen.

18 18 Bijlage 1: Handleiding uderprtaal ParnasSys. Inleiding Als team van WSKO basisschl De Zeester vinden wij penheid naar uders belangrijk. U bent inmiddels bekend met ns leerlingvlgsysteem van ParnasSys en het bijbehrende uderprtaal. Via dit uderprtaal geven wij infrmatie ver uw kind(eren) die vr u interessant is. Er staan verschillende mdules pen. Naast de persnsgegevens van uw kind, kunt u k infrmatie vinden ver methdetetsen, afgenmen Cit-tetsen en handelingsplannen. Verderp in de handleiding kunt u ver de verschillende al pengestelde mdules meer infrmatie lezen. Wij hpen dat het uderprtaal een bijdrage levert aan een gede cmmunicatie tussen uders en schl. Gescheiden uders Indien er sprake is van uders die gescheiden leven, kunnen wij beide uders middels een eigen inlgcde tegang verlenen tt het uderprtaal. Vrwaarde is wel dat beide uders zelf hun verschillende ( ) adressen aan de schl kenbaar maken en niet uit de rechterlijke macht zijn ntzet. Inlgprcedure Vanuit de schl ntvangt u p het dr u pgegeven adres een gebruikersnaam en wachtwrd m de gegevens van uw kind(eren) te kunnen inzien. De eerste keer lgt u in met deze gegevens. Aangezien het autmatisch verstrekte wachtwrd een wirwar van cijfers en getallen is, adviseren wij u m dit wachtwrd te wijzigen en het nieuwe wachtwrd ged te nthuden. Het wijzigen det u p de vlgende wijze: Nadat u bent ingelgd met het rsprnkelijke wachtwrd kan via Accunt een eigen wachtwrd wrden ingesteld. Dr te klikken p de knp Wachtwrd veranderen kunt u een eigen wachtwrd inveren. Mcht u nverhpt uw eigen wachtwrd tch kwijtraken, dan kunt u dit melden aan de schl via inf@dezeester.wsk.nl. Wij sturen u dan nieuwe inlggegevens te. 1.Mdule Persnalia. In deze mdule kunt u algemene gegevens inzien. Met het ptldje rechts bvenin kunt u, indien ndig, gegevens wijzigen zals telefnnummer f adres. 2.Mdule Tetsen Op alle schlen wrdt regelmatig getetst. Er wrden tetsen afgenmen die bij een methde hren (bijvrbeeld rekenen, taal enz.), maar er wrden k methde nafhankelijke tetsen afgenmen. 2a. Methde nafhankelijke tetsen (Landelijke Cit-tetsen) Twee keer per jaar wrden bij de leerlingen methde nafhankelijke tetsen de zgn. Cittetsen afgenmen. Vanaf grep 1 nemen wij deze tetsen af. In de mdule tetsen kunt u de resultaten van uw kind(eren) van alle afgenmen Cit-tetsen inzien. Leerkrachten gebruiken deze infrmatie m leerlingen f de grep bij te sturen. Tevens kan men p basis van de infrmatie gede beslissingen nemen ten aanzien van leerlingen en grepen, zals het vrmen van een instructiegrep, een leerling een extra jaar laten kleuteren f leerlingen met bepaalde sterke eigenschappen bij elkaar plaatsen. Op grep verstijgend niveau gebruikt de schl de infrmatie uit methde nafhankelijke tetsen m inzicht te krijgen in de drgaande ntwikkeling. Wanneer in een bepaalde grep de resultaten sterk verschillen i.v.m. het vrgaande jaar gaan wij bekijken wat de rzaak hiervan zu kunnen zijn. Hierna wrdt een plan gemaakt m de resultaten te verbeteren.

19 19 Op De Zeester werken wij met een tetskalender. In de maanden januari, februari en juni wrden de meeste Cit-tetsen afgenmen. Wij streven ernaar m de resultaten van uw kind(eren) aan het eind van een tetsmaand zichtbaar te maken in het uderprtaal. Er kunnen zich echter mstandigheden vrden (bijvrbeeld ziekte van een leerling f leerkracht) waardr dit niet mgelijk is en de gegevens later beschikbaar zijn vr inzage. Wij vragen hiervr uw begrip. De scres van de Cit-tetsen repen bij uders ng wel eens vragen p als hun kind gede cijfers heeft p het rapprt vr bijvrbeeld het nderdeel spelling en bij Cit een C wrdt gescrd. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen vr de methdetetsen efenen en leren in de grep f thuis, terwijl bij Cit-tetsen getetst wrdt wat kinderen na een langere peride beheersen. He dient u de Cit scres te lezen? Cit scres wrden weergegeven in de vaardigheidsniveaus A, B, C, D f E, waarbij A de hgst mgelijke scre is en E de laagst mgelijke scre. Sms wrdt er k een + f achter een niveau weergegeven. Een C- is dan een lage C scre en een C+ een hge C scre. ParnasSys werkt k met niveauwaarden, die zijn afgeleid van de Cit scres. In het nderstaande verzicht kunt u zien wat de scres inhuden: Cit scre A B C D E waardering zeer ged ruim vldende tt nvldende zwak tt ged vldende matig Niveauwaarde ParnasSys Op de rapprtavnden wrden de vrderingen van uw kind(eren) dr de leerkracht met u besprken. Mcht een leerkracht naar aanleiding van de scres het wenselijk achten m u eerder te infrmeren, dan neemt hij/zij cntact met u p. Het is dus niet ndig m na iedere Cit-tets in gesprek te gaan met de leerkracht. De individuele Cit scres van kinderen wrden niet klassikaal besprken in de grep. Wij raden u wel aan m samen met uw kind naar de scres in het uderprtaal te kijken en deze eventueel te bespreken. Telichting (terminlgie) Cit-tetsen De tets Taal vr kleuters geeft inzicht in de passieve wrdenschat en de he kritisch kinderen kunnen luisteren (grep 1 en 2). De tets Rekenen vr kleuters geeft inzicht in kleurbegrip, kennis van lichaamsdelen, getalbegrip, meten en meetkunde (grep 1 en 2). De tets Begrijpend lezen (eind grep 3 t/m grep 8). De tets Wrdenschat (grep 3 t/m 8) geeft inzicht in de ntwikkeling van de wrdenschat van kinderen. De tetsen Leestechniek (grep 3) en Leestemp (grep 4 t/m 8 ), geven inzicht in de vrderingen van het technisch lezen van de kinderen. Tt en met grep 4 wrdt de DMT (Drie Minuten Tets) afgenmen. Daar wrdt de snelheid van het lezen van wrden getetst. Tt slt gebruiken wij k de tetsen Spelling en Rekenen & Wiskunde (grep 3 t/m 8). Om zrgleerlingen beter te kunnen vlgen, nemen we bij hen, indien ndig individueel de Drie Minuten Tets en AVI-tets af. Beide zijn leestetsen. 2b. Methdetetsen Onder deze knp ziet u de resultaten van de afgenmen methdetetsen. Z kunt u steeds de vrderingen van uw kind bijhuden. Deze scres zijn de basis vr het uiteindelijke rapprt.

20 20 3. Mdule hulpplan Na elke tets peride maken de leerkrachten van De Zeester een analyse van de resultaten van alle leerlingen van de grep. Naar aanleiding van de gemaakte analyse wrdt weer een nieuw grepsplan gemaakt. Daarbij wrden p de 4 hfdvakgebieden (technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen) alle leerlingen van de grep ingedeeld in 3 niveaus. Bij de kleutergrepen gaat het hierbij m Taal en Rekenen. In niveau 1 zijn de leerlingen met een A scre vr de Cit-tetsen ingedeeld. Zij kunnen, na een krte instructie, met hun werk in de grep aan de slag en krijgen naast hun werk verrijkende leerstf in de grep aangebden. In niveau 2 zijn de leerlingen met een B scre en een hge C scre ingedeeld en zij krijgen de basis/ nrmale instructie van het lesprgramma. In niveau 3 zijn de leerlingen ingedeeld met een lage C, een D f een E scre. Deze leerlingen krijgen verlengde en/f extra instructie en ndersteuning in de klas. In een aantal gevallen krijgen deze leerlingen ng extra ndersteuning dr middel van RT buiten de klas, extra efenstf vr thuis en/f in de klas. Vr de leerlingen met niveau 1 en 3 wrden de handelingsplannen in ParnaSsys gezet. Natuurlijk wrden k de leerresultaten van de kinderen van niveau 2 ged gevlgd. Vr hen wrdt geen apart plan gemaakt mdat het gewne lesprgramma wrdt gevlgd. Wanneer bij deze leerlingen tch een specifieke aanpak ndig is, wrdt dat met uders besprken en wrdt er, indien ndig, een plan van aanpak gemaakt. In het uderprtaal van ParnaSsys zijn plannen te zien p het gebied van begrijpend lezen, technisch lezen, rekenen en spelling. Bij de kleuters kan dat een handelingsplan vr taal f vrbereidend rekenen zijn. He ziet een handelingsplan (=hulpplan) er uit? Het cijfer achter het vakgebied geeft het niveau van het plan aan: bijvrbeeld begrijpend lezen niveau 1. In het plan staat prbleemmschrijving. Hierbij ziet u technische gegevens van de tetsen. Niet alleen staat daar het niveau (A t/m E), maar k de niveauwaarde (5,0-0,0) en sms een vaardigheidsscre. Deze cijfers gebruikt de leerkracht m een meetbaar del p te stellen, zdat aan het eind van de begeleidingsperide kan wrden gemeten f er vldende resultaat is behaald. Vr u als uder is van het meeste belang dat u weet welke begeleiding uw kind krijgt. Wat en he is de aanpak en welke materialen wrden ingezet? Dat is terug te vinden in het handelingsplan. In ktber vullen de leerkrachten een signaleringslijst van ZIEN in. Daarna kmen er, indien ndzakelijk, individuele handelingsplannen p het gebied van sciaal emtinele ntwikkeling in ParnaSsys te staan. Deze plannen kunnen k tussentijds wrden pgestart. Wanneer u vragen heeft ver de plannen kunt u terecht bij de leerkracht van uw kind f één van de intern begeleiders. Tt slt Wij hpen dat dit uderprtaal een bijdrage zal leveren aan een gede cmmunicatie tussen uders en schl.

21 21 Bijlage 2. Ntitie Parnassys: dyslexiecntract. Vakgebied: Spelling Taal Technisch lezen Begrijpend lezen Vrzieningen p schlniveau: Vergrten van Cit tetsen. Vergrten van methde tetsen. Verlengen van de tets tijd met 50% van de nrmale tets tijd Eindtets Cit grep 8 : luisterversie/ vergrt (in verleg met uders en leerling) Vrzieningen p klassenniveau: De leerlingen meten minimaal 3 x per week flitsen. Ralfi lezen Handelingsplan spelling met behulp van Zelfstandig Spellen f Spelling in de lift. Spellingregelschrift: Berdeling dictee: - -Bij het themadictee wrdt de gewne nrmering gehanteerd. - -Bij het zinnendictee wrden alleen de wrden berdeeld en niet de extra nakijkcriteria zals aangegeven in de handleiding. Er wrdt altijd vr spelling een aantekening p het rapprt gemaakt vr inzet. Er wrdt bij spelling bij de pmerkingen de grei in vaardigheidscre genemd van de Cit spellingtets. Bij tpgrafie wrdt niet berdeeld p de schrijfwijze. Rekening huden met het feit dat deze leerlingen meite hebben met autmatiseren. Gebruik maken van tafelkaart Gebruik maken van een spellingskaart van lgpedie f ONL / RID begeleiding. Gebruik maken van een leesmaatje. Waar mgelijk gebruik maken van pre- teaching vr de zaakvakken. - geschiedenis - aardrijkskunde - natuur en techniek Indien mgelijk/ ndzakelijk gebruik maken van een Daisy speler/ tablet met SD kaartje. Anders. Handtekening uders: Handtekening leerkracht: