Notities bij Cito Spelling 3.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notities bij Cito Spelling 3.0"

Transcriptie

1 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het samenwerkingsverband vraagt de scres van de Cit tetsen Rekenen-Wiskunde, Spelling, Begrijpend lezen en Lezen p. In de nieuwsbrief wrdt aangegeven in welke week welke tets wrdt afgenmen. Om te zrgen dat dezelfde tets(versie) wrdt afgenmen is de afspraak dat bij een nieuwe versie deze één jaar na uitkmen wrdt afgenmen. Met ingang van betreft dit Spelling grep 3, 4 en 5. De scres wrden sinds pgevraagd vlgens de nieuwe nrmering. Deze nieuwe nrmering, k vr bestaande tetsen, wrdt dr ParnasSys en Cit LOVS verigens autmatisch weergegeven. De scres wrden drgegeven in I t/m V met ingang van Alle leerlingen die vlgens Cit deel meten nemen aan een tets, wrdt de scre van drgegeven. De tetsen wrden k afgenmen vlgens de instructies van de handleiding. Alle schlen ntvangen in maart een analyse verzicht van de tets gegevens van de regi. Wat is nieuw aan versie 3.0? De nieuwe tetsen sluiten aan bij de referentieniveaus. De tetsen bevatten alleen dictee pgaven (actieve spelling). Er zijn nieuwe categrieënverzichten. De afnamekaarten. Op één A4 tje staat wat je met den. Een hfdstuk ver cmmuniceren van tetsresultaten. Nrmering kan tussentijds aangepast wrden. Dit staat p Cit prtal, waar k errata staan.

2 Ntities bij tets grep 3 Afname M3 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E3 in juni. Het is pas zinvl M3 af te nemen, als alle letters aangebden zijn. Tegestane aanpassingen aan afname cndities: zie tabel 2 p bladzijde 18 van de handleiding. Tetsen p maat? Een leerling die vrlpt mag in januari al E3 getetst wrden. Een leerling, die ng niet aan M3 te is, kan deze tets verslaan. In dat geval wrdt E3 de tetsversie M3E3 gemaakt. Tets is niet geschikt vr kinderen met een (tijdelijk) beperkt gehr. Als het gehr tijdelijk beperkt is, neem de tets dan later af. M3 is wrddictee (leerlingen zien k plaatje), M3E3 en E3 een zinsdictee, waarbij het wrdje dat pgeschreven met wrden, herhaald wrdt. Ok tets M3E3 mag alleen medi f eind grep 3 afgenmen wrden. Bij tussentijdse afname kan geen vaardigheidsniveau wrden vastgesteld. Vr leerlingen die extra efening ndig hebben, kan een kennismakingsbekje aangeschaft wrden. U geeft de leerlingen de tijd die ze ndig hebben m een dicteewrd p te schrijven. Vr een taak staat 30 minuten, maar dit is een indicatie. Neem beide taken bij vrkeur niet p één dag af. De wrden wrden twee keer uitgesprken (M3). Zie verder de afnamekaarten. Verder zijn de vlgende aanpassingen bij afname tegestaan: Het veranderen van een persnsnaam, mdat een naam van een leerling in de tets af kan leiden. Bij M3E3 en E3 mgen antwrdenblaadjes met eigen schrijflijntjes gebruikt wrden vr de herkenbaarheid. Bij M3 mag dit i.v.m. de plaatjes niet. Wat mag ged gerekend wrden: Wrden met gespiegelde letter, mits er geen ander wrd ntstaat. Wrden met een hfdletter (waar die k staat f als alles met hfdletter is geschreven). Wrden met spaties erin. Vr nakijken is er een nakijkkaart. Reken de vlgende pgaven fut: Die anders gespeld zijn. Die vergeslagen zijn. Waarbij twee f meer antwrden zijn ingevuld. Waarbij letters zijn mgedraaid en een ander wrd ntstaat b.v. bril i.p.v. dril. En wrd kan maar één fut gerekend wrden, ngeacht het aantal futen in een wrd. Elke keer als een leerling dezelfde fut weer maakt, wrdt deze als aparte fut gerekend. De inhud van de tets staat met vrbeelden heel mi in 6.3 vanaf bladzijde 53, waarbij met name de tabel p bladzijde 54 heel belangrijk is m te bepalen welk type pgaven ng meer instructie vragen. Omdat de tetsen in grep 3 z gemakkelijk zijn geven ze beperktere infrmatie ver de meer vaardige leerlingen.

3 Vr leerlingen met extra nderwijsbeheften en/f frse achterstand, wrdt een ntwikkelingsperspectief (OP) pgesteld. Zie hiervr het OP mdel van ns Samenwerkingsverband. Inhudelijk te bespreken pgaven: M3: In rde. M3E3: Taak 2: 6 (film kan bek wrden). E3: Taak 1: 3 (gchelaar kan dichter wrden).

4 Ntities bij tets grep 4 Afname M4 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E4 in juni. Tegestane aanpassingen aan afname cndities: zie tabel 2 p bladzijde 18 van de handleiding. Tetsen p maat? Een leerling die vrlpt mag in januari al E4 getetst wrden. Een leerling, die ng niet aan M4 te is, kan deze tets verslaan. In dat geval wrdt de tetsversie E3M4 gemaakt. Tets is niet geschikt vr kinderen met een (tijdelijk) beperkt gehr. Als het gehr tijdelijk beperkt is, neem de tets dan later af. De spellingtetsen zijn zinsdictees, waarbij het wrdje dat pgeschreven met wrden, herhaald wrdt. Ok tets E3M4 f M4E4 mgen alleen medi f eind grep 4 afgenmen wrden. Bij tussentijdse afname kan geen vaardigheidsniveau wrden vastgesteld. Vr leerlingen die extra efening ndig hebben, kan een kennismakingsbekje aangeschaft wrden. U geeft de leerlingen de tijd die ze ndig hebben m een dicteewrd p te schrijven. Vr een taak staat 30 minuten, maar dit is een indicatie. Neem beide taken bij vrkeur niet p één dag af. Wat mag ged gerekend wrden: Wrden met gespiegelde letter (j,g,t,), mits er geen ander wrd ntstaat. Wrden met een hfdletter (waar die k staat f als alles met hfdletter is geschreven). Wrden met een ij die geschreven is als een y b.v. bly i.p.v. blij. Het ls schrijven van samengestelde wrden. Wrden met spaties erin. Be hang wrdt dus ged gerekend. Vr nakijken is er een nakijkkaart. Reken de vlgende pgaven fut: Die anders gespeld zijn. Die vergeslagen zijn. Waarbij twee f meer antwrden zijn ingevuld. Waarbij letters zijn mgedraaid en een ander wrd ntstaat b.v. bril i.p.v. dril. Omkering in tweetekenklank b.v. iu i.p.v. ui. En wrd kan maar één fut gerekend wrden, ngeacht het aantal futen in een wrd. Elke keer als een leerling dezelfde fut weer maakt, wrdt deze als aparte fut gerekend. De inhud van de tets staat met vrbeelden heel mi in 6.3 vanaf bladzijde 53, waarbij met name de tabel p bladzijde 54 (f 89) heel belangrijk is m te bepalen welk type pgaven ng meer instructie vragen. Vanaf tets E4 kmen (relatief makkelijke )wrden met pen en geslten lettergreep aan bd. Omdat leerlingen dit ng weinig geefend hebben (en k au(w), -ch(t) en -eeuw, - ieuw, -uw), is de tets E4 in vergelijking met vrgaande tetsen wat meilijker. Met het cntrledictee vanaf bladzijde 90 checkt u f de leerling de categrie daadwerkelijk nvldende beheerst. Vr leerlingen met extra nderwijsbeheften en/f frse achterstand, wrdt een ntwikkelingsperspectief (OP) pgesteld. Zie hiervr het OP mdel van ns Samenwerkingsverband.

5 Inhudelijk te bespreken pgaven: E3M4: In rde. M4: In rde. M4E4: In rde. E4: Taak 1: Salsa (Dit wrd wrdt getetst en kan niet vermeden wrden. Leerlingen in het refrmatrisch nderwijs zijn in het nadeel mdat ze dit wrd in de methden en beken in grep 4 waarschijnlijk ng nit gezien hebben. Spreek het duidelijk uit.) Taak 2: 12 (De jngen maakte vanaf de duikplank een salt).

6 Ntities bij tets grep 5 Afname M5 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E5 in juni. Tegestane aanpassingen aan afname cndities: zie tabel 2 p bladzijde 18 van de handleiding. Tetsen p maat? Een leerling die vrlpt mag in januari al E5 getetst wrden. Een leerling, die ng niet aan M5 te is, kan deze tets verslaan. In dat geval wrdt de tetsversie E4M5 gemaakt. Tets is niet geschikt vr kinderen met een (tijdelijk) beperkt gehr. Als het gehr tijdelijk beperkt is, neem de tets dan later af. De spellingtetsen zijn zinsdictees, waarbij het wrdje dat pgeschreven met wrden, herhaald wrdt. Ok tets E4M5 f M5E5 mgen alleen medi f eind grep 5 afgenmen wrden. Bij tussentijdse afname kan geen vaardigheidsniveau wrden vastgesteld. Vr leerlingen die extra efening ndig hebben, kan een kennismakingsbekje aangeschaft wrden. U geeft de leerlingen de tijd die ze ndig hebben m een dicteewrd p te schrijven. Vr een taak staat 30 minuten, maar dit is een indicatie. Neem beide taken bij vrkeur niet p één dag af. De tetsen uit 50 pgaven zinsdictee, die verdeeld zijn ver twee taken. Tegestaan materiaal: antwrdenblad, kladblaadje (mag), ptld en gym f pen. Wat mag ged gerekend wrden: Wrden met een hfdletter (waar die k staat f als alles met hfdletter is geschreven). Wrden met een ij die geschreven is als een y b.v. bly i.p.v. blij. Het ls schrijven van samengestelde wrden. Wrden met spaties erin. Be hang wrdt dus ged gerekend. Dit geldt k vr het gebruik van een apstrf f van accenten p letters. Vr nakijken is er een nakijkkaart. Reken de vlgende pgaven fut: Die anders gespeld zijn. Die vergeslagen zijn. Waarbij twee f meer antwrden zijn ingevuld. En wrd kan maar één fut gerekend wrden, ngeacht het aantal futen in een wrd. Elke keer als een leerling dezelfde fut weer maakt, wrdt deze als aparte fut gerekend. De inhud van de tets staat met vrbeelden heel mi in 6.3 vanaf bladzijde 53, waarbij met name de tabel p bladzijde 54 (f 91) heel belangrijk is m te bepalen welk type pgaven ng meer instructie vragen. In grep 5 wrdt getetst f de leerling niet klankzuivere wrden kan schrijven van twee f meer lettergrepen. Met het cntrledictee vanaf bladzijde 93 checkt u f de leerling de categrie daadwerkelijk nvldende beheerst. Vr leerlingen met extra nderwijsbeheften en/f frse achterstand, wrdt een ntwikkelingsperspectief (OP) pgesteld. Zie hiervr het OP mdel van ns Samenwerkingsverband. Inhudelijk te bespreken pgaven:

7 E4M5 taak 1 en 2: In rde. M5 taak 1: In rde. M5 taak 2: 4 clwns kan veranderd wrden in sldaten. M5E5 taak 1: 6 Zijn udere zusje kan wrden Zijn buurmeisje. Hiermee kan vrkmen wrden dat leerlingen zich gaan afvragen wat mama hiervan zal vinden. Het wrd gschaduw wrdt getetst en kan dus niet veranderd wrden. M5E5 taak 2: In rde. E5: Taak 1: 9 Lisa mcht p de kermis in de draaimlen. 15 Zndag veranderen in zaterdag. E5 taak 2: 14 die film kan veranderd wrden in dat cncert.

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. GEVARIEERDE SPELLING Gevarieerde Spelling is een prgramma vr het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Delgrep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedeld vr leerlingen

Nadere informatie

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen.

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen. Dyslexieprtcl Grep 1 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Grep 2 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Januari: CITO taal en rekenen Mei: Bij twijfel: lees-vrwaardentets

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn Quayn Werken met de CONTENT-biblitheek De Rde Planeet bv 2018 Werken met de CONTENT-biblitheek in Quayn Deze handleiding is enkel bedeld vr gebruikers van Quayn met de licentie Quayn CONTENT. Binnen deze

Nadere informatie

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling Basisspelling Het Muiswerkprgramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van de Nederlandse spelling; regels die p de basisschl wrden aangeleerd en waarmee in het vrtgezet nderwijs ng wrdt geefend. Delgrepen

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK Handreiking invulling zrgniveau 2 en 3 bij vermeden ernstige enkelvudige dyslexie (EED) RSV Breda e.. OOK Inleiding. Vanaf 1 januari 2015 is de bekstiging en uitvering van beleid met betrekking tt ernstige

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 18 september 2018 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Medio groep 5 vervolg 1

Medio groep 5 vervolg 1 Medi grep start dicteewrd schaduw. reizen. menu. schapen. grappig. lengte. speurtcht. raadsel. zenuw. lelijk. schrijfster. getallen. bekeuring. scharen. vlgrde. hfdstad. brmmer. wasbeurt. kppig. 0 gerucht.

Nadere informatie

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020 Laurens Heuzinkveld mei 2015 Dyslexiebeleid 2015-2020 Inhud: Blz. Inleiding 3 1. Leerlingen met kenmerken van dyslexie 3 1.1 Signaleringsnderzek 2. Leerlingen in de nderbuw met een dyslexieverklaring 4

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden ( in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces.

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces. Zelf-assessment BKE Op basis van de begde leeruitkmsten van de Basiskwalificatie Examinering (zie de handleiding BKE-dssier) van het Expertisecentrum Dcent HBO is een zelf-assessment samengesteld. Dr het

Nadere informatie

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Infrmatie grep 5 Algemene infrmatie Beste uder(s)/ verzrger(s) van grep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkm heten in grep 5. Het is altijd weer spannend m aan een nieuw schljaar

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

Zorgplan 2015-2016. R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Monster

Zorgplan 2015-2016. R.K. Basisschool WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Monster R.K. Basisschl WSKO De Zeester Rembrandtstraat 5 2681 AX Mnster T. 0174 280337 E. inf@dezeester.wsk.nl W.www.dezeester.wsk.nl Zrgplan 2015-2016 2 1. Inhud 1) Inhud 2 2) Inleiding 3 3) Visie p zrg. 4 4)

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Spelling voor de bovenbouw

Spelling voor de bovenbouw Spelling vr de bvenbuw Het Muiswerkprgramma Spelling vr de bvenbuw is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Biblitheek: e-bks lezen via de app p je tablet f smartphne Biblitheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhudspgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccunt 4 2. Een e-bk lenen m te

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS

MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS Zttegem, 23 mei 2013 MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS Beste leerlingen Geachte uders Vraleer wij aan de zmervakantie te zijn, hebben nze leerlingen ng een zware peride van eindpreven

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen.

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen. Begrijpend Lezen 2 Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit teksten te halen. Delgrepen Begrijpend Lezen 2 Muiswerk Begrijpend Lezen 2 is gemaakt

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding Zrg en Begeleiding nderwijsadvies 1.1 De schl gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en prcedures vr het vlgen van de prestaties en de ntwikkeling van leerlingen. Dit is een nrmindicatr. Telichting:

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Veilig leren lezen Artikel - Uitmuntende lezers kunnen heel wat werk aan. lezen. Auteur: Wilma Stegeman

Veilig leren lezen Artikel - Uitmuntende lezers kunnen heel wat werk aan. lezen. Auteur: Wilma Stegeman Klikklakclusterbekje werken: Laat hen wrden maken met de tweeklank f het lettercluster dat p dat mment in het znwerkbekje aan de rde is. Laat de wrden k pschrijven! Gebruik daarvr de stramienbladen vr

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015 Dmeinmdel vr hypthesetetsen Sietske 23 ktber 2015 In dit dcument wrdt een mgelijk dmeinmdel vr hypthesetetsen beschreven. Het dcument bestaat uit twee delen: het dmeinmdel zelf en de verwegingen bij het

Nadere informatie

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door.

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door. VERSLAG Regivergadering regi 1, 2 & 3 zaalvetbal Sprthallen Zuid d.d. dnderdag 18 ktber 2012 Aanwezig: Districtsbestuur Jaap Verkrst, Gerrit Aafjes, Hans Buitenhuis en Henk Zeeman Arbeidsrganisatie Guus

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 2 Het prgramma is

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en tegepast. Delgrep Rekenen

Nadere informatie

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen.

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen. . Bij de afname van examens zijn diverse functinarissen van de nderwijsinstelling betrkken. In dit prtcl wrden de vlgende (grepen van) examenbetrkkenen nderscheiden, met een krte mschrijving van de betrkkenheid

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 1 Het prgramma is

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Belangrijke mededeling voor gebruikers van een nieuwe CampusShop laptop.

Belangrijke mededeling voor gebruikers van een nieuwe CampusShop laptop. Instructie sftware dwnlad CampusShp.be Belangrijke mededeling vr gebruikers van een nieuwe CampusShp laptp. Heb je een vlledige versie van het Micrsft Office prgramma gekcht? Verwijder vr het installeren

Nadere informatie

Dyslexie & dyscalculie op het KWC

Dyslexie & dyscalculie op het KWC Dyslexie & dyscalculie p het KWC 13 de editie Cursusjaar 2014-2015 Inhud Dyslexie en dyscalculie... 3 1.1. Dyslexie... 3 1.1.1. Inleiding dyslexie... 3 1.1.2. Uitgangspunten dyslexie... 3 1.1.3. Maatregelen

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

Medio groep 4 vervolg 1

Medio groep 4 vervolg 1 Medi grep start dicteewrd beurt. flink. blei. brand. vrm. zalm. klei. steur. vriend. srt. schraal. vergif. gepraat. drijfnat. filmster. krant. eerst. taai. br. 0 prent. reis. speurneus. kraantje zweer.

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen Examens/taken/tetsen auti-vriendelijk pstellen Vaak vrkmende prblemen bij leerlingen met ASS - vragen verslaan - blkkeren als de eerste vraag niet lukt - bij meervudige vragen slechts 1 deel van de vraag

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Inschrijffrmulier C-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Algemeen LanguageOne zrgt vr passend, kwalitatief en eigentijds nderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur gericht p Nederlandstalige leerlingen

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Spelling voor gevorderden

Spelling voor gevorderden Spelling vr gevrderden Het Muiswerkprgramma Spelling vr Gevrderden is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Medio groep 7 vervolg 1

Medio groep 7 vervolg 1 Medi grep start dicteewrd asperge. slab (cat.) rmantisch. massaal. makkelijk. cijferslt. rib (cat.) trpisch. tennisser. raamkzijn. hrlge. Spaans. biblitheek. daarginds. rauwkst. recept. zebra's. buiginkje.

Nadere informatie

Instructie formulierenmodule

Instructie formulierenmodule Instructie frmulierenmdule De frmulierenmdule is een uitgebreide mdule en maakt het mgelijk m bepaalde infrmatie van gebruikers p een gestandaardiseerde manier binnen te krijgen per e-mail. Denk aan een

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Trainingsopgaven Basistraining Evenementen Scouts Online

Trainingsopgaven Basistraining Evenementen Scouts Online Trainingspgaven Basistraining Evenementen Scuts Online Inhudspgave 1 Vrbereidingspgaven... 3 1.1 E-mailadres aanpassen... 3 1.2 Testfuncties tevegen... 3 2 Basispgaven... 4 2.1 Nieuw evenement aanmaken...

Nadere informatie

De Algemene Kennis- en Vaardighedentoets. Informatie voor kandidaten 2014 en 2015

De Algemene Kennis- en Vaardighedentoets. Informatie voor kandidaten 2014 en 2015 De Algemene Kennis- en Vaardighedentets Infrmatie vr kandidaten 2014 en 2015 Laatste wijziging: 26 nvember 2014 Inhudspgave 1. De Algemene Kennis- en Vaardighedentets... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Tetsnderdelen...

Nadere informatie

Welke verdiepende lesstof kan er in de klas aan hoogbegaafde leerlingen worden aangeboden op het gebied van spelling?

Welke verdiepende lesstof kan er in de klas aan hoogbegaafde leerlingen worden aangeboden op het gebied van spelling? Welke verdiepende lesstf kan er in de klas aan hgbegaafde leerlingen wrden aangebden p het gebied van spelling? 1. Welke kerndelen heeft het vakgebied spelling vr grep 1 tt en met 8? Het vak Nederlands

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Telling GON-leerlingen Buitengewoon Basis- en Secundair onderwijs.

Telling GON-leerlingen Buitengewoon Basis- en Secundair onderwijs. Telling GON-leerlingen Buitengewn Basis- en Secundair nderwijs. Vanaf wis@d versie 3.7.0 Het GON (geïntegreerd nderwijs) is een samenwerking tussen het gewn nderwijs en het buitengewn nderwijs. Het is

Nadere informatie

CONVERSIE VAN QUEEN 3 OF 4 NAAR QUEEN 5.49

CONVERSIE VAN QUEEN 3 OF 4 NAAR QUEEN 5.49 2013 Quadrant Sftware B.V. CONVERSIE VAN QUEEN 3 OF 4 NAAR QUEEN 5.49 Dit dcument beschrijft de cnversie van een Queen-administratie van release 3 f 4 naar Queen 5.49. De cnversie van een dergelijke administratie

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken.

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken. Wat is het V-niveau? In het V-niveau f vrderingsniveau wrden kennis en vaardigheden verder ingeefend en uitgebreid. Hiervr steunt men p de verwrven basiskennis vanuit het initiatieniveau f de lagere schl.

Nadere informatie

Planning nieuwe uitgaven

Planning nieuwe uitgaven Planning nieuwe uitgaven Hiernder staat een verzicht van nieuwe en recent verschenen titels. Het dateert van 7 september 2016 en wrdt elke 2-3 weken vernieuwd. Basisnderwijs Cmputervaardigheid Typen Vrtgezet

Nadere informatie

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1 Obs de Wezebm Prtcl verver bij uitstapjes nder schltijd Prtcl verver nder schltijd bs de Wezebm 1 Vrwrd Vr u ligt het prtcl: verver bij uitstapjes nder schltijd. Op schl wrden allerlei activiteiten gerganiseerd,

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong.

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong. 1 Checklist kinderen met een ntwikkelingsvrsprng (grep 1 en 2). De vlgende kenmerken die betrekking hebben p de algemene ntwikkeling kunnen wijzen p een ntwikkelingsvrsprng. mndelinge taalvaardigheid gede

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie Bijlage IVa Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie LOGA-partijen vinden

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSCALCULIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis rekenvaardigheid vr schl Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden -

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden - - Bedrijfsvermeldingen, Key-accunts & andere advertentiemgelijkheden - Dr: VvE Media B.V. Versie: 2.1 Datum: 7 mei 2015 Cntactpersn: Dhr. R.H.P. van der Vssen inf@nederlandvve.nl www.nederlandvve.nl ABN

Nadere informatie

Evaluatieformulier stage

Evaluatieformulier stage Evaluatiefrmulier stage Na aflp van de stage vragen wij dat de stagebegeleider dit evaluatiefrmulier invult en ten laatste p dnderdag 3 mei drstuurt naar jasmien.beckers@kuleuven.be In het geslten vragengedeelte

Nadere informatie