Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 4 juni 2004 Tijd:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 4 juni 2004 Tijd:"

Transcriptie

1 Exaen H111 Verkeerkunde Bai Katholieke Univeriteit Leuven Departeent Burgerlijke Bouwkunde Datu: vrijdag 4 juni 2004 Tijd: uur Intructie: Er zijn 5 vragen; tart de beantwoording van elk van de 5 vragen op een nieuw blad! Schrijf op elk blad papier uw naa en het nuer van de vraag. Na het exaen krijgt u een overzicht van ogelijke oploingen. De vragen kunt u houden. Vraag 1. A Toedeling B D C HB-tabel van knooppunt naar knooppunt A B C D A B C D De figuur toont een eenvoudig netwerk dat de knooppunten A, B, C en D et elkaar verbindt. De pijlen geven de reitijden aan op het onbelate netwerk in inuten. Let erop dat de reitijden gegeven zijn in beide richtingen op een chakel. In de HB-tabel taan de verkeertroen tuen de vier knooppunten in voertuigen/uur.

2 a) Bereken de verkeertroen op de chakel et een Alle-of-Niet toedeling. In de praktijk voltaat en zelden et een Alle-of-Niet toedeling. b) Welke andere eer realitiche tatiche toedelingethode zijn er en in welk opzicht voren deze andere toedelingethoden een verbetering ten opzichte van de Alle-of-Niet toedeling? Hoewel en zelden de Alle-of-Niet toedeling al eindreultaat geeft i hij wel een belangrijke bouwteen van de algorite voor de in vraag b) bedoelde andere toedelingethode. Men pat die algorite toe voor grotere netwerken wanneer een analytiche uitwerking ondoenlijk i. c) Ochrijf in woorden het werkingprincipe van die algorite. Vraag 2. Tranportnetwerken Hiërarchie i een belangrijk kenerk van een tranportytee a) Gevraagd: bearguenteer waaro hiërarchie van belang i voor tructuur en inrichting van een tranportnetwerk en geef aan op welke wijze hiërarchie een plaat krijgt in het ontwerp van een netwerk. Veelal vort de functie van de weg een belangrijk uitgangpunt voor de categoriering van het wegennet. b) Welke functie kunnen wegen vervullen? c) Welke voordelen zijn verbonden aan een categorie-indeling van het wegennet? d) Welke wegkenerken zijn van belang bij een categorie-indeling? e) Welke categorie-indeling (et bijbehorende wegkenerken) telt u voor voor het wegennet in Vlaanderen? Vraag 3. Openbaar vervoer a) Welke factoren zijn van invloed op de verplaatingtijd van een openbaar vervoerverplaating? b) Wat vertaat en onder de Verplaatingtijdfactor (VF-factor)? Schet in een diagra het verloop van de VF-factor en duid in dit diagra de verchillende typen reiziger aan. Stel u wordt gevraagd een onderzoek te doen naar de gewente tructuur van het openbaar vervoernet van de regio Leuven. c) Op welke wijze zou u dit onderzoek uitvoeren en welke tappen worden in dit onderzoek doorlopen? Bechrijf per tap de uit te voeren werkzaaheden.

3 Vraag 4. Vervoereconoie a) Bij het evalueren van econoich beleid dient en rekening te houden et de efficiency (doelatigheid) en de equity (billijkheid) van dat beleid. Wat vertaat en onder de teren efficiency en equity? Geef aan hoe ivertanden otrent de efficiency en equity van rekening-rijden de invoering ervan beoeilijken. b) Waaro worden de arginale koten ten gevolge van geluidhinder gerubriceerd onder de externe koten? Hoe kan en een inchatting aken van de geluidhinder-koten? c) Welke relatie betaat er tuen arginale baten en arginale koten in het geval van een arktfaling? Welk type arktfaling treedt op in het huidige wegverkeer? En welk type arktfaling kan optreden indien een vervoerbedrijf een onopolie heeft? Vraag 5. Verkeertrootheorie Gegeven: een weg et een driehoekig fundaenteel diagra kritiche dichtheid = 25 /k axiale golfnelheid (tegen rijrichting) = - 4 / nelheidliiet (treng gehandhaafd) = 72 k/u op deze weg taat een verkeerlicht et een vate cyclutijd (= groentijd + roodtijd) van 120 Gevraagd: a) Teken het fundaenteel diagra en duid hierop alle relevante punten en nelheden aan. b) Wat i de iniale vate groentijd opdat geen enkel voertuig twee keer voor rood kot te taan bij een inteniteit/capaciteit verhouding van 80 %? c) Wat i in die ituatie de axiale aftand vóór de toptreep waar voertuigen tot tiltand koen? Duid deze aftand aan in een x-t diagra dat de fileopbouw weergeeft. d) Wanneer in de cyclu i de wachtrij (= rij van aaneengeloten tiltaande voertuigen) axiaal? Hoe lang i die rij, uitgedrukt in eter? En in voertuigen? Duid de axiale wachtrij aan in je x-t diagra.

4 Oploingen exaen H111 - Verkeerkunde Bai Datu: vrijdag 4 juni 2004 Katholieke Univeriteit Leuven Departeent Burgerlijke Bouwkunde Vraag 1a Bepaal de kortte routeboen vanuit elk knooppunt. Toedeling van de HB-tabel geeft dan de volgende chakelbelatingen in voertuigen/uur: A B D C Vraag 1b Bij de alle-of-niet toedeling gaat en uit van a) volledige kenni en niet variërende beoordeling van alle gebruiker otrent de weertanden in het netwerk en b) contante reitijden op de chakel. De andere tatiche toedelingodellen zijn: Stochatiche toedeling: Onvolledige kenni en variërende beoordeling wordt in rekening gebracht door de introductie van kanverdelingen. Evenwichttoedeling: De reitijd op een chakel wordt afhankelijk geteld van de belating op de chakel. Stochatiche evenwichttoedeling: Rekening wordt gehouden zowel et onvolledige kenni, variërende beoordeling al reitijdverliezen door congetie. Vraag 1c Het werkingprincipe van de verchillende algorite: Stochatiche toedeling: Met behulp van een toevalgenerator (Monte Carlo iulatie) wordt voor elke chakel van het netwerk een "ubjectieve" chakelweertand geloot. Op het onttane netwerk et ubjectieve chakelweertanden wordt een alle-of-niet toedeling uitgevoerd. Dit wordt een aantal alen herhaald. De uiteindelijke toedeling vinden we door iddeling van de aldu uitgevoerde alle-of-niet toedelingen. Evenwichttoedeling: Er wordt een reek alle-of-niet toedelingen uitgevoerd waarbij in een nieuwe iteratie de weertanden worden gebruikt die uit de vorige iteratie zijn verkregen. O ervoor te zorgen dat het algorite convergeert wordt een wegingfactor toegepat, waarbij de uitkoten van de vorige iteratie gewogen worden eegeteld in de volgende iteratie. Stochatiche evenwichttoedeling: Identiek aan de evenwichttoedeling alleen wordt nu een reek tochatiche toedelingen uitgevoerd. Vraag 2a Zie hoofdtuk en eleenten van hoofdtuk 4 (figuur 68) in curutekt Verkeer- en Vervoeryteen. Vraag 2b Functie van wegen: verbindingfunctie (of troofunctie), ontluitingfunctie (of uitwielingfunctie) en erftoegangfunctie (et al belangrijke coponent verblijffunctie). Vraag 2c Voordelen categoriering: adinitratief beheer, concentratie van verkeertroen, uniforiteit in het ontwerp, inventariatie van tekortkoingen.

5 Vraag 2d Wegkenerken bij categoriatie: ontwerpnelheden, aantal rijtroken, al of niet gelijkvloere kruiingen et of zonder lichten, ontwerp van aanluitingen tuen categorieën, al of niet cheiding van verkeeroorten (bijv. behandeling langzaa verkeer), toelaatbaarheid van erftoegang en parkeren. Vraag 2e Uw voortel zou bijvoorbeeld kunnen overeenkoen et de RSV-indeling in hoofdwegen, priaire wegen, ecundaire wegen en lokale wegen (hfdt curutekt Verkeer- en Vervoeryteen.) Vraag 3a De verplaatingtijd in het openbaar vervoer hangt af van -de bechikbaarheid naar plaat (tijd voor voor- en natranport), -de bechikbaarheid naar tijd (wachttijd halte, verborgen wachttijd thui en eventueel op beteing), -de effectieve nelheid van het vervoeriddel (bepaald door aantal halte, door de techniche karakteritieken van het voertuig zoal kruinelheid en optrek- en afree igenchappen en door hinder van het overige verkeer), -de aanluitingen tuen de lijnen (overtapwachttijd). Vraag 3b VF i quotiënt van verplaatingtijd openbaar vervoer en auto. In het diagra dienen OV-captive, auto-captive en keuzereiziger te worden aangegeven. Vraag 3c Stappen: Selectie toegangpunten (overneen hoger chaalniveau, haltedichtheid vattellen, optellen van een rangorde, checken van ontluitende functie) Verbindingen tuen toegangpunten (iniaal oppannende boo, netdichtheid vattellen, checken toelaatbare owegfactor, lijndichtheid of frequentie vattellen) Optellen ideaal net. Ontwerp realitich netwerk door vergelijking ideaal net et betaand net Vraag 4a Met efficiency bedoelt en de ate waarin de aenleving al geheel axiale baten realieert bij gegeven koten, et equity bedoelt en de ate waarin deze baten op een eerlijke anier verdeeld worden over de bevolking. Efficiency i de grootte van de econoiche 'koek', equity gaat over de verdeling ervan. Bij rekeningrijden gaan de autoobiliten in eerte intantie erop achteruit en wint de overheid. Dit tuit op veel weertand. Over het hoofd wordt gezien dat rekeningrijden leidt tot een netto welvaartwint, die via de overheid wordt teruggeluid naar de aenleving. Vraag 4b Externe koten zijn negatieve neveneffecten die anderen treffen dan hen die direct bij de econoiche tranactie zijn betrokken. Een autoobilit houdt bij zijn beliing o een rit te gaan aken geen rekening et de geluidhinderkoten die hij aan anderen veroorzaakt. Schatten van geluidhinderkoten kan via de hedoniche ethode (prijverchil tuen overigen gelijkoortige woningen die verchillen in hun bloottelling aan lawaai) of via kotprij van geluidwerende voorzieningen. Vraag 4c Bij arktfaling zijn arginale koten ongelijk aan arginale baten. In het huidige wegverkeer zijn arginale koten hoger dan arginale baten. Bij een onopolie kunnen arginale koten lager zijn dan arginale baten. In beide gevallen wordt de axia le welvaart niet gerealieerd en i du prake van efficiency verlie. Vraag 5 T rood = 24 T groen = 96 L ax = 73,8 of 11,1 x ax = 320

6 Deze oploingen volgen uit volgende redeneringen: a) volgt uit ligging gegeven punten en gegeven hellingen in fundaenteel diagra; let op: kie gelijke eenheden voor alle grootheden (hier gekozen voor, en ; kon ook k, u en, al het aar conitent i); b) totaal aantal voertuigen aangevoerd tijden een cyclu = totaal aantal voertuigen afgevoerd tijden T q = T q groentijd, ander blijven er voertuigen tijden eer dan 1 cyclu taan, du: groen krit cyclu vraag waaruit T groen ; c) zie aanduiding op figuur; volgt uit driehoeken ABD en BCD: x = AB c = BC V ax ax ax ( ) ( ) = T T c = T T V B rood ax cyclu B ax Dit zijn twee vergelijkingen in twee onbekenden T B en x ax et de gegeven oploing (T rood i bekend uit a). d) uit de x-t plot volgt eteen dat de wachtrij axiaal i op het eind van de roodtijd, L ax volgt dan akkelijk uit: Lax = Trood c. Dit i het antwoord in eter, verenigvuldiging et de filedichtheid k tiltand levert het antwoord uitgedrukt in voertuigen. q( / ) q krit q vraag k q V k krit krit ax vraag = = 0.5 = 20 = 0.02 q vraag = 0.4 k tiltand = 0.15 cax = 4 c = c c ax V ax k vraag k krit k tiltand k( / )

7 T cyclu x Trood T B Tgroen A B C L ax x ax D laattevoertuig dat eventiltaat ennogdoorgroenoet t

Naam: Succes! 1 Geef bij elke berekening het antwoord met de juiste nauwkeurigheid en met de juiste. Antwoorden: Eenheid. 0,6 : 2 s s.

Naam: Succes! 1 Geef bij elke berekening het antwoord met de juiste nauwkeurigheid en met de juiste. Antwoorden: Eenheid. 0,6 : 2 s s. Bij deze toet ag je gebruik aken van het foruleblad (bijgeleverd) en de rekenachine. Schrijf de antwoorden OP DIT BLAD en chrijf je naa op elk blad. Gebruik eventueel de achterkant. Schrijf duidelijk en

Nadere informatie

Laat een schrift en een iets kleiner blad naast elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneming: Het blad papier valt langzamer dan het schrift

Laat een schrift en een iets kleiner blad naast elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneming: Het blad papier valt langzamer dan het schrift Hoofdtuk 6 : De valbeweging - 63 - De Valbeweging: Proef : Laat een chrift en een iet kleiner blad naat elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneing: Het blad papier valt langzaer dan het chrift Leg het

Nadere informatie

= = = 6. methode-b: het oppervlak onder de snelheid-tijd-grafiek is een maat voor de afgelegde weg.

= = = 6. methode-b: het oppervlak onder de snelheid-tijd-grafiek is een maat voor de afgelegde weg. Verbeterleutel Ea 6MWE_LWE Correctieleutel bij Vraag-V01: Steengoede grafiek 7 We bepalen de geiddelde nelheid uit de grafiek: v + 1 0 1 v vg = = = 6 Hieruit volgt voor de afgelegde aftand:. v. g = = vg

Nadere informatie

Prof. Margriet Van Bael STUDENTNR:... Conceptuele Natuurkunde met technische toepassingen. Deel OEFENINGEN

Prof. Margriet Van Bael STUDENTNR:... Conceptuele Natuurkunde met technische toepassingen. Deel OEFENINGEN FEB Exaen D0H1A 7/01/014 NAAM... Prof. Margriet Van Bael Conceptuele Natuurkunde et technische toepassingen Deel OEFENINGEN Instructies voor studenten Noteer je identificatiegegevens (naa, studentennuer)

Nadere informatie

Gedempt Massa-veersysteem

Gedempt Massa-veersysteem Gedept Maa-veerytee 1 Inleiding WISNET-HBO update april 2009 Elke krachtenvergelijking i in feite een differentiaalvergelijking. In het volgende gaan we het gedept aa-veerytee onderzoeken. Hierbij gaat

Nadere informatie

QUARK_6-Thema-01-kracht_en_snelheidsverandering Blz. 1

QUARK_6-Thema-01-kracht_en_snelheidsverandering Blz. 1 QUARK_6-Thea-01-kracht_en_nelheideranderin Blz. 1 THEMA 1: kracht en nelheideranderin Berippen Of een oorwerp in rut of in bewein i, kun je lecht definiëren ten opzichte an een ander oorwerp. Dat oorwerp

Nadere informatie

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording van

Nadere informatie

Examen H111 Verkeerskunde Basis

Examen H111 Verkeerskunde Basis pagina 1 van 5 Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 30 augustus 2001 Tijd: 8u30 11u30 Instructies: Er zijn 5 vragen; start de

Nadere informatie

UITWERKINGEN selectie KeCo-opgaven mechanica (beweging) 1

UITWERKINGEN selectie KeCo-opgaven mechanica (beweging) 1 UITWERKINGEN electie KeCo-opgaven mechanica (beweging) KeCo M.4. Twee auto A en B rijden over een rechte weg. Auto A heeft een nelheid van 79 km/uur en auto B heeft een nelheid van 85 km/uur. De auto rijden

Nadere informatie

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven.

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 5 september 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording

Nadere informatie

11 Bewegingsleer (kinematica)

11 Bewegingsleer (kinematica) 11 Bewegingleer (kinematica) Onderwerpen - Plaatdiagram - Gemiddelde nelheid en nelheid uit plaat-tijd-diagram - Snelheid op een bepaald tijdtip uit plaat-tijd-diagram - Gemiddelde nelheid uit nelheid-tijd-diagram

Nadere informatie

Aanvullende analyses variant 1 nieuwe verhuiskostenregeling

Aanvullende analyses variant 1 nieuwe verhuiskostenregeling Aanvullende analye variant 1 nieuwe verhuikotenregeling Datum augutu 2008 Kenmerk VW064 MuConult B.V. Potbu 2054 3800 CB Amerfoort Tel. 033 465 50 54 Fax 033 461 40 21 E-mail INFO@MUCONSULT.NL Internet

Nadere informatie

WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland

WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Frieland 1 Introductie: Voor u ligt het reglement voor E-intap niveau. Acrogymnaten kunnen op jongere leeftijd tarten met recreatieve wedtrijden op dit niveau. De oefentof en

Nadere informatie

Uitwerking examen natuurkunde 2009 (tweede tijdvak) 1

Uitwerking examen natuurkunde 2009 (tweede tijdvak) 1 Uitwerking exaen natuurkunde 009 (tweede tijdvak) Opgave Optische uis. Teken eerst de verbindingslijn tussen de punten P en Q (lichtstraal in nevenstaande figuur). Deze rechte lijn is ongebroken en gaat

Nadere informatie

Het meten met Multimeters.

Het meten met Multimeters. School voor Luchtvaart Naa Student: en Mechatronica Klas: Praktijk Elektrotechniek: Datu: Practicu elektrootoren Koffer nuer: Het eten et Multieters. LET OP Het doel van deze oefening is het in de praktijk

Nadere informatie

Gids voor het instellen van klassen

Gids voor het instellen van klassen Gid voor het intellen van klaen Viion ME - Gid voor het intellen van klaen Inhoud 1. Inleiding...2 2. Klaen toevoegen...4 3. Lemateriaal toevoegen...5 4. Aanbevolen werkwijzen...7 4.1. Lemateriaal ordenen...7

Nadere informatie

: Gemaal Kamperveen, functioneren in situatie met Bypass

: Gemaal Kamperveen, functioneren in situatie met Bypass Notitie To : R. Nieuwhof, B. van Lammeren From : G.J. van der Sanden Date : 29 eptember 21 Copy : Archief Our reference : 9V4747.C2/N2/41954/VVDM/Nijm HASKONING NEDERLAND B.V. RIVERS, DELTAS & COASTS Subject

Nadere informatie

HET EXPERIMENT VAN GALILEI MET HET HELLEND VLAK

HET EXPERIMENT VAN GALILEI MET HET HELLEND VLAK HET EXPERIMENT VAN GALILEI MET HET HELLEND VLAK Robert E. Jonckheere INLEIDING Het i genoegzaa bekend dat Galilei proeven deed et ballen rollend op een hellend vlak en daarbij aantoonde dat onder invloed

Nadere informatie

ACROGYM. WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland. District Noord, Frie s land

ACROGYM. WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland. District Noord, Frie s land ACROGYM WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Frieland Ditrict Noord, Frie land Introductie: Voor u ligt het reglement 2017/2018 voor E-intap niveau. We zien de deelname in deze categorie binnen onze provincie terk

Nadere informatie

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: 10.00 13.00 uur Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Instructies: Er zijn 5 vragen; Start de beantwoording van elk van de 5 vragen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: De Laplace transformatie

Hoofdstuk 6: De Laplace transformatie Hoofdtuk 6: De Laplace tranformatie 6.. Definitie. Een integraaltranformatie i een relatie van de vorm F () = β α K(, t)f(t) dt, die een functie f(t) omzet naar een andere functie F (). De functie K(,

Nadere informatie

a) Het beginpunt heeft 2 ¼ trilling uitgevoerd omdat er 2 ¼ golflengte is gevormd. c) B gaat naar boven. (verschuif de golf een beetje naar rechts!

a) Het beginpunt heeft 2 ¼ trilling uitgevoerd omdat er 2 ¼ golflengte is gevormd. c) B gaat naar boven. (verschuif de golf een beetje naar rechts! Golen Uitwerkingen Opgae. Het beginpunt heeft 2 ¼ trilling uitgeoerd omdat er 2 ¼ golflengte i geormd. b) f 2 Hz T 0,5 t 2 T, f c) B gaat naar boen. (erchuif de golf een beetje naar recht!) d) e) T T m

Nadere informatie

ZMC is een van de grootste Europese producenten op het gebied van transportkettingen. Het bedrijf is opgericht in 1955.

ZMC is een van de grootste Europese producenten op het gebied van transportkettingen. Het bedrijf is opgericht in 1955. ZMC Tranportketting ZMC i een van de grootte Europee producenten op het gebied van tranportkettingen. Het bedrijf i opgericht in 1955. ZMC produceert genormalieerde tranportkettingen volgen DIN 8181, DIN

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Gegeven: Gevraagd: Plan: Uitwerking:

Hoofdstuk 3 Gegeven: Gevraagd: Plan: Uitwerking: Hoofdtuk 3 Voor dit hoofdtuk i de volgende Engeltalige Internet module bechikbaar: Radiation general Shortwave Shortwave, daily mean Longwave radiation Net radiation 1a We bechouwen eert een chone atmofeer

Nadere informatie

9 Stugheid en sterkte van materialen.

9 Stugheid en sterkte van materialen. 9 Stugheid en sterkte van aterialen. Onderwerpen: - Rek. - Spanning. - Elasticiteitsodulus. - Treksterkte. - Spanning-rek diagra. 9.1 Toepassing in de techniek. In de techniek ko je allerlei opstellingen

Nadere informatie

Belastingfunctie voor keuze maatgevende golfcondities

Belastingfunctie voor keuze maatgevende golfcondities Belatingfunctie voor keuze maatgevende golfconditie Inleiding ir M. Klein Breteler In het kader van het Onderzoekprogramma Kennileemte Steenbekledingen zijn vele nieuwe formule ontwikkeld voor het toeten

Nadere informatie

Toets C Netwerkanalyse (121005)

Toets C Netwerkanalyse (121005) Toet Netwerkanalye (005) november 00 5:307:30 Algemeen Denk eraan je naam en groepnummer op ieder blad in te vullen! Voorzie, indien van toepaing, je uitwerking van chema waarop alle relevante zaken zijn

Nadere informatie

Kracht en versnelling. 59. Opwaartse kracht. 61. Beweging met wrijvingskracht. 62

Kracht en versnelling. 59. Opwaartse kracht. 61. Beweging met wrijvingskracht. 62 Info Techniche natuurkunde Inhoudopgave Hoofdtuk 1 Grootheden en eenheden. Blz 1. Bai- en afgeleide grootheden. 6 1.3 Machten van 10 en voorvoegel. 7 1.4 Eenheden al controle op juitheid forule. 9 1.5

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Datum: woensdag 23 augustus 2006 Tijd: 9.00 11.00 uur: Verkeerskunde Basis

Nadere informatie

De eenparig veranderlijke beweging:

De eenparig veranderlijke beweging: de jaar de graad (1uur) Hoofdtuk 5 : Eenparig eranderlijke beweging De eenparig eranderlijke beweging: - 45 - T begon alleaal bij Galileï. Deze italiaane geleerde heeft geleefd an 1564 tot 164. Van zijn

Nadere informatie

Notitie. De wegdekverharding op de Fluitersweg nabij het plangebied en op de overige wegen bestaat uit asfalt.

Notitie. De wegdekverharding op de Fluitersweg nabij het plangebied en op de overige wegen bestaat uit asfalt. Kruizeuntstraat 371, 7322 LN Apeldoorn (T) 055-3 64 10 KvK 082 04 400 www.sainadvies.nl info@sainadvies.nl Notitie Project: BP Fluitersweg Apeldoorn, VL Betreft: Geluidsbelasting door wegverkeerslawaai

Nadere informatie

2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID

2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID 2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID In hoofdstuk 2 koen de definities van bereikbaarheid aan bod die in de literatuur gehanteerd worden. In paragraaf 2.1 wordt het uitgangspunt beschreven dat ten grondslag

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2013.0025195 Vaststelling bestemmingsplan' Hoofddorp Noord'

Raadsvoorstel 2013.0025195 Vaststelling bestemmingsplan' Hoofddorp Noord' gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadvoortel 0.00 Vattelling betemmingplan' Hoofddorp Noord' Portefeuillehouder dr. M.J. Bezuijen teller dr. A. Breuer-Linchooten Collegevergadering april 0 Raadvergadering.

Nadere informatie

QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN. Naam: Klas: Datum:

QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN. Naam: Klas: Datum: QUANTUMTOESTANDEN QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN Naam: Kla: Datum: QUANTUMTOESTANDEN QUANTUMTOESTANDEN ERIK VERLINDE Erik Verlinde i een theoretich fyicu. Dat betekent dat hij aan de hand van eerder gedane

Nadere informatie

- 1 - E pot. 2 de graad 2 de jaar (1uur) oefeningen energie. Opgave 1:

- 1 - E pot. 2 de graad 2 de jaar (1uur) oefeningen energie. Opgave 1: de graad de jaar (uur) - - Opgave : Bereken de potentiële energie van een peroon van 60 die een toren van 0 beklit. (Oploing:,9 x 0 ) Oploing : 60 6,0 0 h 0,0 0 Gevr: pot? Forule: pot g h 6,0 0 9,8,0 0

Nadere informatie

Toets C Netwerkanalyse (121005)

Toets C Netwerkanalyse (121005) Toet Netwerkanalye (005) november 00, uitwerking Opgave [5 punten] Knooppuntanalye Hieronder taa netwerken waarvan alleen de elementen in tak 6 verchillen Knooppunt n0 i in alle gevallen het referentieknooppunt

Nadere informatie

Kromlijnige bewegingen. Verticale valbeweging. m s. Herhaling Vallen. Vrije val. Oefenopgave 1

Kromlijnige bewegingen. Verticale valbeweging. m s. Herhaling Vallen. Vrije val. Oefenopgave 1 Krolijnige bewegingen Herhaling Vallen Onder vallen verta ik iedere beweging door de lucht zonder aandrijving (door pierkracht of otorkracht). Bijvoorbeeld de beweging van een voorwerp dat i weggegooid.

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Entropie

Hoofdstuk 7: Entropie Hoofdtuk 7: Entropie 7. DEFINIIE Bechouw een zuivere tof die een toetandverandering ondergaat. De inwendige energie in de begintoetand u i functie van de beginvoorwaarden, de druk p en het oortelijke volume

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek Planontwikkeling aan Nicolaas Pieckstraat Te Brielle

Akoestisch Onderzoek Planontwikkeling aan Nicolaas Pieckstraat Te Brielle Bijlage 1 Akoetich Onderzoek Planontwikkeling aan Nicolaa Piecktraat Te Brielle Akoetich Onderzoek Planontwikkeling aan Nicolaa Piecktraat Te Brielle Projectnummer : VL.1649.R01 Reviie : 2 Rapportdatum

Nadere informatie

Model voor regionale DVM beheerorganisaties

Model voor regionale DVM beheerorganisaties liniterie van erkeer en Watertaat rectoraat-generaal ijkwatertaat dviedient erkeer en ervoer Model voor regionale DM beheerorganiatie Beheerrollen binnen de DM beheerorganiatie opgezet volgen de I techniek

Nadere informatie

ELST, WOONGEBIED DE PAS SPELREGELKAART BURGEMEESTER GALAMAPARK

ELST, WOONGEBIED DE PAS SPELREGELKAART BURGEMEESTER GALAMAPARK POORWEG PELREGELKAART BURGEMEETER GALAMAPARK N TRACÉ EN GRENZEN ZIJN INDICATIEF PLANGREN (HUIDIG ONTWIKKELING- GEBIED GEMEENTE-BPD-AMVET) BETAANDE ITUATIE TAMINIAUINGEL WOONGEBIED GROENE RAND (OPENBAAR)

Nadere informatie

Er zijn twee soorten cosmetische ontharingsmiddelen: een hars en een crème of lotion.

Er zijn twee soorten cosmetische ontharingsmiddelen: een hars en een crème of lotion. Ontharingmiddelen 068 1 Ontharingmiddelen Inleiding Grote groepen vrouwen en een groeiend aantal mannen gebruiken cometiche ontharingmiddelen. Schoonheidpecialiten meren dagelijk vele keren ontharende

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Veranderingen. 4.1 Stijgen, dalen en intervallen

Hoofdstuk 4: Veranderingen. 4.1 Stijgen, dalen en intervallen Hoofdtuk 4: Veranderingen 4. Stijgen, dalen en intervallen Opgave : 4.00-.00 uur eert een toeneende tijging, daarna een afneende tijging eert een toeneende daling, daarna een afneende daling Opgave : 6,

Nadere informatie

Eerste graadsfuncties

Eerste graadsfuncties CAMPUS BRUSSEL Opfriscursus Wiskunde Eerste graadsfuncties Eerste-graadsfuncties 1 Eerste graadsfuncties: een voorbeeld Een taxibedrijf rekent de volgende kosten aan haar klanten: Dan een vaste vertrekprijs

Nadere informatie

2005. Nr. : 05.0064. Dnst. : C&E

2005. Nr. : 05.0064. Dnst. : C&E Nr. : 05.0064. Dnt. : C&E 2005. Beantwoording van de inpraak op het voorne-men de locatie Haagweg 13 aan te wijzen voor de opvang van (verlaafde) daken thuilozen. Leiden, 17 mei 2005. Op 21 december 2004

Nadere informatie

Kansfunctie bij observatie van toevalsproces

Kansfunctie bij observatie van toevalsproces Kanfunctie bij obervatie van toevalproce ignaal in itte Gauiaane rui Ontvang ignaal : r(t) (t;i) + n(t) n(t) : tationaire itte Gauiaane rui et pectrale dichtheid N / I telt de over te drag inforatie (hypothee,

Nadere informatie

Eerste graadsfuncties

Eerste graadsfuncties CAMPUS BRUSSEL Opfriscursus Wiskunde Eerste graadsfuncties 1 Eerste graadsfuncties: een voorbeeld Een taxibedrijf rekent de volgende kosten aan haar klanten: Dan een vaste vertrekprijs van 5 een kiloeterprijs

Nadere informatie

Inspectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenslagenweg NA Hoevelaken Registratienummer

Inspectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenslagenweg NA Hoevelaken Registratienummer Inpectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenlagenweg 17 3871NA Hoevelaken Regitratienummer 104300607 Toezichthouder: Veiligheid- en Gezondheidregio Gelderland Midden In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Toegestane informatiebronnen en hulpmiddelen: rekenmachine, pen, geodriehoek / liniaal.

Toegestane informatiebronnen en hulpmiddelen: rekenmachine, pen, geodriehoek / liniaal. Tentamen: Mehania en elativiteittheorie TN53 TW Datum: 7 April Tijd/tijdduur: 9:-: / 3 uur Doenten: K.W.A. van Dongen, A.A. van Well,.F. Mudde Dit tentamen betaat uit 5 opgaven. Indien je het gehele tentamen

Nadere informatie

Formulier E Lozingenbesluit bodembescherming Aanvraag ontheffing/kennisgeving lozen van koelwater en/of overige vloeistoffen in de bodem

Formulier E Lozingenbesluit bodembescherming Aanvraag ontheffing/kennisgeving lozen van koelwater en/of overige vloeistoffen in de bodem Geeente Haarleerliede en Spaarnwoude Postbus 83 1160 AB Zwanenburg T 020 407 9000 F 020 407 9090 Forulier E Lozingenbesluit bodebeschering Aanvraag ontheffing/kennisgeving lozen van koelwater en/of overige

Nadere informatie

Schatten en simuleren

Schatten en simuleren Les 4 Schatten en siuleren 4.1 Maxiu likelihood Tot nu toe hebben we eestal naar voorbeelden gekeken waar we van een kansverdeling zijn uitgegaan en dan voorspellingen hebben geaakt. In de praktijk koen

Nadere informatie

2dejaar 2degraad (1uur) Hoofdstuk 2 : De eenparige beweging

2dejaar 2degraad (1uur) Hoofdstuk 2 : De eenparige beweging - 11 - Bewegingleer 1. Rut en beweging Van twee peronen die ergen rutig zitten te praten i men geneigd om te zeggen dat deze peronen in rut zijn. Maar al un zetel zic in een rijdende trein bevinden dan

Nadere informatie

d τ (t) dt = 1 voor alle τ 0.

d τ (t) dt = 1 voor alle τ 0. 65 Impulfunctie In deze paragraaf kijken we naar verchijnelen waarbij in zeer korte tijd een (grote kracht op een yteem wordt uitgeoefend Zo n plotelinge kracht kunnen we bechrijven met behulp van een

Nadere informatie

Herhalingsvragen 4 WETa - fysica examen1 (Dec) - 1 -

Herhalingsvragen 4 WETa - fysica examen1 (Dec) - 1 - Herhalingsvragen 4 WETa - fysica exaen1 (Dec) - 1 - I. Te kennen leerstof Wet not en ozetten naar de aangegeven eenheid (ook breuken) Rekenen et achten Bewegingsleer: EB Rust en beweging zijn relatief

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B,2 (nieuwe stijl) Eamen VW Voorbereidend Wetenschappelijk nderwijs Tijdvak 2 Woensdag 8 juni 3.30 6.30 uur 20 03 Voor dit eamen zijn maimaal 84 punten te behalen; het eamen bestaat uit 7 vragen.

Nadere informatie

c 0. 1, t c = 0, 0 t < π = 1, π t < 2π f(t) = = 1, 2π t < 3π = 0, t 3π.

c 0. 1, t c = 0, 0 t < π = 1, π t < 2π f(t) = = 1, 2π t < 3π = 0, t 3π. 6.3. Stapfunctie. Zoal eerder opgemerkt i het de bedoeling om de Laplace tranformatie te gaan gebruiken voor beginwaardeproblemen die met de conventionele methoden niet (zo gemakkelijk) zijn op te loen.

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade: eerste ronde

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade: eerste ronde Vlaame Wikunde Olympiade: eerte ronde De eerte ronde betaat uit 30 meerkeuzevragen Het quoteringyteem werkt al volgt: per goed antwoord krijgt de deelnemer 5 punten, een blanco antwoord bezorgt hem of

Nadere informatie

m = = ρ ρ V V V V R4 m in kg en V in m 3 hoort bij ( coherent) ρ in kg/m 3 m in g en V in ml hoort bij ( coherent) ρ in g/ml

m = = ρ ρ V V V V R4 m in kg en V in m 3 hoort bij ( coherent) ρ in kg/m 3 m in g en V in ml hoort bij ( coherent) ρ in g/ml Reflectievraen versie 21 Per edachte..1 R1 R2 1 d is elijk aan 1 c en daaro heb je de nijin te zeen dat 1 k/d elijk is aan 1 k/c. Het is dus eienlijk eer slordiheidsfout dan een denkfout. Model: 1 k/d

Nadere informatie

De Beroepsopleiding voor de Advocatuur

De Beroepsopleiding voor de Advocatuur De Beroepopleiding voor aan advocaat-tagiaire. Kantoren en andere aanbieder kunnen onder trikte kwaliteitvoorwaarden (accreditatieregime) een deel van het onderwij aanbieden, namelijk toepaing cognitief

Nadere informatie

Vraagstuk 1 (18 minuten, 2 punten)

Vraagstuk 1 (18 minuten, 2 punten) 15 juni 010, 16:0 18:00 uur OPMERKINGEN : Het tentamen betaat uit bladzijden. : Alle tudiemateriaal en aantekeningen mogen tijden het tentamen worden geraadpleegd. : Na afloop kunt u de uitwerking vinden

Nadere informatie

PTA 3 MAVO 2009-2010. Programma van Toetsing en Afsluiting

PTA 3 MAVO 2009-2010. Programma van Toetsing en Afsluiting PTA 3 MAVO 009-00 Programma van Toeting en Afluiting Groen van Printererlyceum (onderdeel van de Lentiz onderwijgroep) Inleiding In deze gid wordt het Programma van Toeting en Afluiting (PTA) van het derde

Nadere informatie

Basisvaardigheden - Inhoud

Basisvaardigheden - Inhoud Baivaardigheden - Inhoud 1. Inleiding 2. Grootheden en eenheden. Significantie 4. Practicum meten 5. Formule en driehoeken 6. Vuitregel 7. Diagrammen 8. Oefentoet Hoe werkt de Natuurkunde? Natuurkunde

Nadere informatie

****** Deel theorie. Opgave 1

****** Deel theorie. Opgave 1 HIR - Theor **** IN DRUKLETTERS: NAAM.... VOORNAAM... Opleidingsfase en OPLEIDING... ****** EXAMEN CONCEPTUELE NATUURKUNDE MET TECHNISCHE TOEPASSINGEN Deel theorie Algemene instructies: Naam vooraf rechtsbovenaan

Nadere informatie

kjbs De Lispeltuut verbeterplannen 2007-2008

kjbs De Lispeltuut verbeterplannen 2007-2008 kjb De Lipeltuut verbeternen 2007-2008 katholieke jenachool De Lipeltuut Pauwenburg 8 8226 TA Lelytad 0320-219300 / 06-14398888 084-7378419 info@lipeltuut.nl www.lipeltuut.nl Stichting Katholiek Onderwij

Nadere informatie

Meetonzekerheid bij de bepaling van de dichtheid van een cent

Meetonzekerheid bij de bepaling van de dichtheid van een cent Novubandproef 4-M01 ersie 0.1 Len 2010 Meetonzekerheid bij de bepalin van de dichtheid van een cent (bij Systeatische natuurkunde wo4 1.6) Benodid ateriaal: Hollandse cent, of eventueel een ander untstuk

Nadere informatie

Verslag practicum composieten Kevin Kanters & Bastiaan de Jager. Inhoudsopgave

Verslag practicum composieten Kevin Kanters & Bastiaan de Jager. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Trekstaven. 4 2.1. Berekeningen trekstaven. 4 2.2. Meetresultaten trekstaven. 7 3. Buigbalken. 8 3.1. Berekeningen buigbalken. 8 3.2. Meetresultaten buigbalken. 10 4. Coposiet

Nadere informatie

a) Geef een korte uiteenzetting over deze invariante grootheden. Duid daarbij ook de numerieke waarden aan die men vond voor die grootheden.

a) Geef een korte uiteenzetting over deze invariante grootheden. Duid daarbij ook de numerieke waarden aan die men vond voor die grootheden. Exaen H111 Vereersnde Basis Katholiee Universiteit Leven Departeent Brgerlije Bownde Dat: donderdag 2 septeber 2004 Tijd: 8.30 11.30 r Instrcties: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording van el van de

Nadere informatie

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen!

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen! Examen Wiskundige Basistechniek, reeks A 12 oktober 2013, 13:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven;

Nadere informatie

Stelsels van eerstegraadsvergelijkingen met DERIVE of de TI-89/92

Stelsels van eerstegraadsvergelijkingen met DERIVE of de TI-89/92 Stelsels van eerstegraadsvergelijkingen et DERIVE of de TI-89/9 Leon Lenders, Bree Gewoonlijk begint het hoofdstuk "Stelsels van eerstegraadsvergelijkingen" et het opstellen van enkele stelsels, uitgaande

Nadere informatie

Verkalit interlock-zetstenen

Verkalit interlock-zetstenen Verkalit interlock-zettenen HET BESCHERMINGSSYSTEEM VOOR DIJKEN BESCHERMING TEGEN HOOGWATER AAN KUSTEN www.lbn.nu BESCHERMING VAN KUSTEN BIJ KLIMAATVERANDERING De menen zijn bezorgd, over de immene hoogwaterchade

Nadere informatie

geld uit uw vennootschap halen

geld uit uw vennootschap halen Maandelijke adviebrief om de geldtroom uit uw vennootchap te maximalieren OPTIMALISATIETIP VAN DE MAAND Geen privévoordeel meer voor grati auto? CEO ontlopen de privébelating op hun dure bedrijfauto, luidde

Nadere informatie

Experiment. Donderdag 24 juli 2008

Experiment. Donderdag 24 juli 2008 39t Internationale Natuurkunde Olympiade - Hanoi - Vietnam - 2008 Practicumtoet Experiment Donderdag 24 juli 2008 Lee dit eert! 1. Voor de practicumtoet i 5 uur bechikbaar. 2. Er zijn twee opdrachten die

Nadere informatie

INPASSINGSSTUDIE SUPERMARKT OP T KAMPJE

INPASSINGSSTUDIE SUPERMARKT OP T KAMPJE av en tje Geeentehuis Do rps stra Ke rk s tr aa t t H at Graskeienterrein Astelkerk Beth Hai Kerkbrug Winkelroute Cultuurhistorie Verkeersstructuur SFEER DORPSHART LOGISTIEK Autovrij plein? Parkeren op

Nadere informatie

Opgave 1.2. Theorie: Blz. 37/38

Opgave 1.2. Theorie: Blz. 37/38 Ogave. Theorie: Blz. 7/8 Ti: Bereken P in uit orule (.60) door een bekend unt in te vullen. Bijvoorbeeld: T 00 7 K et de bekende druk P 0 Pa. Gegeven: L 4000 J/ol T gev 0 0 K R 8,47 J/ol,K Oloing: P (0

Nadere informatie

d τ (t) dt = 1 voor alle τ 0.

d τ (t) dt = 1 voor alle τ 0. 6.5. Impulfunctie. In deze paragraaf kijken we naar verchijnelen waarbij in zeer korte tijd een (grote) kracht op een yteem wordt uitgeoefend. Zo n plotelinge kracht kunnen we bechrijven met behulp van

Nadere informatie

inlichtingenformulier loaw (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers)

inlichtingenformulier loaw (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) cliëntnummer: datum aanvraag: nummer aanvraag: inlichtingenformulier loaw (Wet inkomenvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidongechikte werkloze werknemer) belangrijk: lee deze algemene toelichting voordat

Nadere informatie

www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl info@benchmarkburgerparticipatie.nl Telefoon 020-5141320 De Benchmark Burgerparticipatie wordt uitgevoerd door:

www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl info@benchmarkburgerparticipatie.nl Telefoon 020-5141320 De Benchmark Burgerparticipatie wordt uitgevoerd door: Benchmarkrapport 2014-1 Gemeente Utrecht AUTEURS Jurgen de Jong, enior advieur Partner+Pröpper Marleen Henbergen, projectleider Totta Reearch CONTACT Webite www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl E-mail

Nadere informatie

Kavelpaspoort Doornsteeg: Kavels 5 t/m 8

Kavelpaspoort Doornsteeg: Kavels 5 t/m 8 Kavelpaspoort Doornsteeg: Kavels 5 t/ 8 5 7 6 8 Kavelpaspoort Doornsteeg: Kavels 5 t/ 8 Dit is het kavelpaspoort voor de vrije kavels 5 tot en et 8 in Doornsteeg, Nijkerk. Vrije kavels 5 t/ 8 in Doornsteeg.

Nadere informatie

Kracht en Energie Inhoud

Kracht en Energie Inhoud Kracht en Energie Inhoud Wat is kracht? (Inleiding) Kracht is een vector Krachten saenstellen ( optellen ) Krachten ontbinden ( aftrekken ) Resulterende kracht 1 e wet van Newton: wet van de traagheid

Nadere informatie

Heeze, 10-5-2016 Inzake: milieu - nieuw mestbeleid - IPO richtlijnen bedrijven en milieuzonering.

Heeze, 10-5-2016 Inzake: milieu - nieuw mestbeleid - IPO richtlijnen bedrijven en milieuzonering. Illllllllllllll 9 DIV TAN GRť Martin Koenen Ingekoen MEI 206 Provincie Noord-Brabant Aan Provinciale taten van Noord Brabant Potbu 905 5200 MC '-Hergenboch Heee, 0-5-206 Inake: ilieu - nieuw etbeleid -

Nadere informatie

Basisvaardigheden algebra. Willem van Ravenstein. 2012 Den Haag

Basisvaardigheden algebra. Willem van Ravenstein. 2012 Den Haag Basisvaardigheden algebra Willem van Ravenstein 2012 Den Haag 1. Variabelen Rekenenis het werken met getallen. Er zijn vier hoofdbewerkingen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Verder ken

Nadere informatie

4.1 Inductiespanning 1 a 2 3

4.1 Inductiespanning 1 a 2 3 4.1 Inductieanning 1 a Eén omwenteling van de chijf komt overeen met 38 mm o de horizontale a van de I grafiek. De aftand van de nuldoorgang van de tweede iek tot die van de eerte iek i 9,5 mm, de nuldoorgang

Nadere informatie

Uitwerking notebook tentamen Systeem- en Regeltechniek 1 (191131151)

Uitwerking notebook tentamen Systeem- en Regeltechniek 1 (191131151) Syteem- en regeltechniek (935) /0 Uitwerking notebook tentamen Syteem- en Regeltechniek (935) Opgave 2 juli 202 3:45 7:5 uur a. Beredeneer dat in dit geval de auto met twee vrijheidgraden kan worden bechreven.

Nadere informatie

PARAMETERS? ISOTACHENMODELLEN: HELP, HOE KOM IK AAN DE. Samenvatting: Isotachenmodellen: help hoe kom ik aan de parameters?

PARAMETERS? ISOTACHENMODELLEN: HELP, HOE KOM IK AAN DE. Samenvatting: Isotachenmodellen: help hoe kom ik aan de parameters? geo_1-24_opmaak 1-12-23 17:23 Pagina 62 Samenvatting: Iotachenmodellen: help hoe kom ik aan de parameter? ISOTACENMODELLEN: ELP, OE KOM IK AAN DE Iotachenmodellen werden in het vorige nummer van Geotechniek

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 011 Module 1 Algebraïsch rekenen (versie augustus 011) Inhoudsopgave 1 Rekenen met haakjes 1.1 Uitwerken van haakjes en ontbinden in factoren............. 1. De

Nadere informatie

3* LEUNINGEN GEMEENTE. Raadsvergadering 15 december 2015. Herfstnota 2015 (2e financiële rapportage 2015)

3* LEUNINGEN GEMEENTE. Raadsvergadering 15 december 2015. Herfstnota 2015 (2e financiële rapportage 2015) GEMEENTE 3* LEUNNGEN Onderwerp Herftnota 2015 (2e financiële rapportage 2015) Raadvergadering 15 december 2015 Nummer(agenda) Commiie 1 Fin en AZ Regitratienummer BW15.00795 Datum 2 december 2015 Regitratiecode

Nadere informatie

Complexe getallen: oefeningen

Complexe getallen: oefeningen Complexe getallen: oefeningen Hoofdstuk 2 Praktisch rekenen met complexe getallen 2.1 Optelling en aftrekking (modeloplossing) 1. Gegeven zijn de complexe getallen z 1 = 2 + i en z 2 = 2 3i. Bereken de

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 008 Algebraïsch rekenen (versie 7 juni 008) Inleiding In deze module worden een aantal basisrekentechnieken herhaald. De nadruk ligt vooral op het symbolisch rekenen.

Nadere informatie

Les 1 - Brussels sprouts

Les 1 - Brussels sprouts Les 1 - Brussels sprouts We doen een spel voor twee spelers. De eerste speler trekt rode lijnen, de tweede trekt groene lijnen. 1 Zet drie plustekens op papier. Elk plusteken heeft vier vije armen. 2 Om

Nadere informatie

Goede banden wijzen de weg. Op weg naar het nieuwe EU-bandenlabel.

Goede banden wijzen de weg. Op weg naar het nieuwe EU-bandenlabel. Goede banden wijzen de we. Op we naar et nieuwe EU-bandenlabel. Veili op we. Het EU-bandenlabel kot eraan. Vanaf noveber 2012 is een standaard bandenlabel voor eel Europa verplict. Dit bandenlabel is ebaseerd

Nadere informatie

LeeR. & leef. bijbel. Zie volgende pagina s. boekje. uit je CATECHESE. onderbouw VAN: 1

LeeR. & leef. bijbel. Zie volgende pagina s. boekje. uit je CATECHESE. onderbouw VAN: 1 LeeR & leef uit je VAN: 1 CATECHESE onderbouw bijbel boekje Bijlagen bij les 14 - Niet stelen aar delen Introductie 2: Iedereen doet het... Introductie 3: Het geld-telt-spel De eerste pagina kan als achterkant

Nadere informatie

ŢļJE CHOICE. Breda Roosendaal. Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B

ŢļJE CHOICE. Breda Roosendaal. Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B ŢļJE CHOICE arktonderzoek 8L advies Theroeter Klanttevredenheid Welzorg vestiging: Breda Roosendaal Periode : 1 [ januari noveber

Nadere informatie

Takstroom Takstroom Totale φ tussen I1 I2 stroom I I1 en I2 (A) (A) (A) A B C

Takstroom Takstroom Totale φ tussen I1 I2 stroom I I1 en I2 (A) (A) (A) A B C 1. Vul de ontbrekende grootheden aan: Takstroom Takstroom Totale φ tussen I1 I2 stroom I I1 en I2 (A) (A) (A) A 7 3 30 B 3 5 90 C 20 30 60 stromen A: I1 + I2 = 7 + 3

Nadere informatie

Onderdelen cursus. Betreft week 4: Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding. Betreft de weken 2 en 3:

Onderdelen cursus. Betreft week 4: Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding. Betreft de weken 2 en 3: Toegepate Statitiek, Week 1 1 Betreft week 1: Onderdelen curu Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding aitent Betreft de weken 2 en 3: Vr 8:45-10:30 uur: college Vr

Nadere informatie

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Morenaments Ornamenten met symmetrie Fien Aelter, Liesje Knaepen en Kristien Vanhuyse, studenten SLO wiskunde KU Leuven Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Dit werklad is een voorbereiding

Nadere informatie

Elk vermoeden van fraude wordt gemeld bij de examencommissie.

Elk vermoeden van fraude wordt gemeld bij de examencommissie. Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen Schriftelijk tentamen CTB1110 ConstructieMEchanica 1 Totaal aantal pagina s Datum en tijd Verantwoordelijk docent 18 pagina s excl voorblad 02-11-2015 van

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Schutterspark

Verkeersonderzoek Schutterspark Verkeersonderzoek Schutterspark projectnr. 197280 revisie 01 11 augustus 2009 Opdrachtgever Gemeente Brunssum Postbus 250 6440 AG BRUNSSUM datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave 11 augustus

Nadere informatie

10.0 Voorkennis. Herhaling van rekenregels voor machten: a als a a 1 0[5] [6] Voorbeeld 1: Schrijf als macht van a:

10.0 Voorkennis. Herhaling van rekenregels voor machten: a als a a 1 0[5] [6] Voorbeeld 1: Schrijf als macht van a: 10.0 Voorkennis Herhaling van rekenregels voor machten: p p q pq a pq a a a [1] a [2] q a q p pq p p p a a [3] ( ab) a b [4] Voorbeeld 1: Schrijf als macht van a: 1 8 : a a : a a a a 3 8 3 83 5 Voorbeeld

Nadere informatie

Bestemming van de nummers (geografisch en nietgeografisch)

Bestemming van de nummers (geografisch en nietgeografisch) Beluit Staatecretari van Economiche Zaken van... 2008, nr. ET/TM/..., houdende wijziging van het Nummerplan telefoon en ISDN-dienten in verband met de invoering van een uniform het routeren van oproepen

Nadere informatie

Standaardisatie en z-scores

Standaardisatie en z-scores Prof. dr. Herman Callaert Inhoudtafel 1 Standaardiatie bij concreet cijfermateriaal... 1 1.1 Een eerte voorbeeld: de punten van Pol... 1 1.1.1 De ruwe core... 1 1.1.2 Vergelijken met het klagemiddelde...

Nadere informatie