Begroting SKPO Eindhoven e.o.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begroting SKPO Eindhoven e.o."

Transcriptie

1 Begroting SKPO Eindhoven e.o. 2016

2 Inhoudsopgave Bovenschoolse begroting en schoolbegroting... 3 Inleiding... 3 Planning en control... 3 De bovenschoolse begroting... 3 De bovenschoolse organisatie en administratie... 4 De verplichte regelingen... 5 De beleidsregelingen... 6 Dekking bovenschoolse begroting... 7 Inhoudingen op scholen buiten bovenschoolse begroting... 7 Voorziening onderhoud... 7 SKPO intern vervangingsfonds... 7 SKPO-begroting... 8 Exploitatiebegroting Investeringsbegroting... 9 Reserves en voorzieningen... 9 Meerjarenbegroting Samenvattend... 10

3 Bovenschoolse begroting en schoolbegroting Inleiding Het financiële beleid van de SKPO is erop gericht zoveel mogelijk geld in te zetten in de school ten behoeve van het primaire proces. Deze baten van de scholen komen voor een groot deel (91%) van het rijk en zijn gebaseerd op leerlingaantallen, leeftijd en gewichten. De baten komen rechtstreeks ten goede aan de scholen en er vindt een afdracht plaats ten behoeve van de bovenschoolse organisatie om de collectieve zaken te bekostigen. Daar waar het nodig of wenselijk is worden zaken bovenschools opgepakt. Planning en control De planning- en controlcyclus geeft het tijdpad weer van begroting tot begroting. Hierin zijn alle stappen vastgelegd die genomen moeten worden door alle betrokkenen over de begroting, de realisatie, de rapportage en de jaarrekening. Deze planning- en controlcyclus wordt jaarlijks geoptimaliseerd. De Raad van Toezicht wordt ook volledig meegenomen in de planning- en controlcyclus. Hierbij worden ze periodiek op de hoogte gehouden van de financiële gang van zaken van de SKPO. Hierbij ontvangen ze per kwartaal de realisatie versus de begroting van de exploitatie en de balans. Ook worden ze jaarlijks betrokken bij de begroting, meerjarenbegroting en liquiditeitsbegroting. Onderdeel van de planning- en controlcyclus is de verantwoording van de scholen over het door hun gevoerde beleid. Dit gebeurt door middel van het overleggen van kwartaalcijfers, begroting en meerjarenbegroting. De jaarlijkse Planning en Control cyclus start met de bovenschoolse begroting. De controller stelt samen met het CvB de bovenschoolse begroting op uitgaande van de cijfers uit het verleden en de (meerjaren-)beleidsplannen voor het komend kalenderjaar. De bovenschoolse begroting wordt besproken in de Raad van toezicht en GMR. Aan beide gremia wordt instemming gevraagd. Hierna zal worden de individuele schoolbegrotingen gemaakt. De totale SKPO-begroting bestaat uit de bovenschoolse begroting en het totaal van alle schoolbegrotingen. Ook de SKPO-begroting wordt besproken in de RvT (instemming) en in GMR (advies) De bovenschoolse begroting De bovenschoolse begroting is een onderdeel van de totale SKPO-begroting. De bovenschoolse begroting bestaat uit 3 onderdelen: 1. De bovenschoolse organisatie en administratie. 2. De verplichte regelingen (wettelijk). 3. De beleidsregelingen. De bovenschoolse begroting heeft een aantal kaders (evenals de schoolbegrotingen): De uitgaven dienen rechtmatig te zijn. (accountant, fiscus, OCW) De uitgaven moeten wel het doel dienen. (ambitie, koers, jaarplan,"eerst kiezen dan delen") Het resultaat is in de begroting 0 tenzij (afgezet in meerjarenbegroting) De begroting moet te verantwoorden en inzichtelijk zijn. (RvT, GMR, directeuren, partners etc.)

4 De bovenschoolse organisatie en administratie a. Loonkosten staf en CvB: Hieronder vallen alle loonkosten van de stafmedewerkers. Ten opzichte van de begroting van 2015 stijgen de loonkosten. Reguliere salarisverhoging. Dit wordt veroorzaakt door de indiensttreding van een personeelsadministrateur i.v.m. het faillissement van het administratiekantoor. Ook de kosten van de coördinator Passend Onderwijs worden hierin opgenomen. In 2015 zat deze nog in de ambitie onderwijs. b. Loonkosten detacheringen Hieronder vallen de personeelsleden die op de loonlijst staan van de bovenschoolse organisatie, maar volledig gedetacheerd zijn bij onze partners (Playing for Success en Samenwerkingsverband Passend Onderwijs). Ten opzichte van de begroting van 2015 stijgen de loonkosten. De baten zullen hierdoor ook stijgen. Per saldo komt dit op 0 uit. c. Huisvestingslasten Deze betreffen de huur en alle overige huisvestingslasten van de Vonderweg. Deze kosten zullen gelijk blijven. d. Overige materiële en personele lasten Hieronder vallen alle personeel gerelateerde kosten, zoals scholing, post-actieven, outplacementkosten en materiële kosten, zoals afschrijvingen, ICT, repro van de Vonderweg. Deze kosten zullen gelijk blijven. e. Collectieve kosten Plenum/IB/Nieuwjaarsbijeenkomst/VVE Netwerk Hieronder vallen de kosten van de bijeenkomsten voor Plenum, IB, VVE en de nieuwjaarsbijeenkomst. Deze kosten zullen gelijk blijven. f. Accountant en juridische kosten Hieronder vallen alle kosten die gemaakt worden door de accountant, voor de jaarrekening, advies en overige subsidie controles. Ook de kosten gemaakt door de arbeidsjurist, juridische advies inzake huisvesting en aanbestedingsjurist. Deze kosten zullen gelijk blijven. g. Inhuur onderwijsconsultants Kosten van de inhuur van extern personeel/adviseurs op het gebied van onderwijs. h. Inhuur bovenschools algemeen Kosten van de inhuur van extern personeel/adviseurs op het gebied van personeel, ICT, huisvesting, financiën en organisatie. i. Vervangingspool coördinator Kosten van de externe vervangingscoördinator. Deze kosten zijn 0, de vervangingscoördinator is in dienst van de SKPO.

5 j. Administratie Hieronder vallen de kosten van de financiële en personele (salaris)administratie. De kosten zullen hier dalen, met de reden dat in de salariskosten van de staf een personeelsadministrateur is opgenomen. Deze post is een voorlopige veilige inschatting; zodra de inrichting van de administratie definitief is kunnen we een betere inschatting maken van de kosten. De kosten van de software van de administratie zijn hier ook begroot. De prognose is hoog ingeschat doordat in het laatste kwartaal de administratie opnieuw wordt ingericht. k. Inhuur extern onderhoudsbeheer Hieronder vallen de kosten voor de planning/begeleiding van uitvoer van onderhoud schoolgebouwen SKPO. De begroting is 0, omdat deze kosten worden betaald uit de onderhoudsvoorziening. l. Kosten GMR Hieronder vallen de kosten voor de GMR. Dit zijn onder andere vergaderkosten en vacatiegelden. m. Kosten RvT Hieronder vallen de kosten voor de RvT. Dit zijn onder andere vergaderkosten, vacatiegelden en de inhuur van externe adviseurs. n. Huisvestings- en onderhoudskosten Hieronder vallen de kosten van alle huisvestingsproblematiek, zoals onvoorziene kosten huisvesting (nieuwbouw, verbouw, extra dotatie onderhoudsvoorziening). Voor 2016 hebben we een post opgenomen voor een extra dotatie in de onderhoudsvoorziening inzake juridische en bouwtechnische adviezen voor lopende huisvestingstrajecten. Dit is een moeilijk in te schatten post en is hierdoor lastig te begroten. De verplichte regelingen Onderstaande regelingen vloeien voort uit de cao, SKPO-beleid is deze bovenschools te begroten en te betalen. o. BAPO BAPO staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen, ook wel de BAPO-regeling genoemd. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel in het basisonderwijs, met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken. De kosten voor BAPO wordt volgend jaar minder. p. Ouderschapsverlof Hieronder vallen de kosten van ouderschapsverlof. De kosten hiervan zullen in 2016 stijgen. q. Jubileumvoorziening Dit betreft uitkeringen voor medewerkers die een bepaald aantal jaar in het onderwijs werken conform de bepalingen in de cao.

6 De beleidsregelingen r. ERD (Eigen RisicoDragerschap vervangingen) SKPO heeft een eigen vervangingsfonds. Als er voor iemand afwezig is door ziekte en er komt een vervanger, dan vallen de kosten van de vervanger in dit fonds. Het fonds wordt gevuld door een opslag in de lonen van alle medewerkers. Per jaar wordt bekeken of dit percentage hoog genoeg is om de vervangingskosten te dekken. We begroten geen winst of verlies op deze post, vandaar dat deze post 0 is. s. Scholing poolers/invalleerkrachten Scholing van poolers en invalleerkrachten die niet op een vaste school staan worden bovenschools collectief betaald. Door uitbreiding van de poolers en door een grote flexibele schil verwachten we in 2016 meer kosten. t. Scholing Masterclass Ook de opleiding van de (aanstaande) directeuren, de zogeheten Masterclass, wordt bovenschools betaald. u. 1%-regeling Bovenschools bestaat er een noodfonds voor scholen die in (financiële) nood zitten. Deze kunnen dan een aanspraak maken op dit fonds middels een aanvraag bij de voorzitter van College van Bestuur. De begroting blijft ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. v. Groeiregeling Een aantal jaar geleden is de groeitelling op schoolniveau afgeschaft. De SKPO heeft toen besloten deze groeitelling intern voort te zetten. Omdat niet alle groeikosten gedekt worden door de inkomsten van de bestuurlijke groeitelling, nemen we hier dus kosten op. Ook dit zal dit jaar hetzelfde blijven. w. Ambitie: a. Collectieve thema's - logo, huisstijl. b. Ambitie onderwijs. c. Ambitie ICT website, communicatiestructuur (platform). De huidige indeling is niet zo handig gekozen; we kijken wat we voor het jaarplan nodig hebben om dit te realiseren. Deze begroten we onder collectieve ambitie, gezien de overlap van de verschillende thema's.

7 Dekking bovenschoolse begroting De dekking van de bovenschoolse kosten bestaat uit 2 componenten: y. De externe baten Deze bestaan uit baten van derden, zoals onder andere de baten van de gedetacheerde mensen en de rentebaten van onze obligatieportefeuille. z. De inhoudingen bij de scholen De bovenschoolse kosten minus de externe baten worden via een percentage ingehouden bij de scholen. In 2015 hadden we bovenschools een stuk ingeteerd op de reserves door de verwachte besparing op ERD. Het percentage wordt bepaald door de totale kosten (minus externe baten) te delen door de reguliere rijksbijdragen inclusief impulsgelden. De inhoudingen zijn gestegen, maar ook de reguliere rijksbijdragen zijn structureel verhoogd door de herfstakkoordgelden. Het percentage zal hierdoor nagenoeg gelijk blijven. De indeling van de verschillende posten is aan vernieuwing toe. Volgend jaar zal de indeling opnieuw worden bekeken en zal deze aangepast worden door veranderingen binnen de organisatie. De posten die er dan uit kunnen zullen dan ook verdwijnen. Inhoudingen op scholen buiten bovenschoolse begroting Voorziening onderhoud De SKPO scholen dragen alle bij aan de onderhoudsvoorziening (binnen en buitenonderhoud). Op basis van norm vierkante meters krijgt de school van OCW de bekostiging. Deze bekostiging gaat 1 op 1 de voorziening in. Tevens komt er uit de doorberekenende service lasten aan onze SPILpartners en de klokuren van de gemeente ter vergoeding van de eigen gymzalen, ook nog een dotatie voor de onderhoudsvoorziening. Het (meerjaren)onderhoudsplan wordt jaarlijks opgesteld en dit is het uitgangspunt om het onderhoud op de scholen uit te voeren. SKPO intern vervangingsfonds In de loonkosten van alle medewerkers zit een opslag ter dekking van het SKPO vervangingsfonds. Van dit vervangingsfonds betalen we de vervangers in geval van ziekte, zodat de school bij ziekte niet geconfronteerd wordt met extra kosten voor de vervanger.

8 SKPO-begroting De SKPO-begroting is de optelling van 36 individuele scholen en de bovenschoolse begroting. In de begrotingsgesprekken zijn de afzonderlijke scholen besproken en iedere school heeft haar begroting gemaakt in lijn met de schoolplannen en ambitie, afgezet tegen een meerjarenperspectief. Exploitatiebegroting 2016 We begroten in 2016 een negatief resultaat van Ten opzichte van de prognose 2015 gaan we in minder baten krijgen, maar we begroten ook minder lasten. Verklaring verschillen baten prognose 2016 en begroting 2016: Meer rijksbijdragen door hoger leerlingaantal ( ) en meer rijksbijdragen door hogere bestuursgroeitelling in Minder overige overheidsbijdragen. Meer interne groeitelling, wordt gecompenseerd door extra baten bestuursgroeitelling (regel hierboven). Minder overige baten begroot. In 2015 zijn er incidentele baten bovenschools en op de scholen ontvangen, die we niet begroten. Verklaring lasten prognose 2016 en begroting 2016: Minder personeelslasten door minder personeel ( ). Door de extra baten in 2015 heeft een aantal scholen bewust een schooljaar ingezet op meer personeel. Meer afschrijvingskosten ( ). Vervangingsinvesteringen zijn in de regel duurder, dus hogere afschrijvingen. Onzekere compensatie van de stijgende loonkosten: In deze begroting is geen rekening gehouden met de cao-stijging van Bij het maken van deze begroting waren de onderhandelingen hierover nog niet afgerond. Normaliter worden de (stijgende) loonkosten gecompenseerd door (stijgende) rijksbijdragen. Op het moment van het schrijven van de begroting is het nog niet bekend of dit laatste gaat gebeuren. Het rijk heeft hier nog steeds geen duidelijkheid over gegeven. Indien niet alle cao-stijgingen worden gecompenseerd, kan dat betekenen dat het resultaat in 2016 enkele tonnen slechter kan uitvallen. Gezien de hoge reserves kan SKPO dit opvangen. We houden de ontwikkelingen in de gaten.

9 Investeringsbegroting In de onderstaande investeringsbegroting staan in de laatste kolom de begrote investeringen van Verklaring van de verschillen van de begroting 2016 ten opzichte van de prognose 2015: Voor 4 scholen is in 2015 het meubilair vervangen (nieuwbouw en afgeschreven meubels). In 2016 hebben we deze grote investeringen in meubilair niet. ICT betreft vooral vervangingsinvesteringen (digiborden). Reserves en voorzieningen Hieronder vind je de stand van de reserves en voorzieningen begin De reserves zullen in 2016 afnemen met het begrote exploitatieresultaat. De voorziening passend onderwijs willen we laten vrijvallen. We gaan dit op een andere manier administreren.

10 De verwachte eindstand van de reserves op is Op een leerlingenaantal van is de gemiddelde reserve per leerling Dit is boven de SKPO-norm (+/- 750,- per leerling) en ruim boven de OCW-norm (+/- 500,- per leerling). De financiële situatie van SKPO is dus goed te noemen. Meerjarenbegroting Ook dit jaar heeft elke school haar begroting geplaatst in een meerjarenperspectief. Zie hieronder het resultaat. Gezien de goede financiële situatie heeft SKPO in 2013 met OCW een afspraak gemaakt over de hoge reserves: Het bestuur zal een beleidsrijke meerjarenbegroting maken, waarin de afbouw van de financiële buffer nadrukkelijke aandacht zal krijgen. Als je naar de reserve per leerling kijkt in de meerjarenbegroting, zie je dat de gemiddelde reserve per leerling nog meer dan 1000,- blijft. Op een aantal scholen komt de reserve per leerling onder een acceptabel niveau. Met deze scholen maken we afspraken om te anticiperen op tekorten in de komende jaren. We zullen de meerjarenbegroting jaarlijks evalueren en eventueel bijstellen. Aandachtspunt blijven de leerlingenaantallen. Ook hierover zullen we in gesprek blijven met de scholen. Samenvattend Exploitatiebegroting 2016: Reserve eindstand 2016: negatief per leerling De begroting 2016 is voldoende om de ambities te realiseren. De voorzichtige afbouw van de reserve is afgezet in een meerjarenperspectief. De financiële positie van SKPO is goed te noemen.

Bijeenkomst GMR. maandag 23 juni 2014

Bijeenkomst GMR. maandag 23 juni 2014 Bijeenkomst GMR maandag 23 juni 2014 Financiën Jaarrekening 2013: hoofdlijnen bevindingen / aanbevelingen accountant Financieel beleid: hoe doen we het en hoe gaan we het doen? Jaarrekening 2013 Resultaat

Nadere informatie

VERSLAG van de 150e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 150e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 150e vergadering van de GMR Datum: Woensdag

Nadere informatie

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1 Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013 Conceptversie 1.1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Exploitatie tweede kwartaal 2013 en prognose exploitatie 2013 4 3. Toelichting exploitatie tweede kwartaal

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Toelichting bij de begroting 2012 en het meerjarenoverzicht 2010-2016 Algemeen De begrotingen zijn taakstellend

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012 MANAGEMENTRAPPORTAGE Januari t/m September 2012 Stichting OPOCK blad 1 van 5 FINANCIËLE MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode januari t/m september 2012 Inleiding / algemeen Hierbij bieden wij u de managementrapportage

Nadere informatie

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15 Herziene Begroting 2 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 5 A. Herziene Begroting - O2A5 7 B. Toelichting 1. Algemeen 8 2. Baten 8 3. Lasten 10 4. Financiële baten en lasten 11 5. Exploitatie deelbegrotingen:

Nadere informatie

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs 112.002364 2 6 JULI Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs T 0226 357230 W www.stichtingallure.nl E info@stichtingalture.nl Gemeente Koggenland T.a.v. college van burgemeester

Nadere informatie

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum:

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: Begroting 2016 1 Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: 10-02-2016 Algemeen Op 26 januari 2016 heeft de financiële commissie van de Raad van Toezicht de

Nadere informatie

VERSLAG van de 142e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 142e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 142e vergadering van de GMR Datum: Donderdag

Nadere informatie

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Onderwerp: Analyse begroting 2007 Algemeen Hierbij bied ik u de concept-begroting 2007 ter voorlopige vaststelling aan.

Nadere informatie

GMR. 17 december 2012

GMR. 17 december 2012 GMR Structuur medezeggenschap Aanleiding Hoofdlijn structuur medezeggenschap Concept reglementen Voorstel proces Structuur medezeggenschap Huidige reglementen uit 2007 GMR-reglement op enkele punten niet

Nadere informatie

Toelichting Begroting Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena

Toelichting Begroting Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena Toelichting Begroting 2015 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena November 2014 Hoofdstuk: Inleiding Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Toelichting resultaat... 4 2. Besluiten... 6 3. Aandachtspunten

Nadere informatie

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Ons nummer: O17.001486 *O17.001486* Informatie raad/mededeling college Onderwerp jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Commissie Boarger en Mienskip Collegebesluit d.d.

Nadere informatie

Rondvraag De Bloktempel

Rondvraag De Bloktempel GMR 17 juni 2013 Rondvraag De Bloktempel " Ik heb begrepen dat de overgang naar het nieuwe administratiekantoor en de overgang naar nieuwe softwareoplossingen allesbehalve soepel verlopen. De salarissen

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel Mevrouw R. Vrolijk Coördinator SWV Meppel, 29 september 2016 Industrieweg 15-20 Postbus

Nadere informatie

Begroting Meerjarenbegroting Goedgekeurd door de ledenvergadering en vastgesteld door het bestuur op 21 juni 2018.

Begroting Meerjarenbegroting Goedgekeurd door de ledenvergadering en vastgesteld door het bestuur op 21 juni 2018. Begroting 2018-2019 Meerjarenbegroting 2018-2023 Goedgekeurd door de ledenvergadering en vastgesteld door het bestuur op 21 juni 2018. 1 Toelichting op de begroting 2018-2019 Algemeen De begroting is onder

Nadere informatie

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting December 2017 Susanne de Wit Bestuursbegroting 2018-2021 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord...2 Werkwijze en opbouw begroting 2017-2019...3 (Meerjaren) bestuursformatieplan...4 Bovenschoolse budgetten...7

Nadere informatie

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015.

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015. SOPOH Begroting 2015 Bijgestelde van De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Begroting 2015 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Begroting SOPOH 2012

Nadere informatie

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014 BASISSCHOLEN < EEN N H E L D E R MEE l\werf ONTWERPBEGROTING 2015 september 2014 Toelichting bij ontwerpbegroting 2015 toelichting bij ontwerpbegroting 2Ü15 - pagina 2 1 - Inleiding. De ontwerpbegroting

Nadere informatie

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6861 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2010 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 4 november 2011 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014 Inrichting financiële functie Klaar voor de start 19 mei 2014 Els Verschure (Infinite Financieel) Erik de Vries (DUO) Programma Introductie bemensing bedrijfsvoering Financieel management en beheer Wie

Nadere informatie

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018 Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Bezoekadres Leeuwerikstraat 6 2352 ER Leiderdorp tel. 071 589 03 85 Postadres Postbus 104 2350 AC Leiderdorp Geacht College van B&W Geachte leden

Nadere informatie

Stichting Inlichtingenbureau. Financiële rapportage. 2 e kwartaal 2004

Stichting Inlichtingenbureau. Financiële rapportage. 2 e kwartaal 2004 Stichting Inlichtingenbureau Inhoudsopgave 1. Balans per 30 juni 2004-08-06 3 2. Resultatenrekening per 30 juni 2004 4 3. Toelichting Balans 5 3.1 Algemeen 3.2 Grondslagen 3.3 Activa 6 3.4 Passiva 7 3.5

Nadere informatie

Aan de Raad. 1 Alle scholen die vallen onder de Opron doen mee aan het project duurzaam leren. Ambitie van

Aan de Raad. 1 Alle scholen die vallen onder de Opron doen mee aan het project duurzaam leren. Ambitie van Aan de Raad. No. : 13/11. Muntendam : 2 december 2011. Onderwerp : Jaarrekening en jaarverslag 2010 OPRON. ------------------------------------------------------ 1. Inleiding De Scholengroep Opron voor

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel De heer P. Haverkamp Coördinator Samenwerkingsverband Meppel, 1 oktober 2015 Industrieweg

Nadere informatie

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6806 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 26 november 2010 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

SKPO, samen voor schitterend onderwijs

SKPO, samen voor schitterend onderwijs SKPO Eindhoven e.o. Jaarverslag 2014 SKPO, samen voor schitterend onderwijs Voorwoord Carla van den Heijkant, voorzitter College van Bestuur. Onze scholen staan in een omgeving waar het werken aan vooruitgang

Nadere informatie

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2016... 3 1.3 Toelichting op de begroting

Nadere informatie

1. Algemeen Recente ontwikkelingen.

1. Algemeen Recente ontwikkelingen. Begroting 2015 1. Algemeen. De Begroting 2015 Verenigingsniveau (bijlage 1) komt tot stand door de samenvoeging van de begrotingen van de acht verschillende scholen, de Begroting Bovenschoolse Kosten (bijlage

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij 4527969/71749 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2014 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 05-12-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2017... 3 1.3 Toelichting op de begroting 2017... 7

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden 4527702/42504 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2016

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2016 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2016 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Sirius te Amsterdam 4511036/41716 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING

STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING 2019-2022 Status: Vastgesteld door het College van Bestuur met goedkeuring van de Raad van Toezicht (d.d. 22 november 2018) Plaats: Aerdenhout Datum: 19 december

Nadere informatie

BIJLAGE 9. De voorliggende begroting is op basis van de opmerkingen vanuit het DB aangepast.

BIJLAGE 9. De voorliggende begroting is op basis van de opmerkingen vanuit het DB aangepast. BIJLAGE 9 Aan: Bestuur SWV passend primair onderwijs Haaglanden Van: Michel van Dongen en Rick de Wit Datum: 27 maart 2017 Betreft: (Meerjaren)begroting 2017-2021, incl. toelichting In het AB van 27 januari

Nadere informatie

Grootboekrekeningen SKPO

Grootboekrekeningen SKPO 12110 Gebouwen 12111 Afschrijving gebouwen 12210 Machines en installaties 12211 Afschrijving machines en installaties 12220 Meubilair 12221 Afschrijving meubilair 12230 Schoolmeubilair 12231 Afschrijving

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES Juni 2014 JAARVERSLAG; PROCES Maart t/m Mei: voorbereiding jaarafsluiting Mei: accountantscontrole Juni: opstellen bestuursverslag

Nadere informatie

VERSLAG van de 141e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 141e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 141e vergadering van de GMR Datum: Maandag

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 29577 Onderzoeksnummer : 282182 Edocs

Nadere informatie

nr. Betreft: Begroting 2011 en Meerjarenbegroting

nr. Betreft: Begroting 2011 en Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Onderwijs Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug T.a.v. mevrouw EJ.van Oostrum Raadhuisplein 2 3941JT Doorn Laan van Vollenhove 2935 376 AK Zeist Postbus

Nadere informatie

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur 1. De Werf kijkt vooruit De Werf is een algemeen bijzondere basisschool die onderwijs verzorgt

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 Raadsstuk Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/2015 2018/2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 1. Inleiding De gemeenteraad is bevoegd om vast te stellen dat Stichting Dunamare Onderwijsgroep

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Bijlage 8 Specificaties begroting

Bijlage 8 Specificaties begroting Bijlage 8 Specificaties begroting Specificatie baten 1. Rijksbijdragen: lichte ondersteuning Gebaseerd op aantal leerlingen basisonderwijs x normbedrag 156,-. De ontwikkeling van het leerling basisonderwijs

Nadere informatie

Rapportage Derde Kwartaal 2018

Rapportage Derde Kwartaal 2018 Rapportage Derde Kwartaal 2018 Derde kwartaalrapportage 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Leerlingenaantallen... 4 Ziekteverzuim... 7 3. Financiën... 8 Exploitatie tot en met september 2018... 8 Prognose

Nadere informatie

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd.

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd. ijrd aan: ^ U,^XJUAO^ #OI Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP Nr. Afd Ctess.nr.. \ Q

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2015 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

BEGROTING. status: goedgekeurd door de OTR

BEGROTING. status: goedgekeurd door de OTR BEGROTING 2015 2016 status: goedgekeurd door de OTR 2 Inhoud 1 Begroting SWV Passend Onderwijs PO Friesland 21.01 5 Kader 5 Grondslagen bekostiging 6 2 Staat van baten en lasten 6 3 Toelichting op diverse

Nadere informatie

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Auteur: Datum: November 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave H1. Onderzoek... 3 H2. Bevindingen... 3 H3. Interne risicobeheersings- en

Nadere informatie

Meerjarenbegroting

Meerjarenbegroting Meerjarenbegroting 2013-2017 Opgesteld door: Trees Galama en Ingeborg Stegeman Datum: 18 november 2013 Versie: versie 1.0 Route: BT: DO:12.11.2013 GMR:12.11.2013 Bestuur: 19.11.2013 18.12.2013 Vastgesteld

Nadere informatie

1 begroting 2018 en raming 2019, 2020 en 2021 versie 2.0

1 begroting 2018 en raming 2019, 2020 en 2021 versie 2.0 Betreft meerjarenbegroting 2018, ramingen 2019, 2020 en 2021 Van College van Bestuur Aan Directieoverleg Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad Raad van Toezicht d.d. 27-11-2017 vastgesteld door het College

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 2 e tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 3-7-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o. 4523240/40269 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar

Nadere informatie

Managementrapportage 2016

Managementrapportage 2016 Managementrapportage 26 a. LEERLINGAANTALLEN Leerlingaantal 25 Regulier LWOO PRO VAVO TG Elders les Gecorrigeerd Begroting 2629 Financiële kaders (dec 26) Leerlingaantal 26 Regulier LWOO PRO VAVO TG Elders

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting SMART Limburg 4513635/41891

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting SMART Limburg 4513635/41891 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting SMART Limburg 4513635/41891 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per 31

Nadere informatie

3.1 Rijksbijdragen 3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies 3.5 Overige baten 3.1.1 Rijsbijdrage OCW 3.1.2 Overige subsidies OCW 3.2.1 Gemeentelijke bijdragen en subsidies 3.5.1 Verhuur 3.5.2 Detachering

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel De heer P. Haverkamp Coördinator Samenwerkingsverband Meppel, 4 februari 2016 Industrieweg

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 22453 Onderzoeksnummer : 279804 Datum onderzoek : februari

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nummer 2017/39

RAADSVOORSTEL. Nummer 2017/39 Nummer 2017/39 datum raadsvergadering : 12 oktober 2017 onderwerp : Jaarrekening 2016 Stichting Openbaar Onderwijs Primair (OOP) portefeuillehouder : M.C. van der Weele datum raadsvoorstel : 5 september

Nadere informatie

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 De begroting 2014 sluit met een voordelig saldo van 40.000. In de begroting 2014 is een taakstelling van circa 1,2 miljoen opgenomen waarvan een bedrag van circa 0,9 miljoen concreet ingevuld

Nadere informatie

Vervangingsbeleid. Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs

Vervangingsbeleid. Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs Vervangingsbeleid Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs In het verzuimbeleid worden maatregelen beschreven om verzuim te voorkomen (preventief beleid) en als het zich

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 79003 Onderzoeksnummer : 288226 edocs nummer : 4815988 Datum

Nadere informatie

Activiteitenplan en begroting GMR. schooljaar 2014-2015.

Activiteitenplan en begroting GMR. schooljaar 2014-2015. Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad Stg. St.-Christoffel Activiteitenplan en begroting GMR schooljaar 2014 2015. Datum: 1 mei 2014. Activiteitenplan en begroting GMR schooljaar 2014-2015. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

BEGROTING - CSG DE WAARD LIQUIDITEITSBEGROTING 2017 T/M 2020 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

BEGROTING - CSG DE WAARD LIQUIDITEITSBEGROTING 2017 T/M 2020 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND BEGROTING - CSG DE WAARD LIQUIDITEITSBEGROTING 2017 T/M 2020 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 1 1.1 Inleiding... 1 1.2 Liquiditeitsbegroting 2017 t/m

Nadere informatie

Rapportage 3 e Kwartaal 2014

Rapportage 3 e Kwartaal 2014 Rapportage 3 e Kwartaal 2014 januari t/m september Versie Datum 0.1 26-11-2014 Bronbestand besproken met R. Rigter, H. van der Wurff en T. Stok 0.2 28-11-2014 Wijzigingen doorgevoerd 0.3 1.0 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën PO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken Financieel verslag Derde Kwartaal 2018 d.d. 13 december 2018 DSW Rijswijk en omstreken AB20181213-6-Vaststellen definitieve rapportage DSW derde kwartaal 2018 1 INLEIDING Voor u ligt de 3e kwartaalrapportage

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Stichting Acis openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard versie Planning & control cyclus Geschreven door: L.J. van Heeren Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 6 februari 2013, na goedkeuring

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Continuïteitsplan. 1. Algemeen

Continuïteitsplan. 1. Algemeen Continuïteitsplan 1. Algemeen Proces van begroten Om de continuïteit op de langere termijn te borgen, zijn we al vele jaren gewend om een begroting en een meerjarenraming op te stellen. Dit betreft altijd

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94316 Onderzoeksnummer : 286673 Datum onderzoek : oktober

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum 4527160/20187 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 79003 Onderzoeksnummer : 285919 edocs nummer : 4719498 Datum

Nadere informatie

Stichting Scholengroep Primato. Begrotingsverslag 2012

Stichting Scholengroep Primato. Begrotingsverslag 2012 Stichting Scholengroep Primato Begrotingsverslag 2012 1. Inleiding Voor u ligt de begroting van de Stichting Scholengroep Primato met betrekking tot het kalenderjaar 2012. De begroting is de financiële

Nadere informatie

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR Datum: Woensdag

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën VO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën VO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën VO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Wat gaat het kosten? Bedragen * 1. Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Integratie-uitkering 3.55 3.55 Bbz24 177 298 12 44.28 4.855-3.173 Bijzondere bijstand en minimabeleid 4.331 4.331 Organisatie (incl.

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o. 4530103/70033 Utrecht, mei 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Notitie. Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017

Notitie. Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017 Notitie Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017 Inleiding Het jaar 2017 is een bijzonder jaar voor onze vereniging. De verenigingen PCOB en Unie KBO zullen zich vanuit één gemeenschappelijk

Nadere informatie

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland Concept Begroting van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland 2006 8 januari 2007 I N H O U D - Voorwoord - Exploitatiebegroting 2006 - Exploitatiebegroting 2006 per soort onderwijs -

Nadere informatie

Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school. Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl

Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school. Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl programma 1. De vrees van de financial in VO en OCW 2. Bedrijfsvoering meer dan financiën 3. Hoe werkt financieel

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spui boulevard 300

Gemeentebestuur Spui boulevard 300 DORDRECHT 0> A an de gemeenteraad Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 13 april 2010 Begrotingsprogramma Werk en Scholing en -thema opgroeien en onderwijs Betreft Jaarrekening 2008

Nadere informatie

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000)

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) Samenvatting resultaat 2014 6.2.1 Domein Service en Samenwerking Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) ICT 275 Niet ingevulde taakstelling 44 Bijdragen projecten derden 32 Vacatureruimte

Nadere informatie

Begroting 2016. Schoolvereniging Agatha Snellen. Utrecht DEFINITIEF

Begroting 2016. Schoolvereniging Agatha Snellen. Utrecht DEFINITIEF Begroting 2016 Schoolvereniging Agatha Snellen Utrecht DEFINITIEF Utrecht, 16 november 2015 1 Inleiding Het bestuur en de directie van de Agatha Snellenschool vinden het belangrijk om open te communiceren

Nadere informatie

Meerjarenbegroting

Meerjarenbegroting Meerjarenbegroting 2016-2019 Versie 1.1 definitief November 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Meerjarenbegroting... 4 1.1 Leerlingaantallen... 4 1.2 Meerjarenbegroting... 5 1.3 Toelichting op het resultaat...

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

Begroting 2018 inclusief Meerjarenbegroting

Begroting 2018 inclusief Meerjarenbegroting 2018 inclusief Meerjarenbegroting 2018-2021 22-11-2017 Stichting OPOS bestuursnr. 41779 Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN 0598 425 644 info@stichtingopos.nl www.stichtingopos.nl Inhoudsopgave Voorwoord...

Nadere informatie

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Werken aan evenwicht 21 maart 2013 Agenda Terugblik vorige bijeenkomst december 2012 Aanpak en prioritering Uitkomsten en effecten voor het komende jaar

Nadere informatie