Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland"

Transcriptie

1 Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Onderwerp: Analyse begroting 2007 Algemeen Hierbij bied ik u de concept-begroting 2007 ter voorlopige vaststelling aan. Op uw verzoek is deze begroting op een eerder tijdstip opgesteld dan in voorgaande jaren. Dit heeft tot gevolg, dat gewerkt moet worden met een ingeschatte loon- en prijsstijgingspercentage en niet kon worden uitgegaan van de meest recente leerlingentelling. Het loon- en prijsstijgingspercentage is bepaald op 2 procent. De rijksvergoedingen zijn gebaseerd op het leerlingenaantal per 1 oktober Inmiddels is het werkelijke loon- en prijsstijgingspercentage door het ministerie bekend gemaakt. Dit percentage bedraagt 1,56 procent en derhalve lager dan het in deze begroting gehanteerde percentage. Het aantal leerlingen per 1 oktober 2006 is thans bekend. Bij de scholen met grote leerlingenafwijking ten opzichte van 1 oktober 2005 is in deze begroting hiermee rekening gehouden. In deze concept-begroting 2007 zijn de cijfers uit de jaarrekening 2005 en de begroting 2006 als vergelijkende cijfers opgenomen. Op deze wijze kunnen in volgende jaren ervaringsgegevens vanuit de jaarrekening worden meegenomen. Baten Bijdrage OC&W De bijdrage OC&W bestaat uit de rijksvergoeding voor de personele kosten alsmede de vergoeding voor de kosten van de materiële instandhouding (lumpsumvergoeding). Voorts bestaat deze OC&W-bijdrage uit rijksvergoedingen waarvoor afzonderlijke beschikkingen zijn afgegeven. Hierbij kan gedacht worden aan de vergoeding voor bestuur en management, personeel- en arbeidsmarktbeleid, achterstandsmiddelen, cultuureducatie e.d. Volledigheidshalve dient hierbij te worden opgemerkt, dat formeel gezien de rijksvergoeding voor personeel- en arbeidsmarktbeleid alsmede de vergoeding voor bestuur en management valt onder de lumpsumvergoeding. De baten en lasten hiervan zijn in deze begroting echter afzonderlijk zichtbaar gemaakt. Ten opzichte van de begroting 2006 is in de begroting 2007 een nieuw vergoedingsbedrag opgenomen t.w.: Eénmalige vergoeding voor de buitenschoolse opvang Naar aanleiding van de motie van van Aartsen/Bos wil het kabinet dat per 1 augustus 2007 alle basisscholen opvang regelen voor kinderen van ouders die hierom verzoeken. Vanaf 1 januari 2007 hebben basisscholen een inspanningsverplichting om zich hierop voor te bereiden. Deze gelden zijn bedoeld voor een inventarisatie alsmede voor het opstellen van een uitvoeringsmodel. Overige overheidsbijdragen Deze bijdrage bestaat uit bijdragen van de gemeente. Hierbij kan met name gedacht worden aan: vergoeding voor de gymnastieklokalen achterstandsgelden (VVE) gemeentelijke bijdrage vakonderwijs gemeentelijke bijdrage schoonhouden (Heemstede)

2 Overige baten De overige baten bestaan voornamelijk uit inkomsten wegens medegebruik van schoollokalen. Ook eventuele ouderbijdragen, detachering personeel en schenking/sponsoring vallen hieronder. Lasten Personeel De in de begroting opgenomen personele lasten worden voornamelijk gedekt uit de rijksvergoeding voor personeel (lumpsumvergoeding). De salariskosten van de algemeen directeur worden betaald uit de vergoeding voor Bestuur en Management (zie hierna). Ook komt er vanuit het Samenwerkingsverband (WSNS) een beperkte personele vergoeding. Personeels- en arbeidsmarktbeleid Conform het bestuursformatieplan en afspraken uit het verleden is een percentage van 30 procent van de vergoeding voor Personeel- en arbeidsmarktbeleid gereserveerd voor personele uitgaven die bovenschools worden geregeld. Deze 30% bedraagt in totaliteit ,--. Uit deze reservering wordt een deel van de navolgende bovenschoolse uitgaven geraamd: Malusregeling vervangingfonds ,-- Storting in voorziening flexbapo ,-- Werving en selectie 2.500,-- Extra periodieken herintreders 5.000,-- Afdracht premie vervangingsfonds ,-- Calamiteiten ,-- Coachingstrajecten 7.500,-- Betaald ouderschapverlof ,-- Arbo-contract ,-- Nascholing ,-- Kosten integraal personeelsbeleid ,-- Totaal ,-- Uit deze opstelling komt naar voren, dat er een tekort is op de 30% van circa ,-- hetgeen aangeeft dat dit percentage feitelijk hoger had moeten zijn. Dit tekort wordt afgedekt door de volgende componenten: Een extra bijdrage van de scholen in de kosten van het ARBO-contract (uit MI-vergoeding) 9.500,-- Bijdrage uit de reserve bestuurlijke krachtenbundeling ,-- Bijdrage uit de reserve schoolbudget ,-- Indien voor een kostendekkend percentage was gekozen, had dit percentage circa 50 procent bedragen. Voor wat betreft de verdeling van kosten op bovenschool dan wel schoolniveau zal de werkgroep financiën met voorstellen komen in het voorjaar van 2007.

3 De vergoeding voor personeels- en arbeidsmarktbeleid is vanaf augustus 2006 uitgebreid met de volgende onderdelen: uitbreiding ondersteunende functie ( 3.433,12 per school) convenant professionalisering ( 41,27 per leerling) schoolbegeleiding ( 19,73 per leerling) In de begroting 2007 zijn deze nieuwe vergoedingen op schoolniveau opgenomen met uitzondering van die voor schoolbegeleiding. De baten en lasten van de schoolbegeleiding zijn vooralsnog bovenschools opgenomen. Administratie, beheer en bestuur alsmede de kosten bovenschools management In de begroting 2007 zijn onder algemeen de baten en de lasten voor dit onderdeel opgenomen. Als vergoeding is hiervoor opgenomen: Rijksvergoeding Beheer en bestuur ,-- Rijksvergoeding Bestuur en management ,-- Totaal ,-- Tegenover deze baten staan de navolgende lasten: Kosten Administratiekantoor ,-- Accountantskosten ,-- Contributies ,-- Kosten salarisverwerking (CASO) ,-- Overig ,-- Kosten algemene directie (incl.huisv.) ,-- Bureau en bestuurskosten ,-- Totaal ,-- De bovenschoolse directie wordt volledig bekostigd door de rijksvergoeding Bestuur en management. Het uiteindelijk tekort van ruim ,-- kan worden gedekt uit: Bruidsschat ,-- Rentebaten ,-- Huisvesting In de begroting 2007 zijn de onderhoudsuitgaven voor huisvesting op hetzelfde niveau geraamd als de inkomsten. In de meerjarenbegroting naar aanleiding van de meerjarenplannen onderhoudsplannen liggen de kosten aanzienlijk hoger. De energiekosten blijven bij een aantal scholen een bron van zorg. Op basis van de schoolbegrotingen over 2007 valt met name de overschrijding op de Voorwegschool op. Deze overschrijding wordt geraamd op circa ,--. De situatie bij STOPOZ op het gebied van huisvestingszaken wijkt niet af van de landelijke problematiek. Uit onderzoek dat de minister van onderwijs eerder dit jaar heeft laten uitvoeren blijkt dat er alleen al op het terrein van onderhoud een jaarlijks tekort is van 40

4 miljoen euro. Daarnaast wijzen de besturenorganisaties erop dat als gevolg van de stijgende energiekosten, de hoge kosten van het onderwijsleerpakket en noodzakelijke verbouwingen door de ondervernieuwingen er vele miljoenen extra nodig zijn. De besturenorganisaties hebben op 6 oktober jongsleden hierover een brief gestuurd naar de vaste kamercommissie onderwijs van de tweede kamer. Dit neemt echter niet weg, dat zo lang er geen extra rijksmiddelen beschikbaar komen dit voor vele besturendus ook voor STOPOZ een probleem blijft. Overige instellingslasten Bij overige instellingslasten gaat het om inventaris en apparatuur (bijvoorbeeld meubilair, computerapparatuur). Leermiddelen/inventaris/ict In de begroting 2007 is rekening gehouden met de ramingen uit de inmiddels geactualiseerde meerjaren investeringsplannen van de directeuren voor deze onderdelen. Vanaf 2006 wordt op de aanschaffingen/investeringen groter dan 1.000,-- afgeschreven. Rentebaten De geraamde rentebaten in 2007 zijn beduidend hoger dan de ramingen in Dit heeft te maken met een verwachte hogere opbrengst als gevolg van de resultaten over Saldi exploitatie Zoals hiervoor reeds is aangegeven kan de begroting 2007 sluitend worden gepresenteerd. Eventuele voor- of nadelen zijn als resultaat geboekt en worden ten gunste of ten laste van de reserves gebracht. Algemeen beeld De begroting kan sluitend worden gepresenteerd omdat de lasten veelal zijn afgeleid van de beschikbare baten en eventuele tekorten worden gedekt uit de nog aanwezige reserves of uit de bruidsschatregeling. Indien alle noodzakelijke of gewenste uitgaven in deze begroting zouden worden opgenomen, zou het begrotingsbeeld er anders hebben uitgezien. Immers op het gebied van onderhoud zou eigenlijk meer geld in deze begroting moeten worden opgenomen. Het uitgavenniveau voor het onderhoud is zoals hiervoor aangegevenvolledig afgeleid van de desbetreffende baten. Op grond van de meerjarenbegroting voor onderhoud zou jaarlijks structureel ,-- extra benodigd zijn. Het noodzakelijke onderhoud kan niet onbeperkt naar latere jaren worden doorgeschoven. Uiteindelijk zal dat uitmonden in achterstallig onderhoud met veelal hoge kosten van herstel. Geconcludeerd kan worden dat uit deze begroting de volgende tekorten naar voren komen: Bovenschoolse kosten ,-- Kosten administratie, beheer en bestuur (incl. AD) ,-- Huisvestingskosten ,-- Totaal overschrijding ,-- Zoals uit deze analyse verder naar voren komt kan dit tekort met uitzondering van het tekort op de huisvestingskosten- thans nog worden gedekt uit bestaande reserves of uit de bruidsschatregeling. Zoals bekend loopt de bruidsschatregeling in 2009 af en zijn de reserves niet onuitputtelijk. Er zal derhalve een voorziening huisvesting moeten worden getroffen om deze noodzakelijke kosten te dekken.

5 Met het oog op het vorenstaande lopen met de betrokken gemeenten besprekingen over de vergoeding van de overschrijdingen op onderhoud. Ook wordt met de directeuren de kosten van de scholen op bovenschools niveau in kaart gebracht. Deze kosten worden vanuit het budget personeels- en arbeidsmarkt knelpunten betaald. Daarnaast zal op bestuursniveau een weerstandsreserve moeten worden opgebouwd. De commissie financiën brengt de risico s begin 2007 in kaart zodat over de hoogte van het bedrag uitspraken kunnen worden gedaan. Indien voor deze financiële knelpunten via genoemde besprekingen oplossingen worden gevonden, blijft de overschrijding op administratie, beheer en bestuur het belangrijkste probleem voor het schoolbestuur. Dit probleem gaat echter vanaf 2010 spelen wanneer deinkomsten uit de bruidsschatregeling wegvallen. Overigens dient hierbij te worden opgemerkt dat ook landelijk gezien de vergoeding voor administratie, beheer en bestuur zwaar tekort schiet. Uit de thans gepresenteerde begroting kan derhalve worden geconcludeerd, dat deze op zich sluitend is maar dat er maatregelen nodig zijn om de in deze analyse genoemde tekorten ongedaan te maken. Voorgesteld wordt: 1. Deze begroting voor kennisgeving aan te nemen. 2. Deze begroting te zenden aan de betrokken gemeenten 3. Deze begroting ter advisering in te zenden aan de GMR. 4. De individuele schoolbegrotingen ter advisering te zenden aan de MR van de desbetreffende scholen. 5. Nadat het advies van GMR en de MR van de individuele scholen is ingewonnen deze begroting definitief vast te stellen. Haarlem, 6 december 2006 Rob Petersen

Jaarverslag 2005. Financiële positie en financiële risico s

Jaarverslag 2005. Financiële positie en financiële risico s Jaarverslag 2005 Algemeen Het is voor de eerste keer dat er een jaarrekening ten behoeve van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland(STOPOZ) kan worden gepresenteerd. Dit betekent, dat

Nadere informatie

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15 Herziene Begroting 2 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 5 A. Herziene Begroting - O2A5 7 B. Toelichting 1. Algemeen 8 2. Baten 8 3. Lasten 10 4. Financiële baten en lasten 11 5. Exploitatie deelbegrotingen:

Nadere informatie

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018 Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Bezoekadres Leeuwerikstraat 6 2352 ER Leiderdorp tel. 071 589 03 85 Postadres Postbus 104 2350 AC Leiderdorp Geacht College van B&W Geachte leden

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland Concept Begroting van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland 2006 8 januari 2007 I N H O U D - Voorwoord - Exploitatiebegroting 2006 - Exploitatiebegroting 2006 per soort onderwijs -

Nadere informatie

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015.

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015. SOPOH Begroting 2015 Bijgestelde van De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Begroting 2015 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Begroting SOPOH 2012

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 Raadsstuk Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/2015 2018/2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 1. Inleiding De gemeenteraad is bevoegd om vast te stellen dat Stichting Dunamare Onderwijsgroep

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2014 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

Totaal baten

Totaal baten A.1.2 Staat van Baten en Lasten Begroot Begroot Werkelijk Werkelijk Werkelijk Werkelijk 3 Baten 3.1 Rijksbijdragen 741.960 707.000 704.554 697.256 717.366 685.526 3.2 Overige bijdragen en subsidies 8.740

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen CURSUSJAAR 2013-2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden

Nadere informatie

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening Raadsvergadering d.d. 24 februari 2005. ----------------------------------------------- Voorstel nr. 25/05. ----------------------------------------------- Onderwerp Voorlopige vaststelling overschrijdingsuitkering

Nadere informatie

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6806 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 26 november 2010 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd.

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd. ijrd aan: ^ U,^XJUAO^ #OI Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP Nr. Afd Ctess.nr.. \ Q

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

De financiële, personele, de huisvesting en salarisadministratie is uitbesteed aan het administratiekantoor OSK.

De financiële, personele, de huisvesting en salarisadministratie is uitbesteed aan het administratiekantoor OSK. Jaarverslag A.1. Algemene informatie Kernactiviteiten Het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland is het bevoegd gezag over tien basisscholen in de regio Zuid-Kennemerland.

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 05-12-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007.

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Aan de Raad, Heerhugowaard, Beknopt voorstel Het jaarverslag 2005 van de

Nadere informatie

8 mi 2010. Wij hechten zeer aan een goede relatie met onze GMR en blijven daarom met hen in dialoog.

8 mi 2010. Wij hechten zeer aan een goede relatie met onze GMR en blijven daarom met hen in dialoog. 8 mi 21 StichtiTig Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Postbus 8 23 RV Haarlem T 23-543 18 F 23-543 191 Bezoekadres: Richard Holkade 14-16 te Haarlem Mail info@stopoz.nl www.stopoz.nl Aan het

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012 MANAGEMENTRAPPORTAGE Januari t/m September 2012 Stichting OPOCK blad 1 van 5 FINANCIËLE MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode januari t/m september 2012 Inleiding / algemeen Hierbij bieden wij u de managementrapportage

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Oost-Groningen CURSUSJAAR 2010-2011 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden financiering

Nadere informatie

18 Begroting. Begroting

18 Begroting. Begroting 18 Begroting In deze bijlage wordt de begroting van samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei toegelicht. Het gaat hier niet om de basisbekostiging van alle scholen, maar alleen over de ondersteuningsbekostiging

Nadere informatie

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs 112.002364 2 6 JULI Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs T 0226 357230 W www.stichtingallure.nl E info@stichtingalture.nl Gemeente Koggenland T.a.v. college van burgemeester

Nadere informatie

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1 Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013 Conceptversie 1.1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Exploitatie tweede kwartaal 2013 en prognose exploitatie 2013 4 3. Toelichting exploitatie tweede kwartaal

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 3-7-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2017... 3 1.3 Toelichting op de begroting 2017... 7

Nadere informatie

Begroting SKPO Eindhoven e.o.

Begroting SKPO Eindhoven e.o. Begroting SKPO Eindhoven e.o. 2016 Inhoudsopgave Bovenschoolse begroting en schoolbegroting... 3 Inleiding... 3 Planning en control... 3 De bovenschoolse begroting... 3 De bovenschoolse organisatie en

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden

Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden In dit document laten wij u met een aantal voorbeelden zien op welke wijze het Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning besteed

Nadere informatie

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014 BASISSCHOLEN < EEN N H E L D E R MEE l\werf ONTWERPBEGROTING 2015 september 2014 Toelichting bij ontwerpbegroting 2015 toelichting bij ontwerpbegroting 2Ü15 - pagina 2 1 - Inleiding. De ontwerpbegroting

Nadere informatie

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Toelichting bij de begroting 2012 en het meerjarenoverzicht 2010-2016 Algemeen De begrotingen zijn taakstellend

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel Mevrouw R. Vrolijk Coördinator SWV Meppel, 29 september 2016 Industrieweg 15-20 Postbus

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Oranjevereniging Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 7

Oranjevereniging Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 7 JAARREKENING 2018 Katwijk, 6 februari 2019 Pagina: 1 van 7 Jaarrekening 2018 Het verenigingsjaar 2018 is afgesloten met een negatief resultaat van 256,= Het werkelijke resultaat kan als volgt worden vergeleken

Nadere informatie

MJB ' 0 M M h COLLEGE GROTIUS. Gescand archief datum

MJB ' 0 M M h COLLEGE GROTIUS. Gescand archief datum MJB 2016-2018 Gescand archief datum ' 0 M M h GROTIUS COLLEGE Meerjaren begroting 2015-2018 Staat van baten en lasten MJB 2015-2018 2015v 2016 2017 2018 3 Baten 3.1 Rijksbijdrage 0,C & W 10.944.095 11.640.036

Nadere informatie

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 De begroting 2014 sluit met een voordelig saldo van 40.000. In de begroting 2014 is een taakstelling van circa 1,2 miljoen opgenomen waarvan een bedrag van circa 0,9 miljoen concreet ingevuld

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

GMR mei 2007. 1. Inleiding

GMR mei 2007. 1. Inleiding GMR mei 2007 1. Inleiding De doelstellingen voor vandaag: 1. Verhelderen van de relatie tussen de SKPO aansturingsvisie, de rol van de verschillende organisatielagen en rol van de staf. 2. Het budget voor

Nadere informatie

15-2 Wat is het werkelijke aantal die relevant zijn voor de exploitatie 2010, uitgangspunt was in de begroting 761.

15-2 Wat is het werkelijke aantal die relevant zijn voor de exploitatie 2010, uitgangspunt was in de begroting 761. Pagopm nr. Beoordeling begroting Johan de Witt Gymnasium 2010 4-1 Cijfermatig sluit de begroting 2010 met een verwacht voordelig resultaat van circa 71.000,00. Ten opzichte van de jaarrekening 2008 (voordelig

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 051113/A05 afdeling: Welzijn Onderwerp: huisvestingsprogramma

Nadere informatie

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Auteur: Datum: November 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave H1. Onderzoek... 3 H2. Bevindingen... 3 H3. Interne risicobeheersings- en

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Begroting Meerjarenraming

Begroting Meerjarenraming Begroting 2017 en Meerjarenraming 2018-2021 Begroting 2017, raming 2018-2021 Pagina 1 Inhoudsopgave Begroting 2017 Staat van baten en lasten begroting 2017 3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Bijlage 2 bij managementstatuut verantwoordelijkheidsverdeling

Bijlage 2 bij managementstatuut verantwoordelijkheidsverdeling Bijlage 2 bij managementstatuut verantwoordelijkheidsverdeling Werkdocument schematisch overzicht verantwoordelijkheidsverdeling tussen bestuur algemene directie en schooldirecties Begrippenverklaring

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2016

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2016 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2016 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2015 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DRONTEN

PROTESTANTSE GEMEENTE DRONTEN Toelichting op de begroting 2019 College van Kerkrentmeesters, 1 oktober 2018. voor deze Ben Versluis penningmeester Protestantse Gemeente te Dronten BATEN Begroting Begroting Werkelijk Begroting Werkelijk

Nadere informatie

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand...

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand... Financiële Najaarsrapportage 2014 Inhoud 1. Inleiding.... 2 2. Samenvatting:... 3 3. Begroting... 5 4. Financiële tussenstand... 6 5. Toelichting op Financiële Tussenstand... 7 LASTEN... 7 1. Personeelskosten

Nadere informatie

Toelichting bij de jaarrekening 2007

Toelichting bij de jaarrekening 2007 Toelichting bij de jaarrekening 2007 De jaarrekening 2007 sluit met een positief saldo van 61.886. De begroting 2007 ging uit van een positief resultaat van 15.265. Hierna volgt een toelichting op het

Nadere informatie

Vaststelling programma s van eisen basisonderwijs voor het jaar 2002

Vaststelling programma s van eisen basisonderwijs voor het jaar 2002 OCenW-Regelingen Regeling ter uitvoering van artikel 113 van de Wet op het primair onderwijs Bestemd voor: gemeenten en bevoegde gezagsorganen. Algemeen verbindend voorschrift Datum: 15 oktober 2001 Kenmerk:

Nadere informatie

Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs

Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs Inleiding In de kadernota 11 zijn een aantal bestuursopdrachten vastgesteld, o.a. de bestuursopdracht onderwijs waarin

Nadere informatie

Begroting 2018 SWV - ODP

Begroting 2018 SWV - ODP Begroting 2018 SWV - ODP 8 december 2017 Inhoudsopgave Samenwerkingsverband Schiedam Vlaardingen Maassluis Onderwijs dat past pagina Begroting 2018 op hoofdlijnen 3 Specificatie baten en lasten 4 Meerjarenraming

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41814 Onderzoeksnummer : 284469 Edocsnummer : 4910737

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor voortgezet onderwijs Winkler Prins

het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor voortgezet onderwijs Winkler Prins Nummer: 2013R0014 Afdeling: Samenleving GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 25 februari 2013 Veendam, 22 januari 2013 Onderwerp: het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

JAARREKENING D66 AMERSFOORT

JAARREKENING D66 AMERSFOORT JAARREKENING D66 AMERSFOORT 2013 Voorwoord Geachte leden van D66 afdeling Amersfoort, Hierbij heb ik het genoegen om u de jaarstukken over 2013 aan te bieden, met daarbij een korte toelichting. De kascommissie

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering 6 december 2018

Notulen MR-vergadering 6 december 2018 Notulen MR-vergadering 6 december 2018 Aanwezig: Oudergeleding MR: Sergio, Ellen Teamleden MR: Yvonne, Margo Voorzitter: Sergio Notulist: Margo Directie : Rob Afwezig ; Joke actiepunten Wie Status Folder

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016

Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016 Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016 INLEIDING De begroting van de Kerk voor het jaar 2016 is door de Algemene Kerkenraad voorlopig

Nadere informatie

Management statuut. Maart 2014

Management statuut. Maart 2014 Management statuut Maart 2014 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING... 3 2. WIE IS WAARVOOR VERANTWOORDELIJK?... 4 2.1 ALGEMEEN... 4 2.2 BELANGENBEHARTIGING EN VERTEGENWOORDIGING... 4 2.3 PLANVORMING... 4 2.4 FINANCIEEL

Nadere informatie

Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland . 2 Inhoudsopgave B. Balans en Staat van Baten en Lasten 5 B1. Grondslagen voor de jaarrekening 7 B2. Balans per 31 december 2010

Nadere informatie

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: 1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Someren 2015 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014 Inrichting financiële functie Klaar voor de start 19 mei 2014 Els Verschure (Infinite Financieel) Erik de Vries (DUO) Programma Introductie bemensing bedrijfsvoering Financieel management en beheer Wie

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede.

Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet, delen wij u het volgende mede. Gemeente fi Bergen op Zoom RMD1-21 ^^^H kaadsmededelma Datum 1 1 FEB. 21 Nr. RMD1-21 Van Aan Kopie aan Onderwerp Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Begroting 21 stichting Sam< Contactpersoon:

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Raadsvoorstel *Z03CD89FFA8* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35503 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Inleiding Beverwijk neemt samen met de gemeenten van de RMC (Regionaal

Nadere informatie

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel.

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gedeputeerde Staten van Fryslan Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Datum 18 december 2014 Betreft Begroting

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Gedeputeerde Staten Aan de raden van de se gemeenten. Gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE OVERVEEN Uw contactpersoon mw. W.J.C. de Wit-Scholten AD/KAB/IBT Telefoonnummer

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spui boulevard 300

Gemeentebestuur Spui boulevard 300 DORDRECHT 0> A an de gemeenteraad Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 13 april 2010 Begrotingsprogramma Werk en Scholing en -thema opgroeien en onderwijs Betreft Jaarrekening 2008

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Postbus 8 23 RV Haarlem T 23-543 18 F 23-543 191 Bezoekadres: Richard Holkade 14-16 te Haarlem Mail info@stopoz.nl www.stopoz.nl Aan Burgemeester

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING 2019 T/M 2023

MEERJARENBEGROTING 2019 T/M 2023 MEERJARENBEGROTING 2019 T/M 2023 Versie: 05.12.18 Voorlopig vastgesteld door het Bestuur op 27 november 2018 Goedgekeurd door de Algemene Vergadering op 11 december 2018 Vastgesteld door het Bestuur op

Nadere informatie

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV.

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV. VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 14 juni 2011 Datum B&W besluit 26 april 2011 Portefeuillehouder B. Manders Behandelend ambtenaar C. van Hoorn Onderwerp:

Nadere informatie

Reality check begroting 2013

Reality check begroting 2013 Reality check begroting 2013 26-4-2013 Stichting BOOR 1 Conclusie De gemeente Rotterdam heeft op 14 februari 2013 de begroting 2013 van stichting BOOR (hierna: BOOR) goedgekeurd. Hierbij is een aantal

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING (concept)

BEGROTINGSWIJZIGING (concept) BEGROTINGSWIJZIGING (concept) Gemeenschappelijke Regeling Provincie Dienstjaar Wijziging GGD Midden-Nederland Utrecht 2013 nr. 2 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Midden-Nederland,

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

Aan de Raad. 1 Alle scholen die vallen onder de Opron doen mee aan het project duurzaam leren. Ambitie van

Aan de Raad. 1 Alle scholen die vallen onder de Opron doen mee aan het project duurzaam leren. Ambitie van Aan de Raad. No. : 13/11. Muntendam : 2 december 2011. Onderwerp : Jaarrekening en jaarverslag 2010 OPRON. ------------------------------------------------------ 1. Inleiding De Scholengroep Opron voor

Nadere informatie

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening Aldus vastgesteld in de vergadering

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening Aldus vastgesteld in de vergadering Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening 2011 Aldus vastgesteld in de vergadering de secretaris de voorzitter Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-085 Registratiekenmerk: Onderwerp: Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs Korte inhoud: De overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs leidt tot

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 293 Primair Onderwijs Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

Begroting (regulier + transitie) 2014

Begroting (regulier + transitie) 2014 Begroting (regulier + transitie) 2014 REGULIER Begroting 2014 KOSTEN Kapitaallasten grootboekrekening 4601 Afschrijving verbouwing 8.342,44 4602 Afschrijving inventaris 2.253,28 4603 Afschrijving computers

Nadere informatie

SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016

SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016 SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016 Stichting Hoogvliegers (SHV) Stichting Ambulancevliegtuig (SAV) Status Begroting 2016 In bewerking bij penningmeester en administratiekantoor In concept gereed, ter goedkeuring

Nadere informatie

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR Eerst kiezen, dan delen Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR (G)MR en financieel management Wettelijk kader en relevantie Project Eerst kiezen, dan delen Praktijk: begroting 2013 Relevantie

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën PO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Conceptbegroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Conceptbegroting 2018 4 2 Toelichting op de conceptbegroting

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2016... 3 1.3 Toelichting op de begroting

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting December 2017 Susanne de Wit Bestuursbegroting 2018-2021 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord...2 Werkwijze en opbouw begroting 2017-2019...3 (Meerjaren) bestuursformatieplan...4 Bovenschoolse budgetten...7

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie