Stichting Scholengroep Primato. Begrotingsverslag 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Scholengroep Primato. Begrotingsverslag 2012"

Transcriptie

1 Stichting Scholengroep Primato Begrotingsverslag 2012

2 1. Inleiding Voor u ligt de begroting van de Stichting Scholengroep Primato met betrekking tot het kalenderjaar De begroting is de financiële vertaalslag van het beleid binnen de Stichting Scholengroep Primato. Alvorens de exploitatiebegroting 2012 te presenteren, wordt algemene informatie verstrekt over de organisatie. Daarna wordt stilgestaan bij de uitgangspunten die bij het opstellen van de begroting zijn gehanteerd. Ook wordt aandacht besteed aan de beleidsvelden Personeel, Onderwijs, Huisvesting en Financiën. In de bijlagen volgen de specificaties van de baten en lasten, alsmede de meerjarenbegroting over de jaren 2013, 2014 en Wij danken de medewerkers van Primato voor de inzet bij de totstandkoming van deze begroting. 2. Algemene informatie Juridische structuur. De Stichting Scholengroep Primato (bevoegd gezagsnummer 41814) is met ingang van 1 augustus 2008 een zelfstandige stichting. Het stichtingsbestuur bestaat uit een 5-tal leden. De bestuursfilosofie is het besturen op hoofdlijnen. De verdeling van de taken en bevoegdheden tussen bestuur, algemene directie en directeuren is vastgelegd in het managementstatuut. Organisatiestructuur De Stichting Scholengroep Primato heeft 9 brinnummers (14 vestigingen) in het basis onderwijs en 1 brinnummer (2 vestigingen) in het speciaal basis onderwijs. In het basisonderwijs is 1 school met 3 vestigingen, twee scholen hebben twee vestigingen. Naast de directeur van de school hebben de vestigingen een eigen vestigingsleider. De s.b.o. school heeft ook 2 vestigingsleiders.

3 Naam school Brinnummer Sector Obs Anninksschool 15JC PO BS 't Schoppert 15XP PO OBS Drienermarke 15ZP PO Daltonschool Hengelo Zuid 16BH PO Waarbeekschool 16CV PO OBS De Piramide 16IE PO BS De Timp 16KN PO BS De Meent 16LR PO Europaschool 23RX PO SBO De Stiepel 19TD PO

4 Het onderwijskundig leiderschap is de verantwoordelijkheid van de directeur van de school. De algemene directie wordt uitgeoefend door een algemeen directeur. De algemeen directeur heeft ondersteuning van een aantal medewerkers, waaronder een controller en een P&O adviseur. Daarnaast zijn de operationele personele en financiële taken uitbesteed aan een administratiekantoor. De medewerkers zijn aangesteld conform de CAO-PO. Het onderhoud van de scholen wordt verricht door medewerkers van de afdeling Bouwservice en Faciliteiten van de sector Stedelijk Beheer. Maandelijks is er een directieberaad waar alle beleidszaken aan de orde komen. Tijdens dit beraad worden beleidsvoornemens besproken, uitgezet beleid geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. De formele status van dit beraad is een adviesorgaan aan de algemeen directeur. De algemene directeur heeft maandelijks overleg met het bestuur over het te voeren beleid. Er is een GMR bestaande uit 2 vertegenwoordigers per school (1 ouder en 1 personeelslid). Naast de wettelijk verplichte adviezen/verzoeken om instemming, worden iedere GMR vergadering door de algemene directeur de actuele ontwikkelingen en het gevoerde beleid aan de orde gesteld. Ook de vergaderingen van het dagelijks bestuur (DB) van de GMR worden bijgewoond door de algemeen directeur. Op schoolniveau voert de algemene directeur gesprekken met de school directeur m.b.t. de schoolontwikkeling. Kernactiviteiten Visie Elk kind in Hengelo, ongeacht ras, geloof of levens overtuiging heeft recht op kwalitatief hoogwaardig onderwijs, waarin de basis wordt gelegd voor volwaardig burgerschap. Missie Het openbaar primair onderwijs in Hengelo draagt zorg voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs, verspreid over diverse, goed bereikbare locaties. "'Keuze in kwaliteit, kansen voor ieder kind".

5 Doel Het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs in Hengelo, met een duidelijk herkenbaar profiel in een financieel solide setting, met een sterke positie in het lokale onderwijsveld. Subdoelen Het duidelijk zichtbaar maken van de eigen identiteit en het daaraan gestalte geven. Het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs in professionele organisaties. Het zorgdragen voor financieel gezond openbaar primair onderwijs. Het zorgdragen voor het verkrijgen en behouden van een sterke positie van het openbaar primair onderwijs in het Hengelose onderwijsveld. Kenmerken Openheid Primato is trots op de eigen identiteit (afspiegeling van de Hengelose samenleving) en wij stralen dit uit naar ouders, leerlingen en derden. Kwaliteit Primato heeft een hoog kwaliteitsniveau op het gebied van de onderwijs inhoud, pedagogisch klimaat, zorg voor personeel en leerlingen, bereikbaarheid en veiligheid. Diversiteit Primato heeft een diversiteit aan onderwijsconcepten, waardoor elk kind in de voor haar/hem meest effectieve leeromgeving kan worden geplaatst. Ontwikkelend/vernieuwend Primato is een pro-actieve organisatie met een dynamische en ambitieuze uitstraling. Toekomstgericht Primato is alert en adequaat op relevante maatschappelijke ontwikkelingen.

6 3. Algemene uitgangspunten voor de begroting 2012 In de uitwerking van de begroting 2012 is uitgegaan van ongewijzigd beleid van de overheid ter zake de brinnummers. Onder de huidige wetgeving dient een brin (lees school), indien de school voor 3 jaar onder de norm blijft van 156 LL, te worden opgeheven. Dit gaat voor een aantal scholen binnen Primato op. Echter het OCW is voornemens deze termijn te verlengen met 2 jaar tot een termijn van opheffing van 5 jaar. Dit voornemen is nagenoeg zeker. Wij volgen dit voornemen in de uitwerking en uitgangspunten voor de begroting 2012 en gaan dus uit van handhaving van de 9 brinnummers voor basis onderwijs en 1 brinnummer voor speciaal basis onderwijs (zie ook onderdeel organisatiestructuur ). Algemeen De bekostiging van het primair onderwijs is gebaseerd op een normstelsel waarbij het leerlingenaantal op teldatum 1 oktober van belang is.

7 In onderstaande tabel zijn de leerlingaantallen op de voor de begroting 2012 van belang zijnde teldata weergegeven. Naam school Anninksschool t Schoppert Drienermarke Daltonschool Hengelo Zuid Waarbeekschool De Piramide De Timp De Meent Europaschool Totaal basisonderwijs De Stiepel Totaal aantal leerlingen per teldatum

8 Baten en personele bekostiging In de begroting voor het kalenderjaar 2012 is rekening gehouden met de lumpsumvergoeding zoals die voor het schooljaar door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is vastgesteld, gebaseerd op het leerlingenaantal per 1 oktober 2010 en 1 oktober De personele bekostiging is gebaseerd op schooljaren. Voor 2012 is het leerlingenaantal per 1 oktober 2010 voor 7/12 deel (van januari tot augustus 2012) bepalend voor de te ontvangen lumpsumvergoeding. 5/12 deel (vanaf augustus tot en met december 2012) is gebaseerd op het leerlingenaantal van 1 oktober De raming van de salarissen is gebaseerd op de salarisbedragen zoals die per 1 september 2011 gelden en rekening houdend met de trede verhoging per augustus De Stichting Scholengroep Primato is verplicht aangesloten bij het Vervangingsfonds voor alle personeelsleden. Materiële instandhouding De materiële bekostiging is gebaseerd op kalenderjaren. Voor het kalenderjaar 2012 is daarbij het leerlingenaantal per 1 oktober 2011 bepalend voor de te ontvangen vergoeding. Bij de raming van de te ontvangen materiële bekostiging is rekening gehouden met de programma's van eisen zoals door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is vastgesteld. De raming voor materiële lasten is, daar waar mogelijk, gebaseerd op lopende contracten. Waar bekend is rekening gehouden met aangekondigde prijsstijgingen. Alle overige ramingen zijn gebaseerd op ervaringscijfers. 4. Onderwijs, beheer en organisatie Algemeen Vanaf 1 augustus 2008 zijn de rechten en plichten t.a.v. het openbaar primair onderwijs in Hengelo door de gemeente Hengelo overgedragen aan het bestuur van de Stichting Scholengroep Primato. Primato scholen werken waar mogelijk samen. Beleid wordt vastgesteld voor de gehele organisatie. Het ICT-beleid, centrale inkoop, taakbeleid en beloningsbeleid zijn hier voorbeelden van.

9 De Stichting streeft naar een zo compleet mogelijk onderwijsaanbod ( b.v. Montessori, Dalton, Jenaplan, Tomonderwijs en Kunstmagneetschool). Daarnaast wordt er hoog ingezet op "Passend onderwijs" voor zowel kinderen met een ontwikkelingsachterstand (zorgstructuur) als kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong (Masterclass, Leonardo onderwijs). Het Leonardo onderwijs heeft door de hoge kosten vooralsnog en in lijn met voorgaande jaren, een negatieve invloed op het exploitatieresultaat. Primato heeft dit nog niet structureel kunnen invullen, aanvullende middelen moeten worden gevonden vanuit ouders van leerlingen, overheden, bedrijfsleven, schenkingen en subsidies. In 2011 heeft Primato breed ingezet op verdere verbetering van de leeropbrengsten. In het kader van Opbrengstgericht Werken (hierna OGW) is een meerjarig traject ingezet. In 2011 heeft informatieoverdracht en begrip rondom de betekenis van OGW plaatsgevonden, een nulmeting per school is uitgevoerd en een opzet plan van aanpak OGW per school is opgesteld. Vanaf schooljaar zullen de verschillende plannen op schoolniveau worden ingevoerd. Over de uitkomsten en status van de verschillende acties zal driemaandelijks over 2012 worden gerapporteerd aan de algemeen directeur c.q. het bestuur. Personeel Binnen het kader van de ARBO regels is er met de Arbo Unie Oost Nederland een contract afgesloten toegesneden op de gewenste situatie. Accenten hierbij liggen op preventieve aanpak van ziekteverzuim en de bedrijfshulpverlening. Declaraties worden in rekening gebracht op basis van verrichtingen. Het terugdringen van het ziekteverzuim blijft een speerpunt in het personeelsbeleid. Ingeval van ziekte hebben case-managers beschikking over digitale ondersteuning m.b.t. het opstellen van een plan van aanpak en het opstellen van re-integratiedossiers. Voornoemd beleid is met name gericht op het tijdig en zorgvuldig re-integreren van onze medewerkers, met als bijkomend effect een daling van het verzuimpercentage. Een daling van het ziekteverzuim zal leiden tot een minder aantal claims richting het Vervangingsfonds, hetgeen betekent geen malusvergoeding van het Vervangingsfonds aan het eind van het boekjaar. De directeuren hebben in 2011 zich volledig ingezet op goed casemanagement, met als gevolg dat we over het boekjaar 2011 geen malus verwachten. We verwachten over 2012 eveneens geen malusvergoeding.

10 Huisvesting De gebouwen zijn door de gemeente Hengelo in juridisch eigendom overgedragen aan de Stichting Scholengroep Primato. Gelet op het leerlingenaantal zal in de komende jaren moeten worden bezien of het economisch verantwoord is om alle locaties open te houden. Onder regie van de gemeente Hengelo is er in 2011 een onderzoek uitgevoerd om te kijken of samenwerking tussen verschillende schoolbesturen kostenbesparend kan werken op het gebied van onderwijshuisvesting. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voor-, tussen- en naschoolse opvang zullen in toenemende mate het gebruik van de schoolgebouwen intensiveren hetgeen een extra druk zal leggen op de exploitatie. Samen met scholen van de Schaepmanstichting en MarCanT zal de Primato Waarbeekschool in 2013 een nieuw schoolgebouw betrekken in een multifunctionele accommodatie in de Berflo Es. Financiën Bij het opstellen van de begroting 2012 zijn de schooldirecteuren inhoudelijk betrokken geweest. Deze werkwijze doet recht aan de wijze waarop de lumpsumfinanciering bedoeld is: directeuren krijgen op deze manier meer mogelijkheden om de beschikbare schoolbudgetten in te zetten op een wijze die past bij gemaakte, onderwijskundige keuzes. Om voor directeuren inzichtelijk te maken welke kosten er werkelijk op schoolniveau aan de verschillende scholen worden toegeschreven, is afgestapt van de eerder gehanteerde werkwijze waarbij bovenschoolse budgetten beschikbaar werden gehouden voor kosten op schoolniveau. Over een aantal andere kosten is afgesproken die juist wel bovenschools te plaatsen; het gaat hierbij om kostenposten die niet goed op locatie te beïnvloeden zijn zoals BAPO en de vervanging van ouderschapsverlof. Op basis van tussentijdse financiële rapportages opgesteld in 2011, kan worden geconcludeerd dat het begrote tekort over 2011 nagenoeg gerealiseerd zal worden. Op basis van de huidige prognose wordt voor 2011 een tekort voorzien van ca De beperkte overschrijding wordt voornamelijk veroorzaakt door eenmalige kosten die gemaakt dienen te worden als gevolg van het vertrek van de algemeen directeur in onderhavig boekjaar.

11 Jaar Begroting in Realisatie in Verschil in Verschil als % van de totale baten ,8 % ,0 % ,0 % ,7 % * ,2 % * concept-realisatie.

12 Door een sterk verbeterde planning & controlcyclus, zijn we in staat de realisatie adequaat te monitoren. Dit maakt dat we voor 2011 afstevenen op een realisatie die nagenoeg gelijk is aan de begrote cijfers voor Doordat Primato op financieel gebied in control is, kunnen we het, in een eerdere uitgebrachte meerjarenbegroting waarin het boekjaar 2012 is opgenomen, verwachte exploitatieresultaat over 2012 handhaven. De dalende leerling-prognoses voor de komende jaren baart ons zorgen. Dit betekent een verdere te verwachten krimp van de organisatie hetgeen een behoorlijke druk op de organisatie zal leggen als geheel en de leerkrachten in het bijzonder. Daarnaast zijn er andere oorzaken te noemen waarbij de (meerjaren)begroting blijvend onder druk zal staan. In dit kader zijn de volgende interne en externe ontwikkelingen te melden: bezuinigingen van overheidswege op passend onderwijs; de niet-realistische londo - vergoeding; de afschaffing van de groeiregeling op schoolniveau; de extra kosten die gemaakt moet worden om te (blijven) voldoen aan de eisen m.b.t. functiemix; ontoereikende vergoeding ten behoeve van onderhoud en fysieke omstandigheden (achterstallig onderhoud); een personeelsbestand met een hoog gewogen gemiddelde leeftijd, met bijhorende hogere kosten; aflopende bruidsschat-regeling (in 2012 de laatste tranche); inkorting salarisschalen. Ondanks bovengenoemde ontwikkelingen voorzien we voor 2012 een exploitatieresultaat van nihil (break-even). Toch zullen de krimp en bovengenoemde ontwikkelingen ons alert dienen te houden. Op momenten blijven ingrijpende maatregelen nodig, met name in de personele sfeer. Dit betekent o.a. dat tijdelijke contracten niet meer worden verlengd. Primato voert actief beleid om personeel in vaste dienst bij andere (onderwijs)organisaties te detacheren, om op die wijze de personele lasten te verminderen. De effecten van de personele maatregelen zijn schooljaar gerelateerd en krijgen daardoor pas effect per augustus Daarnaast wordt er in 2012 zo minimaal mogelijk geïnvesteerd echter wel met behoud en instandhouding van onderwijskundige kwaliteit.

13 MJB Realisatie Realisatie Begroting Begroting Begroting Begroting Begroting Exploitatiebegroting 3 Baten 3.1 (Rijks)bijdragen OC&W Overige overheidsbijdragen Overige baten Totaal baten Lasten 4.1 Personele lasten Afschrijvingen Huisvestingslasten Overige instellingsl+leermidd Totaal lasten Saldo baten minus lasten Saldo financiële baten en lasten Result. gewone bedrijfsuitoefening Buitengewone bedrijfsvoering Saldo exploitatie

Stichting Scholengroep Primato

Stichting Scholengroep Primato Stichting Scholengroep Primato Toelichting op de begroting 2014 Harry Gerichhausen/Wim Oude Vrielink Oktober 2013 Toelichting op de begroting 2014 Pagina 1 Inhoudsopgave Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 1.

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. 1001498 Reek, Yvonne van den SAM-MO Erik Lievers. Toekomstperspectief Primato

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. 1001498 Reek, Yvonne van den SAM-MO Erik Lievers. Toekomstperspectief Primato SAMENVATTING RAADSVOORSTEL ZAAKNUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 1001498 Reek, Yvonne van den SAM-MO Erik Lievers ONDERWERP Toekomstperspectief Primato AGENDANUMMER SAMENVATTING In januari

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen CURSUSJAAR 2013-2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

Begroting SKPO Eindhoven e.o.

Begroting SKPO Eindhoven e.o. Begroting SKPO Eindhoven e.o. 2016 Inhoudsopgave Bovenschoolse begroting en schoolbegroting... 3 Inleiding... 3 Planning en control... 3 De bovenschoolse begroting... 3 De bovenschoolse organisatie en

Nadere informatie

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Toelichting bij de begroting 2012 en het meerjarenoverzicht 2010-2016 Algemeen De begrotingen zijn taakstellend

Nadere informatie

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Onderwerp: Analyse begroting 2007 Algemeen Hierbij bied ik u de concept-begroting 2007 ter voorlopige vaststelling aan.

Nadere informatie

3.1 Rijksbijdragen 3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies 3.5 Overige baten 3.1.1 Rijsbijdrage OCW 3.1.2 Overige subsidies OCW 3.2.1 Gemeentelijke bijdragen en subsidies 3.5.1 Verhuur 3.5.2 Detachering

Nadere informatie

Jaarplan De Berkel

Jaarplan De Berkel Jaarplan De Berkel 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 School en positionering 4 Kwaliteit 4 Team en leiderschap 4 Onderwijs 5 Personeel 5 Administratie 5 Beheer 5 Doelen 6 2017, De Berkel,

Nadere informatie

Bijeenkomst GMR. maandag 23 juni 2014

Bijeenkomst GMR. maandag 23 juni 2014 Bijeenkomst GMR maandag 23 juni 2014 Financiën Jaarrekening 2013: hoofdlijnen bevindingen / aanbevelingen accountant Financieel beleid: hoe doen we het en hoe gaan we het doen? Jaarrekening 2013 Resultaat

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311

Raadsstuk. Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/ /2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 Raadsstuk Onderwerp: Meerjarenbegroting 2014/2015 2018/2019 Stichting Dunamare Onderwijsgroep Reg.nummer: 2015/170311 1. Inleiding De gemeenteraad is bevoegd om vast te stellen dat Stichting Dunamare Onderwijsgroep

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2015-2017 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Raad van Toezicht: De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op het college

Nadere informatie

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014 BASISSCHOLEN < EEN N H E L D E R MEE l\werf ONTWERPBEGROTING 2015 september 2014 Toelichting bij ontwerpbegroting 2015 toelichting bij ontwerpbegroting 2Ü15 - pagina 2 1 - Inleiding. De ontwerpbegroting

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41814 Onderzoeksnummer : 284469 Edocsnummer : 4910737

Nadere informatie

Toelichting Meerjarenbegroting Stichting OSG Hengelo

Toelichting Meerjarenbegroting Stichting OSG Hengelo Toelichting Meerjarenbegroting 2014-2018 Stichting OSG Hengelo Inleiding Voor u ligt de meerjarenbegroting van de Stichting OSG Hengelo met betrekking tot de kalenderjaren 2014-2018. De meerjarenbegroting

Nadere informatie

MAAK KWALITEIT ZICHTBAAR: DE PRESTATIE INDICATOREN

MAAK KWALITEIT ZICHTBAAR: DE PRESTATIE INDICATOREN Inleiding MAAK KWALITEIT ZICHTBAAR: DE PRESTATIE INDICATOREN De discussie over wat en hoe je moet meten om de kwaliteit van onderwijs in beeld te krijgen wordt al decennia gevoerd. Voor Stichting Onderwijs

Nadere informatie

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1 Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013 Conceptversie 1.1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Exploitatie tweede kwartaal 2013 en prognose exploitatie 2013 4 3. Toelichting exploitatie tweede kwartaal

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 05-12-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94316 Onderzoeksnummer : 286673 Datum onderzoek : oktober

Nadere informatie

Managementstatuut (AB-DB model)

Managementstatuut (AB-DB model) Managementstatuut (AB-DB model) INHOUD Vaststelling... 3 Artikel 1 Definitiebepaling... 4 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut... 4 Artikel 3 Taken en bevoegdheden van het bestuur...

Nadere informatie

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15 Herziene Begroting 2 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 5 A. Herziene Begroting - O2A5 7 B. Toelichting 1. Algemeen 8 2. Baten 8 3. Lasten 10 4. Financiële baten en lasten 11 5. Exploitatie deelbegrotingen:

Nadere informatie

Stichting Atrium. Managementstatuut Stichting Atrium

Stichting Atrium. Managementstatuut Stichting Atrium Stichting Atrium Managementstatuut Stichting Atrium Juni 2012 MANAGEMENTSTATUUT STICHTING ATRIUM VOOR KATHOLIEK PRIMAIR ONDERWIJS IN LANGEDIJK EN OMSTREKEN Elke onderwijsinstelling moet beschikken over

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012

MANAGEMENTRAPPORTAGE. Januari t/m September 2012 MANAGEMENTRAPPORTAGE Januari t/m September 2012 Stichting OPOCK blad 1 van 5 FINANCIËLE MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode januari t/m september 2012 Inleiding / algemeen Hierbij bieden wij u de managementrapportage

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Openbaar Onderwijs aan de Amstel Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel 1 van de Stichting openbaar basisonderwijs

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel Mevrouw R. Vrolijk Coördinator SWV Meppel, 29 september 2016 Industrieweg 15-20 Postbus

Nadere informatie

GMR mei 2007. 1. Inleiding

GMR mei 2007. 1. Inleiding GMR mei 2007 1. Inleiding De doelstellingen voor vandaag: 1. Verhelderen van de relatie tussen de SKPO aansturingsvisie, de rol van de verschillende organisatielagen en rol van de staf. 2. Het budget voor

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

CONCEPT. Stichting Scholengroep Primato. Jaarverslag Pagina: 1 / 29

CONCEPT. Stichting Scholengroep Primato. Jaarverslag Pagina: 1 / 29 CONCEPT Stichting Scholengroep Primato Jaarverslag 2009 Pagina: 1 / 29 Inhoudsopgave A Toelichting op onderdelen van het jaarverslag Pagina Bestuursverslag A1 Organisatie 2 A2 Leerlinginformatie 5 A3 Beleidsontwikkelingen

Nadere informatie

De scholen die onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het stichtingsbestuur staan

De scholen die onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het stichtingsbestuur staan Een gezam nlijke uitgave van VOS/ABB en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) MANAGEMENTSTATUUT Tekst wettelijke bepaling managementstatuut 3 Inhoud Artikel 1. Een definitiebepaling; Artikel 2. Vaststelling

Nadere informatie

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Welke organisatie zijn wij? 12 scholen (13 scholen) Diversiteit: Dalton, Montessori, BAS, TOM,GIP

Nadere informatie

@ REORGANISATIEPLAN Herziene versie

@ REORGANISATIEPLAN Herziene versie @ REORGANISATIEPLAN Herziene versie 1 maart 2013 Auteur G.A. Lexmond-de Roo Versie definitief Project 5POBA4670 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding reorganisatie 3 1.2 Doel reorganisatieplan 3 1.3

Nadere informatie

VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND VERSLAG INZAKE ANBI 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. Contactgegevens... 3 2. Kernactiviteiten... 4 2.1 Visie en Missie... 4 2.2 Doelen... 4 2.3 Werkwijze en strategie

Nadere informatie

5.5 Managementstatuut

5.5 Managementstatuut 5.5 Managementstatuut Directie Overleg 24-04-14 en 27-05-14 Goedkeuring van RvT 23-04-14 en 04-06-14 Advies GMR 18-06-14 Vastgesteld door CvB Versie 1.0 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Bevoegd gezag: Bestuur Stichting Facetscholen, voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut (vastgesteld door CvB d.d. 11-12-2013, na verkregen instemming GMR d.d. 6-12-2013)

Medezeggenschapsstatuut (vastgesteld door CvB d.d. 11-12-2013, na verkregen instemming GMR d.d. 6-12-2013) Medezeggenschapsstatuut (vastgesteld door CvB d.d. 11-12-2013, na verkregen instemming GMR d.d. 6-12-2013) Inhoudsopgave Preambule Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 1. Begripsbepalingen 2. Aard en werkingsduur

Nadere informatie

nr. Betreft: Begroting 2011 en Meerjarenbegroting

nr. Betreft: Begroting 2011 en Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Onderwijs Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug T.a.v. mevrouw EJ.van Oostrum Raadhuisplein 2 3941JT Doorn Laan van Vollenhove 2935 376 AK Zeist Postbus

Nadere informatie

drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur Hartelijk welkom Onderwijs in zwaar weer

drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur Hartelijk welkom Onderwijs in zwaar weer drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur Hartelijk welkom Onderwijs in zwaar weer Al in 2009 voortekenen daling kapitalisatiefactor 0,5 0,48 0,46 0,44 PO VO 0,42 0,4 0,38 2006 2007 2008 2009 Kapitalisatiefactor

Nadere informatie

Directeur basisschool De Albatros OPOD

Directeur basisschool De Albatros OPOD Directeur basisschool De Albatros OPOD Functie omschrijving Hoofdtaken van de Schooldirecteur Onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter College van Bestuur geeft de Schooldirecteur leiding aan de

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT VAN. VERENIGING voor GEREFORMEERD PRIMAIR ONDERWIJS NOORDOOST - NEDERLAND. December 2012

MANAGEMENTSTATUUT VAN. VERENIGING voor GEREFORMEERD PRIMAIR ONDERWIJS NOORDOOST - NEDERLAND. December 2012 MANAGEMENTSTATUUT VAN VERENIGING voor GEREFORMEERD PRIMAIR ONDERWIJS NOORDOOST - NEDERLAND December 2012 1 Preambule Dit managementstatuut is op te vatten als het managementstatuut ex artikel 31 van de

Nadere informatie

Jaarplan De Berkel

Jaarplan De Berkel De Berkel Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 School en positionering 4 Kwaliteit 4 Onderwijs 4 Personeel 4 Administratie 5 Beheer 5 Doelen 5 2018 De Berkel 2 van 5 Voorwoord Dit beknopte plan omvat

Nadere informatie

Samen werken, samen ontwikkelen

Samen werken, samen ontwikkelen Samen werken, samen ontwikkelen Strategisch beleid ROOBOL 2015-2019 Willem Wouda/ Reiny Kas Siderius SAMENVATTING Het strategisch beleidsplan 2015-2019 bevat de missie en visie van Stichting ROOBOL. De

Nadere informatie

Versie 0.3 Datum: 4 maart Managementstatuut

Versie 0.3 Datum: 4 maart Managementstatuut Versie 0.3 Datum: 4 maart 2013 Managementstatuut Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut statuut wordt verstaan onder: Stichting : CBO Meilân, Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut. Esprit Scholen

Medezeggenschapsstatuut. Esprit Scholen Medezeggenschapsstatuut Esprit Scholen Amsterdam, vastgesteld d.d. 12 juni 2013 Preambule Het bevoegd gezag van Onderwijsstichting Esprit te Amsterdam en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraden van

Nadere informatie

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6806 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 26 november 2010 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren.

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren. 12 Stiens, 24 oktober 2017 Raadsvergadering: 16 november 2017 Voorstelnummer: 2017/39 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: b.kroes E-mail: b.kroes@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576664.

Nadere informatie

Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school. Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl

Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school. Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl Passen en meten: bekostiging en kosten van een VO school Door Jan Looise jlooise@infinitebv.nl programma 1. De vrees van de financial in VO en OCW 2. Bedrijfsvoering meer dan financiën 3. Hoe werkt financieel

Nadere informatie

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Resume In de wet op Passend Onderwijs is opgenomen dat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk zijn voor de overdracht van

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Gewijzigd: CvB, mei 2017 GMR instemming 18 september 2017 Vastgesteld CvB, 14 november 2017 Medezeggenschapsstatuut van Scholengroep OPRON, stichting voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

BIJLAGE 9. De voorliggende begroting is op basis van de opmerkingen vanuit het DB aangepast.

BIJLAGE 9. De voorliggende begroting is op basis van de opmerkingen vanuit het DB aangepast. BIJLAGE 9 Aan: Bestuur SWV passend primair onderwijs Haaglanden Van: Michel van Dongen en Rick de Wit Datum: 27 maart 2017 Betreft: (Meerjaren)begroting 2017-2021, incl. toelichting In het AB van 27 januari

Nadere informatie

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting

December 2017 Susanne de Wit. Bestuursbegroting December 2017 Susanne de Wit Bestuursbegroting 2018-2021 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord...2 Werkwijze en opbouw begroting 2017-2019...3 (Meerjaren) bestuursformatieplan...4 Bovenschoolse budgetten...7

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT. Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel

MANAGEMENTSTATUUT. Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel. 0521 59 49 44 Email: info@talentwesterveld.nl Website: www.talentwesterveld.nl MANAGEMENTSTATUUT Werkveld: Organisatie Beleidslijn: Managementstatuut

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING. De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk,

INTENTIEVERKLARING. De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk, INTENTIEVERKLARING De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen en De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk, verder te noemen: de besturen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd, overwegende

Nadere informatie

Meerjarenbegroting

Meerjarenbegroting Meerjarenbegroting 2013-2017 Opgesteld door: Trees Galama en Ingeborg Stegeman Datum: 18 november 2013 Versie: versie 1.0 Route: BT: DO:12.11.2013 GMR:12.11.2013 Bestuur: 19.11.2013 18.12.2013 Vastgesteld

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Oost-Groningen CURSUSJAAR 2010-2011 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden financiering

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Bestand : lmcr/cvb/12/660 Voorgenomen besluit CvB : 18 juni 2012 Instemming GMR : 21 juni 2012 Definitief besluit CvB : 21 juni 2012 Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Dit statuut betreft

Nadere informatie

Bestuurscontract BOOR 2014 Algemeen bestuur - College van bestuur

Bestuurscontract BOOR 2014 Algemeen bestuur - College van bestuur Bestuurscontract BOOR 2014 Algemeen bestuur - College van bestuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van stichting BOOR op 21 maart 2014. Bestuurscontract Het algemeen bestuur van stichting BOOR, vertegenwoordigd

Nadere informatie

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015.

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015. SOPOH Begroting 2015 Bijgestelde van De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Begroting 2015 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Begroting SOPOH 2012

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting Primair Onderwijs te Venray en regio januari 2010, aangepast 1 december 2017.

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting Primair Onderwijs te Venray en regio januari 2010, aangepast 1 december 2017. Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting Primair Onderwijs te Venray en regio januari 2010, aangepast 1 december 2017. Pagina 1 Preambule Het College van Bestuur van de Stichting Primair Onderwijs

Nadere informatie

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs

112.002364 2 6 JULI 2012. Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs 112.002364 2 6 JULI Stichting voor openbaar primair onderwijs /Indrukwekkend onderwijs T 0226 357230 W www.stichtingallure.nl E info@stichtingalture.nl Gemeente Koggenland T.a.v. college van burgemeester

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapstatuut SPOVenray / maart 2008 / aangepast 28 januari 2010 1 Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer (be.keizer@wxs.nl) Greep krijgen op de begroting Baten Bekostiging Rijk Prognose leerlingen reguliere

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs

Medezeggenschapsstatuut van Stichting Het Rijnlands Lyceum te Wassenaar, primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs Het bestuur van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur 1. De Werf kijkt vooruit De Werf is een algemeen bijzondere basisschool die onderwijs verzorgt

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij 4527969/71749 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden 1. Preambule Het bestuur van de stichting confessioneel onderwijs Leiden en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Managementstatuut. Stichting Invitare Openbaar Onderwijs. Managementstatuut. Zoals vastgesteld. Geldig tot uiterlijk:

Managementstatuut. Stichting Invitare Openbaar Onderwijs. Managementstatuut. Zoals vastgesteld. Geldig tot uiterlijk: Managementstatuut Zoals vastgesteld Geldig tot uiterlijk: 01-01-2017 Managementstatuut Stichting Invitare Openbaar Onderwijs Zoals: - 26 januari 2016 goedgekeurd door de Raad van Toezicht. - 23 maart 2016

Nadere informatie

Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair

Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair Juni 2017 Managementstatuut van Stichting Kits Primair en de Stichting Kindcentra Kits Primair Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Bevoegd gezag: het College van

Nadere informatie

GMR. 17 december 2012

GMR. 17 december 2012 GMR Structuur medezeggenschap Aanleiding Hoofdlijn structuur medezeggenschap Concept reglementen Voorstel proces Structuur medezeggenschap Huidige reglementen uit 2007 GMR-reglement op enkele punten niet

Nadere informatie

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6861 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2010 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 4 november 2011 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Functieprofiel Raad van Toezicht

Functieprofiel Raad van Toezicht Functieprofiel Raad van Toezicht Opgesteld: november 2014 Vastgesteld: 25 november 2014 Functieprofiel Raad van Toezicht SALTO 1 Functieprofiel Raad van Toezicht SALTO Organisatieschets In 2001 zijn de

Nadere informatie

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND BEGROTING - CSG DE WAARD BEGROTING 2016 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2016... 3 1.3 Toelichting op de begroting

Nadere informatie

JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 2014-2015 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 1. Medezeggenschap bij Stichting Prisma... 3 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Toezichtkader AB - DB

Toezichtkader AB - DB Toezichtkader AB - DB INHOUD 1. Inleiding... 1 Vaststelling... 2 2. Strategische doelen... 3 3. Toezicht op de bedrijfsvoering... 4 3.1 Inkomsten en uitgaven... 4 Middelen... 4 Frequentie... 4 3.2 Leerlingenaantal...

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT TABIJN

MANAGEMENTSTATUUT TABIJN MANAGEMENTSTATUUT TABIJN APRIL 2011 Preambule Artikel 31 van de Wet op het Primair Onderwijs geeft aan dat het bevoegd gezag een managementstatuut dient vast te stellen. In dat statuut staat aangegeven

Nadere informatie

Jaarplan De Berkel

Jaarplan De Berkel Jaarplan De Berkel 2016-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 School en positionering 5 Kwaliteit 5 Team en leiderschap 5 Onderwijs 6 Personeel 6 Administratie 6 Beheer 6 2 van 7 Voorwoord

Nadere informatie

Besluit Regeling van de gevolgen. Samenvoeging Sterrenschool op één locatie

Besluit Regeling van de gevolgen. Samenvoeging Sterrenschool op één locatie Besluit Regeling van de gevolgen Samenvoeging Sterrenschool op één locatie Voorgenomen besluit 2 juni 2017 Instemming MR 2 juli 2017 Definitief besluit 2 juli 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Regeling

Nadere informatie

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum:

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: Begroting 2016 1 Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: 10-02-2016 Algemeen Op 26 januari 2016 heeft de financiële commissie van de Raad van Toezicht de

Nadere informatie

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan Het Spectrum Nesselande MR Jaarplan 2015-2016 N. Lagerwerf 9/14/2015 Contents 1. Algemeen... 2 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 2 3. Activiteiten ten behoeve regelingen en beleidsplannen... 3 4.

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief

Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Personeel/MD Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen

Passend onderwijs. Lid van het dagelijks bestuur, Liesbeth Verheggen Passend onderwijs De AOb heeft zich uitgesproken vóór het behouden van zoveel mogelijk leerlingen binnen het reguliere onderwijs. Maar de AOb voegde daar altijd aan toe dat passend onderwijs dan wel op

Nadere informatie

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2017... 3 1.3 Toelichting op de begroting 2017... 7

Nadere informatie

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR Eerst kiezen, dan delen Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR (G)MR en financieel management Wettelijk kader en relevantie Project Eerst kiezen, dan delen Praktijk: begroting 2013 Relevantie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 000 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (VIII) voor

Nadere informatie

Motie Naar aanleiding van de motie is nadrukkelijk gekeken naar de schooltijden en de voor- en nadelen van de invoering van opstapplaatsen.

Motie Naar aanleiding van de motie is nadrukkelijk gekeken naar de schooltijden en de voor- en nadelen van de invoering van opstapplaatsen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201900 497586 / 497586 ONDERWERP Aanpassing verordening leerlingenvervoer. G.W. Hidders SAM Lie AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015

Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015 Zaaknummer: 00386569 Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015 Collegevoorstel Inleiding De wettelijke zorgplicht van de gemeente omvat onder andere het gymnastiekonderwijs,

Nadere informatie

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018 Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Bezoekadres Leeuwerikstraat 6 2352 ER Leiderdorp tel. 071 589 03 85 Postadres Postbus 104 2350 AC Leiderdorp Geacht College van B&W Geachte leden

Nadere informatie

PROFIELSCHETS TEN BEHOEVE VAN DE WERVING EN SELECTIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR

PROFIELSCHETS TEN BEHOEVE VAN DE WERVING EN SELECTIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR PROFIELSCHETS TEN BEHOEVE VAN DE WERVING EN SELECTIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR 1. SITUATIESCHETS SKOPOS Samenwerkingsbestuur voor Katholiek en Openbaar Primair Onderwijs Schijndel (SKOPOS) is bevoegd gezag

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot Workshop AVS-congres 15 Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot 1 Programma 1. Kennismaking 2. Wat zijn de verwachtingen? 3. Krimp in Nederland 4. Krimp in de Achterhoek 5. Situatie OPONOA in vogelvlucht

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Algemene bepalingen Artikel 1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: a. de vereniging: de Vereniging Samenwerkingsverband

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 22453 Onderzoeksnummer : 279804 Datum onderzoek : februari

Nadere informatie

Stichting Scholengroep Primato. Rapport 2015

Stichting Scholengroep Primato. Rapport 2015 Stichting Scholengroep Primato Rapport 2015 Inhoudsopgave A Algemeen deel A1 Bestuursverslag 2 A2 Verslag Raad van Toezicht / Toezichthoudend orgaan 2 A3 Organisatie 4 A4 Onderwijs 9 A5 Personeel 10 A6

Nadere informatie

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard)

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Functie-informatie Functienaam: Directeur samenwerkingsverband Organisatie: Samenwerkingsverband 28.05 Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Werkterrein: Management

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN

DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN SAMENWERKINGSSTICHTING KANS & KLEUR ORGANOGRAM Samenwerkingsstichting Kans &Kleur ADVIES / ONDERSTEUNING LIJN FORMELE INSPRAAK Bestuur AMBTELIJK SECRETARIAAT BESTUURSBUREAU-

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën PO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie