Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen"

Transcriptie

1 Prtcl schrsen en verwijderen van leerlingen Maart 2016

2 Inleiding In het prtcl schrsen en verwijderen wrdt beschreven welke stappen wrden genmen m ngewenst gedrag van leerlingen te vrkmen. Het prtcl is bedeld m de eenheid in de aanpak van ngewenst gedrag te bevrderen. Dit prtcl geeft inzicht aan de schlleiding, nderwijsgevenden, nderwijsndersteuners, uders en leerlingen he in het Dr. Nassau Cllege met schrsen en verwijderen wrdt mgegaan. Bij dit prtcl wrden de vlgende uitgangspunten, vrtkmend uit het leerlingenstatuut en het zrg- en begeleidingsplan van het Dr. Nassau Cllege, gehanteerd. De directie en persneelsleden zrgen vr een veilig schlklimaat waarin leerlingen zich serieus genmen velen. In de mentrlessen wrdt aandacht besteed aan de mgangsregels en (n)gewenst gedrag. De schlregels uit de leerlingenwijzer f huisregels wrden expliciet besprken. Er zijn regelmatig leerlingenbesprekingen dr de /afdelingsmanager f, leerlingenbegeleiders en de dcenten van een grep. Gemaakte afspraken wrden schriftelijk vastgelegd. Ok dcenten die lesgeven binnen de unit, maar geen lid zijn van het betreffende dcententeam, krijgen een verslag van gemaakte afspraken. Op de lcaties functineert een zrg-adviesteam (ZAT) waarbij de zrgcördinatr en de leerlingbegeleiders regelmatig verleg hebben met externe hulpverlenende instanties. Het (klein-)zrgteam bestaat uit /afdelingsmanager f, leerlingbegeleider(s) en eventueel de betreffende mentr, die p afrep beschikbaar is. Deze samenstelling kan per lcatie afwijken. Specifieke gedragsprblemen vrtkmend uit medisch geïndiceerd prblematiek en de structurele aanpak daarvan wrden beschreven in een handelingsplan. Handelingsplannen zijn bekend bij en wrden besprken met de dcenten. In het vlgende wrden drie srten maatregelen besprken: sancties, schrsing en verwijdering. In de fasegewijze aanpak van ngewenst gedrag wrdt nderscheid gemaakt tussen: Fase 1 : Vrfase (gesprekken en sancties) stap 1 t/m 4 Fase 2 : Schrsing stap 5 t/m 7 Fase 3 : Verwijdering stap 8 Opmerkingen vraf 1. In het nderstaande wrden de functies Cördinatr Leerlingenzaken(), /afdelingsmanager en directeur nderscheiden. In de regilcaties vervullen vestigingsmanagers de rl van en de directeur regivestigingen de rl van directeur. In Quintus vervullen afdelingsmanagers, bij gebruik van dit prtcl, dezelfde rl als unitmanagers in de andere schlen.. 2. Indien een leerling 18 jaar f uder is, vervalt de frmele rl van uders als wettelijke vertegenwrdigers. Dit betekent dat het ndertekenen van vereenkmsten en het aantekenen van bezwaar dr de leerling zelf kan plaatsvinden. De schl streeft er echter naar m uders van meerderjarige leerlingen z ged mgelijk te betrekken bij de diverse stappen van dit prtcl. Dit betekent dat cmmunicatie dr middel van telefn, brieven en gesprekken zal plaatsvinden vlgens dit prtcl. 3. Met het leerlingendssier wrdt in veel gevallen het digitale dssier in SOM bedeld.

3 Vrfase (gesprekken en sancties) Herhaaldelijk ngewenst gedrag Uitgangspunten In de zgeheten vrfase wrden de stappen 1 t/m 4 nderscheiden. In deze fase is sprake van pedaggische crrectie en mtivatie m tt gedragsverandering te kmen. Eventuele sancties wrden gegeven met inachtneming van het leerlingenstatuut en aanvullende rderegels van de lcatie. STAP 1 Crrectie dr dcent, mentr, vermelding in dssier. Eerste melding aan uders. Ongewenst gedrag van een leerling kan leiden tt verwijdering uit de les f een andere vrm van crrectie dr een dcent f functinaris. Bij verwijdering meldt de leerling zich bij de meldfunctinaris. Hier vindt schriftelijke registratie plaats en een eerste vrm van zelfreflectie dr de leerling. Aan het einde van de les meldt de leerling zich bij de dcent f functinaris, die een passende maatregel kan treffen. De mentr krijgt van de meldfunctinaris een bevestiging van de lesverwijdering en de melding dr de leerling. Indien het verwijderen uit de les van dezelfde leerling zich herhaalt, wrdt de mentr hierver geïnfrmeerd. De mentr spreekt met de leerling ver de ndzaak tt veranderen van het gedrag en de mgelijke cnsequenties p krtere en langere termijn. Dit is een crrigerend gesprek dat bedeld is m de leerling te stimuleren tt gedragsverandering De mentr vegt aantekeningen van verwijdering, vervlggesprek en gemaakte afspraken te aan het leerlingendssier. De mentr infrmeert de uder(s)/verzrger(s) telefnisch ver het gesprek en de gemaakt afspraken. Deze melding wrdt pgenmen in het leerlingendssier. De /afdelingsmanager f wrdt dr de mentr p de hgte gesteld van de gang van zaken. STAP 2 Sanctie dr mentr,, /afdelings-/vestigingsmanager. Tweede melding uders. Het ngewenste gedrag herhaalt zich en er vlgen wederm cnflicten f verwijderingen uit de les. De mentr vert, eventueel samen met /afdelingsmanager f, een gesprek met de leerling, waarin wrdt duidelijk gemaakt wat de rest van de prcedure inhudt. Er wrdt een sanctie pgelegd (anders dan schrsen) dr de /afdelingsmanager f. Ouders wrden hiervan p de hgte gesteld. Deze stap wrdt geregistreerd in het leerlingendssier. STAP 3 Frmeel gesprek, /afdelings-/vestigingsmanager met leerling en uder(s) Indien stap 2 niet tt gewenst gedrag leidt, wrdt een frmeel gesprek geverd met de leerling dr de /afdelingsmanager f, in aanwezigheid van een uder en de mentr, Er gaat een (gestandaardiseerde) brief naar de uder(s)/verzrger(s) m hen te infrmeren ver de gemaakte afspraken. De mentr vegt de brief en een te aan het digitale leerlingendssier. De /afdelingsmanager f en de mentr bespreken het gedrag van de leerling tijdens de leerlingenbespreking. Gezcht wrdt naar een vrm van begeleiding, ndig m tt gedragsverandering te kmen. Eventueel vindt verwijzing plaats naar het zrgteam.

4 STAP 4 Tweede gesprek uders, gedragscntract. Er treedt geen verbetering p in het gedrag van de leerling. De uders wrden dr de /afdelingsmanager f uitgendigd vr een gesprek, waarbij de mentr aanwezig is. In dat gesprek wrdt duidelijk gemaakt wat er allemaal al is gedaan en afgesprken (k de dr het zrgteam aanbevlen - mgelijke externe begeleiding) en dat schrsen de cnsequentie zal zijn van aanhudend ngewenst gedrag. De inhud van het gesprek en de gemaakte afspraken wrden p papier gezet, in de vrm van een gedragscntract die dr de uder(s) en de leerling wrdt ndertekend. Indien van tepassing ndertekenen de uders een testemmingsfrmulier vr bespreking in het zrgadviesteam. Vr het drgeven van relevante gegevens en/f vr aanvraag van externe hulpverlening is testemming uders een vrwaarde. Deze stap wrdt geregistreerd in het leerlingendssier

5 Schrsing Een schrsing kan m verschillende redenen wrden pgelegd: - Bij herhaald ngewenst gedrag, nadat de vrfase is drlpen In dit geval is stap 1 t/m 4 drlpen, waarbij geen gedragsverbetering is pgetreden en in ieder geval de vermelding in het dssier en het tijdig betrekken van uders is gewaarbrgd. - Bij incidenteel, ernstig ngewenst gedrag Hiernder wrdt verstaan geweldpleging wangedrag tegenver leerkrachten en/f medeleerlingen diefstal, berving, afpersing bedreiging gebruik f in het bezit hebben van alchl f drugs tijdens schltijden handel in drugs f in gestlen gederen bezit van wapens f vuurwerk. bedreiging dr uder(s)/verzrger(s) STAP 5 schrsing vr één dag Het gedragscntract van stap 4 wrdt geschnden, f er is sprake van ernstig ngewenst gedrag Namens het bevegd gezag neemt de /afdelings-/vestigingsmanager f Clz het besluit tt schrsing. De leerling wrdt vr de rest van de dag de tegang tt de lessenl ntzegd. De uder(s) /verzrger(s) wrden nmiddellijk p de hgte gebracht en wrden uitgendigd vr een gesprek De uder(s)/ verzrger(s) krijgen tevens een schriftelijke mtivatie van de reden van de schrsing waarin is pgenmen. De schl wijst de uders p de mgelijkheid van bezwaar. Ouders kunnen tegen het schrsingsbesluit schriftelijk bezwaar maken. De lcatiedirectie dient binnen vijf dagen een besluit te nemen ver dit bezwaar Van het incident en het gesprek wrdt een verslag gemaakt. Dit verslag wrdt dr de uders vr gezien getekend en pgenmen in het leerlingendssier De betrkken nderwijsgevenden en functinarissen wrden ver de schrsing geïnfrmeerd. De schrsing wrdt gemeld bij de leerplichtambtenaar. Indien p het mment van de schrsing de precieze tedracht f het aandeel van de leerling in het incident niet geheel duidelijk is, kan de /afdelings-/vestigingsmanager na nderzek beslissen dat de schrsing vr één dag achteraf niet als een frmele schrsing berdeeld wrdt. Deze beslissing wrdt de vlgende dag aan de leerling en aan de uders medegedeeld. STAP 6 schrsing vr drie dagen Bij aanhudend ngewenst gedrag kan een schrsing van 3 dagen vlgen. Namens het bevegd gezag neemt de /afdelings-/vestigingsmanager f Clz het besluit tt schrsing. De schrsing wrdt naar uders schriftelijk gemtiveerd en tegelicht. Ouders wrden uitgendigd. Van het gesprek wrdt een verslag gemaakt en dr uders ndertekend.

6 In de schriftelijke mtivatie naar de uders wrdt tevens de mgelijkheid tt bezwaar en berep vermeld. Van de maatregel wrdt een digitale melding gemaakt aan de nderwijsinspectie Een afschrift van de brief gaat naar de nderwijsinspectie, de leerplichtambtenaar, het bevegd gezag en de mentr en wrdt tegevegd aan het dssier. Gedurende de schrsing van meer dan 1 dag kan de leerling de tegang tt de schl en het schlterrein ntzegd wrden. Tijdens het gesprek met de uders dienen nadrukkelijk plssingsmgelijkheden te wrden verkend, waarbij de mgelijkheden en de nmgelijkheden van de leerling p schl aan de rde kmen. Tijdens het gesprek wrdt uder(s)/verzrger(s) en leerling duidelijk gemaakt dat een schrsing van 3 dagen een weg is naar definitieve verwijdering als het gedrag niet verbetert; een dergelijke zinsnede kan k in de brief wrden pgenmen. De schl wijst de uders p de mgelijkheid van bezwaar. Ouders kunnen tegen het schrsingsbesluit schriftelijk bezwaar maken. De lcatiedirectie dient binnen vijf dagen een besluit te nemen ver dit bezwaar STAP 7 schrsing vr 5 dagen Als de leerling vlhardt, vlgt een week schrsing (zie verder stap 6) Indien ndzakelijk mag de schrsing met telkens 5 dagen verlengd wrden, hangende een besluit van het bevegd gezag f nader nderzek van een incident. Dit gebeurt in verleg met de leerplichtambtenaar. De schrsing bedraagt maximaal 5 dagen en kan hguit twee maal wrden verlengd. De termijn is z gekzen dat de schl vldende tijd heeft m een eventuele verwijderingprcedure zrgvuldig vr te bereiden.

7 Verwijdering Nadat is gebleken dat meerdere schrsingsmaatregelen niet het begde effect srteren, kan verwijdering als strafmaatregel wrden tegepast. Verwijdering kan k wrden tegepast als nmiddellijke maatregel naar aanleiding van een ernstige aangelegenheid. Vr verwijdering van een leerling met een prcedure wrden gevlgd waarbij de leerling, de uder(s)/verzrger(s), indien van tepassing de gezinsvgd, de leerplichtambtenaar, de directie, het bestuur van de schl en de inspectie betrkken zijn. Het verwijderen van een leerling is in het managementstatuut van het Dr. Nassau Cllege gemandateerd aan de lcatiedirecteur. Als vrwaarde is gesteld dat de lcatiedirecteur de nderstaande checklist verwijdering leerlingen (bijlage 3) vlgt. De verwijderingprcedure met een tetsing in het kader van de Algemene Wet Bestuursrecht kunnen drstaan. Uitgangspunten bij de besluitvrming zijn: Het afwegen van de belangen van de schl en de desbetreffende leerling Het zrgvuldig drlpen van de prcedure, waarnder het hren van de uders en verzrgers, vrdat een besluit kan wrden genmen. STAP 8 verwijdering leerlingen Indien de leerling dan ng steeds dr strend gedrag de gede rde verstrt, wrdt zijn/haar verwijdering van schl vrbereid. Vrdat een leerling verwijderd kan wrden dient de directeur te nderzeken f de leerling p een andere schl geplaatst kan wrden. Bij acceptatie is geen sprake van verwijdering, maar van uitschrijving p het dr. Nassau Cllege en inschrijving dr de uders p de nieuwe schl. Lukt inschrijving bij een andere schl niet, dan wrdt m een schriftelijke bevestiging hiervan van die schl f instelling gevraagd. Als de uders de vrijwillige verplaatsing weigeren, ndigt de directeur de uders mndeling uit met een schriftelijke bevestiging (met ntvangstbevestiging) vr een gesprek ver het vrnemen van verwijderen. In de brief wrden de redenen vr verwijdering aangegeven. Het gesprek met de uders wrdt bij vrkeur dr de directeur samen met de /afdelingsmanager geverd. In de regischlen zijn dit de vestigingsmanager en de. De directeur f vestigingsmanager licht te waarm de leerling niet meer te handhaven is, welke stappen er al zijn gezet, en vraagt m een reactie p het vrnemen. De directeur f vestigingsmanager vat de reactie van de uders samen, checkt f het crrect is samengevat en geeft aan dat er gehrd de reactie van de uders een besluit wrdt genmen. De directeur f vestigingsmanager vert verleg met de directeur/bestuurder m gehrd de argumenten van de uders al dan niet tt verwijdering ver te gaan. Indien de verwijdering wrdt drgezet maakt de directeur f vestigingsmanager een cnceptbrief waarin hij vermeldt: - het besluit van verwijdering per bepaalde datum - telichting p het besluit - afweging van belang van de schl en de uders - reactie van de uders naar aanleiding van het vrnemen tt verwijdering. Deze cnceptbrief wrdt juridisch gecheckt dr het Bedrijfsbureau. In de brief wrdt aangegeven dat ingeval uders het niet eens zijn met de beslissing van de directeur f vestigingsmanager er binnen een termijn van 6 weken bezwaar kan wrden aangetekend bij de bezwaarcmmissie nder verwijzing naar de regeling behandeling bezwaarschriften Is terugplaatsing bij de rsprnkelijke schl zeer nwenselijk i.v.m. lichamelijke en/f geestelijke schade bij een eventueel slachtffer f in verband met de veiligheid van de leerlingen, dan draagt de directeur de dader(s) ver aan de gemeentelijke pvanginstanties. Hangende deze prcedure blijft de schrsing gehandhaafd.

8 Bijlagen: 1. Strafrechtelijke mgelijkheden 2. Checklist 8 stappen 3. Checklist verwijdering

9 Bijlage 1: Tepassing van strafrechtelijke mgelijkheden 1. Er met sprake zijn van een strafbaar feit. 2. Er met een verdenking bestaan jegens de leerling f basis van bekentenis van de verdachte leerling, het aantreffen van een wapen. 3. Bij een gecnstateerd strafbaar feit met aangifte wrden gedaan bij plitie en justitie. Het is juridisch verwijtbaar m geen aangifte te den. 4. Adviseer slachtffers f de uder(s)/verzrger(s) van slachtffer aangifte te den. Als slachtffer geen aangifte wil den, is de schl gerechtigd dit als rechtspersn te den. 5. In plaats van aangifte kan men bij de plitie een mutatie laten pmaken. Dat betekent dat de plitie fficieel p de hgte is van een vrval, znder dat zij de stappen nderneemt die bij het den van aangifte wel ndernmen wrden. Bij herhaling kan een mutatie van grt belang zijn. 6. Een ieder, dus k een dcent, p er f een lid van de schlleiding, is bevegd een p heterdaad betrapte verdachte aan te huden. Heterdaad wil zeggen dat men het strafbare feit ziet gebeuren f de situatie zeer krt daarna. 7. De verdachte kan wrden vastgehuden tt de plitie arriveert. Medewerkers meten daarbij de grtst mgelijke terughudendheid betrachten. 8. De verdachte met z snel mgelijk wrden vergedragen aan de plitie met de bedeling te wrden vrgeleid vr de fficier van justitie. 9. Inbeslagneming van met zich geverde wapens is mgelijk. De schl mag echter niet tt fuilleren vergaan.

10 Bijlage 2 checklist vrfase en schrsing Stap Actie Wie Melding aan Ouders Aantekening in Stap 1 gesprek leerling dcent functinaris mentr mentr /afdelingsmanager/ uders telefnisch melding dcent functinaris mentr Stap 2 Stap 3 Stap 4 gesprek leerling sanctie frmeel gesprek leerling en uders begeleiding tweede gesprek leerling en uders gedragscntract begeleiding mentr Ouders telefnisch melding leerlingendssier uders per brief dcententeam zrgteam uders dcententeam zrgteam gesprek tekenen vr begeleiding gesprek tekenen cntract leerlingendssier leerlingendssier Stap 5 Stap 6 Stap 7 schrsing één dag gemtiveerde brief melden en uitndigen uders wijzen p bezwaarmgelijkheid Schrsing drie dagen gemtiveerde brief melden en uitndigen uders wijzen p bezwaarmgelijkheid Schrsing vijf dagen gemtiveerde brief melden en uitndigen uders wijzen p mgelijke verwijdering verkennen tekmst leerling p schl wijzen p bezwaarmgelijkheid directeur directeur uders dcententeam zrgteam leerplichtambtenaar inspectie uders dcententeam zrgteam leerplichtambtenaar inspectie uders dcententeam zrgteam leerplichtambtenaar inspectie gesprek tekenen gesprek tekenen gesprek tekenen leerlingendssier leerlingendssier leerlingendssier

11 Bijlage 3 checklist verwijdering 1. Blijvend ngewenst gedrag, vrbereiding schrsing 2. Onderzek plaatsing andere schl 3. Schriftelijke bevestiging indien plaatsing niet lukt 4. Ouders weigeren: gemtiveerde brief, schriftelijke uitndiging 5. Oudergesprek directeur, /afdelingsmanager 6. Reactie uders p papier, getekend 7. Besluit verwijdering dr lcatiedirecteur, vrzitter Raad van Bestuur 8. Cncept besluitbrief, check stafbureau 9. Wijzen p bezwaarprcedure 10. Bij ernstige bezwaren terugplaatsing verdracht gemeentelijke pvang

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Prtcl schrsen en verwijderen van leerlingen Inleiding In het prtcl schrsen en verwijderen wrdt beschreven welke stappen wrden genmen m ngewenst gedrag van leerlingen te vrkmen. Het prtcl is bedeld m de

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl schrsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Een veilig klimaat is de basis die ndig is vr leerlingen m te kunnen greien en vr medewerkers m hen z ged mgelijk te kunnen begeleiden. Alle medewerkers

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Prtcl Schrsing en verwijdering Versie: 19-03-2012 Basis Wet en regelgeving Wet p het Vrtgezet Onderwijs, art. 27 Inrichtingsbesluit WVO, art. 13, 14, 15 Archief CvB DN 1.4 Van tepassing p/vr Gehele schlengrep

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl schrsing en verwijdering van leerlingen Algemeen. Elke schl neemt in zijn schlgids een tekst p i.v.m. het schrsen en verwijderen van een leerling. In die tekst wrdt verwezen naar het prtcl p de website

Nadere informatie

Klachtenregeling CSG Reggesteyn

Klachtenregeling CSG Reggesteyn Klachtenregeling CSG Reggesteyn Opnieuw vastgesteld dr het cllege van bestuur, 20 mei 2008 Instemming dr de Medezeggenschapsraad, 23 juni 2008 Redactinele aanpassingen, 6 juli 2009 Klachtenregeling CSG

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Protocol waarden, normen en gedrag inclusief time-out, schorsing en verwijdering. Schoolvereniging Gooilandschool te Bussum.

Protocol waarden, normen en gedrag inclusief time-out, schorsing en verwijdering. Schoolvereniging Gooilandschool te Bussum. Prtcl waarden, nrmen en gedrag inclusief time-ut, schrsing en verwijdering. Schlvereniging Gilandschl te Bussum. Inhudspgave Hfdstuk 1 Inleiding pagina 3 Hfdstuk 2 Maatregelen bij het vertreden van de

Nadere informatie

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland 1. Aannamebeleid zij-instrmers De dagelijkse leiding is verantwrdelijk vr zij-instrm. Leerlingen uit het regulier nderwijs kunnen tt en met de 9 e klas (3 e leerjaar) instrmen. Instrmen in de 10 e, 11

Nadere informatie

Protocol klas time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Graaf Jan van Montfoortschool

Protocol klas time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Graaf Jan van Montfoortschool Prtcl klas time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Graaf Jan van Mntfrtschl 1. Inleiding SPCO schlen werken aan een vriendelijk en veilig schlklimaat. Elke schl hanteert een schlspecifiek prgramma

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Omgaan met kindermisbruik in onderwijs of internaat

Omgaan met kindermisbruik in onderwijs of internaat 2010-09-17 Omgaan met kindermisbruik in nderwijs f internaat 1 Inleiding De vrbije maanden werd de Kerk gecnfrnteerd met verschillende klachten rnd kindermisbruik dr haar geestelijken. Smmige geestelijken

Nadere informatie

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid.

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid. HW Wnen acht het van belang dat medewerkers, de directie én de Raad van Cmmissarissen p adequate en veilige wijze melding kunnen maken van (eventuele vermedens van) misstanden binnen HW Wnen. Daarm is

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders Prtcl Infrmatievrziening gescheiden uders De Bellefleur Ddewaard Del van het prtcl Dit prtcl geeft uitleg ver de wijze waarp wij mgaan met de infrmatievrziening vr gescheiden uders. Uitgangspunt is dat

Nadere informatie

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland Prtcl zij-instrmers. De afgelpen twee jaar hebben we twee keer bij een rechtbank gestaan mdat uders 1 het niet eens waren met het feit dat hun kind niet definitief werd tegelaten tt één van nze vestigingen.

Nadere informatie

Klachtenregeling medewerkers

Klachtenregeling medewerkers Klachtenregeling medewerkers Inleiding De Tintengrep hecht veel waarde aan pen cmmunicatie en een ged werkklimaat. Het is belangrijk dat medewerkers nvrede en klachten ter sprake brengen, zdat er gezamenlijk

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling OMO Schlengrep De Langstraat 10 maart 2014 Gedgekeurd in MR d.d. 17-3-2014 Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling De schlleiding van OMO Schlengrep

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats...

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats... 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere schl vr vrtgezet nderwijs bezeken Gegevens leerling:

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Rivas

Klokkenluidersregeling Rivas Klkkenluidersregeling Rivas 1 Inhudspgave Del Delgrep Definities en mschrijvingen Nrmelement(en) JCI Beschrijving beleid Artikel 1: Definities Artikel 2: Infrmatie, advies en ndersteuning vr de werknemer

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats..

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats.. 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere basisschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:...

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Privacy Policy Isendoorn College

Privacy Policy Isendoorn College Privacy Plicy Isendrn Cllege Inleiding: Het Isendrn Cllege hecht veel waarde aan de bescherming van persnsgegevens. In deze privacy plicy geven we heldere en transparante infrmatie ver he wij p een crrecte

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag Prtcl en klachtenregeling ngewenst gedrag Geactualiseerd: december 2016 1 I. Vrkming van ngewenst gedrag 1. Binnen de Gruitprt wrdt agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en

Nadere informatie

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevel Omgaan met pesten pagina 1 van 11 Inhudspgave 1. Vrwrd blz. 3 2. Van pesten naar.een wij-gevel blz. 4 3. Stappen bij structureel pestgedrag blz.

Nadere informatie

Leerplein. Remedial Teaching

Leerplein. Remedial Teaching Leerplein Remedial Teaching Juli 2017 Remedial teaching. Op de Willibrrdus is remedial teaching een nderdeel van de ttale ndersteuning. Onder remedial teaching (hierna te nemen rt) verstaan wij een extra

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van hgbegaafdheid. Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van de verlangde gdsdienstige- f levensbeschuwelijke richting. Gegevens

Nadere informatie

Gouda, februari 2012. Team en schoolleiding Goejanverwelleschool.

Gouda, februari 2012. Team en schoolleiding Goejanverwelleschool. Guda, februari 2012. Team en schlleiding Gejanverwelleschl. Pestprtcl Pesten is een ernstig verschijnsel. Het kmt p alle schlen vr, k p de Gejanverwelleschl! Juist in deze tijd, met de mderne mgelijkheden

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die de Taalklas van de Rembrandt van Rijnschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen.

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen. . Bij de afname van examens zijn diverse functinarissen van de nderwijsinstelling betrkken. In dit prtcl wrden de vlgende (grepen van) examenbetrkkenen nderscheiden, met een krte mschrijving van de betrkkenheid

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1 Pestprtcl Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Het schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van dit algemeen Pestprtcl. 1. Del van het pestprtcl: Wij vinden dat elk kind dat bij ns naar

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Overblijfreglement OBS Robers Kom, Enschede (oktober 2006)

Overblijfreglement OBS Robers Kom, Enschede (oktober 2006) Overblijfreglement OBS Rbers Km, Enschede (ktber 2006) 1. Algemeen De vlgende zaken zijn wettelijk geregeld: De schl (het schlbestuur) met de mgelijkheid bieden vr een verblijfregeling. Zij met daarvr

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK Klachtenregeling Bureau Blei - Valeriaan 8-2631 SP Ntdrp - 015-8891964 - www.bureaublei.nl - inf@bureaublei.nl - KvK 55250955 1 Inhud 1. Intrductie... 3 2. Uitgangspunten... 4 3. Begripsmschrijvingen...

Nadere informatie

Beleid met betrekking tot inschrijven, toelaten, schorsen en verwijderen

Beleid met betrekking tot inschrijven, toelaten, schorsen en verwijderen Beleid met betrekking tt inschrijven, telaten, schrsen en verwijderen Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT 1 e evaluatie Kwaliteitscyclus def 14-07-2009 14-07-09 vastgesteld 1 e bijstelling p

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015 CVDR Officiële uitgave van Guda. Nr. CVDR348970_1 13 maart 2018 RegelingPGBjeugdhulp Guda 2015 Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Guda; gelezen het vrstel van 5 nvember 2014; Gelet

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Aanduiding van een vertegenwoordiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt)

Aanduiding van een vertegenwoordiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt) Aanduiding van een vertegenwrdiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt) Ik, (vrnaam en naam van de patiënt), duid hierbij nderstaande persn aan als mijn

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Inhoud. Drugsbeleid Op School (DOS)

Inhoud. Drugsbeleid Op School (DOS) Drugsbeleid Op Schl (DOS) Inhud 1 VISIE... 2 1.1 Delstellingen... 2 1.2 Begripsmschrijving en verduidelijking... 2 2 PIJLER REGELGEVING... 3 2.1 Regels... 3 2.2. Stappenplan bij vertreding... 3 3 PIJLER

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN

WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN Klk Grenprjecten (hierna te lezen als KGP) maakt gebruik van uw persnsgegevens cnfrm de wettelijke grndslagen vr de vlgende deleinden: KGP verzamelt

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr speciaal basisnderwijs (SBO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Regeling klachten- en geschillencommissie

Regeling klachten- en geschillencommissie Regeling klachten- en geschillencmmissie Pagina 2 van 6 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze klachten- en geschillenregeling wrdt verstaan nder: klacht: een schriftelijk ingediende klacht bij de klachten-

Nadere informatie

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S Tapirstraat 2 6532 AL - NIJMEGEN Tel: 024-35 90 930 WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF IN DE BASISSCHOOL INLEIDING Met de intrede van Passend

Nadere informatie

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand.

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand. Klkkenluidersregeling Wningcrpratie De Leeuw Van Putten Versie: 18 ktber 2016 Om de integriteit van De Leeuw Van Putten te waarbrgen en erp te te zien dat de belangen van medewerkers en klanten ptimaal

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2019-2020 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van de verlangde gdsdienstige f levensbeschuwelijke richting. Gegevens

Nadere informatie

Inleiding Zrgplicht en meer. Deze samenvatting is bedeld m ndersteuning te bieden aan cllega s die niet geheel bekend zijn met de regels rnd de uitvering van zrgplicht en het aanmelden, telaten, schrsen

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Protocol Nazorgconsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden

Protocol Nazorgconsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden Prtcl Nazrgcnsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden Prtcl Nazrgcnsulent CSG Gelderland-Zuid en -Midden Inhud: 1. Delstelling nazrgcnsulent 2. Schema nazrg 3. Inhud gesprekken 4. Frmulieren

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl vr speciaal nderwijs (SO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN De ndergetekenden, 1. Stichting Lindenhf te Schiedam, vr deze de heer L. Kppejan, zijnde ude werkgever 2. Stichting Bureau Jeugdzrg Stadsregi Rtterdam, vr deze de heer

Nadere informatie

Alle kinderen op Mikado dragen hun steentje bij aan een goede sfeer op school en in de groep.

Alle kinderen op Mikado dragen hun steentje bij aan een goede sfeer op school en in de groep. Anti-Pestprtcl Inleiding. Op Mikad gaan wij uit van samen leren, samen werken, samen leven. Dat wrd samen is erg belangrijk en vanuit nze visie past hierin niet dat kinderen p schl gepest wrden. Pesten

Nadere informatie

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties Richtlijnen vr verlf buiten de schlvakanties 1. Vakantieverlf Een verzek m vakantieverlf p grnd van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevren aan de directeur van de schl

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Aan de directeur van KBS De Kring. 1 Gegevens aanvrager, ouder(s)/verzorger(s) voorletter(s) en achternaam: adres : postcode en woonplaats:

Aan de directeur van KBS De Kring. 1 Gegevens aanvrager, ouder(s)/verzorger(s) voorletter(s) en achternaam: adres : postcode en woonplaats: Kathlieke Basisschl De Kring De plek m kind te zijn Aanvraag vrijstelling van geregeld schlbezek Artikel 11 nder f, van de Leerplichtwet 1969 (vakantieverlf) Artikel 11 nder g, van de Leerplichtwet 1969

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken, alchl- en drugspreventie Vrtgezet nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken, alchl

Nadere informatie

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden.

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden. MIC-melding Del van de prcedure Het dr een cmmissie analyseren en berdelen van futen en (bijna) ngelukken in de rganisatie m hiervan te leren, z ndig actie te ndernemen en z herhaling f erger te vrkmen

Nadere informatie

Memo. Regeling bindend studieadvies

Memo. Regeling bindend studieadvies Mem Betreft: Datum: Prcedure bindend studieadvies 19 Van: Hillie Blmmers Regeling bindend studieadvies Aanleiding: Vanaf 01-01-2018 is de wet vregtijdig aanmelddatum en telatingsrecht mb van kracht. Een

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Protocol verdriet en rouw op de basisschool.

Protocol verdriet en rouw op de basisschool. Prtcl verdriet en ruw p de basisschl. Elke schl kan te maken krijgen met ruw en verdriet. Denk aan calamiteiten, waarvan je hpt dat ze aan je schldeur vrbijgaan, het pltseling verlijden van een leerling

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Toetsreglement Penta 2016/2017

Toetsreglement Penta 2016/2017 Tetsreglement Penta 2016/2017 11 mei 2016 Inhudspgave 1. Inleiding 2. Algemene regels vr de tetsing 2.1 Aankndiging en planning 2.2 Inhud 2.3 Afname 2.4 Absentie 2.5 Berdeling en afhandeling 2.6 Onregelmatigheden

Nadere informatie

Alle kinderen op Mikado dragen hun steentje bij aan een goede sfeer op school en in de groep.

Alle kinderen op Mikado dragen hun steentje bij aan een goede sfeer op school en in de groep. Pestprtcl Inleiding. Op Mikad gaan wij uit van samen leren, samen werken, samen leven. Dat wrd samen is erg belangrijk en vanuit nze visie past hierin niet dat kinderen p schl gepest wrden. Pesten wrdt

Nadere informatie

Protocol tussenschoolse opvang (TSO)

Protocol tussenschoolse opvang (TSO) KBS De Kwinkslag Verguwaan 5 7776 BA Slagharen 0523-684768 inf@kbsdekwinkslag.nl september 2015 Prtcl tussenschlse pvang (TSO) Inleiding Schlen zijn verplicht m de leerlingen tussenschlse pvang te bieden

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan klas 1. cursusjaar

Overgangsnormen Minkemalaan klas 1. cursusjaar Overgangsnrmen Minkemalaan klas 1 cursusjaar 2019 2020 INHOUDSOPGAVE blz. Vrwrd 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Tetscijfers 5 3. Rapprtcijfers 5 4. Bevrderingsnrmen brugklas hav/vw 6 5. Bevrderingsnrmen

Nadere informatie

1. Definities. 2. Indienen van een klacht

1. Definities. 2. Indienen van een klacht Klachtenprcedure Bent u ndanks nze inspanningen m u z ged mgelijk van dienst te zijn, niet tevreden ver De Mensch, dan kunt u een klacht indienen. Wij zullen er alles aan den m uw klacht naar tevredenheid

Nadere informatie

Protocol. Grensoverschrijdend gedrag. binnen de Rafael

Protocol. Grensoverschrijdend gedrag. binnen de Rafael Prtcl Grensverschrijdend gedrag binnen de Rafael April 2014 Prtcl grensverschrijdend gedrag Algemeen Dit prtcl heeft als del een veilig werkklimaat te verschaffen vr medewerkers, leerlingen en derden (bijv.

Nadere informatie

Wij zijn een KiVaschool!

Wij zijn een KiVaschool! Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Dit schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van het algemeen Pestprtcl Allure. O.B.S.Geert Hlle hanteert de KiVa aanpak. Wij zijn een KiVaschl!

Nadere informatie

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling https://dckinga.magister.net/accunt#/inlggen Stichting Inspecteur Belensschl Schiermnnikg Klkkenluidersregeling 1 Regeling inzake het mgaan met een vermeden van een misstand binnen de Inspecteur Belensschl

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie