Concept cao-inzet: voor een toekomstbestendig KLM Cabinekorps

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Concept cao-inzet: voor een toekomstbestendig KLM Cabinekorps"

Transcriptie

1 - 1 - Cncept ca-inzet: vr een tekmstbestendig KLM Cabinekrps 1. Inkmensntwikkeling De laatste structurele lnsverhging (1,25%) dateert van januari 2012, terwijl de prijsntwikkeling (inflatie) sindsdien met 8,5% is tegenmen. De inflatie ligt in de eerste maanden van 2017 p gemiddeld 1,5%. Er is in 2016 dr KLM een recrdwinst gebekt. Het is daarm tijd vr een verhging van het salaris, juist nu het financieel z ged gaat met het bedrijf. Salarisverhging Afhankelijk van het ttaalpakket aan afspraken stellen wij vr, in lijn met het akkrd vr het grndpersneel en het FNV-beleid, de lnen gedurende de ca-lptijd structureel met 2,5% te verhgen. Verbeterde winstuitkering Om de waardering vr de bijdrage van het cabinepersneel aan het herstel van de financiële psitie van de nderneming tt uitdrukking te brengen zal, in lijn met de verbeterde winstdelingsregeling vr de vliegers en het grndpersneel, k vr hen de verbeterde winstdelingsregeling met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 van tepassing zijn. Gegarandeerde winstuitkering 2017 Gezien de frse eenmalige en structurele belningen aan de tp vanwege het tpjaar 2016, zal in het jaar 2017 tevens een gegarandeerde nett-uitkering wrden gedaan van 1000 eur. Medewerkers in deeltijd ntvangen deze uitkering naar rat. 2. Tekmstbestendig lpbaanbeleid De samenstelling van de cabinebemanning (CBS) en daarmee de kijk p het lpbaanperspectief van de CA staat nder druk. KLM heeft eerder in haar visie aangegeven af te willen van twee leidinggevenden aan brd, af te willen van de purser bven de sterkte p ICA, p Eurpa zelfs znder leidinggevende te willen werken en de kwaliteit te verbeteren in de WBC. Deze KLM-visie is met name ingegeven vanuit kstengpunt. FNV Cabine is van mening dat de huidige inrichting van de lpbaan van de CA nder de lep met wrden genmen. In plaats van in de verdediging te gaan tegen de plannen van KLM, nemen wij liever het initiatief. Met een verantwrdelijke en realistische kijk p de veranderende luchtvaartwereld, willen wij het vak van cabinepersneel tekmstbestendiger maken. Anders dan KLM zetten wij niet in p het schrappen van functies en daarmee het creëren van bventalligheid. Wij zetten in p een efficiëntere inrichting van het lpbaanbeleid en streven ernaar meer evenwicht te brengen in de werkbeleving tussen de verschillende psities aan brd. In dat kader kmen wij tt het nderstaande pakket aan gebalanceerde vrstellen, dat tegelijkertijd een kstenbesparing met zich meebrengt. Afgezet tegen de ideeën van de KLM-directie, bieden nze vrstellen veel meer perspectief aan alle cabinecllega s. FNV Cabine zet in p kwaliteit, cntinuïteit en diversiteit.

2 - 2 - Eén CA De verschillen tussen één- en tweebanders kmen te vervallen. Er kmt één CA-functie. Alle CA s vliegen vrtaan Eurpa en ICA en zijn p alle psities indeelbaar. Ten pzichte van de huidige samenstelling ntstaat hiermee meer evenwicht met betrekking tt de tewerkstelling vr CA s. Vr KLM ntstaat er meer flexibiliteit, aangezien CA s efficiënter inzetbaar zijn. Dit leidt tt een besparing van EVR-dagen (extra vrij) die nu jaarlijks dr KLM wrden ingedeeld. Werken in WBC p basis van vereiste cmpetenties Tewerkstelling in de Wrld Business Class (WBC) wrdt een verzwaarde specialisatie. CA s kmen hiervr in aanmerking nadat ze drie jaar aaneengeslten in dienst zijn en vlden aan de vereiste cmpetenties ten beheve van een kwalitatief hgwaardig WBC-prduct. Hiervr met de CA-skills behalen. Deze specialisatie is gebaseerd p inzet en cmpetenties, seniriteit speelt hierbij geen rl. Deze tewerkstelling gebeurt tegen een extra vergeding van 25 eur per mlp. Een psitie in de WBC is aanvraagbaar cnfrm de regels van het verzekensysteem. Eén multi-inzetbare leidinggevende De functie van Purser en die van Senir Purser wrden samengevegd tt één functie. Deze nieuwe leidinggevende is multi-inzetbaar. Het pursersalaris is hierbij het uitgangspunt. De multi-inzetbare leidinggevende is het beste alternatief vr de visie van KLM, waarin de functie van de Purser vlledig wrdt uitgehld. In de visie van FNV Cabine blijven alle psities gehandhaafd en daarmee is het perspectief vr de tekmstige leidinggevenden veiliggesteld. De nieuwe leidinggevende kent 3 tewerkstellingen: 1. 1 e leidinggevende p een ICA-type, als eindverantwrdelijke vr de gehele vluchtuitvering; 2. 2 e leidinggevende p een ICA-type, werkzaam bvenp de huidige cabinesamenstelling in de WBC als meewerkend cördinerend leidinggevende. Hij/zij ziet te p een kwalitatief hgwaardig WBC-prduct. Daar waar de Purser in de M-class in de sterkte stnd, kmt er een CA bij in de M-class; 3. Leidinggevende p de 737, als eindverantwrdelijke vr de gehele service en vluchtuitvering. De multi-inzetbare leidinggevende brengt vr alle partijen vrdelen met zich mee: Leidinggevenden zijn p veel psities inzetbaar, waardr er veel flexibiliteit vr KLM wrdt gecreëerd. Dat scheelt snijverlies en het nndig meten inzetten van EVR; Er heft vr de leidinggevende functie maar één selectie en pleiding te wrden gevlgd, wat k efficiency en kstenbesparing met zich meebrengt; Alle leidinggevenden zijn betrkken bij en hebben kennis van het ttale KLM-prduct; Dr de meer evenredige verdeling, zal de werkdruk beter verdeeld wrden ver het crps. Er is bvendien meer afwisseling en uitdaging wat bijdraagt aan de mtivatie; Het afschaffen van de Senir Purser lnschalen levert een frse besparing in lnksten p. Een bijdrage die in nze ptiek te aanvaarden is met het g p het tekmstbestendiger maken van de leidinggevende psities en de verantwrdelijkheid die wij bereid zijn te nemen vr de cntinuïteit van het bedrijf.

3 - 3 - Het inveren van de multi-inzetbare leidinggevende zal uiteraard zrgvuldig meten verlpen. De huidige Senir Purser zal zijn salaris behuden, echter vervallen eventuele individuele salarisstappen. De huidige Pursers en Senir Pursers zijn dr hun pleiding in staat m de nieuwe functie van multiinzetbare leidinggevende uit te veren. Vr de nieuwe lichting leidinggevenden zal een nieuwe prmtieprcedure wrden ingericht, waarbij seniriteit het uitgangspunt blijft. 3. Generatiepact Dr het fysiek zware werk van cabinepersneel in cmbinatie met het gebrek aan een gedegen uderenbeleid, zien wij dat vele uder wrdende cllega s ervr kiezen m vr eigen rekening minder te gaan werken f ndgedwngen drwerken ndanks hun fysieke beperkingen. Dat levert prblemen p. Als het werk te zwaar wrdt, zullen meer werknemers ziek wrden en vr langere tijd uitvallen. FNV Cabine wil daarm afspraken maken die het p vrijwillige basis vr udere cllega s aantrekkelijker maakt m minder te werken, maar wel met behud van een hger inkmen en/f hgere pensienpbuw. FNV Cabine heeft hiervr het zgeheten generatiepact in het leven gerepen. Dat generatiepact heeft tt del m enerzijds udere werknemers langer geznd en prettig te laten drwerken. Anderzijds zal dit leiden tt meer instrm en drstrm van jnger cabinepersneel. De udere werknemer gaat krter werken. Daardr kan hij/zij beter herstellen van de inspanning. Als meerdere udere cabinecllega s hiervr kiezen, kmt er een plek vrij vr nieuwe cllega s. Uiteindelijk heeft k KLM hier veel vrdeel bij. Het draagt bij aan het creëren van minder dure arbeidsplaatsen en aan duurzame inzetbaarheid van uderen. In nze ptiek een echte win-win afspraak! Wij stellen daarm vr de vlgende deeltijd vrafgaand aan pensien regelingen in te veren, die nadere uitwerking beheven in verleg met KLM. De regelingen huden in dat udere werknemers de mgelijkheid krijgen m minder te werken, waarbij hun pensienpbuw wrdt vrtgezet p basis van hun eerdere cntractpercentage. Na gebruikmaking van de regeling geldt de verplichting m aansluitend met pensien te gaan. Deze regeling is verigens met dank aan FNV Grnd al van tepassing vr KLM grndmedewerkers. Wij denken aan de vlgende varianten: De 80/80/100-regeling vr pensinering Fulltimers gaan 80% werken, krijgen 80% ln en buwen 100% pensien p. Naar rat kunnen die percentages wrden aangepast; bijvrbeeld 60/60/80. De regeling staat pen vr werknemers die 55 jaar f uder zijn en er kan maximaal 10 jaar gebruik van wrden gemaakt. De 80/90/100-regeling vr pensinering Fulltimers werken 80%, krijgen 90% ln en buwen 100% pensien p. Ok deze percentages zijn variabel; bijvrbeeld 60/70/80. De regeling staat pen vr werknemers die 55 jaar f uder zijn en er kan maximaal 3 jaar gebruik van wrden gemaakt.

4 Uitbreiding deeltijdfaciliteit Er is mmenteel in de prductie een verschil van circa 500 FTE tussen de winterperide (eind ktber eind maart) en de zmerperide (eind maart eind ktber). Teneinde KLM meer flexibiliteit te geven gedurende de piekmmenten in de zmer, znder dat daar extra seizen CA s en dus extra ksten vr ndig, zijn stellen wij naast de huidige deeltijdpercentages nderstaande varianten vr. Gemiddeld 50, 75, 90% CA s vliegen in de zmerperide een half jaar lang 100% en het daarpvlgende half jaar in de winterperide 0%, 50% f 80%. Het vltijdpercentage start per 1 april f 1 mei en het deeltijdpercentage start per 1 ktber f 1 nvember. Zij ntvangen een vast salaris per maand p basis van hun gemiddelde deeltijdvariant. Maand p maand af werken Daarnaast stellen we vr dat CA s de keuze hebben m ver een jaar genmen maand p maand af te werken. Bijvrbeeld de ene maand 0% en de daarpvlgende maand 100% f een ander deeltijdpercentage. Vrijwillig zmer- en winterverlf samenvegen Op dit mment is het slechts mgelijk m 8 zmer JV te verplaatsen naar het winter JV. Wij stellen vr m p basis van vrijwilligheid de keuzemgelijkheid te bieden m 7, 14 f het gehele zmer JV samen te vegen met het winter JV. Hierdr is er in de zmer meer FTE beschikbaar. Het inveren van deze deeltijdvarianten biedt de CA meer keuze in de balans tussen werk en privé ten pzichte van de huidige deeltijdmgelijkheden. De keuze vr één van deze varianten is vrijwillig en kan niet dr KLM wrden verplicht. De keuze vr één van deze varianten is telkens vr de peride van één jaar. 5. Verzuimpreventie Onder het KLM Cabinepersneel is sprake van een relatief hg ziekteverzuim. In het belang van het bedrijf en de medewerker zal er serieus werk meten wrden gemaakt m dit naar beneden te brengen. Lager ziekteverzuim nder het cabinepersneel draagt bij aan het welzijn van de CA en betekent minder ksten vr het bedrijf. Hiervr is bereidheid van KLM ndig m te investeren in instrumenten die erte leiden dat het verzuim afneemt. Op termijn zal deze investering zich vertalen in substantieel lagere ksten. In dat kader stellen wij in ieder geval het vlgende vr: Nt fit t fly p Eurpa Op dit mment wrdt bij een ziekmelding van een CA het gehele rster leeggehaald. Dit zrgt vr een hge drempel vr ziekmelding, waardr medewerkers te lang drwerken met relatief kleine kwalen, wat uiteindelijk kan leiden tt een langere peride van verzuim. Wij stellen vr een zgeheten nt-fit-t-fly-regeling in te veren p Eurpa. Hiermee wrdt het mgelijk vr een CA m zich vr één dag ziek te melden, znder dat het rster wrdt aangetast.

5 - 5 - Het in stand huden van rsters na een nt-fit-t-fly-melding zal er tevens te leiden dat men eerder geneigd is zich beter te melden, mdat er een betere afweging kan wrden gemaakt tussen de tewerkstelling en de fitheid. Bij een nt-fit-t-fly-melding geeft de CA direct aan heveel uur, met een maximum van 24 uur, hij/zij ndig denkt te hebben m weer inzetbaar te zijn. Na deze peride kan het eigen schema weer wrden pgepakt. Inveren van snipperdagen Wij stellen vr m snipperdagen in te veren. Op jaarbasis zu een nader te bepalen aantal JV-dagen p verzek van de CA ls kunnen wrden ingedeeld. Het kunnen pnemen van deze snipperdagen zal bijdragen aan de inzetbaarheid van de CA ver het jaar genmen. Het is aangetnd dat een dagje vrij bijdraagt aan de fitheid en inzetbaarheid van de CA. 6. Verlichten werkdruk Gezien de verhgde prductiviteit van de afgelpen jaren, het structureel inleveren van vakantiedagen, inleveren van RV, -1 Ca p Eurpa, vindt FNV Cabine dat er meer afspraken meten wrden gemaakt m de werkdruk te verlichten. Middelen die hierte bijdragen zijn; zeggenschap ver eigen dagen, geen werk in vrije tijd en de zekerheid van het genieten van een vrije dag. In dat kader stellen wij het vlgende vr: Zeggenschap ver dagen Alle cmpensatie dagen zijn ntstaan dr het verrichten van een extra inspanning. Wij vinden dat CA s het exclusieve recht meten hebben m te bepalen wat er met deze dagen gebeurt. Daarm stellen wij vr dat het aan de CA is m te bepalen p welke manier het teged wrdt aangewend; uitbetalen, later pnemen f strten in het levenslpbudget. Afschaffen nevenpdrachten gratis In redelijkheid kan niet wrden verwacht dat CA s in hun vrije tijd tal van zaken gerelateerd aan hun werk meten den. Het krps heeft al veel vrije tijd ingeleverd. Wij zetten daarm in p het afschaffen van de Nevenpdrachten Gratis. Extra Superjkerdagen Gezien de verhgde prductiviteit van de afgelpen jaren stellen we vr twee extra Superjkerdagen te geven aan het krps. Oprekken tijd tussen prep en melden bij reserve We stellen vr m de tijd tussen prep en melden bij een reserve p te hgen naar 1,5 uur. Dit sluit veel meer aan bij de tegenmen drukte in het verkeer en zrgt ervr dat er minder druk wrdt ervaren bij een prep uit reserve.

6 Mbiliteit/Levensfasebewust persneelsbeleid Het is de hgste tijd dat er cncreet werk wrdt gemaakt van een levensfasebewust persneelsbeleid. FNV Cabine zet in p Regie p de eigen lpbaan. Een ged levensfasebewust persneelsbeleid draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van de medewerker, gericht p het geznd bereiken van de pensiengerechtigde leeftijd, als CA f in een vlgende carrière. De verschillen tussen medewerkers en de veranderingen die het cabinepersneel drmaakt in verband met externe factren, leeftijd, levensfase, lpbaanfase, life-events en gezndheid vragen m faciliteiten, waar de medewerker gebruik van kan maken m naar eigen wensen en beheftes invulling te geven. Om hier meer vrm aan te geven den wij de vlgende vrstellen: Budgetfnds Tijdens de lptijd van de ca zullen KLM en de vakbnden een afspraak uitwerken die medewerkers in staat stelt m een deel van hun inkmen en/f JV te strten in een zgenaamd budgetfnds. De in het fnds gespaarde middelen kunnen dr de medewerker wrden gebruikt vr de financiering van de tijd die ndig is m zichzelf verder te ntwikkelen f de werkzaamheden te verlichten dr deze (tijdelijk) te verkrten (zie vrgestelde deeltijdvarianten). Lpbaanscan Iedere 5 jaar wrdt de medewerker een lpbaanscan aangebden, waar in ieder geval aandacht wrdt besteed aan de carrière, drgreimgelijkheden binnen het bedrijf, infrmatieverstrekking ver zaken als pensien en het benutten van de fiscale mgelijkheden en de instrumenten ten beheve van de levensfase. Verder is een jaarlijkse update mgelijk en vindt de lpbaanscan plaats in de tijd van KLM. Stages en prjecten p de grnd Maandelijks zullen er stages en prjecten binnen KLM wrden gefaciliteerd waar cabinemedewerkers gebruik van kunnen maken m zich z te riënteren p een mgelijke carrièreswitch. EVC-certificaat EVC staat vr Erkenning van Verwrven Cmpetenties. Een EVC-prcedure geeft een beeld van de talenten, kennis en vaardigheden van de medewerker. Dr middel van een EVCcertificaat kunnen medewerkers hun psitie p de arbeidsmarkt versterken. EVC geeft individuen inzicht in hun cmpetenties en de manier waarp ze die kunnen gebruiken m inzetbaar te blijven f te wrden. We stellen vr dat binnen Inflight Services een EVCprcedure zal wrden ingeverd. Hiermee kunnen medewerkers hun kennis en ervaring fficieel laten erkennen en laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Mbiliteitspremie De gewijzigde CBS kan vr smmige cllega s aanleiding zijn m zich te riënteren p een nieuwe lpbaanfase. Tegelijkertijd leert de ervaring dat cllega s een stimulans ndig hebben m een carrièreswitch te verwegen. Ter bevrdering van de mbiliteit en m medewerkers te stimuleren na te denken ver duurzame inzetbaarheid p de arbeidsmarkt, stellen we vr een mbiliteitspremie ter beschikking te stellen.

7 - 7 - Op basis van vrijwilligheid kunnen CA s hier gebruik van maken, waarmee de stap naar een andere lpbaan kan wrden gefaciliteerd en gefinancierd. Deze premie zal nader uitgewerkt wrden, waarbij de vrijwillige vertrekregeling zals vr het grndpersneel is afgesprken het uitgangspunt is. Die hudt in dat vr ieder dienstjaar een maandsalaris zal wrden meegegeven met een maximum van 24 maandsalarissen. 8. Lslaten wel f niet nder de rang vliegen In het kader van het evenredig verdelen van de lusten en de lasten binnen het krps, stellen wij vr het principe van nder de rang vliegen p basis van de seniriteitslijst ls te laten. Vr de nieuwe leidinggevenden betekent dit dat zij nder de vrwaarden van de ca als CA in de WBC kunnen wrden ingezet. 9. ICA-WRR aanpassen aan de zwaarte van de vlucht De ICA-WRR zu in nze ptiek meer recht meten den aan de zwaarte van de tewerkstelling, juist nu deze in de vrige ca versberd is. Aspecten als het tijdsverschil en/f het ntbreken van hrizntale rustgelegenheid hebben p dit mment geen effect p de bepaling van het reisverlf. Dat zu juist wel het geval meten zijn m vermeidheid nder het krps bij zwaardere vluchten aan te pakken. Wij stellen in dat kader vr m gedurende de lptijd van de ca met KLM een betere en mdernere ICA-WRR uit te werken. 10. Vernieuwde Eurpa WRR Ok de Eurpa-WRR kan wat ns betreft mderner wrden ingericht. Op dit mment wrden bips afgerekend p basis van waarderingspunten. Dit is vr de medewerker ndrzichtig en vr de werkgever brengt dit extra ksten met zich mee. Het systeem is hiermee k inflexibel. Wij stellen vr m gedurende de lptijd in een werkgrep een nieuwe, verbeterde WRR p Eurpa uit te werken, waarbij flexibiliteit vr de CA, kstenbesparing vr KLM en het werkdcument van FNV Cabine hierver de uitgangpunten meten zijn. 11. Vrdelen vr vakbndsleden FNV Cabine hecht er waarde aan dat leden van de vakbnd in de nieuwe ca de tegevegde waarde zien van hun lidmaatschap. Het zijn de leden van de vakbnden die zich rganiseren en inzetten m gede arbeidsvrwaarden vereen te kmen en daar waar ndzakelijk mee te werken aan de tekmstbestendigheid van het bedrijf. Znder vakbndsleden heeft het krps een zwakkere psitie. Ok KLM heeft belang bij vakbnden die representatief zijn m z te kunnen rekenen p maximaal draagvlak van het persneelsbeleid. Specifiek vr de leden van een vakbnd den wij de vlgende vrstellen:

8 - 8 - Vakbndsdag Wij stellen vr de werkgeversbijdrage te verhgen met een nader te berekenen bedrag. Met deze extra bijdrage zullen de vakbnden ieder lid eens per jaar vrij geven vr het bijwnen van een vakbndsbijeenkmst. Gratis lidmaatschap Wij stellen vr dat, ter stimulering van de betrkkenheid van de medewerkers met het vakbndswerk, KLM aan iedere medewerker vr een jaar een gratis lidmaatschap aanbiedt. Vakbndstientje Wij stellen vr dat leden van een vakbnd ter cmpensatie van hun lidmaatschap een bijdrage ntvangen van 10 eur per maand gedurende de lptijd van de ca.

Concept cao-inzet: voor een toekomstbestendig KLM Cabinekorps

Concept cao-inzet: voor een toekomstbestendig KLM Cabinekorps - 1 - Cncept ca-inzet: vr een tekmstbestendig KLM Cabinekrps 1. Inkmensntwikkeling De laatste structurele lnsverhging (1,25%) dateert van januari 2012, terwijl de prijsntwikkeling (inflatie) sindsdien

Nadere informatie

Cao-inzet FNV Cabine 7 juni 2017

Cao-inzet FNV Cabine 7 juni 2017 Cao-inzet FNV Cabine 7 juni 2017 1. Inkomensontwikkeling De laatste structurele loonsverhoging (1,25%) dateert van januari 2012, terwijl de prijsontwikkeling sindsdien met 8,5% is toegenomen. De inflatie

Nadere informatie

Vergelijking inzet FNV Cabine en eindbod KLM

Vergelijking inzet FNV Cabine en eindbod KLM Vergelijking inzet FNV Cabine en eindbod KLM INZET FNV CABINE EINDBOD KLM BEOORDELING FNV CABINE Loonontwikkeling FNV Cabine stelt voor de lonen gedurende de cao-looptijd structureel met 2,5% per jaar

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord cao Ecoson, Rendac Son, Sonac Son, Darling Ingredients Nederland, Sonac Burgum en Sonac Vuren.

Onderhandelingsakkoord cao Ecoson, Rendac Son, Sonac Son, Darling Ingredients Nederland, Sonac Burgum en Sonac Vuren. Onderhandelingsakkrd ca Ecsn, Rendac Sn, Snac Sn, Darling Ingredients Nederland, Snac Burgum en Snac Vuren. Sn, 16 ktber 2017 1. Lptijd 1- jarige ca, ingaande 1 januari 2017 t/m 31 december 2017; 2. Inkmen

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Meer koopkracht door echte banen

Meer koopkracht door echte banen Meer kpkracht dr echte banen Centen en prcenten vr een gelijkwaardige samenleving Arbeidsvrwaardenagenda FNV in Beweging 2015 Een gelijkwaardige samenleving werkt beter. Een samenleving waarin de verschillen

Nadere informatie

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies BETER IN BEDRIJF Vel je Beter in Bedrijf! Uw rganisatie Beter in Bedrijf Verzuimbegeleiding & Arbadvies Beter in Bedrijf levert, naast reguliere arbdienstverlening, vral maatwerk in verzuimbegeleiding

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

MEMO. Betreft : Overeenkomst naar aanleiding van overleg met vakorganisaties op 17 maart 2015. Aan : Vakorganisaties Van : Directie.

MEMO. Betreft : Overeenkomst naar aanleiding van overleg met vakorganisaties op 17 maart 2015. Aan : Vakorganisaties Van : Directie. EO Betreft : Overeenkmst naar aanleiding van verleg met vakrganisaties p 17 maart 2015 Aan : akrganisaties an : Directie. Ons kenmerk: TvdBvak23032015 Pagina: 1/6 s 1. Omvang en duur van het cntract Cntractduur

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden nieuwe cao SWK

Vragen en Antwoorden nieuwe cao SWK Vragen en Antwrden nieuwe ca SWK 1. Integratie in ca Fashin, Sprt & Lifestyle (FS&L) Wat hudt integratie in de ca FS&L precies in? De ca s vr Juweliers en Parfumerieën als aparte ca s huden p te bestaan.

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Coördinatiegroep CAO Provincies. Advies werkgroep Waarderen en Belonen. 1. Waarom-vraag

Coördinatiegroep CAO Provincies. Advies werkgroep Waarderen en Belonen. 1. Waarom-vraag Aan: Betreft: Cördinatiegrep CAO Prvincies Advies werkgrep Waarderen en Belnen 1. Waarm-vraag De werkgrep baseert haar advies p een uitgebreide discussie ver de vraag: Waarm zijn wijzigingen in afspraken

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

CAO Kinderopvang

CAO Kinderopvang Onderhandelingsresultaat CAO Kinderpvang 2018 2019 vr kindercentra en gastuderbureaus De nderhandelaars namens de rganisaties van werkgevers en 1. Brancherganisatie Kinderpvang 2. Branchevereniging Maatschappelijke

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao en Sociaal Plan SVB 2014-2017

Onderhandelingsresultaat cao en Sociaal Plan SVB 2014-2017 17 nvember 2014 Onderhandelingsresultaat ca en Sciaal Plan SVB 2014-2017 Op 5 nvember 2014 hebben de nderhandelaars van de SVB en de vakbnden Abvakab FNV en CNV Publieke Zaak, een akkrd bereikt vr een

Nadere informatie

Mobiliteit binnen ABSA

Mobiliteit binnen ABSA Mbiliteit binnen ABSA Mbiliteit binnen ABSA Waar we spreken ver integraal persneelsbeleid [IPB] gaat het ver het in vereenstemming brengen c.q. huden van de ntwikkeling van persneelsleden met de ntwikkeling

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Al twee jaar wachten we p een grte stap in het dssier ver het eenheidsstatuut arbeiders en bedienden. Dit sinds het fameuze arrest van het Grndwettelijk Hf van 7 juli

Nadere informatie

CAO SCHILDERS-, AFWERKINGS- EN GLASZETBEDRIJF 2013-2014 Akkoord

CAO SCHILDERS-, AFWERKINGS- EN GLASZETBEDRIJF 2013-2014 Akkoord CAO SCHILDERS-, AFWERKINGS- EN GLASZETBEDRIJF 2013-2014 Akkrd Partijen betrkken bij de CAO vr het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf - OnderhudNL, FNV Buw en CNV Vakmensen - hebben p 7 maart 2014,

Nadere informatie

De ins en outs van payrolling versie maart 2013

De ins en outs van payrolling versie maart 2013 > White paper Payrll Select De ins en uts van payrlling versie maart 2013 De kstenbesparende plssing vr het uitbesteden van werkgeverschap > www.payrllselect.nl Inhud 1. Inleiding... 2 2. Wat is payrlling?...

Nadere informatie

Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN

Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN Vr u ligt het uitgewerkte plan van WijkZwemt. Dit plan is pgesteld dr de KNZB, 2521, gewn zwemmen en enthusiaste burgers/vrijwilligers vanuit belangengreperingen

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord 13 juni 2017

Onderhandelaarsakkoord 13 juni 2017 Onderhandelaarsakkrd 13 juni 2017 Partijen spreken een CAO af met een lptijd van 1-1-2016 tt 31-12-2020. Deze lptijd kiezen partijen m zveel als mgelijk zekerheid in arbeidsvrwaarden van werknemers te

Nadere informatie

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Pleegkinderen en de Belastingaangifte Thema-avn d Pleeguder supprt Zeeland Onderwerpen Op welke punten kmen kinderen vr in uw aangifte? Is er verschil tussen verschillende kind-begrippen? Veranderingen

Nadere informatie

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen.

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen. Ecnmische Dimensie 4.1 Werken is..- Uitleg 1 Waarm werk je? Om geld te verdienen, is dan vaak het antwrd. Betaald werk den is van belang. Met geld kun je wnruimte betalen en veding en kleding kpen. Dit

Nadere informatie

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0.

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0. Verzuim Beleid Opgemaakt dr Human Resurce Management Delgrep Alle werknemers Ingangsdatum 4 juli 2014 Versie 0.1 www.smallsteps.inf clfn Verzuimbeleid Visie en aanpak verzuim Delgrep: alle werknemers Versie:

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over goodwill

Veelgestelde vragen over goodwill Veelgestelde vragen ver gdwill Geschiedenis van gdwill 1. Waarm wrdt dit nderwerp nu ter sprake gebracht? Gdwill bestaat tch al heel lang? Al enige jaren hrt de LOVAH het geluid dat gdwill weer terug is.

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 30 december 2013

Beleidsplan Versie 30 december 2013 Beleidsplan Versie 30 december 2013 Stichting Cmité Ost-Eurpa Ureterp Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting Cmité Ost-Eurpa Ureterp. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten,

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Wij bieden onze dienstverlening aan onder de labels Omgaan met Ontslag, Omgaan met Overname en Omgaan met Ontwikkeling.

Wij bieden onze dienstverlening aan onder de labels Omgaan met Ontslag, Omgaan met Overname en Omgaan met Ontwikkeling. Privacy Statement 2 juni 2018 WIE ZIJN WE? Omgaan met Ontslag BV begeleidt werkgevers en werknemers in situaties van rerganisatie en ntslag. Dat den wij dr de dienstverlening p de nderdelen van Arbeidsrecht,

Nadere informatie

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen:

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen: Privacy statement De website www.staatsen.nl is eigendm van Staatsen Executive Search. Staatsen Executive Search hudt zich aan de wettelijke vrschriften met betrekking tt de bescherming van persnsgegevens,

Nadere informatie

Van de voorzitter. Beste leden & ouders,

Van de voorzitter. Beste leden & ouders, fficieel clubrgaan van Hckeyclub Wateringse Veld Van de vrzitter Beste leden & uders, De midwintercmpetitie zit er weer p en na de krkusvakantie starten wij met de derde en laatste peride van dit seizen.

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Aan: de ouders/verzorgers van onze nieuwe leerlingen Betreft: Regeling Ouderbijdragen Amsterdam, 17 juni 2015

Aan: de ouders/verzorgers van onze nieuwe leerlingen Betreft: Regeling Ouderbijdragen Amsterdam, 17 juni 2015 Aan: de uders/verzrgers van nze nieuwe leerlingen Betreft: Regeling Ouderbijdragen Amsterdam, 17 juni 2015 Beste uder/verzrger, In deze brief wil ik u graag infrmeren ver nze Regeling Ouderbijdragen. Op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van regionale vervangingscentra.

Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van regionale vervangingscentra. Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van reginale vervangingscentra. Frans Thmassen, directeur Onderwijs & Jeugd en EduStaf www.bmcimplementatie.nl De Wet werk en zekerheid

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Pensioenregeling Meest Gestelde Vragen

Pensioenregeling Meest Gestelde Vragen Pensienregeling Meest Gestelde Vragen Keuzemgelijkheden Ik werk p dit mment vr Harting-Bank, RHC Dealergrep f Eureva Uit welke pensienregelingen kan ik kiezen? Middellnregeling Bedrijfstakpensienfnds PMT

Nadere informatie

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede

1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) doet zijn intrede Nieuwsbrief december 2014 I 1 januari 2015: de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) det zijn intrede De wijzigingen per 1 januari 2015 in vgelvlucht: Preftijd: in een arbeidsvereenkmst vr bepaalde tijd van zes

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering Telichting Checklist Optimale infrmatie beleggingsverzekering Algemeen Infrmatie ver beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn cmplexe prducten. Om de klant beter inzicht te geven in de werking

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht www.nieuwkrtenrd.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht Dit is een nieuwsbrief, speciaal gericht p de actie Gren Licht in Nieuw Krtenrd. Subsidie beschikbaar gesteld dr Prvincie vr Gren Licht

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen.

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Vragenfrmulier Klant Beeld U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te maken

Nadere informatie

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen 2 Inhud Inleiding 3 De ntwikkelingen 4 Blijvende

Nadere informatie

Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring Werkgeversverklaring Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zrgvuldig en vlledig wrdt ingevuld. Geachte werkgever, Uw werknemer

Nadere informatie

BIZ Plan Westermaat Bedrijventerrein Westermaat te Hengelo

BIZ Plan Westermaat Bedrijventerrein Westermaat te Hengelo BIZ Plan Westermaat Bedrijventerrein Westermaat te Hengel Hengel, 4 juni 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De Experimentwet Bedrijven Investerings Zne 3. Activiteiten van het BIZ 4. Waarm een BIZ 5. De

Nadere informatie

GEMEENTE LEIDERDORP. He lafd/rp. i*?-- 2 4 DEC. 2009. > \^.j..:, : :c'.-.' Weeknr aid. J Afdoerinq:

GEMEENTE LEIDERDORP. He lafd/rp. i*?-- 2 4 DEC. 2009. > \^.j..:, : :c'.-.' Weeknr aid. J Afdoerinq: GEMEENTE LEIDERDORP He lafd/rp De heer J.J.F.M. Gardeniers Wethuder Welzijn Pstbus 35 2350AALEIDERDORP. i*?-- 2 4 DEC. 2009 > \^.j..:, : :c'.-.' V Weeknr aid. J Afderinq: % pluspunt vr welzijn en dienstverlening

Nadere informatie

Fase 1: Re-integratiefase

Fase 1: Re-integratiefase Bijlage Matrix van verplichtingen en bijhrende sancties Fase 1: Re-integratiefase Algemene beschrijving categrie Niet nagekmen verplichting zals: Sanctie Categrie 1: Onder deze categrie vallen verplichtingen

Nadere informatie

Functiefamilie: Directie

Functiefamilie: Directie Bijlage 3 bij Regeling ntwikkelen, functineren en berdelen (Cmpetenties per functieprfiel) Functiefamilie: Directie Cmpetentie: Netwerken De mate waarin de persn relaties en/f samenwerkingsverbanden binnen

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

Memo. Regeling bindend studieadvies

Memo. Regeling bindend studieadvies Mem Betreft: Datum: Prcedure bindend studieadvies 19 Van: Hillie Blmmers Regeling bindend studieadvies Aanleiding: Vanaf 01-01-2018 is de wet vregtijdig aanmelddatum en telatingsrecht mb van kracht. Een

Nadere informatie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie Cnvenant brancherganisatie berepsverenigingen in het kader van: Versterking berepsvereniging Berepenregister en Berepsregistratie De ndergetekenden, I. De rganisatie van brancherganisatie MOgrep Jeugdzrg

Nadere informatie

Vraag en antwoorden over de volmacht

Vraag en antwoorden over de volmacht Vraag en antwrden ver de vlmacht Hiernder treft u een verzicht aan van de vragen en antwrden die zijn gesteld ver de vlmacht. Heeft de vlmacht een lptijd? Heeft de deelnemersraad psitief advies gegeven

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

07 A Rolverdeling arbodienst / Amsterdam Thuiszorg, maart 2003

07 A Rolverdeling arbodienst / Amsterdam Thuiszorg, maart 2003 A(rb) Aktiviteiten Rl Amsterdam Thuiszrg Rl arbdienst K(ritische) P(restatie) I(ndicatren) arbdienst Vertruwenspersn ngewenst gedrag (pesten, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie) Het arbeidsmstandigheden

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

1.5 Daar waar sprake is van strijdigheid tussen het addendum en het vigerende sociaal plan, gaan de bepalingen van dit addendum voor.

1.5 Daar waar sprake is van strijdigheid tussen het addendum en het vigerende sociaal plan, gaan de bepalingen van dit addendum voor. Addendum behrend bij drlpend Sciaal Plan De Riethrst Strmenland Partijen cnstateren dat het huidige sciaal plan aanvulling beheft als gevlg van het vrgenmen besluit 'Clíënt vrp', december 2016. Dit addendum

Nadere informatie

Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie voorjaar 2015

Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie voorjaar 2015 Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie vrjaar 2015 1 Publicatie vrjaar 2015 Alterim presenteert de uitkmsten van nze peridieke Alterim Arbeidsmarkt Index. Gericht nderzek nder 716 hg pgeleide financiële

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019 Veel gestelde vragen Huurverhging 2019 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende nderwerpen: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsngeschikte werknemers De verheid wil de vrijwillige werkhervatting van werknemers die tijdelijk f definitief ngeschikt zijn m de vereengekmen arbeid uit te veren faciliteren. Wanneer

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Algemene richtlijnen: Vraag- en gastuders wrden geacht kennis te hebben genmen van de werkwijze van ; Gastuders wrden geacht bij aanvang van de pvang te handelen cnfrm het pedaggisch plan; hanteert de

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010.

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010. 1 M c» r* K 5,- * > l.- ^ V r>!lus gemeente QSterllOUt /k*je/i v loatum: 20 februari 2009 Nummer raadsnta: Qnderwerp: Verlengen werkingsduur 'Verrdening Starterslening'. NOTA VOOR DE RAAD Prtefeuillehuder:

Nadere informatie

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv.

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv. Het hyptheektraject van: Adviesbur K&S bv. Om uw hyptheekaanvraag z ged mgelijk te kunnen afhandelen geven wij u graag een inzicht in nze werkwijze zdat u weet wat u van ns kunt en mag verwachten. Ons

Nadere informatie

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :...

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :... Mdellencntract TFP(Time fr Prints)/TFCD (Time fr CD) Cntract tussen Mdel en amateurftgraaf Ondergetekenden: Naam :... Adres :... Pstcde/Wnplaats:... Telefn :... Email/Website :... Hierna genemd Ftgraaf,

Nadere informatie

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o Dienstenwijzer Z zijn wij u graag van dienst Op de dienstverlening van ns kantr is de Wet p het financieel tezicht van tepassing. Eén van de eisen die uit deze wet vlgt is dat wij u tijdig infrmeren ver

Nadere informatie

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma M200403 Het MKB en de BV Achtergrnden van de keuze van ndernemers R Braaksma Klaas Bangma Zetermeer, 24 maart 2004 Het MKB en de BV Waarm kiezen ndernemers vr een bepaalde rechtsvrm? En in het bijznder:

Nadere informatie

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties Richtlijnen vr verlf buiten de schlvakanties 1. Vakantieverlf Een verzek m vakantieverlf p grnd van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevren aan de directeur van de schl

Nadere informatie

Verbeterd onderhandelingsresultaat Sociaal Plan, cao- VGZ en pensioenregeling

Verbeterd onderhandelingsresultaat Sociaal Plan, cao- VGZ en pensioenregeling Verbeterd nderhandelingsresultaat Sciaal Plan, ca- VGZ en pensienregeling Werken aan werkzekerheid De wereld van werk verandert steeds sneller, zwel binnen als buiten VGZ. Over enkele jaren bestaat een

Nadere informatie

6 verschillende systemen derdebetaler

6 verschillende systemen derdebetaler 6 verschillende systemen derdebetaler Systeem 1: prcentuele tussenkmsten p abnnementen Systeem 2: tussenkmst p kaarten Systeem 3: tussenkmst p biljetten Systeem 4: gratis netabnnement vr bepaalde leeftijdscategrieën

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland Aanvraagfrmulier subsidie Prvincie Zeeland NAAM ACTIVITEIT / PROJECT Naam GEGEVENS AANVRAGER Naam instelling Adres Instelling Pstcde en wnplaats IBAN-nummer BIC-cde Cntactpersn Functie cntactpersn Telefnnummer

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE Eenmanszaak Beautysaln Anke is verantwrdelijk vr de verwerking van persnsgegevens zals weergegeven in deze privacyverklaring. Anke de Vries is de cördinatr gegevensbescherming

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden.

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden. Telichting huurcntract Tijdelijke verhuur p basis Leegstandwet behrende bij het huurcntract p de website van Vereniging Eigen Huis datum van pstellen telichting: 14 december 2012 Inleiding Het verhuren

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Eerste Bossche Scootmobiel Club

Huishoudelijk reglement van de Eerste Bossche Scootmobiel Club Huishudelijk reglement van de Eerste Bssche Sctmbiel Club Vastgesteld in de bestuursvergadering 12 april 2014 Begripsbepaling In dit reglement wrdt verstaan nder: de Eerste Bssche Sctmbiel Club gevestigd

Nadere informatie

Naam van de organisatie: Uw naam: Wat is uw functie? Tot welke sector behoort uw organisatie? Wat is de omvang van uw organisatie?

Naam van de organisatie: Uw naam: Wat is uw functie? Tot welke sector behoort uw organisatie? Wat is de omvang van uw organisatie? Naam van de rganisatie: Uw naam: Wat is uw functie? Directeur/hfd van een Academie Directeur/hfd afdeling Opleidingen Senir Learning Cnsultant/ Senir Onderwijskundige Learning cnsultant/ Onderwijskundige

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zorgvuldig en volledig wordt

Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zorgvuldig en volledig wordt Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zrgvuldig en vlledig wrdt ingevuld. Aanvullende Vrzieningen Werkgever Gegevens

Nadere informatie

Management review. CO2-reductiesysteem. Rapportage juli 2015 (referentiejaar = 2010) I. Bangma O. Van der Ende

Management review. CO2-reductiesysteem. Rapportage juli 2015 (referentiejaar = 2010) I. Bangma O. Van der Ende Management review CO2-reductiesysteem Rapprtage juli 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld dr: Akkrd: I. Bangma O. Van der Ende 1. Inleiding Op 28 juli is een management review gehuden waarin de energieprestaties

Nadere informatie

Over de periode van 19 april 2007 tot 1 maart 2008 ontvangt u een nabetaling.

Over de periode van 19 april 2007 tot 1 maart 2008 ontvangt u een nabetaling. Datum 26 februari 2008 Pstbus 2064, 3500 GB Utrecht Van T 0900-92 94, F Ons kenmerk Oncferwerp : aanpassï"ng van uw WIA-dagln. Geachte heer Hierbij ntvangt u de gecrrigeerde WIA-beslissing. De beslissingen

Nadere informatie

Mixed Hockey Club Purmerend. Verenigings Arbitrage Plan MHCP

Mixed Hockey Club Purmerend. Verenigings Arbitrage Plan MHCP Verenigings Arbitrage Plan MHCP Inleiding Arbitrage vrmt een integraal nderdeel van de hckeysprt in teamverband. De KNHB verplicht alle hckeyverenigingen m een Verenigings Arbitrage Plan (VAP) p te stellen.

Nadere informatie

MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E)

MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E) MODELARBEIDSOVEREENKOMST DIERENARTS-ASSISTENT(E) KNMVD, juni 2015 Let p: De werkgever kan met werknemer k afspraken maken p basis van de CAO vr dierenartsenpraktijken en het daarin pgenmen mdelcntract.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Stichting Talenten in Verbinding Vastgesteld in de bestuursvergadering 14 december 2015

Huishoudelijk reglement van de Stichting Talenten in Verbinding Vastgesteld in de bestuursvergadering 14 december 2015 Huishudelijk reglement van de Stichting Talenten in Verbinding Vastgesteld in de bestuursvergadering 14 december 2015 Begripsbepaling In dit reglement wrdt verstaan nder: de stichting: de Stichting Talenten

Nadere informatie

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN 1. Inleiding De pdracht van het AB VrZW bij de vaststelling van het dekkingsplan fase 1 p 18 ktber 2013 luidde: nderzek de mgelijkheden

Nadere informatie