Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?"

Transcriptie

1 Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas 1 t/m 6, van vmb tt vw Intrductie Sinds 1984 det het Nibud elke 2 jaar nderzek naar de inkmsten, uitgaven, het spaar -en leengedrag van middelbare schlieren. In heeft een recrdaantal van schlieren mee gedaan. Dat is heel mi, mdat dit een ged beeld geeft he de Nederlandse schlier met zijn geld mgaat: heveel inkmsten hebben ze? Waar besteden ze hun geld aan? Zijn ze impulsief? Vinden ze geld belangrijk? Sparen ze f kmen ze juist vaak geld tekrt? Dit zijn allemaal vragen die aan bd kmen. De uitkmsten van het nderzek wrden gebruikt m inzicht te krijgen in het bestedingsgedrag, het spaar-en leengedrag, de huding en de financiële vaardigheden van middelbare schlieren. We gebruiken de uitkmsten m de vrlichting ver geldzaken aan en ver jngeren, actueel en aangepast aan deze tijd te huden. De uitkmsten wrden gebruikt als input vr lesmateriaal, websites, brchures en nline tls. Allemaal m de financiële zelfredzaamheid van de jngeren te verhgen. Daarnaast gebruiken veel schlieren de uitkmsten vr werkstukken en m te zien heveel anderen aan zakgeld en kleedgeld krijgen. U kunt met uw leerlingen meeden aan het nderzek, dr uw leerlingen de vragenlijst in te laten vullen. Z draagt u er aan bij dat het Nibud een gedegen nderzek naar het geldgedrag van schlieren kan uitveren. Daarmee helpt u de kennis ver het bestedingsgedrag van middelbare schlieren in Nederland te vergrten. Maar veel belangrijker: dr uw leerlingen de vragenlijst in te laten vullen, maakt u uw leerlingen bewust van hun eigen geldgedrag. Op deze manier staan ze stil bij de manier waarp ze met geld m gaan. En ze kunnen 100,- winnen. De resultaten van het nderzek wrden in het vrjaar van 2013 penbaar gemaakt. Opdracht Geef de leerlingen als huiswerkpdracht mee m de vragenlijst van het schlierennderzek digitaal in te vullen (dit duurt 15 minuten) f laat de leerlingen de vragenlijst in de klas invullen. De link naar de vragenlijst is: service.nibud.nl/ns_link Bespreek nderwerpen uit de vragenlijst in de klas. Discussieer met de leerlingen ver deze nderwerpen Verderp staan -vr verschillende niveaus- welke vragen je met de leerlingen kunt bespreken. Heeft u weinig tijd m het nderwerp in de klas te bespreken? Rep uw leerlingen dan wel -al dan niet als huiswerk- p de vragenlijst in te vullen p: service.nibud.nl/ns_link

2 U kunt dit plaatsen p de Elektrnische Leermgeving met een eventuele preptekst: Het Nibud wil graag weten he jij met geld mgaat. De daarm mee aan het grte Schlieren Geldnderzek! Vul de vragenlijst helemaal in en maak kans p een fashincheque ter waarde van 100,-! De vlgende nderwerpen kmen in de vragenlijst aan bd: Inkmsten Baantjes Uitgaven Bestedingsgedrag Sparen Geld tekrt en lenen Huding ten aanzien van geld Schlieren die de vragenlijst vlledig invullen maken kans p een fashincheque van 100 eur. Del Dr de vragenlijst in te vullen, staat de leerling bewust stil bij zijn geldgedrag. Hij reflecteert zijn eigen financiële situatie en zijn huding en gedrag ten aanzien van geld. Dit geeft hem inzicht in de manier waarp hij met geld m gaat. Dr in de klas het nderwerp aan bd te laten kmen en de leerlingen nderling er ver te laten praten en discussiëren, wrdt het nderwerp geld en he hier mee wrdt mgegaan k bespreekbaar gemaakt. Men leert van elkaar dr ieders kijk p geld te bespreken. Werkwijze Leerlingen vullen de vragenlijst van het Nibud Schlieren Geldnderzek. Dit kan óf in de klas (maar met wel individueel) óf als huiswerkpdracht. De vragenlijst staat hier: Dit kst de leerling ngeveer 15 minuten; ze vullen dit vlledig anniem in. Nadat de leerlingen de vragenlijst hebben ingevuld, kunt u met de klas een aantal nderwerpen uit het nderzek bespreken. Hierdr leren jngeren van elkaar he ze met geld m gaan én waarm ze p die manier met geld mgaan. Hiernder staan een aantal mgelijke vragen per thema benemd; u heft ze niet allemaal te behandelen. U kunt er vr kiezen m één f meerdere nderwerpen in de klas te bespreken. Hiernder staan de vragen nder elkaar, met begeleidende tekst er tussen. Achter aan staan de vragen en stellingen per nderwerp p een rij, zdat deze handzaam bij elkaar staan en eventueel p het digibrd kunnen wrden geprjecteerd. *-vragen: zijn meer geschikt vr nderbuw **-vragen: zijn meer geschikt vr klas 4,5,6 Meer achtergrndinfrmatie: Vrige Geldnderzek: Nibud Schlierennderzek De schlierenwebsite van het Nibud:

3 Geld van je uders Laat de leerlingen p het brd schrijven heveel geld ze elke maand van hun uders krijgen. De bedragen zullen heel verschillend zijn. De één krijgt zakgeld, de ander k kleedgeld en/f een bedrag vr zijn mbiele telefn. Bespreek met de klas: He kunnen de bedragen z uiteen lpen?** Laat de leerlingen hierver nadenken. Hierbij gaat het er m dat ze bedenken dat het heel verschillend is wat uders ng betalen en wat een kind zelf betaalt. En het ene gezin heeft natuurlijk meer geld te besteden dan het andere. Er is niet een richtlijn vr te geven; het hangt er van af wat je er van met betalen. Dus je kunt niet direct zeggen: wat krijg jij veel, wat krijg je weinig. Wat met je van het geld betalen? U kunt hier een hele lijst van mgelijkheden bij langs lpen: Cadeautjes vr vrienden Cadeautjes vr uders f vr Sinterklaas Telefnksten Biscpkaartje Eten & drinken p schl Make up Games Shamp Cntributie vr sprtclub Tijdschrift abnnement Kleding en dan is ng de vraag: welke kleding: schenen en winterjas k? Of alleen breken? Met k een deel van het geld gespaard wrden? Smmige uders vinden het belangrijk dat een deel van het geld wrdt gespaard. Krijg je ng wel eens naast dit vaste bedrag extra geld van je uders? Z ja, wanneer? Het blijkt dat veel uders ng regelmatig extra geld geven. Bijvrbeeld als het kind naar zwembad wil met vrienden. Of als ze even geld te krt kmen. Het Nibud adviseert uders dit niet te den, mdat del van zakgeld juist is m te leren mgaan met een vast budget. Alleen dan leert een kind dat p k p is en dat het met plannen met geld. Waarm zu het ged zijn als je uders je niet zmaar extra geld geven?** Het is bedeling dat een kind leert dat hij een beperkt budget heeft. Dat is vergelijkbaar met salaris later. Je hebt je salaris en daar met je van rndkmen. Er is niet een geldschieter die altijd extra geeft als je meer wilt kpen. En dr niet steeds extra geld te krijgen, leer je plannen. Je weet dat p het mment dat je geld krijgt, je niet alles direct kunt uitgeven, mdat je later in de maand k ng geld met uitgeven. Als je altijd extra geld krijgt, dan hef je niet te plannen, want je krijgt tch wel extra geld.

4 Zijn er k leerlingen die niks krijgen van hun uders? Waarm krijg je niks? Daar kunnen allerlei redenen vr zijn: Hebben ze er geen geld vr? Vinden ze dat je niet met geld m kunt gaan en dat je alles direct uitgeeft? Betalen je uders alles vr ju? Omdat je een baantje hebt? Aankpen den Je wilt iets kpen. He pak je dat aan?* Laat leerlingen het ideale aankpprces beschrijven. Hier nder staan punten die in ieder geval die belangrijk zijn dat leerlingen p letten. Daar kunt u p sturen. 1. Stel vast van je wilt kpen 2. Stel vast aan welke vereisten het minimaal met vlden 3. Kijk p internet f in winkels welke mgelijkheden er zijn vr prduct 4. Vergelijk de prijzen en de vrwaarden 5. Bekijk heveel geld je kunt uitgeven, hud daar bij rekening met andere uitgaven die je deze maand hebt 6. Kijk welke ksten je ng meer hebt, m prduct te kunnen gebruiken (dus: hud rekening met bijkmende ksten) 7. Kies een prduct die aansluit bij je wensen en die je kunt betalen 8. Bewaar het bnnetje als garantie en m te kunnen ruilen als ndig Sms kp je iets, maar vrdat je het prduct echt kunt gebruiken, met je ng meer spullen kpen. Geef daar vrbeelden van.** Te denken valt aan: - Extra cntrller vr Xbx, Playstatin et cetera. En k andere bendigdheden vr spelcmputer. - Spelletjes vr spelcmputer - Kabels vr fttestel, laptp - Hesje m telefn in te bewaren - Batterijen in elektrische apparaten Ben je zelf wel eens meer kwijt geweest dan je had verwacht, mdat je niet aan de bijkmende ksten had gedacht?** Leg de leerlingen de vlgende 2 stellingen vr:* Als ik iets kp, hud ik er rekening mee dat ik meer kwijt ben, dr de bijkmende accessires Als ik iets ga kpen, hud ik rekening met wat ik binnenkrt ng meer wil kpen. Om ged met geld m te gaan, is belangrijk dat je leert bewust uit te geven. De één kpt direct iets wat hij ziet, de ander wikt en weegt vrdat hij een aankp det. Of je nu een snelle beslisser bent f dat je lang det ver het nemen van een beslissing, het is belangrijk dat je weet dat: - Het een redelijke prijs is vr een prduct. Daarvr is het belangrijk dat prijzen zijn vergeleken.

5 - Je het kunt betalen. Daarvr is belangrijk dat je weet wat je aan geld kunt besteden en welke uitgaven je ng meer hebt. En wat je in ttaal kwijt zal zijn als je een aankp det, waarbij je rekening hudt met bijkmende ksten. Schrijf de stelling p het brd: klasgenten/vrienden kpen vaak spullen die ze niet ndig hebben. Laat leerlingen aangeven f ze daar mee eens f neens zijn. Waarm daar mee eens? Nem vrbeelden. Waarm niet mee eens? Vind je dat anderen dat meer den dan jijzelf? Het gaat hier m impulsaankpen. Vr veel leerlingen is het meilijk m hun eigen bestedingen te reflecteren en zien niet f ze zelf impulsaankpen den. Wel hebben ze een duidelijk beeld van het geldgedrag van anderen, hun klasgenten en vrienden. Deze stelling laat hen meer nadenken ver impulsaankpen en laat de bestedingen van anderen vergelijken met hun eigen bestedingen. Omgaan met geld Begin met een intrductievraag aan de leerlingen: Vind je dat je ged met geld m gaat? Waarm vind je dat wel? Waarm is dat niet het geval? Geef vrbeelden van situaties waaruit dat duidelijk wrdt. Schrijf de vlgende stellingen p het brd: Ik vind het lastig m niet te veel te kpen als het gedkper is (in de aanbieding) Ik vind het meilijk m mijn eigen geld uit te geven Uit het Nibud Schlierennderzek blijkt dat ruim een kwart van de jngeren het meilijk vindt m niet te veel uit te geven dr aanbiedingen. En veral staan aantrekkelijke aanbiedingen: tijdelijk gedkper, van.vr, 3 halen, 2 betalen. Niet alle schlieren vinden het even gemakkelijk m dergelijke verleidingen de baas te blijven. Daarnaast vindt een kwart van de schlieren het juist lastig m hun geld uit te geven. Ze sparen het merendeel van hun geld. Later zullen zij k allerlei uitgaven hebben waar ze niet m heen kunnen. Daarm is het k belangrijk dat je leert je geld uit te geven znder dat je je daarver direct schuldig velt en denkt dat je dan helemaal geen geld verhudt. De leerlingen kunnen veel van elkaar leren. Verdeel de klas in grepjes. Zrg vr grepjes zijn die het niet lastig vinden m geld uit te geven en sneller dr aanbiedingen laten verleiden en grepjes die juist meite hebben hun geld uit te geven. Laat de grepjes die zich makkelijk laten verleiden dr aanbiedingen, drie geldtips bedenken he degenen die het lastig vinden m geld uit te geven, dit kunnen leren. Laat de grepjes die meite hebben met geld uit te geven, drie geldtips bedenken he degenen die zich snel laten verleiden dit minder kunnen den. Dr deze pdracht kunnen de leerlingen van elkaar leren he je met geld m kan gaan. Bvendien leren ze in elkaar te verplaatsen. Een leerling die meite heeft met geld uit te geven, heeft geen zin m te zeggen gewn kpen, er zit meer achter waarm diegene meilijk vindt. Een tip waarbij aangegeven wrdt dat iemand elke week een deel van zijn zakgeld apart zet m uit te geven, in een uitgeefptje, is beter. Of dat hij verplicht de cadeautjes vr verjaardagen

6 zelf kpt in plaats van zijn uders, want dan met hij zijn geld uitgeven. Sparen Schrijf de vlgende stellingen p het brd: Iedereen zu verplicht meten sparen Sparen is meilijk Laat leerlingen aangeven f ze daar mee eens f neens zijn. Waarm daar mee eens? Nem vrbeelden. Waarm niet mee eens? Veel leerlingen sparen zelf (88%). Maar er is een deel dat wel spaart, maar weer snel zijn geld weer ndig heeft (12%). De redenen m te sparen zijn verschillend, de één hudt gewn geld ver, de ander spaart vr een specifiek del. Met deze stellingen kmt naar vren kmen wat het belang van en de vrdelen van sparen. Maar k wat smmigen weerhudt m te sparen. Er zijn schlieren namelijk die niet sparen. De vraag is f ze het niet belangrijk vinden? Bij het bespreken van deze stellingen kan aanbd kmen he de schlieren zelf sparen: sparen ze een vast bedrag f wat ze verhuden? Gebruiken ze hun spaargeld k vaak f kmen ze daar niet aan? Spaar je wel eens bewust vr een specifiek del? Geld van je uders Heveel geld krijgen jullie elke maand van je uders? He kunnen de bedragen z uiteen lpen?** Wat met je van het geld betalen? Met een deel van het geld gespaard wrden? Krijg je ng wel eens naast dit vaste bedrag extra geld van je uders? Z ja, wanneer? Waarm zu het ged zijn als je uders je niet zmaar extra geld geven?** Wie krijgt er geen geld van zijn uders? Aankpen den Je wilt iets kpen. He pak je dat aan?* Sms kp je iets, maar vrdat je het prduct echt kunt gebruiken, met je ng meer spullen kpen. Geef daar vrbeelden van.** Ben je zelf wel eens meer kwijt geweest dan je had verwacht, mdat je niet aan de bijkmende ksten had gedacht?** Eens f neens? Als ik iets kp, hud ik er rekening mee dat ik meer kwijt ben, dr de bijkmende accessires. Als ik iets ga kpen, hud ik rekening met wat ik binnenkrt ng meer wil kpen. Eens f neens?

7 Klasgenten/vrienden kpen vaak spullen die ze niet ndig hebben. Waarm wel? Waarm niet? Nem vrbeelden. Vind je dat klasgenten meer spullen kpen die niet ndig zijn dan jijzelf? Omgaan met geld Vind je dat je ged met geld m gaat? Waarm vind je dat wel? Waarm is dat niet het geval? Geef vrbeelden van situaties waaruit dat duidelijk wrdt. Eens f neens? Ik vind het lastig m niet te veel te kpen als het gedkper is (in de aanbieding). Ik vind het meilijk m mijn eigen geld uit te geven Bedenk 3 geldtips vr de andere grep (waar jij niet mee neens/eens bent). Sparen Eens f neens? Iedereen zu verplicht meten sparen Sparen is meilijk Waarm vind je dat wel? Waarm vind je dat niet?

Waarom zou je kiezen voor M&O?

Waarom zou je kiezen voor M&O? Waarm zu je kiezen vr M&O? Onderzek naar het keuzegedrag van leerlingen vr het vak Management & Organisatie Grningen, mei 2013 Auteurs Brenda Bergkamp Bvenhuis Arjan Wrd Masterpleiding leraar Algemene

Nadere informatie

De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2

De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 De Taallijn Interactief taalnderwijs in grep 1 en 2 Sinterklaas kmt lgeren! Activiteitencyclus vr grep 1 en 2 Expertisecentrum Nederlands Inhudspgave Inleiding 3 Vrbeeld van een planningsrster 4 Vrbereiding

Nadere informatie

Sprookje Over de kikker die niet doorhad dat hij gekookt werd

Sprookje Over de kikker die niet doorhad dat hij gekookt werd Jeugdkerkdienst ver materialistische kikkers Brn: Timetturn.nl Auteur: Frank Mulder Delgrep: 15-30 jaar Opzet en inhud: sketch en verhaaltje, interactie (stellingen), preek ver rijkdm, praktische tips

Nadere informatie

Op weg naar betere. klanttevredenheid via de route van klachtenbehandeling

Op weg naar betere. klanttevredenheid via de route van klachtenbehandeling Op weg naar betere Lease Unlimited B.V. klanttevredenheid via de rute van klachtenbehandeling Universiteit Twente Faculteit Management en Bestuur Bachelrpdracht Bedrijfskunde Versie: Eindversie Datum:

Nadere informatie

Inhoud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Dec1415292

Inhoud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Dec1415292 Inhud van de vakken in de tweede fase van het BRC. 1 Inhud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Inhud De vakken p het Bertrand Russell Cllege in de tweede fase... 3 Prfielkeuzefrmulier HAVO...

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen voor een opleiding. Stichting Humanitas zet de deur open.

Hoofdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen voor een opleiding. Stichting Humanitas zet de deur open. Hfdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen vr een pleiding. Stichting Humanitas zet de deur pen. Het kunstje kun je best wel leren, maar de mensen mesten er verder niet bij zijn. Je met leren

Nadere informatie

Inquiry methode. Luisteren 1. Als je mij vraagt naar je te luisteren en ik begin je adviezen te geven, dan doe ik niet wat je mij vraagt.

Inquiry methode. Luisteren 1. Als je mij vraagt naar je te luisteren en ik begin je adviezen te geven, dan doe ik niet wat je mij vraagt. Inquiry methde Luisteren 1 Als je mij vraagt naar je te luisteren en ik begin je adviezen te geven, dan de ik niet wat je mij vraagt. Als je mij vraagt naar je te luisteren en ik begin je te vertellen

Nadere informatie

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek gemeente Losser

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek gemeente Losser Wm-klanttevredenheidsnderzek gemeente Lsser De Wm dr de bril van de aanvrager Augustus 2010 Clfn Uitgave I&O Research BV Statinsplein 11 Pstbus 563, 7500 AN Enschede tel. (053) 4825000 Rapprtnummer 2010/

Nadere informatie

Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Door Erica Rijnsburger. Inleiding

Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Door Erica Rijnsburger. Inleiding Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Dr Erica Rijnsburger Inleiding The desire t questin life cmes frm life itself, frm that part f life which is still hidden. Life prvkes us t questin. It

Nadere informatie

Vergadertips voor bestuursvergaderingen: Vergader goed maar met mate

Vergadertips voor bestuursvergaderingen: Vergader goed maar met mate Vergadertips vr bestuursvergaderingen: Vergader ged maar met mate In de milieusectr wrdt er heel wat afvergaderd. Meer dan de helft van de werktijd kruipt in vergaderingen, waardr er minder tijd ver blijft

Nadere informatie

OPZET EN UITVOERING VAN ONDERZOEK

OPZET EN UITVOERING VAN ONDERZOEK Peter van t Riet, Inge Strijker, Wim Trster Lectraat ICT en Onderwijsinnvatie, Hgeschl Windesheim, Zwlle 2011 INHOUD 1 INLEIDING... 3 2 ONDERZOEK IN HET HBO... 3 3 VIER SOORTEN ONDERZOEK... 3 Tepassingsgericht

Nadere informatie

Sterktes van nu, de kracht van 2015. Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor vrijwillige inzet

Sterktes van nu, de kracht van 2015. Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor vrijwillige inzet Sterktes van nu, de kracht van 2015 Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen vr vrijwillige inzet MOVISIE Kennis en advies vr maatschappelijke ntwikkeling MOVISIE verzamelt, ntwikkelt en verspreidt kennis

Nadere informatie

Wat anderen zeggen over Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken

Wat anderen zeggen over Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken Wat anderen zeggen ver He LinkedIn nu ECHT gebruiken Eindelijk iemand die uitlegt waarm LinkedIn nuttig is. Als een typische Gen X er begn ik gefrustreerd te wrden wanneer ik meer en meer mensen hrde praten

Nadere informatie

Jeroen gaat met opa naar het strand. Opa heeft Jeroen een vlieger gegeven. Een knalrode, met mooi gekleurde figuren erop. Samen laten ze de vlieger

Jeroen gaat met opa naar het strand. Opa heeft Jeroen een vlieger gegeven. Een knalrode, met mooi gekleurde figuren erop. Samen laten ze de vlieger 1 Opa is naar de hemel Jeren kmt uit schl. Als hij naar binnen rent, rept hij bij de vrdeur: Hi, ik ben er! Mag ik vanmiddag vetballen met Jst? Hé, wat raar. Meestal kmt mama meteen naar de gang. Maar

Nadere informatie

Overlegplatform Sport voor Allen. Uitbouwen van een lokaal Sport voor Allen beleid

Overlegplatform Sport voor Allen. Uitbouwen van een lokaal Sport voor Allen beleid Overlegplatfrm Sprt vr Allen Uitbuwen van een lkaal Sprt vr Allen beleid Synthesenta werkgrep 1 gedgekeurd dr het Overlegplatfrm Sprt vr Allen p19/12/2005 Op het Overlegplatfrm Sprt vr Allen van 16 december

Nadere informatie

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing

Waarom en hoe accountants hun verdienmodel moeten aanpassen. Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen Van uren factureren naar value added pricing Waarm en he accuntants hun verdienmdel meten aanpassen 2 Inhud Inleiding 3 De ntwikkelingen 4 Blijvende

Nadere informatie

Wat leuk dat u met uw groep(en) de experience Geld en je leven!

Wat leuk dat u met uw groep(en) de experience Geld en je leven! Docentenhandleiding Geld en je leven! Inleiding Wat leuk dat u met uw groep(en) de experience Geld en je leven! van de Nederlandsche Bank (DNB) gaat bezoeken. In deze experience wordt op een interactieve

Nadere informatie

Studentenonderzoek 2015

Studentenonderzoek 2015 Anna van der Schors Studentenonderzoek 2015 Achtergrondstudie bij Handreiking Student & Financiën Nibud/Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud, juni 2015 Anna van der Schors Gea Schonewille

Nadere informatie

ZODAT WE NIEMAND VERGETEN!

ZODAT WE NIEMAND VERGETEN! ZODAT WE NIEMAND VERGETEN! In pdracht van het PlatfrmGGz dr haar werkgrep Langdurige zrg PERSPECTIEF VAN MENSEN IN DE LANGDURIGE VERBLIJFSZORG Visie p kwaliteit van langdurige geestelijke gezndheidszrg

Nadere informatie

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau:

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Waarom zou een abonnement handiger zijn voor Wesley? Zijn er risico s bij een telefoonabonnement die je bij prepaid niet hebt? Hoe heb jij je telefoonkosten geregeld? Betalen je ouders

Nadere informatie

Twee vertellingen over 7r

Twee vertellingen over 7r Twee vertellingen ver 7r J. P. HOGENDJK Tekst van een vrdracht, gehuden p de jaarlijkse studiedag van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren,T ktber 1979 te Utrecht. Dames en Heren, De 'twee vertellingen

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Minder geld. Hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling. Nibud/Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Minder geld. Hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling. Nibud/Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Minder geld Hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling Nibud/Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting 2 / Minder geld; hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling Minder geld Hoe huishoudens omgaan

Nadere informatie

- Overeenkomst op afstand: art. 2,21 WMPC

- Overeenkomst op afstand: art. 2,21 WMPC I. CONSUMENTENRECHT: OVEREENKOMSTEN OP AFSTAND = vereenkmsten waarbij de partijen zich vrafgaand aan en bij het sluiten van de vereenkmst niet in elkaars aanwezigheid bevinden. Schema Drie categrieën 1.

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van

Nadere informatie

H.B.G. Ganzeboom* I. Inleiding

H.B.G. Ganzeboom* I. Inleiding I v I Cultuurdeelname als verwerking van infrmatie f. verwerving van status. Een cnfrntatie van twee alternatieve verklarende therieen aan de hand van reeds verdcht nderzek H.B.G. Ganzebm* Summary L In

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

Zelf ideeën verzinnen

Zelf ideeën verzinnen Zelf ideeën verzinnen Je zit alleen thuis f met je grepje te zuchten bven het blanc blad. De ideeën willen maar niet kmen. Waar gaat het fut? Misschien wil te snel te cncreet spelletjes bedenken. Misschien

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie