'i I -~-,L. I bx BETREFFENDE DE BEMALING VAN DE NOORDOOSTPOLDER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "'i I -~-,L. I bx BETREFFENDE DE BEMALING VAN DE NOORDOOSTPOLDER"

Transcriptie

1 ' J J A A R V E R S L A G -~-,L bx - BETREFFENDE DE BEMALNG VAN DE NOORDOOSTPOLDER

2 r-"...-,."> '1 2:;::;>,:,+, &,;,*A;J L,,-. -n., JAARVERSLAF - BXTREFFENDE DE BEMALNG VAN DE NOORDOOSTPOLDER + b* n h o u d : --- HOOFDSTUK 1 - NRCHTNG VAN DE POLDER. Polderafdelngen 2. Bemalng 3. Onderbemal-ng 4. Sluzen 5. nlaatsluzen 6. Neerslag 7. Vlaterhushoudng 8. Zoutgehalte HOOFDSTUK 2 - WAARNEMNGEN GEDURENDE Polderwaterstanden 10. Neerslag 11. Schutwater 12. ngelaten water 13. Bemalngsbedrjf 14. Onderbemalng 15. Waterbalans 16. Zoutbalans HOOFDSTUK 3 - BEDRJFSVOERNG 17. Gemaal 'Smeenge' 18. Gemaal 'Buma' 19. Gemaal 'Vsserng'

3 B JLAGEN: 1. Stuategebed met afdelngsgrenzen. 2. Berekenng van de neerslag. 3. 'aterstanden n de polder. 4. Neerslag per dag n mm, gemddeld over de gehele polder. 5. Neerslag per maand n mm. 6. Hoeveelheden schut- en afgelaten water. 7. Hoeveelheden ngelaten water. 8. Pompuren en wateropbrengst van de gemalen. 9. Q-cjfers over de gehele polder. 10. Q-cjfers over Afdelngl. 11. Q-cjfers over Afdelng Chlordegehalte polderwater. 13. Onderbemalng.

4 1RC:lTNG JAARVERSLAG betreffende de benalng van de Noordoostpolder over 1969 HOCFDSTUK 1. ~ Polderafdeln~ -. VAN DE POLDER De waterstaatkundge eenhed van de Noordoostpolder bestaat ut het drooggelegde gebed groot ca ha, een d.eel van het voormayge eland Urk groot ca. 50 ha, het voormalge eland Schokland groot 136 ha en een deel van het randgebed gelegen tussen de polder en de vroegere Zuderzeedjk te weten de Blokzjlerbutenlanden en een smalle strook ten noorden hervan tot Kunre, tezamen groot 355 ha. De andere randgebeden te weten Lemsterhop, de Polder Butendjks- veld, de Butenpolder achter Kunre en een deel van Urk wateren af op het Jsselmeer of op Freslandsboezem. Het totaal te bemalen oppervlak bedraagt derhalve ha of we1 rond ha. De polder s gespltst n twee afdelngen met normaal polderpel van respecteveljk NAP -4,50 m en NAP -5,70 m. De oppervlakten van deze afdelngen bedragen thans respecteveljk rond ha en ha (ze bjlage 1). 2. Bemala De bemalng van de hoge afdelng (~fdelng 1) geschedt door het elektrsch gemaal 'Smeenge' nabj Vollenhove (De Voorst) met twee pompen, elk met een capactet van 600 m3 per mnuut; de bemalng van de lage afdelng (Afdelng 2) door het elektrsch gemaal 'Buma' en het deselgemaal 'Vsserng' nabj respecteve- ljk Lemmer en Urk, elk utgerust met dre pompen met een capac- tet van respecteveljk 545 m3 en 520 m3 per mnuut. De bemalngscapactet bedraagt voor de gehele polder 13 mm voor de afdelngen len 2 afzonderljk gemddeld respecteveljk 16 en 12 mm per etmaal. en 3. Onderbemalng Enkele delen van de polder de door nklnken van de bodem zo laag zjn komen te lggen, dat bj het normaal polderpel de afwaterng onvoldoende zou zjn, hebben een onderbemalng, waarmee het pel nogmaals 0,50 m wordt verlaagd.

5 De onderbemalng s ge?nstalleerd n Afdelng 1 nabj Marknesse; deze bestrjkt een op~ervla:te van 245 ha, ut te breden tot ha; her zjn genstalleerd 2 elektrsch aangedreven vjzels elk met een capactet van 20 m3 per mnuut. Nabj Tollebeek zjn n de 2e afdelng twee elektrsche gemaaltjes geplaatst, eder met twee pompen, waarvan de capactet 20 m j respecteveljk 30 m3 per mnuut bedraagt en waarmee een gebed van 305 ha respecteveljk 470 ha kan worden onderbemalen. Het laatste gebed s voorlopg net groter dan 380 ha. De capactet van de onderbemalng bedraagt gemddeld 18 mrn etmaal, wanneer het gehele gebed zal zjn afgesloten. Deze capactet s groter dan de van de hoofdgemalen n verband met de gerngere bergng en de beperkng van het gebruk van elektrctet tjdens de speruren. per - 4. Sluzen Naast de dre hoofdgemalen te Lemmer, Urk en De Voorst bevnden zch scheepvaartsluzen. Bovenden s er bj Marknesse een ver- bndngsslus tussen de eerste en de tweede polderafdelng, de zowel voor de scheepvaart als voor het aflaten van water van de hoge naar de lage afdelng kan worden gebrukt (spucapac- tet rnax. 690 rn3/mn.). 5. nlaatsl- Ten behoeve van de landbouw op droogte-gevoelge gronden wordt water van buten n de polder gelaten. Dt zogenaamde nfltratewater wordt op een 7-tal plaatsen onttrokken aan het Jsselmeer, daarenboven wordt bj Kune water ngelaten ut Freslandsboezem. Grote hoeveelheden water worden bovenden het gehele jaar door ngelaten ten behoeve van het Waterloopkundg Laboratorum De Voorst, dat het water na het doorlopen van de modellen sput op de Zr~olse Vaart nabj gemaal 'Smeenge'. 6. Neersla~ De neerslag wordt dageljks gemeten om 8 uur 's morgens op een 11-tal plaatsen, welke zoveel mogeljk verspred lggen over de polder. De plaats van de regenmeters s op bjlage 2 weergegeven, met de daarbj behorende nvloedssfeer van elke meter. Aan de hand vandezenvloedssferen en de gemeten regenhoeveelheden kan de gemddelde neerslag voor de gehele polder of voor elke polderafdelng afzonderljk worden berekend.

6 7. Waterhushoudng --.. De hoeveelheden water, welke worden utgeslagen, n- en ut- gelaten, alsmede de neerslag worden dageljks bepaald. De waterbalans van de polder kan worden weergegeven door mddel van de formule: N + K + = U + V + B, waarn: N = neerslag.k = kwel = ngeleten hoeveelhed water U = utgeslagen en/of utgelaten hoeveelhed water V = verdampng B = toename van bergng n kanalen, tochten, sloten en bodem. Hervan kunnen de termen N, en U worden geneten. De formule wordt daarom geschreven: K - V - B = U - N - = Q. n de vrntermaanden s V K - B = 4 of we1 K = Q + B. = 0, waarutvolgt: Vordt Q berekend over een vol jaar dan geldt B = 0 en s derhalve K - V = Q. Gedurende de wntermaanden overheerst de kwel en s Q postef; tjdens de zomermaanden zal de verdampng over het algemeen zo groot zjn, dat Q negatef wordt. 8. Zoutgehalte Naast de waterbalans kan een zoutbalans worden opgesteld. Gemeten norden de zoutgehalten van het utgeslagen water, alsmede van het door het Waterloopkundg Laboratokum ngelaten water. Van het ngelaten water ten behoeve van de nfltrate v~ordt het zoutgehalte net afzonderljk bepaald; hervoor s aangehouden het zoutgehalte van het Jsselmeerv~ater bepaald als gemd~delde van de waarnemng op verschllende plaatsen n de betreffende perode.

7 - HOOFDSTUK WAARNEMNGXN GEDURENDE Polderwaterstanden Op bjlage 3 s een overzcht gegeven van de polderwaterstanden, gemeten bj de gemalen en de tussenslus te Marknesse. Deze waterstanden zjn herled ten opzchte van normaal polderpel. n 1969 lagen zj gemddeld 0-16 cm beneden normaal pel. De polderwaterstand werd laag gehouden n verband met de plaatsng van boordvoorzenngen langs vaarten en tochten. 10. Neerslag De waarden van de neerslag 'per dag', als gemdddlde over de gehele polder en 'per maand', als gemddelde over de 2 polderafdelngen, zjn vreergegeven op respecteveljk de bjlagen 4en5. De totale neerslag per jaar was net bjzonder hoog. De grootste neerslag per etmaal bedroeg 29,7 mm (16 augustus). 11. Schutwater De hoeveelheden schutwater en water, afgelaten van de hoge naar de lage afdelng, n m3 en omgerekend n mm over de desbetreffende polderoppervlakken, zjn opgenomen n bjlage ngelaten water Op bjlage 7 staan de hoeveelheden ngelaten water, ten behoeve van de nfltrate en Platerloopkundg Laboratorum De Voorst, utgedrukt n m3 en n mm over de desbetreffende polderoppervlakken. Ten gevolge van het opsputen van rjksweg 6 bj Zwolse Hoek n de Noordoostpolder (Afdelng 2), zjn de navolgende hoeveelheden water ngelaten: maart m3 jun m3 sept m3 aprl m3 jul m3 okt m3 me m3 aug, m3 Herbj s de verhoudng zand : water 1 : 4 aangehouden.

8 13. Bemaln~sbedrjf Op bjlage 8 zjn per gemaal aangegeven het aantal pompuren, het waterverzet n m3 en het waterverzet utgedrukt n mm waterschjf over het betreffende polderoppervlak. Evenals n voorgaande jaren kan worden vastgesteld, dat de belastng van gemaal 'Smeenge' toeneemt door toedoen van het Waterloopkundg Laboratorum. Ten opzchte van de totale afgevoerde hoeveelhed water bedroeg het aandeel van het Waterloopkundg Laboratorum n de jaren 1961 tot en met 1969 utgedrukt n procenten: 20,O - 26,8-32,5-42,2-21,2-22,3-23,7-37,6 en 24,O. 14. Onderbemalng De opbrengsten van de 3 gemaaltjes zjn weergegeven op bjlage 13. Het verschl n belastng van de gemaaltjes te Tollebeek en Marknesse moet worden toegeschreven aan het verschl n kwel van de orde van grootte van 1,5 mm per etmaal. 15. Waterbalans De Q-cjfers voor de gehele polder, alsmede voor de eerste en de tweede polderafdelng zjn vermeld op de bjlagen 9, 10 en 11. Evenals n de voorgaande jaren, bljkt ook n 1969 een dudeljk verschl te bestaan tussen het jaarcjfer van de Q voor de bede af delngen. 16. Zoutbalans De chlordecjfers zjn weergegeven op bjlage 12. De totale hoeveelhed chlorde s bepaald voor de gehele polder en net voor de polderafdelngen afzonderljk.

9 HOOFDSTUK 3. BEDRJFSVOERNG 17. Elektrsch gemaal 'Smeenge' Aan de bemalngsnstallate werden de normale onderhoudswerk- zaamheden utgevoerd. Stroomverbruk Het totale stroomverbruk volgens egen metng bedroeg: kwh en was aldus verdeeld: ky4h voor de hoofdmotoren en kwh voor de verlchtng en hulpvermogen. Het verbruk der hoofdmotoren bedroeg 16,5 kwh per m3 utgeslagen water. Het totale stroomverbruk volgens de Jsselcentrale bedroeg: kwh waarvan: kwh n de nachturen en kvh n de daguren. 18. Elektrsch gemaal 'Buma' Aan de bemalngsnstallate werden de normale onderhoudswerk- zaarnheden utgevoerd. Stroomverbruk Het totale stroomverbruk bedroeg volgens egen metng: kwh en was aldus verdeeld: kvjh voor de hoofdmotoren en kvjh voor verlchtng en hulpvermogen. Er werd kwh afgenomen voor slusverlchtng. Het verbruk der hoofdmotoren bedroeg 19,8 kwh per m3 utgeslagen water met nbegrp van het gebruk der omvormers. Het totale stroomverbruk volgens P.E.B. Fresland bedroeg kkh. De verdelng van de afgenomen kwh naar de tareven was: kwh n de nachturen kwh n de resturen en 300 kv(h n de lchturen.

10 19. Deselgemaal 'Vsserng' De pokhouten lagerbussen van de waterpompen 1 en 2 werden vervangen door een bronzen bus, gevoerd met wtmetaal en tevens werd mechansche smerng toegepast. Aan de bemalngsnstallate werden verder de normale onderhoudswerkzaamheden utgevoerd. Gasole en kwh verbruk Het aantal opgewekte kwh door de generator bedroeg 665 kwh. Van de Jsselcentrale werd afgenomen kwh. Het deseloleverbruk bedroeg of 868,8 ton (s.g. 0,8j) waarvan: 829,2 ton voor de hoofdmotoren en 0,4 ton voor de hulpkracht en verlchtng en 39.,2 ton voor verwarmng en dversen. Het deseloleverbruk van de hoofdmotoren bedroeg 4,5 kg per m3 utgeslagen water.

11

12 4 NVLOEDSSFEREN REGENMETERS Gemddelde neerslag over de gehele polder 0,072A ,103C*0,08D*0,11E.0.(98F 0,1lG+0,062H + 0,086J1 0.07K. 0,08 L Gemddelde neerslq over afdelng 1 O,323A+OO83Br0,034F+q218G+~279H+0,063J - ~emddelde neerslag over aldelng 2,o,o~~~.oJ~~c.o.~ozD.0,142~.0.245~,2,079j+0,092J r0,09ok+0,104l L? ZUDERZEEWERKEN -~ Noto nr Rljlage BEMAUNG NOORDOOSTPOLDER 1969 BEREKENNG VAN NEERSLAG L Sc haal 1.2oo.000. Dlod d n" ~~' an bloden, -

13

14 Bemalng Woordoos tpolder 1969 NZERSLAG GEDDELD OVER DE GEHELE POLDER N MM PER ETMAAL - B;l_ap-e / jan. febr. mrt. apr. 0,8 18, ,o , ,1-0, ,e 2,7. 1, ,3 3,7 2,7 2,4 l,3 12,3 0,5 3,4 3,5 21, a, ,O 11, ,6 0,7 4,9 1,1 0,3 ' 012 0,2 1,2 3,5-0; ) - - me jun jul 3,7 - O,4-9,9 0,4 1,2 0,2 3 0,l ,9-4,1 21,- 4,8-5,2-2, ,l 0, , , , dec. Totaa, - 49 Kormaal gemddelde voor Nederland volgens gegevens.n.u.1.. over ; j 77 A,...- : ~12 72 r Afwjkngen n Flevolnnd over r p + 1~,5 +a 1 8 : 48 +? (+26.5r+2 &. &--. _L >

15 -- NEERSLAG PER AAAND N MM GEMETEN N DE VERSCHL1,ENDZ REGENSTATONS 1969 EN GEMDDELD OVER DE POLDER Maard Espel Ramspol Blok- Mark- haven - januar 36.9 februar aaart aprl me j un 62.6 jul augustus :;eptember qktober 66, :ecember 33,4 / Totaal VOORGAANDE JAREN: --

16 Bemalng HOEVEELHEDEN SCHUTVtATER EN Noordoostpolder 1969 HOEVEELHEDEN AFGELATJN CATER VAN HOGE NXAR LAGE AFDELNG Afdelng Afdelng 2 / G e h e ~ - ~ ~ r d ~ 1 mm = m3 1 mm = m3 1 mm = m3/ Spuen Marknesserslus ~ Voorster- /-t4ark- 14a-k- 1 Urker- j Frese Maand slus / nesser- jrotaal jnesser- slus 1 Slus Totaal ' Tot aal Totaal j Afd. Afd. / slue lslus T. januar f ebruar j maart aprl 716 me jun jul augustus september oktober november Totaal :~ L.. VOORGAANDE JAREN:

17 Bemalng Noordoostpolder r '- - Elaand januar f ebruar maart aprl me jun jul augustus September oktober november' december HOEVEELHEDEN WATER NGELATEN VOOR NFLTRATE EN HLT WATERLOOPKUNDG LABORATORUM (W.L.L.) Afdelng 1 Afdelng 2 Gehele polder 1 mm = m3 mm = m3, 1 mn = m r-zfltrate Bjlage 7 W.L.L. / Totaal W.L.L. 1 Totaal n n m3 :..- n mm -~ ~~~-~ Totaal L : VOORGAANDE JAREN:

18 Bemalng Noordoostpolder 1969 GZNALEN OPBRCNGST EN POMPUREN Bemalen opp ha 1 mm = 480 O( Utgemalen n m3 Aantal pompuren Opbrengst n mm l*aand...r L-.+. r- umal '~ssernd L P ~. ~. januar februar maart j aprl me jun jul 9882 augustus september j 9287 oktober ' november 5628 december Totaal -. 'Smeenget Totaal l~umat&serng' 'Smeenge' / 'Bumat lylfserng' 'Smeenget Totaal, j / 3619~' 5501'~ " j 251,l ,- VOORGAANDE JAREN:

19 Bemalng Noordoostpolder Q-CJFERS VOOR DE GEHELZ POLDSR HOEVEELHEDZN N hm OVER HET POLDEROPPERVLAK Bjla~e mm = 48000om3 - _ Maand Neerslag Schutwater nfltrate Tofaal 1 Utgernalen Q, en W.L.L. 1 ontvangen.. \ J.-- 1 januar 42, ,7 54,2 ; 82; februar 1 49,5 t 277 6,5 58,7 76, maart ' ,8 63,o ,o aprl 76, ,5 93,7 69,1-24,6 me 94, , , t9 jun 62, ,7 81, jul 50,4 4t ,o 48, augustus 1 209, , ,6-124,7 september 1 10~1 434 ' 16,7 31,2 54,7 + 23,5 oktober 31,9 5,4 13,6 50,9 49,l :?,8 november 92,O 5,o 5,3 102, december 1 34,9 2y ,5 58,3 + 15'8 ' C ' Totaal 1 805,6 46,l ,4 999r1 _ j L _.- VOORGAANDE JAREN : ' -

20 pppp Bemalng Noordoostpolder 1969 Maand Neerslag - januar maart februar aprl me 103,9 jun jul 48,4 augustus 214,8 sept ember 10,4 oktober november 87, 1 december - -- Q-CJFERS VOOR AFDELNG HOEVZELHEDZN N MM OVZR HET POLDCROPPERVLAK VAN DC AFDELNG 1 Schutwater nfttrate Voorsterslus W.L;L ,7 4,1 28, 5*3 37,l 6,7 48;3 5, 42, ,4 6,9 43,6 7;l 34;l ,8 4,4 35,2 4,8 22, ;o Totaal ontvangen Utgemalen 94;7 87,5 99;7 92,4 94,1 42,6 36 $0 88,5 21, ~ Harknesserslus. Totaal Bjlage 10 1 mm = m3 Q Afdelng 1 Totaal [ 64,4 419,l , ,6 / 21-5 / , ; ,4 1 ; , ,2 21,O 33*2 37,2 42,5 44,O - 88,8 101 ;4 98,3 99 ; 7 64; 7 72;4 128,l 66,2 55;O 82,7 62,3 VOORGAANDE JA REH :

21 .~. - Eemalng Noordoostpolder 1969 El aand Q-CJFERS VOOR AFDELNG 2 -- HOEVdLLHEDEN N MM OVZR HET POLDEROPPERVLAK VAN DE AFDZLNG 2 Meerslag, ~arknesser-/ 1 rnm = m3 Schutwater Frese- / Spuen 1 Totaal 1 Utgemalen Q Urker- en Mark- nfltrate / ontvangen 'Buma' en 'Vsserng' Afdelng nesserslus / slus 1 2 januar f ebruar rnaar t aprl me jun jul augustus September oktober november december t '~ ~.+ ~ Totaal 1 788'8 46, ,.... ~~~ ~ - c , ,4 824,5-133~9 ~ VOOHGAANDE JAREN: BBLOTHEEK RJXSD:;.:ST VOOR DE

22 N 1 coo, --, l a0 Lna 1 T - r -- mo *n 1.an ' : -- f \DO ' W c. rr ON ;... 3 j Y, 0 M O r OO\&rU mnmmcor ' M 1.d E. w t. ~ n ~ n n ~ ~cc.0 n c ~ r j. >, r rr?r,-rrt-rnn, r E 1 8 rl C C ".... L U x oooooooooooo 6& -. -~. : NO ; : Mt. " - ;*n : ; rcc j ' a m, NM <, : LnN / lot. ' ' Mt.. nn

23 ~. ~.- Bemalng Noordoostpolder ONDERBEMALNG Bjlage Marknesse Tollebeek 1 Tollebeek 2 opbrengst Aantal, opbrengst opbrengst 1. Aantal ~antal pompuren ln m3 ' n mm ' ; n m3 n - T mm n m3 1 n mm pompuren pompuren... -J januar , ,5 februar j ,7 109 : 196, 51,6 maart 14'4 173 j 70, ,6 / 98 j ' ,j aprl ,o / , , , me ,9 j un ,8 j 7 8 2, , ,6 ; 72 jul 98 48, ~ augustus / 161, j 57,o , september ,7 j ; 7, , oktober ; 51,O j 3, , 1595 november , ' , ~- 58,o / ,l. : ,3 --.' ' L :._d_e_c_e.m&r.. T qt aal : 712 ' 279,8, 939 j 1689 j444, L.-.-~.. VOCRGALNDE JAREN:......

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN ~ ~~ ~ ~~ ~. DENST DER ZUDERZEEWERKEN.- Sweelnckplen 14 's-gravenhage Telefoon 070-39.01.00 -~ PUBLlCATlE nr.?j BEVAARBAARHED VAN DE WATERWEGEN N- EN RONDOM DE NOORDOOSTPOLDER EN DE POLDER OOSTELJK FLEVOLAND..

Nadere informatie

w 73 »EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andijvierassenproef onder staand glas,

w 73 »EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andijvierassenproef onder staand glas, cb Bblotheek Proefstaton Naaldwjk 06 w 73»EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andjverassenproef onder staand glas,956-957. door : W.P.van Wnden Naaldwjk,958. Proefstaton

Nadere informatie

Akoestisch rapport gietwaterfabriek Dinteloord

Akoestisch rapport gietwaterfabriek Dinteloord BEM1303048 gemeente Steenbergen Akoestsch rapport getwaterfabrek Dnteloord \ 9 : - \ \ K 'SSIİC-1P31 í a r n opdracht van: Veola Water Solutons 81 Technologes b.v. ordernummer opdrachtgever: P12031-FE-221842

Nadere informatie

Energiezuil met drie lege units, hoogte 491 mm Energiezuil met lichtelement en drie lege units, hoogte 769 mm

Energiezuil met drie lege units, hoogte 491 mm Energiezuil met lichtelement en drie lege units, hoogte 769 mm Montagehandledng Energezul met dre lege unts, hoogte 491 mm 1345 26/27/28 Energezul met lchtelement en dre lege unts, hoogte 769 mm 1349 26/27/28 Energezul met zes lege unts, hoogte 769 mm 1351 26/27/28

Nadere informatie

Uitgebreide aandacht warmtapwatersystemen. Door afnemende warmtevraag voor ruimteverwarming, neemt het belang van het

Uitgebreide aandacht warmtapwatersystemen. Door afnemende warmtevraag voor ruimteverwarming, neemt het belang van het NEN 5128: overzcht van rendementen Utgebrede aandacht warmtapwatersystemen Door afnemende warmtevraag voor rumteverwarmng, neemt het belang van het opwekkngsrendement voor warmtapwater toe. In de norm

Nadere informatie

Bij een invalshoek i =(15.0 ± 0.5) meet hij r =(9.5 ± 0.5). 100%-intervallen. Welke conclusie kan de onderzoeker trekken?

Bij een invalshoek i =(15.0 ± 0.5) meet hij r =(9.5 ± 0.5). 100%-intervallen. Welke conclusie kan de onderzoeker trekken? INLEIDING FYSISCH-EPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) --003, 9.00-.00 UUR Dt tentamen bestaat ut 3 opgaven. Geef noot alleen maar het antwoord op een vraag, maar laat altjd zen hoe je tot dat antwoord gekomen

Nadere informatie

ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD

ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD Al cohol kenn s door gespeel d Eval uat eal cohol voor l cht ng doorpeer sopf est val s ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD Evaluate alcoholvoorlchtng door peers op festvals December 2005 INTRAVAL Gronngen-Rotterdam

Nadere informatie

R IJ KS W A l EH S T A AT - D ELTA O IEN ST

R IJ KS W A l EH S T A AT - D ELTA O IEN ST ... R: R J KS W A l EH S T A AT - D ELTA O EN ST wuterloopkundge afdelng %. - NOTA W- 76.007 AANTAL PAGNA'S: AANTAL BJLAGEN : _y l. o N u: H G E-myz AAN: VRAAG GESTELD DOOR: r. W. v.d. llcrberg VAN : Drekte

Nadere informatie

ALTERNATIEF SAMENGESTELDE INTEREST BEREKENINGEN MET TERMIJNEN AANVULLING HOOFDSTUK 10

ALTERNATIEF SAMENGESTELDE INTEREST BEREKENINGEN MET TERMIJNEN AANVULLING HOOFDSTUK 10 ALTERNATIEF SAMENGESTELDE INTEREST BEREKENINGEN MET TERMIJNEN AANVULLING HOOFDSTUK 10 Voor deze methode zjn maar dre formules noodzakeljk. en Ew = Cw (1 + ) n of Cw = Ew (1 + ) n Eerst wordt de contante

Nadere informatie

Spanningsverdeling onder een kade volgens elastische berekening. d-7 I 053. *v**wwun>ns CENTRUM VOOR ONDERZOEK WAT ER KE R I N GEN

Spanningsverdeling onder een kade volgens elastische berekening. d-7 I 053. *v**wwun>ns CENTRUM VOOR ONDERZOEK WAT ER KE R I N GEN . \ Spannngsverdelng onder een kade volgens elastsche berekenng. d7 053 *v**wwun>ns CENTRM VR NDERZEK WAT ER KE R N GEN ! [. Spannngsverdelng onder een kade volgens elastsche berekenng l! / C 71,053 CENTRM

Nadere informatie

5.1 Elektrische stroom en spanning

5.1 Elektrische stroom en spanning 5. Elektrsche stroom en spannng Opgave a lleen elektronen kunnen zch verplaatsen en net de postef geladen kern. Omdat de ladng van emer postef s, s hj negatef geladen elektronen kwjtgeraakt. Je erekent

Nadere informatie

'ATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Waarnemingen van de minium-temperatuufc. op 10 era.hoogte en van de max-en min.

'ATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Waarnemingen van de minium-temperatuufc. op 10 era.hoogte en van de max-en min. r ào Bblotheek Proefstaton Naaldwjk A 09 w 86 > 'ATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. \/ Waarnemngen van de mnum-temperatuufc. op 0 era.hoogte en van de max-en mn. grondtemperatuur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der StatenGeneraal 2 Vergaderjaar 986987 07 Husvestng der Kamer Nr. 66 Herdruk BRIEF VAN DE BOUWBEGELEIDINGSCOMMISSIE Aan de Voorztter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal 'sgravenhage,

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10 HOOFDSTUK 10 Opgave 1 a. Bj enkelvoudge nterest wordt de nterest berekend over het (ut)geleende kaptaal. Bj samengestelde nterest wordt net alleen de rente berekend over het oorspronkeljke (ut)geleende

Nadere informatie

Bronnen & Methoden bij Marktscan medischspecialistische zorg 2015

Bronnen & Methoden bij Marktscan medischspecialistische zorg 2015 Bronnen & Methoden bj Marktscan medschspecalstsche zorg 2015 Hoofdstuk 2: Wachttjden voor medsch specalstsche zorg Ontwkkelng van wachttjden Voor de wachttjdanalyses s gebruk gemaakt van gegevens afkomstg

Nadere informatie

I I f I I I I I I i i i i i i i

I I f I I I I I I i i i i i i i f Mnstere van Verkeer en Waterstaat Drectoraat-Generaal Rjkswaterstaat Denst Weg- en Waterbouwkunde Dynamsch traxaalonderzoek op asfalt Onderzoek op mengsels DAB /16 en ZOAB /16 A \r> f f f C.' ur B DO

Nadere informatie

zijn, kunnen we stellen dat de huidige analyses vooral toegespitst zijn op een ordergerichte situatie.

zijn, kunnen we stellen dat de huidige analyses vooral toegespitst zijn op een ordergerichte situatie. 1\1. H. CORBEY El'\ R. A JAT\SEJ'\ FLEXBLTET EN LOGSTEKE KOSTEN DE LOGSTEKE GELDSTROOMDAGt LOGSTEKE KOSTEN Voor het onderzoek 'Logsteke geldsrroomdagnose' zjn verschllendc utgangspunten geformuleerd. Ten

Nadere informatie

Uitgeest 28 Mei 2013. Geachte Voorzitter en Commissieleden

Uitgeest 28 Mei 2013. Geachte Voorzitter en Commissieleden Utgeest 28 Me 203 Geachte Voorztter en Commsseleden Vanwege neuwe ontwkkelngen n verband met het verwjderen van de scootmobelen ut het atrum van De Slmp wl k dt n de GGZ-vergaderng nogmaals onder uw aandacht

Nadere informatie

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) 3--00, 4.00-6.30 UUR Dt tentamen bestaat ut opgaven. Geef noot alleen maar het antwoord op een vraag, maar laat altjd zen hoe je tot dat antwoord gekomen

Nadere informatie

Appendix F: Het Snelheid-Wegdiagram, trekkracht en indicatie

Appendix F: Het Snelheid-Wegdiagram, trekkracht en indicatie Appendx F: Het Snelhed-Wegdagram, trekkracht en ndcate Om te bekjken welke prestates de locomotef n eerste nstante kan leveren wordt gebruk gemaakt van de methode de wordt besproken n het Handboek der

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

.JULIANASTRAA T 1-3 TE VEENENDAAL

.JULIANASTRAA T 1-3 TE VEENENDAAL * PROVNCE:: UTRECHT 28 januar 1998 BESCHKKNG ERNST & URGENTE VOOR DE BODEMVERONTRENGNG.JULANASTRAA T 13 TE VEENENDAAL LOCATE: 1. nledng Met toepassng van artkel 48 van de Wet bodembeschermng (Wbb) s n

Nadere informatie

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR INLEIDING FYSISCH-EPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) 1-1-004, 9.00-1.00 UUR Dt tentamen bestaat ut opgaven. Geef noot alleen maar het antwoord op een vraag, maar laat altjd zen hoe je tot dat antwoord gekomen

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in overig deel Nieuw-Vennep. Portefeuilehouder S. Bak, drs. Th.L.N.

Nota van B&W. onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in overig deel Nieuw-Vennep. Portefeuilehouder S. Bak, drs. Th.L.N. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Utrol gemeenteljk hondenbeled n overg deel Neuw-Vennep Portefeulehouder S. Bak, drs. Th.L.N. Weterngs ollegevergaderng 5 november 20 3 nlchtngen A. Monster

Nadere informatie

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR

INLEIDING FYSISCH-EXPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) , UUR INLEIDING FYSISCH-EPERIMENTELE VAARDIGHEDEN (3A560) 4-11-003, 9.00-1.00 UUR Dt tentamen bestaat ut opgaven. Geef noot alleen maar het antwoord op een vraag, maar laat altjd zen hoe je tot dat antwoord

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00353

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00353 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00353 gemeente WOERDEN Van Wethouder Schreurs Datum : 25 september 2012 Portefeullehouders) : wethouder Scheurs Portefeulle(s) : wethouder Schreurs Contactpersoon : R. Broekmeulen

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel nummer RV van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 28 februari 2012;

gelezen het raadsvoorstel nummer RV van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 28 februari 2012; gemeente Den Helder Raadsbeslut Raadsvergaderng d.d. : 2 aprl 2012 Beslut nummer Onderwerp : RB12.0044 :Stmu!erngsregelng gevelopwaarderng wnkelpanden 'STADSHART DEN HELDER 2012-2013' De raad van de gemeente

Nadere informatie

Datum : 28 februari 2013 Onderwerp: zienswijze omtrent crematorium,"ontwerp bestemmingsplan Dogger Noord-Oost 2012".

Datum : 28 februari 2013 Onderwerp: zienswijze omtrent crematorium,ontwerp bestemmingsplan Dogger Noord-Oost 2012. Aan de Gemeenteraad van Den Helder Afdelng Raadsgrffe Postbus 36 780AA DEN HELDER AANTEKENEN Datum : 28 februar 203 Onderwerp: zenswjze omtrent crematorum,"ontwerp bestemmngsplan Dogger Noord-Oost 202".

Nadere informatie

Prijs ƒ 3.- "OCTllCO' HA AD

Prijs ƒ 3.- OCTllCO' HA AD Prjs ƒ 3.- "OCTllCO' HA AD._,-, Ter nzage gelegde, j^-vk Octrooaanvrage Nr./ 7 3 1 4 8 6 0 Int. Cl. G 01 t l/l8. NEDERLAND ludenugsdatum: 25 oktober 1973? Datum van ternzageleggmg: 19 november 1974. 15

Nadere informatie

Simulatie van een installatietechnische component : Simple Building.

Simulatie van een installatietechnische component : Simple Building. 8 Smulate van een nstallatetechnsche component : Smple Buldng. februar utger ojakkers 48484 r.rojakkers@student.tue.nl echnsche Unverstet Endhoven opledng Installatetechnek r. A.W.M. van Schjndel Inhoud

Nadere informatie

TOTAALOPLOSSINGEN: ALLES UIT ÉÉN HAND

TOTAALOPLOSSINGEN: ALLES UIT ÉÉN HAND TOTAALOPLOSSINGEN: ALLES UIT ÉÉN HAND Utgebred productassortment met systemen voor magazjnen en bedrjven CATALOGUS 2009 Hoofdstuk D , voor optmale rumtebesparng Met de etagevloerconstructes van SSI SCHÄFER

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters Het s net zo gebrukeljk om voor klene jachten een sleepproef te laten utvoeren. Zo'n proef s duur en daardoor vaak net rendabel. Toch loont een sleepproef de moete. Aan de hand ervan kunnen bj voorbeeld

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Mitsubishi Motors Assistance Package (MAP) 2015

Algemene Voorwaarden Mitsubishi Motors Assistance Package (MAP) 2015 Algemene Voorwaarden Mtsubsh Motors Assstance Package (MAP) 2015 Artkel 1. a) Dealer Defntes Een Mtsubsh Erkend Servce Centrum. b) Voertug De Nederlands gekentekende Mtsubsh personenauto respecteveljk

Nadere informatie

aantallen in van de prooiresten gewicht min of meer mogelijk, doch als de gebitsmaten van een groot aantal gevangen dat de gewichtsfaktor

aantallen in van de prooiresten gewicht min of meer mogelijk, doch als de gebitsmaten van een groot aantal gevangen dat de gewichtsfaktor 39 Verwerk ng van voedselgegevens bjulenen stootvogels (het gebruk van prooeenheden en/of aantallen n voedseltabellen). Onlangs s zowel n De Peper als n De Fts een artkel verschenen van de hand van F.J.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Apex Dynamcs bv Churchlllaan 101 NL-5705 BK Helmond The Netherlands Tel. : +31 (0)492 509 995 Fax : +31 (0)492 509 997 E-mal : sales@apexdyna.nl Internet : www.apexdyna.nl Gebrukershandledng Planetare

Nadere informatie

BRUIKLEENREGELING MOBIELE TELEFOON 2008

BRUIKLEENREGELING MOBIELE TELEFOON 2008 -W- " " GEMEENTE I rloorn GEMEENTEBLAD 2010-22 A. Brukleenregelng mobele telefoon 2008. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn maakt bekend dat: het op 4 maart 2008, onder ntrekkng

Nadere informatie

MEERJAREN OPBRENGSTEN VO 2013 TOELICHTING

MEERJAREN OPBRENGSTEN VO 2013 TOELICHTING MEERJAREN OPBRENGSTEN VO 2013 TOELICHTING Utrecht, me 2013 INHOUD 1 Algemeen 5 2 Het opbrengstenoordeel 7 3 Rendement onderbouw 8 4 Van 3e leerjaar naar dploma (rendement bovenbouw) 11 5 Gemddeld CE-cjfer

Nadere informatie

Cats. Den Haag, ~ '' Kenmerk: DGB 2010-423

Cats. Den Haag, ~ '' Kenmerk: DGB 2010-423 Cats Den Haag, ~ '' Kenmerk: DGB 2010-423 ] Motverng vanjhet beroepschrft n cassate (rolnummer 10/00158) tegen de utspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 1 december 2009, nr. 08/00145, j j/ nzake SËËÊÊÊÈÈÊÈtemÈ

Nadere informatie

U2~-\ ^V2» l. A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W TE NAAIDWLJK. Verslag slakruisingen stookteelt, I960.

U2~-\ ^V2» l. A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W TE NAAIDWLJK. Verslag slakruisingen stookteelt, I960. Bblotheek Proefstaton Naaldwjk A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W 7Z TE NAAIDWLJK. Verslag slakrusngen stookteelt, 959 - I960. door: W.P.van Wnden Naaldwjk,962. U2~-\ ^V2» l Proefstaton

Nadere informatie

nota.wwkz-85.~028 IJking uitgebreid (400 m- net) waterbewegingsmodel van de Westerschelde.

nota.wwkz-85.~028 IJking uitgebreid (400 m- net) waterbewegingsmodel van de Westerschelde. rjkswaterstaat denst getljdewateren bblotheek grenaderswag 31-4338 PG mmdoburg 1 auteur(8) : datum : bjlagen : 19 F.O.B. Lefèvre november 1985 nota.wwkz-85.~028 Jkng utgebred (400 m- net) waterbewegngsmodel

Nadere informatie

s 89 ÔÇ> PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Verslag meloenencultuurmaatregelenproef,1957 door: W.Stokdijk.

s 89 ÔÇ> PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Verslag meloenencultuurmaatregelenproef,1957 door: W.Stokdijk. PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, ÔÇ> TE NAALDWIJK. Bblotheek Proefstaton Naaldwjk A 1X *0/ s 9 Verslag meloenencultuurmaatregelenproef,1957 door: W.Stokdjk. Naaldwjk,195. -22.-53

Nadere informatie

B1400914. Datum: 22 mei 2014 Agendapunt nr: 7. Aan de Verenigde Vergadering. Vrijmaken krediet grondverwerving ABH Cromstrijen

B1400914. Datum: 22 mei 2014 Agendapunt nr: 7. Aan de Verenigde Vergadering. Vrijmaken krediet grondverwerving ABH Cromstrijen Datum: 22 me 214 Agendapunt nr: 7. B14914 Aan de Verengde Vergaderng Vrjmaken kredet grondverwervng ABH Cromstrjen Aard voorstel Beslutvormend voorstel met nvesterng Aantal Bjlagen 4 Voorstel behandeld

Nadere informatie

Verbetering van de houdbaarheid van slad.m.v. Verdan" behandeling 1964.

Verbetering van de houdbaarheid van slad.m.v. Verdan behandeling 1964. / 0) Bblotheek Pefstaton Naaldwjk A 05 R 22 EPSTATN VR DE GRENTEN- EN PRUUTTEEnT NDER GLAS, NAALDWJK. Verbeterng van de houdbaarhed van slad.m.v. Verdan" behandelng 1964. door: W.van Ravestjn. Naaldwjk,1965.

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder

Waardeoverdracht. Uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder Waardeoverdracht Uw opgebouwde pensoen meenemen naar uw neuwe pensoenutvoerder In deze brochure 3 4 5 6 Gefelcteerd! Een neuwe baan Wel of net kezen voor waardeoverdracht? Vergeljk de regelngen Hoe waardevast

Nadere informatie

Verwerking met extrapolatie van de stroming naar het wateroppervlak

Verwerking met extrapolatie van de stroming naar het wateroppervlak Ingeneursbureau S.D.Kammnga BV Stromngsmetngen op de Boven-Zeeschelde bj de zeeslus te Hngene te Antwerpen op 17 november 1997 Verwerkng met extrapolate van de stromng naar het wateroppervlak Ir. S.D.Kammnga

Nadere informatie

6 BEREKENINGSVOORBEELDEN

6 BEREKENINGSVOORBEELDEN Voorbeelden ISSO-publcate 51 6 BEREKENINGSVOORBEELDEN In dt hoofdstuk zjn een tweetal berekenngsvoorbeelden opgenomen: één voor een portekwonng (een tussenwonng) en een hoekwonng van een rj wonngen. Voor

Nadere informatie

Tentamen MATERIAALKUNDE I, code

Tentamen MATERIAALKUNDE I, code Unverstet Tente Facultet der Construerende Technsche Wetenschappen Vakgroep Productetechnek Materaalkundg Laboratorum Agrcola Tentamen MATRIAALKUND I, code 11505 4 aprl 008, 09.00-1.30 uur AANWIJZINGN

Nadere informatie

Naaldwijk, oktober Intern verslag no 40.

Naaldwijk, oktober Intern verslag no 40. 8z Proefstaton voor de Groente- en Frut onder Glas te Naaldwjk. De nvloed van de vochtspannng en de jzerbemestng op het optreden van chlorose bj gerbera geteeld n Spagnumveen. door: S.3. Voogt Naaldwjk,

Nadere informatie

i i Datzelfde aggregaat in een vorig jaar 0 stellen we voor door

i i Datzelfde aggregaat in een vorig jaar 0 stellen we voor door Bjlage 20A Groefactoren en ndces In deze bjlage gaan we deer n o enkele veelgebrukte rjs- en hoeveelhedsndces We belchten ook de kookrachtsartetswsselkoers, de toelaat om aggregaten tussen landen te vergeljken

Nadere informatie

Bijlage 3 Rapportage risicoanalyse buisleidingen

Bijlage 3 Rapportage risicoanalyse buisleidingen Bjlage 3 Rapportage rscoanalyse busledngen 0.\[(] E ROEVER \ V. S M)\ -.S KWANTTATEVE RSCOANALYSE Beslut externe velghed busledngen Gemeente Steenbergen Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Steenbergen

Nadere informatie

WERKDOCUMENT. HERINDELING VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Sectie ~udheidkundi~ Bodemonderzoek Abw Ketelhaven; augustus

WERKDOCUMENT. HERINDELING VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Sectie ~udheidkundi~ Bodemonderzoek Abw Ketelhaven; augustus WERKDOCUMENT HERNDELNG VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Secte ~udhedkund~ Bodemonderzoek 1977-190 Abw Ketelhaven; augustus ' DENST V O O R DE JSSELMEERPOLDERS 9797 S M E D N G H U S L E L Y S T

Nadere informatie

Den Haag, i g. Kenmerk: DGB 2013-5559

Den Haag, i g. Kenmerk: DGB 2013-5559 Den Haag, g NOV Kenmerk: DGB 2013-5559 Beroepschrft n cassate tegen de utspraak van de Rechtbank te 's-gravenhage X "Z van 3 oktober 2013, nr. 13/07712, op een beroepschrft van SHMRMMI tefj betreffende

Nadere informatie

is gelijk aan de open-klemmen spanning van het netwerk. De impedantie Z th

is gelijk aan de open-klemmen spanning van het netwerk. De impedantie Z th 3 Ladngseffecten treden ten eerste op wanneer een gegeven element ut het systeem de karakterstek van een vorg element beïnvloedt of wjzgt. Op haar beurt kunnen de egenschappen van dt element gewjzgd worden

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Bovag-ABA Mobiliteitsgarantie

Algemene Voorwaarden Bovag-ABA Mobiliteitsgarantie Algemene Voorwaarden Bovag-ABA Mobltetsgarante Artkel 1. Defntes a. Voertug De personenauto respecteveljk bedrjfswagen (met een totaal belast gewcht tot 3500 kg), waarvan de egenaar de Mobltetsgarante

Nadere informatie

DE REFRACTOMETERWAARDE VAN APPELMOES, DIE DOOR CONSUMENTEN IS GEMAAKT

DE REFRACTOMETERWAARDE VAN APPELMOES, DIE DOOR CONSUMENTEN IS GEMAAKT SPRENGER INSTITUUT Haagsteeg 6, 678 PM Wagenngen tel.: 87-9 (Publkate utslutend met toestemmng van de drecteur) RAPPORT NO. 228 E.P.H.M.Schjvens en M.J. Bosna DE REFRACTOMETERWAARDE VAN APPELMOES, DIE

Nadere informatie

AUDIT FACILITY MANAGEMENT

AUDIT FACILITY MANAGEMENT Mnstere van Verkeer en Waterstaat. Rjkswaterstaat, stafdenst Audt RWS AUDT FACLTY MANAGEMENT drs. P. Kool drs..e. Leene Stafdenst Audt RWS 's-gravenhage, jun 999 waterstaat nent&te! /Fex. 070-3513003 Audt

Nadere informatie

Gemeentefonds verevent minder dan gedacht

Gemeentefonds verevent minder dan gedacht Gemeentefonds verevent mnder dan gedacht Maarten A. Allers Drecteur COELO en unverstar hoofddocent aan de Rjksunverstet Gronngen De rjksutkerng aan gemeenten wordt verdeeld op bass van utgangspunten de

Nadere informatie

PROEFEXAMEN SOCIALE STATISTIEK

PROEFEXAMEN SOCIALE STATISTIEK PROEFEXAMEN SOCIALE STATISTIEK November 0 REEKS Naam:... Score /0 Voornaam:... Studerchtng:. Studentennummer:... Studerchtng (laatste) mddelbaar:. Uren wskunde per week (laatste mddelbaar):. Enkele belangrjke

Nadere informatie

TORTOÛUWELIJK. RISTERTYPEN EN PLOEGSNELHEDEN BaaBaBnCBBSBBSSBSSBSBaESaBS

TORTOÛUWELIJK. RISTERTYPEN EN PLOEGSNELHEDEN BaaBaBnCBBSBBSSBSSBSBaESaBS TRTÛUWELJK R PQlRTJo._2 RSTERTYPEN EN PLEGSNELHEDEN BaaBaBnCBBSBBSSBSSBSBaESaBS Beschrjvng van de omstandgheden waaronder de proeven n 962/963 zjn utgevoerd alsmede de resultaten van de metngen r. G.J.

Nadere informatie

ACCU-CHEK. Compact Plus. Gebruiksaanwijzing SYSTEEM VOOR DE BEPALING VAN BLOEDGLUCOSE

ACCU-CHEK. Compact Plus. Gebruiksaanwijzing SYSTEEM VOOR DE BEPALING VAN BLOEDGLUCOSE ACCU-CHEK Compact Plus SYSTEEM VOOR DE BEPALING VAN BLOEDGLUCOSE Gebruksaanwjzng Op het verpakkngsmateraal, het typeplaatje van de meter en de prkpen kunnen volgende symbolen voorkomen. De betekens hervan

Nadere informatie

Automatic-schakelaar Komfort Gebruiksaanwijzing

Automatic-schakelaar Komfort Gebruiksaanwijzing opzetstuk Systeem 2000 Art. nr.: 0661 xx / 0671 xx Inhoudsopgave 1. Velghedsnstructes 2. Functe 2.1. Werkngsprncpe 2.2. Detecteveld verse met 1,10 m lens 2.3. Detecteveld verse met 2,20 m lens 3. Montage

Nadere informatie

Elke dag het zonnige leven

Elke dag het zonnige leven Elke dag het zonnge leven Zomer en wnter, lente en herfst: n Mpato genet u elke dag opneuw van medterrane sferen. In de overdekte bnnentun kunt u het hele jaar door endeloos ontspannen te mdden van groen,

Nadere informatie

ïöftrt [iojal eriii2a?ieiagg^ [11]

ïöftrt [iojal eriii2a?ieiagg^ [11] Octrooracd m ^ ïöftrt [ojal er2a?eagg^ [11] Nederland [19] WL [54] W&rkwjss ter beredng ven een cheïsat. [51] Int.C 2.: A61K2S/00. [71] Aanvrager: Research Corporaton te New York. [74] Gem.: Ir. C.M.R.

Nadere informatie

Voorschriften voor MARS Documentversie 2.52

Voorschriften voor MARS Documentversie 2.52 Voorschrften voor MARS Documentverse 2.52 Montorng and regstraton system 5 maart 2014 Voorschrften voor MARS 2.52 1 (Montorng and regstraton system Voorschrften voor MARS Documentverse 2.52 Rjkswaterstaat

Nadere informatie

Toelichting advies gemeenteraad bij aanvraag aanwijzing als lokale publieke media-instelling

Toelichting advies gemeenteraad bij aanvraag aanwijzing als lokale publieke media-instelling B000012403 25 ĩ O Toelchtng adves gemeenteraad bj aanvraag aanwjzng als lokale publeke meda-nstellng Ì...Ï 1. Algemeen De wetgever heeft gekozen voor een s ys teem waarbj per gemeente, voor de termjn van

Nadere informatie

Tentamen van Wiskunde B voor CiT (151217) Tentamen van Statistiek voor BIT (153031) Vrijdag 27 januari 2006 van 9.00 tot uur

Tentamen van Wiskunde B voor CiT (151217) Tentamen van Statistiek voor BIT (153031) Vrijdag 27 januari 2006 van 9.00 tot uur Kenmerk: TW6/SK/5/kp Datum: 9--6 Tentamen van Wskunde B voor CT (57) Tentamen van Statstek voor BIT (533) Vrjdag 7 januar 6 van 9. tot. uur Dt tentamen bestaat ut 9 opgaven, tabellen en formulebladen.

Nadere informatie

27 juni 1997. ir. C.B.M. Blom dr.ir. G.P.C. van Oosterhout

27 juni 1997. ir. C.B.M. Blom dr.ir. G.P.C. van Oosterhout UK18 HDE HDE-003,007,011,014,024,025,026,028,032.CT.05,07,11.A HDE-034,038,039,041,048,051,052,058,074.CT.05,07,14.A HDE-090,092,097,098,099,100.CT.07,11.A HDE-004,013,015,016017,021,022,023,027.CT.06,07,09,12.D

Nadere informatie

MRT/RT MKT/KT. Wormwielreductoren. www.triston.nl

MRT/RT MKT/KT. Wormwielreductoren. www.triston.nl MRT/RT MKT/KT Wormwelreductoren www.trston.nl Het s tjd voor Trston! Natuurljk wlt u dat uw producteproces soepel verloopt. Trston helpt. Want met de wormwelreductoren van Trston kest u voor langdurge

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen Statistiek 2 voor TeMa Maandag 08-03-2004.

Uitwerkingen tentamen Statistiek 2 voor TeMa Maandag 08-03-2004. Utwerkngen tentamen Statstek voor TeMa Maandag 8-3-4. Opgave a. Model: Y = β + β* x+ ε met ε ~ Nd(, σ ) Y s het energeverbruk, x s de omgevngstemperatuur.. Volgens het scatterplot n de bjlage ljkt er sprake

Nadere informatie

Variantie-analyse (ANOVA)

Variantie-analyse (ANOVA) Statstek voor Informatekunde, 2006 Les 6 Varante-analyse (ANOVA) Met de χ 2 -toetsen zjn we nagegaan of verschllende steekproeven bj dezelfde verdelng horen. Vaak komt men echter ook de vraag tegen of

Nadere informatie

Milieu Effect Rapportage

Milieu Effect Rapportage \tlj) -L Mleu Effect Rapportage ngekomen op: Vleesvarkenshouderj 1 8 AUG 2008 Wonen en Ondernemen Aanvrager: T.A. Schutte Brenderweg 2 7451 NV Holten Locate: Russendjk ongenummerd Holten Gemeente Rjssen-Holten

Nadere informatie

Voorschriften voor MARS Documentversie 2.54

Voorschriften voor MARS Documentversie 2.54 Voorschrften voor MARS Documentverse 2.54 Montorng and regstraton system 14 jul 2015 Voorschrften voor MARS 2.54 1 (Montorng and regstraton system Voorschrften voor MARS Documentverse 2.54 Rjkswaterstaat

Nadere informatie

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 januari 813,401 535,514 1,568 1,350,482.89 10,416.12 februari 835,453 519,550 4,203 1,359,207.13 9,964.25 maart 877,904 524,371 3,271 1,405,545.28 10,002.50

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Mitsubishi Mobiliteits Service

Algemene Voorwaarden Mitsubishi Mobiliteits Service Algemene Voorwaarden Mtsubsh Mobltets Servce Artkel 1. Defntes a. Mtsubsh dealer Een dealer de ld s van het Mtsubsh dealer netwerk. b. Voertug De Mtsubsh personenauto respecteveljk bedrjfswagen, occasons

Nadere informatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, telefoon: 030-274 91 11, fax: 030-274 29 71

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, telefoon: 030-274 91 11, fax: 030-274 29 71 RIVM Rapport 609021031/2005 Valdate van het model DIVOCOS M.G. Mennen en M.H. Broekman Contact: M.G. Mennen Centrum voor Inspecteonderzoek, Mleucalamteten en Drnkwater Marcel.Mennen@rvm.nl Dt onderzoek

Nadere informatie

rnt ffi Gentrale administratie Geachte heer/mevrouw, Op 11 februari 2010 ontving u van ons een brief met bijlage over inkomsten uit kinderopvang.

rnt ffi Gentrale administratie Geachte heer/mevrouw, Op 11 februari 2010 ontving u van ons een brief met bijlage over inkomsten uit kinderopvang. Belastngdenst Gentrale admnstrate 6401 DD Heerlen Belastngtelefoon 0800-0543 ff re ff Datum 19 februar2010 Uw kenmêrk rnt Betreft Ondudeljkhed n bjlage'nkomsten als gastouder' Kenmerk B/CA-UGB/10/017 120

Nadere informatie

AÏerinzagelegging nu 7513490

AÏerinzagelegging nu 7513490 Octrooraad AÏernzageleggng nu 7513490 Nederland [19] NL [54] Werkwze voor het verwaardgen van een elektrsch geledende aag op een nwendg wandgedeelte van een kathodestraalbus en een kathodestraalbus vervaardgd

Nadere informatie

Gemiddeld ingezameld per inwoner (in kilo's) Uw gemeente 4,0 Bij gemeenten in dezelfde stedelijkheidsklasse 4,6 Alle Wecycle-gemeenten 4,6

Gemiddeld ingezameld per inwoner (in kilo's) Uw gemeente 4,0 Bij gemeenten in dezelfde stedelijkheidsklasse 4,6 Alle Wecycle-gemeenten 4,6 Gemeente Meerde t.a.v. de Gemeenteraad Postbus 175 8180AD Meerde Gerneente Haerde Kenmerk: Aan: 3 1 MEI 2016 CC : gcudu{ Zoetermeer, 27 me 2016 Telefoon : (079) 7 600 611 Onze ref. : 2016.027/GEM/wvb Uw

Nadere informatie

Het Nederlands Persmuseuml

Het Nederlands Persmuseuml [HET ARCHIEF] Het Nederlands Persmuseuml HELLEKE VAN DEN BRABER lr In museale krngen bestaat vrj grote overeenstemmng over de crtera waaraan een echt museum moet voldoen. Een eerste vereste s uteraard

Nadere informatie

toefstation VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, BIBLIOTHEEK Prualst&tisn voor ce ürue>tten- et. Fruittaelt onder Glas te waa'dwijk.

toefstation VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, BIBLIOTHEEK Prualst&tisn voor ce ürue>tten- et. Fruittaelt onder Glas te waa'dwijk. c)o Bblotheek Proefstaton Naaldwjk A R toefstation VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, 22 E NAALDWIJK. BIBLIOTHEEK Prualst&tsn voor ce ürue>tten- et. Fruttaelt onder Glas te waa'dwjk. Verslag van

Nadere informatie

Rekenen met rente en rendement

Rekenen met rente en rendement Rekenen met rente en rendement Woekerpols? Lenng met lokrente? Er wordt met de beschuldgende vnger naar banken en verzekeraars gewezen de op hun beurt weer terugwjzen naar de consument: Deze zou te weng

Nadere informatie

Beleid Gebruik van de openbare ruimte; Standplaatsen

Beleid Gebruik van de openbare ruimte; Standplaatsen Beled Gebruk van de openbare rumte; Standplaatsen Wetstechnsche nformate Gegevens van de regelng Overhedsorgansate Offcële naam regelng Cteerttel Besloten door Deze verse s geldg tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk. Boekjaren Januari 2013.

Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk. Boekjaren Januari 2013. Rapport Technsche en economsche resultaten van de varkenshouderj op bass van het Landbouwmontorngsnetwerk. Boekjaren 2009-2011 Januar 2013 Goedele Vrnts, Joer Deunnck Afdelng Montorng en Stude Vlaamse

Nadere informatie

Statica in een notendop

Statica in een notendop Statca n een notendop Systematsche Probleem Analyse (SPA) 1. Gegevens: Lees de vraag goed door. Maak een schematsche tekenng van het probleem. 2. Gevraagd: Schrjf puntsgewjs alle dngen op waar naar gevraagd

Nadere informatie

Verslag Regeltechniek 2

Verslag Regeltechniek 2 Verslag Regeltechnek 2 Door: Arjan Koen en Bert Schultz Studenten Werktugbouw deeltjd Cohort 2004 Inhoudsogave Inledng blz. 3 2 Oen lus eerste-orde systeem blz. 4 3 Gesloten lus P-geregeld eerste orde

Nadere informatie

Project Onderzoek monsters vlees en vleesprodukten in opdracht van AID

Project Onderzoek monsters vlees en vleesprodukten in opdracht van AID Project 202.700 Onderzoek monsters vlees en vleesprodukten n opdracht van AD RAPPORT 89. 07 Januar 989 Overzcht van de onderzoekresultaten van kroketten, btterballen en frkanclellen van 988 G. Cazemer

Nadere informatie

DoorloPende tekst van de statuten van Delta Lloyd Asset Management N.V. gevestigd te Amsterdam zoals deze laatstelijk zijn gewijzigd bij akte

DoorloPende tekst van de statuten van Delta Lloyd Asset Management N.V. gevestigd te Amsterdam zoals deze laatstelijk zijn gewijzigd bij akte DoorloPende tekst van de statuten van Delta Lloyd Asset Management N.V. gevestgd te Amsterdam zoals deze laatsteljk zjn gewjzgd bj akte verleden op 24 oktober 2001 voor notars mr. M.A.J.M. Scholtens. HOUTHOFF

Nadere informatie

10 zijn ingesloten binnen, het gesloten koelsysteem. Indien evenwel

10 zijn ingesloten binnen, het gesloten koelsysteem. Indien evenwel OCTROOIRAAD / NEDERLAND Ter nzage gelegde Octrooaanvrage Nr. 7 3 1 3 1 8 1 Int. CL, G 21 f 9/00. Indeflngsdatum: 25 septmeber 1973» Datum van ternzageleggng: aprl 1974. 15 uur 45 mn» De herna volgende

Nadere informatie

De methode tot bepaling van de x-factor voor de kwaliteitsconversietaak voor de tweede reguleringsperiode in formules

De methode tot bepaling van de x-factor voor de kwaliteitsconversietaak voor de tweede reguleringsperiode in formules Bjlage 1 De methode tot bepalng van de x-factor voor de kwaltetsconversetaak voor de tweede regulerngsperode n formules Bjlage bj het beslut van 17 me 2011 met kenmerk 103557_1/122. Inhoudsopgave 1 Inledng...

Nadere informatie

VERGELIJKING BEWONERSKOSTEN IN DE PRAK- TIJK STADSVERWARMING MET GASSITUATIE. door. P. J.R. Heesterman. 1982-49 Ado

VERGELIJKING BEWONERSKOSTEN IN DE PRAK- TIJK STADSVERWARMING MET GASSITUATIE. door. P. J.R. Heesterman. 1982-49 Ado W E R K D O C U M E N T VERGELJKNG BEWONERSKOSTEN N DE PRAK- TJK STADSVERWARMNG MET GASSTUATE door P. J.R. Heesterman 1982-49 Ado M N S T E R E V A N V E R K E E R ' E N W A T E R S T A A T R J K S D E

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 i <

Jaarverslag 2013 i < Jaarverslag 2013 Voorut kjken In 2013 heeft het CBR weer goede resultaten geboekt. Zo zjn de resultaten van de examendvses en de klachtenregelng verbeterd. We kunnen zelfverzekerd voorut kjken naar het

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Heerhugowaard Stad van kansen Bestuursdenst I adves aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW 13-0415 Sector/afd.: SO/OV Portefeullehouder: S. Bnnendjk Casenr.: Cbb130383 Steller/tst.: E. Brujns Agenda:

Nadere informatie

In de Duinwaterwinplaats van Gemeentewaterleidingen

In de Duinwaterwinplaats van Gemeentewaterleidingen Verwerkng van stjghoogtegegevens n en rondom de Dunwaterwnplaats van Gemeentewaterledngen Amsterdam met behulp van Krgng. nledng n de Dunwaterwnplaats van Gemeentewaterledngen bevnden zch crca.200 pclllters

Nadere informatie

Werkdocument. J. Pieters februari RIKZ/AB/ x -

Werkdocument. J. Pieters februari RIKZ/AB/ x - Werkdocument Aan Projectgroep bekkenrapport Veerse Meer Contactpersoon Doorkiesnummer J. Pieters 118-672312 Datum Bijlage(n) 23 februari 24 - Nummer Product RIKZ/AB/24.82x - Onderwerp Waterbalans Veerse

Nadere informatie

1. SAMENVATTING EN CONCLUSIES

1. SAMENVATTING EN CONCLUSIES Doel gr oepenanal yse DeFr esewouden I nvent ar sat e( pot ent ël e) dak-ent hu sl ozen,al cohol -en har ddr ugsver sl aaf den ndefr esewouden 1. SAMENVATTING EN CONCLUSIES In het najaar van 2001 heeft

Nadere informatie

Afhaling. Afhaling van gefrankeerde zendingen 1. Collect & Send 2. ATH (Afhaling ten Huize) 3. Transport (Afhaling per vrachtwagen)

Afhaling. Afhaling van gefrankeerde zendingen 1. Collect & Send 2. ATH (Afhaling ten Huize) 3. Transport (Afhaling per vrachtwagen) Afhalng Afhalng van gefrankeerde zendngen 1. Collect & Send. ATH (Afhalng ten Huze) 3. Transport (Afhalng per vrachtwagen) Afhalng van ongefrankeerde zendngen (Collect & Stamp) 1. Maxmaal volume en gewcht.

Nadere informatie

!" # $ %&" ' ' ( %&% ) * +, & " ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %,

! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, &  ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, ! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, & ' ' # -., &! % / %*/ % 0 %*) %&% ) * +, & ' ' # % 12 % %*+ 32 4 ). % 4 %, + - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, 1 1. Evaluatie... 4 2.Inleiding... 5 2.2 Doel...

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek Keten Economische Statistieken

Centraal Bureau voor de Statistiek Keten Economische Statistieken Aan: Gemeenten en gemeenschappeljke regelngen Van: Bureau Kredo Onderwerp: Iv3 plausbltetstoetsen vana 1e kwartaal 2010 Datum: 23 maart 2010 Aanledng Gemeenten en gemeenschappeljke regelngen. Het CBS toetst

Nadere informatie

Regeling plankosten exploitatieplan 2017 Vragenlijst

Regeling plankosten exploitatieplan 2017 Vragenlijst Vragenljst Projectnaam Zuderloo Projectnummer n.v.t. Looptjd project n ren 12 Aantal werkweken per ar 42 A Algemeen 1 Wat s de looptjd van het project vanaf het moment van vaststellen van het rumteljk

Nadere informatie

Middenkaderfunctionaris bouw & infra (Netwerkschool)

Middenkaderfunctionaris bouw & infra (Netwerkschool) Mddenkaderfunctonars bouw & nfra (Netwerkschool) MBO College voor Bouw, Infra & Intereur Door ondernemend te zjn krjg k meer verantwoordeljkhed. 2013-2014 BOL Nveau 4 Thorbeckelaan 184 Almelo Crebo: 22012

Nadere informatie