Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU"

Transcriptie

1 Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Het inzetten van Blackboard en QMP voor afname van digitale tentamens binnen FALW Karin van der Wilt Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen ICT& Onderwijs DR. K.S. Kits Onderwijscentrum VU De Boelelaan HV Amsterdam Contactpersonen: Procedure en overige vragen: mevr. C.M.J. Peters (E: T: ) ICT&Onderwijs: dhr. drs. G.J. Los (E: T: ) Digitaal Portfolio: mw. drs J. Poortinga (E: T: ) Kwaliteitszorg: dhr. dr. W. van Os (E: T: ) Onderwijsvisie: dhr. drs. G.J. Los (E: T: )

2 1. Projectbeschrijving 1.1 Samenvatting Tentamens afnemen en vooral nakijken legt steeds meer beslag op de tijd van de docent door toenemende studentaantallen. Met het toetsprogramma Question Mark Perception(QMP) is het sinds kort mogelijk een 'beveiligd' digitaal tentamen af te nemen. De faculteit ALW werkt al geruime tijd met dit toetsprogramma. Tot nu toe is het programma ingezet voor het maken van zelfstudietoetsen, instaptoetsen en adaptieve toetsen. Bij de faculteit ACTA is QMP vorig studiejaar, middels een ICTO-project, gebruikt voor het opzetten van een grote vragenbank en voor digitaal tentamineren binnen het onderwijs van de afdeling mondziekten en kaakchirurgie. Met de expertise die is opgebouwd bij ACTA en de ondersteuning van het Onderwijscentrum VU wil ook FALW het digitaal tentamineren op een hoger niveau gaan brengen en een aanvraag indienen voor een gelijkwaardig project. Tijdens de cursus Genetica is twee jaar geleden al een eerste aanzet gegeven om met Blackboard een tentamen af te nemen. De Blackboard toetsmodule bleek in de toenmalige versie geavanceerd genoeg en voldoende beveiligd. De nieuwe versie van Blackboard geeft de mogelijkheid om m.b.v. een 'secure' browser een betrouwbare toetsafname te waarborgen. De belangstelling van docenten voor een betrouwbare digitale afname is nog steeds aanwezig Bij de cursussen Statistiek en Data-analyse, Celbiologie en Mens en Evolutie willen we onderzoeken welk programma het meest geschikt is om complexe en minder complexe digitale tentamenvarianten te ontwikkelen. 1.2 Doelstellingen Het doel van het project is 1. Het opzetten van een grote vragenbank voor twee á drie cursussen 2. Het uitvoeren van digitale tentamens 3. Het opzetten van een toetsprotocol voor afname van digitale toetsing en tentaminering dat kan worden ingezet in de hele faculteit. 4. Ervaring opdoen met de organisatie van een tentamen voor een grote groep studenten. Hoe regel je de logistiek met de beschikbare PC- en zaalcapaciteit. 1.3 Afbakening en 1.4 resultaten Dit project sluit zich aan bij de standaard werkprocessen die de VU voor het gebruik van de QMP-omgeving vastgelegd heeft. Deze werkprocessen bepalen voor een groot gedeelte de activiteiten die in dit project uitgevoerd zullen worden. In onderstaande tabel is te zien welke processen achtereenvolgens uitgevoerd worden en wie in welk proces een rol speelt.

3 Student Docent Facult. QMP beheerder 1. Auteursproces 1.1. Construeren items 1.2. Samenstellen toets 1.3. Printen toets 1.4. Overzetten toets naar acceptatieomgeving 1.5. Uittesten toets op acceptatieomgeving Centrale QMP beheerder 1.6. Beheren items en toetsen 2. Afnameproces 2.1. Overzetten toets naar afnameomgeving 2.2. Aanmaken gebruikers en groepen 2.3. Schedulen toets 2.4. Afnemen toets 2.5. Verwerken en analyseren resultaten 2.6. Beheren gebruikers, groepen, schema s en resultaten (overgenomen uit: Werkprocessen t.b.v. VUmc ) In het auteursproces worden de items geconstrueerd waaruit vervolgens de toets wordt samengesteld. Dit onderdeel van het project zal voor een belangrijk deel uitgevoerd worden door de inhoudsdeskundigen van de cursussen die hieraan gaat meewerken. Voor de onderwijskundige ondersteuning van het project is de bijdrage van Drs. Liesbeth van de Grint in het project opgenomen. In het afnameproces worden de volgende afnamen gepland per cursus: 1. afname 1 proeftentamen: 2. afname tentamen Naast de uitwerking van de toets voor de cursus (sen) zal een toetsprotocol ontwikkeld worden waarin vastgelegd wordt op welke wijze het summatief en formatief toetsen binnen FALW vormgegeven wordt. In dit toetsprotocol worden de werkprocessen en regels rond toetsen met QMP en Blackboard vastgelegd. Dat document is van nut voor de gehele faculteit omdat hiermee het digitaal toetsen voor alle afdelingen binnen FALW op een hoger niveau gebracht wordt. Het project wordt afgesloten met een evaluatie waarin de studenten en betrokken docenten gevraagd wordt de toetsen te evalueren.

4 1.5 Facultair commitment Het project is ontstaan uit een geconstateerde behoefte bij docenten aan een betrouwbare toetsomgeving. Binnen de faculteit wordt op dit moment zowel de toetsomgeving van Blackboard gebruikt als van QMP voor zowel formatief als summatief toetsen. Met de nieuwe versies van QMP en Blackboard is het opzetten van een beveiligde en geavanceerdere toetsomgeving mogelijk voor tentamineren. De implementatie van het projectresultaat in het onderwijs is daardoor gegarandeerd. 1.6 Onderwijskundig kader Toetsing via de computer levert een flink aantal voordelen op, waarbij onderscheid moet worden gemaakt tussen formatieve toetsing, summatieve toetsing, diagnostische toetsing en bijspijker (practice-and-drill) toepassingen: Het aanbieden van nieuwe vraagvormen en het verwerken van beeldmateriaal van een hoogwaardige kwaliteit Het plaats- en tijdonafhankelijk aanbieden van met name formatieve toetsen Het geven van onmiddellijke feedback (bij formatieve toetsen) of een totaalscore (bij summatieve toetsen) Gemakkelijke opslag van toetsvraaggegevens Het adaptief toetsen: het aanbieden van vragen passend bij het niveau van de student Statistische tentamenanalyse Dit project sluit aan bij de notitie 'Toetsen en beoordelen Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen ' 1.7 Kwaliteit en Disseminatie Het project wordt afgesloten met een gebruikersevaluatie. Deze evaluatie maakt deel uit van de eindrapportage. Daarnaast levert het project waardevolle informatie voor de faculteit op, om een bredere implementatie van digitaal tentamineren vorm te geven. De ervaring met noodzakelijke procedures en werkwijzen en het verkennen van nieuwe mogelijkheden die digitaal tentamineren bieden kunnen goed worden onderzocht. Deze kennis zal binnen FALW ook ingezet worden voor docentprofessionalisering, bijvoorbeeld in een workshop digitaal toetsen De kennis die in het project wordt opgedaan wordt beschikbaar gesteld aan anderen binnen de VU en binnen de faculteit. Andersom maakt FALW nu gebruik van de expertise die is opgedaan in het project van ACTA. Het Onderwijscentrum krijgt de beschikking over de projectresultaten, om deze bij andere projecten opnieuw in te zetten. FALW blijft eigenaar van de projectresultaten.

5 De projectgroep zal de resultaten regelmatig publiceren op de facultaire website, het Faculteitsnieuws, dat twee wekelijks verschijnt en het Blackboard en ICT&O nieuws dat 4x per jaar verschijnt. 2. Gewenste ondersteuning Onderwijscentrum VU Een QMP-specialist van het Onderwijscentrum zal gedurende het hele project een begeleidende en adviserende rol spelen. Hij zal in het auteursproces met name advies geven bij het opstellen van de categorieën voor de items en het samenstellen van een toets. Als QMP-deskundige zal hij de facultaire QMP-beheerder ondersteunen bij de handelingen in QMP. Ook de voorbereiding, afname en verwerking van de toets zal hij begeleiden Logistiek Bij het afnemen van een digitaal tentamen voor grote cohorten studenten loopt de faculteit aan tegen de (beperkte) capaciteit van de facultaire computerzalen. In het W&N gebouw kun je evt. 6 computerzalen tegelijk reserveren. Samen kunnen zij 210 studenten huisvesten. Dit wordt echter een complexe operatie. Met hulp van het onderwijscentrum VU is het mogelijk bij het VUmc een grote zaal met 120 computers en een tegenoverliggende zaal met 30 computers te reserveren. Voorlopig lijkt dit een goed alternatief. Het Onderwijscentrum VU heeft expertise opgebouwd met het werken met grote groepen studenten. Het is van belang voor de faculteit om ervaring op te doen met de gehele organisatie rondom het opzetten van een tentamen voor grote groepen studenten. Waarbij het wenselijk is dat er over 1 à 2 jaar geschikte accommodatie op de campus gerealiseerd wordt. 3. Projectstructuur Officiële opdrachtgever van het project: Dr. K.S. Kits, Onderwijsdirecteur. 3.1 Projectleider en medewerkers Naam Functie Afdeling Karin van der Wilt Applicatieondersteuner ICT&O / OB Drs. Liesbeth van de Grint ICT&O - Projectrol Uren p/w Telefoon Projectleider & Facultaire QMPbeheerder Onderwijs kundig expertise karin.van.der.wil t@falw.vu.nl liesbeth.van.de. grint@falw.vu.nl

6 coördinator OB Prof. dr. N.M. van Straalen Dierecologie Dr. N. Harms Moleculaire Microbiologie Studentassiste nt(en) Inhoudsdeskun digen (docenten) Invoeren vragen in QMP, testen toets 3,5 1, nico.van.straale lw.vu.nl 3. 2 Begeleidingscommissie Dr. K.S. Kits, Onderwijsdirecteur FALW DRS. Liesbeth van de Grint, ICT-coördinator FALW, docent Biologie, Onderwijsbureau Dr S.J.P. Bohncke, docent en studieadviseur, Quaternary Geology and Geomorphology, lid van de examencommissie Aard-en Levenswetenschappen. Martijn van Marle, student FALW. 4. Planning 4.1 Projectplanning Beoogde startdatum project: 1 juni 2007 Beoogde einddatum project: 1 april 2008 Graag wil de faculteit afwijken van de vastgestelde looptijd en specifieke startdatum van 1 september Gebleken is dat er docenten zijn die interesse hebben voor het afnemen van een digitaal tentamen, maar al in september 2007 een cursus geven voor een grote groep eerstejaars studenten. De cursus Mens en Evolutie start in de eerste week van september met ongeveer 250 studenten. De docent heeft ervaring met het maken van toetsen en beschikt al over een redelijk grote vragenbank. Het realiseren van een tentamen voor deze cursus binnen een redelijk korte termijn moet dan ook mogelijk zijn. De ervaring en kennis die we opdoen bij het ontwikkelen en organiseren van dit tentamen, kunnen we gebruiken voor de cursus Celbiologie die gepland is in december Activiteitenplanning Facultaire medewerkers & medewerker Onderwijscentrum VU Maand Hoofdactiviteit Medewerker(s) Uren/week Juni (2007) Werkplan opstellen Format voor vragen Projectleider/ QMP-beheerder 8

7 Juli augustus Advisering en evt. QMP-expert (OND) 8 Workshop vragenvarianten Nieuwe vragen maken Docent 3,5 Bestaande vragen Projectleider/QMPbeheerder 8 invoeren QMP SA Ondersteuning QMP-expert (OND 8 samenstellen vragen Nieuwe vragen maken Docent 3,5 Eerste bijeenkomst begeleidingscommissie Vragen invoeren Projectleidr/Beheerder 8 Toets samenstellen QMP - SA 4 Toets samenstellen QMP-expert (OND) 8 Nieuwe vragen maken Docent 3,5 en Toets samenstellen Projectleider/QMP 8 beheerder - SA 4 September Proeftentamen + tentamen Mens en Evolutie Proeftentamen + tentamen Proeftentamen + tentamen Oktober November QMP-expert (OND) 8 Docent 2 Tussenrapportage Projectleider/QMPbeheerder 8 Opstellen toetsmatrix Ondersteuning QMP-expert (OND 8 Nieuwe vragen maken Docent 1,5 Vragen invoeren Projectleider/QMPbeheerder 8 Samenstellen tentamen - SA Samenstellen tentamen QMP-expert (OND) 8 Samenstellen tentamen Docent 1,5 December Proeftentamen + Projectleider/QMP 8 Tentamen Celbiologie beheerder / SA Proeftentamen + QMP-expert 8 Tentamen Proeftentamen + Docent 2 Tentamen Januari Evaluatie Projectleider/QMPbeheerder 4 (2008) Februari Verslag Projectleider/QMPbeheerder 4

8 Maart Opstellen toetsprotocol Projectleider/QMPbeheerder 4 Zie ook: 1.3. Tabel werkprocessen QMP-omgeving

9 5. Begroting PERSONEEL Projectleiding / QMPbeheerder Onderwijskundige expertise Technische expertise QMP deskundige Fac. in fte # mnd 0,2 10 0,05 10 Fac. in K OND in fte # mnd 0,2 7 0,2 7 Vakinhoudelijke expertise 0,075 7 n.v.t. n.v.t. Studentassistent(en) 0,1 4 Secretariële ondersteuning MATERIEEL n.v.t. n.v.t. n.v.t. Hardware/ infrastructuur n.v.t. n.v.t. QuestionMark Perception n.v.t. n.v.t. TOTAAL 0, , Ondertekening en datum Amsterdam, Opdrachtgever FALW Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool

Projecten Educatieve Middelen Pool Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Implementatie van compententiegericht onderwijs: training, monitoring en evaluatie. J.B. Buning, F. Ariese

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Aanvraag Samenwerkend leren op afstand II Mathilde Molendijk FALW IVM / IVA Opdrachtgever: prof. dr. H.J.

Nadere informatie

Eindrapportage EMP project 2007-2008

Eindrapportage EMP project 2007-2008 Eindrapportage EMP project 2007-2008 Het inzetten van QMP voor afname van digitale tentamens binnen FALW Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen ICTO& Onderwijs Opdrachtgever: Dr. K.S. Kits Projectleider:

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Titel: Kwaliteitszorg Studieadvisering aan de Vrije Universiteit Auteurs: Jan van Gastel en Hanneke Hovenkamp

Nadere informatie

Digitale casuïstiek kindertandheelkunde

Digitale casuïstiek kindertandheelkunde Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Digitale casuïstiek kindertandheelkunde Dr. René Gruythuysen; Drs. Pepijn Koopman, Drs. Jaap Buis en Ir.

Nadere informatie

Samenhang door intervisie

Samenhang door intervisie Samenhang door intervisie A.W. Musschenga, P.J.Reinders, M.F.Willemsen Faculteit der Wijsbegeerte 1 juni 2007 Onderwijscentrum VU De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam www.onderwijscentrum.vu.nl Contactpersonen:

Nadere informatie

Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Professionalisering van docenten in het kader van de onderwijsvisie Drs. V.A.M.J. Bremers Faculteit der

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Project: Digitalisering onderwijsevaluaties Bachelor VUmc-compas Mw. drs. D.C. Bloemkolk, Kwaliteitszorgmedewerker

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU. Peer review en Academische Vaardigheden

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU. Peer review en Academische Vaardigheden Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Peer review en Academische Vaardigheden auteurs: Rob van Leeuwen en Janneke van Eijk; FPP, Onderwijsbureau

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU. Colleges in beeld

Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU. Colleges in beeld Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Colleges in beeld Efficiënt uitzenden en opnemen op video van colleges Drs. Jaap Buis, Drs. Pepijn Koopman

Nadere informatie

Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel FALW

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Questionmark Perception: voortbouwen! 26 maart 2007 drs. Marianne Schade staf- en beleidsmedewerker en secretaris

Nadere informatie

Video-instructie portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool

Video-instructie portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool Video-instructie portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2009-2010 vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel

Nadere informatie

In kaart brengen van leerlijnen en aanbrengen van toetsingskaders

In kaart brengen van leerlijnen en aanbrengen van toetsingskaders In kaart brengen van leerlijnen en aanbrengen van toetsingskaders FEWEB EMP Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel leerlijnen en toetsing FEWEB,

Nadere informatie

Eindrapportage Nieuwe werkvormen en ICT

Eindrapportage Nieuwe werkvormen en ICT Eindrapportage Nieuwe werkvormen en ICT Projecttitel: Nieuwe werkvormen en ICT Projectcode: ICT 2002/04 Faculteit: Faculteit der Aard en levenswetenschappen Projectperiode: september 2002 september 2003

Nadere informatie

VU Breed Ondernemerschapsonderwijs. Ingrid Wakkee! *

VU Breed Ondernemerschapsonderwijs. Ingrid Wakkee! * Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU VU Breed Ondernemerschapsonderwijs Ingrid Wakkee! *! Centrum voor Innovatief Maatschappelijk Ondernemen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ONDERSTEUNING ONDERWIJSCENTRUM VU 2004

AANVRAAGFORMULIER ONDERSTEUNING ONDERWIJSCENTRUM VU 2004 Bijlage 4 AANVRAAGFORMULIER ONDERSTEUNING ONDERWIJSCENTRUM VU 2004 I ALGEMENE GEGEVENS 1. Administratieve gegevens Faculteit: Letteren Afdeling: Bureau Informatisering Contactpersoon bij de faculteit:

Nadere informatie

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Arnout Horemans 5 juni 2007 Online toetsing met QMP - A. Horemans 1 Inhoud Wat? Voor en nadelen Perception in EhB Voorbeeld formatieve toets Feedback

Nadere informatie

Portfolio in het VUmc-compas. Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool

Portfolio in het VUmc-compas. Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool Portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2008-2009 1. Samenvatting Alles wat je aandacht geeft, groeit Cora Smit Evenals in voorgaande jaren doen

Nadere informatie

11 Februari 2014. SURF bijeenkomst. Digitaal toetsen

11 Februari 2014. SURF bijeenkomst. Digitaal toetsen 11 Februari 2014 SURF bijeenkomst Digitaal toetsen d i e l e B k c a Tr Inleiding Aanpak Technisch Pakketselectie Technisch beheer Organisatorisch support & logistieke ondersteuning Faciliteiten Goede

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008. Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008. Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen Aanvrager: Dr.ir. F.E. Six MBA Faculteit

Nadere informatie

Van ontwerp naar praktijk in de Virtuele Prekliniek

Van ontwerp naar praktijk in de Virtuele Prekliniek Van ontwerp naar praktijk in de Virtuele Prekliniek ACTA Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel Van ontwerp naar praktijk in de Virtuele Prekliniek,

Nadere informatie

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Martijn Hoeke DAS Conferentie, 14 november 2013, Utrecht UITGANGSPOSITIE Summatief toetsen via Blackboard Formatief/diagnostisch toetsen via Maple

Nadere informatie

Digitaal toetsen in de praktijk

Digitaal toetsen in de praktijk Digitaal toetsen in de praktijk Frederiek Peterse-Lammers 11-02-2014 14.00-15.30 1 Onderwerpen Toetscoördinatie Docentenbegeleiding Roostering Maple T.A. E-surveillanten 2 Toetscoördinatie Docent, roosteraar

Nadere informatie

Onderzoeksstage B.Sc. gezondheidswetenschappen Faculteit Aard- en levenswetenschappen

Onderzoeksstage B.Sc. gezondheidswetenschappen Faculteit Aard- en levenswetenschappen Onderzoeksstage B.Sc. gezondheidswetenschappen Faculteit Aard- en levenswetenschappen Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel ,

Nadere informatie

EMP-project Student Peer Review (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid

EMP-project Student Peer Review (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid EMP-project Student Peer Review (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid Kenmerk: 08.0049 Projectvoorstel Vervolgproject Finaal Status Versie 0.2 n.v.t. Looptijd 1 september 2008 t/m 31 augustus 2009

Nadere informatie

Prestaties op het VWO en de taaltoets Nederlands

Prestaties op het VWO en de taaltoets Nederlands Prestaties op het VWO en de taaltoets Nederlands Stuurgroep Taalbeleid Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel ,

Nadere informatie

EMP-project Inzet van ICT als ondersteunende programma s in het eerste bachelorjaar (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid

EMP-project Inzet van ICT als ondersteunende programma s in het eerste bachelorjaar (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid EMP-project Inzet van ICT als ondersteunende programma s in het eerste bachelorjaar (2008-09) Faculteit der Rechtsgeleerdheid Kenmerk: 08.0121 (= geactualiseerde versie van 07.0289) Projectvoorstel Status

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2012 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Intensiever door extensivering

Intensiever door extensivering Intensiever door extensivering Antropologie Faculteit der Sociale Wetenschappen Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2008-2009 vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel

Nadere informatie

Leerlijn Professionele Vaardigheden in de Bachelor

Leerlijn Professionele Vaardigheden in de Bachelor Leerlijn Professionele Vaardigheden in de Bachelor Gezondheidswetenschappen - Faculteit der Aard- en levenswetenschappen Projectvoorstel 2! Concept 0.6 "# n.v.t. $# 24 maanden!! dr. Willemieke Kroeze (docent;

Nadere informatie

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen Item- en toetsconstructie en analyse bij Computergebaseerd toetsen BKO-workshop Desirée Joosten, IPO/CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel Opfrissen van kennis en vaardigheden op het gebied van itemen

Nadere informatie

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING DIGITALE TENTAMENHAL 9 MEI 2014

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING DIGITALE TENTAMENHAL 9 MEI 2014 LOGISTIEKE ONDERSTEUNING DIGITALE TENTAMENHAL 9 MEI 2014 INTRODUCTIE Daniël Drittij, Universiteitsbibliotheek Bart Overbeek, Dienst Student- en Onderwijszaken 2 ORGANISATIE VU RONDOM ONDERWIJSLOGISTIEK

Nadere informatie

Portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2009-2010

Portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2009-2010 Portfolio in het VUmc-compas Faculteit Geneeskunde (VUmc) Projectvoorstel Educatieve Middelen Pool 2009-2010 vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel ,

Nadere informatie

Projectverslag Gebruik van ICT-tools bij de cursus: Biodiversiteit en Ecologisch Veldwerk

Projectverslag Gebruik van ICT-tools bij de cursus: Biodiversiteit en Ecologisch Veldwerk Projectverslag Gebruik van ICT-tools bij de cursus: Biodiversiteit en Ecologisch Veldwerk Projecttitel: Gebruik van ICT-tools bij de cursus: Biodiversiteit en Ecologisch Veldwerk Projectcode: OND 2004-3

Nadere informatie

DIGITALE TOETSZAAL VU DIGITENT: GROOTSCHALIG DIGITAAL TOETSEN

DIGITALE TOETSZAAL VU DIGITENT: GROOTSCHALIG DIGITAAL TOETSEN DIGITALE TOETSZAAL VU DIGITENT: GROOTSCHALIG DIGITAAL TOETSEN Digitale Toetszaal RUG 290 plekken permanent Digitale Toetszaal TU-Delft 2 x 225 plekken plekken, niet permanent Digitale Toetszaal VU 385

Nadere informatie

Toetsing en Evaluatie webcursussen informatievaardigheden-2009/2010

Toetsing en Evaluatie webcursussen informatievaardigheden-2009/2010 Toetsing en Evaluatie webcursussen informatievaardigheden-2009/2010 Universiteitsbibliotheek Projectvoorstel Vervolgproject Status Versie 4.0 Eindversie Vervolg op EMP-project 2007-2008: Toetsing en evaluatie

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen 2015 Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen UMC Utrecht 17-6-2015 Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen Aanleiding 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 3 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned

project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned Onderzoek naar het effect op studiesucces Universiteit van Amsterdam (maart 2011 - december 2012) Het onderzoeksproject Voortgangstoetsing in

Nadere informatie

Toetscommissie Erasmus School of Law. Dr. R. Pieterman Woensdag 9 maart 2016

Toetscommissie Erasmus School of Law. Dr. R. Pieterman Woensdag 9 maart 2016 Toetscommissie Erasmus School of Law Dr. R. Pieterman Woensdag 9 maart 2016 Toetscommissie ESL Programma Toetsbeleid: Doel/taak Kernwaarden Toetscommissie (TC): TC volgens Toetsbeleid Ideeën vs uitwerking

Nadere informatie

Onderwijscentrum VU, Universitaire Lerarenopleiding (ULO) Verbreding en verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO het vervolg

Onderwijscentrum VU, Universitaire Lerarenopleiding (ULO) Verbreding en verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO het vervolg Onderwijscentrum VU, Universitaire Lerarenopleiding (ULO) Verbreding en verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO het vervolg Petra Fischer, Els Scheringa, Willem Hoekstra en Gerrit

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2010 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht Oktober 2016,Versie 1.3 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 3 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren).

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren). Eindrapportage ICTO Fonds projecten Deze factsheet vraagt om een aantal gegevens als afsluiting van uw ICTO fonds project. De (beknopte)gegevens van alle projecten worden op de ICTO site (http://www.ic.uva.nl/icto/)

Nadere informatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Aanvraagformulier voorjaar 2018, deadline 4 juni 2018 Heeft u een idee voor onderwijsinnovatie en heeft u een steuntje in de rug nodig om uw idee

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht November 2018, versie 1.5 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 2 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces

Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces Voortgangstoetsen in de propedeuse Onderzoek naar het effect op studiesucces Presentatie Seminar digitaal toetsen in de praktijk: waarom en hoe? 1. Het project Studiesucces aan de UvA: Maurice Oudejans

Nadere informatie

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013 Deliverable 4.11 Planning onderwijs testfase 3 Aan het einde van de tweede testfase is een planning gemaakt voor de activiteiten van de onderwijs implementatieprojecten in testfase 3. Voor het maken van

Nadere informatie

Eindverslag project Digitaal bewegend beeld: van beleid tot praktijk

Eindverslag project Digitaal bewegend beeld: van beleid tot praktijk Eindverslag project Digitaal bewegend beeld: van beleid tot praktijk ICT & Onderwijscentrum Faculteit der Letteren sept 2004 juli 2005 Eindverslag project Digitaal bewegend beeld: van beleid tot praktijk.

Nadere informatie

Het indienen van ICT- projecten

Het indienen van ICT- projecten Het indienen van ICT- projecten 1. Projectaanvragen sluiten aan bij het ICT-beleid De ICT-projectaanvragen dienen aan te sluiten bij de uitgangspunten van het ICT-beleidsplan van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

+$17(670(+$1WHVWVWXGHQWPDWHULDOHQPHW(SKRUXV)

+$17(670(+$1WHVWVWXGHQWPDWHULDOHQPHW(SKRUXV) $DQOHLGLQJ +$17(670(+$1WHVWVWXGHQWPDWHULDOHQPHW(SKRUXV) SURMHFWSODQLPSOHPHQWDWLHSODJLDDWEHVWULMGLQJ In november 2005 is het Advies Antiplagiaat (SCO & Imedia) overgenomen door de Stuurgroep Informatie

Nadere informatie

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct

Nadere informatie

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016 1. Gegevens van de aanvrager Naam aanvrager: Faculteit: Eric Vos Lisanne Möller Aard- en Levenswetenschappen E-mailadres: Functie: r.a.vos@vu.nl l.m.moller@vu.nl Docent Telefoon: 020 598 2671 2. Titel

Nadere informatie

Weblog bij buitenlandstage ACTA. Eindverslag EMP-project ACTA

Weblog bij buitenlandstage ACTA. Eindverslag EMP-project ACTA Weblog bij buitenlandstage ACTA Eindverslag EMP-project ACTA 2006-2007 Auteurs: Pepijn Koopman (ACTA), Sanne Meeder (Onderwijscentrum VU) Datum: 21 augustus 2007 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Dé toets bestaat niet

Dé toets bestaat niet Dé toets bestaat niet Over functioneel toetsen voor beter onderwijs Willibrord Huisman, Afdeling Onderwijsondersteuning Marc Vorstenbosch, Fac. Medische Wetenschappen, Afd. Anatomie Onderwijsdag Radboud

Nadere informatie

(Format) Jaarverslag Examencommissie

(Format) Jaarverslag Examencommissie (Format) Jaarverslag Examencommissie Presentatie voor examencommissies Technische Universiteit Delft tijdens thematische lunchsessie OC Focus Datum : 20 januari 2015 Locatie : Cultuurcentrum, Pottenbakkerij

Nadere informatie

VERSTERKING MENTORAAT

VERSTERKING MENTORAAT VERSTERKING MENTORAAT Faculteit der Rechtsgeleerdheid EMP-Projectvoorstel (kenmerk 09.0077, 3 e, herz. Versie) vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Voorstel 0.3 def n.v.t. Looptijd

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Kenmerk. Aanwezig: Afwezig: Het voorstel is om. -Vooraanmelders: maart agenda. Afgehandeld. 99: Brieven over 100: Mail voor de 101: 102: 103:

Kenmerk. Aanwezig: Afwezig: Het voorstel is om. -Vooraanmelders: maart agenda. Afgehandeld. 99: Brieven over 100: Mail voor de 101: 102: 103: Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bureau onderwijszaken Kenmerk S&OA/2013/1817 datum 14-05-2013 Verslag van de 82e OLC- IT vergadering d.d. 23 april 2013 Aanwezig: Havinga (vz),boersma,

Nadere informatie

Projectplan overzicht (deel 1)

Projectplan overzicht (deel 1) Projectplan overzicht (deel 1) Algemeen Naam umc Projectleider + email Titel activiteit Programmathema Werkplaats Draagt bij aan de volgende deliverables -zie programma- Erasmus MC J.A. Hazelzet (voorlopig)

Nadere informatie

Gezamenlijk toetsen: een uitdaging! Dinsdag 4 oktober 2016

Gezamenlijk toetsen: een uitdaging! Dinsdag 4 oktober 2016 Gezamenlijk toetsen: een uitdaging! Dinsdag 4 oktober 2016 Jaap Kloos Teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool. Even voorstellen.. Mariëtte Harlaar Hogeschooldocent opleiding Facility

Nadere informatie

Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016

Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016 Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016 1. NAW-gegevens van de aanvragende organisatie Naam instelling: Projectaanvragers: E-mailadres projectleider: Functie projectleider: Afdeling

Nadere informatie

Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse

Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse Faculteit der Bewegingswetenschappen Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel Digitale cursus Klinische

Nadere informatie

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013 Deliverable 4.12 Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 In dit document zijn de verslagen en evaluaties opgenomen van de onderwijsactiviteiten van het Onbetwist-project in testfase 3. Voor

Nadere informatie

BoKS nationale itembank ontwikkeling HBO-V. SIG Digitaal Toetsen 3 oktober 2013

BoKS nationale itembank ontwikkeling HBO-V. SIG Digitaal Toetsen 3 oktober 2013 BoKS nationale itembank ontwikkeling HBO-V. SIG Digitaal Toetsen 3 oktober 2013 Dit project is tot stand gekomen met steun van Stichting SURF, de organisatie die ICT vernieuwingen in het hoger onderwijs

Nadere informatie

Archiveren toetsen. Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012

Archiveren toetsen. Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012 Archiveren toetsen Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012 Moeten we toetsen archiveren? Welke onderdelen? Waarom moeten we dat doen? Hoe lang moeten we dat doen? Wie

Nadere informatie

E-learning premaster Landscape Archaeology

E-learning premaster Landscape Archaeology E-learning premaster Landscape Archaeology FALW afdeling Geo- en Bioarcheologie Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel E-learning pre-master Landscape

Nadere informatie

Workshop Onderwijsevaluatie Basistraject Kwalificatie Onderwijs 22 mei 2013. Leo Wagemans

Workshop Onderwijsevaluatie Basistraject Kwalificatie Onderwijs 22 mei 2013. Leo Wagemans Workshop Onderwijsevaluatie Basistraject Kwalificatie Onderwijs 22 mei 2013 Leo Wagemans Programma Wat is evalueren? Waarom evalueren? Vormen van evalueren Stappenplan voor evaluatie Evaluatie-instrumenten

Nadere informatie

Drillster B.V. Middenburcht 136 3452 MT VLEUTEN The Netherlands 1

Drillster B.V. Middenburcht 136 3452 MT VLEUTEN The Netherlands 1 Drillster algemeen Drillster is een innovatief e learning programma waarmee studenten op efficiënte manier kennis kunnen opdoen, vasthouden en testen. Met Drillster leer je sneller en onthoud je langer.

Nadere informatie

7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen

7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen 7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen Casusbeschrijving door Alexander Kremers en Silvester Draaijer 7.1 Samenvatting In deze casus wordt geschetst hoe op Saxion Hogescholen

Nadere informatie

o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen

o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen 1. Inleiding Tijdens het laatste bilo met Erasmus MC is onder andere

Nadere informatie

Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT)

Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT) Projectvoorstel Pilot Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT) Aan : Kring van Twentse secretarissen Programma : SSNT Basisregistraties Topografie i.s.m. SSNT/ I & A Opdrachtgevers : G.J. Eikenaar

Nadere informatie

EMP-project Versterken van de selecterende functie van het eerste bachelorjaar Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie

EMP-project Versterken van de selecterende functie van het eerste bachelorjaar Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie Projectnummer: 13-06 Projectverslag EMP-project Versterken van de selecterende functie van het eerste bachelorjaar Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie Faculteit der Rechtsgeleerdheid, augustus

Nadere informatie

VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL. Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM)

VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL. Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM) VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM) Wie zijn wij? Eky Fioole Projectleider digitaal toetsen Leer- en innovatiecentrum (LIC)

Nadere informatie

Premaster Taalwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Taalwetenschappen

Premaster Taalwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Taalwetenschappen Premaster Taalwetenschappen I Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, dan kun je tot de masteropleiding Taalwetenschappen worden toegelaten nadat je de premaster Taalwetenschappen (waarin je je

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning VU Ontwikkeling Digitale Dienstverlening UBVU Auteur: prof.dr. August den Hollander Hoofdconservator Bijz. Collecties UBVU Opdrachtgever:

Nadere informatie

Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen: vervolg van EMP 2007-8 FSW

Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen: vervolg van EMP 2007-8 FSW Activerend onderwijs binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen: vervolg van EMP 2007-8 FSW Projectvoorstel Status Versie Vervolgproject Looptijd Eindversie n.v.t. / Vervolg op EMP-project 2007-2008: idem

Nadere informatie

Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie

Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie 2015 2016 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf 2015-2016

Nadere informatie

examinering 2006-2007 Een overzicht van het eerste jaar Actieplan Examinering

examinering 2006-2007 Een overzicht van het eerste jaar Actieplan Examinering ACTIEPLAN examinering 2006-2007 Een overzicht van het eerste jaar Actieplan Examinering Inleiding In november 2006 hebben de AOC s naar aanleiding van de teleurstellende bevindingen van KCE en op verzoek

Nadere informatie

LIMS van de toekomst...

LIMS van de toekomst... LIMS van de toekomst... Dr R.P. Verkooijen Medische Microbiologie & Infectieziekten Erasmus MC Rotterdam R.P. Verkooijen & M. Vogel Medische Microbiologie & Infectieziekten Knelpunten tentamenverwerking

Nadere informatie

DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS. Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum. Eky Fioole en Jan Snijders

DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS. Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum. Eky Fioole en Jan Snijders DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum Eky Fioole en Jan Snijders Context In 2013 12 systemen voor digitaal toetsen een onbalans tussen vraag en aanbod Een hoog

Nadere informatie

ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN. Het begint met een idee

ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN. Het begint met een idee ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN nr. Het begint met een idee BORGEN KWALITEIT TENTAMENS Ook vind ik het van belang dat examencommissies periodiek checken of het geheel van tentamens de vereiste

Nadere informatie

Onderwijsvisie en digitaal toetsen

Onderwijsvisie en digitaal toetsen Onderwijsvisie en digitaal toetsen 14 juni 2016 Pieter Cornelissen Twitter: @pmacornelissen en @HU_onderwijs www.onderwijsinnovatie.hu.nl HU Brede hogeschool Alle sectoren met uitzondering van kunst en

Nadere informatie

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Werken met Studienet Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Leo Wagemans, Louise Stijnen, Kees Pannekeet 24 september 2013 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Lessons learned van de. Michiel van Geloven januari 2009

Lessons learned van de. Michiel van Geloven januari 2009 Lessons learned van de Michiel van Geloven januari 2009 Agenda DU in vogelvlucht Werkwijze van de DU Lessons learned Aanleiding voor de DU Problematische situatie rond de innovatietaak van de Open Universiteit

Nadere informatie

Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017

Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017 Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017 De FGw heeft een strategie geformuleerd op het gebied van activerende

Nadere informatie

4TU.AMI Blended Learning. Hans Cuypers

4TU.AMI Blended Learning. Hans Cuypers 4TU.AMI Blended Learning Hans Cuypers January 27, 2017 4TU.AMI Blended Learning 2/14 Een combinatie van face-to-face onderwijs en onderwijs ondersteund door digitale tools biedt kansen om ons onderwijs

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Kwaliteit van toetsing onder de loep kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Ochtendprogramma inleiding op methodiek werken aan methodiek terugkoppelen opbrengsten presentatie opzet vervolgonderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Henk van Berkel, Anneke Bax en Desirée Joosten-ten Brinke. Henk van Berkel en Anneke Bax. Riet Martens en George Moerkerke

Inhoud. Henk van Berkel, Anneke Bax en Desirée Joosten-ten Brinke. Henk van Berkel en Anneke Bax. Riet Martens en George Moerkerke IX Inhoud 1 Het toetsproces ontleed........................................................... 1 Henk van Berkel, Anneke Bax en Desirée Joosten-ten Brinke 1.1 Fasen in het toetsproces..............................................................

Nadere informatie

Verbreding en Verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO Eindrapportage EMP project ULO 2007-2008

Verbreding en Verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO Eindrapportage EMP project ULO 2007-2008 Verbreding en Verdieping van de implementatie van digitale didactiek in de ULO Eindrapportage EMP project ULO 2007-2008 Projecttitel: Verbreding en Verdieping van de implementatie van digitale didactiek

Nadere informatie

Via het klikken op één van de bovenstaande linken in combinatie met het ingedrukt houden van de CTRL-toets, kom je direct op de juiste pagina.

Via het klikken op één van de bovenstaande linken in combinatie met het ingedrukt houden van de CTRL-toets, kom je direct op de juiste pagina. Infopakket aanvragen digitale toetsen Om tegemoet te komen aan de vragen die er binnen academies leven ten aanzien van het aanvragen van digitaal toetsen, is dit informatiepakket ontwikkeld. Hierin staat

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Meer jaren planning Oknu Op basis van het Programma van eisen

Meer jaren planning Oknu Op basis van het Programma van eisen Meer ren planning Oknu 21062011 Op basis van het Programma van eisen 1.Informatie procedure gezamenlijk Resultaat Actie kwaliteit ontwikkelaars product beschikbaar op website verantwoordelijk periode gereed

Nadere informatie

Pallas Advies. Bedrijfsinformatie

Pallas Advies. Bedrijfsinformatie Pallas Advies Bedrijfsinformatie Wat is Pallas Advies? Pallas Advies ondersteunt en adviseert overheidsorganisaties op het gebied van parkeren, mobiliteit en (reis)informatie. De ondersteuning kan op meerdere

Nadere informatie

Bachelorproject Wiskunde (9 ects)

Bachelorproject Wiskunde (9 ects) Bachelorproject Wiskunde (9 ects) Inleiding Deze handleiding structureert en uniformeert de gang van zaken rond het bachelorproject Wiskunde, zowel voor docenten als studenten. Bij deze handleiding behoren

Nadere informatie

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN Digitaal inzien tentamens 1. Introductie Al lange tijd is digitalisering een belangrijk onderwerp binnen het academisch onderwijs. Op het gebied van digitalisering zijn er

Nadere informatie

Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap

Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap Hier wordt geprobeerd eerst het hele landschap van assessment in kaart te brengen met een globaal overzicht

Nadere informatie

Computergebaseerd toetsen bij de Open universiteit

Computergebaseerd toetsen bij de Open universiteit Computergebaseerd toetsen bij de Open universiteit Desirée Joosten-ten Brinke, juni 2011 Het schrijven van een visie op computergebaseerd toetsen (CBT) bij de Open universiteit vraagt om een visie op toetsen

Nadere informatie

Studiewijzer track Bestuur en beleid

Studiewijzer track Bestuur en beleid Studiewijzer track Bestuur en beleid Opsteller: G.A. Hooijer Datum: 4-3-2017 Versie: 2.2 Aanpassingen: 4-3-2017 competentie veterinair handelen verwijderd uit beoordelingsformulier procedure doorgifte

Nadere informatie