Via het klikken op één van de bovenstaande linken in combinatie met het ingedrukt houden van de CTRL-toets, kom je direct op de juiste pagina.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Via het klikken op één van de bovenstaande linken in combinatie met het ingedrukt houden van de CTRL-toets, kom je direct op de juiste pagina."

Transcriptie

1 Infopakket aanvragen digitale toetsen Om tegemoet te komen aan de vragen die er binnen academies leven ten aanzien van het aanvragen van digitaal toetsen, is dit informatiepakket ontwikkeld. Hierin staat beschreven welke stappen ondernomen moeten worden om deze toets op een veilige manier af te nemen? Binnen Avans Hogeschool wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten digitale toetsen die via diverse softwarepakketten worden afgenomen. De procedures voor deze toetsen zijn daarom niet altijd gelijk. In onderstaand document zijn zes verschillende digitale toetsen uitgewerkt. Per digitale toets staat beschreven wie er betrokken zijn, wat het LIC verwacht van de academies en wat de academies mogen verwachten van het LIC. De zes mogelijke digitale toetsen zijn: 1. Blackboard toetsen 2. Hogeschooltaal toetsen 3. Mediaplus office toetsen 4. Toetsen via een eigen netwerk (programmeren, cad/cam) 5. Landelijke (PABO) toetsen 6. Een combinatie van Excel/Word/SPSS etc. met Blackboard Via het klikken op één van de bovenstaande linken in combinatie met het ingedrukt houden van de CTRL-toets, kom je direct op de juiste pagina. Uitgangspunt voor het aanvragen van digitale toetsen bij het LIC is het besluit van het CvB: Voor alle summatieve digitale toetsen moet per periode per toets op voorhand groen licht worden gegeven. Voor alle digitale toetsen geldt dat het gebruik van Kurzweil vraagt om extra beveiligingsmaatregelen. Het LIC adviseert om hierover vooraf contact op te nemen met de examencommissies van de betrokken opleidingen. 1. Toetsen die via Blackboard worden afgenomen Bereikbaarheid van een verantwoordelijke docent, een elco en een examencommissielid tijdens de toets. De elco geeft aan het LIC (Eky Fioole en Tanja van Grinsven) door op welke datum en tijdstip er een toets is gepland is. Het LIC moet 1 week voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Gebruik voor de aanvraag van de toets het schema in bijlage 1. De elco moet weet hebben van de toets (wat is de begin- en eindtijd, locatie en wie is de verantwoordelijke docent). De academie geeft de studenten de gelegenheid om vooraf te oefenen met het programma in de opzet zoals ook tijdens het tentamen wordt gebruikt. De elco zorgt ervoor dat er een wachtwoord op de Lockdown Browser is ingesteld en dat dit wachtwoord op een correcte manier (hoofd/kleine letters) is doorgegeven aan de tentamenorganisatie. De academie voorziet in een plan B. Dit kan zijn het aanbieden van de toets op papier of het opnieuw plannen van de toets in overleg met de examencommissie. Bij het corrigeren van het tentamen vindt er een check plaats waarbij het aantal studenten en de inlevertijd wordt gematcht met de gegevens op de presentielijst.

2 Wat mogen de academies van het LIC verwachten: Het LIC controleert of de digitale toetsen die worden afgenomen voldoende veilig zijn. Het LIC reageert binnen één werkdag op de aanvraag met: - Groen licht: de toets kan veilig worden afgenomen. - Een advies over de maatregelen die nodig zijn om de toets alsnog veilig te kunnen afnemen. Er wordt nog geen groen licht gegeven. - Rood licht: de toets is niet veilig. Het LIC onderhoudt de kennis rond digitaal toetsen en de beschikbare beveiliging en schoolt waar nodig de elco s. 2. Hogeschooltaal Aanwezigheid van een contactpersoon De contactpersoon vanuit de academie geeft aan het LIC door op welke datum en tijdstip er een toets is gepland door een mailtje te sturen aan onlinetaalsupport@avans.nl met een cc aan Tanja van Grinsven. Het LIC moet 2 weken voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Voor de aanvraag van de toets kan gebruik gemaakt worden van het schema in bijlage 1. De contactpersoon stuurt uiterlijk 1 week voor aanvang van de toets een lijst met ingeschreven studenten in de vorm van een Excel bestand. In deze lijst zijn opgenomen: studentnummer, voornaam, achternaam en eventueel toegekende extra tijd. De contactpersoon geeft door om welke toets het gaat, het niveau van de toets en de beginen eindtijd van de toets. De contactpersoon ziet er op toe dat de studenten een instructie krijgen over het gebruik van het programma en wat er van hen wordt verwacht om aan de eisen te voldoen. De contactpersoon ziet er op toe dat de aanwijzingen voor de student en de surveillant die het LIC stuurt, worden gekopieerd en in de examenenveloppen worden gestopt. De contactpersoon verwerkt de resultaten van de toetsen in Osiris. De contactpersoon ziet toe op de verspreiding van de behaalde certificaten. Wat mogen de academies van het LIC verwachten: Het LIC stelt de toets beschikbaar voor de studenten die zijn aangemeld door de contactpersoon. Het LIC verstuurt uiterlijk 1 week voor aanvang van de toets een handleiding voor het maken van de toets voor studenten en voor surveillanten. Tijdens de toets is een medewerker van het LIC telefonisch beschikbaar. Het LIC verstuurt 3 werkdagen na het afnemen van de toets de definitieve toets-scores. Het LIC stuurt een Excel bestand met studenten die in aanmerking komen voor een Hogeschooltaal-certificaat naar het secretariaat van Hogeschooltaal..

3 3. Mediaplus Office toetsen Aanwezigheid van een contactpersoon. De contactpersoon geeft aan het LIC door op welke datum en tijdstip er een toets is gepland door een mailtje te sturen aan met een cc aan Tanja van Grinsven. Het LIC moet 2 weken voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Voor de aanvraag van de toets kan gebruik gemaakt worden van het schema in bijlage 1. De contactpersoon stuurt uiterlijk 2 weken voor aanvang van de toets een lijst met ingeschreven studenten in de vorm van een Excel bestand. In de lijst zijn opgenomen: studentnummer, voornaam, achternaam en eventueel toegekende extra tijd. De contactpersoon geeft door om welke toets het gaat en de begin- en eindtijd van de toets. De contactpersoon ziet er op toe dat de studenten een instructie krijgen over het gebruik van het programma en wat er van hen wordt verwacht om aan de eisen te voldoen. De contactpersoon ziet er op toe dat de aanwijzingen voor de student en de surveillant die het LIC stuurt, worden gekopieerd en in de examenenveloppen worden gestopt. De contactpersoon verwerkt de resultaten van de toetsen in Osiris. Wat mogen de academies van het LIC verwachten? Het LIC stelt de toets beschikbaar voor de studenten die zijn aangemeld door de contactpersoon. Het LIC verstuurt uiterlijk 1 week voor aanvang van de toets een handleiding voor het maken van de toets voor studenten en voor surveillanten. Tijdens de toets is een medewerker van het LIC telefonisch beschikbaar. Het LIC geeft de contactpersoon aanwijzingen voor het ophalen van de toets-scores uit het systeem. 4. Toetsen via een eigen netwerk (programmeren, cad/cam) Bereikbaarheid van de verantwoordelijke docent De contactpersoon vanuit de academie vraagt de toets aan bij het LIC (Eky Fioole en Tanja van Grinsven) met vermelding van de datum en het tijdstip waarop de toets wordt afgenomen. Het LIC moet 1 week voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Voor de aanvraag van de toets kan gebruik gemaakt worden van het schema in bijlage 1. De academie geeft de studenten de gelegenheid om vooraf te oefenen met het programma in de opzet zoals ook tijdens het tentamen wordt gebruikt. De academie voorziet in een plan B. Dit kan zijn het aanbieden van de toets op papier of het opnieuw plannen van de toets in overleg met de examencommissie. Bij het corrigeren van het tentamen vindt er een check plaats waarbij het aantal studenten en de inlevertijd wordt gematcht met de gegevens op de presentielijst. Wat mogen de academies van het LIC verwachten: Het LIC controleert of de digitale toetsen die worden afgenomen afdoende beveiligd zijn. Het LIC reageert binnen één werkdag op de aanvraag met: - Groen licht: de toets kan veilig worden afgenomen.

4 - Een advies over de maatregelen die nodig zijn om de toets alsnog veilig te kunnen afnemen. Er wordt nog geen groen licht gegeven. - Rood licht: de toets is niet veilig. 5. Landelijke (PABO) toetsen Bereikbaarheid van de verantwoordelijke docent, elco of een contactpersoon tijdens de toets. De elco geeft aan het LIC (Eky Fioole en Tanja van Grinsven) door op welke datum en tijdstip er een toets is gepland. Het LIC moet 1 week voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Voor de aanvraag van de toets kan gebruik gemaakt worden van het schema in bijlage 1. De elco moet weet hebben van de toets (wat is de begin- en eindtijd, locatie en wie is de verantwoordelijke docent). De academie geeft de studenten de gelegenheid om vooraf te oefenen met het programma in de opzet zoals ook tijdens het tentamen wordt gebruikt. De contactpersoon zorgt voor de verspreiding van inlognamen en wachtwoorden onder de studenten die zich hebben ingeschreven voor deze toetsen. De academie voorziet in een plan B. Dit kan zijn het aanbieden van de toets op papier of het opnieuw plannen van de toets in overleg met de examencommissie. Bij het corrigeren van het tentamen vindt er een check plaats waarbij het aantal studenten en de inlevertijd wordt gematcht met de gegevens op de presentielijst. Wat mogen de academies van het LIC verwachten: Het LIC controleert of de digitale toetsen die worden afgenomen genoeg geborgd kunnen worden. Het LIC geeft binnen één werkdag reactie op de aanvraag. Het LIC reageert binnen één werkdag op de aanvraag met: - Groen licht: de toets kan veilig worden afgenomen. - Een advies over de maatregelen die nodig zijn om de toets alsnog veilig te kunnen afnemen. Er wordt nog geen groen licht gegeven. - Rood licht: de toets is niet veilig. Het LIC houdt de kennis up to date en geeft de mogelijkheid om elco s te scholen. 6. Digitale toetsen m.b.v. Excel/Word/SPSS etc., eventueel in combinatie met Blackboard Het gebruik van deze toetsen wordt door het LIC afgeraden, omdat de veiligheid van deze toetsen minder goed geborgd kan worden. Bereikbaarheid van de verantwoordelijke docent, een elco en een examencommissielid tijdens de toets. De elco geeft aan het LIC (Eky Fioole en Tanja van Grinsven) door op welke datum en tijdstip er een toets is gepland. Het LIC moet 1 week voor de toetsdatum op de hoogte zijn van de geplande toets. Voor de aanvraag van de toets kan gebruik gemaakt worden van het schema in bijlage 1..

5 De elco moet weet hebben van de toets (wat is de begin- en eindtijd, locatie en wie is de verantwoordelijke docent). De academie geeft de studenten de gelegenheid om vooraf te oefenen met het programma in de opzet zoals ook tijdens het tentamen wordt gebruikt. De elco zorgt voor een extra course waarin het tentamen wordt afgenomen, waarbij alleen de elco de studenten kan enrollen. De elco zorgt ervoor dat de studenten één dag voor aanvang van het tentamen enrollt zijn in de course. De elco zorgt ervoor dat studenten die zichzelf te laat hebben ingeschreven 15 minuten voor de toets de mogelijkheid hebben zichzelf te enrollen middels een wachtwoord (dat alleen beschikbaar wordt gemaakt in het tentamenlokaal). Na 15 minuten verandert de elco de instellingen weer op enrollen via cursusleider/systeembeheerder. De studenten leveren de toets in via een Assignment. De elco zorgt ervoor dat de tentamencourse is beveiligd met een wachtwoord en dat dit wachtwoord op een correcte manier (hoofd/kleine letters) is doorgegeven aan de tentamenorganisatie. De academie voorziet in een plan B. Dit kan zijn het aanbieden van de toets op papier of het opnieuw plannen van de toets in overleg met de examencommissie. Bij het corrigeren van het tentamen vindt er een check plaats waarbij het aantal studenten en de inlevertijd wordt gematcht met de gegevens op de presentielijst. Wat mogen de academies van het LIC verwachten: Het LIC controleert of de digitale toetsen die worden afgenomen genoeg geborgd kunnen worden. Het LIC reageert binnen één werkdag op de aanvraag met: - Groen licht: de toets kan veilig worden afgenomen. - Een advies over de maatregelen die nodig zijn om de toets alsnog veilig te kunnen afnemen. Er wordt nog geen groen licht gegeven. - Rood licht: de toets is niet veilig. Het LIC houdt de kennis up to date en geeft de mogelijkheid om elco s te scholen.

6 Bijlage 1: Aanvraagformulier digitale toetsen Aan Eky Fioole/Tanja van Grinsven (LIC) Met een cc naar: Onlinetaalsupport(Hogeschooltaal)of onlinetraining(mediaplus) (LIC) Servicedesk DIF Blackboard Informatie (DIF) Van Toets Academie Opleidingen Kwartaal / Collegejaar Toetsmoment Lokalen elco van de academie Verantwoordelijke docent Naam van de toets Naam van de academie Naam/namen van de opleiding(en) Kwartaal/collegejaar 1) Eerste kans: datum en begin- en eindtijd 2) Tweede kans: datum en begin- en eindtijd Eerste kans Tweede kans Lokalen Lokalen Generieke checkvragen Met welk doel wordt de Summatief/formatief toets afgenomen? Met welk toetsprogramma wordt de toets afgenomen? Blackboard/Hogeschooltaal/Mediaplus/Eigen netwerk/landelijke toetsen/excelwordspss etc. via Blackboard 1 Aanspreekpunt academie tijdens afname toets? 1) Naam verantwoordelijke docent + telefoonnummer 2) Naam elco van de academie + telefoonnummer 3) Naam examencommissie lid + telefoonnummer Plan B aanwezig? Ja/nee Papieren versie van de toets / Uitstellen tentamen i.o.m. de examencommissie Beveiliging toets? Via wachtwoord. Via inzet van de LockDownBrowser Toets is pas beschikbaar (via ingestelde klok) op starttijd toets. Mailopties tijdens toets? Gedurende toets is het niet mogelijk dat de student het toetsscherm verlaat. Als het toetsprogramma dit wel toelaat; hoe ga je zoveel mogelijk ondervangen dat studenten niet gaan en? Toetsmiddel Vaste computer/laptop 1 Streep door wat niet van toepassing is

7 Bijlage 2: Checklist bij summatief digitaal toetsen Binnen Avans wordt er gebruik gemaakt van verschillende summatieve digitale toetsen. Deze checklist is daarom verdeeld in een aantal generieke vragen en vragen die dieper ingaan op het gebruik van de toetsmodule in Blackboard en de daarbij in te stellen toetsopties. Beantwoord de generieke vragen voor elke toets afzonderlijk: * Met welk doel wordt de digitale toets afgenomen: formatief of summatief? Is er ook een juiste relatie met de OER gelegd (vermelden van eventuele bonuspunten?) * met welk toetsprogramma wordt de toets afgenomen? (Blackboard, Online Office/Online Taaltoetsen, eigen toetsen). * Is de docent die verantwoordelijk is voor de toets beschikbaar tijdens de afname van de toets (inclusief telefoonnummer)? * Is de elco beschikbaar tijdens de afname van de toets (inclusief telefoonnummer)? * Is er tijdens de afname van de toets vanuit de academie/opleiding iemand beschikbaar, die zowel in kan grijpen bij problemen maar die ook kan/mag beslissen over de te nemen maatregelen (bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van de examencommissie is bereikbaar is bij problemen). * Heeft de academie/opleiding die digitaal toetst, een plan B (uitwijkoptie zoals een papieren editie van de toets) beschikbaar in het geval zich storingen voordoen bij de afname van een toets. * Wordt de toets pas in het tentamenlokaal beschikbaar gesteld via het vrijgeven van een wachtwoord of een andere vorm van beveiliging? * Zijn tijdens de afname van een toets de mailopties uitgeschakeld? Gebruik van de toetsmodule van Blackboard: In Blackboard bestaan 2 afgeschermde mogelijkheden om toetsen af te nemen, de test (voor toetsen) en het assignment (gericht op het maken van opdrachten). Beide opties kunnen zowel met een formatief als een summatief doel worden ingezet. De eisen die aan de beveiliging worden gesteld, kunnen daarmee verschillen. Nieuw in Blackboard is dat assignments (het inleveren van opdrachten) niet alleen individueel gemaakt kunnen worden, maar ook toegewezen kunnen worden aan een groep studenten. Voor het inschatten van de risico s gebruiken we bij Avans de volgende checklist: wordt er gebruik gemaakt van het Assignment of de Testfunctie in Blackboard? Het gebruik van toetsdocumenten in Blackboard wordt sterk afgeraden. Hierbij gaat het om het plaatsen van documenten met daarin vragen/opgaven die gebruikt worden voor een toets. Hoe zijn de toetsopties in Blackboard ingesteld? Bij summatieve toetsen of assignments gelden de volgende voorwaarden: - de test (toets) of het assignment is voorzien van een datum/tijdslot in zowel het Learning System als in het bijbehorende gedeelte van het Content System. - De student mag de toets maar 1 x maken. Dit betekent echter dat er te allen tijde vanuit de academie een elco of docent bereikbaar is die bij storingen of problemen de toets opnieuw vrij kan geven. - Een Blackboardtoets wordt bij voorkeur uitgevoerd in combinatie met de LockDownBrowser. Door de inzet van deze beveiligingssoftware kan een student ten tijde van de toets geen andere applicaties of browsers opstarten. De LockDownBrowser werkt echter alleen in combinatie met toetsen in Blackboard. - Een toets wordt voorzien van een wachtwoord. Deze wordt pas in de tentamenruimte bekend gemaakt door de surveillant. Wanneer er sprake is van meerdere toetsen of eenzelfde toets op meerdere momenten wordt afgenomen, dan wordt er per toets(moment) een wachtwoord

8 ingesteld. Bij het gebruik van vragenpools wordt bij gesloten vragen gekozen voor het random weergeven van de vragen. Het gebruik van de optie Force completion wordt afgeraden vanwege een te zware belasting van de servers. Daarnaast geldt dat een toets of een assignment niet mag worden afgenomen in een course waarin studenten schrijfrechten hebben. Ten aanzien van de toetsorganisatie worden de volgende aspecten gecheckt: de academie elco is op de hoogte en bij voorkeur op voorhand actief betrokken bij de aanmaak en de keuze van de instellingen van de toets en is ook bereikbaar tijdens de afname van de toets. de toets is op voorhand aangemeld bij met vermelding van datum, tijd en het course-id. De Blackboardbeheerders beschikken zo over de nodige informatie en kunnen de Blackboardservers scherper monitoren en het noodzakelijke onderhoud daarmee afstemmen op het toetsproces. de academie/opleiding die digitaal toetst, heeft een plan B (uitwijkoptie zoals een papieren editie van de toets) beschikbaar in het geval zich storingen voordoen bij de afname van een toets. tijdens de afname van de toets, is er vanuit de academie/opleiding iemand bereikbaar die ook echt kan ingrijpen en kan/mag beslissen over de te nemen maatregelen. wanneer er toch voor gekozen wordt dat de toets of het assignment meerdere keren mag worden opgestart, dan mag een student tijdens de duur van de toets de tentamenruimte niet verlaten. De academie draagt er zorg voor dat de toets en de toetsresultaten tenminste 2 jaren worden bewaard. (vanaf collegejaar verhoogd van 1 naar 2 jaar). Bij het aanmaken van een toets worden de volgende richtlijnen van Blackboard in acht genomen: o Avoid creating large exams involving many/complex questions and presented all at once. o 50 questions are a lot! o Consider breaking them into smaller exams taken in sequence instead. o Large exams also create much more server load when submitting the final exam, which can lead to failures due to application overload when groups of users submit at the same time - so when taking large in-classroom exams, please stagger the submissions. o Train users to save their attempt every minutes (but avoid too-frequent saves, which overload the application). o Avoid randomized display order for exams using question-by-question display. o When using random selection of questions from pools, keep the overall exam especially short. Om problemen met de weergave van toetsen te voorkomen worden vragen en antwoordalternatieven zoveel mogelijk als platte tekst zonder opmaak ingevoerd in Blackboard. Na het klaar zetten van de toets dient men deze te openen om te controleren of alle vragen correct woorden weergegeven. Controleer dus ook of je daadwerkelijk alle vragen ziet.

Secure Toetsen met Maple T.A.8

Secure Toetsen met Maple T.A.8 Secure Toetsen met Maple T.A.8 Copyright Metha Kamminga juli 2012 Secure Toetsen met Maple T.A.8 Contents 1 Beveiligd toetsen met Maple T.A.8 Nieuwe mogelijkheid om toetsen af te nemen in een beschermde

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht November 2018, versie 1.5 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 2 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht Oktober 2016,Versie 1.3 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 3 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen 2015 Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen UMC Utrecht 17-6-2015 Nood- en calamiteitenplan Digitaal toetsen Aanleiding 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 3 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Blackboard 9.0 Docentenhandleiding

Blackboard 9.0 Docentenhandleiding Blackboard 9.0 Docentenhandleiding Faculteit der Rechtsgeleerdheid - Afdeling ICT en Onderwijs 1. HET GEBRUIK VAN BLACKBOARD OP DE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2 2. INLOGGEN, MY INSTITUTION, EDIT MODE

Nadere informatie

Studenthandleiding Portfolio in Blackboard Learn

Studenthandleiding Portfolio in Blackboard Learn Studenthandleiding Stafbureau onderwijs & onderzoek Functioneel beheer Blackboard Learn. T.b.v. October 2014 release. Versie: 02-12-2014. Handleiding portfolio studenten In deze handleiding wordt het aanmaken

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Handleiding Osiris Student. - Inschrijven op toetsen -

Handleiding Osiris Student. - Inschrijven op toetsen - Handleiding Osiris Student - Inschrijven op toetsen - Juli 2011 Versie 0.2 Functioneel Beheer OsirisVolg INHOUDSOPGAVE Introductie 3! Inschrijven op toetsen 3! Inschrijfperiode 3! Osiris Student 3! Inloggen

Nadere informatie

Handleiding digitale toetsafname

Handleiding digitale toetsafname Handleiding digitale toetsafname Creta staat voor Collectieve Reken- en Taaltoetsen AOC s. Creta is in 2008 gestart met het maken van digitale toetsen voor Nederlands, Engels en Rekenen. De toetsen worden

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda Ingangsdatum: 1 september 2014 De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling van NHTV. Status

Nadere informatie

VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL. Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM)

VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL. Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM) VERLEIDEN MET LEF EN VERTROUWEN: DIGITAAL TOETSEN BIJ AVANS HOGESCHOOL Eky Fioole (LIC) Marian Kat-de Jong (ATGM) Wie zijn wij? Eky Fioole Projectleider digitaal toetsen Leer- en innovatiecentrum (LIC)

Nadere informatie

Instructie voor docenten op de toetslocatie

Instructie voor docenten op de toetslocatie Instructie voor docenten op de toetslocatie Is er 20 minuten voor het begin van de digitale toets met Chromebooks nog geen e-surveillant aanwezig? Bel dan met: 030-2532836 Goedkeuren: Als docent moet je

Nadere informatie

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Martijn Hoeke DAS Conferentie, 14 november 2013, Utrecht UITGANGSPOSITIE Summatief toetsen via Blackboard Formatief/diagnostisch toetsen via Maple

Nadere informatie

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014 Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Gelet op artikel 7.10, derde lid, van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek juncto artikel 7.12b, eerste lid,

Nadere informatie

Snel van start Docenten

Snel van start Docenten Tests Maak een vragenpool Ga onder Course Managment > Control Panel > Course Tools naar Test, Survey en Pools en klik daarna op Pools Klik op Build Pool Vul de gevraagde gegevens in bij Naam, Description

Nadere informatie

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam Fraudereglement van de Hogeschool van Amsterdam 2011 1 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Reikwijdte...3 Artikel 3 Fraude...3 Artikel 4 Plagiaat...4 Artikel 5 Ernstige fraude...4 Artikel

Nadere informatie

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren)

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Ga naar https://solis-ugids.uu.nl/enroll en registreer je mobiele telefoonnummer voor ontvangst van per SMS verstuurde wachtwoorden. Deze zijn nodig voor

Nadere informatie

De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten

De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor

Nadere informatie

Tutorial Webboard. 1999, Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-Webboard-v01

Tutorial Webboard. 1999, Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-Webboard-v01 Tutorial Webboard 1999, Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-Webboard-v01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Het aanmaken van een gebruikersaccount...7 Het startscherm...7

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2012 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Handleiding Portfolio

Handleiding Portfolio Handleiding Portfolio Het maken van een Portfolio in Blackboard gaat in een 4 stappen 1. Content plaatsen (bijv. een Word document) 2. Portfolio maken 3. Leesrechten toekennen op jouw map(pen) 4. Portfolio

Nadere informatie

Toetsafname protocol digitale toetsen

Toetsafname protocol digitale toetsen Toetsafname protocol digitale toetsen Eigenaar Stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Nadere uitwerking van het Toetsbeleid dat is vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 4 juli 2013 2012, Hogeschool

Nadere informatie

Handleiding Osiris Student -2-

Handleiding Osiris Student -2- OSIRIS Student T1. In- en uitloggen... 3 2. Knoppenbalk... 5 3. Personalia... 6 4. Inschrijven voor cursus/toets... 7 5. Rooster... 18 6. Resultaten... 19 7. Voortgang... 20 8. Onderwijs... 24 Handleiding

Nadere informatie

Snelle installatiegids voor Symbian

Snelle installatiegids voor Symbian Snelle installatiegids voor Symbian Versie 1.0 Inhoudsopgave 1. WELKOM BIJ MOBIDM... 2 2. INSTALLATIE VAN DE AFARIA VOOR SYMBIAN... 3 2.1. SOFTWARE INSTALLEREN... 3 3. BEVEILIGING... 6 4. NIEUWE APPLICATIES...

Nadere informatie

Blackboard Assignment workflow tool

Blackboard Assignment workflow tool Blackboard Assignment workflow tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een workflow tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring

Nadere informatie

Inhoud. Werken met de toetsomgeving van de Natuurkunde Olympiade Junior. versie februari 2016

Inhoud. Werken met de toetsomgeving van de Natuurkunde Olympiade Junior. versie februari 2016 Werken met de toetsomgeving van de Natuurkunde Olympiade Junior versie februari 2016 Met ingang van jaargang 2016 maken we voor het afnemen van de computertoetsen gebruik van het systeem dat ook wordt

Nadere informatie

Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde

Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde 1. Over Osiris Student In OSIRIS verwerkt het DCO je studieresultaten, studieadviezen en behaalde examens. Met OSIRIS student kun je: - Je aanmelden voor

Nadere informatie

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn, de digitale leeromgeving De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor studenten voor belangrijke informatie zoals

Nadere informatie

Handreiking Digitale afnameketen

Handreiking Digitale afnameketen Handreiking Digitale afnameketen Deze handreiking beschrijft de stappen van een veilige afname van de landelijke kennistoets op de hogeschool. voor: Onderwijs- en Instituutscoördinatoren Directeuren lo

Nadere informatie

Handleiding Faxdiensten

Handleiding Faxdiensten Handleiding Faxdiensten Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 12 Nummer: 1018 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beheer E-Fax IN- en E-Fax OUT-diensten... 4 3. E-Fax-overzicht...

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling (OER). Aldus vastgesteld in de vergadering van

Nadere informatie

Verantwoordelijkheden en taken betrokkenen digitale VGT radiologie

Verantwoordelijkheden en taken betrokkenen digitale VGT radiologie Verantwoordelijkheden en taken betrokkenen digitale VGT radiologie 1. Verantwoordelijkheden op hoofdlijnen Verantwoordelijk voor Inhoud van de toets Aanleveren toetsvragen Presentatie van de toets Aanmelding

Nadere informatie

Instructie: Inloggen op Blackboard

Instructie: Inloggen op Blackboard Instructie: Inloggen op Blackboard Blackboard wordt gebruikt door veel vakken voor dagelijkse communicatie. Kijk hier dus even iedere dag! Deze instructie geeft weer hoe jij je kan inloggen op blackboard,

Nadere informatie

DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS. Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum. Eky Fioole en Jan Snijders

DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS. Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum. Eky Fioole en Jan Snijders DIGITAAL TOETSEN, CASUS AVANS Eky Fioole / Jan Snijders Leer- en Innovatiecentrum Eky Fioole en Jan Snijders Context In 2013 12 systemen voor digitaal toetsen een onbalans tussen vraag en aanbod Een hoog

Nadere informatie

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Hoe moest dat ook alweer met Blackboard, denkt menig docent in de week voorafgaand aan het nieuwe studiejaar. Om uw geheugen op te frissen en u snel

Nadere informatie

WERKEN MET OSIRIS STUDENT OPLEIDING GENEESKUNDE

WERKEN MET OSIRIS STUDENT OPLEIDING GENEESKUNDE WERKEN MET OSIRIS STUDENT OPLEIDING GENEESKUNDE INHOUD 1. WAAROM OSIRIS STUDENT?...1 2. HOE KRIJG JE TOEGANG TOT OSIRIS STUDENT?...1 3. HOE VEILIG IS OSIRIS STUDENT...3 4. WAT IS DE RELATIE MET SOLIS (STUDENTS

Nadere informatie

Reglement Incompanyexamens Nederlandse Associatie voor Examinering

Reglement Incompanyexamens Nederlandse Associatie voor Examinering Reglement Incompanyexamens 2017-2018 Nederlandse Associatie voor Examinering Nederlandse Associatie voor Examinering v.2.0 1 Voorwoord Met opleiders die op hun eigen locatie een examen van de Associatie

Nadere informatie

Osiris front office docent en OsMan voor studieadviseurs. Kees van Wijngaarden 26 en 28 juni 2012

Osiris front office docent en OsMan voor studieadviseurs. Kees van Wijngaarden 26 en 28 juni 2012 Osiris front office docent en OsMan voor studieadviseurs Kees van Wijngaarden 26 en 28 juni 2012 Agenda Inleiding (leerdoelen) Osiris e-coach en overzichten Rapportages OsMan 2 Inleiding Osiris e-coach

Nadere informatie

HANDLEIDING TOOLS4EVER ISUPPORT ONLINE WEBOMGEVING

HANDLEIDING TOOLS4EVER ISUPPORT ONLINE WEBOMGEVING HANDLEIDING TOOLS4EVER ISUPPORT ONLINE WEBOMGEVING Inhoudsopgave 1. Belangrijkste spelregels... 3 2. Contact met tools4ever international support... 4 isupport webomgeving... 4 Eerste maal inloggen...

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Handleiding Grade Center

Handleiding Grade Center Handleiding Grade Center Opgesteld 29 augustus 2008 door Studion Support Wat is de Grade Center? In de Grade Center vind je alle studenten die ingeschreven staan in de cursus. Je kunt per student cijfers

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.3 Release 19-04-2013 I Inhoudsopgave Deel I 1 1 1 Met Multicraft Online is het mogelijk om op ieder gewenst moment online inzicht te hebben in de urenregistratie en facturatie

Nadere informatie

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3 Met behulp van deze handleiding kunt u Outlook Express configureren voor het ophalen van uw e-mail met behulp van POP en het verzenden via SMTP. STAP 3 STAP 1 Open het programma Outlook Express. Klik in

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2010 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het digitale toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies goed door voor de afname van het tentamen. Vooraf

Nadere informatie

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Versie augustus 11 Inhoudsopgave I. MyEUR p. 2 II. Osiris p. 4 A. Inschrijven voor cursussen en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Controle vooraf - Test uw Computer & Internet Browser. 1.1 Browservereisten STAPPENPLAN INLOGGEN

Inhoudsopgave. 1 Controle vooraf - Test uw Computer & Internet Browser. 1.1 Browservereisten STAPPENPLAN INLOGGEN Inhoudsopgave 1 Controle vooraf - Test uw Computer & Internet Browser... 1 1.1 Browservereisten... 1 Zie: https://www.threeships.nl/home/nl-nl/market/page/64... 1 1.2 Browser Testen... 2 1.3 Plug-in Installeren...

Nadere informatie

1. Voorbereiden; zelf een sessie maken (kan uitsluitend als je over het control panel beschikt) 2. Gebruiken (deelnemen aan een sessie)

1. Voorbereiden; zelf een sessie maken (kan uitsluitend als je over het control panel beschikt) 2. Gebruiken (deelnemen aan een sessie) Stappen 1. Voorbereiden; zelf een sessie maken (kan uitsluitend als je over het control panel beschikt) 2. Gebruiken (deelnemen aan een sessie) Voorbereiden 1. Benodigdheden: a. PC met administrator rechten

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

HANDLEIDING Scheduler

HANDLEIDING Scheduler HANDLEIDING Scheduler Planning van uw telefonische bereikbaarheid Scheduler Inloggen Om gebruik te kunnen maken van de Scheduler dient u eerst in te loggen in het Vtel Dashboard. Middels een veilige login

Nadere informatie

In het verleden is gebleken, dat studenten soms niet konden inloggen, omdat ze een circumflex ^ in hun wachtwoord hadden.

In het verleden is gebleken, dat studenten soms niet konden inloggen, omdat ze een circumflex ^ in hun wachtwoord hadden. Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

Als u licentiegegevens dient door te geven zit dit er ongeveer als volgt uit:

Als u licentiegegevens dient door te geven zit dit er ongeveer als volgt uit: Handleiding IT Academy Ledensite 1. Inloggen op de IT Academy Ledensite: U kunt de IT Academy Ledensite op 2 manieren benaderen: 1) via een directe URL, 2) via de IT Academy e-learning omgeving. 1.1 Inloggen

Nadere informatie

Korte handleiding Datumprikker

Korte handleiding Datumprikker Korte handleiding Datumprikker Met Datumprikker kun je gemakkelijk een moment zoeken waarop iedereen kan vergaderen: Je stelt een aantal data voor, de vergaderaars ontvangen een mail met het verzoek aan

Nadere informatie

Course content in eigen archief plaatsen (voor docenten)

Course content in eigen archief plaatsen (voor docenten) Inleiding De tot juli 2016 gebruikte Blackboard omgeving zal m.i.v. 1 augustus 2017 niet meer beschikbaar zijn. Tot augustus kun je nog content van een of meerdere courses veilig stellen, door de bestanden

Nadere informatie

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English Handleiding beheer lijst.hva.nl See page 11 for Instruction in English Maillijsten voor medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam Iedereen met een HvA-ID kan maillijsten aanmaken bij lijst.hva.nl. Het

Nadere informatie

Instructie voor docenten op de toetslocatie

Instructie voor docenten op de toetslocatie Instructie voor docenten op de toetslocatie Is er 20 minuten voor het begin van de digitale toets met Chromebooks nog geen e-surveillant aanwezig? Bel dan met: 030-2532836 Goedkeuren: Als docent moet je

Nadere informatie

Quick start OASE voor docenten en medewerkers

Quick start OASE voor docenten en medewerkers Onderwijs en Studenten Service Centrum Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven Postbus 513, 5600 MB Eindhoven www.tue.nl Datum 4 juli 2011 Versie 1.2 Quick start OASE voor docenten en medewerkers De digitale leer-

Nadere informatie

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

Examenreglement MOA Field Force Trainer.

Examenreglement MOA Field Force Trainer. Het examenreglement Examenreglement MOA Field Force Trainer. 1 Het digitale examen wordt afgenomen door MOA. De MOA FFT Examencommissie is inhoudelijk verantwoordelijk voor dit self- completion MOA examen.

Nadere informatie

Blackboard en MyMedia

Blackboard en MyMedia My Media De module My Media geeft via de My Media link toegang tot de bestanden waarover je via het media platform de beschikking hebt om in Blackboard te gebruiken. Bijvoorbeeld: Module toevoegen Als

Nadere informatie

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 3 april 2013 Toetsafnameprotocol Schriftelijke toetsen Maart 2013

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online. Erasmus School of History, Culture and Communication

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online. Erasmus School of History, Culture and Communication Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Versie augustus 2012 pg. 1 Inhoudsopgave 1. MyEUR p. 3 2. Osiris p. 6 A. Inschrijven voor cursussen

Nadere informatie

Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015. College De Meer

Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015. College De Meer Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015 College De Meer 1 SCHOOLEXAMENREGLEMENT 1. INLEIDING In het schoolexamenreglement wordt de gang van zaken rond het schoolexamen geregeld. 2. PERIODECIJFER, TOETSWEEKCIJFER

Nadere informatie

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus (TiU) gebruikt Blackboard Learn als digitale leeromgeving. In dit document staan de meest essentiële onderdelen van Blackboard kort uitgelegd. Neem

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.2 Release 06-03-2012 I Inhoudsopgave Deel I voor werknemers 1 Deel II voor opdrachtgevers 7 voor werknemers 1 1 voor werknemers Met Multicraft Online is het mogelijk om

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN INLOGGEN TSO COÖRDINATOR

HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN INLOGGEN TSO COÖRDINATOR HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN Uw kind aanmelden/inschrijven voor de TSO Ga naar www.spring kinderopvang.nl en klik op de bol Tussenschoolse opvang Klik op de knop Uw kind inschrijven Kies de locatie

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen...

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4 4 De inrichting van toetsen... 5 4.1 Toelating tot de toetsing... 5 4.2 Schriftelijke

Nadere informatie

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Arnout Horemans 5 juni 2007 Online toetsing met QMP - A. Horemans 1 Inhoud Wat? Voor en nadelen Perception in EhB Voorbeeld formatieve toets Feedback

Nadere informatie

Course content uit bbold.avans.nl (voor studenten)

Course content uit bbold.avans.nl (voor studenten) Als je voor augustus 2016 bent begonnen met jouw studie bij Avans Hogeschool is het goed om even tijd te nemen om deze tekst te lezen. Alle Blackboard courses die tot en met juli 2016 in gebruik waren,

Nadere informatie

PDCA+ V6. PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15

PDCA+ V6. PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15 PDCA+ Curriculumonderdeel: Blok 1.3 Jaargang: 14-15 Deel I: Nabespreking Datum: 28 mei 2015 Coördinator(en): Prof. dr. R.A.A. Mathot, Dr. M.R. Soeters (afw) Docenten: Tamira Klooker (ook OC) Studenten

Nadere informatie

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Spring Instituut Heelsumseweg 50 6721 GT Bennekom Telefoon: 0318-493133 Fax: 0318-493139 www.springinstituut.nl Helpdesk online module:

Nadere informatie

Reglement Incompanyexamens Coöperatie Nederlandse Associatie voor Examinering u.a.

Reglement Incompanyexamens Coöperatie Nederlandse Associatie voor Examinering u.a. Reglement Incompanyexamens 2017-2018 Coöperatie Nederlandse Associatie voor Examinering u.a. Nederlandse Associatie voor Examinering v.1.0 1 Voorwoord Met opleiders die op hun eigen locatie een examen

Nadere informatie

Protocol/handleiding Digitale tentamen plannen

Protocol/handleiding Digitale tentamen plannen Protocol/handleiding Digitale tentamen plannen Dit protocol heeft drie onderdelen: A. De toets in Remindo opzoeken en tijd en plaats van de toets instellen. B. Juiste instellingen kiezen voor het digitale

Nadere informatie

Versie augustus 10. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online

Versie augustus 10. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Versie augustus 10 Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Inhoudsopgave I. MyEUR p. 2 II. Osiris p. 4 A. Inschrijven voor cursussen en tentamens p. 5 B. Bekijken van studieresultaten/-voortgang

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.3 Release 19-04-2013 I Inhoudsopgave Deel I voor werknemers 1 Deel II voor opdrachtgevers 7 voor werknemers 1 1 voor werknemers Met Multicraft Online is het mogelijk om

Nadere informatie

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim Regels Tentaminering Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Preambule... 3 2. Begrippenlijst... 3 3. Deelname toetsen in de propedeuse... 3 4. Deelname schriftelijke toetsen

Nadere informatie

Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik. Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit

Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik. Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit Website: EDUsupport.wur.nl Vragen: helpdesk.edusupport@wur.nl Docentenhandleiding

Nadere informatie

Stappenplan DULT koppeling

Stappenplan DULT koppeling Stappenplan DULT koppeling Dit stappenplan helpt u om de toetsresultaten van de leerlingen in Cito LOVS over te zetten naar ESIS. Het is raadzaam dit stappenplan door te lezen voor u start met de DULT

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Protocol digitaal werkboek

Protocol digitaal werkboek Protocol digitaal werkboek Universiteit van Amsterdam Afdeling Psychologie Inhoudsopgave Voorwoord 3 Het digitaal werkboek 3 1. Het opzetten van een digitaal werkboek 4 1.1 De structuur van het digitaal

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 5 Landelijke kennistoetsen Lvo Pabo

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 5 Landelijke kennistoetsen Lvo Pabo Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 5 Landelijke kennistoetsen Lvo Pabo 2018-2019 1 Inhoudsopgave Titel 1: Algemeen Titel 2: Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs Titel 3: PABO Deze regeling is vastgesteld

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365

Korte handleiding O365=Office 365 Korte handleiding O365=Office 365 Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook... 4 4. Onedrive... 5 Document uploaden (4c)... 6 Nieuw document (4d)... 6 Document bewerken i. Word Online (4f)...

Nadere informatie

Startershandleiding ProCheck+

Startershandleiding ProCheck+ Startershandleiding ProCheck+ Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Voor de eerste maal inloggen... 3 2. Systeembeheerder... 5 2.1 Wat kunt u als systeembeheerder ten opzichte van andere gebruikers...

Nadere informatie

FMP360 Online. Frequently Asked Questions (FAQ)

FMP360 Online. Frequently Asked Questions (FAQ) FMP360 Online Frequently Asked Questions (FAQ) Inhoud FAQ Plan Info... 3 Hoe kan ik een order aanmaken... 3 Hoe kan ik een order plannen op een buitendienst medewerker... 3 Wat betekenen de kleuren in

Nadere informatie

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar>

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar> Model Regels en Richtlijnen examencommissie (zoals bedoeld in artikel 7.12b, derde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) Dit model kan niet los worden gezien van de Model

Nadere informatie

Overzetten Portfolio

Overzetten Portfolio Je hebt een portfolio in Blackboard gemaakt dat je wilt bewaren of waarmee je in de nieuwe omgeving van Blackboard verder wilt werken. Hieronder wordt beschreven hoe een portfolio uit de oude Blackboardomgeving

Nadere informatie

Handleiding Online Vilans Toetsen

Handleiding Online Vilans Toetsen Handleiding Online Vilans Toetsen Inleiding Deze handleiding is ontwikkeld om werknemers van De Zorggroep te ondersteunen bij het gebruik van de online omgeving voor het afnemen van Vilans toetsen. Inhoud

Nadere informatie

Handleiding P2Go upload

Handleiding P2Go upload 24-11-2016 Handleiding P2Go upload In deze handleiding worden het volgende onderwerp besproken: 1. P2Go upload 1. Uitleg P2Go upload Wilt u graag een willekeurige video vanaf uw eigen computer/laptop toevoegen

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING?

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING? MBO Card 2015-2016 VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? Deze handleiding is bedoeld voor de persoon of de personen die op de MBO-scholen de taken verrichten die met de MBO Card te maken hebben. CJP noemt de persoon

Nadere informatie

4. Inhoud minor. Diplomasupplement

4. Inhoud minor. Diplomasupplement Minorregeling 2010-2011 Start september 2010 1. Naam minor: Recht 2. Engelse benaming: Law 3. Catalogusnummer: 7 4. Inhoud minor Het doel van de minor is dat je: 1. rekening houdt met juridische aspecten

Nadere informatie

Studenten handleiding OSIRIS-student

Studenten handleiding OSIRIS-student Studenten handleiding OSIRIS-student Vak/cursus inschrijving Wanneer je een vak wilt volgen, dan dien je je voor het betreffende vak in te schrijven via OSIRISstudent (toegankelijk via MyEUR). Inschrijven

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Android tablet of telefoon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop

Nadere informatie