Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap"

Transcriptie

1 Inventarisatie digitale tools voor assessment, en hoe die te plaatsen in het assessment landschap Hier wordt geprobeerd eerst het hele landschap van assessment in kaart te brengen met een globaal overzicht van alle soorten daarbij passende tools. In de tweede helft wordt ingezoomd op kortdurende toetsen en de tools die daarbij horen: het specifieke onderwerp van module 3. 1 Het assessment landschap Voor assessments, het vaststellen van kennis, vaardigheden en competenties, zijn er ruwweg twee vormen: I. Examen / proefwerk / oefentoets. Kenmerken: Korte vraag, kort antwoord. Binnen een dagdeel is de toets te beantwoorden (tijdsduur varieert van enkele minuten tot een paar uur). Authenticiteit van het antwoord wordt gegarandeerd door individuen te isoleren tijdens de toets (stilte, genoeg afstand, ). Er wordt niet verwacht dat antwoorden origineel of uniek zijn. Nadruk ligt op de onderste 3 niveaus van de Bloom taxonomie: kennis, inzicht, toepassing. Bedoeling kan zowel formatief als summatief zijn. In geval van formatief toetsen hoeft de isolatie niet gecontroleerd. Een leerling die zichzelf serieus formatief wil toetsen zal niet spieken. De toetsfase is gescheiden van de aanleerfase: tijdens het aanleren is de leerling niet geisoleerd, tijdens de toets wel (zelfs bij formatieve bedoeling, maar dan vrijwillig). II. Werkstukken / projecten / afstudeerstages. Kenmerken: grote, deels vage opdracht. Student moet de opdracht zelf aanscherpen en daarbij keuzes maken en initiatieven nemen. Tijdsduur voor antwoorden op de opdracht varieert van enkele dagen tot enkele maanden (of in geval van Ph.D. jaren). Authenticiteit van de respons wordt gegarandeerd doordat het antwoord origineel en uniek is. Individuen zijn tijdens dit type toets niet geisoleerd maar interacteren intensief met begeleider en de rest van de wereld. Nadruk ligt op toetsen van de hogere 3 Bloom niveaus: analyse, creatie, evaluatie (lagere niveaus spelen dan uiteraard automatisch ook mee). Bedoeling is zowel formatief als summatief. Aanleerfase en toetsfase zijn niet gescheiden: het aanleren en het getoetst worden gebeuren tegelijk. We kunnen deze twee vormen zien als uitersten op een continuum. Tussenvormen zijn denkbaar, zoals: een project van een middag met een niet al te vage opdracht. Echter de keuze tussen isolatie of niet lijkt een tamelijk absolute. Wanneer we het kenmerk "isolatie" als beslissend nemen, dan valt elke toets vanzelf in de ene, òf in de andere categorie. Als we daarentegen een paar tussenliggende categorieen zouden willen definieren, dan zouden het deze twee kunnen zijn: III. Huiswerk of ( practicum)opdracht, waarvan resultaat wordt nagekeken. Kenmerken: middelgrote opdracht. Typisch binnen een dag te doen. De student is niet echt geisoleerd maar wordt aangemoedigd te proberen op eigen kracht te werken. Het werk wordt nagekeken.

2 Bedoeling kan formatief of summatief zijn, of beide. Aanleerfase en toetsfase zijn niet gescheiden. Antwoorden worden niet geacht origineel of uniek te zijn. Indien summatief gebruikt, kan dit type toets niet "high stakes" zijn (veel studiepunten voor een middag werk). Als de antwoorden niet uniek zijn en de leerlingen zijn niet geisoleerd, is er immers geen enkele controle op "eigen werk", m.a.w je bent afhankelijk van de eerlijkheid van de leerling. (Bij programmeerpractica bij informatica is dit een probleem vooral als de opgaven echt simpel zijn, en de antwoorden dus niet uniek). IV. Stemkastjes: formatief toetsen in de expositiefase. Kenmerken: korte vragen die binnen een minuut spontaan te beantwoorden zijn, als onderdeel van een hoorcollege. Studenten geven individueel en anoniem hun mening. De geaggregeerde resultaten worden direct zichtbaar op een powerpoint slide. Hoewel studenten individueel hun mening geven is interactie met buren toegestaan en gewenst. De docent kan expliciet vervolgopdrachten geven, zoals: bespreek je antwoord met je buurvrouw. De docent gaat in zijn betoog tenslotte in op het resultaat.

3 2 Digitale assessment tools en hun functies De functies die digitale tools kunnen vervullen onderscheiden zich direct naar het type assessment. 2.1 Digitale tools ten bate van examens / / oefentoetsen (type I.) Tools ten bate van type I assessments vervullen 1 of meer van de volgende functies: A. Hulp bij het bewaren en beheren van collecties toetsvragen: toetsbanken. Invoeren van vragen en metadata: trefwoorden, Bloom niveau, target studentgroep, statistische gegevens (moeilijkheidsgraad, RIT waarde). Selecteren van geschikte vragen, samenstellen van een toets. B. Digitale afname van de toets Studenten zien de vraag op het scherm en typen hun antwoord in. Geen blaadjes meer inleveren Toets kan op afstand beantwoord (maar ). Adaptief: vragen aanpassen aan student: nauwkeurig toetsen met weinig vragen. Random trekken uit vragenbanken (per onderwerp) / random generatie. Bij summatief gebruik: beveiliging (isolatie). C. Nakijken Automatisch nakijken: multiple choice / numerieke antwoorden / korte antwoorden / Automatisch nakijken van essayvragen. Nakijken door de docent ondersteunen. D. Verwerking van toetsresultaten Becijfering van studenten. Evaluatie van toetsvragen (moeilijkheidsgraad, RIT-waarde), voor een gegeven groep studenten (>> toetsbank). E. Feedback Automatische feedback op basis van automatisch nakijken: snel! Feedback van de docent. F. Integratie met wijdere leeromgeving (aanleerfase) voorbeeld: ALEKS: complete leeromgeving voor wiskunde. ALEKS Beslist op basis van een toets uit welke aanleermodules je kunt kiezen. Na elke aanleermodule volgt een toets en stelt ALEKS je menu voor vervolgopties opnieuw samen voorbeeld: Blackboard: algemene leeromgeving met ingebouwde toetsmogelijkheid. Je kunt feedback geven en daarbij hyperlinks maken naar remedierend lesmateriaal elders in je Blackboard site.

4 2.2 Digitale tools ten bate van werkstukken / projecten / (type II) Tools ten bate van type II assessments vervullen 1 of meer van de volgende functies: A. Portfolio functie. Werkstukken van studenten worden verzameld in een afgeschermde ruimte: 1 ruimte per student. Doel is de ontwikkeling van de student zichtbaar te maken. Naast de werkstukken zelf worden ook beoordelingen en feedback van diverse begeleiders verzameld. De bedoeling is zowel formatief als summatief: de student ziet de eigen ontwikkeling en ziet de feedback, en kan op basis daarvan bijsturen. Aan het eind wordt het hele portfolio bekeken en wordt een summatieve beslissing genomen. Redenen digitaal: 1 plek waar alles bij elkaar staat, die tijd-en-plaats onafhankelijk te bekijken is voor zowel student als begeleiders. Voorbeelden: de UvA portfolio tool, de DU portfolio tool. B. Online samenwerken functie. Indien in groepen aan werkstukken wordt gewerkt is een online "werkruimte" handig. Bewaren van tussenprodukten en communicatie functies (forum, online meetings, verzendlijst) ondersteunen de projectgroep. Als een docent toegang heeft (als coach) tot de groepwerkruimte, dan kan hij de groep feedback geven op zowel tussenprodukten als op het proces. Formatieve toetsing is dan deel van het proces (aanleerfase en toetsfase zijn niet gescheiden). Voorbeelden: surfgroepen, Blackboard "group pages" C. Peerfeedback functie. Studenten leveren werkstukken digitaal in. Vervolgens krijgen zij online inzage in een of twee werkstukken van collega's. Zij voorzien deze van feedback, al dan niet door invullen van een gestructureerd formulier met criteria. De software zorgt voor bewaken van deadlines, voor toewijzen van werkstukken aan beoordelaars, en voor verzamelen van de feedback en zichtbaar maken voor de auteurs. Doel kan zijn tijdbesparing voor de docent, of verbeterde feedback doordat peers elkaar beter aanvoelen, of een combinatie van beiden. Het gebruik is meestal formatief, maar kan ook summatief zijn, de peers kunnen dus cijfers geven. Voorbeeld: Blackboard "peer feedback" functie. D. Anti-plagiaat controle functie. Bij type II toetsing is de originaliteit van het antwoord de enige controle dat het antwoord werkelijk van de bedoelde student komt (authenticiteit). Om dit te controleren wordt het antwoord vergeleken met een uitvoerige database van werkstukken en teksten. Overeenkomende delen worden gemarkeerd en als eindresultaat wordt een percentage verdachte overlap gegeven. Voorbeeld: Ephorus, stand-alone of als Blackboard plugin. E. Integratie in een wijdere leeromgeving. Noodzaak / voordeel van integratie verschilt nogal voor de functies A, B, C en D.

5 2.3 Digitale tools voor regelmatig nakijken van middelgrote werkstukken (type III) Deze functies zijn generiek voor assessment typen II en III, maar zullen eerder voor III gebruikt worden, omdat het niet om grote opdrachten gaat: A. Digitaal inleveren van werkstukken Upload van werkstuk naar plek waar alleen docent toegang heeft, Registreren wie het werkstuk inleverde, en op welke opgave dit het antwoord is, Deadlines afdwingen, Bij groeps-werkstukken: registreren wie inlevert en namens welke groep. B. Gestructureerd bewaren van de werkstukken uit een klas/cohort Gerubriceerd per student en per opdracht. C. Ondersteunen van becijfering en feedback op huiswerk Studenten zien hun eigen ingeleverd werk, met daarbij cijfer en eventueel feedback, Docenten hebben een gestructureerd cijferboekje (met doorklik naar werkstuk en feedback). Het valt op welke werkstukken nog niet nagekeken zijn. Bij groeps-werkstukken: zorgen dat het cijfer en feedback naar alle groepsleden gaan. (docent hoeft maar 1x in te typen) D. Integratie met de rest van de leeromgeving Voorbeeld: Opgaven met "hier inleveren" hyperlink kunnen midden tussen ander lesmateriaal worden geplaatst (Blackboard "assignment"). Voorbeeld: "assignments" in Blackboard. De aanname is dat gedurende een cursus meerdere opgaven moeten worden beantwoord door een uitwerking in te leveren. De uitwerkingen worden ingeleverd als documenten. Automatisch nakijken is niet aan de orde (uitwerkingen zijn daarvoor te complex). De tool ondersteunt een workflow: studenten weten dat ze op tijd moeten inleveren, docenten zien wie wat ingeleverd heeft, en kunnen tijd-en-plaats onafhankelijk nakijken. Resultaten van het nakijken zijn direct zichtbaar voor ieder die het moet weten. Voorbeeld: "Ephorus assignments" in Blackboard. Als de opgaven iets groter zijn kun je eisen dat de antwoorden uniek zijn. Het is dan zinvol ze door een plagiaat-detector te halen. Ephorus assignments hebben (ongeveer) alle functies die gewone Blackboard assignments ook hebben, plus plagiaat detectie.

6 2.4 Digitale tools voor formatief toetsen in de expositiefase (type IV) Tools ten bate van type IV assessments zijn bekend onder de naam "stemkastjes". Zij vervullen deze functies: A. De docent projekteert als onderdeel van een college een dia met een meerkeuze vraag erop waarover hij de mening vraagt van alle studenten in de zaal. B. Studenten toetsen op (bij aanvang van het college uitgedeelde) stemkastjes hun antwoord in, in de vorm van een letter of cijfercode. C. Nadat ieder heeft gestemd, maakt de docent de uitslag zichtbaar met een druk op een knop: de uitslag verschijnt bijvoorbeeld als staafgrafiek op dezelfde dia waar de vraag te zien is. De nodige hardware bestaat uit de "stemkastjes", die ook vervangen kunnen worden door mobiele telefoons. (Voordeel mobiele telefoons: uitdelen van kastjes vervalt. Nadeel: je jaagt de studenten op kosten. Tendens is om bij grote studentenaantallen te kiezen voor mobiele telefoons). De nodige software bestaat uit een powerpoint-plugin, waardoor het vertonen van uitslagen als grafiek op een powerpoint dia mogelijk wordt. Dezelfde plugin is ook nodig voor de docent als hij zijn college voorbereidt. Vanaf hier concentreren we ons op tools voor Type I. assessments!

7 3 Criteria voor het kiezen van Type I assessment tools (examens, formatieve toetsen) Beschikbare tools verschillen van elkaar op deze criteria: 1. Integratie van de functies A t/m F Doet de tool een déél, of doet hij al deze dingen? M.a.w. heb ik maar één tool nodig of wil ik een heel rijtje tools (die elk extra goed zijn in hun eigen functionaliteit). 2. Is de tool geschikt voor elk vak, of is hij extra geschikt voor sommige vakken? Question Mark Perception is een goede algemene toets-tool, De Blackboard toets tool is ook algemeen bruikbaar, is minder goed, maar heeft gemakkelijke integratie met Blackboard als voordeel, Maple TA is vooral bedoeld voor wiskunde: studenten kunnen een formule intypen en Maple TA kan het antwoord nakijken, ook als het juiste antwoord op vele manieren genoteerd kan worden (Maple TA begrijpt wiskunde) 1. Er bestaan ook specialistische toets-tools voor: talen medicijnen, 2 3. Wil je een tool voor summatief gebruik? Of voor formatief gebruik? Of moet hij allebei kunnen? Summatief gebruik: beveiliging is nodig. i. Inloggen: we moeten zeker zijn van de identiteit van de student, ii. Studenten moeten niet, terwijl ze de toets doen, kunnen gaan surfen op het web, gaan chatten met makkers, gaan en met deskundige familieleden (isolatie). Formatief gebruik: feedback opties zijn belangrijk. Voorbeeld Blackboard: formatief ja, summatief neen! Voorbeeld QuestionMark Perception: beide, bij summatief gebruik: de speciale beveiligde browser gebruiken in een daartoe ingerichte computerzaal, en surveilleren. 1 Omdat wiskunde in diverse vakgebieden (techniek, economie, menswetenschappen) van belang is, besteden we er apart aandacht aan. 2 Wij weten daar helaas niet veel van. Maar zie (websites) voor verdere informatie.

8 4 Vergelijking functionaliteit van twee algemene en twee specifieke type I toets-tools. Criterium QuestionMark Perception Blackboard Test (BB Learn 9.1) Maple TA (versie 6) ALEKS Schrapkaarten -scannen -nakijken (ELION) Vragenbank functies ja Vaste inhoud - Onderwerp keywords ja ja ja nvt Andere metadata? question type - nvt level of difficulty Zoeken op meer criteria? ja ja nvt Afname van de toets digitaal digitaal digitaal digitaal op papier Summatief: beveiliging? ja + nee ja/nee # nee surveilleren Adaptief kan o nee nee ja nee Random vragen trekken / genereren? (trekken) beide beide nee nee Nakijken Automatisch nakijken van gesloten vragen ja ja ja ja ja Automatisch nakijken van nee nee nee nee nee Essay vragen nakijken door docent ja ja ja nee nee Verwerking toets resultaten Cijfer per student ja ja ja ja ja Moeilijkheid per vraag (p-waarde) ja nee oo ja nee nee oo RIT-score / d-waarde per vraag? nee oo ja nee nee oo Feedback opties Feedback op basis van automatisch nakijken ja ja ja nee ++ nee ++ Feedback na elke vraag / na hele toets kan beide na toets na toets nvt nvt Integratie met ELO optie ja optie ja nee Geschikt voor elk vak / specialistisch algemeen algemeen wiskunde wiskunde wiskunde algemeen

9 + Aparte beveiligde browser gebruiken + surveilleren. ++ Alleen de score, geen tekst en uitleg. o Zelf programmeren: conditionele vragenblokken. oo Je kunt resultaten exporteren naar Excel / SPSS en daar de nodige berekeningen Hier bestaat specialistische software voor: CODAS, BETSY, zie: Silvester Draaijer, flexibilisering van toetsen, DU, Andre Heck hiernaar vragen. Deze tool is meer formatief dan summatief. # Lang niet zo degelijk als bij QuestionMark: geen secure browser. Wel een voorziening voor een surveillant om toe te zien dat mensen namens zichzelf submitten en niet namens een ander. Het bovenstaande is een opzetje: zowel de criteria als de onderzochte tools zijn uit te breiden. Question Mark Perception ken ik van een aantal jaren terug. Die kennis is verouderd. Van alle functies wordt evaluatie van toetsitems (moelijkheid, RIT-score) het minst ondersteund door deze over 't algemeen toch behoorlijk brede tools. Bij sommige is export naar een ander programma mogelijk om het alsnog voor elkaar te krijgen.

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Martijn Hoeke DAS Conferentie, 14 november 2013, Utrecht UITGANGSPOSITIE Summatief toetsen via Blackboard Formatief/diagnostisch toetsen via Maple

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Arnout Horemans 5 juni 2007 Online toetsing met QMP - A. Horemans 1 Inhoud Wat? Voor en nadelen Perception in EhB Voorbeeld formatieve toets Feedback

Nadere informatie

"Organisatie op scherp"

Organisatie op scherp "Organisatie op scherp" Wat betekent digitaal toetsen voor uw organisatie? Masterclass, I&I conferentie, 23 november 2011 Desirée Joosten-ten Brinke Open Universiteit Fontys Lerarenopleiding Tilburg Programma

Nadere informatie

Handleiding Grade Center

Handleiding Grade Center Handleiding Grade Center Opgesteld 29 augustus 2008 door Studion Support Wat is de Grade Center? In de Grade Center vind je alle studenten die ingeschreven staan in de cursus. Je kunt per student cijfers

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal toetsen met Hot Potatoes

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal toetsen met Hot Potatoes Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 18 (versie 1.0 NL 28-01-2011) digitaal toetsen met Hot Potatoes door Serge de Beer Inleiding Meten is weten is een veel gehoorde kreet. Zeker in het onderwijs lusten

Nadere informatie

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Varianten van digitaal toetsen N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Even voorstellen Albert van Embden Docent aan de Hogeschool Rotterdam (voorheen HES) Instituut voor Financieel Management (IFM) Kwantitatieve

Nadere informatie

Secure Toetsen met Maple T.A.8

Secure Toetsen met Maple T.A.8 Secure Toetsen met Maple T.A.8 Copyright Metha Kamminga juli 2012 Secure Toetsen met Maple T.A.8 Contents 1 Beveiligd toetsen met Maple T.A.8 Nieuwe mogelijkheid om toetsen af te nemen in een beschermde

Nadere informatie

Toetsing - vind ik leuk!

Toetsing - vind ik leuk! Toetsing - vind ik leuk! over sociaal formatief toetsen Willibrord Huisman SURF Academy, 15 oktober 2015 Programma A. Gedachtenexperiment B. Beoordelende toetsing C. Educatieve toetsing D. Wie toetst eigenlijk?

Nadere informatie

HANDLEIDING MAGISTER VOOR: Naam KLAS

HANDLEIDING MAGISTER VOOR: Naam KLAS HANDLEIDING MAGISTER VOOR: Naam KLAS Open de Internet browser en ga naar het volgende adres: http://www.metzocollege.nl/ Klik op het volgende logo: Bij de eerste keer inloggen word je gevraagd om een Silverlight

Nadere informatie

Quick start OASE voor docenten en medewerkers

Quick start OASE voor docenten en medewerkers Onderwijs en Studenten Service Centrum Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven Postbus 513, 5600 MB Eindhoven www.tue.nl Datum 4 juli 2011 Versie 1.2 Quick start OASE voor docenten en medewerkers De digitale leer-

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Oefentoetsen. Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen

Oefentoetsen. Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen Oefentoetsen Hoe werkt u met Oefentoetsen Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen Noordhoff Uitgevers bv

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen Item- en toetsconstructie en analyse bij Computergebaseerd toetsen BKO-workshop Desirée Joosten, IPO/CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel Opfrissen van kennis en vaardigheden op het gebied van itemen

Nadere informatie

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30 25 Kwaliteitseisen Samenvatting In dit hoofdstuk worden de kwaliteitseisen aan een toets besproken. Een toets moet valide, betrouwbaar, bruikbaar en transparant zijn..1 Praktijk 26.2 Reflectie 26.3 Kwaliteitseisen

Nadere informatie

Camille VANDERHOEFT & Alain ISAAC Vrije Universiteit Brussel Vakgroep MOSI. Online Assessment Dag van de Onderwijsvernieuwing 2007

Camille VANDERHOEFT & Alain ISAAC Vrije Universiteit Brussel Vakgroep MOSI. Online Assessment Dag van de Onderwijsvernieuwing 2007 ONLINE TOETSEN VAN STATISTIEKKENNIS MET CURIOS Camille VANDERHOEFT & Alain ISAAC Vrije Universiteit Brussel Vakgroep MOSI Online Assessment Dag van de Onderwijsvernieuwing 2007 5 juni 2007 1 Overzicht

Nadere informatie

Three Ships N@Tschool!

Three Ships N@Tschool! Three Ships M a a k t l e r e n a l t i j d e n o v e r a l m o g e l i j k Een leven lang leren, op iedere plaats en op ieder moment. Dit toekomstbeeld krijgt steeds meer vorm in de dagelijkse realiteit.

Nadere informatie

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4.

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4. Planning onderwijs testfase 1 Deliverable 4.2 Evert van de Vrie Inleiding Deze deliverable bevat de planning van de verschillende implementatietrajecten binnen testfase 1 van het project. Contactpersoon

Nadere informatie

METEN VOLGEN MATCHEN. www.parantion.nl SCORION. Overzicht toetsvormen

METEN VOLGEN MATCHEN. www.parantion.nl SCORION. Overzicht toetsvormen SCORION TALENT METEN VOLGEN MATCHEN www.parantion.nl Overzicht toetsvormen 1 Scorion als instrument voor het volgen en inzichtelijk maken van leer- en ontwikkelprocessen Toetsend leren en toetsvormen Scorion

Nadere informatie

Digitaal toetsen in de praktijk

Digitaal toetsen in de praktijk Digitaal toetsen in de praktijk Frederiek Peterse-Lammers 11-02-2014 14.00-15.30 1 Onderwerpen Toetscoördinatie Docentenbegeleiding Roostering Maple T.A. E-surveillanten 2 Toetscoördinatie Docent, roosteraar

Nadere informatie

Documentenbalie (medewerkers) Versie 1.1 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-09-2015

Documentenbalie (medewerkers) Versie 1.1 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-09-2015 Documentenbalie (medewerkers) Versie 1.1 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-09-2015 INHOUDSOPGAVE DOCUMENTENBALIE OPENEN 2 IN TE LEVEREN DOCUMENTEN 2 Een inlevermoment toevoegen 2 Een inlevermoment

Nadere informatie

Handleiding Docenten

Handleiding Docenten Handleiding Docenten In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor JOB klassikaal begeleidt. Algemene informatie:

Nadere informatie

FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist

FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist FAQ Moodlewinkel.nl 1. Algemeen 2. Manager a. Taalinstellingen b. Gebruikers/rechten c. Categorieën/cursussen d. Modules e. Veiligheid 3. Docent a. Cursusbeheer b. Gebruikersbeheer c. Activiteiten d. Bronnen

Nadere informatie

Instellingsoverstijgende samenwerking door toetsen in de cloud

Instellingsoverstijgende samenwerking door toetsen in de cloud Instellingsoverstijgende samenwerking door toetsen in de cloud betere kwaliteit toetsen en Omvangrijkere itembanken De belangstelling voor het gebruik van digitale toetssoftware en -tools neemt in het

Nadere informatie

presenteerinteractief.nl gebruikershandleiding Versie 0.1 INTRODUCTIE... 2 INLOGGEN... 3 HOME... 4 SHOW... 5 ANSWERS... 6 ANALYSIS... 7 EXPORT...

presenteerinteractief.nl gebruikershandleiding Versie 0.1 INTRODUCTIE... 2 INLOGGEN... 3 HOME... 4 SHOW... 5 ANSWERS... 6 ANALYSIS... 7 EXPORT... presenteerinteractief.nl gebruikershandleiding Versie 0.1 Inhoud INTRODUCTIE... 2 INLOGGEN... 3 HOME... 4 SHOW... 5 ANSWERS... 6 ANALYSIS... 7 EXPORT... 8 CONTROLPANEL... 9 NIEUWE OPEN VRAAG... 10 NIEUWE

Nadere informatie

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn, de digitale leeromgeving De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor studenten voor belangrijke informatie zoals

Nadere informatie

$17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN).

$17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN). '2&(17(1+$1'/(,',1* $17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN). Versie oktober 2007 ,QKRXG Inleiding..pagina 1 Account aanvragen 2 Inloggen

Nadere informatie

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving)

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Versie oktober 2005 Peter Boon Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdpagina... 4 Inloggen als gast... 6 Inloggen als gebruiker/leerling... 9 Mijn profiel...

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

De eerste keer dat je inlogt, verschijnt een venster waarin je je wachtwoord moet wijzigen. Let op: hoofdletter gevoelig!

De eerste keer dat je inlogt, verschijnt een venster waarin je je wachtwoord moet wijzigen. Let op: hoofdletter gevoelig! Handleiding N@tschool Opleiding niveau 2 Voordat je begint Om te werken met de ELO van de Sport (ELO) dien je de beschikking te hebben over een pc met internet verbinding. De pc moet een internet browser

Nadere informatie

De competentiemeter. Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012. Handleiding: snel starten

De competentiemeter. Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012. Handleiding: snel starten De competentiemeter Handleiding: snel starten Evaluatie van competentieontwikkelend leren Kris Mostrey kris.mostrey@aimit.be www.competentiemeter.be 2012 2012 Kris Mostrey ~ 1 ~ 25-nov-12 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Nico Juist, IM, B&S, Hogeschool Leiden voor Challengeday, project FPLO, SURFnet, 7 maart 2017 Hogeschool Leiden 12000 studenten

Nadere informatie

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Deliverable 2.2 Hans Cuypers en Jan Willem Knopper Inleiding Binnen ONBETWIST zal een organisatie opgezet worden die zorg draagt voor de standaardisatie

Nadere informatie

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Hoe moest dat ook alweer met Blackboard, denkt menig docent in de week voorafgaand aan het nieuwe studiejaar. Om uw geheugen op te frissen en u snel

Nadere informatie

Workshop: Digitaal nakijken met Grademark

Workshop: Digitaal nakijken met Grademark Student... Workshop: Digitaal nakijken met Grademark VO/HO-Docentendag vrijdag 19 juni 2015 Het doel van deze workshop is je kennis te laten maken met Grademark Deze workshop is te kort om je alle ins

Nadere informatie

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.0

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.0 Handleiding Docentenpakket online Versie 1.0 1 Welkom Met de nieuwste generatie leermiddelen (voor docenten Docentenpakket online en voor leerlingen [methode] online) kunnen docenten eigen en open lesmateriaal

Nadere informatie

Studiewijzer. Bachelor Informatica. Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1)

Studiewijzer. Bachelor Informatica. Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1) Studiewijzer Bachelor Informatica Vak: Inleiding Programmeren Studiejaar en semester: jaar 1, semester 1 (blok 1) Coördinator: J. Lagerberg Docenten: R. Poss en J. Lagerberg Studielast: 6 EC Studiegidsnummer:

Nadere informatie

Handleiding Atletiek Academie

Handleiding Atletiek Academie Handleiding Atletiek Academie Inleiding De Atletiekunie heeft geprobeerd haar leeromgeving, de Atletiek Academie, zo eenvoudig mogelijk in te richten. Toch zal niet voor iedereen meteen duidelijk zijn

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht November 2018, versie 1.5 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 2 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen

7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen 7 Implementatie van een centraal toetssysteem: Saxion Hogescholen Casusbeschrijving door Alexander Kremers en Silvester Draaijer 7.1 Samenvatting In deze casus wordt geschetst hoe op Saxion Hogescholen

Nadere informatie

DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OFFICE

DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OFFICE DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OFFICE Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die met een elektronische identiteitskaart documenten van Microsoft Office wil ondertekenen. In deze handleiding leggen

Nadere informatie

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Verwachtingen voor vandaag Wat kom je halen? Denken individueel Delen in duo s Uitwisselen post-it s Feedback Feedback: het geven van informatie over het leren,

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Remediëren met ICT

Cursus Onderwijs en ICT. Remediëren met ICT Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 19 (versie 1.0 NL 25-02-2011) Remediëren met ICT door Serge de Beer Inleiding Niet voor elke leerling is het makkelijk leren even vanzelfsprekend. Een klein beetje

Nadere informatie

Mart Stravers Bram Bekkers. www.meemetict.nl

Mart Stravers Bram Bekkers. www.meemetict.nl Stap 1 Account aanmaken Ga naar de website www.edmodo.com Log in of maak een nieuw account aan Wanneer je al een account hebt, kun je hier inloggen. Stap 1: Klik op Ik ben een docent om een nieuw Edmodoaccount

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

Formules in Maple T.A. voor studenten

Formules in Maple T.A. voor studenten Formules in Maple T.A. voor studenten Copyright Metha Kamminga jan. 2013 Formules in Maple T.A. voor studenten Contents 1 Formules met Maple T.A. voor studenten... 1 1.1 Inleiding... 1 1.2 De student tikt

Nadere informatie

Archiveren toetsen. Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012

Archiveren toetsen. Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012 Archiveren toetsen Toetsadviescommissie, Johan Jeuring Faculteit Bètawetenschappen Januari 2012 Moeten we toetsen archiveren? Welke onderdelen? Waarom moeten we dat doen? Hoe lang moeten we dat doen? Wie

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen

Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen Nood- en calamiteitenplan Digitaal Toetsen UMC Utrecht Oktober 2016,Versie 1.3 1 Inhoud Aanleiding... 2 Definities... 3 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Beslislijn... 5 Oplossingen en alternatieven...

Nadere informatie

Handleiding Digi-Trainer

Handleiding Digi-Trainer Handleiding Digi-Trainer Studenten Niveau:mbo Datum: 20-1-2012 Versie: 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inloggen... 4 3 De homepage... 6 4 Het oefenen van een vak... 8 5 De nulmeting... 9 5.1 Inleveren...

Nadere informatie

Handleiding voor de DWO-auteursomgeving voor het maken van eigen opdrachten

Handleiding voor de DWO-auteursomgeving voor het maken van eigen opdrachten Handleiding voor de DWO-auteursomgeving voor het maken van eigen opdrachten 1 Inhoud Inleiding 3 Voorbereiding 3 Een bestaande activiteit aanpassen 4 Een volledig nieuwe activiteit ontwerpen 5 Berekeningen,

Nadere informatie

Handleiding Magister. voor leerlingen. De Amsterdamsche School

Handleiding Magister. voor leerlingen. De Amsterdamsche School Handleiding Magister voor leerlingen De Amsterdamsche School schooljaar 2013-2014 Inhoud Inleiding 1 Inloggen Magister 2 Uitleg Magisteronderdelen 2 Agenda 4 Cijfers 5 ELO 6 Mijn instellingen 6 Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Webportal. Schooljaar 2013-2014

Handleiding Webportal. Schooljaar 2013-2014 Handleiding Webportal Schooljaar 2013-2014 1 Inhoud Inleiding... 3 Stap 1: Inloggen op webportal... 4 Stap 2: het vandaag-scherm... 5 Stap 3: de agenda... 5 Stap 4: Cijfers... 7 Stap 5: Aanwezigheid...

Nadere informatie

De Programma-matrix. http://www.programmamatrix.be/ Functie van de Programma-matrix

De Programma-matrix. http://www.programmamatrix.be/ Functie van de Programma-matrix De Programma-matrix Informatie over educatieve programma's kunnen wij terugvinden op de Programma-matrix. De Programma-matrix is een elektronische databank gemaakt in samenwerking met Nederland. De nieuwe

Nadere informatie

Weerspiegeling van leerproces

Weerspiegeling van leerproces Weerspiegeling van leerproces Inzet van Learning analytics bij zelfstandig online leren van wiskunde in een universitair bio-medisch programma Nataša Brouwer Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Portfolio. Je portfolio delen met medestudenten, docenten en externen om feedback te vragen

Portfolio. Je portfolio delen met medestudenten, docenten en externen om feedback te vragen Portfolio Het portfolio kan worden ingezet voor zowel studenten als docenten. Binnen deze module is het mogelijk om een digitaal portfolio samen te stellen met tekst, afbeeldingen en videos. Het is mogelijk

Nadere informatie

Revisely Docentenhandleiding

Revisely Docentenhandleiding Revisely Docentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Account aanvragen en inloggen 3 2 Groep aanmaken 3 3 Studenten toevoegen 3 3.1 Handmatig één voor één toevoegen 3 3.2 Groep

Nadere informatie

RU Tips en Trucs voor PeerMark en PaperAssignment

RU Tips en Trucs voor PeerMark en PaperAssignment RU Tips en Trucs voor PeerMark en PaperAssignment Voor een meer algemene FAQ zie ook de website van Turnitin: http://turnitin.com/nl/support-services/faqs Inhoud RU Tips en Trucs voor PeerMark en PaperAssignment...

Nadere informatie

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Schriftelijk. Handleiding competentiegerichte assessments. Diddo van Zand

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Schriftelijk. Handleiding competentiegerichte assessments. Diddo van Zand ZAKELIJKE COMMUNICATIE Schriftelijk Handleiding competentiegerichte assessments Diddo van Zand Inleiding Schriftelijk communiceren is en blijft een belangrijke competentie voor alle hogere beroepsgroepen.

Nadere informatie

Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? Plannen Student. Studiesucces bepalen

Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? Plannen Student. Studiesucces bepalen Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? - Plannen Student Orienteren Studie plannen Inschrijven vakken & toetsen Onderwijs ontwerpen

Nadere informatie

11 e druk september 2016 Heutink ICT

11 e druk september 2016 Heutink ICT Netwijs Leeromgeving Gebruikershandleiding voor deelnemers 11 e druk september 2016 Heutink ICT Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. In- en uitloggen... 4 1.1. Wachtwoord aanpassen... 4 2. Het Startscherm (Home-pagina)...

Nadere informatie

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 Informatica VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 informatiekunde - informatica Onderbouw: Word Excel Bovenbouw: Nieuw vak Inhoud komt straks Powerpoint E-mail Internet Studielast Havo HAVO 4 3 lesuren per week HAVO

Nadere informatie

Werken met youlearn Open Universiteit

Werken met youlearn Open Universiteit Handleiding voor studenten Werken met youlearn Open Universiteit www.ou.nl Inhoud Gegevens aanpassen 3 Mededelingen van youlearn ontvangen 4 Mijn dashboard 5 Menu 5 Portfolio en gebruikersprofiel 6 Tegels

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Begrippenkader voor digitaal toetsen

Begrippenkader voor digitaal toetsen Begrippenkader voor digitaal toetsen Dit document beschrijft een aantal begrippen die relevant zijn voor digitaal toetsen en in het bijzonder de daarbij gebruikte componenten van digitale toetssystemen.

Nadere informatie

Handleiding Paper AIP deel B

Handleiding Paper AIP deel B Handleiding Paper AIP deel B 0. Samenvatting en planning 1. Inleveren conceptversie paper 2. Feedback geven op conceptversie medestudent 3. Feedback lezen op jouw conceptversie 4. Definitieve versie paper

Nadere informatie

Handleiding Webportal. Schooljaar 2014-2015

Handleiding Webportal. Schooljaar 2014-2015 Handleiding Webportal Schooljaar 2014-2015 1 Inhoud Inleiding... 3 Stap 1: Inloggen op webportal... 4 Stap 2: het vandaag-scherm... 5 Stap 3: de agenda... 5 Stap 4: Cijfers... 7 Stap 5: Aanwezigheid...

Nadere informatie

Handleiding voor E-learning

Handleiding voor E-learning Handleiding voor E-learning Beste cursist, Hierbij een handleiding voor onze digitale toets, ook wel de E-learning genoemd. In dit document zal je stapsgewijs door dit programma worden geleid. Stap 1:

Nadere informatie

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren)

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Ga naar https://solis-ugids.uu.nl/enroll en registreer je mobiele telefoonnummer voor ontvangst van per SMS verstuurde wachtwoorden. Deze zijn nodig voor

Nadere informatie

Weebly: Stappenplan voor docenten

Weebly: Stappenplan voor docenten Weebly: Stappenplan voor docenten Stap 1: Registratie Ga naar http://education.weebly.com/ Voordat u aan de slag kunt met Weebly moet u zich inschrijven. U vult uw gebruikersnaam en uw e-mailadres in en

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Programma Wat is formatief evalueren? Waarom zou ik FE willen inzetten? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van

Nadere informatie

10 e druk januari 2016 Heutink ICT

10 e druk januari 2016 Heutink ICT Netwijs Leeromgeving Gebruikershandleiding voor deelnemers 10 e druk januari 2016 Heutink ICT Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. In- en uitloggen... 4 1.1. Wachtwoord aanpassen... 4 2. Het Startscherm (Home-pagina)...

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK:

HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK: HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK: 1.1.3695 3 juni 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Proces... 4 Beschikbaar stellen... 4 Hoe... 5 Invullen logboek door student...

Nadere informatie

DE IDENTITEITSKAART EN INTERNET EXPLORER

DE IDENTITEITSKAART EN INTERNET EXPLORER DE IDENTITEITSKAART EN INTERNET EXPLORER Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die met een elektronische identiteitskaart toegang willen verkrijgen tot beveiligde web sites. In deze handleiding leggen

Nadere informatie

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz.

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz. Standaardisatie en formulering stellingen en vragen voor module evaluaties VHL versie 27 maart 2011 Inleiding In het voorjaar van 2010 is het project Standaardiseren module evaluaties VHL breed o.l.v.

Nadere informatie

Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling

Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling Ondersteuning Voor ondersteuning of vragen over inloggen of de applicatie kun je contact opnemen met de Servicedesk van Kennisnet. Telefoonnummer

Nadere informatie

Elo: Een opdracht inleveren

Elo: Een opdracht inleveren Elo: Een opdracht inleveren Op school moet je regelmatig iets inleveren. Dat kan bijvoorbeeld een verslag of een werkstuk zijn. Soms moet je zo n opdracht inleveren via de ELO. Dat is handig, want je kunt

Nadere informatie

ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN

ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN Optie Sportmanagement Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent STAP 1 INLOGGEN BIJ GOOGLE Voor alle tools

Nadere informatie

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform?

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? 1 P agina Technische eisen Migratie It s Learning naar nieuwe ELO (anders gaat er veel verloren) Controlesoftware (scherm

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO

Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO Stand van zaken... 2012: start

Nadere informatie

Eindrapportage EMP project 2007-2008

Eindrapportage EMP project 2007-2008 Eindrapportage EMP project 2007-2008 Het inzetten van QMP voor afname van digitale tentamens binnen FALW Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen ICTO& Onderwijs Opdrachtgever: Dr. K.S. Kits Projectleider:

Nadere informatie

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Disclaimer: Ik ben niet verbonden aan Shakespeak of het bedrijf dat Shakespeak produceert. Deze handleiding is geschreven op basis van mijn eigen ervaringen

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Drillster B.V. Middenburcht 136 3452 MT VLEUTEN The Netherlands 1

Drillster B.V. Middenburcht 136 3452 MT VLEUTEN The Netherlands 1 Drillster algemeen Drillster is een innovatief e learning programma waarmee studenten op efficiënte manier kennis kunnen opdoen, vasthouden en testen. Met Drillster leer je sneller en onthoud je langer.

Nadere informatie

Quickstart Nestor. Blackboard versie 9. educational technology and innovation. universitair onderwijscentrum groningen

Quickstart Nestor. Blackboard versie 9. educational technology and innovation. universitair onderwijscentrum groningen universitair onderwijscentrum groningen educational technology and innovation Quickstart Nestor Blackboard versie 9 Universitair Onderwijscentrum Groningen 16 juni 2009 universitair onderwijscentrum groningen

Nadere informatie

Startershandleiding leerkracht

Startershandleiding leerkracht Startershandleiding leerkracht Deze handleiding omschrijft alle basisfunctionaliteiten en hoe deze te gebruiken. Wanneer u voor het eerst Plannex gaat gebruiken, is het verstandig onderstaande punten in

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING DOCENTEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING DOCENTEN DOCENTEN INLEIDING Beste docent, Bedankt voor het downloaden van de Ephorus Gebruikershandleiding. Als u vragen heeft, neemt u dan contact op met de Ephorus key user binnen uw onderwijsinstelling. U vindt

Nadere informatie

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010 CKV Reglement Markenhage Breda, 2009/2010 Inhoud pagina 3 1. Algemene informatie over het vak CKV - deadlines volgens PTA - studielasturen en culturele activiteiten pagina 4 2. Het inleveren van je map

Nadere informatie

Dé toets bestaat niet

Dé toets bestaat niet Dé toets bestaat niet Over functioneel toetsen voor beter onderwijs Willibrord Huisman, Afdeling Onderwijsondersteuning Marc Vorstenbosch, Fac. Medische Wetenschappen, Afd. Anatomie Onderwijsdag Radboud

Nadere informatie

Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis.

Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis. Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis. Leerlingen hebben via internet toegang tot Magister 6. Magister 6 werkt op PC, tablet of smartphone. In Magister 6 heb je toegang tot: - Vandaag, je overzicht

Nadere informatie

Producten en prijzen 2008

Producten en prijzen 2008 Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland België ECDL Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl www.instruct.be Europees Computer Rijbewijs instruct@instruct.nl instruct@instruct.be Producten

Nadere informatie