FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist"

Transcriptie

1 FAQ Moodlewinkel.nl 1. Algemeen 2. Manager a. Taalinstellingen b. Gebruikers/rechten c. Categorieën/cursussen d. Modules e. Veiligheid 3. Docent a. Cursusbeheer b. Gebruikersbeheer c. Activiteiten d. Bronnen e. Blokken f. Profielinstellingen g. Cijfers 4. Cursist a. Inloggen b. Profielinstellingen c. Cursusbeheer

2 a. ALGEMEEN Wat is Moodle? Moodle is een elektronisch leeromgeving, of een software applicatie, die cursus materiaal gemakkelijk beschikbaar maakt voor studenten. Moodle werkt als een online klas waarbij studenten binnen een cursus aan de slag kunnen met opdrachten, lessen, testen en nog meer andere leermogelijkheden. Welke internet webbrowsers ondersteunen Moodle? Moodle werkt naar behoren bij de volgende webbrowsers: Firefox 4, Internet Explorer 8, Safari 5, Google Chrome 11, Opera 9. b. MANAGER a. Taalinstellingen Hoe kan ik de taal instellen voor de gehele Moodle site? 1. Ga naar sitebeheer 2. Klik op taal instellingen. 3. Wijzig de standaardtaal in de gewenste taal voor de hele site. Is het mogelijk om gebruikers een taalkeuze te laten maken? Ja dat kan. 1. Ga naar sitebeheer Taal Instellingen. 2. Wanneer het vak bij talen in taalmenu blanco wordt gelaten kunnen gebruikers kiezen uit alle geïnstalleerde talen. Het is mogelijk om de keuzelijst in te korten door een lijst in te geven met de gewenste talen, gescheiden door een komma. Bijv. nl,en,fr. b. Gebruikers/rechten Is het mogelijk een overzicht te krijgen van alle gebruikers? Ja. 1. Ga naar sitebeheer Gebruikers Gebruikers Lijst. 2. Nu zie je een overzicht van alle toegevoegde gebruikers. Tevens kun je hier zoeken naar een gebruiker, wijzigingen maken bij gebruikers en een account activeren of schorsen. Hoe kan ik een gebruiker toevoegen? 1. Ga naar sitebeheer Gebruikers Gebruikers Toevoegen. 2. Vul alle benodigde en gewenste gegevens in. Let op de functie verplicht wijzigen van wachtwoord. 3. Klik onderaan op wijzig profiel. De gebruiker is nu toegevoegd en krijgt een melding.

3 Hoe kan ik een groot aantal gebruikers verwijderen/actie laten ondernemen/ bericht sturen? Dat kan via de optie gebruikers in bulk beheren. 1. Ga naar Sitebeheer Gebruikers Gebruikers Gebruikers in bulk beheren. 2. Voeg een filter toe, waarop je wilt zoeken naar gebruikers. Bijvoorbeeld gebruikers die nooit zijn aangemeld. 3. Selecteer de gebruikers en voeg ze toe. 4. Kies onderaan welke actie je wilt uitvoeren. In het voorbeeld kies je voor verwijder. Hoe kan ik wijzigingen maken in de rechten van gebruikers? Dit kan door het toewijzen van een nieuwe rol aan de gebruiker of de bestaande rol aan te passen. 1. Ga naar Sitebeheer Gebruikers Rechter Definieer rollen. 2. Hier kun je de rechten van een rol wijzigen of een nieuwe rol aanmaken. 3. Tevens kun je hier instellen wie bevoegd is rollen toe te wijzen, wie rollen mag overschrijven en wie mag wisselen van rol. Is het mogelijk om de bestaande rollen te wijzigen en/of nieuwe rollen toe te voegen? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Gebruikers Rechter Definieer rollen. 2. Hier kun je de rechten van een rol wijzigen of een nieuwe rol aanmaken. 3. Tevens kun je hier instellen wie bevoegd is rollen toe te wijzen, wie rollen mag overschrijven en wie mag wisselen van rol. c. Categorieën / cursussen Waar kan in de standaardinstellingen van cursussen aanpassen? 1. Ga naar Sitebeheer Cursussen Standaard instellingen. 2. Hier kun je de standaardinstellen van een cursus wijzigen. Deze instellingen kunnen ook gewijzigd worden door de beheerder van de cursus, mits zij daar recht toe hebben. Is het mogelijk om cursussen te categoriseren? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Cursussen Toevoegen/bewerken. 2. Hier is het mogelijk een nieuwe categorie of cursus aan te maken. 3. Om een cursus aan een categorie toe te voegen ga je naar cursusinstellingen en kies je bovenaan voor de gewenste categorie.

4 Is het mogelijk om een automatische back-up van cursussen in te stellen? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Cursussen Back-ups Instellingen automatische back-up. 2. Hier kun je automatische back-up inschakelen, instellen op welke dag en tijd de back-up wordt uitgevoerd en instellen welke functies moeten worden meegenomen in de back-up. Op de startpagina is nu een lijst te zien met alle cursussen. Is het mogelijk om een lijst weer te geven van alle cursussen? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Startpagina Instellingen startpagina. 2. Selecteer hier welke items je wilt weergeven op de startpagina. Let op: je kunt verschillende items instellen voor de algemene startpagina en de startpagina na aanmelding. d. Modules Kan ik een overzicht krijgen van alle plugins? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Modules Overzicht plugins. 2. Hier kun je zien of plugins geïnstalleerd zijn, getoond/verborgen worden en kun je wijzigen maken. Is het mogelijk om bepaalde activiteiten niet in de keuzelijst weer te geven, dus uitgeschakeld worden? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Modules Activiteitenmodules Beheer activiteiten. 2. Hier kun je instellen welke activiteiten beschikbaar moeten zijn en kun je de standaardinstellingen van een cursus aanpassen. * Bij Modules is voor elke module in te stellen welke onderdelen wel/niet zichtbaar moeten zijn. Is het mogelijk om bepaalde blokken niet in de keuzelijst weer te geven, dus uitgeschakeld worden? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Modules Blokken Beheer blokken. 2. Hier kun je aanpassen welke bronnen zicht/verborgen moeten worden. Ook kan ingesteld worden welke blokken niet verwijderd mogen worden door gebruikers/docenten. e. Veiligheid Bij het open van de pagina is inhoud zichtbaar. Is het mogelijk om pas inhoud zichtbaar te maken nadat is ingelogd op de site? Ja. 1. Ga daarvoor naar Sitebeheer Veiligheid Site reglement. 2. Vink het blokje aan bij de optie verplicht aanmelden. Nu is pas inhoud te zien nadat mensen zijn ingelogd.

5 Is het mogelijk gebruikers te verplichten zich aan bepaalde voorwaarden te houden bij het aanmaken van hun wachtwoord? Ja. 1. Ga naar Sitebeheer Veiligheid Sitereglement. 2. Vink het vakje aan bij de optie wachtwoordbeleid. Gebruikers zijn dan verplicht zich aan de voorwaarden te houden, die onder de optie wachtwoordbeleid zijn ingesteld. 3. DOCENT a. Cursusbeheer Hoe kan ik de cursus instellingen wijzigen? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen. 2. Klik op bewerk instellingen. Hier kun je de instellingen van een cursus wijzigen. Hoe kan ik het aantal weken of onderwerpen van een cursus veranderen? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen en klik op bewerk instellingen. 2. Scrol naar beneden naar de optie aantal weken / onderwerpen en wijzig het aantal. 3. Scrol naar beneden en klik op bewaar de wijzigingen om de wijzigingen op te slaan. Een cursus is niet beschikbaar voor studenten. Hoe maak ik een cursus beschikbaar? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen en klik op bewerk instellingen. 2. Scrol naar beneden naar de optie beschikbaarheid. 3. Verander de beschikbaarheid in deze cursus is zichtbaar. De cursus is nu zichtbaar voor studenten. Hoe kan ik een cursus resetten? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instelling en klik op standaardinstellingen. Hier kun je aangeven wat allemaal gereset moet worden. 2. Scrol naar beneden en klik op de gewenste optie. Let op! Zorg bij het verwijderen van gebruikers dat je niet je eigen rol verwijderd. Verwijdert de standaardinstellingen optie de inhoud van mijn cursus? Nee, de standaardinstellingen optie verwijdert geen les inhouden zoals activiteiten of links naar websites. Deze optie verwijdert alleen gebruikersdata.

6 Is het mogelijk voor een editing-teacher om te zien hoe de weergave voor studenten is? Ja. 1. Ga in het blok instellingen naar wijzig rol naar. 2. Kies daar voor de optie student en je ziet de weergave zoals studenten die zien. 3. Om terug te gaan naar je eigen rol herhaal je de stappen, maar kies je voor terug naar mijn rol. Hoe kan ik de naam en beschrijving van een cursus aanpassen? Ga naar bewerk instellingen onder de optie cursusbeheer. Hier kun je de volledige naam en de korte naam van de cursus aanpassen. Ook heb je hier de mogelijkheid om een cursusbeschrijving toe te voegen of aan te passen. Is het mogelijk om de maximale upload grootte van bestanden in te stellen? Ja. 1. Ga naar cursusbeheer en kies voor bewerk instellingen. 2. Onderaan in het blok algemeen kun de maximale upload grootte aanpassen. 3. Scrol naar beneden en klik op bewaar wijzingen. Hoe kan ik een back-up maken van een cursus? 1. Ga naar cursusbeheer en klik op back-up. 2. Vink de functies aan waarvan een back-up gewenst is. Klik op volgende. 3. Selecteer de activiteiten in de cursus waarvan je een back-up wilt. Klik op volgende. 4. Geef je back-up de gewenste naam en controleer of alles is zoals je wilt. Begin de back-up. 5. Klik op de voltooien knop. Hoe kan ik een cursus back-up herstellen? 1. Ga naar instellingen 2. Kies voor instellingen startpagina en dan voor herstellen. 3. Hier kun je selecteren welke back-up je wilt herstellen. b. Gebruikersbeheer Kan ik andere benamingen voor de standaard rollen kiezen (hernoemen van rollen)? Ja. 1. Ga naar cursusbeheer en kies voor bewerk instellingen. 2. Onderaan de pagina kun je andere woorden voor de rollen invoeren. 3. Klik onderaan op bewaar wijzigingen. Wat is een gast account? Met een gast account kunnen gebruikers de cursus inhoud bekijken, maar kunnen zij niet deelnemen aan activiteiten. Voor het deelnemen aan activiteiten moeten gebruikers zich inschrijven voor de cursus.

7 Hoe kan ik gebruikers toevoegen aan de cursus? Er zijn verschillende methodes om gebruikers toe te voegen aan een cursus. 1. Ga in het blok instellingen naar cursusbeheer en klik op gebruikers. 2. Ga naar aanmeldingsmethodes. Hier zie je een overzicht van de verschillende methodes om gebruikers aan te melden en kun je instellen welke methodes je beschikbaar wilt maken. 3. Schakel de methoden in die je wenst te gebruiken. * Er zijn drie standaard aanmeldingsmethodes: manuele aanmelding, gasttoegang en zelf aanmelden. De Moodle administrator kan meerdere (nietstandaard) aanmeldingsmethodes toestaan. Hoe kan ik groepen aanmaken en daar gebruikers aan toevoegen? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen en klik op gebruikers. 2. Kies voor groepen. Er volgt een overzicht van groepen (opties). 3. Klik op maak groep en vul alle velden in. Scrol naar beneden en bewaar de wijzigen. 4. Selecteer de juiste groep en klik op gebruikers toevoegen / verwijderen. c. Activiteiten Hoe kan ik een activiteit toevoegen aan een cursus? 1. Klik in de rechter bovenhoek op zet wijzigen aan of ga naar cursusbeheer in het blok instellingen en klik daar op zet wijzigen aan. 2. Ga naar activiteit toevoegen en kies de gewenste activiteit. 3. Vul alle benodigde velden in en klik onderaan op bewaar wijzigingen. Wat is het verschil tussen een onderzoek en de andere vraagactiviteiten? Met een onderzoeksactiviteit kun je studenten gestandaardiseerde onderzoeksvragenlijsten laten invullen om het leren van studenten te beoordelen en te motiveren. Deze vragenlijsten kun je niet wijzigen. Om eigen vragen te stellen aan studenten kun je de andere vraag activiteiten van Moodle gebruiken. Hoe kan ik vragen toevoegen aan een test? 1. Zet de optie wijzigen aan en voeg een nieuwe test activiteit toe. 2. Selecteer de gewenste opties voor de test, scrol naar beneden en klik op bewaar de wijzingen en toon. 3. Klik de optie bewerk test aan. 4. Hier kun je vragen maken, uit de vragenbank halen of vragen aanpassen. Kan ik wiskundige vergelijkingen invoegen in Moodle? Ja. 1. Download de software van TeX. 2. Controleer bij de site administrator of de filter voor TeX notatie aan staat. 3. Voer in TeX de betreffende vergelijking in. 4. Kopieer de TeX notatie naar het onderdeel waarin je het in Moodle wilt hebben.

8 d. Bronnen Hoe kan ik een bron toevoegen? 1. Klik rechts bovenin op zet wijzigen aan. 2. Ga in het midden van de pagina naar bron toevoegen en kies de gewenste bron. 3. Vul de gewenste instellingen in en klik onderaan op bewaar de wijzigingen en toon. 4. Nu is het mogelijk om inhoud toe te voegen aan de bron. Wat is een Wiki? Een wiki is een website binnen een cursus die studenten samen kunnen maken. Studenten kunnen zelf inhoud toevoegen, aanpassen of verwijderen. Zij hebben hiervoor geen speciale rol of recht nodig. Een wiki is bijvoorbeeld handig voor het maken van een groepsopdracht. e. Blokken Hoe kan ik blokken verwijderen en toevoegen? 1. Klik rechts bovenin op zet wijzigen aan. 2. Om een blok te verwijderen ga naar het blok dat verwijderd moet worden en klik op het kruisje. 3. Voor het toevoegen van een blok ga naar blok toevoegen aan de rechterkant en kies het gewenste blok. De bron verschijnt nu aan de rechterkant. Door te klikken op de icoontjes bij de bron kun je wijzigingen maken, het blok verwijderen en het blok zichtbaar / onzichtbaar maken. Kan ik de positie van de blokken aanpassen? Ja. 1. Voor het aanpassen van de positie van blokken zet wijzigen aan. 2. Klik op het wijzigen icoontje van een blok, er volgt een instellingen overzicht van het geselecteerde blok. 3. Ga naar het onderdeel op deze pagina en wijzig daar de plaats en weging. Hoe voeg ik een nieuwe activiteit toe aan de kalender? 1. Ga naar het kalenderblok en klik op de maand die bovenin staat. Je komt nu bij het kalenderoverzicht. 2. Klik bovenin op nieuwe activiteit. 3. Selecteer de juiste soort activiteit, voer een naam en beschrijving in en geef de datum aan. 4. Klik op bewaar wijzingen. Kan ik de eerste dag van de week in de kalender aanpassen? Ja. 1. Ga naar het kalenderoverzicht. 2. Klik recht bovenin op voorkeuren. 3. Selecteer de gewenste eerste dag van de week en bewaar de wijzigingen. Hoe kan ik zien welke gebruikers online zijn? Om te zien welke gebruikers online zijn moet je het blok gebruikers online toevoegen.

9 Is het mogelijk om een overzicht van alle test resultaten te krijgen? Ja. Schakel hiervoor het blok testresultaten in en klik op het wijzigen icoontje. Daar kun je aangeven van welke tests de resultaten moeten worden weergegeven. f. Beveiliging Hoe kan ik een cursus aanmeldingssleutel instellen? 1. Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen, klik daar op gebruikers en kies dan voor aanmeldingsmethodes. 2. Klik op het wijzigen icoon achter de zelf aanmelden methode en vul de aanmeldingssleutel in. 3. Scrol naar beneden en sla de wijzigen op. * Het is ook mogelijk deze aanmeldingssleutel in te stellen voor een gast toegang. Ga dan naar bewerk instellingen onder cursusbeheer en voeg de aanmeldingssleutel toe bij de optie gasttoegang. g. Berichten Hoe kan ik een algemeen bericht binnen de cursus plaatsen? Door bij het blok laatste nieuws een nieuw onderwerp aan te maken (nieuwsforum). Hierin kun je het bericht plaatsen. Alleen deelnemers van de cursus ontvangen hierover een CURSIST a. Inloggen Hoe kan ik inloggen? Ga naar de Moodlesite en klik rechts bovenin op log in (achter: je bent niet ingelogd). Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op inloggen. Ik kan niet inloggen. - Controleer of je de juiste gebruikersnaam en wachtwoord ingetypt hebt. - Let op het gebruik van hoofd- en kleine letters, denk aan Caps Lock - Controleer of cookies aanstaat in je browser - Werkt het nog niet? Neem contact op met de site administrator b. Profielinstellingen Hoe kan ik mijn profielinstellingen wijzigen? Ga naar profielinstellingen en klik op wijzig profiel. Hier kun je alle profielinstellingen wijzigen en een foto toevoegen.

10 Hoe kan ik het aantal s aanpassen dat Moodle mij op een dag stuurt? 1. Ga naar mijn profielinstellingen in het blok instellingen en klik op wijzig profiel. 2. Wijzig de optie type samenvattende in de gewenste keuze. Je kan hier kiezen voor geen samenvatting, volledige samenvatting of onderwerpen. Hoe kan ik mijn wachtwoord wijzigen? 1. Ga naar mijn profielinstellingen en klik op verander wachtwoord. 2. Type je huidige wachtwoord in en twee keer je nieuwe wachtwoord. 3. Bewaar je wijzigingen. Kan ik het adres waarop Moodle mij berichten stuurt wijzigen? Ja. 1. Ga naar Profielinstellingen Wijzig profiel. 2. Hier kun je het adres wijzigen waarnaar Moodle de berichten moet sturen. c. Cursusbeheer Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn cursusresultaten? Ga naar cursusbeheer in het blok instellingen en klik op cijfers. Je ziet nu een overzicht van je resultaten voor alle cursussen. Voor een gedetailleerd overzicht per cursus klik je op rapport onder cijferbeheer. Hoe kan ik me aanmelden voor een cursus? 1. Klik op alle cursussen in het blok mijn cursussen. 2. Kies de juiste cursus uit de getoonde lijst of zoek de cursus dmv. de zoekbalk. 3. Klik op aanmelden. * Het kan zijn dat docenten jou aanmelden voor een cursus, in dat geval hoef je zelf niks te doen. Hoe kan ik afmelden van een Moodle cursus? 1. Log in op Moodle, ga naar het navigatie blok en klik op Mijn cursussen. 2. Klik op de cursus waarvoor je je wilt uitschrijven. 3. Klik op afmelden in de balk instellingen en bevestig. Ik zie nergens mijn Moodle cursus. Wat moet ik doen? Neem contact op met de docent van de betreffende cursus. Laat hem/haar weten dat de cursus voor jou niet zichtbaar is. De docent kan dan checken of je werkelijk toegevoegd bent tot de cursus en kan checken of de cursus beschikbaar is gesteld.

11 Ik wil een opdracht inleveren maar er is geen mogelijkheid om een bestand te uploaden. - Mogelijk is de activiteit nog wel zichtbaar maar niet meer open voor inleveren. - De mogelijkheid tot inleveren is nog niet open, dat komt later. - Je hebt al eerder een bestand ingeleverd en opnieuw inleveren is niet mogelijk. Alle onderwerpen / weken zijn niet meer te zien. Hoe los ik dit op? Waarschijnlijk heb je op het blokje achter een onderwerp geklikt. Klik op het icoontje met twee vierhoekjes op elkaar om alle onderwerpen weer zichtbaar te maken. Resultaten / cijfers Waarom is mijn cursus gemiddelde cijfer zo laag, terwijl ik nog niet alle activiteiten afgerond heb? Moodle neemt alle activiteiten resultaten mee in het gemiddelde van de cursus, dus ook de nog niet voltooide activiteiten. Je gemiddelde cijfer zal omhoog gaan naarmate je meer activiteiten afgerond hebt. Berichten Hoe verstuur ik een bericht naar andere studenten in mijn cursus? Dit kun je doen met behulp van het blok berichten mits deze is ingeschakeld. 1. Klik op berichten in het blok berichten. 2. Zoek bij de juiste categorie naar een contact of gebruik de zoekbalk. 3. Type je bericht en klik op bericht verzenden. Om iedereen in de cursus een bericht te sturen kun je een nieuwsforum aanmaken bij het blok laatste nieuws. Iedere deelnemer van de cursus krijgt hier een bericht van.

Handboek voor het Drupal content systeem

Handboek voor het Drupal content systeem Handboek voor het Drupal content systeem Versie 007 Datum 19-11-2012 Auteur Tom A. Kooy Handboek voor het Drupal content systeem - Inhoudsopgave Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 OVER HET HANDBOEK

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

HANDLEIDING. - Digitverantwoordelijke -

HANDLEIDING. - Digitverantwoordelijke - HANDLEIDING - Digitverantwoordelijke - Inhoudstafel 1. Vereisten voor het gebruik van Digit... 5 2. Inloggen... 6 2.1. Loginscherm... 6 2.2. Openingsscherm... 7 3. Groepen... 8 3.1. Gegevens... 8 3.1.1.

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling met BRON

Handleiding. Uitwisseling met BRON Handleiding Uitwisseling met BRON 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Installatie... 5 Installeren certificaat... 5 Testen certificaat... 6 Voor reguliere uitwisseling eerst registratieoverzicht

Nadere informatie

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be JOOMLA 3.x Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 WAT IS JOOMLA?... 5 1.1 WAT IS EEN CMS... 5 1.2 WAAROM JOOMLA GEBRUIKEN... 5 2 WEBSITE

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 SugarCRM

Handleidingen 1.0 SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM In dit document vind je de handleidingen voor SugarCRM zoals aangeboden door ECM2. I. Inleiding 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens... 3 2.

Nadere informatie

Handleiding van Online Golf Systems: Tee time reserveren Inschrijven wedstrijden Profiel bekijken/aanpassen (Qualifying) kaart invoeren

Handleiding van Online Golf Systems: Tee time reserveren Inschrijven wedstrijden Profiel bekijken/aanpassen (Qualifying) kaart invoeren Handleiding van Online Golf Systems: Tee time reserveren Inschrijven wedstrijden Profiel bekijken/aanpassen (Qualifying) kaart invoeren 1 Inleiding Eind 2012 heeft Golfbaan Stippelberg het besluit genomen

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Datum Ziedewij 3b Postbus 472 2990 AL Barendrecht T 088 3 444 777 E info@digisource.nl ABN AMRO Bank 56.32.60.858 IBAN NL69ABNA0563260858 BIC ABNANL2A K.v.K. Rotterdam

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software Inhoudsopgave Inleiding.......1 Inloggen...... 2 Menu Home..... 3 Wijzig wachtwoord.. 4 A d vertenties ( v ra a g e n aanbod)...... 5 Contacten...... 6 Referenties..... 6 Rapportages..... 7 Menu Rekening....7

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING (JULI 2015) V4.1-020-PUB

GEBRUIKERSHANDLEIDING (JULI 2015) V4.1-020-PUB GEBRUIKERSHANDLEIDING (JULI 2015) V4.1-020-PUB 1 INLEIDING Emma ondersteunt mensen met medicatie bij het tijdig innemen van de medicatie door hierover een herinnering te sturen op de smartwatch en/of smartphone.

Nadere informatie

DE GOOGLE ANALYTICS IMPLEMENTATIE

DE GOOGLE ANALYTICS IMPLEMENTATIE DE GOOGLE ANALYTICS IMPLEMENTATIE Inhoudsopgave Inleiding... 1 1.1. Maak een meetplan vóór je Google Analytics implementatie... 4 1.2. Profiel instellingen... 7 1.3. E-commerce module... 11 1.4. Doormeten

Nadere informatie

Betrokken bij het Onderwijs

Betrokken bij het Onderwijs SchoolOAS 5 administratie & BRON wijzigdatum: 1-8-2015 Betrokken bij het Onderwijs II Handleiding SchoolOAS 5 administratie & BRON Inhoudsopgave 1 Inloggen in SchoolOAS 5 1 2 Leerlingadministratie 1 2.1

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Welkom bij al Printing WebCenter

Welkom bij al Printing WebCenter Welkom bij al Printing WebCenter al Printing WebCenter is een online programma voor het beoordelen van uw proeven op een gebruiksvriendelijke manier. Wij hopen dat deze service van al Printing kan bijdragen

Nadere informatie

MijnAccountantsPortal

MijnAccountantsPortal MijnAccountantsPortal - gebruikershandleiding - 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 Publiek en indeling... 3 2 AANMELDEN BIJ MIJNACCOUNTANTSPORTAL... 4 Inloggen via Philipsen Accountants Adviseurs... 4 Rechtstreeks

Nadere informatie

[HANDLEIDING MAGENTO]

[HANDLEIDING MAGENTO] Pagina 0 Inhoudsopgave: 1. Introductie van het beheerderspaneel... 2 2. Uw catalogus opzetten... 9 3. Promoties... 43 4. Bestellingen en klanten beheren... 63 5 Beheren van door de klanten ontwikkelde

Nadere informatie

Domeinwinkel handleiding

Domeinwinkel handleiding Domeinwinkel webhosting & domeinnamen Domeinwinkel handleiding Voor al je vragen over domeinnamen, e-mail en webhosting Inhoudsopgave Welkom Domeinnaam 4 5 Domeinnaam informatie 6 - Wat is een domeinnaam?

Nadere informatie