RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:"

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: Naam prgramma +nderdeel: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Besluit tt vaststelling van de Eerste wijziging van de Inspraakverrdening 2007 Leiden. Aanleiding: Op grnd van artikel 149 en 150 van de Gemeentewet heeft de gemeenteraad in 2007 een inspraakverrdening vastgesteld, dat inspraak dr ingezetenen en belanghebbenden ten aanzien verschillende srten beleidsvrnemens brgt. In deze inspraakverrdening is gesteld dat inspraak nder andere wrdt verleend p beleidsvrnemens betreffende de vrbereiding f herziening van ruimtelijke plannen. Omdat ruimtelijke plannen niet nader is gedefinieerd in de verrdening hanteert de gemeente Leiden een brede pvatting van dit begrip, waarin in beginsel k prjectbesluiten p grnd van artikel 3.10 Wr wrden meegerekend. Onder de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht (Wab) kmt het prjectbesluit te vervallen, en wrdt deze vervangen met een srtgelijk instrument: een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan p basis van een gede ruimtelijke nderbuwing, zals mschreven in artikel 2.12, lid 1, sub a nder 3º Wab. De Wetgever heeft echter niet bedeld dat inspraak van tepassing zu meten zijn p dit nieuwe instrument, z blijkt uit het feit dat de term inspraak niet vrkmt in de wetstelichting f de Memrie van Telichting bij de Wab. Met het g p de beperkte beslistermijn van 26 weken, waarin k reeds een zienswijzeprcedure p grnd van afdeling 3.4 Awb is pgenmen, bestaat tijdsgewijs k geen mgelijkheid een inspraakprcedure te drlpen. In dat kader vraagt het begrip ruimtelijke plannen in de inspraakverrdening m een frmele uitwerking, waarin de buitenplanse afwijking p grnd van een ruimtelijke nderbuwing wrdt uitgeslten. Het del daarbij is m beleidsvrnemens waarp reeds inspraak van tepassing is k in de tekmst aan inspraak nderhevig te laten zijn. Aanpassing van de inspraakverrdening aan de Wab stelt de gemeenteraad tevens in staat de verrdening p bepaalde punten tekstueel te verduidelijken, en een aantal ude prcedures die niet meer kunnen wrden tegepast, zals vrijstelling p basis van artikel 19.1 WRO, te schrappen. De gemeente Leiden heeft geen buwplannen meer p stapel liggen die ng in aanmerking kmen vr een artikel 19 vrijstelling. Del: Het aanpassen van de vigerende inspraakverrdening aan de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht. Kader:

2 Artikel 149 en 150 Gemeentewet. Financiën: Inspraak heeft geen directe financiële gevlgen. Het veren van een inspraakprcedure als nderdeel van het beslisprces p afwijkingen van het bestemmingsplan p grnd van een ruimtelijke nderbuwing heeft tt gevlg dat de beslistermijn van 26 weken wrdt verschreden. Overschrijding van deze beslistermijn stelt de aanvrager van de mgevingsvergunning in staat zich te berepen p de Wet Dwangsm, wat een bete vr de gemeente tt gevlg kan hebben. Evaluatie: Niet van tepassing. RAADSVOORSTEL WIJZIGING BESTAANDE INSPRAAKVERORDENING RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Leiden: gelezen het vrstel van burgemeester en wethuders (raadsvrstel van 2010); gelet p artikel 149 en 150 Gemeentewet; verwegende dat 1. de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht p 1 ktber 2010 in werking treedt en een nieuw instrument vr het mgelijk maken van ruimtelijke activiteiten strijdig met het bestemmingsplan intrduceert, zals beschreven in artikel 2.12, lid 1, sub a nder 3º van de Wab; 2. een inspraakprcedure bij tepassing van het nder 1 genemde instrument niet dr de Wetgever is bedeld, en gezien de beperkte beslistermijn van 26 weken k niet mgelijk is znder dat dit een verschrijding van de beslistermijn tt gevlg heeft; 3. de huidige inspraakverrdening van de gemeente Leiden het nder 1 genemde instrument niet duidelijk uitsluit van inspraak; 4. de huidige inspraakverrdening inspraak van tepassing verklaart p een aantal ude prcedures die niet meer kunnen wrden geverd; 5. de huidige inspraakverrdening gezien hetgeen beschreven nder 3 en 4 dient te wrden aangepast aan de huidige en tekmstige wetgeving en praktijken. BESLUIT vast te stellen de navlgende Eerste wijziging van de Inspraakverrdening van de gemeente Leiden, luidende:

3 Artikel I Wijziging verrdening De Inspraakverrdening van de gemeente Leiden wrdt als vlgt gewijzigd: Artikel 2 kmt als vlgt te luiden: Artikel 2 Tepassingsbereik inspraakverrdening 1. Inspraak wrdt in elk geval verleend p beleidsvrnemens betreffende: a. de vrbereiding f herziening van ruimtelijke plannen; b. de subsidiebrief; c. verkeers- en verversplannen; d. het gemeentelijk milieubeleidsplan; e. de welzijnsvrzieningen; f. beleidsvrnemens anders dan de vrmelde, waarbij het redelijkerwijze te verwachten is dat velen zich daarbij betrkken velen. Vrts wrdt ten aanzien van een beleidsvrnemen waarp reeds inspraak is verleend, pnieuw inspraak verleend, indien er een termijn van tenminste drie jaar is verstreken tussen de aflp van de inspraaktermijn en de definitieve vaststelling van het beleidsvrnemen, tenzij aannemelijk is dat de reeds ingebrachte inspraakreacties ng als actueel kunnen wrden beschuwd. 2. Nadat het bevegd gezag heeft beslten het beleidsvrnemen vrij te geven vr inspraak, brengen zij het beleidsvrnemen ter kennis van de raadscmmissie tt welk taakveld het beleidsvrnemen behrt. 3. In afwijking van hetgeen in het eerste lid is bepaald wrdt geen inspraak verleend a. indien inspraak bij f krachtens de wet is uitgeslten; b. indien sprake is van beleidsvrnemens p basis van de reguliere f uitgebreide prcedure als bedeld in de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht; c. indien sprake is van uitvering van regelingen van hgere verheden waarbij van enige beleidsvrijheid geen sprake is; d. ten aanzien van ndergeschikte herzieningen van een eerder vastgesteld beleidsvrnemen; e. ten aanzien van een beleidsvrnemen dat rechtstreeks vrtvleit uit een beleidsvrnemen waarver reeds inspraak heeft plaatsgehad en dat tijdens deze inspraak redelijkerwijs te vrzien was; f. indien in een eerder stadium reeds inspraak p het beleidsvrnemen is verleend, tenzij de afwijking naar aard en mvang in een later stadium ten pzichte van vrnemd beleidsvrnemen zdanig zijn dat een geheel ander beleidsvrnemen is ntstaan; g. ten aanzien van de begrting en de hgte van belastingen en tarieven; h. ten aanzien van een beleidsvrnemen dat uitsluitend f hfdzakelijk betrekking heeft p interne f rganisatrische aangelegenheden van de gemeente. Op het besluit daarte van het bevegd gezag is het bepaalde in artikel 6, eerste lid van vereenkmstige tepassing. Het besluit maakt melding van de mgelijkheid m p grnd van artikel 13 van de Inspraakverrdening een klacht in te dienen. Artikel 6, tweede lid kmt als vlgt te luiden:

4 Artikel 6 Bekendmaking 2. De beleidsvrnemens wrden m cmmentaar geznden aan daarvr in aanmerking kmende persnen en instanties. De beleidsvrnemens wrden vrts gedurende de in artikel 7, eerste en tweede lid, bedelde termijn ter inzage gelegd in het Stadhuis (gevestigd te Stadhuisplein 1, Leiden) en het Stadsbuwhuis (gevestigd te Langegracht 72, Leiden). Burgemeester en wethuders zijn bevegd een alternatieve lcatie aan te wijzen in geval een der genemde lcaties al dan niet tijdelijk ntegankelijk is. Artikel 7, tweede lid kmt als vlgt te luiden: Artikel 7 Termijnen 2. Indien de peride van de kerstvakantie en de zmervakantie, zals die gelden vr het basisnderwijs, vallen geheel f gedeeltelijk vallen binnen de in het eerste lid genemde termijn, wrdt de termijn verlengd met het aantal dagen dat in die peride valt met een maximum van twee weken. Artikel II Inwerkingtreding Deze eerste wijziging van de Inspraakverrdening van de gemeente Leiden treedt in werking p de dag dat de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht in werking treedt. Artikel III Citeertitel Deze verrdening wrdt aangehaald als de Eerste wijziging van de Inspraakverrdening van de gemeente Leiden Gedaan in de penbare raadsvergadering van 2 december 2010, de Griffier, de Vrzitter, Dit vrstel is p 2 december 2010 ngewijzigd vastgesteld.

5 BIJLAGE 1 GEWIJZIGDE INSPRAAKVERORDENING INSPRAAKVERORDENING HOOFDSTUK I BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities 1. Vr de tepassing van deze verrdening wrdt verstaan nder: a. inspraak: een dr f namens burgemeester en wethuders gerganiseerde gelegenheid waarbij het mgelijk wrdt gemaakt meningen mtrent gemeentelijke beleidsvrnemens kenbaar te maken en daarver met het gemeentebestuur van gedachten te wisselen; b. inspraakprcedure: de wijze waarp de nder a. bedelde inspraak ingevlge het bij f krachtens deze verrdening bepaalde gestalte wrdt gegeven; 2. Indien en vr zver de vrbereiding van de besluitvrming de verantwrdelijkheid is van een ander gemeentelijk rgaan, wrdt in deze verrdening dat rgaan in de plaats van burgemeester en wethuders gelezen. HOOFDSTUK II INSPRAAK ALGEMEEN Artikel 2 Tepassingsbereik inspraakverrdening 1. Inspraak wrdt in elk geval verleend p beleidsvrnemens betreffende: a. de vrbereiding f herziening van ruimtelijke plannen, b. de subsidiebrief; c. verkeers- en verversplannen; d. het gemeentelijk milieubeleidsplan; e. de welzijnsvrzieningen; f. beleidsvrnemens anders dan de vrmelde, waarbij het redelijkerwijze te verwachten is dat velen zich daarbij betrkken velen. Vrts wrdt ten aanzien van een beleidsvrnemen waarp reeds inspraak is verleend, pnieuw inspraak verleend, indien er een termijn van tenminste drie jaar is verstreken tussen de gegeven inspraak ver het beleidsvrnemen en de definitieve vaststelling van dat beleidsvrnemen, tenzij aannemelijk is dat de reeds ingebrachte inspraakreacties ng als actueel kunnen wrden beschuwd. 2. Nadat het bevegd gezag heeft beslten het beleidsvrnemen vrij te geven vr inspraak, brengen zij het beleidsvrnemen ter kennis van de raadscmmissie tt welk taakveld het beleidsvrnemen behrt. 3. In afwijking van hetgeen in het eerste lid is bepaald wrdt geen inspraak verleend a. indien inspraak bij f krachtens de wet is uitgeslten; b. indien sprake is van beleidsvrnemens p basis van de reguliere f uitgebreide prcedure als bedeld in de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht;

6 c. indien sprake is van uitvering van regelingen van hgere verheden waarbij van enige beleidsvrijheid geen sprake is; d. ten aanzien van ndergeschikte herzieningen van een eerder vastgesteld beleidsvrnemen; e. ten aanzien van een beleidsvrnemen dat rechtstreeks vrtvleit uit een beleidsvrnemen waarver reeds inspraak heeft plaats gehad; f. indien in een eerder stadium reeds inspraak p het beleidsvrnemen is verleend, tenzij de afwijkingen naar aard en mvang in een later stadium ten pzichte van vrnemd beleidsvrnemen zdanig zijn dat een geheel ander plan is ntstaan; g. ten aanzien van de begrting en de hgte van belastingen en tarieven; h. ten aanzien van een beleidsvrnemen dat uitsluitend f hfdzakelijk betrekking heeft p interne f rganisatrische aangelegenheden van de gemeente; Op het besluit daarte van burgemeester en wethuders is het bepaalde in artikel 6, eerste lid, van vereenkmstige tepassing. Het besluit maakt melding van de mgelijkheid m ex artikel 13 van de Inspraakverrdening een klacht in te dienen. Artikel 3 Subject van inspraak 1. Burgemeester en wethuders verlenen inspraak aan ingezetenen en belanghebbenden. 2. De in lid 1 bedelde natuurlijke en rechtspersnen kunnen individueel f dr middel van een grepering aan de inspraak deelnemen. 3. Deelnemers aan inspraakactiviteiten kunnen zich p een dr hen te bepalen wijze laten begeleiden. Zij kunnen zich den vertegenwrdigen, waarte een machtiging is vereist. 4. Indien inspraak wrdt verleend ver een beleidsvrnemen waarvan redelijkerwijs te verwachten valt, dat veel nietnederlandstaligen zich daarbij in het bijznder betrkken velen, wrdt daarmee bij het verlenen van inspraak rekening gehuden. Artikel 4 Vereisten inspraak Inspraak dient aan de vlgende vereisten te vlden: a. inspraak vindt plaats aan de hand van een inspraakprcedure; b. inspraak vangt aan in een z vreg mgelijk stadium van de besluitvrming; c. de verschillende beleidsmgelijkheden en de cnsequenties daarvan wrden duidelijk aangegeven; d. van gemeentewege wrdt die infrmatie verschaft, die ndig met wrden geacht vr het vrmen van een rdeel ver hetgeen tijdens de inspraak aan de rde is; e. de besluitvrming ver hetgeen ter inspraak staat vindt pas plaats nadat het beslissingsbevegde rgaan kennis heeft genmen van de resultaten van de inspraak.

7 HOOFDSTUK III INSPRAAKPROCEDURE Artikel 5 Inspraakprcedure 1. Vrafgaand aan de inspraak stellen burgemeester en wethuders een inspraakprcedure vast, hetzij dr de prcedure als bedeld in artikel 6 tt en met 10 van tepassing te verklaren, hetzij dr een adhcinspraakprcedure vast te stellen. 2. Een adhcinspraakprcedure mvat tenminste een regeling inzake de vrm, de pzet en de fasering van de inspraakactiviteiten. Artikel 6 Bekendmaking 1. Burgemeester en wethuders maken de beleidsvrnemens waarp inspraak wrdt verleend publiekelijk bekend p de in de gemeente gebruikelijke wijze, waarbij tevens wrdt aangegeven waar en eventueel tegen welke vergeding het vrgenmen besluit met daarbij behrende stukken kan wrden afgehaald en waar dit kan wrden ingezien en p welke tijdstippen. 2. De beleidsvrnemens wrden m cmmentaar geznden aan daarvr in aanmerking kmende persnen en instanties. De beleidsvrnemens wrden vrts gedurende de in artikel 7, eerste en tweede lid, bedelde termijn ter inzage gelegd in het Stadhuis (gevestigd te Stadhuisplein 1, Leiden) en het Stadsbuwhuis (gevestigd te Langegracht 72, Leiden). Burgemeester en wethuders zijn bevegd een alternatieve lcatie aan te wijzen in geval een der genemde lcaties al dan niet tijdelijk ntegankelijk is. 3. Artikel 10 van de Wet penbaarheid van bestuur is van vereenkmstige tepassing. Indien p grnd daarvan bepaalde stukken niet ter inzage wrden gelegd, wrdt daarvan mededeling gedaan. 4. De bekendmaking mvat tevens de te vlgen inspraakprcedure. Artikel 7 Termijnen 1. Gedurende zes weken na verzending c.q. publicatie van het vrgenmen besluit wrdt gelegenheid gebden tt het indienen van schriftelijk cmmentaar. 2. Indien de peride van de kerstvakantie en de zmervakantie, zals die gelden vr het basisnderwijs vallen binnen de in het eerste lid genemde termijn, wrdt de termijn verlengd met het aantal dagen dat in die peride valt met een maximum van twee weken. 3. De ntvangst van inspraakreacties wrdt schriftelijk aan de insprekers bevestigd. Artikel 8 Inspraakbijeenkmsten

8 1. Indien in de inspraakprcedure is vrzien in één f meerdere inspraakbijeenkmsten wrden die inspraakbijeenkmsten niet eerder dan twee weken na publicatie van het vrgenmen besluit gerganiseerd. In die bijeenkmsten wrdt dr f namens burgemeester en wethuders mndeling de ndige telichting verstrekt en kunnen cmmentaren mndeling kenbaar wrden gemaakt. 2. De inspraakbijeenkmsten wrden gehuden p een tijdstip en een plaats die vr ptentiële insprekers gunstig lijken. Artikel 9 Verslaglegging inspraakbijeenkmsten 1. Burgemeester en wethuders dragen zrg vr schriftelijke verslaglegging van de inspraakbijeenkmsten. 2. Het verslag wrdt z spedig mgelijk dch uiterlijk binnen twee weken tegeznden aan de insprekers. 3. Insprekers kunnen nadere pmerkingen ver het verslag gedurende een week na verzending indienen. Deze pmerkingen wrden aan het verslag tegevegd, waarmee het is vastgesteld. 4. Het bepaalde in artikel 6, vierde lid, is van vereenkmstige tepassing. Artikel 10. Verantwrding 1. Het eventueel bijgestelde beleidsvrnemen wrdt tezamen met de schriftelijke ingekmen reacties, het vastgestelde verslag van de inspraakbijeenkmst(en) en een dcument waarin een verantwrding wrdt gegeven van de wijze waarp met de ingekmen reacties, respectievelijk de gemaakte pmerkingen is gehandeld, dr burgemeester en wethuders vastgelegd in een eindrapprtage, met dien verstande dat zulks z spedig mgelijk plaatsvindt dch uiterlijk binnen 6 maanden na aflp van de inspraaktermijn. Burgemeester en Wethuders kunnen eenmaal schriftelijk en gemtiveerd besluiten deze termijn met 6 maanden verlengen. Dit besluit wrdt ter kennis van de raad gebracht. 2. Degenen die een schriftelijke reactie hebben ingeznden dan wel aanwezig waren bij een inspraakbijeenkmst wrdt een afschrift van deze stukken tegeznden f wrden geïnfrmeerd ver de tijd en plaats waar deze stukken ter inzage liggen. Bij die gelegenheid wrden betrkkenen tevens geïnfrmeerd ver de nader te vlgen prcedure, z mgelijk inclusief het tijdpad alsmede ver de mgelijkheid m ex artikel 13 van de Inspraakverrdening een klacht ver de inspraakprcedure in te dienen bij burgemeester en wethuders. 3. Degenen die aan de inspraak hebben deelgenmen wrden geïnfrmeerd ver het uiteindelijke besluit. Artikel 11 Afwijken van inspraakprcedures

9 In spedeisende gevallen kunnen burgemeester en wethuders direct tt tussentijdse afwijking van de inspraakprcedure vergaan. De afwijking wrdt, met vermelding van de redenen die hierte hebben geleid, terstnd publiekelijk bekend gemaakt. Artikel 12 Overleg met belanghebbenden 1. Indien een vrgenmen besluit f maatregel dan wel de wijze van uitvering van een besluit f maatregel van belang is vr een beperkt aantal persnen, stellen burgemeester en wethuders spedeisende gevallen uitgeznderd belanghebbenden in de gelegenheid zich daarver uit te spreken 2. Dr f namens burgemeester en wethuders wrden belanghebbenden tijdig p de hgte gesteld van een vrnemen f een wijze van uitvering als bedeld in het eerste lid en wrdt die infrmatie verstrekt die ndig met wrden geacht vr het vrmen van een rdeel daarver. 3. Indien de infrmatie tevens vrziet in een infrmatieve bijeenkmst, dragen burgemeester en wethuders zrg vr een schriftelijke vastlegging daarvan. 4. Dr f namens burgemeester en wethuders wrden degenen die van de in het eerste lid bedelde gelegenheid gebruik hebben gemaakt, schriftelijk en gemtiveerd medegedeeld in heverre met de ingekmen reacties rekening is gehuden. Hierbij wrdt gewezen p de mgelijkheid m ver de gevlgde prcedure een klacht in te dienen vlgens artikel 13 van deze prcedure en wrdt z ndig de verdere prcedure aangegeven. HOOFDSTUK IV KLACHTRECHT Artikel 13 Klachtrecht 1. Ingezetenen en belanghebbenden kunnen bij burgemeester en wethuders schriftelijk klachten indienen mtrent de uitvering van de verrdening. 2. Op de behandeling van deze klachten is hfdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en het Klachtreglement van tepassing. 3. Burgemeester en wethuders brengen de beslissing mtrent het klaagschrift terstnd ter kennis van de klager. 4. Indien sprake is van een klacht mtrent een lpende inspraakprcedure kunnen burgemeester en wethuders besluiten dat de inspraakprcedure wrdt geschrst ttdat p het klaagschrift is beslist. 5. Indien sprake is van een klacht mtrent een afgernde inspraakprcedure kunnen burgemeester en wethuders besluiten dat de besluitvrming ver c.q. uitvering van de beleidsvrnemens die in de inspraak zijn gebracht, wrdt geschrst ttdat p het klaagschrift is beslist.

10 HOOFDSTUK V SLOTBEPALING Artikel 14 Inwerkingtreding en citeertitel 1. Deze verrdening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking. 2. Zij kan wrden aangehaald als "Inspraakverrdening.

11 TECHNISCHE INFORMATIE Opsteller: T. Barkhuis Organisatienderdeel: Realisatie / Ruimtelijke rdening en nderwijshuisvesting (ORO) Telefn: t.barkhuis@leiden.nl Verantwrdelijk prtefeuillehuder: P. van Wensel Cmmunicatie:

12 ADVIES PRESIDIUM Del: Behandelingsvrstel: Opmerkingen/aandachtspunten:

13 B&W.nr , d.d. 31 augustus 2010 B&W-Aanbiedingsfrmulier Onderwerp Aanpassing Inspraakverrdening aan Wab BESLUITEN 1. De raad vr te stellen: a. in te stemmen met een wijziging van de gemeentelijke Inspraakverrdening, zdat deze verrdening in vereenstemming wrdt gebracht met de Wet algemene bepalingen mgevingsrecht, en de Wab-prcedures gezien de beperkte beslistermijnen niet nderhavig zijn aan inspraak. Samenvatting De inwerkingtreding van de Wab heeft gevlgen vr de manier waarp vergunningen wrden verleend dr de gemeente. Het del van de Wab is de beslistermijnen te verkrten en het aantal verschillende bendigde vergunningen vr ruimtelijke prjecten terug te brengen tt één: de mgevingsvergunning. Om als gemeente k daadwerkelijk daadkrachtig en snel tepassing te kunnen geven aan het nieuwe vergunningensysteem is een gede inrichting van prcessen en bevegdheden ndzakelijk. Daarm wrdt aan de raad vrgesteld de Inspraakverrdening aan te passen aan de Wab. Daar waar de Wab dr strakke vrgeschreven termijnen, geen gelegenheid biedt vr inspraak, wrdt vrgesteld in de Inspraakverrdening af te zien van inspraak. De Wab en de vrgestelde maatregelen passen bij het prgramma Minder en Beter, dat streeft naar minder regelgeving, en een betere gemeentelijke dienstverlening.

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen Raadsvrstel AGENDAPUNT: 6 VERGADERDATUM: 16 FEBRUARI 2012 Onderwerp Datum cllegebesluit Subsidieverrdening islatiemaatregelen bestaande eigen wningen Cmmissie Vlkshuisvesting, Datum vergadering 08-02-2012

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

Artikel 75. Plaatsing openbare school op plan

Artikel 75. Plaatsing openbare school op plan Wet p het primair nderwijs (tekst geldend p 4 mei 2012) Afdeling 2 aanvang van de bekstiging Artikel 74. Plan van nieuwe schlen 1. De bekstiging van een penbare en een bijzndere schl kan slechts een aanvang

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Nadere regels subsidies Aanjaag Onderwijs en Arbeidsmarkt Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Almere; gelet p titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADE

AANVRAAGFORMULIER PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADE AANVRAAGFORMULIER PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADE Aanvraagfrmulier behrende bij de Prcedureverrdening planschade Deurne 2008 De Wet ruimtelijke rdening (Wr) geeft in afdeling 6.1 aan dat een belanghebbende

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad Vrstel aan de Gemeenteraad 13-04-2012 DSO/2012/2302451svdz Onderwerp Regiplan Windenergie en Beleidsvisie tijdelijke windenergie Almere Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Prtefeuillehuder H.

Nadere informatie

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 AAN VAN : Cllege / Cmmissie / Raad : J.C.A. (Jsé) Peerlings, team Financiën / Belastingen DATUM : 12 februari 2016 ONDERWERP : Vergelijk mdelverrdening art 213 Gemeentewet

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 200 /

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 200 / PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 200 / Officiële naam regeling: Beleidsregels ntheffingen tijdelijk en uitznderlijk gebruik luchtvaart prvincie Limburg Citeertitel: idem Beslten dr: Gedeputeerde Staten p 15-12-2009

Nadere informatie

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling https://dckinga.magister.net/accunt#/inlggen Stichting Inspecteur Belensschl Schiermnnikg Klkkenluidersregeling 1 Regeling inzake het mgaan met een vermeden van een misstand binnen de Inspecteur Belensschl

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Verrdening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sciale Zaken 1 Tekst van de regeling Artikel 1 Definities A. Maatschappelijke ndersteuning: ndersteuning zals bedeld in de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE

AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE Gegevens gemeente Registratienummer: Datum ntvangst: Indienen bij afdeling: Dienstverlening Verzendadres gemeente Bunnik Pstbus 5, 3980 CA Bunnik Singelpark 1, 3984 NC Odijk AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

Reglement voor de Opleidingscommissie

Reglement voor de Opleidingscommissie Reglement vr de Opleidingscmmissie Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In dit reglement wrdt verstaan nder: a. wet: de Wet p het hger nderwijs en wetenschappelijk nderzek; b. universiteit: de Prtestantse Thelgische

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Rivas

Klokkenluidersregeling Rivas Klkkenluidersregeling Rivas 1 Inhudspgave Del Delgrep Definities en mschrijvingen Nrmelement(en) JCI Beschrijving beleid Artikel 1: Definities Artikel 2: Infrmatie, advies en ndersteuning vr de werknemer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Veiligheid. Gebied en wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann

Raadsvoorstel. Veiligheid. Gebied en wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann Titel Drank en hrecaverrdening Ostzaan 2014 Gemeentehuis Bezekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Ostzaan Pstadres Pstbus 20, 1530 AA Wrmer Telefn 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E mail antwrd@ver gemeenten.nl Internet

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is.

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is. Regels vr Bdemenergiesystemen: Regels vr Bdemenergiesystemen zijn pgenmen in het Wijzigingsbesluit Bdemenergiesystemen (Wbbe). In nderstaande mem een verzicht van de meest relevante artikelen vr het ntwerpen,

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie var\ Infrastructuur en Milieu

Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie var\ Infrastructuur en Milieu [DATUM, ^TVANGST_. /ADVOOOR_Lf!:^ -! itkn/, \ Inspectie Leefmgeving en Transprt Ministerie var\ Infrastructuur en Milieu > Returadres Pstbus 16191 2500 BD Den Haag Het cllege van burgemeester en wethuders

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011; I 00007777 besluit van de gemeenteraad vrstelnummer 723668 nderwerp Teslagenverrdening Wet werk en bijstand Guda 2012 de raad van de gemeente guda 29 nvember 2011 Gezien het vrstel van burgemeester en

Nadere informatie

hemelwater private terreinen Mook en Middelaar 201 7

hemelwater private terreinen Mook en Middelaar 201 7 Deelsubsidieverrdening stimuleringsregeling afkppelen hemelwater private terreinen Mk en Middelaar 201 7 De gemeenteraad van de gemeente Mk en Middelaar, Overwegende dat het van belang is te stimuleren

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010 Bijlagen A plan van aanpak 2009-2010 B C D adviesbevegdheden CCR samenwerkingsvereenkmst CCR-RvB jaarcyclus E begrting-uitgaven 2010 F schema adviesaanvragen 2010 Bijlage A: CCR plan van aanpak 2009-2010

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Privacy -reglement

Privacy -reglement Dit reglement is gebaseerd p de Wet Bescherming Persnsgegevens (augustus 2001), die de Wet persnsregistratie vervangt. 1. Begripsbepalingen 1. Persnsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid.

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid. HW Wnen acht het van belang dat medewerkers, de directie én de Raad van Cmmissarissen p adequate en veilige wijze melding kunnen maken van (eventuele vermedens van) misstanden binnen HW Wnen. Daarm is

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING TIJDELIJKE VERHUUR OP GROND VAN LEEGSTANDWET

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING TIJDELIJKE VERHUUR OP GROND VAN LEEGSTANDWET AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING TIJDELIJKE VERHUUR OP GROND VAN LEEGSTANDWET Met dit frmulier kunt u een vergunning tt tijdelijke verhuur van leegstaande wnruimte aanvragen. Lees vr u dit frmulier invult

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente lingewaard

Aan de raad van de gemeente lingewaard Aan de raad van de gemeente lingewaard Onderwerp Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Exp-Gelderland 1. Samenvatting Dr Exp Hlding b.v. is p 11 nvember 2011 een (cncept) aanvraag vr een mgevingsvergunning

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt: RAAMOVEREENKOMST INCL. BIJLAGEN: JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR DE GEMEENTE EDE DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Ede, gevestigd aan Bergstraat 4 te 6711 DD Ede, rechtsgeldig vertegenwrdigd dr haar burgemeester,

Nadere informatie

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK Klachtenregeling Bureau Blei - Valeriaan 8-2631 SP Ntdrp - 015-8891964 - www.bureaublei.nl - inf@bureaublei.nl - KvK 55250955 1 Inhud 1. Intrductie... 3 2. Uitgangspunten... 4 3. Begripsmschrijvingen...

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 15 maart 2016,

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 15 maart 2016, Het cllege van burgemeester en wethuders, in zijn vergadering van 15 maart 2016, gelet p artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en artikel(en) 5 tt en met 12 van Bek 5 van het Burgerlijk Wetbek en 160,

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE Evaluatiedatum : 10-06-2018 Bestemd vr: Iedereen Dcumentbeheerder: Secretariaat Versie:1 Privacyreglement SBO Bernisse De Wet bescherming persnsgegevens (WBP) is p 1 september

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015 CVDR Officiële uitgave van Guda. Nr. CVDR348970_1 13 maart 2018 RegelingPGBjeugdhulp Guda 2015 Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Guda; gelezen het vrstel van 5 nvember 2014; Gelet

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV

ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV 1 ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV I. ALGEMENE GEDEELTE Artikel 1 Definities In deze Algemene Verkp-, Leverings-, en Aannemingsvrwaarden wrdt verstaan nder: 123dubbelglas : 123dubbelglas bv, Niclaas

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Ulla Wlters-Prnk handelend nder Verlies en Ruw Kind en Jngere, Kvk nummer: 67578896, te Gruttstraat

Nadere informatie

Participatie van het Publiek

Participatie van het Publiek Participatie van het Publiek KU Leuven Prf. Dr. Frankie Schram Frankie.schram@sc.kuleuven.be Ideeën Cmmissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprjecten (Cmmissie Sauwens) Te ruime inspraak-

Nadere informatie

Inwerkingtreding Het aanwijzingsbesluit wordt van kracht met ingang van de dag na die van deze bekendmaking.

Inwerkingtreding Het aanwijzingsbesluit wordt van kracht met ingang van de dag na die van deze bekendmaking. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Breda Nr. 124537 13 juni 2018 Besluit van het cllege van burgemeester en wethuders en de burgemeester van de gemeente Breda hudende regels mtrent het Besluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bestuur. Beleid en regie C. Garcia E. Taams. schuldhulpverlening

Raadsvoorstel. Bestuur. Beleid en regie C. Garcia E. Taams. schuldhulpverlening Titel Beleidsplan schulddienstverlening 2012-2015 Nummer 12/57 Datum 9 augustus 2012 Prgramma Fase Onderwerp Bestuur schuldhulpverlening Gemeentehuis BezekadresKerkbuurt 4, 1511 BD Ostzaan PstadresPstbus

Nadere informatie

Handelend in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Handelend in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Beleidsregel van de Staatssecretaris van Ecnmische Zaken van 24 maart 2016, nr. WJZ/15136568, hudende kanalisatie van individuele diergeneesmiddelen 2016 De Staatssecretaris van Ecnmische Zaken, Handelend

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

PARTIJEN. Achtergrond

PARTIJEN. Achtergrond PARTIJEN Het Cllege van de Onafhankelijke Pst- en Telecmmunicatieautriteit, vertegenwrdigd dr de vrzitter mr. C.A. Fnteijn, verder te nemen: OPTA; en De Minister van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant Cnvenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ntelaatbaar gedrag van externe accuntants, accuntantsrganisaties en (mede)beleidsbepalers tussen de Belastingdienst en de Stichting Autriteit Financiële

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Herstel

Privacyreglement Praktijk Herstel Praktijk Herstel Stevensweg 83 3319 AJ Drdrecht Privacyreglement Praktijk Herstel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverleners, Elly van den Berg-IJmker en The van den Berg

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties >Returadres Pstbus 20010 2500 EA Den Haag AANGETEKEND / REGISTERED De heer R. Zenger Nachtwachtlaan 114 1058 ED Amsterdam Onderdeel Inlichtingen

Nadere informatie

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf 1. Definities In deze algemene v++rwaarden w+rdt verstaan +nder: Opdrachtnemer: het schildersbedrijf Opdrachtgever: Degene met wie +pdrachtnemer

Nadere informatie

Regeling klachten- en geschillencommissie

Regeling klachten- en geschillencommissie Regeling klachten- en geschillencmmissie Pagina 2 van 6 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze klachten- en geschillenregeling wrdt verstaan nder: klacht: een schriftelijk ingediende klacht bij de klachten-

Nadere informatie

A Fi.ier.!~ uw brief: 3 februari 2011 ons kenmerk: datum: 21 maart 2011 bijlage: uw kenmerk: doorkiesnr:

A Fi.ier.!~ uw brief: 3 februari 2011 ons kenmerk: datum: 21 maart 2011 bijlage: uw kenmerk: doorkiesnr: uw brief: 3 februari 2011 ns kenmerk: 11.15058 datum: 21 maart 2011 bijlage: uw kenmerk: drkiesnr: 0166-668354 nderwerp: beslissing p aanvraag mgevingsvergunning. verzenddatum: '2 2 MAART 2011 Geachte

Nadere informatie

Wet van 1 mei 1981, houdende regelen met betrekking tot het afbreken van zwangerschap

Wet van 1 mei 1981, houdende regelen met betrekking tot het afbreken van zwangerschap Wet van 1 mei 1981, hudende regelen met betrekking tt het afbreken van zwangerschap Artikel 1 1.Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrdt verstaan nder: Onze Minister: Onze Minister

Nadere informatie

VERWERKERSOVEREENKOMST

VERWERKERSOVEREENKOMST 1. Algemeen In deze verwerkersvereenkmst wrdt verstaan nder: 1.1 Algemene vrwaarden: de Algemene vrwaarden van Verwerker, die nverkrt van tepassing zijn p iedere afspraak tussen Verwerker en Verantwrdelijke

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Reglement voor Klachtenbehandeling

Reglement voor Klachtenbehandeling Reglement vr Klachtenbehandeling 1. Algemeen 1.1. Dit Reglement vr Klachtenbehandeling, verder te nemen het Reglement, is in vereenstemming met art. 1.7 sub d en artikel 7.2 van de Statuten als vastgesteld

Nadere informatie

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet Financiële verrdening ex artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Hendrik-Id-Ambacht besluit, gelet p artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: de verrdening p de uitgangspunten vr het financieel

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

Privacy Statement Studenten

Privacy Statement Studenten Privacy Statement Studenten Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar studenten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene Verrdening

Nadere informatie

Gemeente Haarlemmermeer J.N. Jonker Raadhuisplein TZ HOOFDDORP

Gemeente Haarlemmermeer J.N. Jonker Raadhuisplein TZ HOOFDDORP Burgemeester en wethuders van de gemeente Haarlemmermeer gelezen de p 20 nvember 2012 ntvangen aanvraag van Gemeente Haarlemmermeer J.N. Jnker Raadhuisplein 1 2132TZ HOOFDDORP Omgevingsvergunning vr een

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Vrstel aan de raad Nummer: A15-03705 Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefn: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Punt 8 van de agenda vr de vergadering van 10 februari 2015. Onderwerp: Gedragscde

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities Algemene Vrwaarden Dit zijn de Algemene Vrwaarden van Fiets Clinics Nederland, gevestigd: Waalbandijk 20, 6541AJ Nijmegen. Op alle prducten van Fiets Clinics Nederland zijn deze Algemene Vrwaarden van

Nadere informatie

Aanvullingen op handboek Veiligheidsladder (VL) ten behoeve van pilot

Aanvullingen op handboek Veiligheidsladder (VL) ten behoeve van pilot CvD Veiligheidsladder NEN Datum 2016-11-25 Dcumentnummer 2016-004 Betreft Aanvullingen t.b.v. Pilt Datum vastgesteld 2016-12-05 Implementatie Publicatie p website Beslissing Aanvullingen p handbek Veiligheidsladder

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Jos Erkens fotografie / Fightview

Algemene voorwaarden Jos Erkens fotografie / Fightview Algemene vrwaarden Js Erkens ftgrafie / Fightview In deze Algemene Vrwaarden wrdt verstaan nder: Aw: Auteurswet 1912 Ftgrafisch werk: ftgrafische werken zals bedeld in artikel 10 lid 1 sub 9 Aw, dan wel

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedeld in de de-minimis verrdening (PbEU 2006, L 379). Aanbevlen wrdt m vr het invullen van deze verklaring

Nadere informatie

Memo coördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Proo

Memo coördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Proo Mem cördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Pr Waar gaat het m? De vergang van het huidige externe tezicht p Stichting Pr naar de inrichting van intern tezicht leidt tt verschuiving van een aantal

Nadere informatie

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept -

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept - Federatiestatuut Walburggrep -cncept - Federatiestatuut pagina 1/12 Inhud 1 Overwegingen 3 2 Naam en delstelling van de federatie 4 2.1 Naam 4 2.2 Delstelling 4 3 Bestuur 5 3.1 Federatiebestuur, beneming

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST Bergpwaarts / VASTSTELLIGSOVEREEKOMST PARTIJE: I. WOIGBOUWVEREIGIG BERGOPWAARTS, een vereniging met vlledige rechtsbevegdheid, statutair gevestigd te Deurne, te deze ingevlge de statuten rechtsgeldig vertegenwrdigd

Nadere informatie

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt Samenwerking bij en Afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de hand van

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN De ndergetekenden, 1. Stichting Lindenhf te Schiedam, vr deze de heer L. Kppejan, zijnde ude werkgever 2. Stichting Bureau Jeugdzrg Stadsregi Rtterdam, vr deze de heer

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. De heer A.S. Timmerman Postbus ZG Schiphol. Betreft: Omgevingsvergunning

Schiphol Nederland B.V. De heer A.S. Timmerman Postbus ZG Schiphol. Betreft: Omgevingsvergunning Bezekadres Ebbehut 31 1507 EA Zaandam Schiphl Nederland B.V. De heer A.S. Timmerman Pstbus 7501 1118 ZG Schiphl Pstbus 209 1500 EE Zaandam www.dnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning Datum aanvraag: 2 mei

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre van 2 november 2009;

gezien het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre van 2 november 2009; Raadsbesluit Agendapunt : 20 Titel : Verrdening p de Gebiedscmmissie De raad van de gemeente Ost Gelre; gezien het vrstel van het cllege van de gemeente Ost Gelre van 2 nvember 2009; gelet p artikel 84

Nadere informatie

Voorzitter en griffier.

Voorzitter en griffier. Tijdens de afgelpen jaren zijn er dr het presidium vrstellen gedaan m te kmen tt aanpassingen in het reglement van rde van de raadscmmissies en k in het reglement van rde vr vergaderingen en andere werkzaamheden

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania JU R ~ E ~ l:'ij~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1455111 Datum: 16 ktber 2018 Dmein/ Team: RUID / ONTW Prtefeuillehuder: Dhr. T. Krese Behandeld dr: P. Hania Onderwerp: Aanpassing

Nadere informatie

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0 Richtlijnen functineringsgesprek evangelist Versie 1.0 Datum: mei 2015 1. Inleiding In deze brchure krijgt u een praktische handreiking met betrekking tt het huden van een functineringsgesprek met een

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit ONTWERPBESLUIT Datum : Ons kenmerk : 2013.0. Zaaknummer : 130201236 Cntactpersn : mw. J. Elbrecht Telefnnummer : (026) 377 31 39 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethuders hebben p 18 februari 2013

Nadere informatie

Werkwijze uitspraken en de RO Standaarden. 1 Aanleiding. 2 Leeswijzer

Werkwijze uitspraken en de RO Standaarden. 1 Aanleiding. 2 Leeswijzer Werkwijze uitspraken en de RO Standaarden Onderwerp Verwerken van rechterlijke uitspraken Aan Gebruikers RO Standaarden Van Genvum, beheerder RO Standaarden Datum 24 ktber 2013 Status Publiek 1 Aanleiding

Nadere informatie

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010 Belgiëlei 182 Tel: 03/239 34 30 inf@03beheer.be Beste mede-eigenaar, Nieuwe wet p de mede-eigendm - 2010 Zals u wellicht reeds vernmen heeft is sinds krt een nieuwe wet p de mede-eigendm van kracht. Ze

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Vergadering: 10 januari 2011

Aan de gemeenteraad Vergadering: 10 januari 2011 Aan de gemeenteraad Vergadering: 10 januari 2011 Nummer: 8A Tubbergen, 22 december 2011 Onderwerp: Afwijzen verzek bestemmingsplanherziening Autbedrijf Krezen, Reutummerweg 35 Tubbergen. Samenvatting raadsvrstel:

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Tekst van de regeling

Tekst van de regeling Tekst van de regeling De raad van de gemeente Hgeveen, gelezen het vrstel van het cllege, gelet p de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de vlgende verrdening: Verrdening activiteitenfnds

Nadere informatie