Protocol Geheimhouding BRIANT COLLEGE VMBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Geheimhouding BRIANT COLLEGE 2013-2014 VMBO"

Transcriptie

1 Prtcl Geheimhuding BRIANT COLLEGE VMBO Basisberepsgerichte leerweg (BB) Kaderberepsgerichte leerweg (KB) Theretische leerweg (TL)

2 Prtcl geheimhuding bij papieren centrale examens De geheimhuding bij papieren centrale examens p een vast tijdstip is frmeel strak geregeld en k praktisch ged uitverbaar: Handelwijze penen papieren examenwerk De verzegelde envelp/plastic verpakking met de pgaven wrdt aan het begin van het examen gepend dr de directeur in aanwezigheid van minimaal één medewerker, en in aanwezigheid van de kandidaten, p de p de envelp aangegeven datum en tijdstip 1. Indien de verzegelde pgaven eerder wrdt gepend, p een mment dat de inhud ng nder geheimhuding valt, handelt de directeur vereenkmstig de vrschriften en dit prtcl; de directeur hudt alle gepende dcumenten en/f bestanden nder zijn beheer tt het begin van de zitting; de directeur hudt een lgbek bij. Hierin nteert hij krt de verrichte handelingen alsmede de namen van de persnen die erbij betrkken zijn. De directeur beheert het lgbek. Alle bij de handelingen betrkken persnen tekenen in het lgbek vr geheimhuding van de examendcumenten. De directeur ziet erp te dat in de vrbereiding p een examen, dat vrafgaand aan een examen wrdt ingezien, geen vakdcenten betrkken wrden. Dit m te vrkmen dat zij nbedeld infrmatie ver de inhud van het examen aan de kandidaten kunnen drgeven. Een envelp met een digitaal bestand, dat gelijk is aan het papieren examen, wrdt alleen gepend indien dit digitale bestand vr de afname bij één f meer kandidaten ndig is. Handelwijze penen aangepaste examens Nieuw in 2013 is de puntgrtte van de examens, waardr een vergrting vr dyslectische kandidaten niet meer ndig is. Daarnaast wrdt in 2013 het vr spraaksynthese (cmputerspraak) geleverde bestand beter geschikt gemaakt vr gangbare spraaksynthesesftware. Envelppen met examens, k envelppen met bestanden vr spraaksynthese f Daisy mgen niet vraf wrden gepend. Handelwijze bij dwnladen examendcumenten via de beveiligde site Het CvE kan in 2013 / 2014 bij een calamiteit besluiten m een ndscenari in werking te stellen waarbij in laatste instantie gebruik gemaakt kan wrden van de beveiligde site van DUO. Richtlijnen ver de werkwijze m.b.t. te dwnladen examendcumenten via de beveiligde site van DUO is pgenmen in het dcument Richtlijnen examendcumenten dwnladen via de beveiligde site van DUO. _7_richtlijnen_vr_het_dwnladen_van_examendcumenten_van_de_beveiligde_site_van_du.p df 1 Indien het examen in meerdere ruimtes wrdt afgenmen dienen de examenpgaven, vanwege de fraudegeveligheid, dr minimaal 2 dr de directeur aangewezen persnen naar de andere ruimte(s) te wrden gebracht. Deze prcedure wrdt aangetekend in het lgbek

3 Prtcl geheimhuding bij digitale centrale examens p een flexibel tijdstip Digitale examens p een flexibel tijdstip kunnen wrden afgenmen bij de algemene vakken in de basisberepsgerichte leerweg en de kaderberepsgerichte leerweg van het vmb. Kenmerkend vr deze vrm van centrale examinering is dat de schl meer ruimte heeft vr het maken van eigen keuzes De schl kan, binnen de vastgestelde examenperide, zelf de afnametijdstippen van bepalen. Hierte beschikt de schl ver meerdere varianten van ieder digitaal centraal examen. De schl regelt zelf, binnen de vastgestelde examenperide, de afnametijdstippen van het inhalen en herkansen. De examendcumenten (pgaven, bijlagen, crrectievrschriften) van de flexibele centrale examens zijn na de afname niet penbaar. Zie k: infrmatiebrchure kaders flexibele en digitale centrale examens 2013 BB en KB. Vrkennis Bij digitale CE s p een flexibel tijdstip kunnen examensecretaris en systeembeheerder vrkennis hebben van de inhud van het examen. Bij de surveillance en/f de crrectie (van de pen vragen) van de eerste examenvariant den k dcenten vrkennis p. Met het g hierp tekenen de examensecretaris, systeembeheerder en dcenten (surveillanten en examinatren) vr geheimhuding van de examenpgaven. Handelwijze bij ntvangst examendcumenten Lgbek Omdat het examen vrafgaand aan de afname wrdt geïnstalleerd, hudt de directeur een lgbek bij waarin krt de verrichte handelingen alsmede de namen van de persnen die erbij betrkken zijn staan vermeld. De directeur beheert het lgbek. Alle bij de handelingen betrkken persnen tekenen in het lgbek vr geheimhuding. Handelwijze bij vrbereiding De schl ntvangt ExamenTester en de bestanden met digitale examens (packages) p cdrm/dvd. De directeur pent, in aanwezigheid van minimaal één medewerker, de envelp en neemt de cd-rm/dvd uit. De directeur en de medewerker van de schl gaan na f de cd-rm/dvd de relevante infrmatie p een hanteerbare wijze bevat; Handelwijze bij installatie digitale bestanden De installatie van de digitale bestanden wrdt uitgeverd in een ruimte waar geen leerlingen aanwezig zijn.

4 De directeur ziet erp te dat in de vrbereiding p een examen, dat vrafgaand aan de afname van een examen wrdt ingezien, geen vakdcent betrkken wrdt. Deze laatste zu al dan niet nbedeld infrmatie ver de inhud van het examen aan de kandidaten kunnen drgeven. De installatie van de digitale bestanden wrdt uitgeverd in een ruimte waar geen leerlingen aanwezig zijn. De systeembeheerder draagt zrg vr de installatie p het netwerk van de schl en de verbinding met de centrale cmputer van Cit. De systeembeheerder maakt hierbij gebruik van de hiervr bij ExamenTester pgestelde handleiding. De directeur draagt er zrg vr dat vóór de examenafname derden geen tegang hebben tt de p de cmputers beschikbare examens. Handelwijze bij planning De examensecretaris: vert grepen van leerlingen vanuit het schladministratiesysteem in ExamenTester in. vert de afnameplanning in. De schl kan een `schleigen examenrster' pstellen f kiezen vr eenzelfde pzet van het examenrster als bij de reguliere papieren examens. Als de schl kiest vr de laatste ptie, heft er aan het PTA niets veranderd te wrden. Bij een schleigen examenrster dient in het PTA te zijn pgenmen wanneer leerlingen uiterlijk schriftelijk geïnfrmeerd wrden. In alle gevallen geldt dat het examen pas kan wrden afgelegd als het schlexamencijfer vr het desbetreffende vak is vastgesteld en tijdig is drgegeven BRON. bepaalt welke variant p welke cmputer wrdt klaargezet. De schl ntvangt vr de vakken met (landelijk gezien) grte aantallen leerlingen, negen varianten en vr de `kleine' vakken 4 varianten. De schl kan de inzet van de varianten zelf bepalen. Over de keuze van de varianten heft niets te wrden pgenmen in het examenreglement. kppelt dcenten/crrectren aan grepen kandidaten; zet scres vr digitale examens ver naar het schladministratiesysteem. Handelwijze bij afname de directeur draagt er zrg vr dat het digitale CE, p het ingeplande mment vr de leerling tegankelijk is en naar behren functineert. Packages met de echte CE s meten NIET langer van te vren wrden gepend dan strikt ndzakelijk is. Raadzaam is maximaal 30 minuten vr de afname. Als een examen van te vren te lang penstaat, kan de inspectie de afname ngeldig verklaren. de directeur draagt er zrg vr dat de kandidaat via de cmputer f via andere media geen tegang heeft tt gegevens die tijdens het centraal examen niet tegankelijk mgen zijn. Tijdens de afname van het CE met tegang tt internet nmgelijk zijn. de directeur draagt er zrg vr dat vrkmen wrdt dat kandidaten kennis kunnen nemen van elkaars antwrden (denk hierbij bijvrbeeld aan schtten tussen de cmputers f andere varianten).

5 de directeur draagt er zrg vr dat kandidaten na aflp van een afname geen papier en/f aantekeningen meenemen uit de examenruimte. Handelwijze bij inzage van de pgaven en het gemaakte werk Inzage dr dcenten f leerlingen in het gemaakte werk is alleen tegestaan na laatste afname van de desbetreffende variant. De dcent, die het gemaakte werk inziet, tekent vr geheimhuding. Inzage dr dcenten f leerlingen vindt plaats nder tezicht van een aangewezen functinaris nder verantwrdelijkheid van het bevegd gezag. Tijdens de inzage mgen geen aantekeningen wrden gemaakt. Handelwijze bij efenen vr examen en/f vr herkansing Digitale examens mgen alleen geefend wrden met de vrbeeldexamens zals beschikbaar gesteld dr het Cllege vr Examens f met de papieren versies van de examens uit vrgaande jaren. Oefenen met andere varianten van hetzelfde examen is niet tegestaan in verband met de geheimhuding. Dyslectische kandidaten Van ieder digitaal examen zijn er één f twee 'dyslexie-versies'. In een dyslexie-versie kan de kandidaat geluidsfragmenten afspelen waarin de tekst van het beeldscherm wrdt vrgelezen. Geïndiceerde dyslectische kandidaten hebben daarnaast in ieder geval recht p een half uur extra examentijd. Zie vr regels betreffende geïndiceerde dyslectische leerlingen: Artikel 55. Afwijking wijze van examineren van het Eindexamen examenbesluit. Kandidaten met een visuele beperking Vr kandidaten met een ernstige visuele beperking bestaat een aangepaste versie van de digitale examens. De bestelling gebeurt via het speciale frmulier van DUO vr kandidaten met een visuele beperking. Kandidaten met een auditieve beperking Vr kandidaten met een auditieve beperking bestaat een aangepast examen dat via een speciaal frmulier van DUO kan wrden besteld.

6 Vrbeeld tekenen vr geheimhuding flexibele digitale examens bb en kb Plaats:.. Datum:.. Betreft: Geheimhuding flexibele digitale examens bb en kb Ondergetekende, de heer/mevruw. verklaart hierbij : elk digitaal examen uitsluitend te gebruiken vr het del waarvr het bestemd is, te weten als centraal examen te zullen vrkmen dat examenpgaven en/f examenafnames wrden geftgrafeerd/gefilmd en/f registraties daarvan wrden verspreid geen infrmatie, in welke zin dan k, ver de inhud van enig digitaal centraal examen met derden uit te wisselen de vlgende bepalingen ten aanzien van geheimhuding in acht te nemen: de pgaven zijn tegankelijk vr de kandidaat tijdens de examenzitting waaraan hij deelneemt en (eventueel vergezeld dr zijn wettelijke vertegenwrdiger) bij eventuele inzage na vaststellen van de uitslag; dr de kandidaat gemaakte ntities mgen dr de kandidaat niet wrden meegenmen; de pgaven zijn tegankelijk vr medewerkers van de schl vr zver dat en p het mment dat dit ndzakelijk is vr de afname en crrectie van het examen. Vr gezien: (Naam, handtekening)

7 Prtcllen en richtlijnen geheimhuding cspe s 2013 Bij het Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen (cspe) wrden vak therie en praktijk geïntegreerd geëxamineerd. Schlen hebben, rganisatrisch gezien, een behrlijke mate van ruimte en vrijheid bij de afname en de berdeling van deze centrale examens. Z kunnen schlen, binnen een van verheidswege vastgestelde peride, zelf bepalen wanneer afname van het cspe plaatsvindt. Deze flexibiliteit vr schlen betekent tegelijkertijd een tename van het berep dat gedaan wrdt p geheimhuding. Ok het feit dat de examinatren en de systeembeheerder verschillende vrbereidende handelingen met de examendcumenten van het cspe dienen te verrichten en de examinatren kandidaten vrafgaand aan het examen bepaalde inhudelijke infrmatie meten verstrekken maakt dat de geheimhuding van cspe s nadrukkelijk aandacht vraagt. De Instructie vr de Examinatr bevat richtlijnen vr nder meer geheimhuding, vrbereiding, afname, examentijd, berdeling en herkansing van de praktijkexamens. Expliciet vermeld zijn nder meer Richtlijnen met betrekking tt de geheimhuding en nieuwe regels betreffende examentijd. Het dcument herkansing van het cspe geeft een explicitering van de regelgeving ver het herkansen van het cspe. Het dcument Richtlijnen examentijd cspe is vr het eerst pgenmen als drklikdcument in de Septembermededelingen. Zie vr bvenstaande dcumenten de digitale versie van de septembermededeling, paragraaf III Ten beheve van de geheimhuding en een zrgvuldige vrbereiding en afname van cspe s kunnen schlen gebruik maken van nderstaand prtcl. Handelwijze bij ntvangst examendcumenten De directeur hudt vanaf de ntvangst van de examendcumenten tt en met de afrnding van de examenperide een lgbek bij. Hierin wrden alle verrichte handelingen, alsmede de persnen die erbij betrkken zijn, vermeld. Na cntrle van de examendcumenten tekenen de examensecretaris, de systeembeheerder en de examinatren in het lgbek vr ntvangst en geheimhuding van de examendcumenten. Alle examendcumenten wrden nmiddellijk na ntvangst p een veilige plaats p schl pgebrgen en bewaard. Handelwijze bij vrbereiding cspe Bij de vrbereiding p het examen geldt de vlgende handelwijze: Infrmatie ver het examen de schl stelt de kandidaten ruimschts vr de examenafname in kennis van de datum, de begin- en eindtijd en de plaats van de examenafname; de examinatr infrmeert de kandidaten ver de gang van zaken tijdens het examen en ver de wijze van berdeling. De examinatr infrmeert de kandidaten ver de inhud van het examen, cnfrm de richtlijnen die hierver dr Cllege vr Examens (CvE) verstrekt wrden. In de Instructie vr de examinatr die schlen bij de eerste zending examendcumenten tegestuurd krijgen, staat nader beschreven welke infrmatie vraf aan de kandidaten mag wrden meegedeeld.

8 De infrmatie ver de inhud van het examen maakt nderdeel uit van de instructie vr de examinatr. Dit nderdeel is een examendcument. Een kpie hiervan mag alleen ter inzage wrden verstrekt aan kandidaten in de laatste lesweek vrafgaand aan het cspe. Na inzage dient de kpie weer ingeleverd te wrden. De examinatr mag vijf werkdagen vrafgaand aan de start van de afname van het cspe de examendcumenten (zending B kandidaat exemplaren) gebruiken m zich vr te bereiden p de afname en berdeling van het cspe. Installeren digitale bestanden cspe De digitale bestanden van het cspe wrden in maart p dvd aan de schl tegeznden. Het cspe kent digitale bestanden vr: de digitale minitetsen die nderdeel zijn van het cspe praktische pdrachten die nderdeel zijn van het cspe Na een algemene richtlijn vlgt hiernder vr beide varianten een afznderlijk prtcl. Algemene richtlijn De directeur draagt er zrg vr dat de examensecretaris, de systeembeheerder en de examinatren in het lgbek tekenen vr geheimhuding van de infrmatie in de digitale bestanden. De installatie van digitale bestanden van het cspe wrdt uitgeverd in een ruimte waar geen leerlingen aanwezig zijn. De directeur pent in aanwezigheid van minimaal één medewerker de envelp en neemt de dvd uit. De directeur en de medewerker van de schl gaan na f de dvd de relevante infrmatie p een hanteerbare wijze bevat; Prtcl installeren bestanden digitale minitetsen cspe De directeur draagt er zrg vr dat het tets prgramma vr de digitale minitetsen vraf geïnstalleerd en gecntrleerd is dr de systeembeheerder. De directeur en de medewerker den de dvd na afrnding van de installatie in de envelp. De envelp wrdt dr de directeur verzegeld en p de envelp wrdt het aantal dvd s vermeld. De directeur en de medewerker cntrleren f er geen kpieën van de dvd f de daar p staande bestanden zijn achtergebleven p de cmputer. De directeur draagt er zrg vr dat kandidaten f derden geen tegang hebben tt gegevens die vrafgaand en tijdens de centrale examenperide niet tegankelijk mgen zijn. Prtcl installeren digitale bestanden praktische pdrachten cspe De directeur draagt er zrg vr dat digitale bestanden die ndig zijn vr de praktische pdrachten vr alle kandidaten beschikbaar zijn p USB-sticks f een veilige plaats p de centrale server.

9 De directeur draagt er zrg vr dat p de USB-stick de naam van de kandidaat en het kandidaat nummer wrdt vermeld De directeur en de medewerker den de installatie dvd met eventuele kpieën vr de kandidaten in de envelp. De envelp wrdt dr de directeur verzegeld en p de envelp wrdt het aantal USB-sticks vermeld. De directeur en de medewerker cntrleren f er geen kpieën van de dvd f het daarp bestaande bestand zijn achtergebleven p de cmputer De directeur draagt er zrg vr dat kandidaten f derden geen tegang hebben tt de gegevens die vrafgaand en tijdens het centraal examen niet tegankelijk mgen zijn. De directeur draagt er zrg vr dat wanneer sprake is van meerdere zittingen na aflp van iedere zitting de USB-stick van de kandidaten ingenmen en veilig pgebrgen wrdt en dat de tegang tt bestanden p de server buiten de afnamemmenten geblkkeerd is. Handelwijze vrafgaand aan de afname De directeur gaat na f de examinatren de afname en de daarp vlgende berdeling van het cspe in afstemming met elkaar en met de examensecretaris en de systeembeheerder tijdig en nauwgezet hebben vrbereid cnfrm de dr het CvE gegeven richtlijnen. Dit betekent dat: er tijdig is vrzien in een rster vr afname; kandidaten tijdig en vlledig geïnfrmeerd zijn ver datum, tijd en plaats van de examenafname van elke zitting; kandidaten tijdig en crrect geïnfrmeerd zijn ver de gang van zaken tijdens het examen en ver de wijze van berdeling; er afspraken gemaakt zijn met persnen die een rl meten spelen bij specifieke praktische pdrachten als verkpgesprekken, telefngesprekken en klantgesprekken; er vr elke zitting afname cspe een prces-verbaal afname cspe beschikbaar is, waar p k is aangegeven he met de richtlijnen examentijd met wrden mgegaan; vermeld kan wrden p het prces-verbaal nder vermelding van de reden wanneer van de richttijden wrdt afgeweken (zie septembermededelingen III.4.3. richtlijnen examentijd cspe); vastgelegd is, vr de cspe s waarvr dit geldt, he de tijdwaarneming bij pdrachten waarp de tegestane tijd per kandidaat met wrden bijgehuden, is geregeld (zie septembermededelingen III.4.3. richtlijnen examentijd cspe); vrzieningen getrffen zijn vr een ptimale waarbrg van de geheimhuding gedurende de afnameperide, specifiek inzake de ICT pdrachten. De directeur draagt er zrg vr dat: vr aanvang van iedere zitting gecntrleerd wrdt f per kandidaat alle bendigde pgaven, digitale bestanden, materialen, grndstffen, gereedschappen en/f hulpmiddelen aanwezig zijn; vr aanvang van iedere zitting gecntrleerd wrdt f de werkplekken per kandidaat z ingericht zijn dat elke kandidaat, mede gelet p de aard en inhud van de pgaven, individueel kan werken;

10 vr aanvang van iedere zitting van een praktijkexamen gecntrleerd wrdt f de crrectievrschriften vr de examinatren aanwezig zijn; vr aanvang van iedere zitting van een praktijkpdracht waarbij kandidaten digitale pdrachten meten uitveren gecntrleerd wrdt f één f meerdere printers beschikbaar zijn waarmee kandidaten een afdruk kunnen maken van pdrachten die dr hen meten wrden ingeleverd. Handelwijze bij afname De directeur draagt er zrg vr dat: bij iedere zitting een verzichtslijst met kandidaten aanwezig is; examinatren bij iedere zitting cntrleren p aanwezigheid; er een eenduidige startsituatie is bij het maken van het cspe vr alle kandidaten van hetzelfde cspe; p de verzichtslijst met kandidaten aangetekend wrdt: p welk mment de kandidaat zijn (deel)pdracht inlevert. dat alle tijdens de zitting uitgereikte examendcumenten en/f USB sticks dr de kandidaat zijn ingeleverd. dat van digitale pdrachten bij praktijkpdrachten dr de kandidaat een afdruk p papier is ingeleverd. gemaakte examenprducten niet penbaar wrden gemaakt vrdat de landelijke examenperide is afgelpen (eind tweede tijdvak).; eventuele ft- f filmpnamen van de afname van het cspe en/f de prducten van het cspe alleen gemaakt wrden dr een aangewezen examenfunctinaris en dat deze eventueel gemaakte pnamen pas tegankelijk wrden gemaakt na aflp van de landelijke examenperide. (Kandidaten mgen geen pnamen maken tenzij een pname een nderdeel is van de praktische pdracht). Handelwijze bij berdeling cspe Bij het praktisch gedeelte van het cspe is naast de examinatr k een tweede examinatr aanwezig ten beheve van de berdeling. Bij de berdeling van het cspe zijn, naast de algemene regels die zijn pgenmen in artikel 41 en 42 van het Eindexamenbesluit, k de` Regeling berdelingsnrmen en bijbehrende scres centraal examen. Daarnaast bevat het crrectievrschrift bij het cspe, behalve het berdelingsmdel, k regels en richtlijnen vr de berdeling van het cspe. Wij adviseren met g p een prcedureel ged verlp van de berdeling, te handelen naar nderstaande richtlijnen: De directeur draagt er zrg vr dat: examinatren na ntvangst van (zending A) van de examendcumenten een exemplaar van de examendcumenten inclusief de instructie vr de examinatr ntvangen; examinatren vijf werkdagen vr de afname van het cspe een kandidaat-exemplaar van de examendcumenten (zending B) ntvangen; examinatren in het lgbek tekenen vr ntvangst en geheimhuding van de examendcumenten;

11 bij de uitvering van het praktisch gedeelte van het cspe de eerste en tweede examinatr aanwezig zijn; de tweede examinatr, vrafgaand aan de afname van het examen, een exemplaar van de pgaven, de berdelingsnrmen, het prces-verbaal, evenals de regels vr het bepalen van de scre ntvangt; de examinatr en de dr de directeur aangewezen tweede examinatr bij de berdeling van de prestaties van de kandidaten het crrectievrschrift tepassen (en niet interpreteren) en nafhankelijk van elkaar hun bevindingen schriftelijk vastleggen cnfrm de daarvr geldende richtlijnen; de examinatr en de tweede examinatr in nderling verleg de scre vr het centraal examen vaststellen. Handelwijze bij herkansing cspe Herkansing van het cspe dr een kandidaat vindt eerst plaats nadat het gehele cspe dr de kandidaat is afgelegd en berdeeld is dr de examinatr. Vr leerlingen in de basis- en kaderberepsgerichte leerweg is het mgelijk m de herkansing vr de startdatum tweede tijdvak centrale examinering te laten plaatsvinden. Een kandidaat kan het gehele cspe f één f meerdere nderdelen (A,B,C, enz) daarvan herkansen. Tijdens een eventuele herkansing demnstreert een kandidaat zijn kennis en vaardigheden dr (dezelfde) praktische pdrachten van het cspe ngmaals uit te veren. Bevat een nderdeel een minitets-pdracht, dan wrdt deze pdracht in de herkansing middels een andere variant van de minitets herkanst. Vr wat betreft het herkansen, geldt artikel 51 van het Eindexamenbesluit. Punt van aandacht is dat de prcedure vr herkansen van het cspe bij de gl afwijkt van de prcedure vr herkansen bij bb en kb. Vr bb en kb geldt dat kandidaten het cspe kunnen herkansen en daarnaast het centraal examen van één algemeen vak. gl kandidaten mgen slechts één centraal examen herkansen. Dus fwel het cspe fwel het centraal examen van een algemeen vak. Een gl kandidaat zal dus pas een besluit kunnen nemen ver welk vak hij gaat herkansen nadat de uitslag van het centraal examen eerste tijdvak bekend is. Het dcument herkansing van het cspe geeft een explicitering van de regelgeving ver het herkansen van het cspe. Richtlijnen herkansing cspe De directeur: ziet erp te dat de kandidaat in de herkansing een andere variant van de minitets maakt dan tijdens de eerste afname; van de nderdelen van het cspe, waarvan meer varianten vrhanden zijn, maakt de kandidaat eveneens een andere variant dan tijdens de eerste afname; van de nderdelen, die in de herkansing wrden afgelegd, kmen alle scres in de plaats van de scres die de kandidaat tijdens de eerste afname heeft behaald. Wat niet mag, is dat per nderdeel de hgste scre wrdt genmen. Van de nderdelen die niet wrden herkanst, blijft de scre staan;

12 legt in verleg met de kandidaat, diens uders f wettelijke vertegenwrdigers de keuze van de te herkansen nderdelen vast in een schriftelijke vereenkmst. Minitetsen verklankbaar In het schljaar 2013 zijn alle varianten van de minitetsen verklankt. De verklankbare versie van de minitetsen met gezien wrden als een hulpmiddel vr kandidaten, die hier baat bij hebben. De kandidaten kunnen geluidsfragmenten afspelen waarin de tekst van het beeldscherm wrdt vrgelezen. Publicatie minitetsen Van de minitetsen wrdt na aflp van de examenperide slechts één variant gepubliceerd via de site van CITO.

13 Vrbeeld tekenen vr geheimhuding cspe Plaats:.. Datum:.. Betreft: Geheimhuding cspe Ondergetekende, de heer/mevruw. verklaart hierbij dat: elk cspe examen uitsluitend te gebruiken vr het del waarvr het bestemd is, te weten als centraal examen te zullen vrkmen dat examenpgaven wrden geftgrafeerd/gefilmd en/f registraties daarvan wrden geen ft- f filmpname van de afname en/f de examenprducten te maken tenzij nadrukkelijk aangewezen dr de directeur en in het geval aangewezen te zijn dr de directeur deze pnamen slechts te publiceren na aflp van de landelijke examenperide (tweede tijdvak). geen infrmatie, in welke zin dan k, ver de inhud van enig cspe met derden uit te wisselen En de vlgende bepalingen ten aanzien van geheimhuding in acht te nemen: de kandidaten ntvangen niet meer infrmatie ver het cspe dan is pgenmen in de richtlijnen van de examinatr; de pgaven zijn alleen tegankelijk vr de kandidaat tijdens de examenzitting waaraan hij deelneemt en (eventueel vergezeld dr zijn wettelijke vertegenwrdiger) bij eventuele inzage na vaststellen van de uitslag; dr de kandidaat gemaakte ntities en examenprducten mgen dr de kandidaat niet wrden meegenmen; de examendcumenten zijn alleen tegankelijk vr medewerkers van de schl vr zver dat en p het mment dat dit ndzakelijk is vr de vrbereiding, afname en crrectie van het cspe. Vr gezien: (Naam, handtekening)

1. 2. 3. 4. 5. Pagina 1 van 13

1. 2. 3. 4. 5. Pagina 1 van 13 1. 2. 3. 4. 5. Pagina 1 van 13 1 o o 1 Indien het examen in meerdere ruimtes wordt afgenomen dienen de examenopgaven, vanwege de fraudegevoeligheid, door minimaal 2 door de directeur aangewezen personen

Nadere informatie

Protocol Geheimhouding bij examens

Protocol Geheimhouding bij examens Protocol Geheimhouding bij examens 2018-2019 VMBO Basisberoepsgerichte leerweg (BBL) Kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) Theoretische leerweg (TL) 2 van 13 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1. HANDELWIJZE

Nadere informatie

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen.

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen. . Bij de afname van examens zijn diverse functinarissen van de nderwijsinstelling betrkken. In dit prtcl wrden de vlgende (grepen van) examenbetrkkenen nderscheiden, met een krte mschrijving van de betrkkenheid

Nadere informatie

Protocollen en richtlijnen geheimhouding bij centrale examens

Protocollen en richtlijnen geheimhouding bij centrale examens Protocollen en richtlijnen geheimhouding bij centrale examens Inleiding Voorgaande aan de protocollen hebben we de verschillende soorten centrale examens die het Voortgezet Onderwijs op dit moment (2009)

Nadere informatie

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020 Laurens Heuzinkveld mei 2015 Dyslexiebeleid 2015-2020 Inhud: Blz. Inleiding 3 1. Leerlingen met kenmerken van dyslexie 3 1.1 Signaleringsnderzek 2. Leerlingen in de nderbuw met een dyslexieverklaring 4

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2015

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2015 vaknaam CSPE BB/KB/GL 2015 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten bij de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De paragrafen

Nadere informatie

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2016

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2016 vaknaam CSPE BB/KB/GL 2016 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten bij de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De paragrafen

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2017

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2017 vaknaam CSPE BB/KB/GL 2017 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten bij de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De paragrafen

Nadere informatie

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2010

vaknaam CSPE BB/KB/GL 2010 vaknaam CSPE BB/KB/GL 2010 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten bij de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De paragrafen

Nadere informatie

Zie hiervoor de bijlage bij de regeling. Handreiking Onregelmatigheden, fraude en beveiliging examens, versie 3.0 november 2014

Zie hiervoor de bijlage bij de regeling. Handreiking Onregelmatigheden, fraude en beveiliging examens, versie 3.0 november 2014 Versie 3.0 nvember 2014 HANDREIKING Onregelmatigheden, fraude en beveiliging bij examenprcessen en examenafname Deze handreiking bevat aandachtspunten en vrbeelden die schlen kunnen helpen bij het pstellen

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Privacyreglement Lamers Zorg & Arbeid

Privacyreglement Lamers Zorg & Arbeid Privacyreglement Lamers Zrg & Arbeid 1. Del en herkmst In dit Privacyreglement Lamers Zrg & Arbeid wrdt uitleg gegeven ver de bescherming van privacygevelige infrmatie. In de infrmatiesystemen van Zrg

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan (even nummers) te Leiden

Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan (even nummers) te Leiden Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan 22-62 (even nummers) te Leiden Vereniging van eigenaars Brahmslaan 22-62 te Leiden hecht veel waarde aan de bescherming van juw persnsgegevens. In

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Privacy Statement Stichting Hulst voor Elkaar

Privacy Statement Stichting Hulst voor Elkaar Privacy Statement Stichting Hulst vr Elkaar Hulst, 1 juli 2018 Dit is het Privacy Statement van Stichting Hulst vr Elkaar. Om u ged van dienst te zijn en m ns werk z efficiënt en effectief mgelijk uit

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Privacy -reglement

Privacy -reglement Dit reglement is gebaseerd p de Wet Bescherming Persnsgegevens (augustus 2001), die de Wet persnsregistratie vervangt. 1. Begripsbepalingen 1. Persnsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels Servicedcument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels In dit dcument vindt u een verzicht van de regelgeving ver het verlenen van een vrijstelling van deelname aan de examens

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

Persoonsgegevens van klanten worden door Apollon Travel verwerkt ten behoeve van de volgende doelstelling(en):

Persoonsgegevens van klanten worden door Apollon Travel verwerkt ten behoeve van de volgende doelstelling(en): PRIVACY POLICY Aplln Travel hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met persnsgegevens. Wij

Nadere informatie

- PRIVACYREGLEMENT -

- PRIVACYREGLEMENT - - PRIVACYREGLEMENT - Wij vinden het belangrijk dat de privacy van nze patiënten ged is gebrgd. Dit privacyreglement beschrijft he wij mgaan met uw persnsgegevens, waarnder uw medische gegevens. Als u vragen

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders Prtcl Infrmatievrziening gescheiden uders De Bellefleur Ddewaard Del van het prtcl Dit prtcl geeft uitleg ver de wijze waarp wij mgaan met de infrmatievrziening vr gescheiden uders. Uitgangspunt is dat

Nadere informatie

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :...

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :... Mdellencntract TFP(Time fr Prints)/TFCD (Time fr CD) Cntract tussen Mdel en amateurftgraaf Ondergetekenden: Naam :... Adres :... Pstcde/Wnplaats:... Telefn :... Email/Website :... Hierna genemd Ftgraaf,

Nadere informatie

Aanduiding van een vertegenwoordiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt)

Aanduiding van een vertegenwoordiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt) Aanduiding van een vertegenwrdiger (artikel 14 1 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt) Ik, (vrnaam en naam van de patiënt), duid hierbij nderstaande persn aan als mijn

Nadere informatie

Certificatieschema VIAG-WV G-meterkast

Certificatieschema VIAG-WV G-meterkast Pagina 1 van 7 nderdeel van Stichting Persnscertificatie Energietechniek Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand, f penbaar

Nadere informatie

VERWERKERSOVEREENKOMST

VERWERKERSOVEREENKOMST 1. Algemeen In deze verwerkersvereenkmst wrdt verstaan nder: 1.1 Algemene vrwaarden: de Algemene vrwaarden van Verwerker, die nverkrt van tepassing zijn p iedere afspraak tussen Verwerker en Verantwrdelijke

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement Definitieve versie d.d. 24 mei 2018 Privacy statement Prcedure: MT/DB besluit d.d. 24 mei 2018 He gaat Rentree met gegevens m Binnen Rentree wrdt gewerkt met diverse gegevens van huurders, medewerkers

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS

PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS Inhudspgave Privacy statement... 3 Algemeen... 3 Grndslagen... 3 Waarm verzamelen wij uw persnsgegevens?... 3 Welke persnsgegevens gebruiken wij van u?... 4 Wningzekende...

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs

Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs 2015-2016 Dit reglement is gemaakt voor de gehele Pontes Scholengroep inzake alle afdelingen en leerwegen. Pontes Scholengroep Postbus 370

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 Aanvraagfrmulier subsidieregeling islatiemaatregelen wningen 2015 Raadhuisplein 2 Pstbus 500 3850 AM Ermel t 0341 56 73 21 Vul dit frmulier in, zet uw handtekening en stuur het p naar de Gemeente Ermel,

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-BLS-WV LS-meterkast

Certificatieschema BEI-BLS-WV LS-meterkast Pagina 1 van 8 nderdeel van BEI-BLS- WV LS-meterkast Stichting Persnscertificatie Energietechniek Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider. VOORWOORD Vr je ligt de handleiding vr het maken van juw prfielwerkstuk. Zals je weet is het maken van een prfielwerkstuk één van de nderdelen van het schlexamen in de vierde klas vmb-tl/gl. Daarm met

Nadere informatie

Indien jij na het lezen van dit privacy statement vragen hebt, kun je contact met ons opnemen per e- mail:

Indien jij na het lezen van dit privacy statement vragen hebt, kun je contact met ons opnemen per e- mail: Privacy Statement Wij respecteren je privacy en verwerken je persnsgegevens altijd in vereenstemming met de tepasselijke regelgeving zals de Algemene verrdening gegevensbescherming (AVG). In dit privacy

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Hardware Practicum Informatica klas 4

Hardware Practicum Informatica klas 4 Hardware practicum Infrmatica Klas 4 Hardware Practicum Infrmatica klas 4 - Dit practicum bestaat uit 2 delen (een uitgebreidere beschrijving van beide delen staat verderp in dit dcument): Deel 1 draait

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN

WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN WBP, DOELSTELLINGEN GEGEVENSGEBRUIK KLOK GROENPROJECTEN Klk Grenprjecten (hierna te lezen als KGP) maakt gebruik van uw persnsgegevens cnfrm de wettelijke grndslagen vr de vlgende deleinden: KGP verzamelt

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl schrsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Een veilig klimaat is de basis die ndig is vr leerlingen m te kunnen greien en vr medewerkers m hen z ged mgelijk te kunnen begeleiden. Alle medewerkers

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

Indien jij na het lezen van dit privacy statement vragen hebt, kun je contact met ons opnemen per e- mail:

Indien jij na het lezen van dit privacy statement vragen hebt, kun je contact met ons opnemen per e- mail: Privacy Statement Wij respecteren je privacy en verwerken je persnsgegevens altijd in vereenstemming met de tepasselijke regelgeving zals de Algemene verrdening gegevensbescherming (AVG). In dit privacy

Nadere informatie

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 AAN VAN : Cllege / Cmmissie / Raad : J.C.A. (Jsé) Peerlings, team Financiën / Belastingen DATUM : 12 februari 2016 ONDERWERP : Vergelijk mdelverrdening art 213 Gemeentewet

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzndere Omstandigheden Prfileringsfnds

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Herstel

Privacyreglement Praktijk Herstel Praktijk Herstel Stevensweg 83 3319 AJ Drdrecht Privacyreglement Praktijk Herstel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverleners, Elly van den Berg-IJmker en The van den Berg

Nadere informatie

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017)

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) Veel gestelde vragen, Prducties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr:

Nadere informatie

Bijlage Richtlijnen examenruimte bij afname CBT-examens

Bijlage Richtlijnen examenruimte bij afname CBT-examens Bijlage Richtlijnen examenruimte bij afname CBT-examens Uitgangspunt bij CBT-examenafname is dat de examenruimte beschikt ver cmputerplaatsen in een verzichtelijke examenpstelling met vldende ruimte tussen

Nadere informatie

Certificatieschema VIAG-VP G-meterkast

Certificatieschema VIAG-VP G-meterkast Pagina 1 van 7 Stichting Persnscertificatie Energietechniek Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand, f penbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Door Datalab B.V. geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer:

Door Datalab B.V. geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer: Algemene Vrwaarden MyOV Dr Datalab B.V. geregistreerd bij de Kamer van Kphandel nder nummer: 59087757 0000 000028408217 Wij verzeken u deze algemene vrwaarden zrgvuldig te lezen. Uw gebruik van de applicatie

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens Algemene Vrwaarden Lidahlm Garens Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Ulla Wlters-Prnk handelend nder Verlies en Ruw Kind en Jngere, Kvk nummer: 67578896, te Gruttstraat

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN Klachtenreglement Zrgkantr DWO/NWN Januari 2015 1. Algemene bepalingen De Wet langdurige zrg (Wlz) is vanaf 1 januari 2015 van kracht. Deze wet wrdt uitgeverd dr de zrgkantren. Deze kantren zijn vr smmige

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Inhoudsopgave Privacy statement... 3 Algemeen... 3 Grondslagen... 3 Waarom verzamelen wij uw persoonsgegevens?... 3 Welke persoonsgegevens gebruiken

Inhoudsopgave Privacy statement... 3 Algemeen... 3 Grondslagen... 3 Waarom verzamelen wij uw persoonsgegevens?... 3 Welke persoonsgegevens gebruiken Privacy statement Inhudspgave Privacy statement... 3 Algemeen... 3 Grndslagen... 3 Waarm verzamelen wij uw persnsgegevens?... 3 Welke persnsgegevens gebruiken wij van u?... 4 Wningzekende... 4 Huurder...

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen Vrbehuden en risicvlle handelingen binnen het primair nderwijs Prtcl Medisch Handelen J.C. v.d. Wal September 2013 INHOUD Inleiding... 3 1 De leerling wrdt ziek p schl... 4 2 Het verstrekken van medicatie

Nadere informatie

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde p/a Technische Geneeskunde Carré CR 3.635 Pstbus 217 7500 AE ENSCHEDE Accreditatieprcedure Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde Versie: 27-12-2013

Nadere informatie

Vaststelling en screening van examens

Vaststelling en screening van examens Vaststelling en screening van examens Bijlage bij de presentatie vr het Servicepunt examinering mb, 21 maart 2014 Jan Adema, tetsdeskundig adviseur RCEC/ Cit 1 Inhud Vaststelling in perspectief... 3 Wat

Nadere informatie

PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING

PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING Welkm p de privacy- en ckie verklaring (de Verklaring) van advcatenkantr FlexIEbel (hierna k aangeduid als FlexIEbel, wij, ns en nze). Wij respecteren uw privacy en zijn vastberaden

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg.

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg. Klachtenregeling NVM-mndhygiënisten Met inwerkingtreding van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zrg (Wkkgz) heeft de wetgever begd de kwaliteit van zrgverlening te verbeteren en beter te kunnen bewaken.

Nadere informatie

Als aanvrager kunt u per tijdvak één aanvraag indienen. Het bundelen van festivals of producties in één aanvraag is niet mogelijk.

Als aanvrager kunt u per tijdvak één aanvraag indienen. Het bundelen van festivals of producties in één aanvraag is niet mogelijk. Veel gestelde vragen, Prducties en Festivals 2018 De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr: - het maken van een prductie

Nadere informatie

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media 7. Opleidingskader vr de functie redacteur web en scial media In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr sleutelfuncties binnen de crisiscmmunicatie. Een daarvan is

Nadere informatie

profielvak CSPE BB/KB/GL 2019

profielvak CSPE BB/KB/GL 2019 profielvak CSPE BB/KB/GL 2019 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten voor de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Rapportage inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren op 18 juli 2013. Zwolle, juli 2013

Rapportage inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren op 18 juli 2013. Zwolle, juli 2013 Rapprtage inspectiebezek aan Wn- en zrgcentrum Bschrd te Lunteren p 18 juli 2013 Zwlle, juli 2013 Inhud 1 Inleiding 3 2 Resultaten verbetermaatregelen 4 3 Bevindingen en Cnclusie 7 Pagina 2 van 7 1 Inleiding

Nadere informatie

Gebruik , internet en intranet.

Gebruik  , internet en intranet. Gebruik e-mail, internet en intranet. 1. Starten en beëindigen e-mailadres en wachtwrd 1.1 Medewerkers met een arbeidsvereenkmst van Yes! Kinderpvang krijgen bij het in diensttreden een e-mailadres en

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-BLS-VP LS-netten

Certificatieschema BEI-BLS-VP LS-netten Pagina 1 van 7 Stichting Persnscertificatie Energietechniek Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand, f penbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Algemene richtlijnen: Vraag- en gastuders wrden geacht kennis te hebben genmen van de werkwijze van ; Gastuders wrden geacht bij aanvang van de pvang te handelen cnfrm het pedaggisch plan; hanteert de

Nadere informatie

profielvak CSPE BB/KB/GL 2018

profielvak CSPE BB/KB/GL 2018 profielvak CSPE BB/KB/GL 2018 instructie voor de examinator In deze instructie vindt u richtlijnen en aandachtspunten voor de geheimhouding, de voorbereiding, de afname en de herkansing van het cspe. De

Nadere informatie

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: o Vennootschap onder firma (v.o.f.) o Commanditaire vennootschap (c.v.)

Bestemd voor NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: o Vennootschap onder firma (v.o.f.) o Commanditaire vennootschap (c.v.) Mdel 2: frmulier vr vennt in v..f. f c.v. versie 2012 Frmulier vr: vennt in v..f. f c.v. BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd vr NATUURLIJKE PERSONEN - VENNOOT in: Venntschap nder firma (v..f.) Cmmanditaire venntschap

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod Algemene Vrwaarden Artikel 1- Identiteit van de ndernemer Trend mda Oudemansstraat 82 1504 KP Zaandam Telefnnummer: (0031) 0623281926 Tussen 09;00 / 17;00 E-mailadres: inf@trendmda.nl KvK-nummer: 54290228

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Tpsprt- Student Stenden Hgeschl Prfileringsfnds

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE Evaluatiedatum : 10-06-2018 Bestemd vr: Iedereen Dcumentbeheerder: Secretariaat Versie:1 Privacyreglement SBO Bernisse De Wet bescherming persnsgegevens (WBP) is p 1 september

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT STICHTING EELDER WONINGBOUW

PRIVACY STATEMENT STICHTING EELDER WONINGBOUW PRIVACY STATEMENT STICHTING EELDER WONINGBOUW Privacy statement Audittrail 2018 Vragen f pmerkingen naar aanleiding van dit stuk? Stuur deze naar mail@audittrail.nl Auteur: Audittrail Opdrachtgever: Stichting

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

PARTIJEN. Achtergrond

PARTIJEN. Achtergrond PARTIJEN Het Cllege van de Onafhankelijke Pst- en Telecmmunicatieautriteit, vertegenwrdigd dr de vrzitter mr. C.A. Fnteijn, verder te nemen: OPTA; en De Minister van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! LEES EERST DE TOELICHTING MET BLOKLETTERS INVULLEN

Nadere informatie