0 D nt : 12 SEP Routing. 1 nle. rprovi n c i a a I Offi r. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk AV 04853/2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "0 D nt : 12 SEP 2011. Routing. 1 nle. rprovi n c i a a I Offi r. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk AV 04853/2011"

Transcriptie

1 Mzenstraat 61 Pstbs B Den Haag telefn( fax ( Aan: de leden van de Algemene Vergadering van vereniging IP de leden en advisers van het bestr van vereniging IP In afshrift aan: de lleges van Gedepteerde Staten (d.t.v. IP-ntatfntinarissen) de statengriffiers d RVINIAL STATN VAN VRIJSSL D nt : 12 SP 21 Rting a.d. Bijl.: 1 nle rprvi n i a a I ffi r Le_g_ w brief van w kenmerk ns kenmerk AV 485/21 datm 9 September nderwerp Uitndiging en stkken Algemene Vergadering verenging IP p 29 September 21 Geahte mevrw, geahte heer, Hierbij ndig ik it vr de (verdaagde) Algemene Vergadering van de vereniging Interprviniaal verleg (IP) p dnderdag 29 September 21 van 18. tt 2. r in vergader- en ngresamdatie 'De Witte Vsh', degraht 46 te Utreht. v De Witte Vsh' is gelegen p lpafstand van Utreht entraal. Vr een brdjesmaaltijd wrdt gezrgd. Agenda en stkken p 21 april 21 ntving de eerste met stkken ten beheve van de Algemene Vergadering, te weten het IP-Jaarverslag 2 en de IP-Jaarrekening 2. In verband met de verdaging van de Algemene Vergadering zijn deze stkken p 21 jli 21 ngmaals verstrd. Bijgaand treft aan de neptagenda, bijbehrende agendastkken en een vergadervlmaht. Blawdrk IP-AV De Algemene Vergadering in de samenstelling heeft tijdens de laatste vergadering p 9 deember jl. een 'Blawdrk IP-AV vastgesteld. Deze blawdrk is pgesteld ter ahtergrndinfrmatie en nderstening van w werkzaamheden als niew benemd lid van de Algemene Vergadering. U treft de blawdrk bijgevegd aan. Met vriendelijke gret, INTRPRVINIAAL VRLG Inlihtingen bij Drkiesnmmer Bijlagen drs. FJ.M. (Ferdi) de Lange ( div.

2 Interprviniaal verleg q W -f M^ BLAUWDRUK IP-AV Handleiding vr het lidmaatshap van de Algemene Vergadering van het Interprviniaal verleg

3

4 Inhdspgave Inleiding 4 Deel 1. Het Interprviniaal verleg 5 Kernfnties Strtr Geshiedenis Praktishe infrmatie 'Deel 2. De Algemene Vergadering 8 valatie in 26 Vrbijeenkmsten Werkafspraken Deel. De rganisatie in de prvinies 11 Inleiding Resltaten inventarisatie Shematish verziht Bijlagen: rgangram Vereniging IP 15

5 -4 Inleiding Vr ligt de 'Blawdrk IP-AV, een beknpte handleiding met praktishe infrmatie vr Statenleden die lid zijn f (knnen) wrden van de Algemene Vergadering van net Interprviniaal verleg (IP), de kepelrganisatie van de prvinies. De Blawdrk IP-AV gaat in p de rganisatie, strtr en geshiedenis van het IP, met bijzndere aandaht vr de Algemene Vergadering (AV). Daarbij wrdt gekeken naar de rl en taken van de leden van de Algemene Vergadering en de rl en rganisatie van de AVleden in hn eigen prvinie. De Blawdrk IP-AV is pgesteld in pdraht van de AV-leden, de IPvertegenwrdigers van de Staten van de 12 prvinies. De handreiking is gebaseerd p feitelijke infrmatie ver het IP, werkafspraken tssen de IP-AV en het IP-bestr in de peride en ervaringen van AV-leden zelf. De Blawdrk IP-AV is bedeld m niewe leden snel te infrmeren ver hn mgelijkheden en beperkingen als AV-lid. De ahterliggende gedahte is dat dr deze bndeling van kennis en ervaring 'het wiel niet pniew heft it te vinden'. De ttstandkming van de Blawdrk lpt parallel aan de evalatie en transitie van het IP. De transitie zal mgelijk leiden tt aanbevelingen die k de IP-AV knnen raken. N is er ehter vr gekzen it te gaan van de hidige sitatie en ds van de hidige strtr van het IP. Het is niet de pzet m de Blawdrk in te kleren als disssiestk ver het fntineren van het IP. Deze Blawdrk is een initiatief van de Nrd-Hllandse AV-leden en is tt stand gekmen met behlp van de Nrd-Hjlandse griffie, het IP-seretariaat en bijdragen vanit elke prvinie.

6 - 5 Deel 1. ver het Interprviniaal verleg Kernfnties De twaalf prvinies werken sinds 1986 samen in het Interprviniaal verleg (IP). Het IP stelt zih ten del "m de ndities waarnder de prvinies werken te ptimaliseren en m prviniale verniewingspressen te stimleren". Het IP heeft daarte drie kernfnties: Belangenbehartiging: regelmatig verleg met het kabinet, de vershillende verheden en maatshappelijke rganisaties; ' Platfrm: het reeren van gelegenheden m kennis en ervaringen it te wisselen, gezamenlijke standpnten te bepalen en initiatieven te ntplien; en Verniewing: het stimleren van verniewingspressen binnen prvinies. Het IP is atief p dezelfde beleidsterreinen als de prvinies: Landelijk Gebied, Rimtelijke ntwikkeling en Wnen, Milie, Siaal Beleid (met name Jegdzrg), Mbiliteit, Water, rpa, nmie, ltr, Werkgeverszaken en e-dienstverlening. Strtr Het IP is een vereniging met twaalf leden: de prvinies. De rganisatiestrtr van het IP is als vlgt: Bestr De vereniging wrdt bestrd dr een bestr bestaande it twaalf leden en een vrzitter. De twaalf leden zijn gedepteerden en wrden vrgedragen dr de afznderlijke lleges en bekleden alien binnen het bestr een inhdelijke prtefeille. De vrzitter is bij vrker een mmissaris van de Kningin. Daarnaast heeft het bestr drie advisers: de vrzitter van de Kring van Prvinieseretarissen en twee leden van de Kring van dk's. De advisers namens de Kring van dk's behartigen tevens inhdelijke prtefeilles: in de afgelpen bestrsperide (27-21) betrf dit de prtefeilles rpa en Veiligheid. De algemeen direter van het IP treedt p als seretaris van het bestr. Het bestr kmt nrmaal gesprken maandelijks bijeen. Algemene Vergadering De twaalf prvinies wrden dr Statenleden vertegenwrdigd in de Algemene Vergadering (AV). Iedere prvinie wrdt vertegenwrdigd dr twee leden. Daarnaast is er een plaatsvervangend lid. De AV bestaat daarm it 24 (vaste) leden en kmt twee maal per jaar (in jni en deember) bij elkaar. De AV benemt en ntslaat het bestr, kert de beleidsstrategie ged en ziet.te p de itvering ervan ('gvernane'). De vrzitter van de Algemene Vergadering is de vrzitter van het IP-bestr. De seretaris van de AV is de Algemeen Direter van het IP. Bestrlijke adviesmmissies Het bestr wrdt geadviseerd d.r elf bestrlijke adviesmmissies. De prtefeillehder in het IP-bestr is tevens vrzitter van de betreffende adviesmmissie. De verige leden van de adviesmmissie zijn de vakinhdelijke gedepteerden it alle prvinies. De adviesmmissies kmen minimaal vier en maximaal zes maal per jaar bijeen en rihten zih p de vlgende beleidsterreinen:

7 -6 Bestr/Finanien/e-verheid, ltr, nmishe Zaken, rpa, Landelijk Gebied, Milie, Mbiliteit, Rimtelijke ntwikkeling en Wnen, Siaal Beieid, Veiligheid/Kring van dk's en Water. Brede verleg- en Adviesgrepen (BAG's) De bestrlijke adviesmmissies wrden ambtelijk nderstend dr de Brede verlegen Adviesgrepen. Het vrzittershap en het seretariaat van de BAG's wrden p basis van een gede spreiding vervld dr ambtenaren van een van de prvinies. In tegenstelling tt de bestrlijke adviesmmissies is het seretariaat niet belegd bij het IP-seretariaat maar bij de betreffende prvinie waar de BAG-seretaris werkzaam is. r zijn twaalf BAG's: Bestr, mmniatie, ltr, nmie, rpa, Landelijk 'Gebied, Middelen, Milie, Mbiliteit, Rimtelijke ntwikkeling en Wnen, Siaal Beieid en Water. Het IP-brea en HNP Het IP-brea is het seretariaat van de vereniging, gevestigd te Den Haag en telt ngeveer 61 Fte (rim 8 medewerkers). Het IP-brea wrdt aangestrd dr de Diretieraad. De Diretieraad bestaat it een algemeen direter, een plaatsvervangend algemeen direter,een direter en een seretaris. De heer Bekema is de hidige algemeen direter va,n het IP. De belangenbehartiging van de prvinies in rpa gebert via het His van de Nederlandse Prvinies (HNP), gevestigd in Brssel. Het IP heeft het HNP in 2 samen met de twaalf prvinies gestiht. 1 Fte van het HNP, waar in ttaal 19 mensen werken, wrdt ingevld dr het IP (de verige Fte's dr de prvinies). In de bijlage is een rgangram van het IP bijgeslten. Geshiedenis Van Gemeenshappelijke Regeling naar vereniging Het IP is de afgelpen jaren van een vrijblijvende samenwerking itgegreid tt een kepelrganisatie vr de prvinies. In 2 vnd een fndamentele herziening van de bestrlijke rganisatie van het IP plaats naar aanleiding van de vrstellen van de ad h-mmissie 'Bestrlijke rganisatie IP' (mmissie-hennekeij). De mmissie- Hennekeij heeft in September 22 het rapprt 'Het IP en de presterende prvinies' aan het bestr van het IP aangebden. De mmissie nldeerde dat de ndzaak van interprviniale samenwerking niet ter disssie staat, maar rdeelde wel dat de bestrlijke rganisatie van het IP niet vldende is tegerst vr de belangrijke pgaven waarvr het IP staat. Vr een slagvaardige en gezaghebbende rganisatie deed de mmissie een aantal vrstellen. De belangrijkste was wel m de rehtsvrm van de Gemeenshappelijke Regeling te vervangen dr die van een vereniging. k de rl van deav werd gewijzigd. Hier wrdt nader p ingegaan in deel twee. valatie IP In maart 2 heeft het bestr beslten (nfrm het Jaarplan) m het IP te evaleren. De itkmsten van de evalatie wrden betrkken bij (de itvering van) het Jaarplan 21 en de vrbereiding van de IP-Meerjarenagenda Tevens is in jni 2 beslten m p de begrting van het IP een krting van 15% dr te veren. Deze krting is verwerkt in de IP-Begrpting 21.

8 -7- De Algemene Vergadering maakt geen deel it van de evalatie aangezien de AV ng in 26 is geevaleerd en in de peride tssentijdse afspraken zijn gemaakt tssen AV en bestr. In deel twee, wrdt hier verder p ingegaan. Wei heeft de nafhankelijke mmissie die de evalatie itvert gesprken met een delegatie van de AV en is net mgelijk vr Statenleden m via de AV-delegatie dan wel via de lleges van GS (met wie de mmissie k spreekt) een inbreng te leveren vr de evalatie. p grnd van de evalatie is een mmissie-transitie IP', nder leiding van Wim Deetman, ingesteld. Het bestr neemt p grnd hiervan besliten ver de bestrlijke en ambtelijke inrihting en de reikwijdte van het IP medi September 21. Bij de eerstvlgende Algemene Vergadering wrdt de transitie met de AV-leden besprken. Praktishe infrmatie Vr leden van de Algemene Vergadering van de vereniging IP is de vlgende praktishe infrmatie van belang: Leden van de AV zijn lid van Prviniate Staten en wrden benemd dr Prvinial Staten van hn prvinies vr een peride van vier jaar. De niewe termijn van de AV start bij de eerste bijeenkmst van de AV na de Prviniale Statenverkiezingen; De AV kmt tweemaal per jaar bijeen in jni en deember. De AV van jni staat vral in het teken van de gedkering van het IP-Jaarverslag en de - Jaarrekening. De AV van deember staat vral in het teken van de gedkering van het IP-Jaarplan en de -Begrting. Aan het begin van de termijn wrdt tevens de IP-Meerjarenagenda en de IP-Meerjarenbegrting gedgekerd dr de AV; Stattaire stkken (zals het IP-Jaarplan en -Jaarverslag) wrden tien weken vrafgaand aan de AV per pst verstrd aan de AV-leden. Niet-stattaire stkken wrden drie weken vrafgaand aan de AV per pst gestrd aan de AVleden. Tevens wrden de stkken gestrd aan de Statengriffiers in de ndersheiden prvinies ter bespreking in Prviniale Staten/Statenmmissies; In het kader van de "gvernane'-taak van de AV wrdt twee maal per jaar (in mei en in ktber) een vrtgangsverslag pgesteld dr het IP-brea en vastgesteld dr het IP-bestr ter verspreiding nder de leden van de AV, de lleges van GS en de leden van Prviniale Staten (dr tssenkmst van de Statengriffiers). Het vrtgangsverslag geeft aan wat de stand van zaken is met betrekking tt de itvering van het vigerende Jaarplan; De leden van de AV wrden tssentijds ge'infrmeerd ver zaken die van belang zijn vr de itefening van de 'gvernane'-taak van de AV; en In verleg met de AV-leden wrden themabijeenkmsten gerganiseerd ver atele (inhdelijke) dssiers. Vr meer infrmatie ver het IP knnen leden van de AV tereht bij de adjntseretaris van de Algemene Vergadering, tevens seretaris van de diretieraad van het IP. IP-seretariaat: ( Mzenstraat 61 te Den Haag Website: (

9 Deel 2: De Algemene Vergadering valatie in 26 De mmissie-hennekeij stelde vast dat het IP qa taakstelling primair ptreedt als rgaan van de lleges van Gedepteerde Staten. Tegelijkertijd werd vrgesteld in de strtr van de vereniging reht te den aan de belangrijke relatie met Prviniale Staten. Dat advies werd vral ingegeven dr de behefte de betrkkenheid van Statenleden in het IP te vergrten. Daarte werd de Algemene Vergadering van de vereniging IP het kaderstellende en ntrlerende rgaan. De grtere betrkkenheid ' van de Statenleden werd vral van belang geaht vr het draagvlak vr de taakvervlling van het IP. Als itvleisel van afspraken naar aanleiding van de mvrming van het IP naar een vereniging liet de AV in 26 een evalatie van het fntineren van de AV itveren. In jli 26 presenteerde de valatiemmissie AV het rapprt'geriht Bestren. valatie en advies vr fntineren Algemene Vergadering IP'. De evalatiemmissie kwam tt vier adviezen m de tekmstige rl van de AV vrm te geven: 1. Maak ndersheid tssen het stattair teziht en de beleidsinhdelijke rl Riht de AV p de kerntaken (kaders stellen en ntrleren bestr), zals verwrd in de statten van de vereniging. Daarmee kan met minder vrijblijvendheid een hgwaardiger ntrle van de werkzaamheden van het bestr tt stand kmen. Deze rl implieert meer betrkkenheid bij het meerjarenplan en de jaarplannen. 2. rganiseer themasessies vr het vergrten van de beleidsinhdelijke betrkkenheid van Statenleden rganiseer twee tt drie keer per jaar themasessies ver inhdelijke nderwerpen. Deze bijeenkmsten zijn bedeid vr inhdelijke nderstening van alle Statenleden en als platfrm vr infrmatie-itwisseling. Ze knnen p vershillende manieren wrden vrmgegeven. De inhd van de themasessies kan dr de AV vr het kmende jaar wrden vastgesteld.. Redeer de mvang en freqentie van de AV Vr het stattaire teziht p verenigingszaken vlstaat een AV van twee afgevaardigden per prvinie, met een plaatsvervanger. Deze AV heeft aan twee vergaderingen per jaar vldende (ver jaarplan/begrting en jaarverslag/jaarrekening). 4. La at inhdelijke ntrle p het IP beleid ver aan prvinies In de dalistishe verhdingen past ntrle p het IP beleid via de eigen bestrders in de eigen prvinie. De Statenleden wrden twee keer per jaar p de hgte gesteld van het lbbywerk van het IP dr tezending van een vrtgangsrapprtage en het jaarverslag twee keer per jaar. Daarmee wrden Statenleden nderstend in hn ntrlerende fntie. Na de Statenverkiezingen van maart 27 is de Algemene Vergadering nfrm bvenstaande adviezen vrm gegeven. Daarte zijn k de statten gewijzigd.

10 -9 Vrbijeenkmsten Tijdens de Statenperide ntstnd er behefte aan een gedahtewisseling tssen AV-leden ver het fntineren van de AV. en meerderheid van de AV-leden heeft hierte in een paar infrmele bijeenkmsten vrafgaand aan de AV gesprken ver hn rl, taakpvatting en mgelijkheden tt verbetering van de AV. De aanwezige Statenleden nstateerden dat de in 26 gekzen en in 27 drgeverde pzet er ng niet ptimaal te heeft geleid dat zij adeqaat hn ntrlerende rl in de AV en de kaderstellende rl in de eigen Prviniale Staten knnen invllen. k de betrkkenheid van Statenleden bij de beslitvrming van het IP blijkt in de praktijk ng te wensen 'ver te laten. Vrafgaand aan de IP-AV van 26 jni.28 vnd een eerste bijeenkmst plaats met de AV-leden van de vier Randstadprvinies 1. De bijeenkmst was bedeld m enerzijds een disssie te starten ver de aard en wijze van de betrkkenheid van Statenleden bij het IP en anderzijds rimte te reeren vr het itwisselen van (inhdelijke) standpnten met betrekking tt de AV 2. Tt p dat mment bestnd een dergelijk verleg niet en de eerste bijeenkmst werd gebrikt m de behefte hieraan te peilen. Als vervlg p deze bijeenkmst zijn de IP-vertegenwrdigers van alle prvinies itgendigd vr eenzelfde bijeenkmst, vrafgaand aan de AV p 18 deember 28. nderwerpen waren: de infrmatievrziening dr het IP; de wijze waarp de vershillende Staten mgaan met de IP-agenda en de wijze(n) waarp de kaderstellende en ntrlerende rllen van AV-leden beter knnen wrden ingevld. In 29 en 2 is ng twee keer een srtgelijke bijeenkmst gerganiseerd. De vrbijeenkmsten zijn gebrikt m de met het IP-bestr gemaakte afspraken te evaleren, ervaringen it te wisselen ver de behandeiing van IP-nderwerpen in de prvinies, te bespreken bij welke nderwerpen de IP-vertegenwrdigers in het bijznder betrkken willen wrden dr het IP-bestr in 2 en p welke wijze dat met wrden vrmgegeven. k is gekeken naar het frmleren van gezamenlijke standpnten bij nderwerpen die in de AV wrden besprken. Vertegenwrdigers van de vershillende prvinies hebben zih tijdens de vrbijeenkmsten regelmatig negatief itgelaten ver de mgelijkheden die hn vertegenwrdiging in de IP-AV hen biedt en de nadelige gevlgen die dit heeft vr de betrkkenheid van Statenleden bij het IP. r zijn in de mate van kritiek vershillen te nstateren per prvinie. Tijdens de vrbijeenkmsten zijn knelpnten in kaart gebraht. In de vrbijeenkmsten zijn k mgelijke verbeteringen met elkaar gedeeld. Uiteindelijk hebben de vrbijeenkmsten geleid tt enkele afspraken met het IPbestr m bepaalde knelpnten p te lssen dan wel pressen te verbeteren. 1 Aanwezig waren AV-leden van Flevland, Zid-Hllanden Nrd-Hlland. 2 De bijeenkmst werd gei'nitieerddrdenrd-hllandse AV-leden. Bijdezebijeenkmst warenaanwezigav-leden it deprvinies Grningen, Friesland, verijssel, Zeeland, Flevland, Drenthe, Nrd-Brabant,Gelderlanden Nrd-Hlland.

11 - 1 Werkafspraken In de AV's van jni en deember 28 zijn de vlgende werkafspraken 4 gemaakt met het IP-bestr ter verbetering van enkele van de dr de AV-leden in de vrbijeenkrnsten genstateerde knelpnten: AV-leden wrden vrtaan na iedere vergadering van het bestr p de hgte gesteld van de itkmsten die van belang zijn vr de infrmatievrziening van de AV-leden; De leden van het bestr hden veling met de AV-leden it hn respetievelijke prvinies; De AV's wrden een f twee weken eerder gehden in plaats van vlak vr de zmer- f kerstvakantie m de pkmst te verhgen; Themabijeenkmsten zllen vrtaan gekppeld wrden aan AV's en het ngres, in verband met een mgelijk hgere pkmst; r wrden deze peride ten minste drie bijeenkmsten gerganiseerd 5 ; De vertegenwrdigers hebben de mgelijkheid met sggesties vr sprekers te kmen; Met betrekking tt de ntrlerende rl is gesteld dat de begrting en jaarrekening te ndidelijk zijn m adeqaat deze rl te knnen vervllen. In een bijeenkmst vrafgaand aan een AV is daarm infrmatie vershaft ver de pzet van de begrting en jaarrekening. De werkafspraken met het IP-bestr betreffen vral afspraken geriht p een verbetering van de infrmatievrziening van het IP aan de AV-leden, zdat die beter hn kaderstellende en ntrlerende rl zden knnen invllen. Feit blijft dat de IP-AV "maar' twee keer per jaar bijeenkmt en de GS-leden in hn adviesmmissies de vrstellen hebben vrbereid. Daarit vlgt dat de gedepteerden de meeste kennis hebben van en direte invled hebben p vrstellen die in vrbereiding zijn. GS zitten aan de 'vrkant' van het pres, zij zijn naw betrkken bij de ttstandkming van de vrstellen. Statenleden hebben niet diret de beshikking ver deze kennis. De invled van AV-leden p IP-thema's is daardr p basis van de hidige stattaire kaders beperkt. Via de griffies f ambtenaren knnen AV-leden wel de rganisatie van behandeling van IP-nderwerpen binnen hn prvinie zdanig vrmgeven, dat Prviniale Staten hn IP-gedepteerden tijdig en adeqaat knnen Veden' met standpnten. In de vrgesprekken tssen de AV-leden is ver deze interne rganisatie diverse keren gesprken. Daarbij is naar vren gekmen dat er vershillen zijn in de werkwijzen van de vershillende Staten. Deel drie van de Blawdrk gaat nader in p deze werkwijzen. 4 Het betreft werkafspraken die iniedergevalgeldenvr de statenperidedielpt tt maart In deperide zijn drie infrmatieve bijeenkmsten dr hetip gerganiseerd vr de AV-ledenver het beiastinggebied,deentralisatie (mmissie Ldders) en de Kaiser-methde (niewe finanieringsmethde Jegdzrg)

12 11 - Deel : De rganisatie in de prvinies Inleiding m een verziht te bieden van de werkwijze in de vershillende prvinies met betrekking tt (de nderstening van) de IP-AV en de wijze waarp Prvinial Staten en Statenmmissies bij de beslitvrming ver IP-nderwerpen zijn betrkken, is een krte inventarisatie gedaan bij de vershillende prvinies. Daaraan hebben de AV-leden dan wel de griffiers een bijdrage geieverd. In dit deel wrdt krt verslag gedaan van de bevindingen van deze inventarisatie 6. Het del is tweeledig: aan de ene kant wrdt het '(niewe) AV-lid getnfrmeerd ver de interne werkwijze en rl en aan de andere kant biedt het een verziht van (vershillen tssen) de inbedding en benadering van IPbeslitvrming in de vershillende prvinies/prviniale Staten. Resltaten inventarisatie Uit de inventarisatie blijkt dat de vershillen in werkwijze tssen de prvinies grt zijn. Smmige prvinies hebben meer dan andere prvinies aandaht besteed aan het inbwen van een vert eg strtr waarbij de Staten tijdig geinfrmeerd wrden en kaders knnen meegeven aan hn gedepteerden die betrkken zijn bij het tt stand kmen van beslitvrming in het IP. In nderstaande beshrijving wrdt een rde lijn geshetst en in een shematish verziht staan de vershillen expliiet genemd. Hierbij wrdt ingegaan p drie vragen: He wrdt de inhdelijke vrbereiding van AV-leden vr de AV vrmgegeven? He wrden de Staten en de mmissies vraf bij de beslitvrming in de AV betrkken? n he vindt de tergkppeling van beslitvrming van de AV plaats in mmissies en Prviniale Staten? Inhdelijke vrbereiding AV-leden Bij de vrbereiding van de AV van het IP zijn primair de AV-leden aan zet. Gelet p de mvang van de stkken en het ntbreken van kennis ver het vrgaande trajet is nderstening van de AV-leden veelal wenselijk. Deze nderstening wrdt in de prvinies p vershillende wijzen vrm gegeven. Z wrdt in Zeeland, Nrd-Hlland, Grningen en Drenthe dr de AV-leden regelmatig met de gedepteerde (lid van het dagelijks bestr van het IP) verlegd, met f znder nderstening van de griffie f de ambtelijke rganisatie. In andere prvinies is niet gekzen vr dit verleg f vindt het inidenteel plaats. Betrkkenheid van de Staten en mmissies bij beslitvrming in de AV De betrkkenheid van Prviniale Staten en mmissies van de prvinies bij beslitvrming in de AV is wisselend en vaak beperkt. In de meeste prvinies wrden de vergaderstkken wel verspreid f beshikbaar gesteld aan de Statenleden. In een paar prvinies vindt vervlgens disssie f beslitvrming plaats ver de inbreng in de AV. In Utreht wrden de stkken digitaal verspreid nder alle Statenleden en kan p verzek wrden nderstend/geagendeerd. In Nrd-Brabant, Fryslan en Limbrg bereiken de vergaderstkken in beginsel alleen de AV-leden.

13 12- Wanneer de stkken expliiet ter bespreking wrden geagendeerd, is daar k vershil in te ntdekken. In Zeeland, Drenthe, Fryslan en Flevland wrden de stkken standaard geagendeerd in eeri Statenmmissie, in verijssel, Gelderland, Grningen en Nrd- Hlland wrden de stkken (standaard) in alle Statenmmissies geagendeerd f ter kennisgeving tegestrd. In Zid-Hlland wrden de stkken alleen geagendeerd als it de vrbereiding dr de AV-leden blijkt dat dit wenselijk is, agendering vindt dan plaats in de relevante Statenmmissie(s). f deze agendering en bespreking k daadwerkelijk leidt tt inpt vr de AV, f dat de vrbereide inpt wrdt aangepast, is niet didelijk. Alleen vanit Zeeland, Grningen en verijssel wrdt hier expliiet melding van gemaakt. Tergkppeling it de AV Na aflp van de AV wrdt er vershillend terggekppeld aan de Statenleden van de prvinies. In Grningen gaat het verslag van de IP-AV met een begeleidende brief van de AV-leden naar alle Statenleden. In Limbrg vindt sinds krt tergkppeling plaats in alle Statenmmissies. In Nrd-Hlland vindt standaard tergkppeling plaats van IPnderwerpen in de vershillende Statenmmissies. In Zeeland wrdt regelmatig in de Statenmmissie terggekppeld, net als in Drenthe en Flevland. In verijssel wrdt terggekppeld wanneer daar behefte aan is. Gelderland geeft p shrift een krte impressie als tergkppeling it de AV. In Zid-Hlland, Utreht, Fryslan en Nrd- Brabant vindt p dit mment (vr zver bekend) geen standaard tergkppeling plaats. penstaande vragen Uit de inventarisatie kmt niet bij alle prvinies naar vren welke infrmatie n in de vrbereiding aan de AV-leden wrdt meegegeven, welke inpt de bespreking van de agendastkken in mmissies plevert en waarit de tergkppeling bestaat en he dit gewaardeerd wrdt. Het antwrd p deze vragen is welliht relevant en vergt nader nderzek. 6 De gegevens zijn vrgelegd aan betrkkenen. Desndankskanersprake zijnvan njistheden.

14 - 1 Shematish verziht Prvinie Grningen ' Vrbereiding AV-leden Vrbereiding dr AV-leden met IP-gedepteerde en griffie. Tien-weken stkken met begeleidende brief AVleden naar alle Statenleden. Drie-weken stkken in prinipe alleen naar AVleden. Betrkkenheid vraf mmissies en PS Tien-weken stkken IP-AV en het IPvrtgangsverslag met reatie GS zijn bespreekpnt in mmissie Bestr en Finanien. Bij majere besliten geeft PS bindend mandaat mee aan delegatie. Het IPvrtgangsverslag wrdt in de verige mmissies als ingekmen stk geagendeerd. Tergkppeling mmissies en PS Verslag IP-AV gaat met begeleidende brief AVleden naar alle Statenleden. Fryslan Agendering in Presidim. Vast ntatpersn vanit griffie vr AV-leden. In beginsel bereiken de stkken alleen de AVleden. Stkken die ter bespreking wrden geagendeerd kmen in de mmissie Barger en Mienskip. r vindt geen vaste tergkppeling plaats. Het vrtgangsverslag wrdt een vast agendapnt in de mmissie Barger en Mienskip. Drenthe Tezending relevante stkken aan Statenleden. en keer per kwartaal verleg AV-leden en plv. AVlid met GS, verslag gaat naar PS. Geannteerde agendering (dr GS) in mmissie Bestr, Finanien en nmie (BF). PS f mmissie BF geven pdrahten / standpnten mee aan AV-leden. IP vast agendapnt mmissie BF. Tergkppeling IP-AV in eerstvlgende mmissievergadering. verijssel nregelmatig verleg met gedepteerde/ipbestrder. Agendering in alle mmissies. Vragen en pmerkingen wrden dr AV-leden meegenmen naar IP- AV. Naar gelang behefte. Meestal vlgt tergkppeling aan de hand van de vraf gestelde vragen en pmerkingen. Gelderland Flevland AV-leden en griffie bereiden vr. Vrgenmen standpnt naar mmissies. Aan de hand van mmissiebesprekingen de gedragen pvattingen bepalen. AV-leden bereiden de stkken IP-AV vr. Agenderen en bespreking in alle mmissies (m..v. rekening en verantwrding). De IP-AV wrdt vrbesprken in de Krte (eigen) impressie IP-AV, verslag AV, beide wrden geplaatst p SIS. Tergkppeling IP-AV in mmissie Bestr

15 - 14 mmissie Bestr. Andere IP nderwerpen wrden in de relevante mmissies besprken. dr de AV-leden. Tergkppeling andere IP nderwerpen in de relevante mmissies. Prvinie Utreht Nrd- Hlland Zid- Hlland Zeeland Nrd- Brabant Limbrg Vrbereiding AV-leden Tezending aan Statenleden. AV-leden hebben regelmatig verleg met Gedepteerde/IPbestrder, met griffie- en ambtelijke nderstening. Vrbereiding dr AVleden. Vrbespreking AV-leden met gedepteerde en ambtelijke nderstening. Vrbespreking AV-leden, p verzek ambtelijke nderstening dr IPrdinatr van de prvinie. Vrbereiding dr AVleden. Geen standaard interne verleggen met bijvrbeeld GS. Betrkkenheid vraf mmissies en PS Statenleden knnen vragen/pmerkingen aanleveren bij AV-leden. Regelmatige agendering en bespreking van IP nderwerpen in mmissies. Wanneerdit ndzakelijk wrdt geaht. In praktijk een itzndering en alleen bij majere thema's. Agendastkken ter kennisname mmissie Bestrlijke en Finaniele Zaken. Regelmatig vanit PS f mmissie adviezen f pdrahten naar AVleden f GS. Vrheen via mmissie Bestr en Middelen, p dit mment niet. AV-leden knnen pdrahten meekrijgen vanit de mmissies, bijvrbeeld nadat zij een inventarisatiernde gedaan hebben. Tergkppeling mmissies en PS Niet standaard ingevld. Standaard tergkppeling IP nderwerpen in mmissies. Niet standaard ingevld. Regelmatig in de mmissievergadering. Vrheen met shriftelijk verslag, p dit mment niet. Vrtaan wrdt 'tergkppeling vanit IP' als vast agendapnt pgenmen in alle mmissies bij rndvraag / mededelingen, in navlging van de mmissie nmish Dmein.

16 15 Bijlage: rgangram IP VerenigingIP Algemene Vergatenng Bestr A#iesmmisstes t : W*$imm" Srede Qverieg-en AtSviesgrepen ' alg. direter -ldiireetlei;4ai " ' " plv, alg. direeter ( ' direter Alg, dndtnatie Beshirsrdmatie seer. Bestr en AV) mmniatie Werkgeverszaken Besrtijke Zaken Finanier) -eteretverlening Landelifk gebied Veiligheid rpa nmi Milie S&iaal Beieid/jegdirg Bedrijfsvering Rimtelijie ntwikkeling Wnen Mbiliteit Water ftr

17 IN Si a en <j (N T I T r-t I -U. "U T 5 L. ai z 2 M HI (9 HI * UJ Q < a: UJ in Q < Q Z UJ (9 < a UJ z z UJ H a. UJ fm a (9 z w L* UJ Q < (9 UJ UJ z UJ Z UJ (9 UJ Q XJ N n *- XJ L» 5 in i i XJ J *- r 1- Dl XJ. en Q ( XJ U r in en i- i- i 1- «( en 66 <D r-i N en 4-t. r. J* n r.y N (U n i XJ <T Q. 1_ 4-J / i_ -^ J* J in!_ Q s -' 5 jj n JJ L 5= XJ Lien }n -5 p *.* ii, w UJh- rr U SS. XJ +J 5 i_ 4-t 2 i<i - xj 5 2 JD U i XJ 1- i- ±e w z * ' *J v- t "J 5S i S St XJ r x XJ N v-'jd XJ N s -' -I.2 XJ r j X < n i 5 5 (D n I- I p " *J n " XJ Jj si n XJ n n (A a XJ r ( i_ V xi 1. < I V 44 I_ V XJ I 1

18 ra "5 re a M I_ (U A +J a (i) Ul i_ Ti N HI W r a re 5?[ ( rr. 1 «< 1_ (9 Z r-l a: i < Q < Q a Z i i < UI a. i U ai < Q L. < a < n 9) a TJ a) n n ai in 4-J in 1 en 1 TH (N L. U F a; at TJ Ti ( ra r *i_ at TJ re 71 i_ < ai < TJ 1 a) TJ a. ". Q. U n w a; TJ in - / ( a.. _ «8 Si 5 5 IU n 55 a) < 4-J U "5 X ^ i-i TH N TJ TJ n 'l_ TJ < N J!_ -r, - lag em ev in n ^ 5 ii D) 1 _ "5 4-J n U x: TJ " x: n v 5 V Dl "i V fm H.^ -<= a ' n 12 TJ X) ( 4- L- j- r* -M " w Ji TJ 4-. x -? «JB - N 5 U J2 U 1 TJ U 1 ' _ m f- T! TJ rn r b a; X) ) TJ (I re L. 4- in m ) TJ 4-.. x: TJ. i_ Q. 1-«_tJ ' 4- TJ rh N M JZ TJ Q iz\ " a = i«. ^ F. w X) JD = S x: % M t L " U TJ n U j_, n. -* ^ U -fa TJ U re n ^ TJ n Is V + a v a i V D m w w. ( TH TJ *""* ^H fn TH N re rvj n TJ. ^ n n ' 1% f (U - n n w 1- «n ai S, n-s ttj 1- U Xl 4- w n *~ xi i «2 -a -n B S ( T) (p r S 1 = s n n SI n. Q.! fn. n n S2 n-^-i 1-1 w N re L I_ re re n _re n in n IU U) TH a. l-h ai ^-^ TJ n rn ^» in n J! = P U 1 -n N jn n.b 4-1 n n I? N ( U n TJ.. n y ' p n ai w ^ TJ ^ ^ t "J TJ U TJ TJ 5^ n J <5 Ji 5S-S - «= re «TJ XJ re ^ ^ U W TH '.y B '-I ^ TT, in _ ^ in N i^ Q n " Q. ^-re = in 5 s. ^ T? «^ Si <U ft n in * 1 S N

19 m S M n n a. "5 i- M <U a a 1 n M rt n - a V r t n ffi 1 5 +J V ^ V) U Q. ' 8 ( e i Q. i i U XJ 1_ U (U l/l in 5 4- " XJ XJ r U l r X M i-l r U w r a. e i 4-1 x: " 4-J en (N l 4-1 l l/l :^* :*: i '. a r N ^ 2-a XJ r gts J XJ -< Wl j_, 5-= < r U i- r XJ -H nfi XJ rr 4J < x: <=.y i 4J ^ l 4-1 J* N P, < XJ : 4-1. T-4 t N ^ X in ^ d XJ gjs ' t^ QJ Q- M r 4J 5 4- r F, f < " ±i Si r *% il fu ^ 5 t a XJ rr i rh N ^ ^ B Z ^^ ^ a r 1-4 M a L. *J 1 l_ V M B^ ^ B -I i-l M M ^ a r i-i fm a *J 1 V i i- i r l S *- P -^ r ii <U < X Q, " ""-XJ -^ r ^2r < i ende iber 2i nning ahtin r 5 8 a 15 ti 52TX1 ~ n de ee erdag 8 en van r 22 r xi X S datm it p di t aanh dering r nj r U r r; l 4-i ; nemen van die gepland temmen me Algemene V. i "i - i^ N a. 4-1 U x: r ]-w ' X r U 4J 1 I < a U Z w Di IU D (9 < z.* IU W < IU 1- z a IU z IU IU en ~j < w 5 < L. 1. Q l < rsi i-l (N l UJ ) X) in + r 1-1 a. 1 4 ^^^ l U l '1 1 X) '-* Q- "S< i i l «8 ±i in l r := H S XJ a (A M /^- fn 4-J N l r f? 5 1- r [/l I r x Q.» i fm l ' < P r r 6 Q. i N 4-J 'N 5 Ul r-l X) V TJ r en i_ V V n data Al /22 d) _ ih l rh U Planni ring 2 (bijgev en n Ivra; ing TJ *J Rn in ( Sli

20 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IP p 29 September 21 agendapntlb Paraaf seretaris '"' "" " ip Datm : 9 September 21 Inlihtingen bij : Gerard Bekema/Ferdi de Lange Drkiesnmmer :( Bijlagen : 2 Pnderwerp : Verslag Algemene Vergadering d.d. 9 deember 2 Vrstel 1. Het verslag van de Algemene Vergadering van 9 deember 21 vaststellen; 2. kennis nemen van de penbare beslitenlijst die is gepblieerd p de IP-website Telihtina Bijlagen 1. neptverslag van de Algemene Vergadering d.d. 9 deember 21; en 2. penbare beslitenlijst van de Algemene Vergadering d.d. 9 deember 21.

21 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IP p 2 jni 21 agendapnt lb, bijlage 1 V= NPTVRSLAG van de 21e vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 van 19. tt 21. r in de Statenzaal van het Prviniehis, Pythagraslaan 1 te Utreht Agendapnt nderwerp.1. pening De vrzitter pent de vergadering m De vrzitter meldt dat berihten van verhindering zijn ntvangen van de vlgende leden van de Algemene Vergadering: mevrw Mansveld (Grningen), de heer Klkman (verijssel), mevrw Hallensleben (Zid-Hlland), de heer Demed (Zid-Hlland), de heer Vermelen (Zid-Hlland), de heer Dijkstra (Gelderland), de heer Visser (Zeeland), de heer Reland (Zeeland), mevrw Shnkneht (Zeeland), de heer Drr (Nrd-Brabant), de heer Wessels (Limbrg) en de heer Nijsten (Limbrg). De vlgende leden van het bestr zijn verhinderd: de heer Galema (Fryslan), de heer Mrlag (Grningen), mevrw Klip-Martin (Drenthe), de heer Van Heijningen (Zid-Hlland), de heer Van Hegten (Nrd-Brabant), de heer Hessels (Limbrg), de heer Jrritsma (adviser) en mevrw Peijs (adviser). a. Vaststelling agenda De vergadering stelt de agenda ngewijzigd vast. b. Verslag algemene vergadering d.d. 24 jni 2 De heer Van Wieren (Flevland) en de heer Berends (Drenthe) geven aan dat de presentielijst van de Algemene Vergadering van 24 jni 2 wat betreft de prvinies Flevland en Drenthe niet klpt. De vrzitter zegt te dat dit gewijzigd wrdt. Beslit Het verslag, de presentielijst en de penbare beslitenlijst van de algemene vergadering van 24 jni 2 wrden gewijzigd vastgesteld.. Gelegenheid tt het stellen van vragen r zijn geen vragen. 2. Mededelingen a. 2e vrtgangsverslag IP-Jaarplan 2 r zijn geen pmerkingen. "' b. "Agenda vr het Bestrsakkbrd' De vrzitter geeft een mridelinge telihting p de stand van zaken van de 'Agenda vr het Bestrsakkrd'. p 8 deember jl. heeft het verhedenverleg plaats gevnden: het verleg tssen het kabinet en de deentrale verheden. Namens het kabinet namen de minister-president, de minister van BZK en de staatsseretaris van Finanien deel. Namens IP en VNG namen de vrzitters, vievrzitters en algemeen direteren deel. Vr het

22 NPTVRSLAG van de 21e vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 van 19. tt 21. r in de Statenzaal van net Prviniehis, Pythagraslaan 1 te Utreht pagina 2 Agenda- nderwerp ; r pnt eerst nam k de Unie van Watershappen deel via de vrzitter en algemeen direter. Tijdens net verleg heeft het kabinet aangegeven dat ng vr het Kersrees dr het kabinet een standpnt wrdt bepaald ver de wenselijkheid van een bestrsakkrd 'met de kepels van deentrale verheden. De vrzitter geeft aan dat hij in het verleg heeft aangegeven dat de liefde vr een bestrsakkrd van twee kanten met kmen en dat het kabinet ged met begrijpen dat deentralisaties niet eenzijdig knnen wrden pgelegd en dat vr de finaniele kalers dit k geldt. m has te vrkmen is rdinate ndig. Afgesprken is dat in de kmende tijd ambtelijk wrdt verkend f een beredeneerde inhdspgave vr een bestrsakkrd kan wrden vastgesteld. en dergelijk bestrsakkrd z een beperkte mvang meten krijgen en zih yral meten rihten p prinipes en pres. Verdergaande inhdelijke afspraken wrden p setraal nivea gemaakt. Het 'kepelakkrd' z binnen twee maanden, ds ng vr de Prviniale Statenverkiezingen van 2 maart 21, tt stand meten kmen. De te kiezen inzet vr een mgelijk bestrsakkrd wrden vanit het bestr dr een nderhandelingsdelegatie gerdineerd mede p grnd van de inventarisatie dr de bestrlijke adviesmmissies. Mevrw Nagel (Nrd-Hlland) vraagt f de nrmeringssystematiek fsamen de trap p en af) gehandhaafd blijft. De vrzitter geeft aan dat de nrmeringssystematiek in het regeerakkrd hersteld is, maar dat de finaniele gevlgen van een grt deel van de andere vrnemens ng niet didelijk is. Dit wrdt gemventariseerd en betrkken bij het verleg met het kabinet. Daarbij is het itgangspnt dat ng dr het bestr bezien met wrden welke vrgenmen krtingen aeptabel zijn f niet. Het bestr zet tevens in p de handhaving van het eigen belastinggebied met vrije zm. Wat betreft de herziening van het verdeelmdel prviniefnds geeft de vrzitter aan dat, ndanks het aandringen van de Algemene Vergadering daarte, het niet gelkt is m in eigen kring tt vereenstemming te kmen en dat het kabinet n met een beslit in janari kmt. Dit is k van belang in het kader van het bestrsakkrd. Helderheid ver het verdeelmdel is vr een aantal prvinies is vershillende mate vrwaardelijk aan het sliten van een bestrsakkrd. De heer Van Wieren (Flevland) verbaast zih erver dat bij deentralisatie hge effiienykrtingen mgelijk zden zijn. Dat z betekenen dat deze taken tt p heden te dr zijn itgeverd. Verder stelt de heer Van Wieren dat het rijksbeleid tt zinigere at's leidt tt aantasting van de prviniale belastingpbrengsten. De vrzitter antwrdt daf dit pnt aandaht heeft van de adviesmmissie Finanien eh de dr de prtefeillehder wrdt meegenmen in het verleg met het kabinet. De vrzitter heeft begrip vr het pnt van de heer Van Wieren ver de effiienykrtingen. De heer Berends (Drenthe) eh andere leden spreken hn waardering it vr de standaardmptie 'pen hishdding' waarte de vrige vergadering is beslten. Wei wrdt afgevraagd waarm niet alle twaalf prvinies de mtie hebben ingediend. De adint-seretaris meldt dat alleen de prvinie Zid-Hlland de mtie niet heeft behandeld. In reatie bp het stren van de mtie aan alle leden van de Algemene Vergadering heeft de vertegenwrdiger van Zid-Hlland, de heer Vermelen, aan het IP-seretariaat laten weten dat de mtie in Zid-Hlland niet wrdt ingediend mdat de ndzaak tt een pen hishding in het vastgestelde dment'prfiel Prvinies' al is vastgelegd.

23 NPTVRSLAG van de 21e vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 van 19. tt 21. r in de Statenzaal van het Prviniehis, Pythagraslaan 1 te Utreht pagina Agendapnt nderwerp Meerdere leden van de Algemene Vergadering betreren het dat de mtie in Zid-Hlland niet is besprken. De vrzitter geeft aan dat de leden van de Algemene Vergadering p de hgte zllen wrden gehden vanntwikkelingen met betrekking tt de "Agenda vr het Bestrsakkrd'., De vrzitter maakt melding van het vmemen m een e-magazine te maken, naar het vrbeeld van het e-magazine 'Prfiel Prvines'. Dit magazine is mede geriht p de kiezer en staat.in het teken van waar de prvinie vr staat, wat er in de psitinering van d&.prvinie in de afgelpen jaren isveranderd en wat is bereikt. Het magazine is ter nderstening van (kandidaat)leden van Prviniale Staten en wrdt p een later mment verspreid.. valatie IP Het agendapnt wrdt vertrwelijk behandeld waarbij de Algemene Vergadering indringend met het bestr van gedahten wisselt ver de presentatie dr de vrzitter van de bestrlijk-ambtelijke begeleidingsmmissie, de heer Van Waveren. De Algemene Vergadering nderstent de dr het bestr gekzen lijn inzake de itwerking van de aanbevelingen. Afgesprken wrdt dat alle leden van Prviniale Staten iterlijk begin 21 p de hgte wrden gesteld van de bestrsbesliten. Beslispnten a. IP-Jaarplan 21 De heer Berends (Drenthe) e;n andere leden van de Algemene Vergadering geven aan dat de delstellingen van het IP breed zijn en niet altijd afrekenbaar. De vrzitter geeft aan begrip te hebben vr de gemaakte pmerkingen en stelt dat tt del is gesteld m de IP-Meerjarenagenda en de daarit vrtvleiende jaarplannen mpater, maar vral strategisher van aard te laten zijn. Dit kan dan k wrden terggezien in de daarp gebaseerde vrtgangsverslagen. De heer van Wieren (Flevland) geeft aan ervan it te gaan dat het Jaarplan van 21 ng aan wijziging nderhevig kan zijn naar aanleiding van het aantreden van een niew bestr en ntwikkelingen naar aanleiding van de evalatie van het IP en de mgelijke ttstandkming van een bestrsakkrd. De vrzitter geeft aan dat de bservatie van de heer Van Wieren klpt. Mevrw Visser-Hendriks (verijssel) vraagt zih af f de eerste delstelling nder het kpje "penbaar verver' bij hfdstk.6 Mbiliteit met wrden gelezen dat iedere prvinie zelf een visie p het reginaal penbaar verver frmleert. Mevrw Visser-Hendriks vraagt zih af wat de rl van het IP hierbij is. De heer van Lnteren (prtefeillehder Mbiliteit) geeft aan dat het wel degelijk de bedeling is dat de prvinjes met een gezamenlijke visie p het reginaal p ; enbaar verver kmen, maar dat de itwerking ervan p prviniaal nivea plaats vindt. De visie is inmiddels in de bestrlijke adviesmmissie Mbiliteit besprken. De tekst in het Jaarplan wrdt p dit pnt aangepast m de

24 NPTVRSLAG van de 21e vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 van 19. tt'21. r in de Statenzaal van het Prviniehis, Pythagraslaan 1 te Utreht pagina 4 Agendapnt nderwerp ndidelijkheid weg te nemeti. Beslit De algemene vergadering kert het IP-Jaarplan 21 ged. b. Wijziging IP-begrting 2 r zijn geen pmerkingen. Beslit '?'- De algemene vergadering kert de wijziging p de IP-begrting 2 ged.. IP-begrting 21 r zijn geen pmerkingen. Beslit De algemene vergadering kert de IP-begrting 21 ged. d. Beneming leden bestr IP r zijn geen pmerkingen. Beslit De algemene vergadering stemt in met de beneming van het dr de prvinie Flevland vrgedragen lid van het bestr van de vereniging IP. 4. Blawdrk leden IP-AV De vrzitter geeft aan dat de Blawdrk een initiatief van de Algemene Vergadering zelf is, met name de leden it IMrd-Hlland en tt stand is gekmen met behlp van de Nrd-Hllandse griffie, het IP-seretariaat en bijdragen vanit elke prvinie. De vrzitter bedankt alle betrkkenen vr hn inzet. De heer Krthf (Flevland), mevrw Visser-Hendriks (verijssel), de heer Berends (Drenthe), mevrw De Biil-Baerselman (Nrd-Hlland) en mevrw Naqel (Nrd-Hlland) hebben een aantal pmerkingen en/f een aantal vrstellen tt wijziging f teveging p.de Blawdrk. De vrzitter geeft aan dat de pmerkingen en vrstellen dr het IPseretariaat, in verleg met de Statengriffie van Nrd-Hlland, wrden verwerkt in de definitieve versie van de Blawdrk die in een pgemaakte versie aan de griffiers en (plaatsvervangende) leden van de Algemene Vergadering wrdt gestrd. 5. Planning data Algemene Vergadering / Themabijeenkmsten 21 r zijn geen pmerkingen.

25 NPTVRSLAG van de 21e vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 van 19. tt 21. r in de Statenzaal van het Prviniehis, Pythagraslaan 1 te Utreht pagina 5 :. i^ : Agenda- nderwerp ' ;- pnt 6. Rndvraag 7. Sliting De heer Krthf (Fryslan) vraagt. f het verslag van deze Algemene Vergadering vr de Kerst kan wrden tegestrd. De vrzitter zegt dit te. De heer Van Wieren (Flevland) vraagt in welke prvinies de afgelpen llegeperide bestrskrahtmetingen hebben plaats gevnden. De vrzitter meldt dat in ieder geval in de Randstad en Limbrg bestrskrahtmetingen hebben plaats gevnden en dat er ng een bestrskrahtmeting in Zeeland gaande is. Mevrw Visser-Hendriks (yerijssel) meldt dat de Statengriffie in verijssei. een intrdtieprgramma vrbereidt vr de niewe leden van Prviniale St.aten en dat het IP daar k nderdeel van it maakt. Mevrw Visser-Hendriks vraagt f het IP hier aan mee wil werken. De seretaris zegt dit te en geeft aan dat hij graag, net als afgelpen bestrsperide, een rnde maakt langs de prvinies m het werk van het IP nader te te lihten. De vrzitter memreert dat het de laatste Algemene Vergadering in de hidige samenstelling betreft en dankt de leden vr hn inbreng en werkzaamheden de afgelpen jaren. Tevens wenst de vrzitter alle leden die zih wederm verkiesbaar hebben gesteld veel ses. De vrzitter slit de vergadering m 2.55 r.

26 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IP p 29s eeptember 21 agendapnt lb, bijlage 2 Interprviniaal verleg WM *%/\**J penbare beslitenlijst van de vergadering van de algemene vergadering (AV) p dnderdag 9 deember 2 in het Prviniehis te Utreht 1. De AV stelt het verslag, de presentielijst en de penbare beslitenlijst van de algemene vergadering van 24 jni 2 vast. 2. De AV neemt kennis van het tweede vrtgangsverslag Jaarplan 2 dat is vastgesteld dr het IP-bestr in de vergadering van 11 ktber 2. Het vrtgangsverslag bevat een verslag van de werkzaamheden van het IP in de peride van 1 mei tt 1 ktber 2. Middels het vrtgangsverslag wrdt inziht gegeven in de vrderingen van de itvering van het Jaarplan. Het verslag is eveneens gestrd aan de lleges van Gedepteerde Staten en via de Statengriffie in de ndersheiden prvinies aan de leden van Prviniale Staten.. De AV neemt kennis van de stand van zaken van de 'Agenda vr het Bestrsakkrd'. Het regeer- en gedgakkrd van het kabinet-rtte/verhagen vrmt de basis vr de mgelijkheden tt het maken van afspraken tssen het rijk en de deentrale verheden. Het bestr is, samen met de bestrlijke adviesmmissies, bezig met het frmleren van de inzet van een mgelijk bestrsakkrd die mede gebaseerd is p het dment 'Prfiel Prvinies' en een aantal bestrlijke en finaniele randvrwaarden. Tijdens het verhedenverleg van 8 deember 2 zijn tssen het kabinet en IP, VNG en UvW afspraken gemaakt ver de ambtelijke verkenning van een mgelijk bestrsakkrd. Uitgangspnt van het IP is dat een bestrsakkrd alleen tt stand kan kmen als de wil erte bij alle partijen aanwezig is. 4. DeAV bespreekt de evalatie van het IP. 5. De AV geeft gedkering aan het dr het bestr vastgestelde IP-Jaarplan De AV geeft gedkering aan de dr het bestr vastgestelde wijziging p de IP-begrting De AV geeft gedkering aan de dr het bestr vastgestelde IP-begrting De AV stemt in met de beneming van het dr de prvinie Flevland vrgedragen lid van het bestr van de verenging IP. Het betreft de heer MJ.D. Witteman (Flevland). 9. De AV stelt de Blawdrk IP-AV vast en stemt in met de verzending ervan aan de Statengriffies en de (plaatsvervangende) leden van de AV. De Blawdrk is een initiatief van de AV zelf, met name de AV-leden it Nrd-Hlland. De Blawdrk is een beknpte handleiding met praktishe infrmatie vr Statenleden die lid zijn f (knnen) wrden van de AV van het IP. De Blawdrk is tt stand gekmen met behlp van de Nrd-Hllandse griffie, het IPseretariaat en bijdragen vanit elke prvinie.

27

28 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IP p 29 September 21 agendapnt 2a Interprviniaal verleg lp Paraaf seretaris : Datm Inlihtingen bij Drkiesnmmer Bijlagen,nderwerp 9 September 21 Gerard Bekema/Ferdi de Lange ( geen : Beneming vrzitter en leden van het bestr van de vereniging IP Vrstel 2.. Instemmen met de vrdraht tt beneming van de heer J.W. Remkes als vrzitter van het bestr van de vereniging IP; Instemmen met de beneming van de dr de prvinies vrgedragen leden van het bestr van de vereniging IP; en Kennis nemen van de mndelinge telihting van de vrzitter p de taakverdeling met betrekking tt de prtefeilles binnen het bestr. Telihting Beneming vrzitter De statten van de vereniging IP (artikel 1, lid 2) bepalen dat het bestr vr de fntie van vrzitter een bindende vrdraht det aan de Algemene Vergadering (AV) 'met dien verstande dat bij vrker een mmissaris van de Kningin vr beneming ten aanzien van deze zetel in aanmerking kmt.' De AV kan, wanneer tweederde van de prvinies vertegenwrdigd is, met een tweederde meerde.rheid het bindende karakter aan deze vrdraht ntnemen en is vervlgens vrij in de kes, waarbij pniew wrdt itgesprken dat bij vrker een mmissaris van de Kningin vr deze fntie in aanmerking kmt. Het bestr heeft, na nsltatie van de lleges van GS, in de vergadering van 2 jni jl. beslten m aan de AV de mmissaris van de Kningin in Nrd- Hlland, de heer J.W. Remkes, bindend vr te dragen als vrzitter van het IP. Beneming leden bestr Artikel 1, lid 2 van de statten van de vereniging IP draagt iedere prvinie p m vr de fntie van lid van het bestr een afznderlijke bindende vrdraht te den aan de Algemene Vergadering waarbij geldt dat 'de vrdraht wrdt pgemaakt dr het llege van Gedepteerde Staten van de betreffende prvinie.' De AV kan, wanneer in de vergadering tenminste tweederde van de prvinies vertegenwrdigd is, met een tweederde meerderheid het bindende karakter aan deze vrdraht te ntnemen. Indien de Algemene Vergadering beslit het bindende karakter te ntnemen dan heeft de betreffende prvinie wederm het reht een niewe bindende vrdraht te den. lf van de twaalf lleges van GS van de ndersheiden prvinies hebben de vlgende bindende vrdraht gedaan vr de leden van het bestr: mevrw. Shkker-Strampel (Fryslan); W.J. Mrlag (Grningen); mevrw drs. T. Klip-Martin (Drenthe); drs. T.W. Rietkerk (verijssel); dr. J.. Verdaas (Gelderland); MJ.D. Witteman (Flevland); J.W.R. van Lnteren (Utreht); mevrw. Sweet (Nrd- Hlland); drs. R.A.M. van der Sande (Zid- Hlland);

29 -2- G.RJ. van Hekelm (Zeeland); en Y..M.G. de Ber (Nrd-Brabant). De bindende vrdraht van het llege van GS van Limbrg was bij het verstren van de stkken vr w Algemene Vergadering ng niet bekend. Dit hangt samen met de beneming van de mmissaris van de Kningin van Limbrg, drs. Th.J.F.M. Bvens, die p 1 ktber 21 ingaat. Zdra het llege van Limbrg een bindende vrdraht heeft gedaan vr een lid van het bestr van het IP wrdt de vrdraht bij de eerstvlgende Algemene Vergadering geagendeerd. Prtefeilleverdeling bestr Het bestr beslit tijdens de 2-daagse werknferentie p 15 en 16 September 21 ver de taakverdeling met betrekking tt de prtefeilles binnen het bestr. Tijdens de Algemene Vergadering ntvangt hierver een mndelinge telihting van de vrzitter. Bijlagen Geen

30 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPp 29 September 21 agendapnt a Paraaf seretaris Interprviniaal verleg 1 Datm : 9 September 21 Inlihtingen bij : Gerard Bekema/Ferdi de Lange Drkiesnmmer :( Bijlagen : 1 nderwerp : IP-vrtgangsverslag Jaarplan 21 deel 1 Vrstel Kennis nemen van het eerste vrtgangsverslag Jaarplan 21 dat is vastgesteld dr het IP-bestr in de vergadering van 26 mei 21 en p 1 mei 21 is aangebden aan de lleges van GS en aan de Statengriffiers ter verspreiding nder alle leden van Prviniale Staten. Telihting p grnd van de afspraken met de Algemene Vergadering stelt het IP twee maal per jaar een vrtgangsverslag p waarbij verslag wrdt gedaan van de vrderingen van de itvering van het Jaarplan. Het vrtgangsverslag wrdt dr het IP pgesteld vanwege de sheiding tssen 'gvernane', die p het pad van de AV ligt, en de beleidsinhdelijke ntrle. Ten beheve van de beleidsinhdelijke ntrle die plaats vindt tssen Prviniale Staten en Gedepteerde Staten in de eigen prvinie wrdt twee maal per jaar het vrtgangsverslag pgesteld. U wrdt derhalve vrgesteld m kennis te nemen van het verslag. Het vrliggende vrtgangsverslag bevat een verslag van de werkzaamheden van het IP in de peride 1 janari tt 1 mei 21. De pzet van het vrtgangsverslag vlgt de gewijzigde pzet, waarbij gebrik wrdt gemaakt van symblen vr een verzihtelijke en kernahtige weergave van de resltaten. Via deze symblen wrdt aangegeven wat de vrtgang van de delstelling is: delstelling al behaald (V), de aties lpen ng (») f dat het n al didelijk is dat de delstelling niet gehaald wrdt (X). Indien een delstelling (gedeeltelijk) niet is gehaald, vlgt altijd een telihting. Bij behaalde f lpende delstellingen wrdt alleen een telihting gegeven indien dit ndig is vr een beter begrip f m nrete (deel)resltaten van delstellingen inzihtelijk te maken. Het vrtgangsverslag van het bestr vastgesteld. is in de vergadering van 26 mei 21 U wrdt er p gewezen dat 21, mede in het liht van de Statenverkiezingen van 2 maart jl. en de transitie van het IP, een vergangsjaar betreft. nfrm de met in de vergadering van 26 jni 28 gemaakte afspraak is het vrtgangsverslag p 1 mei 21 rehtstreeks naar tegeznden. veneens is het vrtgangsverslag gestrd aan de lleges van Gedepteerde Staten en aan de statengriffie in de ndersheiden prvinies ter verspreiding nder alle leden van Prviniale Staten. Het tweede vrtgangsverslag, ver de peride 1 mei - 1 ktber 21, wrdt p 4 ktber 21 dr het bestr vastgesteld en daarna aan tegestrd. Bijlage Vrtgangsverslag IP-Jaarplan 21 ver de peride 1 janari - 1 mei 21.

METROPOOL REOÏO EINDHOVEN

METROPOOL REOÏO EINDHOVEN GMNT RUSL-D MIRDN MTRPL RÏ INDHVN Gemeenteden en lleges 21 regigemeente, INGK: RG,NR.: BSTMD VR: 16IK.1491 C Uifv ^tfiy 2 8 APR 216 Metrplregi indhven 4 259 45 94 inf@metrplregieindhven.nl www.metrplregieindhven.nl

Nadere informatie

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020 Vrdracht Prvinciale Staten van Nrd-Hlland Vrdracht Haarlem, juli 2012 Onderwerp: Uitveringsprgramma 2012-2015 Visie Openbaar Verver 2020 Bijlage: Prjectmschrijvingen van het Uitveringsprgramma 2012-2015

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Page lof 2 GD1 06.12.2012 0089

Page lof 2 GD1 06.12.2012 0089 Page lf 2 MPGD1201212061040089 GD1 06.12.2012 0089 &t~&& Van: Rsier, H Verznden: wensdag 5 deember 2012 14:02 Aan: DIV : Vren, S nderwerp: Inbeken tbv raad: samenvattg strategie VjjT 201-2015 Bijlagen:

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Prvinciale Staten Pstadres Prvinciehuis Pstbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-hlland.nl Datum zie verzenddatum Aan Prvinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp Infrmatie ver het

Nadere informatie

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door.

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door. VERSLAG Regivergadering regi 1, 2 & 3 zaalvetbal Sprthallen Zuid d.d. dnderdag 18 ktber 2012 Aanwezig: Districtsbestuur Jaap Verkrst, Gerrit Aafjes, Hans Buitenhuis en Henk Zeeman Arbeidsrganisatie Guus

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Verrdening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sciale Zaken 1 Tekst van de regeling Artikel 1 Definities A. Maatschappelijke ndersteuning: ndersteuning zals bedeld in de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

Uitwerking Landelijke Leidraad en Procedure Wijziging Acute Zorgaanbod Versie 6.0, ROAZ regio s VUmc en AMC

Uitwerking Landelijke Leidraad en Procedure Wijziging Acute Zorgaanbod Versie 6.0, ROAZ regio s VUmc en AMC Uitwerking Landelijke Leidraad en Prcedure Wijziging Acute Zrgaanbd Versie 6.0, ROAZ regi s VUmc en AMC nuari 2016 1 Uitwerking Het Landelijk Netwerk Acute Zrg (LNAZ) heeft een leidraad met een prcedure

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, mede name;j(s,^hr. W. .CM. Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg.

Met vriendelijke groet, mede name;j(s,^hr. W. .CM. Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg. WERKGEBIED ZUIDWEST Bezekadres Pstadres Telefeen Telefax Internet Wilhelmina van Pruisenweg 52 Den Haag Pstbus 90700 2509 LS Den Haag (070)304 15 00 (070) 304 15 00 www.igz.nl STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID

Nadere informatie

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke Bijlage 6 Ledenraad 27 nvember 2014 Vrlegger Onderwerp Vacature en prcedure beneming vrzitter landelijk bestuur Verantwrdelijke Landelijk bestuur Aanleiding Er ntstaat een vacature vanwege het niet beschikbaar

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

Aanwezigen gemeente Rhenen: Marion Schuilenburg (Bedrijfsvoering Sociaal Domein), Jolanda van Sloten (Zorgmakelaar), Dhr. Van der Aa (Notulist).

Aanwezigen gemeente Rhenen: Marion Schuilenburg (Bedrijfsvoering Sociaal Domein), Jolanda van Sloten (Zorgmakelaar), Dhr. Van der Aa (Notulist). Verslag fysieke verlegtafel Cncept Overeenkmst Maatwerkvrziening Wm 2016 Gemeente Rhenen Dinsdag 15 september 2015 van 14.00 tt 16.30 uur Raadszaal, Rhenen. Aanwezigen zrgaanbieders: Andre Grenewegen (Lelie

Nadere informatie

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0 Richtlijnen functineringsgesprek evangelist Versie 1.0 Datum: mei 2015 1. Inleiding In deze brchure krijgt u een praktische handreiking met betrekking tt het huden van een functineringsgesprek met een

Nadere informatie

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen Cycln-beleidsplan 2011 2013 Nrd Nederland Drenthe, Friesland, Grningen Auteur: Stuurgrep Cycln Datum: 1 juni 2011 Versie: 0-5 Clfn Titel: Cycln-beleidsplan 2011-2013 Auteur: Stuurgrep Cycln Nrd Nederland

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

De zienswijze op deze ontwerp-begroting dient uiterlijk zes weken na versturen bij het dagelijks bestuur van BghU in het bezit te zijn.

De zienswijze op deze ontwerp-begroting dient uiterlijk zes weken na versturen bij het dagelijks bestuur van BghU in het bezit te zijn. Onderwerp: Ingekmen stuk Ontwerpbegrting 2014 BghU - zienswijzeprcedure COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 3D Nummer: 639863 In D&H: 21-05-2014 Steller: M. Oppenhuizen

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant Cnvenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ntelaatbaar gedrag van externe accuntants, accuntantsrganisaties en (mede)beleidsbepalers tussen de Belastingdienst en de Stichting Autriteit Financiële

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD Onderzek van de SP Breda Oktber 2010 VOORWOORD De SP heeft nderzek gedaan nder de winkeliers in de binnenstad van Breda ver de kpzndagen. Het RetailPlatfrm Breda

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN 1. Inleiding De pdracht van het AB VrZW bij de vaststelling van het dekkingsplan fase 1 p 18 ktber 2013 luidde: nderzek de mgelijkheden

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. fh grningen bezekadres: Martinikerkhf 12 Aan Prvinciale Staten pstadres: Pstbus 610 9700 AP Grningen lïwywftgprgymc algêrnéen telefnnr: algerneen faxnr.: OSO 316 49 II OSO 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 1 Samenstelling MR Evelien Wubbels: Trea Kamps: Gerda de Ruiter: Geert Kst: Kim van Middendrp: Rik Tiezema: Vrzitter MR* MR-lid* MR-lid*

Nadere informatie

PARTIJEN. Achtergrond

PARTIJEN. Achtergrond PARTIJEN Het Cllege van de Onafhankelijke Pst- en Telecmmunicatieautriteit, vertegenwrdigd dr de vrzitter mr. C.A. Fnteijn, verder te nemen: OPTA; en De Minister van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie

Convenant brancheorganisatie beroepsverenigingen in het kader van: Versterking beroepsvereniging Beroepenregister en Beroepsregistratie Cnvenant brancherganisatie berepsverenigingen in het kader van: Versterking berepsvereniging Berepenregister en Berepsregistratie De ndergetekenden, I. De rganisatie van brancherganisatie MOgrep Jeugdzrg

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania JU R ~ E ~ l:'ij~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1455111 Datum: 16 ktber 2018 Dmein/ Team: RUID / ONTW Prtefeuillehuder: Dhr. T. Krese Behandeld dr: P. Hania Onderwerp: Aanpassing

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap 2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap Medezeggenschapsraad de Bras mr@rkbsdebras.lucasnderwijs.nl 2015-2016 INHOUD Inleiding... 3 Algemeen... 3 Wat is de Medezeggenschapsraad (MR)... 3 Missie, Visie en speerpunten

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

1 Onderwerp Aankoop van het kantoorgebouw aan de Fakkelstede 2 van Stichting Dyade Dienstverlening.

1 Onderwerp Aankoop van het kantoorgebouw aan de Fakkelstede 2 van Stichting Dyade Dienstverlening. Nieuwegein Gemeentead nderwerp Aankp van het kantrgebuw aan de Fakkelstede 2 van Stihting Dyade Dienstverlening. Datum 2 ktber 211 Raadsvrstel Afdeling Grndbedrijf en Vastgedzaken Prtefeuillehuder rjl*s.

Nadere informatie

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch Prcesdcument Klankbrdgrep Schakenbsch Tijdens de klankbrdgrepvergadering van 23 juni 2010 is de afspraak gemaakt met de leden van de klankbrdgrep m duidelijkheid te geven ver het prces, de kaders, de verschillende

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

onderzoeksopzet Get Hoekt

onderzoeksopzet Get Hoekt nderzekspzet Get Hekt 1 inleiding 1-1 aanleiding De stichting Get Hekt is in 2008 pgericht en heeft sindsdien subsidie ntvangen van de deelgemeente Hek van Hlland. In de afgelpen jaren zijn er in de deelraad

Nadere informatie

Beleidsplan Genootschap Nederland -Israël

Beleidsplan Genootschap Nederland -Israël Beleidsplan Gentschap Nederland -Israël Gentschap Nederland - Israel 1. Prfiel van het Gentschap Nederland - Israël De vereniging Gentschap Nederland - Israël (GNI) werd p 1 juni 1967 pgericht en in Amsterdam

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen den in Hengel Wet Maatschappelijke Ondersteuning Burger en cliëntparticipatie Uitwerkingsntitie III Gemeente Hengel, juli 2006 Inhud 1 Inleiding... 3 2 Wat staat er in de WMO... 4 3 WMO platfrm

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Porta Mosana College. Notulen MR vergadering. 29 sept 2015

Porta Mosana College. Notulen MR vergadering. 29 sept 2015 Prta Msana Cllege Ntulen MR vergadering 29 sept 2015 Aanwezig: Gast: Afwezig: Ad van Bekhven, Huub Janssen, Ingrid Ottenheijm, Philippe Schambergen, Mann Walthie, Ernst Relfs, Antn Keurentjes, Milu Samuels

Nadere informatie

Formulier voor het indienen van de eerste ronde proeftuinen ihkv decentralisatie jeugdzorg Regio Rotterdam Rijnmond

Formulier voor het indienen van de eerste ronde proeftuinen ihkv decentralisatie jeugdzorg Regio Rotterdam Rijnmond Frmulier vr het indienen van de eerste rnde preftuinen ihkv decentralisatie jeugdzrg Regi Rtterdam Rijnmnd Alléén gemeenten in de regi Rtterdam Rijnmnd kunnen vrstellen vr preftuinen indienen! Dit frmulier

Nadere informatie

Protocol Kwaliteitsteam Houthaven Gebiedsontwikkeling, Gemeente Amsterdam 30 januari 2015

Protocol Kwaliteitsteam Houthaven Gebiedsontwikkeling, Gemeente Amsterdam 30 januari 2015 Prtcl Kwaliteitsteam Huthaven Gebiedsntwikkeling, Gemeente Amsterdam 30 januari 2015 1. Del Het Kwaliteitsteam Huthaven is ingesteld met als del het bereiken van ruimtelijke eenheid en samenhang in het

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Staatsbosbeheer en provincie Zuid-Holland voor 2017 en 2018

Samenwerkingsovereenkomst Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Staatsbosbeheer en provincie Zuid-Holland voor 2017 en 2018 Samenwerkingsvereenkmst Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Staatsbsbeheer en prvincie Zuid-Hlland vr 2017 en 2018 Partijen Cncept versie 14 juni 2016 Het recreatieschap Zuidwestelijke Delta., vertegenwrdigd

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Vrstel aan de raad Nummer: A15-03705 Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefn: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Punt 8 van de agenda vr de vergadering van 10 februari 2015. Onderwerp: Gedragscde

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Behandeld door. drs. D.B. van der Graaf RA

Behandeld door. drs. D.B. van der Graaf RA Delitte MPGZD54687 GZD.5. 687 Delitte Auntants B.V. Wilhelminakade 7 AP Rtterdam Pstbus A Rtterdam Tel: 88 88 888 Fax: 88 88 98 www.delitte.nl 6H Ps\isT Aan de gemeente Zwijndreht t.a.v. het llege van

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Dynamische jaaragenda 2017

Dynamische jaaragenda 2017 Dynamische jaaragenda 2017 Deze agenda is pgebuwd uit de werkagenda's van de vier Prtefeuillehudersverleggen Ecnmie, Wnen, Duurzaamheid en Mbiliteit. December 2016 > PORTEFEUILLEHOUDERSOVERLEG MOBILITEIT

Nadere informatie

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid.

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid. HW Wnen acht het van belang dat medewerkers, de directie én de Raad van Cmmissarissen p adequate en veilige wijze melding kunnen maken van (eventuele vermedens van) misstanden binnen HW Wnen. Daarm is

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016/2017

Jaarprogramma 2016/2017 Jaarprgramma 2016/2017 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2016/2017... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2016/2017... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019 Veel gestelde vragen Huurverhging 2019 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende nderwerpen: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

ADVIESRAAD WMO TERNEUZEN

ADVIESRAAD WMO TERNEUZEN ADVIESRAAD WMO TERNEUZEN JAARVERSLAG 2014 Adviesraad Wm Terneuzen Inhudspgave 1. Vrwrd 3 2. Inleiding 4 3. Taak van de adviesraad 4 4. Samenstelling van de adviesraad 4 5. Werkwijze van de adviesraad 4

Nadere informatie

Adviesthema Netwerksamenleving en duurzame energie

Adviesthema Netwerksamenleving en duurzame energie PCL vergadering d.d. 03-06-2014 Onderwerp Datum tijdstip Aanwezige PCL leden Afwezigen Verslag PCL vergadering 03 juni 2014 17.00-19.00 uur A.F. van de Klundert, M. v.d. Grep, L. van Bree, J.A.C. Hgenbm,

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet Financiële verrdening ex artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Hendrik-Id-Ambacht besluit, gelet p artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: de verrdening p de uitgangspunten vr het financieel

Nadere informatie

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door.

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door. VERSLAG Regivergadering regi 7, 8 & 9 veldvetbal vv Hglanderveen d.d. maandag 15 ktber 2012 Aanwezig: Districtsbestuur Arbeidsrganisatie Landelijk Afgevaardigden Regi Afgevaardigden Verenigingen Jaap Verkrst,

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad Vrstel aan de Gemeenteraad 13-04-2012 DSO/2012/2302451svdz Onderwerp Regiplan Windenergie en Beleidsvisie tijdelijke windenergie Almere Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Prtefeuillehuder H.

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs Enquête dienstverlening en ksten accuntant in primair en vrtgezet nderwijs Dit nderzek heeft betrekking p de dienstverlening dr uw accuntant in 2010, ver de jaarstukken 2009. 1. In welke categrie valt

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

CHECKLIST JAARUITVOERINGSPLAN INTEGRALE VEILIGHEID (JUP)

CHECKLIST JAARUITVOERINGSPLAN INTEGRALE VEILIGHEID (JUP) CHECKLIST JAARUITVOERINGSPLAN INTEGRALE VEILIGHEID (JUP) Een hulpmiddel vr het pstellen van jaaruitveringsplannen Integrale Veiligheid vr en dr gemeenten dr Niek Verkaik en Frank Rzenberg, OBMC Flris Faes

Nadere informatie

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING Overheidsrganisatie gemeente Heusden Officiële naam regeling Beleidsregels vergunning parkeren Citeertitel Beleidsregels vergunning parkeren Beslten dr

Nadere informatie

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure

Visitatie praktijkinstellingen. Brochure Visitatie praktijkinstellingen Brchure Inleiding In het kader van haar tezichthudende taak, is de Registratiecmmissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) in 2014 gestart met het visiteren van de pleiding

Nadere informatie

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 TREASURYSTATUUT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Verantwrding 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 2 DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 2.1 Liquiditeitenbeheer 3 2.2 Financieren 4 2.3 Beleggen 5 2.4 Betalingsverkeer

Nadere informatie

Stand van zaken van de concept bestuursopdracht als resultaat voor het project "regievoering SW en re-integratie"

Stand van zaken van de concept bestuursopdracht als resultaat voor het project regievoering SW en re-integratie RAADSINFRMATIBRIF P^v gemeente WRDN Van: llege van burgemeester en wethuders Datum: 3 augustus 211 Prtefeuillehuder(s): L. Ypma Prtefeuiile(s): Siale zaken Cntatpersn: K. Cesmans Tel.nr.: 428466 -mailadres:

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010 Bijlagen A plan van aanpak 2009-2010 B C D adviesbevegdheden CCR samenwerkingsvereenkmst CCR-RvB jaarcyclus E begrting-uitgaven 2010 F schema adviesaanvragen 2010 Bijlage A: CCR plan van aanpak 2009-2010

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Plan van Aanpak vervolg verbetering samenwerking Meerlanden

Plan van Aanpak vervolg verbetering samenwerking Meerlanden Plan van Aanpak vervlg verbetering samenwerking Meerlanden Aan: gemeenten Aalsmeer, Blemendaal, Diemen, Haarlemmerliede & Spaarnwude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegm, Lisse en Nrdwijkerhut en Meerlanden

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Bridgeclub MAANDAGMIDDAG BRIDGECLUB (verder aangeduid als vereniging)

Bridgeclub MAANDAGMIDDAG BRIDGECLUB (verder aangeduid als vereniging) HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Algemeen Bridgeclub MAANDAGMIDDAG BRIDGECLUB (verder aangeduid als vereniging) Speellcatie: Drpshuis, Lede 13, 3209 AT Hekelingen Speelmiddag p maandagmiddag Ingeschreven

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Verdiepend onderzoek Wmoinkoopproces

Verdiepend onderzoek Wmoinkoopproces Verdiepend nderzek Wminkpprces Kwalitatief nderzek nder 24 gemeenten Petra Ebben de Jng & Myriam Martens 1 september 2014 Disclaimer en leeswijzer Het ministerie van VWS heeft Q-Cnsult pdracht gegeven

Nadere informatie

Multidisciplinair evaluatieprotocol

Multidisciplinair evaluatieprotocol Multidisciplinair evaluatieprtcl Versie Status Datum Auteur 2.1 Vastgesteld in VD 19-12-2017 P. Vgel 2.0 Ter vaststelling in de VD 18-12-2017 P. Vgel 1.2 Gedgekeurd in het 11-12-2017 P. Vgel Hfdenverleg

Nadere informatie

Memo coördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Proo

Memo coördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Proo Mem cördinatie gemeentelijke taken ten aanzien van Pr Waar gaat het m? De vergang van het huidige externe tezicht p Stichting Pr naar de inrichting van intern tezicht leidt tt verschuiving van een aantal

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! LEES EERST DE TOELICHTING MET BLOKLETTERS INVULLEN

Nadere informatie

loeft S.« MEMO Toelichting bij samenwerkingsovereenkomst VENOM 1. Inleiding

loeft S.« MEMO Toelichting bij samenwerkingsovereenkomst VENOM 1. Inleiding MM Stadsregi Amsterdam pgesteld dr datum pgesteld left S.«via aan nderwerp Telihting bij samenwerkingsvereenkmst VNM 1. Inleiding IrVaf /s een verkeersmdel? Verkeersmdellen nemen in de Metrplregi Amsterdam

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept -

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept - Federatiestatuut Walburggrep -cncept - Federatiestatuut pagina 1/12 Inhud 1 Overwegingen 3 2 Naam en delstelling van de federatie 4 2.1 Naam 4 2.2 Delstelling 4 3 Bestuur 5 3.1 Federatiebestuur, beneming

Nadere informatie

Instemmen met een projectvoorstel om een nota toerisme en een nota citymarketing op te stellen.

Instemmen met een projectvoorstel om een nota toerisme en een nota citymarketing op te stellen. nderwerp Nummer vrstel Datum vrstel ntatpersn ntatpersn mail ntatpersn Telefn Prgrammanaam en nummer prjetvrstel nta terisme en nta itymarketing RVB7-85 Setr/ SRB - Bedrijvigheid, Terisme 7 augustus 27

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20079 Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Prtefeuillehuder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevruw K.J. Bij Onderwerp: De Kanteling Wm Vrstel: -

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Het is ook mogelijk om deze training op maat op locatie uit te voeren.

Het is ook mogelijk om deze training op maat op locatie uit te voeren. CURSUSAANBOD NAJAAR 2010 VRIJWILLIGERS 1. SWOFFICE SWOffice is een belangrijk instrument m inzicht te verkrijgen in je resultaten, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan

Nadere informatie