Bestek nr. SVL/TT/2015/12 van 28 september 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestek nr. SVL/TT/2015/12 van 28 september 2015"

Transcriptie

1 Open fferteaanvraag vr diensten Bestek nr. SVL/TT/2015/12 van 28 september 2015 Offertes meten wrden ingediend ten laatste p dinsdag 3 nvember 2015 m u.

2 INHOUDSTAFEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 AANBESTEDENDE OVERHEID 1.2 VOORWERP EN CLASSIFICATIE OPDRACHT 1.3 GUNNINGSWIJZE EN OPDRACHTOVEREENKOMST Bekendmaking en gunning van de pdracht Afsluiting van een pdrachtvereenkmst Lptijd en verlenging Stpzetting en verdracht 1.4 TOEPASSELIJKE (WETTELIJKE) BEPALINGEN Algemeen Taalgebruik 2 OMSCHRIJVING OPDRACHT 2.1 BELEIDSMATIGE CONTEXT 2.2 ONDERDELEN OPDRACHT 3 PLAATSING OPDRACHT 3.1 TOEGANGSRECHT 3.2 MODALITEITEN Varianten Opties Percelen 3.3 PRIJS EN VERBINTENIS Prijsbepaling Verbintenistermijn en prijsherziening 3.4 OFFERTE Indiening Vrm en inhud Selectiecriteria Gunningscriteria Vrdracht nderaannemers Vraag- en antwrdfrum Openingszitting 4 UITVOERING OPDRACHT 4.1 ALGEMENE UITVOERINGSBEPALINGEN Uitveringstermijn(en) Plaats(en) van dienstverlening Leiding en tezicht Brgtcht Mdule- en cursistregistratie Evaluatie van de pleidingen 4.2 FACTURATIE EN BETALING Wijze waarp de prijs wrdt betaald Gescheiden (analytische) bekhuding en financieel tezicht 4.3 INTELLECTUELE RECHTEN EN VERTROUWELIJKHEID Intellectuele (eigendms)rechten Vertruwelijkheid 4.4 SANCTIES EN RECHTSVORDERINGEN Straffen en maatregelen van ambtswege Aansprakelijkheid en rechtsvrderingen 4.5 ARCHIVERING 4.6 NIET-DISCRIMINATIECLAUSULE 5 OFFERTEFORMULIER (en inventaris)

3 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 AANBESTEDENDE OVERHEID Deze pdracht is uitgeschreven en wrdt verder pgevlgd dr het Vlaams Agentschap vr Ondernemersvrming - SYNTRA Vlaanderen 1 (hierna: SYNTRA Vlaanderen). De basis vr deze pdracht vrmt: het interne actieplan Aangepaste Beleidsstrategie DAEB 2, zals gedgekeurd dr de Raad van Bestuur van SYNTRA Vlaanderen p 27 februari 2015, en dit cnfrm art. 4 en 5 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 september 2012 hudende de tegewezen trajecten, innvatie, prjecten en het tezicht daarp vanwege SYNTRA Vlaanderen; het interne actieplan DAEB 2015, zals gedgekeurd dr de Raad van Bestuur van SYNTRA Vlaanderen p 27 maart 2015, en waarin de klemtn gelegd wrdt p prduct-, prces- en rganisatrische innvatie. Hierbij is het.m. k van belang dat pleidingstrajecten kleine en middelgrte ndernemingen (KMO s) bereiken, zdat k zij tegang (kunnen) krijgen tt nieuwe ntwikkelingen. Alle briefwisseling m.b.t. deze pdracht met naar de centrale zetel (crrespndentieadres) van SYNTRA Vlaanderen wrden gestuurd, met name: Kanselarijstraat 19 te 1000 BRUSSEL. 1.2 VOORWERP EN CLASSIFICATIE OPDRACHT Deze pdracht is een verheidspdracht in de zin van art. 3 van de Wet (p de) verheidspdrachten en bepaalde pdrachten vr werken, leveringen en diensten van 15 juni Deze pdracht is k een tegewezen traject in de zin van art. 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering hudende de tegewezen trajecten, innvatie, prjecten en het tezicht daarp vanwege SYNTRA Vlaanderen van 14 september Het vrwerp van deze pdracht is OPDRACHT., en wrdt verder mschreven in: 2 OMSCHRIJVING Tepasselijke CPV-cdes 3 : (Gespecialiseerde pleidingsdiensten) (Berepspleidingsdiensten) (Opleidingsdiensten vr persnlijke ntwikkeling). 1 Extern verzelfstandigd agentschap met rechtspersnlijkheid, pgericht bij Vlaams decreet van 7 mei Diensten van Algemeen Ecnmisch Belang. Meer inf via vlgende linken: Een CPV-cde, vluit Cmmn Prcurement Vcabulary (EG-verrdening nr 2195/2002), is een cde te selecteren uit de nmenclatuur in e-ntificatin. Deze lijst mvat de meest curante prducten, diensten, leveringen en werken bij verheidspdrachten.

4 1.3 GUNNINGSWIJZE EN OPDRACHTOVEREENKOMST BEKENDMAKING EN GUNNING VAN DE OPDRACHT De gunning van deze pdracht gebeurt via een Open fferteaanvraag vr diensten, gesteund p art. 136 van het Kninklijk Besluit (p de) plaatsing (van) verheidspdrachten (in) klassieke sectren van 15 juli Deze pdracht wrdt algemeen bekendgemaakt via het daarte vrziene publicatieplatfrm vr verheidspdrachten (cfr. infra) p 28 september SYNTRA Vlaanderen zal al haar mandaathuders (cfr. infra), f rganisaties die een mandaat aangevraagd hebben, k ng afznderlijk uitndigen m p deze pdracht in te schrijven. Deze uitndiging zal alleszins niet vòòr de algemene bekendmaking gebeuren. SYNTRA Vlaanderen kan (gemtiveerd) beslissen niet tt gunning van de pdracht ver te gaan, en deze (nadien) eventueel pnieuw uitbesteden p dezelfde f een andere wijze AFSLUITING VAN EEN RAAMOVEREENKOMST Het del van de uitbestede pdracht is het sluiten van een samenwerkingsvereenkmst (hierna: raamvereenkmst) met maximaal 4 begunstigden (hierna: pdrachthuders) per nderwerp (cfr. infra). Eén pdrachthuder kan uiteraard een raamvereenkmst krijgen vr meerdere (ingediende en erkende) nderwerpen LOOPTIJD EN VERLENGING Elke raamvereenkmst begint te lpen vanaf 1 nvember 2015 en eindigt p 31 ktber Alle pleidingstrajecten (cfr. infra) dienen in die peride te wrden gerganiseerd, tenzij daar dr SYNTRA Vlaanderen een uitzndering wrdt p tegestaan. De pdracht kan gelet p art van de Wet Overheidspdrachten eenmaal wrden verlengd, k vr een peride van 1 jaar (van 1 nvember 2016 tt en met 31 ktber 2017). Deze verlenging wrdt dr SYNTRA Vlaanderen meegedeeld via een aangetekend schrijven, uiterlijk te versturen p 31 juli Er zal dan met dezelfde pdrachthuder een nieuwe (verlengde) vereenkmst wrden afgeslten STOPZETTING EN OVERDRACHT Een raamvereenkmst kan wrden verbrken f vrtijdig beëindigd dr een pdrachthuder mits een aangetekend schrijven dat wrdt verznden minstens 3 maanden vr de gewenste beëindigingsdatum van de vereenkmst, en p vrwaarde dat de aangeverde mtivering aangenmen wrdt dr SYNTRA Vlaanderen. Als dat niet het geval is, kan SYNTRA Vlaanderen een schadevergeding bepalen tt een maximaal belp van 10% van de niet-gerealiseerde pleidingsuren (cfr. infra) waarvr cntractueel het engagement werd aangegaan. Een raamvereenkmst kan niet wrden vergedragen dr de pdrachthuder, wel dr SYNTRA Vlaanderen bij verbreking f vrtijdige beëindiging ervan (cfr. supra). 4 4 Als de pdrachthuder juridisch vergaat f pgenmen wrdt in een andere entiteit, kan deze nieuwe entiteit de vereenkmst eventueel wel vrtzetten p vrstel van de pdrachthuder en na akkrd van SYNTRA Vlaanderen.

5 1.4 TOEPASSELIJKE (WETTELIJKE) BEPALINGEN ALGEMEEN Op deze pdracht zijn nder meer, maar niet uitsluitend, van tepassing: - Wet (p de) verheidspdrachten en bepaalde pdrachten vr werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 (hierna: Wet Overheidspdrachten); - Kninklijk Besluit (p de) plaatsing (van) verheidspdrachten (in) klassieke sectren van 15 juli 2011 (hierna: KB Plaatsing); - Kninklijk Besluit tt bepaling van de algemene uitveringsregels van de verheidspdrachten en van de cncessies vr penbare werken van 14 januari 2013 (hierna: KB Uitvering); - Wet betreffende de mtivering, de infrmatie en de rechtsmiddelen inzake verheidspdrachten en bepaalde pdrachten vr werken, leveringen en diensten van 17 juni 2013; - Alle vigerende ministeriële mzendbrieven (van de federale en de Vlaamse verheid). Deze regelgeving is terug te vinden p de prtaalsite van het beleidsdmein Bestuurszaken van de Vlaamse verheid (link): - Besluit van de Vlaamse Regering hudende de tegewezen trajecten, innvatie en prjecten en het tezicht van SYNTRA Vlaanderen daarp van 14 september 2012 (hierna: BVR TT); - De raamvereenkmst die met elke pdrachthuder zal wrden afgeslten; - De samenwerkingsvereenkmst annex gedragscde die met elke inschrijver bligaat reeds werd afgeslten, f ng dient te wrden afgeslten in het kader van diens mandaathuderschap (cfr. infra) TAALGEBRUIK De inschrijver gebruikt, indachtig de gecördineerde wetten van 18 juli 1966 p het gebruik van de talen in bestuurszaken, uitsluitend het Nederlands in zijn mndelinge en schriftelijke cntacten met SYNTRA Vlaanderen, tenzij daar een afwijking wrdt p tegestaan. Bijlagen bij de fferte f dcumenten die naderhand (dr de pdrachthuder) aan SYNTRA Vlaanderen wrden vergemaakt, èn die in een andere taal pgesteld zijn, meten vergezeld zijn van een vertaling in het Nederlands, tenzij daar een afwijking wrdt p tegestaan. Bij een gebeurlijke plaatselijke (en vraf aangekndigde) cntrle dr SYNTRA Vlaanderen (lesbezek, nazicht van de bekhuding, etc.) met, indien ndig, iemand ter plaatse beschikbaar zijn die in het Nederlands kan cmmuniceren f vertalen. 5 Er wrdt verndersteld dat elke inschrijver hiervan kennis heeft genmen en er zal naar handelen.

6 2 OMSCHRIJVING OPDRACHT De aanbestedende verheid ziet er p te dat deze pdracht wrdt uitgeverd met inachtname van de antidiscriminatiewetgeving. 2.1 BELEIDSMATIGE CONTEXT SYNTRA Vlaanderen wil met deze pleidingstrajecten de KMO s bereiken. Zij zijn één van de fundamenten van het industriële weefsel. Het is vr ns van het grtste belang dat k zij tegang kunnen krijgen tt nieuwe ntwikkelingen. Onze financiële ndersteuning is dan k gericht p het bereiken van KMO s zelfstandigen (eenmanszaken), zaakverders, leidinggevenden, medewerkers en wij verwachten van de rganisatr van de pleiding dat er vral p deze delgrep wrdt ingespeeld. Er wrdt, in ruil vr de gebden financiële tegemetkming, van de rganisatr dan k verwacht dat er een duidelijke vertaalslag gemaakt wrdt naar deze KMO-delgrep. Dit met blijken uit de inhud van het aanbd, de wijze waarp deze wrdt vergebracht (de didactische aanpak) en de tegankelijkheid van het pleidingstraject qua duurtijd èn gevraagde financiële bijdrage. Er dienen k aangepaste teleidingsinitiatieven genmen te wrden en in de cmmunicatie (publiciteit) met duidelijk aangegeven wrden wat de meerwaarde is van de pleiding vr de bedelde KMO s. Vr deze teleiding wrdt een bijkmende frfaitaire ndersteuning vrzien. In de pleidingen zelf met gewerkt wrden met aangepaste praktijkvrbeelden, getuigenissen, tls, etc. Een ged uitgewerkte aanpak p het niveau van de KMO met eventuele bijkmende begeleidingsinstrumenten m het (aan)geleerde te implementeren, zrgt er immers vr dat de deelnemers dit achteraf k gemakkelijker in de praktijk zullen (kunnen) tepassen. Daarm wrdt vr de nderwerpen van deze incentive een bijkmende ntwikkelingskst vrzien vr de aanmaak van cursusinhud en materiaal. Wrden afznderlijk beschreven p de vlgende bladzijden (fiches). De nderwerpen zijn:

7 Algemeen kader en delstelling Bimt u al f laat u het bimmen vrlpig ng aan u vrbij gaan? Mist u daarm kansen m mee aan de tp te blijven in de buw? Virtueel buwen f bimmen is één van de meest ingrijpende vernieuwingen in de buw van de laatste jaren. Met BIM wrdt de cmmunicatie tussen de vele partijen en gedurende de vele fasen geptimaliseerd én gevisualiseerd. Een buwprces wrdt p deze manier benaderd vanuit een integrale aanpak en biedt dus grte vrdelen, vr zwel het individuele buwbedrijf als tussen de verschillende partijen die bij een grt buwprject betrkken zijn. In een traditineel buwprces wrden deze fasen ng al te dikwijls van elkaar gescheiden en dit zrgt vr dubbel werk, prblemen enz. Niet up-t-date plannen leiden bijvrbeeld tt futen in de uitveringsfase met alle mgelijke gevlgen (vertragingen, herstelwerken, prcedures, ). Met een integrale aanpak via een BIM wrdt dit vermeden. Buwen met BIM biedt dus tal van vrdelen, nder meer: - vermindering van ntwerpen, buwfuten en dus verlaging van eventuele ksten die gemaakt meten wrden m futen recht te zetten - verlaging van buwksten - versnelling van de buwtijd en buwen binnen de afgesprken termijn - hergebruik en delen van gegevens, geen dubbel werk - beter inzicht dr visualisatie van het gebuw - cnsistentie in de tekeningen (de plattegrnden kmen vereen met de drsneden, gevelaanzichten en details) - Werken p basis van een BIM lijkt dus de lgica zelf, maar m dit succesvl in te veren bij alle partijen, meten er wel wat bstakels weggewerkt en uitgeklaard wrden. Z heeft elk bedrijf zijn eigen werkwijze en sftwaremgeving bijvrbeeld. Bvendien is het vaak ng de regel m de aannemer pas relatief laat, vanaf de uitveringsfase, te betrekken bij het prces. Inhud van de pleiding Het pleidingstraject laat niet alleen zien waarvr BIM staat in het algemeen, maar k wat BIM betekent p het niveau van elke individuele nderneming die bij het buwprces is betrkken. Algemeen BIM is ng lang geen algemene realiteit. De pleiding is erp gericht m bedrijven actief in de buwsectr p een eenvudige wijze kennis te den maken met BIM. Vlgende aspecten van BIM kunnen aan bd kmen tijdens de pleiding: - wat hudt BIM heel cncreet in vr mijn nderneming? - p welke manier kan mijn nderneming p bedrijfsniveau BIM implementeren? - p welke manier kan mijn nderneming p prjectniveau BIM wrden? - p welke manier wrdt de infrmatie-uitwisseling tussen alle betrkken partijen en in alle fasen van een buwprces gegarandeerd en pgevlgd? He wrdt deze uitwisseling vastgelegd en he wrden eigendmsrechten gevrijwaard? - in het BIM mdel speelt de 3D-visualisatie een grte rl. Wat hudt dit heel precies in? Wie zrgt daarvr?

8 Op bedrijfsniveau - In het buwprces zijn er heel veel betrkkenen (architect, aannemer, ldgieters, elektriciens, decrateurs, keukenbuwers, sanitaire installateurs, enz) die hun specifieke rl hebben te spelen. - Een integrale aanpak van het buwprces f bimmen zal meer en meer de nrm wrden in het buwprces. Iedere partij die bij dit prces betrkken is, heeft er dus alle belang bij m kennis te maken met alle aspecten van BIM. Tensltte zal een gede BIM-aanpak leiden tt kwalitatiever, kstefficiënter en beter buwen. - Buwen mvat niet alleen veel verschillende partijen, maar k veel fasen. In die zin is het k vr een buwbedrijf interessant m de wijze van werken te enten p BIM. Ok binnen één enkel bedrijf kan BIM vr meer (ksten)efficiëntie zrgen.

9 Algemeen kader en delstelling MVO (maatschappelijk verantwrd ndernemen) is een vrm van ndernemen gericht p ecnmische prestaties (prfit), met respect vr de sciale kant (peple), binnen de eclgische randvrwaarden (planet): de triple-p-benadering. De definitie van MVO kan mschreven wrden aan de hand van de vlgende 3 dimensies : - De nrmen en waarden waar een bedrijf vr staat, vaak beschreven in een gedragscde en in zgn. 'cmpliance-regels'. - De maatschappelijke verantwrdelijkheid van een bedrijf: de manier waarp een bedrijf zijn kernactiviteiten uitvert en verantwrdelijkheid neemt ten aanzien van de sciale cntext (duurzaamheidsverslag). - De maatschappelijke betrkkenheid van een bedrijf: de manier waarp het bedrijf iets teruggeeft aan de samenleving. Dit nderwerp krijgt sms aandacht in het duurzaamheidsverslag. Activiteiten p dit terrein zijn bijvrbeeld werknemers die in bedrijfstijd p vrijwillige basis een bijdrage leveren aan een ged del f spnsring (cf. sprtspnsring). Duurzaam ndernemen vs. MVO bij kleinere bedrijven Waar grte multinatinals ver MVO spreken, gebruikt een KMO meestal de term Duurzaam Ondernemen. De theretische achtergrnden zijn hetzelfde, maar de praktische vertaling in het bedrijf is anders. Een KMO richt zich bij het vrm geven aan duurzaamheid in eerste instantie sterk p de interne rganisatie (medewerkers). Vaak wrdt pas in een veel later stadium aandacht besteed aan cmmunicatie (duurzaamheidsverslagen) f verleg met stakehlders (klanten en leveranciers), waarbij k de maatschappelijke kant in beeld kmt. Een praktische definitie vr Duurzaam Ondernemen die de KMO s hanteren, is: Duurzaam Ondernemen is bij alle bedrijfsbeslissingen zwel een hger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten vr meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Het gaat m activiteiten die een stap verder gaan dan waarte bijvrbeeld een milieuwet te verplicht, en vanuit maatschappelijke betrkkenheid en een tekmstgerichte visie. Duurzaam ndernemen heeft echter k een keerzijde. Steeds vaker kmen er spelers p de markt die misbruik maken van het duurzaamheid aspect. Deze bedrijven staan niet echt vr duurzaam ndernemen, maar gebruiken de term m makkelijk meer business te genereren. Hier is de term greenwashing vr in het leven gerepen. Er is een grei te bekennen in echte duurzame spelers die zich bijvrbeeld bezighuden met duurzame inkp. Ok wrden er steeds meer criteria bekend en getetst waaraan men als rganisatie met vlden m zichzelf duurzaam te mgen nemen. Ondernemers die Duurzaam Ondernemen als nderdeel van hun bedrijfsactiviteiten pnemen, vertnen een aantal gemeenschappelijke gedragskenmerken die vereenkmen met de ndernemers uit de zuiver cmmerciële sectren, zals het vermgen m kansen te ntdekken en de drive m te innveren. Jarenlang is vr Eurpa de intrductie van thema s als duurzaam ndernemerschap een belangrijke pririteit geweest. Maar k p natinaal en reginaal niveau zijn dit thema s die meer en meer aandacht krijgen dr de bevegde verheden en hun administraties. Opmerkelijk is dat aspecten van sciaal ndernemerschap, nvldende aandacht krijgen bij ndernemerschapstrainingen, mdat de fcus er vrnamelijk gericht is p hardcre business mdellen en een puur zakelijke ingesteldheid. Nchtans kan dit een cruciale factr zijn bij het genereren van innvatieve ideeën.

10 Inhud van de pleiding Deze pleiding ndersteunt KMO s bij het herdenken van hun bedrijfsmdel in de richting van wat Duurzaam Ondernemen kan betekenen vr de bedrijfswerking en he het kan bijdragen tt het bedenken van innvatieve ideeën. De deelnemende bedrijfsleiders kunnen aspecten van Duurzaam Ondernemen absrberen m nieuwe innvatieve ideeën te genereren en te ntwikkelen. De nieuwe inzichten kunnen leiden tt een nieuwe kijk binnen de KMO p diverse dmeinen: bedrijfsstrategie, bedrijfsmanagement, rapprtage, arbeidsrechtelijke en juridische dmeinen, sciale media, aanbesteding en HR. In de pleiding kunnen vlgende zaken aan bd kmen: - De intrductie van Duurzaam Ondernemen als hefbm vr ndernemersgrei en sciale innvatie. - De inbedding van elementen van een Duurzaam Ondernemen Binnen een cmmerciële business planning. Dit kan een hybride mdel zijn: een cmbinatie van sciaal ndernemerschap en financiële cmmerciële determinanten. - De verankering van Duurzaam Ondernemen in een HR-management. - Het pstellen van een Risicanalyse vraleer te kiezen vr Duurzaam Ondernemen. - De cmmunicatie rnd duurzaam ndernemen zwel naar de buitenwereld en als naar zijn eigen medewerkers. Bij vrkeur wrdt er gewerkt met praktijkvrbeelden f getuigenissen van bedrijven die sterk inzetten p Duurzaam Ondernemen. Vrbeelden kunnen zijn: de intrductie van nieuwe sciale waarden in een missin statement van een nderneming, de inveging van kwetsbare grepen, het demcratische besluitvrmingsprces, de intrductie van sciale vergaderingen, investeringspprtuniteiten,... Delpubliek Leidinggevenden en bedrijfsleiders van KMO s.

11 Algemeen kader en delstelling De wereld van mrgen is de wereld van het 'Internet f Everything' (IE): een netwerk van interacties en gegevensuitwisseling tussen allerlei srten applicaties, testellen en mensen. In deze leefwereld kunnen we smartphnes en tablets niet meer wegdenken. Maar k nu reeds spelen ze een belangrijke rl. Ze wrden niet enkel gebruikt vr het drbladeren van nieuwssites f het schrijven van s. Ze ndersteunen ns k bij het uitveren van dagelijkse taken in een steeds mbielere wereld. Er wrden k steeds meer Apps vr zakelijk en cmmercieel gebruik ntwikkeld. Vr heel wat KMO s ligt hier dan k een enrm ptentieel. Apps kunnen k de bestaande nline activiteiten strmlijnen f ptimaliseren. Maar waar met je rekening mee huden als je als KMO vr de keuze staat een App te (laten) ntwikkelen? Welke technieken zijn er beschikbaar en wat zijn de vr- en nadelen hiervan? Vr het ntwikkelen van een App hanteer je best een vast stappenplan. Een simpele App heft niet altijd gepaard te gaan met technische tekeningen en ingewikkelde dcumentatie. Het is echter wel aan te raden m vr een prfessinele App, waarmee je uiteindelijk direct f indirect geld (klantenbinding, vergrten naambekendheid, ) gaat verdienen, een gedegen Plan van Aanpak aan te huden (zie afbeelding).

12 Inhud van de pleiding Het plan heft niet in zijn geheel in de pleiding pgenmen te wrden. Het is vral belangrijk m die nderdelen/vragen te selecteren, die vr de KMO van belang zijn. Enkele vrbeelden: 1. Inzicht in de technlgie, cfr. welke platfrms bestaan er? 2. Onderzeken van de ideeën, cfr. stap 2. Deze stap is vr deze incentive de belangrijkste en kan misschien ng apart pgesplitst wrden in een technisch en financieel luik. 3. Mgelijkheden p individueel bedrijfsniveau: - Waar liggen de kansen? Kan de App een tegevegde waarde bieden? - He kunnen de kansen cncreet gemaakt wrden? - He kan een (kleine) KMO een app-buwer verleiden m een innvatieve app te buwen? Gede App-buwers zijn immers duur, KMO s kunnen hun innvatie hier als tref uitspelen. Bij vrkeur krijgen de deelnemers aan het einde van het pleidingstraject de mgelijkheid m hun app-vrstel te presenteren en een zicht te geven p de kstprijs, delgrep, Delpubliek Het pleidingstraject richt zich niet tt app-buwers, maar tt KMO-bedrijfsleiders en -werknemers die een app willen (laten) ntwikkelen.

13 Algemeen kader en delstelling Onze maatschappij is nderhevig aan trends en het is van belang daar als bedrijf f rganisatie ged p in te spelen. Trendwatchers kijken naar de trends en ze lpen k vruit p de realiteit: trendwatching is de vrbije decennia zelfs uitgegreid tt een belangrijk instrument in de marketing en is dus meer dan zmaar een mdegril. Met u als bedrijf zelf trendwatcher zijn f wrden? Een echte, prfessinele trendwatcher misschien niet, maar mee zijn met de tijd en blijven is van het grtste belang m de rl niet te lssen. Dit geldt verigens vr alle bedrijven. Ok kleine en middelgrte ndernemingen hebben er alle belang bij ged naar de markt te kijken en mee te deinen p gunstige trends. Inhud van de pleiding Trends nderkennen en mee evlueren is k vr de KMO van wezenlijk belang. Maar dr de vele activiteiten van elke dag is er zelden tijd m echt met die tekmst bezig te zijn. Hier wrden vele kansen gemist. In deze pleiding wrdt de vertaalslag gemaakt naar de KMO en wrden eenvudige tips en tls aangereikt die van KMO s vruitkijkende ndernemingen kunnen maken. Er kan gekzen wrden vr een algemeen f een sectrgebnden aanbd, f een cmbinatie tussen beide. Algemene aspecten die aan bd kunnen kmen zijn nder meer: - welke algemene trends zijn er in de samenleving gangbaar en welke invled kunnen deze hebben p uw branche en uw prducten (qua verpakking, dienstverlening, enz )? - p welke termijn zullen bepaalde evluties, trends zich vltrekken? He kan uw bedrijf daarp inspelen? - he kan u p de hgte blijven van bepaalde algemene trends? Waar vindt u hierver nuttige infrmatie? - trendwatching is vaak k de start vr inspiratie en innvatie, van hieruit wrden diensten, prducten vernieuwd, aangepast enz. een trendwatchend bedrijf is vaak dan k een vruitlpend, innvatief bedrijf: he kan u, als kleine f middelgrte nderneming, p een eenvudige wijze, znder veel geld, van uw bedrijf een vr trends gevelige nderneming maken? He kan u uw werknemers sensibiliseren en actief inzetten als trendwatchers in uw bedrijf? Sectrgebnden Heel veel bedrijven hebben natuurlijk een andere fcus, andere prducten f andere diensten die zij prduceren f aan de man brengen. In die zin kan het interessant zijn m dit traject geheel f gedeeltelijk te fcussen p bepaalde sectren en dus te kiezen vr een sectrgebnden aanpak.

14 Algemeen kader en delstelling Waarmee maakt u als bedrijf het verschil met de cncurrentie? Waaruit haalt u rendement en vrdeel ten pzichte van de andere? Welke activiteiten in de eigen nderneming zijn winstgevend en zijn de meite waard m er zelf p in te zetten? Welke, weliswaar ndzakelijke activiteiten, kan u beter uitbesteden? Grte ndernemingen werken niet zelden met de waardeketen van Prter en splitsen hun rganisatie p in activiteiten m z de prestaties echt in kaart te brengen en te meten. Aparte activiteiten zijn dan bijvrbeeld: infrastructuur en nderhud, het wagenpark, human resurces, inkp van de gederen, de pslag ervan, de distributie, de marketing en de reclame, de service naar de klanten, enz. Op basis van deze waardeketen-analyse kunnen ze dan de beste, meest winstgevende beslissingen nemen vr hun bedrijf. Is dit ver vr alleen maar grte (inter)natinale bedrijven? Neen. Kunnen k kleine en middelgrte ndernemingen vanuit deze waardeketen-analyse hun vrdeel den? Ja. Inhud van de pleiding Dit pleidingstraject fcust specifiek p de KMO en maakt hen tt in detail duidelijk he zij, via de juiste fcus, het verschil kunnen maken. Prter dus met de kleine p van prfit. Vlgende aspecten kunnen p maat gesneden van de KMO aan bd kmen in de pleiding: - Duidelijke en relevante analyse van het eigen bedrijf en de pdeling van de rganisatie in primaire en ndersteunende activiteiten: aankp prducten, prductie, verkp, distributie, human resurces, financiën en bekhuding, dienst naverkp, prductntwikkeling en innvatie, - Op basis hiervan zullen de sterke en de zwakke punten van de eigen rganisatie aan het licht gebracht wrden en kunnen cnclusies getrkken wrden: wat scrt ged en wat minder? Welke activiteiten dragen het meest bij tt mijn winstgevendheid en kunnen k in de tekmst het verschil maken? Welke activiteiten kan ik eigenlijk uitbesteden, want ze leveren niets f nvldende p. Scp Fundamenteel is dat dit theretische mdel vertaald f hertaald wrdt en gebracht wrdt naar de realiteit van de middelgrte en kleine nderneming. Deze bedrijven hebben bijvrbeeld niet te maken met wisselkersprblemen, buitenlandse handel f slechts in beperkte mate. Het is dan k van het allergrtste belang dat de waardeketen-analyse vertrekt vanuit de realiteit van deze bedrijven. De scp van bedrijven is heel divers en het kan dan k aangewezen zijn hiermee rekening te huden en hierp in te spelen. Omdat k een middelgrt bedrijf en een klein bedrijf p tal van activiteiten in deze waardeketen grndig van elkaar verschillen, kan het interessant zijn een gedifferentieerd aanbd uit te werken dat heel specifiek gericht is p bedrijven van een bepaalde mvang. Dit kan dan k als zdanig aangegeven wrden.

15 2.2 ONDERDELEN OPDRACHT De pdrachthuder ntwikkelt een pleidingstraject (hierna: traject) vr elk nderwerp waarvr hij een engagement heeft genmen, det hiervr de teleiding, rganiseert het traject daadwerkelijk en vrziet k (al dan niet zelf aangemaakt) cursusmateriaal. Elk traject dient vlgende kenmerken te hebben: met minstens 12 cllectieve pleidingsuren (hierna: uren) mvatten per deelnemer; kan eventueel aangevuld met individuele cachingsmmenten; er dienen minimaal 6 KMO s te wrden bereikt, die elk minimaal één deelnemer afvaardigen; met 1x (minimum) tt 4x (maximum) gerganiseerd wrden in Vlaanderen en/f Brussel, gedurende de lptijd van de pdrachtvereenkmst en bij vrkeur (minstens) ng 1x in (het kalenderjaar) De pdrachthuder staat k zelf in vr het vinden van pleiders en het desgewenst aanbieden van een netwerkmment (met hapje en drankje) na aflp van een traject (f een sessie daaruit). Per nderwerp zullen in elk geval maximaal 4 ffertes gedgekeurd (erkend) wrden en dit p basis van de hgste kwteringen vanwege de berdelingsjury cfr. infra).

16 3 PLAATSING OPDRACHT 3.1 TOEGANGSRECHT Dr in te schrijven p deze pdracht verklaart de inschrijver: - zich niet in een testand van uitsluiting te bevinden, zals bedeld in art en 2 KB Plaatsing. Dit kan altijd wrden nagetrkken en kan, z dit wel het geval is f wrdt, de uitsluiting van de inschrijving f al naargelang de schrsing f zelfs stpzetting van de naderhand geslten pdrachtvereenkmst tt gevlg hebben; - mandaathuder te zijn vr tegewezen trajecten van SYNTRA Vlaanderen, f dit ten laatste p de sluitingsdag van de indieningstermijn (3 nvember 2015) te zullen hebben aangevraagd (cfr. infra). Vr de Belgische inschrijver vraagt SYNTRA Vlaanderen de statuten, evenals de bendigde fiscale en sciale attesten p via elektrnische weg, cnfrm art KB Plaatsing. De buitenlandse inschrijver, alsk de Belgische inschrijver die (vr de uitvering van de pdracht) persneel zal inzetten dat nderwrpen is aan de sciale zekerheidswetgeving van een andere lidstaat van de Eurpese Unie, vegt bij zijn fferte een attest f een verklaring vlgens de bepalingen van art KB Plaatsing. 3.2 MODALITEITEN VARIANTEN Er zijn geen varianten OPTIES Er zijn geen pties PERCELEN Er zijn geen percelen. 3.3 PRIJS EN VERBINTENIS PRIJSBEPALING Deze pdracht is een pdracht tegen prijslijst met pgegeven eenheidsprijzen (cfr. INVENTARIS). De tussenkmst vr de teleiding(sacties) bedraagt frfaitair EUR, excl. BTW. De tussenkmst vr de ntwikkeling van het traject (cursusmateriaal en inhud) bedraagt k EUR, excl. BTW.

17 De tussenkmst per gedgekeurd traject dat de inschrijver wenst te rganiseren, bedraagt frfaitair EUR, excl. BTW. Indien in een traject evenwel 8 f meer KMO s bereikt wrden (het minimum is immers 6), mag dit bedrag pgetrkken wrden tt EUR, excl. BTW. Het is wel z dat alleen deelnemers die het gehele traject daadwerkelijk drlpen hebben (en dus altijd p geplande en ged gecmmuniceerde lesmmenten aanwezig waren) in rekening gebracht mgen wrden. Ok belangrijk is dat de incentive wrdt uitgekeerd aan de pdrachthuder, niet aan deelnemende ndernemingen (f deelnemers daaruit). Het is de bedeling dat de pdrachthuder hierdr een lager inschrijvingsbedrag kan hanteren. De prijsverlaging met k duidelijk naar de deelnemers wrden gecmmuniceerd. De inschrijver vermeldt zwel het percentage als het bedrag van de BTW, en dit cnfrm het van tepassing zijnde regime/tarief, afznderlijk p de plaats daarte vrzien in de INVENTARIS VERBINTENISTERMIJN EN PRIJSHERZIENING De pdrachthuder blijft gebnden aan zijn fferte gedurende de gehele lptijd van de vereenkmst. Er wrdt geen prijsherziening tegestaan. Er zal bij een eventuele verlenging van de vereenkmst, wel een prijsherziening (indexatie) mgelijk zijn cnfrm de gezndheidsindex OFFERTE INDIENING De uiterste indieningsdatum van de (initiële) ffertes is 3 nvember 2015 m u. Op die datum en dat uur met elke geldige fferte SYNTRA Vlaanderen hebben bereikt. De ffertes wrden uitsluitend elektrnisch vergemaakt via het daarte vrziene publieke verheidsplatfrm e-tendering. De inschrijver zal, indien hij ng niet geregistreerd is p dit platfrm, eerst een accunt dienen aan te maken, en zich daarna inlggen m zijn deelname te bevestigen. De fferte, de inventaris en alle andere gevraagde en/f bendigde stukken meten (mee) wrden pgeladen. Link naar het elektrnisch platfrm: Link naar een begeleidende handleiding (checklist): Vr meer inf ver het administratieve, juridische en technische gedeelte van deze pdracht (bestekvrwaarden) kan cntact wrden pgenmen met pedaggisch adviseur Regie & Tezicht Bart De Geeter, bart.degeeter@syntravlaanderen.be T Vr meer inf ver het inhudelijke gedeelte (mschrijving van de pdracht) kan cntact wrden pgenmen met vlgende pedaggisch adviseurs Regie & Tezicht: Buw Infrmatie Mdeling, Trendwatching en Waardeketenanalyse : Kris Zeuwts, kris.zeuwts@syntravlaanderen.be T Link:

18 Duurzaam ndernemen : Antni Gergpalis, antni.gergpalis@syntravlaanderen.be T Ontwikkeling van apps : Paul Van Merde, paul.vanmerde@syntravlaanderen.be T Op te merken valt dat de fferte getekend met zijn en dit uitsluitend dr een persn die gemachtigd is m de inschrijver, als dit een rechtspersn is, te binden. Dit met blijken uit de statuten f een ander rechtsgeldig dcument (dat dan als bijlage aan de fferte wrdt gevegd). Er zal hgstens één fferte aanvaard wrden per inschrijver. Indien twee f meer rechtspersnen inschrijven als tijdelijke vereniging/handelsvenntschap met één fferte, mgen zij afznderlijk geen eigen fferte meer indienen VORM EN INHOUD De aandacht van de inschrijver wrdt erp gevestigd dat hij zijn fferte annex inventaris met invullen p het bij dit bestek behrende frmulier. Deze inventaris mvat tevens een in te vullen vragensjabln in functie van de gunningscriteria waarp de ingediende fferte berdeeld zal wrden (cfr. infra). Het sjabln dient ingevuld te wrden per nderwerp dat de inschrijver wenst te rganiseren. De inschrijver kan uiteraard naar wens ng andere stavingsstukken f relevante dcumenten tevegen SELECTIECRITERIA De uitsluitingsgrnden zijn: niet in staat van faillissement f vereffening verkeren, f alle activiteiten gestaakt hebben; niet verrdeeld 7 zijn vr een misdrijf dat de prfessinele integriteit aantast, f bij de berepsuitefening een ernstige (vastgestelde) fut hebben begaan; niet verrdeeld zijn vr de niet-naleving van eender welke milieu- en sciale wetgeving 8, en (vr deze laatste categrie) meer specifiek: De andere selectiecriteria zijn: de wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvering van hun werk van 4 augustus 1996, en meer bepaald hfdstuk Vbis: bijzndere bepalingen betreffende [ ] geweld, pesterijen en ngewenst seksueel gedrag p het werk; de wetten ter bestrijding van bepaalde vrmen van discriminatie, en meer specifiek die tussen mannen en vruwen, beide van 10 mei 2007; de wet tt bestraffing van bepaalde, dr racisme f xenfbie ingegeven daden van 30 juli 1981, als gewijzigd dr de wet van 10 mei 2007; het Vlaams decreet hudende een kader vr het Vlaamse gelijke kansen -en gelijke behandelingsbeleid van 10 juli in regel zijn met de RSZ, de fiscus en alle andere Belgische (en buitenlandse) wettelijke instanties. De dcenten die zullen wrden ingezet, meten zelf k in regel zijn met alle vigerende (Belgische en buitenlandse) natinaliteits- en sciale regelgevingen; 7 Dit betreft een rechterlijke uitspraak die in kracht van gewijsde is gegaan (alle berepsmgelijkheden zijn m.a.w. uitgeput). 8 Niet-discriminatieclausule.

19 mandaathuder zijn vr tegewezen trajecten van SYNTRA Vlaanderen, f dit ten laatste p de dag van de sluiting van de indieningstermijn van de ffertes (3 nvember 2015) hebben aangevraagd (BVR TT). 9 De sluiting van de raamvereenkmst zal in dat geval slechts kunnen gebeuren nder vrbehud van de effectieve tekenning van dit mandaat dr de Raad van Bestuur van SYNTRA Vlaanderen GUNNINGSCRITERIA Een (berdelings)jury 10 berdeelt vr elke ingediende fferte elk aangekruist traject per nderwerp p basis van de meegegeven beschrijving in het vragensjabln dat deel uitmaakt van de inventaris, en waarbij per (gunnings)criterium de vlgende kwtering tegekend wrdt (5- puntenschaal): Zeer zwak gelijkgesteld met 0% Zwak gelijkgesteld met 25% Matig gelijkgesteld met 50% Ged gelijkgesteld met 75% Zeer ged gelijkgesteld met 100%. Eigenlijke gunningscriteria en weging van deze criteria in het geheel van de berdeling : Vldet de vrgestelde inhud aan de gestelde vrwaarden als beschreven in de betreffende fiche in 2 OMSCHRIJVING OPDRACHT? Zijn de belangrijkste pleidingselementen inhudelijk ged uitgewerkt? Is de inhud p maat van de KMO-delgrep? Is de meerwaarde vr de deelnemers vldende duidelijk? Wat heeft de delgrep inhudelijk, qua attitude f methdiek bij geleerd? Kunnen zij het (aan)geleerde eenvudig tepassen binnen de eigen rganisatie? Welke didactische aanpak en methdlgie wrden gehanteerd tijdens de diverse nderdelen (sessies) van het traject? Is de aanpak afgestemd p de KMO-cntext? Wrdt er praktijkmatig gewerkt? Zijn er tls vrhanden? He wrdt de vergang gerealiseerd naar het bedrijf van de deelnemers? Wrdt er gewerkt met cncrete testimnials en/f succesverhalen? Wrden er mgelijke tepassingen getnd (vide, film, cases, etc.)? He wrdt de teleiding van de KMO gerganiseerd? Welke prmtieacties wrden er gepland? Wrdt er tegewerkt naar specifieke niches? Is er een specifieke scp van bvb. kleine en middelgrte rganisaties? Heveel bedraagt het inschrijvingsgeld? Met als bijzndere pmerking dat dit he dan k steeds gelijk met zijn vr leden en niet-leden van een bepaalde crpratie f berepsgrep! 9 Meer infrmatie p nze website: Als de inschrijver een tijdelijke vereniging/handelsvenntschap is, dienen àlle rechtspersnen die daar deel van uitmaken, mandaathuder te zijn f een aanvraag ingediend hebben. 10 Waar naast persneelsleden van SYNTRA Vlaanderen k externen (experten e.a.) kunnen aan deelnemen.

20 Welke ervaring hebben de inschrijver en de vrgestelde dcenten met dergelijke pleidingen (zwel qua inhud als methdiek) vr de KMO-delgrep? JA = 10%, NEEN = 0%. Vr elk nderwerp wrden de 4 best scrende ffertes weerhuden, maar in elk geval met een ttale scre van minimum 60% wrden gehaald VOORDRACHT ONDERAANNEMERS Het gebruik van nderaannemers is nderwrpen aan de testemming van SYNTRA Vlaanderen. De inschrijver vermeldt welk gedeelte van de pdracht hij vrnemens is in nderaanneming te geven en de identiteit van de vrgestelde nderaannemers. Alle nderaannemers dienen p zich eveneens te vlden aan vrmelde bepalingen m.b.t. het tegangsrecht. Onderaannemers kunnen immers gemtiveerd wrden geweigerd dr SYNTRA Vlaanderen. Wie bvendien zelf een fferte heeft ingediend (als titularis), kan geen nderaannemer (meer) zijn vr een andere inschrijver. 11 De pdrachthuder blijft naderhand k ten vlle verantwrdelijk vr zijn nderaannemers (en de verbintenissen die hij aan hen tevertruwt). SYNTRA Vlaanderen heeft geen cntractuele band met deze derden VRAAG- EN ANTWOORDFORUM Op het elektrnisch uitbestedingsplatfrm 12 zal een vraag- en antwrdfrum wrden bijgehuden waarp iedereen vragen kan stellen m.b.t. de uitgeschreven pdracht. De antwrden van SYNTRA Vlaanderen zullen k aldaar wrden pgenmen, zdat deze infrmatie nmiddellijk en vr iedereen tegankelijk is. In ieder geval zal van elke inschrijver wrden verwacht dat hij kennis heeft van de antwrden die p de gestelde vragen zijn gegeven. Het vraag- en antwrdfrum zal gepend zijn van 28 september tt en met 28 ktber OPENINGSZITTING Op de zetel van SYNTRA Vlaanderen wrden de ingediende ffertes publiekelijk 13 gepend p dinsdag 3 nvember 2015 m u. Daar zal de peningscmmissie de namen van de inschrijvers vrlezen en laten pnemen in een prces-verbaal dat ter plaatse wrdt pgesteld. De aanwezige inschrijvers mgen dit prces-verbaal mee ndertekenen indien ze dat wensen, en er zich een afschrift van laten verhandigen. Dit prces-verbaal kan nadien k steeds p eenvudig verzek (digitaal) wrden pgestuurd. 11 Hierp kan SYNTRA Vlaanderen na de gunning wel een afwijking testaan met de pdrachthuder Iedereen mag de peningszitting bijwnen.

21 4 UITVOERING OPDRACHT 4.1 ALGEMENE UITVOERINGSBEPALINGEN UITVOERINGSTERMIJN(EN) De trajecten en sessies daaruit dienen: aangebden te wrden tijdens de lptijd van de vereenkmst, met name van 1 nvember 2015 tt en met 31 ktber 2016, tenzij hier dr SYNTRA Vlaanderen een afwijking wrdt p tegestaan; minstens 3 weken vr de aanvang ervan aan SYNTRA Vlaanderen vergemaakt te wrden a.d.h.v. een afznderlijk aanvraag- en registratiefrmulier. Trajecten (f sessies daaruit) die vòòr de afsluiting(sdatum) van de vereenkmst, f die binnen de 3 weken daarpvlgend zullen drgaan, en die de pdrachthuder k in aanmerking wenst te nemen vr subsidiëring, meten z snel mgelijk aan SYNTRA Vlaanderen wrden drgegeven PLAATS(EN) VAN DIENSTVERLENING De trajecten (en alle sessies daaruit) dienen plaats te vinden, fwel: p de maatschappelijke (f hfd)zetel van een (al dan niet deelnemende) nderneming; p een plaats waar de (f een aantal van de) p te leiden deelnemers (gewnlijk) werkzaam zijn; in een (erkend) pleidingscentrum f een daarte adequaat uitgeruste accmmdatie (de pdrachthuder dient hiervr zelf de ndige bewijsstukken aan te leveren, rekening gehuden met wat hij terzake al spntaan in zijn aanvraagdssier vr mandaathuderschap heeft aangetnd) LEIDING EN TOEZICHT Het mandaat van de leidende ambtenaar de h. Brun Tindemans, gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Vlaanderen, evenals elkeen die daarte dr hem specifiek gedelegeerd wrdt bestaat uit: de technische en administratieve pvlging van de tegekende pdracht, incl. het geven van bijkmende en afdwingbare nderrichtingen, telkens wanneer het bestek f de pdrachtdcumenten, f de naderhand af te sluiten raamvereenkmst, nvlledig f nduidelijk zijn; de (ged)keuring van te gebruiken cursusmateriaal (dat minstens 2 weken vr het de eerste keer gebruikt zal wrden, digitaal met wrden pgestuurd); het tezicht p en de keuring van de daadwerkelijk uitgeverde trajecten (en alle sessies daaruit) dr (minstens aanwezigheid p) vrbereidende en evaluatievergaderingen, en al dan niet aangekndigde lesbezeken; de keuring (bij nazicht ter plaatse f dr gevraagde psturing) van aanwezigheidslijsten en evaluatiefrmulieren; het nazicht van de schuldvrderingen en facturen.

22 4.1.4 BORGTOCHT Er wrdt, indachtig de vrijstellingscategrie (24) vr nderwijspdrachten als vermeld in Bijlage II B van de Wet Overheidspdrachten, geen brgstelling vereist vr deze pdracht MODULE- EN CURSISTREGISTRATIE De pdrachthuder met alle gerganiseerde sessies en de deelnemers registreren en vermaken p de manier die SYNTRA Vlaanderen plegt (aanvraag- en registratiefrmulier). Dit kan nit aanleiding geven tt de facturatie van enige meerkst, ls van de financiële belning als mschreven in PRIJSBEPALING bij het behalen van een hg gemiddeld deelnemersaantal. Ok met gewerkt wrden met aanwezigheidslijsten vr de deelnemers (cursisten), waarp minstens vlgende gegevens pgenmen dienen te wrden: naam nderwerp; datum en plaats (adres van de lcatie); uur aanvang en duurtijd (in uren); naam (en hedanigheid) dcent (f pleider); van elke aanwezige deelnemer: vlledige naam handtekening f paraaf geslacht gebrtejaar naam en grtte 14 nderneming van tewerkstelling (f zelfstandige) de bestatiging dat hij kennis heeft gekregen van de gedragscde uit het mandaatdssier EVALUATIE VAN DE OPLEIDINGEN De pdrachthuder dient de deelnemers de mgelijkheid te geven de aangebden pleidingen te evalueren, eveneens p de manier die SYNTRA Vlaanderen (al dan niet in nderling verleg) plegt. Dit kan evenmin aanleiding geven tt de facturatie van enige meerkst. 4.2 FACTURATIE EN BETALING WIJZE WAAROP DE PRIJS WORDT BETAALD De gerealiseerde trajecten 15 mgen trimestrieel wrden aangerekend, met name eind maart, eind juni, eind september en eind december van elk (kalender)jaar dat de raamvereenkmst lpt, dit p basis van een tegeznden factuur. Uiterlijk p datum van 31 december meten in elk geval alle gerealiseerde trajecten van het aflpende kalenderjaar wrden gefactureerd als dat ng niet zu zijn gebeurd. Deze afrekeningsstaat (k met de benaming factuur ) dient SYNTRA Vlaanderen alleszins te bereiken uiterlijk half januari van het daarpvlgende jaar. Bij de afsluiting van de vereenkmst mag meteen een factuur wrden pgemaakt vr: de teleiding(sacties) à rat van EUR, excl. BTW; het te ntwikkelen cursusmateriaal à rat van EUR, excl. BTW. 14 Alleszins met vlgend nderscheid wrden gemaakt: grte nderneming met >250 werknemers (GO), middelgrte nderneming met >50 werknemers (MO), kleine nderneming met >10 werknemers (KO), micr-nderneming met 10 werknemers (micr-o) f eenmanszaak (EZ). 15 Het traject met niet vlledig afgernd zijn; het vlstaat dat alle aangerekende sessies intussen k drgegaan zijn.

23 In de vereenkmst kunnen ng bijkmende prcedure- en facturatievrschriften wrden pgelegd GESCHEIDEN (ANALYTISCHE) BOEKHOUDING EN FINANCIEEL TOEZICHT De pdrachthuder met een gescheiden (analytische) bekhuding veren die cntrle p vercmpensatie (in casu: nredelijke winst) 16 telaat, en dit cnfrm de wettelijke regelgeving. Daarvr meten alle ksten (incl. de parameters vr terekening ervan) en pbrengsten (annex inkmsten) die met de pdracht (direct f indirect) verband huden afznderlijk wrden bijgehuden. De gegevens meten beschikbaar zijn vòòr 1 nvember van het kalenderjaar vlgend p dat waarp ze betrekking hebben. Indien bij een gebeurlijke cntrle vercmpensatie wrdt vastgesteld, kan dit aanleiding geven tt (gedeeltelijke f vlledige) stpzetting van de pdrachtvereenkmst, en zelfs tt (gedeeltelijke f vlledige) terugvrdering naderhand van de vastgestelde vercmpensatie. 4.3 INTELLECTUELE RECHTEN EN VERTROUWELIJKHEID INTELLECTUELE (EIGENDOMS)RECHTEN De inschrijver dient bij zijn fferte aan te geven welke intellectuele eigendmsrechten, waarvan hij titularis is f waarvr hij van een derde een gebruikslicentie met verkrijgen, ndig zijn vr het geheel f een deel van de uit te veren prestaties. De eventuele aankpprijs f verschuldigde vergedingen vr de gebruikslicenties van deze intellectuele eigendmsrechten zijn vr zijn rekening VERTROUWELIJKHEID De infrmatie die SYNTRA Vlaanderen in het raam van de gunning van deze pdracht ter beschikking stelt, mag niet vr andere deleinden wrden aangewend, nch aan derden wrden meegedeeld. De pdrachthuder dient alle maatregelen te treffen m het cnfidentiële karakter van de beschikbaar gestelde infrmatie, de gegevens en de nderzeksresultaten te den bewaren dr hemzelf en dr eenieder die er tegang te heeft. Hij dient, indien van tepassing, in zijn cntracten met nderaannemers eveneens deze verplichtingen inzake vertruwelijkheid ver te nemen. 4.4 SANCTIES EN RECHTSVORDERINGEN STRAFFEN EN MAATREGELEN VAN AMBTSWEGE Een gerganiseerde f ng geplande sessie kan gemtiveerd wrden geweigerd (f niet-erkend) dr SYNTRA Vlaanderen, en zal dan k niet wrden gefinancierd. De niet-erkende uren dienen uiteraard nadien wel ng te wrden gerealiseerd (binnen de lptijd van de vereenkmst). 16 Met verwijzing naar het tepasselijke Besluit nr. 2012/21/EU van 20 december 2011 van de Eurpese Cmmissie.

24 SYNTRA Vlaanderen kan een schadevergeding bepalen tt een maximaal belp van 10% van de niet-gerealiseerde uren waarvr cntractueel het engagement werd aangegaan. Elke andere vastgestelde en welmschreven gebrekkige uitvering van de vereenkmst kan aanleiding geven tt het geheel f gedeeltelijk niet-uitbetalen van de gecntesteerde prestaties, eventueel zelfs tt een gehele f gedeeltelijke vernietiging van de vereenkmst zelf. Niet behrlijk f niet cnfrm uitgeverde prestaties zullen meten wrden herbegnnen. Deze bepaling geldt eveneens bij niet-pvlging van gegeven nderrichtingen als mschreven in LEIDING EN TOEZICHT. Indien een pdrachthuder in gebreke blijft bij de uitvering van de pdracht 17, kan SYNTRA Vlaanderen de vltiing van de pdracht in handen geven van een derde, f pnieuw uitbesteden. De vaststelling van het in gebreke blijven en de beslissing m tt maatregelen van ambtswege ver te gaan wrden de pdrachthuder per aangetekend schrijven ter kennis gebracht AANSPRAKELIJKHEID EN RECHTSVORDERINGEN SYNTRA Vlaanderen is nit aansprakelijk vr schade f verlies aan persnen f gederen die rechtstreeks f nrechtstreeks het gevlg is van handelingen gesteld dr (vertegenwrdigers van) de pdrachthuder in het kader van de uitvering van deze pdracht. Hij zal SYNTRA Vlaanderen vrijwaren van elke vrdering tt schadevergeding dr derden in dit verband. Elke rechtsvrdering dient te wrden ingesteld bij de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel en vr een Nederlandstalige kamer, behudens ingeval van een vrdering tt tussenkmst in een bestaand geding. 4.5 ARCHIVERING Cursusmateriaal van het ntwikkelde traject (syllabi, presentaties, filmpjes, etc.) met digitaal aan SYNTRA Vlaanderen pgestuurd wrden ten laatste minstens 2 weken vr het de eerste keer gebruikt zal wrden. Getekende aanwezigheidslijsten, ingevulde evaluatiefrmulieren en alle bekhudkundige f financiële dcumenten (dienend als bewijsstukken in het kader van rubriek WIJZE WAAROP DE PRIJS WORDT BETAALD) dienen tt 10 jaar na aflp van de vereenkmst (dus tt en met 31 ktber 2026) gearchiveerd te wrden. Dit mag k a.d.h.v. digitale scans. 4.6 NIET-DISCRIMINATIECLAUSULE De pdrachthuder verbindt zich erte bij het uitveren van deze pdracht niemand te discrimineren p grnd van geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, gebrte, vermgen, gelf f levensbeschuwing, plitieke vertuiging, taal, gezndheidstestand, handicap, fysieke f genetische eigenschappen, sciale psitie, natinaliteit, zgenaamd ras, huidskleur, afkmst, natinale f etnische afstamming f syndicale vertuiging. Hij waarbrgt dit zwel ten aanzien van zijn persneelsleden nderling als ten aanzien van derden, zals deelnemers, bezekers, externe medewerkers, etc. 17 Of de vereenkmst eenzijdig verbreekt.

25 De pdrachthuder verbindt zich erte, vr zver redelijk, aanpassingen dr te veren, p vraag van persnen met een handicap, die de beperkende invled van een naangepaste mgeving p de participatie van een persn met een handicap neutraliseren. De pdrachthuder verbindt zich erte de werknemers en derden, zals deelnemende cursisten, bezekers, externe medewerkers, etc., mee te delen dat hij geen rekening zal huden met vragen f wensen van discriminerende aard. Indien een persneelslid van de pdrachthuder, f een derde die dr hem betaald is ingezet, zich tijdens de uitvering van de pdracht schuldig maakt aan discriminatie, pestgedrag, geweld f ngewenst seksueel gedrag, zal de pdrachthuder de ndige maatregelen treffen m een einde te maken aan dit gedrag en waar ndig het slachtffer in eer herstellen. De werknemers (f andere persnen) met hiërarchische verantwrdelijkheden zullen tezien p het naleven van dit engagement. Bij elke mgelijke klacht in dit verband tegen de pdrachthuder, zal deze zijn vlledige medewerking verlenen aan eventueel nderzek dat in dit verband verricht wrdt dr een meldpunt discriminatie f een andere rganisatie, in dit verband aangesteld dr de Vlaamse verheid. De pdrachthuder vraagt tevens al zijn persneelsleden alert te zijn vr discriminatie, pestgedrag, geweld f ngewenst seksueel gedrag, in die zin dat ze de gevallen waar ze getuige van zijn, nmiddellijk dienen te melden aan een werknemer (f andere persn) met hiërarchische verantwrdelijkheid. De pdrachthuder verbindt zich erte m geen druk uit te efenen p eigen persneelsleden, die slachtffer wrden van discriminatie, pestgedrag, geweld f ngewenst seksueel gedrag dr een klant f een derde, m af te zien van eventuele indiening van een klacht f inleiding van een vrdering vr eender welke rechtbank in dit verband. De pdrachthuder ziet er p te dat k de nderaannemers, die hij eventueel inschakelt vr de pdracht, zich huden aan deze uitveringsvrwaarden.

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

PROJECTOPROEP "be Circular - be Brussels" Kandidatuurdossier 2016

PROJECTOPROEP be Circular - be Brussels Kandidatuurdossier 2016 Kandidatuurfrmulier vr luik 4 PROJECTOPROEP "be Circular - be Brussels" Kandidatuurdssier 2016 Vr gratis begeleiding bij de implementatie van de methde "Resilience Design" ter identificatie van de relevante

Nadere informatie

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014 Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisren betreffende de tepassing van ISQC 1 11.08.2014 Algemene beschuwingen 1. De Raad van het IBR is zich bewust van de meilijkheden die de cnfraters ndervinden

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

De Europese Algemene Verordening van 27 april 2016 over gegevensbescherming (AVG of, in het Engels, GDPR) wordt van toepassing op 25 mei 2018.

De Europese Algemene Verordening van 27 april 2016 over gegevensbescherming (AVG of, in het Engels, GDPR) wordt van toepassing op 25 mei 2018. Privacy Ntice Assuralia neemt de bescherming van uw persnlijke gegevens ter harte. Daarm verbindt Assuralia zich erte deze gegevens met bijzndere aandacht te beschermen en te verwerken, in vlledige transparantie

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.50 Versie 2.0

Handleiding Opmaken fiche 281.50 Versie 2.0 Versie 2.0 1. Inleiding... 3 2. Vrbereidende werkzaamheden... 3 2.1. Algemene rekeningen... 3 2.2. Leveranciersfiches... 4 3. Het pstellen van de fiches... 6 3.1. Het vrbereidingsprgramma... 6 3.2. Het

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt Pierre de Bandt 1 I. INLEIDING Waarver handelt Bek III? 1) Detegangttdemarktisvrij(titel1) 2) Inschrijving bij KBO via ndernemingslketten(titel 2) 3) Algemene verplichtingen vr ndernemingen(titel 3) 2

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer Regeling: strategisch plan duurzame ntwikkeling werknemer Lptijd : 1 maart 2017 t/m 31 december 2018 Aanbd vr metalektrbedrijven He verandert u daadwerkelijk het gedrag en de werkwijze van teams/afdelingen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 april 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/1 Prvinciaal Biblitheekcentrum. Aanpassing van het

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Bestek nr. SVL/TT/2016/INC.I van 25 april 2016

Bestek nr. SVL/TT/2016/INC.I van 25 april 2016 Open fferteaanvraag vr diensten Bestek nr. SVL/TT/2016/INC.I van 25 april 2016 Offertes meten wrden ingediend ten laatste p maandag 6 juni 2016 m 12.00 u. INHOUDSTAFEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 AANBESTEDENDE

Nadere informatie

ERFGOEDDAG Goede afspraken om samen een succesverhaal te schrijven

ERFGOEDDAG Goede afspraken om samen een succesverhaal te schrijven ERFGOEDDAG Gede afspraken m samen een succesverhaal te schrijven Inleiding In 2016 is Erfgeddag te aan zijn zestiende editie. Het is dr zijn aanpak, publieksbereik en innvatieve rl en vral dankzij de inzet

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor de erkenning van autodeelorganisaties

Aanvraagformulier voor de erkenning van autodeelorganisaties Aanvraagfrmulier vr de erkenning van autdeelrganisaties Inhudstafel 1. Gegevens van de autdeelrganisatie... 1 2. Infrmatie ver de manier van autdelen... 2 3. Aantal leden en vertuigen (p datum van de aanvraag)...

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

Reglement over de organisatie van activiteiten in het kader van het project Blijf er niet mee zitten

Reglement over de organisatie van activiteiten in het kader van het project Blijf er niet mee zitten Reglement ver de rganisatie van activiteiten in het kader van het prject Blijf er niet mee zitten Gedgekeurd in de gemeenteraad van dag maand jaar [Bestuursndersteuning vult dit aan]. Bekendgemaakt p dag

Nadere informatie

De GDPR in 10 stappen

De GDPR in 10 stappen De GDPR in 10 stappen Stap 4- Vul uw gegevens aan in het Verwerkingsregister 2018 G.T.L. Het is verbden deze dcumenten te vermenigvuldigen f anderzijds te verwerken znder nze testemming. Elke inbreuk zal

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer Algemene Vrwaarden - Equrin Services B.V. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode VS10052 09.03.2012 Gedragscde inzake reclame en infrmatieverstrekking ver individuele levensverzekeringen: Telichting bij de tepassing van de gedragscde In deze nta wrdt nadere telichting gegeven bij de

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen.

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen. . Bij de afname van examens zijn diverse functinarissen van de nderwijsinstelling betrkken. In dit prtcl wrden de vlgende (grepen van) examenbetrkkenen nderscheiden, met een krte mschrijving van de betrkkenheid

Nadere informatie

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT De Dienstenrichtlijn met de cnsument een ruimere keuze bieden, meer waar vr zijn geld geven en een vlttere tegang tt diensten in de hele EU verzekeren WAAROM

Nadere informatie

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt: RAAMOVEREENKOMST INCL. BIJLAGEN: JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR DE GEMEENTE EDE DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Ede, gevestigd aan Bergstraat 4 te 6711 DD Ede, rechtsgeldig vertegenwrdigd dr haar burgemeester,

Nadere informatie

Academiejaar 2013-2014

Academiejaar 2013-2014 Arteveldehgeschl Dienst studieadvies Hgprt 15 9000 Gent Tel. 09/234 90 30 studieadvies@arteveldehs.be Gids vr studenten: studie en werk/ndernemerschap/kunst/plitiek/ studentenvertegenwrdiging/sciale f

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl:

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl: Algemene vrwaarden Belsimpel.nl: Artikel 1 Definities In deze vrwaarden wrdt verstaan nder: Ondernemer: de natuurlijke f rechtspersn die prducten en/f diensten p afstand aan cnsumenten aanbiedt; Cnsument:

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod Algemene Vrwaarden Artikel 1- Identiteit van de ndernemer Trend mda Oudemansstraat 82 1504 KP Zaandam Telefnnummer: (0031) 0623281926 Tussen 09;00 / 17;00 E-mailadres: inf@trendmda.nl KvK-nummer: 54290228

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 juni 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN)

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN) GROEP pstadres Pstbus 176 1270 AD Huizen vestigingsadres Arendstraat 16 1223 RE Hilversum 088-8648400 inf@unividuals.nl www.unividuals.nl Handelsregister 32138630 BTW nummer NL819770292B01 Bank (Rabbank)

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV Algemene Vrwaarden Webshp Uil VR Slutins BV Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 32/2011 van 30 nvember 2011 Betreft: Klacht met betrekking tt de drgifte van persnsgegevens dr een werkgever aan een prvider van mbiele telefnie in het kader van een systeem van gesplitste

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f.

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f. Algemene vrwaarden van Ballast Persneelsdiensten v..f. 1. Definities Algemene Vrwaarden Cliënt Dienstverlening Opdrachtgever Opdracht Opdrachttarief Opdrachtbevestiging Transitietraject De algemene vrwaarden

Nadere informatie

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017)

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) Veel gestelde vragen, Prducties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr:

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave:

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave: Algemene vrwaarden picturefix Dwnlad & print de algemene vrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

M A R I J E D E G R O O T G R O O T I N H R

M A R I J E D E G R O O T G R O O T I N H R Pauline Siebers Caching A A N M E L D I N G H E R F S T A C T I E 2 0 1 5 Dank vr je interesse in nze aanbieding! We willen startende ndernemers niet alleen fcus maar k slagkracht meegeven. Daarm wrdt

Nadere informatie

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur,

Confidentieel. 16 januari 2013 2013/11989. Sectorbrief Themaonderzoek Uitbesteding Vermogensbeheer. Geacht bestuur, Tezicht pensienfndsen en beleggingsndernemingen Middelgrte en kleine pensienfndsen Pstbus 98 1000 AB Amsterdam Cnfidentieel Datum Bijlage(n) 1 Onderwerp Sectrbrief Themanderzek Uitbesteding Vermgensbeheer

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Muziekcentrum Trix

Huishoudelijk reglement Muziekcentrum Trix Huishudelijk reglement Muziekcentrum Trix Aard van de activiteiten De lkalen van Trix wrden niet ter beschikking gesteld vr de vlgende activiteiten f deleinden: Activiteiten die verlast verrzaken aan de

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden Eyecatcher Webdesign

Leveringsvoorwaarden Eyecatcher Webdesign Leveringsvrwaarden Eyecatcher Webdesign 1 Definities Opdrachtnemer : Opdrachtgever : Overeenkmst : Dienst : Prduct : Eyecatcher Webdesign De natuurlijke f rechtspersn met wie Eyecatcher Webdesign een vereenkmst

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Prestum.nl

Algemene Voorwaarden Prestum.nl Algemene Vrwaarden Prestum.nl Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Tepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbd Artikel 4 - De vereenkmst Artikel 5 - Herrepingsrecht Artikel 6 - Ksten in geval van

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang.

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang. BUDGETPLAN JEUGDHULP Vr u ligt het budgetplan Jeugdhulp. U vult dit budgetplan in als u zelf de ndersteuning vr uw kind/een minderjarige wilt cördineren met een persnsgebnden budget (pgb). In dit budgetplan

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Het bewind. Inleiding

Het bewind. Inleiding Het bewind Inleiding Wanneer iemand meerderjarig is, wrdt hij juridisch zelfstandig. De persn kan bijvrbeeld cntracten afsluiten, een bankrekening penen, Smmigen zijn hierte echter niet in staat. Deze

Nadere informatie

Beleidsplan ICT 2005-2006 op het niveau van de Scholengemeenschap O.L.V. van Groeninge

Beleidsplan ICT 2005-2006 op het niveau van de Scholengemeenschap O.L.V. van Groeninge Schlengemeenschap O.L.V. van greninge Beleidsplan ICT 2005-2006 p het niveau van de Schlengemeenschap O.L.V. van Greninge Inhud: A. Algemene delen... 1 B. Cncrete invulling... 2 1. Infrmatie... 2 2. Ondersteuning...

Nadere informatie

2013-2014. Trainingsinformatieblad nr. 5.4. Coöperatie Baronije UA

2013-2014. Trainingsinformatieblad nr. 5.4. Coöperatie Baronije UA Trainingsinfrmatieblad nr. 5.4 Cöperatie Barnije UA 2013-2014 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl

Nadere informatie

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen:

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen: Privacy statement De website www.staatsen.nl is eigendm van Staatsen Executive Search. Staatsen Executive Search hudt zich aan de wettelijke vrschriften met betrekking tt de bescherming van persnsgegevens,

Nadere informatie

Ouderblik. Vrijwilligers in de ouderwerking verzekeren

Ouderblik. Vrijwilligers in de ouderwerking verzekeren Ouderblik Vrijwilligers in de uderwerking verzekeren Inleiding Ouderparticipatie p schl kan verschillende vrmen aannemen aangepast aan de nden van de schl en de uders: een maandelijks udercafé, kffiechtenden,

Nadere informatie

Wij doen graag zaken!

Wij doen graag zaken! BRIXS Wij den graag zaken! De algemene vrwaarden van BRIXS GROEP zijn gedepneerd bij de kamer van kphandel te Den Haag nder nummer 59425458. Laatste wijziging 1 maart 2014. Algemene Vrwaarden BRIXS GROEP

Nadere informatie

Richtlijnen voor de indiening van een Staatssteundossier voor O&O&I in het kader van AIRBUS-programma s

Richtlijnen voor de indiening van een Staatssteundossier voor O&O&I in het kader van AIRBUS-programma s Richtlijnen vr de indiening van een Staatssteundssier vr O&O&I in het kader van AIRBUS-prgramma s Versie : Nederlands 08-01-2018 Ce texte est également dispnible en français. Demandez la versin française

Nadere informatie

Verkoopsvoorwaarden Boekenbeurs dd. 1 september 2015

Verkoopsvoorwaarden Boekenbeurs dd. 1 september 2015 A. Ticketfrmules Bekenbeurs Verkpsvrwaarden Bekenbeurs dd. 1 september 2015 Wij bieden de vlgende ticketmgelijkheden aan: Dagticket nrmaal tarief; dit is het ticket dat je tegang geeft tt de bekenbeurs

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

Guidelines. over de sector van ondernemingen die banden verkopen en plaatsen (bandencentrales en garages)

Guidelines. over de sector van ondernemingen die banden verkopen en plaatsen (bandencentrales en garages) Guidelines ver de sectr van ndernemingen die banden verkpen en plaatsen (bandencentrales en garages) In verleg met de berepsrganisatie FEDERTYRE heeft de FOD Ecnmie beslist m aanbevelingen te geven ver

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens Algemene Vrwaarden Lidahlm Garens Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Webshop Ginger.

Algemene voorwaarden Webshop Ginger. Algemene vrwaarden Webshp Ginger. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Vraag en antwoorden over de volmacht

Vraag en antwoorden over de volmacht Vraag en antwrden ver de vlmacht Hiernder treft u een verzicht aan van de vragen en antwrden die zijn gesteld ver de vlmacht. Heeft de vlmacht een lptijd? Heeft de deelnemersraad psitief advies gegeven

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie