Betrouwbaarheid: als een toets bij herhaalde afname onder dezelfde omstandigheden eenzelfde resultaat laat zien

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betrouwbaarheid: als een toets bij herhaalde afname onder dezelfde omstandigheden eenzelfde resultaat laat zien"

Transcriptie

1 Tetsplan Cllege Zuid Inleiding Het del van dit tetsplan is m de kwaliteit van de tetsen en de becijfering daarvan te bewaken, te cntrleren en zndig te verbeteren. Cllege Zuid wil waarbrgen dat de tetsen p de juiste manier het nderwijsprces van de leerlingen ndersteunen en leerlingen ged vrbereiden p het schl- en centraal examen. Daarnaast vrmen de tetsen een gede basis vr het meten van de cmpetenties/vaardigheden van de leerlingen. Omdat het tetsbeleid een grte rl speelt in de vergang van leerlingen wrdt verwezen naar de vergangsnrmen van de diverse leerjaren. Deze staan vermeld in de schlgids en geven een ttaalverzicht van de richtlijnen en criteria die wrden gehanteerd in de schllpbaan van de leerlingen. Vr bvenbuwleerlingen van Mav, Hav en Vw is de tetsing en weging van examennderdelen en de bijbehrende berdeling vastgelegd in het Prgramma van Tetsing en Afsluiting (PTA). Bvenbuwleerlingen krijgen jaarlijks vr 1 ktber het PTA uitgereikt. Vr de bvenbuw geldt bvendien een examenreglement dat in lijn zal zijn met de wettelijke regelingen en met dit tetsplan. Wanneer zaken niet in het examenreglement zijn pgenmen, dan geldt dit tetsplan. In dit tetsplan staan de regels die k in verschillende andere dcumenten van de schl zijn pgenmen en die p dit mment gelden. Dit tetsplan zal dit schljaar ng uitgebreid wrden met een aantal nderwerpen: Evaluatie en brging Er meten jaarlijks evaluaties, zwel intern als extern, van de tetsen plaatsvinden. Hier met een brgingsstructuur vr wrden afgesprken. De rllen van de sectie en schlleiding meten hierin beschreven wrden. Tetsvrwaarden Er meten afspraken gemaakt wrden ver de tetsvrwaarden, die schlbreed gaan gelden. Op dit mment gebeurt dat ng alleen p sectieniveau. In deze tetsvrwaarden met aandacht besteed wrden aan: Duidelijke leerdelen: de tetsvrm past bij het nderdeel van het curriculum. De betruwbaarheid, transparantie en validiteit van de tets (het ntwikkelen van een checklist hiervr). Betruwbaarheid: als een tets bij herhaalde afname nder dezelfde mstandigheden eenzelfde resultaat laat zien Transparantie: de leerling is in kennis gesteld van de te beheersen stf en vaardigheden, de vragen van de tets zijn eenduidig gefrmuleerd, leerlingen weten waarp zij berdeeld wrden, leerlingen weten tijdens afname van de tets wat de puntenverdeling ver de vragen f pdrachten is, leerlingen weten heveel tijd zij hebben m de tets te maken. Validiteit: de srt tets maakt nderscheid tussen leerlingen die de stf ged en minder ged beheersen en het aantal tetsvragen is grt geneg m ervr te zrgen dat alleen leerlingen die de stf beheersen een vldende kunnen halen. De verschillende vragen dienen z veel mgelijk nderling nafhankelijk te zijn. Onderzcht met wrden f de RTTI-methde, f een andere methde, lcatiebreed gebruikt gaat wrden. 1. Tetsing 1.1 Del van tetsing Cllege Zuid tetst regelmatig de schlvrderingen van de leerling, waarbij de vlgende delen wrden nagestreefd:

2 Infrmatie verzamelen m te kunnen berdelen f de leerling de leerstf heeft begrepen en kan tepassen. Op basis hiervan kan de dcent het nderwijs aan de leerling bijsturen; Berdelen f een leerling de gestelde leerdelen heeft gehaald vlgens een vraf vastgestelde nrm en p een bepaald niveau. De resultaten wrden gebruikt vr relevante beslissingen in de schllpbaan van de leerling. 2. Tetsvrmen, pgeven en weging van tetsen 2.1 Verschillende tetsvrmen Cllege Zuid maakt gebruik van de vlgende tetsvrmen: schriftelijke verhring Een schriftelijke f mndelinge verhring betreft de lesstf van een les f enkele lessen en kan znder vraankndiging gehuden/afgenmen wrden. De schriftelijke verhring is bedeld m essentiële stukjes stf te tetsen die ndzakelijk zijn vr een vervlgstap in de lesstf. prefwerk Onder het begrip prefwerken verstaan we een tets die een grtere leerstfeenheid tetst dan een schriftelijke verhring. Een prefwerk betreft de stf van meerdere lessen en wrdt tenminste één week van tevren pgegeven. praktische pdracht Praktische pdrachten (waarnder werkstukken) zijn pdrachten die alleen f in grepen gemaakt wrden, waarbij zwel het prduct, de inhud, als het ntwikkelprces berdeeld kunnen wrden. schlexamen Een schlexamen is een wettelijk vastgestelde vrm van tetsen, waarbij de schl de bevegdheid heeft zelf de rganisatie te verzrgen, maar een en ander wel dient vast te leggen in de vrm van een PTA. De vrwaarden hiervr zijn vastgelegd in een examenreglement. 2.2 Tetsen en becijfering Gewenperide De stap van het primair nderwijs naar het vrtgezet nderwijs is vr veel leerlingen vaak een grte stap. Daarm wrdt er in leerjaar 1 gewerkt met een zgenemde gewenperide. Vrdat tetsen daadwerkelijk mee gaan tellen vr het rapprt, krijgen de leerlingen een preftets. Becijfering In leerjaar 1 wrdt niet lager berdeeld dan een 3,0; zdende zal een rapprtcijfer k niet lager uitvallen. In leerjaar 2 wrdt niet lager berdeeld dan een 1,0; wel blijft het laagste rapprtcijfer een 3,0. In leerjaar 3 en hger wrdt niet lager berdeeld dan een 1,0; het rapprtcijfer is het gemiddelde van de behaalde cijfers. Bij afwezigheid van een tets wrdt er de cde inh genteerd in Magister. Cijfer en berdeling wat betreft het schlexamen, wat k in het PTA is pgenmen: 1. Het cijfer van het schlexamen wrdt uitgedrukt in een cijfer uit een schaal van cijfers van 1 tt en met Indien in een vak tevens centraal examen wrdt afgelegd, wrden cijfers 1 tt en met 10 gebruikt met de daartussen liggende cijfers met één decimaal. 3. Het cmbinatiecijfer vr hav wrdt gevrmd dr het gemiddelde van de eindcijfers vr maatschappijleer en het prfielwerkstuk; vr het atheneum dr het gemiddelde van de eindcijfers vr maatschappijleer, algemene

3 natuurwetenschappen en het prfielwerkstuk en vr het gymnasium dr het gemiddelde van de eindcijfers vr maatschappijleer, algemene natuurwetenschappen, klassieke culturele vrming en het prfielwerkstuk. 4. De directeur bepaalt het cmbinatiecijfer als het rekenkundig gemiddelde van de eindcijfers van de samengestelde nderdelen. Indien de uitkmst van deze berekening niet een geheel getal is, wrdt dat getal indien het eerste cijfer achter de kmma een 4 f lager is, naar beneden afgernd en indien dat cijfer een 5 f hger is, naar bven afgernd. 5. De handelingspdracht wrdt niet met een cijfer berdeeld, maar met de berdeling vldende f ged. Indien naar het rdeel van de leraar deze pdracht niet met vldende f ged berdeeld kan wrden, wrdt de kandidaat in de gelegenheid gesteld alsng één van deze berdelingen te scren. Indien de handelingspdracht niet met vldende f ged is berdeeld, is de kandidaat niet geslaagd vr het eindexamen. 6. Het vak CKV en het vak LO uit het gemeenschappelijk deel van elk prfiel wrden berdeeld met vldende f ged. Indien deze vakken niet met vldende f ged zijn berdeeld, is de kandidaat niet geslaagd. 7. Uit de berdeling van alle tetsen in een vak leidt de examinatr het eindcijfer vr het schlexamen af. Het eindcijfer vr het schlexamen is het gewgen gemiddelde van de berdelingen, die vr de tetsen van het schlexamen en de praktische pdracht aan de kandidaat zijn gegeven. 8. Indien een kandidaat in een (nderdeel van een) vak dr twee f meer leraren is geëxamineerd bepalen deze leraren in nderling verleg het cijfer vr het schlexamen. Kmen zij niet tt vereenstemming dan is het cijfer het rekenkundig gemiddelde van de berdelingen dr ieder van hen. Opstrm en afstrm Met betrekking tt het pstrmen en afstrmen wrdt het prtcl gebruikt zals deze is vastgesteld binnen Cllege Zuid, welke terug te vinden is in de schlgids. Tetsrster In alle leerjaren wrdt er gewerkt met een digitaal tetsrster. Het staat de leerling vrij m, in eigen temp en in verleg met de dcent, de tets eerder te maken. In leerjaar 3 /4 mav, 4/5 hav en 4/5/6 vw wrdt gewerkt met het PTA. In deze dcumenten staat vr ieder vak genteerd welke tetsen er per peride wrden gegeven en f deze herkansbaar zijn. Crrectietermijn en inzage Vr de dcent geldt dat een tets uiterlijk p de 10e werkdag is nagekeken en in Magister is ingeverd. De leerling heeft het recht een nagekeken tets in te zien. In leerjaar 1 en 2 neemt de dcent het initiatief m de tets na te bespreken en ndigt de leerlingen uit tt reflectie p de gemaakte tets. Vanaf klas 3 kmt het initiatief tt reflectie p de gemaakte tets geleidelijk bij de leerling te liggen, wat niet betekent dat de dcent niet zelf het initiatief mag nemen. Ouders kunnen via de mentr het verzek den een gemaakte en berdeelde tets in te mgen zien, dit gebeurt vervlgens p schl. De leerling bewaart de tetsen gedurende het gehele jaar. Van examenleerlingen wrdt al het examenwerk tt een half jaar na het eindexamen p schl bewaard (in beheer van de dcent/sectie).

4 Planning en spreiding van tetsen Er mgen maximaal twee tetsen per dag wrden afgenmen. De tetsen dienen een week van tevren pgegeven te wrden. Schriftelijke verhringen vallen buiten deze regeling. In de tetsweek mgen maximaal drie tetsen p een dag wrden afgenmen. Dyslectische leerlingen Dyslectische leerlingen hebben recht p de hiernder genemde faciliteiten als zij beschikken ver een dyslexieverklaring, die dr inschatting van de dcent en/f in verleg met de leerling, gehanteerd kunnen wrden: Vergrt lettertype en duidelijke lay-ut van teksten. Bij eigen werk wrdt Arial punt 12 gebruikt en bij methdegebnden tetsen, die niet aan te passen zijn, wrdt afgesprken een vergrting te gebruiken als de leerling daar baat bij heeft. Extra tijd bij pdrachten en tetsen cnfrm de vraf gemaakte afspraken tussen leerling en schl. Afhankelijk van vraf gemaakte afspraken tussen leerling en schl kunnen vlgende ndersteuningen gebden wrden: - minder pgaven bij tetsen; - beperking mvang verslagen - Niet f minder zwaar meetellen van spellingfuten - Naast schriftelijk tetsen, k mndeling tetsen - Tussentijds tetsen van delen van de leerstf Gebruik van hulpmiddelen zals laptp, spellingscrrectie, readingpen, daisyrecrder etc. is tegestaan. 3. Ontwikkelen van tetsen 3.1 Algemene uitgangspunten Vr het ntwikkelen van tetsen hanteren we de vlgende richtlijnen: Een tets met valide zijn, wat betekent dat de tets kennis en vaardigheden van de behandelde lesstf bevat en dat de stf evenredig aan bd kmt; Een tets met bjectief zijn dr de eenduidige vraagstelling en vldende nafhankelijke (niet aan elkaar gekppelde) vragen; Van te vren is de nrmering vr de tets helder; het is duidelijk he het cijfer zal zijn pgebuwd en he het tetsresultaat meetelt bij het rapprtcijfer; De tets is afgestemd p de delgrep. Dit kan dr de meilijkheidsgraad en de heveelheid vragen te variëren, zdanig dat er een passende verhuding ntstaat tussen kennisvragen (reprductie), inzichtvragen en prbleemplssende vragen (prductie); Van ude tetsen wrdt nagegaan f deze in vereenstemming zijn met nze uitgangspunten en deze tetsen wrden z ndig aangepast; Vrnemde uitgangspunten gelden tevens vr tetsen die dr de methden die de secties hanteren, wrden aangeleverd; De tijd die ndig is vr afstemming van tetsen maakt nderdeel uit van het sectieverleg. Bvendien meten dergelijke afspraken vastgelegd wrden in het sectieplan f PTA; 3.2 Prcedure Bij de ntwikkeling gelden de nderstaande afspraken: De verdeling van de lesstf ver de leerjaren (f per leerjaar) wrdt in de secties vastgelegd. De heveelheid en inhud van prefwerken, schriftelijke verhringen en andere tetsen wrdt dan vastgelegd in een sectieplan en/f PTA. De schlexamens wrden dr

5 de sectie vastgesteld en van berdelingsnrmering. Na afname van het schlexamen wrden de behaalde resultaten geanalyseerd p resultaten en futen categrieën. Leerlingen in parallelklassen krijgen in principe een gelijkwaardige tets. De teamleider legt samen met de sectie een prestatieafspraak vast vr de te behalen resultaten m de kwaliteit van het schlexamen te brgen en een gede aansluiting te hebben p het centraal schriftelijk eindexamen en het praktijkexamen zdat het verschil tussen het eindcijfer van het SE en het CE kleiner is dan 0,5. 4. Onregelmatigheden 4.1 Algemene uitgangspunten De vlgende uitgangspunten gelden: Onder nregelmatigheden verstaan we die gevallen waardr leerlingen p nrechtmatige wijze inhud van antwrden p tetsvragen en praktische pdrachten hebben verkregen f weergegeven. Denk m.n. aan spieken, afkijken bij anderen, inhud kpiëren van andere leerlingen f van het internet. Ok het niet inleveren van pdrachten p de gestelde inleverdatum wrdt gezien als nregelmatigheid. Wanneer er sprake is van nregelmatigheden tijdens tetsen f bij ingeleverd werk dr leerlingen wrdt dit dr de dcent gemeld bij de betreffende teamleider. De teamleider bepaalt na verleg met deze dcent welke sanctie met wrden tegepast. De vlgende sancties zijn mgelijk: Er wrdt een 1,0 tegekend. Wanneer een leerling niet binnen 2 weken - in verleg met zijn dcenten - gemist werk heeft ingehaald, terwijl hij/zij daarte wel in staat was, wrdt de situatie als een nregelmatigheid beschuwd en wrdt alsng een 1,0 tegekend. Hierbij geldt telkenmale dat de dcent verantwrdelijk blijft vr een adequate uitvering van de met de leerling gemaakte afspraken. Herkansingen vanwege nregelmatigheden wrden p schl buiten het nrmale rster uitgeverd. In vrnemde situaties gaan wij ervan uit dat de dcent er alles aan det m nregelmatigheden bij de leerlingen te vrkmen, dr leerlingen die bijvrbeeld de indruk wekken te spieken, nadrukkelijk te waarschuwen. De cnsequenties van nregelmatigheden vr leerlingen mgen z min mgelijk het determinatieprces vr het niveau van de leerling belemmeren. In geval van nregelmatigheden gaat er een (standaard)brief van de teamleider mee naar de uders. Deze met ndertekend wrden gereturneerd. Vr leerlingen in de bvenbuw zijn in het examenreglement aparte regelingen vastgesteld rndm frauderen en het niet nakmen van verplichtingen. In geval van nregelmatigheden verlegt de teamleider met de dcent en de leerling en wrdt er een passende maatregel getrffen; bij nregelmatigheden in de bvenbuwklassen wrdt er gehandeld cnfrm het examenreglement. 4.2 Afspraken vr het inhalen van tetsen Leerlingen mgen werk dat wegens verzuim niet is gemaakt, binnen twee weken na het rsprnkelijke tetsmment alsng maken. Het werk wrdt p dezelfde manier berdeeld en becijferd als dat dr verige leerlingen is gemaakt. Vr leerlingen in de nderbuw neemt de dcent het initiatief m de tets te herplannen. Vr leerlingen in de bvenbuw gelden de PTA s en het examenreglement. 5. Klachtenprcedure

6 Wanneer er klachten zijn ver tetsen f becijfering gaan leerlingen en/f uders in principe rechtstreeks in gesprek met de dcent. Een mentr kan hierbij eventueel bemiddelen. Wanneer deze partijen er niet uitkmen wrdt de teamleider van het team betrkken bij de situatie. Wanneer deze k niet tt een aanvaardbare plssing kan kmen met de leerling en/f uders dan kan de directeur bemiddelen. Een dergelijke prcedure past binnen het principe van de lerende rganisatie.

Toets- en cijferbeleid. De Passie Wierden

Toets- en cijferbeleid. De Passie Wierden Tets- en cijferbeleid De Passie Wierden Inhud INLEIDING... 3 1. TOETSING... 3 1.1. Del van tetsing... 3 1.2. Tetsvrmen + tetsweging... 3 1.3. Ontwikkelen van tetsen... 4 1.4. Afnemen van tetsen... 4 1.5.

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020

Laurens Heuzinkveld mei 2015. Dyslexiebeleid 2015-2020 Laurens Heuzinkveld mei 2015 Dyslexiebeleid 2015-2020 Inhud: Blz. Inleiding 3 1. Leerlingen met kenmerken van dyslexie 3 1.1 Signaleringsnderzek 2. Leerlingen in de nderbuw met een dyslexieverklaring 4

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar 2015 2016

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar 2015 2016 Overgangsnrmen Minkemalaan cursusjaar 2015 2016 1 INHOUDSOPGAVE blz. Vrwrd 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Tetscijfers 5 3. Rapprtcijfers 5 4. Bevrderingsnrmen brugklas hav/vw 6 5. Bevrderingsnrmen

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Bevorderingsnorm

Bevorderingsnorm Lyceum Ypenburg Bevrderingsnrm 2018-2019 Vr leerlingen, uders en persneel Instemming van de MR p: 27-9-2018 Inhud Algemeen:... 2 1. Bevrderingsnrm nderbuw... 4 1.1 Minimumeisen keuze van vakken bvenbuw

Nadere informatie

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 -

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 - Inleiding Dit schljaar sta je vr een belangrijke keuze: het kiezen van je prfiel. De ervaring leert dat het maken van deze keuze niet altijd even gemakkelijk is. Het prfiel en de eventuele extra vakken

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Toetsreglement Penta 2016/2017

Toetsreglement Penta 2016/2017 Tetsreglement Penta 2016/2017 11 mei 2016 Inhudspgave 1. Inleiding 2. Algemene regels vr de tetsing 2.1 Aankndiging en planning 2.2 Inhud 2.3 Afname 2.4 Absentie 2.5 Berdeling en afhandeling 2.6 Onregelmatigheden

Nadere informatie

SE-reglement en PTA Havo 4 Cohort 2015 CSE in 2017

SE-reglement en PTA Havo 4 Cohort 2015 CSE in 2017 SE-reglement en PTA Hav 4 Chrt 2015 CSE in 2017 Prt, schl vr hav en mav Prt, schl vr hav en mav, maakt deel uit van Het Baken Almere, stichting vr intercnfessineel nderwijs Oecumenische schl vr hav en

Nadere informatie

Protocol dyslexie. De Rietlanden

Protocol dyslexie. De Rietlanden Prtcl dyslexie De Rietlanden Juli 2017 Dyslexie is een strnis die gekenmerkt wrdt dr een hardnekkig prbleem met het aanleren en het accuraat en/f vlt tepassen van het lezen en/f spellen p wrdniveau. De

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 Dyslexie is een strnis die gekenmerkt wrdt dr een hardnekkig prbleem met het aanleren en het accuraat aanleren en/f het vlt tepassen (autmatiseren) van het

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan klas 1. cursusjaar

Overgangsnormen Minkemalaan klas 1. cursusjaar Overgangsnrmen Minkemalaan klas 1 cursusjaar 2019 2020 INHOUDSOPGAVE blz. Vrwrd 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Tetscijfers 5 3. Rapprtcijfers 5 4. Bevrderingsnrmen brugklas hav/vw 6 5. Bevrderingsnrmen

Nadere informatie

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek p het Newmancllege. 1. Inleiding Het Newmancllege streeft naar een sterke prfilering p het gebied van de bètatechnische vakken. De argumenten

Nadere informatie

SE-reglement en PTA Havo 4 en 5 Cohort 2016 CSE in 2018

SE-reglement en PTA Havo 4 en 5 Cohort 2016 CSE in 2018 SE-reglement en PTA Hav 4 en 5 Chrt 2016 CSE in 2018 Prt, schl vr hav en mav Prt, schl vr hav en mav, maakt deel uit van Het Baken Almere, stichting vr intercnfessineel nderwijs Oecumenische schl vr hav

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Lyceum Ypenburg

Bevorderingsnormen Lyceum Ypenburg Bevrderingsnrmen Lyceum Ypenburg - nder vrbehud van instemming MR - Rapprt Het schljaar is verdeeld in vier perides. Aan het eind van elke peride krijgen de leerlingen een rapprt. Cijfers Op het rapprt

Nadere informatie

Het schooljaar is verdeeld in vier periodes. Aan het eind van elke periode krijgen de leerlingen een rapport.

Het schooljaar is verdeeld in vier periodes. Aan het eind van elke periode krijgen de leerlingen een rapport. Bevrderingsnrmen Rapprt Het schljaar is verdeeld in vier perides. Aan het eind van elke peride krijgen de leerlingen een rapprt. Cijfers Op het rapprt staat een cijfer vr elk vak. Dat is het vrtschrijdend

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevrderingsnrmen 2013-2014 1 Inleiding: De bevrdering geschiedt p basis van de vastgestelde cijfers van het eindrapprt vlgens nderstaande richtlijnen. Het eindrapprt wrdt in de nderbuw vastgesteld met

Nadere informatie

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen.

Protocol voor afname Centraal Ontwikkelde Examens Nederlandse taal en rekenen. . Bij de afname van examens zijn diverse functinarissen van de nderwijsinstelling betrkken. In dit prtcl wrden de vlgende (grepen van) examenbetrkkenen nderscheiden, met een krte mschrijving van de betrkkenheid

Nadere informatie

Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hoogeland MAVO/HAVO/VWO

Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hoogeland MAVO/HAVO/VWO Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hgeland MAVO/HAVO/VWO Augustus 2015 Uitgangspunten In dit beleidsstuk wrdt ten beheve van de leesbaarheid alleen de mannelijke vrm geschreven. Daar waar mannelijke vrnaamwrden

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar Overgangsnrmen Minkemalaan cursusjaar 2018 2019 1 INHOUDSOPGAVE blz. Vrwrd 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Tetscijfers 5 3. Rapprtcijfers 5 4. Bevrderingsnrmen brugklas hav/vw 6 5. Bevrderingsnrmen

Nadere informatie

RoB Regels over Bevordering

RoB Regels over Bevordering RB Regels ver Bevrdering Pieter Gren 2018-2019 Stichting Andreas Cllege Inhudspgave Inhudspgave... 1 1. Vrwrd... 4 2. Tetsen en berdeling... 5 2.1 Inleiding... 5 2.2 Tetsing... 5 2.3 Begrippenlijst......

Nadere informatie

RoB Regels over Bevordering

RoB Regels over Bevordering RB Regels ver Bevrdering Pieter Gren 2018-2019 Stichting Andreas Cllege Inhudspgave Inhudspgave... 1 1. Vrwrd... 4 2. Tetsen en berdeling... 5 2.1 Inleiding... 5 2.2 Tetsing... 5 2.3 Begrippenlijst......

Nadere informatie

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar September 2016 Het eindwerkstuk GGCA Schljaar 2016-2017 Inhudspgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De berdeling van het eindwerkstuk.6 Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?! 2 Het

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Het individueel beoordelen van groepswerk.

Het individueel beoordelen van groepswerk. SAMENWERKING: (G)EEN PROBLEEM Het individueel berdelen van grepswerk. Grepspdrachten zijn vr veel dcenten bewust gekzen instrumenten m te kmen tt een krachtige leermgeving. 1 Het zrgt vr een actieve inbreng

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II

behorend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II Cpr 18047A Accuntantsprtcl behrend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zrg II Dit Accuntantsprtcl is p maat gemaakt vr de Subsidieregeling stageplaatsen zrg II. Het betreft het vlgende prduct, genemd

Nadere informatie

Bevorderingen Algemeen 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering" wordt aan het einde van elk schooljaar een

Bevorderingen Algemeen 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering wordt aan het einde van elk schooljaar een Bevrderingen Algemeen 1. Op basis van de bevindingen in de zgenaamde bevrderingsvergadering" wrdt aan het einde van elk schljaar een berdeling gegeven ten beheve van het vervlgtraject van de leerling.

Nadere informatie

PTA L.O. 4/5Havo 4/5/6VWO Plan van Toetsing en afsluiting voor het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Gouda- Locatie Antoniuscollege Vaksectie L.O.

PTA L.O. 4/5Havo 4/5/6VWO Plan van Toetsing en afsluiting voor het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Gouda- Locatie Antoniuscollege Vaksectie L.O. PTA L.O. 4/5Hav 4/5/6VWO Plan van Tetsing en afsluiting vr het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Guda- Lcatie Antniuscllege Vaksectie L.O. PTA L.O. 4/5Hav 4/5/6VWO 2012-2013 Plan van Tetsing en Afsluiting

Nadere informatie

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels Servicedcument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels In dit dcument vindt u een verzicht van de regelgeving ver het verlenen van een vrijstelling van deelname aan de examens

Nadere informatie

uiterlijk januari 2016 Stap 2 De decaan havo zet het traject uit waarin de vakdocenten van de leerling hun advies geven over de instroom in vwo

uiterlijk januari 2016 Stap 2 De decaan havo zet het traject uit waarin de vakdocenten van de leerling hun advies geven over de instroom in vwo Vw Cde - Vr: Van: Betreft: Datum: Leerling en uder(s)/verzrger(s) hav 5 P. Tilman (cnrectr vw 3-6), en H. Heerdink (decaan vw) Prcedure instrm van hav 5 naar vw 5 januari In deze brief staat aangegeven

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Regels over Bevordering. Pieter Groen Stichting Andreas College

Regels over Bevordering. Pieter Groen Stichting Andreas College RB Regels ver Bevrdering Pieter Gren 2016-2017 Stichting Andreas Cllege Inhudspgave 1 Vrwrd... 3 2 Tetsen en berdeling... 4 2.1 Inleiding... 4 2.2 Tetsing... 4 2.3 Begrippenlijst... 4 2.4 Duur... 5 2.5

Nadere informatie

RoB Regels over Bevordering

RoB Regels over Bevordering RB Regels ver Bevrdering Pieter Gren 2017-2018 Stichting Andreas Cllege Inhudspgave 1 Vrwrd 4 2 Tetsen en berdeling 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Tetsing 5 2.3 Begrippenlijst 5 2.4 Duur 6 2.5 Aankndigen van een

Nadere informatie

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde p/a Technische Geneeskunde Carré CR 3.635 Pstbus 217 7500 AE ENSCHEDE Accreditatieprcedure Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde Versie: 27-12-2013

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages?

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages? Frequently Asked Questins Onderbuw Wat is tt? tt staat vr Tweetalig Onderwijs. In het Tweetalig Onderwijs wrdt een aantal vakken in het Engels gegeven en wrden de leerlingen gevrmd tt Internatinaal burger.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces.

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces. Zelf-assessment BKE Op basis van de begde leeruitkmsten van de Basiskwalificatie Examinering (zie de handleiding BKE-dssier) van het Expertisecentrum Dcent HBO is een zelf-assessment samengesteld. Dr het

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Protocol Dyslexie Gemini College Ridderkerk versie oktober 2018

Protocol Dyslexie Gemini College Ridderkerk versie oktober 2018 Prtcl Dyslexie Gemini Cllege Ridderkerk versie ktber 2018 Inleiding Het Gemini Cllege hudt zich aan het Prtcl Dyslexie zals dit vanuit de verheid in het Masterplan Dyslexie beschreven is: (http://masterplandyslexie.nl/public/files/dcumenten/prtcl_dyslexie_vrtgezet_nd

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland 1. Aannamebeleid zij-instrmers De dagelijkse leiding is verantwrdelijk vr zij-instrm. Leerlingen uit het regulier nderwijs kunnen tt en met de 9 e klas (3 e leerjaar) instrmen. Instrmen in de 10 e, 11

Nadere informatie

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages?

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages? Frequently Asked Questins Onderbuw Wat is tt? tt staat vr Tweetalig Onderwijs. In het Tweetalig Onderwijs wrdt een aantal vakken in het Engels gegeven en wrden de leerlingen gevrmd tt Internatinaal burger.

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Privacy Policy Isendoorn College

Privacy Policy Isendoorn College Privacy Plicy Isendrn Cllege Inleiding: Het Isendrn Cllege hecht veel waarde aan de bescherming van persnsgegevens. In deze privacy plicy geven we heldere en transparante infrmatie ver he wij p een crrecte

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VOOREXAMENJAAR 2018 2019 5 VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Eindexamenreglement 8 Deel 1 Het schlexamen 12 Deel 2 Het centraal examen 16 Prgramma s van de vakken 21 Duitse

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) AVANS HOGESCHOOL Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik p een van nderstaande linken m direct naar het betreffende

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Examenreglement vavo

Examenreglement vavo Examenreglement vav 2017-2018 Examenreglement vav 2017-2018 ROC Mndriaan, Schl vr VAVO Het examenreglement vav bestaat uit een Begrippenlijst en het Examenreglement uitgewerkt in artikelen. Artikel 1.

Nadere informatie

Het eindwerkstuk. Geert Groote College 2012-2013 11e klas Lucas Sint Marcel Seelen

Het eindwerkstuk. Geert Groote College 2012-2013 11e klas Lucas Sint Marcel Seelen Het eindwerkstuk Geert Grte Cllege 2012-2013 11e klas Lucas Sint Marcel Seelen Het eindwerkstuk Het eindwerkstuk is een individueel prject dat elke leerling in de elfde klas aangaat. Het is een prject

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Vaststelling en screening van examens

Vaststelling en screening van examens Vaststelling en screening van examens Bijlage bij de presentatie vr het Servicepunt examinering mb, 21 maart 2014 Jan Adema, tetsdeskundig adviseur RCEC/ Cit 1 Inhud Vaststelling in perspectief... 3 Wat

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik p een van nderstaande linken m direct naar het betreffende nderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) p nderwijs- en persneelsbeleid pzet leertraject BDB (inclusief BKE) tetsing en berdeling

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Reglement Programma van Toetsing en Afsluiting Vmbo t Venster Arnhem

Reglement Programma van Toetsing en Afsluiting Vmbo t Venster Arnhem Reglement Prgramma van Tetsing en Afsluiting 2018-2019 Vmb t Venster Arnhem Reglement behrend bij het Prgramma van Tetsing en Afsluiting 2018 2019 VOORWOORD Dag examenkandidaat, Vr je ligt het reglement

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Algemene richtlijnen: Vraag- en gastuders wrden geacht kennis te hebben genmen van de werkwijze van ; Gastuders wrden geacht bij aanvang van de pvang te handelen cnfrm het pedaggisch plan; hanteert de

Nadere informatie

Klachtenregeling CSG Reggesteyn

Klachtenregeling CSG Reggesteyn Klachtenregeling CSG Reggesteyn Opnieuw vastgesteld dr het cllege van bestuur, 20 mei 2008 Instemming dr de Medezeggenschapsraad, 23 juni 2008 Redactinele aanpassingen, 6 juli 2009 Klachtenregeling CSG

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Omgaan met dyslexie, dyscalculie en andere beperkingen op Helen Parkhurst. Wendy van Leeuwen Orthopedagoog voorjaar 2013

Omgaan met dyslexie, dyscalculie en andere beperkingen op Helen Parkhurst. Wendy van Leeuwen Orthopedagoog voorjaar 2013 Omgaan met dyslexie, dyscalculie en andere beperkingen p Helen Parkhurst Wendy van Leeuwen Orthpedagg vrjaar 2013 1 Dyslexie, dyscalculie en verige beperkingen Helen Parkhurst Schljaar 2013-2014 Inhudspgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief Einde Schooljaar

Nieuwsbrief Einde Schooljaar Den Haag, juni 2016 Nieuwsbrief Einde Schljaar Geachte heer, mevruw, Graag stellen we u in deze brief p de hgte van allerlei zaken die aan het eind van het schljaar belangrijk vr u zijn m te weten. Maar

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider. VOORWOORD Vr je ligt de handleiding vr het maken van juw prfielwerkstuk. Zals je weet is het maken van een prfielwerkstuk één van de nderdelen van het schlexamen in de vierde klas vmb-tl/gl. Daarm met

Nadere informatie

AANMELDINGS- en INSCHRIJVINGSBELEID MONDIAL COLLEGE NIJMEGEN. Schooljaar 2016-2017 en 2017-2018

AANMELDINGS- en INSCHRIJVINGSBELEID MONDIAL COLLEGE NIJMEGEN. Schooljaar 2016-2017 en 2017-2018 AANMELDINGS- en INSCHRIJVINGSBELEID MONDIAL COLLEGE NIJMEGEN Schljaar 2016-2017 en 2017-2018 Vastgesteld dr CMT: nvember 2015 Met instemming MR: 30 maart 2016 1 Aanmelding- en inschrijvingsbeleid Mndial

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN VWO-I CORRECTIEVOORSCHRIFT Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 986-I Inhud: Algemene regels Scringsvrschrift. Scringsregels. Crrectiemdel A 4 - - De Centrale E~amencmrnissie

Nadere informatie

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement 6. Opleidingskader vr de prcespleiding Infrmatiemanagement In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr prcessen nder Bevlkingszrg. Hiernder wrdt het pleidingskader vr

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Procedure Informatiebeveiligingsincidenten en datalekken

Procedure Informatiebeveiligingsincidenten en datalekken DB2018040-1 Prcedure Infrmatiebeveiligingsincidenten en datalekken Versie: 0.1 Versiedatum 01-11-2018 V-Classificatie: Intern dcument / bedrijfsvertruwelijk Inhud 1. Inleiding...3 2. Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt Samenwerking bij en Afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de hand van

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Memo. Regeling bindend studieadvies

Memo. Regeling bindend studieadvies Mem Betreft: Datum: Prcedure bindend studieadvies 19 Van: Hillie Blmmers Regeling bindend studieadvies Aanleiding: Vanaf 01-01-2018 is de wet vregtijdig aanmelddatum en telatingsrecht mb van kracht. Een

Nadere informatie

Reglement voor aanvraag van accreditatie van bij- en nascholing van de Landelijke Beroepsvereniging Specialisten Begaafdheid

Reglement voor aanvraag van accreditatie van bij- en nascholing van de Landelijke Beroepsvereniging Specialisten Begaafdheid Reglement vr aanvraag van accreditatie van bij- en naschling van de Landelijke Berepsvereniging Specialisten Begaafdheid HOOFDSTUK I: ALGEMEEN Artikel 1: Del van het reglement. Dit accreditatiereglement

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie