AFM ConsumentenMonitor Q1 2009: Beleggingsobjecten. GfK Michel van der List Marcel Cools

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFM ConsumentenMonitor Q1 2009: Beleggingsobjecten. GfK Michel van der List Marcel Cools"

Transcriptie

1 AFM Consumentenmonitor Q Beleggingsobjecten GfK Michel van der List Marcel Cools

2 Indeling 1 AFM & Achtergrond Onderzoek 2 Onderzoeksverantwoording 3 Profiel bezitters beleggingsobjecten 4 Informatie en kennis 5 Inschatting van risico s 6 GfK en Contactinformatie

3 1 Autoriteit Financiële Markten & Achtergrond Onderzoek

4 Opdrachtgever: AFM ( De Autoriteit Financiële Markten (AFM) faciliteert kennisvorming bij de Nederlandse consument op het gebied van financiële producten. Door middel van de ConsumentenMonitor moeten ontwikkelingen in het gedrag van consumenten worden gemeten in de tijd. De ConsumentenMonitor is in 2004 gestart en wordt sindsdien elk half jaar uitgevoerd. De primaire doelstellingen van de ConsumentenMonitor kunnen als volgt worden weergegeven: Signaleren van trends/ontwikkelingen in het gedrag en de attitudes van financiële consumenten. Signaleren van markt- en productontwikkelingen in de financiële markt Het meten van een aantal prestatie-indicatoren van diverse organisatie-eenheden binnen de AFM onder consumenten. 4

5 Opdrachtgever: Introductie AFM 5 Onafhankelijke gedragstoezichthouder op de financiële markten. Valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Financiën en is een zelfstandige overheidsorganisatie. Bevordert eerlijke en transparante financiële markten. De AFM heeft een Meldpunt Financiële Markten. Hier kan men terecht met klachten, opmerkingen en vragen over een financieel product of een aanbieder van financiële producten. De AFM streeft ernaar het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Daarbij faciliteert de AFM kennisvorming bij de Nederlandse consument op het gebied van financiële producten.

6 Achtergrond AFM ConsumentenMonitor 6 Door middel van de ConsumentenMonitor moeten ontwikkelingen in het gedrag van consumenten worden gemeten in de tijd. De ConsumentenMonitor is in 2004 gestart en wordt sindsdien elk half jaar uitgevoerd. De primaire doelstellingen van de ConsumentenMonitor kunnen als volgt worden weergegeven: Beschrijven van het gedrag en de attitudes van financiële consumenten. Beschrijven van markt- en productaspecten in de financiële markt.

7 2 Onderzoeksverantwoording

8 Onderzoeksverantwoording Doel: in kaart brengen van ontwikkelingen in het financiële keuzegedrag van de Nederlandse financiële consument. Veldwerkperiode: 3 t/m 20 april 2009 (reguliere steekproef) en 18 t/m 28 mei (additionele steekproef aangeleverd door de AFM). Doelgroep: Bezitters van beleggingsobjecten Weging: De resultaten zijn niet herwogen. Methode: online onderzoek, vooraf is het volledige GfK-panel gescreend om de bezitters van beleggingsobjecten gericht voor dit onderzoek te kunnen benaderen. In een later stadium heeft de AFM adressen aangeleverd van mensen die de afgelopen twee jaar contact met de AFM hebben opgenomen over beleggingsobjecten. Deze mensen hebben een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen. Steekproefomvang: De netto steekproef bevat 207 personen: 89 uit het panel van GfK (onderzoek ConsumentenMonitor) en 118 uit de aangeleverde adressen door AFM. Over het algemeen zitten er geen grote verschillen in de antwoorden van beide groepen op de vragen. 8

9 Kenmerken van een beleggingsobject De belangrijkste kenmerken van een beleggingsobject zijn: Je betaalt voor een waardebewijs en in ruil daarvoor krijg je rechten. De aanbieder belooft je in de toekomst een rendement op het product. Je beheert het product niet zelf. Het product is onderdeel van een serie van dezelfde producten (bijvoorbeeld bomen in bos) Het is geen effect zoals aandelen en obligaties 9 Indien er sprake is van een beleggingsobject moet de aanbieder een vergunning hebben van de AFM voor het aanbieden van beleggingsobjecten. In 2008 is er voor ongeveer 10 miljoen euro ingelegd in beleggingsobjecten. Extra informatie over beleggingsobjecten kan worden gevonden op de volgende internetsites:

10 3 Profiel bezitters beleggingsobjecten

11 Beleggingsproducten in bezit naast beleggingsobjecten BASIS: Alle respondenten in bezit van beleggingsobjecten - (in %, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 11 Beleggingsfondsen 53 Aandelen 52 Obligaties 31 Garantieproducten 26 Opties 10 Andere beleggingen 18 Weet ik niet n = 134 Om risico s te spreiden beleggen bezitters van beleggingsobjecten vrijwel altijd ook nog in andere beleggingsproducten. De meest populaire andere beleggingsproducten zijn beleggingsfondsen en aandelen. Ruim de helft van de bezitters van beleggingsobjecten heeft deze producten in portefeuille. Naast beleggingsobjecten bezit men regelmatig over obligaties (31%) en garantieproducten (26%). Opties zijn erg in trek bij de respondenten die zeer vertrouwd zijn met beleggen (26%).

12 Soort belegger BASIS: Alle respondenten die beleggen in beleggingsobjecten (in %) 12 Speculatieve belegger 7 Middenpositie 50 Voorzichtige belegger 40 Weet ik niet Opvallend is dat slechts 7% van de beleggers in beleggingsobjecten zichzelf als een speculatieve belegger bestempeld, terwijl het beleggen in beleggingsobjecten in het algemeen toch als zeer risicovol wordt aangemerkt. n = 138

13 Wijze waarop eerste interesse in beleggingsobjecten is gewekt BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %) 13 Door een aanbieder 41 Zelf actief op zoek gegaan 24 Vrienden, familie en kennissen 9 Mijn financieel adviseur 8 Op een andere manier 15 Weet ik niet meer De interesse in beleggingsobjecten wordt in de meeste gevallen (41%) gewekt door actieve werving van een aanbieder. Bijna één op de vier (24%) geeft aan dat de interesse is gewekt doordat men zelf actief op zoek is gegaan naar mogelijkheden om geld te beleggen. n = 119

14 Reden van beleggen in beleggingsobjecten BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %, max. meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 14 Ethische of milieuaspecten (verantwoord beleggen) 60 Het hoge rendement 53 Interesse in het beleggingsobject 20 Op aanraden van de adviseur/tussenpersoon 16 Op aanraden van de aanbieder Fiscale aspecten Beleggen in dergelijke beleggingsobjecten is veilig 9 Op aanraden van familie of kennissenkring 5 Andere reden n = 119 De belangrijkste redenen om in beleggingsobjecten te beleggen zijn voor bezitters van teakhoutbeleggingen het milieuaspect (60%) in combinatie met het hoge rendement (53%). Respondenten mochten bij deze vraag maximaal drie redenen aangeven. Opmerkelijk is dat door bijna één op de tien (9%) als belangrijke reden wordt aangegeven dat beleggen in dergelijke beleggingsobjecten veilig is. Niet iedereen is dus op de hoogte van de berichten welke over dit onderwerp de afgelopen tijd in de media zijn verschenen.

15 Doel van beleggen in beleggingsobjecten BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %) 15 Voor het aanvullen van mijn pensioen 44 Om eerder te stoppen met werken 19 Om de studie van mijn kind te betalen 11 Voor de aflossing van een openstaande schuld 5 In verband met een grote aanschaf 3 Voor een vakantie 3 Voor de aankoop van een huis 2 Voor de financiering van een verbouwing 1 Een ander doel n = 87, respondenten die aangeven geen specifiek doel te hebben met de beleggingen in teakhout zijn buiten beschouwing gelaten Het meestgenoemde doel van beleggen in beleggingsobjecten is ter aanvulling van het pensioen (door 44% genoemd) Eerder stoppen met werken (19%) en betalen van de studie van kind (11%) zijn andere doelstellingen die regelmatig worden genoemd.

16 Periode waarin beleggingsobjecten zijn gekocht BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 16 Voor Weet ik niet n = 119 Sinds 1 januari 2006 houdt de AFM toezicht op aanbieders van beleggingsobjecten. De markt van beleggingsobjecten is hierdoor transparanter geworden. Een groot deel (80%) van de ondervraagden die in het bezit zijn teakhoutbeleggingen heeft ook al voor 2006 beleggingsobjecten aangeschaft. Het lijkt erop dat beleggingsobjecten de afgelopen jaren aan populariteit hebben verloren. Vanaf 2006 zijn er door de ondervraagden jaarlijks minder nieuwe orders geplaatst. Ongeveer de helft van de geplaatste orders na 2006 zijn gedaan door beleggers die ook al voor 2006 beleggingsobjecten hebben aangeschaft.

17 Gebruikelijke wijze financieren van beleggingsobjecten BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 17 Met spaargeld 80 Verkoop andere beleggingen 18 Overwaarde van koopwoning 10 Met geleend geld 5 Op een andere manier n = 119 Beleggingsobjecten worden door beleggers in teakhout in vier op de vijf gevallen gefinancierd met spaargeld. Een andere veelgenoemde financieringsmethode is de verkoop van andere beleggingen Het is erg risicovol om beleggingsobjecten te financieren met geleend geld. Toch geeft 5% aan dat dit voor hen de gebruikelijke wijze van financieren is.

18 Aangaan van lening voor aanschaf van een beleggingsproduct BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - Totaal (in %) Ja In de vorige sheet zagen we dat het voor 5% van de beleggers in teakhout gebruikelijk is om te beleggen met geleend geld. Maarliefst een kwart van de teakhoutbeleggers (24%) geeft daarnaast aan ooit wel eens een lening te hebben afgesloten om een beleggingsproduct aan te kunnen schaffen. Nee n = 119

19 Percentage van totaal belegde vermogen in beleggingsobjecten BASIS: Alle respondenten die in teakhout beleggen - (in %) 19 Minder dan 10% 20 10% t/m 20% 7 21% t/m 30% 16 31% t/m 50% 17 Meer dan 50% 13 Weet ik niet Beleggers in teakhout lijken zich bewust van die risico s die dit soort beleggingen met zich meebrengen. Om de risico s te spreiden belleggen zij daarnaast vrijwel allemaal ook nog voor een groot deel in andere beleggingsproducten. Eén op de vijf teakhoutbeleggers belegt minder dan 10% van het totaal belegde vermogen in beleggingsobjecten. Slechts 14% heeft meer dan de helft van het belegde vermogen in beleggingsobjecten belegd. Gemiddeld wordt 33% van het belegd vermogen in beleggingsobjecten belegd.

20 Soort beleggingsobject in bezit BASIS: Alle respondenten die in bezit zijn van beleggingsobjecten (%, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 20 Beleggingen in teakhout 72 Beleggingen in grondkavels 21 Andere beleggingsobjecten 35 Weet ik niet n = 165 Bezitters van beleggingsobjecten beleggen het meest in teakhout. Bijna drie op de vier beleggers in beleggingsobjecten (72%) is in het bezit van teakhoutbeleggingen. Slechts één op de vijf belegt in grondkavels. Bezitters van beleggingsobjecten die (zeer) vertrouwd zijn met beleggen, beleggen relatief vaker in grondkavels (35%).

21 4 Informatie en kennis

22 Voorkeur voor wijze waarop informatie wordt ingewonnen BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %) 22 Ik zoek de informatie voornamelijk zelf op 28 Ik zoek zelf en laat me informeren 47 Ik laat me voornamelijk informeren 18 Weet ik niet Bezitters van teakhout-beleggingen winnen in de meeste gevallen (47%) informatie in door zowel zelf actief op zoek te gaan naar informatie (via bijvoorbeeld internet) als gebruik te maken van een adviseur. Ruim een kwart (28%) maakt geen gebruik van adviezen van anderen, maar zoekt alles zelf uit. Respondenten die minder vertrouwd zijn met beleggen maken significant vaker gebruik van adviezen van anderen.

23 Manier waarop informatie wordt ingewonnen BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen - (in %, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) 23 Via folders of brochures 52 Via de prospectus 49 Via een persoonlijk/ telefonisch gesprek 45 Via de Financiële Bijsluiter 32 Via een advertentie/mailing Via algemene voorwaarden Via een gecontroleerde jaarrekening 7 Via een waardetaxatie Ik laat me niet informeren 3 3 Op een andere wijze 8 Weet ik niet n = 119 Meer dan de helft (52%) van de bezitters van teakhout-beleggingen wint informatie in via folders en brochures. Andere veel gebruikte bronnen voor het inwinnen van informatie zijn de prospectus (49%) en de adviseur (45%). Respondenten die zeer vertrouwd zijn met beleggen maken relatief vaker gebruik van een jaarrekening of waardetaxatie om informatie in te winnen.

24 Waarde van informatie verkregen uit prospectus en financiële bijsluiter BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen (in %) 24 Een prospectus geeft goede informatie voor een juiste afweging Een financiële bijsluiter geeft goede informatie voor een juiste afweging % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Volledig mee eens Mee eens Neutraal Mee oneens Volledig mee oneens Weet ik niet Een meerderheid van de beleggers in teakhout is het er niet mee eens dat de financiële bijsluiter en de prospectus goede informatie geeft. Slechts één op de vier respondenten (26%) is het er (volledig) mee eens dat de prospectus goede informatie geeft om een juiste afweging voor het product te maken. Bij de financiële bijsluiter is de groep die het met deze stelling (volledig) eens is iets groter (33%). Deze resultaten zijn opvallend aangezien deze documenten meer informatie opleveren in vergelijking tot bijvoorbeeld folders en brochures. n = 119

25 Op de hoogte van kenmerken beleggingsobjecten BASIS: Respondenten die in teakhout beleggen (in %) 25 Risico van het beleggingsobject Verwacht rendement Historisch rendement Huidige waarde van uw belegging Looptijd Voortijdig beëindigen contract Kosten % 20% 40% 60% 80% 100% Volledig op de hoogte Redelijk op de hoogte Niet/Nauwelijks op de hoogte Bezitters van teakhout-beleggingen vinden van zichzelf dat ze goed op de hoogte zijn van de looptijd, het risico en het verwachte rendement van hun beleggingen. Minder goed is men op de hoogte van de kosten die aan de beleggingen zijn verbonden. Bijna vier op de tien (39%) geeft aan hier niet/ nauwelijks van op de hoogte te zijn. Respondenten die aangeven zeer vertrouwd te zijn met beleggen, geven op alle aspecten aan beter op de hoogte te zijn in vergelijking tot respondenten die minder vertrouwd zijn met beleggen. n = 119

26 5 Inschatting van risico s

27 Belangrijkste risico's van beleggen in beleggingsobjecten BASIS: Alle respondenten die in teakhout beleggen - (in %, meerdere antwoorden per respondent mogelijk) Waarde-ontwikkeling De lange looptijd 43 Buitenlandrisico 31 Kwaliteit van het beleggingsobject 29 Belangentegenstelling aanbieder en consument Valutarisico Fiscale risico's 7 Dergelijke beleggingsobjecten kennen geen risico's 0 Een ander risico 28 Weet ik niet De helft van de bezitters van teakhout-beleggingen ziet de waarde-ontwikkeling als een belangrijk risico van beleggingsobjecten. Andere veelgenoemde risico s zijn de lange looptijd (43%), buitenlandrisico (31%) en de kwaliteit van het beleggingsobject (29%). De respondenten zijn goed op de hoogte van de risico s van beleggingsobjecten. Er is namelijk niemand die aangeeft dat er geen risico s aan dergelijke beleggingen verbonden zijn. n = 119

28 Kans van realiseren verwachte rendement bij beleggingen in beleggingsobjecten BASIS: Alle respondenten die in teakhout beleggen - (in %) 28 Zeer hoog 3 Hoog 10 Gemiddeld 45 Klein 20 Zeer klein 18 Weet ik niet Eerder zagen we al dat bezitters van teakhoutbeleggingen goed op de hoogte zijn van de risico s die aan het product verbonden zitten. Dit beeld zien we ook weer terug in de inschatting die ze maken van de kans dat het verwachte rendement daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Bijna vier op de tien (38%) schat de kans dat het verwachte rendement daadwerkelijk wordt gerealiseerd als (zeer) klein in en slechts 13% schat de kans hierop als (zeer) hoog in. n = 119

29 Risico van beleggen in teakbomenplantages BASIS: Respondenten die beleggen in beleggingsobjecten - (in %) 29 Zeer klein risico 3 Klein risico 28 Vrij groot risico 32 Groot risico 20 Zeer groot risico 12 Weet ik niet n = 138 In de Financiële Bijsluiter van vrijwel alle beleggingsobjecten staat vermeld dat het risico van dit product zeer groot is. Het is daarom opvallend dat slechts 12% van de ondervraagden aangeeft dat het risico zeer groot is. Bijna één op de drie (31%) geeft zelfs aan dat het risico van het product (zeer) klein is. Eerder zagen we al dat veel bezitters van beleggingsobjecten zichzelf niet zien als een speculerende belegger. Het lijkt alsof deze groep beleggers de risico s van hun beleggingen niet helemaal juist inschat.

30 6 GfK en Contactinformatie

31 GfK Panel Services Benelux 31 GfK is al meer dan 25 jaar actief op de financiële markt. Een team van onderzoekers die zich louter bezig houden met onderzoek op de financiële branche is bij alle onderzoeken betrokken. Binnen financieel onderzoek bij GfK zijn er twee ingangen die GfK kiest bij het uitvoeren van onderzoek: continu onderzoek (in bijvoorbeeld het TOF onderzoek) en maatwerkonderzoek. Bij dit laatste type onderzoek kunnen specifieke onderzoeksvragen worden beantwoord met een gericht onderzoek, bijvoorbeeld gebaseerd op kennis die in het TOF onderzoek is opgedaan over bezit van financiële producten of financieel beslissingsgedrag van consumenten. Op deze manier is informatie die GfK kan leveren voor veel bedrijven die actief zijn op of aan de zijlijn van de financiële dienstverlening onmisbaar. GfK Panel Services Benelux, Division the Netherlands Middellaan PB Dongen Tel: +31-(0) Fax: +31-(0) Website:

32 Contactpersonen GfK Michel van der List Consultant Tel: +31-(0) Marcel Cools Project Manager Tel: +31-(0)

AFM Consumentenmonitor najaar 2015 Beleggers November 2015. GfK 2015 AFM Consumentenmonitor November 2015 1

AFM Consumentenmonitor najaar 2015 Beleggers November 2015. GfK 2015 AFM Consumentenmonitor November 2015 1 AFM Consumentenmonitor najaar 1 Beleggers November 1 GfK 1 AFM Consumentenmonitor November 1 1 Percentage beleggers in Nederland stabiel 90 0 0 60 0 40 30 3 3 4 1 1 16 1 1 1 0 Voorjaar 1 (n = 934) Najaar

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin AFM Consumentenmonitor Q3 009 Kredietwaarschuwingszin GfK Michel van der List Marcel Cools/ Niek Damen Indeling Rapportage Kredietwaarschuwingszin 1 Onderzoeksverantwoording Kennisvragen Kredietwaarschuwingszin

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers

AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers AFM Consumentenmonitor najaar 2012 Beleggers December 2012 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Beleggingsfondsen en kosten

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Beleggers

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Beleggers AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Beleggers Juni 2013 GfK 2013 AFM Consumentenmonitor Juni 2013 1 Inhoudsopgave 1. Onderzoeksresultaten in detail Zorgplicht Beleggersprofiel Bijlagen Achtergrond Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Beleggers Voorjaar 2016 GfK Juni 2016 1 Inhoudsopgave 1 Marktontwikkelingen 2 Beleggersprofiel 3 Kwaliteit dienstverlening Beleggers in Nederland Rol lage rentestand Beleggingswijze

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers November 2014 GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 1 Beleggingsportefeuille GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 2 Zes op de tien beleggers

Nadere informatie

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1 Management Summary Pensioen Niet-gepensioneerden hebben steeds minder vertrouwen in de afgegeven pensioenindicatie. Een ruime meerderheid schat in dat de

Nadere informatie

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor December 2012 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Type beleggingsverzekering en wijze van afsluiten Kennis van- en informatie over de

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2015 Beleggers

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2015 Beleggers AFM Consumentenmonitor voorjaar 2015 Beleggers Juni 2015 GfK 2015 AFM Consumentenmonitor Juni 2015 1 Inhoudsopgave 1. Onderzoeksresultaten in detail Beleggersprofiel Beleggingsportefeuille Risico, rendement

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q Afsluitproces Hypotheken

AFM Consumentenmonitor Q Afsluitproces Hypotheken AFM Consumentenmonitor Q1 2009 Afsluitproces Hypotheken GfK Michel van der List Marcel Cools Indeling Rapportage Afsluitproces Hypotheken 1 AFM & Achtergrond Onderzoek 2 Onderzoeksverantwoording 3 Afsluitproces

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Uitvaartverzekeringen. augstus 2011

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Uitvaartverzekeringen. augstus 2011 AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Uitvaartverzekeringen augstus 2011 Leeswijzer 2 Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het mei van 2011. Het betreft hier het deelonderwerp

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q1 2010 Afsluitproces Hypotheken

AFM Consumentenmonitor Q1 2010 Afsluitproces Hypotheken AFM Consumentenmonitor Q1 2010 Afsluitproces Hypotheken GfK Marcel Cools Joris van Dongen Indeling Rapportage Afsluitproces Hypotheken 1 Inleiding 1. Achtergrond 2. Onderzoeksverantwoording 2 Resultaten

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggingsobligaties

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggingsobligaties AFM Consumentenmonitor najaar 014 Beleggingsobligaties November 014 GfK 014 AFM Consumentenmonitor November 014 1 Advertenties obligatieaanbiedingen GfK 014 AFM Consumentenmonitor November 014 Bijna de

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Beleggers

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Beleggers AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Beleggers Juni 2012 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor Juni 2012 1 Leeswijzer Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het voorjaar van 2012.

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Roodstand

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Roodstand AFM Consumentenmonitor voorjaar 20 Roodstand Juni 20 GfK 20 AFM Consumentenmonitor Juni 20 1 Management Summary Bijna de helft van alle Nederlanders staat wel eens rood. Diegenen die niet rood kunnen staan,

Nadere informatie

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Uw klant over beleggen Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Klantonderzoek Achtergrond onderzoek Onderzoek in de periode van 6 januari tot 16 januari 2017 Breed samengesteld panel uitgenodigd

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2010 Pensioenen. 14 januari 2010

AFM Consumentenmonitor najaar 2010 Pensioenen. 14 januari 2010 AFM Consumentenmonitor najaar 2 Pensioenen 4 januari 2 Leeswijzer 2 Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het najaar van 2. Het betreft hier het deelonderwerp pensioenen.

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig beleggen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die wil beleggen. In Nederland zijn er 1,5

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2013 Attitude en imago December GfK 2013 AFM Consumentenmonitor December

AFM Consumentenmonitor najaar 2013 Attitude en imago December GfK 2013 AFM Consumentenmonitor December AFM Consumentenmonitor najaar 03 Attitude en imago December 03 GfK 03 AFM Consumentenmonitor December 03 Management Summary GfK 03 AFM Consumentenmonitor December 03 Management Summary -- Attitude ten

Nadere informatie

Sparen voor een koopwoning

Sparen voor een koopwoning Sparen voor een koopwoning Consumentenonderzoek in opdracht van de Volksbank GfK februari 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact 2 Management summary

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Hypotheken

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Hypotheken AFM Consumentenmonitor voorjaar 2012 Hypotheken Augustus 2012 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor Juni 2012 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Hypotheeksluiters Oriëntatie-

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Rechtsbijstandverzekeringen Voorjaar 2018 GfK April 2018 1 Achtergrond & Leeswijzer Achtergrond Leeswijzer De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Inleiding De Consumentenbond heeft onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid en beoordeling van twee financieel toezichthouders in Nederland: De Autoriteit

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer Juni 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Gaat u beleggen? Publieksfolder

Gaat u beleggen? Publieksfolder Gaat u beleggen? Publieksfolder Gaat u beleggen? U wilt meer weten over beleggen. Misschien belegt u al een tijdje in effecten, bijvoorbeeld in aandelen, obligaties of opties. Of misschien denkt u er over

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer April 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Hypotheken Juni 2013. GfK 2013 AFM Consumentenmonitor Juni 2013 1

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2013 Hypotheken Juni 2013. GfK 2013 AFM Consumentenmonitor Juni 2013 1 AFM Consumentenmonitor voorjaar 201 Hypotheken Juni 201 GfK 201 AFM Consumentenmonitor Juni 201 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Hypotheeksluiters Oriëntatie- en

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Beleggers Najaar 2017 GfK Oktober 2017 1 Inhoudsopgave 1 Marktontwikkelingen 2 Beleggersprofiel Beleggers in Nederland Rol lage rentestand Beleggingswijze Doel beleggen Type belegger

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2015 Hypotheken

AFM Consumentenmonitor najaar 2015 Hypotheken AFM Consumentenmonitor najaar 2015 Hypotheken November 2015 GfK 2015 AFM Consumentenmonitor November 2015 1 Leeswijzer Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het najaar van

Nadere informatie

De Nederlandse Investeringsmonitor

De Nederlandse Investeringsmonitor De Nederlandse Investeringsmonitor GfK November 2015 1 Inhoudsopgave 1. Investeringen Toekomst Verleden Investeringsbarometers 2. Financieringen Toekomst Verleden Financieringsbarometers 3. PR-vragen 4.

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Annemarie van Gaal Ondernemer & financieel deskundige Bob Homan Manager ING Investment Office Amsterdam, 8 oktober 2013 Agenda 1. Wat is beleggen

Nadere informatie

KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS

KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS Een onderzoek naar de temperatuur van de koelkast in Nederlandse huishoudens. Project: 15911 1 Agenda 1. Onderzoeksverantwoording 1.1 Achtergrond en doelstelling 1.2

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Pensioen. December 2011

AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Pensioen. December 2011 AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Pensioen December 2011 1 Inhoudsopgave 2 1 2 Management Summary Onderzoeksresultaten in detail 2a Pensioen algemeen 2b Pensioencommunicatie 2c Pensioenregeling 3 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Beleggers Najaar 2016 GfK Oktober 2016 1 Achtergrond & Leeswijzer Achtergrond Leeswijzer De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Hypotheken. December 2011

AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Hypotheken. December 2011 AFM Consumentenmonitor Najaar 2011 Hypotheken December 2011 Leeswijzer 2 Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het najaar van 2011. Het betreft hier het deelonderwerp hypotheken.

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Hypotheken. Juli 2011

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Hypotheken. Juli 2011 AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Hypotheken Juli 2011 Leeswijzer 2 Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het voorjaar van 2011. Het betreft hier het deelonderwerp hypotheken.

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2010 Consumptieve kredieten. 24 januari 2011

AFM Consumentenmonitor najaar 2010 Consumptieve kredieten. 24 januari 2011 AFM Consumentenmonitor najaar 010 Consumptieve kredieten 4 januari 011 Leeswijzer Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het najaar van 010. Het betreft hier het deelonderwerp

Nadere informatie

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS Uitstelgedrag onder financiële consumenten Juni 2015 1 Inhoudsopgave 3 6 Management Summary Grafische samenvatting Opvallende resultaten Onderzoeksresultaten Uitstelgedrag Zorg

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015

Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015 Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015 Inhoudsopgave Management Summary Pagina 3 Onderzoeksresultaten Pagina 7 Onderzoeksverantwoording Pagina 40 oktober 2015 2 Management Summary

Nadere informatie

KLANTPROFIEL HYPOTHEKEN

KLANTPROFIEL HYPOTHEKEN KLANTPROFIEL HYPOTHEKEN Adviseur: KLIENT/AANVRAGER: PARTNER: Naam:. Voorletters:. Adres:. PC/Plaats:. Telefoon:. Email:. Burg. Staat:. Algemeen klantprofiel Algemeen kennis en ervaring 1 Wat weet u van

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud. Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen

Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud. Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud Loop geen onnodig risico Verstandig Lenen Een lening kan soms uitkomst bieden. Maar geld lenen kan ook voor problemen zorgen. In deze folder van het Nationaal

Nadere informatie

Checklist beleggen in vastgoed

Checklist beleggen in vastgoed i van 5 Checklist beleggen in vastgoed Je kunt beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen (vaak aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs) en in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze

Nadere informatie

CVS Consumentenmonitor Dertiende editie

CVS Consumentenmonitor Dertiende editie CVS Consumentenmonitor 2016 Dertiende editie Inhoud Samenvatting 3 1. Imago 4 2. Zekerheid 11 3. Afsluiten/Overstappen 13 Onderzoeksverantwoording 20 Verbond van Verzekeraars Centrum voor Verzekeringsstatistiek

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat?

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat? Klantprofiel Wat is uw burgerlijke staat? o Alleenstaand o Gehuwd(gemeenschap van goederen) o Gehuwd(huwelijkse voorwaarden) o Samenwonend met samenlevingscontract o Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nadere informatie

Checklist beleggen in vastgoed

Checklist beleggen in vastgoed i van 5 Checklist beleggen in vastgoed Je kunt beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen (vaak aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs) en in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze

Nadere informatie

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor November 2012 1

GfK 2012 AFM Consumentenmonitor November 2012 1 GfK 2012 AFM Consumentenmonitor November 2012 1 Leeswijzer Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het najaar van 2012. Het betreft hier het deelonderwerp hypotheken. In het

Nadere informatie

Impact Crisis op Pensioen Gedrag

Impact Crisis op Pensioen Gedrag Impact Crisis op Pensioen Gedrag Een onderzoek onder het Klankbord Geld & Toekomst panel (en de NetPanel Adviesraad) In opdracht van: Joris de Jongh Martijn van der Veen INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Resultaten

Nadere informatie

1e Plaats. Als u bewust kiest voor beleggen, helpt onderstaande vragenlijst u om uw beleggingsprofiel vast te stellen.

1e Plaats. Als u bewust kiest voor beleggen, helpt onderstaande vragenlijst u om uw beleggingsprofiel vast te stellen. Beleggingsprofiel binnen uw Beleggershypotheek bepalen 1. Uw gegevens 1a Naam en voorletters 1b Huisnummer (met toevoeging) 1c Straat 1d Postcode 1e Plaats 1f Rekeningnummer 1g Naam en voorletters partner

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2013 Hypotheken

AFM Consumentenmonitor najaar 2013 Hypotheken AFM Consumentenmonitor najaar 1 Hypotheken December 1 GfK 1 AFM Consumentenmonitor December 1 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten in detail Hypotheeksluiters Oriëntatie- en afsluitproces

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Hypotheekrekening Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen Kies voor goede fondsprestaties van Allianz met de

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Hypotheken Voorjaar 2016 GfK April 2016 1 Achtergrond & Leeswijzer Achtergrond Leeswijzer De AFM, de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de financiële markten, streeft ernaar

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Marktonderzoek onder een steekproef van recente hypotheeksluiters Voorjaar 2018

AFM Consumentenmonitor Marktonderzoek onder een steekproef van recente hypotheeksluiters Voorjaar 2018 AFM Consumentenmonitor Marktonderzoek onder een steekproef van recente hypotheeksluiters Voorjaar 2018 GfK Mei 2018 1 Aandeel oversluiters daalt, aandeel starters nog steeds het grootst Type hypotheeksluiter

Nadere informatie

AFM checklist beleggen in vastgoed

AFM checklist beleggen in vastgoed AFM checklist beleggen in vastgoed Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - De belegging... 3 Is er een prospectus en/of financiële bijsluiter beschikbaar voor deze belegging?... 3 Valt de belegging onder het toezicht

Nadere informatie

Individuele aandelen, Individuele obligaties, Vastgoed, Grondstoffen, Beleggingsfondsen, Trackers

Individuele aandelen, Individuele obligaties, Vastgoed, Grondstoffen, Beleggingsfondsen, Trackers Bedrijfsprofiel Care IS Vermogensbeheer Vermogensbeheerder Naam Website Beschrijving Care IS Vermogensbeheer www.careis.nl/ Care IS Vermogensbeheer is sinds 2010 actief en gevestigd in Volendam. Care IS

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in de Nederlandse particuliere tuin

Onderzoek naar het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in de Nederlandse particuliere tuin Onderzoek naar het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in de Nederlandse particuliere tuin Contents 1 Inleiding & samenvatting 03 2 Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen: huidige situatie 3 Kennisniveau

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

11 mei 2015. Onderzoek: Economische verwachting

11 mei 2015. Onderzoek: Economische verwachting 11 mei 2015 Onderzoek: Economische verwachting Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Inhoud. Wie spaart (niet)? 5. Hoe sparen we? 17. Waarom en waarvoor sparen we? 35. Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39

Inhoud. Wie spaart (niet)? 5. Hoe sparen we? 17. Waarom en waarvoor sparen we? 35. Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39 Inhoud Wie spaart (niet)? 5 2 Hoe sparen we? 7 3 Waarom en waarvoor sparen we? 35 4 Wat beïnvloedt ons spaargedrag? 39 2 Opzet van het onderzoek Sparen, of niet - maart 207 - Dit onderzoek zoomt in op

Nadere informatie

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal LifeCycle Mix via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal Een persoonlijke

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2010 - I

Eindexamen m&o vwo 2010 - I Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Particuliere beleggers kunnen op verschillende manieren vermogen opbouwen,

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Starten met beleggen? 10 Tips voor een vliegende start!

Starten met beleggen? 10 Tips voor een vliegende start! Starten met beleggen? Vanwege de lage spaarrente starten steeds meer mensen met beleggen. Over- 2. Welke beleggingsvorm past bij mij? 3. Met hoeveel geld kan ik starten met beleggen? sputterend langs de

Nadere informatie

Doelgroepprofiel FD Mediagroep en de Belegger

Doelgroepprofiel FD Mediagroep en de Belegger en de Nederland telt zo n 247.800 beleggers met een bruto huishoudinkomen van minimaal 2x modaal (> 65.000 per jaar). De nieuwsmerken Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio hebben een sterke binding

Nadere informatie

HOE KAN VERZEKEREN EENVOUDIGER WORDEN GEMAAKT?

HOE KAN VERZEKEREN EENVOUDIGER WORDEN GEMAAKT? HOE KAN VERZEKEREN EENVOUDIGER WORDEN GEMAAKT? Consumenten-onderzoek in opdracht van het Verbond van Verzekeraars GfK 2014 GfK 2014 Hoe kan verzekeren eenvoudiger worden gemaakt? Januari 2014 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Maak optimaal gebruik van uw ontslagvergoeding U heeft bij uw ontslag een financiële vergoeding gekregen van uw werkgever

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Deze toelichting maakt integraal onderdeel uit van het aanvraag/opdracht- en wijzigingsformulier c.q. de overeenkomst Rabo LevensloopSparen/Beleggen. Bewaar

Nadere informatie

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Vermogensgroei begint met vermogensbehoud Minder kosten, meer rendement Altijd actueel inzicht in uw vermogen Introductiebrochure Welkom bij Care IS vermogensbeheer

Nadere informatie

ONDERZOEK GEMEENTEGIDS

ONDERZOEK GEMEENTEGIDS ONDERZOEK GEMEENTEGIDS Gemeente Hulst GfK Panel Services I juli 2014 GfK 2014 Onderzoek gemeentegids gemeente Hulst juli 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Gebruik papieren

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Hypotheken

AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Hypotheken AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Hypotheken Juni 2014 GfK 2014 AFM Consumentenmonitor Juni 2014 1 Leeswijzer Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in het voorjaar van 2014.

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Informatiewijzer Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Beleggen op een manier die bij u past! Aangenomen mag worden dat beleggen een voor u een hoger rendement

Nadere informatie

De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening

De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening Onderwerpen 28 april 2016 Nieuwe Steen 3 1625 HV HOORN 0229-234 334 info@bvw.nl www.bvw.nl Ouders kunnen kinderen helpen met de koopwoning

Nadere informatie

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Belastingteruggave 3 Sparen 7 Verantwoording onderzoek 12 2 Belastingteruggave Zicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 43. Financiële situatie Samenvatting Circa tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, ruim een kwart komt net rond en kan moeilijk

Nadere informatie

De Nederlandse Investeringsmonitor

De Nederlandse Investeringsmonitor De Nederlandse Investeringsmonitor GfK April 2016 1 Inhoudsopgave 1. Investeringen Toekomst Verleden Investeringsbaromaters 2. Financieringen Toekomst Verleden 3. PR-vragen 4. Bijlagen Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk NN Prestatie Pensioen 2 Een pensioen van deze tijd Het Nederland van nu verwacht openheid van zaken en neemt graag zélf beslissingen. Zeker als het om de financiële

Nadere informatie

DEEL 1 ATTENTIE- EN ORIËNTATIEFASE

DEEL 1 ATTENTIE- EN ORIËNTATIEFASE DEEL 1 ATTENTIE- EN ORIËNTATIEFASE Management Summary 4 Men wordt in de meeste gevallen aangespoord tot het afsluiten van een ORV door een face-to-face gesprek met een adviseur Face-to-face gesprek met

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK RAPPORTAGE SPORT EN GELUK Extra vragen Sportdeelname Index Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Management Summary 3 Onderzoeksresultaten 4 Onderzoeksverantwoording 5 Contact 2 1. Inleiding 3 Inleiding

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Pensioen. Augustus 2011

AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Pensioen. Augustus 2011 AFM Consumentenmonitor Voorjaar 2011 Pensioen Augustus 2011 1 Leeswijzer 2 Voor u ziet u de rapportage van de Consumentenmonitor, uitgevoerd in mei 2011. Het betreft hier het deelonderwerp pensioenen.

Nadere informatie

hypotheken verzekeringen pensioenen

hypotheken verzekeringen pensioenen Dienstverleningsdocument Spaak Assurantiën Wie zijn wij? Wij zijn Spaak Assurantiën, uw adviseur in verzekeren. Wij zijn gevestigd in Groningen sinds 1958. Het is van oudsher een familiebedrijf, en dat

Nadere informatie

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v.

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v. Vra Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel enlijst Denkt u aan de handtekening op aan het einde van het profiel. Naam, voorletters: m/v Adres: Postcode/woonplaats: E-mailadres: Geboortedatum:

Nadere informatie

Kostentransparantie voor een execution only-klant. Voorbeeldcasus

Kostentransparantie voor een execution only-klant. Voorbeeldcasus Kostentransparantie voor een execution only-klant Voorbeeldcasus Publicatiedatum: 26 oktober 2017 Kostentransparantie voor een execution only-klant Het doel van dit document is om markpartijen extra guidance

Nadere informatie

1. Wat is uw voornaamste beleggingsdoel? Punten

1. Wat is uw voornaamste beleggingsdoel? Punten NnL Wat is uw beleggersprofiel? Wat voor belegger bent u? Accepteert u risico's? Of speelt u liever op zeker? Door de onderstaande vragen te beantwoorden, brengt u uw risicoprofiel en uw beleggingshorizon

Nadere informatie

Opiniepeiling Pensioenakkoord

Opiniepeiling Pensioenakkoord Opiniepeiling Pensioenakkoord Een online onderzoek in opdracht van Unie Services Juni - 2011 Ellen Cox Marij Tillmanns (27533) Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderzoeksverantwoording 3 Resultaten B Bijlagen

Nadere informatie

Beleggen Risico Inventarisatie

Beleggen Risico Inventarisatie eleggen Risico Inventarisatie PERSOONSGEGEGEVENS PRTIULIEREN Geslacht chternaam Voorletters Titulatuur/anhef SN dres Postcode/Woonplaats Land Opleidingsniveau eroep Telefoon privé Telefoon zakelijk (1)

Nadere informatie

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V.

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Belangrijkste informatie over de belegging Dit document is opgesteld op 16-feb-2018. Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging

Nadere informatie

HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint

HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint GfK 2013 Oktober 2013 GfK 2013 Klanttevredenheidsonderzoek onder klanten van Intermediairs 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie