AFM checklist beleggen in vastgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFM checklist beleggen in vastgoed"

Transcriptie

1 AFM checklist beleggen in vastgoed

2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - De belegging... 3 Is er een prospectus en/of financiële bijsluiter beschikbaar voor deze belegging?... 3 Valt de belegging onder het toezicht van de AFM?... 3 Is er een website waar u informatie over de belegging kunt vinden?... 3 Kunt u uw belegging tussentijds verkopen?... 3 Is duidelijk welke specifieke risico s u bij deze belegging loopt?... 4 Hoofdstuk 2 - De aanbieder... 5 Is de aanbieder van de belegging aangesloten bij de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen?... 5 Weet u welke personen achter de aanbieder van de belegging zitten? Hoe lang bestaat dit bedrijf al?... 5 Vindt u op internet negatieve berichten over de aanbieder van de belegging?... 5 Hoe heeft de aanbieder van de belegging in het verleden gepresteerd?... 5 Hoofdstuk 3 - Het rendement... 6 Is een hoog rendement toegezegd? Wordt dit redelijk onderbouwd?... 6 Wordt het rendement gegarandeerd? Wordt dit redelijk onderbouwd? Wie verstrekt de garantie?... 6 Is duidelijk welke kosten ten laste komen van uw rendement?... 6 Heeft u een goed zicht op de belastingen die u moet afdragen in verband met de belegging?... 6 Wordt er veel bijgeleend om het vastgoed aan te schaffen?... 6 Hoofdstuk 4 - Het vastgoed... 7 Begrijpt u écht goed wat er precies met uw geld gebeurt?... 7 Heeft u concrete informatie ontvangen over het aan te schaffen of te ontwikkelen vastgoed en eventuele huurders?... 7 Heeft u informatie over de waarde van het vastgoed (taxatie)?... 7 Heeft u informatie over de geschiedenis van het vastgoed?... 7 Wordt in het buitenland belegd of in bijzonder vastgoed?... 7 Hoofdstuk 5 - Controle... 8 Worden de cijfers gecontroleerd door een accountant? En is de jaarrekening voorzien van een goedkeurende verklaring van de accountant?... 8 Is een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen aangesteld om toezicht te houden op de activiteiten van de aanbieder of belegging?... 8 Is er een stichting aangesteld om de gang van zaken te controleren en de belangen van beleggers te behartigen?... 8

3 Hoofdstuk 1 - De belegging Is er een prospectus en/of financiële bijsluiter beschikbaar voor deze belegging? Met Grondrente investeert u direct in grond, uitgegeven in erfpacht. De grondkavels zijn zeer geschikt voor natuurlijke personen alsmede voor pensioen- & stamrechtvennootschappen die een op lange termijn stabiel en waardevast inkomen willen. Als eigenaar van een grondkavel ontvangt u een maandelijkse canon die sterk beschermd is tegen inflatie en wanbetaling. Grondrente verkrijgt deze grondkavels uit eerste hand. De gebruikte erfpachtstructuur is zeer degelijk. Hierdoor is de verhouding van het risico rendement uitstekend. Grondrente levert een belegging die de voordelen biedt van het verhuren van vastgoed, zonder de nadelen. Voor meer informatie kunt u de Vraagbaak aanvragen en doornemen. Tevens wordt voor elke kavel een brochure, zogenaamde kavelbrochure, opgesteld. Valt de belegging onder het toezicht van de AFM? Grondrente is voor het aanbieden van haar producten en diensten niet vergunningplichtig ingevolge de Wet op het financieel toezicht en staan niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB). Grondrente beschikt niet over een vergunning van de AFM en de prospectus is niet goedgekeurd. Is er een website waar u informatie over de belegging kunt vinden? Voor informatie met betrekking tot een Grondrente belegging kunt u terecht op de website, Hier kunt u tevens de Grondrente brochure behorende bij de desbetreffende belegging opvragen. Kunt u uw belegging tussentijds verkopen? U kunt uw belegging tussentijds verkopen. Bij een belegging met Grondrente hoeft u zich namelijk geen zorgen te maken over de eventuele overdraagbaarheid van de belegging. Een kavel, technisch ook wel genoemd "Het blote eigendom", is vrij overdraagbaar. U heeft voor de overdracht geen toestemming nodig van de erfpachter. Enkel de grond wordt overgedragen en het erfpachtrecht en opstalrecht gevestigd op het stuk grond blijven bestaan. Behalve bij beursgenoteerde vastgoedfondsen kunt u vaak niet zomaar uit een vastgoedbelegging stappen. In vergelijking met aandelen wordt vastgoed immers niet vaak verhandeld. U legt u vaak vast voor een langere periode. Uw geld kunt u dan niet meer aan iets anders besteden. In slechte tijden is het moeilijk om vastgoed te verkopen en is de kans groot dat er een lagere prijs voor wordt verkregen dan verwacht.

4 Een belegging (blote eigendom) bij Grondrente is vrij overdraagbaar aan een derde en is dus verhandelbaar. Is duidelijk welke specifieke risico s u bij deze belegging loopt? Aan iedere belegging kleven risico's. Wij achten de risico's van een belegging in grond via Grondrente zeer beperkt. Wij zien de volgende risico's als de meest kenmerkende voor een investering in een grondkavel uitgegeven in erfpacht: Beperkte Verhandelbaarheid Wanbetaling Rente gevoeligheid Milieuvervuiling Risico van de waarde van het erfpachtrecht Retentierecht erfpachter Wijziging van de erfpachtvoorwaarden door de rechter Voor meer informatie kunt u kijken op of de vraagbaak downloaden. U kunt ook de desbetreffende kavelbrochure aanvragen.

5 Hoofdstuk 2 - De aanbieder Is de aanbieder van de belegging aangesloten bij de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen? Met Grondrente investeert u direct in grond, uitgegeven in erfpacht. Finquiddity Grondbezit B.V. is niet aangesloten bij de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen. Het beleggingsobject is geen onderdeel van een vastgoedfonds. Weet u welke personen achter de aanbieder van de belegging zitten? Hoe lang bestaat dit bedrijf al? Grondrente is een zusterbedrijf van Finquiddity Grondvermogen. Finquiddity Grondvermogen verwerft grondkavels belast met erfpacht in opdracht van een institutionele belegger. De bedrijfsactiviteiten van Grondrente zijn vergelijkbaar met die van Grondvermogen. Grondrente richt zich specifiek op particuliere beleggers en pensioen BV's. Ons team vindt u terug op onze website Vindt u op internet negatieve berichten over de aanbieder van de belegging? Op dit moment zijn er zover bekend geen negatieve berichten gepubliceerd over het product Grondrente en aanbieder Finquiddity Grondbezit B.V. Mocht u vragen hebben of bent u het niet eens met de gang van zaken, neemt u dan graag eerst contact op met Grondrente. Grondrente Groest EE Hilversum Telefoon: Fax: KvK: Hoe heeft de aanbieder van de belegging in het verleden gepresteerd? Met Grondrente investeert u direct in grond, uitgegeven in erfpacht. Bij elke kavel treft u de datum van uitgifte en de historie. Tevens ontvangt u een verklaring dat er geen sprake is van wanbetaling.

6 Hoofdstuk 3 - Het rendement Is een hoog rendement toegezegd? Wordt dit redelijk onderbouwd? Met Grondrente investeert u direct in grond, uitgegeven in erfpacht. De Rendementsverwachting is opgenomen in de brochure bij de desbetreffende kavel. Voor de onderbouwing van het rendement verwijzen wij u naar de veelgestelde vragen: Wat is een fair rendement of welk rendement mag ik verwachten van een Grondrente contract. Wordt het rendement gegarandeerd? Wordt dit redelijk onderbouwd? Wie verstrekt de garantie? Nee, tenzij er gebruik wordt gemaakt van beheerpakket 3. In geval van wanbetaling van de erfpachter, verstrekt Grondrente u onder voorwaarden een optie, recht tot verkoop, waardoor u het minimale toegezegde rendement behaalt. (hyperlink toevoegen van beheer en betaalservice) Is duidelijk welke kosten ten laste komen van uw rendement? De levering vindt plaats vrij op naam. De kosten voor de beheerpakketten kunt u terugvinden op onze website. Deze zullen tevens worden opgenomen in de koopovereenkomst. Heeft u een goed zicht op de belastingen die u moet afdragen in verband met de belegging? Voor de erfpachter is in de huidige regelgeving, de canon net als de hypotheekrente, in het algemeen fiscaal aftrekbaar. Een natuurlijk persoon als bloot-eigenaar neemt in het algemeen in de jaarlijkse belastingaangifte de waarde van de kavel in het economisch verkeer mee onder overig vastgoed" in Box 3 inkomsten uit sparen en beleggen. Wordt er veel bijgeleend om het vastgoed aan te schaffen? Er is geen sprake van een lening.

7 Hoofdstuk 4 - Het vastgoed Begrijpt u écht goed wat er precies met uw geld gebeurt? Grondrente is een directe belegging in grond, uitgegeven in erfpacht, kortom u bent eigenaar van de grond. Heeft u concrete informatie ontvangen over het aan te schaffen of te ontwikkelen vastgoed en eventuele huurders? Met Grondrente investeert u direct in grond, uitgegeven in erfpacht. De informatie van het object vindt u terug in de kavelbrochure. Heeft u informatie over de waarde van het vastgoed (taxatie)? Bij uitgifte van het erfpachtrecht heeft een taxatie plaatsgevonden door een beëdigd taxateur. In het algemeen is de waarde van de grond ongeveer 40% van de WOZ-waarde van een woning. De waarde kan echter uiteenlopen van 20% tot 60%. Dit is mede afhankelijk van de grootte en de ligging van de kavel. De waarde van grond per vierkante meter is in de Randstad in het algemeen hoger dan daarbuiten. De desbetreffende informatie vindt u terug in de kavelbrochure. Heeft u informatie over de geschiedenis van het vastgoed? Alle informatie treft u aan in de kavelbrochure van het gewenste object. Wordt in het buitenland belegd of in bijzonder vastgoed? Er wordt in principe niet belegd in het buitenland noch in bijzonder vastgoed, tenzij dit staat vermeld in de kavelbrochure.

8 Hoofdstuk 5 - Controle Worden de cijfers gecontroleerd door een accountant? En is de jaarrekening voorzien van een goedkeurende verklaring van de accountant? Grondrente is een directe belegging in grond, uitgegeven in erfpacht. De Grondrente kavels worden aangeboden door Finquiddity Grondbezit B.V. handelend onder de naam Grondrente. Voor de jaarrekening wordt door een accountant een samenstellingsverklaring afgegeven. Tevens wordt de jaarrekening gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Is een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen aangesteld om toezicht te houden op de activiteiten van de aanbieder of belegging? Grondrente is een directe belegging in grond, uitgegeven in erfpacht. Een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen is bij Grondrente niet van toepassing. Is er een stichting aangesteld om de gang van zaken te controleren en de belangen van beleggers te behartigen? Grondrente is een directe belegging in grond, uitgegeven in erfpacht. Een stichting aanstellen om de gang van zaken te controleren is bij Grondrente niet van toepassing.

Checklist beleggen in vastgoed

Checklist beleggen in vastgoed i van 5 Checklist beleggen in vastgoed Je kunt beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen (vaak aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs) en in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze

Nadere informatie

Groenbeleggen met de Rabobank

Groenbeleggen met de Rabobank Groenbeleggen met de Rabobank Zuinig zijn op het milieu. We weten allemaal hoe belangrijk dat is. Zeker tegenwoordig. Natuurlijk kunnen we zelf actief zorgen voor een betere leefomgeving. Alleen: vaak

Nadere informatie

INVESTEREN MET VERSTAND OMDAT WIJ VINDEN DAT UW VERMOGEN TELT

INVESTEREN MET VERSTAND OMDAT WIJ VINDEN DAT UW VERMOGEN TELT INVESTEREN MET VERSTAND OMDAT WIJ VINDEN DAT UW VERMOGEN TELT Grondontwikkeling Nederland Rendabel sparen door slim te investeren Bij Grondontwikkeling Nederland staat de klant centraal, dat vinden we

Nadere informatie

1 WELKOM BIJ HET INFORMATIEPAKKET VAN DUURZAAMINVESTEREN.NL 3 2 OVER DUURZAAMINVESTEREN.NL 4 3 WAT BIEDT DUURZAAMINVESTEREN.NL MIJ?

1 WELKOM BIJ HET INFORMATIEPAKKET VAN DUURZAAMINVESTEREN.NL 3 2 OVER DUURZAAMINVESTEREN.NL 4 3 WAT BIEDT DUURZAAMINVESTEREN.NL MIJ? INHOUDSOPGAVE INFORMATIE OVER DUURZAAMINVESTEREN.NL 1 WELKOM BIJ HET INFORMATIEPAKKET VAN DUURZAAMINVESTEREN.NL 3 2 OVER DUURZAAMINVESTEREN.NL 4 3 WAT BIEDT DUURZAAMINVESTEREN.NL MIJ? 6 4 OVER INVESTEREN

Nadere informatie

Kopen met erfpacht. Brochure Kopen met erfpacht 13.06 februari 2014. Pagina 1 van 6

Kopen met erfpacht. Brochure Kopen met erfpacht 13.06 februari 2014. Pagina 1 van 6 Kopen met erfpacht is aantrekkelijk omdat u de grond niet direct hoeft te kopen. De belangrijkste factoren die de koopprijs van een woning tot stand brengen zijn de grond waarop het huis is gebouwd en

Nadere informatie

Investeren in koopgrond

Investeren in koopgrond Investeren in koopgrond Duurzaam investeren voor iedereen Project de Scheg, Amstelveen Inhoud De vraag naar nieuwbouwwoningen in Nederland zal volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) tot het

Nadere informatie

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement MoneYou Rendement Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. MONEYou Rendement MoneYou introduceert een nieuwe en eenvoudige manier van beleggen waarbij je

Nadere informatie

investeringsmemorandum 2 e serie

investeringsmemorandum 2 e serie 1. Subheading 1.1 Rendement De zon is een duurzame energiebron met veel potentie. Elk uur levert de zon voldoende energie om in de jaarlijkse behoefte van alle mensen te voorzien. Door de stille maatschap

Nadere informatie

Voorwaarden. Beleggingsrekening fbto.nl

Voorwaarden. Beleggingsrekening fbto.nl Voorwaarden Beleggingsrekening Beleggingsrekening fbto.nl Voorwaarden FBTO Beleggingsrekening 1. Voorwaarden: goed om te lezen U bent: de rekeninghouder De Beleggingsrekening staat op uw naam. Wij zijn:

Nadere informatie

Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger.

Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger. Ondergetekenden: Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger. Overwegende dat: Garfin Consult beschikt over de benodigde vergunning(en) om Belegger te kunnen

Nadere informatie

PARKING FUND NEDERLAND II

PARKING FUND NEDERLAND II PARKING FUND NEDERLAND II INHOUDSOPGAVE 1. Samenvatting... 1 2. Risicofactoren... 10 3. Adressen betrokken partijen... 15 4. Definities... 17 5. Nederlandse parkeergaragemarkt vanuit vastgoedbeleggingsperspectief...

Nadere informatie

PROSPECTUS PARKING FUND NEDERLAND III

PROSPECTUS PARKING FUND NEDERLAND III PROSPECTUS PARKING FUND NEDERLAND III INHOUDSOPGAVE 1. Samenvatting... 1 2. Risicofactoren... 10 3. Adressen betrokken partijen... 15 4. Definities... 17 5. Nederlandse parkeergaragemarkt vanuit vastgoedbeleggingsperspectief...

Nadere informatie

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Op eenvoudige wijze beleggen Altijd volgens uw risicoprofiel Actief beheer door experts Mei 2015 Ik wil profiteren van de mogelijkheden van

Nadere informatie

Aanvraagset REAAL Beleggingsrekening (verpand)

Aanvraagset REAAL Beleggingsrekening (verpand) Aanvraagset REAAL Beleggingsrekening (verpand) 26 250b 07-06 REAAL Bancaire Diensten is een handelsnaam van SNS Regio Bank N.V. gevestigd te Utrecht. KvK.nr. 16083427. REAAL Bancaire Diensten is bij de

Nadere informatie

Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties?

Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties? ING Investment Office Publicatiedatum: 13 maart 2014 Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties? In onze beleggingsvisie op 2014 ( Visie 2014: minder crisis, meer groei ) kunt u lezen dat we

Nadere informatie

Voorwaarden en overige belangrijke informatie Vermogensbeheer Rekening

Voorwaarden en overige belangrijke informatie Vermogensbeheer Rekening Bijlage 4 behorend bij Overeenkomst tot vermogensbeheer Voorwaarden en overige belangrijke informatie Vermogensbeheer Rekening 26 406 04-04 Voorwoord Deze Voorwaarden en overige belangrijke informatie

Nadere informatie

Extra Pensioen Uitkering Productinformatie

Extra Pensioen Uitkering Productinformatie Extra Pensioen Uitkering Productinformatie 1/12 Extra Pensioen Uitkering, een bankspaarproduct Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze informatie over de Extra Pensioen Uitkering bedoeld? 2. Algemene informatie

Nadere informatie

Straks ruimte voor uw toekomstplannen

Straks ruimte voor uw toekomstplannen AEGON Lijfrenterekening Straks ruimte voor uw toekomstplannen Nu geld opzij zetten voor later Wat u straks ook wilt, u kunt nu geld opzij zetten voor later. Zodat u dan kunt doen wat u echt wilt. In alle

Nadere informatie

Reglement Allianz Lijfrenterekening

Reglement Allianz Lijfrenterekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Reglement Allianz Lijfrenterekening Versie 1.2 December 2014 1 Inhoudsopgave Waarvoor dit reglement? 4 Wat is het doel van de Allianz Lijfrenterekening? 4 Hoe werkt

Nadere informatie

ETF-gids voor beleggers

ETF-gids voor beleggers ETF-gids voor beleggers Ontdek een wezenlijk andere manier van beleggen Exchange Traded Funds (ETF s) zijn een andere manier om met beleggingen om te gaan, die voor veel particuliere beleggers nog vrij

Nadere informatie

36-7514-424 A/0506. Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease

36-7514-424 A/0506. Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease 36-7514-424 A/0506 Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease Inhoudsopgave pag. InterBank, de juiste keuze voor uw lening 3 InterBank op internet 4 Uw adviseur 4 PROSPECTUS

Nadere informatie

BOUWFONDS OFFICE VALUE FUND NV. 2 e EMISSIE

BOUWFONDS OFFICE VALUE FUND NV. 2 e EMISSIE BOUWFONDS OFFICE VALUE FUND NV 2 e EMISSIE Bouwfonds Vastgoedfondsen Beheer BV biedt beleggers de mogelijkheid om certificaten van aandelen te verwerven in Bouwfonds Office Value Fund NV. Waarom Bouwfonds

Nadere informatie

36-7514-424 B/1006. Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease

36-7514-424 B/1006. Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease 36-7514-424 B/1006 Prospectus en overige productinformatie Huurkoop en Particuliere Lease Inhoudsopgave pag. InterBank, de juiste keuze voor uw lening 3 InterBank op internet 4 Uw adviseur 4 PROSPECTUS

Nadere informatie

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Profiteert u als de markt straks herstelt? Wie de berichten over de huidige financiële markt volgt, weet dat deze voornamelijk gaan

Nadere informatie

Productwijzer. I. Wat kunt u doen met uw ontslagvergoeding? Vermogen opbouwen met de Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen

Productwijzer. I. Wat kunt u doen met uw ontslagvergoeding? Vermogen opbouwen met de Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen Productwijzer Vermogen opbouwen met de Sparen & Beleggen Wat kunt u lezen in deze productwijzer? Bent u of wordt u ontslagen? Dan kan het zijn dat uw werkgever u een vergoeding geeft, omdat u door het

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

De Beheerder beschikt over een vergunning voor het Fonds als bedoeld in artikel 2:65 van de Wet op het financieel toezicht (de Wft ).

De Beheerder beschikt over een vergunning voor het Fonds als bedoeld in artikel 2:65 van de Wet op het financieel toezicht (de Wft ). FINANCIELE BIJSLUITER VAN FUNDAMENT BOND FUND Dit document is de financiële bijsluiter van Fundament Bond Fund (hierna ook: het Fonds ). De financiële bijsluiter bevat de bij of krachtens de wet voorgeschreven

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster Wanneer koopt u een Booster? The Royal Bank of Scotland plc ( RBS ), marktleider in Turbo's op Euronext Amsterdam, brengt een nieuw product op de markt: de Booster.

Nadere informatie

36-7514-423 A/0506. Prospectus en overige productinformatie Doorlopend Hypotheek Krediet

36-7514-423 A/0506. Prospectus en overige productinformatie Doorlopend Hypotheek Krediet 36-7514-423 A/0506 Prospectus en overige productinformatie Doorlopend Hypotheek Krediet Inhoudsopgave pag. InterBank, de juiste keuze voor uw lening 3 InterBank op internet 4 Uw adviseur 4 PROSPECTUS 5

Nadere informatie