ZUUR-BASE ANALYSE. N. Van Regenmortel, ZNA Campus Stuivenberg, Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZUUR-BASE ANALYSE. N. Van Regenmortel, ZNA Campus Stuivenberg, Antwerpen"

Transcriptie

1 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige 2008 ZUUR-BASE ANALYSE N. Van Regenmrtel, ZNA Campus Stuivenberg, Antwerpen Het del van deze bijschlingsmdule is inzicht te bieden in de analyse en behandeling van zuurbaseafwijkingen. Na een gedetailleerde bespreking van de vijf stappen vr het structureren van cmplexe zuur-basestrnissen in de klinische praktijk, wrdt de interpretatie van de urinaire elektrlyten geduid, en het belang van het behuden van de elektrneutraliteit. Er wrdt een inleiding gebden in de fysicchemische benadering van zuur-baseafwijkingen vlgens Stewart en deze methde wrdt aan de hand van een aantal vrbeelden geïllustreerd. Tensltte wrden de verschillende zuur-baseafwijkingen, zwel de metable als de respiratire acidse en alkalse, uitgebreid besprken, elk met hun respectieve verschijningsvrmen, rzaken en behandelingsvrmen. Evaluatie in vijf stappen In de klinische praktijk evalueren we de cmplexe zuur-basestrnissen gestructureerd in vijf stappen. Stap 1: Bepaal de ph status Betreft het een acidemie (ph <7.35), een alkalemie (ph >7.45) f een nrmale ph? Stap 2: Bepaal de primaire rzaak: respiratir, metabl f gemengd - Respiratire alkalse: pco 2 < 35 mmhg - Respiratire acidse: pco 2 > 45 mmhg - Metable alkalse: [HCO 3 - ] > 26 meq/l f BE > 2 - Metable acidse: [HCO 3 - ] < 22 meq/l f BE < -2 Bij het vermeden van cmplexe zuur-basestrnissen, wrdt de meest vermedelijke rzaak van het prbleem als de primaire genmen. Verdere uitwerking zal de andere prcessen in latere stappen ntmaskeren. Stap 3: Bepaal de anin-gap - Frmule: ([Na + ] + [K + ]) - ([Cl - ] + [HCO 3 - ]) - Nrmaalwaarde: 7-15 meq/l - Crrectie vr hypalbuminemie: vr elke 10mg/dL albumine lager dan de nrmale 40mg/dl wrdt er 2.5 bij de anin-gap bijgeteld. - Niet elke verhgde anin-gap wijst p een metable acidse. Is de anin-gap hger dan 20, is dit quasi altijd een metable acidse - De wet van de elektrneutraliteit zegt dat er nit een verschil is in de heveelheid psitieve en negatieve ladingen in plasma. Traditinele verklaring: aanwezigheid van extra zuren meer H + binden met HCO 3 - anin-gap stijgt. Verlies van bicarbnaat chlr kmt ter cmpensatie uit de cel anin-gap blijf gelijk. Deze uitleg van het mechanisme achter de anin-gap is ngal simplistisch. Het echte mechanisme wrdt beter verklaard dr de Stewarttherie, cfr. infra. Desndanks is het een gede screeningsmethde naar de aanwezigheid van extra zuren. - Een lage anin-gap vinden we bij hypnatriëmie, en de aanwezigheid van niet gemeten katinen: multiple myelm (vnl. IgG, dat psitief geladen is), hypermagnesemie, hypercalciëmie in geval van hyperparathyridie, lithiumintxicatie.

2 N. Van Regenmrtel Stap 4: Cntrleer vr gemengde strnis d.m.v. de cmpensatieregels Het menselijk lichaam is verbluffend ged in het cmpenseren van zuur-basestrnissen. Z zal een metable strnis dr het respiratir apparaat wrden gecmpenseerd en een respiratir prbleem dr de nieren. Merk p dat cmpensatie de ph zelden terug binnen nrmale grenzen brengt. Als er een zuur-base prbleem aanwezig is en de ph is nrmaal, is er meestal een gemengde strnis en niet alleen cmpensatie. Aangezien [HCO 3 - ] zwel verandert dr metable als dr respiratire prblemen (chemisch equilibrium met pco 2 ) is het p zich niet geschikt vr de evaluatie van de metable status. Om cmpensatie te nderscheiden van gemengde zuur-basestrnissen werden er via dierpreven en klinische studies een aantal regels ntwikkeld, de zgn. Bstn-rules. - Respiratire acidse Acuut ( 12-24h): vr elke pco 2 van 10 verandert de [HCO 3 - ] met 1 Chrnisch (>12-24h): vr elke pco 2 van 10 verandert de [HCO 3 - ] met 4 - Respiratire alkalse Acuut ( 12-24h): vr elke pco 2 van 10 verandert de [HCO 3 - ] met 2 Chrnisch (>12-24h): vr elke pco 2 van 10 verandert de [HCO 3 - ] met 5 - Metable acidse pco 2 = 1-1,3 [HCO - 3 ] (heeft +/ u ndig) - Metable alkalse pco 2 = 0,6 [HCO 3 - ] (minder betruwbaar gezien de slechte cmpensatie: het lichaam prefereert alkalse bven de hypventilatie die ter cmpensatie zu ndig zijn) Een andere mgelijkheid m de metable cmpnent in te schatten ls van de respiratire functie is dr middel van de standard base excess SBE. Dr middel van een frmule wrdt gecrrigeerd vr de respiratire cmpnent, alsk vr shifts tussen plasma en interstitieel vcht. De tegenstanders halen aan dat dit berust p in-vitr data. Het verschil in aanpak tussen de aanhangers van de cmpensatieregels en de base excess-methdiek leidde tt het zgn. Transatlantisch Acid-Base Debat. Tt slt kan men k gebruik maken van zuur-base nmgrammen. Cmplexe (lees triple) zuurbasestrnissen kunnen hiermee echter niet mee wrden gediagnsticeerd. Stap 5: Bepaal de delta-gap (bicarbnaat-gap) f de 1:1 relatie Te gebruiken als tt ng te geen metable alkalse werd gevnden f als de cmbinatie van een hge én nrmale anin-gap metable acidse wrdt vermed. De delta-gap steunt k p de wet van elektrneutraliteit: als de anin-gap stijgt, zu het bicarbnaat met dezelfde heveelheid meten zakken. Is het bicarbnaat hger dan verwacht, is dit te wijten aan een nderliggende metable alkalse; is het bicarbnaat lager, dan is er een cncmittante metable acidse. Interpretatie van de urinaire elektrlyten De abslute waarden van de urinaire elektrlyten zijn nbelangrijk. Het gaat pnieuw m het bewaren van de elektrneutraliteit en dus de verhuding van de aninen en de katinen (Na + + K + - Cl - ). Deze entiteit, k delta-gap genemd, met wrden gecmpenseerd dr een ngemeten in. De urinaire elektrlyten kunnen helpen in vlgende situaties.

3 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige Uitwerken van een nrmale anin-gap metable acidse. Hier rijst de vraag waar het bicarbnaat is verlren, via de GI-tractus f via de nier. Een acidemie zu de nier meten aanzetten tt het uitscheiden van chlr via NH 4 +. Een delta-gap die wijst p een hge heveelheid ngemeten katinen en aldus een excretie van meq NH 4 +, duidt p een adequaat renaal cmpensatiemechanisme ( negutive : negatieve urinaire anin-gap bij verlies in de darm). Is dit niet het geval, met aan een renale tubulaire acidse gedacht wrden. - In aanwezigheid van een metable alkalse zullen we zeken naar urinaire ngemeten aninen, wijzend p bicarbnaturie (uiteraard in cmbinatie met een hge urinaire ph). De urinaire elektrlyten kunnen helpen m de vrege fase van de late te nderscheiden: in de vrege fase zullen ze een hge bicarbnaatdiurese vertnen met een meeslepen van natrium ndanks de vlumedepletie, bvb. 60 meq aan ngemeten urinaire aninen. Na 48h begint de nier bicarbnaat en dus natrium te resrberen en zal de bicarbnaturie dalen met bvb. ng slechts 20 meq aan ngemeten urinaire aninen. - Een grte heveelheid ngemeten urinaire aninen in aanwezigheid van een zure urinaire ph kan wijzen p bvb. tlueenvergiftiging, waarbij het hippuurzuur het ngemeten anin vrmt. Zuur-baseanalyse via de fysicchemische benadering vlgs Peter Stewart De traditinele, p bicarbnaat en H + gerichte aanpak, biedt dikwijls nvldende verklaring vr het mechanisme van zuur-basestrnissen en slaagt er niet altijd in m vral de metable factr ged te duiden. Bvendien is het hiermee k amper mgelijk m een kwantitatieve analyse te maken: welke strnis draagt in welke mate bij tt het ttale prbleem? De fysicchemische benadering, ntwikkeld begin de jaren 80 dr Peter Stewart, kan hier hulp bieden. Op een heldere, wiskundige manier wrdt aangetnd dat er slechts drie nafhankelijke variabelen bestaan die de dissciatie van water en dus de cncentratie aan H + (en alz de ph) bepalen: de strng in difference (SID), de pco 2, en de ttale cncentratie zwakke zuren. - Strng In Difference (SID) K + Ca ++ Na + SI D Cl - Gamblegram van nrmaal plasma Het verschil tussen de sm van de sterke katinen en de sm van de sterke aninen. Sterke inen dissciëren vlledig in water en bepalen z de heveelheid H + en OH - en dus de ph. De sterke katinen zijn Na, K, Mg, Ca, de sterke aninen zijn Cl, fsfaat en lactaat. He hger de SID, he hger de ph He lager de SID, he lager de ph In een plssing met NaCl (keukenzut) is de SID dus nul en blijft de ph 7. Het wegnemen van Cl, bijvrbeeld dr verlies van maagvcht, zal de SID den stijgen en leiden tt een metable alkalse. Het geven van natriumbicarbnaat (enkel natrium is een sterk in en draagt bij tt de SID, bicarbnaat is een afhankelijke variabele die p zich niet bijdraagt tt de ph) zal eveneens de SID en dus de ph den stijgen.

4 N. Van Regenmrtel - pco2 Metablisme creëert CO 2 waarvan ns lichaam zich ntdet dr middel van respiratie. Er bestaat een chemisch equilibrium, gegeven dr de Hendersn-vergelijking: HCO H + H 2 CO 3 pco 2. Dit illustreert eens te meer dat HCO 3 - niet een zuiver metabl gegeven is, maar rechtstreeks in chemisch evenwicht staat met de pco 2. Een zuivere respiratire acidse met pco 2 stijging zal, znder dat er van enige metable cmpensatie sprake is, een stijging van HCO 3 - verrzaken. De pco 2 is een nafhankelijke variabele die afhangt van prductie van CO 2 dr ns metablisme, HCO 3 - is een afhankelijke variabele die van andere factren afhangt. - Ttale cncentratie zwakke zuren (Att) Het verschil met de sterke inen is dat deze zwakke zuren nvlledig dissciëren in water vlgens het equilibrium A tt A - + HA. Heveel er van het zuur gedisscieerd is (A - ) wrdt mede bepaald dr andere factren en is dus een afhankelijke variabele. De ttale heveelheid zwakke zuren die aanwezigheid is in het lichaam wrdt niet dr andere factren beïnvled, wat maakt dat dit de laatste nafhankelijke variabele is. De belangrijkste zwakke zuren in menselijk plasma zijn de plasmaprteïnen (waarvan albumine de belangrijkste is) (95%) en fsfaat (5%). Gebruik makend van nderstaande 6 vergelijkingen kmt Stewart tt zijn frmule die vr ns weinig praktisch belang heeft, naast het feit dat ze illustreert dat als men de SID, de pco 2 en de A tt kent, de [H + ] kent. Geen enkele andere factr heeft een rechtstreekse invled p het acid-base gebeuren. De Stewart-vergelijking Vrbeelden van het verklaren van rzaken van zuur-baseafwijkingen dr middel van de Stewart-therie - Een metable alkalse dr verlies van maagvcht. Traditinele verklaring: verlies van H +. Stewart-verklaring: verlies van chlr met gestegen SID. - Cntractie-alkalse. Traditinele verklaring is het cncentreren van de buffers. Stewartverklaring: dr verlies van water rnd dezelfde heveelheid inen zal de verhuding Na/Cl

5 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige 2008 dezelfde blijven, maar het aantal meq/l van beide stijgen met een grtere SID en dus hgere ph tt gevlg. - Metable acidse na vchtresuscitatie met 0.9% fysilgisch. Drdat in 1L fysilgisch evenveel Na als Cl zit (154 meq/l) zal verhudingsgewijs de SID en dus de ph dalen. Resuscitatie met Ringer-lactaat f PlasmaLyte zal de fysilgische verhuding van de sterke inen Na/Cl meer respecteren (na tediening van natriumlactaat zal lactaat gemetabliseerd wrden dr de lever, waardr een sterk katin alleen verblijft. - Metable alkalse na multiple bledtransfusies: cfr. tediening Ringer-lactaat: het in de zakjes bled aanwezige citraat wrdt gemetabliseerd. - Metable acidse bij citraatdialyse bij leverfalen: het teruggegeven citraat kan niet wrden gemetabliseerd en blijft aanwezig als een sterk anin: SID daalt waardr high-anin-gap metable acidse. De Strng In Gap (SIG) Naar analgie met de anin-gap is de SIG een (geveliger) methde m te speuren naar de aanwezigheid van niet-rechtstreeks gemeten aninen (cfr. infra: metable acidse). Ze wrdt berekend dr de schijnbare SID (apparent SID f SIDa, verschil sterke katinen en aninen) af te trekken van de effectieve SID (SIDe, sm van bicarbnaat en [A - ] via albumine en fsfaat). Vral hypalbuminemie kan de anin-gap ernstig beïnvleden. De anin-gap hiervr crrigeren kan in vele gevallen de cmplexe berekening van de SIG verbdig maken. Stewart in de praktijk Men kan gebruik maken van calculatrs (terug te vinden p de cmputers p de intensieve diensten). Deze hebben het vrdeel zeer vlledig te zijn en k de wat zeldzamere factren, zals PO 4 en Mg mee in verweging te nemen. Helaas is het inputten van alle factren ngal labrieus. De meest curante rzaken kunnen echter met het tepassen van vlgende, zeer eenvudige frmules wrden pgesprd die de effecten van de Na en Cl, albumine en ngemeten aninen p de base excess in het licht stellen. Effecten p de BE Natrium-Chlr effect (mml/l) p BE: [Na + ] [Cl - ] 38 Albumine effect (mml/l) p BE: 0.25*(42 [albumine] g/l) Effect van de Unmeasured Anins: BE (Natrium-Chlr effect + Albumine effect) Metable acidse Cfr. supra: bereken steeds de anin gap en crrigeer vr albumine!

6 N. Van Regenmrtel High Anin Gap Metable Acidse Gebruik bvb. het mnemtechnisch middeltje KUSTMEREL - Ketnen - Uremie Steeds dr verminderde activiteit van insuline met tename van liplyse en tegenmen secretie van glucagn waardr vrije vetzuren preferentieel wrden mgezet in ketnen. Diabetes, meest vrkmende rzaak. Ethyl, verminderde klhydraatinname + inhibitie glucnegenese dr alchl. Alchl zrgt k zelf vr liplyse. Vasten, dr klhydratarm dieet. Zelden meer dan 10 meq/l. Cave: strips detecteren enkel acetacetaat! Verhgde smlal gap (accumulatie van glycerl, acetn en evt. ethanl). Behandeling is insuline in geval van een diabetische ketacidse en glucse en vcht bij vasten/alchl. Cave ptreden van hypfsfatemie! Naast uremie k sulfaten, fsfaten,... als rzaak. Glmerulaire beschadiging geeft een hge anin gap acidse, terwijl tubulaire beschadiging een nrmale anin-gap acidse geeft (cfr. infrarenale tubulaire acidse). - Salicylaten Symptmen treden meestal p vanaf salicylaatspiegels > mg/dl: tinnitus, vertig, nausea, braken, diarree mentale status, cma, lngedeem. Weinig smlal gap, want meestal < 5 mosm/kg. Geeft dikwijls eerst een respiratire alkalse dr stimulatie van het ademcentrum. Alkalinizeren van plasma en urine. Dialyse vanaf 80 mg/dl f bij cma, nierinsufficiëntie f vervulling. - Tlueen Na het snuiven van lijm en verfverdunners. Wrdt gemetabliseerd tt hippuurzuur. Dit wrdt z snel in de urine uitgescheiden dat dikwijls een nrmale anin-gap wrdt gevnden die het beeld van een renale tubulaire acidse mimeert (cfr. interpretatie van urinaire elektrlyten). - Methanl Zit in spiritus, afbijtmiddelen, vernis, antivries. Hge smlal gap, want kleine mlecule. Z is 10 mg/dl equivalent aan 3,4 mosm/kg. Wrdt snel in urine uitgescheiden waardr k sms nrmale anin-gap. Omgezet dr alchldehydrgenase in zijn txische metablieten. Behandeling: bicarbnaat, actieve kl, ethanl (10x grtere affiniteit vr alchldehydrgenase, ladingsdsis 0.6 g/kg, 66 mg/kg/h bij niet-drinkers, 154 mg/kg/h bij drinkers en 240 mg/kg/h na start dialyse) f fmepizle (cmpetitieve inhibitie van alchldehydrgenase, niet samen met ethanltherapie gebruiken) ter preventie van het vrmen van txische metablieten, dialyse. - Ethyleenglycl Zit in antivries en slventen. Naaldvrmige xalaatkristallen in urine. Wat minder hge smlal gap dan bij methanl. Behandeling: idem als bij methanl. Evt k gefrceerde diurese. - Rhabdmylyse Dr vrijkmen van sulfaat, fsfaat, urinezuur en lactaat uit de beschadigde spiercel.

7 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige Ethanl Eigenlijk is de metable acidse bij ethanl te wijten aan lactaat en niet aan de ethanl zelf. - Lactaat Glucse als energiebrn wrdt mgezet in pyruvaat. In geval van aërb metablisme wrdt dit in de mitchndriën mgezet tt acetyl-cënzyme A dat verwerkt wrdt in de Krebs-cyclus. In geval van anaërb metablisme wrdt het, met veel minder energiepbrengst mgezet in lactaat. We nderscheiden type A lactaat, dr weefselhypxie f anaërbe spieractiviteit. De brn kan zwel veralgemeend (in geval van shck) als reginaal zijn, bvb. in geval van dundarmischemie f epilepsie. type B lactaat, in afwezigheid van hypxie. Verhgde prductie in inflammatire situaties, bvb. dr witte bledcelmetablisme. In geval van septische shck met respiratire insufficiëntie zijn de lngen een belangrijke brn van lactaat. Verminderde klaring dr bvb. verminderde leverfunctie f bledflw. Wat meer extisch zijn lactaatstijging bij kanker (leukemie, lymfm,...) en mitchndripathieën. Ok bij Vit B1 en Vit B6 deficiënties, cfactren bij de Krebscyclus kan lactaatstijging ptreden. Ethanl en medicatie, bvb. HAART, metfrmine, prpfl. Cyanide-intxicatie. Bij bariatrische chirurgie (shrt bwel syndrm) kmt dr bacteriële vergrei (G+ anaërben) sms (rechtsdraaiend) D-lactaat vr, gekenmerkt dr neurlgische symptmen na klhydraatrijke maaltijd. Deze vrm van lactaat wrdt niet gedetecteerd dr de cnventinele technieken en met apart wrden aangevraagd! Andere rzaken: paraldehyde (vreger gebruikt vr alchlntwenning), het tuberculstaticum isniazide (INH), prpyleenglycl (slvens vr vele geneesmiddelen, waarnder valium), tediening van citraat (CVVH, multiple bledtransfusies) in geval van leverfalen, MDMA (Ecstasy) (metable acidse meestal te wijten aan hyperthermie, cnvulsies en rhabdmylyse),... Nrmal Anin Gap Metable Acidse Een veel vrkmende vrm p intensieve zrgen is de hyperchlremische metable acidse na resuscitatie met kristalliden waarbij de fysilgische verhuding Na/Cl niet werd gerespecteerd. Z bevat 0.9% fysilgisch 154mEq Na + en 154 meq Cl wat een relatieve hyperchlremie geeft (cfr. Stewart-therie). Kijk steeds naar de chlremie en de verhuding Na/Cl (nrmaal bedraagt het verschil Na + minus Cl - 38 meq/l, z veel minder met dit den denken aan een hyperchlremische metable acidse). Tediening van meer gebalanceerde kristalliden, zals PlasmaLyte, kan hier de plssing zijn. Andere rzaken - Gastr-intestinaal Diarree Drainage van pancreas- en galvcht

8 N. Van Regenmrtel - Renaal Laxativa-abusus Dundarmfistel Uretersigmïdstmie (in mindere mate k bij Bricker-deviatie): vanuit de urine, die aldus in het cln terecht kmt, wrdt Cl - en NH4 + geresrbeerd. Gebruik van chlestyramine Vrege nierinsufficiëntie Renale tubulaire acidse (zeldzaam) Type I (distale) RTA, urinaire ph blijft laag (< 5.5 ndanks de aanwezigheid van metable acidse) Type II (prximale) TRA. Meestal milder. Ok aan denken als urinaire ph > 5.3 Type III (term wrdt niet meer gebruikt, want bleek subtype van type I) Type IV RTA, aldsterne deficiëntie f resistentie. Als enige gekenmerkt dr hge kalium. Gebruik van de carbanhydrase-inhibitr acetazlamide (Diamx ) - Andere Herstelfase na ketacidse Psthypcapnisch Methanlintxicatie Gebruik van bicarbnaat bij metable acidse Weinig indicaties, dus z veel mgelijk te vermijden! Vermijd getallenksmetiek zuiver met het g p een nrmale ph! Gebruik van bicarbnaat is tegelaten bij - extreme metable acidse met ph <7.1 à 7.15 (7.2 in geval van permissieve hypercapnie) niet bij lactaatacidse! Bij diabetische ket-acidse pas als ph < 7. Nit metable crrectie van een primair respiratir prbleem!; - acidse bij chrnische nierinsufficiëntie en renale tubulaire acidse; - acidse met levensbedreigende hyperkaliëmie; - bij bvb. salicylaatintxicaties waar bicarbnaat het bijkmende del het alkaliniseren van de urine heeft. Methanlintxicaties; - de crrectie dient k maar te gebeuren tt een ph van 7.1 à De nevenwerkingen van bicarbnaattherapie zijn: - hypernatriëmie en hypersmlaliteit, waardr vlume-verlad; - verplaatsen van de zuurstfdissciatiecurve naar links met hierdr minder gede afgave van zuurstf in de weefsels; - verhgde lactaatprductie dr vermindering van glyclyse dr acidse; - negatief intrp effect; - acidse in het cerebrspinaal vcht dr stimulatie CO 2 -prduktie; - intracellulaire acidse; - hypercapnie. Theretisch kan men het bicarbnaattekrt berekenen met de frmule: 0.7 x gewicht(kg) x (24 -[HCO 3 - ] serum ). In de praktijk bekijken we eerder het effect van de tediening van een flacn (100cc) NaBic 8.4% (84g = 1000 meq NaHCO 3 per liter!) en wrdt desnds vergegaan tt de tediening hiervan aan 10-50cc/h.

9 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige 2008 Gebruik van THAM bij metable acidse Tris-HydrxymethylAminMethaan, een zwakke base, kan wrden gebruikt in situaties waar de hypercapnie die men zu creëren dr de tediening van bicarbnaat niet gewenst is dr prblemen met de ventilatire functie, bvb. bij metable acidse bij patiënt met ARDS met reeds permissieve hypercapnie waar verhgen van het minuutvlume met het g p bartrauma tegenaangewezen is. Het wrdt dr de nieren uitgescheiden, waardr het gecntraindiceerd is bij anure patiënten. Dsis: THAM 0.3M blus m Eq ver 30 minuten. Cntinu infuus mml/kg/h. Metable alkalse Cmpensatie is relatief gering drdat het rganisme alkalse lijkt te verkiezen bven hypventilatie. Metable alkalse gaat gewnlijk gepaard met hypfsfatemie, hypchlremie en hypkaliëmie. Theretisch wrdt metable alkalse pgedeeld in de chlrgevelige en de chlrresistente vrm, hewel uiteindelijk elke alkalse met vldende chlrtediening zal pgelst geraken. De chlrgevelige alkalsen zijn meestal vlumedepletie-gerelateerde vrmen. Vlumedepletie zu meten gekenmerkt zijn dr lage natriurie, dch in dit geval zal het lichaam zich van bicarbnaat prberen ntden dr excretie van natriumbicarbnaat, waardr een lage urinaire natrium niet altijd het geval is. Een lage urinaire chlr blijft echter het stigma van deze vlumedepletie. Chlrrespnsieve metable alkalse (UCl < meq/l) - Braken, maagsuctie (verlies van chlr via maagvcht, cfr. Stewart). Denk k aan zelfgeïnduceerd braken! - Cntractie-alkalse (verhgde SID, cfr. Stewart), - Na chlruretische diuretica (hier uiteraard hge urinaire chlr). Gelijkaardig mechanisme bij Bartter en Gitelmansyndrm. - Na hge dsissen penicillines (verhging van de SID dr natriumtediening, terwijl het anin wrdt gemetabliseerd) - Psthypercapnie (chrnische CO 2 retentie nit snel afbuwen aan ventilatr; kan fatale aritmie f cnvulsies uitlkken) - Chlr-verliezende diarree, laxativa-abusus, villeus adenm Behandeling: - Chlrrijke vchten, bvb. fysilgisch 0.9% NaCl. - In extreme gevallen: zgn. Multin gastrique, wat ammniumchlride bevat: cfr. Stewart wrdt ammnium gemetabliseerd en blijft het sterke anin chlr ver met een verlagen van de SID. Vrschrift: Natriumchlride 62,5 meq, Kaliumchlride 17,5 meq, Ammniumchlride 70 meq, Glucse 10% ad 1 L. - Gezien het meestal ndervulde patiënten betreft is het diureticum acetazlamide hier uiteraard niet nuttig. Chlrresistente metable alkalse (UCl > 20 meq/l) - Mineralcrticid effect: exgene sterïden dr hun mineralcrticid effect; ziekte van Cushing; ectpische ACTH-prduktie dr neplasmata;

10 N. Van Regenmrtel zethut (glycyrrhizinezuur remt 11-betahydrgenase en z de inactivatie van crtisl); hyperaldsternisme met natriumresrptie. Primair (Cnn) (triade hypertensie, hypkaliëmie, metable alkalse) f secundair. Hierdr eerder vervulde vullingstestand; Liddle (genetische afwijking ter hgte van de nier die hyperaldsternisme mimeert dr reabsrptie van natrium ter hgte van de verzamelbuizen, meestal met verhgde kaliumsecretie); Bartter en Gitelman dr verhgd renine en aldstern dr hyperplasie van het juxtaglmerulair apparaat. - Hypkaliëmie. Om een ng niet vlledig pgehelderde reden kan een hypkaliëmie p zich een alkalse verrzaken, ls van tegenmen mineralcrticid effect, die verdwijnt na crrectie van het kalium. - Teveging van basische stffen: massieve transfusie met citraat: cfr. Stewart: citraat wrdt gemetabliseerd, een sterk katin blijft ver met tename van de SID; Milk-Alkali syndrm (eerder histrisch: uit de tijd dat peptisch ulcuslijden ng werd behandeld met bvb. natrium- f calciumcarbnaat (Rennie) en/f melk. Alkalse dr ingestie alkali, hypchlremie, hypercalciëmie (SID!), vlumedepletie, ). Behandeling: Causaal, eventueel fysilgisch, sms acetazlamide (Diamx ) bij nd aan diuretica (geeft chlrretentie met verlagen van de SID), zelden ammniumchlride. Respiratire acidse Orzaken - Depressie centraal zenuwstelsel Sedativa, narctica Pickwick syndrm, bstructief slaap apne syndrm (OSAS) Ondine s curse Letsels aan het ademhalingscentrum (ruggemerg- f hersentrauma, tumr) Overmatige zuurstftediening bij chrnische CO 2 -retentie (cfr. pmerking bij behandeling) - Neurmusculaire aandeningen Spierziekten (Vb. myasthenia gravis) Fsfaatdepletie Neurpathie: Guillain Barré, amytrfische lateraal sclerse, Myxedeem Uitputting - Thraxafwijkingen Pleuravcht, ribfracturen, kyfsclise, ascites, pneumthrax, - Lngziekten Pneumnie, ARDS, brnchspasmen, vreemd lichaam aspiratie, bstruerende sputa, lngedeem, massief lngembl, Bvenste luchtwegbstructie: larynxedeem, spasmen, cmpressie, tumr - Bij kunstmatige ventilatie Acuut: brnchspasmen, bstruerende sputa, pneumthrax,

11 Jaarbek vr de Intensievezrgenverpleegkundige 2008 Chrnisch: te krte expiratietijd, vermatige PEEP met tename dde ruimte, tegenmen dde ruimte dr lange tube, Swivel, - CO2 verprduktie Glucse belasting, verveding, sepsis, bicarbnaattediening tijdens CPR) Behandeling: cfr. hfdstuk mechanische ventilatie. Enkele wenken: - pvangen van hypxemie heeft steeds vrrang p de pco 2! De tediening van zuurstf beperken bij een COPD-patiënt met hypxemie m hem niet in hypercapnie te brengen is een kunstfut. Zrg eerst vr adequate zuurstftever, in geval van evluerende hypercapnie dient de patiënt (al dan niet niet-invasief) te wrden beademd; - bij de chrnische COPD-patiënt dienen geen nrmale bledgassen te wrden nagestreefd. Bekijk steeds een bledgas van vr de acute situatie: po 2 60 mmhg, saturatie 92% en pco 2 50 zijn dikwijls geen uitzndering!; - een te snel den dalen van de pco 2 bij het starten van mechanische ventilatie (zeker bij COPD-patiënt met chrnisch verhgd bicarbnaat) kan een pltse psthypercapnische alkalemie geven met cnvulsies, ritmestrnissen, shck en acute hypcalcemie; - Aanpassing van de ventilatr berekend en niet met de natte vinger: huidig MV x huidige pco 2 / gewenste pco 2 = nieuw, te bekmen MV *. Vb. Je hebt een pco 2 van 65 mmhg met een minuutvlume van 7L en wenst een pco 2 van 40 mmhg: 65*7/40. Bendigd MV zal +/- 11.4L zijn. Respiratire alkalse Orzaken - Angst, hevige pijn - Sepsis, krts, hitteslag - Hyperthyridie - Zwangerschap - Hypxie (hgte, cyangene shunt, anemie, lngembl, lngfibrse, pneumnie) - Centraal zenuwstelselaandeningen - Cirrhse - Salicylaten, catechlamines, prgesterne, xanthines, analeptica, ecstasy - Hyperventilatiesyndrm - Mechanische ventilatie verblazen Opmerking: respiratire alkalse genereert de symptmen van hypcalcemie (tintelende vingers e.d.) dr een verhgde binding van calcium met albumine en daardr een daling van het geïniseerd calcium. Behandeling: etilgisch. Aanpassing van mechanische ventilatr cfr. respiratire acidse.

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT

DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Dierenartsenpraktijk Akuut Leuvensesteenweg 355 3070 Krtenberg 0475/581.563 www.akuut.be inf@akuut.be DIABETES BIJ DE HOND EN DE KAT Mijn hnd/kat heeft diabetes mellitus... Wat is diabetes mellitus? Bij

Nadere informatie

Zuurbase evenwicht. dr Bart Bohy http://www.medics4medics.com

Zuurbase evenwicht. dr Bart Bohy http://www.medics4medics.com Zuurbase evenwicht 1 Zuren 2 Base 3 4 5 6 7 oxygenatie / ventilatie 8 9 Arteriële bloedgaswaarden Oxygenatie PaO2: 80-100mmH2O SaO2: 95-100% Ventilatie: PaCO2: 35-45mmHg Zuur-base status ph: 7.35-7.45

Nadere informatie

Protocol behandeling paracetamol intoxicatie

Protocol behandeling paracetamol intoxicatie Prtcl behandeling paracetaml intxicatie 1.Therapie Acute intxicatie: Indien patiënt in cma is: intuberen Extracrprele eliminatie: niet aanbevlen 1-2 uur na inname: maagspeling ng zinvl 4-6 uur na inname:

Nadere informatie

James Boswell Examen Scheikunde Havo

James Boswell Examen Scheikunde Havo Datum: Tijd: 10:00-13:00 Aantal pgaven: 5 Aantal subvragen: 25 Ttaal aantal punten: 81 James Bswell Examen Scheikunde Hav Zet uw naam p alle blaadjes die u inlevert. Laat bij iedere pgave dr middel van

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Bijsluiter 1/7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS,,, Lees ged de hele bijsluiter vrdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer ndig. - Heeft u

Nadere informatie

Analyse van het Z-B evenwicht Stewart methodiek

Analyse van het Z-B evenwicht Stewart methodiek Analyse van het Z-B evenwicht Stewart methodiek Fellowonderwijs Intensive Care UMC St Radboud De relatie tussen ph en [H + ] ionen 300 250 [H + ] nmol/l 200 150 100 50 0 6,4 6,6 6,8 7 7,2 7,4 7,6 7,8 ph

Nadere informatie

Anamneseformulier Gezondheidstest

Anamneseformulier Gezondheidstest Anamnesefrmulier Gezndheidstest LET OP: Vr de kwaliteit van de gezndheidstest is het van belang m het anamnesefrmulier vlledig en naar waarheid in te vullen. Het is mgelijk m meerdere antwrden in te vullen.

Nadere informatie

ZUURBASE. Praktisch bekeken

ZUURBASE. Praktisch bekeken ZUURBASE Praktisch bekeken Bloedgasafwijkingen en Electrolytstoornissen Enerzijds handteken van ziekte (hulp in diagnose) Anderzijds mogelijk (urgente) pathologie op zich (? nood aan behandeling) BEHANDELING

Nadere informatie

Bij een metabole acidose is er een daling van de ph en het bicarbonaatgehalte. Compensatoir kan het CO2 gehalte in het bloed dalen.

Bij een metabole acidose is er een daling van de ph en het bicarbonaatgehalte. Compensatoir kan het CO2 gehalte in het bloed dalen. ZUUR BASE EVENWICHT Afwijkingen in het zuur base evenwicht worden onderverdeeld in respiratoire en metabole acidose, respiratoire en metabole alkalose en gemengde aandoeningen. 1.1 Respiratoire acidose

Nadere informatie

Zuur-Base Stoornissen

Zuur-Base Stoornissen DR. M. VERHAEGEN Zuur-Base Stoornissen Water dissocieert in waterstof- en hydroxylionen ([H + ] en [OH - ]). In normale omstandigheden is de relatieve verhouding van [H + ] en [OH - ] constant; veranderingen

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

4.1. Therapeutische indicaties

4.1. Therapeutische indicaties 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sfta-Man 45% / 18%, plssing vr cutaan gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 100 ml plssing bevatten: Ethanl 96 %, 47,90 g Prpylalchl 18,00 g. Vr de vlledige

Nadere informatie

Zuur-base evenwicht Intoxicaties. J.G. van der Hoeven UMC St Radboud, Nijmegen

Zuur-base evenwicht Intoxicaties. J.G. van der Hoeven UMC St Radboud, Nijmegen Zuur-base evenwicht Intoxicaties J.G. van der Hoeven UMC St Radboud, Nijmegen 1 Casus Vrouw 21 jaar - recente diagnose leukemie Opname koorts, dyspneu en hypotensie T 41 0 C - pols 135 - RR 80/40 - AF

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

ABVD. Uw arts heeft u een ABVD-chemotherapie voorgeschreven in het kader van de behandeling van Hodgkin lymfoma.

ABVD. Uw arts heeft u een ABVD-chemotherapie voorgeschreven in het kader van de behandeling van Hodgkin lymfoma. Uw arts heeft u een -chemtherapie vrgeschreven in het kader van de behandeling van Hdgkin lymfma. Wat is? is een cmbinatie van vier verschillende geneesmiddelen: dxrubicine (merknaam: Adriamycine ), blemycine,

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

TROMBOTISCHE TROMBOCYTOPENISCHE PURPURA EN HEMOLYTISCH UREMISCH SYNDROOM

TROMBOTISCHE TROMBOCYTOPENISCHE PURPURA EN HEMOLYTISCH UREMISCH SYNDROOM TROMBOTISCHE TROMBOCYTOPENISCHE PURPURA EN HEMOLYTISCH UREMISCH SYNDROOM auteur : Sfie Kindts Trmbtische trmbcytpenische purpura (TTP) en hemlytisch uremisch syndrm (HUS): twee niet z frequente aandeningen

Nadere informatie

Theoretische elektriciteit 5TSO

Theoretische elektriciteit 5TSO TER INFO: IMAGINAIRE NOTATIES De algemene frmule kan men herschrijven in een cmbinatie van twee cmpnenten; namelijk in cmplexe vrm bestaat er een reëel deel en een imaginair deel. Het reële deel van de

Nadere informatie

UPDATE MEDICATIE IN CARDIOLOGIE. Dr. D. Mertens en Dr. T. Mulleners

UPDATE MEDICATIE IN CARDIOLOGIE. Dr. D. Mertens en Dr. T. Mulleners UPDATE MEDICATIE IN CARDIOLOGIE Dr. D. Mertens en Dr. T. Mulleners NIEUWE MEDICATIE IN DE CARDIOLOGIE Hartfalenmedicatie (Dr T Mulleners) sacubitril/valsartan-cmplex (Entrest) eplerenne empagliflzine (Jardiance)

Nadere informatie

Dossier : drugs in het verkeer

Dossier : drugs in het verkeer Dssier : drugs in het verkeer 1 Enkele gangbare pvattingen ver illegale drugs Ik merk het direct wanneer iemand drugs heeft genmen. Ik lp dus geen risic m mee te rijden met iemand die nder invled rijdt.

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

BLADERDEEG/KORSTDEEG

BLADERDEEG/KORSTDEEG BLADERDEEG/KORSTDEEG Brn: www.passie.hreca.nl - 2009 DE GRONDSTOFFEN Om de werking en de mgelijke afwijkingen van bladerdeeg te kunnen begrijpen, is het ndzakelijk iets te weten ver de rl die de verschillende

Nadere informatie

BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL Matige bier kan passen in een geznde levensstijl en kan een psitief effect hebben p de gezndheid. Matige kan het risic p vrtijdig verlijden verlagen. hger risic nrmaal lager

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Belangrijke elementen ter bespreking met de vrouw met zwangerschapswens en haar partner

Belangrijke elementen ter bespreking met de vrouw met zwangerschapswens en haar partner Samenvatting In deze samenvatting wrden de belangrijkste punten van de Richtlijn Diabetes en zwangerschap weergegeven waarbij zwel de medisch-inhudelijke als lgistieke en rganisatrische aspecten aan de

Nadere informatie

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN - - EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN PRINCIPES BENADERING Een efficiënt en vrdelig systeem kiezen m warmte uit te stralen Naast de prductiewijze, een kwaliteitsvlle verdeling en een efficiënte regeling,

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Bloedafname gebeurt bij voorkeur in liggende positie, nooit zittend zonder rugsteun of staand.

Bloedafname gebeurt bij voorkeur in liggende positie, nooit zittend zonder rugsteun of staand. AFNAMERICHTLIJNEN Vrbereiding patiënt Psitie Bledafname gebeurt bij vrkeur in liggende psitie, nit zittend znder rugsteun f staand. Nuchter nderzek Geen vedselinname vanaf 12 uur vóór de afname Vedselinname

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen)

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen) Licht traumatisch hersenletsel (vlwassenen) 2 Inleiding U heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen uw hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie ver de mgelijke

Nadere informatie

Bloedgasanalyse. Doelstelling. Bloedgasanalyse. 4 mei 2004 Blad 1. Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht. Zuur base evenwicht Oxygenatie

Bloedgasanalyse. Doelstelling. Bloedgasanalyse. 4 mei 2004 Blad 1. Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht. Zuur base evenwicht Oxygenatie Bloedgasanalyse Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht Doelstelling De student kan de 4 stoornissen in het zuurbase evenwicht benoemen. De student kan compensatiemechanismen herkennen en benoemen. De

Nadere informatie

Zuur-Base Stoornissen

Zuur-Base Stoornissen Zuur-Base Stoornissen Water dissocieert in waterstof- en hydroxylionen (H2O H + + OH - ). In normale omstandigheden is de relatieve verhouding van [H + ] en [OH - ] constant; veranderingen (zuur-base stoornissen)

Nadere informatie

Bloedgassen. Homeostase. Ronald Broek

Bloedgassen. Homeostase. Ronald Broek Bloedgassen Homeostase Ronald Broek Verstoring Homeostase Ziekte/Trauma/vergiftiging. Geeft zuur-base en bloedgasstoornissen. Oorzaken zuur-base verschuiving Longemfyseem. Nierinsufficientie Grote chirurgische

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Samenvatting H9 - Schommelingen in de economie

Samenvatting H9 - Schommelingen in de economie Samenvatting H9 - Schmmelingen in de ecnmie 9.1 Als je het gemiddelde neemt van een grei f afname nem je dat een trend. Als je die trend van een paar jaar neemt, nem je dat trendmatige grei. De prductiemvang

Nadere informatie

_ Examen VWO. Tijdvak 2 Vrijdag 19 juni UUJ

_ Examen VWO. Tijdvak 2 Vrijdag 19 juni UUJ _ Examen VWO 92 Vrbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 19 Tijdvak 2 Vrijdag 19 juni 13.30-16.30 UUJ Als bij een vraag een verklaring, uitleg f berekening gevraagd wrdt, wrden aan het antwrd meestal geen

Nadere informatie

CURSUS. Basis Elektriciteit

CURSUS. Basis Elektriciteit CURSUS Centrum Vlwassen Onderwijs VTI BRUGGE F. Rubben 1 Wat wrdt van de cursist verwacht? Attitude: In staat zijn binnen de vrgeschreven tijd een taak nauwkeurig te vltien. In staat zijn m zich aan te

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd.

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd. MJA3 cnvenant Methdiek energieefficiency Alle inspanningen van bedrijven gericht p energiebesparing in het prductieprces en in de keten en met het g p de inzet van duurzame energie, wrden gehnreerd: zij

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van regionale vervangingscentra.

Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van regionale vervangingscentra. Nieuwsbrief 3: Special De Wet werk en zekerheid en het inrichten van reginale vervangingscentra. Frans Thmassen, directeur Onderwijs & Jeugd en EduStaf www.bmcimplementatie.nl De Wet werk en zekerheid

Nadere informatie

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed Grand Prix Technlgy Save Weight, Gain Speed Vlledig systeem: Het PwerLite systeem is de eerste vlledige staand want plssing. Alle cmpnenten van het staand want kunnen nu gemakkelijk mgezet wrden naar PBO

Nadere informatie

BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL BIER EN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL Matige bier kan passen in een geznde levensstijl en kan een psitief effect hebben p de gezndheid. Matige alchl kan het risic p vrtijdig verlijden verlagen. hger risic nrmaal

Nadere informatie

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN VWO-I CORRECTIEVOORSCHRIFT Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 986-I Inhud: Algemene regels Scringsvrschrift. Scringsregels. Crrectiemdel A 4 - - De Centrale E~amencmrnissie

Nadere informatie

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN / infrmatiebrchure HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN Infrmatie bestemd vr gezndheids- en welzijnswerkers werkzaam met bejaarden 3.05.2016 Hitteglven en znpieken - Infrmatie bestemd vr gezndheids- en welzijnswerkers

Nadere informatie

Wetenschappelijke conclusies

Wetenschappelijke conclusies Bijlage II Wetenschappelijke cnclusies en redenen vr de intrekking / wijziging van de vrwaarden van de vergunningen vr het in de handel brengen 37 Wetenschappelijke cnclusies Algehele samenvatting van

Nadere informatie

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa Obesitas Een nderschatte bedreiging: Publieke perceptie van besitas in Eurpa SAMENVATTING PER LAND BELGIË Uitgeverd dr Opinium, een nafhankelijk bureau vr strategische inzichten, in samenwerking met de

Nadere informatie

Nascholingsprogramma 2013

Nascholingsprogramma 2013 Naschlingsprgramma 2013 14-2-12 Spagyriek Energetische geneeskunde Klassieke hmepathie In de klassieke hmepathie maken we gebruik van het gelijksrtigheidsprincipe. Hierbij gelden de vlgende uitgangspunten:

Nadere informatie

Definities pneumonie binnen het verpleeghuis. A.A. Argilagos Alvarez AIOS SOG 07-10-2011

Definities pneumonie binnen het verpleeghuis. A.A. Argilagos Alvarez AIOS SOG 07-10-2011 Definities pneumnie binnen het verpleeghuis A.A. Argilags Alvarez AIOS SOG 07-10-2011 Stichting Grenhuysen Pneumnie: het prbleem Verschillende definitie criteria SNIV in Heerma State Praktische verwegingen

Nadere informatie

Aanpak van Neonatale Erythrodermie. Een praktische handleiding voor artsen Op basis van de flowchart uit het protocol

Aanpak van Neonatale Erythrodermie. Een praktische handleiding voor artsen Op basis van de flowchart uit het protocol Aanpak van Nenatale Erythrdermie Een praktische handleiding vr artsen Op basis van de flwchart uit het prtcl Flwchart aanpak cngenitale en nenatale erythrdermie Cngenitale / nenatale erythrdermie (A) Multidisciplinaire

Nadere informatie

Eenzaamheid bij kinderen en jongeren

Eenzaamheid bij kinderen en jongeren Eenzaamheid bij kinderen en jngeren PraxisP Prfessinal lezing Prf. Dr. Luc Gssens Dr. Janne Vanhalst Marlies Maes, Msc. Annette Spithven, Msc. Eenzaamheid bij kinderen en jngeren I. Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

In zwemdokken, waar soms een hoge graad van organische vervuiling heerst, wordt dikwijls het traditioneel oxiderend biocide, chloor, gebruikt.

In zwemdokken, waar soms een hoge graad van organische vervuiling heerst, wordt dikwijls het traditioneel oxiderend biocide, chloor, gebruikt. AQUADEK B-203 (Hydantïne tabletten ) INLEIDING In zwemdkken, waar sms een hge graad van rganische vervuiling heerst, wrdt dikwijls het traditineel xiderend bicide, chlr, gebruikt. Nchtans heeft chlr zijn

Nadere informatie

Acne (jeugdpuistjes) Welke factoren zijn van invloed op de ernst van de acne?

Acne (jeugdpuistjes) Welke factoren zijn van invloed op de ernst van de acne? Acne (jeugdpuistjes) Wat is het? Acne is een van de meest algemeen vrkmende aandeningen bij de mens. Het is een ntstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer f mindere mate

Nadere informatie

ack-aquaconcept.com, concept GmbH en Microdyn-Nadir Nadir,, Slotgrachtstraat 25, 9940 Telephone: +32 (0)9 3445176, Fax: +32 (0)9 3445176

ack-aquaconcept.com, concept GmbH en Microdyn-Nadir Nadir,, Slotgrachtstraat 25, 9940 Telephone: +32 (0)9 3445176, Fax: +32 (0)9 3445176 Kwaliteitsverbetering in prductieprcessen dr tepassing van aangepaste UV desinfectiemethdes en geavanceerde UV xidatie. Van Daele Drine. 1, www.dvd-technlgy.be www.ack-aquacncept.cm aquacncept.cm. 1 a.c.k.

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Focus op antimoon. Prof. Dr. Carlo Vandecasteele Dr. Ing. Bram Verbinnen KU Leuven Departement Chemische Ingenieurstechnieken

Focus op antimoon. Prof. Dr. Carlo Vandecasteele Dr. Ing. Bram Verbinnen KU Leuven Departement Chemische Ingenieurstechnieken Fcus p antimn Prf. Dr. Carl Vandecasteele Dr. Ing. Bram Verbinnen KU Leuven Departement Chemische Ingenieurstechnieken Dr. Ing. J Van Caneghem KU Leuven - Grep T Internatinal Engineering Schl Kathlieke

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Professional Coaching. Franck Struyf

Professional Coaching. Franck Struyf Prfessinal Caching Franck Struyf Ervaring is niet wat iemand verkmt, maar wat iemand det met wat hem verkmt. (Aldus Huxley) Persnlijke ervaring Mijn naam is Franck Struyf en ik ben life en- prfessinal

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. Forlax 10g, poeder voor drank in sachet. Macrogol 4000

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. Forlax 10g, poeder voor drank in sachet. Macrogol 4000 Bijsluiter: Infrmatie vr de patiënt Frlax 10g, peder vr drank in sachet Macrgl 4000 Lees ged de hele bijsluiter vrdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke infrmatie in vr u. Gebruik

Nadere informatie

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet PET/CT scan met klhydraatarm dieet H14.025-01 Inhudspgave Inhudspgave... 1 Inleiding... 2 Wat is een PET/CT-scan?... 2 He bereidt u zich vr p het nderzek?... 3 Wat mag u drinken?... 3 Wat mag u eten?...

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Chapter VI. Samenvatting en conclusies. -9t-

Chapter VI. Samenvatting en conclusies. -9t- Chapter VI Samenvatting en cnclusies Schl is een cmmercieel belangrijke platvissrt die algemeen vrkmt in de Nrdzee en de daaraan grenzende gebieden. De paaigebieden van de schl bevinden zich p pen zee,

Nadere informatie

Kenniscentrum en ASS. Achtergrond

Kenniscentrum en ASS. Achtergrond Kenniscentrum en ASS Bij hulpvragen die betrekking hebben p ASS (strnissen in het autistisch spectrum) gaan we in het Kenniscentrum uit van de mschrijving van de DSM IV. In de DSM IV wrdt een aantal strnissen

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist Warmte inleiding Opdracht 1. Wat weet je ng uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan f deze juist f njuist is. Bewering Juist Onjuist Temperatuur en warmte hebben dezelfde eenheid De eenheid van

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Welkom. Migraine. Patrick De Wit. donderdag 30 mei 13

Welkom. Migraine. Patrick De Wit. donderdag 30 mei 13 Welkm Migraine Patrick De Wit Laat uw dag niet verzieken dr migraine! Migraine is een chrnische hersenziekte Wereld Gezndheidsrganisatie: migraine bij vruwen p nr. 12, bij mannen p nr. 18. Ter vergelijking

Nadere informatie

Twee facetten van perfectionisme: Implicaties voor de behandelingsstrategie

Twee facetten van perfectionisme: Implicaties voor de behandelingsstrategie Twee facetten van perfectinisme: Implicaties vr de behandelingsstrategie Kathleen De Cuyper, PhD LUCAS Centrum vr Zrgnderzek en Cnsultancy, KU Leuven Twee dimensies van perfectinisme Prestatiegerichte

Nadere informatie

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering Telichting Checklist Optimale infrmatie beleggingsverzekering Algemeen Infrmatie ver beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn cmplexe prducten. Om de klant beter inzicht te geven in de werking

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING. NOTA 259, d. d. 22 mei 1964

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING. NOTA 259, d. d. 22 mei 1964 NN31545.0259 INSTITUUT VR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHUDING NTA 259, d. d. 22 mei 1964 Het verband tussen het vchtgehalte bij pf 4,2 en enkele bdemfactren in twee gebieden in st-brabant H. Fnck BIBLITHEEK

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen?

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen? Gedragsprtcl Samenwerkingsschl Balans Wat is het gedragsprtcl? Het gedragsprtcl vrmt de verklaring van het schlbestuur, de directie, de leerkrachten, de leerlingen en de uders waarin is vastgelegd dat

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

vaak jarenlange dienstverlening

vaak jarenlange dienstverlening INFORMATIE DOCUMENT Beste geïnteresseerde, Future4prfits is een bedrijf dat unieke trendvlgende systemen heeft ntwikkeld die zeer winstgevende aan- en verkp signalen genereren vr diverse beurzen (.a. de

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2012

Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Klanttevredenheidsnderzek 2012 Cbra Medical B.V. is specialist in patiëntvriendelijke plssingen. Daarnaast staan kennis(verdracht) & persnlijke benadering (richting klanten en steakhlders) centraal bij

Nadere informatie

1) Voorstel tot afschaffing belasting op drankslijterijen

1) Voorstel tot afschaffing belasting op drankslijterijen 1) Vrstel tt afschaffing belasting p drankslijterijen Een tijd geleden werd er dr de regering een hrecaplan vrgesteld. Hierin stnden een aantal maatregelen die dr de betrkken sectr tegejuicht werden, in

Nadere informatie

Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6

Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Ttaal verzicht (nrmaal) instelprces vanaf 1 ste cnsult (Geldig vr alle mdellen 102-102R 103 104-106) Vrbeeld van een nrmaal instelprces vanaf 1 ste cnsult: Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

De Patiënt Specifiek Klachten (PSK)

De Patiënt Specifiek Klachten (PSK) De Patiënt Specifiek Klachten (PSK) Naam patiënt: Datum:. Telichting vr de patiënt Uw klachten hebben invled p de activiteiten en bewegingen die u dagelijks det en meilijk te vermijden zijn. De gevlgen

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN

DE MANUELE VENTILATIE OPTIMAAL ORGANISEREN - - DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN Wanneer en he lang meten kamers verlucht wrden wanneer er geen installatie vr hygiënische ventilatie aanwezig is? PRINCIPES CONTEXT De luchtkwaliteit hangt

Nadere informatie

De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN

De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN 2016 De CCD DE WERKING VAN DE DIGITALE CAMERA GEERTJE VAN DER LINDEN Inhud 1. Inleiding... 2 2. De beeldsensr... 2 2.1 De CCD... 2 2.2 De CMOS... 3 2.3 He wrdt kleur waargenmen?... 3 2.4 Vergelijking CCD

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFT. Gebruik en opslag gevaarlijke stoffen

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFT. Gebruik en opslag gevaarlijke stoffen 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij het gebruik van gevaarlijke stffen... 2 4.2 (Tijdelijke) Opslag van gevaarlijke stffen... 6 4.2.1 Definitie van pslag/pslagplaats...

Nadere informatie

Code: Kwa-WVS Datum: Versienummer: 8. Auteur: Agnes de Beer

Code: Kwa-WVS Datum: Versienummer: 8. Auteur: Agnes de Beer Cde: Kwa-WVS-2.4-064 Datum: 26-02-2018 Versienummer: 8 Titel: Prtcl Zieke kinderen KOB/HvT Eigenaar: Manager Bedrijfsbureau Auteur: Agnes de Beer Validatie: Directeur Bladnummer: 1 van 7 1. Del Het p een

Nadere informatie

Individuele gezondheidszorg

Individuele gezondheidszorg 3 Pedaggisch beleid 1g individuele gezndheidszrg 1 van 5 Individuele gezndheidszrg wet BIG: bijzndere handelingen individuele gezndheidszrg Binnen ns kinderdagverblijf hebben we het beleid dat kinderen

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Wat 'cross-linking' betekent voor Rolling Stock

Wat 'cross-linking' betekent voor Rolling Stock Wat 'crss-linking' betekent vr Rlling Stck Crss-linking: het vernetten van kabels dr bestraling, kan veel betekenen vr Rlling Stck. Een paar pluspunten & klantvrdelen van dr bestraling vernette elektrische

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

ED&I TL-2016 [blok2-opdr.1] TL-buis. Meting aan een TL-Armatuur

ED&I TL-2016 [blok2-opdr.1] TL-buis. Meting aan een TL-Armatuur 1 Meting aan een TL-rmatuur ED&I TL-2016 [blk2-pdr.1] Del van de meting: -de werking van een standaard TL-rmatuur. -Tepassing van RLC-cmpnenten. -erder wiskundig inzicht in cmplexe rekenwijze -tepassen

Nadere informatie