INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT"

Transcriptie

1 INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT

2 De infrmatie in deze flder richt zich tt vruwen aan wie valpraat wrdt vrgeschreven en die zwanger kunnen wrden (die in de vruchtbare leeftijd zijn). Lees deze flder en de bijsluiter van het geneesmiddel, en praat met uw arts f aptheker indien u vragen hebt. Er is heel wat infrmatie en het verdient aanbeveling deze flder te tnen aan vrienden en familie m u te helpen bij het bespreken en begrijpen van uw behandeling. Bewaar deze flder. Misschien heeft u hem later weer ndig. RISICO S VOOR HET ONGEBOREN KIND Valpraat kan schadelijk zijn vr ngebren kinderen wanneer het dr een vruw tijdens de zwangerschap wrdt ingenmen. Ongeacht f het middel alleen wrdt ingenmen f samen met een ander anti-epilepticum, lijkt valpraat tijdens de zwangerschap een hger risic met zich mee te brengen dan andere anti-epileptica. He hger de dsis, he grter het risic, maar alle dsissen gaan gepaard met een risic. Het middel kan ernstige gebrteafwijkingen verrzaken en kan gevlgen hebben vr de manier waarp het kind zich tijdens de grei ntwikkelt. Gebrteafwijkingen zijn nder meer spina bifida ( pen ruggetje, waarbij de btten van de wervelklm nvldende zijn ntwikkeld); misvrmingen van gezicht en schedel; misvrmingen van hart, nieren, urinewegen en geslachtsrganen; en afwijkingen aan de ledematen. Indien u tijdens de zwangerschap valpraat inneemt, is het risic bij u grter dan bij andere vruwen dat u een kind krijgt met gebrteafwijkingen die een medische behandeling vereisen. Drdat valpraat al jarenlang wrdt gebruikt, weten we dat bij vruwen die valpraat innemen ngeveer 10 p de 100 baby s gebrteafwijkingen zullen hebben. Dit in vergelijking met 2-3 baby s p iedere 100 baby s bij vruwen die geen epilepsie hebben. Naar schatting kan 30-40% van de vrschlse kinderen van wie de meder tijdens de zwangerschap valpraat heeft ingenmen, prblemen ndervinden tijdens de vrege ntwikkeling. Deze kinderen zullen mgelijk later beginnen te lpen en praten, intellectueel minder vaardig zijn dan andere kinderen, en meite hebben met taal en het geheugen. Autismespectrumstrnissen en jeugd autisme wrden vaker vastgesteld bij kinderen die aan valpraat werden bltgesteld, en er zijn gegevens die erp wijzen dat die kinderen mgelijk een hger risic lpen p het ntwikkelen van ADHD-symptmen (aandachtstekrtstrnis met hyperactiviteit). Infrmeer bij uw arts naar het innemen van fliumzuur als u zwanger prbeert te wrden. Fliumzuur kan het algemene risic p spina bifida en een vrege miskraam verminderen, dat bij alle zwangerschappen bestaat.

3 Het is echter nwaarschijnlijk dat dit middel het risic zal verlagen p de gebrteafwijkingen die met het gebruik van valpraat wrden geasscieerd. Als u een vruw bent die zwanger kan wrden, mag uw arts u enkel valpraat vrschrijven als niets anders helpt in uw situatie. Vrdat uw arts u dit geneesmiddel vrschrijft, heeft hij f zij u uitgelegd wat er met uw baby kan gebeuren als u zwanger wrdt terwijl u valpraat gebruikt. Als u later beslist dat u zwanger wilt wrden, mag u niet met het geneesmiddel stppen zlang u dit niet met uw arts hebt besprken en een plan bent vereengekmen m u p een ander middel ver te schakelen, als dat mgelijk is. EERSTE RECEPT Als dit de eerste keer is dat valpraat aan u werd vrgeschreven, heeft uw arts u uitgelegd wat de risic s zijn vr een ngebren kind als u zwanger wrdt. Als u kinderen kunt krijgen, met u gedurende uw vlledige behandeling een deltreffend vrbehedsmiddel gebruiken. Raadpleeg uw arts indien u advies wenst ver anticnceptie. Belangrijk: Gebruik een deltreffende anticnceptiemethde. Infrmeer uw arts nmiddellijk als u zwanger bent f vermedt dat u zwanger bent. BEHANDELING MET VALPROAAT ALS U NIET PROBEERT OM ZWANGER TE WORDEN Als u drgaat met de behandeling met valpraat, maar niet van plan bent m zwanger te wrden, dient u een deltreffende anticnceptiemethde te gebruiken. Raadpleeg uw arts indien u advies wenst ver anticnceptie. Belangrijk: Gebruik een deltreffende anticnceptiemethde. Infrmeer uw arts nmiddellijk als u zwanger bent f vermedt dat u zwanger bent. BEHANDELING MET VALPROAAT EN OVERWEGEN OM ZWANGER TE WORDEN Als u drgaat met de behandeling met valpraat en mmenteel verweegt m te prberen zwanger te wrden, mag u niet stppen met valpraat f uw anticnceptiemethde tt u dit met uw vrschrijvende arts hebt besprken. Bespreek dit met uw arts vrdat u zwanger wrdt, zdat de ndige stappen ndernmen kunnen wrden m ervr te zrgen dat uw zwangerschap z vlt mgelijk verlpt en eventuele risic s vr u en uw ngebren kind z veel mgelijk beperkt wrden.

4 Uw arts zal uw dsis valpraat misschien meten verlagen f u p een ander geneesmiddel verzetten vrdat u begint te prberen m zwanger te wrden. Als u zwanger wrdt, zal u zeer zrgvuldig wrden gevlgd, zwel vr de behandeling van uw epilepsie/biplaire strnis als m te cntrleren he uw ngebren kind zich ntwikkelt. Infrmeer bij uw arts naar het innemen van fliumzuur als u zwanger prbeert te wrden. Fliumzuur kan het algemene risic p spina bifida en een vrege miskraam verminderen, dat bij alle zwangerschappen bestaat. Het is echter nwaarschijnlijk dat dit middel het risic zal verlagen p de gebrteafwijkingen die met het gebruik van valpraat wrden geasscieerd. Belangrijk: Stp niet met uw anticnceptie zlang u dit niet hebt besprken met uw arts en samen een plan hebt pgesteld m ervr te zrgen dat uw epilepsie/biplaire strnis nder cntrle is en de risic s vr uw baby verminderd zijn. Infrmeer uw arts nmiddellijk als u weet f vermedt dat u zwanger bent. EEN ONGEPLANDE ZWANGERSCHAP TIJDENS DE BEHANDELING MET VALPROAAT Baby s van meders die met valpraat werden behandeld, lpen risic p gebrteafwijkingen en prblemen met de vrege ntwikkeling die invaliderend kunnen zijn. Als u valpraat inneemt en denkt dat u zwanger bent f misschien zwanger bent, neem dan nmiddellijk cntact p met uw arts. Stp niet met uw medicatie vr epilepsie/biplaire strnis zlang uw arts u niet zegt dat u dat met den. Infrmeer bij uw arts naar de inname van fliumzuur. Fliumzuur kan het algemene risic p spina bifida en een vrege miskraam verminderen, dat bij alle zwangerschappen bestaat. Het is echter nwaarschijnlijk dat dit middel het risic zal verlagen p de gebrteafwijkingen die met het gebruik van valpraat wrden geasscieerd. Belangrijk: Infrmeer uw arts nmiddellijk als u weet dat u zwanger bent f vermedt dat u zwanger bent. Stp niet met valpraat tenzij uw arts u zegt dat u dit met den. Dit geneesmiddel is nderwrpen aan aanvullende mnitring. Daardr kan snel nieuwe veiligheidsinfrmatie wrden vastgesteld. U kunt hieraan bijdragen dr elke bijwerking die u ndervindt te melden. In Nederland kunt u vermede bijwerkingen melden bij Natinaal Bijwerkingen Centrum Lareb. U kunt daarvr gebruik maken van het meldingsfrmulier dat u p internet kunt vinden ( Bijwerkingen kunnen k altijd gemeld wrden bij de huder van de handelsvergunning van het prduct. NL.GNL

5 GEADRESSEERDE ADRES POSTCODE WOONPLAATS Datum Referentienummer: lvd/ Onderwerp: Risic minimalisatie materialen betreffende valpraat bevattende geneesmiddelen vr vrschrijvers Geachte Heer / Mevruw, In verleg met het Cllege ter Berdeling van Geneesmiddelen willen wij u graag infrmeren ver risic minimalisatie materialen vr valpraat bevattende geneesmiddelen. Deze materialen bevatten aanbevelingen m belangrijke risic s van dit geneesmiddel te beperken f te vrkmen. Samenvatting van de risic s en acties m deze te vrkmen f te verminderen: Kinderen die in de baarmeder wrden bltgesteld aan valpraat hebben een hg risic p ernstige ntwikkelingsstrnissen (tt 30-40% van de gevallen) en/f cngenitale misvrmingen (bij ngeveer 10% van de gevallen). Valpraat mag niet wrden gebruikt bij meisjes, vruwelijke adlescenten, vruwen die zwanger kunnen wrden en zwangere vruwen tenzij de andere mgelijke behandelingen ndeltreffend zijn f niet verdragen wrden. De vrdelen en risic s dienen zrgvuldig herverwgen te wrden bij de regelmatige evaluaties van de behandeling, in de puberteit en dringend wanneer een vruw die zwanger kan wrden en met valpraat wrdt behandeld een zwangerschap plant f zwanger wrdt. Vruwen die zwanger kunnen wrden, meten tijdens de behandeling effectieve anticnceptie gebruiken en p de hgte wrden gesteld van de risic s waarmee het gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap gepaard gaat. De vrschrijvend arts dient ervr te zrgen dat de patiënt uitgebreide infrmatie krijgt ver de risic s alsk relevante dcumentatie, zals een infrmatieflder vr de patiënt, m te helpen bij het begrijpen van de risic s. De vrschrijver dient er met name vr te zrgen dat de patiënt de vlgende zaken ged begrijpt: De aard en de mvang van de risic s van een bltstelling tijdens de zwangerschap, en met name de teratgene risic s en de risic s p ntwikkelingsstrnissen. De ndzaak van het gebruik van effectieve anticnceptie. De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de behandeling. De ndzaak m snel haar arts te raadplegen wanneer ze verweegt m zwanger te wrden f als er een kans is dat ze zwanger is. Bij vruwen die van plan zijn m zwanger te wrden, dient al het mgelijke te wrden gedaan m, indien mgelijk, vóór de cnceptie p een geschikte andere behandeling ver te schakelen. Bijgevegd vindt u de risic minimalisatie materialen. Deze bestaan uit een checklist vr behandeling van vruwelijke patiënten met valpraat, een gids vr vrschrijvers en een infrmatieflder vr de patiënt.

6 Tijdens de penbare rndes die er gehuden zijn bij de berdeling dr het Eurpees geneesmiddelenagentschap (Eurpean Medicines Agency, EMA), is duidelijk naar vren gekmen, dat de betrkken patiënten actief geïnfrmeerd willen wrden ver deze risic s. Wij zullen dan k via verschillende patiëntenverenigingen deze infrmatie beschikbaar maken. Maar k u willen wij vragen m uw patiënten actief en vlledig te infrmeren. De materialen zijn bij te bestellen bij nderstaande fabrikanten. Hgachtend, Namens de gezamenlijke fabrikanten Aptex Eurpe B.V., Darwinweg 20, 2333 CR LEIDEN Nederland. Telefn: Sandz B.V., Veluwezm 22, 1327 AH ALMERE Nederland. Telefn: Ks van der Plas, MSc. Manager EU Pharmacvigilance, EU QPPV Carmen Huisman Manager Drug Safety Centrafarm B.V., Nieuwe Dnk 3, 4879 AC ETTEN LEUR Nederland. Telefn sanfi-aventis Netherlands B.V., Kampenringweg 45 E, 2803 PE GOUDA Nederland. Telefn: Mw. Marian Verbruggen, MSc Drug Safety Officer Hildia Schreuder Pharmacvigilance Manager Pharmachemie B.V., Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Teva Nederland B.V., Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Bijlagen: - Materiaal vr vrschrijvers/ zrgverleners - Materiaal vr patiënten Uw gegevens zijn afkmstig van Cegedim. Vr meer infrmatie f indien u er geen prijs p stelt in de tekmst mailings te ntvangen, kunt u cntact pnemen met Cegedim, Pstbus 5085, 1410 AB Naarden, afdeling Data Maintenance, via nl.nekey@cegedim.cm f via telefnnummer NL.GNL

7 CHECKLIST Behandeling met valpraat vr vruwelijke patiënten Checklist vr vrschrijvers 1. De patiënte reageert niet vldende p andere (medische) behandeling f verdraagt deze niet. Deze patiënte heeft valpraat ndig. 2. Bespreek het vlgende met de patiënte/verzrger: De algemene risic s van ngeveer 10% kans p gebrteafwijkingen en tt 30-40% kans p verschillende prblemen met de vrege ntwikkeling die kunnen leiden tt aanzienlijke leermeilijkheden bij kinderen die tijdens de zwangerschap aan een behandeling met valpraat wrden bltgesteld. Het individuele risic kan geminimaliseerd wrden dr de laagst mgelijke werkzame dsis te gebruiken. De ndzaak van anticnceptie (indien patiënte zwanger kan wrden). De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de ndzaak van behandeling. De ndzaak van een dringende evaluatie wanneer de patiënt van plan is m zwanger te wrden. 3. Geef de patiënte/verzrger een exemplaar van de infrmatieflder vr de patiënte. Ik begrijp, Checklist vr patiënte/verzrger waarm een behandeling met valpraat en niet met een ander geneesmiddel als ndzakelijk wrdt gezien vr mijn situatie. de risic s van ngeveer 10% kans p gebrteafwijkingen en tt 30-40% kans p verschillende prblemen met de vrege ntwikkeling die kunnen leiden tt aanzienlijke leermeilijkheden bij kinderen die tijdens de zwangerschap aan een behandeling met valpraat wrden bltgesteld. dat mij wrdt aangeraden anticnceptie te gebruiken wanneer ik niet van plan ben m zwanger te wrden. dat mijn behandeling regelmatig pnieuw met wrden geëvalueerd. dat ik, wanneer ik van plan ben m zwanger te wrden, eerst dringend met mijn arts mijn behandeling met valpraat met evalueren, VOORDAT ik prbeer zwanger te wrden. NL.GNL

8 Risic minimalisatie materiaal betreffende valpraat vr vrschrijvers GIDS VOOR ZORGVERLENERS De risic minimalisatie materialen vr valpraat zijn berdeeld dr het Cllege ter Berdeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze materialen beschrijven aanbevelingen m belangrijke risic s van het geneesmiddel te beperken f te vrkmen.

9 Deze gids maakt deel uit van de risicbeperkende maatregelen die zijn ntwikkeld vr valpraat, m vrschrijvers van valpraat p de hgte te brengen van de risic s die verbnden zijn aan het gebruik van valpraat dr vruwen die zwanger kunnen wrden en tijdens de zwangerschap. In deze gids vindt u up-t-date infrmatie ver het risic p neurlgische ntwikkelingsstrnissen bij kinderen van vruwen die tijdens de zwangerschap valpraat hebben ingenmen, alsk het bekende risic p cngenitale misvrmingen bij baby s die aan het middel werden bltgesteld. Deze gids dient gebruikt te wrden samen met de checklist vr risic-infrmatie en de infrmatieflder vr de patiënt. Lees de vlledige samenvatting van de prductkenmerken vrdat u valpraat vr schrijft m meer te weten te kmen ver dit geneesmiddel. SAMENVATTING Kinderen die in de baarmeder wrden bltgesteld aan valpraat hebben een hg risic p ernstige ntwikkelingsstrnissen (tt 30-40% van de gevallen) en/f cngenitale misvrmingen (bij ngeveer 10% van de gevallen). Valpraat mag niet wrden gebruikt bij meisjes, vruwelijke adlescenten, vruwen die zwanger kunnen wrden en zwangere vruwen tenzij de andere mgelijke behandelingen ndeltreffend zijn f niet verdragen wrden. De vrdelen en risic s dienen zrgvuldig herverwgen te wrden bij de regelmatige evaluaties van de behandeling, in de puberteit en dringend wanneer een vruw die zwanger kan wrden en met valpraat wrdt behandeld een zwangerschap plant f zwanger wrdt. Vruwen die zwanger kunnen wrden, meten tijdens de behandeling effectieve anticnceptie gebruiken en p de hgte wrden gesteld van de risic s waarmee het gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap gepaard gaat. De vrschrijvend arts dient ervr te zrgen dat de patiënt uitgebreide infrmatie krijgt ver de risic s alsk relevante dcumentatie, zals een infrmatieflder vr de patiënt, m te helpen bij het begrijpen van de risic s. De vrschrijver dient er met name vr te zrgen dat de patiënt de vlgende zaken ged begrijpt: De aard en de mvang van de risic s van een bltstelling tijdens de zwangerschap, en met name de teratgene risic s en de risic s p ntwikkelingsstrnissen. De ndzaak van het gebruik van effectieve anticnceptie. De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de behandeling. De ndzaak m snel haar arts te raadplegen wanneer ze verweegt m zwanger te wrden f als er een kans is dat ze zwanger is. Bij vruwen die van plan zijn m zwanger te wrden, dient al het mgelijke te wrden gedaan m, indien mgelijk, vóór de cnceptie p een geschikte andere behandeling ver te schakelen.

10 A. EERSTE RECEPT VOOR MEISJES 1. Leg uit wat de mgelijke risic s zijn van de ziekte zelf vr het ngebren kind en de risic s van het gebruiken van natriumvalpraat tijdens de zwangerschap 2. Evalueer de ndzaak van een behandeling met natriumvalpraat vr uw patiënte 3. Infrmeer uw patiënte ver de ndzaak van het gebruik van deltreffende anticnceptie zdra dit relevant is 4. Zrg ervr dat uw patiënte de infrmatieflder vr de patiënt heeft gekregen 5. Adviseer uw patiënte, waar van tepassing, m nmiddellijk cntact met u p te nemen wanneer ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is. B. VROUWEN DIE ZWANGER KUNNEN WORDEN EN NIET VAN PLAN ZIJN OM ZWANGER TE WORDEN 1. Leg uit wat de mgelijke risic s vr het ngebren kind zijn van zwel de behandeling als van het niet behandelen van de ziekte 2. Evalueer de ndzaak van een behandeling met valpraat vr uw patiënte 3. Infrmeer uw patiënte ver de ndzaak van het gebruik van deltreffende anticnceptie 4. Zrg ervr dat uw patiënte de infrmatieflder vr de patiënt heeft gekregen 5. Adviseer uw patiënte m nmiddellijk cntact met u p te nemen wanneer ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is. C. VROUWEN DIE ZWANGER KUNNEN WORDEN EN VAN PLAN ZIJN OM ZWANGER TE WORDEN 1. Leg uit wat de mgelijke risic s zijn van de ziekte zelf vr het ngebren kind, ls van de risic s van valpraat. 2. Evalueer pnieuw de vrdelen/risic s van de behandeling van de patiënte 3. Pas de huidige behandeling aan 4. Adviseer uw patiënte m cntact met u p te nemen wanneer ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is 5. Zrg ervr dat uw patiënte de infrmatieflder vr de patiënt heeft D. VROUWEN MET EEN ONGEPLANDE ZWANGERSCHAP 1. Vertel uw patiënte m haar behandeling te blijven cntinueren tt u haar hebt gezien 2. Plan met sped een cnsult 3. Evalueer pnieuw de vrdelen/risic s van haar behandeling 4. Zrg dat uw patiënte heeft begrepen wat de risic s zijn van valpraat tijdens de zwangerschap 5. Zrg ervr dat uw patiënte de infrmatieflder vr de patiënt heeft gekregen

11 WAT U DIENT TE WETEN OVER DE RISICO S VAN VALPROÏNEZUUR BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN VALPROAAT bevat valprïnezuur, een werkzame stf met bekende teratgene effecten die kunnen leiden tt cngenitale misvrmingen. De beschikbare gegevens geven k aan, dat in uter bltstelling aan valpraat in verband kan wrden gebracht met een verhgd risic p ntwikkelingsstrnissen. Deze risic s wrden hiernder krt beschreven. 1. CONGENITALE MALFORMATIES Gegevens afgeleid uit een meta-analyse (van nder meer registers en chrtnderzeken) hebben laten zien dat 10,73% van de kinderen van epileptische vruwen die tijdens de zwangerschap aan een mntherapie met valpraat werden bltgesteld cngenitale misvrmingen hebben (95% BI: 8,16-13,29). Dit is een hger risic p grte malfrmaties dan bij de algemene ppulatie, waarvr het risic ngeveer 2-3% is 1. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat het risic dsisafhankelijk is. Het risic is het hgst bij hgere dses (meer dan 1 g per dag). Een drempeldsis waarnder geen risic bestaat, kan p basis van de beschikbare gegevens niet wrden vastgesteld. De vaakst vrkmende types misvrmingen zijn neuraalbuisdefecten, faciale dysmrfie, gespleten lip en verhemelte, cranistense, cardiale, renale en urgenitale afwijkingen, afwijkingen aan de ledematen (inclusief bilaterale aplasie van de radius) en meerdere anmalieën in verscheidene stelsels in het lichaam. 2. ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN In uter bltstelling aan valpraat kan schadelijke gevlgen hebben vr de mentale en fysieke ntwikkeling van de bltgestelde kinderen. Het risic lijkt dsisafhankelijk te zijn, maar een drempeldsis waarnder geen risic bestaat, kan p basis van de beschikbare gegevens niet wrden vastgesteld. De exacte peride in de zwangerschap waarin er risic is p deze effecten, is nduidelijk en de mgelijkheid dat er tijdens de gehele zwangerschap een risic is, kan niet wrden uitgeslten. Onderzeken 2-5 bij vrschlse kinderen die in uter aan valpraat werden bltgesteld, laten zien dat 30-40% van hen vertraging plpt bij de vrege ntwikkeling zals later leren lpen en praten, lagere intellectuele vaardigheden, beperkte taalvaardigheden (spreken en begrijpen) en geheugenprblemen. Het intelligentiequtiënt (IQ) gemeten bij kinderen in de schlleeftijd (6 jaar) met een vrgeschiedenis van een in uter bltstelling aan valpraat, was gemiddeld 7-10 punten lager dan bij kinderen die aan andere anti-epileptica werden bltgesteld 9. Hewel de rl van cnfunding (verstrende factren) niet kan wrden uitgeslten, is er bewijs bij kinderen die aan valpraat werden bltgesteld dat het risic p intellectuele beperkingen mgelijk ls staat van het IQ van de meder. Er zijn beperkte gegevens ver de uitkmsten p lange termijn. De beschikbare gegevens laten zien dat kinderen die in uter aan valpraat werden bltgesteld een grter risic lpen p autismespectrumstrnis (ngeveer 3 keer meer) en jeugd autisme (ngeveer 5 keer meer) dan de algemene nderzeksppulatie 7. Beperkte gegevens suggereren dat kinderen die in uter aan valpraat werden bltgesteld mgelijk meer kans lpen p het ntwikkelen van ADHD-symptmen (aandachtstekrtstrnis met hyperactiviteit) 8.

12 BEHANDELEN VAN VROUWELIJKE PATIËNTEN MET VALPROAAT A. EERSTE RECEPT VOOR MEISJES Na een medische evaluatie verweegt u m uw patiënt valpraat vr te schrijven: Bevestig dat een behandeling met valpraat vr uw patiënte aangewezen is (m.a.w. alle andere behandelingen werden znder succes geprbeerd). Bespreek de vlgende zaken met uw patiënte en betrkken familieleden/verzrgers: Risic s vr de zwangerschap die verband huden met de nderliggende aandening; Risic s die verband huden met de behandeling, inclusief risic s gerelateerd aan valpraat in het geval van een zwangerschap; De ndzaak van deltreffende anticnceptie m een ngeplande zwangerschap te vermijden; De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de behandeling. Overweeg de meest geschikte timing m advies te verstrekken ver deltreffende anticnceptie en verwijs uw patiënte indien ndig dr naar een specialist. Vergewis u ervan dat uw patiënte/familieleden/verzrgers van de patiënte hebben begrepen wat de mgelijke gevlgen zijn in het geval van een zwangerschap en dat ze vldende begrijpen wat de risic s zijn. De vlgende dcumenten zijn beschikbaar m u hierbij te ndersteunen: Een checklist die u kunt vlgen m er vr te zrgen dat u geen infrmatie vergeet en m u ervan te verzekeren dat de patiënte de infrmatie begrijpt. Een infrmatieflder vr de patiënt waarin de teratgene veiligheidsinfrmatie wrdt samengevat en punten die van belang zijn vr de behandeling wrden benadrukt: - Lees het, aangezien het u kan helpen uw patiënte van geschikte infrmatie te vrzien. - Geef een exemplaar aan uw patiënte. Vraag uw patiënte m nmiddellijk cntact met u p te nemen als ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is. Plan een evaluatie van de ndzaak tt behandeling zdra ze zwanger kan wrden. B. VROUWEN DIE ZWANGER KUNNEN WORDEN EN NIET VAN PLAN ZIJN OM ZWANGER TE WORDEN Na een medische evaluatie verweegt u m uw patiënt valpraat vr te schrijven: Bevestig dat een behandeling met valpraat vr uw patiënte aangewezen is (m.a.w. alle andere behandelingen werden znder succes geprbeerd). Bespreek de vlgende zaken met uw patiënte: Risic s vr de zwangerschap die verband huden met de nderliggende aandening; Risic s die verband huden met de behandeling, inclusief risic s gerelateerd aan valpraat in het geval van een zwangerschap; De ndzaak van deltreffende anticnceptie m een ngeplande zwangerschap te vermijden; De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de behandeling.

13 Berdeel f precnceptineel advies aangewezen is. Zrg ervr dat uw patiënte heeft begrepen wat de mgelijke risic s zijn vr het kind bij gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap en dat ze deze risic s vldende begrijpt, en dat ze ermee akkrd gaat m aan de vrwaarden vr een zwangerschap te vlden. De vlgende dcumenten zijn beschikbaar m u hierbij te ndersteunen: Een checklist die u kunt vlgen m er vr te zrgen dat u geen infrmatie vergeet en m u ervan te verzekeren dat de patiënte de infrmatie begrijpt. Een infrmatieflder vr de patiënt waarin de teratgene veiligheidsinfrmatie wrdt samengevat en punten die van belang zijn vr de behandeling wrden benadrukt - Geef een exemplaar aan uw patiënt. Adviseer uw patiënte m cntact met u p te nemen wanneer ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is; wanneer er bijwerkingen zijn die verband huden met haar behandeling. C. VROUWEN DIE ZWANGER KUNNEN WORDEN EN VAN PLAN ZIJN OM ZWANGER TE WORDEN Herinner uw patiënte aan de teratgene risic s en risic s p ntwikkelingsstrnissen (die bijznder invaliderend kunnen zijn) bij het gebruik van valpraat, maar k aan de risic s van nbehandelde epileptische aanvallen f nbehandelde biplaire strnis. Evalueer pnieuw de vrdelen/risic s van een behandeling met valpraat, ngeacht de indicatie: Overweeg f het mgelijk is m de behandeling te stppen f ver te schakelen p een andere behandeling. Indien na zrgvuldige evaluatie van de risic s en vrdelen wrdt beslten m met de behandeling met valpraat dr te gaan, wrdt aanbevlen m de dagelijkse dsis te verdelen in verschillende kleinere dses m gedurende de dag in te nemen, in de laagst mgelijke werkzame dsis. Gebruik van een frmulering met verlengde afgifte kan de vrkeur hebben bven andere frmuleringen. Zwel valpraat mntherapie als valpraat plytherapie wrden in verband gebracht met cngenitale misvrmingen. De beschikbare gegevens suggereren dat anti-epileptische plytherapie met valpraat gepaard gaat met een grter risic p een afwijkende zwangerschapsuitkmst dan valpraat mntherapie. Fliumzuursuppletie kan het algemene risic p neuraalbuisdefecten verminderen, maar p basis van de beschikbare gegevens lijkt fliumzuur het risic p gebrteafwijkingen ten gevlge van een in uter bltstelling aan valpraat niet te verminderen. Overweeg uw patiënte dr te verwijzen naar een specialist vr precnceptineel advies. Zrg ervr dat uw patiënte heeft begrepen wat de mgelijke risic s zijn vr de zwangerschap en dat ze deze risic s vldende begrijpt Gebruik de checklist m er vr te zrgen dat u geen infrmatie vergeet en m u ervan te verzekeren dat de patiënte de infrmatie begrijpt. De patiënte met een infrmatieflder vr de patiënt krijgen waarin de risic s wrden samengevat: - Geef een exemplaar aan uw patiënte.

14 Vraag uw patiënte m haar huisarts te cntacteren zdra ze zwanger wrdt f vermedt dat ze zwanger is, zdat haar zwangerschap p de juiste manier gevlgd kan wrden, inclusief prenatale cntrles m het mgelijke ptreden van neuraalbuisdefecten f andere malfrmaties p te spren. Vr zwangerschappen waarbij de vruwen valpraat innemen vr de indicatie epilepsie, wrdt aanbevlen m hen p te nemen in registers van anti-epileptica en zwangerschap. Bespreek met zwangere vruwen deelname aan EURAP (Eurpean Register f Antiepileptic drugs and Pregnancy). Vruwen die willen deelnemen kunnen aangemeld wrden via eurap@lareb.nl, telefn: (vraag naar medewerker van het EURAP-nderzek). Vermeld hierbij naam, gebrtedatum, telefnnummer en/f adres. D. VROUWEN MET EEN ONGEPLANDE ZWANGERSCHAP Plan met sped een cnsult met uw patiënte m de behandeling z snel mgelijk te evalueren, en de vrdelen en risic s van valpraat pnieuw te verwegen. Vertel uw patiënte haar behandeling te cntinueren ttdat u haar hebt gezien, tenzij u p basis van uw inschatting van de situatie in staat bent ander advies te geven. Indien na zrgvuldige evaluatie van de risic s en vrdelen wrdt beslten m de behandeling met valpraat verder vrt te zetten, wrdt aanbevlen m de dagelijkse dsis te verdelen in verschillende kleinere dses m gedurende de dag in te nemen, in de laagst mgelijke werkzame dsis. Gebruik van een frmulering met verlengde afgifte kan de vrkeur hebben bven andere frmuleringen. Zwel valpraat mntherapie als valpraat plytherapie wrden in verband gebracht met cngenitale misvrmingen. De beschikbare gegevens suggereren dat anti-epileptische plytherapie met valpraat gepaard gaat met een grter risic p een afwijkende zwangerschapsuitkmst dan valpraat mntherapie. Fliumzuursuppletie kan het algemene risic p neuraalbuisdefecten verminderen, maar p basis van de beschikbare gegevens lijkt fliumzuur het risic p gebrteafwijkingen ten gevlge van een in uter bltstelling aan valpraat niet te verminderen. Zrg ervr dat uw patiënte: - ten vlle heeft begrepen wat de risic s zijn van valpraat tijdens de zwangerschap; u kunt hiervr de checklist gebruiken. - de infrmatieflder vr de patiënt heeft gekregen. Start met gespecialiseerde prenatale cntrles m het mgelijke ptreden van neuraalbuisdefecten f andere malfrmaties p te spren. Vr zwangerschappen waarbij de vruwen valpraat innemen vr de indicatie epilepsie, wrdt aanbevlen m hen p te nemen in registers van anti-epileptica en zwangerschap. Bespreek met zwangere vruwen deelname aan EURAP (Eurpean Register f Antiepileptic drugs and Pregnancy). Vruwen die willen deelnemen kunnen aangemeld wrden via eurap@lareb.nl, telefn: (vraag naar medewerker van het EURAP-nderzek). Vermeld hierbij naam, gebrtedatum, telefnnummer en/f adres.

15 Aanvullende infrmatie betreffende valpraat is beschikbaar in de Samenvatting van prductkenmerken (SmPC) en bijsluiter p Dit geneesmiddel is nderwrpen aan aanvullende mnitring. Daardr kan snel nieuwe veiligheidsinfrmatie wrden vastgesteld. Berepsbeefenaren in de gezndheidszrg wrdt verzcht alle vermedelijke bijwerkingen te melden. In Nederland kunt u vermede bijwerkingen melden bij Natinaal Bijwerkingen Centrum Lareb. U kunt daarvr gebruik maken van het meldingsfrmulier dat u p internet kunt vinden ( Bijwerkingen kunnen k altijd gemeld wrden bij de huders van de handelsvergunning van het prduct: Aptex Eurpe B.V. Darwinweg CR Leiden Tel: Centrafarm B.V. Nieuwe Dnk AC Etten Leur Tel: Pharmachemie B.V. Swensweg GA Haarlem Tel: Sandz B.V. Veluwezm AH Almere Tel: sanfi-aventis Netherlands B.V. Kampenringweg 45 E 2803 PE Guda Tel: Teva Nederland B.V. Swensweg GA Haarlem Tel: Referenties 1. Meadr K, Reynlds MW, Crean S, Fahrbach K, Prbst C. Pregnancy utcmes in wmen with epilepsy: a systematic review and meta-analysis f published pregnancy registries and chrts. Epilepsy Res. 2008;81(1): Brmley RL, Mawer G, Lve J, Kelly J, Purdy L, McEwan L et al. Early cgnitive develpment in children brn t wmen with epilepsy: a prspective reprt. Epilepsia 2010 Octber;51(10): Cummings et al. Neurdevelpment f children expsed in uter t lamtrigine, sdium valprate and carbamazepine. Arch Dis Child 2011;96: Meadr K et al. Cgnitive Functin at 3 years f age after fetal expsure t antiepileptic drugs. NEJM 2009;360 (16): Thmas S.V et al. Mtr and mental develpment f infants expsed t antiepileptic drugs in uter. Epilepsy and Behaviur 2008 (13): Meadr KJ, Baker GA, Brwning N, Chen MJ, Brmley RL, Claytn-Smith J,Kalayjian LA, Kanner A, Liprace JD, Pennell PB, Privitera M, Lring DW; NEAD Study Grup. Fetal antiepileptic drug expsure and cgnitive utcmes at age 6 years (NEAD study): a prspective bservatinal study. Lancet Neurl Mar;12(3): Christensen J et al. Prenatal Valprate Expsure and Risk f Autism Spectrum Disrders and Childhd Autism. JAMA 2013;309(16): Chen M.J et al. Fetal Antiepileptic Drug Expsure: Mtr, Adaptive and Emtinal/Behaviural Functining at age 3 years. Epilepsy Behav. 2011; 22(2): Meadr K et al. Fetal antiepileptic drug expsure and cgnitive utcmes at age 6 (NEAD study): a prspective bservatinal study. Lancet Neurl March;12(3): NL.GNL

16 GEADRESSEERDE ADRES POSTCODE WOONPLAATS Datum Referentienummer: lvd/ Onderwerp: Risic minimalisatie materialen betreffende valpraat bevattende geneesmiddelen vr vrschrijvers Geachte Heer / Mevruw, In verleg met het Cllege ter Berdeling van Geneesmiddelen willen wij u graag infrmeren ver risic minimalisatie materialen vr valpraat bevattende geneesmiddelen. Deze materialen bevatten aanbevelingen m belangrijke risic s van dit geneesmiddel te beperken f te vrkmen. Samenvatting van de risic s en acties m deze te vrkmen f te verminderen: Kinderen die in de baarmeder wrden bltgesteld aan valpraat hebben een hg risic p ernstige ntwikkelingsstrnissen (tt 30-40% van de gevallen) en/f cngenitale misvrmingen (bij ngeveer 10% van de gevallen). Valpraat mag niet wrden gebruikt bij meisjes, vruwelijke adlescenten, vruwen die zwanger kunnen wrden en zwangere vruwen tenzij de andere mgelijke behandelingen ndeltreffend zijn f niet verdragen wrden. De vrdelen en risic s dienen zrgvuldig herverwgen te wrden bij de regelmatige evaluaties van de behandeling, in de puberteit en dringend wanneer een vruw die zwanger kan wrden en met valpraat wrdt behandeld een zwangerschap plant f zwanger wrdt. Vruwen die zwanger kunnen wrden, meten tijdens de behandeling effectieve anticnceptie gebruiken en p de hgte wrden gesteld van de risic s waarmee het gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap gepaard gaat. De vrschrijvend arts dient ervr te zrgen dat de patiënt uitgebreide infrmatie krijgt ver de risic s alsk relevante dcumentatie, zals een infrmatieflder vr de patiënt, m te helpen bij het begrijpen van de risic s. De vrschrijver dient er met name vr te zrgen dat de patiënt de vlgende zaken ged begrijpt: De aard en de mvang van de risic s van een bltstelling tijdens de zwangerschap, en met name de teratgene risic s en de risic s p ntwikkelingsstrnissen. De ndzaak van het gebruik van effectieve anticnceptie. De ndzaak van een regelmatige evaluatie van de behandeling. De ndzaak m snel haar arts te raadplegen wanneer ze verweegt m zwanger te wrden f als er een kans is dat ze zwanger is. Bij vruwen die van plan zijn m zwanger te wrden, dient al het mgelijke te wrden gedaan m, indien mgelijk, vóór de cnceptie p een geschikte andere behandeling ver te schakelen. Bijgevegd vindt u de risic minimalisatie materialen. Deze bestaan uit een checklist vr behandeling van vruwelijke patiënten met valpraat, een gids vr vrschrijvers en een infrmatieflder vr de patiënt.

17 Wij verzeken u tevens, indien van tepassing, uw richtlijnen vr behandeling aan te passen aan de nu bekende feiten en risic s bij het gebruik van valpraat dr zwangeren. Met name het feit dat het geven van extra fliumzuur niet het risic p bijwerkingen tijdens de zwangerschap pvangt, staat niet veral ged beschreven. Wij zijn er ns van bewust, dat valpraat k ff-label wrdt gebruikt in andere indicaties (migraine, neurlgische pijn). Wij willen u erp wijzen, dat in deze indicaties valpraat nu is gecntra-indiceerd bij zwangere vruwen en bij vruwen in de vruchtbare leeftijd die geen deltreffende anticnceptie gebruiken. Tijdens de penbare rndes die er gehuden zijn bij de berdeling dr het Eurpees Geneesmiddelenagentschap (Eurpean Medicines Agency, EMA) is duidelijk naar vren gekmen, dat de betrkken patiënten actief geïnfrmeerd willen wrden ver deze risic s. Wij zullen dan k via verschillende patiëntenverenigingen deze infrmatie beschikbaar maken. Maar k u willen wij vragen m uw patiënten actief en vlledig te infrmeren. De materialen zijn bij te bestellen bij nderstaande fabrikanten. Hgachtend, Namens de gezamenlijke fabrikanten Aptex Eurpe B.V. Darwinweg 20, 2333 CR LEIDEN Nederland. Telefn: Sandz B.V. Veluwezm 22, 1327 AH ALMERE Nederland. Telefn: Ks van der Plas, MSc. Manager EU Pharmacvigilance, EU QPPV Centrafarm B.V. Nieuwe Dnk 3, 4879 AC ETTEN LEUR Nederland. Telefn Carmen Huisman Manager Drug Safety sanfi-aventis Netherlands B.V. Kampenringweg 45 E, 2803 PE GOUDA Nederland. Telefn: Mw. Marian Verbruggen, MSc Drug Safety Officer Pharmachemie B.V. Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Hildia Schreuder Pharmacvigilance Manager Teva Nederland B.V. Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Bijlagen: - Materiaal vr vrschrijvers/ zrgverleners - Materiaal vr patiënten

18 GEADRESSEERDE ADRES POSTCODE WOONPLAATS Datum Referentienummer: lvd/ Onderwerp: Risic s tijdens de zwangerschap bij gebruik van valpraat Geachte Heer / Mevruw, Afgelpen jaar is dr het Eurpees Geneesmiddelenagentschap (Eurpean Medicines Agency, EMA) een herberdeling uitgeverd van de risic s van het gebruik van valpraat-bevattende geneesmiddelen bij zwangere vruwen. De cnclusies van deze herberdeling bevestigen, dat gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap ernstige gebrteafwijkingen kan verrzaken, waarnder spina bifida ( pen ruggetje, waarbij de btten van de wervelklm nvldende zijn ntwikkeld); misvrmingen van gezicht en schedel; misvrmingen van hart, nieren, urinewegen en geslachtsrganen; en afwijkingen aan de ledematen. Daarnaast werd bevestigd dat kinderen die in de baarmeder aan valpraat werden bltgesteld een grtere kans hebben p vertraging in de vrege ntwikkeling, een lager IQ en een hgere kans p een autismespectrumstrnis. Daarnaast is er mgelijk een hgere kans p het ntwikkelen van ADHD symptmen bij deze kinderen. Als gevlg van deze herberdeling zijn de prductinfrmatie en bijsluiter van valpraat-bevattende geneesmiddelen aangepast. Artsen wrdt geadviseerd vruwen in de vruchtbare leeftijd niet te behandelen met valpraat tenzij andere behandelingen niet helpen f niet wrden verdragen. Daarnaast meten vruwen die behandeld wrden met deze geneesmiddelen, beter geïnfrmeerd wrden ver de risic s van het gebruik van valpraat tijdens de zwangerschap. In verleg met het Cllege ter Berdeling van Geneesmiddelen zijn materialen ntwikkeld vr het vrlichten van vruwelijke patiënten in de vruchtbare leeftijd die valpraat gebruiken (natriumvalpraat, valprïnezuur, valpraatseminatrium, valprmide, Depakine en Orfiril). Deze materialen bevatten aanbevelingen m belangrijke risic s van dit geneesmiddel te beperken f te vrkmen. De materialen bestaan uit een gids vr vrschrijvers, een checklist vr vrschrijver en patiënt, en een infrmatieflder vr de patiënt. Deze materialen sturen wij u hierbij ter infrmatie te. Tijdens de herberdelingsprcedure dr het Eurpees Geneesmiddelenbureau is dr vertegenwrdigers van patiëntenverenigingen duidelijk aangegeven, dat betrkken patiënten actief geïnfrmeerd willen wrden ver deze risic s. Wij willen u daarm k vriendelijk vragen de patiëntenflder beschikbaar te stellen aan de bij uw vereniging betrkken persnen. De patiëntenflder is bij te bestellen bij nderstaande fabrikanten.

19 Hgachtend, Namens de gezamenlijke fabrikanten Aptex Eurpe B.V. Darwinweg 20, 2333 CR LEIDEN Nederland. Telefn: Sandz B.V. Veluwezm 22, 1327 AH ALMERE Nederland. Telefn: Ks van der Plas, MSc. Manager EU Pharmacvigilance, EU QPPV Centrafarm B.V. Nieuwe Dnk 3, 4879 AC ETTEN LEUR Nederland. Telefn Carmen Huisman Manager Drug Safety sanfi-aventis Netherlands B.V. Kampenringweg 45 E, 2803 PE GOUDA Nederland. Telefn: Mw. Marian Verbruggen, MSc Drug Safety Officer Pharmachemie B.V. Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Hildia Schreuder Pharmacvigilance Manager Teva Nederland B.V. Swensweg 5, 2031 GA HAARLEM Nederland. Telefn: Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Karien Lieverse, MSc DVM Pharmacvigilance Manager Bijlagen: - Materiaal vr vrschrijvers / zrgverleners - Materiaal vr patiënten

INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT

INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT INFORMATIEFOLDER VOOR DE PATIËNT VALPROAAT De infrmatie in deze flder richt zich tt vruwen aan wie valpraat wrdt vrgeschreven en die zwanger kunnen wrden (die in de vruchtbare leeftijd zijn). Lees deze

Nadere informatie

GIDS VOOR ZORGVERLENERS

GIDS VOOR ZORGVERLENERS Risico minimalisatie materiaal betreffende valproaat voor voorschrijvers GIDS VOOR ZORGVERLENERS De risico minimalisatie materialen voor valproaat zijn beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nadere informatie

Informatie over medicamenteuze zwangerschapsafbreking

Informatie over medicamenteuze zwangerschapsafbreking educatinal material MisOne.pdf 1 24/08/2018 10:57 Risic minimalisatie materiaal vr MisOne (misprstl 400 micrgram) gebruikers (inclusief veiligheidskaart) Infrmatie ver medicamenteuze zwangerschapsafbreking

Nadere informatie

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde vrwaarden verbonden aan het in handel brengen van valproaat bevattende geneesmiddelen. Het verplicht plan vr risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

Controlelijst 1: Controlelijst voor gebruik vóór opstart van de behandeling met guanfacine

Controlelijst 1: Controlelijst voor gebruik vóór opstart van de behandeling met guanfacine Cntrlelijst 1: Cntrlelijst vr gebruik vóór pstart van de behandeling met guanfacine Deze cntrlelijst is bedeld m u te helpen bij de pstart van behandeling met Intuniv (guanfacinehydrchlride verlengde afgifte,

Nadere informatie

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in handel brengen van Depakine. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie deel uitmaakt,

Nadere informatie

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars

Gids voor gezondheidszorgbeoefenaars De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van Valproate Sandoz. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Valproaat bevattende geneesmiddelen: risico op abnormale zwangerschapsuitkomst

Valproaat bevattende geneesmiddelen: risico op abnormale zwangerschapsuitkomst Informatie verstrekt onder het gezag van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten 9-12-2014 Rechtstreekse mededeling aan de gezondheidszorgbeoefenaars Valproaat bevattende geneesmiddelen:

Nadere informatie

Informatie verstrekt onder het gezag van het fagg. Rechtstreekse mededeling aan de gezondheidszorgbeoefenaars

Informatie verstrekt onder het gezag van het fagg. Rechtstreekse mededeling aan de gezondheidszorgbeoefenaars Een Direct Healthcare Prfessinal Cmmunicatin (DHPC) is een schrijven dat naar de gezndheidszrgbeefenaars wrdt geznden dr de farmaceutische firma s, m hen te infrmeren ver mgelijke risic s, pgetreden tijdens

Nadere informatie

Zwangerschap en epilepsie

Zwangerschap en epilepsie Zwangerschap en epilepsie Prf Dr W Van Paesschen UZ Leuven Reprductieve aspecten van epilepsiebehandeling 1. Anticnceptie 2. Zwangerschap en epilepsie 3. Behandeling van vruwen met epilepsie in de vruchtbare

Nadere informatie

Risico minimalisatie materialen betreffende Intuniv (guanfacinehydrochloride verlengde afgifte) voor voorschrijvers

Risico minimalisatie materialen betreffende Intuniv (guanfacinehydrochloride verlengde afgifte) voor voorschrijvers Shire Netherlands B.V. Strawinskylaan 481 1077 XX Amsterdam - The Netherlands Tel: +31 (0)20 348 52 00 www.shire.cm Amsterdam, dd/mm/yyyy Risic minimalisatie materialen betreffende Intuniv (guanfacinehydrchlride

Nadere informatie

ISOCURAL zachte capsules, oraal (isotretinoïne)

ISOCURAL zachte capsules, oraal (isotretinoïne) De Belgische gezndheidsautriteiten hebben bepaalde vrwaarden verbnden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel ISOCURAL. Het verplicht plan vr risicbeperking in België, waarvan deze infrmatie

Nadere informatie

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT De Dienstenrichtlijn met de cnsument een ruimere keuze bieden, meer waar vr zijn geld geven en een vlttere tegang tt diensten in de hele EU verzekeren WAAROM

Nadere informatie

Voor de vervanging van Trisenox met Phenasen is een artsenverklaring niet nodig.

Voor de vervanging van Trisenox met Phenasen is een artsenverklaring niet nodig. Direct Healthcare Prfessinal Cmmunicatin 24 augustus 2017 Belangrijke risic-infrmatie: Tekrt aan Trisenx (arseentrixide, 1 mg/ml cncentraat vr plssing vr infusie) vervanging dr geïmprteerde arseentrixide-injectie

Nadere informatie

PATIENTENGIDS. Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten

PATIENTENGIDS. Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten PATIENTENGIDS Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten Informatie voor meisjes en vrouwen die een medicijn gebruiken met de werkzame stof valproaat. Dit boekje is onderdeel van het valproaat

Nadere informatie

PATIENTENGIDS. Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten

PATIENTENGIDS. Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten PATIENTENGIDS Valproaat* Anticonceptie en zwangerschap: wat u moet weten Informatie voor meisjes en vrouwen die een medicijn gebruiken met de werkzame stof valproaat. Dit boekje is onderdeel van het valproaat

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. Forlax 10g, poeder voor drank in sachet. Macrogol 4000

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. Forlax 10g, poeder voor drank in sachet. Macrogol 4000 Bijsluiter: Infrmatie vr de patiënt Frlax 10g, peder vr drank in sachet Macrgl 4000 Lees ged de hele bijsluiter vrdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke infrmatie in vr u. Gebruik

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Verpleegkundig Specialist Dit frmulier is pgesteld dr de Werkgrep Taakherschikking van de Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de V&VN Verpleegkundig

Nadere informatie

Belangrijke, niet-commerciële risico-informatie over een farmaceutisch product

Belangrijke, niet-commerciële risico-informatie over een farmaceutisch product GEADRESSEERDE ADRES POSTCODE WOONPLAATS November 2018 Referentienummer: EK/018076 Belangrijke risico-informatie: Valproaat: Nieuwe contra-indicaties en een zwangerschapspreventieprogramma Geachte Heer

Nadere informatie

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering Telichting Checklist Optimale infrmatie beleggingsverzekering Algemeen Infrmatie ver beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn cmplexe prducten. Om de klant beter inzicht te geven in de werking

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

Overeenkomst toedien medicijnen

Overeenkomst toedien medicijnen Overeenkmst tedien medicijnen 1. Hierbij geeft/geven..., uder(s)/verzrger(s) van..., testemming aan gastuder... m aan haar/zijn/hun/ kind tijdens het verblijf bij de gastuder het hierna genemde geneesmiddel/zelfzrgmiddel

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen Vrbehuden en risicvlle handelingen binnen het primair nderwijs Prtcl Medisch Handelen J.C. v.d. Wal September 2013 INHOUD Inleiding... 3 1 De leerling wrdt ziek p schl... 4 2 Het verstrekken van medicatie

Nadere informatie

COGTIPS - COGnitieve Training In Parkinson Studie Studie naar een beter denkvermogen door hersentraining via internet

COGTIPS - COGnitieve Training In Parkinson Studie Studie naar een beter denkvermogen door hersentraining via internet NL58750.029.16 VERSIE 9 dd 18-1-2017 Prefpersneninfrmatie vr deelname aan medisch-wetenschappelijk nderzek COGTIPS - COGnitieve Training In Parkinsn Studie Studie naar een beter denkvermgen dr hersentraining

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK WET BIG BASISSCHOOL PAUS JOANNES Team Paus Jannes directie@pausjannes.cm 1 1. Del Het vastleggen van afspraken p het gebied van de geneesmiddelenverstrekking en het verrichten

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

Je bent zwanger! Gefeliciteerd!

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Zwangerschapsbegeleiding Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Om je zwangerschap z ged mgelijk te kunnen begeleiden, hebben wij gegevens van je ndig. Een aantal gegevens kun je al vrafgaand aan de eerste cntrle

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Katholieke en Openbare Scholen. voor Praktijkonderwijs. Medicijnbeleid

Katholieke en Openbare Scholen. voor Praktijkonderwijs. Medicijnbeleid Kathlieke en Openbare Schlen vr Praktijknderwijs Medicijnbeleid 1. Inleiding De Kathlieke en Openbare Schl vr Praktijknderwijs bieden passend nderwijs aan vr het praktijknderwijs geïndiceerde leerlingen

Nadere informatie

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten Studie naar de uitkmst van chirurgische en cnservatieve behandeling van densfracturen bij udere patiënten Deze infrmatie is bedeld vr patiënten van tenminste 55 jaar ud die recentelijk een densfractuur

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 Stappenplan BTW-verhging van 19 naar 21% per 1 ktber 2012 Supprt ID: 57354 Versies: AccuntView Windws Dit stappenplan hebt u ndig m uw administraties in AccuntView gereed te maken vr het nieuwe BTW-percentage.

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Vaniqa 11,5% Crème (eflornithine)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Vaniqa 11,5% Crème (eflornithine) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Vaniqa 11,5% Crème (eflrnithine) LEES GOED DE HELE BIJSLUITER VOORDAT U DIT GENEESMIDDEL GAAT GEBRUIKEN. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers)

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers) Bijlagen bij het mdel Plan van Aanpak vr de kraamtijd bijlage 1 (vr het steekprefsgewijs verzamelen van brstvedingscijfers) Zrg vr brstveding certificering vraagt bij (re) certificering naar de brstvedingscijfers.

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

- PRIVACYREGLEMENT -

- PRIVACYREGLEMENT - - PRIVACYREGLEMENT - Wij vinden het belangrijk dat de privacy van nze patiënten ged is gebrgd. Dit privacyreglement beschrijft he wij mgaan met uw persnsgegevens, waarnder uw medische gegevens. Als u vragen

Nadere informatie

Gedragscode gebruik persoonsgegevens

Gedragscode gebruik persoonsgegevens Gedragscde gebruik persnsgegevens 1. Inleiding Aanleiding en del Binnen TMG wrden p een grt aantal plaatsen en p diverse wijzen persnsgegevens Verwerkt (de definities van de wrden met een hfdletter staan

Nadere informatie

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o Dienstenwijzer Z zijn wij u graag van dienst Op de dienstverlening van ns kantr is de Wet p het financieel tezicht van tepassing. Eén van de eisen die uit deze wet vlgt is dat wij u tijdig infrmeren ver

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang.

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang. BUDGETPLAN JEUGDHULP Vr u ligt het budgetplan Jeugdhulp. U vult dit budgetplan in als u zelf de ndersteuning vr uw kind/een minderjarige wilt cördineren met een persnsgebnden budget (pgb). In dit budgetplan

Nadere informatie

BlackBerry Standard Support

BlackBerry Standard Support BlackBerry Standard Supprt Versie 2.5 Auteur Ken Wittevrngel Datum 24 ktber 2006 Bladzijde 2 Inhudspgave 1 SERVICE TIJDEN...3 2 BEREIKBAARHEID...4 3 DIENSTVERLENING...5 4 INCIDENTENBEHEER...6 4.1 PROCEDURE

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Natriumvalproaat Apotex 300 mg/5 ml RVG Version: Module Patient Information Leaflet Replaces:

Natriumvalproaat Apotex 300 mg/5 ml RVG Version: Module Patient Information Leaflet Replaces: .1 Patient Infrmatin Leaflet Replaces: 2018-04 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT, drank Natriumvalpraat Dit geneesmiddel is nderwrpen aan aanvullende mnitring. Daardr kan snel nieuwe veiligheidsinfrmatie

Nadere informatie

Privacyverklaring Luscii

Privacyverklaring Luscii Privacyverklaring Luscii 1. Luscii Luscii healthtech B.V. is een Nederlands bedrijf. Onze bedrijfsactiviteiten vinden plaats in de Eurpese Ecnmische Ruimte (EER) en tenzij anders aangegeven bewaren wij

Nadere informatie

Procedure Informatiebeveiligingsincidenten en datalekken

Procedure Informatiebeveiligingsincidenten en datalekken DB2018040-1 Prcedure Infrmatiebeveiligingsincidenten en datalekken Versie: 0.1 Versiedatum 01-11-2018 V-Classificatie: Intern dcument / bedrijfsvertruwelijk Inhud 1. Inleiding...3 2. Wet- en regelgeving

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

DOG CHEF PRIVACYBELEID

DOG CHEF PRIVACYBELEID DOG CHEF PRIVACYBELEID Ppjb BVBA ("we", "nze", "wij" f "Dg Chef") verbindt er zich te de privacy te beschermen van alle gebruikers van nze website, dgchef.be (hierna de "Site"). Gelieve nderstaande privacybeleid

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Betreft: Risico minimalisatie materiaal bosentan

Betreft: Risico minimalisatie materiaal bosentan Betreft: Risic minimalisatie materiaal bsentan Geachte heer/mevruw, In verleg met het Cllege ter Berdeling van Geneesmiddelen willen wij u graag infrmeren ver risic minimalisatie materialen vr bsentan,

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

Vragenlijst Aanmelding Stichting Milo

Vragenlijst Aanmelding Stichting Milo Vragenlijst Aanmelding Stichting Mil Deze lijst graag z vlledig mgelijk invullen. Weet u iets niet (meer)? Plaats dan een vraagteken. De bijlage bij deze vragenlijst bevat nder meer een checklist van alle

Nadere informatie

De moeder heeft tijdens de kraamtijd voorlichting gekregen over:

De moeder heeft tijdens de kraamtijd voorlichting gekregen over: Bijlage 1 Vrbeeld van een checklist vr brstveding in de kraamtijd De meder heeft tijdens de kraamtijd vrlichting gekregen ver: Zrgvuldig aanleggen Vedingshudingen zittend p twee manieren liggend He vaak

Nadere informatie

Vragenlijst Aanmelding Stichting Milo

Vragenlijst Aanmelding Stichting Milo Vragenlijst Aanmelding Stichting Mil Deze lijst graag z vlledig mgelijk invullen. Weet u iets niet (meer)? Plaats dan een vraagteken. De bijlage bij deze vragenlijst bevat nder meer een checklist van alle

Nadere informatie

Frans Halslaan 4, 1921EP Akersloot

Frans Halslaan 4, 1921EP Akersloot Privacy Verklaring Per 25 mei 2018 gelden er verscherpte regels vr alle rganisaties binnen de EU die persnsgegevens verwerken. Om deze reden is de privacy verklaring aangepast en vragen we u deze dr te

Nadere informatie

het rapport vastgesteld (zie bijlage). Dobra Dentistry tandarts T.a.v. de heer C.F. Leithuijser Rijnsburgstraat 70 1059 AX AMSTERDAM

het rapport vastgesteld (zie bijlage). Dobra Dentistry tandarts T.a.v. de heer C.F. Leithuijser Rijnsburgstraat 70 1059 AX AMSTERDAM > Returadres Pstbus 20584 1001 NN Amsterdam Dbra Dentistry tandarts T.a.v. de heer C.F. Leithuijser Rijnsburgstraat 70 1059 AX AMSTERDAM AANGETEKEND EN PER EMAIL VERZONDEN 4 ktber 2012 Onderwerp bevel

Nadere informatie

Diabetesverpleegkundige

Diabetesverpleegkundige Diabetesverpleegkundige 2 Inleiding Bij de Ommelander Ziekenhuis Grep zijn vier deeltijd diabetesverpleegkundigen werkzaam. Samen met andere zrgverleners in het ziekenhuis zals, internisten, kinderartsen,

Nadere informatie

2015-1*7. Nieuwegein. Datum 24 maart 2015 Portefeuillehouder: P.W.M. Snoeren

2015-1*7. Nieuwegein. Datum 24 maart 2015 Portefeuillehouder: P.W.M. Snoeren Nieuwegein p 2015-1*7 Aan De gemeenteraad Onderwerp: Brief ex art. 42 RvO van de fractie PvdA dd 23-03-15 inzake JGZprtcl asielzekerskinderen. Afdeling: Griffie Datum 24 maart 2015 Prtefeuillehuder: P.W.M.

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKEN SWAARD

GEMEENTE VA LKEN SWAARD GEMEENTE VA LKEN SWAARD de Hfnar 15 Pstbus 10100 5550 GA Aan de leden van de raad Valkenswaard Telefn (040) 208 34 44 Telefax (040) 204 58 90 e-mail Kenmerk: 10uit06511 genieente@valkenswaard.nl nderwerp:

Nadere informatie

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring De Eurpese gezndheidsautriteiten hebben bepaalde vrwaarden verbnden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Benepali. Het verplicht plan vr risicbeperking in België, waarvan deze infrmatie deel

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzondere Omstandigheden Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Overige Bijzndere Omstandigheden Prfileringsfnds

Nadere informatie

Pemfigoïd patiënteninformatie over auto-immuunblaarziekten

Pemfigoïd patiënteninformatie over auto-immuunblaarziekten Pemfigïd patiënteninfrmatie ver aut-immuunblaarziekten Bulleus pemfigïd Lineaire IgA dermatse Slijmvliespemfigïd Epidermlysis bullsa acquisita Een aut-immuunziekte Het immuunsysteem van het lichaam beschermt,

Nadere informatie

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE Eenmanszaak Beautysaln Anke is verantwrdelijk vr de verwerking van persnsgegevens zals weergegeven in deze privacyverklaring. Anke de Vries is de cördinatr gegevensbescherming

Nadere informatie

Vooraf Om een elektronische aanvraag te kunnen doen is het belangrijk om de volgende gegevens van de persoon bij de hand te hebben:

Vooraf Om een elektronische aanvraag te kunnen doen is het belangrijk om de volgende gegevens van de persoon bij de hand te hebben: Overzicht van vragen myhandicap.belgium.be Parkeerkaart Opgelet: deze vragenlijst is bedeld als hulpmiddel vr sciaal werkers. Het papieren frmulier geldt niet als aanvraag. Een aanvraag kan enkel elektrnisch

Nadere informatie

In onze praktijken wordt u als eerste te woord gestaan door één van onze assistentes.

In onze praktijken wordt u als eerste te woord gestaan door één van onze assistentes. Geachte mijnheer/mevruw, Wij heten u van harte welkm als patiënt van de SHG! In nze praktijken wrdt u als eerste te wrd gestaan dr één van nze assistentes. Om de vergang van uw huidige huisarts naar uw

Nadere informatie

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement

Definitieve versie d.d. 24 mei Privacy statement Definitieve versie d.d. 24 mei 2018 Privacy statement Prcedure: MT/DB besluit d.d. 24 mei 2018 He gaat Rentree met gegevens m Binnen Rentree wrdt gewerkt met diverse gegevens van huurders, medewerkers

Nadere informatie

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) VERKLARING Inzake gegevensverwerking klanten Vlgens de Algemene Verrdening Gegevensbescherming (AVG) Deze verklaring inzake gegevensverwerking is van Schnmaakbedrijf L.J. de Vries B.V., gevestigd te Aalsmeer

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2012

Klanttevredenheidsonderzoek 2012 Klanttevredenheidsnderzek 2012 Cbra Medical B.V. is specialist in patiëntvriendelijke plssingen. Daarnaast staan kennis(verdracht) & persnlijke benadering (richting klanten en steakhlders) centraal bij

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergoeding individueel gedupeerden

Aanvraagformulier vergoeding individueel gedupeerden Aanvraagfrmulier vergeding individueel gedupeerden Aanvraag vergeding in natura Met dit aanvraagfrmulier verzekt u de Stichting Bevrdering Kwaliteit Leefmgeving Schiphlregi (afgekrt: Stichting Leefmgeving

Nadere informatie

Wij bieden onze dienstverlening aan onder de labels Omgaan met Ontslag, Omgaan met Overname en Omgaan met Ontwikkeling.

Wij bieden onze dienstverlening aan onder de labels Omgaan met Ontslag, Omgaan met Overname en Omgaan met Ontwikkeling. Privacy Statement 2 juni 2018 WIE ZIJN WE? Omgaan met Ontslag BV begeleidt werkgevers en werknemers in situaties van rerganisatie en ntslag. Dat den wij dr de dienstverlening p de nderdelen van Arbeidsrecht,

Nadere informatie