1 e Bijstelling Begroting 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 e Bijstelling Begroting 2013"

Transcriptie

1 1 e Bijstelling Begroting 2013 RSD Pentasz Mergelland Samenwerkingsverband sociale zekerheid van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals

2 Inhoudsopgave 1 e Begrotingsbijstelling 2013 e.v. RSD Pentasz Mergelland 1. Algemeen Inleiding Ramingsgrondslagen begroting Leeswijzer Iedereen doet mee, iedereen telt mee Productenbegroting e Begrotingsbijstelling 2012 Gulpen-Wittem e Begrotingsbijstelling 2012 Eijsden-Margraten e Begrotingsbijstelling 2012 Meerssen e Begrotingsbijstelling 2012 Vaals e Begrotingsbijstelling 2012 bedrijfsvoeringskosten Bijlagen Verzamelstaat deelnemende gemeenten Vaststellingsbesluit Versie:

3 1. Algemeen 1.1. Inleiding De begroting 2013 is in het voorjaar 2012 opgesteld en door het algemeen bestuur vastgesteld op 19 juni Sindsdien is er veel veranderd. De Wet werken naar vermogen (Wwnv) is niet doorgegaan door de val van het kabinet. Vervolgens is op basis van het nieuwe regeerakkoord de Participatiewet aangekondigd. Deze als het alternatief voor de Wwnv. Bovendien blijkt dat verdergaande bezuinigingen worden doorgevoerd binnen het sociale domein terwijl de gemeentelijke verantwoordelijkheid groter is geworden. Om een en ander op een goede manier in te bedden in de gemeentelijke organisatie, wordt een behoorlijke maar interessante uitdaging voor 2013 en de jaren daarna. Voor 2013 is het credo van Pentasz: werk-werk-werk! Hiermee wordt niet gezegd dat dit per definitie in de vorm van reguliere banen wordt ingevuld. Bij voorkeur wél, maar als deze er niet in voldoende mate zijn of de cliënt is (nog) niet tot reguliere arbeid in staat, dan wordt werken met behoud van uitkering hét middel tot arbeidsre-integratie. We zullen dan ook minder in banen moeten denken maar in werk, al dan niet tijdelijk of beperkt van aard. Voor 2013 staan in dat verband diverse projecten op stapel zoals een alternatieve aanpak van de allochtone doelgroep, combinatieactiviteiten binnen de WMO, buurtbeheer, samenwerking in werken met behoud van uitkering met onze Sw-partners, het werkgeversservicepunt Start2Work, uitbreiding vrijwilligerscentrale, participatie van cliënten door inzet bij sportverenigingen, vrouwen aan het werk, intensivering projecten t.b.v. de doelgroep 50-plus, uitbreiding sociale recherche, invoering van de Handhavingswet,, et cetera. Verder wil Pentasz 2013 gebruiken om ook de laatste ontbrekende schakels in de kennis van en over de doelgroep in te vullen. Door slimmer en intensiever gebruik te maken van de automatiseringssoftware, het inzetten van het Transferium werk en bijstand als middel om inzicht in de doelgroep te krijgen en de diverse projecten, is de ambitie om ultimo december 2013 een 100% beeld te hebben van alle cliënten van Pentasz en wat daarmee wordt gedaan. In bijgevoegde begrotingsbijstelling zijn de bedragen aangepast aan de laatst bekende budgetten van het rijk en zijn bovengenoemde ambities verwerkt aan de kostenkant. Zoals het er nu naar uit ziet kan een en ander worden uitgevoerd met de bestaande budgetten. In de begrotingsbijstelling is ook een bezuiniging verwerkt van een kleine 2 ton. Enerzijds door besparingen op de kosten van bedrijfsvoering ( ,-), minder huisvestingslasten werkplein Maastricht (ca ,-), minder inhuur externe partijen (ca ,-). Hierbij is er nadrukkelijk voor gekozen om niet te bezuinigen aan het bed maar hebben wij het vooral gezocht in reductie van overhead. Versie:

4 1.2. Ramingsgrondslagen begrotingsbijstelling De begrotingsbijstelling is opgesteld op basis van de realisatiecijfers 2012 en enkele relevante ontwikkelingen en prognoses. - Participatie & activering: ramingen van 2013 zijn afgestemd op de voorlopige rijksbudgetten 2013 met als bronnen het gemeenteloket van het SZW. Het deelbudget inburgering zal verdwijnen in De baten gelden als taakstellend voor de lasten in deze begroting. - Inkomen en handhaving: ramingen van 2013 zijn afgestemd op een lichte stijging van de uitkeringseenheden vanaf 2013 met als bron het gemeenteloket van het SZW. Het Rijksbudget betreffende de wet Buig is gelijk gesteld aan het voorlopig budget van Minimabeleid: de baten en lasten betreffende bijzondere bijstand en gemeentelijke regeling zijn gebaseerd op de realisatie van Bedrijfsvoering: de kostenramingen van de bedrijfsvoering zijn gebaseerd op de realisatie Leeswijzer In navolging van de begroting 2013 is gekozen voor één samenhangend, integraal programma op het gebied van participatie & inkomen. Alle producten en diensten die Pentasz levert, zijn hieraan opgehangen. Het programma Participatie & Inkomen is opgedeeld in een drietal beleidssporen t.w.: - Participatie & Activering; - Inkomen & Handhaving en - Minimabeleid. Per gemeente worden de 3 beleidssporen nader uitgewerkt, waarbij per beleidsspoor de budgetten en verplichtingen in één overzicht worden getoond Iedereen doet mee, iedereen telt mee Iedereen doet mee Wij geloven dat het goed is voor onze cliënten om te werken naar vermogen. Wij helpen daarom onze cliënten intensief om aan het werk te gaan. Het liefst betaald en anders onbetaald. Betaald werk zorgt ervoor dat cliënten geheel of gedeeltelijk in hun onderhoud kunnen voorzien waardoor de kosten van uitkeringen, die betaald worden met gemeenschapsgeld, beperkt worden. Naast betaald werk zijn er vormen van onbetaald werk zoals werken met behoud van uitkering en vrijwilligerswerk. Doordat cliënten aan het werk zijn, wordt inzicht verkregen in hun ontwikkelpunten, arbeidsmoraal, competenties, interesses en eventuele sociale problemen. Dit inzicht helpt onze consulenten om gericht re-integratie- en zorginstrumenten in te zetten ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling, de zelfredzaamheid en het welzijn van onze cliënten. De kansen op het vinden en houden van betaald werk worden hiermee vergroot. Versie:

5 Als betaald werk er (nog) niet in zit dan zorgt onbetaald werken in ieder geval voor structuur in het leven, sociale contacten en een groter gevoel van eigenwaarde. Door te werken met behoud van uitkering of door vrijwilligerswerk te verrichten, doen cliënten iets terug voor hun uitkering. Dit is positief voor hen zelf maar ook voor de samenleving. Wij zijn er van overtuigd dat werken goed is voor onze cliënten en wij verwachten van hen dat zij daaraan meewerken. Hierop wordt door ons streng maar rechtvaardig gehandhaafd. Iedereen telt mee Ook mensen die door gezondheidsproblemen echt niet kunnen werken, kunnen op ons rekenen. Wij werken nauw samen met ketenpartners zoals maatschappelijk werk, WMO, gezondheidszorg, jeugdzorg, politie, etc. Samen met deze partners stemmen wij af welke zorg nodig is, zodat iedereen maximaal kan participeren in de samenleving. Versie:

6 2. Productenbegroting e Begrotingsbijstelling 2013 Gulpen-Wittem bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting PARTICIPATIE & ACTIVERING Gulpen-Wittem budgetten overige inkomsten rijksbijdrage SZW re-integratie bijdrage gemeente bijdrage gemeente uitvoeringskosten NUG rijksbijdrage WWI bijdrage inburgeraars Aanwending reserve Gulpen-Wittem totaal budget participatie & activering Gulpen-Wittem verplichtingen gesubsidieerde arbeid oud scholing en activering gesubsidieerde arbeid nieuw uitvoeringskosten NUG salarislasten re-integratie huurlasten inburgeringstrajecten Gulpen-Wittem toevoeging aan reserve Gulpen-Wittem totaal verplichtingen participatie & activering Gulpen-Wittem saldo Toelichtingen: De rijksbudgetten zijn lager dan geraamd in de begroting De reden hiervan is dat Pentasz nu beschikt over de voorlopige rijksbudgetten Bij de opstelling van de begroting 2013 waren deze cijfers niet voorhanden en is van een prognose uitgegaan. gesubsidieerde arbeid oud Binnen Gulpen-Wittem is t.o.v. voorgaande jaren niemand meer met een dienstbetrekking in het kader van de inmiddels vervallen Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw). scholing en activering: Zoals reeds in de inleiding genoemd ligt de focus op deelname aan de samenleving door middel van een vorm van arbeid. Daar waar reguliere arbeid (nog) niet haalbaar is, wordt ingezet op maatschappelijke participatie en arbeidsontwikkeling. In dat kader worden trajecten met betrekking tot zorg, activering en/of bemiddeling ingezet en participatie c.q. werkgelegenheidsprojecten geïnitieerd en uitgevoerd. Het aanbod van trajecten c.q. projecten kan per gemeente verschillen, afgestemd op de lokale behoefte. Indien dit aan de orde is, worden de lokale re-integratieactiviteiten Pentasz breed uitgerold. Versie:

7 Hieronder volgt op hoofdlijnen een opsomming van de huidige en/ of toekomstige re-integratieactiviteiten voor de gemeente Gulpen-Wittem: - Transferium Werk en Bijstand (TWB); gericht op diagnose en Workfirst. Het betreft een traject werken met behoud van uitkering voor uur per week. De duur van het traject bedraagt gemiddeld 13 weken. Gedurende deze periode wordt vastgesteld wat de cliënt wel of niet aan werkzaamheden aankan, welke bijscholing of andere ondersteuning noodzakelijk is. Het doel is uitstroom naar reguliere arbeid. - Zorgtrajecten; o.a. Homecoaching. De homecoach begeleidt de cliënt/ het gezin met een ernstige persoonlijke problematiek, eventueel met de inzet van een gespecialiseerde hulpverlener. Het doel is de problematiek op te lossen of zodanig beheersbaar te maken, waardoor de cliënt doorgeplaatst kan worden naar een vorm van activering of zelfs werk. - Bemiddelingstrajecten naar werk; o.a. via Roberts en Faassen. Dit betreft trajecten gericht op plaatsing op reguliere (betaalde) banen. - Leerwerktrajecten; o.a. via Pro Labor. Dit betreft projecten die in het teken staan van maatschappelijk verantwoord ondernemen en social return. Het doel is om de deelnemer klaar te stomen voor een dienstverband bij een van de opdrachtgevers van de projectorganisatie Pro Labor. Door middel van scholing, praktijktraining en persoonlijke begeleiding. - Werkgeversservicepunt Start2Work (WSP); centrale plek waar vraag en aanbod samenkomen. De hoofddoelen zijn bemiddeling tussen vraag en aanbod, opdrachten acquireren, arbeidsmarktprojecten realiseren en allianties sluiten met het bedrijfsleven. - Participatieprojecten; hiermee worden de projecten bedoeld die gericht zijn op werken met behoud van uitkering binnen het publieke domein. Voorbeelden hiervan zijn de huidige en toekomstige projecten in het kader van Gulpen-Wittem Helpt (Vrijwilligerscentrale Heuvelland) zoals boodschappendienst, klussendienst en strijkservice. - Werkgelegenheidsprojecten; o.a. Balanz Facilitair en Veolia, waarbij middels een dienstverband uitstroom gerealiseerd wordt. gesubsidieerde arbeid nieuw De post gesubsidieerde arbeid nieuw betreft groeibanen. Voor 2013 zijn 2 groeibanen ingekocht, dit betreft de overloop vanuit uitvoeringskosten NUG Dit betreft de trajectkosten en uitvoeringskosten van de Niet Uitkerings Gerechtigden. huurlasten De kosten van werkplein Mergelland ( ) worden ten laste van participatiebudget gebracht, deze kosten worden gemaakt om de voorziening voor werkzoekenden t.b.v. reintegratie in stand te houden. Het werkplein Maastricht is in 2012 gesloten, ten gevolge hiervan zijn de kosten voor de gemeente Gulpen-Wittem gedaald t.o.v. de begroting. Inburgeringtrajecten Lasten zijn conform rijksbijdrage. Versie:

8 budgetten bijstelling omschrijving realisatie begroting begroting INKOMEN gebundelde uitkering rijksbijdrage Gulpen-Wittem aanvullende rijksbijdrage Gulpen-Wittem bijdrage gemeente Gulpen-Wittem ontvangsten Gulpen-Wittem ontvangsten Gulpen-Wittem < 2004 Bbz rijksbijdrage Gulpen-Wittem aanvullende rijksbijdrage Gulpen-Wittem bijdrage gemeente Gulpen-Wittem ontvangsten Gulpen-Wittem totaal budget inkomen verplichtingen gebundelde uitkering Wwb (incl. WIJ vanaf 1e bijstelling 2012) Wij < Ioaw Ioaz Bbz LO startende zelfstandigen Bbz bedrijfskapitaal startende zelfstandigen Bbz Bbz bedrijfskapitaal Bbz LO advieskosten totaal verplichtingen inkomen saldo Toelichting: De positieve bijstelling van de rijksbijdrage voor de gebundelde uitkering voor 2013 (van naar ) is afgestemd op een lichte stijging van de uitkeringseenheden vanaf 2013 met als bron het gemeenteloket van het SZW. Doordat de rijksbijdrage omhoog is bijgesteld, wordt ook het eigen risico van de gemeente automatisch omhoog bijgesteld. Dit eigen risico bedraagt namelijk 10% van de toegekende rijksbijdrage. Deze verhoging van het eigen risico, verlaagt automatisch de aanvullende rijksbijdrage. Versie:

9 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting MINIMABELEID Gulpen-Wittem budgetten bijdrage bijzondere bijstand Gulpen-Wittem ontvangsten bijzondere bijstand Gulpen-Wittem bijdrage schuldsanering Gulpen-Wittem bijdrage gemeentelijke regeling Gulpen-Wittem bijdrage kinderopvang Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem totaal budgetten minimabeleid Gulpen-Wittem verplichtingen bijzondere bijstand Gulpen-Wittem schuldsanering Gulpen-Wittem gemeentelijke regeling Gulpen-Wittem SMI kinderopvang Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem totaal verplichtingen minimabeleid Gulpen-Wittem saldo Toelichtingen: Bijzondere Bijstand Tot en met 2012 is er jaarlijks een lichte daling te zien ten opzichte van de voorgaande jaren zien. Deze trend is vanaf 2008 ingezet toen er voor de minima een collectieve ziektekostenverzekering mogelijk werd. Voor 2013 is de verwachting dat de kosten voor bijzondere bijstand niet meer verder zullen dalen, omdat: - ziektekostenverzekeringen nu en in de toekomst een steeds beperktere dekking zullen hebben, er gaat dus weer meer bijzondere bijstand aangevraagd worden, - gemeenten de minimaregelingen zullen aanpassen zodat ze minder gaan kosten, dat gaat ten kosten van het bestedingspatroon van minima, - de potentiële doelgroep waarschijnlijk vanwege economische ontwikkelingen zal groeien de komende jaren, - er in 2014 aanscherpingen zullen komen in de uitvoering van de bijzondere bijstand voor inwoners van Pentasz Mergelland gemeenten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul. Versie:

10 Schuldsanering De realisatie 2012 is exclusief de kosten voor klanten met WWB (en dus betaald uit het P- budget) en exclusief de kosten voor de spreekuren op lokatie (SOL) en de uitvoeringsoverleggen (UO). Bij de berekening van de begrote bedragen gaan we er van uit dat we in 2013 geen schuldhulpverlening financieren vanuit P-budget. Pentasz handhaaft SOL en UO in de komende jaren en financiert deze vanuit het reguliere budget. SOL en UO worden als wezenlijk gezien bij een kwalitatief goede hulpverlening (betere bereikbaarheid, goed overleg ketenpartners). Uitgangspunt bij de vaststelling van de budgetten is dat de vraag naar schuldhulpverlening zal blijven stijgen. In de afgelopen jaren hield Pentasz in de begrotingen rekening met een jaarlijkse toename van 10%. Gemeentelijke regelingen De uitgaven zijn in 2012 sterk gestegen vanwege stijging aantal aanvragen, maar vooral door uitkering van de maximale bedragen. Er heeft directe benadering plaatsgevonden van de potentiële doelgroep door het toezenden van een aanvraagformulier in kader van snelloket. De bijgestelde begroting 2013 is lager dan de realisatie in In 2012 is in de aanvragen voor schoolkosten sprake geweest van een inhaaleffect, de aanvragen gingen over schooljaar en schooljaar Kinderopvang De sociaal medische indicatie (SMI) blijft de taak van Pentasz, de kinderopvang gaat voor groot gedeelte via de belastingen, hiervan is het percentage onbekend. Waarschijnlijk blijven de gemeenten ongeveer 5% van de kosten voor kinderopvang vergoeden. In maart 2013 de Pentasz gemeenten over het percentage. De SMI is de belangrijkste post in de kosten voor kinderopvang. In de bijstelling begroting 2013 verandert niet veel ten opzichte van de begroting. Het effect van de nieuwe wetgeving is nog niet goed in te schatten. Er is geen aanleiding om een stijging of daling van het SMI te verwachten. Versie:

11 2.2 1 e Begrotingsbijstelling 2013 Eijsden-Margraten bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting PARTICIPATIE & ACTIVERING Eijsden-Margraten budgetten overige inkomsten rijksbijdrage SZW re-integratie bijdrage gemeente bijdrage gemeente uitvoeringskosten NUG rijksbijdrage WWI bijdrage inburgeraars aanwending voorziening participatie Eijsden-Margraten totaal budget participatie & activering Eijsden-Margraten verplichtingen gesubsidieerde arbeid oud scholing en activering gesubsidieerde arbeid nieuw uitvoeringskosten NUG salarislasten re-integratie huurlasten inburgeringstrajecten Eijsden-Margraten toevoeging voorziening participatie Eijsden-Margraten totaal verplichtingen participatie & activering Eijsden-Margraten saldo Toelichtingen: De rijksbudgetten zijn lager dan geraamd in de begroting De reden hiervan is dat Pentasz nu beschikt over de voorlopige rijksbudgetten Bij de opstelling van de begroting 2013 waren deze cijfers niet voorhanden en is van een prognose uitgegaan. gesubsidieerde arbeid oud Dit betreft de dienstbetrekkingen in het kader van de inmiddels vervallen Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw). Voor Eijsden-Margraten zijn er in 2013 nog 2 Wiw-ers actief. Versie:

12 scholing en activering: Zoals reeds in de inleiding genoemd ligt de focus op deelname aan de samenleving door middel van een vorm van arbeid. Daar waar reguliere arbeid (nog) niet haalbaar is, wordt ingezet op maatschappelijke participatie en arbeidsontwikkeling. In dat kader worden trajecten met betrekking tot zorg, activering en/of bemiddeling ingezet en participatie c.q. werkgelegenheidsprojecten geïnitieerd en uitgevoerd. Het aanbod van trajecten c.q. projecten kan per gemeente verschillen, afgestemd op de lokale behoefte. Indien dit aan de orde is, worden de lokale re-integratieactiviteiten Pentasz breed uitgerold. Hieronder volgt op hoofdlijnen een opsomming van de huidige en/ of toekomstige re-integratieactiviteiten voor de gemeente Eijsden- Margraten: - Transferium Werk en Bijstand (TWB); gericht op diagnose en Workfirst. Het betreft een traject werken met behoud van uitkering voor uur per week. De duur van het traject bedraagt gemiddeld 13 weken. Gedurende deze periode wordt vastgesteld wat de cliënt wel of niet aan werkzaamheden aankan, welke bijscholing of andere ondersteuning noodzakelijk is. Het doel is uitstroom naar reguliere arbeid. - Zorgtrajecten; o.a. Homecoaching. De homecoach begeleidt de cliënt/ het gezin met een ernstige persoonlijke problematiek, eventueel met de inzet van een gespecialiseerde hulpverlener. Het doel is de problematiek op te lossen of zodanig beheersbaar te maken, waardoor de cliënt doorgeplaatst kan worden naar een vorm van activering of zelfs werk. - Bemiddelingstrajecten naar werk; o.a. via Roberts en Faassen. Dit betreft trajecten gericht op plaatsing op reguliere (betaalde) banen. - Leerwerktrajecten; o.a. via Pro Labor. Dit betreft projecten die in het teken staan van maatschappelijk verantwoord ondernemen en social return. Het doel is om de deelnemer klaar te stomen voor een dienstverband bij een van de opdrachtgevers van de projectorganisatie Pro Labor. Door middel van scholing, praktijktraining en persoonlijke begeleiding. - Werkgeversservicepunt Start2Work (WSP); centrale plek waar vraag en aanbod samenkomen. De hoofddoelen zijn bemiddeling tussen vraag en aanbod, opdrachten acquireren, arbeidsmarktprojecten realiseren en allianties sluiten met het bedrijfsleven. - Participatieprojecten; hiermee worden de projecten bedoeld die gericht zijn op werken met behoud van uitkering binnen het publieke domein. Bijvoorbeeld het opzetten van een buurtteam en strijkservice. - Werkgelegenheidsprojecten; o.a. project MTB. Dit betreft werken met behoud van uitkering gericht op arbeidsontwikkeling met als uiteindelijk doel het verwerven van een dienstverband. gesubsidieerde arbeid nieuw De post gesubsidieerde arbeid nieuw betreft groeibanen. Voor 2013 zijn 4 groeibanen ingekocht. uitvoeringskosten NUG Dit betreft de trajectkosten en uitvoeringskosten van de Niet Uitkerings Gerechtigden. huurlasten De kosten van werkplein Mergelland ( ) worden ten laste van participatiebudget gebracht, deze kosten worden gemaakt om de voorziening voor werkzoekenden t.b.v. reintegratie in stand te houden. Het werkplein Maastricht is in 2012 gesloten, ten gevolge hiervan zijn de kosten voor de gemeente Eijsden-Margraten gedaald t.o.v. de begroting. Inburgeringtrajecten Lasten zijn conform rijksbijdrage. Versie:

13 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting INKOMEN Eijsden-Margraten budgetten gebundelde uitkering rijksbijdrage Eijsden-Margraten aanvullende rijksbijdrage Eijsden-Margraten bijdrage gemeente Eijsden-Margraten ontvangsten Eijsden-Margraten ontvangsten Eijsden-Margraten < 2004 Bbz rijksbijdrage Eijsden-Margraten aanvullende rijksbijdrage Eijsden-Margraten bijdrage gemeente Eijsden-Margraten ontvangsten Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten totaal budget inkomen Eijsden-Margraten verplichtingen gebundelde uitkering Wwb (incl. WIJ vanaf 1e bijstelling 2012) Wij < 27 Ioaw Ioaz Bbz LO startende zelfstandigen Bbz bedrijfskapitaal startende zelfstandigen Bbz Bbz bedrijfskapitaal Bbz LO advieskosten Eijsden-Margraten totaal verplichtingen inkomen Eijsden-Margraten saldo Toelichting: De positieve bijstelling van de rijksbijdrage voor de gebundelde uitkering voor 2013 (van naar ) is afgestemd op een lichte stijging van de uitkeringseenheden vanaf 2013 met als bron het gemeenteloket van het SZW. Doordat de rijksbijdrage omhoog is bijgesteld, wordt ook het eigen risico van de gemeente automatisch omhoog bijgesteld. Dit eigen risico bedraagt namelijk 10% van de toegekende rijksbijdrage. Door deze verhoging van het eigen risico, vervalt de aanvullende rijksbijdrage. Versie:

14 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting MINIMABELEID Eijsden-Margraten budgetten bijdrage bijzondere bijstand Eijsden-Margraten ontvangsten bijzondere bijstand Eijsden-Margraten bijdrage schuldsanering Eijsden-Margraten bijdrage gemeentelijke regeling Eijsden-Margraten bijdrage kinderopvang Eijsden-Margraten ontvangsten Eijsden-Margraten 84 Eijsden-Margraten totaal budgetten minimabeleid Eijsden-Margraten verplichtingen bijzondere bijstand Eijsden-Margraten schuldsanering Eijsden-Margraten gemeentelijke regeling Eijsden-Margraten SMI kinderopvang Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten totaal verplichtingen minimabeleid Eijsden-Margraten saldo Toelichtingen: Bijzondere Bijstand Tot en met 2012 is er jaarlijks een lichte daling te zien ten opzichte van de voorgaande jaren zien. Deze trend is vanaf 2008 ingezet toen er voor de minima een collectieve ziektekostenverzekering mogelijk werd. Voor 2013 is de verwachting dat de kosten voor bijzondere bijstand niet meer verder zullen dalen, omdat: - ziektekostenverzekeringen nu en in de toekomst een steeds beperktere dekking zullen hebben, er gaat dus weer meer bijzondere bijstand aangevraagd worden, - gemeenten de minimaregelingen zullen aanpassen zodat ze minder gaan kosten, dat gaat ten kosten van het bestedingspatroon van minima, - de potentiële doelgroep waarschijnlijk vanwege economische ontwikkelingen zal groeien de komende jaren, - er in 2014 aanscherpingen zullen komen in de uitvoering van de bijzondere bijstand voor inwoners van Pentasz Mergelland gemeenten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul. Schuldsanering De realisatie 2012 is exclusief de kosten voor klanten met WWB (en dus betaald uit het P- budget) en exclusief de kosten voor de spreekuren op lokatie (SOL) en de uitvoeringsoverleggen (UO). Bij de berekening van de begrote bedragen gaan we er van uit dat we in Versie:

15 2013 geen schuldhulpverlening financieren vanuit P-budget. Pentasz handhaaft SOL en UO in de komende jaren en financiert deze vanuit het reguliere budget. SOL en UO worden als wezenlijk gezien bij een kwalitatief goede hulpverlening (betere bereikbaarheid, goed overleg ketenpartners). Uitgangspunt bij de vaststelling van de budgetten is dat de vraag naar schuldhulpverlening zal blijven stijgen. In de afgelopen jaren hield Pentasz in de begrotingen rekening met een jaarlijkse toename van 10%. Eijsden-Margraten en Meerssen waren in 2012 te laag ingeschat, de verhoging van 2013 betreft een correctie. Gemeentelijke regelingen De uitgaven zijn in 2012 sterk gestegen vanwege stijging aantal aanvragen, maar vooral door uitkering van de maximale bedragen. Er heeft directe benadering plaatsgevonden van de potentiële doelgroep door het toezenden van een aanvraagformulier in kader van snelloket. De bijgestelde begroting 2013 is lager dan de realisatie in In 2012 is in de aanvragen voor schoolkosten sprake geweest van een inhaaleffect, de aanvragen gingen over schooljaar en schooljaar Kinderopvang De sociaal medische indicatie (SMI) blijft de taak van Pentasz, de kinderopvang gaat voor groot gedeelte via de belastingen, hiervan is het percentage onbekend. Waarschijnlijk blijven de gemeenten ongeveer 5% van de kosten voor kinderopvang vergoeden. In maart 2013 de Pentasz gemeenten over het percentage. De SMI is de belangrijkste post in de kosten voor kinderopvang. In de bijstelling begroting 2013 verandert niet veel ten opzichte van de begroting. Het effect van de nieuwe wetgeving is nog niet goed in te schatten. Er is geen aanleiding om een stijging of daling van het SMI te verwachten. Versie:

16 2.3 1e Begrotingsbijstelling 2013 Meerssen bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting PARTICIPATIE & ACTIVERING Meerssen budgetten overige inkomsten rijksbijdrage SZW re-integratie bijdrage gemeente bijdrage gemeente uitvoeringskosten NUG rijksbijdrage WWI bijdrage inburgeraars aanwending voorziening participatie Meerssen totaal budget participatie & activering Meerssen verplichtingen gesubsidieerde arbeid oud scholing en activering gesubsidieerde arbeid nieuw uitvoeringskosten NUG salarislasten re-integratie huurlasten inburgeringstrajecten Meerssen toevoeging voorziening participatie Meerssen totaal verplichtingen participatie & activering Meerssen saldo Toelichtingen: De rijksbudgetten zijn lager dan geraamd in de begroting De reden hiervan is dat Pentasz nu beschikt over de voorlopige rijksbudgetten Bij de opstelling van de begroting 2013 waren deze cijfers niet voorhanden en is van een prognose uitgegaan. gesubsidieerde arbeid oud Dit betreft de dienstbetrekkingen in het kader van de inmiddels vervallen Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw). Voor Meerssen is er in 2013 nog 1 Wiw-er actief. Versie:

17 scholing en activering: Zoals reeds in de inleiding genoemd ligt de focus op deelname aan de samenleving door middel van een vorm van arbeid. Daar waar reguliere arbeid (nog) niet haalbaar is, wordt ingezet op maatschappelijke participatie en arbeidsontwikkeling. In dat kader worden trajecten met betrekking tot zorg, activering en/of bemiddeling ingezet en participatie c.q. werkgelegenheidsprojecten geïnitieerd en uitgevoerd. Het aanbod van trajecten c.q. projecten kan per gemeente verschillen, afgestemd op de lokale behoefte. Indien dit aan de orde is, worden de lokale re-integratieactiviteiten Pentasz breed uitgerold. Hieronder volgt op hoofdlijnen een opsomming van de huidige en/ of toekomstige re-integratieactiviteiten voor de gemeente Meerssen: - Transferium Werk en Bijstand (TWB); gericht op diagnose en Workfirst. Het betreft een traject werken met behoud van uitkering voor uur per week. De duur van het traject bedraagt gemiddeld 13 weken. Gedurende deze periode wordt vastgesteld wat de cliënt wel of niet aan werkzaamheden aankan, welke bijscholing of andere ondersteuning noodzakelijk is. Het doel is uitstroom naar reguliere arbeid. - Zorgtrajecten; o.a. Homecoaching. De homecoach begeleidt de cliënt/ het gezin met een ernstige persoonlijke problematiek, eventueel met de inzet van een gespecialiseerde hulpverlener. Het doel is de problematiek op te lossen of zodanig beheersbaar te maken, waardoor de cliënt doorgeplaatst kan worden naar een vorm van activering of zelfs werk. - Bemiddelingstrajecten naar werk; o.a. via Roberts en Faassen. Dit betreft trajecten gericht op plaatsing op reguliere (betaalde) banen, - Leerwerktrajecten; o.a. via Pro Labor. Dit betreft projecten die in het teken staan van maatschappelijk verantwoord ondernemen en social return. Het doel is om de deelnemer klaar te stomen voor een dienstverband bij een van de opdrachtgevers van de projectorganisatie Pro Labor. Door middel van scholing, praktijktraining en persoonlijke begeleiding. - Werkgeversservicepunt Start2Work (WSP); centrale plek waar vraag en aanbod samenkomen. De hoofddoelen zijn bemiddeling tussen vraag en aanbod, opdrachten acquireren, arbeidsmarktprojecten realiseren en allianties sluiten met het bedrijfsleven. - Participatieprojecten; hiermee worden de projecten bedoeld die gericht zijn op werken met behoud van uitkering binnen het publieke domein. Als voorbeelden worden genoemd de vrijwilligersactiviteiten in de sectoren zorg, educatie en sport. Onder ander bij Moerveld (educatief project), Vivre (locatie Beukeloord), Radar en bij diverse sportverenigingen. - Buurtteam Meerssen; werken in het groen met behoud van uitkering. - Cultureel project; in 2012 hebben 6 cliënten uit de bijstand een bijdrage geleverd aan dit evenement. De intentie is om ook dit jaar cliënten uit de doelgroep hierin te laten participeren. - Werkgelegenheidsprojecten; o.a. project MTB. Dit betreft werken met behoud van uitkering gericht op arbeidsontwikkeling met als uiteindelijk doel het verwerven van een dienstverband. - Allochtonenproject; het doel is om de doelgroep in beeld te brengen, de taalbeheersing te vergroten en te werken aan leer- en arbeidsontwikkeling. - Werkcafé Meerssen; maandelijkse groepsgewijze bijeenkomsten voor cliënten gericht op sociale interventie, persoonlijke begeleiding, sollicitatiebegeleiding en het zoeken van vacatures. gesubsidieerde arbeid nieuw De post gesubsidieerde arbeid nieuw betreft groeibanen. Voor 2013 zijn 4 groeibanen ingekocht. Versie:

18 uitvoeringskosten NUG Dit betreft de trajectkosten en uitvoeringskosten van de Niet UitkeringsGerechtigden. huurlasten De kosten van werkplein Mergelland ( ) worden ten laste van participatiebudget gebracht, deze kosten worden gemaakt om de voorziening voor werkzoekenden t.b.v. reintegratie in stand te houden. Het werkplein Maastricht is in 2012 gesloten, ten gevolge hiervan maakt de gemeente Meerssen gebruik van het werkplein Mergelland, waardoor de kosten gestegen zijn t.o.v. de begroting. Inburgeringtrajecten Lasten zijn conform rijksbijdrage. Versie:

19 budgetten bijstelling omschrijving realisatie begroting begroting INKOMEN gebundelde uitkering rijksbijdrage Meerssen bijdrage gemeente Meerssen ontvangsten Meerssen ontvangsten Meerssen < 2004 Bbz rijksbijdrage Meerssen aanvullende rijksbijdrage Meerssen bijdrage gemeente Meerssen ontvangsten Meerssen totaal budget inkomen verplichtingen gebundelde uitkering Wwb (incl. WIJ vanaf 1e bijstelling 2012) Wij < 27 Ioaw Ioaz Bbz LO startende zelfstandigen Bbz bedrijfskapitaal startende zelfstandigen Bbz Bbz bedrijfskapitaal Bbz LO advieskosten totaal verplichtingen inkomen saldo Toelichting: De positieve bijstelling van de rijksbijdrage voor de gebundelde uitkering voor 2013 (van naar ) is afgestemd op een lichte stijging van de uitkeringseenheden vanaf 2013 met als bron het gemeenteloket van het SZW. Doordat de rijksbijdrage omhoog is bijgesteld, wordt ook het eigen risico van de gemeente automatisch omhoog bijgesteld. Dit eigen risico bedraagt namelijk 10% van de toegekende rijksbijdrage. Versie:

20 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting MINIMABELEID Meerssen budgetten bijdrage bijzondere bijstand Meerssen ontvangsten bijzondere bijstand Meerssen bijdrage schuldsanering Meerssen bijdrage gemeentelijke regeling Meerssen bijdrage kinderopvang Meerssen ontvangsten Meerssen 401 Meerssen totaal budgetten minimabeleid Meerssen verplichtingen bijzondere bijstand Meerssen schuldsanering Meerssen gemeentelijke regeling Meerssen SMI kinderopvang Meerssen SMI kinderopvang Meerssen totaal verplichtingen minimabeleid Meerssen saldo Toelichtingen: Bijzondere Bijstand Tot en met 2012 is er jaarlijks een lichte daling te zien ten opzichte van de voorgaande jaren zien. Deze trend is vanaf 2008 ingezet toen er voor de minima een collectieve ziektekostenverzekering mogelijk werd. Voor 2013 is de verwachting dat de kosten voor bijzondere bijstand niet meer verder zullen dalen, omdat: - ziektekostenverzekeringen nu en in de toekomst een steeds beperktere dekking zullen hebben, er gaat dus weer meer bijzondere bijstand aangevraagd worden, - gemeenten de minimaregelingen zullen aanpassen zodat ze minder gaan kosten, dat gaat ten kosten van het bestedingspatroon van minima, - de potentiële doelgroep waarschijnlijk vanwege economische ontwikkelingen zal groeien de komende jaren, - er in 2014 aanscherpingen zullen komen in de uitvoering van de bijzondere bijstand voor inwoners van Pentasz Mergelland gemeenten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul. Versie:

21 Schuldsanering De realisatie 2012 is exclusief de kosten voor klanten met WWB (en dus betaald uit het P- budget) en exclusief de kosten voor de spreekuren op lokatie (SOL) en de uitvoeringsoverleggen (UO). Bij de berekening van de begrote bedragen gaan we er van uit dat we in 2013 geen schuldhulpverlening financieren vanuit P-budget. Pentasz handhaaft SOL en UO in de komende jaren en financiert deze vanuit het reguliere budget. SOL en UO worden als wezenlijk gezien bij een kwalitatief goede hulpverlening (betere bereikbaarheid, goed overleg ketenpartners). Uitgangspunt bij de vaststelling van de budgetten is dat de vraag naar schuldhulpverlening zal blijven stijgen. In de afgelopen jaren hield Pentasz in de begrotingen rekening met een jaarlijkse toename van 10%. Eijsden-Margraten en Meerssen waren in 2012 te laag ingeschat, de verhoging van 2013 betreft een correctie. Gemeentelijke regelingen De uitgaven zijn in 2012 sterk gestegen vanwege stijging aantal aanvragen, maar vooral door uitkering van de maximale bedragen. Er heeft directe benadering plaatsgevonden van de potentiële doelgroep door het toezenden van een aanvraagformulier in kader van snelloket. De bijgestelde begroting 2013 is lager dan de realisatie in In 2012 is in de aanvragen voor schoolkosten sprake geweest van een inhaaleffect, de aanvragen gingen over schooljaar en schooljaar Kinderopvang De sociaal medische indicatie (SMI) blijft de taak van Pentasz, de kinderopvang gaat voor groot gedeelte via de belastingen, hiervan is het percentage onbekend. Waarschijnlijk blijven de gemeenten ongeveer 5% van de kosten voor kinderopvang vergoeden. In maart 2013 de Pentasz gemeenten over het percentage. De SMI is de belangrijkste post in de kosten voor kinderopvang. In de bijstelling begroting 2013 verandert niet veel ten opzichte van de begroting. Het effect van de nieuwe wetgeving is nog niet goed in te schatten. Er is geen aanleiding om een stijging of daling van het SMI te verwachten. Versie:

22 2.4 1e Begrotingsbijstelling 2013 Vaals bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting PARTICIPATIE & ACTIVERING Vaals budgetten overige inkomsten rijksbijdrage SZW re-integratie bijdrage gemeente bijdrage gemeente uitvoeringskosten NUG rijksbijdrage WWI bijdrage inburgeraars aanwending voorziening participatie Vaals totaal budget participatie & activering Vaals verplichtingen gesubsidieerde arbeid oud scholing en activering gesubsidieerde arbeid nieuw uitvoeringskosten NUG salarislasten re-integratie huurlasten inburgeringstrajecten Vaals toevoeging aan reserve Vaals totaal verplichtingen participatie & activering Vaals saldo Toelichtingen: De rijksbudgetten zijn lager dan geraamd in de begroting De reden hiervan is dat Pentasz nu beschikt over de voorlopige rijksbudgetten Bij de opstelling van de begroting 2013 waren deze cijfers niet voorhanden en is van een prognose uitgegaan. gesubsidieerde arbeid oud Binnen Vaals is t.o.v. voorgaande jaren niemand meer met een dienstbetrekking in het kader van de inmiddels vervallen Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw). Versie:

23 scholing en activering: Zoals reeds in de inleiding genoemd ligt de focus op deelname aan de samenleving door middel van een vorm van arbeid. Daar waar reguliere arbeid (nog) niet haalbaar is, wordt ingezet op maatschappelijke participatie en arbeidsontwikkeling. In dat kader worden trajecten met betrekking tot zorg, activering en/of bemiddeling ingezet en participatie c.q. werkgelegenheidsprojecten geïnitieerd en uitgevoerd. Het aanbod van trajecten c.q. projecten kan per gemeente verschillen, afgestemd op de lokale behoefte. Indien dit aan de orde is, worden de lokale re-integratieactiviteiten Pentasz breed uitgerold. Hieronder volgt op hoofdlijnen een opsomming van de huidige en/ of toekomstige re-integratieactiviteiten voor de gemeente Vaals: - Transferium Werk en Bijstand (TWB); gericht op diagnose en Workfirst. Het betreft een traject werken met behoud van uitkering voor uur per week. De duur van het traject bedraagt gemiddeld 13 weken. Gedurende deze periode wordt vastgesteld wat de cliënt wel of niet aan werkzaamheden aankan, welke bijscholing of andere ondersteuning noodzakelijk is. Het doel is uitstroom naar reguliere arbeid. - Zorgtrajecten; o.a. Homecoaching. De homecoach begeleidt de cliënt/ het gezin met een ernstige persoonlijke problematiek, eventueel met de inzet van een gespecialiseerde hulpverlener. Het doel is de problematiek op te lossen of zodanig beheersbaar te maken, waardoor de cliënt doorgeplaatst kan worden naar een vorm van activering of zelfs werk. - Bemiddelingstrajecten naar werk; o.a. via Roberts en Faassen. Dit betreft trajecten gericht op plaatsing op reguliere (betaalde) banen. - Leerwerktrajecten; o.a. via Pro Labor. Dit betreft projecten die in het teken staan van maatschappelijk verantwoord ondernemen en social return. Het doel is om de deelnemer klaar te stomen voor een dienstverband bij een van de opdrachtgevers van de projectorganisatie Pro Labor. Door middel van scholing, praktijktraining en persoonlijke begeleiding. - Werkgeversservicepunt Start2Work (WSP); centrale plek waar vraag en aanbod samenkomen. De hoofddoelen zijn bemiddeling tussen vraag en aanbod, opdrachten acquireren, arbeidsmarktprojecten realiseren en allianties sluiten met het bedrijfsleven. - Participatieprojecten; hiermee worden de projecten bedoeld die gericht zijn op werken met behoud van uitkering binnen het publieke domein. Voorbeelden hiervan zijn de huidige en toekomstige projecten in het kader van Vaals Helpt (Vrijwilligerscentrale Heuvelland) zoals boodschappendienst, klussendienst en het opzetten van een strijkservice. - Project Staatsbosbeheer; werken in het bos met behoud van uitkering. - Werkgelegenheidsprojecten; o.a. Balanz Facilitair, waarbij door middel van een dienstverband uitstroom gerealiseerd wordt. - Werkcafé Vaals; maandelijkse groepsgewijze bijeenkomsten voor cliënten gericht op sociale interventie, persoonlijke begeleiding, sollicitatiebegeleiding en het zoeken van vacatures. gesubsidieerde arbeid nieuw De post gesubsidieerde arbeid nieuw betreft groeibanen. Voor 2013 is 1 groeibaan ingekocht, dit betreft de overloop vanuit uitvoeringskosten NUG Dit betreft de trajectkosten en uitvoeringskosten van de Niet Uitkerings Gerechtigden. huurlasten De kosten van werkplein Mergelland ( ) worden ten laste van participatiebudget gebracht, deze kosten worden gemaakt om de voorziening voor werkzoekenden t.b.v. re- Versie:

24 integratie in stand te houden. Het werkplein Maastricht is in 2012 gesloten, ten gevolge hiervan zijn de kosten voor de gemeente Vaals gedaald t.o.v. de begroting. Inburgeringtrajecten Lasten zijn conform rijksbijdrage. Versie:

25 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting INKOMEN Vaals budgetten gebundelde uitkering rijksbijdrage Vaals bijdrage gemeente Vaals ontvangsten Vaals ontvangsten Vaals < 2004 Bbz rijksbijdrage Vaals aanvullende rijksbijdrage Vaals bijdrage gemeente Vaals ontvangsten Vaals Vaals totaal budget inkomen Vaals verplichtingen gebundelde uitkering Wwb (incl. WIJ vanaf 1e bijstelling 2012) Wij < 27 Ioaw Ioaz Bbz LO startende zelfstandigen Bbz bedrijfskapitaal startende zelfstandigen Bbz Bbz bedrijfskapitaal Bbz LO advieskosten Vaals totaal verplichtingen inkomen Vaals saldo Toelichting: De negatieve bijstelling van de rijksbijdrage voor de gebundelde uitkering voor 2013 (van naar ) is afgestemd op een lichte afname van de uitkeringseenheden vanaf 2013 met als bron het gemeenteloket van het SZW. Versie:

26 bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting MINIMABELEID Vaals budgetten bijdrage bijzondere bijstand Vaals ontvangsten bijzondere bijstand Vaals bijdrage schuldsanering Vaals extra budget schulhulpverlening onttrekking voorziening bijdrage gemeentelijke regeling Vaals bijdrage kinderopvang Vaals ontvangsten kinderopvang 174 Vaals totaal budgetten minimabeleid Vaals verplichtingen bijzondere bijstand Vaals schuldsanering Vaals extra activiteiten schuldhulpverlening gemeentelijke regeling Vaals SMI kinderopvang Vaals Vaals totaal verplichtingen minimabeleid Vaals saldo Toelichtingen: Bijzondere Bijstand Tot en met 2012 is er jaarlijks een lichte daling te zien ten opzichte van de voorgaande jaren zien. Deze trend is vanaf 2008 ingezet toen er voor de minima een collectieve ziektekostenverzekering mogelijk werd. Voor 2013 is de verwachting dat de kosten voor bijzondere bijstand niet meer verder zullen dalen, omdat: - ziektekostenverzekeringen nu en in de toekomst een steeds beperktere dekking zullen hebben, er gaat dus weer meer bijzondere bijstand aangevraagd worden, - gemeenten de minimaregelingen zullen aanpassen zodat ze minder gaan kosten, dat gaat ten kosten van het bestedingspatroon van minima, - de potentiële doelgroep waarschijnlijk vanwege economische ontwikkelingen zal groeien de komende jaren, Versie:

27 - er in 2014 aanscherpingen zullen komen in de uitvoering van de bijzondere bijstand voor inwoners van Pentasz Mergelland gemeenten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul. Schuldsanering De realisatie 2012 is exclusief de kosten voor klanten met WWB (en dus betaald uit het P- budget) en exclusief de kosten voor de spreekuren op lokatie (SOL) en de uitvoeringsoverleggen (UO). Bij de berekening van de begrote bedragen gaan we er van uit dat we in 2013 geen schuldhulpverlening financieren vanuit P-budget. Pentasz handhaaft SOL en UO in de komende jaren en financiert deze vanuit het reguliere budget. SOL en UO worden als wezenlijk gezien bij een kwalitatief goede hulpverlening (betere bereikbaarheid, goed overleg ketenpartners). Uitgangspunt bij de vaststelling van de budgetten is dat de vraag naar schuldhulpverlening zal blijven stijgen. In de afgelopen jaren hield Pentasz in de begrotingen rekening met een jaarlijkse toename van 10%. Gemeentelijke regelingen De uitgaven zijn in 2012 sterk gestegen vanwege stijging aantal aanvragen, maar vooral door uitkering van de maximale bedragen. Er heeft directe benadering plaatsgevonden van de potentiële doelgroep door het toezenden van een aanvraagformulier in kader van snelloket. De bijgestelde begroting 2013 is lager dan de realisatie in In 2012 is in de aanvragen voor schoolkosten sprake geweest van een inhaaleffect, de aanvragen gingen over schooljaar en schooljaar Kinderopvang De sociaal medische indicatie (SMI) blijft de taak van Pentasz, de kinderopvang gaat voor groot gedeelte via de belastingen, hiervan is het percentage onbekend. Waarschijnlijk blijven de gemeenten ongeveer 5% van de kosten voor kinderopvang vergoeden. In maart 2013 de Pentasz gemeenten over het percentage. De SMI is de belangrijkste post in de kosten voor kinderopvang. In de bijstelling begroting 2013 verandert niet veel ten opzichte van de begroting. Het effect van de nieuwe wetgeving is nog niet goed in te schatten. Er is geen aanleiding om een stijging of daling van het SMI te verwachten. Versie:

28 2.5 1 e Begrotingsbijstelling 2013 Bedrijfsvoeringkosten bijstelling categorie omschrijving realisatie begroting begroting Bedrijfsvoeringskosten budgetten salarissen en sociale lasten bijdrage personeelskosten Gulpen-Wittem bijdrage personeelskosten Eijsden-Margraten bijdrage personeelskosten Meerssen bijdrage personeelskosten Vaals overige inkomsten materiële kosten bijdrage materiële kosten Gulpen-Wittem bijdrage materiële kosten Eijsden-Margraten bijdrage materiële kosten Meerssen bijdrage materiële kosten Vaals kostenplaats kapitaallasten totaal budget participatie & activering verplichtingen salarissen en sociale lasten salarissen en sociale lasten overboeking P-budget overige salariskosten overige personeelskosten reserve personele knelpunten automatisering en informatisering facilitaire zaken communicatie juridische ondersteuning huisvesting beleids- en beheersinstrumentatium onvoorzien stelpost prijsstijging kapitaallasten totaal verplichtingen participatie & activering saldo Versie:

29 Toelichting: Voor de berekening van de bijdrage personeelskosten is uitgegaan van uitkeringseenheden. Voor de berekening van de materiële kosten is uitgegaan van het inwoneraantal op peildatum. De salarissen en sociale lasten zijn lager dan de begroting 2013, evenals de kosten voor de inhuur. Vanwege dalende participatiebudgetten is het niet meer mogelijk om inhuurkosten ten laste van dit budget te brengen. Door efficiëntere werkwijzen probeert Pentasz de inhuurkosten te beperken. In lijn met voorgaande jaren zijn in 2012 de salarislasten op het gebied van re-integratie ten laste van het participatie geboekt, dit leidt tot een overschrijding van het participatiebudget en tot een onderschrijding op het budget van bedrijfsvoering. Het ligt in de lijn van verwachting dat In 2013 ook een overboeking plaatsvindt van het budget bedrijfsvoering naar het budget participatie. Zolang de hoogte van het rijksbudget dit toelaat, is dit ook geen probleem. In de toekomst, met de komst van de participatiewet met als gevolg dalende budgetten, zal dit niet meer mogelijk zijn en zullen de salariskosten weer op het budget bedrijfsvoering gaan drukken. De automatiseringskosten stijgen door de voorgenomen implementatie van Cognos 10. In 2012 heeft deze implementatie niet plaatsgevonden. In maart 2013 start de implementatie en de opleiding van de medewerkers. Dit bedrag is geschat op ongeveer Dit is noodzakelijk, omdat updates van bijvoorbeeld wetswijzigingen sinds het laatste kwartaal 2012 niet meer ondersteund worden met de huidige software. Op korte termijn levert dit nog geen problemen op, voor de langere termijn is de implementatie van Cognos 10 noodzakelijk. De huisvestingskosten zijn lager dan de kosten in de begroting 2013, vanwege het rechtstreeks budgetteren van de huisvestingskosten (werkpleinen) op het participatiebudget. De andere posten vertonen kleine wijzigingen en worden verder niet toegelicht. Versie:

Advies aan Algemeen Bestuur

Advies aan Algemeen Bestuur Advies aan Algemeen Bestuur Ingekomen van : Jos Saes Datum : 24 april 2013 Onderwerp : Jaarrekening 2012 Behandelend ambtenaar: Danny van Eijsden paraaf : Algemeen Bestuur OR CRM Publiceren Onder intrekking

Nadere informatie

Bijlage 2: Begrotingswijziging

Bijlage 2: Begrotingswijziging Bijlage 2: Begrotingswijziging Inkomen Realisatie INKOMEN Primitieve Voordeel/nadeel VJN NJN Bijdrage gemeenten 5.544.945 5.723.105 5.770.412 47.307 Uitgaven 5.544.945 5.723.105 5.770.412-47.307 apparaatskosten

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.405 1.309 7.096 7.096 Uitkeringen Participatiewet 28.133 27.674 459-749 Bbz2004 99 46 53-13

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.283 199 1.084 1.084 Uitkeringen Participatiewet 5.673 5.304 369-187 Bbz2004 111 85 25-27

Nadere informatie

Ons kenmerk 72.15/st. Bijgaand treft u de begroting Burçj. Onderstaand wordt een korte toelichting gegeven op hoofdlijnen?"

Ons kenmerk 72.15/st. Bijgaand treft u de begroting Burçj. Onderstaand wordt een korte toelichting gegeven op hoofdlijnen? Regionale Sociale Dienst voor de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals Bezoekadres: W. Vliegenstraat 12, 6271 DA Gulpen. Postadres : Postbus 7, 6270 AA Gulpen T: 043-8507100 - F:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0569 B.18.0569 Landgraaf, 28 maart 2018 ONDERWERP: Begroting 2019 ISD BOL PROGRAMMA 7. Sociaal domein Verantwoordelijke portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Wat gaat het kosten? Bedragen * 1. Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Integratie-uitkering 3.55 3.55 Bbz24 177 298 12 44.28 4.855-3.173 Bijzondere bijstand en minimabeleid 4.331 4.331 Organisatie (incl.

Nadere informatie

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen ISD Kwartaalrapportage Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen i Inhoudsopgave Inkomen Gemeentelijke taak 3 Doelstelling en realisatie Inkomen 4 Werk Gemeentelijke taak 7 Doelstelling en realisatie werk

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015-I

Begrotingswijziging 2015-I Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Begroting... 4 1.1 Baten en lasten... 4 1.2 Toelichting op het overzicht van baten en lasten... 5 2 Inleiding... 6 3 Begroting per programma... 7 3.1.1 Participatie... 7

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1815 *B.18.1815* Landgraaf, 6 november 2018 ONDERWERP: 2e Berap 2018 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 71 PROGRAMMA 7. Sociaal

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen.

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen. Agendapunt : 7. Voorstelnummer : 05-029 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Laureen Hulskamp Informatie op te vragen bij : tst.: 170 Portefeuillehouders : Alwin Hietbrink Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0506 *B.19.0506* Landgraaf, 16 april 2019 ONDERWERP: Programmabegroting 2020 ISD BOL PROGRAMMA 7. Sociaal domein Verantwoordelijke

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1800 B.17.1800 Landgraaf, 16 oktober 2017 ONDERWERP: 2e Berap 2017 ISD BOL PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0774 B.15.0774 Landgraaf, 21 april 2015 ONDERWERP: 1e berap 2015 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 28 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering 8.431 1.085 7.346 7.268 Participatiewet uitkeringen 29.433 30.433-1.000

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.687 132 1.555 1.466 Participatiewet uitkeringen 6.665 6.656 10-320 Bbz2004

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2 Programma 2 Sociale Zaken Programma 2: Sociale Zaken Maatsch. effecten Beleidsterreinen Beleidsdoelen Prestaties (wat willen we bereiken?) (wat gaan we doen?) Iedere

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.441 113 1.328 1.252 Participatiewet uitkeringen 5.308 5.095 213 145

Nadere informatie

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2013 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2013 vast te stellen ;

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2013 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2013 vast te stellen ; Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, 2013. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel financieel

Nadere informatie

Rapportage 1 e kwartaal 2017

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Rapportage 1 e kwartaal Uitvoeringsorganisatie Laborijn Terborgseweg 106 7005 BC DOETINCHEM Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Programma Inkomen... 4 1.1 Ontwikkeling cliëntenbestand BUIG... 4 1.2 Financiële

Nadere informatie

Begrotingswijziging Avres 2016

Begrotingswijziging Avres 2016 Begrotingswijziging Avres 1 Voorwoord: Inleiding: Bijgaand treft u de swijziging over aan van de Gemeenschappelijke Regeling Avres. Overeenkomstig de bepalingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Algemeen beeld. Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage 2013 IASZ. Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar 2013

Algemeen beeld. Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage 2013 IASZ. Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar 2013 Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage IASZ Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar Aanpassingen rapportage ten opzichte van het vorige kwartaal In verband met de overdracht

Nadere informatie

1.0 Wet werk en bijstand (WWB)

1.0 Wet werk en bijstand (WWB) 1. Wet werk en bijstand (WWB) 1.1 Intakes In het derde kwartaal van 11 hebben 139 personen een intake gesprek voor een uitkering gehad. Dat zijn er 11 minder dan in het voorgaande kwartaal. Onderstaande

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0504 B.17.0504 Landgraaf, 17 maart 2017 ONDERWERP: Jaarstukken 2016 ISD BOL PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

Afdeling kwartaal 1

Afdeling kwartaal 1 1 6. 0 0 0 3 0 3 0 Afdeling 1 Gebundelde uitkering (BUIG) Onderstaand overzicht geeft inzage in de ontwikkeling van het budget gebundelde uitkering (BUIG) gedurende het jaar Uit het budget BUIG wordt algemene

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00167 gemeente WOERDEN Van College van Burgemeester en Wethouders Datum 8 mei 2012 Portefeuillehouders) : L.Ypma Portefeuille(s) : Sociale Zaken Contactpersoon : C. Drabik Tel.nr.

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Voorstel aan college en raad

Voorstel aan college en raad Voorstel aan college en raad Nummer: h160033755 Datum: 21 september 2016 Opsteller: J.F.W. Cornielje Portefeuillehouder: Wethouder Van der Wal-Zeggelink Onderwerp: 1e MARAP en 2e begrotingswijziging SDV

Nadere informatie

Wat kost het de gemeente Aa en Hunze?

Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente De bijdrage voor de gemeente ten opzichte van de neemt toe met circa 3 ton. De oorzaak ligt in de toename

Nadere informatie

VERANTWOORDINGSRAPPORTAGE GOING CONCERN MEI blad 1 van 6

VERANTWOORDINGSRAPPORTAGE GOING CONCERN MEI blad 1 van 6 VERANTWOORDINGSRAPPORTAGE GOING CONCERN MEI 2019 blad 1 van 6 1. Inleiding De RSD levert iedere twee maanden aan het bestuur een korte rapportage over de staat van de organisatie in algemene zin. Onderstaand

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 O 2 JULI 2018 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : 550188 Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Realisatie 2017 tm april. Begroting Prognose 2017

Realisatie 2017 tm april. Begroting Prognose 2017 Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.453 141 1.313 1.110 Participatiewet uitkeringen 6.400 6.530-131 124 Bbz2004

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad Portefeuille: J. de Graaf No. B12.002085 Dronten, 6 november 2012 Beleidskeuzes WWB 2013 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Voor de besteding van de doeluitkering werkdeel WWB 2013 ter

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Tijdens het begrotingsonderzoek heb ik toegezegd u nog aanvullende informatie toe te zenden.

Tijdens het begrotingsonderzoek heb ik toegezegd u nog aanvullende informatie toe te zenden. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333

Nadere informatie

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN Primaire begroting 2014 SDD pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Inleiding...3 1.2 Conclusies, acties, bijsturing e.d...3 2. Programmaverantwoording...

Nadere informatie

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport)

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Eerste ijkmoment 2011 Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Ontwikkeling cliëntenbestand WWB/WIJ 1.450 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2172 3.3 Werk en inkomen Programmabegroting 2172 21 3.3.1 Wat wil Gouda bereiken? Het goed vormgeven van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden vanuit de decentralisaties in het sociaal

Nadere informatie

Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016

Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016 Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016 Inleiding Voor u ligt het beleidsverslag 1 e halfjaar 2016 ter verantwoording van het gevoerde beleid op het terrein van werk en inkomen. Onder 1 worden behandeld

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Buigbudget 2016 en 2017 1- Notagegevens Notanummer 2016-001703 Datum 06-10-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth.

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.206 641 7.565 7.136 Participatiewet uitkeringen 29.533 29.737-205 -2.998

Nadere informatie

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA Balans Balans 31-12-2010 31-12-2009 1. UITZETTINGEN MET EEN RENTETYPISCHE LOOPTIJD KORTER DAN ÉÉN JAAR Bank-en girosaldi / rekening courant Heemstede

Nadere informatie

*ZAAC4E2F16 Onderwerp Programmabegroting 2014 Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard / Vijfheerenlanden Gorinchem (RSD).

*ZAAC4E2F16 Onderwerp Programmabegroting 2014 Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard / Vijfheerenlanden Gorinchem (RSD). Raad van : 4 juli 2013 Agendapunt : 13 Volgnr. : 2013-047 Nr. : Z-13-04652/ INT-13-01199 Adviesnota *ZAAC4E2F16 Onderwerp Programmabegroting 2014 Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0535 B.16.0535 Landgraaf, 31 maart 2016 ONDERWERP: Jaarstukken 2015 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 20 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Inleiding. Aan de leden van het algemeen bestuur,

Inleiding. Aan de leden van het algemeen bestuur, Najaarsnota Inhoudsopgave Inleiding...3 Programma Re-integratie...4 Programma Inkomen...6 Programma Bedrijfsvoering...9 Programma Plustaken, extra taken en overige taken...10 Programmabegroting, Najaarsnota...11

Nadere informatie

WerkSaam in Beeld

WerkSaam in Beeld WerkSaam in Beeld 09.2017 De belangrijkste geldstromen Begroting Werkelijk t/m sept 2017 Prognose rest van het jaar ejaars verwachting Verschil Re-integratie Baten 4.078 3.056 844 3.901-177 Lasten - Reintegratiekosten

Nadere informatie

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST De agenda voor vanavond Doel: informeren over contract Neerijnen-Tiel

Nadere informatie

KLeintje begroting 2010

KLeintje begroting 2010 KLeintje begroting 2010 De begroting is onderverdeeld in vijf beleidsproducten te weten: Inkomenswaarborg, Activering en Uitstroom, Handhaving, Inburgering en Kinderopvang. De beleidsproducten zijn weer

Nadere informatie

Financieel. Wat heeft het gekost?

Financieel. Wat heeft het gekost? Financieel Wij ontvangen rijksmiddelen om de Participatiewet uit te voeren. Deze middelen bestaan uit het budget Uitkeringen Participatiewet, de Integratie-uitkering en middelen vanuit het Gemeentefonds.

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2017

Begrotingswijziging 2017 Begrotingswijziging 2017 GGD Zuid Limburg September 2016 Directie- en bestuursbureau GGD Zuid Limburg Postbus 2022, 6120 HA Geleen T 046 478 72 00. F 046 478 73 99. E info@ggdzl.nl. www.ggdzl.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Eerste Kwartaal verslag

Eerste Kwartaal verslag Eerste Kwartaal verslag 2018 Inhoudsopgave 1 Voorwoord directie 2 2 Kengetallen personeel 3 3 Resultaten re-integratie 2017 5 4 Kengetallen ziekteverzuim 7 5 Financiën 9 Roermond, 30 april 2018 1 1 Voorwoord

Nadere informatie

Moerdijk. ge meente. 2 3 NOv lnleiding. Hoofdlijnen uit de 2" Bestuursrapportage Zaaknummer TT?, t

Moerdijk. ge meente. 2 3 NOv lnleiding. Hoofdlijnen uit de 2 Bestuursrapportage Zaaknummer TT?, t ge meente Moerdijk 2 3 NOv 2017 Van Aan Onderwero Nummer griffie Colleoe van buroemeester en wethouders de leden van de oemeenteraad 2" Bestuursrapportage Werkplein Hart van West-Brabant Zaaknummer TT?,

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsinformatiebrief Onderwerp : 4de rapportage 2014 Werk, Inkomen en Zorg Aard : Overige Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen/J.H.L.M. Nielen/R.G. Poel Datum college : 14 maart

Nadere informatie

Wat kost het de gemeente Assen? Uitkeringen. Instroom

Wat kost het de gemeente Assen? Uitkeringen. Instroom Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.154 789 7.365 7.268 Participatiewet uitkeringen 29.524 30.204-680 154 Bbz2004

Nadere informatie

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken Financieel verslag Derde Kwartaal 2018 d.d. 13 december 2018 DSW Rijswijk en omstreken AB20181213-6-Vaststellen definitieve rapportage DSW derde kwartaal 2018 1 INLEIDING Voor u ligt de 3e kwartaalrapportage

Nadere informatie

KORTE TOELICHTING: Uploadsheet begrotingswijziging cf. besluitvorming 2018

KORTE TOELICHTING: Uploadsheet begrotingswijziging cf. besluitvorming 2018 Uploadsheet begrotingswijziging cf. besluitvorming 2018 Telcontrole: 0 0 0 0 0 Algemeen Dimensies rekeningschema Mutatie/wijzigingsbedrag- en soort Begrotings Besluitdatum Besluit Code + omschrijving Kostensoort

Nadere informatie

Oudewater Rekening houden met een overschrijding van op het product Inkomen en met een overschrijding op werk.

Oudewater Rekening houden met een overschrijding van op het product Inkomen en met een overschrijding op werk. Memo bij de 3 e kwartaal rapportage IASZ Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3 e kwartaal Aanpassingen rapportage ten opzichte van het eerste kwartaal Gezien de geringe omvang van de Ioaw/Ioaz bestanden

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006.

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006. Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D6 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Advies aan Dagelijks Bestuur

Advies aan Dagelijks Bestuur Advies aan Dagelijks Bestuur Adviseur : Jos Potting Datum : 05-11-2014 Onderwerp/Verzoek : Tegemoetkoming kosten van de collectieve ziektekostenverzekering 2015 Algemeen Bestuur : ja, vka Publiceren :

Nadere informatie

Versie Akk. DB Bestuursrapportage 2 e kwartaal 2013

Versie Akk. DB Bestuursrapportage 2 e kwartaal 2013 Versie 16.8.2013 Akk. DB 19.8.2013 Bestuursrapportage 2 e kwartaal 2013 Inhoudsopgave Bestuursrapportage 2 e kwartaal 2013 Pentasz Mergelland 1. Aanbieding 3 2. Bestuursrapportage 4 2.1 Programmaverantwoording

Nadere informatie

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2012 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2012 vast te stellen ;

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2012 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2012 vast te stellen ; Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 1 juli 2013 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, 2012. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel financieel

Nadere informatie

Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk. 28 juni 2017, uur

Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk. 28 juni 2017, uur Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk 28 juni 2017, 20.00 20.45 uur Agenda Wie en wat is Halte Werk? Geldstromen Focus op dienstverlening Zorgen & aandachtspunten Wie is Halte Werk? Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Participatiewet / Wsw Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Bespreekpunten Wat is de huidige situatie in Wwb en Wsw? Wat zijn de belangrijkste contouren van de Participatiewet? Welke effecten heeft de Participatiewet

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2016

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Rapportage 2 e kwartaal 2016 Uitvoeringsorganisatie Laborijn Terborgseweg 106 7005 BC DOETINCHEM Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Programma Inkomen... 4 1.1 Ontwikkeling cliëntenbestand BUIG... 4 1.2 Financiële

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WWB, 4 e berap Bestuurlijke samenvatting De effecten van de economische crisis zijn niet alleen in de woningmarkt duidelijk merkbaar, maar ook in de in- en uitstroom van cliënten die een beroep doen op

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid Figuur 11 Aan het werk met Spijkenisse werkt! 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Daling van het Wwb-klantenbestand (Wwb-uitkeringen, inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2016

Rapportage 3 e kwartaal 2016 Rapportage 3 e kwartaal 2016 Uitvoeringsorganisatie Laborijn Terborgseweg 106 7005 BC DOETINCHEM Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Programma Inkomen... 4 1.1 Ontwikkeling cliëntenbestand BUIG... 4 1.2 Financiële

Nadere informatie

Actieplan Sociaal Domein. Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017

Actieplan Sociaal Domein. Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017 Actieplan Sociaal Domein Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017 Sociaal Domein: trends en ontwikkelingen Stijging aantal cliënten en voorzieningen in 2016: Stijging van de kosten van voorzieningen Stijging van

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

Nadere achtergrondinformatie participatiewet

Nadere achtergrondinformatie participatiewet Nadere achtergrondinformatie participatiewet Invoering Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe wet zal de huidige Wet werk en bijstand vervangen. Parallel aan de

Nadere informatie

Advies aan Algemeen Bestuur

Advies aan Algemeen Bestuur Advies aan Algemeen Bestuur Ingekomen van : A. Cieremans Datum : 11 juni 2010 Onderwerp : Jaarrekening 2009, 1 e bijstelling begroting 2010 en begroting 2011 Behandelend ambtenaar : Nathalie Hanneman paraaf

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

KADERNOTA RDWI

KADERNOTA RDWI KADERNOTA RDWI 2017-2020 Kadernota 2017-2020 def v 1.0 20-01- 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 2 PROGRAMMA WERK EN INKOMEN 5 3 FINANCIEEL PERSPECTIEF 6 Kadernota 2017-2020 def v 1.0 20-01- 2 1 Inleiding Aanleiding

Nadere informatie

Gezamenlijke Uitvoeringsorganisatie Sociale Dienst Maastricht-Heuvelland

Gezamenlijke Uitvoeringsorganisatie Sociale Dienst Maastricht-Heuvelland Bijlage: Gezamenlijke Uitvoeringsorganisatie Sociale Dienst Maastricht-Heuvelland Bestaande uit de gemeentes: Eijsden-Margraten Gulpen-Wittem Maastricht Meerssen Vaals Valkenburg aan de Geul Versie 26-03-2015

Nadere informatie

Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013

Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013 Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013 Toelichting bij cijfers 2 e kwartaal 2013 Ontwikkeling van het aantal klanten Ten opzichte van het 1 e kwartaal 2013 is het aantal WWB uitkeringen in het

Nadere informatie

Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000

Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000 Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000 2015 verschil 2015 2014 Baten Programma Wsw 10.382-172 10.554 10.534 Programma Bijstandverlening 17.994 688 17.306 18.521

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur Tussentijdse rapportage januari tot en met Algemeen Bestuur Inleiding Voor u ligt de Tussentijdse rapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële resultaten van Holland Rijnland over de periode

Nadere informatie

Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019

Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019 Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019 In artikel 1, lid 1 van de financiële verordening van WerkSaam Westfriesland is opgenomen dat het dagelijks bestuur voor 15 januari de uitgangspunten van de begroting

Nadere informatie

Programmabegroting versie 2.0 AB

Programmabegroting versie 2.0 AB Programmabegroting 2016 2 Voorwoord Voor u ligt de programmabegroting 2016 van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brunssum-Onderbanken-Landgraaf (ISD BOL). Ten tijde van het opstellen van deze programmabegroting

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort Kwartaal-in-beeld rapportage Q3 2018 Montfoort 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 108 104 105 100 2017

Nadere informatie

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Inzet MEEWERKEN tegenprestatie naar vermogen optima forma Uitgangspunten: Huidige beleidsuitspraken Vraagstelling: Is dit betaalbaar

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet?

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Gemeenten ontvangen via het re-integratiebudget middelen voor ondersteuning en begeleiding van de doelgroep Participatiewet. Er zijn

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie