Database oorzaak verstandelijke beperking per patiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Database oorzaak verstandelijke beperking per patiënt"

Transcriptie

1 Database oorzaak verstandelijke beperking per patiënt Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Berty Hilderink AIOS AVG Stichting Zozijn te Wilp Februari 2017

2 Inleiding AVG s dragen de medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Oorzaken voor een verstandelijke beperking zijn in grote lijnen in te delen in de volgende groepen 1,2 : 1. Genetische oorzaak a. Chromosoom / DNA afwijking passend bij bekend syndroom of mogelijk nog onbekende gen-mutatie b. Syndroom waarvoor nog geen gen-mutatie gevonden is maar mogelijk in toekomst met nieuwe technieken wel te verwachten c. Metabole aandoeningen 2. Exogene factoren a. Intoxicatie intra-uterien door maternaal gebruik drugs, alcohol, medicatie b. Intra-uteriene / perinatale / neonatale infectie (bijvoorbeeld CMV, Rubella, Toxoplasmose / Streptococcus A of B, Listeria etc. c. Intra-uteriene problematiek zoals TTTS, ernstige pre- of dysmaturiteit etc. d. Perinatale problematiek als asfyxie, hypoglycemie, periventriculaire leucomalacie, hersenbloedingen etc. e. Verworven bijvoorbeeld meningitis, trauma etc. 3. Idiopathisch Kennis van de oorzaak van de verstandelijke beperking kan de AVG helpen de medische zorg zo optimaal mogelijk te laten aansluiten op de zorgbehoefte. In het eerste jaar van mijn opleiding tot AVG werd ik op minstens 2 momenten geconfronteerd met het gebrek aan overzicht van oorzaken van de verstandelijke beperking bij onze patiënten: 1. Er kwam een oproep via de mail om patiënten met het Syndroom van Prader Willi te verwijzen naar een Prader Willi poli in Rotterdam. Ik stelde voor, in ons AVG overleg, dit te coördineren echter merkte dat het niet mogelijk was om via ons medisch dossier (Medicom) al onze patiënten met het Syndroom van PW te identificeren. Ook was er binnen Zozijn geen database met syndromen/oorzaken van de verstandelijke beperking voor onze patiënten. Voor een lijstje van namen moest er geput worden uit ieders geheugen. 2. Tijdens een Periodiek Geneeskundig Onderzoek, bij Zozijn AVG-consult genoemd, van 1 van onze patiënten bleek dat het net verrichte laboratoriumonderzoek niet geheel aangepast was aan de laatste richtlijnen/health watch met betrekking tot het syndroom van deze patiënt. Ze moest dus óf extra geprikt óf een deel van het onderzoek zou pas het jaar erop plaatsvinden. Ook toen werd duidelijk dat er geen database voor syndromen/oorzaken verstandelijke beperking was die het doorvoeren van nieuwe richtlijnen zou kunnen vergemakkelijken. In het kader van het kwaliteitsproject voor de AVG opleiding heb ik onderzocht hoe een database met oorzaken van de verstandelijke beperking voor de individuele patiënt op te zetten is.

3 Cirkel van Deming: Om een kwaliteitsverbetering tot stand te brengen is een stappenplan nodig. Hiervoor is de cirkel van Deming een goed instrument. Het is een cyclus die bestaat uit verschillende stappen, namelijk Plan-Do-Check-Act (PDCA-cyclus). In de meeste gevallen is een goed resultaat te bereiken wanneer de cirkel van Deming tijdens een veranderproces tweemaal wordt doorlopen. Het kan tijdens een proces ook noodzakelijk blijken de cirkel vaker te doorlopen om het gewenste resultaat te verkrijgen. Schematisch ziet de cirkel van Deming er als volgt uit: De stappen die doorlopen worden zijn: 1. Plan: kijk naar de huidige werkzaamheden en bekijk waar verbeteringen nodig zijn. Stel voor deze verbetering doelstellingen vast en maak hier een plan voor. 2. Do: voer de geplande verbeteringen uit en draag zorg voor een goede kwaliteit waarbinnen deze verbeteringen worden uitgevoerd. 3. Check: evaluatie, meet het resultaat van de verbetering en vergelijk deze met de oorspronkelijke situatie. Toets dit resultaat aan de hand van de vooraf vastgestelde doelstellingen. 4. Act: bijstellen van het verbeterplan aan de hand van de gevonden resultaten en constateringen. Wanneer uit dit proces een bevredigend resultaat wordt verkregen, dient dit resultaat in de praktijk geborgd te worden.

4 Probleemstelling Er bestaat bij Zozijn geen database waarin voor elke patiënt vermeld wat de oorzaak is van zijn/haar verstandelijke beperking. De AVG s werken voor alle patiënten met WLZ indicatie verblijf en behandeling in Medicom. Alle patiënten hebben zowel een AVG als een huisarts. Bij ¾ van deze patiënten delen de huisarts en de AVG het Medicom dossier waarvan ongeveer de helft in de waarneming in Medicom. Er bestaat een ICPC code voor Multiple aangeboren afwijkingen (A90) waarvan alleen het syndroom van Down afzonderlijk gecodeerd kan worden (A90.01) Daarnaast is er 1 code voor Mentale retardatie/intellectuele achterstand (P85). In Medicom kunnen in episode/probleemlijst wel diagnoses ingevuld worden. Vanuit de waarneempositie in Medicom kan echter door de AVG niet op ICPC code of op episode/probleem gezocht worden. Ook blijkt er geen uniformiteit in het invullen van diagnoses. Bij zoeken naar alle patiënten met een bepaald syndroom / oorzaak van de verstandelijke beperking (uitgezonderd Syndroom van Down) moet gebruik gemaakt worden van het geheugen van de AVG / doktersassistentes óf de dossiers van alle patiënten moeten doorzocht worden. Wanneer er een aanpassing van een Health Watch is van een bepaald syndroom of er nieuwe inzichten zijn in bepaalde genetische/metabole aandoeningen kunnen deze niet adequaat doorgevoerd/verwerkt worden bij onze patiënten. Pas als de patiënt gezien of besproken wordt (bij bijvoorbeeld een Periodiek Geneeskundig Onderzoek of Multi Disciplinair Overleg) kunnen veranderingen doorgevoerd worden. Wanneer er met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek, syndromenpoli s etc. een vraag is met betrekking tot patiënten met een bepaald syndroom in onze instelling is niet snel een antwoord te geven. Gewenste situatie Het bestaan van een makkelijke methode om patiënten van Zozijn, met een bepaalde etiologische diagnose voor de verstandelijke beperking, te kunnen opzoeken. Doelstelling In dit kwaliteitsproject zal een format voor een database voor de oorzaak van de verstandelijke beperking gemaakt worden en een plan worden opgesteld hoe de database gevuld kan worden. Het compleet vullen van de database en het controleren met behulp van deze database of voor alle patiënten een adequate health watch in het dossier aanwezig is zou een goed onderwerp zijn voor een volgend kwaliteitsproject.

5 Procesbeschrijving van het kwaliteitsproject De eerste cirkel van Deming Plan: Onderzoek naar het draagvlak voor het opzetten van een dergelijke database bij collegae AVG. Inventarisatie welke items in de database moeten komen en in welke vorm. Informeren of er bij andere instellingen al een database bestaat voor oorzaken van de verstandelijke beperking. In welke vorm het gegoten is en wat zijn de ervaringen van collegae AIOS-AVG s hiermee. Do: In het artsenoverleg (AVG, AIOS AVG en 1 doktersassistente) heb ik de aanleiding en doelstelling voor mijn kwaliteitsproject besproken. Ik heb de collegae gevraagd wat voor hen belangrijke items zijn in de database. Ik heb een belrondje gehouden naar een aantal collegae AIOS AVG s en met hen de situatie op hun instelling besproken. Check: In het artsenoverleg bleek er zeker draagvlak voor het opzetten van een database oorzaken verstandelijke beperking. We hadden, toen de vraag van de Prader Willi poli kwam, ook al geconcludeerd dat we een dergelijke database misten. Mijn collega AIOS was voor haar kwaliteitsproject bezig met het organiseren van de juiste health watch bij haar patiënten en voor een vervolg hierop zou een database handig zijn. Excel is een handig programma om makkelijk op verschillende items te kunnen zoeken. Wat betreft de items die een database zou moeten bevatten was er nog geen eenduidigheid. Verschillende redenen om de database te gebruiken vragen verschillende items. Ook rees de vraag of misschien in de toekomst meer informatie in de database wenselijk zou zijn. Tegelijk moest hij niet te uitgebreid om te voorkomen dat het veel tijd gaat kosten om het in te vullen en daardoor de bereidheid dit te doen afneemt. Daarnaast moet het passen in het doel en tijdsbestek van het kwaliteitsproject. Gedurende het kwaliteitsproject was één van de AVG s langdurig ziek en werd een waarnemend SOG ingezet. Er werd gezocht naar een manier van invullen die efficiënt was en het minst tijd vraagt van de AVG. Gekeken werd wat de rol van de doktersassistentes hierin kan zijn. Bij het belrondje naar collegae AIOS AVG van andere instellingen bleek dat er veel verschillen waren. Diagnoses in medisch dossier. Bestanden in Word en in Excel. Bestanden op naam patiënt of gesorteerd op diagnose. Soms alleen onderscheid syndroom van Down en niet-syndroom van Down. Vooral het bijhouden van de bestanden bleek een probleem. Dit werd soms door AVG gedaan, soms door doktersassistentes maar bij nieuwe patiënten of bij nieuwe diagnoses werd toch vaak vergeten dit in het bestand in te voeren. Act:

6 Besloten werd proef te draaien met een simpel format: Excel file met naam patiënt geboortedatum oorzaak verstandelijke beperking. Tweede cirkel van Deming Plan: Pilot met simpel format teneinde te onderzoeken of het makkelijk in te vullen is voor de AVG, of de diagnoses eenduidig worden ingevuld, er voldoende items ingevuld kunnen worden, of de manier van invullen (per woning, hiervoor tijd in agenda gepland) prettig is en of het bestand bruikbaar is om patiënten bij bepaalde diagnoses te zoeken. Do: Samen met de doktersassistente werden per (AIOS) AVG en de waarnemend SOG ad random 2 van hun woningen geselecteerd. De doktersassistente maakte uitdraaien van de woningen met naam en geboortedatum. In artsenoverleg en later nog eens per mail heb ik aan de artsen gevraagd om per patiënt op de uitdraai de oorzaak voor hun verstandelijke beperking te vermelden. De doktersassistente heeft hiervoor tijd in de agenda van de artsen gereserveerd. Ik heb al deze uitdraaien verzameld om de diagnoses in een excel bestand in te kunnen voeren. Ik heb aan de collegae gevraagd of het makkelijk in te vullen was en of deze manier van invullen (per woning en hiervoor tijd in agenda gepland) prettig/acceptabel is. Ik heb de doktersassistente gevraagd of ze mij een (liefst Excel) bestand kunnen leveren met de namen van alle patiënten van Zozijn met indicatie wonen en behandeling. Check: Alle artsen hadden voor alle patiënten van de desbetreffende woningen een oorzaak voor de verstandelijke beperking opgeschreven. Ze moesten hiervoor wel voor elke patiënt het medisch dossier openen en in episode/probleemlijst, in de historie of in brieven van bijvoorbeeld klinisch geneticus (onder F11 in Medicom) zoeken. De tijdsinvestering werd als hoog ervaren. Het bleek moeilijk de oorzaak voor de verstandelijke beperking in te vullen. Vaak was de oorzaak niet bekend. Vaak was bij genetisch onderzoek alleen chromosoomonderzoek verricht. Soms stond asfyxie, vaccinatie of NAH (bijvoorbeeld ongeval op jonge leeftijd) als diagnose vermeld terwijl er veel twijfel was over deze diagnoses. Er bleek geen eenduidigheid in het invullen van de diagnoses. Soms werd Syndroom van Down opgeschreven soms Down Syndroom hetgeen voor het sorteren van syndromen op alfabet problemen kan opleveren. De ene arts schrijft VCF (Velo Facio Cardiaal) syndroom, een ander Di George en een volgende 22q11 deletie terwijl dit 3 namen zijn voor 1 syndroom. Met de nieuwe technieken als Whole Exoom Sequencing worden veel mutaties gevonden die als genmutatie worden beschreven zonder een Syndroom-naam.

7 Ook worden mutaties beschreven op specifiek eiwit dan wel op specifieke chromosoomlocatie bijvoorbeeld mutatie DHCR7 gen = 11q13.4 = Smit Lemli Opitz syndroom. Het verkrijgen van een lijst van patiënten en dan het liefst in Excel bleek veel moeilijker dan gedacht. De doktersassistentes hebben alleen gegevens in Medicom dan wel bestanden op de Mschijf maar geen overzichtslijsten. Dan wonen de patiënten van Zozijn in 3 verschillende regio s (Achterhoek/Liemers, Salland/Graafschap en Oost Veluwe) met afzonderlijke zorgkantoren. Uiteindelijk kreeg ik via 2 secretaresses 2 lijsten. 1 Lijst met de patiënten wonend op het terrein in Wilp, 1 van de patiënten buiten Wilp. Op 1 lijst bleken patiënten ingevoerd op achternaam, gevolgd door initialen, op de andere lijst op initialen gevolgd door achternaam. Omdat er nog geen Excel bestand was voor alle patiënten konden de door de collegae verzamelde gegeven met betrekking tot oorzaak verstandelijke beperking, nog niet ingevoerd worden en derhalve kon het Excel bestand nog niet op bruikbaarheid getoetst worden. Act: Met alle bovenstaande gegevens/ervaringen een nieuw format maken. Beide Excel lijsten samenvoegen tot 1 Excel lijst met alle patiënten met WLZ indicatie verblijf en behandeling van Zozijn, op achternaam. Duidelijke uitleg aan collega welke gegevens ze moeten aanleveren en op welke manier. Samen met doktersassistente bedenken welke route het beste is zodat het project goed geborgd gaat worden. Ik heb dit hieronder verder uitgewerkt. Vervolg / aanbevelingen Met alle ervaringen/ gegevens uit cirkel 1 maar vooral uit de pilot heb ik gekeken welke items in de database moeten om het invullen makkelijker te maken en voldoende gegevens te hebben om patiëntengroepen met een bepaalde oorzaak voor de verstandelijke beperking, te kunnen verzamelen. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van indelingen oorzaken verstandelijke beperkingen / genetische diagnoses uit het boek: Medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking 1 en de website Unique; Rare Chromosome Disorder 3. Het door mij gemaakte format is in een leergesprek met mijn opleider in Wilp besproken. Gekozen is voor een Excel bestand met de volgende items: A. Achternaam B. Voornaam of voorletter C. Geboortedatum D. Syndroom E. Mutatie op chromosoomlocatie F. Mutatie specifiek gen G. Metabole aandoening H. Jaartal genetisch onderzoek I. Overige oorzaak

8 J. Onbekend Toelichting bij de verschillende items en manier van noteren: A. Achternaam: De lijst gaat ingevuld worden op alfabetische volgorde van achternaam. Gebruik maken van een Excel bestand betekent dat ook gezocht kan worden op de items B tot en met I B. Voornaam: Zozijn kent een voornaam -cultuur. Ook zijn er meerdere patiënten met een zelfde achternaam. Reden om dit als apart item op te nemen C. Geboortedatum: invullen als dd-mm-jjjj D. Syndroom: invullen op naam, zonder het woord syndroom (of associatie o.i.d.) in te vullen. Dus Down, Prader Willi, Angelman, Charge etc. E. Mutatie op chromosoomlocatie: bijvoorbeeld 22q11 deletie, of 22q11 duplicatie. F. Mutatie specifiek gen: bijvoorbeeld KCNQ2 mutatie. Bij patiënt met Tubureuze Sclerose kan je bij D Tubureuze Sclerose invullen, bij F TSC1 en bij E 9q34 of bij de andere mutatie bij D Tubureuze Sclerose, bij F TSC2 en bij E 16p13.3. Bij VCF kan je bij D VCF of Di George invullen en dan bij E 22q11 deletie. Bij zoeken naar patiënten met dit syndroom kan de onderzoeker op alle 3 de zoektermen zoeken om alle patiënten te vinden. G. Metabole aandoening: omdat niet altijd bekend is welke mutatie hieraan ten grondslag ligt is ervoor gekozen dit als apart item te vermelden. Noteren als bijvoorbeeld: PKU, MCAD, etc. dan wel Mitochondrieel, Peroxismaal, Lysosomaal. H. Jaartal genetisch onderzoek in jjjj. Indien hier bijvoorbeeld 1996 staat is het duidelijk dat bij deze patiënt nog geen SNParray of WES gedaan is. I. Overige oorzaak is de verzameling van veel (mogelijke) oorzaken. Bijvoorbeeld: cerebrale aanlegstoornis, asfyxie, hypoglycemie, FAS (Foetaal Alcohol Syndroom), prematuur, dysmatuur, infectie (CMV, rubella, toxoplasmose, strepb) ongeval. Duidelijk een? erbij vermelden als de diagnose niet zeker is. J. Onbekend: invullen met ja of leeglaten. Indien ja is ingevuld kan het jaartal genetisch onderzoek H belangrijk zijn. Ik heb de zorgadministratie gevraagd om van de 2 Excel bestanden 1 bestand te maken met alle patiënten op alfabetische volgorde achternaam en bovengenoemde items. Helaas is dit nog niet gerealiseerd, anders had ik graag het Excel bestand willen laten zien. Route en borging In de Pilot heb ik collegae gevraagd per woning de diagnoses in te vullen en de doktersassistentes hadden hiervoor tijd in de agenda s ingepland. Dit werd toch als zeer tijdrovend gezien en niet wenselijk gezien de werkdruk bij krappe formatie AVG. Hoewel dit wel een methode zou zijn om in snelle tijd de database te vullen heb ik er toch voor gekozen om dit niet per woning te doen. In overleg met collegae en doktersassistentes is gekozen om het invullen van de database te koppelen aan het AVG consult (Periodiek Geneeskundig Onderzoek). Het streven is alle patiënten 1 keer per jaar (psychofarmaca,

9 epilepsie, etc.) of 1 keer per 2 jaar te zien. Een deel van de patiënten wordt meerdere keren per jaar gezien. Als het invullen van de database hier aan gekoppeld is, is de verwachting dat in ruim 2 jaar de database gevuld is. De doktersassistentes bereiden een AVG consult (PGO) voor en zorgen dan (volgens een protocol) dat de ingevulde vragenlijsten van de begeleiding, uitslagen periodiek lab, historie van de patiënt etc. als een pakketje in het postvak van de AVG terecht komt. Hier gaat nu een A4-tje (het diagnoseformulier) aan toegevoegd worden met de items A tot en met J in tabelvorm waar het gewenste ingevuld kan worden. In het begin zal de toelichting hoe dit in te vullen, erbij gevoegd worden totdat collegae weten hoe het te doen. De doktersassistentes voegen dit toe aan hun protocol voorbereiden AVG consult. De doktersassistentes verzamelen deze formulieren. Ze houden bij van welke patiënt ze nog het formulier binnen moeten krijgen. Er is voor gekozen slechts 2 doktersassistentes het Excel bestand te laten vullen om het invullen zo uniform mogelijk te laten zijn. Het eerste half jaar zullen de formulieren eerst door mij gezien worden om eventuele onduidelijkheden eruit te halen en zo nodig het format of de invul-uitleg aan te passen. Hiervoor zal tijd in mijn agenda gepland worden. Ook als alle patiënten voor een AVG consult (PGO) zijn geweest zal het formulier nog aan de stukken voor voorbereiden van dit consult worden toegevoegd om zo eventuele gemiste patiënten alsnog in te voeren en om eventuele aanpassingen bij nieuwe diagnoses te kunnen invoeren. Wanneer er een brief van de klinisch geneticus binnen komt zal deze, inclusief diagnoseformulier, in het postvak van de AVG gelegd worden. Ook bij nieuwe patiënten zal een diagnoseformulier toegevoegd worden aan de informatie nodig voor het eerste AVG consult. Door toevoeging diagnoseformulier bij de AVG consulten van de huidige patiënten, alle nieuwe patiënten en bij nieuwe diagnoses en door bijhouden ontvangen formulieren en invullen database door doktersassistentes denk ik dat het project voldoende geborgd is. Over een half jaar zal evaluatie van dit kwaliteitsproject in het artsenoverleg (met de doktersassistente) volgen. Conclusie Het liefst had ik in korte tijd een volledig ingevulde, goed functionerende database gecreëerd echter het advies van vrijwel alle AIOS-AVG s van de afgelopen opleidingsjaren en mijn opleider was: houdt het klein. Reden om al bij het begin van mijn kwaliteitsproject het doel te beperken tot het maken van een format van deze database en aanbevelingen hoe deze in te vullen. Gezien het draagvlak bij collegae voor deze database en mijn eigen enthousiasme met betrekking tot genetische diagnoses verwacht ik dat dit project niet eindigt bij het einde van mijn opleiding. Met behulp van de doktersassistentes denk ik ook dat het project voldoende geborgd is. Door niet diagnoses per woning in te vullen maar te koppelen aan AVG consulten bestaande en nieuwe patiënten en aan uitslagen van de klinisch geneticus denk ik dat de compliance van collegae voldoende hoog blijft.

10 Door het doen van de pilot werd al snel duidelijk dat het invullen niet zo makkelijk was als gedacht en ik daarna een format kon maken dat wel makkelijker in te vullen is. Verrassend was dat het helemaal niet eenvoudig bleek een Excel bestand van alle patiënten van Zozijn te krijgen. Gelukkig was een secretaresse van de zorgadministratie bereid me hierbij te helpen. Mijn collega AIOS AVG heeft in haar kwaliteitsproject onderzocht hoe voor elke patiënt waar een syndroom/genetische afwijking bekend is de daarbij horende Health Watch te koppelen is. Als mijn database ingevuld is kan een gevonden health watch bij andere patiënten met hetzelfde syndroom toegevoegd worden. Indien er in de toekomst weer een vraag komt met betrekking tot patiëntengroepen met een bepaalde oorzaak van de verstandelijke beperking (syndromen poli s, wetenschappelijk onderzoek etc.) zullen we makkelijker de betreffende patiënten van Zozijn kunnen opzoeken. Literatuur 1. Medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking. Braam et al. Prelum, Zorgaanbod AVG 2012 (Website NVAVG) 3.

EtID: Etiologie in Dossier

EtID: Etiologie in Dossier EtID: Etiologie in Dossier Kwaliteitsproject in het kader van de AVG-opleiding 2017 Shaneeta Heer-Garcha, 3 e jaars AIOS AVG Erasmus MC en Stichting Zuidwester Inleiding en probleemstelling: Nog voordat

Nadere informatie

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Health Watch - Goede zorg voor genetische syndromen Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Saskia de Klein AIOS AVG jaar 3 Opleidingsjaar:

Nadere informatie

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Invoering van de Health Watch Down Syndroom Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Gerjanne Vlasveld Reinaerde, de Heygraeff, Woudenberg 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Cirkel van Deming 4

Nadere informatie

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform?

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Jolinda van den Beukel, AIOS AVG Abrona, Huis

Nadere informatie

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Talant locatie Drachten Rixt Huls, 2013

Nadere informatie

Samen werken: het moet wel leuk blijven!!

Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Door: Marian de Jeu Jaargroep 2007 s Heerenloo Midden Nederland Lokatie Apeldoorn Periode kwaliteitsproject:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Kwaliteitsproject AVG opleiding Jaarlijks consult bij de AVG Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Inleiding In het kader van de AVG opleiding moet een AIOS in het

Nadere informatie

Verwijsformat klinisch genetica

Verwijsformat klinisch genetica Verwijsformat klinisch genetica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Agnes den Houdijker Schakel November 2011 Inleiding In het kader van de specialisatie

Nadere informatie

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Kwaliteitsproject Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Hetty Spijker november 2015 Inleiding Net als in andere onderdelen van de samenleving, zoals

Nadere informatie

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Erasmus Medisch Centrum Rotterdam Hanneke van Beek, aios AVG Dichterbij, locatie

Nadere informatie

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding Hester van der Laan aios AVG Amarant Tilburg 1 Inleiding: Kwaliteit is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen,

Nadere informatie

Cyclische afspraken een terugkerend probleem

Cyclische afspraken een terugkerend probleem Cyclische afspraken een terugkerend probleem De antipsychoticacontrole Kwaliteitsproject in het kader van de AVG-opleiding Niels Huisman 2015-2016 s Heeren Loo, locatie Druten/Geldermalsen/Tiel Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verbeteren van de procedure van verwijzing voor het klinisch genetisch consult binnen Zuidwester

Verbeteren van de procedure van verwijzing voor het klinisch genetisch consult binnen Zuidwester Verbeteren van de procedure van verwijzing voor het klinisch genetisch consult binnen Zuidwester Kwaliteitsproject voor de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Anja Kattentidt Stichting Zuidwester

Nadere informatie

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren?

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Implementatie van een digitaal consultatie formulier Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Miriam ter Horst AVG opleiding Erasmus MC 2015 Inleiding. In het kader van het derde jaar van

Nadere informatie

MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE

MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Rob Jongbloed oktober 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Almar Sietsma, aios AVG 30 november 2009 1

Nadere informatie

Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt

Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt Spoed MDO Spoedig meer efficiënt Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Dennis Wanrooij, AVG i.o. ASVZ Inhoud Inleiding blz. 3 Huidige situatie blz. 3 Probleemstelling

Nadere informatie

Evaluatieformulier Surveillance Protocollen

Evaluatieformulier Surveillance Protocollen Evaluatieformulier Surveillance Protocollen de esp Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Mirka Borms, AIOS arts voor verstandelijk gehandicapten Maart

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Schokkend goed

Kwaliteitsproject Schokkend goed Kwaliteitsproject Schokkend goed over de voorbereiding en het verloop van de consulten bij de epileptoloog Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Door:

Nadere informatie

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat.

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat. Toepassingswijze van een (gestandaardiseerde) verbetercyclus Doel: Gestandaardiseerde wijze van verbeteren toepassen binnen OCE/het DementieNet, zodat verbeteracties aantoonbaar gemonitord en continu verbeterd

Nadere informatie

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie)

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk gehandicapten Marlies Adriaans AIOS-AVG Lunet zorg Mei 2014

Nadere informatie

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kwaliteitsproject Psychofarmaca Inleiding Het project dat ik gekozen heb is niet erg origineel, maar het was in mijn ogen nodig.

Nadere informatie

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Dementie screening De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten S. de Haas, AVG in opleiding Pluryn December 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Cello locatie Binckhorst Yvet van Hedel, 2012 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding

Nadere informatie

Congenitaal gehoorverlies en de kinderarts. CDS symposium 17 maart 2010 Margot Mulder, kinderarts

Congenitaal gehoorverlies en de kinderarts. CDS symposium 17 maart 2010 Margot Mulder, kinderarts Congenitaal gehoorverlies en de kinderarts CDS symposium 17 maart 2010 Margot Mulder, kinderarts Kindergeneeskundig onderzoek naar de oorzaak van het congenitaal gehoorverlies doel Patiënt: te verwachten

Nadere informatie

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het blauwe vel een medisch afsprakenblad Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Deborah Traas 17 november 2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Keuze van het

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal Informatie en keuzevrijheid Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis waar

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Peter de Vink November 2012 s Heeren Loo, locatie Druten Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling Hepatitis B Wat doet en moet de AVG ermee? Kwaliteitsproject W. Hartman, AVG i. o., 3 e jaar 2014 Erasmus MC, AVG-opleiding Afbeelding: schematische weergave Hepatitis B virus http://en.wikipedia.org/wiki/file:hepatitis_b_virus.png

Nadere informatie

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC s Heeren Loo Druten/Tiel/Geldermalsen Manon Rotink, maart oktober

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Digitale insultregistratie

Kwaliteitsproject Digitale insultregistratie Kwaliteitsproject Digitale insultregistratie Door: Edwin Rutgers Organisatie: ASVZ Inhoudsopgave kwaliteitsproject 1. Inleiding 1.1. Probleemdefiniëring 1.2. Doelstelling 2. Informatie vooraf 3. Kwaliteitscirkels

Nadere informatie

Workshop Patiënten dag 18 mei 2019 Bewegingsstoornissen en erfelijkheid

Workshop Patiënten dag 18 mei 2019 Bewegingsstoornissen en erfelijkheid Genetics 1 Workshop Patiënten dag 18 mei 2019 Bewegingsstoornissen en erfelijkheid Fleur Vansenne/Corien Verschuuren Klinisch genetici UMCG Erfelijkheid 2 Waar denk je aan? Genetics Wat is genetisch onderzoek?

Nadere informatie

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart In één oogopslag Inhoud en actueel houden van de medische kaart S Heeren Loo, expertisecentrum Advisium Noordwijkerduin Kwaliteitsproject Roos Bots, AVG i.o November 2016 Inhoud Inleiding.. 3 Probleembeschrijving

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar? PATIËNTEN INFORMATIE Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal Geen bezwaar? Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis

Nadere informatie

Jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek bij de AVG

Jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek bij de AVG Jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek bij de AVG Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten K.M.M. van Riel December 2015 Inhoudsopgave Pagina Inleiding

Nadere informatie

Een gedrocht voor het gedrag?

Een gedrocht voor het gedrag? Een gedrocht voor het gedrag? Een inventarisatie van gedragsmodulerende medicatie en of deze op de juiste gronden is voorgeschreven Verslag van het kwaliteitsproject ten behoeve van de opleiding tot Arts

Nadere informatie

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Zara Aslan 2011/ 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding

Nadere informatie

Lab-aanvragen en lab-uitslagen:

Lab-aanvragen en lab-uitslagen: Lab-aanvragen en lab-uitslagen: Graag efficienter, maar hoe? Kwaliteitsproject AVG-opleiding Hilde Hoving s Heeren Loo, locatie Westerhonk December 2010 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. De kwaliteitscirkel

Nadere informatie

Medicatie: evalueren van evaluaties

Medicatie: evalueren van evaluaties Medicatie: evalueren van evaluaties Irma Verhulst Kwaliteitsproject voor de AVG-opleiding September 2014 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Cirkel van Deming... 4 Plan 1... 4 Do 1... 5 Check 1...

Nadere informatie

Diagnostiek naar de oorzaak van slechthorendheid binnen het Centrum Diagnostiek Slechthorendheid

Diagnostiek naar de oorzaak van slechthorendheid binnen het Centrum Diagnostiek Slechthorendheid Diagnostiek naar de oorzaak van slechthorendheid binnen het Centrum Diagnostiek Slechthorendheid Derde VUMC nascholingsdag 22 maart 2013 Margot Mulder, kinderarts Aangeboren slechthorendheid: Literatuur:

Nadere informatie

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Matijn Coret, aios AVG AVG-opleiding Erasmus MC Opleiding tot arts voor verstandelijk

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Kwaliteitsproject AVG-opleiding Antipsychotica Protocol, Reinaerde Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Reinaerde, November 2015 1 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Doel van het kwaliteitsproject...

Nadere informatie

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Rieneke Vorstenbosch, AIO AVG te Severinus, Veldhoven

Nadere informatie

Antipsychoticacontroles

Antipsychoticacontroles Antipsychoticacontroles Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Elsbeth Huffmeijer 2011/2012 0 Inhoudsopgave Inleiding 2 Aanleiding voor dit kwaliteitsproject 2 Doel 2 Plan 3 Uitvoering

Nadere informatie

Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard!

Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard! Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard! Implementatie van een vragenlijst ter evaluatie van langdurig medicijngebruik met als indicatie menstruatieregulatie tijdens driejaarlijkse

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar?

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Bron: De tekst van deze folder is afkomstig van de Nederlandse

Nadere informatie

Optimalisatie ontslagbrieven

Optimalisatie ontslagbrieven Optimalisatie ontslagbrieven SAMENVATTING 1) Hoe draagt het doelmatigheidsproject bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg op afdelings- en/of instellingsniveau? De vormt het visitekaartje van

Nadere informatie

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Janneke Swinkels, aios AVG 22 november 2010 INHOUD Inleiding...

Nadere informatie

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Patiëntenvoorlichting afdelingen KCL, MML en pathologie. Nader gebruik Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal voor onderzoek af. Soms

Nadere informatie

Medische intake nieuwe cliënten

Medische intake nieuwe cliënten Medische intake nieuwe cliënten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Karine Miedema-Loo, AIOS AVG s Heeren Loo Midden Nederland, lokatie Ermelo november

Nadere informatie

Familieanamnese in kaart

Familieanamnese in kaart Familieanamnese in kaart Inleiding: De familieanamnese kan gedefinieerd worden als het vraaggesprek naar het voorkomen van (erfelijke) aandoeningen in de familie van een patiënt. In de medische zorg voor

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Kwaliteitsproject Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Roy Bannink Elver Inhoud verslag kwaliteitsproject 1.Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam.

Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam. Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam foto computer dokter Door: Nienke van der Schaaf, AIOS AVG, Zozijn december

Nadere informatie

KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem

KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem Op weg naar een persoonlijke health watch In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten M.R. Bankras, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten in

Nadere informatie

Doelstelling: Streven naar implementatie en uitvoering van een juiste richtlijn rondom lithium laboratorium controles.

Doelstelling: Streven naar implementatie en uitvoering van een juiste richtlijn rondom lithium laboratorium controles. Kwaliteitsproject AVG-opleiding Corina Vermoen Probleemstelling: Een aantal verstandelijk gehandicapte cliënten gebruikt lithium als gedragsbeïnvloedende medicatie. Bij dit medicament dienen een aantal

Nadere informatie

Familie in beeld. Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Sanne Kroft, Dichterbij

Familie in beeld. Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Sanne Kroft, Dichterbij Familie in beeld Kwaliteitsproject AVG-opleiding Sanne Kroft, Dichterbij September 2015 Inhoudsopgave Inleiding Opzet: 1 e en 2 e cirkel van Deming Borging Conclusie Bijlage 1. Begeleidende brief bij vragenlijst

Nadere informatie

Opzet. Polikliniek Antipsychotica Screening. bij mensen met een verstandelijke beperking. en het gebruik van antipsychotica

Opzet. Polikliniek Antipsychotica Screening. bij mensen met een verstandelijke beperking. en het gebruik van antipsychotica Opzet Polikliniek Antipsychotica Screening bij mensen met een verstandelijke beperking en het gebruik van antipsychotica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Nadere informatie

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS KWALITEITSPROJECT medische informatie overdracht In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS 2008 2 Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inleiding: Inleiding:

Nadere informatie

Counseling over QF-PCR en array. Caroline Bax en Eva Pajkrt, perinatologen VUMC en AMC

Counseling over QF-PCR en array. Caroline Bax en Eva Pajkrt, perinatologen VUMC en AMC Counseling over QF-PCR en array Caroline Bax en Eva Pajkrt, perinatologen VUMC en AMC Inleiding Conventionele chromosoom analyse wordt sinds de jaren 60 gebruikt. Cytogenetische diagnose: Aneuploidie (On)gebalanceerde

Nadere informatie

Primeur Nieuwsbrief 3 - oktober 2012

Primeur Nieuwsbrief 3 - oktober 2012 Primeur Nieuwsbrief 3 - oktober 2012 Jaarverslag Tijdens de Primeuravond op 26 juni of in de week daarna via de post hebben alle huisartsen het jaarverslag van Primeur over 2011 ontvangen. Dit jaarverslag

Nadere informatie

Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots

Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten ASVZ, 2013 Marlies Valstar 1 Inhoudsopgave: Inleiding project

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding

Kwaliteitsproject AVG-opleiding Kwaliteitsproject AVG-opleiding Opzetten van een werkwijze voor handicapgerelateerde zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking die buiten het instellingsterrein wonen Marlise Andriesen, Arts

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar 12-15 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-15 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam aios. Groepsnummer aios. Naam huisartsopleider. BIG-nummer Plaats praktijk

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam aios. Groepsnummer aios. Naam huisartsopleider. BIG-nummer Plaats praktijk LEOh Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde VERSIE OPLEIDER: ZELFEVALUATIE Naam aios Groepsnummer aios Naam huisartsopleider BIG-nummer Plaats praktijk Opleidingsjaar aios Moment van invullen

Nadere informatie

Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk

Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten s Heeren Loo, locatie Westerhonk

Nadere informatie

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling Kwaliteitsproject AVG Opleiding Erasmus MC K. Chong, AIOS AVG 2016 1 Inleiding Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling In de VGN Handreiking Medicatiebeleid

Nadere informatie

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten SAMENVATTING Het project betreft het verbeteren van de aanvraagroute, uitvoering en planning van tilt-tafeltesten

Nadere informatie

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek.

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek. IKB Inleiding: In juli 2005 is de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten opgericht met als doel het verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische ondersteuning

Nadere informatie

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie!

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Ingrid Kuiper, AVG in opleiding te s Heerenloo Ermelo Maart 2018 Inleiding Epilepsie komt voor bij 16-25%

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS)

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) Protocoltitel: Protocolnummer: Naam opdrachtgever: Naam van THAOS-arts, contactgegevens en telefoonnummer:

Nadere informatie

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER)

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) Juni 2004 INLEIDING Voor u ligt een stappenplan dat gebaseerd is op de CBO-richtlijn

Nadere informatie

Verbeterplan Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd?

Verbeterplan Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd? Verbeterplan 2018 Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd? Huisartsenpraktijk Holtrop en Sieben Projectcoördinator: Jolien Schulte, AIOS Opleiders: Marije Holtrop en

Nadere informatie

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING 1) Dit project zorgt ervoor dat minder neonaten onterecht post partum bijvoeding krijgen. Hiermee gaan meer neonaten met volledig borstvoeding naar huis

Nadere informatie

Quick scan Ambulant begeleid wonen 22 mei 2006

Quick scan Ambulant begeleid wonen 22 mei 2006 Quick scan Ambulant begeleid wonen 22 mei 2006 Rapport n.a.v. het onderzoek van de Inspectie jeugdzorg bij Jeugdformaat (Nieuwe Parklaan) Inspectie jeugdzorg 30 mei 2006 Inleiding De Inspectie jeugdzorg

Nadere informatie

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Anique Vogel Oktober 2011 1 Inhoudsopgave Aanleiding pag. 3 Plan

Nadere informatie

optimale HUISARTSENzoRg voor mensen met EEN verstandelijke beperking

optimale HUISARTSENzoRg voor mensen met EEN verstandelijke beperking NAAR DE HUISARTS optimale huisartsenzorg voor mensen met een verstandelijke beperking Mensen met een verstandelijke beperking hebben recht op goede medische zorg. De huisarts speelt hierin een belangrijke

Nadere informatie

Verslag kwaliteitsproject: Protocol insulinetherapie bij diabetes mellitus type II. Gemaakt door: M. Doeswijk van der Wolf

Verslag kwaliteitsproject: Protocol insulinetherapie bij diabetes mellitus type II. Gemaakt door: M. Doeswijk van der Wolf Verslag kwaliteitsproject: Protocol insulinetherapie bij diabetes mellitus type II Gemaakt door: M. Doeswijk van der Wolf Februari 2012 Inhoudsopgave Aanleiding 3 Inleiding 3-4 Probleemstelling 4-5 Doel

Nadere informatie

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Verslag kwaliteitsproject Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Fleur Boot AIOS AVG Februari 2016 Inhoud 1. Achtergrond 2. Probleem, doel en vraagstelling 3. Methode 2x Cirkel van Deming 4. Resultaten

Nadere informatie

Even een paar vragen?

Even een paar vragen? RI&E DYNAMISCH Even een paar vragen? 2 Status van de huidige RI&E Situatie nu: 3 Waarom aandacht voor de RI&E? De Arbeidsomstandighedenwet (hierna Arbowet) verplicht iedere werkgever om een arbobeleid

Nadere informatie

Geen diagnose. Genetische vroegdiagnostiek vanuit een multidisciplinaire poli. Dr. M-J.H van den Boogaard, klinisch geneticus

Geen diagnose. Genetische vroegdiagnostiek vanuit een multidisciplinaire poli. Dr. M-J.H van den Boogaard, klinisch geneticus Geen diagnose Genetische vroegdiagnostiek vanuit een multidisciplinaire poli Dr. M-J.H van den Boogaard, klinisch geneticus UMC Utrecht Genetica @UMCUGenetica Thijs 11 jaar 2007: karyotypering 47, XXY

Nadere informatie

Adequaat verwijzen naar de klinisch geneticus

Adequaat verwijzen naar de klinisch geneticus Adequaat verwijzen naar de klinisch geneticus Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Sandra Goren, AVG in opleiding s Heeren Loo Zorggroep Ermelo Januari

Nadere informatie

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief September 2013 Pieter Langers Laurens Pronk ZorgDomein, 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel onderzoek... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Still on the right pill?

Still on the right pill? Kwaliteitsproject Still on the right pill? Een pilotstudy naar de bewaking van medicatie-evaluatie in de semi-murale setting. In het kader van de opleiding tot AVG Madelon Toepoel AVG i.o. 2007 Inleiding:

Nadere informatie

Klinische Genetica. Erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting

Klinische Genetica. Erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting Klinische Genetica Erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting Klinische Genetica Inhoud Inleiding 3 Een verzoek om erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting 3 Wachten op de uitslag 3 Kosten 4 Het doel van

Nadere informatie

Periodieke controle op metabole bijwerkingen van antipsychotica

Periodieke controle op metabole bijwerkingen van antipsychotica Periodieke controle op metabole bijwerkingen van antipsychotica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Ipse de Bruggen, Zwammerdam Naftha Jelluma december

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Anticonceptie. naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid. In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten.

Kwaliteitsproject. Anticonceptie. naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid. In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Kwaliteitsproject Anticonceptie naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Ellen Haagsma, aios AVG 2011/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Informatie over Exoom sequencing

Informatie over Exoom sequencing Informatie over Exoom sequencing Exoom sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod: Om de

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar tot 12 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname

Nadere informatie

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai GATEN IN HET ROOSTER In de knel door individualisering opleiding DEAL! Geheimen van goed onderhandelen demedisch Specialist 1 ARTSEN OVER PAPIERWERK Lusten en lasten van registraties APRIL 2016 UITGAVE

Nadere informatie

Help! Voetschimmel, wat nu?

Help! Voetschimmel, wat nu? Help! Voetschimmel, wat nu? Een kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG door Esther Bakhtiari, januari en februari 2005 s Heeren Loo West-Nederland, lokatie Willem van den Bergh, te Noordwijk

Nadere informatie

Deelname en registratie bevolkingsonderzoek

Deelname en registratie bevolkingsonderzoek Deelname en registratie bevolkingsonderzoek Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) December 2017 Lisette Knoop AIOS AVG Esdégé-Reigersdaal Inhoudsopgave

Nadere informatie

Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek Erfelijkheidsonderzoek Divisie Biomedische Genetica, afdeling Genetica Erfelijkheidsonderzoek Wanneer erfelijkheidsonderzoek? Er is reden voor erfelijkheidsonderzoek als: U een ziekte heeft en vermoedt

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke

Nadere informatie

PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL?

PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL? KWALITEITSPROJECT: PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL? Sander de Rooy, AVG in opleiding bij Cello Opleider: Margriet van Duinen 22-10-2017 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Inleiding 4 Probleemstelling 4 Doel

Nadere informatie

PREVENTIEVE PERIODIEKE CONTROLES BIJ GEBRUIK VAN PSYCHOFARMACA. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG. Josianne van Gerven

PREVENTIEVE PERIODIEKE CONTROLES BIJ GEBRUIK VAN PSYCHOFARMACA. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG. Josianne van Gerven PREVENTIEVE PERIODIEKE CONTROLES BIJ GEBRUIK VAN PSYCHOFARMACA Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Josianne van Gerven 0 Pagina Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Probleemstelling 2 Beschrijving

Nadere informatie

Handleiding VetTrack

Handleiding VetTrack Handleiding VetTrack Gerverscop 9 3481 LT Harmelen Postbus 46 3480 DA Harmelen 0348 44 38 40 Fax: 0348 44 43 75 Rabobank Harmelen nr. 32.53.28.528 Postbank nr. 27 63 806 K.v.K. te Utrecht nr. 300.71202

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC

Polikliniek voor volwassenen met metabole ziekten Onderdeel van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten in het Erasmus MC Deze folder is gericht aan alle nieuwe patiënten van de polikliniek voor metabole ziekten in het Erasmus MC, patiënten die voor het eerst deze polikliniek in het Erasmus MC bezoeken, maar ook aan jongeren

Nadere informatie