MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE"

Transcriptie

1 MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Rob Jongbloed oktober 2014

2 1. Inleiding In het kader van de specialisatie tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten leert de AIOS in het tweede jaar over kwaliteitsmanagement. in het onderwijsblok Kwaliteitszorg. Het doel van dit blok is dat de AIOS leert om kwaliteitsverbeteringen aan te brengen in de dagelijkse praktijk van de instelling waar hij of zij werkt. Gedurende het derde jaar van de opleiding zal de AIOS daadwerkelijk een kwaliteitsverbetering vormgeven op het gebied van een door hem/haar gesignaleerd probleem. Om dit kwaliteitsproject goed en binnen bepaalde kaders uit te kunnen voeren, wordt gebruik gemaakt van de Kwaliteitscirkel van Deming. Deze kwaliteitscirkel is een cyclisch proces, bestaande uit vier fasen. Figuur 1. Cirkel van Deming Plan: Do: Check: Act: Naar de huidige werkzaamheden kijken en een plan opstellen voor verbetering van deze werkzaamheden. Vaststellen van de te bereiken resultaten, definiëren van de doelstellingen en aangeven hoe je deze doelstellingen wilt meten. Uitvoeren van de geplande verbetering (het goedgekeurde plan uit de vorige fase vormt daarbij het uitgangspunt). Meten van het resultaat van de verbetering, deze vergelijken met de oorspronkelijke situatie en toetsen aan de vastgestelde doelstellingen. Bijsturen aan de hand van de gevonden resultaten bij Check (evalueren en ingrijpen).

3 De Deming Cirkel blijft zich herhalen, zodat er een proces ontstaat waarin continu verbeteringen worden doorgevoerd c.q. behaalde verbeteringen geborgd worden. In de instelling waar ik werk (Prinsenstichting, Purmerend) is een gespecialiseerde tandartspraktijk aanwezig. Gemiddeld 3 keer per jaar ondergaan 3 tot 5 cliënten, verbonden aan de instelling, een tandheelkundige ingreep onder algehele narcose in een nabijgelegen ziekenhuis (Zaans Medisch Centrum). Sinds jaar en dag ontvangt de AVG, de algemeen arts van de instelling of de huisarts van de cliënt, ruim voordat de tandheelkundige ingreep gepland staat, een verzoek van de tandarts om een formulier met medische gegevens in te vullen. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor de behandelend anesthesist. Er zijn afspraken gemaakt met de anesthesisten van het betreffende ziekenhuis, dat voor onze cliënten een preoperatief lichamelijk onderzoek (gezien de extra belasting) niet noodzakelijk is.

4 2. Probleemstelling Sinds 2004 wordt, bij het in het ziekenhuis ondergaan van een tandheelkundige ingreep, vooraf gebruik gemaakt van een formulier waarop medische gegevens van de betreffende cliënt ingevuld moeten worden. Aan de behandelend arts (huisarts, AVG, instellingsarts) wordt gevraagd dit formulier in te vullen. Het gebruikte formulier is nooit geëvalueerd. Vanwege de toenemende decentralisatie van cliënten van de Prinsenstichting komt het steeds vaker voor dat aan huisartsen in de wijk gevraagd wordt het formulier in te vullen. Uit die hoek kwam dan ook de eerste kritiek. Enkele items op het formulier waren onduidelijk en de huisarts krijgt onvoldoende informatie betreffende het soort ingreep, de operateur en het ziekenhuis waar de ingreep zou plaatsvinden. Om een optimale zorg voor onze cliënten te waarborgen is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan. Het is derhalve belangrijk om in de keten van zorgverleners duidelijkheid te verschaffen over wat er precies gaat gebeuren en wie, welke verplichtingen heeft in het te doorlopen proces. Efficiënte informatie verschaffing draagt er toe bij de problematiek rondom de cliënt helder in beeld te krijgen. Bovenstaande was reden om het tot nu toe gebruikte formulier aan een grondige evaluatie te onderwerpen. Doel van dit project is te komen tot een overzichtelijk formulier, waarop alle informatie te vinden is, die essentieel is voor de anesthesist om een goede inschatting te kunnen maken van de eventuele risico's verbonden aan een narcose. Draagvlak: De tandartsen onderkennen dat het gebruikte formulier verouderd is en aanpassingen behoeft. Zij juichen een evaluatie van het bestaande formulier toe en hopen zo eventuele risico s, verbonden aan een ingreep onder narcose, tot een minimum te beperken. De huisartsen vinden het formulier onduidelijk en missen verschillende items. Zij waren degenen met kritiek op het formulier en zijn gaarne bereid mee te werken aan de ontwikkeling van een "net formulier, dat recht doet aan alle betrokken partijen". De AVG vindt dat de huidige procedure onduidelijkheid schept ten aanzien van voorbereiding en verantwoordelijkheden. Zij is bereid zich in te zetten voor herziening van de huidige procedure. De tandartsassistenten zijn eveneens de mening toegedaan dat het formulier en de procedure nodig eens tegen het licht gehouden kan worden.

5 3. Plan Het verzamelen van informatie betreffende de bestaande formulieren, de huidige procedure en de zorgverleners die in het traject een rol spelen. - Met behulp van de tandartsassistenten heb ik alle bestaande informatie boven water gekregen en inzicht gekregen in de huidige procedure. De voorhanden zijnde informatie bestond uit: 1. Datum waarop samenwerking met ZMC van start is gegaan. 2. Afspraken met het ZMC (bv afspraak alleen medische gegevens en geen preoperatief onderzoek vanwege belasting cliënten). 3. Het protocol: "Stap voor stap protocol narcosedag". 4. Brieven met "afspraken i.v.m. de behandeling onder narcose" naar ouders en/of verzorgers. 5. Het bestaande formulier: "Medische gegevens voor preoperatief onderzoek t.b.v. tandheelkundige behandeling". - De zorgverleners die een rol spelen in het bovengenoemde traject zijn: de anesthesisten van het ZMC, de huisartsen in de verschillende wijken die cliënten van de Prinsenstichting onder hun hoede hebben, de artsen (AVG, AVG i.o., en algemeen arts) van de Prinsenstichting, de betreffende tandartsen van de Prinsenstichting en de tandartsassistenten.

6 4. Do-Check-Act Do/Check: Inventariseren van de meningen m.b.t. de huidige procedure en m.b.t. het bestaande formulier "Medische gegevens voor preoperatief onderzoek t.b.v. tandheelkundige behandeling" (bijlage 3). - De huidige procedure is besproken met tandartsen en assistenten: iedereen is tevreden over huidige procedure wat betreft planning, toestemmingsformulier naar ouders/verzorgers, informatieverschaffing aan ouders/verzorgers en woongroep en afspraken met het ZMC voorafgaande en op de narcosedag. - Het huidige preoperatieve formulier voor medische gegevens bleek nog nooit geëvalueerd te zijn. De met de Prinsenstichting samenwerkende huisartsen hadden enkele kritische opmerkingen t.a.v. het formulier en de AVG's waren de mening toegedaan dat er items op het formulier ontbraken. Het huidige formulier werd voorgelegd ter beoordeling aan één anesthesist, één AVG, de algemeen arts, twee huisartsen uit de wijk, twee tandartsen en twee tandartsassistenten met de vraag of zij het formulier kritisch onder de loep wilden nemen en voorzien van al hun op- en aanmerkingen Act/Do: Aanpassen van de oorspronkelijke versie n.a.v. het commentaar. - De anesthesist miste vooral informatie met betrekking tot het mond-keel gebied (zoals maximale mondopening, spasmen en losse tanden). De overige gegevens voldeden grotendeels aan hun wensen. Eén van de huisartsen had toevoegingen die met name betrekking hadden op duidelijkere registratie van namen, telefoonnummers en informatie betreffende data en type ingreep. De AVG had als (extra) toevoeging, naast bovenstaande opmerkingen, behoefte aan meer informatie betreffende de verstandelijke beperking (etiologie en ontwikkelingsleeftijd) en de gedragskenmerken van de cliënt. Ook voor de tandartsen waren de gedragskenmerken van de cliënt het belangrijkste ontbrekende item. Verder lieten de tandartsen weten het met name van belang te vinden welke informatie de anesthesist essentieel vond. - De op- en aanmerkingen van de anesthesist, huisartsen, AVG, algemeen arts en tandartsen zijn allemaal verwerkt in een nieuw formulier. De aangepaste versie wordt opnieuw voorgelegd aan artsen, tandartsen, assistenten en anesthesist. Check: Collega's gaan het formulier herbeoordelen en geven hun 2e commentaar op de aangepaste versie. - Door de anesthesist, de AVG en door één huisarts werden nog enkele voornamelijk tekstuele opmerkingen gemaakt. De tandartsen en overige collegae hadden geen nieuw commentaar.

7 Act: De voorlopig definitieve versie wordt vervaardigd n.a.v. het laatste commentaar. - Het formulier wordt aan alle collegae die meegedaan hebben aan deze evaluatie aangeboden. - Het formulier wordt, voorzien van logo, digitaal opgeslagen en kan vervolgens zodra dat nodig is naar de betreffende arts worden verstuurd.

8 5. Borging: -Met betrekking tot het gebruik: Het formulier "Medische gegevens t.b.v. preoperatief onderzoek bij tandheelkundige behandeling" vormt een vast onderdeel van het protocol dat doorlopen moet worden. Dit protocol fungeert tot ieders tevredenheid. Het is niet te verwachten dat het verbeterde formulier daar een verandering in zal aanbrengen. Het vernieuwde formulier wordt door de daarvoor verantwoordelijke tandartsassistente naar de betreffende arts verstuurd (momenteel nog per fax vanwege privacy problemen). Deze vult het vervolgens in en stuurt het zo spoedig mogelijk retour naar de tandartsassistente. Zo nodig helpt de tandartsassistente de betreffende arts eraan herinneren het formulier te retourneren. Het geretourneerde formulier wordt vervolgens gefaxt naar de polikliniek anesthesie van het ZMC en het wordt met de overige informatie (o.a. brief met tijden waarop cliënten gepland staan) digitaal opgeslagen in de map van de desbetreffende "narcosedag". Deze procedure is niet anders dan voorheen en werkt naar ieders tevredenheid. - Met betrekking tot evaluatie: De tandartsassistente (verantwoordelijk voor het hele protocol) zal er jaarlijks zorg voor dragen dat het formulier door één AVG, één HA en een anesthesist opnieuw becommentarieerd wordt en zo nodig aangepast.

9 6. Conclusie Het doel van dit kwaliteitsproject is om binnen de Prinsenstichting tot een verbetering van het al jaren gebruikte formulier betreffende "Medische gegevens t.b.v. preoperatief onderzoek bij tandheelkundige behandeling" te komen. Met behulp van dit vernieuwde formulier moet uiteindelijk de anesthesist een betere inschatting kunnen maken van eventuele risico's die verbonden zijn aan een narcose bij onze cliënten met een verstandelijke beperking. Zeven collegae uit verschillende specialismen werd gevraagd het betreffende formulier te becommentariëren. Na twee commentaarrondes werd een, door alle betrokkenen positief beoordeeld, vernieuwd formulier geïmplementeerd. Het enthousiasme waarmee de collegae, maar met name ook de tandartsassistenten, zich wilden inzetten voor dit project sterkt mij in de gedachte dat borging gewaarborgd zal zijn. Literatuur 1.Grol, R. kwaliteitsbevordering voor en door huisartsen. 1995, NHG 2. Richtlijn procedurele sedatie voor mensen met een verstandelijke beperking, 2014 (Concept richtlijn NVAVG) 3. Geneesmiddelen bulletin, 2014; 48: Goed voorbereid onder narcose, Kwaliteitsproject, 2007, Margreet Wallinga 5. Richtlijn Het Preoperatieve Traject, 2010, Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie

10 Bijlage 1: Tijdspad Juni-juli 2014 Juli 2014 Juli 2014 Augustus 2014 Aug.-sept Sept.-oktober 2014 Oriëntatie huidige situatie; Inventarisatie draagvlak Plan van aanpak Huidige formulier voorleggen aan betrokkenen voor commentaar Aanpassen formulier Het aangepaste formulier opnieuw laten becommentariëren Het commentaar verwerken en het nieuwe formulier implementeren

11 Bijlage 2: Doorlopen fasen van het kwaliteitsproject aan de hand van de Cirkel van Deming Aanpassen conceptversie n.a.v. commentaar Plan van aanpak Format laten beoordelen door anesthesist, HA, AVG en instellingsarts Concept format opstellen Definitieve format n.a.v. commentaar Aangepaste versie van format opnieuw laten becommentariëren Collegae geven op- en aanmerkingen op aangepaste versie

12 Bijlage 3: Oorspronkelijke formulier Medische gegevens voor preoperatief onderzoek t.b.v. tandheelkundige behandeling Narcosedatum: Naam: Groep: Geb.datum: Tel. woning: Aard, mate en oorzaak van de handicap met name als direct van belang voor anesthesie (bijv Down, Prader Willi, ernstige deformiteiten): Problemen van hart en longen: Allergieën: Nadere anamnestische gegevens: Medicatiegebruik: Hepatitis B status: AB- profylaxe: Evt. nadere info bij: Datum:

13 Bijlage 4: Nieuwe formulier Medische gegevens t.b.v. preoperatief onderzoek bij tandheelkundige behandeling Datum ingreep 1 : Te verrichten behandeling 1 : Naam 1 : Geb.datum 1 : Adres 1 : Tel. woning 1 : Aard en oorzaak van de handicap met name als direct van belang voor anesthesie (bv. Down, Prader Willi, ernstige deformiteiten): Mate van verstandelijke beperking (ontwikkelingsleeftijd): Gedragskenmerken, psychiatrie (bv. agressie, automutilatie): Eerdere anesthesie ervaringen: Allergieën: Medicatie: Afwijkingen in het KNO gebied: - beperkte mondopening 1 : ja/nee - spasmen/torti colli: ja/nee - losse tanden 1 : ja/nee/onbekend Problemen van hart en longen: Meest recente RR, pols, temperatuur, gewicht, lengte (incl. datum van meting) Specifieke aandachtspunten (bv. cortisol stressschema): Epilepsie: Hepatitis B status: Indicatie AB- profylaxe: Status NR/NB beleid: ja/nee Premedicatie gegeven? (zo ja, wat, dosering, tijdstip): Nadere anamnestische gegevens: Ingevuld door (+ functie): Evt. nadere info bij (dossierhouder): Tel: Datum: 1) in te vullen door tandarts of tandartsassistente

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding Hester van der Laan aios AVG Amarant Tilburg 1 Inleiding: Kwaliteit is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen,

Nadere informatie

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Talant locatie Drachten Rixt Huls, 2013

Nadere informatie

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Erasmus Medisch Centrum Rotterdam Hanneke van Beek, aios AVG Dichterbij, locatie

Nadere informatie

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie)

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk gehandicapten Marlies Adriaans AIOS-AVG Lunet zorg Mei 2014

Nadere informatie

Samen werken: het moet wel leuk blijven!!

Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Door: Marian de Jeu Jaargroep 2007 s Heerenloo Midden Nederland Lokatie Apeldoorn Periode kwaliteitsproject:

Nadere informatie

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Health Watch - Goede zorg voor genetische syndromen Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Saskia de Klein AIOS AVG jaar 3 Opleidingsjaar:

Nadere informatie

Verwijsformat klinisch genetica

Verwijsformat klinisch genetica Verwijsformat klinisch genetica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Agnes den Houdijker Schakel November 2011 Inleiding In het kader van de specialisatie

Nadere informatie

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Anique Vogel Oktober 2011 1 Inhoudsopgave Aanleiding pag. 3 Plan

Nadere informatie

Medische intake nieuwe cliënten

Medische intake nieuwe cliënten Medische intake nieuwe cliënten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Karine Miedema-Loo, AIOS AVG s Heeren Loo Midden Nederland, lokatie Ermelo november

Nadere informatie

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Janneke Swinkels, aios AVG 22 november 2010 INHOUD Inleiding...

Nadere informatie

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren?

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Implementatie van een digitaal consultatie formulier Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Miriam ter Horst AVG opleiding Erasmus MC 2015 Inleiding. In het kader van het derde jaar van

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Kwaliteitsproject Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Hetty Spijker november 2015 Inleiding Net als in andere onderdelen van de samenleving, zoals

Nadere informatie

Still on the right pill?

Still on the right pill? Kwaliteitsproject Still on the right pill? Een pilotstudy naar de bewaking van medicatie-evaluatie in de semi-murale setting. In het kader van de opleiding tot AVG Madelon Toepoel AVG i.o. 2007 Inleiding:

Nadere informatie

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform?

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Jolinda van den Beukel, AIOS AVG Abrona, Huis

Nadere informatie

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Invoering van de Health Watch Down Syndroom Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Gerjanne Vlasveld Reinaerde, de Heygraeff, Woudenberg 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Cirkel van Deming 4

Nadere informatie

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het blauwe vel een medisch afsprakenblad Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Deborah Traas 17 november 2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Keuze van het

Nadere informatie

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten SAMENVATTING Het project betreft het verbeteren van de aanvraagroute, uitvoering en planning van tilt-tafeltesten

Nadere informatie

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Almar Sietsma, aios AVG 30 november 2009 1

Nadere informatie

Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard!

Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard! Menstruatieregulerende middelen: Regelmatige evaluatie waard! Implementatie van een vragenlijst ter evaluatie van langdurig medicijngebruik met als indicatie menstruatieregulatie tijdens driejaarlijkse

Nadere informatie

Module kwaliteit van zorg

Module kwaliteit van zorg Module kwaliteit van zorg 1. Inleiding Kwaliteit gedefinieerd als de mate waarin de zorg voldoet aan de eisen en behoeften van de cliënten, is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen.

Nadere informatie

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC s Heeren Loo Druten/Tiel/Geldermalsen Manon Rotink, maart oktober

Nadere informatie

De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Susanne Neuvel Prinsenstichting 2011 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1-2 2. Plan

Nadere informatie

Module kwaliteit van zorg

Module kwaliteit van zorg Module kwaliteit van zorg 1. Inleiding Kwaliteit gedefinieerd als de mate waarin de zorg voldoet aan de eisen en behoeften van de cliënten, is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen.

Nadere informatie

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Matijn Coret, aios AVG AVG-opleiding Erasmus MC Opleiding tot arts voor verstandelijk

Nadere informatie

Protocolverbetering binnen Orthopedagogisch Kinderdagcentrum. Naomi van den Broek Lunet zorg 2010

Protocolverbetering binnen Orthopedagogisch Kinderdagcentrum. Naomi van den Broek Lunet zorg 2010 Protocolverbetering binnen Orthopedagogisch Kinderdagcentrum Naomi van den Broek Lunet zorg 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Plan 4 3. Do Check Act 6 4. Implementatie & Borging 10 5. Conclusie 11 6.

Nadere informatie

in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC

in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC AIOS: Opleider: Zorgorganisatie: Mirjam Hollegien Rieneke Dash-Vorstenbosch Severinus, Veldhoven 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kwaliteitsproject Psychofarmaca Inleiding Het project dat ik gekozen heb is niet erg origineel, maar het was in mijn ogen nodig.

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Anticonceptie. naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid. In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten.

Kwaliteitsproject. Anticonceptie. naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid. In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Kwaliteitsproject Anticonceptie naar een zorgvuldiger voorschrijfbeleid In het kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Ellen Haagsma, aios AVG 2011/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Schema PSB Check Check Check Check Check Intake Intake Intake Intake Gegevens Gegevens

Nadere informatie

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Zara Aslan 2011/ 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding

Nadere informatie

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING 1) Dit project zorgt ervoor dat minder neonaten onterecht post partum bijvoeding krijgen. Hiermee gaan meer neonaten met volledig borstvoeding naar huis

Nadere informatie

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart In één oogopslag Inhoud en actueel houden van de medische kaart S Heeren Loo, expertisecentrum Advisium Noordwijkerduin Kwaliteitsproject Roos Bots, AVG i.o November 2016 Inhoud Inleiding.. 3 Probleembeschrijving

Nadere informatie

Evaluatieformulier Surveillance Protocollen

Evaluatieformulier Surveillance Protocollen Evaluatieformulier Surveillance Protocollen de esp Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Mirka Borms, AIOS arts voor verstandelijk gehandicapten Maart

Nadere informatie

Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam.

Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam. Invoering van teledermatologie in de AVG-praktijk van Zozijn Kwaliteitsprojekt i.h.k.v. opleiding tot AVG Erasmus MC, Rotterdam foto computer dokter Door: Nienke van der Schaaf, AIOS AVG, Zozijn december

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Kwaliteitsproject AVG opleiding Jaarlijks consult bij de AVG Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Inleiding In het kader van de AVG opleiding moet een AIOS in het

Nadere informatie

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Cello locatie Binckhorst Yvet van Hedel, 2012 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding

Nadere informatie

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Verslag kwaliteitsproject Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Fleur Boot AIOS AVG Februari 2016 Inhoud 1. Achtergrond 2. Probleem, doel en vraagstelling 3. Methode 2x Cirkel van Deming 4. Resultaten

Nadere informatie

Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM. de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens

Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM. de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens KWALITEITSPROJECT Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM ter bevordering van de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens in de instelling voor verstandelijk gehandicapten, locatie

Nadere informatie

Een gedrocht voor het gedrag?

Een gedrocht voor het gedrag? Een gedrocht voor het gedrag? Een inventarisatie van gedragsmodulerende medicatie en of deze op de juiste gronden is voorgeschreven Verslag van het kwaliteitsproject ten behoeve van de opleiding tot Arts

Nadere informatie

Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt

Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt Spoed MDO Spoedig meer efficiënt Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Dennis Wanrooij, AVG i.o. ASVZ Inhoud Inleiding blz. 3 Huidige situatie blz. 3 Probleemstelling

Nadere informatie

Lab-aanvragen en lab-uitslagen:

Lab-aanvragen en lab-uitslagen: Lab-aanvragen en lab-uitslagen: Graag efficienter, maar hoe? Kwaliteitsproject AVG-opleiding Hilde Hoving s Heeren Loo, locatie Westerhonk December 2010 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. De kwaliteitscirkel

Nadere informatie

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Dementie screening De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten S. de Haas, AVG in opleiding Pluryn December 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling Kwaliteitsproject AVG Opleiding Erasmus MC K. Chong, AIOS AVG 2016 1 Inleiding Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling In de VGN Handreiking Medicatiebeleid

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Medicatie: evalueren van evaluaties

Medicatie: evalueren van evaluaties Medicatie: evalueren van evaluaties Irma Verhulst Kwaliteitsproject voor de AVG-opleiding September 2014 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Cirkel van Deming... 4 Plan 1... 4 Do 1... 5 Check 1...

Nadere informatie

KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem

KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem KWALITEITSPROJECT Cliëntvolgsysteem Op weg naar een persoonlijke health watch In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten M.R. Bankras, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten in

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting

Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting De AVG brief aan de huisarts (De positie en werkwijze van de AVG binnen Zodiak) Verslag Erik Boot, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)i.o. November

Nadere informatie

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN:

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: 1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: Ondanks het feit dat de School voor Educatie en Inburgering kwaliteit wil leveren, kan het zijn dat de cliënt niet tevreden is over de geleverde dienstverlening. De

Nadere informatie

Monitoren van bijwerkingen antipsychotica m.b.v. een invulschema

Monitoren van bijwerkingen antipsychotica m.b.v. een invulschema Monitoren van bijwerkingen antipsychotica m.b.v. een invulschema Inleiding De laatste jaren is duidelijk geworden dat antipsychotica invloed kunnen hebben op het vetspectrum en tot het metabool syndroom

Nadere informatie

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Rieneke Vorstenbosch, AIO AVG te Severinus, Veldhoven

Nadere informatie

Cyclische afspraken een terugkerend probleem

Cyclische afspraken een terugkerend probleem Cyclische afspraken een terugkerend probleem De antipsychoticacontrole Kwaliteitsproject in het kader van de AVG-opleiding Niels Huisman 2015-2016 s Heeren Loo, locatie Druten/Geldermalsen/Tiel Inhoudsopgave

Nadere informatie

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst)

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) Datum Wat? Waar? Tijdstip... Preoperatieve screening Doktersassistent apotheek anesthesioloog- opnameverpleegkundige Route 82.... Opnamegesprek

Nadere informatie

VRAGENLIJST ANESTHESIE (IN TE VULLEN DOOR DE OUDER OF VOOGD VAN DE PATIËNT (EVENTUEEL SAMEN MET DE HUISARTS))

VRAGENLIJST ANESTHESIE (IN TE VULLEN DOOR DE OUDER OF VOOGD VAN DE PATIËNT (EVENTUEEL SAMEN MET DE HUISARTS)) VRAGENLIJST ANESTHESIE (IN TE VULLEN DOOR DE OUDER OF VOOGD VAN DE PATIËNT (EVENTUEEL SAMEN MET DE HUISARTS)) Geachte ouder, u heeft met de behandelende arts van uw kind een ingreep, procedure of onderzoek

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Peter de Vink November 2012 s Heeren Loo, locatie Druten Inhoud Inleiding

Nadere informatie

EtID: Etiologie in Dossier

EtID: Etiologie in Dossier EtID: Etiologie in Dossier Kwaliteitsproject in het kader van de AVG-opleiding 2017 Shaneeta Heer-Garcha, 3 e jaars AIOS AVG Erasmus MC en Stichting Zuidwester Inleiding en probleemstelling: Nog voordat

Nadere informatie

Op 28 november 2016 bezocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) uw ziekenhuis in het kader van het onderwerp Sedatie buiten de OK.

Op 28 november 2016 bezocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) uw ziekenhuis in het kader van het onderwerp Sedatie buiten de OK. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen MC Zuiderzee t.a.v. mevrouw. Locatiedirecteur Postbus 5000 8200 GA Lelystad Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Regionale Zuidoost Transmurale Brabant Afspraak Zuidoost Brabant Zorg voor patiënten met een Zorg verstandelijke voor patiënten beperking met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst)

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) www.anesthesiologie-ysl.nl Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) Datum Wat? Pre-operatieve screening Gesprek apotheek doktersassistent- anesthesioloog Waar? Tijdstip Route 61. Opnamegesprek

Nadere informatie

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J.

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J. Draaiboek:. MUMC, afd. Transmurale Zorg (azm) Carrousel Gezamenlijke Consulten t.a.v. Audrey Lahaije locatie provisorium nivo 1 Postbus 5800 6202 AZ Maastricht Audrey Lahaije, Audrey coördinator Lahaije

Nadere informatie

Algemeen aanmeldformulier 1. Gegevens cliënt

Algemeen aanmeldformulier 1. Gegevens cliënt Algemeen aanmeldformulier 1. Gegevens cliënt Voor en achternaam: Straat en huisnummer: Postcode: Plaats: Telefoonnummer: Email adres: Geboortedatum: Geslacht: BSN nummer: PGB nummer: Verzekering en verzekeringsnummer:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Uit de Kast. de werkvoorraad op orde. Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Kwaliteitsproject Uit de Kast. de werkvoorraad op orde. Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Kwaliteitsproject Uit de Kast de werkvoorraad op orde Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten AVG-opleiding 25-04-2014 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De Handreiking

Nadere informatie

Optimalisatie ontslagbrieven

Optimalisatie ontslagbrieven Optimalisatie ontslagbrieven SAMENVATTING 1) Hoe draagt het doelmatigheidsproject bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg op afdelings- en/of instellingsniveau? De vormt het visitekaartje van

Nadere informatie

Adres 1 Adres 2 (als afwijkend/toekomstig)

Adres 1 Adres 2 (als afwijkend/toekomstig) Inschrijf / Aanmeldformulier Wilt u het formulier zo volledig mogelijk invullen. * doorhalen wat niet van toepassing is Gegevens Ouders / Verzorgers Ouder/Verzorger 1 Ouder/Verzorger 2 Geslacht : Geslacht

Nadere informatie

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat.

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat. Toepassingswijze van een (gestandaardiseerde) verbetercyclus Doel: Gestandaardiseerde wijze van verbeteren toepassen binnen OCE/het DementieNet, zodat verbeteracties aantoonbaar gemonitord en continu verbeterd

Nadere informatie

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS KWALITEITSPROJECT medische informatie overdracht In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS 2008 2 Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inleiding: Inleiding:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Kwaliteitsproject AVG-opleiding Antipsychotica Protocol, Reinaerde Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Reinaerde, November 2015 1 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Doel van het kwaliteitsproject...

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Handleiding gebruik Mijnschoolinfo Schoolmedewerkers v 29.7.2014 1 Inhoud 1. Activeren van Mijnschoolinfo als ouder... 3 2. Wachtwoord kwijt of wijzigen... 3 2.1 Wachtwoord

Nadere informatie

Nieuw: mijnlumc. Praktische informatie

Nieuw: mijnlumc. Praktische informatie Nieuw: mijnlumc Praktische informatie Inhoudsopgave Wat is mijnlumc? 3 Wat hebt u nodig? 3 DigiD 3 Wat is DigiD? 3 In- en uitloggen 4 Algemeen 4 Inloggen 4 Uitloggen 4 Hoe werkt mijnlumc? 5 Welkomstpagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: Mijn Nij Smellinghe voor patiënten

Inhoudsopgave. Handleiding: Mijn Nij Smellinghe voor patiënten Inhoudsopgave Het patiëntenportaal van Nij Smellinghe... 2 Wat heeft u nodig?... 3 Wat is DigiD?... 3 DigiD aanvragen... 3 Inloggen op het patiëntenportaal met DigiD... 4 Inloggen op het patiëntenportaal

Nadere informatie

Procedure Meldplicht Datalekken

Procedure Meldplicht Datalekken Procedure Meldplicht Datalekken n.a.v. inwerkingtreding AVG mei 2018 Versie 1.0 20-5-2018 Procedure meldplicht datalekken NivoZorg 1 Gegevens Functionaris Gegevensbescherming Naam : Erik Stijnen Telefoonnummer

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Onderzoek naar de cliënttevredenheid over de dienstverlening van De Nationale Trombose Dienst

Tevredenheidsonderzoek Onderzoek naar de cliënttevredenheid over de dienstverlening van De Nationale Trombose Dienst sonderzoek 2018 Onderzoek naar de cliënttevredenheid over de dienstverlening van De Nationale Trombose Dienst 1 Inhoud Voorwoord 3 Onderzoeksmethode 4 Onderzoeksresultaten 5 Conclusie 10 Ter afsluiting

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Schokkend goed

Kwaliteitsproject Schokkend goed Kwaliteitsproject Schokkend goed over de voorbereiding en het verloop van de consulten bij de epileptoloog Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Door:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie!

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Ingrid Kuiper, AVG in opleiding te s Heerenloo Ermelo Maart 2018 Inleiding Epilepsie komt voor bij 16-25%

Nadere informatie

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Inleiding Zichtbare Mondzorg In de mondzorg wordt hard gewerkt aan het inzichtelijk en transparant

Nadere informatie

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst)

Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) Preoperatief spreekuur Volwassenen (inclusief vragenlijst) Datum Wat? Pre-operatieve screening... Gesprek apotheek doktersassistent anesthesioloog Waar? Tijdstip Route 61. Opnamegesprek (omcirkelen wat

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie-evaluatie

Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie-evaluatie Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie-evaluatie In het kader van de opleiding tot AVG. Sandra Pollers aios in Maasveld te Maastricht. Juni 2007 1 Inleiding Geneesmiddelen worden in principe voorgeschreven

Nadere informatie

Vitamine D, ja of nee? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Vitamine D, ja of nee? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Vitamine D, ja of nee? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten s Heerenloo locatie Ermelo Aisha Sinot, december 2013 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Inleiding...

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

Pre-operatief onderzoek

Pre-operatief onderzoek Pre-operatief onderzoek Inhoud Inleiding 3 1. Wat is een pre-operatief onderzoek? 3 2. Wat neemt u mee naar het spreekuur? 3 3. Verloop van het pre-operatief onderzoek 4 4. Belangrijke informatie: niet

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

PROCEDUREBESCHRIJVING VOORBEHOUDEN en RISICOVOLLE MEDISCHE HANDELINGEN voor de EMILIUSSCHOOL.

PROCEDUREBESCHRIJVING VOORBEHOUDEN en RISICOVOLLE MEDISCHE HANDELINGEN voor de EMILIUSSCHOOL. PROCEDUREBESCHRIJVING VOORBEHOUDEN en RISICOVOLLE MEDISCHE HANDELINGEN voor de EMILIUSSCHOOL. In het kader van het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg aan onze leerlingen is het noodzakelijk om de

Nadere informatie

2 Uitvoering dienstverlening. 2.1.2 richtlijnen/ werkinstructies b chronisch ziek kind en kind met handicap

2 Uitvoering dienstverlening. 2.1.2 richtlijnen/ werkinstructies b chronisch ziek kind en kind met handicap Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots

Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots Verbetering van de logistiek rond de antipsychotica-depots Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten ASVZ, 2013 Marlies Valstar 1 Inhoudsopgave: Inleiding project

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Datum: Januari 2013 Bezoekadres Dorpsstraat 20 7683 BJ Den Ham Postadres Postbus 12 7683 ZG Den Ham T +31 (0) 546 67 88 88 F +31 (0) 546 67 28 25 E

Nadere informatie

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie CvB 18 december 2012 Ter bespreking in staf (o.a. advies Besturenraad ingewonnen) MO 12 januari 2013 Ter eerste advisering GMR

Nadere informatie

Opzetten oproepsysteem voor controles bij psychofarmacagebruik

Opzetten oproepsysteem voor controles bij psychofarmacagebruik Kwaliteitsproject 2009 J. Zuijdam, AVGio Opzetten oproepsysteem voor controles bij psychofarmacagebruik Inleiding In de groep van de verstandelijk gehandicapten komen gezondheidsproblemen vaker voor dan

Nadere informatie

PROCEDURE MELDPLICHT DATALEKKEN

PROCEDURE MELDPLICHT DATALEKKEN PROCEDURE MELDPLICHT DATALEKKEN Er is sprake van een Datalek indien persoonsgegevens als gevolg van een beveiligingsincident in handen vallen van onbevoegde derden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een zoekgeraakte

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Kwaliteitsproject Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Roy Bannink Elver Inhoud verslag kwaliteitsproject 1.Inleiding

Nadere informatie

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling Hepatitis B Wat doet en moet de AVG ermee? Kwaliteitsproject W. Hartman, AVG i. o., 3 e jaar 2014 Erasmus MC, AVG-opleiding Afbeelding: schematische weergave Hepatitis B virus http://en.wikipedia.org/wiki/file:hepatitis_b_virus.png

Nadere informatie

Werden in. Werden de gegevens. Toelichting meest rechter kolom 2015 deze. in 2015 gebruikt in. op planning en control cyclus: informatiebron om

Werden in. Werden de gegevens. Toelichting meest rechter kolom 2015 deze. in 2015 gebruikt in. op planning en control cyclus: informatiebron om In dit overzicht ziet u voor deze locatie de antwoorden op vragen van de inspectie over: 1. Meten & Monitoren: de mate waarin de vestiging allerlei bronnen van informatie gebruikt om de zorgverlening te

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk

Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk Verbeteren van de procedure van verwijzing naar consulent specialisten vanuit het Westerhonk Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten s Heeren Loo, locatie Westerhonk

Nadere informatie

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem Portfolio-opdracht 3 O 2 Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers

Nadere informatie

Behandelaren. Instructie Het Nieuwe ECD

Behandelaren. Instructie Het Nieuwe ECD Behandelaren Instructie Het Nieuwe ECD Inhoud Training - Welkom & uitleg training - Spelregels Het Nieuwe ECD - Processen binnen Het Nieuwe ECD - Uitleg ONS - Inloggen & cliënt opzoeken - Algemene en Medische

Nadere informatie

Vergelijking verwerkingsregister AVG

Vergelijking verwerkingsregister AVG Vergelijking verwerkingsregister AVG Voor een gemeente in Noord-Nederland is een korte vergelijking gedaan van de verwerkingsregisters van en. Hierbij is met name gekeken naar het voldoen aan de wettelijke

Nadere informatie

Beste fysiotherapeut,

Beste fysiotherapeut, Beste fysiotherapeut, Dit is een samenvatting van het protocol Totale Heup Prothese. Het protocol is een voorlopige versie die te zijner tijd bijgesteld zal worden op basis van de ervaringen van gebruikers.

Nadere informatie

Familieanamnese in kaart

Familieanamnese in kaart Familieanamnese in kaart Inleiding: De familieanamnese kan gedefinieerd worden als het vraaggesprek naar het voorkomen van (erfelijke) aandoeningen in de familie van een patiënt. In de medische zorg voor

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2014

Tevredenheidsonderzoek 2014 Tevredenheidsonderzoek 2014 Een onderzoek naar de zorgkwaliteit en veiligheid November 2014 1 Inhoud Inleiding... 3 Aanpak... 3 Het onderzoek... 3 De resultaten... 4 Voldoet de zorg?... 4 Tevredenheid...

Nadere informatie