PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE EINDEVALUATIE INHOUD. 1. Inleiding. 2. Conclusies tussenevaluatie augustus 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE EINDEVALUATIE INHOUD. 1. Inleiding. 2. Conclusies tussenevaluatie augustus 2012"

Transcriptie

1 PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE EINDEVALUATIE INHOUD 1. Inleiding 2. Conclusies tussenevaluatie augustus Eindevaluatie: 2.1 pilotperiode 2.2 vanaf september resultaat aanbevelingen 3. Conclusies en aanbevelingen Bijlage: tussenevaluatie augustus 2012 Anita Olij 30 januari 2013

2 1. Aanleiding Begin 2011 is een start gemaakt met de pilot premediation in de bezwaarfase. Premediation richt zich op het vinden van een informele, door beide partijen gedragen, oplossing ter voorkoming van juridische procedures. Doel van deze pilot is een eerste stap te zetten in het toepassen van premediationvaardigheden. Achterliggende doelstelling daarbij is dat door de tijdens deze pilot opgedane ervaringen, premediation uiteindelijk in de hele organisatie zal kunnen worden toegepast. Premediation komt in basis neer op een andere manier van omgaan met elkaar; een andere aanpak. Door pro-actief persoonlijk contact met de betrokken burger op te nemen, en samen met de burger met een open en geïnteresseerde houding te zoeken naar een mogelijke oplossing van het ontstane geschil. Klantgerichtheid en maatwerk zijn hierbij de belangrijkste uitgangspunten. De voorbereidende fase vond plaats in het eerste tot en met het derde kwartaal In deze fase is o.a. een werkproces ontwikkeld en zijn tools (standaard brieven en checklists) gemaakt. 10 Medewerkers (van verschillende afdelingen) hebben een 2- daagse in-company training gevolgd, waarbij gespreks- en bemiddelingstechnieken zijn behandeld en geoefend. Oktober 2011 is gestart met de uitvoering van premediation in de bezwaarfase. Het kernteam heeft zich aangesloten bij de Mediatorslift Noord Holland. Hierin hebben een aantal gemeenten en waterschappen zich verenigd om via Linkedin en bijeenkomsten kennis en ervaringen te delen met betrekking tot de toepassing van premediation In augustus 2012 heeft het kernteam premediation een tussenevaluatie gemaakt. Doel van deze tussenevaluatie was inzicht te krijgen in voortgang van de pilot om zo, waar nodig, te kunnen bijsturen en verbeteren. Het kernteam heeft in haar tussenevaluatie geconcludeerd dat na een goede succesvolle start de toepassing van premediation gedurende de pilot terugliep. Aan de hand van de evaluatie heeft het kernteam een aantal aanbevelingen gedaan, waarvan de meeste vanaf september 2012 zijn doorgevoerd. In het vierde kwartaal 2012 is de pilot afgesloten. De onderhavige evaluatie bevat een korte terugblik op de tussenevaluatie, een cijfermatig overzicht van de gehele pilotperiode, de beoordeling van de doorgevoerde aanbevelingen en een overall conclusie over de pilot.

3 2. Conclusies tussenevaluatie (oktober 2011 augustus 2012) In het laatste kwartaal van 2011 is een goed begin gemaakt en zijn de eerste succesvolle ervaringen opgedaan met het toepassen van premediationvaardigheiden. In 2012 had hiermee doorgepakt kunnen worden. Het kernteam heeft echter moeten constateren dat in de eerste helft van 2012 premediation verhoudingsgewijs juist minder is toegepast. Het kernteam heeft aan de hand van de lijst met positieve en negatieve indicatoren afgewogen of er meer zaken opgepakt hadden kunnen worden. Negatieve indicatoren kunnen bijvoorbeeld de complexiteit of politieke gevoeligheid van een zaak zijn. In Wormerland bleek de oorzaak met name te liggen in de moeilijkheid van de zaken (planschadezaken). In Oostzaan wordt de oorzaak toegeschreven aan de implementatie van de interne commissie, hetgeen een extra tijdsinspanning heeft gevergd. Daarnaast leken verslapping van de aandacht en het stellen van andere prioriteiten een rol te hebben gespeeld. Het kernteam komt dan ook tot de conclusie dat premediation vaker toegepast had kunnen worden. In de zaken waarin premediation is toegepast blijkt dit een grote toegevoegde waarde te hebben. Naast dat het heeft geleid tot intrekking van een groot aantal bezwaarschriften, heeft premediation een positieve weerslag gehad op de klantvriendelijkheid en medewerkerstevredenheid. Het persoonlijke contact wordt door de burgers zeer op prijs gesteld, hetgeen bijdraagt aan wederzijds begrip en een betere verstandhouding, zelfs in de gevallen waarin geen oplossing werd gevonden. Ook door medewerkers is de premediation zeer goed ervaren. Het denken in oplossingen in plaats van problemen heeft een positieve weerslag. Het kernteam concludeert dat gedurende de pilot tot nu toe overwegend positieve resultaten zijn behaald en dat voortzetting van de pilot zeker gewenst is. Belangrijkste conclusie welke uit de tussenevaluatie getrokken wordt is dat premediation in meer zaken moet worden toegepast. Het kernteam heeft hiertoe de volgende aanbevelingen gedaan: Premediation wordt een vast onderdeel in bezwaarschriften procedure. Eén bezwaarsecretariaat met één werkproces voor Oostzaan en Wormerland; Werkproces niet te veel te formaliseren; Communicatie positieve resultaten; Kennisdeling met andere premediationprojecten binnen de organisatie; Extra training premediators.

4 2. Cijfermatige evaluatie pilot in cijfers Het kernteam heeft eerst gekeken naar het resultaat over de gehele pilotperiode. Daarbij heeft zij gekeken naar het aantal zaken waarbij premediation is toegepast en de uitkomst van deze zaken. Deze cijfers geven een algemeen cijfermatig beeld van de gehele pilot. Het overzicht omvat echter ook een periode waarin de premediation in mindere mate is toegepast. Het overzicht is daarmee dan ook niet representatief voor het uiteindelijke resultaat. Omdat naar aanleiding van de tussenevaluatie twee grote wijzigingen zijn doorgevoerd, is de situatie vanaf september 2012 apart bekeken. Deze resultaten zijn vergeleken met de voorgaande periode en geven zo een duidelijk beeld van het resultaat van de doorgevoerde aanbevelingen. 2.1 Pilotperiode: oktober 2011 december 2012 Totaal Prem. gestart Positieve afronding Lopend Geen intrekking Reden afbreken traject Wormerland 2011 (vanaf oktober) Wormerland Houding vakambtenaar (1) Pp zagen gesprek niet zitten (3) Goed gesprek maar wensen toch juridisch oordeel (1) Totalen Wld Oostzaan 2011 (vanaf oktober) Bezwaarmaker wilde besluit college(1) Oostzaan Onderhandelingen niet gelukt (3) Totaal Ozn Resultaat Wormerland Van de 35 ingediende bezwaarschriften is in 23 bezwaarschriften premediation toegepast. In 17 gevallen heeft dit geleid tot het stopzetten van de procedure. 1 Zaak is nog in behandeling. Totaal heeft premediation in de gehele pilotperiode geresulteerd in een intrekkingspercentage van 48,6%. 1 Oostzaan In pilotperiode is in 13 van de 62 ingediende bezwaarschriften premediation toegepast. In 9 gevallen heeft dit geleid tot het stopzetten van de procedure. Totaal heeft premediation geresulteerd in een intrekkingspercentage van 15%. 1 De nog lopende zaken zijn in deze berekening niet meegenomen.

5 2.2. Ontwikkeling vanaf september 2012 In september zijn aanbevelingen uit de tussenevaluatie doorgevoerd. De grootste wijzigingen betreffen de stroomlijning van de secretariaten en het standaard toepassen van premediation (tenzij negatieve indicator). Dit heeft geleid tot de volgende cijfers: Totaal Prem. gestart Positieve afronding Lopend Geen intrekking Reden afbreken traject Wormerland geen oplossing gevonden geen medewerking bezw.maker Oostzaan geen oplossing gevonden In Wormerland is in drie zaken afgezien van premediation. Twee keer was er sprake van kennelijke niet-ontvankelijkheid. Eénmaal was premediation al toegepast in de besluitvormingsfase. In Oostzaan is eveneens in drie zaken afgezien van premediation. In twee zaken was door de vakafdeling al uitvoerig overleg gevoerd en was er geen ruimte meer voor premediation. Eén bezwaarschrift was kennelijk niet-ontvankelijk, bovendien was daar een procedure bij de rechtbank aangespannen waardoor het geschil zich al in de juridische fase bevond. Resultaat voor en na wijzigingen: Wormerland okt 2011/aug 2012 Vanaf september Premediation toegepast 50% 82,4% Hiervan succesvol 87,5% 71,4% Intrekkingspercentage 41,2% 58,8% Oostzaan okt 2011/aug 2012 Vanaf september Premediation toegepast 9,8% 72,7% Hiervan succesvol 40% 87,5% Intrekkingspercentage 3,9% 63,6% 2.3 Bevindingen naar aanleiding van pilot Het kernteam constateert dat de doorgevoerde aanbevelingen hebben geresulteerd in een stijging van het aantal premediationzaken. In de gevallen waarin van premediation is afgezien had dit een goede reden. Het percentage waarin premediation succesvol was is in Wormerland wel afgenomen. In Oostzaan is dit percentage toegenomen. In beide gevallen is het resultaat bevredigend. Vanaf september zijn ook de moeilijkere zaken opgepakt. In deze zaken ligt het gesprek en ook het vinden van een oplossing gecompliceerder. Premediation zal dan ook minder vaak tot een oplossing en intrekking van het bezwaarschrift leiden. Daarbij moet worden opgemerkt dat ook als het bezwaarschrift uiteindelijk niet wordt ingetrokken, er toch een positief effect uitgaat van de premediation. Het persoonlijke contact wordt door bezwaarmakers en medewerkers positief gewaardeerd. Ook wanneer het conflict uiteindelijk toch uitmondt in een gerechtelijke procedure heeft premediation een toegevoegde waarde. Door de rechter wordt namelijk, zeker in het kader van de nieuwe zaaksbehandeling, altijd geïnformeerd of er geprobeerd is om samen tot een oplossing te komen. Omdat premediation in meer zaken is toegepast is het totale intrekkingspercentage in beide gemeenten toegenomen. De aanbevelingen hebben dan ook geleid tot het gewenste resultaat.

6 3. Conclusies en aanbevelingen Conclusies Na de doorvoering van de aanbevelingen heeft de in 2011 ingezette positieve ontwikkeling zich verder doorgezet. In alle bezwaarzaken wordt nu standaard premediation toegepast, tenzij negatieve indicatoren aanwezig zijn. De wijzigingen hebben geresulteerd in een toename van het aantal premedationzaken. Het aantal intrekkingen is toegenomen. Door de toename van het aantal zaken hebben de premediators meer ervaring op kunnen doen. Het voeren van een gesprek met meerdere partijen blijft echter een aandachtspunt. Het kernteam ziet in de positieve resultaten en de ervaringen van de verschillende partijen geen aanleiding de gekozen werkwijze aan te moeten passen. Gebleken is dat de kracht van een andere aanpak met name gewoon een kwestie van doen is. Het adequaat bellen en het beantwoorden van brieven/ s is een eerste verdienste. Het is mogelijk dat met een gesprek het probleem wordt opgelost maar soms vergt dat meerdere telefoontjes. Wanneer mensen telefonisch niet bereikbaar zijn, kan ook een brief gestuurd worden of kan per verzocht worden contact op te nemen. Van belang is dat gekeken wordt welke persoonlijke aanpak de betreffende zaak nodig heeft. Alleen zo kun je komen tot klantgericht maatwerk. De pilot heeft een overwegend positief resultaat gebracht en geeft aanleiding premediation blijvend in de bezwaarfase toe te passen. Het kernteam ziet ook een toegevoegde waarde bij toepassing van premediation in het primaire besluitvormingsproces. Er is voldoende ervaring in de pilot opgedaan om premediation verder in de organisatie uit te kunnen rollen. Er zijn veel positieve reacties vanuit de medewerkers gekomen na communicatie van de tussenevaluatie. Uit deze positieve reacties kan geconcludeerd worden dat er binnen de organisatie ook draagvlak bestaat voor de verdere uitrol van premediation. Gedurende de pilot zijn de vakafdelingen al nauw betrokken geweest bij de oplossingsgerichte benadering. Dit heeft doorgewerkt in de werkwijze van de medewerkers in het primaire besluitvormingsproces. Zonder dat sprake is van een structurele uitrol, wordt er nu al vaak contact gezocht om mee te denken over een goede oplossingsgerichte benadering. De kans dat een conflict wordt voorkomen, wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Om het effect zo veel mogelijk te optimaliseren, is een gestructureerde uitrol wenselijk. Het kernteam denkt daarbij in eerste instantie aan handhaving, WMO of vergunningen. Geconstateerd is dat meerdere afdelingen zich al bezighouden met premediation of een vorm daarvan. De WMO-afdeling is bezig geweest met het keukentafelproject en ook het project buurt- en wijkgericht werken is een vorm van premediation. Beiden werken met een andere aanpak waarbij samen naar een oplossing wordt gewerkt. Er is echter nog weinig coördinatie zodat het lerende effect van de verschillende projecten nog niet met elkaar wordt gedeeld. Door de aansluiting bij de Mediatorslift is het mogelijk geweest opgedane kennis en ervaringen te delen met buurgemeenten. Deze ondersteuning levert een positieve bijdrage en stimuleert tot een verdere professionalisering.

7 Aanbevelingen Het kernteam adviseert premediation blijvend toe te passen in de bezwaarschriftenprocedure. De werkprocedure is succesvol gebleken. Het verdient aanbeveling op dezelfde voet door te gaan. Gesprekken met meerdere partijen over complexere zaken worden nog als lastig ervaren. Voor verdere professionalisering en verbreding van de vaardigheden verdient het aanbeveling de premediators aanvullende trainingen te laten volgen. Het verdient aanbeveling aansluiting te krijgen bij de andere in de organisatie opgestarte projecten die uitgaan van een oplossingsgerichte aanpak (buurt- en wijkgericht werken en keukentafelproject) zodat opgedane ervaringen met elkaar kunnen worden uitgewisseld. Hierbij wordt gedacht aan het opzetten van een periodiek platform. Door de resultaten van de pilot zowel intern met de organisatie als extern met de burgers en andere gemeenten te delen zal een positief uitstralend effect bereikt worden. Dit vergroot het draagvlak voor oplossingsgericht werken. Het verdient aanbeveling de colleges en de raden eenmalig te informeren over de toepassing van premediation en de resultaten van de pilot. De aansluiting bij de Mediatorslift is een goede ontwikkeling die gecontinueerd dient te worden. Mogelijk kan in de toekomst worden aangesloten bij een pool van mediators. (deze zou ik pas later er in zetten in ieder geval pas na de interne aanbevelingen.) De pilot geeft aanleiding premediation verder uit te rollen naar het primaire besluitvormingsproces. Problemen voorkomen is immers altijd beter dan ze in de bezwaarfase te moeten genezen. De toepassing in de bezwaarfase heeft een uitstralende effect gehad, waardoor in verschillende werkprocessen al ad hoc gebruik is gemaakt van premediation technieken. Een structurele uitrol zal er voor zorgen dat toepassing van premediation in de werkprocessen is geborgd. Premediation kan echter op gespannen voet staan met de behandeltermijnen in bepaalde werkprocessen. Per werkproces zal daarom onderzocht moeten worden of en op welke wijze premediation structureel inpasbaar is in het specifieke werkproces. Het kernteam adviseert een uitrol per werkproces, te beginnen met juridische handhaving. Door het delen van ervaringen zal de toepassing een verder uitstralende werking hebben op andere werkprocessen. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van het lerend effect op de organisatie. Per werkproces verwacht het kernteam een extra capaciteitsbeslag van in totaal ongeveer 208 uur. De extra tijdsinvestering zit met name in de eerste fase waarin het onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden en opleiding centraal staan. In de uitvoerende fase zal de extra tijdsinvestering afnemen naarmate de vakambtenaren zich de technieken eigen hebben gemaakt Voorbereidingsfase: (3 mnd) Uitvoeringsfase: Toepassing/begeleiding (3mnd) Evaluatie Projectleider Kernteam ( leden) Vakambtenaar (uitgaande van 2 ambtenaren) Premediators 24 4 Totaal Verwacht wordt dat met deze tijdsinvestering, uiteindelijk niet alleen het aantal bezwaarschriften zal verminderen, maar met name een positieve bijdrage wordt geleverd aan de uitstraling van de twee gemeenten. Het kernteam adviseert een start te maken bij de juridische handhaving. Handhavende maatregelen grijpen vaak diep in de persoonlijke levenssfeer van burgers. Onbegrip en gevoelens van onrechtvaardigheid zijn regelmatig de

8 oorzaak van het ontstaan van conflicten, welke resulteren in bezwaarschriften en andere juridische procedures. In 2012 betrof circa 20% van de bezwaarschriften een handhavingsaangelegenheid. Bij handhaving wordt op dit moment nog nauwelijks gebruikt gemaakt van premediationvaardigheden. Het kernteam verwacht dan ook dat premediation hier van toegevoegde waarde kan zijn. Na invoering bij de juridische handhaving kan verder uitgerold worden naar de voorkant van het proces bij de toezichthouders (de BOA s en de Milieudienst Waterland) zodat een optimaal resultaat behaald kan worden. Gelet op de zaken waarbij tijdens de pilot ad hoc premediation is toegepast, ziet het kernteam vooral mogelijkheden voor een structurele inpassing van premediation in de werkprocessen bij de afdelingen vergunningen en wmo.

PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE TUSSENEVALUATIE INHOUD. 1. Inleiding

PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE TUSSENEVALUATIE INHOUD. 1. Inleiding PILOT PREMEDIATION IN DE BEZWAARFASE TUSSENEVALUATIE INHOUD 1. Inleiding 2. Evaluatie: 2.1 cijfermatig 2.2 hoe is de premediation ervaren? 2.3 outcome 3. Conclusies en aanbevelingen Bijlage 1: Bijlage

Nadere informatie

Jaarverslag bezwaarschriften 2012

Jaarverslag bezwaarschriften 2012 Jaarverslag bezwaarschriften 2012 Jaarverslag bezwaarschriften 2012 Houten, maart 2013 1 Jaarverslag bezwaar- en beroepschriften 2012 In dit jaarverslag wordt ingegaan op het aantal bezwaarschriften dat

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht

Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht Jaarverslag 2016 Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht Over de periode 1 januari 2016 t/m 31 december 2016. Uitgebracht in maart 2017. Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

De stand van mediation

De stand van mediation De stand van mediation Onderzoek bij gemeenten naar de stand van zaken rond mediation 30 november 2007 1 Inleiding Steeds meer gemeenten ontdekken mediation als manier om conflictsituaties op te lossen.

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017 Gemeente Losser 14 mei 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding 3 2. Samenstelling en taakverdeling 4 3. Vergaderingen 5 4. Aantallen bezwaarschriften

Nadere informatie

Jaarverslag bezwaarschriften 2013

Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Houten, maart 2014 1 Jaarverslag bezwaar- en beroepschriften 2013 In dit jaarverslag wordt ingegaan op het aantal bezwaarschriften dat

Nadere informatie

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Jaarverslag 2014 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Doel, samenstelling commissie, procedure 2 Hoofdstuk 2 Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht

Jaarverslag 2014 Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht Jaarverslag 2014 Commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Papendrecht Over de periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014. Uitgebracht in april 2015. Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 / Mediation en het gebruik van mediationvaardigheden bij bezwaren

Jaarverslag 2017 / Mediation en het gebruik van mediationvaardigheden bij bezwaren Jaarverslag 2017 / 2018 Mediation en het gebruik van mediationvaardigheden bij bezwaren Emmeloord, april 2019 1. Mediation Met regelmaat doen zich conflicten voor die zich lenen voor en tot een oplossing

Nadere informatie

Commissie Bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Orionis Walcheren

Commissie Bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Orionis Walcheren Commissie Bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Orionis Walcheren Jaarverslag 2014 Bezwarencommissie 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 VOORWOORD... 3 1. INLEIDING... 4 1.1SAMENSTELLING COMMISSIE... 5 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Gemeente Landerd. Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften

Gemeente Landerd. Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften Inhoudsopgave. Inleiding.... Doel.... Samenstelling commissie.... Procedure.... Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften....

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediationvaardigheden Inleiding De laatste jaren is er een toegenomen bewustwording vanuit de overheid dat de kwaliteit van de bestuurlijke

Nadere informatie

Sociale wijkzorgteams Den Haag

Sociale wijkzorgteams Den Haag Sociale wijkzorgteams Den Haag Onderzoek naar voorwaarden voor doeltreffend en doelmatig functioneren De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de sociale wijkzorgteams in Den Haag. Daarbij is gekeken

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE

JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE Inhoudsopgave Pagina Inleiding Samenstelling en taak commissie Vergaderfrequentie Aantal bezwaren Aard bezwaren Aard adviezen Advisering zonder

Nadere informatie

Behandeling klachten en bezwaarschriften

Behandeling klachten en bezwaarschriften Hoofdstuk 2 Behandeling klachten en bezwaarschriften In de Algemene wet bestuursrecht is het klachtrecht en het recht om bezwaar te maken opgenomen. Een ieder kan een klacht indienen over gedragingen van

Nadere informatie

*Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602

*Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602 Grave *Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602 Raadsvoorstel Onderwerp : Vaststellen Verordening behandeling bezwaarschriften Grave 2014 Datum college : 29 april 2014 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017

Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017 Gemeente Hof van Twente Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017 Commissie bezwaarschriften Secretariaat: L. Müller E. Beernink 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling commissie... 4 3. Hoorzittingen...

Nadere informatie

Jaarverslag commissie bezwaarschriften. Gemeente Hollands Kroon en Gemeente Texel 2017

Jaarverslag commissie bezwaarschriften. Gemeente Hollands Kroon en Gemeente Texel 2017 Jaarverslag commissie bezwaarschriften Gemeente Hollands Kroon en Gemeente Texel 2017 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. OVERZICHT BEZWAARSCHRIFTEN 2017 4 1.1 Binnengekomen bezwaarschriften naar onderwerp 4

Nadere informatie

Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk.

Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk. Bijlage 1 Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk. Klanten over de dienstverlening van de aanbieder De dienstverlening

Nadere informatie

Orionis Walcheren. Jaarverslag bezwaarschriften 2018

Orionis Walcheren. Jaarverslag bezwaarschriften 2018 Orionis Walcheren Jaarverslag bezwaarschriften 218 1 Inhoud Jaarverslag bezwaarschriften 218... 1 Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1... 4 De commissie bezwaarschriften... 4 Hoofdstuk 2... 6 Statistieken... 6 Bezwaarschriften

Nadere informatie

*492493* Onderwerp Mediation

*492493* Onderwerp Mediation Nota Discussie P r o v i n c i e F l e v o l a n d ** Onderwerp Mediation Samenvatting: Door de D -fractie is op 20 april 200 een initiatiefvoorstel ingediend met betrekking tot het onderwerp Mediation

Nadere informatie

Olst-Wijhe, maart Jaarverslag 2017 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, maart Jaarverslag 2017 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, maart 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Procedure 1.2 Commissie 1.3 Andere Aanpak 2. Gegevens over 2017 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften 2.3 Resultaten

Nadere informatie

Commissie bezwaarschriften gemeente Staphorst. Jaarverslag 2012

Commissie bezwaarschriften gemeente Staphorst. Jaarverslag 2012 Commissie bezwaarschriften gemeente Staphorst Jaarverslag 202 Inhoud Voorwoord... 2. Commissie... 3. Taak en samenstelling... 3.2 Ondersteuning... 3.3 Premediation... 3.4 Werkwijze... 3.5 Digitaal bezwaar...

Nadere informatie

Juridisch. jaarverslag 2017

Juridisch. jaarverslag 2017 Juridisch jaarverslag 2017 VOORWOORD Voor u ligt het juridisch jaarverslag 2017. Het is weer tijd om samen de balans op te maken. Het is goed om samen even stil te staan en terug te kijken. Wat hebben

Nadere informatie

Om de resultaten van onderzoeken zo zuiver mogelijk weer te geven, worden de resultaten apart gepresenteerd op de volgende wijze:

Om de resultaten van onderzoeken zo zuiver mogelijk weer te geven, worden de resultaten apart gepresenteerd op de volgende wijze: tevredenheidsonderzoeken door BAR-dichtbij van Wmo dienstverlening Huishoudelijke hulp binnen de BAR gemeenten Zorgperiode 1 t/m 13 2014 (1 januari t/m 28 december 2014) Deze evaluatie geeft een overzicht

Nadere informatie

Dit kabinet geeft prioriteit aan het terugdringen van schuldenproblematiek. Het verminderen van hoge terugvorderingen levert daar een bijdrage aan.

Dit kabinet geeft prioriteit aan het terugdringen van schuldenproblematiek. Het verminderen van hoge terugvorderingen levert daar een bijdrage aan. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften Jaarverslag Commissie bezwaarschriften 07 Gemeente Dronten Inhoudsopgave Betreft Pagina Inleiding / Samenvatting Aanbevelingen Overzicht Kamer algemene zaken Overzicht Kamer sociale zaken 7 Lijst van afkortingen

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente

Gemeente Hof van Twente Gemeente Hof van Twente Secretariaat: L. Müller E. Beernink J. Brands M. Sanders (Bezwarenkantoor voor gemeenten) 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling commissie en secretariaat... 4 2.1 Commissie...

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAAR- EN BEROEPSCHRIFTEN -2004-

JAARVERSLAG COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAAR- EN BEROEPSCHRIFTEN -2004- JAARVERSLAG COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAAR- EN BEROEPSCHRIFTEN -2004- Opbouw jaarverslag 2004 Het verslag heeft de volgende hoofdstukindeling:. Inleiding. Doel.2 Samenstelling Commissie 2. Ingediende

Nadere informatie

Afwikkeling van nietfiscale

Afwikkeling van nietfiscale OPVOLGINGSONDERZOEK Afwikkeling van nietfiscale bezwaren Rekenkamerbrief 4 OKTOBER 2018 Dit is de rekenkamerbrief van de Rekenkamer Zaanstad (de rekenkamer) van het opvolgingsonderzoek Afwikkeling niet-fiscale

Nadere informatie

GEMEENTE.LEIDERDORP 3 0 BÖV ;-i.

GEMEENTE.LEIDERDORP 3 0 BÖV ;-i. Concernzaken Cluster Juridische Zaken (071)54 58 712 fbautz@leiderdorp.nl Gemeente Leiderdorp GEMEENTE.LEIDERDORP Nr. Afd.^ff -/ Aan de Gemeenteraad lng:'lot.;n ß JG 3 0 BÖV. 2019 ;-i. VV- ; :,!'.,: ;

Nadere informatie

JAARVERSLAG Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie van de gemeente Langedijk

JAARVERSLAG Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie van de gemeente Langedijk JAARVERSLAG 2018 Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie van de gemeente Langedijk 1 Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie van de gemeente Langedijk JAARVERSLAG 2018 Op

Nadere informatie

Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal. Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014. Zo doen wij dat in Horst aan de Maas

Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal. Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014. Zo doen wij dat in Horst aan de Maas Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014 Zo doen wij dat in Horst aan de Maas Doel presentatie: Informeren en enthousiasmeren over werkwijze

Nadere informatie

Mediation(vaardigheden) in Hof van Twente. De hoffelijke aanpak. Projectplan en Uitvoeringsprogramma 2010-2011

Mediation(vaardigheden) in Hof van Twente. De hoffelijke aanpak. Projectplan en Uitvoeringsprogramma 2010-2011 Mediation(vaardigheden) in Hof van Twente De hoffelijke aanpak Projectplan en Uitvoeringsprogramma 2010-2011 1 Projectplan mediation realisatiefase Achtergrond De pilot mediationvaardigheden is in maart

Nadere informatie

Lessons learned: pilot Dapper App

Lessons learned: pilot Dapper App Naam Afzender De ontwikkeling van een app ter ondersteuning van zelfmanagement van het kind met overgewicht en obesitas en zijn gezin Auteur: Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is Dapper? 4 2.1 Waarom een app

Nadere informatie

Mediationvaardigheden in De Wolden

Mediationvaardigheden in De Wolden Mediationvaardigheden in De Wolden Plan van aanpak pilotproject inzet mediationvaardigheden Gemeente De Wolden Datum: September 2010 Versie 1 Contactpersoon: Mario Scholten INHOUD PLAN VAN AANPAK PILOTPROJECT

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 januari 2014 13-117 Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014 Aan de raad, Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2017

Jaarverslag klachtbehandeling 2017 Jaarverslag klachtbehandeling 2017 Klachtenverordening Op basis van de Klachtenverordening Stichtse Vecht, brengt de klachtencoördinator jaarlijks een rapportage uit. Dit document beoogt die rapportage

Nadere informatie

Evaluatie pilot premediation

Evaluatie pilot premediation Evaluatie pilot premediation Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 2.1 Het begrip premediation 4 2.2 De notitie premediation 4 2.3 Het plan van aanpak 4 2.4 Projectafbakening 4 3. Evaluatieonderzoek

Nadere informatie

Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012.

Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012. COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN JAARVERSLAG 2012 Inleiding Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012. De commissie ziet het aantal zaken

Nadere informatie

E I N D E V A L U A T I E

E I N D E V A L U A T I E E I N D E V A L U A T I E P R O E F P R O J E C T M E D I A T I O N P R O V I N C I E G R O N I N G E N Mei 2007 Provincie Groningen Afdeling ABJ - v3 2 HOOFDSTUK 1. Inleiding In juni 2004 heeft uw college

Nadere informatie

Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan.

Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan. Zaaknummer: 00340479 Onderwerp: Jaarverslag bezwaar en klachten 2012 Collegevoorstel Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan.

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2013

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2013 Zaaknummer : 76651 JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2013 Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 I www.gemeentemolenwaard.nl 2 INHOUDSOPGAVE BLZ. Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Samenstelling,

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Opvolgingsonderzoek Verzelfstandiging openbaar primair onderwijs in Amsterdam-West

Opvolgingsonderzoek Verzelfstandiging openbaar primair onderwijs in Amsterdam-West Opvolgingsonderzoek Verzelfstandiging openbaar primair onderwijs in Amsterdam-West Rekenkamerbrief 2013 13 5 november 2013 Geachte leden van de stadsdeelraad, In juni 2013 is de rekenkamer gestart met

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Evaluatie Hondenbeleid

Evaluatie Hondenbeleid Evaluatie Hondenbeleid Eind 2012 is door de raad van de gemeente Montferland het hondenbeleidsplan vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidsplan is in 2013 gestart met de uitvoer van de in het beleidsplan

Nadere informatie

2.6 Mediation in bezwaarprocedures. Hans Slooijer BMC Groep. Dick Bosgieter Gemeente Rotterdam

2.6 Mediation in bezwaarprocedures. Hans Slooijer BMC Groep. Dick Bosgieter Gemeente Rotterdam 2.6 Mediation in bezwaarprocedures Hans Slooijer BMC Groep Dick Bosgieter Gemeente Rotterdam Mediation in bezwaarprocedures de ideale bezwaarprocedure Hans Slooijer Dick Bosgieter Den Bosch, 28 november

Nadere informatie

Sociale Dienst Walcheren

Sociale Dienst Walcheren Sociale Dienst Walcheren JAARVERSLAG 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Pagina: 3 Inleiding Pagina: 4/5 Hoofdstuk 2: Ontwikkelingen Pagina: 6 Hoofdstuk 3: Statistieken Pagina: 7 / 8 / 9 Hoofdstuk 4: Beroep Pagina:

Nadere informatie

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Evaluatie Pilot clientondersteuning in de Rotterdamse Vraagwijzers MEE Rotterdam-Rijnmond Datum Januari 2017 Opdrachtgever Opdrachtnemer Status Gemeente

Nadere informatie

Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: Jaarverslag 2016 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: Jaarverslag 2016 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: 17.001489 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Procedure 1.2 Commissie 1.3 Andere Aanpak 2. Gegevens over 2016 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften

Nadere informatie

Voorstel: Kennisnemen van het plan van aanpak beslistermijn bezwaarschriften

Voorstel: Kennisnemen van het plan van aanpak beslistermijn bezwaarschriften Plan van aanpak beslistermijn bezwaarschriften voor commissiebehandeling naam opsteller: P. Fuijk telefoonnummer: 377332 e-mail: p.fuijk@doetinchem.nl Voorstel: Kennisnemen van het plan van aanpak beslistermijn

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden:

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden: AFSCHRIFT GEMEENTE Leden van de gemeenteraad van Gulpen Wittem Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 23 april 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.01929 Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

CONGRES VERENIGING GEMEENTE MEDIATION. 12 november 2010 Zwolle Berry van Elst

CONGRES VERENIGING GEMEENTE MEDIATION. 12 november 2010 Zwolle Berry van Elst CONGRES VERENIGING GEMEENTE MEDIATION 12 november 2010 Zwolle Berry van Elst VOORSTELLEN Sinds augustus 2008 gemeentemediator van Lelystad (0,5 fte.) Verder projectleider bijzondere projecten bij Beheer

Nadere informatie

Het Mediation Bureau. van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO)

Het Mediation Bureau. van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) Het Mediation Bureau van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) 1 Crossborder mediation Bij internationale kinderontvoering duren de procedures vaak lang. Daarom start op 1 november

Nadere informatie

Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli Vragen evaluatie Inductieprogramma criteriumgericht interview

Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli Vragen evaluatie Inductieprogramma criteriumgericht interview Project Samen Leren - evaluatie inductieprogramma s - juni/juli 2017 Vragen evaluatie 2016-2017 criteriumgericht interview Hoe heb je de taakbelasting ervaren? Is rekening gehouden met het gegeven dan

Nadere informatie

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016 Gemeente Gennep Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 206 8-5-207 Inhoud Inleiding... 2. De commissie... 3. Instelling commissie... 3.2 Samenstelling van de commissie... 3.3 Vergaderfrequentie...

Nadere informatie

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus GA Zwolle Telefoon (038)

rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus GA Zwolle Telefoon (038) rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 23 94 JN.Kuiper@zwolle.nl www.zwolle.nl Verslag klachtenbehandeling 2018 Versie maart 2019 Inhoud 1 Algemeen

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften Jaarverslag Commissie bezwaarschriften 08 Inhoudsopgave Betreft Pagina Inleiding / Samenvatting Aanbevelingen 4 Overzicht Kamer algemene zaken 4 Overzicht Kamer sociale zaken 7 Lijst van afkortingen 0

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften

Jaarverslag Commissie bezwaarschriften Jaarverslag 2015 Commissie bezwaarschriften 1. Inleiding en doelstelling Op grond van artikel 19 van de Verordening commissie bezwaarschriften Krimpenerwaard 2015, brengt de commissie bezwaarschriften

Nadere informatie

Actieve deelname aan keteninitiatief maart tussentijdse rapportage. Inhoudsopgave

Actieve deelname aan keteninitiatief maart tussentijdse rapportage. Inhoudsopgave 3.D.1 Keteninitiatief 2016-2019 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Initiatief 1: door samenwerking meer efficiency... 3 Doel van het initiatief... 3 Het initiatief... 3 Meerwaarde m.b.t. maatschappelijke betrokkenheid,

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Resultaten WOZbezwaarfase

Resultaten WOZbezwaarfase Resultaten WOZfase 2013 1 1. Inleiding De jaarlijkse verzending van de belastingaanslagen en WOZ-beschikkingen kan worden gezien als één van de grootste communicatiemomenten van onze gemeente met de burgers.

Nadere informatie

p t" c!! HOLLAND ZUID

p t c!! HOLLAND ZUID p t" c!! HOLLAND ZUID INGEKOMEN DEC. 9 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte en Wonen Registratienummer PZH-9-77457 (DOS-9-57) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie voor bezwaarschriften

Jaarverslag 2014. Commissie voor bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Commissie voor bezwaarschriften 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de commissie voor bezwaarschriften van Waterschap De Dommel. Dit jaarverslag heeft betrekking op alle bezwaarschriften

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was:

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was: Inleiding Misbruik en oneigenlijk gebruik van het Persoonsgebonden budget (PGB), een onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vormt voor gemeenten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken,

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL School : De Bosschool Plaats : Bergen Nh BRIN-nummer : 05JM Onderzoeksnummer : 108122 Datum schoolbezoek : 30 oktober 2008 Datum

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO)

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) LEERLINGEN VAN GROEP 8 IN HET PO MAKEN KENNIS MET HET WERKEN IN EEN ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) ZOALS DIE

Nadere informatie

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict Een arbeidsconflict is

Nadere informatie

Verbeterpunten voor het functioneren van de afdeling Grondgebied

Verbeterpunten voor het functioneren van de afdeling Grondgebied Bijlage raadsbrief inzake Actieplan, eerste fase, n.a.v. Feitenonderzoek naar de behandeling van Bouwinitiatieven bij de afdeling Grondgebied (rapport Promes) Verbeterpunten voor het functioneren van de

Nadere informatie

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ De overgang van 18- naar 18+ verloopt momenteel nog niet altijd even soepel voor jeugdigen. Ze kunnen vanaf hun 18

Nadere informatie

Geachte heer xxxxxxxxx

Geachte heer xxxxxxxxx Geachte heer xxxxxxxxx De Nationale ombudsman heeft onderzoek gedaan naar uw klacht over de gemeente Emmen. U klaagde over de manier waarop de gemeente Emmen uw klacht over intimiderend gedrag van uw klantmanager

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland. Versie september 2015

Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland. Versie september 2015 Tussenevaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland Versie september 2015 Evaluatie HO en HHT gemeente Dinkelland Deze evaluatie schetst een beeld van de nieuwe wijze waarop de Huishoudelijke ondersteuning (HO)

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften Gemeente Heusden

Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften Gemeente Heusden Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften Gemeente Heusden Inhoud 1. lnleiding 3 1.1 Doel 3 1.2 Samenstelling commissie 3 1.3 Procedure 3 2. Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften 2015 4 2.1 Overzicht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:4509

ECLI:NL:RBNHO:2016:4509 ECLI:NL:RBNHO:2016:4509 Instantie Datum uitspraak 06-06-2016 Datum publicatie 17-06-2016 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer AWB - 15 _ 4995 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014 Commissie voor de bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De Commissie voor de bezwaarschriften 4 2.1 Grondslag 4 2.2 Doel 4 2.3 Samenstelling 4 2.4 Werkwijze 5 3 De bezwaren 6

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven 2009

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven 2009 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven Inleiding Voor u ligt de rapportage over de afhandeling van burgerbrieven bij het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid Plan van aanpak quick scan Juni 2014 Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) dr. R.J. (Rick) Anderson

Nadere informatie

Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven

Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6880 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00990 Beslisdatum B&W 12 juli 2016 Dossiernummer 16.28.851 Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven Inleiding Sinds 2014

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9. Aan de Raad. Made, 15 april 2003

Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9. Aan de Raad. Made, 15 april 2003 Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9 Aan de Raad Made, 15 april 2003 Onderwerp Voorstel Evaluatie samenwerking Stichting Inkoopbureau West Brabant

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE JAARVERSLAG KLACHTEN 2014 GEMEENTE HOF VAN TWENTE Inhoud 1. Inleiding. 3 2. Wat zijn klachten?... 3 2.1 Gedragingen 3 2.2 Geen klachten 3 3. Klachtenprocedure.. 3 3.1 Intern en extern klachtrecht 3 3.2

Nadere informatie

Ambtelijk horen. Ambtelijk horen in Arnhem Hoe doen we dat in Arnhem?

Ambtelijk horen. Ambtelijk horen in Arnhem Hoe doen we dat in Arnhem? Ambtelijk horen Ambtelijk horen in Arnhem Hoe doen we dat in Arnhem? 1 Werkwijze in Arnhem Jaarlijks worden er ongeveer 1200 bezwaarschriften ingediend. Tot zomer 2013 werden deze afgedaan via de bezwaarschriftencommissies.

Nadere informatie

Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: Jaarverslag 2014 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: Jaarverslag 2014 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: 15.010536 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Procedure 1.2 Commissie 1.3 Andere Aanpak 2. Gegevens over 2014 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door W. van Beers Afdeling Sociale Zaken

Ons kenmerk U Beh. door W. van Beers Afdeling Sociale Zaken Gemeente fi é Bergen op Zoom 22ļ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom 11111 i ii ü ii min ii ii ii 0 2 MEI 2014 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Evaluatie ambtelijk horen

Nadere informatie

Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren

Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren Hoe een verandering in houding heeft geresulteerd in betere dienstverlening en lagere kosten! Inleiding In 2012 kreeg het team Belastingen de bestuurlijke opdracht

Nadere informatie

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten In verband met het nieuwe omgevingsrecht en het nieuwe nadeelcompensatierecht Dit document

Nadere informatie

Pilot proactieve geschiloplossing van de Dienst Justis. 1 Zie brochure naamswijziging voor de situaties die voor naamswijziging

Pilot proactieve geschiloplossing van de Dienst Justis. 1 Zie brochure naamswijziging voor de situaties die voor naamswijziging Factsheet 2010-3 Bezwaar dat ik bel? Pilot proactieve geschiloplossing van de Dienst Justis Auteurs: F. Zwenk & M.J. ter Voert Augustus 2010 In navolging van de positieve resultaten die verschillende gemeenten

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Advies voor de Bezwaarschriften 2013 Gemeente Beesel

Jaarverslag Commissie van Advies voor de Bezwaarschriften 2013 Gemeente Beesel Jaarverslag Commissie van Advies voor de Bezwaarschriften 2013 Gemeente Beesel INHOUD 1. Leeswijzer pag. 2 2. Samenstelling van de Commissie pag. 3 3. Werkwijze van de Commissie pag. 4 4. Ingekomen bezwaarschriften

Nadere informatie

Definitief. Quick scan Review basisplan versie 0.8

Definitief. Quick scan Review basisplan versie 0.8 Quick scan Review basisplan versie 0.8 Review Board 30 november 2018 1 A. Algemene positieve lijn 1. Wij hebben met waardering kennisgenomen van het basisplan. Het vormt naar ons idee een adequate reactie

Nadere informatie

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Onderzoek naar het effect van de Novius Architectuur Academy Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Door met meerdere collega s deel te nemen aan een opleiding voor bedrijfsarchitecten, werden mooie

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Besluit Algemeen Bestuur

Besluit Algemeen Bestuur bezoekadres Stationsplein 48b, Beverwijk postadres 325, 1940 AH, Beverwijk T 0251 263 863 F 0251 263 888 E info@odijmond.nl Besluit Algemeen Bestuur Agendapunt: 08 besluitnummer AB 2018-010 Datum 11 juli

Nadere informatie

BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : fax :

BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : fax : BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : 015-2608062 fax : 015-2608018 Jaarverslag bezwaarschriftencommissie Awb Delfland over 2006 Inleiding Op grond

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2016 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2016 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 1 Gemeente Heusden Inhoud 1. Inleiding 1. Klachten a. De cijfers - Aantal klachten in 1 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling - De inhoud van de klachten -

Nadere informatie

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda Plan van aanpak social return Gemeente Gouda Doelstelling: Het doel van het Plan van aanpak social return (SR) is om het aantal inwoners dat via SR aan het werk komt ten minstens te verdubbelen. Dat betekent

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2018

Jaarverslag klachtbehandeling 2018 Jaarverslag klachtbehandeling 2018 Ede, februari 2019 VERSIE: 1.0 A. Bezemer, klachtencoördinator 1 1. Inleiding In dit jaarverslag wordt gerapporteerd over de behandeling van klachten in 2018 op grond

Nadere informatie