Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking"

Transcriptie

1 Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Evaluatie Pilot clientondersteuning in de Rotterdamse Vraagwijzers MEE Rotterdam-Rijnmond Datum Januari 2017 Opdrachtgever Opdrachtnemer Status Gemeente Rotterdam, (Hoofd Vraagwijzers, Danielle van Seventer) MEE Rotterdam-Rijnmond (Projectleider, Marco Edink) Definitief Versie 3.2 Telefoon Pagina 1/8

2 Clientondersteuning vanuit Vraagwijzers. De projectgroep bestaat uit - Esther Bruggeman-Stolk Strategisch Adviseur Gem Rotterdam - Danielle van Pinxteren Teammanager Vraagwijzer Charlois/Alexander - Jeroen Feddema Coördinator Vraagwijzer Noord - Jessie van Ooijen Coördinator Vraagwijzer Delfshaven - Marco Edink Projectleider MEE Inhoud: 1. Inleiding 2. Analyse inhoud 3. Proces en omvang 4. Conclusie projectgroep 5. Aanbevelingen projectgroep Bijlage 1 Data geboden ondersteuning Bijlage 2 Evaluatie vraagwijzerconsulenten 1. Inleiding In opdracht van Danielle van Seventer, hoofd Vraagwijzers Rotterdam, is in juli 2016 de pilot Clientondersteuning Vraagwijzers gestart. De pilot dient inzicht te creëren in wat er nodig is om de toegang voor mensen met een beperking te optimaliseren. Dit is op kleine schaal getoetst door inzet van clientondersteuning van MEE vanuit de Vraagwijzers en het bieden van informatie en advies aan de Vraagwijzerconsulenten. De pilot is ingezet in de Vraagwijzers Delfshaven, Noord en Charlois. Per Vraagwijzer heeft een cliëntondersteuner van MEE 4 uur per week ondersteuning geboden aan Vraagwijzerconsulenten en cliënten. De pilot is gestuurd door de projectgroep, bestaande uit een strategisch adviseur van de gemeente Rotterdam, management/coördinatie van de betrokkenvraagwijzers en een projectleider van MEE (zie hierboven). De pilot is op 30 november afgerond. Deze evaluatie stoelt op: - Gemeten data van de geboden ondersteuning - Evaluatie formulieren van de Vraagwijzerconsulenten - Evaluatie van betrokken cliëntondersteuners van MEE - Evaluatie projectgroep op basis van data en input Vraagwijzerconsulenten Leeswijzer In deze evaluatie wordt een inzicht in de resultaten van de pilot geboden, door in te gaan op een analyse van inhoud (2), de gerealiseerde omvang en het gerealiseerde proces (3). Op basis daarvan zijn conclusies van de projectgroep (4) en de hieruit voortkomend aanbevelingen van de projectgroep geformuleerd(5). In de bijlage wordt een overzicht geboden van de verzamelde data en evaluaties.

3 2. Analyse inhoud 2.1 Informatie en advies aan Vraagwijzerconsulent Informatie en advies is bij alle aanmeldingen gevraagd en blijkt op een breed scala aan onderwerpen relevant. (zie bijlage 1). De adviezen worden door alle Vraagwijzerconsulenten die deze hebben ingezet als meerwaarde voor cliënt en Vraagwijzerconsulent benoemd. (bijlage 2). Grootste meerwaarde benoemd door projectgroep, cliëntondersteuners en Vraagwijzerconsulenten ligt in: Inzicht in herkennen en omgaan met doelgroep Beter maatwerk te leveren, door inzet deskundig advies over mogelijkheden cliënt en aanbod Ondersteuning in gesprekstechnieken Tijdsinzet (bovenop 10 min. gesprek) voor effectieve beeldvorming belemmeringen cliënt en te bieden maatwerk 2.2 Informatie en advies en ondersteuning aan cliënt vanuit Vraagwijzer Alle aangemelde cliënten zijn ondersteund door MEE. Alle Vraagwijzerconsulenten die cliënten hiervoor hebben aangemeld, geven aan dat de ondersteuning meerwaarde biedt. Meerwaarde voor de cliënt ligt in de extra tijd en expertise die vanuit clientondersteuning kan worden geboden. Hiermee: kan cliënt passend worden geïnformeerd en bevraagd (procedure van Vvraagwijzer veelal te beknopt om deze doelgroep te kunnen bedienen) kan er maatwerk worden geboden voor de doelgroep (tijdsintensief) blijft cliënt in beeld en wordt cliënt warm overgedragen aan doorverwijzer indien nodig na clientondersteuning. Stabiliseert het leven van de cliënt tot warme overdracht is gerealiseerd. 2.3 Inzet van clientondersteuning nog niet volledig Alle aanmeldingen zijn relevante aanmeldingen gebleken. Vermoeden is dat een deel van de doelgroep echter nog niet wordt herkend en passend wordt ondersteund. 18% van de Vraagwijzer consulenten blijkt clientondersteuning standaard aan te bieden aan mensen met een beperking. Overige 82% geeft aan clientondersteuning alleen in te zetten als zij dit zelf nodig achten (bijlage 2). Het enkel doorverwijzen op oordeel van de Vraagwijzerconsulent, vraagt om de vaardigheden en expertise van de Vraagwijzerconsulent de doelgroep te kunnen herkennen en de situatie en behoefte van de cliënt op korte termijn correct in te schatten. Met het uitstellen van de trainingen is hier nog niet op ingezet. Hiermee is het onduidelijk of bij het goed kunnen herkennen van de doelgroep mogelijk meer aanmeldingen worden gerealiseerd.

4 2.4 Clientondersteuning binnen Vraagwijzers is anders dan vanuit het wijkteam Projectgroep, Vraagwijzerconsulenten en cliëntondersteuners van MEE geven aan dat de clientondersteuning vanuit de wijkteams momenteel te ver weg is voor cliënten binnen de Vraagwijzer. Deze is direct nodig bij de toegang. De behoefte vanuit de Vraagwijzers 1 is de inzet van clientondersteuning als in het pilotplan beschreven. De clientondersteuning binnen de Vraagwijzer dient zich hierbij niet te richten op uitgebreide ondersteuning zoals vanuit het wijkteam wordt geboden. Er dient specifiek te worden ingezet op; Advisering van Vraagwijzerconsulent op doelgroep en te ondernemen acties. Brede vraagverduidelijking ter ondersteuning van de Vraagwijzerconsulent Ondersteuning van de cliënt in het benoemen van ervaren belemmeringen en behoefte Ondersteuning van de cliënt in het stabiliseren van de situatie tot de doorverwijzing is gerealiseerd (bij bijv. wachttijden van wijkteams) Begeleiding naar doorverwijspartner (warme overdracht) 3 Proces en omvang 3.1 Trainingen De trainingen hebben nog niet plaatsgevonden. Management Vraagwijzers geeft aan hier onvoldoende prioriteit in te hebben kunnen stellen. Dit heeft naar verwachting effect gehad op de omvang van het aantal aanmeldingen. Indien de trainingen hadden plaatsgevonden, zou er meer kunnen worden gezegd over het effect van beschikbare kennis en expertise en zou er een effect op omvang aanmeldingen kunnen worden gemeten. De trainingen vinden alsnog in het eerste kwartaal 2017 plaats voor deelnemers die deze nog niet hebben ontvangen. 3.2 Omvang Er zijn 38 aanmeldingen geweest. De pilot wordt gezien als nieuw en in ontwikkeling en is te kort voor het borgen van inzet clientondersteuning in de werkwijze van de Vraagwijzer consulenten (die ook sterk in ontwikkeling is gebleken). Met personele verschuivingen binnen Vraagwijzer en een moeizame start in de vakantieperiode, verwacht de projectgroep dat de behoefte groter is dan de huidige omvang van de pilot. Naar verwachting zal een mogelijke reguliere inzet van clientondersteuning binnen de Vraagwijzers de omvang doen groeien. Met 4 uur inzet per week (omvang pilot), is de aanwezigheid van MEE binnen de Vraagwijzers minimaal. Bij een mogelijke uitrol van de pilot dient de omvang voor de huidige werkzaamheden minimaal verdubbeld, zodat gezamenlijke gesprekken en directe beschikbaarheid aan cliënten kan worden geborgd. 1 Door management en coördinatoren binnen projectgroep benoemd.

5 3.3 Buiten de grenzen van de pilot Het management en de coördinatie van de Vraagwijzers binnen de projectgroep, geeft aan dat er behoefte is binnen de Vraagwijzer om de ondersteuning breder in te zetten, door ook de Sociale Raadslieden en WMO adviseurs ondersteuning te bieden. Tevens wordt gesignaleerd dat inzet van clientondersteuning op de samenwerking van de vraagwijzers met de kredietbank en het werkplein gewenst is. 4 Conclusies Projectgroep Meerwaarde van clientondersteuning binnen Vraagwijzers blijkt uit de pilot - Bij alle aanmeldingen is informatie aan cliënt en professional geboden en is de cliënt kortdurend ondersteund. - Voor 37% is een brede vraagverduidelijking ingezet. - Er is expliciet een beroep gedaan op kennis over de doelgroep en inzet van ondersteuning aan cliënt en Vraagwijzerconsulent om maatwerk te bieden. - De ondersteuning en adviezen worden door alle vraagwijzerconsulenten die deze hebben ingezet als een meerwaarde voor cliënt en Vraagwijzer consulent benoemd. - De inzet van kennis, expertise en tijd t.o.v. de reguliere procedure binnen de Vraagwijzer wordt specifiek als meerwaarde benoemd. Dit wordt voor deze doelgroep als noodzakelijk geacht. Hiermee wordt de hypothese van meerwaarde van clientondersteuning vanuit Vraagwijzers bevestigd. 5 Aanbevelingen door projectgroep - Realiseer een aanbod van clientondersteuning binnen de Vraagwijzers. Zorg dat het management van de Vraagwijzers bij aanvang van de uitrol, prioriteit geven aan het plannen van trainingen in omgaan en herkennen van de doelgroep en de wettelijke beschrijving van clientondersteuning. - Continuering de pilot in 2017 om het huidige kapitaal van samenwerking en werkwijze te behouden, de aanbevelingen uitvoerbaar te maken en de pilot gedegen en gefaseerd te kunnen realiseren. Zet de pilot ruimer op en toets hierbij de openstaande vragen over inzet op kennis en expertise en de benodigde omvang. Maak gebruik van de ervaringen uit de pilot.

6 - Maak onderscheid tussen de clientondersteuning vanuit de Vraagwijzers en de ondersteuning vanuit wijkteams. Clientondersteuning binnen de Vraagwijzer richt zich hoofdzakelijk op o Advisering van Vraagwijzerconsulent op doelgroep en te ondernemen acties. o Brede vraagverduidelijking ter ondersteuning van de Vraagwijzerconsulent o Ondersteuning van de cliënt in het benoemen van ervaren belemmeringen en behoefte o Ondersteuning van de cliënt in het stabiliseren van de situatie tot de doorverwijzing is gerealiseerd (bij bijv. wachttijden van wijkteams) o Begeleiding naar doorverwijspartner (warme overdracht) - Zet clientondersteuning binnen Vraagwijzer breder beschikbaar. Biedt de inzet van clientondersteuning ook aan sociale raadlieden en WMO-adviseurs binnen de Vraagwijzers; de aangetoonde meerwaarde geldt 1 op 1 ook voor deze professionals. - Zet de clientondersteuning gericht in bij samenwerking met de kredietbank (Vraagwijzer = toegang) en mogelijk ook naar W&I. Cliënten komen vaak terug of raken uit beeld, omdat de procedures bij deze doorverwijspartners te complex/ontoegankelijk voor hen is. De clientondersteuning kan dit voorkomen door kortdurende ondersteuning in de procedure en een warme overdracht.

7 Noord (13) Delfshaven (12) Charlois (13) Bijlage 1 Ingezette ondersteuning (gemeten over 13 weken) Totaal(38) 1. Informatie en advies professional % Herkennen van beperking 19 50% Omgaan met beperking 20 53% (On)mogelijkheden beperking 29 76% Mogelijkheden clientondersteuning 33 87% In te zetten ondersteuning 34 89% Doorverwijs mogelijkheden 27 71% Gesprekstechnieken 12 32% Informatie en advies client % Inzicht in (on)mogelijkheden ondersteuning derden 31 82% Inzicht in (on)mogelijkheden inzet voorzieningen 29 76% inzicht in eigen verantwoordelijkheid 13 34% Client/netwerk kan zelfstandig verder 6 16% Anders, nl 6 16% Brede vraagverduidelijking 14 37% Kortdurende ondersteuning % Ondersteund in voldoen aan verplichtingen 24 63% Ondersteuning in eigen netwerk gerealiseerd 3 8% Ondersteuning van professional/doorverwijzing gerealiseerd 28 74% Zelfredzaamheid versterkt 14 37% Motivatie versterkt 7 18% Anders, nl. 4 11% 0 4 0

8 Noord (3) Delfshaven (6) Charlois (7) Bijlage 2 Evaluatie Vraagwijzerconsulenten (73% respons / 11 consulenten van de 16) Totaal aantal bevraagde medewerkers Bekend met meerwaarde clientondersteuning voor vraagwijzerconsulent en client 100% Clientondersteuning wordt standaard aangeboden 18% MEE ingezet voor informatie en advies over.. 100% (omgaan met) de doelgroep 55% mogelijkheden tot ondersteuning en doorverwijzing 64% te bieden ondersteuning 36% MEE nog nooit ingezet 36% Anders, nl 0% Informatie en advies bood meerwaarde in te bieden ondersteuning 82% MEE ingezet voor inzet van brede vraagverduidelijking 64% Brede vraagverduidelijking bood meerwaarde in te bieden ondersteuning 64% 0 3 4

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016 ONDERZOEKSPLAN Inhuur externen Februari 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Normenkader... 3 Afbakening... 3 Aanpak... 3 Planning... 3 Inleiding

Nadere informatie

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017 Vragen divers Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Gesteld door: CDA / M. Krikhaar Datum: 8 februari 2017 Portefeuillehouder: Hetty Tindemans Teammanager: Paul Schuylenburg Deadline: 8 maart

Nadere informatie

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt:

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt: Gemeente Amsterdam Wethouder E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 22 januari 2015 Betreft: Evaluatie Wijkzorgteams Geachte heer Van der Burg, De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een aantal

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Bestuurlijk hoor en wederhoor onderzoek mantelzorgbeleid

Bestuurlijk hoor en wederhoor onderzoek mantelzorgbeleid Gemeente Noordwijkerhout Rekenkamercommissie HLN Postbus 200 2160 AE LISSE Herenweg 4, 2211 CC Postbus 13, 2210 AA Noordwijkerhout Tel: 0252 343 737 www.noordwijkerhout.nl gemeente@noordwijkerhout. nl

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Subsidierelatie MEE Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Afdelingshoofd: Welzijn Bremmers, P.H.M. Auteur: Bankers, J. Datum vergadering: 27 juni 2016 1. Aanleiding In het Sociaal Deelfonds

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Lessons learned: pilot Dapper App

Lessons learned: pilot Dapper App Naam Afzender De ontwikkeling van een app ter ondersteuning van zelfmanagement van het kind met overgewicht en obesitas en zijn gezin Auteur: Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is Dapper? 4 2.1 Waarom een app

Nadere informatie

Reactie Apcg Wijkteams in Beeld, december Aan College van B en W CC raadsleden. Geacht College,

Reactie Apcg Wijkteams in Beeld, december Aan College van B en W CC raadsleden. Geacht College, Aan College van B en W CC raadsleden Geacht College, Onlangs heeft u een evaluatiekrant uitgebracht over de wijkteams. De toon van de evaluatie is overwegend positief. De wijkteamcoaches zijn enthousiast

Nadere informatie

a. Klant meldt zich met hulpvraag bij de Peelregionale Wmo-organisatie. Door Wmo-consulent 2 wordt de hulpvraag in behandeling genomen.

a. Klant meldt zich met hulpvraag bij de Peelregionale Wmo-organisatie. Door Wmo-consulent 2 wordt de hulpvraag in behandeling genomen. Toegang begeleiding, conceptversie 02 juni 2014 1. Inleiding De werkgroep Toegang is bezig met de vormgeving van de toegang van burgers tot de nieuwe taken vanuit de AWBZ. Opgeleverd dient te worden de

Nadere informatie

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan.

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan. Besturing Controlling Communicatie Besturing Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Besturing, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten

Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten RIS.8510 Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten Wmo 2015 1. Contact met de gemeente 73% van de respondenten geeft aan te weten waar ze moeten zijn

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 14/010

ECSD/U Lbr. 14/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bestuurljke afspraken clientondersteuning Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201400446 Lbr. 14/010 bijlage(n)

Nadere informatie

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Directie Realisatie Inleiding Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Aan Van Stadsdeelraad Zuidoost

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was:

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was: Inleiding Misbruik en oneigenlijk gebruik van het Persoonsgebonden budget (PGB), een onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vormt voor gemeenten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken,

Nadere informatie

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 Middels actieve promotie en facilitering door LECSO in het land zijn steeds meer (V)SO scholen bezig

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018

EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018 EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG 2016-2017 Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018 EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG INLEIDING Van januari 2016 tot en met december 2017 waren

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams 1. Introductie: het implementatietraject Een GGz- of onderwijsinstelling heeft het besluit genomen Begeleid Leren (Kiezen- Verkrijgen-Behouden model)

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving Aanpak: Participatiehuis De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Partners

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

Raadsnotitie. 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr. 11a

Raadsnotitie. 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr. 11a Raadsnotitie Agenda nr. 11a Onderwerp: Informatieve notitie betreffende visie cliëntondersteuning Soort: Informatieve notitie Opsteller: I.G.A. van Gerven-van Leeuwen Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer:

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Wmo-beleid

Uitvoeringsplan Wmo-beleid Uitvoeringsplan Wmo-beleid 2016-2019 In onderstaand overzicht is per inwonergroep aangegeven welke nieuwe activiteiten worden ondernomen om de in het Wmo-beleidsplan opgenomen doelstellingen te realiseren.

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Evaluatie eerste fase. Pilot CES en HR. Performance management

Evaluatie eerste fase. Pilot CES en HR. Performance management Evaluatie eerste fase Pilot CES en HR Performance management 1. Inleiding Onderstaand leest u de evaluatie van de pilot performance management bij CES en HR. We willen weten of we met de implementatie

Nadere informatie

Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008

Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008 Risicomanagement bij onder toezicht gestelde kinderen Een notitie naar aanleiding van onderzoek van de Inspectie jeugdzorg oktober 2008 Inleiding De veiligheid van het kind is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie

Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie Looptijd van het contract: 19 april 2004-31 december 2005. Inleiding In dit evaluatierapport beschrijven wij de wijze

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van wethouder mw. A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo 2015-2018 Weesp,

Nadere informatie

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Scheiding: een groeiend maatschappelijk probleem Meer problemen in ontwikkeling

Nadere informatie

Thema Huisbezoek helpt

Thema Huisbezoek helpt Thema Huisbezoek helpt Project Eenzaamheid Barneveld 5 April 2011 Adrie ten Brinke (voorzitter Seniorenraad Barneveld) Els van Beurden (Wmo-adviseur gemeente Barneveld) 1 Inhoud presentatie Aanleiding

Nadere informatie

Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven,

Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven, Duiven 3 oktober 2014 Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven, De WMO raad heeft de laatste maanden veel tijd, energie en kennis gestopt in de adviezen m.b.t. de concept beleidsplannen

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek

Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek Gemeente Noordenveld augustus 2017 Managementsamenvatting De gemeente Noordenveld heeft ZorgfocuZ gevraagd om een aanvullend onderzoek te doen onder

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden 1 Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Het gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) is een gesprek tussen burger en gemeente.

Nadere informatie

De nazorg van pleegzorg voor pleegouders

De nazorg van pleegzorg voor pleegouders 2014 Onderzoek en Innovatie Projectresultaat Dit onderzoek is verricht ten behoeve van het studieonderdeel Onderzoek &innovatie van de opleiding Pedagogiek aan de HAN te Nijmegen De nazorg van pleegzorg

Nadere informatie

Adviesteam autisme ZHZ in 2014

Adviesteam autisme ZHZ in 2014 Adviesteam autisme ZHZ in 2014 Soms heb je een casus waar je verder in wilt komen. Het kan dan goed zijn om advies vanuit een andere organisatie of juist vanuit een andere sector te krijgen. Het adviesteam

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Menzis en gemeenten hebben binnen de werkgroep wijkverpleging (binnen de Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s) besproken op

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Checklist borging tweede doelstelling ESF gelijke kansen en nondiscriminatie

Checklist borging tweede doelstelling ESF gelijke kansen en nondiscriminatie Checklist borging tweede doelstelling ESF 2014-2020 gelijke kansen en nondiscriminatie Projecten in het programma ESF 2014-2020 hebben twee doelstellingen: op de eerste plaats het bevorderen van actieve

Nadere informatie

Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015

Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015 Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015 Eva Hameling (e.hameling@hilversum.nl) Han Meijerink (h.meijerink@hilversum.nl) Nr. Vraag/opmerking

Nadere informatie

Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder. H. Hoeksema Ontwikkeling

Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder. H. Hoeksema Ontwikkeling Onderwerp Continuïteitsafspraken cliëntondersteuning Datum 10 april 2014 Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk telefoon 5868 Afdeling Maatschappelijke Portefeuillehouder H. Hoeksema Ontwikkeling Voorstel

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Heerhugowaard Plaats Gemeentenummer

Nadere informatie

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten Wmo Een goed gesprek met de burger Checklist voor gemeenten Deze folder is tot stand gekomen op basis van gesprekken met burgers en cliëntenorganisaties. 2. Het gesprek 2 1. De aanvraag van het gesprek

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Beleid en interne procedure Klachten & Tips

Beleid en interne procedure Klachten & Tips Beleid en interne procedure Klachten & Tips Beleid en interne procedure klachten & tips Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Procedure klachten & tips 3. Informatievoorziening 4. Adressen Bijlagen:

Nadere informatie

Lentescholen en zomerscholen

Lentescholen en zomerscholen Lentescholen en zomerscholen Partners in verbetering Landelijke pilot vanuit de VO-raad Uit meerdere onderzoeken blijkt dat op de scholen in Nederland relatief veel leerlingen blijven zitten. In 2012 besloten

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Opzet van de monitor Huishoudelijke Verzorging De nieuwe manier van werken heeft 3 hoofdrolspelers namelijk

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen

Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen De samenwerking rondom (kwetsbare) ouderen is in 2017 door partijen in zorg

Nadere informatie

Opening WijkInformatiePunt Wielwijk

Opening WijkInformatiePunt Wielwijk Opening WijkInformatiePunt Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk WIJKINFORMATIEPUNT WIELWIJK: GASTVRIJ WELKOM WIJKINFORMATIEPUNT WIELWIJK 1. Laagdrempelig

Nadere informatie

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Aanleiding Het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderdeel dienst Justitiële Inrichtingen, is eind 2016 gestart met de pilot doorzorgfunctionaris.

Nadere informatie

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012.

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012. B-PHO 20 december 12; agendapunt 5 MEMO Noties ter beoordeling van de voortzetting en positionering van de PHO werkgroepen Kwaliteit en Handhaving Bouwstoffen en Ketenbeheer in relatie tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 26 januari 2017 2017/04 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid

Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid Professionals binnen de sociale zekerheid werken vaak met meerdere systemen. Deze zijn statisch, communiceren niet met elkaar en geven geen inzicht in het

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband. Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum:

Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband. Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum: Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum: 11-4-2018 De drie adviesraden Sociaal domein in NEO-verband (Nunspeet: Amon), Oldebroek:

Nadere informatie

Triadekaart GGZ Haagstreek

Triadekaart GGZ Haagstreek Projectplan tot invoering Auteur(s) Frans J. Dieleman Functie(s) Stafadviseur Kwaliteit Versie 12 mei 2010 Status definitief Inhoudsopgave 1. Kaders van het project 3 2. Achtergrond en aanleiding 3 3.

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF ge meente Moerdük RAADSINFORMAT EBRIEF Van Col van en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderuverp Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer 7 g ð69 v2q 3q3 Cliëntervaringsonderzoek Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE MEE maakt meedoen mogelijk 10 maart 2016, Lerende Netwerken, sport en bewegen in de

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Zeeland. Betrokkenheid van de Zeeuwse (Wmo-) adviesraden bij de cliëntondersteuning in de WMO. In opdracht van MEE Zeeland

Zeeland. Betrokkenheid van de Zeeuwse (Wmo-) adviesraden bij de cliëntondersteuning in de WMO. In opdracht van MEE Zeeland Zeeland Betrokkenheid van de Zeeuwse (Wmo-) adviesraden bij de cliëntondersteuning in de WMO In opdracht van MEE Zeeland Brain Management International 7 december 2015 1 Toelichting MEE Zeeland wilde onderzoeken

Nadere informatie

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ De overgang van 18- naar 18+ verloopt momenteel nog niet altijd even soepel voor jeugdigen. Ze kunnen vanaf hun 18

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Datum: 25 november 2014 Locatie: t klooster Rotterdam Thema: Wijkgericht werken Georganiseerd door: Annelies de Vries en Margreet Meijer (ZorgImpuls) Aanwezigen De wijkbijeenkomst

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Pilot Jeugdpreventieteam

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Pilot Jeugdpreventieteam B&W-nr.: 06.0425 d.d. 04-04-2006 Onderwerp Pilot Jeugdpreventieteam BESLUITEN Behoudens advies van de commissie Burg 1. Alsnog in te stemmen met de deelname aan de pilot Jeugdpreventieteam (JPT) voor de

Nadere informatie

Toelichting Checklist Van 18- naar 18+

Toelichting Checklist Van 18- naar 18+ Toelichting Checklist Van 18- naar 18+ Wat? In Groningen is een checklist Van 18- naar 18+ (checklist 18-/+) opgesteld door jeugdhulpaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis. De checklist Van 18-

Nadere informatie

Notitie Schulddienstverlening

Notitie Schulddienstverlening Notitie Schulddienstverlening 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Terminologie... 3 2. Pilot Ketensamenwerking Armoedebestrijding... 4 3. Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)... 4 3.1 doelstellingen...

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie