Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017"

Transcriptie

1 Vragen divers Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Gesteld door: CDA / M. Krikhaar Datum: 8 februari 2017 Portefeuillehouder: Hetty Tindemans Teammanager: Paul Schuylenburg Deadline: 8 maart 2017 Vraag: Onze fractie heeft vragen naar aanleiding van de raadsinformatiebrief clientervaringsonderzoeken WMO en jeugd (130208): 1. Een inwoner meldt zich met een ondersteuningsvraag bij het WMO loket. Er vindt overleg met de cliënt plaats. Is dat een keukentafelgesprek? Vervolgens dient de cliënt een verzoek voor een maatwerkvoorziening in. Kan de inwoner dat ook doen als uit het gesprek komt dat de gemeente daar eigenlijk niets in ziet? Wij vinden het erg belangrijk, dat alle meldingen die niet gevolgd worden door een verzoek om een maatwerkvoorziening worden geregistreerd. (tenzij echt irrelevant) Dat vindt het college ook. Wat gaat u van deze meldingen registreren? Vanaf wanneer worden deze meldingen en het verdere verloop van die melding geregistreerd? 2. Inwoners die een herindicatie hebben gehad of waarvan de indicatie is vervallen hebben kunnen melden, dat ze nu een ondersteuningsvraag hebben. Dat blijken er 55 te zijn. Wanneer zal met al deze mensen contact zijn opgenomen? 3. Een van de conclusies van het college is, dat gekeken gaat worden naar de bereikbaarheid van de consulenten (CJG, WMO, W&I). Op welke termijn wilt u daar verbeteringen in zien en wat zijn die verbeteringen? 4. Het college concludeert ook, dat gewerkt moet worden aan de bekendheid van het sociaal team, en de verwachtingen van het keukentafelgesprek. Wat gaat u doen, om de bekendheid en de verwachtingen te optimaliseren? 5. Ook de doorlooptijd na een melding behoeft verbetering. Welke doelstelling gaat het college zichzelf hierin opleggen? En wanneer moet die zijn gerealiseerd? 6. Ook de bekendheid met de mogelijkheid van een cliëntondersteuner is erg laag(wel net iets hoger dan gemiddeld over de referentiegroep van gemeenten). Gelukkig zijn de scores goed waar het gaat over het voeren van een keukentafelgesprek en de aanwezigheid van een derde. Welke actie wordt ondernomen de mogelijkheid van een cliëntondersteuner onder de aandacht te brengen? 7. De groep mensen die vanuit de AWBZ mogelijk in aanmerking kwamen voor een WMO voorziening zijn geïndiceerd door een externe partij. Er was ook sprake van een overgangsjaar. 34% van de respondenten geeft aan het niet goed te redden. Ook 17 % van de mantelzorgers kan het moeilijk aan, aldus de respondent. Is dit aanleiding om bij deze groep mensen nogmaals te kijken of zaken op orde zijn? In gesprek blijven met de cliënt is erg vaag met name als de indicatie mogelijk niet juist is. Binnen welke termijn gaat u dat doen? 8. Bij acties CEO Wmo Herindicatie geeft u aan: Er zijn in het verleden maatregelen genomen waardoor de eigen bijdrage voor begeleiding/dagbesteding en kortdurend verblijf is gemaximaliseerd. Vervolgens geeft u aan, dat gekeken wordt naar andere ondersteuningsvormen. Hoe moet ik de eerste zin verstaan?

2 9. Volgens de respondenten zijn er mantelzorgers die het niet aan kunnen. Dat is bij WMO herindicatie 17% van de respondenten en bij WMO Uitstroom 14 %. Hoe gaat u mantelzorgers laten weten dat zij ook zelf aan de bel kunnen trekken en waar ze dat moeten doen? 10. In het rapport en de factsheets die als bijlage zijn meegestuurd worden bij elke vraag percentages gegeven van Valkenswaard en van alle gemeenten samen. Welke doelen wil Valkenswaard bij het volgende cliëntervaringsonderzoek halen? 11. Bij de jeugdhulp zijn de scores duidelijk beter dan bij de WMO. Wat kan WMO van de jeugdhulp leren? Een aanverwante vraag: Volgens de Centrale Raad van Beroep is een afspraak met een zorgaanbieder die is gericht op resultaat niet genoeg. Er moet concreter zijn welke zorg wordt geboden. Uit de beschikking moet o.a. blijken, op welke concrete wijze invulling wordt gegeven aan het bereiken van het resultaat; en welke concrete hoeveelheid zorg wordt geboden. (zie uw brief d.d raadsinformatiebrief plan van aanpak omvorming huishoudelijke hulp.) Voor bepaalde vormen van begeleiding zijn resultaat-afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Worden deze afspraken met deze zorgaanbieders nu aangepast? Antwoord: Antwoord: 1. Er wordt telefonisch contact opgenomen op basis waarvan in principe altijd- een keukentafelgesprek plaatsvindt. Voor enkele voorzieningen vindt een KTG alleen plaats bij wijze van uitzondering (zoals gehandicaptenparkeerkaart, CVV) indien de melding daartoe aanleiding geeft. Een inwoner kan altijd een verzoek tot maatwerkvoorziening indienen. Op basis van het gesprek stelt de consulent een verslag (Plan) op. Als de inwoner dit ondertekend retourneert start de formele aanvraag. Als de inwoner en consulent een andere opvatting hebben over invulling van de zorgvraag, dan kan de inwoner toch een formele aanvraag indienen, dan volgt waarschijnlijk een negatieve beschikking waarop de inwoner in bezwaar kan gaan. Vanaf registreert de gemeente alle vragen van bestaande wmo-cliënten (inclusief het gegeven antwoord) en van inwoners die nog geen cliënt zijn. Ook al leidt het niet tot een maatwerkvoorziening. De eerste vragen komen binnen bij het team KCB (Klant Contactcentrum Burgers). Zij gaan binnenkort ook de vragen-antwoorden aan niet-cliënten registreren. 2. Het betrof in dezen 58 inwoners. Deze zijn gebeld en gesproken. Van ieder gesprek is verslag gemaakt. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn 6 nieuwe meldingen opgestart. Bij de meeste gesprekken had de inwoner vooral behoefte aan informatie en daar waar nodig is de klant doorverwezen. 3.

3 Voor wat betreft de Wmo is het onderdeel van het dienstverleningsbeleid dat het cluster niet rechtstreeks benaderbaar is maar via het KCB. Het KCB verbindt niet door maar informeert, helpt en verwijst. 4. Binnen de gemeente en samen met partners loopt het zgn. project Toegang waarin we de communicatie van de Toegang verder uitwerken. Het is niet de bedoeling het Sociaal Team zelf te promoten, omdat het er uiteindelijk om gaat dat de inwoner zijn vraag kan stellen aan een professional waarmee hij/zij in contact is. Die professional beoordeelt welke partner de casusregie moet voeren. In het Sociaal Team worden meervoudige en complexe zorgvragen besproken. 5. De doorlooptijd wordt vertraagd door o.a. problemen bij levering door een aanbieder van hulpmiddelen en het uitblijven van een door de inwoner getekend onderzoeksverslag (Plan). Dit is niet altijd beïnvloedbaar. Daarnaast hebben een aantal personele mutaties binnen het team Wmo niet bijgedragen aan een snelle doorlooptijd. Vanaf 1 april is het team kwantitatief en kwalitatief op orde. 6. Op dit moment wordt in de uitnodiging voor het keukentafelgesprek de mogelijkheid van cliëntondersteuning genoemd. Ook staat er informatie over op de website van de gemeente. In principe kan iedereen dus op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. De informatie die nu gegeven wordt, is echter wel beperkt. Waar we voor willen zorgen is dat de consulenten actief de mogelijkheid van cliëntondersteuning benoemen. Ook willen we meer uitgebreide informatie over cliëntondersteuning geven. Zodat inwoners op de hoogte raken van de mogelijkheden en dat cliëntondersteuning bijvoorbeeld ook voorafgaand aan het keukentafelgesprek ingezet kan worden. 7. Vanaf 1 april is de evaluatie van elke indicatie geborgd binnen het sociaal team. Iedere casus wordt na verloop van tijd (na 3 maanden en later maatwerk frequentie) opnieuw gevraagd of de geadviseerde ondersteuning (nog steeds) voldoet. Zo niet, dan wordt gekeken waar dit bijgesteld moet worden. 8. Binnen de doelgroep die gebruik maakt van begeleiding en dagbesteding kwam na de overgang naar de gemeente opeens voor een andere en dan met name een hogere eigen bijdrage te staan. Vooral de midden en hogere inkomens kregen hiermee van doen. Dit was het gevolg van de gemeentelijke parameters binnen de eigen bijdrage systematiek via het CAK en de nieuwe inkoop die binnen de gemeente had plaatsgevonden.

4 Het gevolg was dat enkele klanten om die reden gingen stoppen met begeleiding, hetgeen absoluut onwenselijk was. Om die reden is de eigen bijdrage voor begeleiding en dagbesteding via het CAK binnen de A2 gemeenten gemaximaliseerd op 100,-. De eigen bijdrage kan dus lager liggen dan 100,- per periode (afhankelijk van het inkomen, maar zeker niet hoger voor deze ondersteuningsvorm. 9. Op dit moment wordt gewerkt aan het nieuwe mantelzorgbeleid. Hierin zal de communicatie en het bereiken van de mantelzorgers hoog in het vaandel staan. Echter, los van het nieuwe mantelzorgbeleid, kan een mantelzorger net zo goed een melding doen bij het sociaal team als iedere andere klant. De ondersteuning in het kader van de Wmo 2015 is gericht op het ondersteunen van het netwerk van iemand met een beperking/ondersteuningsbehoefte, en is niet alleen gericht op de individuele klant. 10. Uiteraard een verbetering ten opzichte van het vorige cliënt ervaringsonderzoek. Zoals aangeven was er al gestart met het verbeteren van de dienstverlening op de onderdelen waarop minder was gescoord. De verbeterpunten waren al deels bekend en waren veelal nog een gevolg van de transitie en het inrichten van nieuwe processen, welke nog niet gereed waren. In 2017 is gekozen om bij het cliëntervaringsonderzoek exact dezelfde uitvraag te doen. Zo kan de vergelijking gemaakt worden met de resultaten uit het overgangsjaar (2015) en het jaar 2016, wat een echt nieuw Wmo jaar is. Dit jaar kan meer gezien worden als een nul-meting voor de gemeente. 11. Sinds 1 september 2016 is een kwartiermaker aangesteld om personeel en processen van het team KCZ om op orde te brengen. De werkprocessen en werkinstructies worden nu geactualiseerd. De onderzoeken dateren van xx 2016? Sinds begin oktober is jeugd en wmo in 1 team ondergebracht. Vanaf die datum leren we van elkaar en gebruiken de goede stappen die CJG en Wmo hebben gezet in het verleden. Verder werden we aan een verbetering van de samenwerking op casussen tussen de partners en de Wmo in het Sociaal Team. Hiermee zijn we in november gestart. 12. De afspraken met zorgaanbieders worden hiervoor niet aangepast. Bij de inkoop begeleiding en dagbesteding blijft er sprake van resultaatfinanciering. De uitspraak van de CRvB wordt in dezen ondervangen door de evaluatie van de ingezette ondersteuning te borgen binnen het Sociaal Team. Standaard wordt na de beschikking bij de klant en de zorgverlener uitgevraagd op welke wijze het gewenste resultaat behaald gaat worden (frequentie van ondersteuning, methode, etc.). Dit wordt vervolgens gerapporteerd.

5

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Stichtse Vecht november 2018 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2017 Gemeente Stichtse Vecht Deze samenvatting presenteert de belangrijkste

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? De verwachting is dat in 2017 ruim 900 mensen gebruik gaan maken

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Gemeente IJsselstein mei 2018 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT 2017 Gemeente IJsselstein Deze samenvatting presenteert de belangrijkste uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek (CEO) Wmo over

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Gemeente Waterland augustus 2014 Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 3 2. CLIËNTTEVREDENHEID... 3 3. HET WMO-LOKET... 3 3.1 AANVRAGEN... 4 3.2 INDICATIES...

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten

Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten RIS.8510 Bijlage 1: Bevindingen cliëntervaringsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet, inclusief actiepunten Wmo 2015 1. Contact met de gemeente 73% van de respondenten geeft aan te weten waar ze moeten zijn

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bladel > De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bladel De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014 Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities 1 september 2014 Inhoud presentatie Opening en inleiding Achtergrond en breder kader Stand van zaken in de voorbereiding op de drie transities

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Gorinchem 2016

Raadsvoorstel: Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Gorinchem 2016 Raadsvoorstel: 2016-1593 Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Gorinchem 2016 Datum: 30 mei 2016 Portefeuillehouder: J. Freije I & O: 12 mei 2016 B &A / Raadsvergadering: 16 juni 2016 Programma:

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Gemeente Huizen Inleiding... 3 1. Verantwoording onderzoek...

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 399 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Signalen aanbieders Er zijn de afgelopen maanden diverse signalen afgegeven door aanbieders over het proces rondom (her)indicatiestelling:

Signalen aanbieders Er zijn de afgelopen maanden diverse signalen afgegeven door aanbieders over het proces rondom (her)indicatiestelling: Aan : Zorgaanbieders Van : ISD Bollenstreek Contact : Daphne Schelling-Ottjes Onderwerp : Pilot herindicaties dagbesteding Datum : 29 januari 2019 Ter : Besluitvorming Samenvatting De afgelopen weken zijn

Nadere informatie

Handleiding administratie ambulante ondersteuning, dagbesteding en logeeropvang en hulp bij huishouden

Handleiding administratie ambulante ondersteuning, dagbesteding en logeeropvang en hulp bij huishouden Handleiding administratie ambulante ondersteuning, dagbesteding en logeeropvang en hulp bij huishouden Auteur Kaula Hamid Versie 2.1 Status Definitief Datum 19 2 2018 Datum publicatie 22 9 2017 Revisie

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Emmen juli 2017 Samenvatting In april t/m juni heeft ZorgfocuZ voor de gemeente Emmen het cliëntervaringsonderzoek Wmo uitgevoerd. De doelgroep voor dit

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Groningen 2017 Laura de Jong Marjolein Kolstein Oktober 2018 Inge de Vries www.oisgroningen.nl Inhoud Inhoud... 2 Samenvatting... 3 2.7 Overige ondersteuning... 16

Nadere informatie

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zelfstandig wonen en leven 3 manieren om hulp te vinden 1 Zoek het dichtbij In uw omgeving zijn er vaak mensen die graag een handje helpen, zoals

Nadere informatie

Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk.

Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk. Bijlage 1 Samenvatting uitkomsten klanttevredenheid Ridderkerk 2014 uitgevoerd door BAR-dichtbij in opdracht van de gemeente Ridderkerk. Klanten over de dienstverlening van de aanbieder De dienstverlening

Nadere informatie

Monitor en klachten meldpunt Sociaal Domein

Monitor en klachten meldpunt Sociaal Domein Monitor en klachten meldpunt Sociaal Domein De ingekochte individuele maatwerkvoorzieningen en de gemeentelijke dienstverlening worden gemeten op hun kwaliteit. Wat zijn de eerste bevindingen? Alice van

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Best Definitief rapport September 2016 I. Dooms BBA A. van den Heuvel N. Meys Projectnummer: 840070 Correspondentienummer: DH-0209-7037 CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO

Nadere informatie

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Naar aanleiding van de uitspraken door Centrale Raad van Beroep

Nadere informatie

Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015

Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015 Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015 1. Inleiding Het jaar 2015 was een overgangsjaar. Zowel voor de veranderingen in het sociaal domein als voor de monitoring van die

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014. Te besluiten om:

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014. Te besluiten om: COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014 Te besluiten om: 1. De resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014 in het kader van artikel 9 Wmo juncto artikel 8.9 vierde lid

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Alphen aan den Rijn September 2016 I. Dooms BBA A. van den Heuvel N. Meys Projectnummer: 840070 Correspondentienummer: DH-1409-7060 INHOUD INLEIDING 1 SAMENVATTING

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Ten Boer Laura de Jong Marjolein Kolstein Oktober 2018 Inge de Vries www.oisgroningen.nl Inhoud Inhoud... 1 2.8 Effect van de ondersteuning... 11 3. Conclusie... 13

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.1733 B.16.1733 Landgraaf, 20 september 2016 ONDERWERP: Evaluatie Huishoudelijke Hulp Toelage 2015-2016 en hoe verder in 2017.

Nadere informatie

Beantwoording vragen en aanvullende vragen omtrent het Beleid van de gemeente Sittard-Geleen t.a.v Eigen Bijdrage Wmo ondersteuning

Beantwoording vragen en aanvullende vragen omtrent het Beleid van de gemeente Sittard-Geleen t.a.v Eigen Bijdrage Wmo ondersteuning 1. Hoeveel Wmo-cliënten (procentueel en absoluut) in de gemeente Sittard-Geleen krijgen vanaf 01 januari 2016 te maken met een hogere eigen bijdrage voor Wmo ondersteuning? Niet bekend en is voor gemeenten

Nadere informatie

Informatienota raad. Cliëntervaringsonderzoeken Wmo, Jeugd, Participatiewet en

Informatienota raad. Cliëntervaringsonderzoeken Wmo, Jeugd, Participatiewet en Veldhoven Informatienota raad Cliëntervaringsonderzoeken Wmo, Jeugd, Participatiewet en Schulddienstverlening over 2018 Voor vragen Telefoonnummer: 14 040 E-mail: gemeente@veldhoven.nl Datum B en W: 27

Nadere informatie

Inleiding Hierbij informeren wij u over de belangrijkste resultaten van de volgende onderzoeken:

Inleiding Hierbij informeren wij u over de belangrijkste resultaten van de volgende onderzoeken: aan: de raad datum: 21 maart 2017 onderwerp: resultaten Monitoring en onderzoek Sociaal Domein van: het college bijlage: 5 registratienr.: OD/2017/194762 in afschrift aan: Burgerplatform Inleiding Hierbij

Nadere informatie

College; ter bespreking met gemeenteraad

College; ter bespreking met gemeenteraad MEMO *Z007D50D34C* Onderwerp Evaluatie Wmo maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning 2015 Nummer Z16-012093-4017 Datum 22 maart 2016 Van R.P.H. van Oers Namens Aan College; ter bespreking met gemeenteraad

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over:

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over: Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortgangsrapportage Ontwikkeling wachttijden Wmo-aanvragen mei 2019 Nummer 2019/402254 Datum college 28 mei 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 2.1

Nadere informatie

Om de resultaten van onderzoeken zo zuiver mogelijk weer te geven, worden de resultaten apart gepresenteerd op de volgende wijze:

Om de resultaten van onderzoeken zo zuiver mogelijk weer te geven, worden de resultaten apart gepresenteerd op de volgende wijze: tevredenheidsonderzoeken door BAR-dichtbij van Wmo dienstverlening Huishoudelijke hulp binnen de BAR gemeenten Zorgperiode 1 t/m 13 2014 (1 januari t/m 28 december 2014) Deze evaluatie geeft een overzicht

Nadere informatie

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal Samenvatting managementrapportage Q1 2015 Wmo Bloemendaal Transitie De transitie Wmo gaat over de maatwerkvoorzieningen huishoudelijke ondersteuning (HO), begeleiding bij de huishoudelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet

Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet Management Summary Gemeenten zijn verplicht om jaarlijks inzicht te krijgen in de ervaringen van cliënten vanuit de Wmo en Jeugdwet. Onderzoeksbureau Flycatcher

Nadere informatie

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF ge meente Moerdük RAADSINFORMAT EBRIEF Van Col van en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderuverp Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer 7 g ð69 v2q 3q3 Cliëntervaringsonderzoek Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Reactie op advies Platform Samenleving IJsselstein op ceo Jeugd over zaaknummer augustus 2018 blad 1 van D.A.

Reactie op advies Platform Samenleving IJsselstein op ceo Jeugd over zaaknummer augustus 2018 blad 1 van D.A. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein Platform Samenleving IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft uw kenmerk

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Gemeente Haarlem februari 2019 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT 2018 Gemeente Haarlem Deze samenvatting presenteert de belangrijkste uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek (CEO) Wmo over 2018.

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelgroep 4 1.2 Methode 4 1.3 Respons 4 2. Resultaten Wmo 5 2.1 Contact en toegankelijkheid van hulp of ondersteuning

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Nummer 2019/14743 Datum college 8 januari 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Gespreksverslag focusgroep CEO Wmo

Gespreksverslag focusgroep CEO Wmo RAPPORTAGE Gespreksverslag focusgroep CEO Wmo Gemeente Veenendaal augustus 2017 Inhoudsopgave 1 1 Inleiding... ".. "... """... "... "... 1 1.1 Aanleiding en doel""... "".".".. "".. "."..... """".""".""..

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016

Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Afdeling: Maatschappelijke ontwikkeling Auteur : Nick Elshof Datum: 04-08-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenvatting... 4 Algemene informatie geleverde ondersteuning...

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2015, nr IX-5 Te behandelen door mevrouw drs. I.G. Saris onderwerp Blad 1/5 Aan de raad, Inleiding Sinds 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, s en Piet Haker Platform Netwerk Vrijwilligerswerk 13 mei 2014 2 Aanleidingen transitie Nieuwe taken voor gemeenten per 2015 Decentralisatie Awbz Decentralisatie

Nadere informatie

Antwoord op uw reactie op beleidsaanpassing hulp bij het huishouden

Antwoord op uw reactie op beleidsaanpassing hulp bij het huishouden X Gemeente X X Amsterdam Postbus 1840 woo BV Amsterdam Wmo Helpdesk telefoon o800 0643 (gratis) tussen o8.00-18.00 uur www.amsterdam.nl/zorg Retouradres: Postbus 1840, l000 BV Amsterdam Stedelijke Wmo-Adviesraad

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek

Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek Aanleiding 50plusvlissingen heeft naar aanleiding van de onderstaande URL van gemeente.nu een aantal

Nadere informatie

Na bestudering van het betreffende document en raadpleging van diverse belangenorganisaties zijn wij tot de onderstaande advisering gekomen.

Na bestudering van het betreffende document en raadpleging van diverse belangenorganisaties zijn wij tot de onderstaande advisering gekomen. Wmo-raad Valkenswaard Aan het College van Burgemeester en Wethouders te Valkenswaard De Hofnar 15 5554 DA Valkenswaard Valkenswaard 25 juli 2014 Geachte college, Namens uw college hebben wij, via de heer

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO Gemeente Eindhoven Juni 2016 Inleiding Aanleiding Gemeenten zijn volgens de Wmo 2015 artikel 2.5.1 verplicht om een cliëntervaringsonderzoek (CEO) uit te (laten) voeren. Het

Nadere informatie

OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG

OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG OVERGANG TUSSEN DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN DE WET LANGDURIGE ZORG Algemene toelichting De Rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige

Nadere informatie

De toegang tot zorg. Gerrit Overbeek

De toegang tot zorg. Gerrit Overbeek De toegang tot zorg Gerrit Overbeek Inhoud Toegang tot de Wmo, nu Toegang tot begeleiding, nu Keuzes m.b.t. toegang tot zorg De Kanteling In gesprek met de burger, over diens beperkingen, en het gewenste

Nadere informatie

Vraag: Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029. Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014

Vraag: Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029. Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014 Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029 Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014 Gesteld door: CDA / Monique Krikhaar Portefeuillehouder: Teammanager:

Nadere informatie

PGB s vanuit een gemeentelijk perspectief

PGB s vanuit een gemeentelijk perspectief PGB s vanuit een gemeentelijk perspectief Henk Procé en Guzelien Hermans Namens Netwerk Gemeentelijke Directeuren Sociaal Domein G4/G32 In samenwerking met de VNG Algemeen Het PGB is een mooi instrument

Nadere informatie

Moerd U k RAADSINFORMATIEBRIEF

Moerd U k RAADSINFORMATIEBRIEF ge meente aa Moerd U k Van Aan Onderwerp Verantwoordel RAADSINFORMATIEBRIEF 31 okt 2017 Nummer griffie Zaaknummer 769735 Documentnummer 769737 Colleoe van buroemeester en wethouders de leden van de qemeenteraad

Nadere informatie

Uitvoering Wmo in 2015

Uitvoering Wmo in 2015 Uitvoering Wmo in 2015 Werkbijeenkomst gemeente Mill en Sint Hubert 11 september 2014 H.J. (Eric) van Maaren Beleidsadviseur Sociaal Domein Werkorganisatie CGM Beleidskaders Wmo 2015 Wettelijk beleid Gemeentelijk

Nadere informatie

WMO-raadpleging Gemeente Heemstede

WMO-raadpleging Gemeente Heemstede WMO-raadpleging Gemeente Heemstede Over Facit Facit is opgericht in 2000 door zorgaanbieders in de provincie Noord-Holland. Facit is een stichting zonder winstoogmerk met als doelstelling om tegen kostprijs

Nadere informatie

Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015

Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015 Gescand archiei 1736711 27ÏAII.2015 5 Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015 Geacht college. Wij hebben uw verzoek om advies over de verordening

Nadere informatie

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper Landelijke Contactdag Tourette 2016 Ed Carper d Voorstellen Laura d Programma 10:15 Peter van der Zwan / Marjan Maarschalkerweerd 10:45 Pauze met Ed Citroen 11:30 Daniëlle Cath 12:15 Jolande van de Griendt

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 380 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Hendrik-Ido-Ambacht. jeugdhulp 9,9% 11,7% 10,3% 10,8% 10,2% 12,3% 10,0% jeugdbescherming 0,9% 1,6% 0,7% 1,1% 1,1% 1,3% 1,2%

Hendrik-Ido-Ambacht. jeugdhulp 9,9% 11,7% 10,3% 10,8% 10,2% 12,3% 10,0% jeugdbescherming 0,9% 1,6% 0,7% 1,1% 1,1% 1,3% 1,2% JEUGDHULP jeugdhulp 10,0% 9,9% 11,7% Papendrecht 10,3% 10,8% Sliedrecht Zwijndrecht 10,2% 12,3% Welzijn en Zorg Zo n één op de tien jeugdigen tot 18 jaar in de Drechtsteden ontvangt enige vorm van jeugdhulp.

Nadere informatie

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Aanleiding voor deze notitie Op 9 maart 2017 heeft het college ingestemd met het vrijgeven van de concept verordening sociaal domein voor

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo REGIO DRECHTSTEDEN - 2016 Inhoud Volgens de Wmo 2015 is iedere gemeente in Nederland verplicht jaarlijks te onderzoeken hoe cliënten de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo REGIO DRECHTSTEDEN - 2017 Inhoud Volgens de Wmo 2015 is iedere gemeente in Nederland verplicht jaarlijks te onderzoeken hoe cliënten de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Geleen, 05 augustus 2017 Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Aan: Voorzitter gemeenteraadsfractie XXX in Sittard-Geleen Geachte Heer / Mevrouw YYY,

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

Bijlage 3. Inzake motie eigen bijdragen Wmo bij raadsvoorstel nieuw beleid Wmo

Bijlage 3. Inzake motie eigen bijdragen Wmo bij raadsvoorstel nieuw beleid Wmo Bijlage 3. Inzake motie eigen bijdragen Wmo bij raadsvoorstel nieuw beleid Wmo Inleiding In de vergadering van de gemeenteraad van 1 juni jl. is een motie van de fractie van de PvdA aangenomen, waarin

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo

Collegevoorstel. Zaaknummer: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo Zaaknummer: 00419678 Onderwerp: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo Collegevoorstel Inleiding Raadslid H. Vonk van D66 Heusden stelt in een brief van 24 december 2014 vragen op grond van

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2017-2018 Stichting Samen Onbeperkt Maart 2019 Initiatief Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt. Naast collectieve belangenbehartiging

Nadere informatie

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Evaluatie Pilot clientondersteuning in de Rotterdamse Vraagwijzers MEE Rotterdam-Rijnmond Datum Januari 2017 Opdrachtgever Opdrachtnemer Status Gemeente

Nadere informatie

Notitie cliëntondersteuning Haarlem

Notitie cliëntondersteuning Haarlem Notitie cliëntondersteuning Haarlem 0. Inleiding 1. Wat is Cliëntondersteuning 2. Onafhankelijkheid cliëntondersteuning 3. Cliëntenondersteuning in Haarlem 3.1 Uitgangspunten 3.2 Wijkgeorganiseerde hulp-

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel.

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 24 oktober 2017 Voorstel van : College van Burgemeester en Wethouders Onderwerp : Geactualiseerde Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2018 Samenvatting

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Beleidsplan 3 Decentralisaties

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Beleidsplan 3 Decentralisaties Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Datum: 2 december 2013 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Ingekomen d.d. Adviesnr. 87147 Voorliggend zaaknr. Verseon Ontworpen

Nadere informatie

Cliëntervaring Wmo. Gemeente Vlieland. Rapport Juli 2017 Projectnummer: P Correspondentienummer: DH

Cliëntervaring Wmo. Gemeente Vlieland. Rapport Juli 2017 Projectnummer: P Correspondentienummer: DH Cliëntervaring Wmo Rapport Juli 2017 Projectnummer: P002315 Correspondentienummer: DH-1107-8590 INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING 1 1.1 Aanleiding onderzoek 1 1.2 Doelgroep 1 1.3 Steekproef en respons 2 1.4

Nadere informatie

PGB-WMO en Keukentafelgesprek. van aanvraag tot toekenning pgb waar moet ik me op instellen en wat moet ik doen?

PGB-WMO en Keukentafelgesprek. van aanvraag tot toekenning pgb waar moet ik me op instellen en wat moet ik doen? PGB-WMO en Keukentafelgesprek van aanvraag tot toekenning pgb waar moet ik me op instellen en wat moet ik doen? Inleiding: Wettelijk kader Wmo 2015 Artikel 2.3.6: pgb als de cliënt het wil keuzerecht onder

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015.0053399

Raadsvoorstel 2015.0053399 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2015.0053399 onderwerp Uitzonderingen eigen bijdrage Wmo 2015 Portefeuillehouder dr. Tom Hom steiier Tessa Kraemer Collegevergadering 17 november 2015 Raadsvergadering

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Beleidsregels Wet maatschappelijke ondersteuning 2017

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Beleidsregels Wet maatschappelijke ondersteuning 2017 AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 156201 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Beleidsregels Wet maatschappelijke ondersteuning 2017 Besluit: 1. Kennis te nemen

Nadere informatie

Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015

Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015 Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015 Afdeling: Maatschappelijke ontwikkeling Auteur : Nick Elshof Datum: 25-09-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenvatting... 4 Verantwoording en achtergrond...

Nadere informatie