Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren"

Transcriptie

1 Evaluatie informele afhandeling WOZ-bezwaren Hoe een verandering in houding heeft geresulteerd in betere dienstverlening en lagere kosten!

2 Inleiding In 2012 kreeg het team Belastingen de bestuurlijke opdracht om de kosten van de WOZ-bezwaarfase te drukken. Twee jaar later hebben we de jaarlijkse kosten met ,- op jaarbasis weten te reduceren. Hoe?... Door de klantvriendelijkheid te verhogen! De opkomst van no cure no pay bureaus Vanaf 2011 groeide het aandeel van de zogenaamde no cure no pay bureaus. Dat zijn bureaus die gratis voor burgers een bezwaar indienen. Dat klinkt de burgers natuurlijk goed in de oren. Niet geschoten is altijd mis. Wie weet wordt de waarde verlaagd en krijg je belasting terug. Wat veel burgers niet weten is dat het de betreffende bureaus veelal om de kostenvergoeding gaat. Wanneer een WOZ-waarde namelijk wordt verlaagd kan een kostenvergoeding worden geëist. En die kostenvergoeding wordt groter als een taxatieverslag wordt ingediend en wanneer men verschijnt bij een hoorzitting. Van die mogelijkheid wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt. De bezwaarschriften zijn vaak pro-forma (zonder inhoudelijke motivering) waarbij op een later moment een taxatieverslag wordt bijgevoegd. En ook een hoorzitting wordt niet overgeslagen. Zelfs niet als we akkoord gaan met de voorgestelde waarde. We hebben zelfs beroepen bij de Rechtbank gehad die niet over de waarde van een woning gaan, maar over de hoogte van de kostenvergoeding. De burgers die de bureaus hebben gemachtigd, weten daar vaak niets van. Uiteindelijk groeide het aantal bezwaren van no cure no pay bureaus tot 299 in 2012 (20% van totale aantal bezwaren). Het totaal aantal uitgekeerde kostenvergoeding liep ook behoorlijk op, tot bijna ,- in Ambtelijke formele houding Ondanks de positieve houding richting belastingplichtigen, bleven we hangen in een ambtelijke formele houding. De belastingaanslagen/ WOZ-beschikkingen werden verstuurd en vervolgens werd er gewacht op de hausse aan s, telefoontjes en bezwaren. Vragen werden vervolgens welwillend beantwoord en klanten kregen ruim aandacht bij informatieavonden. Er was echter geen ruimte voor informeel overleg over de waarde of aanslag. Voor elke aanpassing moest een bezwaar worden ingediend. De procedure in de Algemene wet bestuursrecht was heilig. De uitspraak op bezwaar was ook formeel en zat vol met (verwijzingen naar) wetteksten. Ook in de gevallen waarbij de bezwaarmaker gelijk kreeg.

3 Bestuurlijke opdracht In 2012 waren de kosten voor de WOZ-bezwaarfase opgelopen tot circa ,-. Een enorm bedrag, al liepen we landelijk wel in de pas. Bij de evaluatie van die bezwaarfase hebben we de bestuurlijke opdracht gekregen om deze kostenpost te reduceren. De kosten liepen uit de hand. Als team waren we tot de conclusie gekomen dat onze manier van werken tekort schoot. Onze communicatie bood geen tot nauwelijks tegenwicht aan de agressieve advertenties van no cure no pay bureaus die de gratis bezwaren aanboden. Daarnaast zetten we vraagtekens bij onze dienstverlening. Hoe graag we ons ook als integer en klantvriendelijk wilden positioneren, de formele werkwijze bracht geen voldoening. De omslag Bij een dergelijke bestuurlijke opdracht tot bezuinigen denken we snel aan kostenreductie. Je zou minder taxateurs kunnen inzetten en minder energie stoppen in de uitspraken op bezwaar. Naar onze mening zou dit echter resulteren in een tijdelijke kostendaling. Het zou namelijk ook vertrouwen wegnemen bij de burgers in de WOZ-taxaties en daarmee de positie van de no cure no pay bureaus versterken. En dat zou vervolgens resulteren in een toename van het aantal bezwaren en de kosten. In plaats van te bezuinigen op de achterkant van de bezwaarfase (de bezwaarafwikkeling) hebben we geïnvesteerd in de voorkant van de bezwaarfase (voorkomen van bezwaren). Het doel daarmee was: - Vergroten van de acceptatie in het product taxeren - Betere dienstverlening - Minder bezwaren (van no cure no pay bureaus) - Minder kosten Om deze doelen te halen hebben we onze werkprocessen aangepast waarbij de ruimte is gecreëerd voor een informele afwikkeling van bezwaren. Daarnaast hebben we extra geld geïnvesteerd in communicatiemiddelen rond de aanslagoplegging. Een vorm van voorfinanciering met als uiteindelijke doel een (netto) verlaging van de kosten. Bestuurlijk werd het idee omarmd en is alle ruimte gegeven om de bezuinigingsopdracht op deze manier op te pakken. We hebben in 2013 en 2014 ongeveer ,- per jaar uitgegeven aan communicatie. Hiervoor hebben we: - In 2013 de campagne Bezwaar? Eerst bellen! gelanceerd waarbij de nadruk lag op de wijze van taxeren en de mogelijkheid om in contact komen met de taxateurs. - In 2014 de campagne Maak zelf simpel en gratis bezwaar gelanceerd. Daarbij lag de nadruk vooral op de vergelijking van onze taxateurs met die van de no cure no pay bureaus. Ook werd zwaar ingezet op een informele manier van bezwaarafhandeling.

4 De campagnes bestonden uit het meezenden van full-color informatiekranten bij de aanslag, het plaatsen van diverse advertenties in regionale weekbladen en het plaatsen van banners in de digitale versies van de regionale dagbladen. Informatiekrant 2013 Informatiekrant 2014 Daarnaast hebben we de aanslagen ruim voor de dagtekening verzonden. Dit bood de mogelijkheid om in contact te komen met de belastingplichtigen voordat men in aanraking kwam met de advertenties van de no cure no pay bureaus. Ook creëerden we daarmee voor ons zelf tijd om zoveel mogelijk vragen informeel af te doen. Daarnaast is ook geïnvesteerd in het telefonische kanaal. Het TIC is qua omvang en kennis opgeschaald. De resultaten Na twee jaar kunnen we zeggen dat de resultaten uitstekend zijn. Hoewel de doelstellingen moeilijk meetbaar zijn, kan niet anders worden geconcludeerd dan dat we op alle vier punten een wezenlijke verbetering zien. Hieronder lichten we de resultaten per doelstelling toe: Doelstelling 1: Vergroten van de acceptatie in het product taxeren In de campagnes Bezwaar? Eerst bellen! en Maak zelf simpel en gratis bezwaar is ingezet op informeel contact. Daarbij was het uitgangspunt dat er geen bezwaar zou worden ingediend. De taxateurs waren telefonisch eenvoudig te bereiken. Nagenoeg elk verzoek om langs te komen voor een inpandige opname werd ingewilligd. Veelal nam de taxateur het initiatief voor een inpandige opname. Bij elk contact werd ruim aandacht geschonken aan de wijze waarop wordt getaxeerd. Uit onderstaande tabel blijkt dat er veel en in toenemende mate gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om contact te krijgen met de taxateur. De feedback die we van de belastingplichtigen hebben gekregen is erg positief. We gaan er vanuit dat degenen die de afgelopen twee jaar persoonlijk contact hebben gehad met de taxateur, in de toekomst minder contact zoeken of bezwaar maken. Er is immers uitleg geweest over de werkwijze en daarnaast zijn mogelijke fouten hersteld. Belastingjaar Aantal tel. reacties Inpandige opname Woningen Niet-woningen Overzicht aantal telefonische reacties en inpandige opnames

5 Doelstelling 2: Betere dienstverlening Er is geen onderzoek gedaan naar de vraag of er sprake is van een betere dienstverlening. Toch kan aan de hand van de reacties van burgers en aan de hand van de genoemde resultaten worden aangenomen dat de dienstverlening is verbeterd. De bereikbaarheid van het team en van het TIC is toegenomen. Het TIC is niet alleen tijdens de bezwaarfase opgeschaald, er is ook geïnvesteerd in de kennis van de medewerkers ten aanzien van belastingaanslagen en WOZ-taxaties. Behoorlijk veel vragen konden door het TIC worden beantwoord waardoor de klant in eerste aanleg al antwoord heeft gekregen. Het telefonische contact resulteerde in de meeste gevallen in een informele afdoening waarbij de taxateur en de klant tot een compromis kwamen. Het compromis werd veelal binnen een week bevestigd door een korte informele brief van één pagina. Dat staat in geen verhouding tot de werkwijze in 2012 waar een vermindering gepaard ging met een formele brief van 3,5 pagina en waarbij de gemiddelde doorlooptijd 150 dagen was. Het telefonisch contact en informele afdoening heeft veel positieve reacties opgeleverd. Jacqueline Hofstede van Lean Innovation Network, eigenaar van een woon/winkel pand in Sneek heeft vorig jaar gebeld toen zij de WOZ-waarde onder ogen kreeg: Ik had op maandag de WOZ-waarde ontvangen, en heb op dinsdag gebeld. Ik werd keurig geholpen. Woensdag had ik een afspraak met een taxateur en die maandag daarop kreeg ik een nieuwe WOZwaarde. Zo n snelle afhandeling verwacht je niet bij de overheid. Ik heb er jaren tegenop gezien om bezwaar te maken omdat zoiets veel tijd kost. Ik ben uitermate positief over deze nieuwe werkwijze van de gemeente. Het kost mij minder tijd en de gemeente heeft minder kosten. Ook een 67-jarige eigenaar van een woning in Heeg heeft gebeld omdat hij de WOZ-waarde van zijn woning te hoog vond: De waarde van mijn huis was veel te hoog, dat is natuurlijk een slechte zaak. Daarom heb ik gebeld. Mijn telefoontje is netjes afgehandeld en het ging vlot. De taxateur heeft de waarde verlaagd. Het is mooi dat ik kon bellen, want ik heb alleen lagere school en geen verstand van computers. Een brief schrijven is moeilijker dan een telefoontje. Tweetal reacties die ook zijn geplaatst in de WOZ-infokrant van 2014 Ook de formele bezwaren konden in een aanmerkelijk korter tijdsbestek worden afgewikkeld. Waar dit in 2012 nog 150 dagen was, is dit in 2013 verminderd tot 119 dagen. In 2014 is de doorlooptijd 71 dagen geweest. Dat is de helft (!) van de tijd die we nodig hadden in De uitspraken op de formele bezwaren zijn in 2014 aangepast aan de B1 schrijfwijze. Daarmee zijn de uitspraken duidelijker, vriendelijker en beduidend korter geworden. Doelstelling 3: Minder bezwaren (van no cure no pay bureaus) Het aantal bezwaren van no cure no pay bureaus is in 2013 nog toegenomen. In 2014 is de omvang echter met meer dan 60% afgenomen. Eén van de redenen zal onze WOZ-infokrant zijn waarin we op een positieve wijze aandacht schenken aan het gratis bezwaar maken bij onszelf in plaats van de no cure no pay bureaus. Totaal Woningen Niet-woningen Aantal bezwaren no cure no pay bureaus

6 Ook het totaal aantal bezwaarschriften is enorm afgenomen. In twee jaar tijd is het aantal meer dan gehalveerd. Bij woningen is dat ongeveer een vermindering van 2/3. Totaal Woningen Niet-woningen Totaal aantal bezwaren Als we de landelijke cijfers beoordelen komen we tot de conclusie dat we het zonder meer goed doen. Het aantal bezwaren ligt percentueel ver onder het landelijke gemiddelde. Ook ten opzichte van andere grote Friese gemeenten doen we het goed. Woningen Niet-woningen Landelijk 1.7 % 4.8 % SWF 0.8 % 3.8 % De Friese Meren 1.0 % 2.1 % Heerenveen 1.2 % 3.2 % Leeuwarden 2.1 % 9.3 % Smallingerland 1.1 % 6.2 % SWF 0.8 % 3.8 % Doelstelling 4: Minder kosten Het is lastig om de totale kosten van de bezwaarfase te berekenen omdat er geen interne urentoerekening is. We weten dus niet hoeveel uren onze eigen taxateurs in de bezwaarfase hebben gestopt. We kunnen echter wel beoordelen wat de totale uitgaven zijn aan extern personeel, kostenvergoedingen en overige diensten. Die beoordeling laat een behoorlijk gunstige ontwikkeling zien Investering Extern personeel (administratief) Extern personeel (taxateur bezwaar) Extern personeel (taxateur beroep Kostenvergoedingen Totaal kosten Resultaat t.o.v

7 Conclusie en ambities Met een kleine investering van zo n ,- per jaar en een omslag naar een andere houding ten aanzien van de bezwaarfase hebben we een uitstekend resultaat geboekt. Kort gezegd hebben we een bedrag van ,- bezuinigd door de dienstverlening te vergroten. Onze ambities voor 2015 borduren voort op de eerdere genoemde doelstellingen. Daarbij streven wij een verlaging van het aantal bezwaren met 5% en een verdere kostenreductie van ,-. In 2015 zullen we de mogelijkheid onderzoeken: - om de burgers te betrekken in de controle van de woninggegevens, - om de burgers hun eigen belastingaanslag te laten berekenen, - of de digitale nota een rol kan spelen bij de aanslagoplegging en - of we de digitale balie kunnen uitbreiden.

Resultaten WOZbezwaarfase

Resultaten WOZbezwaarfase Resultaten WOZfase 2013 1 1. Inleiding De jaarlijkse verzending van de belastingaanslagen en WOZ-beschikkingen kan worden gezien als één van de grootste communicatiemomenten van onze gemeente met de burgers.

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER RAPPORT. Betreft: Datum: 1 februari 2012. Onderzoek invloed "no-cure-no-pay-bezwaren" op uitvoering Wet WOZ

WAARDERINGSKAMER RAPPORT. Betreft: Datum: 1 februari 2012. Onderzoek invloed no-cure-no-pay-bezwaren op uitvoering Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT Betreft: Onderzoek invloed "no-cure-no-pay-bezwaren" op uitvoering Wet WOZ Datum: 1 februari 2012 1 1. Inleiding De Waarderingskamer heeft in opdracht van de staatssecretaris van

Nadere informatie

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren WAARDERINGSKAMER Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren Een onderzoek naar overschrijding van de jaargrens bij de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften 18 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

VOORTGANGSINVENTARISATIE APRIL 2015

VOORTGANGSINVENTARISATIE APRIL 2015 VOORTGANGSINVENTARISATIE APRIL 2015 Telefoonnummer: Emailadres: In deze voortgangsinventarisatie wordt gevraagd naar de gemeentelijke situatie op 15 april 2015. Algemeen deel Deel waardepeildatum 1 januari

Nadere informatie

WOZ CONSULTANTS WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE. Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen. Waarom meer betalen als het minder kan?

WOZ CONSULTANTS WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE. Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen. Waarom meer betalen als het minder kan? WOZ CONSULTANTS Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE Waarom meer betalen als het minder kan? n TANTS Woningcorporaties betalen vaak tienduizen teveel aan (gemeenteli Woningcorporatie

Nadere informatie

Welkom op de Themamiddag Modernisering WOZ en voormeldingen dinsdag 26 juni 2012

Welkom op de Themamiddag Modernisering WOZ en voormeldingen dinsdag 26 juni 2012 Welkom op de Themamiddag Modernisering WOZ en voormeldingen dinsdag 26 juni 2012 Programma 13.00-13.15 uur Opening en inleiding 13.15-14.00 uur Ervaringen met voormeldingen WOZ gemeenten Borne en Tilburg

Nadere informatie

Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ

Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ Onderwerp Bekendmaking tarieven Onroerende zaakbelasting 2018 Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ Naam steller Hay Bongaerts

Nadere informatie

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen:

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen: WOZ-informatieavond Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Waardebepaling Waarderingskamer Bestandsoptimalisatie Bezwaar/Beroep Contact De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)

Nadere informatie

BEZWAARAFHANDELING MARKTPARTIJEN ZAANSTAD. Een zakelijke insteek met een persoonlijke benadering

BEZWAARAFHANDELING MARKTPARTIJEN ZAANSTAD. Een zakelijke insteek met een persoonlijke benadering BEZWAARAFHANDELING MARKTPARTIJEN ZAANSTAD Een zakelijke insteek met een persoonlijke benadering INHOUD Voorstellen Interactief (ervaringen verwachtingen - stellingen) Kengetallen Zaanstad Informele communicatie

Nadere informatie

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen!

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! 06-03-14 & Eendracht maakt macht Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! Bezwaar WOZ- waarde & Makelaardij John Schokker Eendracht maakt macht Welkom Eendracht

Nadere informatie

Evaluatie bezwaren 2017

Evaluatie bezwaren 2017 Evaluatie bezwaren 2017 Inhoudsopgave 1 Ontwikkeling bezwaren afgelopen jaren 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Vergelijking bezwaren 2015, 2016 en 2017 4 2 Bezwaarschriften 2017 6 2.1 Totaal afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

Informatieavond Oegstgeest

Informatieavond Oegstgeest Informatieavond Oegstgeest Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Aanslag en beschikking Waardebepaling en aanverwante zaken Waarderingskamer Oegstgeest cijfers Waarderingskamer 2015

Nadere informatie

Rapport. Datum: 05 september 2013. Rapportnummer: 2013/111

Rapport. Datum: 05 september 2013. Rapportnummer: 2013/111 Rapport Een onderzoek naar het secuur handelen van de afdeling belastingen van de gemeente Arnhem. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de Heffingsambtenaar gegrond.

Nadere informatie

Gemeenteblad. van de gemeente Tubbergen. Inhoud. Jaargang: 2015. Nummer: 17 - Week 10. Uitgifte: 3 maart 2015. Officiële publicaties week 10

Gemeenteblad. van de gemeente Tubbergen. Inhoud. Jaargang: 2015. Nummer: 17 - Week 10. Uitgifte: 3 maart 2015. Officiële publicaties week 10 Gemeenteblad van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2015 Nummer: 17 - Week 10 Uitgifte: 3 maart 2015 Officiële publicaties week 10 Inhoud Actualiteiten... 2 Ingekomen aanvragen en meldingen... 2 Verleende

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leidschendam-Voorburg uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 september 2016.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leidschendam-Voorburg uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 september 2016. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Leidschendam-Voorburg uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 september 2016 Datum rapport: 13 oktober 2016 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Het aanslagbiljet 2014 is een gecombineerd biljet van de WOZ beschikking en de aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing,

Nadere informatie

Beleidsregels proceskosten en wegingsfactoren bij fiscale procedures

Beleidsregels proceskosten en wegingsfactoren bij fiscale procedures Beleidsregels proceskosten en wegingsfactoren bij fiscale procedures Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen; gelet op artikel 1:3 lid 7 en artikel 7:15, tweede lid van de Algemene Wet

Nadere informatie

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge GESCAND OP Gemeente Wormerland ill 2 7 KART 2013 Gomeente Wormeriand Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Wormerland Datum : 21 maart 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons nummer : 13-003839 Behandeld

Nadere informatie

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen Belastinggids 2014 Informatieblad over gemeentelijke belastingen 1 Inhoud Algemeen 3 Wet waardering onroerende zaak belasting 5 Afvalstoffenheffing 7 Rioolheffing 8 Liggeld voor woonschepen 9 Reclamebelasting

Nadere informatie

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015.

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. TOELICHTING BIJ DE WOZ-BESCHIKKING EN/OF DE AANSLAGEN GEMEENTELIJKE HEFFINGEN Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. WOZ-BESCHIKKING Welk

Nadere informatie

BENCHMARK WOZ-KOSTEN 2012-2013

BENCHMARK WOZ-KOSTEN 2012-2013 pagina 1 van 9 1211214 WAARDERINGSKAMER BENCHMARK WOZKOSTEN 212213 Het samenwerkingsverband Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid in cijfers Dit rapport laat diverse gegevens over de uitvoering van de

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie

Beleidsregels Besluit proceskosten bestuursrecht

Beleidsregels Besluit proceskosten bestuursrecht Burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort; gelet op het bepaalde in artikel 1:3, vierde lid en artikel 7:15, tweede lid Algemene wet bestuursrecht, artikel 2, onderdeel a, van het Besluit proceskosten

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen. Gemeente s-hertogenbosch

Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen. Gemeente s-hertogenbosch Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Oktober 2012 2 Conclusies en aanbevelingen In 2012 is voor de tweede keer een klanttevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Rotterdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 18 september 2014 Datum rapport: 21 november 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Met deze brief wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten van de benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen.

Met deze brief wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten van de benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen. Wethouder van Financiën en Stadsbeheer B.A. Revis Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Onderwerp Uitkomsten Benchmark

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:8351

ECLI:NL:RBMNE:2015:8351 ECLI:NL:RBMNE:2015:8351 Instantie Datum uitspraak 27-11-2015 Datum publicatie 23-12-2015 Zaaknummer UTR 15/612 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland Belastingrecht

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER. 1. Inleiding RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Zaanstad. Gemeente/ uitvoeringsorganisatie:

WAARDERINGSKAMER. 1. Inleiding RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Zaanstad. Gemeente/ uitvoeringsorganisatie: RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ uitvoeringsorganisatie: Datum: Zaanstad 8 januari 2015 en 15 april 2015 Datum rapport: 29 april 2015 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Onderzoek rekenkamercommissie naar de Bezwaarafhandeling in de gemeente s-hertogenbosch Reg.nr. : 12. B&W verg.. : Commissie : n.v.t. FES Cie_verg. : 27 augustus 2012

Nadere informatie

Bezwaarprocedure Eindhoven, oktober 2016

Bezwaarprocedure Eindhoven, oktober 2016 Bezwaarprocedure Eindhoven, oktober 2016 Inhoudsopgave Hoe dien ik een bezwaar in? 3 Wat gebeurt er met mijn bezwaar? 3 Wanneer ontvang ik een beslissing op bezwaar? 5 Wat als ik het er niet mee eens ben?

Nadere informatie

RAPPORTAGE VAN HET ONDERZOEK NAAR DE BEZWAREN EN BEZWAARAFHANDELING BIJ NIET-WONINGEN

RAPPORTAGE VAN HET ONDERZOEK NAAR DE BEZWAREN EN BEZWAARAFHANDELING BIJ NIET-WONINGEN RAPPORTAGE VAN HET ONDERZOEK NAAR DE BEZWAREN EN BEZWAARAFHANDELING BIJ NIET-WONINGEN Datum onderzoek: Vanaf augustus 2012 Datum rapport: 15 februari 2013 Samenvatting Het doel van het thematische onderzoek

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking De aanslag gemeentelijke belastingen 2015 gecombineerd met de WOZbeschikking wordt in week 9 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2011. Uitgebreide

Nadere informatie

1

1 1 http://rekenkamer.rotterdam.nl/onderzoeken/onderzoeksopzet-dienstverlening-en-personele-krimp/ 1 2 2 Leidraad Invordering 2008, behorend bij het uitvoeringsbesluit Invorderingswet 1990. 3 4 5 3 Voor

Nadere informatie

Algemene servicenormen

Algemene servicenormen en 2015 gemeente Kampen Algemene servicenormen Uw brief Ontvangstbevestiging binnen 5 werkdagen onder vermelding van de behandelend ambtenaar. Website gemeente Kampen De informatie is correct, actueel

Nadere informatie

Reactie op het ontwerp Besluit proceskosten WOZ

Reactie op het ontwerp Besluit proceskosten WOZ Reactie op het ontwerp Besluit proceskosten WOZ Wie niet bekend is met de praktijk van de proceskostenvergoeding in WOZ-zaken en de artikelen 7:15, 7:28 en 8:75 Awb en de artikelen 1 en 3 Bpb leest, krijgt

Nadere informatie

WOZ waarde. waardebepaling en bezwaarafhandeling

WOZ waarde. waardebepaling en bezwaarafhandeling WOZ waarde waardebepaling en bezwaarafhandeling Bergen - 22 februari 2018 BsGW vanaf 2004 Uitvoering alle gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen De kosten verdelen op basis van een kostenverdelingssystematiek

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Uitgebreidere

Nadere informatie

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK Wat is uw huis waard? BELASTING 2005 DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK inleiding Als eigenaar of gebruiker van een woning of een bedrijfspand betaalt u onroerende zaakbelasting, kortweg OZB. De hoogte van

Nadere informatie

Jaaroverzicht klachten 2015

Jaaroverzicht klachten 2015 Klachtencoördinator Natascha Priem Team Juridische en Veiligheidszaken 2 Inhoud 1. Algemeen 1.1 Inleiding 2. Klachtafhandeling 2.1 Informele klachtbehandeling 2.2 Klachtencoördinator 2.3 Nationale ombudsman

Nadere informatie

vast te stellen de Beleidsregels voor de bepaling van de hoogte van de proceskostenvergoeding in fiscale bezwaarprocedures.

vast te stellen de Beleidsregels voor de bepaling van de hoogte van de proceskostenvergoeding in fiscale bezwaarprocedures. Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2012 Nummer: 15 Uitgifte: 10 maart 2012 Bekendmaking van het besluit van 28 februari 2012 van de heffingsambtenaar tot vaststelling

Nadere informatie

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087 Rapport Rapport over een klacht over de beslissing van de heffingsambtenaar van de gemeente Schiedam om geen gevolg te geven aan het verzoek tot vermindering van de aanslagen WOZ voor de jaren 2008 en

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Valkenswaard uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Valkenswaard uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Valkenswaard uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september 2015 Datum rapport: 22 september 2015 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave

Nadere informatie

Beleidsregels proceskostenvergoeding bezwaarfase Almere

Beleidsregels proceskostenvergoeding bezwaarfase Almere De door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaar belast met de heffing en invordering en de uitvoering van de Wet Waardering Onroerende Zaken van de gemeente Almere; Gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 23-4-2015 Registratienummer Rs15.00399 Naam raadslid Bram Diepstraten Fractie Velsen lokaal Portefeuillehouder(s) A. Verkaik Onderwerp: WOZ, Woningen

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 20 juni 2018

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 20 juni 2018 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Lelystad uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni 2018 Datum rapport: 20 juni 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet waardering

Nadere informatie

Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 31 januari 2008 RA0821242 Samenvatting De Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012 Rapportnummer: 2012/001 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat: Hij door de ontvangstbevestiging van de Huurcommissie

Nadere informatie

Behandeling klachten en bezwaarschriften

Behandeling klachten en bezwaarschriften Hoofdstuk 2 Behandeling klachten en bezwaarschriften In de Algemene wet bestuursrecht is het klachtrecht en het recht om bezwaar te maken opgenomen. Een ieder kan een klacht indienen over gedragingen van

Nadere informatie

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? In dit document vindt u antwoorden op onderstaande vragen 1. Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? 2. Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt? 3. Taxatieverslag 4. Hoe wordt de waarde van mijn pand vastgesteld

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Middelburg, 12 februari 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De klachtenprocedure 3. Het verslag in cijfers 3.1 Aantal klachten in 2014 3.2 Wijze van afdoening

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni Gemeente/ Datum rapport: 19 juni 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni Gemeente/ Datum rapport: 19 juni 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni 2012 Datum rapport: 19 juni 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 Rapport Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren geen uitspraak heeft gedaan op zijn bezwaarschrift van 30 juni 2005 tegen de heffingsrente

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2014

Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Tot slot dank ik u zeer, dat u de moeite heeft genomen om een klacht in te dienen, immers wij proberen daaruit zoveel mogelijk lering te trekken. datum 19 februari 2015

Nadere informatie

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Samenwerking belastingafdelingen Vanaf 1 januari 2007 werken de belastingafdelingen van vijf gemeenten, Bloemendaal, Zandvoort,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 382 Vragen van het lid

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Bent u het niet eens met een belastingaanslag?

Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Binnen welke termijn moet u dat doen? En bij wie? Hoe stelt u een goed bezwaarschrift op? Welke uitspraken kan de

Nadere informatie

Resultaten bestandsanalyse

Resultaten bestandsanalyse Resultaten bestandsanalyse Bezwaren WOZ maart 2012 Rekenkamer Amsterdam Resultaten bestandsanalyse Bezwaren WOZ Dit document bevat enkele resultaten van onze bestandsanalyse Bezwaren WOZ die wij begin

Nadere informatie

Nota van toelichting Algemeen deel Dit besluit strekt ertoe om een regeling te introduceren voor de vergoeding van de kosten die een partij of een

Nota van toelichting Algemeen deel Dit besluit strekt ertoe om een regeling te introduceren voor de vergoeding van de kosten die een partij of een Nota van toelichting Algemeen deel Dit besluit strekt ertoe om een regeling te introduceren voor de vergoeding van de kosten die een partij of een belanghebbende maakt in verband met de behandeling van

Nadere informatie

Onjuiste waardebepaling WOZ Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Onjuiste waardebepaling WOZ Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onjuiste waardebepaling WOZ Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 23 april 2014 RA140733 Samenvatting Een man gaat in het voorjaar van 2012 in bezwaar

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal taken. Dit zijn taken die in het algemeen belang van

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012.

Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012. COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN JAARVERSLAG 2012 Inleiding Voor u ligt het verslag van de commissie van advies voor de bezwaarschriften over het jaar 2012. De commissie ziet het aantal zaken

Nadere informatie

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Inhoud 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Dienstverlening Gemeentewinkel 3. Contact met de gemeente 4. Wensen en behoeften De gemeente Zwijndrecht heeft

Nadere informatie

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Jaarverslag 2014 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Doel, samenstelling commissie, procedure 2 Hoofdstuk 2 Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

Beleidsregels inzake de afdoening van verzoeken om. om kostenvergoedingen in de bezwaarfase

Beleidsregels inzake de afdoening van verzoeken om. om kostenvergoedingen in de bezwaarfase Beleidsregels inzake de afdoening van verzoeken om kostenvergoedingen in de bezwaarfase Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Bespreken in het AB d.d. 10 juli 2013

ALGEMEEN BESTUUR. Bespreken in het AB d.d. 10 juli 2013 VERGADERDATUM AFDELING -7-213 Projectbureau STUKDATUM NAAM STELLERS 18-6-213 Bert Olieman Tom van t Zand ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 8 ONDERWERP Onderzoek gecombineerd en gespreid aanslag opleggen. PARAAF

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic AGENDAPUNT Voorstel Het algemeen bestuur neemt kennis van de evaluatie van de in 2016

Nadere informatie

Datum 2 november 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Omtzigt over het telefonisch intrekken van bezwaren

Datum 2 november 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Omtzigt over het telefonisch intrekken van bezwaren > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Beleidsregels voor de toepassing van wegingsfactoren en proceskosten in belastingzaken.

Beleidsregels voor de toepassing van wegingsfactoren en proceskosten in belastingzaken. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 124379 21 december 2015 Beleidsregels voor de toepassing van wegingsfactoren en proceskosten in belastingzaken. Het college van burgemeester

Nadere informatie

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland 2 In deze belastingwijzer o.a.: Soorten belastingen en tarieven Mogelijkheden via onze website WOZ-beschikking Gespreid betalen via automatische incasso. Uw belastingzaken digitaal regelen via www.middelburg.nl

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Financiën en Economie Naam regeling: Beleidsregels proceskostenvergoeding en wegingsfactoren in bezwaarprocedures 2012 Citeertitel: Beleidsregels

Nadere informatie

Gemeente Landerd. Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften

Gemeente Landerd. Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Jaarverslag Commissie van advies voor de bezwaarschriften Inhoudsopgave. Inleiding.... Doel.... Samenstelling commissie.... Procedure.... Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften....

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen Jaarrapportage Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR100311_1

CVDR. Nr. CVDR100311_1 CVDR Officiële uitgave van Amersfoort. Nr. CVDR100311_1 5 december 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort; gelezen de notitie van 29-03-2011; gelet op het bepaalde in artikel 1:3, vierde

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE

JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN HEEMSTEDE Inhoudsopgave Pagina Inleiding Samenstelling en taak commissie Vergaderfrequentie Aantal bezwaren Aard bezwaren Aard adviezen Advisering zonder

Nadere informatie

Indien u dit bezwaar invult als bedrijf of instelling, vul dan de gegevens daarvan hieronder in Organisatienaam :... KvK registratienummer :...

Indien u dit bezwaar invult als bedrijf of instelling, vul dan de gegevens daarvan hieronder in Organisatienaam :... KvK registratienummer :... BEZWAARSCHRIFT TEGEN DE AANSLAG GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN WOZ-BESCHIKKING A. GEGEVENS VAN DE AANSLAG Naam Adres Postcode en plaats Burgerservicenummer Geslacht : Man Vrouw Telefoon overdag E-mailadres

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. SaBeWa Zeeland uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 oktober Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. SaBeWa Zeeland uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 oktober Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ SaBeWa Zeeland uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 oktober 2017 Datum rapport: 20 november 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Antwoord op de vragen 7 tot en met 9

Antwoord op de vragen 7 tot en met 9 en op de vragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over het aansturen op het telefonisch intrekken van bezwaren door de Belastingdienst. (ingezonden 29 november 2017) 1 Herinnert

Nadere informatie

Jaarverslag bezwaarschriften 2013

Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Jaarverslag bezwaarschriften 2013 Houten, maart 2014 1 Jaarverslag bezwaar- en beroepschriften 2013 In dit jaarverslag wordt ingegaan op het aantal bezwaarschriften dat

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB)

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB) De WOZ-beschikking De WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand of grond zoals u die op uw aanslagbiljet vindt, geldt voor het jaar 2016. De waarde is vastgesteld op het prijspeil van 1 januari 2015. Wanneer

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Stadskanaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 april 2017 Datum rapport: 12 april 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 2012 091 Rapport Verzoeker De heer M. G. Almelo. Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Betreft

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Geldrop-Mierlo/Dommelvallei uitvoeringsorganisatie: Datum: 15 augustus 2018.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Geldrop-Mierlo/Dommelvallei uitvoeringsorganisatie: Datum: 15 augustus 2018. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Geldrop-Mierlo/Dommelvallei uitvoeringsorganisatie: Datum: 15 augustus 2018 Datum rapport: 16 augustus 2018 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op

Nadere informatie

No-cure-no-pay. 1 Conclusies en aanbevelingen. Kan het aantal WOZ-bezwaren via dienstverleners omlaag?

No-cure-no-pay. 1 Conclusies en aanbevelingen. Kan het aantal WOZ-bezwaren via dienstverleners omlaag? No-cure-no-pay Kan het aantal WOZ-bezwaren via dienstverleners omlaag? Inhoud: 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Het no-cure-no-pay bureau 3. Bekendheid en wat als? 4. Leidt meer inzicht tot ander handelen?

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:2012:BW7826

ECLI:NL:GHARN:2012:BW7826 ECLI:NL:GHARN:2012:BW7826 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 30-05-2012 Datum publicatie 08-06-2012 Zaaknummer 11-00572 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Hoger

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. De Bilt (uitvoering door gemeente Utrecht) uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. De Bilt (uitvoering door gemeente Utrecht) uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ De Bilt (uitvoering door gemeente Utrecht) uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2012 Datum rapport: 20 november 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oisterwijk/Tog Nederland uitvoeringsorganisatie: Datum: 19 januari 2018.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oisterwijk/Tog Nederland uitvoeringsorganisatie: Datum: 19 januari 2018. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Oisterwijk/Tog Nederland uitvoeringsorganisatie: Datum: 19 januari 2018 Datum rapport: 9 februari 2018 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave

Nadere informatie

Opbrengst straatparkeren

Opbrengst straatparkeren Rapportage gereguleerd parkeren 1e half jaar 2017 Dit bericht bevat informatie over de belangrijkste indicatoren voor het gereguleerd parkeren in Vlaardingen. Het doel is om de raad, het college en het

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vianen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 juli Gemeente/ Datum rapport: 14 juli 2014

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vianen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 juli Gemeente/ Datum rapport: 14 juli 2014 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Vianen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 juli 2014 Datum rapport: 14 juli 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Rapport Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Een onderzoek naar het door de Belastingdienst overgaan tot dwanginvordering nadat de belastingaanslag is verminderd en naar de informatieverstrekking

Nadere informatie

Jaaroverzicht klachten 2014

Jaaroverzicht klachten 2014 Klachtencoördinator Natascha Priem Team Juridische en Veiligheidszaken 2 Inhoud 1. Algemeen 1.1 Inleiding 2. Klachtafhandeling 2.1 Informele klachtbehandeling 2.2 Klachtencoördinator 2.3 Nationale ombudsman

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Loon op Zand uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 mei Gemeente/ Datum rapport: 1 juni 2017

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Loon op Zand uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 mei Gemeente/ Datum rapport: 1 juni 2017 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Loon op Zand uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 mei 2017 Datum rapport: 1 juni 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Beleidsregel proceskosten en wegingsfactoren bij vergoeding in de bezwaarfase 2012;

Beleidsregel proceskosten en wegingsfactoren bij vergoeding in de bezwaarfase 2012; CVDR Officiële uitgave van Deventer. Nr. CVDR147294_1 15 maart 2016 Beleidsregel proceskosten en wegingsfactoren bij vergoeding in de bezwaarfase 2012 De gemeenteambtenaar bedoeld in artikel 231, tweede

Nadere informatie

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 011 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen Vooraf In deze toelichting staat belangrijke informatie over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lisse uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september Gemeente/ Datum rapport: 3 oktober 2016

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Lisse uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september Gemeente/ Datum rapport: 3 oktober 2016 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Lisse uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 september 2016 Datum rapport: 3 oktober 2016 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 WOZ-beschikking

HOOFDSTUK 2 WOZ-beschikking HOOFDSTUK 2 2.1 Waardevaststelling In de komt de eigenlijke waardevaststelling tot uitdrukking zoals die in hoofdstuk 4 van de Wet WOZ is geregeld. De Wet WOZ maakt een duidelijk onderscheid tussen waardebepaling

Nadere informatie

Toelichting op beleidsregels proceskostenvergoeding bezwaarfase WOZ-beschikkingen en de daarop gebaseerde heffingen 2013.

Toelichting op beleidsregels proceskostenvergoeding bezwaarfase WOZ-beschikkingen en de daarop gebaseerde heffingen 2013. Toelichting op beleidsregels proceskostenvergoeding bezwaarfase WOZ-beschikkingen en de daarop gebaseerde heffingen 2013. Algemeen Op grond van artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan

Nadere informatie