Met deze brief wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten van de benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met deze brief wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten van de benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen."

Transcriptie

1 Wethouder van Financiën en Stadsbeheer B.A. Revis Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Onderwerp Uitkomsten Benchmark LVLB Ons kenmerk PBS/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen - Datum 4 juni 2013 Met deze brief wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten van de benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen. 1. Aanleiding Den Haag vindt het belangrijk om de prestaties van de sector Belastingzaken van de dienst Publiekszaken te vergelijken met andere gemeentelijke belastingorganisaties. In het Belastingplan is daarom afgesproken om via een systeem van benchmarken de prestaties van Den Haag systematisch te gaan vergelijken met andere gemeenten. In 2012 heeft Den Haag om deze reden meegedaan aan de (eerste) benchmark van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB). Het doel is om door middel van het vergelijken van prestaties kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren. Op deze wijze kunnen good practices worden ontdekt. 2. Benchmark LVLB In de benchmark worden de resultaten op het gebied van de primaire belastingprocessen met elkaar vergeleken. Het gaat dan om waarderen, heffen en innen van gemeentelijke belasting. Ook is in de benchmark aandacht voor bezwaar en beroep en wordt een aantal good practices beschreven. De informatie geeft een beeld van de kwaliteit van de deelnemende belastingorganisaties. De benchmark heeft betrekking op de gegevens over het kalenderjaar De uitkomsten zijn in december 2012 bekend gemaakt. Aan de benchmark van het LVLB nemen 34 belastingorganisaties deel, waarvan 28 gemeenten en 6 samenwerkingsverbanden. De deelnemers zijn op basis van objectieve criteria (aantallen inwoners, woningen en dergelijke) ingedeeld in 4 referentiegroepen. Gemeenten of samenwerkingsverbanden in dezelfde referentiegroep zijn voldoende vergelijkbaar om zich aan elkaar te meten. Tot de referentiegroep van Den Haag behoren: Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Inlichtingen bij Simon Vermaat Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 PBS/ Uitkomsten In de benchmark worden een drietal terreinen met elkaar vergeleken, te weten: A. Formatiekosten B. Bezwaar en beroep C. Invordering Stapsgewijs geef ik een toelichting op de uitkomsten. A. Formatiekosten In de benchmark zijn de formatiekosten met elkaar vergeleken. De vergelijking is gemaakt door het aantal objecten uit te drukken als percentage van de formatiekosten. Een hoog percentage betekent dat deze kosten relatief laag zijn. Dat wijst op een doelmatige organisatie van het proces van waarderen, heffen en innen van belastingen. Aantal objecten als percentage van de kosten van formatie Zoals uit de tabel blijkt, steken de formatiekosten van Den Haag gunstig af bij die van de referentiegemeenten. Alleen de formatiekosten van Eindhoven zijn lager. Den Haag is in staat om tegen relatief lage formatiekosten de belastingprocessen uit te voeren. Een verdere daling van de formatiekosten wordt voorzien als gevolg van de lopende afspraken over de bezuinigingen

3 PBS/ B. Bezwaar en beroep Aantal bezwaren WOZ Onderstaande tabellen geven een beeld van het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van woningen en niet-woningen. Aantal bezwaren WOZ-waarde woningen als percentage van aantal woningen Aantal bezwaren WOZ-waarde niet-woningen als percentage van aantal niet-woningen De tabellen laten zien dat Den Haag relatief veel bezwaren heeft tegen de WOZ-waarde. Bij woningen is het bezwaarpercentage circa 7 procent, bij de niet-woningen is het percentage ongeveer 15 procent.

4 PBS/ Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan eenvoudig (en kosteloos) via de website of via het bij de woonlastenaanslag meegezonden reactieformulier. Er is dus een lage drempel om bezwaar te maken. Het aantal objecten waartegen bezwaar wordt gemaakt (de zogeheten bezwaarregels) neemt in Den Haag al vanaf 2007 explosief toe. Het percentage bezwaarregels is in Den Haag bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. De toename is onder meer toe te schrijven aan de bezwaren van gemachtigden. Tot de gemachtigden behoren ook de no-cure-no-pay-bureaus die bezwaren indienen om de proceskosten te incasseren. Gemachtigden maken in één bezwaarschrift tegen relatief veel objecten bezwaar. Het aantal bezwaarregels per bezwaarschrift bij gemachtigden is ten opzichte van bezwaarschriften zonder gemachtigden ruim vier keer zo groot. Ook zien we dat sinds 2007 het aantal bezwaarregels per bezwaarschrift bij gemachtigden bijna is verdubbeld. Dit aantal is gegroeid van 5,5 in 2007, naar 9,1 in Het aandeel bezwaarregels met een gemachtigde bedraagt inmiddels zelfs gemiddeld 52 procent van het totaal aantal bezwaarregels. Het behandelen van bezwaren tegen de WOZ-waarde is één van de meest arbeidsintensieve onderdelen van de WOZ-werkzaamheden. De bezwaarwerkzaamheden gaan ten koste van de marktanalyse en het jaarlijkse taxatieproces. Om deze reden ontwikkelt Den Haag een aanpak om het bezwarenproces beheersbaar te houden. Dit is vooral ook van belang nu per 2014 de WOZ-waarde openbaar wordt en het effect hiervan op het aantal bezwaren nog niet bekend is. De verwachting is wel dat deze openbaarheid tot meer vragen en bezwaren zal leiden. Ten behoeve van de aanpak is een analyse uitgevoerd om inzicht te krijgen in de aard en samenstelling van de WOZ-bezwaren. Op basis van deze analyse zijn aanbevelingen opgesteld voor de werkprocessen, de communicatie en wetswijzigingen (richting VNG). Het doel is om zoveel mogelijk bezwaren te voorkomen. Dat kan onder andere worden bereikt door de burger meer vertrouwen te geven in de zorgvuldige totstandkoming van de WOZ-waarde. In de toelichting bij de WOZ-beschikking zullen we daarom nog duidelijker opnemen dat het WOZ-proces een zorgvuldig proces is en dat de gemeente hierop wordt gecontroleerd door de Waarderingskamer. Terugdringing van het aantal bezwaren is - mede met het oog op de openbaarheid van de WOZ-waarde per een belangrijk aandachtspunt. Communicatie is een belangrijk instrument om het vertrouwen van de burger in zijn WOZ-waarde te laten toenemen en daarmee het aantal bezwaren te laten afnemen. We zullen daarom extra aandacht besteden aan de wijze van communiceren richting de burger. Ten aanzien van de no-cure-no-pay-bureaus steunt Den Haag actief de aanpak van de VNG om bij geringe waardeverlagingen geen kostenvergoeding meer toe te kennen. Hiervoor is een wetswijziging nodig. Bezwaren zullen we daarnaast zoveel mogelijk proberen te voorkomen door het afsluiten van convenanten met de corporaties en beleggers.

5 PBS/ Doorlooptijd bezwaren Onderstaande tabel geeft een beeld van de doorlooptijd van WOZ-bezwaren woningen. Doorlooptijd bezwaren WOZ-waarde woningen Voor het afdoen van bezwaarschriften tegen gemeentelijke belastingen en WOZ geldt een wettelijke beslistermijn. De beslistermijn loopt tot het eind van het jaar waarin het bezwaarschrift is ingediend. Ondanks de explosieve stijging van het aantal bezwaarregels en de professionaliteit van de bezwaarmakers, handelt Den Haag nog alle WOZ-bezwaarschriften binnen de wettelijke bezwaartermijn af. Bezwaren van individuele woningeigenaren worden met voorrang behandeld. Deze worden over het algemeen (gemiddeld) binnen 90 dagen afgedaan. Bezwaren van de no-cure-no-pay bureaus kennen een langere doorlooptijd. Hierdoor wordt het gemiddelde in Den Haag (is 165 dagen voor bezwaren woningen) sterk in negatieve zin beïnvloedt. De langere doorlooptijd heeft te maken met het belang van deze bureaus dat er enkel uit bestaat om zoveel mogelijk proceskosten te incasseren. Daartoe passen zij een werkwijze toe die zorgt voor een vertraging van de bezwaarafdoening. De werkwijze bestaat in de regel uit het niet/slecht motiveren van een bezwaarschrift, het opvragen van taxatieverslagen, het overleggen van externe rapporten, het gehoord willen worden, het nader motiveren en dergelijke. Een verdere toename van de no-cure-no-pay bureaus kan betekenen dat niet alle bezwaren meer binnen de wettelijke termijn kunnen worden afgehandeld. Dit is een extra reden om de opmars van deze bureaus tegen te gaan. Verhouding gegronde versus ongegronde bezwaren Onderstaande tabel laat de verhouding zien tussen de gegronde en de ongegronde WOZ-bezwaren woningen. Een gegrond bezwaar wil zeggen dat de bezwaarmaker geheel of gedeeltelijk in het gelijk wordt gesteld. De WOZ-waarde waartegen bezwaar is gemaakt, wordt in dat geval verlaagd. Bij een ongegrond bezwaar is de gemeente van mening dat de WOZ-waarde juist is. De waarde wordt dan gehandhaafd.

6 PBS/ Verhouding gegronde bezwaren ten opzichte van ongegronde bezwaren WOZ-woningen Zoals de tabel laat zien is het percentage gegronde bezwaren in Den Haag met circa 20 procent zeer laag. Den Haag zit daarmee ruim onder het landelijk gemiddelde van circa 50 procent. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is te zoeken naar mogelijkheden om het begrip en het vertrouwen in de juistheid van de WOZ-waarde te laten toenemen met als doel minder bezwaren. De Waarderingskamer ziet er op toe dat de uitvoeringsprocessen bij gemeenten waarborgen dat WOZbeschikkingen worden genomen die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. In 2012 heeft de Waarderingskamer onderzoek gedaan naar de WOZ-processen in Den Haag. De Waarderingskamer heeft haar bevindingen vastgelegd in het rapport Onderzoek interne beheersing Wet WOZ. De Waarderingskamer concludeert dat evenals bij vorige onderzoeken ook deze keer de uitvoering van het WOZ-proces van de gemeente Den Haag goed wordt geborgd door interne beheersingsmaatregelen. Deze conclusie geldt voor alle door de Waarderingskamer geselecteerde onderdelen van het werkproces. De Waarderingskamer concludeert dat het WOZ-proces in Den Haag zorgvuldig wordt uitgevoerd. Veel bezwaren worden in Den Haag ook ongegrond verklaard. Doordat veel tijd en energie wordt gestoken in het proces van bezwaarafdoening, is dit een extra reden om te zoeken naar mogelijkheden om het aantal bezwaren terug te dringen.

7 PBS/ Aantal beroepen De volgende tabel geeft een beeld van het aantal beroepszaken. Het gaat hier met name om WOZ-zaken. Aantal beroepen als percentage van aantal afgewezen bezwaren Ondanks dat veel bezwaren in Den Haag worden afgewezen, gingen in 2011 relatief maar weinig mensen in beroep. Het zorgvuldige proces van bezwaarafdoening waarbij veel tijd en energie wordt gestoken om bezwaren persoonlijk met de burger te bespreken, zorgt ervoor dat het begrip en het vertrouwen in de juiste WOZ-waarde toeneemt. Daarnaast is de lage OZB in Den Haag voor veel burgers reden om niet in beroep te gaan. Het is relatief veel werk, terwijl het financiële belang gering is als men door de rechter in het gelijk wordt gesteld (kleine OZB-verlaging). Verminderd bedrag als percentage van de aanslag De volgende twee tabellen geven een beeld van de verminderingen die zijn toegepast op de belastingaanslagen. Het aantal verminderingen hangt niet alleen samen met de kwaliteit van het belastingbestand, maar ook met de keuzes die een gemeente heeft gemaakt in de uitvoering van een belasting.

8 PBS/ Verminderd bedrag aanslag afvalstoffenheffing als percentage van de opgelegde afvalstoffenheffing Het verminderd bedrag in verhouding tot de opgelegde aanslagen afvalstoffenheffing is in Den Haag relatief hoog. Het gaat hier om verminderingen naar aanleiding van bezwaar of beroep en om ontheffingen. Een belastingaanslag wordt verminderd als deze aan de verkeerde gebruiker is opgelegd of als het verkeerde tarief is toegepast. Ontheffingen komen voor bij beëindiging van de belastingplicht, bijvoorbeeld door verhuizing. Bij de afvalstoffenheffing zijn diverse keuzes mogelijk die van invloed zijn op het aantal ontheffingen. Zo zijn er gemeenten die bij binnengemeentelijke verhuizingen geen ontheffing verlenen, maar de afvalstoffenheffing voor de oude woning in dat belastingjaar laten doorlopen. Voor de nieuwe woning wordt vanaf het volgende belastingjaar de afvalstoffenheffing betaald. Den Haag heeft net als Amsterdam en Rotterdam een andere keuze gemaakt. Bij verhuizing binnen Den Haag wordt aan de hand van de afsluitgegevens van het energiebedrijf ontheffing voor de oude woning verleend. Dat is namelijk het meest zuivere moment waarop de belastingplicht eindigt. Voor de nieuwe woning wordt bij aanvang van het gebruik een aanslag afvalstoffenheffing opgelegd. Dit gebeurt als de woning geschikt wordt gemaakt voor bewoning (opknappen en dergelijke). Vanwege deze keuze kent Den Haag, ten opzichte van gemeenten met een binnengemeentelijke verhuisbepaling (zoals Eindhoven en Groningen) meer ontheffingen. Vanwege de keuze om bij binnengemeentelijke verhuizingen ontheffing te verlenen, is het verminderd bedrag afvalstoffenheffing in Den Haag relatief hoog. Met deze werkwijze volgen wij de wettelijke regeling die bepaalt dat voor de afvalstoffenheffing sprake moet zijn van een perceel waar geregeld huishoudelijke afvalstoffen kunnen ontstaan. Een andere keuze hierin levert een nadeel op voor de gemeente omdat een deel van de kosten van het ophalen en verwerken van huisvuil dan niet meer worden verhaald. Bovendien doet dit geen recht aan het beginsel de vervuiler betaalt.

9 PBS/ Verminderd bedrag aanslag rioolheffing als percentage van de opgelegde rioolheffing De rioolheffing wordt in Den Haag geheven van de eigenaar. Dat het verminderd bedrag bij de rioolheffing zeer laag is, geeft aan dat het bestand op orde is en de juiste eigenaar de aanslag ontvangt. C. Invordering Onderstaande tabel vergelijkt het aantal verzonden aanmaningen. Aantal aanmaningen als percentage van aantal aanslagbiljetten

10 PBS/ Den Haag verstuurt verhoudingsgewijs de meeste aanmaningen. Dat is een gevolg van ons strakke incassobeleid waarvan termijnvervolging een belangrijk onderdeel is. Termijnvervolging wil zeggen dat na elke vervallen betaaltermijn een aanmaning wordt verzonden. Onder het oude beleid kende de woonlastennota twee betaaltermijnen. Dit had als consequentie dat er twee aanmaningen werden verzonden als de termijnen niet werden betaald. Met ingang van 2012 kent Den Haag een nieuw beleid. Nu geldt er voor de woonlastennota één betaaltermijn van zes weken zodat na het verstrijken van de termijn er nog slechts één aanmaning volgt. De cijfers over 2012 laten ook een daling zien van het aantal aanmaningen. Het percentage is gedaald van ruim 30% in 2011, naar circa 21% in Door de nieuwe betaalregeling van de woonlastennota (één betaaltermijn van zes weken), is het aantal aanmaningen fors gedaald. Het aantal aanmaningen proberen we verder te laten dalen door te sturen op betaling per automatische incasso. Automatische incasso In Den Haag kan de woonlastennota per automatische incasso worden betaald. Burgers die hiervoor kiezen kunnen deze nota met ingang van 2012 in 12 maandelijkse termijnen betalen. Onderstaande tabel geeft een beeld van de percentages automatische incasso. Automatische incasso als percentage van het aantal aanslagbiljetten De tabel laat zien dat Den Haag in 2011 een deelnamepercentage automatische incasso had van circa 38%. Door het nieuwe beleid waarbij de woonlastennota in 12 termijnen kan worden voldaan, is het percentage met 11% gestegen en bedraagt thans 49%. De nieuwe termijnenregeling voorziet dus in een behoefte. Bij de invoering van de regeling is rekening gehouden met een deelnamepercentage van 50%. Een verdere stijging van het percentage automatische incasso heeft overigens alleen zin bij burgers die goed van betalen zijn. Slechte betalers zorgen voor storneringen en daarmee voor extra werk en kosten voor de gemeente.

11 PBS/ Percentage oninbaarheid Indien ondanks invorderings- en handhavingsacties blijkt dat er voor de belastingschuld geen of onvoldoende verhaalsmogelijkheden zijn, dan kan de belasting geheel of gedeeltelijk oninbaar worden verklaard. Onderstaande tabel toont de percentages oninbaar over het belastingjaar 2007 naar de stand per Percentage oninbaarheid 2007 in 2011 Ondanks dat Den Haag een zeer verstedelijkt gebied is, wat het invorderen van belastingvorderingen lastig maakt, is het percentage oninbaar in Den Haag zeer laag. Een strak incassobeleid gecombineerd met een efficiënt invorderingsapparaat zorgen ervoor dat wanbetalers snel worden opgespoord en tot betaling worden gedwongen. Dit heeft tot gevolg dat slechts een gering deel van de geraamde belastingopbrengst uiteindelijk moet worden afgeboekt. 4. Den Haag heeft een efficiënt en effectief werkende sector Belastingzaken die ten dienste staat aan de bewoners. Uit de benchmark van het LVLB volgt dat de formatiekosten relatief laag zijn. De kwaliteit van de uitvoeringsprocessen is in Den Haag grotendeels op orde. Wat opvalt is dat Den Haag relatief veel bezwaren heeft tegen de WOZ-waarde. We zijn daarom bezig een aanpak te ontwikkelen om het bezwarenproces beheersbaar te houden. Alle bezwaren worden binnen de wettelijke termijn afgedaan. Ondanks dat veel bezwaren ongegrond worden verklaard, gingen in 2011 relatief maar weinig mensen in beroep. De benchmark laat zien dat Den Haag bij de afvalstoffenheffing relatief veel verminderingen heeft. Dit hangt samen met de keuze om bij binnengemeentelijke verhuizingen ontheffing te verlenen. De benchmark laat verder zien dat bij de rioolheffing het aantal verminderingen relatief laag is. De rioolheffing wordt in Den Haag van de eigenaar geheven. Het relatief geringe aantal verminderingen geeft aan dat het bestand op orde is en de juiste eigenaar de aanslag ontvangt.

12 PBS/ Het percentage aanmaningen is in Den Haag gedaald als gevolg van de nieuwe betaalregeling van de woonlastennota. We zullen proberen dit aantal verder te laten dalen door te sturen op betaling per automatische incasso. Het deelnamepercentage automatische incasso is door de uitbreiding van de termijnenregeling van de woonlastennota (12 maandelijkse termijnen) met 11% gestegen en bedraagt thans 49%. Verder kent Den Haag een relatief laag percentage oninbaar wat wil zeggen dat slechts een gering deel van de geraamde belastingopbrengst wordt afgeboekt. Landelijk wordt een ontwikkeling gemaakt van benchmarken naar benchlearning. Den Haag neemt daarin het voortouw. Uit landelijke keuzes is het kwijtscheldingsproces geselecteerd dat als eerste wordt uitgewerkt. De uitkomsten hiervan nemen we mee in de voortgangsrapportage van het Belastingplan. In deze commissiebrief heb ik u geïnformeerd over de benchmark van het LVLB. Hiermee wordt voldaan aan de afspraken uit het Belastingplan De benchmark heeft interessante informatie opgeleverd over de kwaliteit van de belastingprocessen in Den Haag. We zullen daarom ook in de toekomst mee blijven doen aan de benchmark om te komen tot een verdere optimalisatie van onze processen. Met vriendelijke groet, B.A. Revis Wethouder Financiën en Stadsbeheer

Evaluatie bezwaren 2017

Evaluatie bezwaren 2017 Evaluatie bezwaren 2017 Inhoudsopgave 1 Ontwikkeling bezwaren afgelopen jaren 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Vergelijking bezwaren 2015, 2016 en 2017 4 2 Bezwaarschriften 2017 6 2.1 Totaal afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012

VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012 Gemeente Den Haag Ons kenmerk PBS/2011.240 RIS 181986 VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: met ingang van

Nadere informatie

Onderwerp Perceptiekosten en tarieven bestemmingsheffingen en retributies

Onderwerp Perceptiekosten en tarieven bestemmingsheffingen en retributies Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Onderwerp Perceptiekosten

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 23-4-2015 Registratienummer Rs15.00399 Naam raadslid Bram Diepstraten Fractie Velsen lokaal Portefeuillehouder(s) A. Verkaik Onderwerp: WOZ, Woningen

Nadere informatie

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen Belastinggids 2014 Informatieblad over gemeentelijke belastingen 1 Inhoud Algemeen 3 Wet waardering onroerende zaak belasting 5 Afvalstoffenheffing 7 Rioolheffing 8 Liggeld voor woonschepen 9 Reclamebelasting

Nadere informatie

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 RIS122936_23-DEC-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk GBD/2004.25916 RIS 122936 REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - de artikelen

Nadere informatie

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge GESCAND OP Gemeente Wormerland ill 2 7 KART 2013 Gomeente Wormeriand Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Wormerland Datum : 21 maart 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons nummer : 13-003839 Behandeld

Nadere informatie

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015.

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. TOELICHTING BIJ DE WOZ-BESCHIKKING EN/OF DE AANSLAGEN GEMEENTELIJKE HEFFINGEN Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. WOZ-BESCHIKKING Welk

Nadere informatie

Resultaten WOZbezwaarfase

Resultaten WOZbezwaarfase Resultaten WOZfase 2013 1 1. Inleiding De jaarlijkse verzending van de belastingaanslagen en WOZ-beschikkingen kan worden gezien als één van de grootste communicatiemomenten van onze gemeente met de burgers.

Nadere informatie

Heffing & Invordering 10. H&I

Heffing & Invordering 10. H&I Heffing & Invordering 10. H&I Eindterm 10.01. Algemeen De examenkandidaat kan de plaats van de gemeentelijke heffingen omschrijven binnen de inkomstenbronnen van de gemeente en kent de bestedingen door

Nadere informatie

Groei van de stad Opbrengsten van de groei van de stad zullen worden ingezet voor nieuwe groei.

Groei van de stad Opbrengsten van de groei van de stad zullen worden ingezet voor nieuwe groei. Datum 27 september 2017 Registratienummer PBS/ 2017.148 RIS297943 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen

Nadere informatie

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Samenwerking belastingafdelingen Vanaf 1 januari 2007 werken de belastingafdelingen van vijf gemeenten, Bloemendaal, Zandvoort,

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER RAPPORT. Betreft: Datum: 1 februari 2012. Onderzoek invloed "no-cure-no-pay-bezwaren" op uitvoering Wet WOZ

WAARDERINGSKAMER RAPPORT. Betreft: Datum: 1 februari 2012. Onderzoek invloed no-cure-no-pay-bezwaren op uitvoering Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT Betreft: Onderzoek invloed "no-cure-no-pay-bezwaren" op uitvoering Wet WOZ Datum: 1 februari 2012 1 1. Inleiding De Waarderingskamer heeft in opdracht van de staatssecretaris van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur PBS/ RIS oktober 2013

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur PBS/ RIS oktober 2013 Wethouder van Financiën en Stadsbeheer B.A. Revis Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur PBS/2013.184 RIS 266031 14070 beleid.dpz@denhaag.nl 15 oktober 2013 Evaluatie handhavings- en boetebeleid

Nadere informatie

Informatieavond Oegstgeest

Informatieavond Oegstgeest Informatieavond Oegstgeest Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Aanslag en beschikking Waardebepaling en aanverwante zaken Waarderingskamer Oegstgeest cijfers Waarderingskamer 2015

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen Jaarrapportage Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen. De WOZ-beschikking

Nadere informatie

Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch

Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Doel van automatische incasso 4 Artikel 3. Gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB)

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB) De WOZ-beschikking De WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand of grond zoals u die op uw aanslagbiljet vindt, geldt voor het jaar 2016. De waarde is vastgesteld op het prijspeil van 1 januari 2015. Wanneer

Nadere informatie

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen:

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen: WOZ-informatieavond Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Waardebepaling Waarderingskamer Bestandsoptimalisatie Bezwaar/Beroep Contact De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)

Nadere informatie

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen!

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! 06-03-14 & Eendracht maakt macht Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! Bezwaar WOZ- waarde & Makelaardij John Schokker Eendracht maakt macht Welkom Eendracht

Nadere informatie

BENCHMARKRAPPORTAGE LVLB 2013

BENCHMARKRAPPORTAGE LVLB 2013 BENCHMARKRAPPORTAGE LVLB 2013 Een leven lang (af)leren 1 JULI 2014 LANDELIJKE VERENIGING LOKALE BELASTINGEN VOORWOORD Het kalenderjaar 2014 stond voor de benchmark van de Landelijke Vereniging voor Lokale

Nadere informatie

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING DEZE BROCHURE BIEDT EEN TOELICHTING OP HET AANSLAGBILJET GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2016. HIERIN VINDT U INFORMATIE OVER DE AANSLAGEN (ON)ROERENDE ZAAKBELASTING, RIOOLHEF - FING, AFVALSTOFFENHEFFING EN

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 3 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over de periode 1 januari tot en met 30 september.

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm PBS/ RIS april Belastingplan

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm PBS/ RIS april Belastingplan Gemeente Den Haag de gemeenteraad rm-2015.135 PBS/2015.61 RIS 282205 28 april 2015 Belastingplan 2015-2018 Aanleiding Voor u ligt het gemeentelijk Belastingplan Den Haag 2015-2018 met als titel Lage lasten

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing Citeertitel Verordening Afvalstoffenheffing 2015

Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing Citeertitel Verordening Afvalstoffenheffing 2015 Gemeente Zaanstad Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Gemeente Zaanstad

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking De aanslag gemeentelijke belastingen 2015 gecombineerd met de WOZbeschikking wordt in week 9 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.0911, d.d. 23 september 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Belastingen 2009 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen bijgaande brief aan de Raad Belastingen 2009 met

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic AGENDAPUNT Voorstel Het algemeen bestuur neemt kennis van de evaluatie van de in 2016

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014;

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; No. 2014/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; dat het gewenst is om beleidsregels

Nadere informatie

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente Montferland, november 2009 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso... 3 Artikel 3. Gemeentelijke

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2011. Uitgebreide

Nadere informatie

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012 Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012 Gemeente Bloemendaal September 2012 Corsa reg.nr 2012075978 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Managementsamenvatting... 3 2. Overzicht WOZ bezwaren...

Nadere informatie

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren WAARDERINGSKAMER Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren Een onderzoek naar overschrijding van de jaargrens bij de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften 18 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal taken. Dit zijn taken die in het algemeen belang van

Nadere informatie

Woonlastennota Meer informatie

Woonlastennota Meer informatie Uw belastingzaken regelt u nu nog makkelijker online! Belastingzaken is aangesloten op de Berichtenbox van Mijn.Overheid.nl en u kunt uw woonlastennota nu ook digitaal ontvangen. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK Wat is uw huis waard? BELASTING 2005 DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK inleiding Als eigenaar of gebruiker van een woning of een bedrijfspand betaalt u onroerende zaakbelasting, kortweg OZB. De hoogte van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke heffingen gemeente Scherpenzeel/ versie:22

Nadere informatie

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Het aanslagbiljet 2014 is een gecombineerd biljet van de WOZ beschikking en de aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing,

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Uitgebreidere

Nadere informatie

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ

Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ Onderwerp Bekendmaking tarieven Onroerende zaakbelasting 2018 Zaaknummer Teammanager Marijn Jansen B & W datum 5 november 2018 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Belastingen WOZ Naam steller Hay Bongaerts

Nadere informatie

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011.

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011. Agendapunt 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/34238 Datum : : 2010 Programma : Hoofdstuk 2 paragraaf 2.7 Lokale heffingen Blad : 1 van 7 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder

Nadere informatie

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087 Rapport Rapport over een klacht over de beslissing van de heffingsambtenaar van de gemeente Schiedam om geen gevolg te geven aan het verzoek tot vermindering van de aanslagen WOZ voor de jaren 2008 en

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 2 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het eerste half jaar van. In de SLA zijn

Nadere informatie

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Middelen 14 maart 2013 AB13.00145 CN2013.009 Gemeente Bussum Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Nadere informatie

Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW)

Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) CONCEPTZIENSWIJZEN GR-BEGROTINGEN 2016 Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) 1. Wat heeft de GR gedaan met de zienswijze bij de vorige begroting?

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Mijn overheid

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Mijn overheid Bezwaar? Bel ons eerst (0578) 699494, op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur. Voor directe antwoorden op uw vragen over OZB, WOZ, Afvalstoffenheffing, Rioolheffing of Begrafenisrechten. U heeft persoonlijk

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland 2 In deze belastingwijzer o.a.: Soorten belastingen en tarieven Mogelijkheden via onze website WOZ-beschikking Gespreid betalen via automatische incasso. Uw belastingzaken digitaal regelen via www.middelburg.nl

Nadere informatie

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar Fractie Heusden Één Ons kenmerk: Uw brief van: 7 april 2008 Behandeld door: Dhr. E.F. Roosenboom Doorkiesnummer: (073) 513 17 89 E-mailadres: info@heusden.nl Onderwerp: OZB-aanslagen/WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Gelet op het bepaalde in: Invorderingswet 1990; Uitvoeringsregeling Invorderingswet; Gemeentelijke belastingverordeningen;

Nadere informatie

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Bestuur De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief

Nadere informatie

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso...4 Artikel 3. Gemeentelijke belastingen...4 Artikel 4.

Nadere informatie

REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN.

REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN. REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN. In een aantal belastingverordeningen wordt de mogelijkheid geboden om in afwijking van de hoofdregel (betaling in twee termijnen) het

Nadere informatie

Regeling Automatische Incasso

Regeling Automatische Incasso Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen 2014 (2) Gemeenteblad 2013-48 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso... 4 Artikel 3. Gemeentelijke

Nadere informatie

2. Indienen van een aanvraag Een aanvraag om kwijtschelding moet worden ingediend middels een daartoe vastgesteld aanvraagformulier.

2. Indienen van een aanvraag Een aanvraag om kwijtschelding moet worden ingediend middels een daartoe vastgesteld aanvraagformulier. Jaar: 2010 Nummer: 9 Besluit: B&W 9 februari 2010 Gemeenteblad BELEIDSREGEL KWIJTSCHELDING HELMOND 2010 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 4:81 tot en met 4:84 van de Algemene

Nadere informatie

Verordening rioolheffing Opmeer 2019.

Verordening rioolheffing Opmeer 2019. Verordening rioolheffing Opmeer 2019. De raad van de gemeente Opmeer; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 november 2018 gelet op artikel 228 a van de Gemeentewet;

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen.

Nadere informatie

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen Bijsluiter gemeentelijke belastingen Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2019 1 Hierbij ontvangt u het gecombineerde aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2016 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018; Nummer 5i De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen 1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen Deze paragraaf biedt inzicht in de diverse lokale heffingen en de gevolgen daarvan voor de inwoners. Bij lokale lasten gaat het om inkomsten, verkregen op grond

Nadere informatie

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015"

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015 = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30145/DV.14-405, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 13 november 2014 Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen

Nadere informatie

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 011 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen Vooraf In deze toelichting staat belangrijke informatie over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

Jaarrapportage 2012 Borsele

Jaarrapportage 2012 Borsele 0 Jaarrapportage 2012 Borsele Inleiding Voor u ligt de jaarrapportage 2012 van de gemeenschappelijke regeling SaBeWa waarin wordt gerapporteerd over de uitvoering van de werkzaamheden met betrekking tot

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen over gemeentebelastingen in Hendrik-Ido-Ambacht Pagina-indeling: OZB en WOZ... 2 OZBE...2 Crisis...2 Nieuwbouw of in aanbouw... 4 Tenaamstelling... 5 Rioolheffing eigendom... 6 Rioolheffing

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr. h170062002; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Regels gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid 2013

Regels gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid 2013 COLLEGEBESLUIT Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert; gelet op artikel 231 en 255 van de Gemeentewet, alsmede de Invorderingswet 1990 en de Leidraad Invordering 2008; overwegende

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 10 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Rotterdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 18 september 2014 Datum rapport: 21 november 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere

Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. 119725 6 juni 2018 Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere Burgemeester en wethouders van de gemeente Almere; Overwegende dat het ter bevordering

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op 9 oktober

Nadere informatie

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014 RAADSBESLUIT 13R. 00389 Gemeente Woerden 13R.00389 ^^^^^^ 3b gemeente WOERDEN Agendapunt: 7. H-2.3 Onderwerp: Verordening hondenbelasting 2014 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d.

Nadere informatie

Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten

Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (voorts COELO) publiceert jaarlijks de Atlas van de lokale lasten, een overzicht van de

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur. Geachte voorzitter, Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk PBS/2012.230

Nadere informatie

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Nota lokale heffingen 2015-2018 Colofon Nota lokale heffingen 2015-2018 Uitgave Gemeente Utrecht Drukwerk RICOH Nederland Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Informatie Gemeente Utrecht Bestuurs-

Nadere informatie

Spreekuur Ook dit jaar is er weer. Meer informatie In deze toelichting. Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op

Spreekuur Ook dit jaar is er weer. Meer informatie In deze toelichting. Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op 1 Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op Een klein deel van de gemeentelijke inkomsten (ongeveer een vijfde), moet de gemeente zelf verwerven door het heffen van gemeentelijke belastingen. De belangrijkste

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 6 november 2012 Agendanummer: 6b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595 447729 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Raad : 21 december 2004 Agendanr. : 29 Doc.nr : B200413438 Afdeling: : Financiën RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Toelichting Vanaf 1 januari 2005 moeten de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

Nadere informatie

Gemeenteblad. van de gemeente Tubbergen. Inhoud. Jaargang: 2015. Nummer: 17 - Week 10. Uitgifte: 3 maart 2015. Officiële publicaties week 10

Gemeenteblad. van de gemeente Tubbergen. Inhoud. Jaargang: 2015. Nummer: 17 - Week 10. Uitgifte: 3 maart 2015. Officiële publicaties week 10 Gemeenteblad van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2015 Nummer: 17 - Week 10 Uitgifte: 3 maart 2015 Officiële publicaties week 10 Inhoud Actualiteiten... 2 Ingekomen aanvragen en meldingen... 2 Verleende

Nadere informatie

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid. Marap 2018

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid. Marap 2018 Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap Marap Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Corsanummer 011994 Augustus 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting SMART actiepunten Bedrijfsplan... 4 3 Resultaten...

Nadere informatie

*Z D2E* Besluit: Zaaknummer:Z Onderwerp: Verordening Hondenbelasting De raad van de gemeente Roerdalen heeft;

*Z D2E* Besluit: Zaaknummer:Z Onderwerp: Verordening Hondenbelasting De raad van de gemeente Roerdalen heeft; Raadsbesluit Jaar./../.. Zaaknummer:Z17-001029 Onderwerp: Verordening Hondenbelasting 2018. De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 oktober 2017;

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het tweede kwartaal van 2016. De

Nadere informatie

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft Communicatie WOZ-beschikking 2010 ons kenmerk ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 datum 5

Nadere informatie

Verordening rioolheffing

Verordening rioolheffing RAADSBESLUIT Vergadering d.d.: 14 december 2011 Agendanummer: 2011-106-6 Verordening rioolheffing De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; b e s l u i t :

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; b e s l u i t : De raad van de gemeente Landgraaf; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; b e s l u i t : vast te stellen

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen over gemeentebelastingen in Papendrecht Pagina-indeling: OZB en WOZ... 2 OZBE...2 Crisis...2 Nieuwbouw of in aanbouw... 4 Tenaamstelling... 5 Rioolheffing eigendom... 6 Afvalstoffenheffing...

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T:

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T: Besluit Nummer Datum De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33

Nadere informatie