Visietekst sociale functie in de kinderopvang in Genk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visietekst sociale functie in de kinderopvang in Genk"

Transcriptie

1 Visietekst sciale functie in de kinderpvang in Genk Tt stand gekmen binnen de stedelijke adviesraad kinderpvang Genk Ter inspiratie en ndersteuning vr de pvangrganisatren en partners binnen de sar k Visie sciale functie van de kinderpvang in Genk Kinderpvang is een basisrecht vr alle kinderen, ngeacht hun achtergrnd f mgelijkheden, ngeacht hun nderlinge verschillen. We gaan uit van een gedeeld mens-zijn in ntwikkeling. We vertrekken van universele rechten en beheften van alle mensen. En we gaan er van uit dat er steeds ntwikkeling mgelijk is, k waar ntwikkelen meilijk f anders verlpt. Onderlinge verschillen zien we in het ntwikkelingsprces als een leermgelijkheid, een verrijking. Dit vraagt m een inclusieve en gedifferentieerde benadering ten aanzien van kinderen in de pvanginitiatieven. De kinderpvang in Genk draagt erte bij dat kinderen en hun uders zich ten vlle kunnen ntplien en ntwikkelen tt actieve, slidaire en verantwrdelijke mensen. Samenwerking, netwerking en participatie p alle mgelijke manieren zijn hierte sleutelbegrippen. De sciale functie in de kinderpvang in Genk vernderstelt een basishuding gesteld p 4 principes: - Kinderpvang is een basisrecht vr iedereen - Kinderpvang tnt respect vr en stimuleert ieders eigenheid en identiteit - Kinderpvang vertrekt vanuit een pen werking en wederzijdse betrkkenheid - Kinderpvang geeft kansen en creëert kansen Sciale functie gaat ver: Open en tegankelijk aanbd: - Inclusieve kinderpvang bereikt iedereen znder nderscheid Kinderpvang vr kinderen van werkende uders, niet-werkende uders, alleenstaande uders Kinderpvang vr kinderen in (kans)armede Kinderpvang vr kinderen van diverse rigine Kinderpvang vr kinderen met een specifieke zrgbehefte Kinderpvang vr kinderen znder papieren - Onbeperkte tegang tt kinderpvang vernderstelt het actief wegnemen van drempels p drie niveaus : Organisatieniveau: Kinderpvang vlgens de 7 B s: - Betaalbaar vr iedereen, naargelang de mgelijkheden van de gebruiker - Bereikbaar - Beschikbaar - Begrijpbaar Visietekst sciale functie kinderpvang Genk (gedgekeurd dr DB SAR KO GENK dd ktber 2015)

2 - Bruikbaar - Bekend - Betruwbaar Gezinsniveau: persnlijke pvattingen, nrmen en waarden en mate van vertruwen in nbekenden/ de mgeving Relatie tussen gezin en vrziening: cntactname, interacties, wederzijds begrip, wederzijdse en publieke cmmunicatie Gedeelde sciale mentaliteit, in begeleiding en in beleid - De basishuding, gesteld p de vier basisprincipes, is aanwezig bij alle betrkkenen in de kinderpvang, zwel p de werkvler als in het beleid - Uitgaan van de waarde van ieders identiteit en van de authenticiteit van de uder-kindband => huding van wederzijdse erkenning - Uitgaan van de krachten en talenten van mensen - Uitgaan van de autnmie en verantwrdelijkheid van uders => Empweren en aanspreken p verantwrdelijkheid - Sensitieve en respnsieve huding: veling hebben en huden met de ander, vragen en nden van de ander (her)kennen en er gepast en actief p reageren - Slidariteit, huding van zrgen vr elkaar, p maat van de mgelijkheden en nden van de ander - Prgressief universalisme: streven naar pvang van gede kwaliteit vr iedereen, met specifieke aanvullende maatregelen f activiteiten vr de meest kwetsbare grepen vanuit de vertuiging dat wat ged is vr de meest kwetsbaren, ged is vr iedereen algemeen en integraal aanbd dat tegankelijk is vr iedereen, met diversiteit als nrm p individueel vlak: den wat mgelijk is, maar niet meer dan ndig is vergelijk: mdel van universal design fr learning in nderwijs Cncrete werking die Kwaliteitsvl is vr alle gebruikers, geënt p enkele eenvudige pedaggische uitgangspunten, met als achterliggend idee wat ged is vr de meest kwetsbaren is ged vr iedereen (cfr pedaggisch raamwerk) Prfessinaliteit en deskundigheid steeds cmbineert met een gedeelde sciale mentaliteit (zie bven) Inzetten p cmpetenties en draagkracht medewerkers Inzetten p ruimte vr medewerkers m te experimenteren, te verbinden, te leren en te ntwikkelen Visietekst sciale functie kinderpvang Genk (gedgekeurd dr DB SAR KO GENK dd ktber 2015)

3 Kansen biedt aan alle gebruikers en innvatief kan zijn, deuren pent, nieuwe werkingen f nieuwe mgelijkheden telaat en benut (een aanbd dat waar ndig sepel en flexibel kan zijn vlgens de nden van de gebruikers) Inzetten p innvatie, ntwikkeling en kansen vr kinderen, vr uders en vr pvanginitiatieven Op vlak van taalntwikkeling, talentntwikkeling, arbeidsmarktparticipatie, nderwijs, vrije tijd en maatschappelijke (re-)integratie Inclusief is: diversiteit als nrm en een gedifferentieerd aanbd den in functie van de hetergeniteit van de pvangvragen van de gebruikers en inspanningen den m van nderlinge verschillen een rijkdm te maken Samenwerking, netwerking, participatie - Samenwerking en afstemming tussen gebruikers en hun eventuele teleider(s) en de pvanginitiatieven (.a. gebruikersparticipatie, transparante cmmunicatie) - Samenwerking en afstemming tussen pvanginitiatieven (één richting, één del) met respect vr ieders eigenheid - Ingebed zijn in een maatschappelijk en sectrverschrijdend netwerk en een webstructuur, kennismaking en samenwerking met andere dan pvang - initiatieven - Cntinuïteit en drstrming garanderen - Rl van het lket kinderpvang Visietekst sciale functie kinderpvang Genk (gedgekeurd dr DB SAR KO GENK dd ktber 2015)

4 Bijlage: Histriek, situering en cijfers uit Genk ann sept Achtergrnd en geraadpleegde dcumenten bij tt stand kmen visietekst Universele verklaring vr de rechten van de mens Internatinaal verdrag vr de rechten van het Kind Decreet baby s en peuters en vergunningsbesluiten Art 3 de Vlaamse gemeenschap begt met kinderpvang een dienstverlening aan gezinnen die een ecnmische, pedaggische en sciale functie heeft, die kwaliteitsvl, beschikbaar, betaalbaar en rechtsreeks tegankelijk is vr elk kind znder nderscheid, in aanvulling p de pveding van het kind in zijn gezin, met respect vr de draagkracht van het kind, zijn thuismilieu en de keuzevrijheid van het gezin Pedaggisch Raamwerk vr de kinderpvang Baby s en peuters Masterplan Kinderpvang Genk Missie - visie stedelijke adviesraad kinderpvang Genk Visietekst sciale functie in de Genkse pvang van baby s en peuters (themagrep baby s en peuters, SAR Genk) Uitgangspunten rerganisatie pvang schlgaande kinderen en kwaliteits- en rganisatiecriteria lange pvang schlgaande kinderen. Lezing Lud Heylen, CEGO Leuven, AV SAR Tekst Recht-Op - vzw Grepswerking Antwerpen Kiel - dssier Kinderpvang Tekst Accessability f ECEC fr children frm ethnic minrity and lw-incme families (Vandenbreck en a.) Tekst The impact f ECEC n cgnitive and nn-cgnitive develpment. A review f Eurpean studies (Lazzari A. en a.) Draft Opgevangen? Werken aan tegankelijkheid vr maatschappelijk kwetsbare gezinnen in de kinderpvang in een nieuwe decretale cntext. Prjectmatig wetenschappelijk nderzek Arteveldehgeschl, Gent. (Dr. A. Hgewys, E. Eneman, T. Vanhve). 3 functies in de Kinderpvang De ecnmische functie: pvang bieden vr kinderen zdat de uder kan gaan werken, een pleiding vlgen f werk zeken De pedaggische functie: het rganiseren van pvang waar kinderen veilig en spelenderwijs kunnen ntwikkelen en pgreien De sciale functie: de kinderpvang genereert extra kansen en is een hefbm vr maatschappelijke participatie van zwel de uder als het kind Sciaal ecnmische situatie van Genk Bijna 1 p 4 kinderen in Genk gebren in een kansarm gezin (cfr beschikbaar maandinkmen, pleidingsniveau uders, arbeidssituatie uders, stimulatieniveau tav de kinderen, gezndheidssituatie) Migratieachtergrnd, Genkse superdiversiteit (bv 103 verschillende natinaliteiten, 55% Genkenaren van niet-belgische rigine), multiculturaliteit Laag geschld en lage werkzaamheid Visietekst sciale functie kinderpvang Genk (gedgekeurd dr DB SAR KO GENK dd ktber 2015)

5 1 p 5 Genkse jngeren te maken met ngekwalificeerde uitstrm Vlucht hg-pgeleiden 55% laaggeschlde niet-werkende werkzekenden Frd-sluiting: tendens dat laag pgeleide werkzekenden znder ervaring ng meilijker werk vinden 871 kinderen tussen 0 en 12 jaar bij een alleenstaande uder (bijna 10% van ttaal aantal kinderen tussen 0 en 12 j) - grtste grep bij 6-12-jarigen. Ttaal aantal gedaald ver de jaren Van alle meders die in 2013 een kind kregen, spreekt in Genk 42,4% verwegend een andere taal dan het Nederlands met het kind (vergelijk Limburg: 19,8%) (nv 2014, prvincie limburg) 3508 kinderen van uders die beide werken (= 39,9%) 2847 kinderen met één werkende uder van de twee (= 32%) 1233 kinderen van uders die beide niet werken (= 14%) 558 kinderen van alleenstaande werkende uder (= 6%) 611 kinderen van alleenstaande niet-werkende uder (7%) (nv 2014, prvincie limburg) 437 kinderen van 3-12 jaar wnend in Genk, gaan naar het buitengewn nderwijs (nv 2014, prvincie limburg) Kinderpvang in Genk: Er is een plaats in de vergunde pvang vr baby s en peuters vr 34% van de Genkse kinderen tussen 0 en 3 jaar. Alle plaatsen zijn inkmensgerelateerd. Dagelijks maken gemiddeld 1000 kinderen uit de basisschl gebruik van pvang vr f na schl. Stedelijke ambitie m te evlueren naar gebiedsgericht geïntegreerd aanbd van pvang en vrije tijd in een web na schl en in de vakanties. Participatie, samenwerking en dialg binnen de SAR kinderpvang en themagrepen Insteken beleid Stad Genk: betaalbaar, bereikbaar, beheftedekkend en kwaliteitsvl aanbd aan kinderpvang vr alle gezinnen die er nd aan hebben taal- en talentntwikkeling brede leer- en leefmgeving samen stad maken innvatie, ntwikkeling en investering in stadssites (THOR, C-mine, bimista, ) Genks participatie- en samenlevingspbuwmdel, Genkse wijkwerkingen Visietekst sciale functie kinderpvang Genk (gedgekeurd dr DB SAR KO GENK dd ktber 2015)

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken.

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Ondersteuning gericht p kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van persnen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Bea Maes KU Leuven Een veld in beweging Vlwaardig burgerschap

Nadere informatie

Samen zorg dragen voor een warme instap in de kleuterklas! Scoren in samenspel op 7 juni 2018

Samen zorg dragen voor een warme instap in de kleuterklas! Scoren in samenspel op 7 juni 2018 Samen zrg dragen vr een warme instap in de kleuterklas! Scren in samenspel p 7 juni 2018 Erfenis van een split system Kernvraag Vrbeeld START prject Film ver de streep Vlaanderen als split system Overgang

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw *

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * Wanneer uders bij een scheiding cnflicten hebben, dan heeft dat vaak grte gevlgen vr de ntwikkeling van de kinderen.

Nadere informatie

over onze organisatieinrichting

over onze organisatieinrichting Het Assink Lyceum ver nze rganisatieinrichting & principes Het Assink Lyceum 2600 leerlingen alle nderwijssrten eenpitter 5 lcaties in Neede, Eibergen en Haaksbergen 320 medewerkers 241 wtf: verdeling:

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 De Eurpese Unie is p een cruciaal mment gekmen en nderzekt de hervrming van haar visie en haar bij vrrang belangrijkste dmeinen, in het licht van de

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren?

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren? K ind e r p v a n g m e t e e n s c i a l e f u n c t i e Kinderpvang met een sciale functie He kun je dit vanuit een centrum vr kinderpvang in de praktijk realiseren? De sciale functie van kinderpvang

Nadere informatie

MISSIE CGG AHASVERUS

MISSIE CGG AHASVERUS MISSIE CGG AHASVERUS Als CGG nemen we mee verantwrdelijkheid vr de uitbuw van een geestelijk gezndheidszrg vr alle inwners uit de regi Halle - Vilvrde. We bieden hierte gespecialiseerde ambulante hulpverlening

Nadere informatie

INHOUD. Methodiek: Instapje + Voor wie is het? Wat is het? Hoe doen we het? Door wie wordt het uitgevoerd? Wat zijn de resultaten? Vragen?

INHOUD. Methodiek: Instapje + Voor wie is het? Wat is het? Hoe doen we het? Door wie wordt het uitgevoerd? Wat zijn de resultaten? Vragen? INHOUD 1. Een beeld van wat we den 2. Waar staat Kind en Taal vr? 3. Waar zijn we actief? 4. Prgramma: Instapje Vr wie is het? Wat is het? He den we het? Dr wie wrdt het uitgeverd? Wat zijn de resultaten?

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Eindtekst goedgekeurd door de Raad van Beheer van 11 september 2007

Eindtekst goedgekeurd door de Raad van Beheer van 11 september 2007 Vereniging van OCMW s - Kerkstraat 1, 3910 Neerpelt T 011/80 16 67 - F 011/80 18 29 - E inf@welzijnsregi.be Missie en Visie Welzijnsregi Nrd-Limburg Eindtekst gedgekeurd dr de Raad van Beheer van 11 september

Nadere informatie

GENERIEKE FUNCTIEBESCHRIJVING TEAMVERANTWOORDELIJKE

GENERIEKE FUNCTIEBESCHRIJVING TEAMVERANTWOORDELIJKE GENERIEKE FUNCTIEBESCHRIJVING TEAMVERANTWOORDELIJKE Identificatiegegevens Functie: teamverantwrdelijke Niveau/rang: B 4-5 Plaats in het rgangram: departement maatschappelijke dienstverlening/ financiën/persneel/facility/

Nadere informatie

Functie- en competentieprofiel Begeleid(st)er BKO

Functie- en competentieprofiel Begeleid(st)er BKO 1. Identificatiegegevens Functie- en cmpetentieprfiel Begeleid(st)er BKO Functietitel Afdeling - Dienst Niveau Graad Begeleid(st)er BKO OCMW- Buitenschlse Kinderpvang D D1-D3 2. Psitinering in het rgangram

Nadere informatie

Start duurzame inzetbaarheid

Start duurzame inzetbaarheid Start duurzame inzetbaarheid Een praktijkcasus Dr: Rlf Weijers, Pauline Miedema Hewel duurzame inzetbaarheid een veelbesprken thema is, blijft het lastig m het cncreet te maken en er handen aan veten aan

Nadere informatie

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind Gastuderbureau Kindvriendelijk PEDAGOGISCH BELEID Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders en het gastuderbureau hun allerliefste bezit te. Zij meten de zekerheid

Nadere informatie

Meedoen en meetellen. Dit is mijn leerschool naar een sterke en krachtige gemeenschap. zondag 26 mei 2013

Meedoen en meetellen. Dit is mijn leerschool naar een sterke en krachtige gemeenschap. zondag 26 mei 2013 Meeden en meetellen naar een sterke en krachtige gemeenschap zndag 26 mei 2013 Dit is mijn leerschl stel je vr dat het ver mijn kind f gezin gaat f ver mijn prtemnnee 1 Analyse en perspectief Er is één

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

BROCHURE. Bijstandsorganisatie

BROCHURE. Bijstandsorganisatie BROCHURE Bijstandsrganisatie Inhudspgave 1. Wat is een bijstandsrganisatie? 2. De pdracht van een bijstandsrganisatie. 3. Vrstelling absluut vzw. 1. Wat is een bijstandsrganisatie? 1.1. Bijstandsrganisatie

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

VOOR loopbaanbegeleiding die toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking

VOOR loopbaanbegeleiding die toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking Jbcentrum vraagt de stem van de West-Vlaamse parlementsleden in de cmmissie Werk van het Vlaams parlement vr gepaste begeleiding van persnen met een arbeidsbeperking naar DUURZAAM werk VOOR sterk investeren

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VERTEGENWOORDIGER RETAIL

FUNCTIEBESCHRIJVING VERTEGENWOORDIGER RETAIL 1. Functietitel : FUNCTIEBESCHRIJVING VERTEGENWOORDIGER RETAIL Vertegenwrdiger retail 2. Afdeling in de rganisatie : Sales departement unit retail 3. Psitinering binnen het bedrijf : De vertegenwrdiger

Nadere informatie

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum.

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum. Verslag wrkshp 1 en 2 : In de wrkshp is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tt de theretische nderbuwing/ het theretisch kader van het curriculum. Een eerste reactie p de pzet van het curriculum:

Nadere informatie

i.s.m. Bevraging vorming- en ondersteuningsbehoeften

i.s.m. Bevraging vorming- en ondersteuningsbehoeften i.s.m. Bevraging vrming- en ndersteuningsbeheften VrZet, t OpZet en Uniz willen ju als ndernemer in de kinderpvang graag ndersteunen. Heb je nd aan een bepaalde cursus, een pleiding,? We hren het graag

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emtinele- en /f gedragsprblemen Schljaar 2009-2010 Welkm jij. Jij, helemaal jezelf. Nieuw vr ns, nbekend, ged zals je bent. Wij

Nadere informatie

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: Pagina1 Cnceptkader Begeleiding in de pleidingsschl BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: 1. SCHOOLCULTUUR Lerende rganisatie Gezamenlijke verantwrdelijkheid

Nadere informatie

Erratum Studiegids Pedagogiek voltijd 2015-2016

Erratum Studiegids Pedagogiek voltijd 2015-2016 Erratum Studiegids Pedaggiek vltijd 20-2016 Dit erratum - behrende bij het Opleidingsstatuut Instituut vr Sciale en Pedaggische Studies (ISPS) - is per afznderlijk besluit vastgesteld dr de faculteitsdirectie

Nadere informatie

Samenvatting van de Jaarrapportage Welzijn 2014. AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en organisatie

Samenvatting van de Jaarrapportage Welzijn 2014. AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en organisatie Samenvatting van de Jaarrapprtage Welzijn 2014 AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en rganisatie Maart 2015 Algemeen Dit is de samenvatting van de Jaarrapprtage Welzijn 2014 van Stichting

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Opdracht van CLBSchool

Opdracht van CLBSchool Kinderen met prbleemgedrag He vinden behandelende artsen en CLB elkaar? Dr Inge Van Trimpnt Opdracht van CLB De centra hebben als pdracht bij te dragen tt het welbevinden van leerlingen nu en in de tekmst.

Nadere informatie

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014 Uitstrmprfiel pleiding Klinisch Infrmatica 1 Inleiding Dit uitstrmprfiel sluit aan p het berepsprfiel van de klinisch infrmaticus. Het berepsprfiel beschrijft evenwel de ttale breedte van het veld van

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding Aanzet casebeschrijving Mlenwaard Situatie: Inleiding In het nrden van de Alblasserwaard, nder de rk van de gemeente Rtterdam, ligt de gemeente Mlenwaard. Een gemeente die zich kenmerkt dr uitgestrekte

Nadere informatie

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap.

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap. VISIE OP LEREN Opleiden en leren in het partnerschap Apeldrn Zutphen Vr het welslagen van de missie is het van het grtste belang dat binnen het partnerschap gewerkt wrdt vanuit een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

visietekst preventie en omgang agressief gedrag KIDS Borggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids.

visietekst preventie en omgang agressief gedrag KIDS Borggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids. visietekst preventie en mgang agressief gedrag KIDS Brggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids.be visie Agressie maakt nlsmakelijk deel uit van het menselijk bestaan

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Sociaal agogische vaardigheden

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Sociaal agogische vaardigheden ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Mdule Cde Graduaat Maatschappelijk werk Sciaal aggische vaardigheden Bc5 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte ttale n.v.t. studiebelasting 50 (in uren) 1 Mgelijkheid

Nadere informatie

Inclusief onderwijs: Utopie of nachtmerrie?!

Inclusief onderwijs: Utopie of nachtmerrie?! Inclusief nderwijs: Utpie f nachtmerrie?! Prf. dr. Katja Petry Directiecngres Huffalize 16/10/2014 Inhud Cntext Paradigmashift Vrbeelden van gede praktijk Rl van het buitengewn nderwijs Cnclusie Media

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Ik wens je veel leesplezier en inspiratie doorheen dit jaarverslag. Bieke Verlinden

Ik wens je veel leesplezier en inspiratie doorheen dit jaarverslag. Bieke Verlinden Een bekend Afrikaans gezegde luidt dat je een heel drp ndig hebt m een kind p te veden. In Leuven gaan we ng een stapje verder en bieden we een hele stad aan als vruchtbare grnd m gezinnen bij te staan

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

GPS naar werk. Wat is het doel van uw organisatie? - (Huistaak-)begeleiding organiseren voor GOK-leerlingen (en hun ouders) in Zele.

GPS naar werk. Wat is het doel van uw organisatie? - (Huistaak-)begeleiding organiseren voor GOK-leerlingen (en hun ouders) in Zele. GPS naar werk Wat is het del van uw rganisatie? - (Huistaak-)begeleiding rganiseren vr GOK-leerlingen (en hun uders) in Zele. - Overleg tussen lkale initiatieven (van huistaakbegeleiding), het LOP, de

Nadere informatie

Integratie via buitenschoolse activiteiten Een initiatief van het Fonds Baillet Latour, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Integratie via buitenschoolse activiteiten Een initiatief van het Fonds Baillet Latour, beheerd door de Koning Boudewijnstichting Prjectprep 2016 Integratie via buitenschlse activiteiten Een initiatief van het Fnds Baillet Latur, beheerd dr de Kning Budewijnstichting Begeleiding en ndersteuning van actren van buitenschlse activiteiten

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

1. Basisvorming verblijfsrecht en hulpverlening Asielprocedure (en opvang asielzoekers) Mensen zonder wettig verblijf 2

1. Basisvorming verblijfsrecht en hulpverlening Asielprocedure (en opvang asielzoekers) Mensen zonder wettig verblijf 2 3 MA ART 20 17 Thematische vrmingen Inhud 1. Basisvrming verblijfsrecht en hulpverlening 1 2. Asielprcedure (en pvang asielzekers) 2 3. Mensen znder wettig verblijf 2 4. Verblijf burgers van de Unie 3

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedaggisch Beleidsplan Oude baan 88 5104 AZ, Dngen www.detvertuindngen.nl inf@detvertuindngen.nl 06 42786926 Pedaggisch beleid De Tvertuin, mei 2016 1 Inhud 1. INLEIDING 3 2. GRONDBEGINSELEN 4 2.1 Delstelling

Nadere informatie

Almeerse kinderen doen het beter!

Almeerse kinderen doen het beter! Almeerse kinderen den het beter! Ouders en schlen werken samen aan ptimale mstandigheden vr hun ntwikkeling Nbdy is perfect, but a team can be René Peeters 1. Inleiding... 2 Veel bereikt... 2 He nu verder...

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Principes uitrol ondersteuningsmodel

Principes uitrol ondersteuningsmodel Principes uitrl ndersteuningsmdel De nderwijsbeheften van de leerlingen staan centraal. De middelen kmen daar te waar leerlingen nden hebben, p de klasvler. In het ndersteuningsmdel kmt naast het leerlinggerichte

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

Een cultureel plan voor Brussel, hoofdstad en laboratorium van Europa

Een cultureel plan voor Brussel, hoofdstad en laboratorium van Europa Een cultureel plan vr Brussel, hfdstad en labratrium van Eurpa 1. Visie Brussel is in vele pzichten een bijznder actieterrein p cultureel vlak. Dr de grte diversiteit aan culturen en talen kent deze stad

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking. Verzorgende/zorgkundige

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking. Verzorgende/zorgkundige DBSO-pleidingskaarten 9 september 2010 Verzrgende/zrgkundige Kerntaken De verzrgende/zrgkundige staat de verpleegkundige bij p het vlak van zrgverlening. Hij/zij werkt binnen een gestructureerde equipe

Nadere informatie

Algemene functiebeschrijving vrijwilliger Algemeen geldend voor alle vrijwilligers in alle disciplines

Algemene functiebeschrijving vrijwilliger Algemeen geldend voor alle vrijwilligers in alle disciplines Algemene functiebeschrijving vrijwilliger Algemeen geldend vr alle vrijwilligers in alle disciplines 17 juli 2017 Algemene vrijwilligersfunctiebeschrijving CVWB 1/5 A. Bestaansreden van de functie A.1

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

aan carine.callemin@ocmwkortrijk.be of OCMW Kortrijk, t.a.v. Carine Callemin, Budastraat 27 te 8500 Kortrijk

aan carine.callemin@ocmwkortrijk.be of OCMW Kortrijk, t.a.v. Carine Callemin, Budastraat 27 te 8500 Kortrijk SELECTIE ADMINISTRATIEF MEDEWERKER OKTOBER - NOVEMBER 2013 VERLOOP VAN DE SELECTIEPROCEDURE 1. indienen van de kandidaturen tegen uiterlijk 11 ktber 2013 mtivatiebrief uitgebreid CV - afschrift diplma

Nadere informatie

Waarom so? Wanneer overstappen? Toegang tot so/vso/sbo Tips voor ouders Help!!! Medezeggenschap

Waarom so? Wanneer overstappen? Toegang tot so/vso/sbo Tips voor ouders Help!!! Medezeggenschap Anda van der Mark Waarm s? Wanneer verstappen? Tegang tt s/vs/sb Tips vr uders Help!!! Medezeggenschap Waarm? Niet langer de uitzndering zijn Meer deskundigheid Kleinere klassen Meer structuur Wanneer?

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

Visie op de webpresentatie. gemeente Eindhoven

Visie op de webpresentatie. gemeente Eindhoven Visie p de webpresentatie gemeente Eindhven Inhud 1 Inleiding 3 2 Basisgedachte beheften ntvanger centraal 3 2.1 Onderscheidende kwaliteiten websites 3 2.2 Verbinding essentieel 4 2.2.1 Verbinding extern

Nadere informatie

Leerkracht vs. team? Naar een optimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid voor het stimuleren van effectieve vakgroepwerking

Leerkracht vs. team? Naar een optimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid voor het stimuleren van effectieve vakgroepwerking Leerkracht vs. team? Naar een ptimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid vr het stimuleren van effectieve vakgrepwerking Katrien Vangrieken SOK-cngres 2 juni 2017 1 Het belang van

Nadere informatie

Montessori College MAVO/HAVO

Montessori College MAVO/HAVO Mntessri Cllege MAVO/HAVO Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd þ vmb/theretisch þ hav

Nadere informatie

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015 Business Breakthrugh Bimimicry ktber 2015 Business Breakthrugh Bimimicry Wat is de achtergrnd van het traject? Veel prduct- en prcesntwerpen ntlenen ideeën en principes aan vrbeelden uit de natuur. Het

Nadere informatie

Learning & Development Awards 2015 Competentiemanagement als gezelschapsspel

Learning & Development Awards 2015 Competentiemanagement als gezelschapsspel Learning & Develpment Awards 2015 Cmpetentiemanagement als gezelschapsspel Vrstelling van de rganisatie en cntactgegevens Zrgbedrijf Antwerpen, vereniging naar Publiek recht. Lange Gasthuisstraat 39, 2000

Nadere informatie

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen VGSO Nieuwsbrief extra editie ver kmende gemeenteraadsverkiezingen Hierbij ntvangt u een extra nieuwsbrief van de VGSO. Deze nieuwsbrief staat vrijwel geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Hoera, we doen aan inclusie!

Hoera, we doen aan inclusie! Hera, we den aan inclusie! VU-Divsa Cllegereeks Avnd 2 31 mei 2017 Alice Schippers Directeur Disability Studies in Nederland Senir nderzeker Disability Studies, VU medisch centrum, Amsterdam Hit the rad...

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

Dramatische vorming en actieve pluriformiteit

Dramatische vorming en actieve pluriformiteit Dramatische vrming en actieve plurifrmiteit Dramatische spelvrmen in het nderwijs kunnen bijdragen aan actief plurifrm handelen in de klas. Diverse functies van het vak spelen daarbij een rl: de persnsvrmende,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN. Niveau. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie. Resultaatsgebieden B1-B2-B3

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN. Niveau. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie. Resultaatsgebieden B1-B2-B3 FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN Niveau B1-B2-B3 Plaats in het rgangram De stafmedewerker persneelszaken rapprteert aan de secretaris en maakt deel uit van het managementteam. Je maakt

Nadere informatie

Het TOL-model Totale OntwikkelingsLoopis ontwikkeld vanuit 10 jaar begeleiding op het gebied van. zowel therapie als onderwijs.

Het TOL-model Totale OntwikkelingsLoopis ontwikkeld vanuit 10 jaar begeleiding op het gebied van. zowel therapie als onderwijs. Treen je Breen Integratief leren is meer dan het leren van kennis. Integratief leren gaat ver het integreren van sciaalemtinele grei en fysieke grei zdat er een ptimale balans is m tt cgnitieve grei te

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Competentieprofiel van de hulpverlenerambulancier

Competentieprofiel van de hulpverlenerambulancier Cmpetentieprfiel van de hulpverlenerambulancier (Wet hudende diverse bepalingen inzake gezndheidszrg van 19 december 2008) 1. De ambulancier ntwikkelt zich persnlijk en prfessineel De ambulancier neemt

Nadere informatie

Oprichting van een steunfonds:

Oprichting van een steunfonds: Vzw jeugdverblijf Oud Klster Dikkele Bruwerijstraat 4 9630 Dikkele 0473/68.56.28 www.udklsterdikkele.be inf@jeugdverblijfdikkele.be Oprichting van een steunfnds: iedereen mee p meerdaagse schluitstap 1.

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Deze bundel bestaat uit twee delen.

Huizen van het Kind. Deze bundel bestaat uit twee delen. Huizen van het Kind Inzetten p de gezndheid en het welbevinden van kinderen en jngeren, hun uders en andere pvedingsverantwrdelijken, is een belangrijke maatschappelijke pdracht. Verschillende verheden,

Nadere informatie

VZW Amon. Voorstelling innovatief project Amoriet

VZW Amon. Voorstelling innovatief project Amoriet VZW Amn Vrstelling innvatief prject Amriet Vrstelling VZW Amn Opstart 2014 Fusie van 5 vzw Mdule verblijf en cntext: Campus Kruishutem: 20 mdules verblijf en 21cntextmdules Campus Raveling: 12 mdules verbijf

Nadere informatie

Vooraf. Operationeel programma ESF. 01.01.2014 t/m 31.12.2020

Vooraf. Operationeel programma ESF. 01.01.2014 t/m 31.12.2020 Subsidieregeling ESF 2014-2020 De Subsidieregeling ESF 2014-2020 (ESF) is gericht p de ndersteuning van prjecten p het gebied van actieve inclusie en actief en geznd uder wrden. Algemene infrmatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Inhudspgave Hfdstuk

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

Administratief medewerker

Administratief medewerker Taakmschrijving Administratief medewerker 1. Functie-infrmatie 1.1 Functietitel Administratief medewerker 1.2 Lnniveau C1-C3 1.3 Diplmavereisten Huder zijn van een diplma van het secundair nderwijs f daarmee

Nadere informatie

Participatie van het Publiek

Participatie van het Publiek Participatie van het Publiek KU Leuven Prf. Dr. Frankie Schram Frankie.schram@sc.kuleuven.be Ideeën Cmmissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprjecten (Cmmissie Sauwens) Te ruime inspraak-

Nadere informatie

Sociaal akkoord arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Stedendriehoek en Noord-Veluwe

Sociaal akkoord arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Stedendriehoek en Noord-Veluwe Sciaal akkrd arbeidsmarkt Zrg en Welzijn Stedendriehek en Nrd-Veluwe De aanleiding tt het vrmen van een sciaal akkrd In 2013 waren ruim 57860 (brn: WGV Zrg en Welzijn) inwners in de regi s Stedendriehek

Nadere informatie

Verslag werkconferentie Sociaal domein en toegang, donderdag 19 juni 2014

Verslag werkconferentie Sociaal domein en toegang, donderdag 19 juni 2014 Verslag werkcnferentie Sciaal dmein en tegang, dnderdag 19 juni 2014 Inleiding Z n 70 persnen bezchten dnderdag 19 juni de werkcnferentie Sciaal Dmein en tegang. Het ging m een breed en divers gezelschap

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde kwartaal 2017

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde kwartaal 2017 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Derde kwartaal 2017 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Samenvatting Docentenhandleiding

Samenvatting Docentenhandleiding Samenvatting Dcentenhandleiding Cursus Selecteren znder vrrdelen: Vr de beste match! Mdule 4 Wettelijke kaders & Regelgeving: handreikingen vr tepassing in de praktijk Dit pleidingsaanbd is tt stand gekmen

Nadere informatie

Intensief voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstalige nieuwkomers

Intensief voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Intensief vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstalige nieuwkmers Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: studiecach intensief vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstalige nieuwkmers Samenvatting L4-Vlwassenennderwijs

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4 Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders hun kinderen te. Zij meten de zekerheid hebben dat hun kind k in hun afwezigheid een veilige

Nadere informatie

Inschrijven van leerlingen

Inschrijven van leerlingen Inschrijven van leerlingen 1 Telatingsvrwaarden Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schlreglement en het pedaggische prject van de schl. Bij de inschrijving dient een fficieel dcument

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 08/01. Fiches

BIJLAGE. Bijlage nr. 08/01. Fiches BIJLAGE Bijlage nr. 08/01 Fiches Titel initiatief: Vruwenwerking Caleidscp Gemeenschapscentrum De Vaartkapen Prjectmschrijving Caleidscp rganiseert activiteiten vr vruwen. Centraal staat de educatie/emancipatie

Nadere informatie