b) Op welk wijze kunnen de uitkomsten van de verschillende submodellen aan de hand van waarnemingen worden gecontroleerd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "b) Op welk wijze kunnen de uitkomsten van de verschillende submodellen aan de hand van waarnemingen worden gecontroleerd?"

Transcriptie

1 Examen Vereersunde (H01I6A) Katholiee Universiteit Leuven epartement Burgerlije Bouwunde atum: woensdag 5 september 2007 Tijd: Instructies: uur Er zijn 4 vragen over het gedeelte van het va gedoceerd door prof. Immers. e gereserveerde tijd hiervoor is van 9.00 tot uur Er zijn 2 vragen over het gedeelte van het va gedoceerd door prof. Beeldens. e gereserveerde tijd hiervoor is van tot uur. e vragen van prof. Beeldens worden separaat uitgedeeld. Start de beantwoording van el van de 6 vragen op een nieuw blad. Schrijf op el blad uw naam en het nummer van de vraag. Weet u het antwoord niet op een vraag, lever dan een leeg blad in (wel met uw naam en het nummer van de vraag!) Enige tijd na het examen vindt u op de website van Vereer en Infrastructuur ( een overzicht van mogelije oplossingen van de examenvragen. it blad met vragen unt u behouden. Vragen prof. Immers Vraag 1 Structuur vereersmodel a) Het traditionele vereersmodel bestaat uit een aantal submodellen. Geef in een diagram schematisch de samenhang weer tussen deze submodellen. Vermeld oo de input en output van el submodel. b) Op wel wijze unnen de uitomsten van de verschillende submodellen aan de hand van waarnemingen worden gecontroleerd? c) e omvang van het gebrui van vereersvoorzieningen omt tot stand als gevolg van een rees euzes die gemaat worden door individuele vervoerconsumenten. Wele euzes worden door de verschillende submodellen gemodelleerd? d) Veronderstel dat er een belangrije nieuwe vereersweg wordt aangelegd. Geef ort aan op wele wijze dat de bovenvermelde euzes an beïnvloeden.

2 Vraag 2 Openbaar vervoer a) Wele factoren zijn van invloed op de verplaatsingstijd van een openbaar vervoerverplaatsing? b) Uit metingen blijt dat er sprae is van een grote spreiding in de rijtijden op een bepaalde buslijn. it heeft oo geleid tot veel lachten bij de gebruiers. U wordt benaderd door de exploiterende busmaatschappij met het verzoe om twee verschillende adviezen te verstreen die er toe leiden dat de regelmaat in de dienstuitvoering op de betreffende buslijn wordt verbeterd. Gevraagd: Wele twee adviezen worden door u verstret? Geef aan op wele wijze door toepassing van uw advies de regelmaat wordt verbeterd? Geef oo aan wele effecten uw adviezen hebben op andere enmeren van de dienstuitvoering zoals de gemiddelde rijtijd en de osten van de exploitatie van de buslijn? Vraag 3 Vervoerseconomie Geef een ort, maar ernachtig antwoord op de volgende vragen: a) Bij het evalueren van economisch beleid dient men reening te houden met de efficiency (doelmatigheid) en de equity (billijheid) van dat beleid. Wat verstaat men precies onder de termen efficiency en equity? Geef aan hoe misverstanden omtrent de efficiency en equity van reening-rijden de invoering ervan bemoeilijen. b) Bedrijven van openbaar nut, zoals openbaar vervoersbedrijven, bevinden zich vaa in de situatie van een natuurlij monopolie. Waarom is het, uit een oogpunt van welvaartseconomie, vaa gerechtvaardigd een dergelij bedrijf te subsidiëren? Licht uw antwoord toe met een diagram. c) In onderstaande tabel staan elasticiteitswaarden die gebruit zijn bij een studie naar reeningrijden in Londen. Indien men de gegeneraliseerde prijs van het busvervoer met 10% verhoogt, wele invloed heeft dat dan, blijens deze tabel, op de vraag naar de verschillende vervoerwijzen?

3 Stimulus (gegeneraliseerde prijs) Respons Autoprijs Busprijs Metroprijs (tube) Autovraag -0,30 0,09 0,057 Busvraag 0,17-0,64 0,13 Metrovraag (tube) 0,056 0,20-0,50 d) Prijsdiscriminatie wordt veel toegepast in het vervoer. Wat houdt prijsdiscriminatie in? Licht het toe met een vraag- en aanboddiagram. Wele methoden an men toepassen? e) Bij het bepalen van de optimale tolheffing bij reeningrijden brengt men de aanlegosten van de infrastructuur niet in reening. Oo de aantasting en versnippering van het landschap als gevolg van de wegenaanleg worden niet als ostenpost opgevoerd in de marginale ostenfunctie. Leg uit waarom dat zo is. f) Wele grootheid tracht men te maximaliseren bij het bepalen van een first-best oplossing van tolheffing op een wegennetwer? Maximalisering van de gevraagde grootheid leidt tot een regel voor de hoogte van de optimale tol. Hoe luidt deze regel? Vraag 4 Vereersstroomtheorie Gegeven: een snelweg met 7 detectoren, rijrichting 7 1 de weg heeft 3 rijstroen met uitzondering van een versmalling tot 2 rijstroen ter hoogte van detector 4 op de snelweg heerst een vrije snelheid F 3, behalve in de versmalling waar de snelheid bepert is tot F 2 (< F 3 ) de dichtheid bij stilstand voor een rijstroo is J 1, te vermenigvuldigen met het aantal rijstroen, de maximale golfsnelheid is overal w, zodat de driehoeig veronderstelde fundamentele diagrammen van dichtheid versus intensiteit q worden zoals afgebeeld vanaf t = 0 bouwt de vereersvraag (=intensiteit stroomopwaarts van 7) geleidelij op, om op t = t 0 de waarde 2 te overschrijden; vanaf t 0 handhaaft de vraag zich op q 0 = ½ ( ) tot t 1 op t = t 1 gebeuren gelijtijdig twee dingen: (i) de vereersvraag bij 7 verandert ogenblielij naar 2 ; (ii) ter hoogte van detector 2 gebeurt een ongeval waardoor de capaciteit tot het einde van de analyseperiode terugvalt tot 1 ; vereer an hier over 1 rijstroo passeren aan lage snelheid F 1 (zie fundamenteel diagram) op t = t 2 valt de vereersvraag ogenblielij terug op 0 en dat blijft zo tot het einde van de analyseperiode.

4 1 t < t 1 t t 1 q() F F 2 w 5 1 w F 1 w 6 J 1 2J 1 3J 1 7 Gevraagd: a) Teen (te beginnen vanaf t 0 en eindigend met een lege weg) het x,t diagram met alle optredende golven, waaiers, slips etcetera. Zorg daarbij dat de golfsnelheden consistent zijn met je fundamentele diagrammen. - het tijdstip t 1 ies je zelf, zodanig dat de filestaart stabiliseert ergens tussen 5 en 6 - het tijdstip t 2 ies je zelf, zodanig dat de filestaart eert ergens tussen 6 en 7 b) Teen voor alle 7 detectoren een apart -q diagram waarin je met als achtergrondje de lijnen van het plaatselije fundamentele diagram de waargenomen vereerstoestanden tussen t = 0 en t = uitzet. Gebrui daarbij de volgende symbolen: voor toestanden die louter door de opwaartse randvoorwaarde (= vereersvraag) beïnvloed zijn, voor toestanden die door de wegversmalling zijn opgelegd voor toestanden die door het ongeval zijn opgelegd.

5 Examen H01 I6a: Vereersunde - deel Wegenbouwunde - 22 juni 2007 Vragen prof. Beeldens Vraag 5 Op dit beeld van de ring rond Tienen is een vluchtheuvel aangebracht. Wat is het nut van deze vluchtheuvel? Geef een schets van de weg aan de andere zijde van het ruispunt. Hoe verloopt de breedte van de weg? Vraag 6 Waartoe dient de rammelstroo op een rotonde? Wanneer is deze zeer nodig? Wanneer niet? Waarom zijn op onderstaande figuur de straatstenen in reliëf geplaatst? In wel materiaal zou men dit nog unnen aanleggen? Wat zijn hiervan de voordelen en de nadelen?

6 Veel succes, A.Beeldens

7 Oplossingen examen Vereersunde (H01I6A) Vragen prof. Immers atum: vrijdag 22 juni 2007 Vraag 1: Structuur Vereersmodel a) zie figuur 2.2 cursustest Vereersmodellen Katholiee Universiteit Leuven epartement Burgerlije Bouwunde b) e uitomst van het gehele vereersmodel zijn vereersstromen op schaels. Uiteraard unnen die door metingen van vereersintensiteiten op de schaels worden gecontroleerd. Reening moet wel worden gehouden met een zeere statistische spreiding. Als de gemeten stromen niet overeenomen met de bereende stromen hebben we een probleem en moeten we de uitomsten van de submodellen controleren om te zien waardoor de fouten worden veroorzaat. (Maar zelfs als de gemeten stromen overeenomen met de bereende stromen dan nog unnen de uitomsten van de submodellen onjuist zijn; fouten unnen elaar compenseren. e ans hierop is echter wel heel lein. e uitomsten van het productie-attractiemodel unnen worden gecontroleerd door op een cordon (ring) rond een vertre of aanomstplaats de totale uitgaande en ingaande stroom te meten. e uitomsten van de distributie module is een HB matrix. Van deze bereende HB matrix unnen we Verplaatsings Lengte Verdeling maen. at is een frequentieverdeling van verplaatsingsafstanden. Zo n bereende verplaatsingslengte verdeling unnen we vergelijen met zelfde verdeling maar dan verregen uit een enquête. Het laatste submodel behandelt de routeeuze. Of de door het model veronderstelde routeeuze overeenomt met de werelije routeeuze is moeilij te checen. Op beperte wijze is dit mogelij met bijvoorbeeld nummerplaat herennings methoden. Eenzelfde nummerplaat waargenomen op verschillende plaatsen zegt iets over de route van die auto. We unnen oo nagaan of de gesommeerde stromen over een bepaalde screenline (een snede over een aantal schaels) wel overeenomen met de gemeten stromen. Is dat wel het geval, maar loppen de individuele schaels niet dan weten we dat er iets fout is aan de routeeuze module. c) e euze voor: -het al dan niet maen van een verplaatsing -vertretijdstip -bestemming -vervoerwijze -route d) eze vraag is een toepassing van het antwoord op vraag c. en laat plaats voor een creatieve beantwoording.

8 Vraag 2: Openbaar Vervoer a) Het antwoord an gevonden worden in hfdst van de cursustest Vereers- en Vervoerssystemen b) Een voorbeeld van een methode ter verbetering van de regelmaat van de dienstuitvoering staat aan het eind van hfdst van de test Vereers- en Vervoerssystemen en zou zeer genoemd dienen te worden. e methode houdt in het vertragen van te snelle voertuigen. Het paradoxale resultaat an zijn dat men dan soms an volstaan met een leinere benodigde inzet van voertuigen. Andere in de les genoemde methoden zijn: het creëren van een vrije busbaan en het geven van prioriteit aan bussen bij met lichten geregelde ruispunten. Vraag 3: Vereerseconomie. a) Efficiency heeft betreing op de gerealiseerde baten bij gegeven osten. Hoe hoger de gerealiseerde baten, hoe hoger de efficiency. Equity heeft betreing op de verdeling van de baten over de bevoling op een wijze die door die bevoling als billij wordt ervaren. Reening rijden leidt tot een hogere efficiency in het vervoer. Kijen we naar alle betroen partijen dan constateren we dat de automobilisten verliezen (zij betalen meer aan tol dan zij aan tijd winnen), dat de overheid wint (tolinomsten) en dat er winst is voor het milieu. Het algehele saldo blijt positief te zijn. Zelfs als automobilisten dit beseffen dan voelen zij toch dat deze welvaartsverhoging niet in voldoende mate aan hen toevloeit. Zij menen dat er geen sprae is van equity. b) Sommige sectoren in de economie vragen dermate hoge aanvangsinvesteringen dat er pratisch gesproen geen plaats is voor meerdere aanbieders. Sectoren als watervoorziening, eletriciteitsvoorziening en openbaar vervoer bevinden zich vaa in die situatie. Zij zijn van nature monopolies, ofwel natuurlije monopolies. Figuur 7 in hfdstu 2.7 van de cursustest Vervoerseconomie laat zien dat voor die sectoren marginale osten lager liggen dan de gemiddelde osten bij een bepaald relevant vraagberei. (Zou de vraag veel groter zijn, dan omen de marginale osten weer boven de gemiddelde osten, maar de vraag is nu eenmaal bepert.) Voor maximale efficiency moeten marginale osten gelij zijn aan marginale baten, maar dat beteent prijzen die liggen onder de gemiddelde productieosten. Een commercieel bedrijf an onder zule omstandigheden niet overleven. aarom is subsidie in zule gevallen gerechtvaardigd en in het belang van de samenleving als geheel. c) Uit de tabel lezen we af: als de gegeneraliseerde prijs van busvervoer stijgt met 10% dan daalt de busvraag met 6,4%, de autovraag stijgt met 0,9 % en de metrovraag stijgt met 2%. d) Bij prijsdiscriminatie probeert een monopolist maximale prijzen in reening te brengen die bepaalde consumenten bereid zijn te betalen. Op die manier vergroot een

9 monopolist zijn producentensurplus, dus winst. We brengen een zaenman meer in reening dan een toerist etc. Verschillende methoden zijn in omloop om groepen consumenten van elaar te onderscheiden: ortingsbonnen nippen uit de rant (de zaenman heeft daar geen tijd voor), een weeend langer blijven op de plaats van aanomst (de zaenman heeft daar geen tijd voor) etc.. Zie fig. 8 in hfdst 2.7 van test vervoerseconomie. e) Bij reeningrijden proberen we maximale efficiency te bereien in het gebrui van de infrastructuur in termen van aantal gebruiers. aarvoor moeten marginale osten gelij zijn aan marginale baten. In de marginale ostenfunctie omen de aanlegosten van de infrastructuur niet voor omdat die constant zijn en dus niet afhanelij zijn van het aantal gebruiers. f) Men tracht het totale surplus te maximaliseren. e regel voor een first-best optimum luidt: hef tol op ele gebruite route tussen alle paren heromsten en bestemmingen, waarbij de tol op een route gelij is aan de som van de marginale externe tijdosten op alle schaels die in die route worden gebruit. it an, op zijn beurt, worden verwezenlijt door op alle schaels een tol te heffen gelij is de marginale externe tijdosten op die schael. Vraag 4: Vereersstroomtheorie a) 1 0 q q() A B q() F q() 0 2 B 0 H E G H H 0 3 B E 0 4 F G 0 5 E 0 6 A B 7 t 0 t 1 t 2

10 b) q( 3 2 q( q( 1 2 q() 1 3 q( q( q( 2 1

102 < 11. Je kunt ook snel na 102 < 10, 5 ( = 110, 25).

102 < 11. Je kunt ook snel na 102 < 10, 5 ( = 110, 25). DE FORMULE VAN MACLAURIN. Inleiding: de wortel uit 0. Als je nou eens geen reenmachine had, hoe bereen je dan de wortel uit 0? Met proberen om je een heel eind. 0 > 0 omdat 0 > 0 en 0 < omdat reenen dat

Nadere informatie

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: 10.00 13.00 uur Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Instructies: Er zijn 5 vragen; Start de beantwoording van elk van de 5 vragen

Nadere informatie

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording van

Nadere informatie

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven.

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 5 september 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Datum: woensdag 23 augustus 2006 Tijd: 9.00 11.00 uur: Verkeerskunde Basis

Nadere informatie

Examen H111 Verkeerskunde Basis

Examen H111 Verkeerskunde Basis pagina 1 van 5 Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 30 augustus 2001 Tijd: 8u30 11u30 Instructies: Er zijn 5 vragen; start de

Nadere informatie

Differentiequotiënten en Getallenrijen

Differentiequotiënten en Getallenrijen Lesbrief 4 Binomiaalcoëfficiënten, Differentiequotiënten en Getallenrijen Binomiaalcoëfficiënten Het is beend dat (a + b 2 = a 2 + 2ab + b 2 en dat (a + b 3 = a 3 + 3a 2 b + 3ab 2 + b 3. In het algemeen

Nadere informatie

Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren,

Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren, Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren, 2010-2011 bachelor in de Wisunde, bachelor in de Fysica, bachelor in de Economische Wetenschappen en bachelor in de Wijsbegeerte Vrijdag 4 februari 2011, 8u30 Naam:

Nadere informatie

_., i _._ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN. door. Jacob Wijngaard.

_., i _._ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN. door. Jacob Wijngaard. _.,.....-..-...------.---i 7703520 -_._------ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN door Jacob Wijngaard Bd/OR/75-06 Een veel beoefend spelletje met dominostenen is het volgende: Zet aile

Nadere informatie

The Planck-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. De Planckenergie is niet fundamenteel in een roterend holografisch heelal.

The Planck-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. De Planckenergie is niet fundamenteel in een roterend holografisch heelal. The Planc-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. Author: Dan Visser [0] Date: April 8 08 Abstract. This article discards the constant Planc-energy. This will be in service of a rotating

Nadere informatie

Opgaven Bewijzen en Inductie 1 mei 2019, Datastructuren, Werkcollege.

Opgaven Bewijzen en Inductie 1 mei 2019, Datastructuren, Werkcollege. Opgaven Bewijzen en Inductie mei 09, Datastructuren, Wercollege. Gebrui deze opgaven, naast die uit het boe, om de stof te oefenen op het wercollege. Cijfer: Op een toets rijg je meestal zes tot acht opgaven..

Nadere informatie

MNP Rapport /2006. Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex. Peter S.C. Heuberger en Peter H.M.

MNP Rapport /2006. Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex. Peter S.C. Heuberger en Peter H.M. MNP Rapport 550031004/2006 Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex Bijlage III bij het Methoderapport Duurzaamheidsverenning (MNP Rapport 550031001/2006) Peter S.C. Heuberger en

Nadere informatie

The bouncing balls and pi

The bouncing balls and pi The bouncing balls and pi naar een idee van Dir Dancaert 9 september 05 Samenvatting Wisundecollega Dir Dancaert ontdete onlangs een merwaardig filmpje op het internet (https://wwwyoutubecom/user/numberphile

Nadere informatie

3 Elektronische structuur van materialen

3 Elektronische structuur van materialen 3 Eletronische structuur van materialen (Aanvulling op hoofdstuen 7 en 8 van Rosenberg.) 3.1 Vrije eletron model In het voorgaande hebben we steeds de geometrische structuur van materialen besproen. Toch

Nadere informatie

Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 2/3 op maandag 19 juni, 9-12 uur, zaal In een model van het arteriele systeem wordt een harmonische

Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 2/3 op maandag 19 juni, 9-12 uur, zaal In een model van het arteriele systeem wordt een harmonische TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vagroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vagroep Fundamentele Wertuigunde Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 1/3

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 13 Verwachtingswaarde en spreiding 13.1 Stochasten In een paar voorbeelden hebben we al gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld

Nadere informatie

a) Welke eisen stelt men aan een distributiefunctie?

a) Welke eisen stelt men aan een distributiefunctie? Vragen Immers pagina 1 van 6 Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 20 juni 2008 Tijd: Instructies: 9.00 13.00

Nadere informatie

Concept Leidraad Ervaringssterfte

Concept Leidraad Ervaringssterfte Concept Leidraad Ervaringssterfte Hoofdindeling: Leidraden Opgesteld door: AG Wergroep Prognosetafels Vastgesteld door: Commissie Sterfte Onderzoe Datum (laatste wijziging): 2 otober 202 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Introductie Coach-modelleren

Introductie Coach-modelleren Inhoud Introductie Coach-modelleren... Coach-modelleren versus Excel...4 Opgave: Kennismaing met Coach-Modelleren...4 Satellietbanen in COACH-Modelleren...5 Opgave: GPS-satelliet...5 Alleen voor de geïnteresseerden...7

Nadere informatie

Dynamic Vibration Absorber voor een stuksgewijs lineair dynamisch systeem

Dynamic Vibration Absorber voor een stuksgewijs lineair dynamisch systeem Dynamic Vibration Absorber voor een stusgewijs lineair dynamisch systeem D. J. F. Hec (0595478) DCT2008.086 Bachelor Eind Project Supervisor: dr.ir. R.H.B. Fey Technische Universiteit Eindhoven Faculteit

Nadere informatie

Bij vragen over deze brochure kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030 2398860.

Bij vragen over deze brochure kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030 2398860. De Nationale Databan Flora en Fauna Natuurbewust plannen, besluiten en adviseren De Nationale Databan Flora en Fauna bundelt natuurgegevens in Nederland en maat ze toeganelij. Snel, betrouwbaar, eenvoudig

Nadere informatie

Deellastgedrag van een koelbatterij in een Nederlands klimaat

Deellastgedrag van een koelbatterij in een Nederlands klimaat Deellastgedrag van een oelbatterij in een Nederlands limaat In een eerder artiel [1] is een nieuwe wijze gepresenteerd waarmee de waterzijdige prestaties van een oelbatterij in niet-ontwerpcondities weergegeven

Nadere informatie

Telproblemen. K. P. Hart

Telproblemen. K. P. Hart Telproblemen K. P. Hart 1. Theorie en opgaven voor zelfstudie Inleiding Iedereen weet wat tellen is. Hoeveel studenten zijn er in de collegezaal? Even tellen: één, twee, drie,..., éénenvijftig,... Wat

Nadere informatie

Alle wegen zijn één-richtingswegen; de pijlen geven de enige toegestane richting aan op de schakels.

Alle wegen zijn één-richtingswegen; de pijlen geven de enige toegestane richting aan op de schakels. 1/16 Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: dinsdag 16 juni 2009 Tijd: Instructies: 9.00 13.00 uur Er zijn 4 vragen over

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 3 Verwachtingswaarde en spreiding 3.1 Stochasten In een paar voorbeelden hebben we al gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld

Nadere informatie

Verzoek om budget advieskosten voor grondverwerving OVW en krediet voor open planproces Natuur in Flevoland

Verzoek om budget advieskosten voor grondverwerving OVW en krediet voor open planproces Natuur in Flevoland FLEVOLAND VERSLAG STATENGRIFFIE Registratienummer: 1380353 Betreft: vergadering van Opinieronde 1 Datum: woensdag 5 september 2012 Tijd: 14.00 uur locatie: Commissieamer, Provinciehuis, Visarenddreef 1

Nadere informatie

NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN

NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN II NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN Iedereen ent getallen: de natuurlije getallen, N = {0,1,2,3,...}, gebruien we om te tellen, om getallen van elaar af te unnen treen hebben we de gehele getallen,

Nadere informatie

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 is de landelije sponsorloop waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe de toegang tot schoon drinwater verschilt in Nederland en Afria. Tijdens lopen

Nadere informatie

Steekproeftheorie 0t. Deelthema: Herhaald ald wegen. José Gouweleeuw en Paul Knottnerus. Statistische Methoden (08006)

Steekproeftheorie 0t. Deelthema: Herhaald ald wegen. José Gouweleeuw en Paul Knottnerus. Statistische Methoden (08006) 07 Steeproeftheorie 0t rie Deelthema: Herhaald ald wegen José Gouweleeuw en Paul Knottnerus Statistische Methoden (08006 Den Haag/Heerlen 008 Verlaring van teens. = gegevens ontbreen * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Obesitas: heeft bewegen zin? Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Obesitas: heeft bewegen zin? Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 26e jrg 28, no. 4 (pp. 47 58) Auteur(s): H. Faber Titel: Obesitas: heeft bewegen zin? Jaargang: 26 Jaartal: 28 Nummer: 4 Oorspronelije paginanummers: 47-58 Deze online

Nadere informatie

Markt. Kenmerken van marktvormen:

Markt. Kenmerken van marktvormen: 1 1 1 Markt 1 3 5 7 9 1 1 1 1 1 hoeveelheid 1 3 5 7 9 Qv Qa nieuw Qa Qv nieuw p Kenmerken van marktvormen: Volkomen concurrentie: Veel aanbieders Homogeen product(mais) Vrije toetreding Alle kennis van

Nadere informatie

onderwerp kenmerk behandeld door Verzonden Beantwoording vragen frictiekosten overgang D. Minnema

onderwerp kenmerk behandeld door Verzonden Beantwoording vragen frictiekosten overgang D. Minnema Abdij 6 4331 BK Middelburg Postbus 6001 4330 LA Middelburg +31 118 631011 IBAN NL08 BNGH 0285010557 Gedeputeerde Staten Provinciale Staten van de Provincie Zeeland Postbus 6001 4330 LA MIDDELBURG onderwerp

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Tampère. Datum: vrijdag 28 aug 2015

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Tampère. Datum: vrijdag 28 aug 2015 Examen Verkeerskunde (H01I6A) KU Leuven, CIB / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 28 aug 2015 Tijd: Instructies: 9.00-13.00 uur o prof. Tampère: 3 vragen, van 9.00 tot 12.00 uur, gesloten boek o prof.

Nadere informatie

Uitwerkingen Tentamen Wat is Wiskunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00

Uitwerkingen Tentamen Wat is Wiskunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00 Uitweringen Tentamen Wat is Wisunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00 Docenten: Barbara van den Berg & Carel Faber & Arjen Baarsma & Ralph Klaasse & Vitor Blåsjö & Guido Terra-Bleeer Opgave

Nadere informatie

EEM en prefab beton. Eindige-elementenmethode ingezet voor geprefabriceerde wand- en buisconstructies. thema

EEM en prefab beton. Eindige-elementenmethode ingezet voor geprefabriceerde wand- en buisconstructies. thema thema 1 Eindige-elementenmethode ingezet voor geprefabriceerde wand- en buisconstructies EEM en prefab beton De rachtsverdeling en vervormingen van geprefabriceerde betonconstructies unnen niet altijd

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 15 juni 2012 Tijd: Instructies: 14.00-18.00 uur Er zijn 3 vragen over

Nadere informatie

De ombouw van de BPM, lastenneutraliteit en 'autonome vergroening'

De ombouw van de BPM, lastenneutraliteit en 'autonome vergroening' CPB Notitie Datum : 8 otober 2009 Aan : De Staatssecretaris van Financiën De ombouw van de BPM, lastenneutraliteit en 'autonome vergroening' Samenvatting De grondslag van de aanschafbelasting op personenauto

Nadere informatie

Opgaven Kansrekening Datastructuren, 29 mei 2019, Werkgroep.

Opgaven Kansrekening Datastructuren, 29 mei 2019, Werkgroep. Opgaven Kansreening Datastructuren, 9 mei 019, Wergroep. Gebrui deze opgaven, naast die uit het boe, om de stof te oefenen op het wercollege. Cijfer: Op een toets rijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Met passer en liniaal

Met passer en liniaal Met passer en liniaal De opgaven in deze opdracht gaan over het teenen met passer en liniaal. Een liniaal gebrui je om rechte lijnen te teenen, dat an dus een recht latje zijn. Je mag daarvoor oo je geodriehoe

Nadere informatie

Domein D: markt (module 3) havo 5

Domein D: markt (module 3) havo 5 Domein D: markt (module 3) havo 5 1. Noem 3 kenmerken van een marktvorm met volkomen concurrentie. 2. Waaraan herken je een markt met volkomen concurrentie? 3. Wat vormt het verschil tussen een abstracte

Nadere informatie

Met passer en liniaal

Met passer en liniaal Met passer en liniaal Deze opdracht gaan over het teenen met passer en liniaal, oo wel construeren genoemd. Een liniaal gebrui je om rechte lijnen te teenen, dat an dus een recht latje zijn. Je mag daarvoor

Nadere informatie

Convexe functies op R (niet in het boek)

Convexe functies op R (niet in het boek) Convee uncties op R (niet in het boe Een unctie : R R heet conve, als voor alle, R en ele λ [0,] geldt dat (λ + (-λ λ( + (-λ(. Voor een unctie op R beteent dit dat als je twee willeeurige punten op de

Nadere informatie

AVS Centrum Educatief Leiderschap

AVS Centrum Educatief Leiderschap AVS Centrum Educatief Leiderschap Goed onderwijs door visionair leiderschap Boeiend onderwijs in lerende scholen Hoogstaand onderwijs, daar heeft ieder ind recht op. Het bereien van goede resultaten met

Nadere informatie

AVS Centrum Educatief Leiderschap

AVS Centrum Educatief Leiderschap AVS Centrum Educatief Leiderschap Goed onderwijs door visionair leiderschap Boeiend onderwijs in lerende scholen Hoogstaand onderwijs, daar heeft ieder ind recht op. Het bereien van goede resultaten met

Nadere informatie

4 B-splines. 4.a Definities en elementaire eigenschappen 4 B-SPLINES 40

4 B-splines. 4.a Definities en elementaire eigenschappen 4 B-SPLINES 40 4 B-SPLINES 4 4 B-splines 4.a Definities en elementaire eigenschappen In plaats van de bereening van een spline-benadering via een loale-polynoomrepresentatie per deelinterval, unnen we oo een basis iezen

Nadere informatie

a) Geef een korte uiteenzetting over deze invariante grootheden. Duid daarbij ook de numerieke waarden aan die men vond voor die grootheden.

a) Geef een korte uiteenzetting over deze invariante grootheden. Duid daarbij ook de numerieke waarden aan die men vond voor die grootheden. Exaen H111 Vereersnde Basis Katholiee Universiteit Leven Departeent Brgerlije Bownde Dat: donderdag 2 septeber 2004 Tijd: 8.30 11.30 r Instrcties: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording van el van de

Nadere informatie

PARTICIPATIE EN MILIEUGEDRAG. Jan van den Brakel, Joeri Roels en Henk Swinkels

PARTICIPATIE EN MILIEUGEDRAG. Jan van den Brakel, Joeri Roels en Henk Swinkels Centraal Bureau voor de Statistie Divisie Methodologie en Kwaliteit Sector Methodologie Heerlen METHODEBREUKEN IN DE TIJDREEKSEN OVER MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE EN MILIEUGEDRAG Jan van den Brael, Joeri

Nadere informatie

Volatility estimation and visualization for stock/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP

Volatility estimation and visualization for stock/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP Volatility estimation and visualization for stoc/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP Peter Bosschaart Jeroen Spoor Berend Steenhuisen 9 juni 2011 Inhoudsopgave 1 Introductie 3 2 Discretisatie

Nadere informatie

Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling

Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling Jef Hendricx 1, 18 november 26 In lassiee handboeen van statistie worden ansen van de binomiale verdeling bereend met tabellen. Voor grotere

Nadere informatie

Economie Module 3. De marktstructuur is het geheel van kenmerken van de markt die het marktevenwicht beïnvloeden.

Economie Module 3. De marktstructuur is het geheel van kenmerken van de markt die het marktevenwicht beïnvloeden. Module 3 Hoofdstuk 1 1.1 - Markt, marktstructuur en marktvorm De markt is het geheel van factoren waaronder vragers en aanbieders elkaar ontmoeten en producten verhandelen. Er zijn twee soorten: - De concrete

Nadere informatie

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60.

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. Tentamen AutoMobility 3 juli 14:00-17:00 Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. VRAAG 1: A13/A16 (Normering 1a: 2, 1b:2,

Nadere informatie

1 Men beschouwt de vloeistoffen P en Q. 3

1 Men beschouwt de vloeistoffen P en Q. 3 Voorronde 1983 Opgaven woensdag 9 maart Deze voorronde bestaat uit 5 opgaven. et geheel omvat 6 pagina s. De eerste opgave bestaat uit een verzameling van zeven meereuzevragen. De tweede opgave is een

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Flevoland van 26 juni 2012 kenmerk ;

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Flevoland van 26 juni 2012 kenmerk ; 2012/29 Nummer 1378659 Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012 Gedeputeerde Staten van Flevoland maen overeenomstig het bepaalde in artiel 136 van de Provinciewet beend dat Provinciale Staten van Flevoland

Nadere informatie

Economie Module 3 H1 & H2

Economie Module 3 H1 & H2 Module 3 H1 & H2 Hoofdstuk 1 1.1 - Markt, marktstructuur en marktvorm De markt is het geheel van factoren waaronder vragers en aanbieders elkaar ontmoeten en producten verhandelen. Er zijn twee soorten:

Nadere informatie

Domein D: markt. 1) Nee, de prijs wordt op de markt bepaald door het geheel van vraag en aanbod.

Domein D: markt. 1) Nee, de prijs wordt op de markt bepaald door het geheel van vraag en aanbod. 1) Geef 2 voorbeelden van variabele kosten. 2) Noem 2 voorbeelden van vaste (=constante) kosten. 3) Geef de omschrijving van marginale kosten. 4) Noem de 4 (macro-economische) productiefactoren. 5) Hoe

Nadere informatie

4.1 Rijen. Inhoud. Convergentie van een reeks. Reeksen. a k. a k = lim. a k = s. s n = a 1 + a 2 + + a n = k=1

4.1 Rijen. Inhoud. Convergentie van een reeks. Reeksen. a k. a k = lim. a k = s. s n = a 1 + a 2 + + a n = k=1 Reesen en Machtreesen Reesen en Machtreesen 4-0 Reesen en Machtreesen Inhoud. Rijen 2. Reesen Definities en enmeren Reesen met niet-negatieve termen Reesen met positieve en negatieve termen 3. Machtreesen

Nadere informatie

1 Stelsels lineaire vergelijkingen

1 Stelsels lineaire vergelijkingen 1 Stelsels lineaire vergelijingen 1.1 Methode van Gauss (p. 50) Omzetten naar bovendriehoesvorm 0 0 0 Achterwaarste substitutie Om meerdere stelsels (zelfde coëfficiëntenmatrix A, verschillende rechterleden

Nadere informatie

i 35 indicator Gebruikershandleiding

i 35 indicator   Gebruikershandleiding i 35 indicator WWW.PRECIAMOLEN.COM Gebruiershandleiding 04-52-05-3 MU - 12/2012 Deze handleiding is bestemd voor de gebruiers van de i 35 indicator. Danzij deze handleiding zult u het apparaat snel onder

Nadere informatie

Landgoed Griffioen Wassenaar

Landgoed Griffioen Wassenaar andgoed Griffioen Wassenaar andgoed Griffioen Wassenaar Omschrijving 2 andgoed Griffioen Wassenaar ocatie Open doorzicht De gronden van de handelweerij Griffioen vormen een herenbare en cruciale ple in

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Flevoland,

Gedeputeerde Staten van Flevoland, 2012/32 Nummer 1326781 Nadere regels externe veiligheid Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland maen gelet op het bepaalde in artiel 136 van de Provinciewet bestuursrecht beend dat zij in hun vergadering

Nadere informatie

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200 1 CONGESTIE EN SCHOKGOLVEN 1.1 Ongeluk op de snelweg a) Twee rijstroken, dus k cap = 2*20 =40 vtg/km. Intensiteit: 3200 vtg/uur. Capaciteit: 2*2100= 4200 vtg/uur. Dus de dichtheid is: 3200 k A1 = 40 =

Nadere informatie

Van der. Loeff familierecht k. advocaten. Scheiden & wonen

Van der. Loeff familierecht k. advocaten. Scheiden & wonen Lf Van der Loeff familierecht advocaten Scheiden & wonen Scheiden & wonen Of je nu gehuwd of geregistreerd partners bent of niet, de gevolgen van uit elaar gaan zijn groot en dat geldt zeer voor de woonsituatie.

Nadere informatie

goedkeuringsprocessen van Solvabiliteit II (art. 308bis)

goedkeuringsprocessen van Solvabiliteit II (art. 308bis) de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 Ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 9 december 2015 Kenmer: NBB_2015_30 uw correspondent:

Nadere informatie

Domein D: markt (module 3) vwo 4

Domein D: markt (module 3) vwo 4 1. Noem 3 kenmerken van een marktvorm met volkomen concurrentie. 2. Waaraan herken je een markt met volkomen concurrentie? 3. Wat vormt het verschil tussen een abstracte en een concrete markt? 4. Over

Nadere informatie

DE CONVERGENTIE VAN DE GROEI in de NIEUWE LIDSTATEN van de EUROPESE UNIE

DE CONVERGENTIE VAN DE GROEI in de NIEUWE LIDSTATEN van de EUROPESE UNIE DE CONVERGENTIE VAN DE GROEI in de NIEUWE LIDSTATEN van de EUROPESE UNIE J. Blomme Adviseur generaal van Financiën Federale Overheidsdienst FINANCIEN STUDIE- EN DOCUMENTATIEDIENST Koning Albert II laan

Nadere informatie

Informatie verwerken

Informatie verwerken 17 Informatie verweren.1 Driestappeninterview 18. Samenvatten 19.3 Schema maen 0.4 Schrijven van een test.5 Verbatim en transcript 4.6 Schrijven van een nieuwsbericht 6.7 Folder/flyer/poster maen 9 N.

Nadere informatie

Berekenen van dynamisch evenwicht

Berekenen van dynamisch evenwicht Bereenen van dynamisch evenwicht Voor het bereenen van dynamische evenwichten zijn er verscheidene methodes. De meest beende zijn het gebrui van traagheidsreacties. Deze traagheidsreacties unnen verder

Nadere informatie

Stabiliteit van een dragende-leuning brug uitgevoerd in beton

Stabiliteit van een dragende-leuning brug uitgevoerd in beton Stabiliteit van een dragende-leuning brug uitgevoerd in beton Stability of a concrete pedestrian bridge with load bearing railings V. M. Weidema Master of Science Thesis Stabiliteit van een dragende-leuning

Nadere informatie

1 Maasstroomtheorie of lusstroomtheorie.

1 Maasstroomtheorie of lusstroomtheorie. Maasstrootheorie of lusstrootheorie.. oel. lle spanningen en stroen zoeen in een schaeling, aar et inder vergelijingen dan de wetten van Kirchhoff. Minder vergelijingen beteent oo inder onbeenden. O dat

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 3 Verwachtingswaarde en spreiding 3.1 Stochasten In een aantal voorbeelden hebben we gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld wel

Nadere informatie

Domein D markt. Opgaven. monopolie enzo. Zie steeds de eenvoud!! Frans Etman

Domein D markt. Opgaven. monopolie enzo. Zie steeds de eenvoud!! Frans Etman Domein D markt monopolie enzo Zie steeds de eenvoud!! Opgaven vwo Frans Etman Opgave 1 Opgave 2 1. Bij welke afzet geldt dat de MO-lijn de MK-lijn snijdt? 2. Teken een stippellijn naar de prijslijn van

Nadere informatie

Controleverordening Provincie Flevoland 2012^

Controleverordening Provincie Flevoland 2012^ FLEVOLAND 2011/40 Nummer 1261819 Controleverordening Provincie Flevoland 2012 Gedeputeerde staten van Flevoland maen gelet op het bepaalde in artiel 136 van de Provinciewet beend dat Provinciale Staten

Nadere informatie

Havenplein. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma Grondbeleid

Havenplein. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma Grondbeleid Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Als gevolg van de ontwieling van het Waalfront ontstaat er op de locatie waar de woonfunctie

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaken TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules ACM/UIT/505480

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaken TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules ACM/UIT/505480 Ons enmer Zaanummer : ACM/UIT/505480 : ACM/18/033722 Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaen TenneT 2017-2021 Uitwering van de methode in reenundige formules ACM/UIT/505480 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Dit project vereist ongeveer 6 lessen voorbereidende dag vóór de vergadering. Stap 1 - Definitie van gezamenlijk project met leerlingen

Dit project vereist ongeveer 6 lessen voorbereidende dag vóór de vergadering. Stap 1 - Definitie van gezamenlijk project met leerlingen Project Muzie Het thema is muzie de uitwisseling omvat meerdere worshops over dit onderwerp. De leerling van de partnerschol om 's ochtds bij elaar om deel te nem aan worshops rondom muzie. 's Middags

Nadere informatie

Oplossen van lineaire differentiaalvergelijkingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin

Oplossen van lineaire differentiaalvergelijkingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin Oplossen van lineaire differentiaalvergelijingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin Calculus II voor S, F, MNW 7 november 2005 1 De n-de afgeleide van het product van twee functies Voor we

Nadere informatie

Mobiliteitsafspraken 2015 KLM Grondpersoneel

Mobiliteitsafspraken 2015 KLM Grondpersoneel Mobiliteitsafspraen 2015 KLM Grondpersoneel De KLM N.V. (hierna: KLM) enerzijds en de CNV Vamensen, De Unie, FNV, de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici en de Vereniging van Hoger KLM-personeel,

Nadere informatie

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur EINDEXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1977 Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

Arthur Bernaert: verzekeringsarts bij Sociale Zaken. Bernaert begon zijn medische loopbaan

Arthur Bernaert: verzekeringsarts bij Sociale Zaken. Bernaert begon zijn medische loopbaan euwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsb ef WerpleinNieuwsbrief Nieuw sbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Arthur Bernaert: verzeeringsarts bij Sociale Zaen Luisteren naar problemen bij bezwaar. Lees verder op pagina 3

Nadere informatie

Universiteit Leiden, 2015 Wiskundewedstrijdtraining, week 14

Universiteit Leiden, 2015 Wiskundewedstrijdtraining, week 14 Universiteit Leiden, 0 Wisundewedstrijdtraining, wee Wee : reesen Een rees is een speciaal soort rij, dus: den altijd eerst na over convergentie! bijzonder: monotone, begrensde rijen convergeren In het

Nadere informatie

Knik en de Voorschriften

Knik en de Voorschriften Kni en e Voorschriten Overgenomen uit : Basisboe Toegepaste Mechanica, J.W. Welleman,. Doling en J.W. Hartman, Waltman, ISB 90-1-911-6, 001 Kni en e Voorschriten Bij het imensioneren van een constructie

Nadere informatie

Colofon. Voor vragen en onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030-2398860.

Colofon. Voor vragen en onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030-2398860. De Nationale Databan Flora en Fauna Informatiebrochure De Nationale Databan Flora en Fauna bundelt natuurgegevens in Nederland en maat ze toeganelij. Snel, betrouwbaar, eenvoudig en actueel. Colofon De

Nadere informatie

De antwoorden tussen haakjes zijn de antwoorden die wij VERMOEDEN die juist zijn.

De antwoorden tussen haakjes zijn de antwoorden die wij VERMOEDEN die juist zijn. Examenvragen economie 12 juni 2002. De antwoorden tussen haakjes zijn de antwoorden die wij VERMOEDEN die juist zijn. --------------------------------------------------------------------------------- 1)

Nadere informatie

Modelleren en simuleren van verkeersstromen

Modelleren en simuleren van verkeersstromen Modelleren en simuleren van verkeersstromen Sven Maerivoet Maart 2003 Waar zal het over gaan? De nadruk zal liggen op : modelleren en simuleren We hebben het dus niet over : verkeersbeheersing 2 Overzicht

Nadere informatie

Mooie samenvatting: http://members.ziggo.nl/mmm.bessems/kinematica%20 Stencil%20V4%20samenvatting.doc.

Mooie samenvatting: http://members.ziggo.nl/mmm.bessems/kinematica%20 Stencil%20V4%20samenvatting.doc. studiewijzer : natuurkunde leerjaar : 010-011 klas :6 periode : stof : (Sub)domeinen C1 en A 6 s() t vt s v t gem v a t s() t at 1 Boek klas 5 H5 Domein C: Mechanica; Subdomein: Rechtlijnige beweging De

Nadere informatie

Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert

Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert Kwantitatieve dite- en positiebepaling van atoomolommen uit een complexe eletronen uittreegolf gebrui maend van statistische parameterschattingstheorie Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert

Nadere informatie

Onderzoeksinstrumenten

Onderzoeksinstrumenten Onderzoeksinstrumenten Wiskundige verbanden en grafieken in de natuurkunde De onderzoeksinstrumenten toetsen de genoemde indicator met de volgende vragen: Wiskundige kennis in een natuurkundige context.

Nadere informatie

Naam: Klas: Practicum: de maximale snelheid bij rennen en de maximale versnelling bij fietsen

Naam: Klas: Practicum: de maximale snelheid bij rennen en de maximale versnelling bij fietsen Naam: Klas: Practicum: de maximale snelheid bij rennen en de maximale versnelling bij fietsen Opmerkingen vooraf Dit practicum wordt buiten uitgevoerd (in een rustige straat). Werk in groepjes van 2 leerlingen

Nadere informatie

Obesitas: heeft bewegen zin?

Obesitas: heeft bewegen zin? Obesitas: heeft bewegen zin? Herre Faber drs. Herre Faber Vagroep Wisunde & (Bio)Mechanica, Opleiding Bewegingstechnologie, Lectoraat Leefstijlverandering bij Jongeren, De Haagse Hogeschool Inleiding De

Nadere informatie

routeplanner in diversiteitsland bel ACB kenniscentrum voor emancipatie en participatie b activeren om verbinding te maken emanciperen x inburgeren j

routeplanner in diversiteitsland bel ACB kenniscentrum voor emancipatie en participatie b activeren om verbinding te maken emanciperen x inburgeren j ACB enniscentrum voor emancipatie en participatie routeplanner in diversiteitsland emanciperen x inburgeren j participeren b activeren scholing h bel om verbinding te maen diversiteit gender integratie

Nadere informatie

Domein D markt UITWERKINGEN. monopolie enzo. Zie steeds de eenvoud!! Frans Etman

Domein D markt UITWERKINGEN. monopolie enzo. Zie steeds de eenvoud!! Frans Etman Domein D markt monopolie enzo Zie steeds de eenvoud!! UITWERKINGEN vwo Frans Etman Opgave 1 Opgave 2 1. Bij welke afzet geldt dat de MO-lijn de MK-lijn snijdt? q= 6 2. Teken een stippellijn naar de prijslijn

Nadere informatie

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland)

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) Voorbeeld-RI&E, met (met dan aan ArboUnie Noordwest Nederland) De rapportage van een RI&E vindt meestal plaats in tabelvorm. Hierin omen de volgende onderdelen voor: Het onderwerp waar het risico betreing

Nadere informatie

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014.

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. 1. In welk(e) model(len) geclassificeerd naar functie ontbreekt de inductie stap? a. Fundamentele theorie van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.2/1.3 Snelheidsgrafieken en versnellen In een (v,t)-diagram staat de snelheid (v) uit tegen de tijd (t). Het (v,t)-diagram

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: TABELLEN

Hoofdstuk 5: TABELLEN Hoofdstuk 5: TABELLEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 172-201 5.1 Tabellen en staafdiagrammen 1 / 6 H4 Tabellen, staafdiagrammen en grafieken 5.2 Grafieken lezen Een grafiek en een staafdiagram herkennen.

Nadere informatie

Naai- en participatieatelier aan de Badhuislaan

Naai- en participatieatelier aan de Badhuislaan euwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsb ef WerpleinNieuwsbrief Nieuw sbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Uiteringsnormen 1 januari 2013 Lees verder op pagina 2 1Nieuwsbrief februari 2013 Nieuw Naai- en participatieatelier

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE CORRECTIEMODEL VOORRONDE 2 af te nemen in de periode van 30 maart tot en met 3 april 205 Deze voorronde bestaat uit 20 meereuzevragen verdeeld over 7 onderwerpen en 3 opgaven

Nadere informatie

Examen januari De productiemogelijkhedencurve in luilekkerland ziet er als volgt uit

Examen januari De productiemogelijkhedencurve in luilekkerland ziet er als volgt uit Examen januari 2006 1. De productiemogelijkhedencurve in luilekkerland ziet er als volgt uit appelen 150 100 peren De alternatieve kost van één peer is A. 1,5 appelen B. 1 appel C. 0,666 appelen D. Onmogelijk

Nadere informatie

Vectoranalyse voor TG

Vectoranalyse voor TG college 6 van een vectorveld collegejaar college build slides Vandaag : : : : 14-15 6 22 september 214 51 1 2 3 4 5 Gradiënt van een vectorveld 1 VA vandaag Section 16.2 Hoofdstu 4 Definitie Een vectorveld

Nadere informatie

III (vervolg) Lineaire Transformaties in R

III (vervolg) Lineaire Transformaties in R III (vervolg) Lineaire Transformaties in R III.7 a Opmeringen over dit hoofdstu Oorspronelij waren de volgende paragrafen deel van hoofdstu III. De bedoeling ervan is om na te gaan hoe binnen het ader

Nadere informatie