_., i _._ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN. door. Jacob Wijngaard.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "_., i _._ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN. door. Jacob Wijngaard."

Transcriptie

1 _., i _._ Lo-. -J EEN ANALYSE VAN EEN SPELLETJE MET DOMINOSTENEN door Jacob Wijngaard Bd/OR/75-06

2 Een veel beoefend spelletje met dominostenen is het volgende: Zet aile dominostenen rechtop, op afstanden van elaar die net iets leiner zijn dan de hoogte van de stenen. Gooit men dan de laatste steen om, dan rijgt men een ettingreatie van omvallende stenen. Dat an een grappig gezicht zijn, vooral als men de rij niet recht maar bijvoorbeeld S-vormig opbouwt. Ret probleem bij dit spel is dat de zaa vaa al voortijdig omvalt, doordat de opgezette steen meteen omvalt. Dat risio an men wei enigszins verleinen door eerst gaten open te laten en die later op te vullen; valt er dan een steen voortijdig om,danheeftdat tenminste niet al te atastrofale gevolgen. Nu dringt het probleem zich op hoeveel gaten men aanvanelij open moet laten; wat is de beste strategie bij het opzetten van de stenen. We idealiseren dit probleem nu wat en nemen aan dat aileen de steen waar men mee bezig is de troubles veroorzaat. Er is een ans p dat de steen naar lins valt en een ans p dat hij naar rechts valt. De tijd, nodig voor het opzetten van een steen noemen we een tijdseenheid. Om enig inzicht in het probleem te rijgen beijen we het geval van 3 stenen. Ret probleem an opgelost worden m.b.v. dynamische programmering. We onderscheiden de volgende toestanden: toestand 0 (een stip stelt een onbezette plaats voor, toestand 1 x een ruis staat voor een reeds staande toestand 2. x. steen ) toestand 3 x x. toestand 4 x. x toestand 5 x x x Op grond van de symmetrie in het probleem hoeven we geen onderscheid te maen tussen de toestanden x en.. x en de toestanden x x. en x x In toestand 0 an men iezen uit de aties + en + (een pijltje staat voor een nieuw op te zetten steen), in toestand 1 an men iezen

3 -2- uit de aties x + en x +, in toestand 2 is er geen euze mogelij (atie + x.), dat geldt oo voor de toestanden 3 en 4. Er zijn dus drie mogelije volgordes van opzetten, nl. I 2 3, I 3 2 en 2 I 3. Nu maat het natuurlij geen verschil of we de laatste steen lins of rechts van de vorige twee zetten, dat beteent dat we geen verschil hoeven te maen tussen de volgordes I 2 3 en 2 3. We hebben dus slechts twee echt verschillende strategieen, nl. 2 3 en I 3 2. Definieer nu t. als de verwachte tijd die minimaal nodig is om toel. stand i te bereien, t als de verwachte tijd die in totaal nodig I23 is als men de volgorde I 2 3 gebruit en t l32 als de verwachte totaaltijd als men I 3 2 gebruit. Dan geldt t s - = min(t I23, t I32 ) en verder t l = I + 2pt l t 2 t 3 = t l = t l + I + p.t 3 + P(t 3 -t l ), als de nieuwe steen naar t 4 lins valt moet je opnieuw beginnen, valt hij naar rechts dan blijft er nog een staan. = t + I I + P(t 4 -t I )+P(t 4 -t l ) t l23 = t 3 + t l32 = t P(tI23-t2)+P.tI23 + P(tI32-tl)+P(tI32-tl) Daaruit voigt I = t 2 = = = t l23 = 1+( I-P)tl I I-n ] -n _ n = ~ t =t + ~ t -2t + -L-- t I I I I I I+(l-2p)t] = 2t l 1+(I-p)t 3 I+2(l-P)tI (l-p)p = + t 2 l I+t -2pt I+2(l-p) t (l-2p) = Dus ti32<t123' de volgorde 3 2 is dus beter dan de volgorde I 2 3. De verwachte tijd onder volgorde 132 is eelij aan 2_ + 2 (I-2p)

4 -3- We willen deze aanpa nu generaliseren naar het opzetten van meer dan drie stenen. Nu hebben we bij het voorbeeld van drie stenen nogal gemaelij gesproen over een volgorde. Daarop moeten we nu eerst wat nader ingaan. Een volgorde is een strategie waarbij aan el van de posities een rangnummer is toegeend. In ele toestand zet men een steen op de vrije positie met het laagste rangnummer. Bij het opzetten van drie stenen zijn aile strategieen volgordes, iest men in toestand atie ~. dan heeft men de volgorde 2 1 3, iest men in toestand atie ~. en in toestand x atie xi. dan heeft men de volgorde 1 2 3, iest men in toestand atie i.. en in toestand x atie x i dan heeft men de volgorde 3 2. In het algemeen echter zijn de volgordes slechts een deellasse van aile strategieen. Bij vier stenen bijvoorbeeld an men een strategie hebben waarbij in toestand x atie x ~ wordt geozen, in toestand x x atie x ~ x en in toestand x. atie x ~ Deze strategie an geen volgorde zijn. Het is echter mogelij te bewijzen dat er onder de optimale strategieen minstens een volgorde is. Daarvoor hebben we oo nog het begrip -volgorde nodig. Stel het gaat om het opzetten van n stenen. Een strategie heet een -volgorde ( ~n) als aan posities de rangnummers 1 tim zijn toegevoegd en men, zolang er geen ongenummerde posities bezet zijn en wei genummerde vrij, steeds de positie met het laagste rangnummer iest om een steen op te zetten. Men zet dus eerst een steen op positie 1 dan een steen op positie 2, enz.; valt er iets om dan begint men weer bij de laagste positie, zo gaat men verder tot de genummerde posities bezet zijn, dan plaatst men stenen op ongenummerde posities, vallen er daarna genummerde om en blijven er ongenummerde staan, dan hoeft men niet weer te beginnen met de laagste genummerde positie.

5 -4- Stelling I. Onder de optimale strategieen voor het opzetten van een willeeurig aantal stenen is er een volgorde. Bewijs. Ret bewijs gaat door volledige indutie naar het aantal op te zetten stenen. We hebben al gezien dat het geldt voor 3 stenen. Voor I steen en voor 2 stenen geldt het oo. Stel nu dat het geldt voor I, 2, 3,., n-i stenen. We moeten dan bewijzen dat het oo geldt voor n stenen. Dit gaat opnieuw door volledige indutie. Mer op dat een n-volgorde een volgorde is en dat ele strategie een I-volgorde is. Stel nu dat er een -volgorde v is die optimaal 1S. Onder strategie v omt men uiteindelij terecht in de toestand waarbij de genummerde plaatsen bezet zijn en de rest niet. Deze toestand wordt toestand genoemd en an als voigt symbolisch worden voorgesteld. Ele I. 1'---_ stelt een rijtje van naast elaar staande stenen voor, een. staat voor een vrije plaats. De lengte van een rijtje an oo nul zijn, dan beteent I I niets anders dan twee vrije plaatsen naast elaar. Er zijn n- lege plaatsen dus n-+1 rijtjes. Stel de lengte van het i~ rijtje, Onder strategie v wordt in toestand een van de vrije plaatsen (zeg de je van lins) aangewezen om bezet te worden. Valt de nieuwe steen naar lins of naar rechts, dan neemt hij het je of (j+l)e rijtje mee. Omdat v een -volgorde is moet dat groepje eerst weer opgebouwd worden. Uiteindelij omt men terecht in de toestand waarbij (t.o.v. toestand ) het je en (j+l)e rijtje verbonden zijn. Deze toestand noemt men de toestand +l. Stel s is de niminale verwachte tijd nodig voor het opzetten van m m dominostenen naast elaar. Omdat v optimaal is, geldt sn=t+l+r + 1, waarin t + 1 de verwachte tijd is die verloopt voor men onder v voor het eerst in toestand +l terecht omt en r + 1 de verwachte tijd nodig om onder strategie v van toestand +l in de eindtoestand te omen.

6 -5- Vanwege de optimaalheid van v geldt oo dat t + 1 gelij moet zijn aan de minimale verwachte tijd nodig voor het realiseren van toestand +l. Maar dat is juist gelij aan de som van de minimale verwachte tijden nodig voor het opzetten van el van de rijtjes in toestand +l. Dus j-i t = L s + s +1. I '+1+1 ~= ~ J J n-+1 + L i=j+2 Onder strategie v worden dus eerst zo sne1 moge1ij de rijtjes in toestand +1 opgebouwd. Zonder bepering der a1gemeenheid mag men dus aannemen dat de nummers I tim 11 in het eerste rijtje zitten, de nummers 1 +1 tim 1 +1 in het tweede rijtje, enz., terwij1 de rangorde binnen de rijtjes overeenomt met nummering in een optima1e vo1gorde voo~ 11' 1 2,. stenen. Onder strategie v zet men dus eerst zo slim mogelij rijtje lop, dan rijtje 2, enz. We zu11en nu bewijzen dat v een (+I)- vo1gorde is waarbij het rangnummer +1 is toegevoegd aan de je vrije p1aats in toestand, de positie die we in toestand vo1gens strategie v moeten iezen. We moeten dus aantonen dat in een toestand waarin geen ongenummerde posities bezet zijn en wei genummerde posities vrij, steeds de 1aagste genummerde positie bezet moet worden. A1s beha1ve de ongenummerde posities oo de positie met rangnummer +1 onbezet is voigt dit meteen uit het feit dat v een -vo1gorde is. Het prob1eem wordt dus gevormd door de toestanden waarbij de ongenummerde posities vrij zijn, de positie met nummer +1 bezet en een aanta1 posities met 1agere nummers vrij. In een derge1ije toestand an men slechts terecht omen via een toestand waarin t.o.v. de toestand +1 een of meer van de rijtjes 1,2,.., j-i, j+2,, n-+1 ontbreen. Deze toestanden duidt men aan met I, hierin is I een dee1verzame1ing van {1,2,.,j-l,j+2,,n-+I}, aanduidend de rijtjes die er nog wei staan. Ste1 r is de minima1e verwachte tijd nodig om vanuit toestand I de I eindtoestand te bereien. Een manier om de n stenen op te zetten is eerst zo snel moge1ij de rijtjes iei op te zetten en de rijtjes j en j+1 op te zetten en te verbindenen dan zo sne1 moge1ij vanuit toestand I naar de eindtoestand te gaan.

7 -6- Er ge1dt du8 8: I..LEI r I n J J+ I. We hadden al j-i n-+1 8n=ig l sl.+sl.+l.+i+ i=~+2 sl.+r +1 I. J J I. Dus en omdat r I de minimale verwachte tijd is moet gelden Dat beteent dat men het sne1st vanuit toestand I in de eindtoestand terecht omt als men eerst zo sne1 mogelij de rijtjes i.ii weer opzet. Dat gebeurt a1s men steeds op de vrije positie met het 1aagste rangnummer een steen p1aatst. Hiermee is aangetoond dat we zonder bepering der a1gemeenheid mogen aannemen dat v een (+I)-volgorde is. We hebben dus middels indutie laten zien dat onder de optima1e strategieen voor het opzetten van n stenen een volgorde is. Daarmee is het bewijs van stelling 1 voltooid. Door dit resultaat wordt de analyse een stu gemaelijer. Stel we weten hoe 1,2,,n stenen moeten worden opgezet. Dan unnen we daaruit met behulp daarvan bepalen hoe n+1 stenen moeten worden opgezet. Beij de beste van aile volgordes waarbij de i e positie van lins het rangnummer n+1 rijgt. Voor deze strategie geldt dat eerst twee rijtjes van i-i en n+l-i stenen zo snel mogelij worden opgezet en daarna verbonden. Stel t 1. is de verwachte totaaltijd onder deze strategie n+,i. en definieer s als in het bewijs van stelling 1. m Dan geldt: t 1.=S. I+s +1.+I+p(t +1.-s. 1)+P(t 1.-s +1.) n+,i. I.- n -I. n,i. I.- n+,i. n -I., ofwe 1 1+(I-p)(s. I.-n I+ s +1 -I..) n+i,i. t.=.. als we afspreen dat so=o dan geldt deze betreing oo voor i=1 en i=n+l.

8 -7- Uit deze betreing volgt dat t +1. minimaal is als s. I+s +1. n,1 1- n-1 minimaal is. Omdat de beste strategie voor het opzetten van n+1 stenen een volgorde is geldt natuurlij oo dat s +I=min t +1., n i. n,1 de positie i waarvoor s. I+s +1. een minimum aanneemt rijgt het 1- n-1 rangnummer n+1 in de optimale volgorde. Roe de rangnummers I tim n verdeeld worden hangt af van de optimale volgordes voor i-i en n+l-i stenen. Men an eerst de liner groep opzetten en dan de rechter of andersom, of door elaar heen als de onderlinge volgorde binnen de groepen maar niet verstoord wordt. In de volgende stelling zullen we laten zien dat het minimum van s. I+s +1. wordt aangenomen daar waar het verschil tussen i-i en 1- n-1 n+l-i zo lein mogelij is. Stelling 2. Voor ele n geldt dat s. I+s +1. minimaal is als het verschil tussen 1- n-1 n+l-i en i-i zo lein mogelij is. Bewijs Ret bewijs wordt geleverd m.b.v. volledige indutie. Eerst zullen we laten zien dat het waar is voor n=2. I s 1=-- s = 2 1+(1 -p) sl De stelling is dus waar voor n=2. Neem aan dat het waar is voor n=2,3,,-1 We zullen bewijzen dat het oo geldt voor n= Eerst vergelijen we s+so en s_l+sl met elaar (i=1 en i=2) Voor s unnen we schrijven s = ---::--::=----~- I+(I-p)(s,+s)... m, waarbij l+m=-i, l~m en /l-ml zo lein mogelij

9 -8- Dan ge1dt dus 1+(1 -P)(sl+sm_l) s-i = en 1+(I-p)(sl+sm_l)+()sl s-l+ s l= Op grond van de indutieaanname ge1dt sm_l+sl~ sm,dus s_l+sl~ s Voor =3 hebben we de moge1ijheden so+s3 en sl+s2 en uit het bovenstaande vo1gt dat sl+s2 ~so+s3. Neem nu aan dat ~4. Kies i ZQ dat 2~i-l~+l-i Beschouw s. l+s Voor si-l unnen we op grond van de indutie-aanname schrijven l+(i-p)(sl+sm) si-l = waarbij 1+m = i-2, l~m en 11-m1 zo lein moge1ij. ZO oo voor s+l-i 1+(1 -p)(sh+s. ) s.= J +l-1. waarbij h+j Dan ge1dt en Dus = +l-i-l, h~j en Ih-jl zo lein moge1ij. 1+( I-p) (sl+sm_l) si-2 = S+l-i+1 = 1+(I-p)(sh+l+Sj) 2+(I-p)(Sl+s +sh+s.) m J si_l+s+l_i = ~I--2~p------~ en 2+(I-p)(Sl+s I+sh l+s.) m- + J si-2+ s +l-i+l=

10 Omdat ISm en hsj geldt dat msh+l. Het verschil tussen m en h is dus niet groter dan het verschil tussen m-i en h+1 Daaruit voigt sm+shssm_l+sh+1 en s. +s I.ss. 2+s. i-i l-l+1 Samen met s_l+siss voigt hieruit dat het minimum van si-l+s+l-i wordt aangenomen daar waar het verschil tussen i-i en +l-i zo lein mogelij is. Hiermee is het bewijs voltooid. Uit dit resultaat volgen meteen de optimale volgordes voor het opzetten van een willeeurig aantal stenen. Een optimale volgorde voor 8 stenen is bijvoorbeeld I. Maar er zijn natuurlij meer optimale volgordes, bijv. I , enz. Het hoeft zelfs niet altijd zo te zijn dat men als laatste steen de middelste of, bij een even aantal, een van de middelste moet iezen. en s +s = I 3 1+(1 -p)(s I+sO) 1+( l-p)(so+so) 1+(1 -P)(sl +so) + --~-=--.,;;,-- I+( I-p)(s I+S I ) + --:---:::---- Dus s2+s2=sl+s3. Bij het opzetten van 5 stenen an men dus evengoed de 2e positie het nummer 5 geven als de middelste positie. Optimale volgordes zijn en JW/IR.

Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren,

Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren, Examen G0U13 - Bewijzen en Redeneren, 2010-2011 bachelor in de Wisunde, bachelor in de Fysica, bachelor in de Economische Wetenschappen en bachelor in de Wijsbegeerte Vrijdag 4 februari 2011, 8u30 Naam:

Nadere informatie

Uitwerkingen Tentamen Wat is Wiskunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00

Uitwerkingen Tentamen Wat is Wiskunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00 Uitweringen Tentamen Wat is Wisunde (WISB101) Donderdag 10 november 2016, 9:00-12:00 Docenten: Barbara van den Berg & Carel Faber & Arjen Baarsma & Ralph Klaasse & Vitor Blåsjö & Guido Terra-Bleeer Opgave

Nadere informatie

Differentiequotiënten en Getallenrijen

Differentiequotiënten en Getallenrijen Lesbrief 4 Binomiaalcoëfficiënten, Differentiequotiënten en Getallenrijen Binomiaalcoëfficiënten Het is beend dat (a + b 2 = a 2 + 2ab + b 2 en dat (a + b 3 = a 3 + 3a 2 b + 3ab 2 + b 3. In het algemeen

Nadere informatie

Convexe functies op R (niet in het boek)

Convexe functies op R (niet in het boek) Convee uncties op R (niet in het boe Een unctie : R R heet conve, als voor alle, R en ele λ [0,] geldt dat (λ + (-λ λ( + (-λ(. Voor een unctie op R beteent dit dat als je twee willeeurige punten op de

Nadere informatie

Telproblemen. K. P. Hart

Telproblemen. K. P. Hart Telproblemen K. P. Hart 1. Theorie en opgaven voor zelfstudie Inleiding Iedereen weet wat tellen is. Hoeveel studenten zijn er in de collegezaal? Even tellen: één, twee, drie,..., éénenvijftig,... Wat

Nadere informatie

102 < 11. Je kunt ook snel na 102 < 10, 5 ( = 110, 25).

102 < 11. Je kunt ook snel na 102 < 10, 5 ( = 110, 25). DE FORMULE VAN MACLAURIN. Inleiding: de wortel uit 0. Als je nou eens geen reenmachine had, hoe bereen je dan de wortel uit 0? Met proberen om je een heel eind. 0 > 0 omdat 0 > 0 en 0 < omdat reenen dat

Nadere informatie

Introductie Coach-modelleren

Introductie Coach-modelleren Inhoud Introductie Coach-modelleren... Coach-modelleren versus Excel...4 Opgave: Kennismaing met Coach-Modelleren...4 Satellietbanen in COACH-Modelleren...5 Opgave: GPS-satelliet...5 Alleen voor de geïnteresseerden...7

Nadere informatie

Opgaven Bewijzen en Inductie 1 mei 2019, Datastructuren, Werkcollege.

Opgaven Bewijzen en Inductie 1 mei 2019, Datastructuren, Werkcollege. Opgaven Bewijzen en Inductie mei 09, Datastructuren, Wercollege. Gebrui deze opgaven, naast die uit het boe, om de stof te oefenen op het wercollege. Cijfer: Op een toets rijg je meestal zes tot acht opgaven..

Nadere informatie

-- III De variatiemethode berust voor de grondtoestand op het volgende theorema:

-- III De variatiemethode berust voor de grondtoestand op het volgende theorema: -- III - 1 - HOOFDSTUK III VARIATIEREKENING Alleen voor enele zeer eenvoudige systemen an de Schrödinger Vergeliing exact worden opgelost, in alle andere gevallen moeten benaderingen worden toegepast.

Nadere informatie

Opgaven Kansrekening Datastructuren, 29 mei 2019, Werkgroep.

Opgaven Kansrekening Datastructuren, 29 mei 2019, Werkgroep. Opgaven Kansreening Datastructuren, 9 mei 019, Wergroep. Gebrui deze opgaven, naast die uit het boe, om de stof te oefenen op het wercollege. Cijfer: Op een toets rijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Meetkundige berekeningen

Meetkundige berekeningen Meetundige bereeningen 0. voorennis Sinus, cosinus en tangens De sinusregel In ele driehoe ABC geldt de sinusregel: sin cos B = c b B = c a tan B = a b Afspraa Bij het bereenen van een hoe geef je het

Nadere informatie

1 Maasstroomtheorie of lusstroomtheorie.

1 Maasstroomtheorie of lusstroomtheorie. Maasstrootheorie of lusstrootheorie.. oel. lle spanningen en stroen zoeen in een schaeling, aar et inder vergelijingen dan de wetten van Kirchhoff. Minder vergelijingen beteent oo inder onbeenden. O dat

Nadere informatie

NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN

NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN II NATUURLIJKE, GEHELE EN RATIONALE GETALLEN Iedereen ent getallen: de natuurlije getallen, N = {0,1,2,3,...}, gebruien we om te tellen, om getallen van elaar af te unnen treen hebben we de gehele getallen,

Nadere informatie

3 Elektronische structuur van materialen

3 Elektronische structuur van materialen 3 Eletronische structuur van materialen (Aanvulling op hoofdstuen 7 en 8 van Rosenberg.) 3.1 Vrije eletron model In het voorgaande hebben we steeds de geometrische structuur van materialen besproen. Toch

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 3 Verwachtingswaarde en spreiding 3.1 Stochasten In een paar voorbeelden hebben we al gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld

Nadere informatie

4.1 Rijen. Inhoud. Convergentie van een reeks. Reeksen. a k. a k = lim. a k = s. s n = a 1 + a 2 + + a n = k=1

4.1 Rijen. Inhoud. Convergentie van een reeks. Reeksen. a k. a k = lim. a k = s. s n = a 1 + a 2 + + a n = k=1 Reesen en Machtreesen Reesen en Machtreesen 4-0 Reesen en Machtreesen Inhoud. Rijen 2. Reesen Definities en enmeren Reesen met niet-negatieve termen Reesen met positieve en negatieve termen 3. Machtreesen

Nadere informatie

1 Men beschouwt de vloeistoffen P en Q. 3

1 Men beschouwt de vloeistoffen P en Q. 3 Voorronde 1983 Opgaven woensdag 9 maart Deze voorronde bestaat uit 5 opgaven. et geheel omvat 6 pagina s. De eerste opgave bestaat uit een verzameling van zeven meereuzevragen. De tweede opgave is een

Nadere informatie

b) Op welk wijze kunnen de uitkomsten van de verschillende submodellen aan de hand van waarnemingen worden gecontroleerd?

b) Op welk wijze kunnen de uitkomsten van de verschillende submodellen aan de hand van waarnemingen worden gecontroleerd? Examen Vereersunde (H01I6A) Katholiee Universiteit Leuven epartement Burgerlije Bouwunde atum: woensdag 5 september 2007 Tijd: Instructies: 9.00 13.00 uur Er zijn 4 vragen over het gedeelte van het va

Nadere informatie

Rode Jas, Blauwe Jas. Afklokken. De Ladder van een Cruiseschip

Rode Jas, Blauwe Jas. Afklokken. De Ladder van een Cruiseschip Inleiding We hebben altijd gedacht dat onze hersencellen eindig waren, zoals spliterwten in een pot: als je ze eruit haalt, ben je ze voor altijd wijt. Daardoor zouden onze mentale vermogens steeds verder

Nadere informatie

Vectoranalyse voor TG

Vectoranalyse voor TG college 6 van een vectorveld collegejaar college build slides Vandaag : : : : 14-15 6 22 september 214 51 1 2 3 4 5 Gradiënt van een vectorveld 1 VA vandaag Section 16.2 Hoofdstu 4 Definitie Een vectorveld

Nadere informatie

MNP Rapport /2006. Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex. Peter S.C. Heuberger en Peter H.M.

MNP Rapport /2006. Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex. Peter S.C. Heuberger en Peter H.M. MNP Rapport 550031004/2006 Gevoeligheidsanalyse van de bepaling van de duurzaamheidsindex Bijlage III bij het Methoderapport Duurzaamheidsverenning (MNP Rapport 550031001/2006) Peter S.C. Heuberger en

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 13 Verwachtingswaarde en spreiding 13.1 Stochasten In een paar voorbeelden hebben we al gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld

Nadere informatie

Berekenen van dynamisch evenwicht

Berekenen van dynamisch evenwicht Bereenen van dynamisch evenwicht Voor het bereenen van dynamische evenwichten zijn er verscheidene methodes. De meest beende zijn het gebrui van traagheidsreacties. Deze traagheidsreacties unnen verder

Nadere informatie

4 B-splines. 4.a Definities en elementaire eigenschappen 4 B-SPLINES 40

4 B-splines. 4.a Definities en elementaire eigenschappen 4 B-SPLINES 40 4 B-SPLINES 4 4 B-splines 4.a Definities en elementaire eigenschappen In plaats van de bereening van een spline-benadering via een loale-polynoomrepresentatie per deelinterval, unnen we oo een basis iezen

Nadere informatie

Dit project vereist ongeveer 6 lessen voorbereidende dag vóór de vergadering. Stap 1 - Definitie van gezamenlijk project met leerlingen

Dit project vereist ongeveer 6 lessen voorbereidende dag vóór de vergadering. Stap 1 - Definitie van gezamenlijk project met leerlingen Project Muzie Het thema is muzie de uitwisseling omvat meerdere worshops over dit onderwerp. De leerling van de partnerschol om 's ochtds bij elaar om deel te nem aan worshops rondom muzie. 's Middags

Nadere informatie

Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling

Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling Zin en onzin van de normale benadering van de binomiale verdeling Jef Hendricx 1, 18 november 26 In lassiee handboeen van statistie worden ansen van de binomiale verdeling bereend met tabellen. Voor grotere

Nadere informatie

Systeemtheorie en Regeltechniek

Systeemtheorie en Regeltechniek Systeemtheorie en Regeltehnie Oefenzitting Lineaire Tijds-invariante (LTI) Disrete tijdssystemen: Oplossen van de differentievergelijing wouter.biesmans@esat.uleuven.be Hoe unnen we een system voorstellen?

Nadere informatie

Universiteit Leiden, 2015 Wiskundewedstrijdtraining, week 14

Universiteit Leiden, 2015 Wiskundewedstrijdtraining, week 14 Universiteit Leiden, 0 Wisundewedstrijdtraining, wee Wee : reesen Een rees is een speciaal soort rij, dus: den altijd eerst na over convergentie! bijzonder: monotone, begrensde rijen convergeren In het

Nadere informatie

Oneindige spelen. Dion Coumans. Begeleider: dr. W. Veldman

Oneindige spelen. Dion Coumans. Begeleider: dr. W. Veldman Oneindige spelen ion Coumans Begeleider: dr. W. Veldman Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 efinities 4 3 A is aftelbaar 6 4 Gale-Stewart-stelling 7 5 Stelling van Wolfe 11 2 1 Voorwoord Banach, Mazur en Ulam

Nadere informatie

significantie van de co-occurentiescore bepalen. De vraag is echer of dit zinnig is

significantie van de co-occurentiescore bepalen. De vraag is echer of dit zinnig is Het idee achter een rbabilistische interretatie van ccurentie vr een beaald enbject is dat de uiteindelije scre te interreteren is als een leesans ver dat enbject f anders gezegd dat deel van de ttale

Nadere informatie

Verwachtingswaarde en spreiding

Verwachtingswaarde en spreiding Les 3 Verwachtingswaarde en spreiding 3.1 Stochasten In een aantal voorbeelden hebben we gezien dat we bij een experiment vaa niet zo zeer in een enele uitomst geïneteresseerd zijn, maar bijvoorbeeld wel

Nadere informatie

Dynamic Vibration Absorber voor een stuksgewijs lineair dynamisch systeem

Dynamic Vibration Absorber voor een stuksgewijs lineair dynamisch systeem Dynamic Vibration Absorber voor een stusgewijs lineair dynamisch systeem D. J. F. Hec (0595478) DCT2008.086 Bachelor Eind Project Supervisor: dr.ir. R.H.B. Fey Technische Universiteit Eindhoven Faculteit

Nadere informatie

The bouncing balls and pi

The bouncing balls and pi The bouncing balls and pi naar een idee van Dir Dancaert 9 september 05 Samenvatting Wisundecollega Dir Dancaert ontdete onlangs een merwaardig filmpje op het internet (https://wwwyoutubecom/user/numberphile

Nadere informatie

Hoeveel getallen van 2 verschillende cijfers kan je vormen met de cijfers 1,4,7,8? tweede cijfer 4 7 8 1 7 8 1 4 8 1 4 7

Hoeveel getallen van 2 verschillende cijfers kan je vormen met de cijfers 1,4,7,8? tweede cijfer 4 7 8 1 7 8 1 4 8 1 4 7 Hoofdstu Combiatorie. Basisregels Combiatorie is de studie va telprobleme. De ust va het telle bestaat vaa uit het codere of aders voorstelle va het telprobleem, zodat het uiteidelij volstaat om de volgede

Nadere informatie

III (vervolg) Lineaire Transformaties in R

III (vervolg) Lineaire Transformaties in R III (vervolg) Lineaire Transformaties in R III.7 a Opmeringen over dit hoofdstu Oorspronelij waren de volgende paragrafen deel van hoofdstu III. De bedoeling ervan is om na te gaan hoe binnen het ader

Nadere informatie

Samenvatting. r! n r! Het aantal permutaties van r uit n is gelijk aan. n r! Hoofdstuk 5

Samenvatting. r! n r! Het aantal permutaties van r uit n is gelijk aan. n r! Hoofdstuk 5 Hoofdstu Saenvatting Machten en faculteiten Machten en je al: 3 4 3 3 3 3 81 Je ent nu oo faculteiten:! 4 3 2 1 12 Machtsboen en faculteitsboen Een achtsboo is een boodiagra waarbij het aantal taen gelij

Nadere informatie

INTRODUCTIE VERPLAATSINGENMETHODE

INTRODUCTIE VERPLAATSINGENMETHODE IRODUCIE VERPLSIGEMEHODE Blo op eren Op onderstaande blo, in het platte la, grijpen in het massaentrum een ertiale raht, een horizontale raht u en/of een oppel aan. Het blo is in, B en C met eren elastish

Nadere informatie

IV Eigenvectoren en Eigenwaarden bij Lineaire

IV Eigenvectoren en Eigenwaarden bij Lineaire IV Eigenvectoren en Eigenwaarden bij Lineaire Transformaties in R IV0 Meetundige inleiding: delijnen en eigenvectoren Bij veel toepassingen van de Gauss-Jordan methode gaat men uit van de delijnen van

Nadere informatie

Met passer en liniaal

Met passer en liniaal Met passer en liniaal De opgaven in deze opdracht gaan over het teenen met passer en liniaal. Een liniaal gebrui je om rechte lijnen te teenen, dat an dus een recht latje zijn. Je mag daarvoor oo je geodriehoe

Nadere informatie

Tentamen Topologie, Najaar 2011

Tentamen Topologie, Najaar 2011 Tentamen Topologie, Najaar 2011 27.01.2012, 08:30-11:30, LIN 8 (HG00.308) Toelichting: Je mag geen hulpmiddelen (zoals aantekeningen, rekenmachine, telefoon, etc.) gebruiken, behalve de boeken van Gamelin/Greene

Nadere informatie

This item is the archived peer-reviewed author-version of:

This item is the archived peer-reviewed author-version of: This item is the archived peer-reviewed author-version of: Kettingbreuen, weefpatronen en de erststelling van Fermat Reference: Levrie Paul, Penne Rudi.- Kettingbreuen, weefpatronen en de erststelling

Nadere informatie

Volatility estimation and visualization for stock/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP

Volatility estimation and visualization for stock/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP Volatility estimation and visualization for stoc/option traders Bachelorscriptie leerstoelen SST/SP Peter Bosschaart Jeroen Spoor Berend Steenhuisen 9 juni 2011 Inhoudsopgave 1 Introductie 3 2 Discretisatie

Nadere informatie

Module 7 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 7 Uitwerkingen van de opdrachten Modue 7 Uitweringen van de opdrachten Hoofdstu Ineiding Opdracht Het verschi in aanpa betreft het evenwicht in de verpaatste ( vervormde) toestand. Tot nu toe werd bij een evenwichtsbeschouwing van een

Nadere informatie

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 is de landelije sponsorloop waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe de toegang tot schoon drinwater verschilt in Nederland en Afria. Tijdens lopen

Nadere informatie

In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel van rekenregel 4:

In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel van rekenregel 4: Katern 4 Bewijsmethoden Inhoudsopgave 1 Bewijs uit het ongerijmde 1 2 Extremenprincipe 4 3 Ladenprincipe 8 1 Bewijs uit het ongerijmde In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN OVER REEKSEN

OEFENOPGAVEN OVER REEKSEN OEFENOPGAVEN OVER REEKSEN Opgave. Bereen n=0 ( 3 n + 6n 7 n ) (antwoord 0). Opgave. Ga voor de volgende reesen na of ze convergent of divergent zijn: a) (convergent); (ln ) b) c) d) e) f) g) h) 5 5 3 +

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 2017

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 2017 Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 017 Opgave 1. a. Een pad van de wortel naar een blad stelt de serie achtereenvolgende arrayvergelijkingen voor die het algoritme doet op zekere invoer.

Nadere informatie

Steekproeftheorie 0t. Deelthema: Herhaald ald wegen. José Gouweleeuw en Paul Knottnerus. Statistische Methoden (08006)

Steekproeftheorie 0t. Deelthema: Herhaald ald wegen. José Gouweleeuw en Paul Knottnerus. Statistische Methoden (08006) 07 Steeproeftheorie 0t rie Deelthema: Herhaald ald wegen José Gouweleeuw en Paul Knottnerus Statistische Methoden (08006 Den Haag/Heerlen 008 Verlaring van teens. = gegevens ontbreen * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

1 Stelsels lineaire vergelijkingen

1 Stelsels lineaire vergelijkingen 1 Stelsels lineaire vergelijingen 1.1 Methode van Gauss (p. 50) Omzetten naar bovendriehoesvorm 0 0 0 Achterwaarste substitutie Om meerdere stelsels (zelfde coëfficiëntenmatrix A, verschillende rechterleden

Nadere informatie

Overzicht Nascholing Module Quantumwereld. Peter Christianen HFML Nijmegen

Overzicht Nascholing Module Quantumwereld. Peter Christianen HFML Nijmegen Derde bijeenomst maart 1 Overzicht Nascholing Module Quantumwereld Peter Christianen HFM Nijmegen P.Christianen@science.ru.nl plaats in module Verdieping van de tijdsonafhanelije Schrödingervergelijing

Nadere informatie

Met passer en liniaal

Met passer en liniaal Met passer en liniaal Deze opdracht gaan over het teenen met passer en liniaal, oo wel construeren genoemd. Een liniaal gebrui je om rechte lijnen te teenen, dat an dus een recht latje zijn. Je mag daarvoor

Nadere informatie

Projectieve Vlakken en Codes

Projectieve Vlakken en Codes Projectieve Vlakken en Codes 1. De Fanocode Foutdetecterende en foutverbeterende codes. Anna en Bart doen mee aan een spelprogramma voor koppels. De ene helft van de deelnemers krijgt elk een kaart waarop

Nadere informatie

Uitwerking Tweede Quiz Speltheorie,

Uitwerking Tweede Quiz Speltheorie, Uitwerking Tweede Quiz Speltheorie, 28-11-2012 Attentie! Maak van de onderstaande drie opgaven er slechts twee naar eigen keuze! Opgave 1 [50 pt]. Van het tweepersoons nulsomspel met de 2 4-uitbetalingsmatrix

Nadere informatie

Begrenzing van het aantal iteraties in het max-flow algoritme

Begrenzing van het aantal iteraties in het max-flow algoritme Begrenzing van het aantal iteraties in het max-flow algoritme Het oplossen van het maximum stroom probleem met behulp van stroomvermeerderende paden werkt, maar het aantal iteraties kan aardig de spuigaten

Nadere informatie

Vijfde college complexiteit. 21 februari Selectie Toernooimethode Adversary argument

Vijfde college complexiteit. 21 februari Selectie Toernooimethode Adversary argument Complexiteit 2017/05 College 5 Vijfde college complexiteit 21 februari 2017 Selectie Toernooimethode Adversary argument 1 Complexiteit 2017/05 Opgave 28 Gegeven twee oplopend gesorteerde even lange rijen

Nadere informatie

Set 2 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20)

Set 2 Inleveropgaven Kansrekening (2WS20) 1 Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wisunde en Informatica Set Inleveropgaven Kansreening (WS) 14-15 1. (Functies van normale verdelingen) Stel dat X een standaard normale verdeling heeft. (a)

Nadere informatie

Bij vragen over deze brochure kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030 2398860.

Bij vragen over deze brochure kunt u contact opnemen met de GaN: info@gegevensautoriteitnatuur.nl of 030 2398860. De Nationale Databan Flora en Fauna Natuurbewust plannen, besluiten en adviseren De Nationale Databan Flora en Fauna bundelt natuurgegevens in Nederland en maat ze toeganelij. Snel, betrouwbaar, eenvoudig

Nadere informatie

Vierde college complexiteit. 26 februari Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument

Vierde college complexiteit. 26 februari Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument Complexiteit 2019/04 College 4 Vierde college complexiteit 26 februari 2019 Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument 1 Complexiteit 2019/04 Zoeken: samengevat Ongeordend lineair

Nadere informatie

Oplossen van lineaire differentiaalvergelijkingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin

Oplossen van lineaire differentiaalvergelijkingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin Oplossen van lineaire differentiaalvergelijingen met behulp van de methode van Leibniz-MacLaurin Calculus II voor S, F, MNW 7 november 2005 1 De n-de afgeleide van het product van twee functies Voor we

Nadere informatie

x x y y Omdat de som van twee kwadraten niet negatief kan zijn, is er geen enkel punt van het oppervlak dat in het grondvlak ligt.

x x y y Omdat de som van twee kwadraten niet negatief kan zijn, is er geen enkel punt van het oppervlak dat in het grondvlak ligt. Hoofdstu 4 Functies van twee of meer variabelen 4.13 Herhalingsopgaven 1a z x y 4x y 6 Doorsnijden met grondvla geeft 0 x y 4x y 6 x 4x y y 6 0 x x y y 4 4 4 11 6 0 x y x y 4 1 1 6 0 1 1 Omdat de som van

Nadere informatie

Knik en de Voorschriften

Knik en de Voorschriften Kni en e Voorschriten Overgenomen uit : Basisboe Toegepaste Mechanica, J.W. Welleman,. Doling en J.W. Hartman, Waltman, ISB 90-1-911-6, 001 Kni en e Voorschriten Bij het imensioneren van een constructie

Nadere informatie

WISKUNDE-ESTAFETTE 2011 Uitwerkingen

WISKUNDE-ESTAFETTE 2011 Uitwerkingen WISKUNDE-ESTAFETTE 2011 Uitwerkingen 1 C D O A O B Omdat driehoek ACD gelijkbenig is, is CAD = ACD en daarmee zien we dat 2 CAD+ ADC = 180. Maar we weten ook dat 180 = ADC + ADB. Dus ADB = 2 CAD. Driehoek

Nadere informatie

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 Katern 2 Getaltheorie Inhoudsopgave 1 Delers 1 2 Deelbaarheid door 2, 3, 5, 9 en 11 6 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 1 Delers In Katern 1 heb je geleerd wat een deler van een getal

Nadere informatie

Voortplanting van trillingen - lopende golven

Voortplanting van trillingen - lopende golven Voortpanting van triingen - opende goven 8. Eigenschappen van goven Interferentie van goven Interferentie doet zich voor as goven ekaar samentreffen. Het is dus een samensteen van goven. COHERENTIEVOORWAARDE:

Nadere informatie

WISKUNDE-ESTAFETTE 2015 Uitwerkingen

WISKUNDE-ESTAFETTE 2015 Uitwerkingen WISKUNDE-ESTAFETTE 2015 Uitwerkingen 1 (20 punten) Omdat de som van a en c deelbaar is door 4 en kleiner is dan 12, is deze som 4 of 8. Daarom zijn a en c ofwel de getallen 1 en 3 ofwel de getallen 3 en

Nadere informatie

Tweede huiswerkopdracht Lineaire algebra 1 Uitwerking en opmerkingen

Tweede huiswerkopdracht Lineaire algebra 1 Uitwerking en opmerkingen Tweede huiswerkopdracht Lineaire algebra 1 en opmerkingen November 10, 2009 Opgave 1 Gegeven een vectorruimte V met deelruimtes U 1 en U 2. Als er geldt dim U 1 = 7, dimu 2 = 9, en dim(u 1 U 2 ) = 4, wat

Nadere informatie

DIGITALE ELEKTRONICA. demopracticum

DIGITALE ELEKTRONICA. demopracticum tl V V tl. E D d r E D rg B D F m V F m e n N N DIGITAE EEKTRONA dempracticum Digitale eletrnica Dem-practicum Inhudspgave Blz. NAND-prt Blz. Algemene spelregels Opdracht Draadverzicht aarheidstabel Blz.

Nadere informatie

AVS Centrum Educatief Leiderschap

AVS Centrum Educatief Leiderschap AVS Centrum Educatief Leiderschap Goed onderwijs door visionair leiderschap Boeiend onderwijs in lerende scholen Hoogstaand onderwijs, daar heeft ieder ind recht op. Het bereien van goede resultaten met

Nadere informatie

De vergelijking van Schröder

De vergelijking van Schröder Radboud Universiteit Bachelor Scriptie De vergelijing van Schröder Voor functies met vaste punten Auteur: Jasper de Klein Supervisor: Michael Müger June 5, 015 VOORWOORD Toen i in 01 aan mijn studie wisunde

Nadere informatie

opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): 2 a 2.

opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): 2 a 2. opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): ℵ 0 #A, B = {b 0,..., b n 1 } voor een zeker natuurlijk getal

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 5. Dinsdag 25 September 2012

Statistiek voor A.I. College 5. Dinsdag 25 September 2012 Statistiek voor A.I. College 5 Dinsdag 25 September 2012 1 / 34 2 Deductieve statistiek Kansrekening 2 / 34 Percentages 3 / 34 Vragen: blikkie Kinderen worden slanker als ze anderhalf jaar lang limonade

Nadere informatie

Polynomen. + 5x + 5 \ 3 x 1 = S(x) 2x x. 3x x 3x 2 + 2

Polynomen. + 5x + 5 \ 3 x 1 = S(x) 2x x. 3x x 3x 2 + 2 Lesbrief 3 Polynomen 1 Polynomen van één variabele Elke functie van de vorm P () = a n n + a n 1 n 1 + + a 1 + a 0, (a n 0), heet een polynoom of veelterm in de variabele. Het getal n heet de graad van

Nadere informatie

Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert

Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert Kwantitatieve dite- en positiebepaling van atoomolommen uit een complexe eletronen uittreegolf gebrui maend van statistische parameterschattingstheorie Auteur: Bart Goris Promotor: Dr. Sandra Van Aert

Nadere informatie

Nieuw Autarkisch Wonen 2015

Nieuw Autarkisch Wonen 2015 20.000 35.900 10.000 Nieuw utarisch Wonen 2015 Het ontwerp van de woning streeft er naar zijn bewoners zo lang mogelij en zo onafhanelij en duurzaam mogelij te laten wonen. Het biedt de bewoners de mogelijheid

Nadere informatie

FLIPIT 5. (a i,j + a j,i )d i d j = d j + 0 = e d. i<j

FLIPIT 5. (a i,j + a j,i )d i d j = d j + 0 = e d. i<j FLIPIT JAAP TOP Een netwerk bestaat uit een eindig aantal punten, waarbij voor elk tweetal ervan gegeven is of er wel of niet een verbinding is tussen deze twee. De punten waarmee een gegeven punt van

Nadere informatie

Dus n n (a + b) n = a n + a n 1 b + heet een binomiaalcoëfficiënt (uitspraak n boven k ). Newton vond de

Dus n n (a + b) n = a n + a n 1 b + heet een binomiaalcoëfficiënt (uitspraak n boven k ). Newton vond de CONTINUE WISKUNDE: BINOMIUM VAN NEWTON EN RECURRENTE BETREKKINGEN Het Biomium va Newto Het Biomium va Newto is ee uitdruig voor a + b), waarbij a e b willeeurige getalle zij, e ee atuurlij getal I deze

Nadere informatie

TENTAMEN. x 2 x x2 1. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x)

TENTAMEN. x 2 x x2 1. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x) FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurunde Kenmer: 46055879/VGr/Hsa Va : Inleiding Optica (460) Datum : februari 008 Tijd : 3.30 uur 7.00 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel

Nadere informatie

Geldwisselprobleem van Frobenius

Geldwisselprobleem van Frobenius Geldwisselprobleem van Frobenius Karin van de Meeberg en Dieuwertje Ewalts 12 december 2001 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Afspraken 3 3 Is er wel zo n g? 3 4 Eén waarde 4 5 Twee waarden 4 6 Lampenalgoritme

Nadere informatie

Naai- en participatieatelier aan de Badhuislaan

Naai- en participatieatelier aan de Badhuislaan euwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsb ef WerpleinNieuwsbrief Nieuw sbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Uiteringsnormen 1 januari 2013 Lees verder op pagina 2 1Nieuwsbrief februari 2013 Nieuw Naai- en participatieatelier

Nadere informatie

Eengezinswoningen aan het park. Thuis in het park Thuis in Houten

Eengezinswoningen aan het park. Thuis in het park Thuis in Houten Eengezinswoningen aan het par Thuis in het par Thuis in Houten Inhoud Parzicht Steenen Poort Inhoud Parzicht Steenen Poort, je zult er maar wonen 04 Situatieschets Parzicht Steenen Poort 05 Archeologisch

Nadere informatie

AVS Centrum Educatief Leiderschap

AVS Centrum Educatief Leiderschap AVS Centrum Educatief Leiderschap Goed onderwijs door visionair leiderschap Boeiend onderwijs in lerende scholen Hoogstaand onderwijs, daar heeft ieder ind recht op. Het bereien van goede resultaten met

Nadere informatie

The Planck-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. De Planckenergie is niet fundamenteel in een roterend holografisch heelal.

The Planck-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. De Planckenergie is niet fundamenteel in een roterend holografisch heelal. The Planc-energy is not fundamental in a rotating holographic universe. Author: Dan Visser [0] Date: April 8 08 Abstract. This article discards the constant Planc-energy. This will be in service of a rotating

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Profielkeuzewerkstuk

Opdracht Maatschappijleer Profielkeuzewerkstuk Opdracht Maatschappijleer Profieleuzewerstu Opdracht door een scholier 3896 woorden 22 maart 2006 5,4 49 eer beoordeeld Va Maatschappijleer Hst 1. Oriëntatie op jezelf I. I ben Kirsten. tenminste, dat

Nadere informatie

i 35 indicator Gebruikershandleiding

i 35 indicator   Gebruikershandleiding i 35 indicator WWW.PRECIAMOLEN.COM Gebruiershandleiding 04-52-05-3 MU - 12/2012 Deze handleiding is bestemd voor de gebruiers van de i 35 indicator. Danzij deze handleiding zult u het apparaat snel onder

Nadere informatie

Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 2/3 op maandag 19 juni, 9-12 uur, zaal In een model van het arteriele systeem wordt een harmonische

Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 2/3 op maandag 19 juni, 9-12 uur, zaal In een model van het arteriele systeem wordt een harmonische TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vagroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vagroep Fundamentele Wertuigunde Tentamen Humane Stromingsleer (3T160) blad 1/3

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv 42 Hoofdtu 3 - Teroeen adzijde 70 V-1a In een oodiagra teen je eert 5 taen (vijf euren) en daarna aan het eind van e van deze vijf taen nog een twee (a of reed) dan zie je dat er 5 2 = 10 verhiende uitvoeringen

Nadere informatie

Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Analyse 1 WP001B 26 augustus 2010, , Examenzaal

Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Analyse 1 WP001B 26 augustus 2010, , Examenzaal Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Analyse 1 WP001B 26 augustus 2010, 14.00 17.00, Examenzaal Het gebruik van een rekenmachine en/of telefoon is niet toegestaan. U mag geen gebruik maken van het boek

Nadere informatie

o o o het oude jaar ligt achter ons en wensen u en de uwen

o o o het oude jaar ligt achter ons en wensen u en de uwen ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Verzoek om budget advieskosten voor grondverwerving OVW en krediet voor open planproces Natuur in Flevoland

Verzoek om budget advieskosten voor grondverwerving OVW en krediet voor open planproces Natuur in Flevoland FLEVOLAND VERSLAG STATENGRIFFIE Registratienummer: 1380353 Betreft: vergadering van Opinieronde 1 Datum: woensdag 5 september 2012 Tijd: 14.00 uur locatie: Commissieamer, Provinciehuis, Visarenddreef 1

Nadere informatie

Greedy algoritmes. Algoritmiek

Greedy algoritmes. Algoritmiek Greedy algoritmes Algoritmiek Algoritmische technieken Trucs, methoden, paradigma s voor het ontwerpen van algoritmen Dynamisch Programmeren Divide & Conquer Greedy 2 Greedy algoritme Bouwt de oplossing

Nadere informatie

Tentamen Numerieke Wiskunde (WISB251)

Tentamen Numerieke Wiskunde (WISB251) 1 Tentamen Numeriee Wisunde WISB51 Maa één opgave per vel en schrijf op ieder vel duidelij je naam en studentnummer. Laat duidelij zien hoe je aan de antwoorden omt. Onderstaande formules mag je zonder

Nadere informatie

PARADOXEN 2 Dr. Luc Gheysens

PARADOXEN 2 Dr. Luc Gheysens PARADOXEN Dr. Luc Gheysens SPELEN MET ONEINDIG Historische nota De Griekse filosoof Zeno (ca. 90-0 v. Chr.) bedacht een aantal paradoen om aan te tonen dat beweging eigenlijk een illusie is. De meest bekende

Nadere informatie

Lineaire Algebra en Vectorcalculus 2DN60 College 5.a Basis en dimensie

Lineaire Algebra en Vectorcalculus 2DN60 College 5.a Basis en dimensie Lineaire Algebra en Vectorcalculus 2DN60 College 5.a Basis en dimensie Ruud Pellikaan g.r.pellikaan@tue.nl /k 205-206 Definitie opspansel 2/35 Stel S = {v,..., v n } is een deelverzameling van de vectorruimte

Nadere informatie

Week 1 20-02-2013. Hier vind je uitwerkingen van enkele opgaven uit het dictaat Grafen: Kleuren en Routeren.

Week 1 20-02-2013. Hier vind je uitwerkingen van enkele opgaven uit het dictaat Grafen: Kleuren en Routeren. Combinatorische Optimalisatie, 2013 Week 1 20-02-2013 Hier vind je uitwerkingen van enkele opgaven uit het dictaat Grafen: Kleuren en Routeren. Opgave 1.16 Bewijs dat elke graaf een even aantal punten

Nadere informatie

Groen wonen op niveau Ruime 2- en 3-kamerappartementen, huur en koop

Groen wonen op niveau Ruime 2- en 3-kamerappartementen, huur en koop Groen wonen op niveau Ruime 2- en 3-amerappartementen, huur en oop Belvédère is misschien wel het best bewaarde geheim van Ede. De appartementen liggen mooi verscholen in het groen omgeven door een sfeervolle

Nadere informatie

Lenstra s wonderlijke kaartspel

Lenstra s wonderlijke kaartspel Lenstra s wonderlijke kaartspel Een generalisatie van de Chinese Reststelling voor niet-commutatieve ringen Birgit van Dalen dalen@math.leidenuniv.nl 11 mei 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De Chinese

Nadere informatie

3. Structuren in de taal

3. Structuren in de taal 3. Structuren in de taal In dit hoofdstuk behandelen we de belangrijkst econtrolestructuren die in de algoritmiek gebruikt worden. Dit zijn o.a. de opeenvolging, selectie en lussen (herhaling). Vóór we

Nadere informatie

Tentamen in2505-ii Berekenbaarheidstheorie

Tentamen in2505-ii Berekenbaarheidstheorie TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Tentamen in2505-ii Berekenbaarheidstheorie 16 juni 2008, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 5 open vragen. Totaal

Nadere informatie

Estafette. 36 < b < 121. Omdat b een kwadraat is, is b een van de getallen 49, 64, 81 en 100. Aangezien a ook een kwadraat is, en

Estafette. 36 < b < 121. Omdat b een kwadraat is, is b een van de getallen 49, 64, 81 en 100. Aangezien a ook een kwadraat is, en 26 e Wiskundetoernooi Estafette 2017 Uitwerking opgave 1 Noem het getal dat gevormd wordt door de laatste twee cijfers van het geboortejaar van rnoud a en de leeftijd van rnoud b. Dan is a + b = 2017 1900

Nadere informatie