SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Dit schoolondersteuningsprofiel heeft betrekking op Guido VMBO Amersfoort.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Dit schoolondersteuningsprofiel heeft betrekking op Guido VMBO Amersfoort."

Transcriptie

1 ALGEMEEN Dit schlndersteuningsprfiel heeft betrekking p Guid VMBO Amersfrt. Vr elke nieuwe leerling wrdt een uitverige intake geregeld (vr klas 1 en zijinstrmers). We verlangen bij de intake een cmpleet dssier. We hebben vr elk dssier 6 weken de tijd m te besluiten f wij de leerling plaatsen. De peride van de 6 weken begint wanneer het dssier cmpleet is. Wanneer we (bij een ingewikkelde prblematiek) meer tijd ndig hebben dan verlengen wij de tijd vr bestuderen van het dssier met 6 weken. Ouders wrden hiervan p de hgte gebracht. In een dergelijk geval wrden uders k uitgendigd vr een (vervlg)gesprek. Van dit gesprek wrdt een verslag gemaakt. Ouders krijgen dit verslag via de en het verslag wrdt in het dssier pgenmen. Wanneer wij besluiten m een leerling niet te te laten dan lichten wij dit besluit aan de uders te. We hebben geen plicht m een andere schl te zeken. We geven uders wel een advies welke schl eventueel een ptie zu kunnen zijn vr deze leerling. In het algemeen geldt dat wij leerlingen met een ODDprblematiek, MCDD-prblematiek en (kenmerken van) hechtingsstrnis niet plaatsen. Ok leerlingen met psychiatrische prblematiek plaatsen wij niet. Leerlingen waarvr intensieve vrmen van permanente individuele begeleiding gedurende het vlledige schljaar ndig is heeft de schl geen vrziening. Vr Leerlingen waarbij de cumulatie van verschillende beperkingen blijvende, cntinue individuele en specialistische begeleiding ndzakelijk maakt heeft de schl geen vrziening. De intake den wij zrgvuldig. Maar tch kmt het vr dat tijdens het werken met de leerlingen nieuwe zaken aan het licht kmen. We zullen daar adequaat p reageren maar we sluiten niet uit dat in een dergelijk geval wij aan de grenzen van nze begeleiding kmen. In dat geval ntstaat handelingsverlegenheid. We stellen uders daarvan p tijd p de hgte. In het dssier is de handelingsverlegenheid nderbuwd. In verleg met het SWV Eemland vragen wij een zgn. TLV (telaatbaarheidsverklaring vr het speciaal nderwijs) aan. Op het mment dat een TLV wrdt afgegeven en wij een VSO-schl hebben gevnden zijn wij niet meer verplicht m nderwijs aan die leerling te verzrgen. In het algemeen kan wrden gesteld: de schl biedt geen vrzieningen aan die specifiek bij speciaal nderwijs liggen. Wij bieden in de nderbuw een zeer uitverig begeleidingstraject mdat in die leeftijdscategrie de begeleiding het meest effectief is. Het niveau van vrzieningen van de bvenbuw ligt lager dan die van de nderbuw. In de nderbuw wrdt structureel gewerkt aan (leer) achterstanden en bagage vr de bvenbuw. In de bvenbuw ligt de fcus p krtdurende ndersteuning gericht p vaardigheden m een gede uitstrm + handhaving binnen het MBO te kunnen garanderen.

2 1. DE SCHOOL HEEFT EEN AANBOD VOOR SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN De schl heeft een aanbd p de vlgende nderdelen: Dyslexie en dyscalculie Faalangst Aandachtstrnissen Oppsitineel gedrag Autistisch gedrag Sciale vaardigheden Sciaal-emtinele ntwikkeling Leren leren en/f huiswerkbegeleiding Taal- en rekenbeleid Aanpassingen vr visueel en auditief beperkte leerlingen. Om dit aanbd te realiseren beschikt de schl ver specifieke deskundigheid. Teamleden zijn pgeleid en getraind m ged m te gaan met specifieke nderwijsbeheften van leerlingen. Minstens een van de teamleden is academisch pgeleide rthpedagg, die specifieke nderwijsbeheften van leerlingen kan vaststellen en een handelingsplan kan pstellen. Daarnaast heeft de schl een aantal specifieke aanpakken en methdieken m leerlingen te begeleiden. Deze aanpakken zijn bedeld vr de begeleiding van leerlingen p cgnitief, sciaal-emtineel, gedragsmatig f fysiek-medisch terrein. þ Dyslexie en dyscalculie: er zijn prtcllen aanwezig, er is een speciale RT-er/cach. In de prtcllen staan de vrzieningen genemd. þ Aandachtstrnissen: er zijn speciale werkplekken, leermiddelen en afspraken m.b.t. gebruik van medicatie. þ Leren leren: de leerlingen leren en werken nder tezicht van een dcent. Er is weinig huiswerk. De leerling kan een berep den p een studiebegeleider en/f stagiaires. Leerlingen leren z zelfstandig mgelijk te werken. Vr veel leerlingen zijn individuele trajecten mgelijk.l.v. stagiaires. Leerlingen met hardnekkige leerprblemen kunnen gebruik maken van aangepaste leermiddelen (audivisuele ndersteuning). þ Taal- en rekenbeleid: de schl vert taal- en rekenbeleid vlgens de nrmen van het Ministerie. Rekenen via een aparte rekenles per week. Taal via reguliere taalmethde en taallessen gericht p begrijpend lezen, uitbreiding wrdenschat. De RT-er ndersteunt leerlingen met dyslexie, ernstige taalprblemen en rekenprblemen. Leerlingen met dyscalculie wrden drverwezen naar speciale instituten. þ Visueel en auditief: de schl beschikt ver ruime mgelijkheden m leerlingen visueel en auditief te kunnen begeleiden (laptps, kptelefns, prgramma Sprint/Kurzweil), maakt gebruik van diverse digitale efenprgramma s vr rekenen en lezen zals BLOON, WRTS. Vanaf augustus 2013 wrden stapsgewijs tablets/devices vr leerlingen aangeschaft.

3 þ Faalangst: Er zijn trainingen vr leerlingen die daar baat bij hebben. (weerbaarheid/examenvrees) þ Autistisch gedrag: Een leerling kan een individueel traject vlgen. Dcentgedrag wrdt vrspelbaar gemaakt. þ Sciale vaardigheden/sciale emtinele ntwikkelingen: D.m.v.de methde Leefstijl leren leerlingen sciale en emtinele vaardigheden. Leerlingen met een ernstige prblematiek wrden drverwezen. þ Rts en Water -training, geïntegreerd in de sprtlessen. þ Oppsitineel gedrag: betreft het een vrm die vrtkmt uit een verwaarlsde strnis, dan gaat de mentr prberen m d.m.v. reflectie, de leerling daar zelf zicht p te laten krijgen. De schl is niet tegerust m leerlingen met ernstige vrmen van dit type gedrag (ODD) te kunnen begeleiden. þ In de klassen 1 en 2 van het VMBO kennen we p TL-niveau een speciale zrgklas. In deze zrgklas wrdt lesgegeven aan leerlingen met een vrm van autisme, aandachtstekrten f faalangst. Dcenten sluiten aan bij de leerstrategieën van de leerlingen in deze klas Mentren werken met een begeleidingsplan De inhud van de lessen wrdt met verzichtelijke kleine leerstappen uitgewerkt EXPERTISE Dcenten zijn tegerust m met leerlingen met diverse strnissen (AD(H)D, ASS, DCD) m te gaan. Nieuwe dcenten (vrmalig LWOO) wrden verplicht de SEN (speciale lerarenpleiding) te vlgen. Mentren zijn getraind in het aanbieden van de methde Leefstijl. De cunselr is gecertificeerd. Bij vrkmende vragen kan een rthpedagg ingeschakeld wrden. Het team wrdt dr ambulant begeleiders en RT-ers tegerust m leerlingen met specifieke nderwijs- en ntwikkelingsbeheften adequaat te begeleiden. de RT-er en studiebegeleiders zijn gecertificeerd. Er is een speciale zrgcntactdcent die de zrg vr de leerlingen bewaakt tijdens hun schllpbaan. De gede en verfijnde begeleidingsstructuur van nze schl is vral.a. te danken aan derdejaars studenten Pedaggiek die p nze schl stage lpen. Hierdr hebben we een aantal leerlingen intensief kunnen begeleiden. Specifieke begeleiding gebeurt dr deze studenten Pedaggiek. Hun stagewerkzaamheden zijn (4 dagen in de week): Daadwerkelijk ndersteunen, sms 1 p 1. De leerlingen leren plssingsgericht te werken. Omgaan met specifieke leermiddelen. Reflectiegesprekken veren. Dssiers analyseren. Opzetten van handelingsplannen.

4 Bijhuden van leerlingvlgsysteem. Observaties den. Het schrijven en bijhuden van prtcllen Teamndersteuning geven dr middel van bservatie van lessen, interacties tussen leerlingen, vrstellen den aan dcenten ten aanzien van handelen. Beschikbaar stellen van relevante infrmatie met betrekking tt specifieke aanpak bij bepaalde leerlingen. AMBITIES 2. EEN VEILIGE OMGEVING De schl werkt actief aan een veilig pedaggisch klimaat. Dat blijkt uit het vlgende: Leerlingen, uders en medewerkers geven in jaarlijkse tevredenheidsnderzeken aan dat zij zich veilig velen p schl. De schl heeft een veiligheidsbeleid gericht p het vrkmen en afhandelen van incidenten in en m de schl. De schl heeft een nderwijsaanbd vr alle leerlingen vr het vergrten van sciale vaardigheden. De schl hanteert een pestprtcl. De schl hanteert een medisch prtcl. De schl is z ingericht dat leerlingen met uiteenlpende leerstijlen en (lichamelijke) kenmerken er kunnen leren: De schl biedt individuele werkplekken, De schl biedt prikkelarme werkplekken, De schl biedt ruimte m te kunnen samenwerken, De schl is tegankelijk vr rlstelen. Sciaal-emtineel: De mentren vlgen het prgramma Leefstijl wekelijks met hun mentrklas. Mentren beschikken ver praktische aanwijzingen m.b.t. het begeleiden van leerlingen met sciaal prbleemgedrag. De aanpak is gericht p relatievrming. Leerlingen kunnen een berep den p cunseling binnen de schl. Fysieke mgelijkheden in het gebuw Er zijn vrzieningen vr leerlingen met een lichte lichamelijke handicap die zich zelfstandig kunnen vrtbewegen en in hge mate vr zichzelf kunnen zrgen. Er is een invalidentilet en een lift in het gebuw aanwezig.

5 3. DE SCHOOL HEEFT EEN DUIDELIJKE ONDERSTEUNING STRUCTUUR. De schl heeft haar structuur vastgelegd aan de hand van duidelijk mschreven Prfessinele Mmenten, waarin is vastgelegd he teamleden met aanvullende expertise en nderscheiden taken en rllen met elkaar samenwerken. De bespreking van de ntwikkeling en ndersteuningsbeheften van leerlingen vindt plaats dr middel van een vastgestelde gespreksmethdiek. Vr leerlingen en uders is duidelijk he zij een berep kunnen den p deze begeleiding en langs welke rute wrdt vastgesteld welke nderwijsndersteuning passend is. De schl werkt actief samen met ketenpartners, zals het buurtteam, leerplicht, plitie en de GGD. De schl begeleidt leerlingen aan de hand van duidelijk mschreven interventies, met het g p meetbare delen, evalueert de delen en stelt de interventies p afgesprken tijdstippen, waar ndig, bij. De schl begeleidt vanuit nderscheiden taken en rllen aan de hand van Prfessinele Mmenten. De taken en rllen zijn scherp mschreven vr de verschillende typen van expertise. Het effect daarvan is dat dit leidt tt een brede kijk p leerlingen. De schl heeft haar structuur vastgelegd aan de hand van duidelijk mschreven Prfessinele Mmenten. De werkwijze van het EOT is mschreven en wrdt jaarlijks geëvalueerd. De schl werkt vlgens 4 duidelijk mschreven prfessinele mmenten (PM s) Elke leerling wrdt structureel gevlgd via het leerlingenverleg en het LVS (leerlingvlgsysteem). Het hele prces is scherp geregeld en wrdt streng bewaakt. Dit leidt tt efficiënte leerlingbegeleiding. PM 1 en 2: werkwijze mentr en team: De mentr bewaakt de leervrderingen en het welzijn van de leerlingen. Bij calamiteiten wrden bservaties uitgeverd. De mentr vert tenminste 2 interventies uit vrdat het prbleem schriftelijk wrdt ingebracht p het teamverleg. Alle leerlingen wrden één keer per 6 weken in het team besprken Wanneer er advies ndig is van interne en/f externe specialisten, wrdt het zrgteam ingeschakeld. PM 3: werkwijze intern ndersteuningsteam (IOT): in het IOT wrdt vanuit verschillende expertise gekeken naar de ndersteuningsbehefte van de leerling Op de 1e vergadering van het seizen wrden nderwijsndersteuningsbeheften van leerlingen in kaart gebracht. Gegevens daarvr wrden ntleend aan het dssier. Een IOT-vergadering vindt eens per 6 weken plaats.

6 Van alle vergaderingen wrdt een verslag gemaakt De z.g. zrgcntactdcenten van elk team huden het teamverzicht van leerlingen met specifieke nderwijsndersteuningsbeheften bij. Indien ndig kan een nieuwe leerling schriftelijk wrden aangemeld. De zrgcntactdcenten verzrgen de cmmunicatie vanuit het IOT naar de teams. Aan het einde van het schlseizen wrdt geëvalueerd vlgens vastgestelde punten. PM 4: werkwijze extern ndersteuningsteam (EOT): Wijkteam is nderdeel van het EOT Deze vindt twee weken na het IOT-verleg plaats. Per casus wrdt een casemanager aangewezen. Van de vergadering wrdt een verslag gemaakt. Aan het einde van het schlseizen wrdt er geëvalueerd vlgens vastgestelde punten. De schl vert begeleiding van leerlingen uit langs duidelijke rutes. Prcessen wrden vastgelegd, bewaakt en gebrgd. Interne specialisten kunnen een berep den p caching. De schl brgt inhudelijke deskundigheid dr interne specialisten. In de jaarlijkse evaluatie met de ndersteuningscördinatr en de directie wrden alle afspraken uit de nderwijszrgstructuur nagelpen en gecntrleerd p uitvering ervan. Niet uitgeverde zaken wrden gepland via het PDCA-mdel (plan-d-check-act) Interne specialisten kunnen een berep den p caching dr de ndersteuningscördinatr. De directie vert functineringsgesprekken met interne specialisten. De schl nderhudt samenwerkingsrelaties met partners De schl werkt structureel samen met Primair Onderwijs, wijkteams, GGD, Leerplicht, Plitie, Svee. De ndersteuningscördinatr is verantwrdelijk vr het nderhuden van de externe relaties. Er wrdt samengewerkt met externe partners binnen het EOT, maar in vrkmende gevallen k met andere functinarissen, zals plitie en reclassering. AMBITIES 4. KWALITEITSZORG Het aanbd en de structuur van ndersteuning wrdt regelmatig geëvalueerd. Vastgesteld wrdt f de gede ndersteuning ged gebden wrdt. Ontwikkelpunten wrden benemd en verbeterd. Jaarlijks wrdt nderbuwd f de aanpakken en deskundigheden die de schl heeft ng vrzien in de nderwijsbeheften van de leerlingen. Ok ntvangen de interne specialisten die bijdragen aan de ndersteuning van leerlingen jaarlijks feedback p hun functineren. Er is ruimte vr schling en prfessinele ntwikkeling van teamleden. De schl verzrgt sturing en brging p de rganisatie van de begeleidingsstructuur.

7 Er is vastgelegd, dat het bestaande begeleidingsaanbd in relatie tt de ndersteunings-vragen van leerlingen wrdt geëvalueerd en bijgesteld. De schlleiding en de ndersteuningscördinatr evalueren twee keer per jaar de ndersteuningsstructuur en leggen vast welke verbeterpunten wrden uitgeverd. Er is structureel, 5x per jaar, verleg tussen directie en ndersteuningscördinatren. Jaarlijks wrdt hierbij het begeleidingsaanbd geëvalueerd en bijgesteld. III.2. De schl verzrgt sturing p het prces. Team- en/f leerlingbespreking vindt plaats via een afgesprken gespreksmethdiek. Interne specialisten bespreken jaarlijks met de directie hun expertise en rllen en taken in relatie tt de uitkmsten en resultaten van leerlingbegeleiding. De schl stemt de keuze van eigen interventies af in afweging van de externe ndersteuning. De afspraken die in het nderwijszrgprfiel zijn vastgelegd, wrden nauwgezet gevlgd. Er wrdt tijdens de leerlingbespreking gebruik gemaakt van een intervisie-gesprekstechniek. Uiteindelijk wrdt de nderwijszrgvraag gefrmuleerd. Interne specialisten bespreken jaarlijks p de evaluatievergadering van het ZT hun expertise. Hiervr zijn specifieke aandachtspunten gefrmuleerd. In het ZT wrdt bepaald welke externe functinarissen wrden ingeschakeld. In urgente gevallen wrdt dat direct via de ndersteuningscördinatr gedaan en achteraf besprken in het ZT. Alle cnsultaties en interventies dr externen wrden in het EOT gerapprteerd. III.3. De schl verzrgt sturing p mensen. De schlleiding evalueert 1 maal per jaar met de ndersteuningscördinatr de kwaliteit van de expertise van de interne ndersteuners. De vrzitters van verleg per PM bespreken de aangeleverde hulpvragen p inhud. Alles wrdt uitgeverd via het (in ntwikkeling zijnde) pgestelde kwaliteits-/ zrgplan. AMBITIES

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schlndersteuningsprfiel (SOP) Namens team Terra Nigra: P.P. Truijen Praktijkversie SOP Telichting In deze praktijkversie SOP is aangegeven in heverre de schl kan vlden aan de vastgestelde basisndersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schlndersteuningsprfiel (SOP) Namens team BLS: J. de Vries Praktijkversie SOP Telichting In deze praktijkversie SOP is aangegeven in heverre de schl kan vlden aan de vastgestelde basisndersteuning en vr

Nadere informatie

STELLA MARIS VMBO. Algemene informatie

STELLA MARIS VMBO. Algemene informatie STELLA MARIS VMBO Algemene infrmatie - Keelstraat 1, 6301 XT Valkenburg aan de Geul - 043 6098111 - inf@stellamariscllege.nl - www.stellamariscllege.nl - 500 - Denminatie: Regulier Onderwijsaanbd - VMBO

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schlndersteuningsprfiel (SOP) Namens team Bnnefanten VMBO: F. Laarmans Praktijkversie SOP Telichting In deze praktijkversie SOP is aangegeven in heverre de schl kan vlden aan de vastgestelde basisndersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schlndersteuningsprfiel Inleiding Het schlndersteuningsprfiel (sp) is een dcument waarin een individuele schl vastlegt welke mgelijkheden er zijn m leerlingen te nderwijzen die specifieke begeleiding ndig

Nadere informatie

SCHOOLONDeRSTeUNINGSPROFIeL (SOP) Porta Mosana College. PaSSeND ONDeRWIJS. Onbegrensd jezelf. Schooljaar 2015-2016 LOCATIE HAVO / VWO MAASTRICHT

SCHOOLONDeRSTeUNINGSPROFIeL (SOP) Porta Mosana College. PaSSeND ONDeRWIJS. Onbegrensd jezelf. Schooljaar 2015-2016 LOCATIE HAVO / VWO MAASTRICHT SCHOOLONDeRSTeUNINGSPROFIeL (SOP) Prta Msana Cllege PaSSeND ONDeRWIJS Onbegrensd jezelf Schlar 2015-2016 LOCATIE HAVO / VWO MAASTRICHT Namens team PMC HV: G.E.A.J. de Munck Praktijkversie SOP Telichting

Nadere informatie

School Ondersteuning Profiel Bonnefanten College

School Ondersteuning Profiel Bonnefanten College Schl Ondersteuning Prfiel 2017-2018 Bnnefanten Cllege Gerry Feij Versie 1 Pagina 1 van 14 augustus 2017 Praktijkversie SOP Telichting In deze praktijkversie SOP is aangegeven in heverre het Bnnefanten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schlndersteuningsprfiel I. Onderwijs Basisndersteuning ( 1a ) : het aanbd, waarin de schl vrziet en dat geldt als de basiskwaliteit basisndersteuning van elke schl. Het is de basiszrg, die de schl verplicht

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1 Schlndersteuningsprfiel van: De schlen van Kind p 1 Inleiding Smmige leerlingen hebben extra ndersteuning ndig m hun schllpbaan ged te drlpen. Wat die kinderen ndig hebben en wat de schl kan bieden is

Nadere informatie

Montessori College MAVO/HAVO

Montessori College MAVO/HAVO Mntessri Cllege MAVO/HAVO Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd þ vmb/theretisch þ hav

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

De leerling centraal. Een generalistische aanpak

De leerling centraal. Een generalistische aanpak De leerling centraal Een generalistische aanpak De leerling centraal lijkt een pen deur. Tch is de valkuil snel gecreëerd dr leerlingen p hun specifieke prblemen te determineren en te begeleiden. Is iedere

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSCALCULIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis rekenvaardigheid vr schl Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecmprimeerd Schlndersteuningsprfiel Naam Schl Algemene gegevens Schl Al-Ghazali BRIN 22NT Directeur Najiba Belah Adres Van lenneapstraat 17 Telefn 010-4152167 E-mail nbelah@sipr.nl Bestuur SIPOR Basisndersteuning

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding Zrg en Begeleiding nderwijsadvies 1.1 De schl gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en prcedures vr het vlgen van de prestaties en de ntwikkeling van leerlingen. Dit is een nrmindicatr. Telichting:

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Christiaan Huygens Coll, loc R havo vwo profiel

Christiaan Huygens Coll, loc R havo vwo profiel Christiaan Huygens Cll, lc R hav vw prfiel Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd vmb/theretisch

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 10 oefenopdracht

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 10 oefenopdracht VZ-B-K1-W10-C Evalueert en legt de zrgverlening vast Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 10 efenpdracht In deze pdracht ga je efenen met het evalueren van de gebden zrgverlening aan een zrgvrager.

Nadere informatie

Bijlage 2 Basisondersteuning SWV VO Midden-Holland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene informatie

Bijlage 2 Basisondersteuning SWV VO Midden-Holland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene informatie Bijlage 2 Basisndersteuning SWV VO Midden-Hlland en Rijnstreek (versie 21 april 2013) 1 Algemene infrmatie (Brn: referentiekader versie 21 februari 2012) 1.1 Basisndersteuning Het begrip basisndersteuning

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap.

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap. VISIE OP LEREN Opleiden en leren in het partnerschap Apeldrn Zutphen Vr het welslagen van de missie is het van het grtste belang dat binnen het partnerschap gewerkt wrdt vanuit een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

Gemiddeld aantal leerlingen per klas/groep: 30 Aantal docenten per klas/groep 14

Gemiddeld aantal leerlingen per klas/groep: 30 Aantal docenten per klas/groep 14 Stella Maris College HAVO/VWO Algemene informatie Parallelweg 56, 6231 CJ Meerssen 043 3586100 info@stellamariscollege.nl www.stellamariscollege.nl 1287 leerlingen Denominatie: Regulier Onderwijsaanbod

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 18 september 2018 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Aanbod Diensten Baan in Beeld

Aanbod Diensten Baan in Beeld Aanbd Diensten Baan in Beeld 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Inhudspgave 1. Over Baan in Beeld p. 3 Wie wij zijn, utplacement en lpbaanadvies, fcus, resultaat en lcatie. 2. Outplacementprgramma

Nadere informatie

Handleiding Schoolondersteuningsprofiel. Sallandse deelregio. SWV Passend Onderwijs PO 23-05

Handleiding Schoolondersteuningsprofiel. Sallandse deelregio. SWV Passend Onderwijs PO 23-05 Handleiding Schlndersteuningsprfiel Sallandse deelregi SWV Passend Onderwijs PO 23-05 Versie 2013-2014 Handleiding Schlndersteuningsprfiel Sallandse deelregi SWV Passend Onderwijs PO23-05 1 Handleiding

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Basisonderwijs Ondersteuningsprfiel Passend Onderwijs Basisnderwijs Greetje Lenting Minna Niclai 2 COLOFON Bernadette van Spiegel, nderwijsadviseur Drachten, januari 2012 Cedin Lavendelheide 21 9202 PD DRACHTEN T 088

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Monitor voor de 8 ste klas mavo

Monitor voor de 8 ste klas mavo Mnitr vr de 8 ste klas mav Als schl willen wij kinderen p een prettige manier naar hun vlwassenheid begeleiden. Ons streven is dat de leerlingen de schl verlaten als vrij denkende en zich vrij velende

Nadere informatie

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs Zrgplan 1.Passend Onderwijs Passend Onderwijs betekent dat iedere leerling nderwijs krijgt dat het beste bij zijn f haar talenten en beperkingen past. Ok de leerlingen met een strnis, ernstige ziekte f

Nadere informatie

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40 Persnlijk Begeleider Algemene infrmatie Naam rganisatie : De Haardstee Functie : Persnlijk Begeleider Onderdeel : primaire zrg FWG-niveau : 40 Psitie en rl in de rganisatie. De persnlijk begeleider krijgt

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

Samenwerkingsschool Balans

Samenwerkingsschool Balans Samenwerkingsschl Balans DYSLEXIEBELEID_p website.dc - 1-1. Wat is dyslexie De Gezndheidsraad prbeerde jaren geleden tt natinale vereenstemming te kmen dr een glbale mschrijving p te stellen waarin iedereen

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Beleidsnotitie Basisondersteuning Samenwerkingsverband V(S)O Eemland. April 2013

Beleidsnotitie Basisondersteuning Samenwerkingsverband V(S)O Eemland. April 2013 Beleidsnotitie Basisondersteuning Samenwerkingsverband V(S)O Eemland April 2013 1. Inleiding In deze beleidsnotitie wordt uiteengezet welke afspraken het samenwerkingsverband VO-VSO Eemland maakt over

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid

DYSLEXIE. Vragenformulier onderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden ( in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016

DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 DYSLEXIEPROTOCOL VEURS LYCEUM per augustus 2016 Dyslexie is een strnis die gekenmerkt wrdt dr een hardnekkig prbleem met het aanleren en het accuraat aanleren en/f het vlt tepassen (autmatiseren) van het

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland 1. Aannamebeleid zij-instrmers De dagelijkse leiding is verantwrdelijk vr zij-instrm. Leerlingen uit het regulier nderwijs kunnen tt en met de 9 e klas (3 e leerjaar) instrmen. Instrmen in de 10 e, 11

Nadere informatie

Pleinschool Helder Pleinschool Helder

Pleinschool Helder Pleinschool Helder Pleinschl Helder Pleinschl Helder Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd vmb/theretisch

Nadere informatie

OOGwerkt webinar. Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder. Bekijk onze vacatures online

OOGwerkt webinar. Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder. Bekijk onze vacatures online Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder Bekijk nze vacatures nline OOGwerkt webinar Na de zmervakantie ntvangt u van OOGwerkt een uitndiging m u in te schrijven vr ns

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht p een veilige mgeving en een plezierige schltijd Achtergrnd - Wat is pesten? 'Iemand wrdt getreiterd f is het mikpunt van pesterijen als hij f zij herhaaldelijk

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Scala. Schoolondersteuningsprofiel Scala. Algemeen

Schoolondersteuningsprofiel Scala. Schoolondersteuningsprofiel Scala. Algemeen Schlndersteuningsprfiel Scala Algemeen Gegevens schl Naam: Scala Adres: Meulenspie 2 Plaatsnaam: 4847 TK Teteringen Cntactpersn: M. Beugels/J. ter Huurne Leerwegen BBL KBL GL Mav Sectren Mav: In TL 4 sectren

Nadere informatie

Keurmerkrapportage 2018

Keurmerkrapportage 2018 Keurmerkrapprtage 2018 Rapprtage.b.v. de zelfevaluatie ter kwalificatie vr het Keurmerk Basis GGZ 2018 PHHaastrecht B.V. 4 januari 2018 Heeft u vragen ver deze rapprtage? Neem cntact p met Stichting Kwaliteit

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Outplacementprogramma Zilver

Outplacementprogramma Zilver Haarbrug 18, 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Outplacementprgramma Zilver De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: De Hrizn Aalst Adresgegevens: Mlendreef 57 9300 Aalst 2) Dmein van expertise: Lgpedie, cmmunicatie: begeleiding, behandeling & diagnstiek 3) Beschrijving

Nadere informatie

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011 Training Werken aan Welbevinden Opleidingscurriculum Facit, Velsen-Nrd Februari 2011 Inhudspgave Inleiding 3 1. Algemene beschrijving van de pleiding 4 1.1 Delgrep 4 1.2 Kwalificaties 4 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Aloysius-De Roosten Ondersteuningsprofiel Aloysius De Roosten

Aloysius-De Roosten Ondersteuningsprofiel Aloysius De Roosten Alysius-De Rsten Ondersteuningsprfiel Alysius De Rsten Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd

Nadere informatie

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT Adjust - Sciaal Resultaat zet in p verbinding in het Sciaal Dmein. Dat den we dr altijd g te hebben vr de mens en zijn mgeving. We hebben nze expertise

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Plan van Aanpak Solidariteitswerk in sectoren.

Plan van Aanpak Solidariteitswerk in sectoren. Cncept 08-02-2017 Plan van Aanpak Slidariteitswerk in sectren. Betrkken zijn bij internatinale slidariteitsprjecten is stimulerend en interessant, maar kan sms k ingewikkeld en uitdagend zijn. Het valt

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik p een van nderstaande linken m direct naar het betreffende nderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) p nderwijs- en persneelsbeleid pzet leertraject BDB (inclusief BKE) tetsing en berdeling

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Vrtgezet nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders.

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders. Aannamebeleid Cbs Klaverblad is een basisschl vr vltijds nderwijs aan hgbegaafde leerlingen in de grepen 1 t/m 8. Ons aanname beleid is erp gericht kinderen p cbs Klaverblad aan te nemen die, p basis van

Nadere informatie

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5 JAARPLAN 2017-2018 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2017-2018 blz. 3 matri blz. 5 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

Uitwerking van de Basisondersteuning 1, inclusief interventies binnen ons samenwerkingsverband

Uitwerking van de Basisondersteuning 1, inclusief interventies binnen ons samenwerkingsverband Uitwerking van de Basisndersteuning 1, inclusief interventies binnen ns samenwerkingsverband De Basisndersteuning in ns samenwerkingsverband bestaat uit de vlgende vier nderdelen: A. Basiskwaliteit. B.

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Dit zorgbeleid is een aanvulling op de pedagogische uitgangspunten die verwoord zijn in het pedagogisch beleidsplan van T Skooltje KINDEROPVANG

Dit zorgbeleid is een aanvulling op de pedagogische uitgangspunten die verwoord zijn in het pedagogisch beleidsplan van T Skooltje KINDEROPVANG ZORGBELEID T SKOOLTJE KINDEROPVANG 1. INLEIDING Dit zrgbeleid is een aanvulling p de pedaggische uitgangspunten die verwrd zijn in het pedaggisch beleidsplan van T Skltje KINDEROPVANG 2. DEFINITIE Onder

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs 2015. Het Amstelveen College

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs 2015. Het Amstelveen College Schlndersteuningsprfiel Passend Onderwijs 2015 Het Amstelveen Cllege Inhudspgave Inleiding 1 Algemene gegevens 3 1.1 Cntactgegevens 4 1.2 Onderwijsvisie / schlcncept 2 Basisndersteuning 2.1 Onderwijsndersteuningsstructuur

Nadere informatie