SCHEEPSKOSTEN EN KOSTEN VAN NAUTISCH-TECHNISCHE DIENSTEN VOOR DRIE VARIANTEN VAN MV2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHEEPSKOSTEN EN KOSTEN VAN NAUTISCH-TECHNISCHE DIENSTEN VOOR DRIE VARIANTEN VAN MV2"

Transcriptie

1 SCHEEPSKOSTEN EN KOSTEN VAN NAUTSCH-TECHNSCHE DENSTEN VOOR DRE VARANTEN VAN MV2 project: MA-329 datum: 3 December Marine Anaytics B.V. auteur: ir. C. C. Gansdorp, Eur hg, FRN

2 -Marine Anaytics nhoud. NLEDNG 2. SCHEEPSKOSTEN 2.. Kosten per uur van de drie beschouwde schepen 2.2. Bepaing van de benodigde tijd 3. KOSTEN VAN BELOODSNG EN SLEEPBOTEN 3.. Methodoogie Loodstarieven Seeptarieven 3 4. RESULTATEN 4 5. CONCLUSES 9 6. REFERENTES 20 z Versie: 2.0 Printed:

3 -Marine Anaytics. neiding Bij de keuze tussen verschiende aternatieven voor de uitbreiding van de Maasvakte S een overzicht van de bij het inopen van dit havenbekken gewenst. Deze bestaan uit scheeps en de van enige nautisch-technische diensten (zoas Beoodsing en de Dienstveremng door seepboten), die afstand-afhankeijke componenten hebben. n dit rapport zijn drie aternatieven beschouwd: Zuid estuarium va de Maasvakte, Noord-open zee via de Maasvakte, Noord-open zee via der Maasgeu. n de paten, 2 en 3 zijn de drie aternatieven weergegeven, De uitbreiding van de Maasvakte is voornameijk bedoed voor containertermmas en chemrsche bedrijven. Deze aanname heeft de vogende keuze van de drie voorbeedschepen veroorzaakt: een container schip met een capaciteit van 6,000 containers, een container schip met een capaciteit van 5,000 containers, een chemicaiën tanker van 45,000 ton deadweight. De ontwikkeingen van deze schepen in afmetingen zijn gepubiceerd in [. Hierbij zrj opgemerkt dat de afmetingen van het grote containerschip in deze studie zijn gebaseerd op schattingen van deskundigen van Wartsia. De engte van dit schip is extreem ang bij een reatief keine diepgang. Het moet niet worden uitgesoten dat bij een diepgang van 6 m een beter ontwerp kan worden verkregen waarbij de engte afneemt tot ca 360 m over aes. Voor de huidige studie worden de afmetingen, zoas in [] zijn voorsped, gebruikt. De scheeps worden bepaad door de totae van een schip terug te rekenen naar de per scheepsuur. Kapitaa, onderhoud, verzekering, bemannmgs en brandstof op zee en in de haven vormen onderdeen van deze. De scheepsuren worden berekend op basis van de tijd die nodig is om veiig bij de igpaats te komen van een zeker punt op zee en vice versa. De wijze waarop dit punt wordt bepaad, is beschreven in hoofdstuk 2. T Versie: 2.0 Printed:

4 :Marine Anaytics De van beoodsing zijn berekend op basis van de huidige taneven. Deze zijn zoas bekend gebaseerd op de depgang van het schip. Naast de huidige beoodsing is ook de tariefstructuur die in LOODSTAS is voorgested, gebruikt om oods te berekenen. Deze zijn gebaseerd op een grootheid die door het omgeschreven bok van engte over aes, breedte en maximae diepgang bepaad wordt De van seepbootassistentie worden berekend op basis van de huidige gepubhceerde tarieven van de aanbieders. Geen pogingen zijn ondernomen om een tariefstructuur op te zetten, waar het type en grootte van de seepboot en de tijdsduur van de te verenen assistentie is opgenomen. Hiervoor S het noodzakeijk dat de veiigheidsautoriteit (in casu het Gemeenteijk Havenbedrijf) aangeeft weke schepen weke seepboten nodig hebben. Deze aanbeveingen bestaan nu nog met ofïcee. De scheeps, beoodsings en seepboot zijn opgeted voor iedere geografische variant voor 2 verschiende wijzen waarop de beoodsings zijn berekend. n hoofdstuk 2 zijn de scheeps berekend. Paragraaf 2. behandet de van de scheepstijd voor de drie beschouwde schepen. Paragraaf 2.2 bespreekt de wijze waarop de tijd wordt bepaad. Hier is uitgegaan van een punt op een afstand van meer dan 0 nautische mij van de oodspost om het verschi in sneheidsverminderingskarakterestieken dudeijk te maken. Deze hangen samen met de beasting van de diesemotoren van de beschouwde schepen. Hoofdstuk 3 behandet de van de nautisch-technische diensten. n paragraaf 3. S de methodoogie van de bepaing gegeven. Het gaat om een regressie vergeijking die door de gepubiceerde tarieven as functie van de ingangsparameter (diepgang, engte, voume) S geegd. Hierdoor wordt interpoeren eenvoudig. n paragraaf 3.2. zijn de oodstarieven behandet incusief heicopter-beoodsing. 3.3 zijn de seeptarieven behandet. n paragraaf n hoofdstuk 4 worden de resutaten gegeven. Dit rapport is voorzien van tabeen, paten en figuren. Keine tabeen zijn genummerd en zijn in de tekst opgenomen. Grote tabeen zijn afabetisch genummerd en zijn met de paten en de figuren achter de tekst opgenomen. 2 Versie: 2.0 Printed:

5 - :Marine Anaytics 2. Scheeps De scheeps worden bepaad door de tijd die nodig is van een zeker punt in de rede van Hoek van Hoand naar de igpaats te komen. De huidige beoodsing beschikt over de mogeijkheid de oods op te pikken op het oodsstation, maar ook het aan boord brengen van de oods met behup van een heicopter behoort tot de mogeijkheden. Heicopter-beoodsing is duurder dan beoodsing op de oodspost. Bij deze aatste vorm moet het schip komende van seaspeed afsacken tot een zeer keine snehed om vervogens ij te maken om de oods de geegenheid te geven om aan boord te komen. n het geva van heicopterbeoodsing dient het schip vee minder sneheid te verminderen omdat het goed mogeijk is de oods op een varend schip via een sing aan boord te zetten bij een sneheid van 0 knoop. Er is nu een punt gedefinieerd dat op ruim nautische mijen igt van de oodspost om de sneheid, die verondersted wordt voe kracht manoeuvreren te zijn, aan te passen via een geeideijke sneheidsverminderings-procedure. De tijd van het oods overnemen is gestandaardiseerd op 5 minuten voor ae schepen. Van hetzefde punt is de heicopter-beoodsing gedefinieerd. Het schip moet nu van voe kracht manoeuvreren naar een sneheid van ca 0 knopen worden afgesackt. Het s ogisch dat er zodoende ten opzxhte van de kruispostbeoodsing een tijdwinst geboekt wordt. As deze tijdwinst in scheepstijd opweegt tegen de van heicopter-beoodsing, dan is het voor een reder voordeig om heicopter-beoodsing te nemen. Bijkomend voordee van heicopterbeoodsmg is natuurijk het feit dat nagenoeg onder ae weersomstandigheden heicopterbeoodsing kan worden gegeven, terwij de beoodsing op de kruispost bij BF 7 ook voor grote schepen gestaakt wordt. Met betrekking tot het vertrek van deze schepen is gested dat op een punt vak voor de paddestoeen de oods van boord gehaad wordt met een tender. De sneheid wordt verondersted 6 knoop te zijn en de seepboten hebben juist voor dit punt os gegooid. Vanaf het punt dat de oods van boord is gegaan, wordt Have Kracht Vooruit gegeven. Nadat de oodspost voor het inkomende verkeer gepasseerd is wordt op ae schepen Voe Kracht Vooruit gegeven. De berekening wordt gestopt as het schip het punt op.5 nautische mij van de oodspost is gepasseerd. Hier zij uitdrukkeijk vermed dat andere beoodsingsvormen, zoas remote piotage in dit rapport niet in beschouwing zijn genomen. t Versie: 2.0 Printed:

6 :Marine Anaytics 2.. Kosten per uur van de drie beschouwde schepen De hoofdafmetingen van de schepen zijn gegeven in de vogende tabe... Lengte over aes t--. Container vesses.. Chem. tanker.. C (6OOO) TEU/ dwt *m. 35.od / Lengte t N. Breedte. Diepgang. dtenstsneheid. cbock. EPK tota n. APK a=w/(u*u) L ). 3.3 Tabe : Hoofdafmetingen van de beschouwde schepen. Op basis van deze hoofdafmetingen zijn de vogende berekend, zte tabe 2:. 5 Versie: 2.0 Printed:

7 :Marine Anaytics Tabe 2: Kosten componenten van de drie beschouwde schepen en bepaing van de van het schip per uur zeetijd. Ter toeichting moge dienen dat de genoemde nieuwbouwprijzen zijn bepaad op grond van extrapoatie van bestaande prijzen voor keinere soortgeijke schepen. De bemannings zijn bepaad op basis van TF-onen voor West Europeanen. De grootte van de bemanmng is gested op 2 personen. Er is een bovenro van 50 % aangenomen. Voor de berekenmg van de brandstof is uitgegaan van een prijs van 37 Euro/ton. Het verbruikscijfer is gested op 40 gr/apkuur Bepaing van de benodigde tijd Zoas gezegd is een punt op zee gekozen dat.5 nautische mij van de oodspost afigt. A de. z Versie: 2.0 Printed:

8 :Marine Anaytics berekeningen beginnen en eindigen op dit punt. Vanaf dit punt wordt voor het schip met de keinste mogeijkheden om vaart te verminderen de machme op Have Kracht Vooruit gezet. (Dit schip bijkt het contamerschip van 5,000 TEU te zijn). Aangenomen is dat ae schepen voor dit moment Voe Kracht Manoeuvreren open Dit wordt ongeveer 5 à 20 minuten vogehouden: vervogens wordt er dan Langzaam Vooruit gegeven. Ook deze sneheid wordt ongeveer 5 tot 20 minuten vogehouden. As aatste stap wordt de machine op Zeer Langzaam Vooruit gezet. ndien de sneheid tot ongeveer 6 a 7 knoop is gedaad, wordt door midde van Have Kracht Achteruit de vaart uit het schip gehaad en wordt ij gemaakt voor de oodsboot of oodstender Met betrekking tot beoodsing op de oodspost is aangenomen dat het betreffende schip op de oodspost ongeveer 5 minuten ij maakt. De afstand van de oodspost tot de paddestoeen is aangenomen te zijn: 5 nautische mij. As bijzondere voorwaarde is aangenomen dat de sneheid tijdens de passage van de paddestoeen 0, respectieveijk 9 en 8 knoop bedraagt. De hoogste sneheid is noodzakeijk om in het geva van sterke dwarsstroom voor de pieren een drifthoek te krijgen die geijk of keiner dan 5 graden is. ndien de dwarsstroom minder is kan met een agere sneheid tussen de pieren worden vostaan. n het agemeen za een sneheid van 9 knoop een normae situatie aangeven. Zo gauw het schip binnen de pieren is dient er een sneheidsvermindering te worden toegepast om de seepboten te kunnen vastmaken. De maximae sneheid waarbij dit kan gebeuren is gested op 6 knoop. De schepen kunnen echter niet bij voortduring met hun schroef achteruit aten draaien. ndien er een harde wind staat waardoor het schip van zijn koers weg oopt dient er door roercorrecties een rechte koers behouden te worden. Koersafwijkingen dienen met te groot worden, omdat men mag verwachten dat het uiterst moeiijk za zijn het schip weer op de oorspronkeijke koers terug te brengen. De verkaring igt hem in het feit dat deze schepen nagenoeg koersonstabie zuen zijn. Een eigenschap van deze schepen is dat hun stuteigenschappen secht zijn, waardoor het vee moeite kost om een opgebouwde koershoeksneheid weer af te bouwen. Hiervoor is vee roer nodig en het roer kan aeen effectief gebruikt worden as er een vooruit toerenta bestaat, waardoor het roer door het van de schroef afkomende water aangestraad wordt. Daardoor za er op sommige momenten vermogen vooruit nodig zijn (of in ieder geva moet de machine op Stop staan) om koersafwijkingen te compenseren. Een andere methode is om met de schroef gestopt de sneheid te verminderen en daardoor is er bij vooruitdraaiende schroef vodoende watersneheid op het roer om koerscorrecties uit te voeren. n dit geva kan sechts zo nu en dan en voorts gedurende korte tijd achteruitgesagen worden. Een uitgebreid mathematisch mode met betrekking tot de horizontae bewegingen kan inzicht. E Versie: 2.0 Printed:

9 :Marine Anaytics geven over de optrmae combmatie van roer en schroef met betrekkrng rot hoershouden en snehedsverrmndermg. Dit mode is niet gebruikt voor de reatieve korte en goedkope studie die hier is uitgevoerd. Aangenomen S dat de sneheidsverrmndering van ongeveer 4 knoop tussen de p,rcde\toeen en de paats waar de seepboten worden vastgemaakt wordt bererkt door 3 mnuren het SL+~ te aten uitopen met de machme gestopt, gevogd door een periode van ongeveer rmnuut wxu Have Kracht Achterut wordt gegeven. Op het moment dat de sneheid nagenoe; 6 knoop wordt verondersted dat de seepboten worden vastgemaakt Gedurende S nunuten WOL~ de schroef dan niet gebrtukt om de seepboten de mogerjkheid te geven, zoncicr gevaake schroefmanoeuvres van het te assisteren schip voor de seepboten, deze, de trossen te aten overnemen en op de seepier vast te zetten. Gedurende de fases: sneheidsvermindering en vast maken van de seepboten wordt door het betreffende schrp een afstand afgeegd. Deze afstand kan nu worden berekend xsmede de tijd dre voor deze manoeuvres noodzakeijk is, door toepassing van de vogende differentiaavergeijkingen: \. () en ds - u z- (2) Hierin zijn de vogende grootheden gebruikt: (m - XU)= massa en toegevoegde massa van het schip in ton U = de scheepssneherd in rn/s p= de dichtheid van water in t/m3 k,= stuwkrachtscoeffcrent n = toerenta van de schroef in /s D= diameter van de schroef in m. ti = zoggeta. z Versie: 2.0 Prind:

10 -Marine Anaytics s = afgeegde weg m m. t= tijd n s a= coeffrcrent van de weerstand Met betrekkmg tot de n te steen omwenteingen brj tedere teegraafstand v,,orcir verwezen nxu de vogende tabe. BJ tedere teegraafstand S ook de opgewekte gecorrgectde sru~vhachr weergegeven (nameijk de stuwkracht gecorrigeerd voor de zog) De tabe s gebruikt voor de bepaing van de afstand en tijd die nodig is om de sneheid tot nagenoeg nu te aten daen om de oods over te nemen op de oodspost. De berekeningen zijn urtgevoerd met de vergehjkingen die in () en (2) zijn weergegeven. De resutaten ZJ n de figuren,2 en 3 gegeven. Nadat het schip de oods heeft overgenomen wordt koers gezet naar de mond van de Water weg BJ de ingang moet 0 knoop gevaren worden. Nadat de paddestoeen zrjn gepasseerd moet de sneheid vermrnderd worden tot ca 6 knoop om de seepboten de geegenred tc geven \ Lt4t te maken.. Z Versie: 2.0 Pred,

11 :Marine Anaytics Omwenteingen bij 0 Omwentein~n per minuut 0 0. HKV LV ~ - 0 Cont 6000 Cont 5000 ChemTank a * m @. STOP HKA q gecorrigeerde stuwkracht bij m VKZ~. 285 ~ ~~~ % kn 0 gecorrigeerde stuwkracht bij m VKM 363) kn gecorrigeerde stuwkracht bij m HKV kn gecorrigeerde stuwkracht bij gecorrigeerde stuwkracht bij LV kn - ZLV kn gecorrigeerde stuwkracht bij gecorrigeerde stuwkracht bij gecorrigeerde stuwkracht bij ~ - STOP. O kn kn WA kn gecorrigeerde stuwkracht bij - HKA kn 0 gecorrrgeerde stuwkracht bij n VKA kn Tabe 3: Overzicht van toerentaen en gecorrigeerde stuwkrachten voor de drie beschouwde schepen. Tijdens het vastmaken wordt(en) de hoofdmachine niet gebruikt. ndien de seepboten zijn vastgemaakt, moet worden gekeken of de afsag naar de MV 2 a gepasseerd is. s dit het geva en zrjn er geen andere ingangen beschikbaar zoas in de variant Zuid-Estuarium dan moet het z Versie: 2.0 Printed:

12 :Marine Anaytics d schip draaien m de Waterweg met behup van seepboten en terugkeren naar de ngang. Ook tn het geva van de variant Noord-Open zee via MV kan de eerste afsag met gehaad worden maar vaart het schip door naar de vogende afsag en vaart dan via de MV terug naar het havenbekken. n de figuren 4, 5 en 6 zijn de sneheid, toerenta en afgeegde weg voor de drie verschrende schepen over het traject van de oodspost tot een positie binnen de pieren weergegeven bij een sneheid van 0 knoop, waarbij de seepboten zijn vastgemaakt en de vaart uit het schip is gehaad. n de tabeen A, B en C zijn de parameters: afstand en tijd voor de drie vananten in beed gebracht op basis van het mathematisch mode zoas boven beschreven bij een sneheid tussen de pieren van 0 knoop. n de tabeen D, E en F zijn dezefde gegevens gepresenteerd voor een sneheid van 9 knoop. Voor 8 knoop zijn de tabeen G, H en opgested. n de gevaen dat er gezwaaid moet worden op het Caandkanaa is er een draaitijd berekend op basis van vier seepboten van 70 t boardpu voor het grootste containerschip, 2 seepboten van 70 t boardpu oor het 6,000 TEU containerschip. De chemicaien-tanker wordt geassisteerd door 2 seepboten van 30 t boardpu. z Versie: 2.0 Printed:

13 - :Marine Anaytics 3. Kosten van beoodsing en seepboten 3.. Methodoogie Voor de bepaing van de is steeds van een zefde mode gebruik gemaakt. Voor de reevante drepgangen, engtes en kubieke maten is een mode opgested dat as vogt uidt: y = u,x* + u*x + u3 (3) Hierin is: y = verschudigd bedrag voor de geeverde dienst in ECU x = betreffende parameter, diepgang in dm voor de huidige beoodsmg, Loa, voor havenoodsgeden en seepboten en een kubieke maat voor berekeningen vogens Loodstas a, = een coefficiënt die gebaseerd is op regressie anayse op grond van de tarieven u,= een coëfficiënt die gebaseerd is op regressie anayse op grond van de tarieven u?= een coëfficiënt dre gebaseerd is op regressie anayse op grond van de tarieven De coëfficiënten, die zijn gevonden, geden aeen voor het gebied waarop de parameters van de schepen betrekking hebben. Buiten de gebieden zijn deze coëfficiënten niet nauwkeurrg en worden onnauwkeurige resutaten verkregen Loodstarieven De beoodsings zijn op twee manieren bepaad. Aereerst zijn de oods bepaad met de huidige gepubiceerde tarieven. Deze bestaan uit drie componenten: zeebeoodsmgstarief, rivierbeoodsingstarief en het havenbeoodsingstarief. De eerste twee componenten zijn afhankeijk van de diepgang in dm. De aatste van de engte over aes van het betreffende schip. De taneven zijn bepaad voor het overnemen van de oods op de oodspost. Daarnaast zijn ook de bepaad voor heicopterbeoodsing op een rendez-vous punt. De numerieke gegevens zijn gebaseerd op de tarieven gepubiceerd in de gids van Dirkzwager t Versie: 2.0 Printed:

14 -Marine Anaytics [2]. Berekenmg van de verschudigde bedragen voor ieder schip op basis van de actuee drepgang geschiedt op de wijze zoas in 3. is besproken. De tweede manier van bepaing is gebaseerd op LOODSTAS [3]. Deze pubhcatte bevat een voorste van het Loodswezen de tarieven beter op te bouwen. As maat is met meer de diepgang gekozen, maar een grootheid, die opgebouwd is uit het product van engte ovet aes, breedte en zomerdrepgang. Hiermee wordt verwacht dat de moeiijkheidsgraad van de beoodsmg beter tot uiting wordt gebracht. Het tarief bestaat nu uit twee componenten: een vast bedrag en een variabe bedrag op basis van de afstand die wordt afgeegd. Berekenmg van de verschudigde bedragen voor ieder schip op basis van diepgang geschiedt op de wijze zoas n 3. s besproken Seeptarieven De gepubiceerde seeptarieven van de drie van de seepbootoperators (Smit, Kotug en Kooren ) in de haven van Rotterdam verschien niet van ekaar. De gepubiceerde tarieven hangen af van de engte van het te assisteren schip en de engte van het vaartraject. Hrertoe is de haven m een zesta secties verdeed. Voor de nieuwe MV 2 is vanzefsprekend nog geen hesissrng genomen in weke sectie MV 2 thuis hoort. Aangenomen is dat de MV 2 zich m sectie 6 bevindt. Dit S de sectie met de hoogste taneven voor de bekkens, die het verst van de Maasmond afiggen waar de seepboten worden vastgemaakt. De tarieven worden onteend aan [2]. De gepubiceerde tarieven suggereren dat voor grotere schepen ook grotere seepboten worden gebruikt. Dit is evenwe niet expiciet in de toeichting op de tarieven te vinden, Een meer tijdsafhankeijk tarief zou in de toekomst kunnen worden voorgested, mdren zou bijken onder weke omstandigheden weke seepboten moeten worden gebrurkt door rrudde van een aanbeveing van het GHR. Op basis van weersomstandigheden en de ergenschappen van het te assisteren schip, kan dan een seepbootgrootte worden gekozen. Voor dit schip kan dan een uurtarref worden vastgested op basis van het aanta werkzame uren per jaar en een vergoeding voor de beschikbaarsteing per assistentie. Deze fiosofie s m dit rapport niet nader uitgewerkt. Voor de huidige berekening is aangenomen dat het keinere containerschip 2, het grote containerschrp 4 seepboten nodig heeft, terwij voor de chemicaientanker 2 seepboten nodig zijn. t Versie: 2.0 Printcd:

15 --- -Marine Anaytics 4. Resutaten De resutaten van de berekeningen zijn op de vogende pagina s weergegeven. Voor ieder variant is een berekening gemaakt van de van een punt dat.5 nautische mij hgt voor de oodspost tot een paats op een tienta meters van de kade of jetty. De berekeningen zijn uitgevoerd voor een beoodsing op de oodspost met een jo of een tender en voor rendez vous beoodsing met een heicopter. As voorbeed wordt tabe J nader besproken. de andere tabeen K tot en met AA zijn opdefde manier opgested m ti Tabe J bevat de resutaten voor het oods oppikken op de oodspost van het punt waarop de sneheidsvermindering wordt ingezet voor de variant: Zuid -estuarium bij een sneheid van 0 knoop. Dit duurt voor de drie beschouwde schepen ruim een uur. De afstand die afgeegd wordt is.5 nautische mij. Het oods oppikken wordt geacht een kwartier te duren. De totae tijd die de drie schepen kwijt zijn van de oodspost naar de igpaats bedraagt 3., 3.29 dan we 2.92 uur voor de drie beschouwde schepen. De afgeegde afstand is 4.46 nm voor het kemere contamerschip, respectieveijk 5.2 nm voor het grote containerschip en 4.22 nm voor de chemische tanker. Hieruit bhjkt dat bij deze sneheid bij de pieren (0 knoop) de berde contamerschepen de afsag naar de MV 2 niet kunnen haen. Deze schepen moeten zwaaren nadat ze afgestopt zijn en terugvaren naar de afsag naar de MV 2. Drt is het enige geva waar bij de afsag wordt gemist voor het Zuid Estuarium. Ook in het geva van Noord-open zee via MV wordt de afsag gemist bij deze sneheid. Op verzoek van het projectbureau MV 2 is in dit geva ook bij agere sneheden tussen de pieren de toegang via MV geprojecteerd. De totae tijd van igpaats tot de virtuee oodspost (de oods wordt geacht te disembarkeren vak bij de paddestoeen) bedraagt 2.35 uur, respectieveijk 2.30 uur en 2.4 uur. Daarna wordt de aatste.5 nm met Voe Kracht Zee afgeegd. De totae tijd bedraagt dan 7.44 uur, 7.44 uur en 7.54 uur, waarbij 5.79 nm, nm respectieveijk 5.45 nm. De scheeps bedragen voor deze tijden 27,0 Euro, 56,458 Euro respectieveijk 28,824 Euro. De oods met het huidige systeem (beoodsing in- en uitgaand) bedragen,200 Euro, 4,522 Euro respectieveijk 0,344 Euro. ndien de schepen met het systeem gepropageerd door oodstas worden beoodst zijn de bedragen respectieveijk 8,998 Euro, 4,804 Euro en 5,638 Euro. Het bijkt dat de van oodstas voor het keinere containerschip en de chemicaiën tanker beter uitvaen dan de oods met de huidige tarieven. Voor het grotere containerschip pakt Loodstas ongunstiger uit. De verschien zijn eenvoudig te verkaren. De diepgang is m de huidige tarieven progressief beast.. n Loodstas wordt een meer geijkvormige verdemg genomen over een voume dat gevormd wordt door engte, breedte en hote. De diepgang weegt. ti z Versie: 2.0 Printed:

16 :Marine Anaytics nu minder zwaar. Bij het grote containerschip hebben we te maken met een extreem voume in reatie met de diepgang. Bij het keinere containerschip is dat ongeveer neutraa en bij de tanker is er minder voume gekomen in reatie tot de diepgang. De seepboot bedragen respectieveijk 0,378 Euro, Euro en 5,55 Euro. De seepboot zijn, zoas vermed, berekend voor de duurste sectie. Deze veranderen niet met de verschiende varianten. Men kan derhave zeggen dat de afstandsafhankeijkheid hier nog niet duideijk is. n tabe K zijn dezefde berekeningen uitgevoerd maar nu voor rendez-vous beoodsmg. % rendez-vous beoodsing is een constant bedrag hoger dan de beoodsing op de oodspost. De reden voor deze variant is dat het totaa van oods met rendez vous beoodsing en scheepstijd ager kan uitvaen dan de agere oods met beoodsmg op de oodspost en toegenomen scheepstijd. Het bijkt dat aeen zeer grote schepen hiervan profiteren. De sneheidsvemnndering tengevoge van normae vaart-verminderings-procedures weegt aeen bij het CONT 5000 op tegen de extra oods. n de tabeen L en M zijn de gegevens vermed voor de Noord-open zee via MV 2 variant weergegeven voor de kruispost beoodsing en rendez-vous beoodsing. n deze variant wordt op grond van resutaten van het mathematisch mode en de randvoorwaarden met betrekking tot de sneheden bij het passeren van de paddestoeen en het begin van het vastmaken van de seepboten de afsag naar MV 2 voorbij gevaren. n dit geva kan echter via MV teruggekeerd worden naar MV 2, zonder het m- en uitopend verkeer te hinderen, doordat een zwaaimanoeuvre moet worden uitgevoerd in het Caandkanaa. n de tabeen N en 0 zijn de resutaten van de derde variant: Noord-open zee via Maargeu weergegeven. Deze variant heeft vodoende uitoop- en vastmaakengte en zo gauw de seepboten zrjn vastgemaakt kan het betreffende schip nog steeds stuurboord uit naar de MV 2. Dit is dan ook op grond van de tijd de beste variant. n de tabeen 4, 5 en 6 zijn de resutaten weergegeven van de beide ongunstige varianten: Zuid estuarium en Noord-open zee via MV zoas vergeeken met de variant Noord -open zee va de Maasgeu. Uit deze tabe bijkt dat beide varianten, voornameijk door de angere vaartrjd zeer vee ongunstrger zijn dan de variant: Noord-open zee via de Maasgeu. z Versie: 2.0 Printed:

17 CMarine Anaytics Figuur 4: Verschi tussen de twee aternatieven en de Noord openzee via de Maasgeu voor een - Verschi tussen Zuid estuarium en Noord-Openzee via MG Loods oppikken op oodspost 0 knoop 0 Overzicht. CONT6000. CONT5000. CHEMTANK Totaa huidige beoodsing Euro Loodstas op kruispost Euro 0 r u U Verschi tussen Noord- Openzee via MV en Noord-Openzee via MG Loods oppikken op oodspost 0 knoop Overzicht. CONT6000. CONT5000. CHEMTANK Totaa huidige beoodsing Euro ) 2584) Loodstas op kruispost 6208). Euro 0 0 * Verschi tussen Zuid estuarium en Noord-Openzee via MG Loods aan boord op rendez vous punt 0 knoop Overzicht. CONT6000. CONT5000. CHEMTANK Totaa huidige beoodsing Euro Loodstas op kruispost Euro tussen Noord- Openzee via MV en Noord-Openzee via MG - - a Loods aan boord op rendez vous punt 0 knoop m Overzicht. CONT6000. CONT5000. CHE Totaa huidige beoodsing Euro Loodstas op kruispost Euro sneheid van 0 knopen tussen de pieren. m 2 Versie: 2.0 Printed:

18 rmarine Anaytics Figuur 5: Verschi tussen de twee aternatieven en de Noord open zee via de Maasgeu voor een sneheid van 9 knopen tussen de pieren. t Versie: 2.0 Printed:

19 :Marine Anaytics Figuur 6: Verschi tussen de twee aternatieven en de Noord openzee via de Maasgeu voor een sneheid van 8 knopen tussen de pieren. E Versie: 2.0 Printed:

20 :Marine Anaytics 5. Concusies Op basis van de berekeningen terzake van het aanopen van de faciiteiten op de MV 2 die n dit rapport zijn uitgevoerd, ijkt het er op dat de variant: Noord-open zee via Maasgeu voor de beschouwde schepen het beste is. De andere varianten kunnen echter beter worden indien de ingang van MV 2 op ongeveer 2.8 a 3 nautische mij van de paddestoeen worden geegd. Hier zij er op gewezen dat onder gunstige weersomstandigheden weicht anger achteruit gesagen kan worden met de schroef(ven) zodat de sneheid sneer afneemt waardoor de seepboten eerder kunnen vastmaken. Om deze berekeningen uit te kunnen voeren dient er echter over een meer compeet fast time simuatie programma beschikt te worden. Zo n programma dient dan aan hoge eisen van nauwkeurigheid te vodoen onder omstandgheden waarbij de schroef achteruit draait en her roer niet of bijzonder weinig kan bijdragen aan het verminderen van verstoringen van de koers. Het nauwkeurig beschrijven van een manoeuvre die bestaat uit gecombineerd tot stoppen brengen van een schip en koersafwijkingen kein houden in verband met de beperkte beschikbare trackbreedte zonder het gebruik maken van seepboten is een moeiijk probeem. Het gaat hier dan ook om het beschrijven van de handeingen van de oods en het beed dat de oods van de manoeuvreereigenschappen van het schip heeft. Omgekeerd as de oodsacties niet worden beschreven kan men met behup van een simuator het oodsgedrag vast steen. Niettemin bijft dan de eis bestaan een nauwkeurig mode te hebben van de interactie schroef en roer. E Versie: 2.0 Printed:

21 -Marine Anaytics 6. Referenties [ Trends Scheepsafmetingen 2020 RWS, directie Zuid Hoand, Apri Dirkzwager Gids voor Loods tas Nieuwe oodsgedtariefstructuur. Eindrapport van de projectgroep herziening oodsgedtariefstructuur. Loodswezen 995. z Versie: 2.0 Printed:

22 -, / ZUD -VA MAASVLAKTE / NATUUR ELDERS T 0 u, d 57 ~. a ztzv=3 e D D *_ T i / 7 _,-- ; r /' '-_-'. y' /--

23 mmmm//- //-----,/ NOORD - up ~pps\lake TUUR ELDERS Np / 4 n 5 e-> _.~_ +- ndt..= - 2- Do uq.\\-\ f \?, / / 7 \ rr / /. /. / /

24 i- NOORD - MAASGEUL / NATUUR ELDERS 0 3 u--!l-2,--d~ - 5rm - D D _*,

25 LD d- 0 6 u 0 i t.- -0 :s

26 d 0 0 n d d

27 z-gr g caa E t;f 0 cn 3 7,!! i

28 c z 0 ti.- c u :s z m 6 ti 0 ui 0 r T- 7 8

29 L c B & h Figuur 5 Sneheid, toeren en afgeegde afstand CONT5000, sneheid bij pieren 0 knoop do0 SPO 2T 0 25C3 3doo ( L / L : ~ i- tijd in seconden 0 /--sneheid -afstand - O.RPM

30 L Figuur 6 Sneheid, toeren en afgeegde sneheid CHEMNTANK, sneheid bij pieren 0 knoop 5.00 t t ! / i 5(. 0 2OOC : 0 -sneheid -afstand / - ORPM i t _-..- ~ _. L--_._-_L - _.._.-2 tijd in seconden

31 afgeegde afstand nm draatijd C OS argeegde afstand nm.. ^. -_ reru varen naar het begin van de afsag nm s * : :-mi::: -2 s van eind bocht naar ingang bekken afgeegde afstand van ngang bekken naar ingan dok afgeegde afstand trjd van oodspost naar igpaats afstand van oodspost naar igpaats -_ uur 4.22 nm r van igpaats naar ingang dok 2.50 kn s afgeegde afstand nm s afgeegde afstand nm s bocht afsag van bocht afsag -naar posme oods van bc r.. - [ vanposme oods van boord naar pa van afgeegde paddestoeen afstand tot equivaente maats oodsnost Sis nm tijd van igpaats naar vutuee oodspost uur r... _ -- arstand van hgpaats naar virtuee oodspost nm totae varende tijd tijdens de ca uur totae afgeegde afstand nm Tabe A: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor het Zuid estuarium

32 Noord Openzee via M? Loods oppikken op de oodspost! meheid -- --~ bij de pieren 0 knoop Tiid/weg sneheid van oodspost naar paddestoeen afgeegde afstand van paddestoeen naar paats V<ókn afgeegde afstand vastmaaktrjdtrjd s afgeegde afstand nm,.... e -,.. overbtjvenae vaartrjd naar 2e afsag 3.3Ukn ( s afgeegde afstand nm bocht 2e afsag 4.00)kn s afgeegde afstand nm van bocht 2e afsag naar ingang bekken 4.00 kn afgeegde afstand van ngang bekken naar aatste insteekhaven 4.00 kn afgeegde afstand van ingang aatste insteekhaven naar hnnaats 250 kn s nm s atstand van oodspost naar igpaats van igpaats naar ngang aatste nsteekhaven - afgeegde afstand 2.50 kn /van ingang bekken naar begin bocht e af (afgeegde afstand r.,, nm 55 s /s - -^ uur afstand van igpaats naar vtrtuee oodspost nm - totae varende tjd tijders de ca t F.O!uur / totae afgeegde afstand O/nm Tabe B: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MV2

33 .. /Noord Open zee via MG oods oppikken op de oodspost van paddestoeen naar paats V<ókn afgeegde afstand C afgeegde afstand \nm van seepboten vast positie naar afsag 5 50 kn 766) 583) 838s afgeegde afstand nm van afsag naar begin insteekhaven 4.00kn s afgeegde afstand van begin insteekhaven naar heoaats 2 50kn bm afstand van oodspost naar igpaats a m van igpaats naar begm insteekhaven 250 kn 79, s afgeegde afstand 0.5) 0.5.-_ C 5 nm van insteekhaven naar afsag 6 00kn s afgeegde afstand --- T nm van afsag naar posme oods van boord 6.00 kn s afgeegde afstand nm van Doste oods van boord naar Daddestoeen c( 55 $ afgeegde afstand.oo nm van paddestoeen naar virtuee oodspost s afgeegde afstand nm tijd van igpaats naar virtuee oodspost uur afstand van igpaats naar virtuee oodspost nm totae varende tjd tijdew de ca uur totae afgeegde afstand /nm Tabe C: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MG

34 [afgeegde afstand van positie oods van boord naar paddestoeen afgeegde afstand OO.00 00nm van paddestoeen tot equivaente paats oodspost s P >. r. argeiegae arstana S.OOnm tijd van igpaats naar virtuee oodspost r uur arstana van igpaats naar wrtuee oodspost nm totae varende tijd tijdens de ca uur totae afgeegde afstand nm Tabe D: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor het Zuid Estuarium

35 totae varende tijd tijdens de ca uur totae afgeegde afstand nm Tabe E: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MV2

36 ^ s n 5 nsr nm totae varende tijd trjdens de ca uur totae afgeegde afstand nm Tabe F: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MG

37 ~ooas oppcken op de oodspost sneheid bij de pieren 8 knoop Loodspost-paddestoeen afstand Zuid Estuarium Ttd/weg sneheid CoNT6OOi CO NT500dChem Tank s OO 5.0Unm vastmaaktijdtjd afgeegde afstand naar begin bocht varen afgeegde afstand naar ingang bekken ingang bekken 4.00kn ) s 3 0 nm naar ingang dok 3.00, kn, s ingang dok nm naarigpaats 2.50kn s igpaats 0.5 [ [nm ) tijd van oodspost uur afstand van oodspost nm.. van ugptaats naar ngang dok ) 2.5Ukn 2 f m,.,, s afgeegde afstand nm van ingang dok naar ingang bekken ) 3.50 kn s P.?., argetegae arstand nm van ingang bekken naar begm bocht afsag 5.00 kn !955( 2955s afgeegde afstand O(nm bocht afsag 6.00 kn 62 *-^ 62 --A 62s afgeegde afstand * n-.,y^. ^^ SJL.UL UZJnm afgeegde afstand van posrtre oods van boord naar paddestoeen afgeegde afstand van paddestoeen tot equivaente paats oodspost -n.r. totae varende tijd tijdens de ca, r.. r. Tabe G: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor het Zuid estuarium

38 Noord Openzee via M,oods oppikken OP de oodmost L & -. sneheid bij de pieren 8 knoop Tjd/weg sneheid CONTóOO( CONT 500C Chem Tank van oodspost naar paddestoeen s afgeegde afstand kn nm van paddestoeen naar paats Vcókn s afgeegde afstand nm VastmaaktiJdtiJd s afgeegde afstand nm OverbJvende vaartijd naar 2e afsag 5.50 kn s afgeegde afstand nm bocht 2e afsag 4.00 kn s afgeegde afstand nm Tabe H: Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MV2

39 Tabe : Berekening van afgeegde afstand en tijd voor Noord via MG

40 - -. nuid estuarium Variant: Loods onnikken a L OD de _. oodspost 0 knoop CONT6000 CONT 5OC bfi _ CHFMTANK -. tijd afsacken uur afstand nm tijd OP oodspost 0.25 n uur afstand totae tijd oodspost -igpaats totae afstand oodspost-igpaats nm 2 92 uur 4 22 nm totae tjd igpaats-oodspost (uur totae afstand igmaats-oodsnost nm / tijd versneen uur afstand totae trtd i nm 7 54uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro a Huidige oods onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Loodstas tarieven Euro Euro Euro Euro Totaa Loodstas 8998) ) Euro Seepboot Overzicht CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK Totaa huidige beoodsrng Euro Loodstas op kruispost Euro Tabe J: Berekening van voor normae beoodsing, Zuid Estuarium

41 0.98uur.50nm 4.LL~ 4.23jnm _.-, 6.84) 7.02uur scneepwosten per uur scheeps gedurende ca 3,642 -fm,3a : Seepboot Euro Tabe K: Berekening van voor heicopter beoodsing, Zuid Estuarium

42 Noord-Open zee via MV Variant: Loods omikken.a OD de Loodsuost ~fi~ ~-~ ~- 0 knoop CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK tijd afsacken uur afstand.50.so.w nm tijd op oodspost uur afstand nm totae tttd ]oodsdost-hed]aats, ,r -.- totae afstand oodspost-igdaats nr n totae ttjd hgpaats-oodspost uur totae afstand irmaats-oodsdost nm tijd versneen uur afstand nm totae titd uur _-. totae afstand 5 OO nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro L ti Huidige oods onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Loodstas tarieven Beoodsing op kruispost onderdee zeebeoodsina onderdee rivierbeoodsing Totaa Loodstas Seepboot Overzicht Totaa huidige beoodsing Loodstas OD knusdost Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro CONT6000 CONT5000 CHEMTANK Euro nf7 3937n Fiirn Tabe L: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MV

43 totae tjd igpaats-virt. oodspos uur totae afstand igpaats -virt. ood po nm tid versneen uur afstand nm totae tjd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Eurozee-uur scheeps gedurende ca Euro Beoodsing op rendez vous poirt onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Totaa Loodstas ) Euro 3236 Euro 8460 Euro Tabe M: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MV

44 Noord-Open zee via MG L.,.... Variant: Loods oppikken op de 0~ odsuost 0 qnoop M CON+6000 CONT5000 CHEMTANK tijd afsacken uur afstand nm trjd op oodspost uur ^^ - ^_ afstand O.UU U.UU 0.00 nm - tnt7e tr( nmicnnrt -,nr\ootr ~n3 3 fai 3 n7 v C LU.V L.JV a Jy Jc -~pcacj, L.v- ti 7 totae afstand oodspost-igpaats ( totae tijd igpaats-oodspost.6.55 totae afstand igpaats-oodspost ( tijd versneen ) 0.76 uur afstand nm totae trjd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur..... scneepskosren geaurenae ca C 4LU4) A*nn Euro d a a Huidige oods onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Gnrt.an R JLti? - A 72Q onderdee havenbeoodsing -rl L7 L - _- _. _. otaa Huidige oods / Loodstas tarieven Beoodsing op kruispost onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing _- _ Totaa Loodstas Euro 79/ z3.w. LJL-r LUL 527 Euro 0334jEuro 2972 Euro 287 Euro 559(Euro Seepboot Euro Overzicht Totaa huidme beoodsme Loodstas op kruispost ONT6000 CONT 5000 CHE 42( MTANK Euro Euro Tabe N: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MG

45 - Noord-Open zee via MG Variant: Loods aan boord met heicopter OD rendez vous 0 CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK tjd afsacken op rendez-vous uur afstand totae trjd rendez vous -hgpaats uur totae afstand oodspost-hgpaats nm totae tijd igpaats-oodspost uur -~--- totae afstand hgpaats-oodspost nm tijd versneen uur afstand nm totae trjd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro d Huidige oods onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Euro Euro Euro Euro Loodstas tarieven Beoodsing op rendez vous poim onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Totaa Loodstas Euro Euro Euro Seepboot Overzicht Totaa huidige beoodsmg Loodstas op kmspost Euro CONT6000 CONT5000 CHEMTANK Euro Euro Tabe 0: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MG

46 Zuid estuarium Variant: Loods oppikken op de oodspost 9 knoop CONT6000 CONT5000 CHEMTANK tijd afsacken uur afstand nm trjd op oodspost n ,wr -- afstand nm totae tjd oodspost -igpaats uur totae afstand oodspost-igpaats nm totae bid edaats-]oodsdost uur totae afstand waats-oodsuost x 4.23nm trjd versneen uur afstand.50 so -_ nm... totae tijd uur totae afstand nm scheens Der uur ,587 3,82 Euro/zce-uur scheeps gedurende ca Euro Huidige oods onderdee zeebeoodsirw 224 Totaa Huidige oods 200 Beoodsing OD kruisdost onderdee rivierbeoodsinp Euro Tabe P: Berekening van voor normae beoodsing, Zuid Estuarium

47 Tabe Q: Berekening van voor heicopter beoodsing, Zuid Estuarium

48 Noord-Open Variant: zee via MV Loods oppikken op de oodspost 9 knoof CONT6000 CONT5000 CHEMTANK trtd afsacken uur afstand.50 so 50 nm afstand - totae titd heoaats-oodsoost afstand totae afstand nm scheeps per uur Euro/zee-uur scheeus gedurende ca s23f-í _ _- Ern Huidige oods onderdee zeebeoodsino onderdee rivierbeoodsing Onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Euro Euro Euro Euro Loodstas tarieven Beoodsine Y OD L kruimost. onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing _ Euro %?2?hErn Totaa Loodstas Euro - Seeuboot -- Overzicht Totaa huidige beoodsmg Loodstas OD knwxst Euro CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK Euro Etrn Tabe R: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MV ti

49 Noord-Upen zee via MV Variant: Loods aan boord met trjd afsacken op rendez-vous afstand totae tijd rendez vous -igpaats heicopter op rendez vous 9 knoop CONT6000 CONT5000 CHEMTANK uur nm uur ^,.- -_ totae afstand oodspost-igpaats 7.26 F nm totae trjd igpaats-vort. oodspost uur totae afstand rgpaats -vu-t. oodspos: nm (tijd versneen uur afstand nm totae tijd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro Huidige oods... - (Onderdee rendez-vous beoodsing /Euro.._..~ onderdee rivierbeoodsing Euro onderdee havenbeoodsing Euro Totaa Huidige oods 2586Euro Loodstas op rendez vow i point onderdee zeebeoodsing Euro onderdee rivierbeoodsing Euro Totaa Loodstas Euro, Seepboot [Overzicht oodstas OD kruisnost Tabe S: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MV

50 Tabe T: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MG

51 - Noord-Open zee via MG Variant: Loods aan boord met heicopter op rendez vous 9 knoo? cowr6000 CONT i 5000 C-EMTANK trjd afsacken op rendez-vous _ - r --_ afstand nm totae tijd rendez vous -igpaats uur totae afstand oodspost-hgpaats nm totae trtd igeaats-oodsdost uur totae afstand igpaats-oodspost nm tijd versneen uur afstand nm totae tijd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro m Huidige oods onderdee zeebeoodsine onderdee rivierbeoodsing onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Euro Euro Euro Euro 0 Loodstas tarieven Beoodsing OD rendez vous aoint Tabe U: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MG

52 tijd afsacken afstand tqd op oodspost afstand Totae tijd oodspost -kade Totae afstand oodspost-kade totae tjd gpaats-oodspost totae afstand igpaats-oodspost tijd versneen afstand totae tijd totae afstand - scheeps per uur jseeps gedurende ca oodspost 8 knoop CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK uur ) _ uur nm ,642/ 7,587 3,82 Eurozce-uur Eurn Joodstas tarieven Beoodsing op kruispost onderdee zeebeoodsing Seepboot Overzicht CONT6000 CONT5000 CHEMTANK Totaa huidige beoodsmg Euro Loodstas op kruispost Euro Tabe V: Berekening van voor normae beoodsing, Zuid Estuarium

53 Zuid estuarium a scheeps per uur scheeps gedurende ca 3, Huidige oods onderdee rendez-vous beoodsin Euro onderdee rivierbeoodsing onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Euro Euro Euro Loodstas tarieven Beoodsing op rendez vous point onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Totaa Loodstas Euro Euro Euro Seepboot Euro Overzicht CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK Totaa huidige beoodsing Euro Loodstas OD krumost Euro Tabe W: Berekening van voor heicopter beoodsing, Zuid Estuarium

54 Noord-Open zee via MV Variant: Loods opppikken op de oodspost 8 knoop CONT6000 CONT5000 CHEMTANK d - Huidige oods onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Loodstas tarieven Euro 2324 Euro 527 Euro 0334 Euro Overzicht CONT6000 CONT 5000 CHEMTANK Totaa huidige beoodsmg Euro Loodstas op knuspost Euro Tabe X: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MV

55 Tabe Y: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MW

56 d Noord-Open zee via MG Variant: Loods opppikken op de oodspost 8 km op CONT6000 CONT5000 CHEMTANK tijd afsacken uur afstand nm tijd op oodspost uur afstand nm totae tijd oodspost -gpaats uur totae afstand oodspost-igpaats nm totae tijd hgpaats-oodspost uur totae afstand tzdaats-oodsdost nm trjd versneen uur afstand nm totae titd uur totae afstand nm scheeps per uur 3,642 7,587 3,82 Euro/zee-uur scheeps gedurende ca Euro Huidige oods onderdee zeebeoodsing Euro onderdee rivierbeoodsing onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Euro Euro Euro L Loodstas tarieven Beoodsino OD kruisuost onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsinc Totaa Loodstas Euro Euro Euro Seepboot Overzicht Totaa huidige beoodsmg Loodstas op krurspost Euro CONT6000 CONT5000 CHEMTANK Euro Euro - Tabe Z: Berekening van voor normae beoodsing, Noord via MG

57 Noord-Open zee via MG Variant: Loods aan boor *d ~~~ met heicodter ~ ~~ ~ OD rendez vous 8 kndor>, L CONT6000 CONT5000 CHEMTANK tjd afsacken op rendez-vous uur afstand nm uur totae tijd rendez vous -igpaats totae afstand oodspost-tgpaats totae tijd igpaats-oodspost totae afstand hgpaats-oodspost tijd versneen afstand nm.67 uur.66 nm 0.76 uur.50 nm onderdee havenbeoodsing Totaa Huidige oods Loodstas tarieven Beoodsing op rendez vous point onderdee zeebeoodsing onderdee rivierbeoodsing Totaa ~ndstasknsten Euro Euro Euro Euro Euro a Seepboot Euro d Overzicht Totaa huidy Loodstas op knuspost hen,+no,- ~~~- ~~~ CONT6000 CONT5000 CHEMTANK Euro Euro Tabe AA: Berekening van voor heicopter beoodsing, Noord via MG

Beredeneer waarom de marginale productcurve de gemiddelde productcurve in het maximum snijdt.

Beredeneer waarom de marginale productcurve de gemiddelde productcurve in het maximum snijdt. Opgaven hoofdstuk 9 Opgave 1 Beredeneer waarom de marginae productcurve de gemiddede productcurve in het maximum snijdt. Opgave Vu de vogende tabe verder in en teken de bijbehorende curven voor het totae,

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1264/Woningstichting 's-gravenhage - Woningstichting

Nadere informatie

KeCo-opgaven elektricitietsleer VWO4

KeCo-opgaven elektricitietsleer VWO4 KeCo-opgaven eektricitietseer VWO4 1 KeCo-opgaven eektricitietseer VWO4 E.1. a. Wat is een eektrische stroom? b. Vu in: Een eektrische stroomkring moet atijd.. zijn. c. Een negatief geaden voorwerp heeft

Nadere informatie

www.toeatingsexamen-geneeskunde.be 1. Je staat met je twee voeten op de grond. Hoe verandert de druk die je uitoefent op de grond as je één been opheft? a. De druk haveert. b. De druk verdubbet. c. De

Nadere informatie

n-- J Bij elk ander verwarmingssysteem is dit niet het geval, de temperatuur tegen het '-.!:> plafond is altijd hoger dan bij de vloer.

n-- J Bij elk ander verwarmingssysteem is dit niet het geval, de temperatuur tegen het '-.!:> plafond is altijd hoger dan bij de vloer. Nummer 19 Onderwerp: Voerverwarming neiding Het systeem van voerverwarming is op de Nederandse markt nooit een gewedig sukses geworden. Was het jaren geeden een mooi systeem voor woningen weke in de koopsfeer

Nadere informatie

Voortplanting van trillingen - lopende golven

Voortplanting van trillingen - lopende golven Voortpanting van triingen - opende goven 8. Eigenschappen van goven Interferentie van goven Interferentie doet zich voor as goven ekaar samentreffen. Het is dus een samensteen van goven. COHERENTIEVOORWAARDE:

Nadere informatie

Woningen met het Slimmer Kopen label hebben een lagere aankoopprijs. Het voordeel kan wel oplopen tot 25 procent!

Woningen met het Slimmer Kopen label hebben een lagere aankoopprijs. Het voordeel kan wel oplopen tot 25 procent! feiten & spereges Woningen met het Simmer Kopen abe hebben een agere aankoopprijs. Het voordee kan we opopen tot 25 procent! As koper van een Simmer Kopen woning bent u voor de voe honderd procent eigenaar.

Nadere informatie

2 De elektrische huisinstallatie

2 De elektrische huisinstallatie Newton vwo dee a itwerkingen Hoofdstuk De eektrische huisinstaatie 6 De eektrische huisinstaatie. neiding Eektrische schakeingen Toeichting: hieronder vogen mogeijke ontwerpen. ndere ontwerpen die aan

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op vrijdag ,

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op vrijdag , TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Facuteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S95) op vrijdag 4-05-2004, 4.00-7.00 uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 0 tijdvak natuurkunde tevens oud programma natuurkunde, Het correctievoorschrift bestaat uit: Reges voor de beoordeing Agemene reges 3 Vakspecifieke reges 4 Beoordeingsmode 5 Inzenden

Nadere informatie

OPGAVE 7 : ARBEID EN ENERGIE

OPGAVE 7 : ARBEID EN ENERGIE OPGAVE 7 : ARBD EN ENERGIE In de onderstaande figuur is een op druk beaste buigzame staaf weergegeen die haerwege beast wordt met een etra kracht. De normaakracht in de staaf is hierdoor niet constant.

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Klantgericht Werken. rendabel. tevreden. trouw. klantgericht. Klantgericht Werken. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Klantgericht Werken. rendabel. tevreden. trouw. klantgericht. Klantgericht Werken. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Kantgericht Werken rendabe kantgericht tevreden trouw Kantgericht Werken Saes Force Consuting Ineiding De Cursus Kantgericht Werken gaat in eerste instantie over kantgerichtheid. Kort gezegd

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen. De effectieve kiplengte van houten liggers

Technische Universiteit Delft Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen. De effectieve kiplengte van houten liggers Technische Universiteit Deft Facuteit der Civiee Techniek en Geowetenschappen De effectieve kipengte van houten iggers Roeand van Straten November 1 Technische Universiteit Deft Facuteit der Civiee Techniek

Nadere informatie

Examen Algemene natuurkunde 1 18 januari 2016

Examen Algemene natuurkunde 1 18 januari 2016 Examen Agemene natuurkunde 8 januari 206 Lees zorgvudig de vragen en aarze niet om uiteg te vragen indien je iets onduideijk vindt. Denk er ook aan om je antwoorden vodoende te motiveren, aeen de uitkomst

Nadere informatie

Cursus Bedrijfsplan MKB

Cursus Bedrijfsplan MKB BROCHURE Cursus Bedrijfspan MKB visie anayse strategieën actiepannen Cursus Bedrijfspan MKB Saes Force Consuting ineiding Hoe groot of kein je onderneming ook is, je zut je regematig de vraag moeten steen

Nadere informatie

Een evenementenvergunning

Een evenementenvergunning Een evenementenvergunning aanvragen 2 Een evenementenvergunning aanvragen In onze gemeente worden jaarijks vee activiteiten georganiseerd. Dat is euk. Maar soms kan een evenement ook voor irritatie en

Nadere informatie

Marketingplan Verkoopleider. BROCHURE Workshop Marketingplan Verkoopleider. Sales Force Consulting. toekomstvisie. analyse factoren.

Marketingplan Verkoopleider. BROCHURE Workshop Marketingplan Verkoopleider. Sales Force Consulting. toekomstvisie. analyse factoren. BROCHURE Workshop Marketingpan Verkoopeider toekomstvisie anayse factoren verkoopstrategie marktbewerking organisatieontwikkeing Marketingpan Verkoopeider Saes Force Consuting ineiding Een goed functionerende

Nadere informatie

Handboek Kosten-batenanalyse (KBA) Fietsbeleid

Handboek Kosten-batenanalyse (KBA) Fietsbeleid Handboek Kosten-batenanayse (KBA) Fietsbeeid Datum 20 juni 2000 Kenmerk ZZ08.003 MuConsu/t B. V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Teefoon 033-465 50 54 Fax 033-461 40 21 E-mai Internet INFO@MUCONSULT.NL

Nadere informatie

Betaalbaar zitcomfort

Betaalbaar zitcomfort Koopwijzer es.qxd 26-02-2003 17:18 Pagina 27 K&E KOOPWIJZER Bureaudraaistoeen (Prestatiekasse 3.3) Betaabaar Een achturige werkdag op kantoor vraagt om goed zitmeubiair. Het aanbod van bureaudraaistoeen

Nadere informatie

evenementenlocatie P2 Euroborg

evenementenlocatie P2 Euroborg evenementenocatie P2 Euroborg Evenementen in de stad Groningen Groningen is een bruisende en eefbare stad met een ruim en gevarieerd aanbod aan evenementen. Dit aanbod is zowe binnen, in de vee theaters,

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1204: Nissan Motor Nederand - Auto Veeneman I. MELDING

Nadere informatie

De griffier gewaardeerd Een klantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadsleden

De griffier gewaardeerd Een klantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadsleden De griffier gewaardeerd 2011 Een kantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadseden Vereniging van Griffiers Apri 2011 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Ineiding... 4 1.1 Achtergrond... 4 1.2 Enquête en

Nadere informatie

BROCHURE Training Klantgericht Verkopen. Klantgerichte Verkooptraining. Sales Force Consulting

BROCHURE Training Klantgericht Verkopen. Klantgerichte Verkooptraining. Sales Force Consulting BROCHURE Training Kantgericht Verkopen Kantgerichte Verkooptraining Saes Force Consuting ineiding Kanten vormen de beangrijkste inkomstenbron van je onderneming. Je wit dan ook optimaa rekening houden

Nadere informatie

U kunt er volgende zaken mee meten : DC Spanning AC Spanning DC Stroom Weerstand Diode test Continuiteitstest

U kunt er volgende zaken mee meten : DC Spanning AC Spanning DC Stroom Weerstand Diode test Continuiteitstest Mini Digitae Mutimeter 1. Omschrijving Uw is een professionee digitae mutimeter met een 3 ½ digit LCD uitezing. U kunt dit toeste gebruiken voor een breed scaa toepassingen zoas thuis, op de werf, op schoo,...

Nadere informatie

Sterftetafel: van verstreken leeftijden naar exacte leeftijden Update 4/9/2012

Sterftetafel: van verstreken leeftijden naar exacte leeftijden Update 4/9/2012 Sterftetafe: van verstreken eeftijden naar eacte eeftijden Update /9/ Ineiding Deze nota wi een eenvoudige methode geven om tafes tussen verstreken eeftijden, zoas voortaan gepubiceerd door de ADSEI, het

Nadere informatie

1 e jaar 2 e graad (2uur)

1 e jaar 2 e graad (2uur) ysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar 2 e graad (2uur) 6 Hefboen 6.1. Definitie O een een spijker uit de uur te haen gebruiken we een... Een...is een werktuig. Dit werktuig is een...voorwerp et een...

Nadere informatie

Gemaakt door: Marinka Bruining en Marianne Fokkema Klas: 4E en 5C

Gemaakt door: Marinka Bruining en Marianne Fokkema Klas: 4E en 5C Gemaakt door: Kas: Marinka Bruining en Marianne Fokkema 4E en 5C Inhoudsopgave Samenvatting Voorwoord Ineiding Deevragen - Wat is geuk? - Hoe kun je beoordeen of je geukkig bent? - Hoe gaan we de inkomensgroepen

Nadere informatie

Tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 24 juni 2010 van 14.00 tot 17.00 uur

Tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 24 juni 2010 van 14.00 tot 17.00 uur Uitgangspunten: 1. Zet op ae baden naam en studienummer, en ever deze na het tentamen in de omsag in. 2. Werk netjes en systematisch, schrijf eesbaar. 3. Bij twijfe over een uitkomst kunt u toch nog punten

Nadere informatie

RC4-2. Gebruiksaanwijzing RC4-2 afstandsbediening

RC4-2. Gebruiksaanwijzing RC4-2 afstandsbediening RC4-2 Gebruiksaanwijzing RC4-2 afstandsbediening Inhoud De afstandsbediening en andere onderdeen die in deze gebruiksaanwijzing zijn afgebeed kunnen er in werkeijkheid anders uitzien. Daarnaast behouden

Nadere informatie

Uitwerking tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 24 juni 2010 van 14.00 tot 17.00 uur

Uitwerking tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 24 juni 2010 van 14.00 tot 17.00 uur Vraag 1 Ontwerpen agemeen Vraag 1.1 Weke zaken wi je as constructief ontwerper aan het eind van de anaysefase vasteggen? PvE, Randvoorwaarden, Uitgangspunten, Ontwerpcriteria, mogeijkheden ontwerp Vraag

Nadere informatie

J J. September 2015 I ~I= =1= = 1

J J. September 2015 I ~I= =1= = 1 j September 2015 ~= =1= = 1 ~ ~ " neiding De voetbavereniging Vathermond bestaat nu 85 jaar en is niet aeen een begrip in het dorp Vathermond maar ook in de wijde omgeving. Veen uit het dorp beeven zef

Nadere informatie

Tentamen CT2031 ConstructieMechanica 3 2 april 2007 MODELUITWERKING. a) De grenzen kunnen m.b.v. de basisgevallen van Euler worden bepaald:

Tentamen CT2031 ConstructieMechanica 3 2 april 2007 MODELUITWERKING. a) De grenzen kunnen m.b.v. de basisgevallen van Euler worden bepaald: MODELUITWERKING VRAAGSTUK : Theorie Dee a) De grenzen kunnen m.b.v. de basisgevaen van Euer worden bepaad: r 0 en k 0 : π k 4 r inf en k 0 : r inf en k inf: 4π k r 0 en k inf : De knikast kan, afhankeijk

Nadere informatie

VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergelijking tussen thermofiele en mesofiele slibgisting

VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergelijking tussen thermofiele en mesofiele slibgisting J m m C i L I t : r i o o w a t e r - z u i v e r i n g s i n r i c h t i n g e n rwzi 2000 VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergeijking tussen thermofiee en mesofiee sibgisting :, 1 i? * ' -p:,-] tie

Nadere informatie

Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde. Strategisch meerjaren beleidsplan 2011 2014

Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde. Strategisch meerjaren beleidsplan 2011 2014 Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde Strategisch meerjaren beeidspan 2011 2014 Introductie Nieuw Unicum is onomkeerbaar veranderd Dit strategisch meerjaren beeidspan 2011 2014 bouwt in ae opzichten

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN Schoo/insteing/vestiging: Montessori Lyceum Herman Jordan Afdeing: vwo Paats: Zeist BRIN-nummer:

Nadere informatie

Tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 26 augustus 2010 van 9.00 tot uur

Tentamen CT2053 Constructief Ontwerpen 2 studiejaar 2009/2010 donderdag 26 augustus 2010 van 9.00 tot uur Uitgangspunten: 1. Zet op ae baden naam en studienummer. 2. Werk netjes en systematisch, schrijf eesbaar. 3. Bij twijfe over een uitkomst kunt u toch nog punten scoren door uw twijfe te motiveren. 4. As

Nadere informatie

De materialen die worden gebruikt voor het voorbereiden van de vloer moeten worden gebruikt in overeenstemming met de instructies van de fabrikant.

De materialen die worden gebruikt voor het voorbereiden van de vloer moeten worden gebruikt in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Design foors cick 1 2 Instaatieinstructies Agemene voorwaarden Een goede voorbereiding is essentiee voor een probeemoze instaatie. De designvoer kan worden geegd op betonnen, houten, stenen en vee andere

Nadere informatie

Opmerking: Kan ook sneller door met impulsmomentbehoud de nieuwe snelheid uit te rekenen en daarmee een uitspraak te doen over de energie.

Opmerking: Kan ook sneller door met impulsmomentbehoud de nieuwe snelheid uit te rekenen en daarmee een uitspraak te doen over de energie. Antwoorden ronde 04 toets RONDDRAAIENDE MASSA 5 (.9 van a guide to phys prob ) Trekken aan het touw evert geen krachtmoment aan de massa, dus impusmoment is behouden. Dus:. Voor de arbeid die nodig is

Nadere informatie

Atab in de IKO groep. Atab onderscheidt zich door: IKO setting the standard

Atab in de IKO groep. Atab onderscheidt zich door: IKO setting the standard Vanuit Begië is Atab gegroeid van markteider Beneux tot internationaa bedrijf in de waterdichting. Atab onderscheidt zich door: 100 jaar ervaring in waterdichting expertise in dakdichtingsmateriaen expertise

Nadere informatie

IVERA 2.10: Feilloze communicatie tussen centrales en verkeersregelingen

IVERA 2.10: Feilloze communicatie tussen centrales en verkeersregelingen IVERA 2.10: Feioze communicatie tussen centraes en verkeersregeingen IVERA 2.10: feioze functionaiteit Verkeersregeingen en verkeers - centraes die gebruikmaken van het IVERA-protoco kunnen naadoos met

Nadere informatie

Sales Force Boost. een Strategisch Verkoopplan maken. Sales Force Consulting. Sales Force Consulting Brochure Sales Force Boost

Sales Force Boost. een Strategisch Verkoopplan maken. Sales Force Consulting. Sales Force Consulting Brochure Sales Force Boost Saes Force Boost een Strategisch Verkooppan maken Saes Force Consuting ineiding Saes Force Boost Saes Force Boost is een cursus voor commerciëe managers en verkoopeiders. De cursus is beschikbaar in 2

Nadere informatie

v v I I I 10 P I 316, 10

v v I I I 10 P I 316, 10 GELUDSSNELHED Het bijkt dat de gemiddede kinetische enegie van de moecuen evenedig is met de absoute tempeatuu. De sneheid van de moecuen van een gas is evenedig met de vootpantingssneheid van geuid. eeken

Nadere informatie

VALT HET DOEK VOOR HET LUXOR THEATER? DEEL II

VALT HET DOEK VOOR HET LUXOR THEATER? DEEL II VALT HET DOEK VOOR HET LUXOR THEATER? Onderzoek naar de beheersbaarheid van het binnenkimaat en behoud van het monumentae interieur van het Luxor Theater te Arnhem. Uitgevoerd door de Technische Universiteit

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1423/Arbo Groep Gak - Arbo Management Groep I. MELDING

Nadere informatie

Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018

Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018 Agemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018 I Agemeen Artike 1 Definities Afevering: Contractant: Diensten (Dienst): Gemeente: Goederen: Leveringen(Levering): Offerte: Offerteaanvraag: Overeenkomst:

Nadere informatie

Post intern Algemeen

Post intern Algemeen btjitengem/oor... ttttttt oro,e nt-e---x--. ==' - G e S S e n a H u = u -...-. j t. Raads'nformat-ebr-ef 2009-58 Datum coegever adering : 3 Oktober 2009 Portefeuiehouder : Wethouder ir. J. Freije Behandeend

Nadere informatie

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Infrarood kachel IRV PETITE 63. Artikel nummer: 801206 CE 0051

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Infrarood kachel IRV PETITE 63. Artikel nummer: 801206 CE 0051 CAGO GAS Instaatie - en gebruiks handeiding Infrarood kache IRV PETITE 63 Artike nummer: 801206 CE 0051 Maximae votooiing: 2800W - 200 g/h LPG Voor gebruik van dit toeste a.u.b. zorgvudig de instaatie

Nadere informatie

gemeente auditcommissie gemeente Heemskerk 2015 \PS Verordening HEEl`l' SkEl'k januari 2015

gemeente auditcommissie gemeente Heemskerk 2015 \PS Verordening HEEl`l' SkEl'k januari 2015 Regegeving - 30112 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van gemeente \PS HEE`' SkE'k auditcommissie Verordening gemeente Heemskerk 201 januari 201 mvo/2014/30112 Ii I H Z01C1738EE fëš Regegeving - 30112

Nadere informatie

Nieuw wetsartikel 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare plaatsen

Nieuw wetsartikel 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare plaatsen Onderwerp Nieuw wetsartike 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare paatsen Portefeuiehouder Mr. A.Ph. Hertog Steier Didier Manjoero Coegevergadering 11 jui 2006 Raadsvergadering 7 september 2006.

Nadere informatie

ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg

ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg Op vijf badzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de eeringen gevraagd. Wanneer

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1431/Autogri - Host Marriott Services I. MELDING 1.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 november 2005 van 14:00 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 november 2005 van 14:00 17:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Straingsfysica (3D) d.d. november 5 van 4: 7: uur Vu de presentiekaart in boketters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is niet

Nadere informatie

ARBEIDS- en ENERGIEMETHODEN. Opgave 0 : Ligger met een koppel. Opgave 1 : Niet-lineair last-zakkingsdiagram. Opgave 2 : Horizontaal belast raamwerk

ARBEIDS- en ENERGIEMETHODEN. Opgave 0 : Ligger met een koppel. Opgave 1 : Niet-lineair last-zakkingsdiagram. Opgave 2 : Horizontaal belast raamwerk ARBDS- en ENERGIEMETHODEN Opgave 0 : Ligger met een koppe Van de rechts weergegeven igger wordt gevraagd om de rotatie in het rechter steunpunt ten gevoge van het koppe T te bepaen met behup van de e steing

Nadere informatie

werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten

werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten Deze werkwijze geldt voor normale omstandigheden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaak nr: 1324 / HAL - Mercurius Nummer: 1324/11 I. MELDING 1.

Nadere informatie

Cryptorchidie, een bijzondere erfelijke afwijking

Cryptorchidie, een bijzondere erfelijke afwijking Cryptorchidie, een bijzondere erfeijke afwijking Ed.J.Gubbes en Janneke Schoten, Genetic Counseing Services. december 2009. Cryptorchidie, het niet ingedaad zijn van één of beide testikes, is een erfeijke

Nadere informatie

inschakelstroom lamp

inschakelstroom lamp inschakestroom amp Agemene informatie voor dit practicum. Benodigdheden: amp met goeidraad meetweerstand van 0,1 Ω schakeaar aansuitdraden digitae mutimeter Fuke 123 scoopmeter PC met fukeview programma

Nadere informatie

CAGO GAS. IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo. Artikel nummer: 810007 CE 0051

CAGO GAS. IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo. Artikel nummer: 810007 CE 0051 CAGO GAS Instaatie - en gebruiks handeiding Infrarood kache IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo Artike nummer: 810007 CE 0051 Maximae votooiing: 4200W - 305 g/h LPG Voor gebruik van dit toeste a.u.b.

Nadere informatie

Om de helderheid van de syntaxis

Om de helderheid van de syntaxis Om de hederheid van de syntaxis n.a.v. Arie Sturm, Primaire syntactische structuren in het Nederands. Leiden: Martinus Nijhoff, 1986. (10 + ) 390 bzz.,/ 42,50 Arie Verhagen Het aanta denkbare invashoeken

Nadere informatie

Zelf klussen in uw huurwoning

Zelf klussen in uw huurwoning Zef kussen in uw huurwoning U wit iets aan uw huurwoning veranderen zodat deze beter bij u past. Een nieuwe keuken, een andere badkamer of misschien we een dakkape. Wij geven u graag de geegenheid om zef

Nadere informatie

adressen en gebouwen

adressen en gebouwen &cual 1YAsS Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weersag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heeren bij hun gemeente

Nadere informatie

Een parallelle multilevel Monte-Carlo-methode voor de simulatie van stochastische partiële differentiaalvergelijkingen

Een parallelle multilevel Monte-Carlo-methode voor de simulatie van stochastische partiële differentiaalvergelijkingen Een paraee mutieve Monte-Caro-methode voor de simuatie van stochastische partiëe differentiaavergeijkingen Pieterjan Robbe Thesis voorgedragen tot het behaen van de graad van Master of Science in de ingenieurswetenschappen:

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van eidingen WB 3.6 DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de bevestiging van eidingen is

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE IN VERBAND MET WATERSLAG

CONCEPT WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE IN VERBAND MET WATERSLAG Herziening van juni 004 CONCEPT WATERWERKBLAD BEREKENINGSMETHODE IN VERBAND MET WATERSLAG WB. F DATUM: OKT 04 Aueurrehen voorbehouden Di werkbad heef berekking op de berekeningmehode in verband me waerag.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSYSTEMEN. Persoonlijke bescherming. Clip systemen voor bitumen en kunststof dakbedekkingen

VEILIGHEIDSYSTEMEN. Persoonlijke bescherming. Clip systemen voor bitumen en kunststof dakbedekkingen VEILIGHEIDSYSTEMEN Persoonijke bescherming Cip systemen voor bitumen en kunststof dakbedekkingen Nebiprofa: De zekerheid van kwaiteit Meer dan 65 jaar ervaring in: - bitumen dakbedekkingen - voeibare bitumen

Nadere informatie

Werkboek Verantwoordingsplicht Groepsrisico

Werkboek Verantwoordingsplicht Groepsrisico Werkboek Verantwoordingspicht Groepsrisico Voorwoord Externe veiigheid is een onderwerp met vee facetten. Besuiten over de vestiging of uitbreiding van risicobedrijven of het aanwijzen van een route gevaarijke

Nadere informatie

Zonder zorgen blijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraal Beheer Achmea

Zonder zorgen blijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraal Beheer Achmea Zonder zorgen bijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraa Beheer Achmea 1 Inhoud Een goede basis voor uw auto. 3 Een goede basis voor uw auto. Daarom kiest u voor onze Autoverzekering! 4 U kiest

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED STADSBESTUUR BLANKENBERGE ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED Datum vaststeing gemeenteraad: 16

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen Herziening van juni 2014 CONCEPT WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van eidingen WB 3.6 DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de bevestiging van eidingen

Nadere informatie

2 De Elektrische huisinstallatie

2 De Elektrische huisinstallatie Newton hao dee itwerkingen hoofdstuk De eektrische huisinstaatie 7 De Eektrische huisinstaatie. neiding Eektrische schakeingen Toeichting: hieronder ogen mogeijke ontwerpen. ndere ontwerpen, die aan de

Nadere informatie

Krachtsverdeling t.g.v. een temperatuursbelasting

Krachtsverdeling t.g.v. een temperatuursbelasting Kractsverdeing t.g.v. een temperatuursbeasting Een stijging van de temperatuur in een materiaa eidt tot een verenging. Deze verenging is afankeijk van de ineaire uitzettingscoëfficiënt α [ K - ] en de

Nadere informatie

Statistiek in twee variabelen lineaire regressie

Statistiek in twee variabelen lineaire regressie September 2008 Statistiek in twee variabeen ineaire regressie (p2-7) een statistische oefening uitgewerkt met het wetenschappeijk rekentoeste FX 92 Coège 2D en met het grafisch rekentoeste Graph 35+ Ontdekkingsaanbod

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS. Sectie A Inleiding en Waarschuwingen

SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS. Sectie A Inleiding en Waarschuwingen SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS Samenvattingen bestaan uit informatieverpichtingen gekend as "Onderdeen". Deze Onderdeen zijn genummerd in Secties A E (A.1 E.7).

Nadere informatie

OVERLEVINGSTAFELS en VERZEKEREN Werkblad Getallen bij leven en dood

OVERLEVINGSTAFELS en VERZEKEREN Werkblad Getallen bij leven en dood OVERLEVINGSTAFELS en VERZEKEREN Werkbad Getaen bij even en dood Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkbad die vooraf gegaan worden door of een etter (a, b, ), dienen schrifteijk te worden beantwoord.

Nadere informatie

Aanvragen zelf beleggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zelf Beleggen (Zakelijk)

Aanvragen zelf beleggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zelf Beleggen (Zakelijk) Aanvragen zef beeggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zef Beeggen (Zakeijk) Aeen voedig ingevude formuieren nemen we in behandeing. I Mijn gegevens A Gegevens bedrijf Rechtsnaam Postcode en vestigingspaats

Nadere informatie

1. Inkomende documenten Samenvrerkingsc>rg"s"ssï "f "QɱÉ.aÉÉ?`ifÃÉ.ÉQJ N LA c.nry. na. '"""""" "M """ weltlti CZ? ïmïâ. asf' . 0:.

1. Inkomende documenten Samenvrerkingsc>rgsssï f QɱÉ.aÉÉ?`ifÃÉ.ÉQJ N LA c.nry. na. ' M  weltlti CZ? ïmïâ. asf' . 0:. Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 6 """""" W '"""""" "M """ Samenvrerkingsc>rg"s"ssï "f "QɱÉ.aÉÉ?`ifÃÉ.ÉQJ N LA c.nry. na. W";_cfgf««.t

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Klantgericht Verkopen. Klantgericht Verkopen. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Klantgericht Verkopen. Klantgericht Verkopen. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Kantgericht Verkopen Kantgericht Verkopen Saes Force Consuting ineiding Kanten vormen de beangrijkste inkomstenbron van je onderneming. Je wit dan ook optimaa rekening houden met de wensen

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS. Sectie A Inleiding en Waarschuwingen

SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS. Sectie A Inleiding en Waarschuwingen SAMENVATTING VAN HET PROGRAMMA MET BETREKKING TOT DIT BASIS PROSPECTUS Samenvattingen bestaan uit informatieverpichtingen gekend as "Onderdeen". Deze Onderdeen zijn genummerd in Secties A E (A.1 E.7).

Nadere informatie

Cloud Hosting Checklist it starts here

Cloud Hosting Checklist it starts here Previder Coud Hosting Checkist it starts here Coud Hosting Checkist pagina 2 De 10 punten waar u over na moet denken As u gebruik wit gaan maken van coud hosting zijn een aanta punten van groot beang.

Nadere informatie

U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraal Beheer Achmea

U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraal Beheer Achmea U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraa Beheer Achmea 1 Inhoud Een goede basis voor uw auto. 3 Een goede basis voor uw bromfiets. Daarom kiest u voor onze

Nadere informatie

Plan van aanpak kwaliteitsverbetering treindienst Nijmegen Venlo Roermond

Plan van aanpak kwaliteitsverbetering treindienst Nijmegen Venlo Roermond Pan van aanpak kwaiteitsverbetering treindienst Nijmegen Veno Roermond Panstudie fase 2A en 2B Extern opdrachtgever Auteur Provincie Limburg Ing. M.E. de Vries/ Ph. M. Verhust (Prm) Kenmerk Versie 15 Projectnummer

Nadere informatie

OPQ Manager Plus Rapport

OPQ Manager Plus Rapport OPQ Profie OPQ Manager Pus Rapport Naam Dhr. Sampe Candidate Datum 25 september 2013 www.ceb.sh.com INTRODUCTIE Dit rapport is bestemd voor gebruik door ijnmanagers en HR professionas. Het bevat aerei

Nadere informatie

nederlands akoestisch genootschap EEN NIEUWE ONTWERPMETHODE VOOR LUIDSPREKER OVERNAMEFILTERS

nederlands akoestisch genootschap EEN NIEUWE ONTWERPMETHODE VOOR LUIDSPREKER OVERNAMEFILTERS nederands akoestisch genootschap journaa nr. 97 NAG maart 1989 EEN NIEUWE ONTWERPMETHODE VOOR LUIDSPREKER OVERNAMEFILTERS R.M. Aarts Phiips Research Laboratories P.O. Box 80000, 5600 JA Eindhoven A NEW

Nadere informatie

Auteur(s): D. Kistemaker, H. Faber Titel: De wind van voren Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): D. Kistemaker, H. Faber Titel: De wind van voren Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Versus Tijdschrift oor Fysiotherapie, 19e jrg 001, no. 3 (pp. 161-168) Auteur(s): D. Kistemaker, H. Faber Tite: De wind an oren Jaargang: 19 Jaarta: 001 Nummer: 3 Oorspronkeijke paginanummers:161-168 Deze

Nadere informatie

Gemeentelijk Rioleringsplan Amsterdam R P A 2016-2021

Gemeentelijk Rioleringsplan Amsterdam R P A 2016-2021 Gemeenteijk Rioeringspan Amsterdam 6 6 G 6 R P A 2016-2021 1 2 GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN AMSTERDAM 2016-2021 STEDELIJK AFVALWATER, AFVLOEIEND HEMELWATER EN GRONDWATER IN AMSTERDAM Waternet is de gemeenschappeijke

Nadere informatie

Een nieuwe dimensie in beveiliging. Galaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE

Een nieuwe dimensie in beveiliging. Galaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE Gaaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE OPLOSSING MET DE FLEXIBILITEIT die vodoet AAN AL UW ZAKELIJKE BEHOEFTEN Een nieuwe dimensie in beveiiging Gaaxy

Nadere informatie

Mobiele compressoren MOBILAIR M52/M64 Met het wereldwijd erkende SIGMA PROFIEL Debiet: 5,2 / 6,4 m³/min. www.kaeser.com

Mobiele compressoren MOBILAIR M52/M64 Met het wereldwijd erkende SIGMA PROFIEL Debiet: 5,2 / 6,4 m³/min. www.kaeser.com Mobiee compressoren MOBILAIR M52/M64 Met het weredwijd erkende SIGMA PROFIEL Debiet: / 6,4 m³/min www.kaeser.com Made in Germany Op de ocatie Coburg/Noord-Beieren worden vakbij de hoofdfabriek van KAESER

Nadere informatie

procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen

procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen Deze werkwijze geldt voor normale omstandigheden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. slecht zicht/mist Achterland

Nadere informatie

P ( X 26) 0,5 α H 0 wordt verworpen. Conclusie: er is aanleiding om µ = 25 in twijfel te trekken.

P ( X 26) 0,5 α H 0 wordt verworpen. Conclusie: er is aanleiding om µ = 25 in twijfel te trekken. C. von Schwartzenberg 1/10 1a 1b Meer everen dan op de facon vermed staat, kost fabrikant Heder ged. Minder everen dan op de facon vermed staat, kost fabrikant Heder kanten. a P (ten onrechte bijsteen)

Nadere informatie

l één uitzondering:, Gheraert Leeu, van wie niet die u zelf kunt waarnemen door de geëxposeer-

l één uitzondering:, Gheraert Leeu, van wie niet die u zelf kunt waarnemen door de geëxposeer- TIDINCEVANDIECOUDE R.E.Q. Ekkart Tentoonsteingenvan Nederandse incunabeen minder dan veertien drukken werden getoond. of wiegedrukken ziin geen aedaags verschijn- De in 1960 in Den Haag en Brusse geëxposeerse.

Nadere informatie

Previder Cloud Hosting it starts here

Previder Cloud Hosting it starts here Whitepaper Previder Coud Hosting it starts here Whitepaper Previder Coud Hosting Inhoudsopgave 1. Managementsamenvatting... 3 2. Ineiding Coud Hosting... 4 2.1. Typen Couds... 4 2.2. Coudservicemodeen...

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaak nr: 1356/VBA - Hobaho Nummer: 1356/24 I. MELDING 1. Op 25

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen gereged? In dit Pensioen 1-2-3 eest u wat u we en niet krijgt in onze pensioenregeing. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonijke informatie over uw pensioen. Die vindt u we op www.mijnpensioenoverzicht.n

Nadere informatie

STATISCH ONBEPAALDE CONSTRUCTIES COLLEGE 5 STATISCH ONBEPAALDE CONSTRUCTIES MET VERPLAATSBARE KNOPEN. Ir J.W. Welleman bladnr 1

STATISCH ONBEPAALDE CONSTRUCTIES COLLEGE 5 STATISCH ONBEPAALDE CONSTRUCTIES MET VERPLAATSBARE KNOPEN. Ir J.W. Welleman bladnr 1 T0 STTISH ONEPLDE ONSTRUTIES OLLEGE 5 STTISH ONEPLDE ONSTRUTIES ET VERPLTSRE KNOPEN (a) (b) Ir J.W. Weeman badnr SHE KRHTENETHODE voor STTISH ONEPLDE ONSTRUTIES (aeen vervorming t.g.v. buiging) reng in

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR MOBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECOM NETHERLANDS B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR MOBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECOM NETHERLANDS B.V. ALGEENE VOORWAARDEN VOOR OBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECO NETHERLANDS B.V. Laatst gewijzigd: juni 2011 1. DEFINITIES In deze Agemene Voorwaarden worden de vogende begrippen gebruikt: Aanbiedingsvorm:

Nadere informatie

Knik van een verend gesteunde kolom in een raamwerk

Knik van een verend gesteunde kolom in een raamwerk EINDVERSIE februari 007 Knik van een verend gesteunde koom in een raamwerk ir. J. Majaars, ir. H.M.G.M. Steenbergen, dr. ir. M.C.M. Bakker, prof. ir. H.H. Snijder Johan Majaars en Henri Steenbergen zijn

Nadere informatie

loodgeldtarieven 2019 regio scheldemonden PILOTAGE TARIFFS NEDERLANDS LOODSWEZEN - REGION RIVER SCHELDT PAGE 1

loodgeldtarieven 2019 regio scheldemonden PILOTAGE TARIFFS NEDERLANDS LOODSWEZEN - REGION RIVER SCHELDT PAGE 1 loodgeldtarieven 2019 regio scheldemonden PILOTAGE TARIFFS 2019 - NEDERLANDS LOODSWEZEN - REGION RIVER SCHELDT PAGE 1 inhoud 1 2 3 4 5 6 7 loodsgeldtarieven tariefgebieden tarieftabellen additionele kosten

Nadere informatie

De rekening wordt onder de volgende tenaamstelling in de administratie van de bank opgenomen:

De rekening wordt onder de volgende tenaamstelling in de administratie van de bank opgenomen: Bad 1/5 Vestigingspaats NIEUWERBRUG Handesregisternummer 280524 Bank Statutaire naam en vestigingspaats Coöperatieve U.A., gevestigd te () hierna te noemen: Rekeningnummer 9913.19.745 Tenaamsteing Adres

Nadere informatie

Tentamen CT2031. ConstructieMechanica 3

Tentamen CT2031. ConstructieMechanica 3 Subfacuteit Civiee Techniek Vermed op baden van uw werk: Constructiemechanica STUDIENUMMER : NM : Tentamen CT031 ConstructieMechanica 3 14 apri 010 van 14:00 17:00 uur s de kandidaat niet vodoet aan de

Nadere informatie