PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN"

Transcriptie

1 1 3Q816XXI563.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 maart 2013

2 2 De vergadering wordt geopend te uur. PB Mevrouw de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: Mevr. AVONTROODT Yolande BAYRAKTAR Aysel H BELLENS Peter Mevr. BOCKX Greet BOONEN Nicole BRADT Sofie HH BUNGENEERS Luc CAALS Tom CALUWÉ Ludwig Mevr. COLSON Mireille COTTENIE Christ'l HH CUYT Rony DE COCK Koen DE HAES Jan Mevr. DE HERT Vera DE LOBEL Hilde HH DILLEN Koen FEYAERTS Patrick Mevr. GENIETS Benedicte HH GEUDENS Frank GEYSEN Kris Mevr. GIELEN Pascale HH GODDEN Jürgen GOOSSENS Kris HELSEN Koen Mevr. HENDRICKX Iefke HH HENS Werner HOFKENS Jan HUIJBRECHTS Jan HH JANSSEN Patrick JANSSENS Eric KERREMANS Koen LEMMENS Luk MARCIPONT Daniël MEEUS Michel MERCKX Kris Mevr. MICHIELSEN Inge H MINNEN Herman Mevr. MOREAU Livia MUYSHONDT Tine NAERT Nicole HH PALINCKX Koen PEETERS Bruno

3 3 Mevr. PEETERS Marleen HH RÖTTGER Rik SCHOOFS Hans SELS Frank Mevr. STEVENS Lili H UGURLU Sener Mevr. VAN CLEEMPUT Loes H VAN EETVELT Roel Mevr. VAN GOOL Greet VAN HAUTEGHEM Marleen VAN HOFFELEN Karin H VAN HOVE Bart Mevr. VAN HOVE Katleen VAN LANGENDONCK Gerda VAN OLMEN Mien VANALME An H VANDENDRIESSCHE Diederik Mevr. VERHAERT Inga H VERHAEVEN Eddy Mevr. VERLINDEN Linda H VOLLEBERGH Steven Mevr. WECKHUYSEN Wendy HH WILLEKENS Tim HH ZANDER Jan Verontschuldigd: mevrouw BAETEN Els, de heren BOLLEN Ivo en CORLUY Bert.

4 4 De raad is bijeen in openbare vergadering. Mondelinge vragen De heer HUIJBRECHTS wenst te vernemen of de zogenaamde "voorbouw" van het provinciehuis al dan niet wordt afgebroken en wat de implicaties hiervan zijn op de kostenraming van het nieuwbouwproject. Hij vraagt eveneens wat er gaat gebeuren met een aantal monumentale kunstwerken die in functie van deze voorbouw werden ontworpen en met de bekende fontein vóór het gebouw. De heer CALUWE antwoordt dat het aanvankelijk inderdaad de bedoeling was om het gelijkvloers van de voorbouw ongemoeid te laten. De vastgestelde asbesthoeveelheid in het gebouw blijkt echter veel hoger dan geraamd. De hierdoor noodzakelijke bijkomende werken zouden een grote meerkost veroorzaken. Er is verder nog een relïefverschil met de nieuwbouw dat zou moeten worden weggewerkt in geval van behoud van de voorbouw en ook een betere isolatie van de voorbouw, die echt wel nodig is, zou veel geld kosten. Er kan dus niet zo maar worden geconcludeerd dat de afbraak van de voorbouw een meerkost betekent voor het totale project. De betrokken kunstwerken zullen vakkundig worden gedemonteerd en gestockeerd en ook de Pitzemburgzaal zal worden bewaard, dit alles met het oog op een mogelijk hergebruik in de nieuwbouw. Het mechanisme dat de fontein in beweging zet, is momenteel stuk. Het is echter alleszins de bedoeling om ook dit kunstwerk een nieuwe plaats te geven, eventueel op een andere publieke locatie en in een ander materiaal. Naar aanleiding van de recente commotie over het al dan niet betalend maken van het gebruik van de veerdiensten vraagt de heer VOLLEBERGH of de deputatie hierover al overleg heeft gehad met de nv Waterwegen en Zeekanaal en een eigen standpunt heeft bepaald. Spreker beklemtoont het belang van de veerdiensten zowel voor het woonwerk/school-verkeer en als op toeristisch vlak. De heer LEMMENS is op de hoogte van deze commotie. Ondertussen heeft minister Crevits op 14 maart jl. in het Vlaams Parlement echter verklaard dat de Vlaamse regering tijdens deze legislatuur geen beslissing meer zal nemen over het betalend maken van het gebruik van de veerdiensten. De provincie wil in overleg treden met de nv Waterwegen en Zeekanaal en de voorbereiding hiervoor zal gebeuren door het Steunpunt Fiets van de dienst mobiliteit in samenspraak met TPA. Deze aangelegenheid wordt ook geagendeerd op de bevoegde ambtelijke VVP commissie om zo tot een eventueel gezamenlijk interprovinciaal standpunt te komen. OPENBARE VERGADERING Convocatie, agenda, aanvullende convocatie, bijkomende agenda, tweede aanvullende convocatie en tweede bijkomende agenda. (inlassen 1 t/m 6)

5 5 De heer VOLLEBERGH vraagt om zijn interpellatie in verband met de problemen bij Campus Vesta bij hoogdringendheid toe te voegen aan de agenda. Vorig jaar was er bij het provinciebedrijf een budget van 3 miljoen EUR voorzien voor de politie-opleidingen. In werkelijkheid werd er 4 miljoen EUR gespendeerd. Spreker is bezorgd om een mogelijke onderfinanciering die de kwaliteit van de opleidingen dreigt aan te tasten. Op vraag van de voorzitter gaat de vergadering ermee akkoord om de interpellatie aan de agenda toe te voegen. De heer MERCKX vraagt of de hoogdringendheid hiermee is aanvaard. De VOORZITTER antwoordt bevestigend. De heer LEMMENS zegt dat gedeputeerde Peeters de nodige toelichtingen zal verstrekken, weliswaar met respect voor de privacy van de betrokken personen. De heer MERCKX vraagt of hij dan ook nog kan tussenkomen. De VOORZITTER antwoordt bevestigend. 0. Provinciale overheid Nr. 0/1 van de agenda Jaarlijkse rapportage m.b.t. interne controle. Goedkeuring. (inlassen 7) De heer MERCKX zegt dat zijn fractie onder de indruk is van de inzet en de bekwaamheid van het personeel. Goedgekeurd met 55 stemmen ja, bij 3 onthoudingen. Stemming nr. 1. (inlassen 8) Nr. 0/2 van de agenda Rapport uitvoering budget Goedkeuring. (inlassen 9) Goedgekeurd met 62 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 2. (inlassen 10)

6 6 1. Cultuur Nr. 1/1 van de agenda Cultuur. Reglement intergemeentelijke culturele samenwerking. Goedkeuring. (inlassen 11) De heer MERCKX stelt vast dat de opmerkingen van de raad van cultuur zijn verwerkt in het reglement. Zijn fractie stemt voor. De heer HUIJBRECHTS deelt mee dat de Vlaams Belangfractie zich zal onthouden. Dit reglement geeft een fout signaal vermits er op dit ogenblik al een overvloed is aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De heer LEMMENS bevestigt dat de deputatie getracht heeft om zoveel mogelijk rekening te houden met de aanbevelingen van de raad voor cultuur. In de interne staatshervorming is de ondersteuning van de samenwerking tussen gemeenten bovendien een provinciale kerntaak. Dit reglement is hiervan een mooie illustratie. Mevrouw AVONTROODT is eveneens voorstander van het reglement omdat het tegelijk ook de eigen provinciale initiatieven vrijwaart. De heer HUIJBRECHTS stelt dat het bestrijden van de bestuurlijke verrommeling één van de belangrijkste objectieven van de interne staatshervorming is. Nu komt er alleen maar meer verrommeling. De heer LEMMENS repliceert dat de interne staatshervorming duidelijker wil aflijnen wat de provincies wel en niet kunnen doen. Goedgekeurd met 58 stemmen ja, bij 6 onthoudingen. Stemming nr. 3. (inlassen 12) Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 1/2 tot en met 1/5 met één stemming af te handelen. De heer VOLLEBERGH deelt mee dat zijn fractie tegenstemt bij de punten 1/4 en 1/5. De heer MERCKX zegt dat zijn fractie zich zal onthouden. Hij zal dit stemgedrag later tijdens de zitting nog meer toelichten. De heer LEMMENS antwoordt dat dit hier om opdrachten gaat die de provincie wettelijk verplicht is om uit te voeren. De heer CAALS zegt dat zijn fractie zich onthoudt, ook al gaat het om een wettelijke verplichting.

7 7 De heer LEMMENS repliceert dat er geen verplichting is om het punt goed te keuren. De heer CAALS dacht dat de gedeputeerde bedoelde dat de raad dit moest goedkeuren. De heer LEMMENS antwoordt dat de heer Caals goed weet wat hij bedoelde. Nr. 1/2 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Grieks-orthodoxe kerkfabriek van Maria Boodschap. Wijziging meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 13) Nr. 1/3 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Grieks-orthodoxe kerkfabriek van Maria Boodschap. Budget Akteneming. Goedkeuring. (inlassen 14) Nr. 1/4 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Islamitische geloofsgemeenschap Attaqwa. Meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 15) Nr. 1/5 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Islamitische geloofsgemeenschap Attaqwa. Budget Akteneming. Goedkeuring. (inlassen 16) De agendapunten 1/2, 1/3, 1/4 en 1/5 worden goedgekeurd met 51 stemmen ja, bij 14 onthoudingen. Stemming nr. 4. (inlassen 17) Nr. 1/6 van de agenda Wijziging provinciale vertegenwoordiging in culturele organisaties. Goedkeuring. (inlassen 18)

8 8 Goedgekeurd bij geheime stemming met 55 stemmen ja, bij 6 stemmen nee en 4 onthoudingen. Stemming nr (inlassen 19) Nr. 1/7 van de agenda Voorstel in verband met een reglement voor de uitlening van provinciale kunstwerken, ingediend door mevrouw Yolande Avontroodt (open vld). Goedkeuring. Voorstel. (inlassen 20) Mevrouw AVONTROODT geeft een korte toelichting bij haar voorstel. Zij wijst op de rijkdom van de aanwezige kunstcollectie met heel wat werken van kunstenaars uit de eigen provincie. De heer LEMMENS vindt dit een mooi voorstel. Hij heeft ook het persbericht van mevrouw Avontroodt gelezen en verwacht dat de gemeenten vanaf morgen massaal zullen aankloppen bij de provincie. De kunstcollectie bevat meer dan 2000 werken en de provincie mag hier terecht fier op zijn. Ook binnen de provincie is de publieksontsluiting van deze collectie een belangrijk aandachtspunt. Spreker citeert hierbij uit de visietekst van het departement cultuur. Gelet op de op til zijnde verhuis vraagt spreker er echter begrip voor dat dit initiatief niet onmiddellijk kan gestart worden. Er dient ook onderzocht of er naast de gemeenten nog andere geïnteresseerde instanties zijn. Hij belooft om tegen 2014 een voorstel van reglementering uit te werken. Mevrouw AVONTROODT dankt de gedeputeerde voor zijn antwoord. De heer MEEUS suggereert om bij de praktische organisatie eventueel een beroep te doen op gespecialiseerde firma's. De heer DE HAES beklemtoont dat er, ook door mevrouw Avontroodt, goed moet gecommuniceerd worden dat het om een "ja, op termijn" gaat. Mevrouw AVONTROODT antwoordt dat ze vandaag enkel een beslissing over het principe vraagt. De heer KERREMANS stelt vast dat er niet gesproken wordt van de kosten die hieraan verbonden zijn. De heer LEMMENS antwoordt dat hij van zijn bekwame medewerkers mag verwachten dat ook dit aspect in de verdere voorbereiding zeker zal onderzocht worden. De heer DE HAES benadrukt dat de raad uiteindelijk het laatste woord zal hebben. De heer LEMMENS bevestigt dit.

9 9 Goedgekeurd met 66 stemmen ja. Stemming nr. 5. (inlassen 21) 2. Ruimtelijke ordening, mobiliteit en intercommunales Nr. 2/1 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging IVEKA. Hernieuwing bestuursorganen. Goedkeuring. (inlassen 22) Goedgekeurd bij geheime stemming met 50 stemmen ja, bij 7 stemmen nee en 8 onthoudingen. Stemming nr (inlassen 23) 3. Economie, landbouw, innovatie en internationale samenwerking Nr. 3/1 van de agenda Budget Machtigingskrediet 520/640. Toegestane subsidie. Artikel 520/ / Subsidiëring van het provinciaal economisch beleid. Aanwending van krediet. Goedkeuring. (inlassen 24) Mevrouw NAERT zegt dat haar fractie zich zal onthouden omwille van dezelfde argumenten bij de behandeling van een gelijkaardig punt tijdens de vorige raad. Goedgekeurd met 63 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 6. (inlassen 25)

10 10 4. Financiën en logistiek Nr. 4/1 van de agenda Budget Eerste reeks wijzigingen. Financiering van de buitengewone dienst uitgaven. Budget Overboekingen. 88. Overboekingen - BO-OVERBOEKINGEN. Machtigingskrediet 060/781. Overboeking van de gewone dienst naar de buitengewone dienst. (blz. 70). Vermindering van krediet. 78. Overboekingen - GU-OVERBOEKINGEN. Machtigingskrediet 060/681. Overboeking van gewone naar buitengewone dienst. (blz. 37). Vermindering van krediet. ERRATUM- (inlassen 26) Nr. 4/2 van de agenda Budgetverschuiving ICT-kredieten voor het project nieuw provinciehuis. Budget Administratie. 91. Centrale administratie - BU-INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 104/231. ICT-hardware. (blz. 82). Vermindering van krediet. 71. Centrale administratie GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. (inlassen 27) Nr. 4/3 van de agenda Verschuiving kredieten voor aankoop terreinwagen dienst Integraal Waterbeleid. Budget Administratie. 91. Centrale administratie - BU-INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 104/241. Rollend materieel. (blz. 82). Uittrekking van krediet.

11 11 Budget Waterkering en waterbeheersing. 91. Infrastructuurwerken voor waterbeheersing - Spaarbekkens - Waterzuiveringsstations - BU-INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 482/210. Plannen en studies. (blz. 85). Vermindering van krediet. (inlassen 28) Nr. 4/4 van de agenda Ontvangsten gelijke kansen M/V overboeken naar correcte ontvangsten rekening; overdracht subsidie mbt gehandicapten naar algemene werkingskosten DWG (diverse projecten). Budget Administratie. 71. Centrale administratie - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/612. Erelonen, presentiegelden en andere vergoedingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Budget Sociale- en gezinsvoorzieningen. 61. Gehandicaptenzorg GO-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 833/740. Subsidies van overheden, concessies, ristornos. (blz. 25). Vermindering van krediet. 61. Andere sociale bijdragen (o.m. aan liefdadigheidsinstellingen) GO-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 849/740. Subsidies van overheden, concessies, ristornos. (blz. 26). Vermeerdering van krediet. 72. Gehandicaptenzorg GU-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 833/640. Toegestane subsidies. (blz. 63). Vermindering van krediet. (inlassen 29) De heer MERCKX deelt mee dat zijn fractie tegenstemt. In de bewoordingen van het toelichtend verslag ziet hij een duidelijk signaal aan de verenigingen dat zij geen illusies moeten koesteren in verband met een verdere subsidiëring. Hij stelt vast dat de Vlaamse regering en de provincie op een asociale manier besparen, ondanks alle nationalistische poeha. De heer LEMMENS neemt er akte van dat de heer Merckx hiermee "zijn ding heeft kunnen doen".

12 12 Nr. 4/5 van de agenda Budgetwijziging servers Architectuurarchief en diverse ICT-kosten DCUL. Budget Administratie. 71. Centrale administratie - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. 91. Centrale administratie - BU-INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 104/231. ICT-hardware. (blz. 82). Vermeerdering van krediet. Budget Cultuur, ontspanning en plechtigheden. 71. Cultuur en ontspanning - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 762/613. Algemene werkingskosten. (blz. 57). Vermindering van krediet. (inlassen 30) Nr. 4/6 van de agenda Budget Eerste reeks wijzigingen. Diverse wijzigingen budget DMCO. Budget 2013 (Vorige Jaren). Administratie. 71. Centrale administratie GU WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 30). Uittrekking van krediet. Machtigingskrediet 104/618. Uitzendkrachten en personen ter beschikking gesteld aan de provincie. (blz. 30). Uittrekking van krediet. Budget Administratie. 71. Centrale administratie - GU WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 40). Vermindering van krediet. Machtigingskrediet 104/618. Uitzendkrachten en personen ter beschikking gesteld aan de provincie. (blz. 40). Vermindering van krediet. (inlassen 31)

13 13 Nr. 4/7 van de agenda Loonkost voor uitvoering van het project 'detailhandel en ruimtelijke economie'. Budget Administratie. 70. Centrale administratie - GU-PERSONEEL. Machtigingskrediet 104/620. Bezoldigingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/621. Sociale vergoedingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/623. Patronale bijdragen op bezoldigingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/624. Patronale bijdragen pensioenvorming. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. 71. Centrale administratie - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 104/612. Erelonen, presentiegelden en andere vergoedingen. (blz. 40). Vermindering van krediet. Machtigingskrediet 104/613. Algemene werkingskosten. (blz. 40). Vermindering van krediet. (inlassen 32) Nr. 4/8 van de agenda Verschuiving kredieten loonkost jurist dienst Integraal Waterbeleid naar DMCO. (inlassen 33) Nr. 4/9 van de agenda Budgetwijziging voor bijkomende bewaking Fabiolazaal en musea DCUL. Budget Administratie. 70. Centrale administratie - GU-PERSONEEL.

14 14 Machtigingskrediet 104/620. Bezoldigingen. (blz. 40). Vermindering van krediet. Machtigingskrediet 104/621. Sociale vergoedingen. (blz. 40). Vermindering van krediet. Machtigingskrediet 104/623. Patronale bijdragen op bezoldigingen. (blz. 40). Vermindering van krediet. Machtigingskrediet 104/624. Patronale bijdragen pensioenvorming. (blz. 40). Vermindering van krediet. Budget Cultuur, ontspanning en plechtigheden. 71. Cultuur en ontspanning - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 762/613. Algemene werkingskosten. (blz. 57). Vermeerdering van krediet. (inlassen 34) De heer MERCKX deelt mee dat zijn fractie zich bij dit punt onthoudt. Nr. 4/10 van de agenda Verschuiving kredieten voor infrastructuurwerken Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Budget Privaat patrimonium. 91. Privaat patrimonium - BU-INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 124/221. Gebouwen. (blz. 83). Verschuiving van krediet. (inlassen 35) Nr. 4/11 van de agenda Kredietverschuiving voor personeelskost promotor Kleur Bekennen. Budget Rampschade en buitenland. 72. Niet-verdeelbare ontvangsten en uitgaven - GU- OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 160/640. Toegestane subsidies. (blz. 44). Vermindering van krediet.

15 15 Budget Administratie. 70. Centrale administratie - GU-PERSONEEL. Machtigingskrediet 104/620. Bezoldigingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/621. Sociale vergoedingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/623. Patronale bijdragen op bezoldigingen. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. Machtigingskrediet 104/624. Patronale bijdragen pensioenvorming. (blz. 40). Vermeerdering van krediet. (inlassen 36) De heer VOLLEBERGH deelt mee dat zijn fractie tegenstemt bij dit punt. Nr. 4/12 van de agenda Herinschrijving van krediet voor uitvoering van het project PRODEM-II van VITO. Budget 2013 (Vorige Jaren). Handel en ambachten. 72. Niet-verdeelbare ontvangsten en uitgaven - GU- OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 520/640. Toegestane subsidies. (blz. 32). Uittrekking van krediet. 72. Niet-verdeelbare ontvangsten en uitgaven - GU- OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 520/640. Toegestane subsidies. (blz. 48). Vermindering van krediet. (inlassen 37) Nr. 4/13 van de agenda Budgetwijziging voor subsidie Stad en architectuur. Budget Cultuur, ontspanning en plechtigheden. 71. Cultuur en ontspanning - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 762/613. Algemene werkingskosten. (blz. 57). Vermindering van krediet.

16 Cultuur en ontspanning - GU-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 762/640. Toegestane subsidies. (blz. 57). Vermeerdering van krediet. (inlassen 38) Nr. 4/14 van de agenda Budgetwijziging subsidiëring van bovenlokale heemkundige initiatieven. Budget Cultuur, ontspanning en plechtigheden. 71. Cultuur en ontspanning - GU-WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 762/613. Algemene werkingskosten. (blz. 57). Vermindering van krediet. Budget Kunst en natuurbescherming. 72. Historische en kunstgebouwen, beschermde gebouwen - GU- OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 773/640. Toegestane subsidies. (blz. 61). Vermeerdering van krediet. (inlassen 39) De heer CAALS deelt mee dat zijn fractie zich bij dit punt onthoudt. Nr. 4/15 van de agenda Vermeerdering provinciale bijdragen voor erkende erediensten: huisvestingskosten van bedieners en begrotingstekorten van kerkfabrieken. Budget Eredienst en Vrijzinnigencentra. 72. Erediensten - GU-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 790/640. Toegestane subsidies. (blz. 62). Vermeerdering van krediet. (inlassen 40) De heer VOLLEBERGH deelt mee dat zijn fractie tegenstemt. De heer VAN EETVELT vindt het moeilijk te begrijpen dat deze kosten in budgettair krappe tijden worden afgewenteld op de gemeenschap. Bovendien was de toelichting in de commissie te weinig transparant. Zijn fractie zal zich daarom onthouden.

17 17 De heer HUIJBRECHTS kondigt aan dat hij dit complex dossier, dat al heel lang aansleept, helemaal wil uitspitten. Hij stelt vast dat de toelichting in de commissie niet helemaal overeenstemt met het verslag van de deputatie. Spreker vreest voor de effecten van de dading en vraagt of hij de tekst van de samenwerkingsovereenkomst kan krijgen. De heer CAALS zegt dat hij zich heeft vergist en dat zijn fractie zich onthoudt bij punt 4/15 in plaats van punt 4/14. De heer LEMMENS bevestigt dat het om een bijzonder ingewikkeld dossier gaat. Hij wil dit graag in de commissie verder toelichten. Ondertussen tracht minister Bourgeois een akkoord te realiseren met alle betrokken partijen. De heer MERCKX deelt mee dat zijn partij tegenstemt. In afwachting dat zijn partij hierover een officieel standpunt inneemt zal de fractie zich onthouden bij de specifieke subsidiedossiers voor erediensten. Persoonlijk is hij een voorstander van de vrijheid van godsdienst, die een privéaangelegenheid is. Hij verdedigt de scheiding van kerk en staat en de inschrijving van deze kredieten is hiermee in strijd. De kosten voor de erediensten moeten door de gelovigen zelf worden gedragen via een "kerkentaks". Tot slot vindt hij dat alle erkende godsdiensten op gelijke wijze moeten worden behandeld. Het stemgedrag van een bepaalde fractie op dit vlak wijst op discriminatie. Veeleer dan over de kerkentaks wil hij echter het debat voeren over de miljonairstaks. Overeenkomstig de symboliek bij de naamkeuze van de nieuwe paus roept hij de kerkelijke hiërarchie op om de dure residentie in Brussel van de hand te doen. Aan de Vlaamse overheid vraagt hij om komaf te maken met de napoleontische wetgeving ter zake. De heer LEMMENS antwoordt dat hij uitkijkt naar het verslag van de partij van de heer Merckx hierover. Nr. 4/16 van de agenda Verhoging uitgaven- en inkomstenkredieten voor rookmeldercampagne en vervanging dienstwagen Provinciaal Veiligheidsinstituut. Budget Sociale- en gezinsvoorzieningen. 71. Arbeidsbescherming (Instituut voor arbeidsveiligheid) - GU- WERKINGSKOSTEN. Machtigingskrediet 861/613. Algemene werkingskosten. (blz. 63). Vermeerdering van krediet. 91. Arbeidsbescherming (Instituut voor arbeidsveiligheid) - BU- INVESTERINGEN. Machtigingskrediet 861/241. Rollend materieel. (blz. 92). Uittrekking van krediet.

18 Arbeidsbescherming (Instituut voor arbeidsveiligheid) - GO- PRESTATIES. Machtigingskrediet 861/702. Andere opbrengsten uit werking: prestaties. (blz. 25). Vermeerdering van krediet. (inlassen 41) Nr. 4/17 van de agenda Overheveling leefmilieusubsidies naar werkingssubsidies Regionale Landschappen. Budget Hygiëne. 72. Ophalen en verwerken van huisvuil - GU-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 876/640. Toegestane subsidies. (blz. 66). Vermindering van krediet. 72. Milieu, omgeving, geluidsoverlast - GU-OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 879/640. Toegestane subsidies. (blz. 66). Vermeerdering van krediet. (inlassen 42) Nr. 4/18 van de agenda Budget Evenwicht na de eerste reeks wijzigingen. Goedkeuring. (inlassen 43) Goedgekeurd met 48 stemmen ja, bij 13 stemmen nee. Stemming nr. 7. (inlassen 44) Nr. 4/19 van de agenda Artikel 161 en 162 van het provinciedecreet, rapport aan de provincieraad en deputatie over de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole, de evolutie van de budgetten en de voorafgaande controle van de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenissen. Kennisname. Verslag van de financieel beheerder. (inlassen 45) Kennis wordt genomen.

19 19 Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/20 en 4/21 met één stemming af te handelen. Nr. 4/20 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen. Project provinciehuis. Deelproject bouwproject - Perceel 1 : asbestverwijdering en afbraakwerken. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 46) Nr. 4/21 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Ranst/Emblem. Campus Vesta. Bouwen van een gaspakkengebouw en diverse werken. Ontwerpopdracht. Bijkomende diensten. Goedkeuring. (inlassen 47) De heer VOLLEBERGH deelt mee dat zijn fractie zich bij dit punt onthoudt. De agendapunten 4/20 en 4/21 worden goedgekeurd met 59 stemmen ja, bij 1 onthouding. Stemming nr. 8. (inlassen 48) Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/22 tot en met 4/25 met één stemming af te handelen. Nr. 4/22 van de agenda Vastgoed. Geel/Westerlo. Verlegging Puntloop. Grondaankoop. Goedkeuring. (inlassen 49) Nr. 4/23 van de agenda Vastgoed. Mol. Scheppelijke Nete. Aanleg van een retentiebekken. Onteigeningsplan. Goedkeuring. (inlassen 50)

20 20 Nr. 4/24 van de agenda Vastgoed. Mechelen. Waterloop Stenengootbeek (A.6.11). Ruiling beddingen. Goedkeuring. (inlassen 51) Nr. 4/25 van de agenda Vastgoed. Ranst. Campus Vesta : aankoop fort. Goedkeuring. (inlassen 52) De heer VOLLEBERGH deelt mee dat zijn fractie zich bij dit punt onthoudt. De agendapunten 4/22, 4/23, 4/24 en 4/25 worden goedgekeurd met 65 stemmen ja. Stemming nr. 9. (inlassen 53) Nr. 4/26 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen. Plantijn Hogeschool. Campus wetenschap en techniek. Bouwwerken. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 54) Goedgekeurd met 64 stemmen ja. Stemming nr. 10. (inlassen 55) 5. Onderwijs en jeugd Nr. 5/1 van de agenda Budget Machtigingskrediet 731/640. Toegestane subsidie. Subsidie flankerend onderwijsbeleid. Verdeling van krediet. Goedkeuring. (inlassen 56)

21 21 Goedgekeurd met 59 stemmen ja, bij 6 stemmen nee. Stemming nr. 11. (inlassen 57) 6. Energie, communicatie en ICT ALVL 7. Recreatie, sport en toerisme Nr. 7/1 van de agenda Budget Machtigingskrediet 760/640. Toegestane subsidies. Subsidie voor landschaps- en belevingsimpulsen. Aanwending van krediet. Goedkeuring. (inlassen 58) Goedgekeurd met 63 stemmen ja (met inbegrip van de ja-stem van de heer Merckx, die zich per ongeluk had onthouden). Stemming nr. 12. (inlassen 59) 8. Personeel, organisatieontwikkeling en veiligheid Nr. 8/1 van de agenda Provinciepersoneel. Aanpassing organisatiestructuur en wijziging personeelsformatie. Goedkeuring. ERRATUM- (inlassen 60) Mevrouw NAERT zegt dat PVDA+ zich onthoudt. Haar fractie gaat akkoord met de herstructurering en de voorgestelde bevorderingen, maar stelt zich vragen bij de kostprijs. Deze zou moeten worden gecompenseerd door besparingen. Goedgekeurd met 62 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 13. (inlassen 61)

22 22 Nr. 8/2 van de agenda Provinciepersoneel. OFP PROVANT. Overdracht van een kapitaalsbuffer. Goedkeuring. (inlassen 62) Mevrouw NAERT steunt dit voorstel en het feit dat dit pensioenfonds wordt voorzien voor de contractuele medewerkers, maar zou het beter vinden om van hen statutaire ambtenaren te maken. Goedgekeurd met 65 stemmen ja. Stemming nr. 14. (inlassen 63) Nr. 8/3 van de agenda Provinciepersoneel. Wijziging van de rechtspositieregeling. Goedkeuring. ERRATUM- (inlassen 64) Mevrouw NAERT zegt dat PVDA+ zich onthoudt. Zij heeft er geen bezwaar tegen dat er twee dagen minder worden voorzien voor bloedgeven, maar wel tegen het feit dat men zich dient aan te bieden bij de post het dichtst bij de werkplaats. Bovendien vindt zij dat het vakbondsoverleg te kort voor de provincieraad plaatsvindt, namelijk twee dagen voordien. Normaal is er 1 maand tijd om het protocol in te kijken. Zij vindt dat voor een zodanig belangrijke beslissing het protocol ter inzage van de raadsleden zou moeten liggen. Goedgekeurd met 63 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 15. (inlassen 65) 9. Welzijn Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 9/1 tot en met 9/7 met één stemming af te handelen. Nr. 9/1 van de agenda Budget Sociale- en gezinsvoorzieningen. 72. Sociale Voorzieningen - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 801/640. Toegestane subsidies. (blz. 65/97). Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 66)

23 23 Nr. 9/2 van de agenda Budget Sociale- en Gezinsvoorzieningen. 72. Sociale bijstand - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 831/640. Toegestane subsidies. (blz. 63/95). Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 67) Nr. 9/3 van de agenda Budget Sociale- en Gezinsvoorzieningen. 72. Gehandicaptenzorg - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 833/640. Toegestane subsidies. (blz. 63/95). Verdeling van het machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 68) Nr. 9/4 van de agenda Budget Sociale- en Gezinsvoorzieningen. 72. Bejaardenzorg - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 834/640. Toegestane subsidies. (blz. 64/95). Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 69) Nr. 9/5 van de agenda Budget Sociale- en gezinsvoorzieningen. 72. Wezenzorg en bijzondere jeugdzorg - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 835/640. Toegestane subsidies. (blz. 64/95). Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 70) De heer MERCKX betreurt dat de subsidie voor het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling na overname door de Vlaamse overheid zou worden verdeeld over alle provincies. Hij is blij met het initiatief van de heer Dillen en dringt erop aan de subsidies niet te verminderen.

24 24 Nr. 9/6 van de agenda Budget Gezondheidszorg. 72. Niet - verdeelbare ontvangsten en uitgaven - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 870/640. Toegestane subsidies. (blz. 65/95). Verdeling van het machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 71) Nr. 9/7 van de agenda Budget Sociale- en Gezinsvoorzieningen. 72. Wonen. - GU - OVERDRACHTEN. Machtigingskrediet 849/640. Toegestane subsidies. Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 72) De agendapunten 9/1 tot en met 9/7 worden goedgekeurd met 65 stemmen ja. Stemming nr. 16. (inlassen 73) 10. Europa, plattelandsbeleid en sociale economie Nr. 10/1 van de agenda Provinciale initiatieven. Stopzetting reglementen PRO.M.I.S.E., sociale economie projecten en Digidak. Goedkeuring. (inlassen 74 a + b) De heer BELLENS stelt voor om dit agendapunt uit te stellen, op basis van informatie die hij recent heeft ontvangen. Mevrouw AVONTROODT bedankt de heer Bellens om dit punt te willen uitstellen. Zij had hier vragen bij. Zij vraagt of de afschaffing wordt voorgesteld op basis van een evaluatierapport. Zij vindt Digidak een goed initiatief, waar veel belangstelling voor is. Zij vraagt of er zekerheid wordt geboden aan de bestaande projecten. De heer BELLENS zegt dat de provincie impulssubsidies geeft. Na implementatie moet een initiatief worden overgenomen door anderen. In het geval van Digidak is de doelstelling bereikt. Gemeentelijke overheden moeten dit nu overnemen. De aanvragen voor 2013 worden nog gehonoreerd. Mevrouw NAERT dankt eveneens voor het uitstel. Er waren nog veel onduidelijkheden in de raadscommissie. Er werd gesteld dat de subsidies voor sociale economie niet zouden worden afgebouwd, maar dat kan er wel van komen.

25 25 De heer CAALS zegt dat PRO.M.I.S.E. wordt overgenomen door de Vlaamse regering. Hij snapt ook dat Digidak wordt stopgezet: de impuls is gegeven en nu moet dit worden overgenomen zoals elk ander initiatief in de sociale economie. Hij is blij met het uitstel omdat private initiatieven ook aan bod moeten kunnen komen, niet alleen gemeenten en OCMW s. De heer MERCKX ziet hierin sluipende besparingen, vooruitlopend op de budgetwijziging van mei Hij heeft vernomen dat ook de subsidies voor wetenschappelijke verenigingen worden geschrapt. Hij hoopt dat aan deze besparingen een einde komen. De heer BELLENS zegt dat hij enkel de stopzetting van het reglement ter subsidiëring van projecten in de sociale economie uit het voorstel wil lichten. De rest van het voorstel zou hij ter goedkeuring willen voorleggen. Het aangepaste voorstel wordt goedgekeurd met 49 stemmen ja, bij 14 onthoudingen. Stemming nr. 17. (inlassen 75) 11. Milieu, natuur en Noord-Zuidbeleid Nr. 11/1 van de agenda Budget Machtigingskrediet 876/640. Toegestane subsidies. Verdeling van machtigingskrediet. Goedkeuring. (inlassen 76) De heer VOLLEBERGH zegt dat het Vlaams Belang zich onthoudt. Hij kan zich vinden in de bestrijding van de processierups, maar niet in Mano Mundo. Goedgekeurd met 57 stemmen ja, bij 7 onthoudingen. Stemming nr. 18. (inlassen 77) Nr. 11/2 van de agenda Provinciale Initiatieven. Milieujaarprogramma Goedkeuring. (inlassen 78) Goedgekeurd met 63 stemmen ja, bij 1 onthouding. Stemming nr. 19. (inlassen 79)

26 26 Nr. 11/3 van de agenda Noord-Zuidbeleid. Budget Aanwending van artikel 160/ 'Subsidiëring van Ontwikkelingssamenwerking 2013'. Bepaling van 2 subsidiebedragen. Goedkeuring. (inlassen 80) Goedgekeurd met 58 stemmen ja, bij 6 stemmen nee. Stemming nr. 20. (inlassen 81) 12. Waterbeleid Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 12/1 en 12/2 met één stemming af te handelen. Nr. 12/1 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing van artikel 43, 2, 11 van het provinciedecreet. Ontwerp-Vuilroosters fase 2. Verrekening 1. Goedkeuring. (inlassen 82) De heer SCHOOFS zegt dat een verrekening van 10% gangbaar is. Een meerwerk van 30% vindt hij te veel. Hij meent dat dit te voorzien was en dat het studiebureau deskundig moet adviseren. Open VLD zal zich onthouden. De heer RÖTTGER weet niet wat gangbaar is. Het gaat hier om een bijkomende opdracht, die men het studiebureau niet kwalijk kan nemen. De heer SCHOOFS vindt dat men dan naar de provinciale diensten of de gedeputeerde zelf moet kijken. Hij vraagt een striktere budgetopmaak. Nr. 12/2 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing van artikel 43, 2, 11 van het provinciedecreet. Vuilroosters fase 2B. Verrekening 2. Goedkeuring. (inlassen 83) De agendapunten 12/1 en 12/2 worden goedgekeurd met 52 stemmen ja, bij 14 onthoudingen. Stemming nr. 21. (inlassen 84)

27 Moties Nr. 13/1 van de agenda Motie in verband met de beperking van het treinaanbod in het noorden van de provincie Antwerpen, ingediend door de heer Jan Huijbrechts (Vlaams Belang). Goedkeuring. Motie. (inlassen 85) De heer HUIJBRECHTS zegt dat de deputatie vorige maand beloofde een onderhoud te hebben met de heer Descheemaecker van de NMBS en het verslag daarvan door te sturen. Dat is niet gebeurd. Misschien heeft de vergadering wel plaatsgevonden en kan de heer Lemmens hiervan verslag geven. Spreker wil niet irriteren en telkens dezelfde motie agenderen. Hij is bereid om zijn motie in te trekken, mits een goede uitleg. De heer LEMMENS was niet geïrriteerd. De problemen zijn gekend. Spreker heeft telefonisch contact gehad met de heer Descheemaecker. Er is een onderhoud gepland in april. Momenteel rijden er 8 pendeltreinen tussen Brussel en Den Haag. De vermindering van de ritten naar de Noorderkempen kadert in de uitvoering van de beheersovereenkomst. Er bleken weinig reizigers op deze treinen te zitten. Bovendien worden er op die lijn werken gepland door Infrabel. Einde april heeft de heer Lemmens een afspraak met de heer Descheemaecker, zodat hij een stand van zaken kan geven in de provincieraad van mei. Hij vraagt aan de heer Huijbrechts om de motie niet op de provincieraad van april te agenderen en hoopt dat de motie wordt ingetrokken. De heer HUIJBRECHTS dacht dat de vergadering al had plaatsgevonden. Hij vindt dat het aankondigen van extra werken haaks staat op de mobiliteitsstudie van de Noorderkempen. De trein naar Roosendaal en Den Haag telt slechts 4 wagons. Bovendien werd op 11 maart 2013 de trein tussen Roosendaal en Antwerpen afgeschaft. Hij vindt dit een extra punt om onder de aandacht te brengen. De heer LEMMENS is zich bewust van de problematiek. Mevrouw VERHAERT vindt dat de werken niet in contrast staan met de studie. Integendeel zullen er nog meer werken nodig zijn. Zo staat de parking bijvoorbeeld eivol. Er is wel een probleem op het vlak van capaciteit en frequentie. Zij vindt dat de lijnen 11 en 12 tezamen met de lijn langs station Noorderkempen moeten worden bekeken. Mevrouw VAN HOFFELEN zegt dat de heer Lemmens tijdens de vorige provincieraad stelde dat het treinaanbod einde februari verbeterd was. De heer LEMMENS zegt dat er een verbetering was ten opzichte van de situatie tevoren. Intussen rijden er 8 pendeltreinen. Dat is evenwel niet de ideale situatie. Mevrouw VAN HOFFELEN stelt vast dat er nog steeds twee treinen minder zijn. De heer LEMMENS antwoordt dat hij geen directielid is van de NMBS. De heer HUIJBRECHTS trekt zijn motie in, maar hoopt dat dit geen vijgen na Pasen worden.

28 Interpellaties Nr. 14/1 van de agenda Interpellatie in verband met de overdracht van het historische provinciearchief aan het Rijksarchief, ingediend door de heer Jan Huijbrechts (Vlaams Belang). Interpellatie. (inlassen 86) De heer HUIJBRECHTS zegt dat als gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof van 3 mei 2012 alle provinciale archiefstukken die ouder zijn dan 30 jaar naar het Rijksarchief moeten worden overgedragen. Op 14 juni 2012 stemde de deputatie in met de overdracht van het historisch archief naar het Rijksarchief en als gevolg hiervan werd op 1 oktober 2012 de leeszaal van het historisch archief definitief gesloten. Als gebruiker van dit archief, betreurt hij de sluiting. Temeer omdat het Rijksarchief moeilijk te bereiken is. Het Rijksarchief Antwerpen wordt sinds 2007 gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid. Door problemen met de werken zou het ten vroegste in 2015 heropenen. Voor het historische provinciearchief moet men naar het depot in Beveren. Hij vindt dit niet gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Hij vraagt zich af of het niet handiger is om het provinciearchief ter beschikking te houden in het provinciehuis tot de werken aan het Rijksarchief achter de rug zijn. Hij heeft ook vragen over de toekomst van de provinciale archiefdienst en het Archiefhuis. Wanneer het historische archief volledig zal zijn overgedragen zal er veel plaats vrijkomen in het Archiefhuis. Wat gaat hiermee gebeuren? Zal de afname van het te beheren archief leiden tot een verminderde personele bezetting van het archief? Hij vraagt of het archief nu ressorteert onder de Communicatiedienst en wanneer de jaarverslagen 2011 en 2012 van het archief worden gepubliceerd. Spreker wil ook weten wanneer het historische archief volledig zal zijn overgedragen aan het Rijksarchief, hoe groot het over te dragen volume is en of er een regeling kan worden uitgewerkt waarbij derden inzage krijgen in het archiefmateriaal. Tenslotte vraagt hij hoe het zit met het inzagerecht van raadsleden. De heer CALUWE volgt een deel van de bekommernissen van de heer Huijbrechts in verband met het Rijksarchief. De provincie is evenwel gehouden de uitspraak van het Grondwettelijk Hof na te leven. Hij meent dat het depot van het Rijksarchief in Beveren op 3 minuten wandelafstand van het treinstation ligt. Er zijn afspraken gemaakt tussen het Architectuurarchief en het provinciaal archief over het overnemen van verdiepingen die niet meer nodig zijn voor het archief. Gezien de significante groei van het archief ten gevolge van het invoeren van waaierwerken, verwacht de provincie dat ten vroegste over 10 jaar er een verdieping zal vrijkomen. Het overdragen van historisch archief naar het Rijksarchief zal niet leiden tot een afname van de personeelsbezetting. Er is nog veel werk om het historisch archief op een ordelijke manier over te dragen aan het Rijksarchief. Bovendien zullen de diensten in de toekomst sneller hun archief moeten overdragen en wordt er zwaar ingezet op de digitalisering van informatie. Dit zal zorgen voor een wijziging van de profielen van de personeelsbezetting. Het archief valt onder het departement Logistiek.

29 Er wordt dit jaar 3 kilometer archief overgedragen aan het Rijksarchief van Antwerpen meter komt uit het torendepot en 1600 meter uit het Archiefhuis. Deze overdracht vindt plaats van 25 maart tot en met 10 april. De volgende overdracht is gepland in Dan zal er 500 meter archief worden overgedragen. Daarna wordt om de 2 jaar een overdracht gepland. 29 Het inzagerecht wordt door de overdracht geenszins beperkt of ontzegd, noch voor derden, noch voor de provincieraadsleden. Het Rijksarchief van Antwerpen maakt zich sterk dat de provinciale archieven ter beschikking kunnen gesteld worden in hun leeszaal vanaf 2 mei Vermits de archieven momenteel verhuisd worden, is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om inzage te krijgen. Vanaf 2 mei kunnen derden zich aanmelden in de leeszaal van het Rijksarchief. Indien de provincie zelf archieven wil opvragen bij het Rijksarchief, is dit mogelijk. Zo is het mogelijk om archief te raadplegen in de leeszaal van het Rijksarchief of om een digitale kopie te bestellen. Het archief heeft geen jaarverslagen meer gepubliceerd na 2010, omdat ze vrijwel niet gelezen werden. De heer HUIJBRECHTS heeft op het intranet een interne nota gevonden over de archiefoverdracht. Daarin staat dat de provincie stukken kan ontvangen mits betaling aan het Rijksarchief. Hij vraagt of er een akkoord kan worden gesloten om stukken gratis of digitaal te kunnen raadplegen, zeker als het om grote volumes gaat. De heer CALUWE veronderstelt dat dit klopt. Na de overdracht draagt het Rijksarchief natuurlijk wel de kosten voor de bewaring. Hij gaat ermee akkoord om hierover afspraken te maken met het Rijksarchief. Nr. 14/2 van de agenda Interpellatie in verband met de ernstige problemen in Campus Vesta, ingediend door de heer Steven Vollebergh (Vlaams Belang). Interpellatie. (inlassen 87) De heer VOLLEBERGH zegt dat tijdens de laatste bijeenkomst van de raad van bestuur van Campus Vesta de omvang van de problemen duidelijk werd. De korpschefs van de politiezones hebben zelfs een brief geschreven waarin de toekomst van Campus Vesta in vraag wordt gesteld. De huidige situatie staat in schril contrast met de goednieuwsshow die in het verleden werd afgestoken. Het gaat om organisatieproblemen, financiële tekorten en interne conflicten. Hij noemt dit slecht beleid, terwijl de provincie er jaarlijks 1,4 miljoen EUR in investeert. Hij vindt dat de lokale politiezones en de aspirant-agenten een goede dienstverlening verdienen. Wat de financiële problemen betreft, heeft de politieopleiding 4 miljoen EUR uitgegeven, terwijl er maar 3 miljoen EUR beschikbaar was. Intussen werd afscheid genomen van de directeur, omdat hij maar een besparing van EUR kon voorstellen. De gedelegeerd bestuurder kan niet beoordelen of het nodig is om 900 kogels nodig zijn per schietstand, vermits de opleiding wordt bepaald door de federale politie. Als er zoveel kogels nodig zijn, betekent dit dat de politieopleiding wordt ondergefinancierd. In dat geval is er een bijpassing nodig van de politiezones, de gemeenten of de provincie. Er is geen acuut financieel probleem omwille van de zuinige brandweertak, maar die kan dit moeilijk blijven verkopen naar de eigen achterban.

30 30 Spreker vraagt dat gedeputeerde Peeters orde op zaken stelt. Hij sluit zich aan bij de vraag van de korpschefs naar transparantie over de organisatie en de financiën. Hij hoopt dat bij besparingen de kwaliteit van de opleidingen niet in het gedrang komt. De heer PEETERS gaat akkoord met die laatste oproep. In de laatste raad van bestuur werden heel wat oplossingen aangedragen. De gedeputeerde heeft in de voorbije weken heel wat stappen ondernomen. De gedelegeerd bestuurder heeft maatregelen aangekondigd om het tekort op te lossen, zonder de werking in het gedrang te brengen. Spreker vindt Campus Vesta nog steeds een positief verhaal. Maar de politie-afdeling is een zorgenkind. Men is afhankelijk van subsidies van de federale overheid en men kampt met de ongelijkmatige instroom van aspirant-agenten. De directeur van de politieschool wenste niet voldoende mee te werken aan oplossingen. Het is niet gemakkelijk om de civiele cultuur met de politiecultuur te laten samenwerken. Dit wordt trouwens ook zelf toegegeven door een aantal politiemensen. Met de huidige middelen kan een kwaliteitsvolle opleiding worden gegarandeerd. Een taskforce zal een besparingsplan voorstellen op de raad van bestuur, wellicht in mei. Indien er onvoldoende middelen zijn, dan moet een vraag gesteld worden aan de federale overheid. Op dit moment is het van belang dat de federale politie duidelijkheid verschaft over de instroom van aspirant-agenten. De heer CAALS zegt dat in het verslag van de visitatiecommissie van vorig jaar Campus Vesta er niet goed uit kwam. Hij vraagt of de besparingen geen invloed zullen hebben op de kwaliteit van de opleiding. De heer PEETERS kent dit rapport niet. Hij meent dat de opleiding kwalitatief kan blijven. De heer CAALS noemt het angstwekkend dat de heer Peeters nog niet in kennis werd gesteld van het rapport van de visitatiecommissie. Dit uitvoerige rapport werd besproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Campus Vesta wordt erin genoemd als één van de slechtste leerlingen. Er staan veel verbeterpunten in. De heer MERCKX vindt de overschrijding van het budget ernstig. Er werden kogels verschoten i.p.v Elke kogel kost 38 cent. Bovendien werden er te veel figuranten gerekruteerd en werden er prestaties aan externe docenten uitbetaald die hun lessen niet volledig gaven. Hij spreekt van kwalijke praktijken in de politieopleiding. De heer PEETERS beaamt dat die toestanden eruit moeten. Dit is in het verleden niet gelukt. De vergadering wordt gesloten om uur.

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 oktober 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.38 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 16 december 2015 2 NL De vergadering wordt geopend te 10.38 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 januari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 MAART 2013 VERGADERING VAN 28 MAART 2013 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 MAART 2013 De vergadering wordt geopend

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 beknopt verslag 25 april 2013.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 april 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Mevrouw de Gouverneur en de heer Provinciegriffier

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 13 december 2017 2 De vergadering wordt geopend te 10.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3OK15UZ9FWG.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 06 februari 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 10.03 uur. De heer Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 oktober 2015 2 FDS De VOORZITTER opent de vergadering om 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3ZL0REUMAMS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 februari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.49 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 29 januari 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 februari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 maart 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 43 Agenda nr. 4/4 Ontvangsten gelijke kansen M/V overboeken naar

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3X40X2A1OUJ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 november 2013 2 De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 januari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 105 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 1 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Benedicte Geniets. Opvolging. 2 Budget 2015 : nieuwe subsidie voor departement

Nadere informatie

Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen

Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen Voorgesteld door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Oost-Vlaanderen in zitting van 2 december 2004 Aanwezig : de heer André Denys, gouverneur-voorzitter

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 april 2017 2 De vergadering wordt geopend door de voorzitter om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 maart 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41W0U553HZ1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 mei 2014 2 PB De vergadering wordt geopend om 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 februari 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XM0VNR58DA.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 18 december 2013 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 10.08 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 115 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 1 Provincieraad. Ontslag van de heer Jan Hofkens. Opvolging. 2 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Hilde De

Nadere informatie

Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen

Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen PROVINCIE OOST-VLAANDEREN NISNR : 44021 TABEL : BEGROTING WIJZIGING NR : W4 UITGAVEN ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 40N0JLWROS9.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 maart 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 4670N0WR1QZ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 oktober 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3VA153NGFSK.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 september 2013 2 AVL De vergadering wordt geopend om 14.33 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

72 GU Overdrachten GU Schuld

72 GU Overdrachten GU Schuld F U N C T I E S 70 GU Personeel 71 GU Werkingskosten 72 7X GU Overdrachten GU Schuld 009 Algemene ontvangsten en uitgaven 0,00 252 465,00 100 000,00 0,00 352 465,00 019 Algemene schuld 0,00 0,00 0,00 25

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 603 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin van artikel 43, &2, 9 en artikel 43, &2, 11 van het provinciedecreet.

Nadere informatie

7X GU Schuld. 72 GU Overdrachten

7X GU Schuld. 72 GU Overdrachten F U N C T I E S 70 GU Personeel 71 GU Werkingskosten 72 GU 7X GU Schuld 73 009 Algemene ontvangsten en uitgaven 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 019 Algemene schuld 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 029 Fondsen 0,00 0,00

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 januari 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 8/1 Autonoom provinciebedrijf Campus Vesta. Identificatienummer

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 maart 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/14 Tweede reeks wijzigingen van 2014. Technische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 april 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

72 GU Overdrachten. 7X GU Schuld

72 GU Overdrachten. 7X GU Schuld F U N C T I E S 70 GU Personeel 71 GU Werkingskosten 72 GU 7X GU Schuld 73 009 Algemene ontvangsten en uitgaven 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 019 Algemene schuld 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 029 Fondsen 0,00 0,00

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 mei 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.39 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 januari 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 Agenda nr. 1/5 Gewoon provinciebedrijf ModeMuseum Provincie Antwerpen.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 januari 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 7/6 Autonoom provinciebedrijf Sport. Identificatienummer

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 januari 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 962 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 1 Gewone Provinciebedrijven opheffing GPB Arenbergschouwburg en overdracht eindbalans naar beginbalans APB Arenbergschouwburg.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 20 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/3 Vaststellen beleidsdomeinen en beleidsvelden vanaf

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 november 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 4/16 Vierde reeks wijzigingen van 2016 Departement

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 april 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 juni 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Rik Röttger Telefoon: 03 240 52 55 Agenda nr. 12/4 Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing van

Nadere informatie

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding Raad van bestuur 24 oktober 2018 Verslag Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Jef Laureyssens, Alex Helsen, Door Steyaert,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3W30SGLQZCF.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 oktober 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1800233 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Orthodoxe kerkfabrieken Orthodoxe Kerkfabriek

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/4 Derde reeks wijzigingen van 2017 en het meerjarenplan

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 27 april 2016 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Alex Helsen, Jef Laureyssens, Door Steyaert, leden directiecomité; Rob Blockx, Koen De Cock,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 mei 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 juni 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 februari 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Eerste reeks wijzigingen van 2015 Technische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 februari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.32 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Vierde reeks wijzigingen van 2014 - diverse

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41D0XMKC7NS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 30 april 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1207911 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Islamitische erediensten Islamitische Geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Provinciebegroting 2006 Vijfde reeks wijzigingen

Provinciebegroting 2006 Vijfde reeks wijzigingen Provinciebegroting 2006 Vijfde reeks wijzigingen PROVINCIE OOST-VLAANDEREN NISNR : 44021 TABEL : BEGROTING WIJZIGING NR : W6 GEWONE ONTVANGSTEN ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 25 oktober 2017 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens, Ariane Van

Nadere informatie

AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR

AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR 1. Mondelinge vraagstelling over actuele onderwerpen PRIORITAIRE AGENDAPUNTEN COMMISSIE AZF- BESTUURLIJKE

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3YM0P4YBAC5.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 januari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 23 MEI 2013 VERGADERING VAN 23 MEI 2013 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 23 MEI 2013 De vergadering wordt geopend te

Nadere informatie

De notulen van deze vergadering liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden.

De notulen van deze vergadering liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden. LIJST MET DE BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE DOOR DE GEMEENTERAAD DD 12 OKTOBER 2015 GEREGELDE AANGELEGENHEDEN (Artikel 252, 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005) OPENBARE ZITTING 1. Goedkeuren notulen

Nadere informatie

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg 917 WELZIJN Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen van het provinciedecreet;

Nadere informatie

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst.

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. 412 WATERBELEID Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN I. De aanvraag:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/23 Vastgoed. Herselt. Provinciaal groendomein

Nadere informatie

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: overdracht van niet-gesplitste kredieten; bvj: overdracht van bijkredieten vorige jaren. (in duizenden EUR)

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 maart 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/2 Tweede reeks wijzigingen van 2017. Diverse correcties

Nadere informatie

PLENAIRE VERGADERINGEN

PLENAIRE VERGADERINGEN AGENDA AANGEPAST PLENAIRE VERGADERINGEN Donderdag 10.07.2008 vanaf 14.00 uur Actuele vragen (Regl. art. 82) Voorstel van decreet Beraadslaging Voorstel van decreet van mevrouw Marleen Vanderpoorten houdende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Deel 1: - Tabel van de vorige jaren 2 Deel 2: - Gewone en buitengewone provinciale begrotingen per functionele groep : 00 Algemene

Inhoudsopgave Deel 1: - Tabel van de vorige jaren 2 Deel 2: - Gewone en buitengewone provinciale begrotingen per functionele groep : 00 Algemene Inhoudsopgave Deel 1: - Tabel van de vorige jaren 2 Deel 2: - Gewone en buitengewone provinciale begrotingen per functionele groep : 00 Algemene ontvangsten en uitgaven 252 01 Algemene schuld 256 02 Fondsen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 januari 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 53 Agenda nr. 5/1 Intern Verzelfstandigd Agentschap Provinciaal

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 april 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.29 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1303093 Verslag aan de Provincieraad betreft IMEWO- algemene vergadering op 24 juni 2013 aanduiding provinciale

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 45F10I38JS6.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 september 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 42W13FF4UE1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 juni 2014 2 De vergadering wordt geopend te 14.42 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: ARBIB

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 juni 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/4 Tweede reeks wijzigingen van 2016. Diverse wijzigingen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging

Nadere informatie

budget 2011 vierde reeks wijzigingen

budget 2011 vierde reeks wijzigingen budget 2011 vierde reeks wijzigingen POV NISNR : 44021 TABEL : BEGROTING 2011 WIJZIGING NR : W4 GO VORIGE JAREN NIEUW KREDIET ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 oktober 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 november 2015 2 FDS De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 De vergadering wordt geopend

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 VERGADERING VAN 22 MEI 2014 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 De vergadering wordt geopend te

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 1 20 januari 2013 19de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 1 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/33 Erediensten. Antwerpen. Provinciale Instelling

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 NOVEMBER 2013 VERGADERING VAN 28 NOVEMBER 2013 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 NOVEMBER 2013 De vergadering

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 november 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Fietsostrade langs spoorlijn 15 (Herentals-Geel-Mol-Balen)

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016 366 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016 1 Jaarlijkse rapportage met betrekking tot interne controle. Algemeen kader van het interne controlesysteem. 2

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 3 20 maart 2009 15de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 9 Nr. 10 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Inhoud BIJEENROEPING... 2 Artikel 1. Datum en uur... 2 Artikel 2 - Samenstelling... 2 Artikel 2. - Agendering van dossiers... 2 Artikel

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 24 OKTOBER 2013 VERGADERING VAN 24 OKTOBER 2013 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 24 OKTOBER 2013 De vergadering wordt

Nadere informatie

Budget 2018: uitgaven (184,6mio )

Budget 2018: uitgaven (184,6mio ) i Kerncijfers uit de opmaak van het budgetjaar 2018 1. Uitgaven ( 185mio) exploitatie 117.275.808 investeringen 40.316.984 andere 27.102.740 184.695.532 Budget 2018: uitgaven (184,6mio ) Renteloze leningen

Nadere informatie

WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg.

WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg. 216 WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg. De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 53 Agenda nr. 4/6 Budget 2013-2de reeks wijzigingen - Besparingsvoorstellen

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 11 18 december 2017 23de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr.28 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 8/2 Veiligheid. Beheersovereenkomst met het autonoom

Nadere informatie

Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN

Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN Nieuwe fundamenten Oude pijlers Erfgoeddepots Frank Herman Adviseur Erfgoeddepots - Coördinator Frank.Herman@admin.provant.be FAAD VUB 2012-03-31 1. Voorgeschiedenis

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017.

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017. 594 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017. 1 Jaarlijkse rapportage met betrekking tot interne controle. Algemeen kader van het interne controlesysteem. 2

Nadere informatie