PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN"

Transcriptie

1 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 mei 2015

2 2 PB De vergadering wordt geopend te uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande BAETEN Els BELLENS Peter BOLLEN Ivo BRADT Sofie BUNGENEERS Luc CAALS Tom CALUWÉ Ludwig CLAESSEN Jan COLSON Mireille CORLUY Bert COTTENIE Christ'l CUYT Rony DE COCK Koen DE HAES Jan DE HERT Vera DILLEN Koen FEYAERTS Patrick GEUDENS Frank GEYSEN Kris GIELEN Pascale GODDEN Jürgen GOOSSENS Kris HELSEN Koen HENDRICKX Iefke HENS Werner HUIJBRECHTS Jan JACQUES Ilse JANSSEN Patrick JANSSENS Eric KERREMANS Koen LEMMENS Luk MARCIPONT Daniël MEEUS Michel MERCKX Kris MICHIELSEN Inge MINNEN Herman MOREAU Livia NAERT Nicole PALINCKX Koen PEETERS Bruno PEETERS Marleen RAATS Peter

3 3 RÖTTGER Rik SCHOOFS Hans SELS Frank STEVENS Lili THIJS Danny UGURLU Sener VAN EETVELT Roel VAN GOOL Greet VAN HAUTEGHEM Marleen VAN HOFFELEN Karin VAN HOVE Bart VAN HOVE Katleen VAN LANGENDONCK Gerda VAN OLMEN Mien VANALME An VANDENDRIESSCHE Diederik VERHAERT Inga VERHAEVEN Eddy VERLINDEN Linda VOLLEBERGH Steven WECKHUYSEN Wendy WILLEKENS Tim ZANDER Jan Verontschuldigd: mevrouwen BAYRAKTAR Aysel, BOCKX Greet, BOONEN Nicole, MUYSHONDT Tine en VAN CLEEMPUT Loes.

4 4 De raad is bijeen in openbare vergadering. Mondelinge vragen BOLLEN verwijst naar de bepalingen in het bestuursakkoord die het belang van het fietsbeleid en de sociale economie beklemtonen. Ondertussen heeft de NMBS beslist om in 2016 haar financiële steun voor fietspunten stop te zetten. Op die manier gaan 4 van 9 fietspunten in de provincie verloren. De Kempen wordt hierbij extra zwaar getroffen met een verlies van 3 van haar 4 fietspunten. Ook in de sociale economie verdwijnen er 12 arbeidsplaatsen. Spreker vraagt om een sterke reactie van de deputatie aan het adres van de NMBS. LEMMENS dankt de heer Bollen voor zijn vraag. De deputatie hecht groot belang aan een goed uitgebouwd en kwaliteitsvol integraal fietsbeleid waarbij alle aspecten aan bod komen. Hij schetst kort de verschillende provinciale initiatieven op dit vlak en belicht de werking van de fietspunten. De provincie blijft ook het project "Routedokters" ondersteunen, dat nu is ingebed in Toerisme Provincie Antwerpen, met een bijdrage van EUR op jaarbasis. Daarnaast heeft de provincie ook een opstartsubsidie verleend aan een 6-tal fietspunten in de provincie. De deputatie betreurt dan ook de beslissing om de fietspunten af te bouwen en zal haar bezorgdheid hierover schriftelijk meedelen aan de NMBS. OPENBARE VERGADERING Convocatie en agenda. (inlassen 1 en 2) 0. Provinciale overheid 1. Cultuur Nr. 1/1 van de agenda Architectuurarchief van de provincie Antwerpen (APA). Jaarverslag Kennisname.

5 5 (inlassen 3) Kennis wordt genomen. Nr. 1/2 van de agenda Monumentenwacht. Nieuwe tarieven. Communicatieplan nieuwe tarieven. Goedkeuring. (inlassen 4) Goedgekeurd met 60 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 1. (inlassen 5) Nr. 1/3 van de agenda Monumentenwacht Antwerpen vzw: definitieve vereffening; team Monumentenwacht Antwerpen: jaarverslag en interne balans Kennisname. (inlassen 6) Kennis wordt genomen. 2. Ruimtelijke ordening, mobiliteit en intercommunales Nr. 2/1 van de agenda Ruimtelijke ordening. Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs definitieve vaststelling. Goedkeuring. (inlassen 7) Goedgekeurd met 62 stemmen ja. Stemming nr. 2. (inlassen 8)

6 6 Nr. 2/2 van de agenda Ruimtelijke ordening. Uitvoering RSPA : PRUP Pinken Dessel voorlopige vaststelling. Goedkeuring. (inlassen 9) Goedgekeurd met 64 stemmen ja. Stemming nr. 3. (inlassen 10) Nr. 2/3 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging CIPAL. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 11) Kennis wordt genomen. NAERT kondigt aan dat het stemgedrag van haar fractie niet voor alle intercommunales hetzelfde zal zijn, omdat zij nog geen correct beeld heeft over de werkzaamheden van alle intercommunales. In de commissie wordt er ondertussen wel goed werk geleverd. Haar fractie kant zich tegen de invoering van de vennootschapsbelasting voor de intercommunales, want het zijn de gemeenten die hiervoor de prijs zullen betalen. Ze stoort zich aan de dubbele houding die sommige partijen in deze materie aannemen, naargelang zij vertegenwoordigd zijn in het parlement of in de raden van bestuur van de intercommunales. VANDENDRIESSCHE meent dat het niet de gemeenten, maar wel de burgers zijn die de rekening gepresenteerd krijgen. Hij vraagt of gedeputeerde Lemmens weet welke Antwerpse intercommunales naar het Grondwettelijk Hof zijn gestapt. LEMMENS antwoordt dat hij daar geen informatie over heeft. IOK zou het alvast gedaan hebben. In de programmawet is ondertussen ook bepaald dat de waterintercommunales zijn vrijgesteld van de vennootschapsbelasting. Het fiscale aspect is een federale beleidsmaterie waar de provincie geen vat op heeft. VANDENDRIESSCHE merkt op dat de provincie wel mandaathouders afvaardigt naar de algemene vergaderingen van de intercommunales. Vanuit de raad kan hen toch de opdracht worden gegeven om op de algemene vergadering te vragen wat de impact is van de invoering van de vennootschapsbelasting op het beleid van de intercommunale.

7 7 LEMMENS zegt dat hij er geen enkel probleem mee heeft dat de provinciale afgevaardigden die vraag stellen op de algemene vergadering. Uiteindelijk blijft dit echter wel een aangelegenheid voor de raad van bestuur. BOLLEN signaleert dat de algemene vergadering van IOK al gehouden werd. Daar kan de vraag dus niet meer gesteld worden. VANDENDRIESSCHE wil weten of deze vraag niet formeel op de agenda van deze algemene vergaderingen kan geplaatst worden. LEMMENS antwoordt dat dit kan. CAALS zegt dat de agenda's van deze algemene vergaderingen hier ter goedkeuring voorliggen. Hij vraagt dat de raad een agendapunt over de gestelde problematiek zou toevoegen. LEMMENS gaat akkoord. Nr. 2/4 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging CIPAL. Algemene vergadering 12 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 12) Artikel 1 van het besluit wordt goedgekeurd met 48 stemmen ja, bij 16 onthoudingen. Stemming nr. 4. (inlassen 13) Men gaat over tot de geheime stemming. 64 leden nemen eraan deel. Er zijn 45 stemmen ja, bij 2 stemmen nee en 17 onthoudingen. Derhalve is artikel 2 van het voorstel goedgekeurd. Stemming nr (inlassen 14) Nr. 2/5 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 15) Kennis wordt genomen.

8 8 Nr. 2/6 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN. Algemene vergadering 19 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 16) Goedgekeurd met 45 stemmen ja, bij 19 onthoudingen. Stemming nr. 5. (inlassen 17) Nr. 2/7 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEMO. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 18) Kennis wordt genomen. Nr. 2/8 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEMO. Algemene vergadering 19 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 19) Goedgekeurd met 45 stemmen ja, bij 19 onthoudingen. Stemming nr. 6. (inlassen 20) Nr. 2/9 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IOK. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 21) Kennis wordt genomen.

9 9 Nr. 2/10 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IKA. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 22) Kennis wordt genomen. Nr. 2/11 van de agenda Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IKA. Algemene vergadering 16 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 23) Goedgekeurd met 46 stemmen ja, bij 19 onthoudingen. Stemming nr. 7. (inlassen 24) Nr. 2/12 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging IVEKA. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 25) Kennis wordt genomen. Nr. 2/13 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging IVEKA. Algemene vergadering 16 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 26) NAERT zegt dat er in de commissie een uitstekende toelichting werd gegeven over het beleid van Iveka. Ze heeft vastgesteld dat Iveka met haar beleid inzake budgetmeters een goede bijdrage levert aan de armoedebestrijding. Een minpunt is dat de intercommunale het effect van de vennootschapsbelasting zal doorrekenen aan de burger. Haar fractie zal zich dan ook onthouden. Goedgekeurd met 45 stemmen ja, bij 19 onthoudingen. Stemming nr. 8. (inlassen 27)

10 10 Nr. 2/14 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 28) Kennis wordt genomen. Nr. 2/15 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA. Algemene vergadering 15 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 29) NAERT stelt vast dat er geen rekening is gehouden met de kritieken van de vorige raadszitting. Zij wil deze discussie vandaag echter niet heropenen. Haar fractie stemt tegen. Goedgekeurd met 45 stemmen ja, bij 9 stemmen nee en 11 onthoudingen. Stemming nr. 9. (inlassen 30) Nr. 2/16 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PONTES. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 31) Kennis wordt genomen. Nr. 2/17 van de agenda Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PONTES. Algemene vergadering 17 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 32) NAERT is zeer lovend over de presentatie van de werking van de intercommunale in de commissie. Haar fractie stemt voor.

11 11 Goedgekeurd met 48 stemmen ja, bij 18 onthoudingen. Stemming nr. 10. (inlassen 33) 3. Economie, landbouw, innovatie en internationale samenwerking Nr. 3/1 van de agenda Landbouw. Subsidie voor initiatieven voor duurzame en verbrede landbouw. Reglement. Goedkeuring. (inlassen 34a) De VOORZITTER deelt mee dat de heer Vandendriessche een amendement heeft ingediend. Amendement (inlassen 34b) VANDENDRIESSCHE verwijst naar zijn eerdere tussenkomsten bij de budgetbesprekingen. Het doel van zijn amendement is dat het reglement zich meer zou toespitsen op de ondersteuning van duurzame productietechnieken. CALUWÉ stelt vast dat hij hierover met de heer Vandendriessche van mening zal blijven verschillen. Het gaat hier over een beperkt budget van EUR en het gevaar dreigt dat de kostprijs om te beantwoorden aan de criteria in het reglement duurder uitvalt dan de subsidie. De VOORZITTER legt het amendement van de heer Vandendriessche ter stemming voor. Het amendement wordt verworpen met 43 stemmen nee, bij 9 stemmen ja en 14 onthoudingen. Stemming nr. 11. (inlassen 35) De VOORZITTER laat noteren dat mevrouwen Peeters en Van Hove en de heer Janssen tegen wilden stemmen. De VOORZITTER legt het initiële voorstel ter stemming voor.

12 12 Goedgekeurd met 60 stemmen ja, bij 4 stemmen nee en 2 onthoudingen. Stemming nr. 12. (inlassen 36) 4. Financiën en logistiek Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/1 tot en met 4/4 met één stemming af te handelen. Nr. 4/1 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing artikel van het provinciedecreet. Plaatsing van de verzekeringspolissen personen, materiële schade, aansprakelijkheid en auto. Bestek. Goedkeuring. (inlassen 37) Nr. 4/2 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Diverse provinciale sites. Leveren en plaatsen van zonnepanelen. Ontwerpen. Goedkeuring. (inlassen 38) Nr. 4/3 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen/Deurne. Provinciaal groendomein Rivierenhof. Leveren en planten van 120 rode beuken. Verrekening nr. 1. Goedkeuring. (inlassen 39) Nr. 4/4 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Malle. Provinciaal vormingscentrum. Renovatie zone gang E. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 40)

13 13 De agendapunten 4/1, 4/2, 4/3 en 4/4 worden goedgekeurd met 64 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 13. (inlassen 41) MICHIELSEN laat weten dat zij ja wilde stemmen. Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/5 tot en met 4/11 met één stemming af te handelen. Nr. 4/5 van de agenda Vastgoed. Antwerpen - Zuidhavenloop (0S11) - Overdracht pompstation "Noordland" aan de Provincie. Goedkeuring. (inlassen 42) Nr. 4/6 van de agenda Vastgoed. Mol - Scheppelijke Nete (A ). Aanleg retentiebekken (deel 2). Grondaankopen. Goedkeuring. (inlassen 43) Nr. 4/7 van de agenda Vastgoed. Lier. Provinciaal groendomein Neteland. Verkoop gronden aan de nv Waterwegen en Zeekanaal voor de uitvoering van het Sigmaplan. Goedkeuring. (inlassen 44) Nr. 4/8 van de agenda Vastgoed. Mechelen. Overdracht erfpacht Brusselsepoortstraat 8 door vzw Prisma aan EVA Integratie en Inburgering. Ontslag van ambtshalve inschrijving. Goedkeuring. (inlassen 45)

14 14 Nr. 4/9 van de agenda Vastgoed. Fietsostrade Antwerpen-Essen. Essen. Vak Paviljoenweg tot Kalmthoutsesteenweg. Grondaankoop. Goedkeuring. (inlassen 46) Nr. 4/10 van de agenda Vastgoed. Kalmthout. Fietsostrade Antwerpen-Essen. Grondaankoop. Goedkeuring. (inlassen 47) Nr. 4/11 van de agenda Vastgoed. Antwerpen. Harmoniestraat 47. Openbare verkoop garage en tuinstrook. Goedkeuring. (inlassen 48) VAN EETVELT hoopt dat dit dossier geen precedent schept voor de toekomst. Zijn fractie zal zich onthouden. CALUWÉ antwoordt dat bij een openbare verkoop de markt op de meest transparante manier functioneert en alle mogelijke potentiële kopers hun interesse kunnen laten blijken. De agendapunten 4/5, 4/6, 4/7, 4/8, 4/9, 4/10 en 4/11 worden goedgekeurd met 64 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 14. (inlassen 49) 5. Onderwijs en jeugd Nr. 5/1 van de agenda Budget Subsidie flankerend onderwijsbeleid. Verdeling van krediet. Goedkeuring. (inlassen 50) MERCKX gaat akkoord met de voorgestelde verdeling.

15 15 In de commissie werd echter gezegd dat het subsidiebedrag voor de RTC's in 3 jaar tijd is herleid van naar EUR. Als argument voor deze vermindering werd verwezen naar de Vlaamse subsidies die evenredig zijn gedaald. Spreker gaat er niet mee akkoord dat de provincie waar een andere coalitie aan het bewind is, Vlaanderen hierin zo maar volgt. VERHAERT kan deze redenering van de heer Merckx helemaal niet begrijpen. Vindt hij misschien dat de provincie hier de financiële bressen moet dichten, terwijl Vlaanderen juist de broodheer is van de RTC's? Dit zou toch de wereld op zijn kop zijn. De provincie is wel bereid om loyaal te blijven samenwerken rond de RTC's, maar ze moet toch niet heiliger zijn dan de paus. Spreekster wil ook altijd mee zoeken naar andere, creatieve oplossingen voor de RTC's. Voor de heer MERCKX is de essentie dat hier 2/3 de van de provinciale middelen worden geschrapt en dat hiervoor verwezen wordt naar het voorbeeld uit Vlaanderen. VERHAERT antwoordt dat de heer Merckx dit totaal verkeerd begrijpt. Er is ook de overval geweest op het provinciefonds. Het is toch niet aan de provincie om de verplichtingen van Vlaanderen over te nemen als er wordt bespaard. MERCKX vindt dat mevrouw Verhaert nu haar onvoldoende verzet tegen de afbouw van het provinciefonds tracht te camoufleren. VERHAERT herhaalt dat zij bereid blijft om mee te zoeken naar een creatieve oplossing voor de RTC's, maar dat zij niet kan decreteren wat Vlaanderen moet doen. Goedgekeurd met 66 stemmen ja. Stemming nr. 15. (inlassen 51) Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 5/2 en 5/3 met één stemming af te handelen. Nr. 5/2 van de agenda Jeugd. Samenwerkingsovereenkomst met vzw Creatief Schrijven voor de organisatie van NAFT VOOR WOORD Goedkeuring. (inlassen 52)

16 16 Nr. 5/3 van de agenda Jeugd. Samenwerkingsovereenkomst met vzw Fameus voor de organisatie van diversiteitstraject 'NAFT VOOR KUNSTBENDE' - regio Antwerpen, editie Goedkeuring. (inlassen 53) MERCKX feliciteert de voorzitter voor zijn tussenkomst in de commissie die er heeft voor gezorgd dat ook het BUSO bij de overeenkomst wordt betrokken. De agendapunten 5/2 en 5/3 worden goedgekeurd met 58 stemmen ja, bij 8 onthoudingen. Stemming nr. 16. (inlassen 54) 6. Energie, communicatie en ICT Nr. 6/1 van de agenda ICT. Verlenging deelname aan de overheidsopdracht geplaatst door Vlaanderen voor inhuring ICT-profielen. Goedkeuring. (inlassen 55) Goedgekeurd met 66 stemmen ja. Stemming nr. 17. (inlassen 56) 7. Recreatie, sport en toerisme Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 7/1 tot en met 7/3 met één stemming af te handelen. Nr. 7/1 van de agenda Provinciale Groendomeinen regio Kempen. Provinciale overheidsopdrachten. Aankoop bandenkraan. Bestek en keuze

17 17 van de wijze van gunnen. Goedkeuring. (inlassen 57) Nr. 7/2 van de agenda Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Nieuw provinciaal reglement. Goedkeuring. (inlassen 58) Nr. 7/3 van de agenda Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Nieuw Provinciaal reglement. Goedkeuring. (inlassen 59) De agendapunten 7/1, 7/2 en 7/3 worden goedgekeurd met 66 stemmen ja. Stemming nr. 18. (inlassen 60) 8. Personeel, organisatieontwikkeling en veiligheid 9. Welzijn Nr. 9/1 van de agenda Budget Herverdeling van het krediet onder 2015/ /21/0629: subsidies met betrekking tot wonen (N/R)/ Overig woonbeleid. Goedkeuring. (inlassen 61) Goedgekeurd met 66 stemmen ja. Stemming nr. 19. (inlassen 62)

18 Europa, plattelandsbeleid en sociale economie Nr. 10/1 van de agenda Europa. Beheers- en uitvoeringsovereenkomst Samenwerkingsprogramma Europese Territoriale Samenwerking Interreg VA Vlaanderen- Nederland. Project Technische Bijstand en samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsprogramma Europese Territoriale Samenwerking Interreg VA Vlaanderen-Nederland. Goedkeuring. (inlassen 63) Goedgekeurd met 65 stemmen ja. Stemming nr. 20. (inlassen 64) Nr. 10/2 van de agenda Plattelandsbeleid. Subsidie voor initiatieven ter bevordering van plattelandsontwikkeling. Reglement. Goedkeuring. (inlassen 65) KERREMANS verwijst naar de tussenkomst in het voorstel van amendement van zijn collega Vandendriessche bij agendapunt 3/1. Ook hier zijn de subsidiecriteria te weinig sturend. Goedgekeurd met 59 stemmen ja, bij 7 onthoudingen. Stemming nr. 21. (inlassen 66) 11. Milieu, natuur en Noord-Zuidbeleid Nr. 11/1 van de agenda Provinciale Initiatieven. Intercommunale Vereniging Hooge Maey. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Toelichting (inlassen 67) Kennis wordt genomen.

19 19 Nr. 11/2 van de agenda Provinciale Initiatieven. Intercommunale Vereniging Hooge Maey. Algemene vergadering van 18 juni Agenda. Goedkeuring. (inlassen 68) MERCKX deelt mee dat zijn fractie zich zal onthouden. Hij stelt vast dat de intercommunale een winst gaat uitkeren van 16 miljoen EUR, waarvan er 10% aan de provincie wordt toegekend. Hiermee wil de intercommunale Hooge Maey ontsnappen aan de vennootschapsbelasting. Spreker vindt het stuitend dat nu ook overheidsbedrijven gaan beroep doen op fiscale spitstechnologie. RÖTTGER antwoordt dat de intercommunale verenigingen nu al aan de rechtspersonenbelasting waren onderworpen. Ondertussen is de programmawet gestemd en zou blijken dat de opgebouwde reserves uit het verleden niet zullen belast worden.. In ieder geval is hij als provinciale afgevaardigde in de Hooge Maey blij met het dividend dat in de provinciale kas terecht komt. Merckx moet dan maar oordelen of deze middelen oordeelkundig worden aangewend. Goedgekeurd met 46 stemmen ja, bij 19 onthoudingen. Stemming nr. 22. (inlassen 69) 12. Waterbeleid 13. Moties Nr. 13/1 van de agenda Motie betreffende de uitvoering van de instandhoudingsdoelstellingen en de gevolgen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), ingediend door de heer Jan De Haes (N-VA), mevrouw Tine Muyshondt (CD&V) en Frank Geudens (sp.a). Goedkeuring. Motie (inlassen 70a)

20 20 De VOORZITTER deelt mee dat de heer Kerremans een amendement heeft ingediend. Amendement (inlassen 70b) KERREMANS zegt dat het gaat over veebedrijven die in "slechte" zones gelokaliseerd zijn. Vlaanderen zou meer moeten inzetten op de transitie van deze bedrijven naar andere activiteiten. Aan de hand van heel wat cijfers situeert hij de globale impact voor deze bedrijven. Een groot aantal bedrijfsleiders zijn jonger dan 50 jaar en zijn bereid om flankerende maatregelen in overweging te nemen. Ook een verfijning van de zoekzones kan de omvang van de problematiek verminderen. Vlaanderen weet al lang dat het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid er ging komen en heeft te lang getalmd met het treffen van de gepaste maatregelen. In Nederland heeft men dit doeltreffender aangepakt. Ondertussen is er een Vlaams kader en in zijn amendement verwijst spreker naar die regelgeving. Hij refereert ook naar de uitspraken van minister Schauvliege die voor elk bedrijf een oplossing op maat wil en geen ecologisch, maar vooral ook geen economisch kerkhof wil realiseren. Met de amendementen wil de fractie duidelijk maken dat de gemaakte afspraken zullen gerespecteerd worden. Het amendement beklemtoont ook dat er voldoende bijkomende middelen moeten voorzien worden. In dit verband verwijst spreker naar een uitspraak van N-VA parlementslid Wilfried Vandaele die zowel de landbouwers als de natuur wil helpen, maar geen blanco cheque wil uitschrijven. GEUDENS vindt het goed dat de strijd wordt gevoerd tegen het teveel aan stikstof. Hij gaat er ook mee akkoord dat deze initiatieven al vroeger moesten genomen zijn. Voor zijn fractie moest deze motie niet per se ingediend worden. Voor de financiering moeten extra middelen worden gezocht, milieu en natuur mogen hiervan niet de dupe zijn. Hij erkent ook dat er nood is aan rechtszekerheid in hoofde van de landbouwers. Zijn fractie kan zich grotendeels vinden in de amendementen van Groen. VAN OLMEN is blij met de motie, want de stikstofproblematiek legt een hypotheek op het bereiken van de ecologische doelstellingen. Gelet op de dwingende termijnen moet er snel uitvoering worden gegeven

21 21 aan de correcte afbakening van de zoekzones, en dit zowel rekening houdend met de ecologische als met de economische belangen. Ook de informatiedoorstroming aan alle actoren en een flankerend beleid voor de oranje bedrijven zijn belangrijk. Het is ook aangewezen om voor andere sectoren, zoals de huishoudens en de mobiliteit, de nodige maatregelen te nemen. Tot slot moeten de veehouders de nieuwe emissie-reducerende technieken worden aangeleerd, en daarin kunnen de provinciale proefbedrijven een belangrijke bijdrage leveren. MERCKX stelt dat zijn fractie de motie kan bijtreden, omdat ze opkomt voor de zelfstandige boeren. Spreker was erg onder de indruk van de boerenmanifestaties tijdens de Vlaamse wielerklassiekers. De oorzaak van de problemen van de landbouw liggen bij de agrobusiness en de banken die de boeren stimuleren tot steeds meer schaalvergroting en leningen, zonder rekening te houden met de milieueffecten. Zijn fractie steunt het amendement van Groen. HELSEN merkt op dat er vandaag, voor het eerst in deze legislatuur, moties vanuit de meerderheid worden ingediend. Hij stelt vast dat de heer Geudens de motie mee heeft ondertekend, ook al zegt hij hier dat ze voor hem niet per se hoefde. Over de inhoud van de motie gaat hij zich niet uitspreken, want hij is geen specialist. Hij betreurt wel dat er vooraf niet meer informatie over gegeven werd. In essentie gaat het over Vlaams beleid dat zijn fractie steunt. Als er onduidelijkheid is, moet het debat daarover in Vlaanderen worden gevoerd. Het is niet aan de provincie om zich met Vlaamse beleidsmateries te moeien. Zijn fractie zal de motie niet goedkeuren. DE HAES beklemtoont dat de boeren niet alleen bekommerd zijn met hun eigen doelstellingen, maar ook aandacht hebben voor het ruimere kader. Zijn fractie pleit ook voor een voldoende flankerend beleid. Met zijn uitspraak over een blanco cheque wilde zijn partijgenoot Wilfried Vandaele enkel benadrukken dat er een degelijk becijferd budget voor bijkomende middelen moet worden voorgelegd. CALUWÉ antwoordt dat er wel degelijk raakvlakken zijn met het provinciale beleid. Bijna wekelijks komt deze materie aan bod in de

22 22 deputatie bij de beoordeling van de milieuvergunningsaanvragen. Ook de provinciale domeinen vervullen een belangrijke rol bij de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen. Tot slot zijn er de proefbedrijven die werken rond het terugdringen van schadelijke emissies. Spreker zegt dat ook de provincieraden van Oost- en West-Vlaanderen al een gelijkaardige motie hebben gestemd. Hij gaat akkoord met de voorgestelde amendering van het voorstel van de meerderheid, met de schrapping van de verwijzing naar het landinrichtingsdecreet. KERREMANS dankt de heer Caluwé en wil zijn amendement in die zin aanpassen. De VOORZITTER legt het aangepaste amendement ter stemming voor. Goedgekeurd met 52 stemmen ja, bij 13 onthoudingen. Stemming nr. 23. (inlassen 71) De VOORZITTER legt de geamendeerde motie ter stemming voor. Geamendeerde motie (inlassen 72a) Goedgekeurd met 52 stemmen ja, bij 13 onthoudingen. Stemming nr. 24. (inlassen 72b) Nr. 13/2 van de agenda Motie aan de heer Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, en de heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister van welzijn, in verband met de mobiliteit van de inwoners van de provincie Antwerpen, inzonderheid van personen met mobiliteitsbeperkingen, ingediend door mevrouw Mireille Colson (N- VA), de heer Ivo Bollen (CD&V) en mevrouw Greet Van Gool (sp.a). Goedkeuring. Motie (inlassen 73) VAN GOOL geeft toelichting bij de ingediende motie die kadert binnen het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap, het decreet basismobiliteit van de Vlaamse regering en de provinciale beleidsaccenten. BOLLEN herinnert eraan dat hij in december 2013 al tussenkwam over deze materie.

23 23 Hij verwijst naar het bestuursakkoord en ook naar de resultaten van een studie uit 2012 waaruit blijkt dat de mobiliteitsarmoede in landelijke gebieden een groot probleem is. Zijn fractie steunt de motie. MERCKX heeft de tekst van de motie vergeleken met die van de motie van mevrouw Van Gool die in april jl. werd geagendeerd, maar ingetrokken. De nieuwe tekst is volgens hem sterk afgezwakt. Hij geeft hiervan enkele voorbeelden. De motie voelt bijna aan als een steunbetuiging aan het Vlaams regeerbeleid. Spreker vindt het schrappen van belbussen nefast voor de mobiliteit van personen met een handicap. KERREMANS zegt dat hij ook de teksten van de beide moties heeft vergeleken. De VOORZITTER komt tussen en zegt dat de eerste motie werd ingetrokken. KERREMANS zegt dat niet iedereen die minder mobiel is van de aangepaste vervoersvormen kan gebruik maken. Hij vraagt of er al is onderzocht wat de gevolgen zijn voor deze mensen als de belbussen wegvallen. BOLLEN antwoordt dat de motie bedoeld is voor deze categorie van kwetsbare groepen. Er moet voor hen een oplossing worden gezocht. VAN GOOL zegt dat de geesten in de afgelopen maand verder gerijpt zijn. De motie richt zich inderdaad naar de mobiliteit van de kwetsbare groepen en is ook toegespitst op de provinciale taakstelling in het proefproject "Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer". MERCKX zegt dat hij de eerste motie van mevrouw Van Gool zou gesteund hebben. Nu zal zijn fractie zich onthouden. Volgens de heer KERREMANS zijn er te weinig alternatieven voorhanden voor de initiatieven die worden stopgezet. Daarom had hij gehoopt dat de motie een krachtiger signaal zou bevatten aan de Vlaamse overheid. BELLENS antwoordt aan de heer Merckx dat zijn onthouding de verderzetting van het proefproject na 30 juni 2015 misschien onmogelijk maakt. Hij benadrukt dat het in eerste instantie aan de Vlaamse regering is om te bepalen hoe zij de basismobiliteit wil realiseren.

24 24 AVONTROODT betreurt dat de heer Bellens niet alle fracties vooraf heeft gevraagd om de motie mee in te dienen, terwijl hij nu blijkbaar de goedkeuring van alle fracties verwacht. BELLENS ontkent dit. AVONTROODT antwoordt dat de heer Bellens dit misschien niet heeft bedoeld, maar dat hij het wel zo heeft gezegd. Haar fractie zal de motie niettemin toch steunen. BELLENS zegt dat de motie voorligt, zodat iedereen er kan over stemmen. HELSEN zegt dat de motie een link bevat naar het provinciale beleid. Zijn fractie zal ze dus goedkeuren. Maar alle fracties hadden hier vroeger over geïnformeerd moeten zijn. MERCKX stelt dat de heer Bellens weet dat zijn fractie dit project met man en macht steunt. BELLENS antwoordt dat het de Vlaamse overheid is die de provincie de mogelijkheden biedt om dit project te realiseren. KERREMANS hoopt dat de bekommernissen van zijn fractie worden meegenomen. Goedgekeurd met 56 stemmen ja, bij 9 onthoudingen. Stemming nr. 25. (inlassen 74) ALVL De vergadering wordt onderbroken om uur en hernomen om uur. 14. Interpellaties Nr. 14/1 van de agenda Interpellatie met betrekking tot de restauratiedossiers van het Pulhof, ingediend door de heer Jan Huijbrechts (Vlaams Belang). Interpellatie (inlassen 75)

25 25 HUIJBRECHTS houdt zijn interpellatie en stelt zijn vragen. CALUWÉ zegt deze problematiek in de vorige provincieraad werd behandeld, maar dat de heer Huijbrechts toen ziek was. De studie is onroerend door bestemming. De legatarissen waren akkoord om het Pulhof terug over te nemen als dat geen bijkomende kosten zou opleveren. De terugname zou kunnen gebeuren op het ogenblik dat er een kandidaat-koper was. De koper heeft voor de studie betaald: dat was onderdeel van de aankoopprijs van 4 miljoen EUR. Hij zal daarna nog 5 à 6 miljoen EUR restauratiekosten hebben. Als hij de studie zelf had moeten bestellen, dan zou hij minder hebben geboden. Bovendien had de provincie dan een schadevergoeding aan het studiebureau moeten betalen van ongeveer EUR. De restauratiedossiers werden gekwalificeerd als kosten voor de uitvoering van de last van het legaat. De algemene legatarissen waren slechts bereid om het legaat te herroepen indien het domein in zijn geheel en zonder bijkomende kosten zou terugkeren. De overdracht van beide restauratiedossiers maakte deel uit van de beslissing van de provincieraad van 23 april HUIJBRECHTS zegt dat als het antwoord op zijn schriftelijke vraag duidelijk had geweest, deze interpellatie niet nodig was geweest. CALUWÉ benadrukt dat er geen vergoeding rechtstreeks aan de provincie werd uitgekeerd. MERCKX heeft zich nog verder geïnformeerd en realiseert zich dat dit een vergissing is. Heel wat culturele initiatieven in het Pulhof werden afgebouwd. CALUWÉ zegt dat er zich in de noordoostrand rond Antwerpen Wijnegem niet inbegrepen - 55 kasteeldomeinen zoals het Pulhof bevinden. Voor al die domeinen wordt gezocht hoe de erfgoedwaarde kan worden bewaard en welke nuttige bestemming eraan kan worden gegeven. Het is niet realistisch dat de overheid dat alleen moet doen. MERCKX zegt dat er de vorige keer geen 55 kastelen aan de orde waren. De hoofdreden is dat er wordt bespaard. Voor het overige verwijst hij naar de blog op zijn website. CAALS zegt dat de verkoop door Groen van een kasteel aan een baron ook niet aan de orde was.

26 26 Nr. 14/2 van de agenda Interpellatie met betrekking tot de totale intransparantie bij de verdeling van gratis tickets voor Tomorrowland en evenementen in het Sportpaleis, ingediend door de heer Kris Merckx (PVDA+). Interpellatie (inlassen 76) MERCKX houdt zijn interpellatie. Hij beschuldigt de deputatie van vriendjespolitiek en willekeur. Hij wil dat er controle komt op de toewijzing van tickets door het bijhouden van een lijst van verdelers en begunstigden. De beperking van het verdelen van gratis tickets kan leiden tot een belangrijke besparing, die ten goede kan komen aan het G- sportfonds of andere sociale doelen en instellingen van de provincie. Hij stelt ook voor om aan de organisatoren van Tomorrowland een veel hogere huurprijs voor De Schorre op te leggen. PEETERS zegt dat het contract met de organisatoren gratis tickets voorziet. Hij heeft geen mail gestuurd naar de raadsleden, maar de vragen afgewacht. Vorig jaar heeft hij dat wel gedaan; toen waren er voor ieder raadslid tickets beschikbaar. Als de heer Merckx dat wil, kan hij twee tickets aanvragen. Vorig jaar waren er meer tickets beschikbaar. 180 tickets werden bezorgd aan raadsleden, gedeputeerden en laureaten van het G-sportfonds; 240 tickets gingen via APB De Schorre naar partners, klanten en personeel. De gedeputeerde zegt dat hij aanneemt dat de heer Merckx ingaat op uitnodigingen voor openingen en recepties in provinciale instellingen. Daar zijn ook kosten aan verbonden. Wat de zogenaamde "lage huurprijs" voor De Schorre betreft, moet je de contracten als geheel bekijken. Het organiserend bedrijf heeft al voor meer dan 6 miljoen EUR geïnvesteerd in De Schorre. Dat is ongeveer EUR per jaar. De investering van 2 miljoen EUR in de brug die Arne Quinze heeft ontworpen, heeft geresulteerd in een fantastisch bouwwerk. Dit jaar ontving De Schorre daardoor meer bezoekers. Secretaris-generaal van de VN Ban-Ki Moon heeft gezegd dat de VN, Tomorrowland en de brug dezelfde waarden nastreven. De secretarisgeneraal is uitgenodigd voor Tomorrowland en zal een vrijkaart krijgen. LEMMENS gaat in op de afspraken over gratis tickets voor het Sportpaleis en de Lotto Arena. De VIP-tickets voor de raadsleden voor Night Of The Proms zijn afgeschaft sinds september Het samenwerkingsakkoord voorziet 20 vrijkaarten per evenement in het Sportpaleis en 15 vrijkaarten per evenement in de Lotto Arena. Dat is al jaren zo. In de vorige legislatuur wisten weinigen dat; sinds deze legislatuur kan iedereen er aanvragen. Verschillende provincieraadsleden hebben er gebruik van gemaakt. Merckx bezoekt heel wat openingen: dat zijn ook vrijkaarten. Het is de taak van een raadslid om voeling te houden met wat er gebeurt in de provincie. Spreker ziet het ethische noch het politieke probleem. Tomorrowland is een enorm succes. Boom en De Schorre staan op de wereldkaart dankzij twee ondernemers die hebben geïnvesteerd en risico s hebben genomen. Spreker is daar fier op. Hij hoopt dat het hierbij ophoudt. Deze deputatie handelt zeer correct. Hij vraagt zich af wat er

27 27 mis is met een vrijkaart voor een festival. Als jongeren daarvoor willen sparen, dan is dat hun recht. Mijn zoon betaalt zijn kaarten zelf, aldus de gedeputeerde. MERCKX zal ermee ophouden als de deputatie het doorzichtig maakt. Hij stelt vast dat de provincieraadsleden 180 tickets hebben gekregen, terwijl er maar 72 provincieraadsleden zijn. Hij herhaalt zijn vraag om een lijst op te maken. LEMMENS zegt dat dit indruist tegen de privacy. MERCKX vindt dat de deputatie ervoor moet uitkomen. Gisteren in het vast bureau werd gezegd dat er twee tickets per provincieraadslid zijn voorzien. Dat werd niet opgenomen in het verslag, noch per mail meegedeeld. Niemand van het vast bureau heeft dit bevestigd. Sommigen hebben een mail gekregen, anderen niet. Hij noemt dit vriendjespolitiek; het is niet transparant. Openingen en recepties kan je niet vergelijken met tickets van 100 EUR. Hij noemt dit laag. De VIP-tickets voor Night Of The Proms vertegenwoordigen een enorm bedrag. Hij vraagt hoeveel er werden uitgedeeld. LEMMENS antwoordt: Geen. De VOORZITTER wijst erop dat de heer Lemmens geen heeft geantwoord. MERCKX wil de bewijzen zien. In de samenwerkingsovereenkomst staat dat de provincie recht heeft op tickets in de hoogste rangorde. Hij gaat ervan uit dat dit VIP-tickets zijn. LEMMENS ontkent dit. MERCKX vraagt om klaarheid te scheppen. Het staat de deputatie vrij zich te associëren met de organisatoren van Tomorrowland. Ban-Ki Moon zegt dat iedereen hier naartoe komt, terwijl er vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Enkel wie tot de upper class behoort, kan zich een ticket voor Tomorrowland veroorloven. Zijn voorstel om de huurprijs voor De Schorre substantieel te verhogen, werd niet beantwoord. LEMMENS zegt dat de heer Merckx welkom blijft op de provinciale recepties. Voor het Sportpaleis en de Lotto Arena worden enkel tickets voorzien, zonder eten. DE HAES vindt het merkwaardig hoe de heer Merckx een debat omdraait tot een demagogisch betoog. Hij verdraait de feiten en uit verdachtmakingen. Spreker stoort zich daaraan. De deputatie wordt

28 28 beschuldigd van vriendjespolitiek, terwijl er 2400 tickets onder het personeel werden verdeeld. Spreker zegt dat de heer Merckx liegt en bedriegt. MERCKX zegt dat de PVDA wordt gediscrimineerd: zijn fractie werd niet per mail op de hoogte gebracht. DE HAES zegt dat enkel mails werden verstuurd aan het personeel. MERCKX zegt dat de heer De Haes over de gegevens beschikt; hijzelf niet. Aan de heer Lemmens zegt hij dat hij dit niet pikt. LEMMENS werpt tegen dat de heer Merckx niet tegen kritiek kan. MERCKX zegt dat de heer Lemmens peanuts vergelijkt met juwelen. Nr. 14/3 van de agenda Interpellatie in verband met de verkoop van het klooster in de Ploegstraat, ingediend door de heer Tom Caals (Groen). Interpellatie (inlassen 77) CAALS houdt zijn interpellatie en stelt zijn vragen. CALUWÉ zegt dat we nu nog in de procedure zitten. Wegens een klacht is de procedure pas gestart in januari. Er is grote belangstelling; er zijn veel bezoeken. Maar er is nog geen bod uitgebracht. Hij hoopt nog op een bod en wil de kans op een bod niet verkleinen. De prijs verlagen zou een beslissing zijn van de provincieraad. De deputatie staat nog steeds achter de voorwaarden voor een sociaal-cultureel doel. Ofwel komt er een bod vóór 20 juli, ofwel kan de interpellatie opnieuw worden gehouden in september. MERCKX vindt het jammer dat het publieke project is afgevoerd. Sommige investeerders hebben afgehaakt omwille van de hoge prijs. De provincie had het klooster moeten behouden. Nu het wordt verkocht aan privé-investeerders blijft het risico bestaan dat het versnipperd geraakt. CAALS heeft vertrouwen in de buurt die de sleutel in handen heeft voor de toewijzing, zoals in de voorwaarden is opgenomen. Hij heeft begrepen dat een wijziging van de prijs via de provincieraad moet passeren.

29 29 CALUWÉ bevestigt dit, omdat het bedrag in de begroting stond. Minstens moet het in de begroting 2016 worden opgenomen. Nr. 14/4 van de agenda Interpellatie in verband met de waterproblematiek in Berendrecht, ingediend door de heer Koen Kerremans (Groen). Interpellatie (inlassen 78) KERREMANS houdt zijn interpellatie en stelt zijn vragen. RÖTTGER is ter plaatse gegaan met de deskundige. Het havengebied heeft de polder doorknipt. Er is niet één oplossing te bedenken. De riolering is verbeterd waardoor het grondwaterprobleem is toegenomen. Daarnaast is er een waterwinning van de VMM. Er is ook een peilnet aangelegd. In het watercafé zijn zeven scenario s besproken. De aanleg van een pompstation is niet weerhouden. De oplossing zal passen in het budget De uitvoering is voorzien in Andere partners moeten ook bijdragen. Er is geen budgetwijziging nodig, voor zover nu duidelijk is. SCHOOFS sluit zich aan bij de heer Kerremans. Er zijn verwachtingen gecreëerd. Er zijn terechte vragen bij de budgettaire mogelijkheden en de participatie van de stad Antwerpen. Waarom dragen zij nu al niet bij aan de studie? Er is een mondelinge toezegging maar er is niets voorzien in het meerjarenplan. De gedeputeerde creëert enorme verwachtingen met zo n wandeling ter plaatse. De oplossing mag niet alleen voor rekening van de provincie zijn: de stad moet zich mee engageren. RÖTTGER zegt dat de provincie in de eerste plaats trekker wil zijn van het dossier. De provincie is goed geplaatst om dit te doen. Het participatief traject is een experiment. Het beheer van het watersysteem zal een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Hij hoopt dat de stad en de VMM zullen bijdragen. Alleszins moeten moet de overheden dit samen aanpakken. SCHOOFS zegt dat goede afspraken goede vrienden maken. Men had beter bij de start engagementen aangegaan. RÖTTGER stelt vast dat hij in Mol op de steun van de heer Schoofs kan rekenen. KERREMANS sluit zich aan bij de bezorgdheden van de heer Schoofs. De problematiek zal toenemen en het budget is niet toereikend.

30 30 Nr. 14/5 van de agenda Interpellatie in verband met de inning van de onroerende voorheffing vanaf 2016, ingediend door de heer Tom Caals (Groen). Interpellatie (inlassen 79) CAALS houdt zijn interpellatie en stelt zijn vragen. CALUWÉ zegt dat de VVP midden april contact heeft opgenomen met minister Turtelboom. Haar intentie blijft om dit in 2016 door te voeren. In september zou er meer duidelijkheid worden gegeven. Hoe groot de dotatie wordt, is nog niet geweten. De provincies hebben gezegd dat zij dat liever sneller zouden weten. De minister gaat ervan uit dat de juridische obstakels uit de weg zullen worden geruimd. De VVP heeft onmiddellijk na de bekendmaking van het Vlaams regeerakkoord een juridisch expert aangesteld. Die heeft een omstandige nota geschreven waarin juridische bedenkingen worden geuit zowel met betrekking tot de overheveling van persoonsgebonden beleidsmateries als tot het provincievrij maken van Antwerpen en Gent. De sterkste bezwaren gaan over het omzetten van de onroerende voorheffing naar een dotatie. De Raad van State is van mening dat Vlaanderen hiervoor niet bevoegd is: dit is een federale bevoegdheid. De gedeputeerde wacht af tot er een definitieve tekst van ontwerpdecreet is. De begrotingsopmaak voor 2016 is bezig. Men vertrekt nu van het meerjarenplan. De politieke besluitvorming volgt in september. CAALS zegt dat dit ons allemaal aanbelangt. De Vlaamse regering wordt pas enthousiast over het provinciefonds als het is afgeschaft. De eerste keer kregen we minder geld, maar moesten we meer doen. De tweede keer werd gesteld dat we later pas zullen praten over wie wat moet doen. Nu wordt er een nieuw provinciefonds opgericht om op een andere manier aan onze middelen te zitten. Hij vreest dat dit de besparing te veel wordt. De vergadering wordt gesloten om uur.

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 oktober 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.38 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 16 december 2015 2 NL De vergadering wordt geopend te 10.38 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 13 december 2017 2 De vergadering wordt geopend te 10.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 januari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3OK15UZ9FWG.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 06 februari 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 10.03 uur. De heer Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 beknopt verslag 25 april 2013.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 april 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Mevrouw de Gouverneur en de heer Provinciegriffier

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41W0U553HZ1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 mei 2014 2 PB De vergadering wordt geopend om 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 februari 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 oktober 2015 2 FDS De VOORZITTER opent de vergadering om 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 4670N0WR1QZ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 oktober 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 april 2017 2 De vergadering wordt geopend door de voorzitter om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3ZL0REUMAMS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 februari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.49 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 mei 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.39 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 januari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 februari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XM0VNR58DA.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 18 december 2013 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 10.08 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 115 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 1 Provincieraad. Ontslag van de heer Jan Hofkens. Opvolging. 2 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Hilde De

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 april 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 29 januari 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 april 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 maart 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 105 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 1 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Benedicte Geniets. Opvolging. 2 Budget 2015 : nieuwe subsidie voor departement

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 januari 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 40N0JLWROS9.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 maart 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 27 april 2016 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Alex Helsen, Jef Laureyssens, Door Steyaert, leden directiecomité; Rob Blockx, Koen De Cock,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/6 Budget 2014. Herverdeling van het krediet

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3W30SGLQZCF.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 oktober 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 april 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.29 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 603 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin van artikel 43, &2, 9 en artikel 43, &2, 11 van het provinciedecreet.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 november 2015 2 FDS De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 mei 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media vergadering C58 zittingsjaar 2014-2015 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 4 december 2014 2 Commissievergadering nr. C58 (2014-2015) 4 december 2014 INHOUD

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 februari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.32 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41D0XMKC7NS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 30 april 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding Raad van bestuur 24 oktober 2018 Verslag Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Jef Laureyssens, Alex Helsen, Door Steyaert,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 mei 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 10/1 Europa. Beheers- en uitvoeringsovereenkomst Samenwerkingsprogramma

Nadere informatie

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst.

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. 412 WATERBELEID Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN I. De aanvraag:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/23 Vastgoed. Herselt. Provinciaal groendomein

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/17 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 VERGADERING VAN 22 MEI 2014 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 De vergadering wordt geopend te

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 oktober 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 20 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/3 Vaststellen beleidsdomeinen en beleidsvelden vanaf

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3X40X2A1OUJ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 november 2013 2 De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2014 VAN DE GEMEENTERAAD.

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2014 VAN DE GEMEENTERAAD. OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2014 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING FINANCIEEL BELEID. 1. Opdrachthoudende vereniging IVEKA: overname van aandelen naar aanleiding van de exit uit

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 juni 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 november 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Bullen Michel, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik,

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 16 december Raad van bestuur: verslag 21 oktober goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 16 december Raad van bestuur: verslag 21 oktober goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 16 december 2015 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Katleen Den Roover, Alex Helsen, Door Steyaert, leden directiecomité; Rob Blockx, Gerda

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1505884 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever INTERWAAS- algemene vergadering op 2 december 2015 vaststellen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3YM0P4YBAC5.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 januari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/4 Derde reeks wijzigingen van 2017 en het meerjarenplan

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 0.1. Aanvullend punt bij hoogdringendheid 1. Verslag vorige zitting - openbaar

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1400710 Provincieraadsbesluit betreft Veneco- Jaarvergadering 2012 aanduiding provinciale vertegenwoordiger-

Nadere informatie

ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019

ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019 ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Rob Guns, voorzitter; Eduardus Kennes, burgemeester; Guy Van de Perre, Gert Storms, Robert Diels,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1405963 Provincieraadsbesluit betreft IGS WESTLEDE algemene vergadering 2 december 2014 mandaat provinciaal

Nadere informatie

PLENAIRE VERGADERINGEN

PLENAIRE VERGADERINGEN AGENDA AANGEPAST PLENAIRE VERGADERINGEN Donderdag 10.07.2008 vanaf 14.00 uur Actuele vragen (Regl. art. 82) Voorstel van decreet Beraadslaging Voorstel van decreet van mevrouw Marleen Vanderpoorten houdende

Nadere informatie

Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 13/06/2014

Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 13/06/2014 Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 13/06/2014 Aanwezig: C. De Jonghe, voorzitter; Verontschuldigd: ; G. Soete, M. Declerck, K. Claeys-Goemaere, J.M. Dedecker, N. Lejaeghere, D. De Poortere,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1505884 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever INTERWAAS- algemene vergadering op 2 december

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 45F10I38JS6.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 september 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Provincieraad van de provincie West-Vlaanderen dd. 23/06/2016

Provincieraad van de provincie West-Vlaanderen dd. 23/06/2016 Provincieraad van de provincie West-Vlaanderen dd. 23/06/2016 Agenda provincieraad (PR) OVERZICHT RAADSCOMMISSIES: COMMISSIE AZF ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIËN 1 STE COMMISSIE BESTUURLIJKE ORGANISATIE, ALGEMENE

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 25 oktober 2017 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens, Ariane Van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Economie, Landbouw & Platteland, Europese en Internationale samenwerking dienst Economie, Europese & Internationale samenwerking dossiernummer: 1304485 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie vergadering van Besluit van de Deputatie aanwezig, kenmerk betreft verslaggever 1. Feitelijke en juridische gronden, dossiernummer: zittingnummer: termijn: Het provinciedecreet, inzonderheid artikel 57.

Nadere informatie

DAGORDE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 26 oktober 2016 om uur Graethempoort 3A ( cafetaria oude WZC)

DAGORDE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 26 oktober 2016 om uur Graethempoort 3A ( cafetaria oude WZC) DAGORDE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 26 oktober 2016 om 20.00 uur Graethempoort 3A ( cafetaria oude WZC) (conform artikel 29 tot en met 33 van het decreet van 19 december 2008) Aanwezig Voorzitter:

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 962 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 1 Gewone Provinciebedrijven opheffing GPB Arenbergschouwburg en overdracht eindbalans naar beginbalans APB Arenbergschouwburg.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Sport & Recreatiedomeinen dienst Sport dossiernummer: 1704203 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Reglement ' Oost-Vlaamse Sportringen' wijziging om op 18.12.2017 voor laatste maal de Oost-

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIEN EN ENERGIE EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: -

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 13 NOVEMBER 2018

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 13 NOVEMBER 2018 RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 13 NOVEMBER 2018 Aanwezig: Josée Poelmans, Voorzitter Greet Peeters, Maarten Aerts, Paul Snyers, Sander Ooms, Wendy Gevers, Willy Torfs, Maria Willems, OCMW Raadsleden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 maart 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/2 Tweede reeks wijzigingen van 2017. Diverse correcties

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Omer Mievis, Ursula Bervoets, Xavier Lesenne, Johan Everaerts, Jerry Janssens, Patrick Vansweevelt: raadsleden;

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019

Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019 Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019 Tegenwoordig : de Dames en Heren Peter De Bock, Voorzitter Robby De Caluwe, Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Tibbe Verschaffel, Inge Mertens, Frederic Dierinck,

Nadere informatie

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 23 december 2016 (350 )

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 23 december 2016 (350 ) Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 23 december 2016 (350 ) Aanwezig Verontschuldigd Met volmacht aan: Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet

Nadere informatie

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd.

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd. Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 11 juni 2015 (784 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Ivan Blauwhoff (bestuurder)

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Notulen Zitting van 12 december 2018 Samenstelling: Aanwezig: de heer Leo Verelst, voorzitter; mevrouw Annemie De Winter, raadslid; mevrouw Wendy Van Dyck, raadslid; de

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1501287 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever DDS- buitengewone algemene vergadering BAV 26 maart 2015-statutenwijziging

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

De notulen van het directiecomité IGEMO (781 ) d.d. 2 april 2015 worden unaniem goedgekeurd.

De notulen van het directiecomité IGEMO (781 ) d.d. 2 april 2015 worden unaniem goedgekeurd. Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 7 mei 2015 (783 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Ivan Blauwhoff (bestuurder)

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 MEI 2015 VERGADERING VAN 28 MEI 2015 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 28 MEI 2015 De vergadering wordt geopend te

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. over een voordelig internetabonnement voor andersvaliden VERSLAG

VERZOEKSCHRIFT. over een voordelig internetabonnement voor andersvaliden VERSLAG Zitting 2005-2006 11 oktober 2005 VERZOEKSCHRIFT over een voordelig internetabonnement voor andersvaliden VERSLAG namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door de dames Vera

Nadere informatie

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT:

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT: 83 LANDBOUW Provincieraadsbesluit van 25 september 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement voor de subsidiëring van initiatieven voor duurzame en verbrede landbouw Gelet op het provinciedecreet;

Nadere informatie

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 24 maart 2017 (352 )

Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 24 maart 2017 (352 ) Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 24 maart 2017 (352 ) Aanwezig Verontschuldigd Met volmacht aan: Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 5 december 2014 Zitting 11 december 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.01 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1303093 Verslag aan de Provincieraad betreft IMEWO- algemene vergadering op 24 juni 2013 aanduiding provinciale

Nadere informatie

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV)

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV) ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV) Brussel, 13 maart 2002 BIV-advies_150202 NHOUDSTAFEL 1. TER INLEIDING 1 2. ALGEMENE BESCHOUWINGEN NAAR

Nadere informatie

WELZIJN. Wonen en Gelijke Kansen

WELZIJN. Wonen en Gelijke Kansen 831 WELZIJN Wonen en Gelijke Kansen Provincieraadsbesluit van 28 november 2013 in verband met de goedkeuring van de opheffing van het reglement impulssubsidie aan gemeenten in het kader van samenleven

Nadere informatie

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting.

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting. Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2016-05-23 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1207911 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Islamitische erediensten Islamitische Geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Directiecomité. 4 oktober 2018

Directiecomité. 4 oktober 2018 Directiecomité 4 oktober 2018 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Tjerk Sekeris, Katrien Van de Poel, ondervoorzitters; Frank Geudens, secretaris; Katleen den Roover, Door Steyaert, bestuurders; Tom Wustenberghs,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1400710 Verslag aan de Provincieraad betreft Veneco- Jaarvergadering 2012 aanduiding provinciale vertegenwoordiger-

Nadere informatie