Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang)"

Transcriptie

1 Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 8 Slachthandelingen (procesgang)

2 Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 8 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1 DEFINITIE DOEL RICHTLIJNEN Taakomschrijvingen Procedures Banenvet en baanslijpsel Retourzendingen CONTROLE VAN SLACHTHANDELINGEN (PROCESGANG) INTERPRETATIE VAN DE RESULATEN... 6 BIJLAGE 1: CONTROLELIJST SLACHTHANDELINGEN (PROCESGANG)... 7 BIJLAGE 2: GRAFISCHE WEERGAVE SCORE SLACHTHANDELINGEN (PROCESGANG)...11

3 Goedgekeurd door: Pagina 3 van 11 1 Definitie Onder slachthandelingen worden verstaan alle menselijke handelingen (al dan niet geassisteerd door mechanisatie en/of automatisering) die nodig zijn om een varken te slachten. 2 Doel Het doel van deze handelingen is varkensvlees van optimale kwaliteit te produceren. Dit werkboek heeft echter voornamelijk betrekking op microbiële veiligheid en houdbaarheid van varkensvlees, vooral in het kader van de volksgezondheid. 3 Richtlijnen 3.1 Taakomschrijvingen Voor alle personeel dienen er taakomschrijvingen te bestaan, waarin taken, verantwoordelijkheden en rapporteerstructuur worden vastgelegd. 3.2 Procedures Voor alle slachthandelingen moeten procedures worden geschreven, waarin duidelijk wordt omschreven hoe iedere handeling moet worden uitgevoerd. Bij apparatuur (zoals broeibak, ontharingsmachine, schroeimachine) moet het personeel kennis hebben van de bedieningsinstructies; deze moeten in voorkomende gevallen te raadplegen kunnen zijn. Door middel van training leert het personeel de handelingen en de bediening van de apparatuur correct uit te voeren. Kritische handelingen zijn met name het openen van de buikholte, het lossnijden van de endeldarm en het uithalen van het darmpakket. Uitgangspunt bij het slachten is het voorkomen van besmetting van het karkas/vlees met pathogene micro-organismen. De besmetting met bederfverwekkende micro-organismen dient zoveel mogelijk te worden beperkt. Visueel waarneembare bezoedeling tijdens het slachtproces dient effectief te worden verwijderd. Bij iedere handeling dient na bezoedeling reiniging en desinfectie plaats te vinden. In ieder geval dienen apparatuur en messen bij het steken tussen ieder slachtdier gereinigd en gedesinfecteerd te worden. Daarna kunnen de messen en de apparatuur tussen de slachtdieren alleen afgespoeld worden tenzij bezoedeling plaatsvindt. Na ieder 10 e slachtdier of frequenter dienen de messen gereinigd en gedesinfecteerd te worden tot en met de PM-keuring.

4 Goedgekeurd door: Pagina 4 van 11 Voorbeelden van hygiëne-procedures zijn: Procedures voor het voorkomen van fecale bezoedeling 1. Om het bezoedelen van het karkas te voorkomen, gebruik één van de volgende technieken voor het openen: Openen van binnenuit: Buik voorzichtig openen, lucht laten binnentreden en daarna met vuist en heft van binnen uit karkas openen; Openen in tweeën: Zwoerd en spek klieven met een scherp mes en daarna buikvlies met de hand lostrekken en niet met het mes lossnijden. 2. Gebruik één van de volgende technieken om uittreding van mest uit het rectum te voorkomen: endeldarm voorzichtig tussen de ophangbanden van de blaas duwen; endeldarm afbinden en voorzichtig op het darmpakket leggen; endeldarm niet uit het scheil trekken en voorzichtig op het darmpakket leggen; apparatuur gebruiken die de endeldarm afsluit. 3.3 Banenvet en baanslijpsel Dit zijn bronnen van fysische en bacteriële contaminatie. Er moet worden voorkomen dat deze op het product kunnen vallen. Het gebruikte banenvet dient food grade te zijn; in dat geval is het banenvet geen bron van chemische contaminatie. Stel hiervoor een specificatie op, eventueel in overleg met de leverancier. 3.4 Retourzendingen Retourzendingen zijn partijen die bijzondere aandacht behoeven. Zekerstelling is van belang ten aanzien van: Temperatuur (niet onderbroken zijn van de koelketen) Kruiscontaminatie (bij onverpakt vlees) Wetgeving (bij retourzendingen van afleveringen aan niet EU-erkende bedrijven). Het geretourneerd vlees kan voor de bereiding van vleeswaren worden gebruikt (verhitting). Het bedrijf moet zorgen dat duidelijke procedures worden geschreven voor de verschillende soorten retourzendingen (bijvoorbeeld: kwaliteitsklachten, overbestellingen). Bovenstaande is alleen mogelijk als de retourzending afkomstig is van een bedrijf dat is erkend op basis van de EU-hygiëneverordeningen. Een product dat buiten dit circuit is geweest, mag daar niet meer in worden teruggebracht. 4 Controle van slachthandelingen (procesgang) Minimum frequentie: Minimaal één keer per twee weken. Desalniettemin moet de hygiënische werkwijze dagelijks worden gecontroleerd (dit kan met een verkorte versie van de checklist). Dagelijkse, visuele controle wordt uitgevoerd door de chef, zonder verplichte vastlegging. De chef moet wel paraferen dat de controle op die dag is gebeurd. Uitvoering: De controlelijst (bijlage 1) is te gebruiken tijdens de procesgang. De lijst bevat ja/nee vragen over handelingen tijdens de productie. De neen-score van iedere controle kan op het overzicht (bijlage 2) worden aangegeven. Op die manier ontstaat een soort grafiek, dat een goede indruk geeft van de scores per week. Toelichting bij de vragen in bijlage 1:

5 Goedgekeurd door: Pagina 5 van 11 ad 1) In bedrijven met een continu opdrijfsysteem is dit een probleem. Oplossingen zullen hiervoor moeten worden gezocht. ad 4) De periode van vier uur is een compromis tussen twee eisen. Om de toename van de besmetting van de varkens tijdens het wachten in de stallen zover mogelijk te beperken, moeten zij in principe direct na aankomst worden geslacht. Echter, in het kader van de vleeskwaliteit en de dierenwelzijn, is een rustperiode van minimaal twee uur gewenst. Dit item is van belang indien Salmonella-vrije varkens worden aangeboden. ad 5) Rust in de stal en het rustig opdrijven beperkt de stress, en daardoor ook het uitscheiden van Salmonella. ad 27, 29) Vanaf 59.5 C is het water warm genoeg om bacteriën na een bepaalde tijd af te doden. Het is de bedoeling ervoor te zorgen dat het broeiwater en het water in de ontharingsmachine geen bron van besmetting worden voor pathogene micro-organismen. ad 31, 32) De tijd nodig voor schroeien is afhankelijk van de droogte van de karkassen; natte karkassen dienen langer dan 20 seconden en droge karkassen circa 10 seconden te worden geschroeid. Zorg dat de apparatuur goed staat afgesteld zodat alle karkassen droog zijn na het schroeien. ad 38, 39, 60, 61, 63, 64) Banenvet en condens zijn bronnen van fysische en bacteriële contaminatie. Er moet worden voorkomen dat het op het product kan vallen.zo weinig mogelijk hangwerk (buizen, koelers etcetera) moet worden geplaatst boven vlees of werkoppervlakken. ad 48) Gebruik één van de volgende technieken om uittreding van mest uit het rectum te voorkomen: endeldarm voorzichtig tussen de ophangbanden van de blaas duwen; endeldarm afbinden en voorzichtig op het darmpakket leggen; endeldarm niet uit het scheil trekken en voorzichtig op het darmpakket leggen; apparatuur gebruiken die de endeldarm afsluit. ad 50) Het verwijderen van darminhoud kan geschieden door: de bezoedelde plekken grondig weg te snijden; een andere procedure toe te passen die aanwijsbaar kan garanderen dat de besmetting is verwijderd. N.B. Het afwassen met water (zelfs van 82 C) valt hier niet onder. ad 51) Hieronder wordt o.a. het uittreden van vocht uit de longen verstaan.

6 Goedgekeurd door: Pagina 6 van 11 ad 43, 45, 53, 55) Ontsmetting gebeurt doorgaans met water van 82 C. Een alternatief systeem met gelijkwaardig effect is echter ook toegestaan. 1 Een alternatief voor water zou zijn het gereedschap in een oplossing van een organisch zuur (of chloorhoudend water) te ontsmetten. Voorwaarde daarbij is wel dat een procedure hiervoor geschreven is, waarin opgenomen wordt dat met water wordt afgespoeld voordat het gereedschap weer wordt gebruikt. Met de toezichthoudende organisaties moet hierover een overeenkomst worden gesloten. ad 55) Het ontsmetten van deze messen is belangrijk omdat lymfeklieren besmet kunnen zijn met Salmonella (onderzoek in het verleden toonde een besmettingspercentage van 30% aan). ad 65) In een procedure moet worden aangegeven hoe dit voorkomen en gecontroleerd wordt. 5 Interpretatie van de resultaten De score van de controle op de slachthandelingen (procesgang) wordt bepaald door alle nee s bij elkaar op te tellen. Score Score = 0 Score = 1 t/m 9 Score = 10 of hoger Te nemen acties: Uw productie voldoet aan de eisen van de hygiënecode. Actie moet direct worden genomen om deze punten te corrigeren. Actie moet direct (dezelfde dag) worden genomen om de belangrijkste punten te corrigeren. Zet een tijdsbestek waarbinnen de verschillende punten moeten worden afgehandeld. 1 Zie bijlage III, sectie II, hoofdstuk II, punt 3, van Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PB L 139, ).

7 Goedgekeurd door: Pagina 7 van 11 Bijlage 1: Controlelijst slachthandelingen (procesgang) Controlelijst procesgang Datum: Uitgevoerd door: Weeknummer: Onderwerp Opmerking vooraf: bij de controle van de procesgang zijn ook de onderwerpen rond persoonlijke hygiëne (controlelijst deel 4, bijlage 1) van belang. Stallen 1. Worden mest- en vuilresten na ieder koppel verwijderd om aankoeken te voorkomen? 2. Wast het stalpersoneel handen en onderarmen voor het verlaten van de stallen? 3. Wordt schoeisel altijd gereinigd en ontsmet bij het verlaten van de stallen? 4. Worden alle varkens binnen vier uur na aankomst geslacht? 5. Wordt gezorgd voor een rustige aanvoer? 6. Worden de varkens in het traject voor het broeien gedoucht? 7. Wordt voorkomen dat stalpersoneel in vleesbe- en verwerkingsruimten komt? Verbloeden en bloedwinning voor humane consumptie De lijst is in overeenstemming met de code voor 'Hygiënisch bloedvangen'. Uitsluitend hygiëneregels met betrekking tot de procesvoering zijn overgenomen 8. Wordt voorkomen dat slokdarm en luchtpijp bij het steken worden beschadigd? 9. Worden de handen en onderarmen van de steker gewassen voordat hij de steekplaats betreedt en verlaat? 10. Worden de handen en onderarmen van de steker gewassen nadat zij in contact zijn gekomen met een bezoedeling anders dan bloed? 11. Reinigt de steker het mes na ieder varken? 12. Wordt de sloof van de steker na iedere bezoedeling, anders dan met bloed, gereinigd? 13. Wordt voorkomen dat stekers en ander personeel van de vuile slachtlijn in het schone deel van de slachtlijn komen? 14. Wordt de bloedwinningsapparatuur schoon gespoeld wanneer er zich bezoedeling voordoet? Open systeem: naspoelen met het bloed van vijf opeenvolgende varkens. Gesloten systeem: reinigen en desinfecteren. 15. Wordt het antistollingsmiddel iedere dag vers bereid? 16. Wordt het bloed bestemd voor consumptie binnen twee dagen afgevoerd? 17. Wordt uitsluitend bloed gewonnen van dieren die onvoorwaardelijk zijn goedgekeurd? 18. Geschiedt de afvoer en bewaring van niet voor consumptie geschikt bloed duidelijk herkenbaar en gescheiden van het consumptiebloed? 19. Wordt de identificatie van het slachtdier met zijn bloed gewaarborgd? 20. Wordt de apparatuur en alle met bloed in aanraking komende delen iedere dag na afloop van de werkzaamheden gereinigd en gedesinfecteerd? Beoordeling Ja Nee

8 Goedgekeurd door: Pagina 8 van 11 Onderwerp Extra vragen bij een open systeem 21. Is de positionering van het slachtdier (boven de vangbak) zodanig dat er geen besmetting plaats kan hebben van het bloed? 22. Wordt voorkomen dat tijdens de bloedwinning bezoedeling van het uitstromende bloed en/of aanwezige bloed in de vangbak plaatsvindt (o.a. met speeksel, urine, lekwater, inhoud slokdarm/trachea, en/of door contact met huid, poot, haar of snuit en/of contact met een ander dier)? 23. Wordt voorkomen dat vuil van het karkas of uit de omgeving in de vangbak komt? 24. Worden eventuele stolsels in de vangbak uitsluitend met gereinigd en gedesinfecteerd gereedschap verwijderd? 25. Wordt buffervorming op de steekplaats voorkomen? Beoordeling Ja Nee Bloed voor destructie 26. Wordt het bloed bestemd voor destructie binnen twee dagen afgevoerd? Broeien 27. Worden de karkassen gebroeid bij een temperatuur van minimaal 59,5 C? 28. Blijven alle delen van het slachtdier continu onder water? Ontharen 29. Wordt het water in de ontharingsmachine gehouden op een temperatuur van minimaal 59.5 C? 30. Wordt de spreidertafel continu gereinigd? Schroeien / afvlammen 31. Is de controle op een egale oppervlakkige bruine verkleuring (ook op de voorpootjes en in de oksels) effectief? 32. Zijn de karkassen droog na het schroeien/afvlammen? Poetsen en polijsten 33. Wordt de apparatuur in alle werkpauzes gereinigd en gedesinfecteerd? 34. Worden gevallen ongeopende karkassen vóór de schroeioven/afvlamtunnel weer in de lijn gehangen? Schone slachtlijn (algemeen) 35. Wordt gewerkt volgens de voorgeschreven slachtprocedures? 36. Worden de algemene voorschriften voor persoonlijke hygiëne in acht genomen? 37. Worden de messen na iedere feces- en abcesbezoedeling ontsmet? 38. Wordt voorkomen dat condens op de karkassen kan druppelen? 39. Wordt voorkomen dat banenvet karkassen, ander vlees en opgeslagen verpakkingsmateriaal kan vervuilen? 40. Worden geopende gevallen karkassen op een aparte opknapplaats opgehangen en behandeld c.q. geflambeerd? 41. Worden apparatuur en gereedschappen tijdens elke pauze gereinigd? 42. Worden apparatuur en gereedschappen na bezoedeling gereinigd en ontsmet? Aansnijden karkas en uithalen buik- en borstorganen

9 Goedgekeurd door: Pagina 9 van 11 Onderwerp 43. Wordt de anusboor (indien gebruikt) na iedere handeling gedesinfecteerd? 44. Wordt voorkomen dat het maag-darmpakket wordt aangeprikt? 45. Worden de messen minimaal na ieder 10 e varken ontsmet? 46. Wordt de endeldarm voldoende ruim omsneden zodat geen beschadiging van de anus of darm optreedt? 47. Wordt contact van de handen met anus en/of anusinhoud voorkomen? 48. Wordt voorkomen dat fecaliën uittreden? 49. Wordt gezorgd dat bij het doorsnijden van de slokdarm, de maagkringspier intact blijft om uittreding van de maaginhoud te voorkomen? 50. Worden plekken op karkassen die bezoedeld zijn met darminhoud gegarandeerd goed verwijderd? 51. Worden de borstorganen zo verwijderd dat er geen inhoud op het karkas komt? 52. Wordt contact tussen borstorganen en sloven, bordessen etcetera voorkomen? Beoordeling Ja Nee Halveren 53. Wordt halveer-apparatuur (bijlen, zagen en dergelijke) na elk karkas behandeld met water van 82 C? 54. Worden bij automatische halveerinstallaties alle onderdelen die in contact komen met het karkas na ieder karkas met heet water ontsmet? Keuren 55. Wordt na iedere aansnijding van lymfeknopen het mes ontsmet (bijvoorbeeld door middel van het twee-messen systeem)? 56. Worden bezoedelde karkassen of karkassen met afwijkingen uit de lijn verwijderd zonder in contact te komen met andere karkassen? 57. Worden handen en onderarmen na het aanraken van lymfeknopen of andere bezoedeling (bijvoorbeeld een abces, etter) gewassen? Nabehandeling 58. Worden alle afgesneden delen binnen 45 minuten afgevoerd naar gekoelde opslag? Koeling 59. Wordt voorkomen dat smetplekken ontstaan doordat de karkassen tegen elkaar aan hangen? 60. Wordt voorkomen dat banenvet op de karkassen en delen valt? 61. Wordt voorkomen dat condens op de karkassen kan druppelen? Distributie 62. Worden bezoedelde karkassen uit de lijn verwijderd zonder dat zij in contact

10 Goedgekeurd door: Pagina 10 van 11 Onderwerp komen met ander vlees? 63. Wordt voorkomen dat banenvet op karkassen valt? 64. Wordt voorkomen dat condens op de karkassen kan druppelen? 65. Wordt voorkomen dat de temperatuur van karkassen boven 7 C komt? 66. Als grote stukken vlees (bijvoorbeeld technische delen) op de vloer vallen, wordt dit vlees naar een aparte werkplek gebracht voor verdere behandeling en worden de bezoedelde plekken ruim omsneden? 67. Wordt gewerkt volgens het "first in, first out" principe? Beoordeling Ja Nee Slachtbijproducten 68. Wordt alleen water van drinkwaterkwaliteit gebruikt bij het wassen/douchen van slachtbijproducten? 69. Worden alleen schone en gedesinfecteerde bakken of apparatuur ingezet voor het transporteren van slachtbijproducten? 70. Worden bezoedelde plekken direct weggesneden en ter destructie bestemd? 71. Worden slachtbijproducten tot onder 3 C gekoeld binnen 24 uur of zoveel eerder als nodig voor verladen? Retourzendingen 72. Worden de procedures uitgevoerd voor retourzendingen ten aanzien van temperatuur, kruiscontaminatie en wetgeving? Totaal Score (Maximum score = 72 voor een open systeem bij de bloedwinning) (Maximum score = 67 voor een gesloten systeem bij de bloedwinning) Totaal score nee Score overbrengen naar de verzamelstaat Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

11 Goedgekeurd door: Pagina 11 van 11 Bijlage 2: Grafische weergave score slachthandelingen (procesgang) Kwartaal: Jaar: Totaal score slachthandelingen (procesgang) Meettijdstip (Weeknummer)

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang)

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 1 van 10 Deel 11 Slachthandelingen (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 6 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 8 Deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Pagina 1. DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 5. Reiniging en desinfectie

Deel 5. Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE... 3

Nadere informatie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 5 Deel 14 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 5 Inhoudsopgave deel 14 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 11 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 11 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Deel 5. De procesgang

Deel 5. De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 10 Deel 5 De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 5 De procesgang Pagina 1. DOEL... 3 2. RICHTLIJNEN... 3 3. VOORWAARDEN... 4 BIJLAGE 1:

Nadere informatie

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen In de onderstaande inspectielijst zijn alleen de inspectievragen opgenomen die betrekking hebben op erkenningonderhoud. Deze inspectie wordt jaarlijks uitgevoerd bij alle slachthuizen inclusief wildbewerkingsinrichtingen.

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Zijn er

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 251 Wildbewerkingsinrichting en uitsnijderij van vlees van gekweekt en/of vrij wild - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen Publicatie datum: 1812017 Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer bij grote, waar 90% van de totale productie in Nederland wordt

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren.

Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren. Referentie PCCB/S2/GDS/927854 Datum 07/11/2012

Nadere informatie

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 1 van 6 Deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3.

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (e naleving in de periode 1 juli 201530 juni 2018) Datum: 22102018 Versie: 1 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen Datum: 20092017 Versie: 4 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote pluimveeslachthuizen. Daar wordt 99,9%

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote roodvleesslachthuizen. Daar wordt % van productie

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het ontsmetten van gereedschap in slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor het vervaardigen van gehakt

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 205 Opslag van vlees en afgeleide producten voor koel- en vrieshuis - Infrastructuur,

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees

Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet de opslag

Nadere informatie

TRA 3255 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3255] v1

TRA 3255 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3255] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 255 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING

Nadere informatie

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 28 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [28] v1 C: conform NC:

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2059 Opslag van vlees en afgeleide producten voor koel- en vrieshuis - Infrastructuur,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het ontsmetten van gereedschap in slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor het vervaardigen van gehakt

Nadere informatie

TRA 3195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3195] v2

TRA 3195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3195] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [195] v2 C : conform

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op:

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op: MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no.334) ter uitvoering van artikel 11, derde lid,

Nadere informatie

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : 28 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [28] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk B:

Nadere informatie

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [047]

Nadere informatie

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 26 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [26] v C: conform NC:

Nadere informatie

TRA 3209 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3209] v2

TRA 3209 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3209] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 209 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING

Nadere informatie

VERZAMELCENTRUM EN LEERLOOIERIJ

VERZAMELCENTRUM EN LEERLOOIERIJ VERZAMELCENTRUM EN LEERLOOIERIJ 1. Inleiding 7 2. Verordening (EG) nr. 853/2004 8 2.1. Infrastructuurvoorwaarden 8 2.2. Exploitatievoorwaarden 9 2.2.1. Bepalingen van toepassing op grondstoffen 9 2.2.2.

Nadere informatie

Voorwaarden voor het niet splitsen van varkenskarkassen voor de postmortemkeuring. code RA-81 versie 04 ingangsdatum pag.

Voorwaarden voor het niet splitsen van varkenskarkassen voor de postmortemkeuring. code RA-81 versie 04 ingangsdatum pag. code RA-81 versie 04 ingangsdatum 01-05-2017 pag. 1 van 7 versie datum toelichting 02 07-12-2011 Update werkvoorschrift 03 24-02-2015 Revisie werkvoorschrift 04 01-05-2017 Update werkvoorschrift 1 ONDERWERP

Nadere informatie

TRA 3266 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3266] v1

TRA 3266 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3266] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 266 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE)

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening (AB 1996 no. GT 4) Citeertitel: Regeling eisen slagerijen Vindplaats

Nadere informatie

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor varkensslachterij / uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Bericht aan de opdrachtgevers en aannemers Vleessector

Bericht aan de opdrachtgevers en aannemers Vleessector Bericht aan de opdrachtgevers en aannemers Vleessector Inleiding De bepalingen van de artikelen 402 en 403 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 (hierna: WIB 92) werden gewijzigd door de programmawet

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2015

Gearchiveerd op 02/02/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2494 Fabrieksvaartuig (garnalenkotter waar schaaldieren aan boord worden gekookt)

Nadere informatie

INSPECTIELIJST. Scoreberekening Lijst verstuurd Openbaar maken

INSPECTIELIJST. Scoreberekening Lijst verstuurd Openbaar maken INSPECTIELIJST Bedrijfsgegevens Inspectielocatie Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats Contactpersoon Functie contacpersoon Hoofdcategorie Locatiecategorie Medewerker Nummer controleur Regio Bezoekdetails

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

TRA 3028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [3028] v1

TRA 3028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [3028] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [028] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet van

Nadere informatie

In 24 uur van varken tot gekoeld karkas

In 24 uur van varken tot gekoeld karkas In 24 uur van varken tot gekoeld karkas 16/05/18 om 21:00 - Bijgewerkt om 09:53 Uit Trends van 17/05/18 (/s/r/c/1147995) Een ribbetje op de barbecue vinden we heerlijk. Knapperig spek voor het ontbijt

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot erkenning-/registratievoorwaarden van opslagbedrijven van dierlijke bijproducten en afgeleide producten die niet

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2528 WILDBEWERKINGSINRICHTING - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [2528] v C

Nadere informatie

Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen

Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen DG Controle Sector DIS Introductie De bacterie enterohemorragische E. coli (EHEC), waaronder

Nadere informatie

Infoblad dierlijke bijproducten in de eiersector

Infoblad dierlijke bijproducten in de eiersector Infoblad dierlijke bijproducten in de eiersector Wettelijk kader Verordening (EG) nr. 1069/2009, tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke

Nadere informatie

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

VISSERIJVAARTUIGEN. Plaatscode: PL61 Activiteitencode: AC57 Productcode: PR132. 1. INFRASTRUCTUURVOORWAARDEN: verordening (EG) nr. 853/2004.

VISSERIJVAARTUIGEN. Plaatscode: PL61 Activiteitencode: AC57 Productcode: PR132. 1. INFRASTRUCTUURVOORWAARDEN: verordening (EG) nr. 853/2004. VISSERIJVAARTUIGEN. Bijlage III.3.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het

Nadere informatie

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 24 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [24] v2 C : conform

Nadere informatie

(VO 183/2005 Bijlage III) De productie-eenheid is zo ontworpen dat zij adequaat kan worden gereinigd.

(VO 183/2005 Bijlage III) De productie-eenheid is zo ontworpen dat zij adequaat kan worden gereinigd. Toelatingsvoorwaarden voor veehouderijen welke voedermiddelen van dierlijke oorsprong vervoederen aan veedieren gehouden voor de productie van levensmiddelen. (implementatie van VO 79/2005) Bijlage III.8.9.

Nadere informatie

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie 25.11.2006 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 2006 tot wijziging

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen

Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen Referentie PCCB/S3/GDS/116116 Datum 11/04/2016 Huidige versie 2.1 Van toepassing vanaf

Nadere informatie

Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16)

Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16) Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16) Het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap

Nadere informatie

CORRIGENDUM. Aan: Uw brief van Uw kenmerk Ons Kenmerk Bijlagen Datum PCCB/GDS387969/B 23/12/2009

CORRIGENDUM. Aan: Uw brief van Uw kenmerk Ons Kenmerk Bijlagen Datum PCCB/GDS387969/B 23/12/2009 CORRIGENDUM Aan: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid S2 AC - Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel Tel. : 02 211 82 11 Fax: 02 211 86 30 info@favv.be

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

GOEDE VACHTCONDITIES VEILIG VLEES DRAGEN BIJ TOT. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

GOEDE VACHTCONDITIES VEILIG VLEES DRAGEN BIJ TOT. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen GOEDE VACHTCONDITIES DRAGEN BIJ TOT VEILIG VLEES Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verantwoordelijke uitgever: Gil Houins Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2286 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en loopvogels - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari - 2007 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 4 2016-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 19 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [19] v1 C: conform

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2015

Gearchiveerd op 02/02/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2528 WILDBEWERKINGSINRICHTING - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [2528] v1 C

Nadere informatie

Deel 7. Ontvangst dieren

Deel 7. Ontvangst dieren Goedgekeurd door: Pagina 1 van 15 Deel 7 Ontvangst dieren Goedgekeurd door: Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave 7 Ontvangst dieren 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL 3 3 RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen... 3 3.2 Leveringsvoorwaarden...

Nadere informatie

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 78 fabrikant van meststoffen/bodemverbeterende middelen bevattende van dierlijke bijproducten afgeleide

Nadere informatie

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees.

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees. Infoblad 86 Separatorvlees Van: NVWA Datum: 25 februari 2015 Doel infoblad Voor de productie en etikettering van separatorvlees bestaat er Europese wetgeving. In de praktijk is er nog sprake van een aantal

Nadere informatie

Bijlage 12: Beoordelingssysteem vleeskuikens

Bijlage 12: Beoordelingssysteem vleeskuikens IKB KIP Beoordelingssysteem vleeskuikens IKB Kip Bijlage 12: Beoordelingssysteem vleeskuikens Het bestuur van het Productschap Pluimvee en eieren heeft, gelet op Bijlage 1.1B Voorschriften IKB Kip slachterijen

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; BESLUIT:

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; BESLUIT: MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 januari 2009, nr. TRCJZ/2009/244, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen:

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen: Bijlage F: Portioneren van producten Het uitgangspunt voor een voedselbank moet zijn dat het veruit de voorkeur verdient met de leverancier af te spreken dat de producten geleverd worden in portiegroottes

Nadere informatie

Erkenningsvoorwaarden voor embryoteams en embryoproductieteams voor paarden VANAF 01/09/2010

Erkenningsvoorwaarden voor embryoteams en embryoproductieteams voor paarden VANAF 01/09/2010 Erkenningsvoorwaarden voor embryoteams en embryoproductieteams voor paarden VANAF 01/09/2010 Bijlage II.9.3 bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende het verzamelen van eieren van leghennen in het slachthuis met het oog op de valorisatie ervan door de fabrikanten van

Nadere informatie

Kanalisatie van dierlijke bijproducten bij slagerijen en poeliers

Kanalisatie van dierlijke bijproducten bij slagerijen en poeliers Kanalisatie van dierlijke bijproducten bij slagerijen en poeliers Inleiding informatieblad 67 / 9 februari 2009 Op 1 mei 2003 werd de 'Verordening (EG) nr. 1774/2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen

Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Kunnen alle werkzaamheden

Nadere informatie

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [006] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2291 Slachten en uitslachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren (in het

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIELE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1.

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1. Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2277 Herverpakkingscentrum voor vlees, visserijproducten en levende tweekleppige

Nadere informatie

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v.

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : PRI 29 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX SANCO/10667/2012 (POOL/G4/2012/10667/10667-EN.doc) D023049/06 [ ](2013) XXX draft VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van XXX tot wijziging van bijlagen bij de Verordeningen

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens A. Persoonlijke gegevens 1. Naam 2. Adres 3. Postcode 4. Stad 5. Land 6. Telefoonnummer B. Bedrijfsgegevens 7. Hoeveel jaar relevante ervaring in het houden van pluimvee heeft de bedrijfsverantwoordelijke?

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: MS Oxy-DES is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 1 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie