Deel 5. Reiniging en desinfectie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 5. Reiniging en desinfectie"

Transcriptie

1 Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie

2 Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE DOEL RICHTLIJNEN Algemeen Reiniging Desinfectie Organisatie Taakomschrijvingen schoonmaakmanagers en -medewerk(st)ers Schoonmaakinstructies voor apparatuur en ruimten Opslag van schoonmaakmiddelen Onderhoud van schoonmaak- en doseerapparatuur Middelen CONTROLE VAN DE REINIGING EN DESINFECTIE Controle van de organisatie van reiniging en desinfectie Interpretatie van de resultaten Visuele controle van de reinheid Interpretatie van de resultaten Bacteriologische controle van de reiniging en desinfectie (de agarafdrukmethode) Interpretatie van de resultaten... 6 BIJLAGE 1: CONTROLELIJST VOOR DE ORGANISATIE VAN DE REINIGING EN DESINFECTIE... 7 BIJLAGE 2: CONTROLELIJST VOOR DE REINHEID... 8 BIJLAGE 3: GRAFISCHE WEERGAVE VAN DE REINHEID BIJLAGE 4: RESULTATEN AGARCONTROLE REINIGING EN DESINFECTIE BIJLAGE 5: GRAFISCHE WEERGAVE AGARCONTROLE REINIGING EN DESINFECTIE... 12

3 Goedgekeurd door: Pagina 3 van 12 1 Definitie Onder 'reinigen' wordt verstaan het verwijderen van zichtbare (organische en anorganische) vervuiling. Onder 'desinfecteren' wordt verstaan het met behulp van fysische (bijvoorbeeld door hitte) en/of chemische middelen doden dan wel terugbrengen van het aantal levende micro-organismen tot een aanvaardbaar minimum. 2 Doel Het doel van reinigen en desinfecteren is het opleveren van ruimten en apparatuur die: - vrij zijn van zichtbare bezoedeling; en - waarop het aantal micro-organismen tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht is; zodat de ruimten en apparatuur geschikt zijn voor het produceren van veilig vlees. Het doel van desinfecteren tijdens het productieproces is de besmetting op apparatuur sterk te verminderen. 3 Richtlijnen 3.1 Algemeen Aan het einde van de werkdag moet alle apparatuur worden gereinigd en gedesinfecteerd. Tussentijds reinigen is spoelen met water van drinkwaterkwaliteit. Materialen en instrumenten die bij de slachting van een individueel rund met categorie 1-materiaal in contact zijn gekomen of kunnen zijn gekomen, worden na de slachting van dat individuele rund zodanig gereinigd dat ze bij visuele inspectie geen verontreinigingen of slachtresten meer vertonen. Deze handelingen worden beschreven in Deel 11: Slachthandelingen (procesgang). Als tijdens de procesgang een zichtbare bezoedeling met bijvoorbeeld mest, een abces of maag/darminhoud optreedt, moet de apparatuur direct worden schoongespoeld met water van drinkwaterkwaliteit en gedesinfecteerd. 3.2 Reiniging Bij de reiniging moet de volgende werkwijze worden aangehouden: 1. Alle vlees en verpakkingsmaterialen verwijderen uit de ruimte. 2. Grof vuil met behulp van bezem/trekker/schep verzamelen en droog afvoeren. 3. Restanten van bloed, haren etcetera wegspoelen met warm water onder druk van maximaal 15 ato. 4. Schuim- of gelreinigingsmiddel op oppervlakken aanbrengen en gedurende de voorgeschreven tijd laten inwerken. 5. Reinigingsmiddel en losgemaakt vuil met warm water onder lage druk wegspoelen. 6. De oppervlakken op reinheid controleren en oppervlakken die nog vuil zijn nogmaals reinigen. Het resultaat van de reiniging is dat aan het begin van de werkzaamheden alle ruimten en apparatuur vrij zijn van zichtbare organische en anorganische vervuiling. Het productiepersoneel dient zelf zijn apparatuur en gereedschap aan het begin van de dag te controleren. Dit geldt ook als andere mensen verantwoordelijk zijn voor de reiniging en controle daarop. Als iets niet goed gereinigd is, mag productie niet starten totdat de situatie hersteld is.

4 Goedgekeurd door: Pagina 4 van Desinfectie Het desinfectieproces dient het aantal aanwezige aërobe micro-organismen tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen. Dit niveau komt overeen met maximaal één kolonievormende eenheid per cm², gemeten met agarafdrukplaatjes. De precieze techniek hiervoor wordt in paragraaf 4.3 beschreven. De volgende werkwijze moet worden aangehouden: 1. Oplossing van desinfectans opbrengen gedurende voorgeschreven contacttijd. 2. Alle oppervlakken afspoelen met koud of lauwwarm water (lage druk). 3. Het drogen van de oppervlakken stimuleren (bijvoorbeeld door ventilatie aan te laten staan, snijplanken en tafelbladen schuin te laten staan en plassen te verwijderen). 3.4 Organisatie Om te voldoen aan de hygiënecode dient verder aan de volgende punten te worden voldaan: Taakomschrijvingen schoonmaakmanagers en -medewerk(st)ers Per functie dient een taakomschrijving aanwezig te zijn, en uiteraard hoort iedere werknemer een kopie te hebben. Deze moet op de hoogte zijn van zijn/haar eigen specifieke taken. Hiernaast moet vastgelegd zijn aan wie de medewerk(st)er rapporteert, en aan welke anderen hij/zij leiding geeft, en wie voor hem/haar moet invallen bij afwezigheid Schoonmaakinstructies voor apparatuur en ruimten Voor alle apparaten en ruimten dienen gedetailleerde schoonmaakinstructies te bestaan. Per voorwerp of ruimte dient het volgende te zijn omschreven: wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de reiniging en desinfectie; de frequentie waarmee het schoonmaken en ontsmetten dient te gebeuren; het tijdstip/ de tijdstippen waarop het schoonmaken dient te gebeuren; de werkmethode (inclusief, zo nodig, instructies voor het ontmantelen van het apparaat); de te gebruiken middelen en gereedschappen (trekkers, spuitlansen etcetera); de nodige veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen; wie verantwoordelijk is voor de controle op de uitvoering; de wijze en frequentie van controle; de kritieke plaatsen waar de constructie van de procesapparatuur of het productieproces moeilijkheden oplevert voor de reiniging Opslag van schoonmaakmiddelen Reinigings- en desinfectiemiddelen en apparatuur dienen apart in een daarvoor bestemde ruimte te worden bewaard, die vorstvrij moet zijn. EHBO-instructies (die geleverd worden door de leveranciers van middelen) horen in een goed zichtbare plek te worden opgehangen in de ruimten waar de middelen worden opgeslagen en gebruikt Onderhoud van schoonmaak- en doseerapparatuur Een volledige inventarisatie van de aanwezige schoonmaakapparatuur is nodig. Daarnaast dienen alle onderhoudsbeurten te worden genoteerd in een logboek. Ook is het aan te raden alle apparatuur die wordt gebruikt om middelen te meten of doseren, regelmatig na te kijken en te ijken Middelen Uitsluitend toegelaten reinigings- en desinfectiemiddelen mogen worden gebruikt.

5 Goedgekeurd door: Pagina 5 van 12 4 Controle van de reiniging en desinfectie 4.1 Controle van de organisatie van reiniging en desinfectie Minimum frequentie: Ieder kwartaal Uitvoering: Met behulp van een controlelijst (bijlage 1) met ja/nee vragen wordt de organisatie van reiniging en desinfectie in het bedrijf gecontroleerd. De resultaten worden aan de verantwoordelijke persoon gegeven Interpretatie van de resultaten Wanneer een of meer van de vragen met nee wordt beantwoord, moet(en) deze punten binnen het kwartaal worden hersteld. 4.2 Visuele controle van de reinheid Er vindt een dagelijkse controle van de reinheid plaats door het productiepersoneel voor de aanvang van de werkzaamheden. Alle slachtapparatuur moet visueel schoon zijn aan het begin van de slachtdag. De chef productie is verantwoordelijk voor deze dagelijkse controle. Speciale aandacht moet worden besteed aan o.a. de buffertanks; identificatievaten en opslagtanks voor de bloedwinning; de binnenkant van de broeikuip; de binnenkant van de ontharingsmachine; de halveermachine. Deze apparaten zijn in de meeste bedrijven 'kritisch'. Als deze apparatuur niet schoon is, moet eerst worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat de productie mag starten. Bij de dagelijkse controle van de reinheid zullen ook gebreken aan de inrichting en voorzieningen (beschadigingen van vloeren en wanden, defecte voorzieningen als kranen en wasbakken etc.) worden opgemerkt. Het is praktisch als deze op een bijlage van de controlelijst worden aangetekend zodat zij aan de Technische Dienst worden gemeld. Naast deze dagelijkse controle wordt er een systeem van maandelijkse controles gepland. Minimum frequentie: Iedere afdeling maandelijks Principe: Een aantal plaatsen in de slachtlijn zijn moeilijk goed te reinigen (kritische punten). Als deze plaatsen wèl goed schoon zijn, zal in het algemeen de rest van de objecten in de ruimte ook schoon zijn. Uitvoering: Een overzicht moet worden gemaakt van de kritische punten in iedere ruimte. Het verdient aanbeveling per ruimte de kritische punten op te splitsen in twee of drie verschillende lijsten, en deze in roulatie te gebruiken als controlelijst. De effectiviteit van de reiniging wordt voor aanvang van de werkzaamheden visueel gecontroleerd met behulp van een lijst met kritische punten (zie bijlage 2). In bijlage 3 is een lijst opgenomen waarin per kwartaal een overzicht van de resultaten op de visuele controle gemaakt kan worden. De reinheid kan als 'goed' worden beoordeeld als géén vervuiling zichtbaar is en het oppervlak niet vettig aanvoelt. De reiniging wordt aangemerkt als 'onvoldoende' wanneer vervuiling zichtbaar of voelbaar is.

6 Goedgekeurd door: Pagina 6 van Interpretatie van de resultaten Score Score = 0 'voldoende' Score = 1 t/m 3 'onvoldoende' Score = 4 of meer 'onvoldoende' Te nemen acties Geen actie nodig. Zorg dat deze plaatsen effectief worden gereinigd en ontsmet voordat productie begint. Zorg dat deze plaatsen effectief worden gereinigd en ontsmet voordat productie begint. Ga ook na waarom de reiniging ineffectief is uitgevoerd en neem actie zo dat dezelfde situatie niet meer voorkomt. 4.3 Bacteriologische controle van de reiniging en desinfectie (de agarafdrukmethode) Minimum frequentie: Roulerend, zodat ieder afdeling maandelijks wordt gecontroleerd. Uitvoering: De effectiviteit van reiniging en desinfectie wordt beoordeeld door steekproefsgewijze microbiële monitoring van oppervlakken die met vlees in contact komen (zie bijlage 4). Dit dient te geschieden met de agarafdrukmethode en wel voor aanvang van de productie. Voorbeelden van zinvolle monstername plaatsen zijn als volgt: Afdeling Vuile slachtlijn Schone slachtlijn Monstername plaatsen plafond poets- en polijstmachine krabber in ontharingsmachine binnenkant broeibak binnenkant droogzweepmachine hakbladen roller van de hakmachine koppenschaar (blad) snijgedeelte van de anusboor binnenkant organenbakje In bijlage 5 is een lijst opgenomen waarin per kwartaal een overzicht van de resultaten op de bacteriologische controle gemaakt kan worden. Het protocol voor de uitvoer van deze controle vindt u in deel 15 van dit werkboek Interpretatie van de resultaten Score Gemiddelde score 1,0 of lager Gemiddelde score 1,1-1,5 Gemiddelde score hoger dan 1,5 Te nemen acties Reiniging en desinfectie zijn goed uitgevoerd. Geen actie nodig. Reiniging en desinfectie zijn redelijk uitgevoerd. Herhaal de controle binnen één week. Reiniging en desinfectie niet volgens de hygiënecode. Ga na waarom de reiniging en desinfectie niet effectief is en neem actie om te voorkomen dat dezelfde weer gebeurt. Herhaal de controle binnen één week.

7 Goedgekeurd door: Pagina 7 van 12 Bijlage 1: Controlelijst voor de organisatie van de reiniging en desinfectie Controlelijst voor de organisatie van de reiniging en desinfectie Datum: Uitgevoerd door: Weeknummer: Onderwerp Beoordeling A Reiniging en desinfectie 1. Zijn er taakomschrijvingen op papier voor het schoonmaakpersoneel? 2. Is het schoonmaakpersoneel in het bezit van een kopie van de relevante taakstelling? 3. Bestaan er gedetailleerde schoonmaakinstructies voor alle ruimtes en procesapparatuur? 4. Zijn schoonmaakinstructies, naast het centraal bestand, ook beschikbaar voor het personeel dat ermee werkt? 5. Bestaan er schema's voor de visuele en bacteriologische controle van de reiniging en desinfectie? 6. Worden de resultaten van controles structureel aan het schoonmaak personeel teruggekoppeld? 7. Is het vastgelegd welke actie moet worden genomen als de reiniging en/of desinfectie onvoldoende wordt gevonden? 8. Bestaat er een aparte, vorstvrije en brandbestendige opslagruimte voor reinigingsen desinfectiechemicaliën, die afsluitbaar is? 9. Zijn afspraken gemaakt over de verantwoordelijkheid voor het beheren, doseren, en bestellen van chemicaliën? 10. Zijn EHBO-instructies m.b.t. alle chemicaliën in de opslagruimte aanwezig? 11. Bestaat er een inventarisatie van alle reinigings- en desinfectieapparatuur? 12. Worden alle onderhoudsbeurten van reinigingsapparatuur geregistreerd? 13. Wordt alle doseerapparatuur gegarandeerd correct geijkt? 14. Zijn alle documenten genoemd in paragraaf 3 in één centraal bestand verzameld? Totaal Score (Maximum score = 14) Totaal score nee Score overbrengen naar de verzamelstaat Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Ja Nee Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

8 Goedgekeurd door: Pagina 8 van 12 Bijlage 2: Controlelijst voor de reinheid Controlelijst voor de reinheid (NB: noteer geconstateerde gebreken aan de inrichting en voorzieningen (vloeren, muren, kranen, wasbakken, etc.) op een apart vel en geef dit door aan de technische dienst) Datum: Tijd: Weeknummer: Uitgevoerd door: Afdeling: Controleplaats Indruk Opmerkingen Goed Onvoldoende Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

9 Goedgekeurd door: Pagina 9 van 12 Controlelijst voor de reinheid Bijlage: geconstateerde gebreken aan de inrichting en voorzieningen (vloeren, muren, kranen, wasbakken, etc.) Datum: Tijd: Weeknummer: Uitgevoerd door: Afdeling: plaats Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

10 Goedgekeurd door: Pagina 10 van 12 Bijlage 3: Grafische weergave van de reinheid Kwartaal: Jaar: Totale score reinheid Meettijdstippen

11 Goedgekeurd door: Pagina 11 van 12 Bijlage 4: Resultaten agarcontrole reiniging en desinfectie Resultaten agarcontrole reiniging en desinfectie Datum: Tijd: Weeknummer: Uitgevoerd door: Afdeling: Afdruk nummer Omschrijving object Aantal kolonies Codering Aantal afdrukken: Totaal: Gemiddelde: Gemiddelde classificatie: Opmerkingen: Score overbrengen naar de verzamelstaat Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

12 Goedgekeurd door: Pagina 12 van 12 Bijlage 5: Grafische weergave agarcontrole reiniging en desinfectie Kwartaal: Jaar: Gemiddelde score agar afdrukken Meettijdstip (Weeknummer)

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 8 Deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Pagina 1. DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 5 Deel 14 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 5 Inhoudsopgave deel 14 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 11 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 11 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 1 van 6 Deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3.

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE... 3

Nadere informatie

Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang)

Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 8 Slachthandelingen (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 8 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen In de onderstaande inspectielijst zijn alleen de inspectievragen opgenomen die betrekking hebben op erkenningonderhoud. Deze inspectie wordt jaarlijks uitgevoerd bij alle slachthuizen inclusief wildbewerkingsinrichtingen.

Nadere informatie

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang)

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 1 van 10 Deel 11 Slachthandelingen (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 6 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

REINIGING VAN CLEANROOMS

REINIGING VAN CLEANROOMS REINIGING VAN CLEANROOMS Het reinigen van cleanrooms is een van de voorwaarden om een cleanroom in de conditie te houden waarvoor zij is bestemd. Reinigen betekent dat alle personen die een cleanroom betreden

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 26 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [26] v C: conform NC:

Nadere informatie

Inweekmiddel codes 00701

Inweekmiddel codes 00701 Inweekmiddel codes 00701 Onderhoud Poeder product voor het verwijderen van vervuilingen in diverse keukenmachines. Tevens geschikt als vaatwasreiniger voor het verwijderen van hardnekkige eiwit- en zetmeelresten.

Nadere informatie

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud Inhoud Inhoud 1 Registratie van wekelijkse schoonmaak 2 Registratie van periodieke schoonmaak 3 Registratie van controle koelkast 5 Registratie van controle vriezer 7 Registratie controle van de opslagruimte

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De reiniger in de voedselverwerkende industrie ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote pluimveeslachthuizen. Daar wordt 99,9%

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC SLEUTELS: Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen die jodium

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH - DOEL - Federatie voor invoerders en producenten van hulpstoffen (sinds 1980) Actieradius uitgebreid naar daarbijhorende

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG/GA van het middel Intra Hydrocare, 13279 N 27 mei 2016 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het

Nadere informatie

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Champignon teelt Champignonteelt Hoewel champignons zelf schimmels zijn stimuleert het gebruik van Vires5 Food de groei en de ontwikkeling van de champignons. Vires5 Food staat garant voor een constante

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 2.4 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het in gebruik stellen van een leidingwaterinstallatie

Nadere informatie

Hoe manage ik een incident / recall

Hoe manage ik een incident / recall Hoe manage ik een incident / recall 17 september 2014 Jan Hazelhof DSMH+E Diaconessenhuis Meppel Incident op de poli urologie 23 december 2013, Diaconessenhuis Meppel Dienst Medische Techniek Constateert

Nadere informatie

RSR reinigingsprotocol

RSR reinigingsprotocol RSR reinigingsprotocol Dit stuk is een samenvatting van de hygiënevoorschriften zoals die zijn opgesteld door de Landelijke Vereniging van Thuiszorg (LVT).Tevens geldend voor verpleeghuis middelen. Het

Nadere informatie

Werken met een hogedrukreiniger

Werken met een hogedrukreiniger Werken met een hogedrukreiniger Doel antwoorden Je kunt met een hogedrukreiniger werken. Oriëntatie Het reinigen van vuile machines of werktuigen kun je op veel verschillende manieren doen. 1 Waarom zou

Nadere informatie

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Workshop GGD Amsterdam Janneke Verheijen augustus/september 2013 Vandaag Uitleg over bedrijfsplan hygiëne en de inspectie van de GGD Inhoud bedrijfsplan

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen

Nadere informatie

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 19 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [19] v1 C: conform

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset

Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset SVENSKA NEDERLANDS PORTUGUÊS ESPAÑOL ITALIANO FRANÇAIS DEUTSCH ENGLISH GEBRUIKSAANWIJZING Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset 6. Edition / 2018 04 HAAG-STREIT AG, 3098 Koeniz,

Nadere informatie

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen STAXS GMP-Days 2016 MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK Linda Wentink Jacques Beijersbergen Wat is monitoring? Monitoring is het controleren van omgevingsfactoren die effect kunnen hebben

Nadere informatie

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Bij een besmetting tijdens de dienst met infectieus materiaal, bloed of ander lichaamsvocht, wordt de ambulance en/of de brancard door de bemanning huishoudelijk

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Deel 5. De procesgang

Deel 5. De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 10 Deel 5 De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 5 De procesgang Pagina 1. DOEL... 3 2. RICHTLIJNEN... 3 3. VOORWAARDEN... 4 BIJLAGE 1:

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport Regionale Werkgroep Ziekenhuishygiëne Vlaams-Brabant en Limburg campus Gasthuisberg Herestraat 49 B - 3000 Leuven tel. +32 16 34 62 60 fax. +32 16 34 62 70 ziekenhuishygiene@uzleuven.be ons kenmerk RWZHH-Ontsmett/AS/gw/

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

De badkamer desinfecteren

De badkamer desinfecteren 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier De badkamer desinfecteren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek die vervolgens met medestudenten

Nadere informatie

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 24 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [24] v2 C : conform

Nadere informatie

Controlelijst: CL WBI DBP Versie juli 2017 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: CL WBI DBP Versie juli 2017 Eigenaar: TO Slachtplaatsen volgnr vragen Antwoorden 1. Betreft deze inspectie een basis- of herinspectie? Basisinspectie / Herinspectie 2. Is gecheckt op juiste verzameling en hantering van DBP? Ja / Nee 2.1 Is er een duidelijke

Nadere informatie

HACCP Controle Checklist Horeca

HACCP Controle Checklist Horeca HACCP, een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Alle onder-nemingen die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, behandelen of vervoeren, moeten veilig met voedsel omgaan. Wettelijke voor-schriften

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

3. Werkwijze Iedereen werkt met een DRP messen set. Het is niet toegestaan dat ingehuurde uitbeenders en slagers met eigen messen werken.

3. Werkwijze Iedereen werkt met een DRP messen set. Het is niet toegestaan dat ingehuurde uitbeenders en slagers met eigen messen werken. Pagina: 1 van 5 1. Doel Handhaving van deze werkinstructie waarborgt dat messen door de dag heen worden gereinigd en gesteriliseerd en de kuipen gereinigd. Samen met de algemene werkinstructie hygiënisch

Nadere informatie

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent RI-26 Schoonmaak en onderhoud woonlocaties van Cavent Datum vaststelling : 26-07-2010 Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 RI-26 Instructie schoonmaakcode 20-01-2015 Status

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

Welke vervuiling moet verwijderd worden? Welke regelgeving is van toepassing? Kunt u alleen reinigen? Moet u ook desinfecteren?

Welke vervuiling moet verwijderd worden? Welke regelgeving is van toepassing? Kunt u alleen reinigen? Moet u ook desinfecteren? REINIGING / DESINFECTIE UW CLEANROOM. ESSENTIEEL ONDERDEEL OF SLUITSTUK VAN UW PROCES? 01 UW PROCES. IN SCHEMA. UW PROCES. IN PRAKTIJK. PERSONEEL MEDIA PROCES OPPERVLAK APPARATUUR procestijd Uit: Design

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

Belang van goed water

Belang van goed water Belang van goed water Dr Guillaume Counotte Wat is goed water? Smakelijk Beschikbaar Niet schadelijk voor dieren Niet schadelijk voor producten (ei, vlees) 1 Waterbehoefte Normale omstandigheden: 1,6-2

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het ontsmetten van gereedschap in slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor het vervaardigen van gehakt

Nadere informatie

OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN

OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN ARBO-CONVENANT PKVG-INDUSTRIE, ARBO-CONVENANT GRAFIMEDIA CHECKLIST & BEDRIJFSVERBETERPLAN LET OP! 1. Bij bijna elke paragraaf in de checklist hoort een

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing StairSlider

Gebruiksaanwijzing StairSlider Gebruiksaanwijzing StairSlider 1. Inleiding De StairSlider is een vacuüm matras. Indien vacuüm immobilisatie nodig is, dan is het onmiddellijk beschikbaar. Er is geen extra opbergruimte voor een vacuüm

Nadere informatie

Logboeken Legionellabeheer

Logboeken Legionellabeheer Logboeken Legionellabeheer Locatienaam Zorginstelling RA-vol Adres Kaap de Goede Hooplaan 7 Plaats Utrecht 25-05-2018 Opdrachtgever Zorginstelling RA-vol Versie 1.0 Inhoudsopgave Logboeken............................................................................

Nadere informatie

ORIËNTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DESINFECTIEMIDDELEN IN DIERENARTSPRAKTIJKEN

ORIËNTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DESINFECTIEMIDDELEN IN DIERENARTSPRAKTIJKEN ORIËNTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DESINFECTIEMIDDELEN IN DIERENARTSPRAKTIJKEN Rapportnummer NDBIO 010/02 drs. H.R. Reus Keuringsdienst van Waren, Noord Postbus 465 9700 AL Groningen Telefoon :

Nadere informatie

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v2

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [204] v2 C : conform NC : niet-conform NA : niet

Nadere informatie

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [205] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. Ingebruikstelling, reiniging en desinfectie

WATERWERKBLAD. Ingebruikstelling, reiniging en desinfectie Herziening van oktober 2011 WATERWERKBLAD Ingebruikstelling, reiniging en desinfectie WB 2.4 DATUM: JAN. 2017 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de ingebruikstelling van een leidingwaterinstallatie

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

Natte koeltorens en legionella

Natte koeltorens en legionella Natte koeltorens en legionella Is het nu goed geregeld met toezicht en handhaving? DCMR Milieudienst Rijnmond - Yvonne Jansen 4 december 2014 DCMR Milieudienst Rijnmond De gezamenlijke omgevingsdienst

Nadere informatie

CLEANROOM REINIGING TEMPLATES OM UW VOORDEEL MEE TE DOEN

CLEANROOM REINIGING TEMPLATES OM UW VOORDEEL MEE TE DOEN CLEANROOM REINIGING TEMPLATES OM UW VOORDEEL MEE TE DOEN Inleiding Vanuit de markt hebben wij vernomen dat er behoefte is aan ondersteuning binnen cleanroom reiniging. Een van de behoeften is de daadwerkelijke

Nadere informatie

Verwijder de aanvoermand. Verwijder de aanvoerschijf, door de Met behulp van de schoonmaakborstel, Drain&Clean afvoersysteem aanwezig is.

Verwijder de aanvoermand. Verwijder de aanvoerschijf, door de Met behulp van de schoonmaakborstel, Drain&Clean afvoersysteem aanwezig is. Schoonmaakinstructies Let op! Voor een correcte schoonmaak van de machine, volg de weergegeven instructies. Zorg er daarnaast voor, dat de machine niet op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten voordat

Nadere informatie

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De schoonmaker/medewerker vloeronderhoud ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE

Nadere informatie

HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED

HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van handstukken voor het verwijderen van tandsteen SATELEC

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2 pagina 1 van 5 10--014 Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid Versie 4., per 1-10-09 samengevoegd met Hygiëne en voedselveiligheid 1, vervallen per 1-01-011 Deelbranche(s) Tankstation Algemene

Nadere informatie

Beheersplan en Overzichtsblad

Beheersplan en Overzichtsblad Beheersplan en Overzichtsblad Speeltoestellen Naam speelplek.... Locatie, adres.... Aantal speeltoestellen.... Beheersplan en overzichtsblad speeltoestellen Overzichtsblad speeltoestellen Dit overzichtsblad

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het ontsmetten van gereedschap in slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor het vervaardigen van gehakt

Nadere informatie

Module. Productie van belegde broodjes

Module. Productie van belegde broodjes Module Productie van belegde broodjes 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 5 1.1 Toepassingsgebied 5 1.2 Hoe deze module toepassen? 5 2. Goede hygiënepraktijken 6 3. Processtroomdiagrammen 7 4. Kritische controlepunten

Nadere informatie

LUIZENPROTOCOL Basisschool de Bakelgeert Versie: juli 2009

LUIZENPROTOCOL Basisschool de Bakelgeert Versie: juli 2009 LUIZENPROTOCOL Basisschool de Bakelgeert Versie: juli 2009 Stationsweg 40, 5831 CR, Boxmeer, Tel. 0485-573386 www.debakelgeert.nl info@debakelgeert.nl Inhoud: 1 Inleiding 3 2 Wat wordt er van verschillende

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/02/2016

Gearchiveerd op 01/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

De sleutel tot infectiepreventie

De sleutel tot infectiepreventie Symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg 14 november 2017 Reinigen & desinfecteren De sleutel tot infectiepreventie 2 De branchevereniging NVZ Voorwoord Hygiëne is een belangrijke factor voor een

Nadere informatie

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid Locatienaam Adres Plaats Datum Opdrachtgever Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie over deze NEN1006 rapportage................................... 4 2.

Nadere informatie

Tabel 1.1: overzicht van de minimale frequentie voor bemonstering hygiëneonderzoek afhankelijk van de gezondheidskwalificatie en categorie pluimvee

Tabel 1.1: overzicht van de minimale frequentie voor bemonstering hygiëneonderzoek afhankelijk van de gezondheidskwalificatie en categorie pluimvee Bijlage IV: Uitvoering van het hygiënogram 1 Inleiding Het hygiëneonderzoek wordt uitgevoerd om na te gaan of de reiniging en ontsmetting efficiënt werd uitgevoerd. In tabel 1.1 wordt een overzicht gegeven

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIELE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Bioremediering wetgeving Richtlijn Duurzaam gebruik van pesticiden (EU 2009/128) Vlaanderen: Vlarem -

Nadere informatie

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v1

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [204] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet

Nadere informatie

John Leyssen en Andre Matthijssen

John Leyssen en Andre Matthijssen John Leyssen en Andre Matthijssen Waarom Haccp? Miljoenen mensen worden per jaar ziek door het eten van besmet voedsel. Duizenden mensen sterven elk jaar door een voedselvergiftiging of infectie. Deze

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

Binnendeuren en kozijnen Verwerkings- en onderhoudsvoorschriften

Binnendeuren en kozijnen Verwerkings- en onderhoudsvoorschriften 1 INLEIDING... 2 2 ONTVANGST/OPSLAG OP DE BOUWPLAATS... 2 3 TRANSPORT... 2 4 PLAATSINGSVOORWAARDEN OP DE BOUWPLAATS... 2 5 VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN... 2 5.1 BASISDEUREN... 2 5.1.1 Sparingen... 2 5.1.2

Nadere informatie

Kwalificatie Voetverzorger 10505. Operationalisaties praktijktoets hygiëne, arbo en milieu

Kwalificatie Voetverzorger 10505. Operationalisaties praktijktoets hygiëne, arbo en milieu Kwalificatie Voetverzorger 10505 Operationalisaties praktijktoets hygiëne, arbo en milieu 1 Toetsplan Kwalificatie Voetverzorger Deelkwalificatie Examenvorm Totaal aantal examens 2.5 Sociale communicatieve

Nadere informatie

Templates om uw voordeel mee te doen

Templates om uw voordeel mee te doen Cleanroom reiniging Templates om uw voordeel mee te doen Inleiding Vanuit de markt hebben wij vernomen dat er behoefte is aan ondersteuning binnen cleanroom reiniging. Een van de behoeften is de daadwerkelijke

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011 1. Auditplan 1) Doelstelling: Onderzoek: Beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid van de producten zoals de fabrikant deze in zijn Declaration of Performance heeft omschreven door middel

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op:

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op: MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no.334) ter uitvoering van artikel 11, derde lid,

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 AFGELEIDE TOELATING Gelet op de aanvraag d.d. 24 oktober 2013 (20131434 AB) van Schippers Europe B.V. Rond Deel

Nadere informatie

Stageopdracht 2: Hygiëne en onderhoud

Stageopdracht 2: Hygiëne en onderhoud Naam: Nr: Studierichting: Dierenzorg-Trimmen VRIJ AGRO- EN BIOTECHNISCH INSTITUUT Zuidstraat 27, 8800 Roeselare Klas: 7BDa Bedrijf : INDIENEN TEGEN woensdag 16 november 2011 Vakleerkracht: Mevr. Maes Stageleerkracht:.

Nadere informatie

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer L.M.J. Timmermans Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 10 mei 2019 Betreft: Inspectie 19R1 Geachte heer Timmermans, Op 10-05-2019 hebben wij uw bedrijf bezocht.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding www.monarchpoolsystems.eu 1 Overzicht 1. Introductie 2. Installatie 3. Werking 4. Onderhoud 5. Garantie LED voor electrode test 5 LED s weergave van Chloorwaarde LED weergave van

Nadere informatie

Inspectie en onderhoud instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D

Inspectie en onderhoud instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D Inspectie en onderhoud instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D control your solids uw bouw onze technologie www.insolids.nl INHOUDSOPGAVE 1.0. Doel...3

Nadere informatie

BIJLAGE 1: CHECKLIST AANVRAAG ERKENNING IN HET KADER VAN VERORDENING EG Nr. 1774/2002 ART COMPOSTEERINSTALLATIES

BIJLAGE 1: CHECKLIST AANVRAAG ERKENNING IN HET KADER VAN VERORDENING EG Nr. 1774/2002 ART COMPOSTEERINSTALLATIES BIJLAGE 1: CHECKLIST AANVRAAG ERKENNING IN HET KADER VAN VERORDENING EG Nr. 1774/2002 ART. 15 - COMPOSTEERINSTALLATIES 1. Algemeen 1.1 Beschikt het bedrijf over een milieuvergunning? 0 JA * 0 NEEN * Indien

Nadere informatie