Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud"

Transcriptie

1 Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en

2 Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE DOEL RICHTLIJNEN Inrichting Locatie Het pand Stallen Slachthal Koeling Opslagruimten Overige ruimten Apparatuur en gereedschappen Belangrijke voorzieningen Handenwasgelegenheden Laarzenreinigers Reinigingsapparatuur Messendesinfectie-apparatuur Continue desinfectie Onderhoud Hygiënisch ontwerp van apparatuur en voorzieningen Bereikbaarheid Banenvet en slijpsel Condens Draineerbaarheid De werkomgeving Ventilatie Licht CONTROLE VAN INRICHTING, APPARATUUR, VOORZIENINGEN EN ONDERHOUD INTERPRETATIE VAN DE RESULTATEN... 8 BIJLAGE 1: CONTROLELIJST VOOR INRICHTING, APPARATUUR, VOORZIENINGEN EN ONDERHOUD... 9

3 Goedgekeurd door: Pagina 3 van 11 1 Definitie Onder inrichting wordt verstaan: gebouwen en ruimten (die worden gebruikt bij het slachten van runderen) die van essentieel belang zijn in verband met de veiligheid en kwaliteit van het product. Onder apparatuur en gereedschappen wordt verstaan: (mechanische) instrumenten, hulpmiddelen en gereedschappen (die worden gebruikt bij het slachten van runderen) die van essentieel belang zijn in verband met de veiligheid en kwaliteit van het product. Onder 'voorzieningen' wordt verstaan: andere instrumenten dan apparatuur die van essentieel belang zijn in verband met de veiligheid en kwaliteit van het product. Onder '' wordt de regelmatige verzorging c.q. aanpassing van de inrichting, de apparatuur en de voorzieningen verstaan. 2 Doel Het doel van zorg voor de inrichting, apparatuur, voorzieningen en is: te voorkomen dat tijdens het proces de mens en slachtapparatuur als besmettingsbron fungeren (direct of indirect) voor het product; een opgetreden besmetting van het product weer ongedaan te maken; te voorkomen dat personeel door het product of apparatuur besmet wordt. 3 Richtlijnen 3.1 Inrichting Locatie Bij de keuze van de locatie moet met mogelijke bronnen van verontreiniging rekening gehouden worden. Bedrijven dienen niet op een locatie gevestigd worden waar geen maatregelen genomen kunnen worden tegen deze mogelijk bronnen van verontreiniging. Voorbeelden zijn gebieden: - met milieuverontreiniging of vervuilende industriële activiteiten; - die mogelijk kunnen overstromen, tenzij daar adequate maatregelen tegen zijn genomen; - waar plaagdieren aanwezig zijn waartegen geen adequate maatregelen te nemen zijn; - waar afval niet op een adequate wijze kan worden afgevoerd Het pand Het ontwerp en de lay-out van het pand dienen zo te zijn dat zij de goede hygiënepraktijk ondersteunen, inclusief het voorkomen van kruisbesmetting gedurende en buiten productietijd. De interne structuren (muren, wanden enz.) moeten goed gebouwd zijn van duurzame materialen. De structuren moeten eenvoudig te en en waar nodig eenvoudig te reinigen en te desinfecteren zijn.

4 Goedgekeurd door: Pagina 4 van 11 Specifiek moet aan de volgende eisen worden voldaan: - De oppervlakte van muren, afscheidingen en vloeren moeten van ondoordringbaar materiaal worden gemaakt die geen giftig effect hebben bij normaal gebruik. - De vloeren zijn zo geconstrueerd dat deze schoongemaakt kunnen worden en dat water afgevoerd kan worden. - Plafonds en hooggeplaatste installaties zijn zo geconstrueerd dat vorming van condens, ophoping van vuil en afbrokkelen van materiaal zo minimaal mogelijk is. - Ramen zijn eenvoudig schoon te houden, vormen geen verzamelplaats van vuil en zijn waar nodig voorzien van verwijderbare en reinigbare horren. - Deuren zijn gemaakt van gladde, niet absorbeerbare materialen, die eenvoudig zijn te reinigen en waar nodig te desinfecteren. - Werkoppervlakten die met voedsel in contact komen, verkeren in goede staat. Ze zijn duurzaam, eenvoudig te en, schoon te maken en te desinfecteren. Ze zijn gemaakt van gladde niet-absorberende materialen die bij normaal gebruik inert zijn voor voedingsmiddelen en reinigings- en desinfecteermiddelen Stallen Bij de bouw van stallen is met het volgende rekening gehouden: - dieren kunnen zo worden opgestald dat er geen sprake is van overbevolking, verwonding of blootstelling aan extreme (weers)condities; - er zijn mogelijkheden om dieren schoon te maken en te drogen; - er zijn mogelijkheden voor ante-morteminspectie en identificatie van dieren; - vloeren zijn verhard en vloeistoffen (water) kunnen worden afgevoerd; - er is voldoende (schoon) water beschikbaar voor drinken en eventuele reiniging; - er zijn, indien noodzakelijk, mogelijkheden voor voedering van de dieren; - er is een fysieke scheiding tussen de stallen en de gedeeltes waar eetbaar materiaal aanwezig is; - er zijn mogelijkheden om verdachte dieren op te stallen; deze mogelijkheden zijn zodanig dat mogelijke kruisbesmetting met gezonde dieren wordt voorkomen; - er zijn mogelijkheden voor de reiniging en disinfectie van transportwagens; - er zijn voldoende gelegenheden voor het wassen van handen en waar nodig het reinigen van schoeisel Slachthal Bij de constructie van de slachterij is met het volgende rekening gehouden: - de ruimten voor bedwelming en verbloeden van dieren zijn gescheiden van de ruimten waar dieren worden (uit)geslacht; - speciale ruimten kunnen vereist zijn voor het slachten van verdachte of gewonde dieren; - er zijn voldoende gelegenheden voor het wassen van handen; - er zijn voorzieningen aanwezig voor het ontsmetten van gereedschap met heet water van tenminste 82 C of een alternatief systeem met hetzelfde effect.

5 Goedgekeurd door: Pagina 5 van 11 Bij de constructie van de slachterij is met het volgende rekening gehouden: - kruiscontaminatie wordt zo veel mogelijk voorkomen; - reiniging, disinfectie en kan effectief plaatsvinden gedurende het proces en tussen de normale bedrijfsprocessen door; - vloeren in ruimten waar water gebruikt wordt hellen af en het water wordt opgevangen in afvoerputten voorzien van roosters; - buitendeuren openen niet direct in de ruimten van de (schone) slachterij; - er zijn aparte ruimten voor: - opslag van karkassen en delen ervan voor nader onderzoek; - het reinigen van het maagdarmkanaal; - afsluitbare opslag van voor humane consumptie ongeschikt verklaarde delen; - opslag van niet eetbare delen (huiden, hoeven enz.); - er zijn voldoende gelegenheden voor het wassen van handen; - er zijn voorzieningen aanwezig voor het ontsmetten van gereedschap met heet water van tenminste 82 C of een alternatief systeem met hetzelfde effect Koeling Er zijn voldoende, geschikte en geïsoleerde koelruimten beschikbaar voor het koelen en eventueel invriezen van vlees Opslagruimten Opslag van verpakt en onverpakt vlees is in ruimte en/of tijd gescheiden. De opslagruimten hebben de voor de opgeslagen producten juiste temperatuur. Er zijn aparte ruimten voor het opslaan van verpakkingsmateriaal. Er zijn aparte ruimten voor het opslaan van chemicaliën (bijv. reinigings- en desinfectiemiddelen) Overige ruimten Er zijn voldoende ruimten beschikbaar waarin medewerkers zich kunnen omkleden in de voor de werkzaamheden noodzakelijke kleding. Er zijn voldoende toiletruimten met de daarbij behorende wasgelegenheden aanwezig. De wasgelegenheden zijn voorzien van (warm en koud) stromend water en van voorzieningen om de handen te drogen. De sanitaire ruimten mogen niet direct toegang geven tot de ruimten waarin de productie plaats vindt. Er zijn ruimten beschikbaar, gescheiden van de productieruimten, waarin medewerkers kunnen eten en/of drinken. Er zijn, indien nodig, aparte ruimten beschikbaar voor medewerkers van de bevoegde toezichthoudende autoriteit. 3.2 Apparatuur en gereedschappen Apparatuur en gereedschappen (anders dan materiaal voor eenmalig gebruik) die in contact komen met voedsel zijn zodanig ontworpen en geconstrueerd dat ze, indien noodzakelijk, eenvoudig zijn te demonteren, te reinigen, te desinfecteren en te inspecteren. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn mogen geen toxisch effect hebben bij normaal gebruik. Apparatuur is waar nodig voorzien van middelen ter controle van de juiste werking ervan (bijv. thermometer, thermostaat).

6 Goedgekeurd door: Pagina 6 van Belangrijke voorzieningen Belangrijke voorzieningen zijn de voorzieningen voor het schoonmaken van gereedschap en apparatuur Handenwasgelegenheden Wasbakken dienen aanwezig te zijn op alle werkplaatsen in de slachterij zodat de handen met water en desinfecterende zeep gewassen kunnen worden gedurende de werkzaamheden; vóór hervatting van de werkzaamheden na een onderbreking, en na in aanraking te zijn gekomen met bezoedeling (o.a. bloed, feces, darminhoud, abces en lymfeknoop). De kranen mogen niet uitgerust zijn met hand- of armbediening en moeten dus bediend kunnen worden met knie, voet, infrarood, etcetera. Het water moet warm zijn. Desinfecterende zeep moet naast de wasbak beschikbaar zijn Laarzenreinigers Voor het reinigen van schoeisel dienen warm water (met een reinigingsmiddel gedoseerd) en borstels of een laarzenautomaat aanwezig te zijn. Faciliteiten voor het desinfecteren van laarzen moeten aanwezig zijn bij de in- en uitgangen van de stal en het vuile gedeelte van de slachtlijn Reinigingsapparatuur Vooral in het vuile gedeelte van de slachtlijn kan het nodig zijn om tussen twee opeenvolgende karkassen de apparatuur schoon te spoelen. Op die plaatsen moet dus een slang/douche aanwezig zijn om zware vervuilingen te verwijderen. Omdat voorkomen dient te worden dat karkassen en organen bezoedeld worden door opspattend afvalwater en dat een aanwezige besmetting over een groter oppervlak wordt verspreid, is het gebruik van handdouches in het schone gedeelte van de slachtlijn niet toegestaan, met uitzondering van het gebruik van één handdouche ter plaatse van de uithaler van het maagdarmpakket. De uithaler mag in noodgevallen gebruik maken van deze handdouche Messendesinfectie-apparatuur Elke werknemer in de slachtlijn moet na ieder karkas zijn/haar mes kunnen spoelen en desinfecteren tot en met de keuring na het slachten. Daartoe dienen op de werkplekken desinfectie-units te zijn met water van tenminste 82 C of een voorziening met aantoonbaar gelijk effect. Na de geslachte keuring geldt dat elke werknemer zijn/haar mes moeten kunnen spoelen en desinfecteren, hetzij met behulp van een eigen desinfectie-unit of met behulp van een centrale spoel- en desinfectie-unit in de directe nabijheid van de werkplekken. Bij gebruik van water van 82 C moet voor een optimaal effect het mes eerst afgespoeld worden en daarna bij 82 C te worden gedesinfecteerd. Voor andere gereedschap en apparatuur is eveneens desinfectie bij 82 C (of met een gelijkwaardig alternatief) vereist Continue desinfectie De maag/darmconveyor dient na het legen te worden afgespoeld en gedesinfecteerd.

7 Goedgekeurd door: Pagina 7 van Onderhoud Het sniveau van de voorzieningen dient optimaal te zijn. Controle op de werking dient iedere dag plaats te vinden. Voor het van gebouwen, technische installaties en productieapparatuur moet een ssysteem bestaan met: overzicht van aanwezige apparatuur en installaties; frequentie van te plegen ; registratie in een logboek van het verrichte. 3.5 Hygiënisch ontwerp van apparatuur en voorzieningen Bereikbaarheid De voorzieningen dienen zich in de onmiddellijke nabijheid van de werkers te bevinden, zodat noodzakelijke handelingen direct plaats kunnen vinden Banenvet en slijpsel Deze zijn bronnen van fysische en bacteriële contaminatie. Er moet worden voorkomen dat deze op vlees en vleescontactoppervlakken kunnen vallen Condens Voorkomen moet worden dat condens op vlees of werkoppervlakten kan druppelen en daarmee direct of indirect het vlees kan besmetten Draineerbaarheid Voorkómen moet worden dat na de reiniging water in plassen achterblijft. Uit onderzoek is gebleken dat o.a. Listeria monocytogenes zich heel goed onder deze omstandigheden kan handhaven c.q. vermeerderen. Vooral de binnenkanten van transportbanden zijn kritisch in dit verband. 3.6 De werkomgeving Ventilatie Micro-organismen kunnen door nevel worden overgedragen van besmette objecten naar het product. De aanwezige ventilatie moet voldoende zijn om nevel en condens te voorkomen Licht Om nauwkeurig en snel te kunnen werken is goed zicht nodig. Bij de visuele controle van de reiniging en van karkassen is eveneens goed licht nodig. Een goede richtlijn is een minimum van 220 lux die in het vademecum van de vroegere EG-richtlijn vers vlees was voorgeschreven. Op de plaats van de keuring na het slachten geldt een minimum van 540 lux. De 540 lux geldt ook voor het opknapbordes en andere plaatsen waar vleeskeuring plaatsvindt.

8 Goedgekeurd door: Pagina 8 van Controle van inrichting, apparatuur, voorzieningen en Minimum frequentie: Ieder kwartaal. Principe: Met behulp van de visuele-controlelijst met ja/nee vragen (bijlage 1), wordt een inventarisatie gemaakt van de aanwezigheid en bruikbaarheid bestaande voorzieningen. Het is niet noodzakelijk dat er tijdens deze controle geproduceerd wordt. De resultaten van de controle dienen direct aan de verantwoordelijke persoon te worden doorgegeven. Deze zorgt ervoor dat knelpunten binnen een maand worden opgelost. 5. Interpretatie van de resultaten De score van de controle op inrichting, apparatuur, voorzieningen en wordt bepaald door alle nee's bij elkaar op te tellen. Score Indien score = 0 Indien score = 1 Indien score = 2 of meer Te nemen actie Geen actie, uw slachtlijn voldoet aan de hygiënecode. Aanpassingen nodig in de bouw en inrichting en aangeraden wordt deze uit te voeren. Op korte termijn (binnen 3 maanden) aanpassingen uitvoeren.

9 Goedgekeurd door: Pagina 9 van 11 Bijlage 1: Controlelijst voor apparatuur, voorzieningen en Controlelijst voor apparatuur, voorzieningen en Datum: Uitgevoerd door: Weeknummer: Onderwerp Beoordeling Alle slachthandelingen en afdelingen 1. Is er een splan aanwezig voor de desinfectie-units? 2. Is er een splan aanwezig voor alle slachtapparatuur en -installaties? 3. Zijn wasbakken zonder handbedieningen voorzien van warm water en desinfecterende zeep aanwezig op alle werkplekken? 4. Zijn er voorzieningen voor de reiniging van schoeisel bij de in/uitgang? 5. Is voldoende ventilatie aanwezig om te voorkomen dat nevel of condens ontstaat? 6. Is er voldoende licht om de reinheid te beoordelen (minimaal 220 lux)? 7. Bedraagt de lichtintensiteit op de PM-keurplekken (inclusief op het opknapbordes) minimaal 540 lux? 8. Is een desinfectie-unit voor messen aanwezig op alle werkplekken (slachtlijn) tot en met de PM-keuring? 9. Is een desinfectie-unit of vaatwasser voor messen aanwezig in de directe nabijheid van de werkplekken na de PM-keuring? 10 Zijn reinigings- en desinfectie-units voor alle apparatuur (o.a. potenknijpers, karkaszagen, afsluiter van de anus) aanwezig? 11. Is apparatuur aanwezig om alle haken, karren, etcetera te reinigen en te desinfecteren voordat zij hergebruikt worden? 12. Is er in de slachtlijn maar één handdouche aanwezig, ter plaatse van de uithaler van het maagdarmpakket, die alleen door de uithaler kan worden gebruikt? 13. Wordt voorkomen dat houten hulpmiddelen (bijvoorbeeld ladders en pallets) in bedrijfsruimten worden gebruikt? 14. Wordt voorkomen dat vleesbakken en -kratten voor het vervoer van andere materialen gebruikt worden (bijvoorbeeld door technische dienst)? Stallen 15. Zijn er voorzieningen voor desinfecteren van schoeisel bij de uitgang? 16. Is er apparatuur aanwezig om tussendoor de stal te reinigen? Bedwelmen 17. Zijn er voorzieningen voor het tussendoor reinigen en desinfecteren van de kooi en/of de val? Steekplaats 18. Is er binnen handbereik een voorziening aanwezig voor het wassen en desinfecteren van de handen? 19. Is er binnen handbereik een voorziening aanwezig voor het reinigen en desinfecteren van messen en gereedschappen? Afzetten van de kop en tong 20. Is een doorspuitapparaat voor de neus- en keelholte aanwezig? 21. Is een afgeschermde spoelcabine beschikbaar om de koppen/tongen uitwendig af Ja Nee

10 Goedgekeurd door: Pagina 10 van 11 Onderwerp Beoordeling te spoelen? Lossnijden anus 22. Zijn er voorzieningen om te voorkomen dat handen in contact komen met de anus (bijvoorbeeld een roestvrij stalen haak)? Rode slachtbijproducten (hart, tong, zwezerik, nieren, lever) 23. Is er voldoende ruimte om slachtbijproducten uit de karkassen te halen zonder dat deze worden bezoedeld? 24. Is er voldoende ruimte aanwezig om slachtbijproducten af te snijden zonder dat deze worden bezoedeld? 25. Is er apparatuur voor het reinigen van tongen aanwezig? 26. Is er apparatuur voor het reinigen van harten aanwezig? 27. Is er apparatuur voor het spoelen en koelen van zwezeriken aanwezig? 28. Zijn er middelen aanwezig om slachtbijproducten op te slaan en/of te transporteren zonder dat bezoedeling en/of kruisbesmetting plaats vindt? 29. Zijn de opslag en/of transportmiddelen in goede staat en kunnen deze worden gereinigd en gedesinfecteerd? Witte slachtbijproducten (magen en darmen) 30. Is er voldoende ruimte aanwezig om magen en darmen af te snijden zonder dat zij worden bezoedeld? 31. Zijn er voorzieningen om tafels voor magen en darmen tussendoor schoon te spoelen? 32. Zijn er middelen aanwezig om magen en/of darmen te transporteren en/of op te slaan zonder dat bezoedeling en/of kruisbesmetting plaats vindt? 33. Zijn de opslag en/of transportmiddelen in goede staat en kunnen deze worden gereinigd en gedesinfecteerd? 34. Wordt de ongeboren mest en/of haarballen direct afgevoerd? Koppen 35. Is er apparatuur aanwezig om de bewerkingstafels voor de koppen tussendoor te reinigen en zo nodig te desinfecteren? 36. Kan de mechanische apparatuur voor het klieven van de schedel en/of het trekken van de kaken tussendoor gereinigd en gedesinfecteerd worden? 37. Zijn de transportmiddelen voor afvoer van uitgebeende koppen (lopende band of containers) zo geregeld dat geen kruisbesmetting optreedt tussen koppen en omgeving? Broeipoten en/of broeikoppen 38. Is de apparatuur voor het broeien van koppen en/of poten voorzien van een systeem dat het broeiproces registreert? Koeling 39. Wordt gebruik gemaakt van een automatische temperatuur registratie met temperatuurregeling? 40. Wordt gebruik gemaakt van automatische registratie en regeling van de relatieve luchtvochtigheid? 41. Is de ruimte zodanig gebouwd dat voorkomen wordt dat banenvet en/of baanslijpsel op karkassen en karkasdelen kan vallen? 42. Wordt voorkomen dat condens op het vlees of op werkcontactoppervlakken kan Ja Nee

11 Goedgekeurd door: Pagina 11 van 11 Onderwerp Beoordeling druppelen? Expeditie 43. Zijn er voorzieningen om ongebruikt of vervuild verpakkingsmateriaal af te voeren, zonder dat het product besmet wordt? 44. Is de constructie van de apparatuur zodanig dat alle onderdelen makkelijk zijn te bereiken voor reiniging en desinfectie? 45. Zijn er voorzieningen om vlees dat op de vloer is gevallen, af te voeren voor opknappen/destructie? 46. Zijn voorzieningen aangebracht om te voorkomen dat, tijdens het verladen, vuil, stof, plaagdieren en temperatuurverschillen van buiten naar binnen kunnen komen? Sociale ruimten 47. Heeft de kantine een afzonderlijke ruimte beschikbaar voor het ophangen van de bedrijfskleding? 48. Hebben de toiletten een ruimte voor het ophangen van de bedrijfskleding? Ja Nee Totaal Score (Maximum score = 48) Totaal score nee Score overbrengen naar de verzamelstaat Corrigerende actie nodig? Ja / Neen Omschrijving actie: Actie ondernomen? Ja / Neen Actie ondernomen door: Paraaf:

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 8 Deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Pagina 1. DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Deel 5. Reiniging en desinfectie

Deel 5. Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang)

Deel 11. Slachthandelingen. (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 1 van 10 Deel 11 Slachthandelingen (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 6 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang)

Deel 8. Slachthandelingen. (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 8 Slachthandelingen (procesgang) Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 8 Slachthandelingen (procesgang) Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen In de onderstaande inspectielijst zijn alleen de inspectievragen opgenomen die betrekking hebben op erkenningonderhoud. Deze inspectie wordt jaarlijks uitgevoerd bij alle slachthuizen inclusief wildbewerkingsinrichtingen.

Nadere informatie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 5 Deel 14 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 5 Inhoudsopgave deel 14 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2286 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en loopvogels - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [205] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Zijn er

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning

Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Welke erkenning(en) heeft dit bedrijf

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote pluimveeslachthuizen. Daar wordt 99,9%

Nadere informatie

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 26 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [26] v C: conform NC:

Nadere informatie

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening (AB 1996 no. GT 4) Citeertitel: Regeling eisen slagerijen Vindplaats

Nadere informatie

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 19 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [19] v1 C: conform

Nadere informatie

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v1

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [204] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v2

DIS 3204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3204] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 204 Melkkeuken : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [204] v2 C : conform NC : niet-conform NA : niet

Nadere informatie

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2

PRI 3234 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3234] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 24 Verzendingscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [24] v2 C : conform

Nadere informatie

Keukeninrichting. Wet- en regelgeving

Keukeninrichting. Wet- en regelgeving Wet- en regelgeving Keukeninrichting Om goed en vooral hygiënisch te kunnen werken moet de keuken voldoende groot zijn. Ook aan de afwerking en inrichting moeten hoge eisen gesteld worden want het is belangrijk

Nadere informatie

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op:

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op: MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no.334) ter uitvoering van artikel 11, derde lid,

Nadere informatie

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v.

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : PRI 29 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/02/2016

Gearchiveerd op 01/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/01/2012

Gearchiveerd op 02/01/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... DIS 2094 HORECA: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2094] v7 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

gearchiveerd op 03/03/2009

gearchiveerd op 03/03/2009 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... DIS 2041 Grootkeukens: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2041] v2 C : conform NC

Nadere informatie

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE

Nadere informatie

Gearchiveerd op 03/02/2014

Gearchiveerd op 03/02/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2456 Levensmiddelen van dierlijke oorsprong MET ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur,

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2013

Gearchiveerd op 01/07/2013 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2251] v C : conform

Nadere informatie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 11. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 11 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 11 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

gearchiveerd op 04/10/2011

gearchiveerd op 04/10/2011 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2094 HORECA: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2094] v6 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen.

Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen. Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen. Bijlage II.1.1.3. bij het koninklijk besluit van 16.01.06 tot vaststelling van de modaliteiten

Nadere informatie

gearchiveerd op 15/12/2010

gearchiveerd op 15/12/2010 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 2286 INFRASTRUCTUUR, UITRUSTING, HYGIENE SLACHTHUIS VOOR PLUIMVEE EN KLEIN WILD [2286]

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : IEC 151 Grensinspectiepost voor de invoer van levende dieren of dierlijke producten of aan een dergelijke

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 251 Wildbewerkingsinrichting en uitsnijderij van vlees van gekweekt en/of vrij wild - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen

Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen Bijlage III, 2.5 bij het koninklijk besluit van 16.01.06 tot vaststelling van de modaliteiten

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/01/2014

Gearchiveerd op 02/01/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2470 Detailhandel (met verwerking) : Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2470]

Nadere informatie

DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2251] v7

DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2251] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2251] v7 C : conform

Nadere informatie

DIS 2289 Detailhandel ambulant in brood en patisserie: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2289] v7

DIS 2289 Detailhandel ambulant in brood en patisserie: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2289] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2289 Detailhandel ambulant in brood en patisserie: Infrastructuur, inrichting en

Nadere informatie

Gearchiveerd op 04/01/2012

Gearchiveerd op 04/01/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... DIS 2278 Viswinkel: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2278] v2 C : conform NC :

Nadere informatie

DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, uitrusting en hygiëne [2251] v4

DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, uitrusting en hygiëne [2251] v4 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2251 Horeca ambulant: Infrastructuur, uitrusting en hygiëne [2251] v4 C : conform

Nadere informatie

DIS 2327 Groothandel: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2327] v2

DIS 2327 Groothandel: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2327] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 227 Groothandel: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [227] v2 C : conform NC :

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIELE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

PRI 3233 Zuiveringscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3233] v2

PRI 3233 Zuiveringscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3233] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 2 Zuiveringscentrum aquacultuurweekdieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [2] v2 C : conform

Nadere informatie

Gearchiveerd op 03/03/2015

Gearchiveerd op 03/03/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2042 Grootkeukens: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2042] v8 C : conform NC

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2013

Gearchiveerd op 01/07/2013 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 222 Vleeswinkel ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [222] v4 C : conform

Nadere informatie

TRA 3419 Fabriek darmen, blazen, magen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3419] v.1

TRA 3419 Fabriek darmen, blazen, magen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3419] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 49 Fabriek darmen, blazen, magen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen

Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen Verificatielijst specifieke eisen voor uitsnijderijen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Kunnen alle werkzaamheden

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/01/2012

Gearchiveerd op 02/01/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... DIS 222 Vleeswinkel ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [222] v C : conform

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De reiniger in de voedselverwerkende industrie ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

TRA 3432 Uitsnijderij loopvogels - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3432] v.1

TRA 3432 Uitsnijderij loopvogels - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3432] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 42 Uitsnijderij loopvogels - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [42]

Nadere informatie

TRA 3430 Uitsnijderij konijnen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3430] v.1

TRA 3430 Uitsnijderij konijnen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3430] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 40 Uitsnijderij konijnen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [40]

Nadere informatie

DIS 3309 Detailhandel met toelating (zonder verwerking) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3309] v2

DIS 3309 Detailhandel met toelating (zonder verwerking) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3309] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 09 Detailhandel met toelating (zonder verwerking) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [09] v2 C:

Nadere informatie

DIS 3299 Drankgelegenheid : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3299] v3

DIS 3299 Drankgelegenheid : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3299] v3 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 299 Drankgelegenheid : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [299] v C : conform NC : niet-conform NA

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 28 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [28] v1 C: conform NC:

Nadere informatie

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1.

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1. Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2507 GIP voor de invoer van levende dieren of dierlijke producten of aan een dergelijke

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2528 WILDBEWERKINGSINRICHTING - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [2528] v C

Nadere informatie

Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees

Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees Verificatielijst gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet de opslag

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2015

Gearchiveerd op 02/02/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2494 Fabrieksvaartuig (garnalenkotter waar schaaldieren aan boord worden gekookt)

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2 pagina 1 van 5 10--014 Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid Versie 4., per 1-10-09 samengevoegd met Hygiëne en voedselveiligheid 1, vervallen per 1-01-011 Deelbranche(s) Tankstation Algemene

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2291 Slachten en uitslachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren (in het

Nadere informatie

DIS 3198 Grootkeukens (bereiding + distributie) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3198] v3

DIS 3198 Grootkeukens (bereiding + distributie) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3198] v3 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 98 Grootkeukens (bereiding + distributie) : INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [98] v C : conform

Nadere informatie

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Met deze checklist heeft de preventieadviseur, gezondheidscoördinator, milieucoördinator, directie of leerkracht een handig instrument om het beleid of de

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/09/2014

Gearchiveerd op 01/09/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 250 Zuivering van tweekleppige weekdieren [250] v C : conform NC : niet-conform NA

Nadere informatie

HYGIËNECODE PLUIMVEESLACHTERIJEN EN -UITSNIJDERIJEN

HYGIËNECODE PLUIMVEESLACHTERIJEN EN -UITSNIJDERIJEN HYGIËNECODE PLUIMVEESLACHTERIJEN EN -UITSNIJDERIJEN Deze hygiënecode is op 9 december 2013 goedgekeurd door de Staatssecretaris van Economische zaken, op grond van artikel 2.7 en artikel 3.19 van de Regeling

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote roodvleesslachthuizen. Daar wordt % van productie

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

TRA 3390 Fabrikant eiproducten en levensmiddelen met rauwe eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3390] v.1

TRA 3390 Fabrikant eiproducten en levensmiddelen met rauwe eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3390] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 90 Fabrikant eiproducten en levensmiddelen met rauwe eieren - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

TRA 3413 Fabrikant vleesextracten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3413] v.1

TRA 3413 Fabrikant vleesextracten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3413] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 4 Fabrikant vleesextracten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [4]

Nadere informatie

TRA 3188 Levensmiddelen van dierlijke oorsprong MET erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3188] v1

TRA 3188 Levensmiddelen van dierlijke oorsprong MET erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3188] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 188 Levensmiddelen van dierlijke oorsprong MET erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE

Nadere informatie

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen behorend bij richtlijnen: AF 3.2.1 / FV 4.1.1 / FV 5.1.1 GlobalG.A.P. V4.0 Doel van dit formulier is aantoonbaar maken dat u uw bedrijf onderzocht heeft

Nadere informatie

Deel 5. De procesgang

Deel 5. De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 10 Deel 5 De procesgang Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave deel 5 De procesgang Pagina 1. DOEL... 3 2. RICHTLIJNEN... 3 3. VOORWAARDEN... 4 BIJLAGE 1:

Nadere informatie

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud Inhoud Inhoud 1 Registratie van wekelijkse schoonmaak 2 Registratie van periodieke schoonmaak 3 Registratie van controle koelkast 5 Registratie van controle vriezer 7 Registratie controle van de opslagruimte

Nadere informatie

Gearchiveerd op 03/03/2015

Gearchiveerd op 03/03/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 225 Viswinkel ambulant: Infrastructuur, inrichting en hygiëne [225] v6 C : conform

Nadere informatie

1. De indeling, het ontwerp, de constructie, de ligging en de afmetingen van ruimtes voor levensmiddelen moeten zodanig zijn dat:

1. De indeling, het ontwerp, de constructie, de ligging en de afmetingen van ruimtes voor levensmiddelen moeten zodanig zijn dat: Verzamelaars Bijlage III.5.1 bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/03/2016

Gearchiveerd op 01/03/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 247 Uitstallen van visserijproducten met het oog op de verkoop aan operatoren (visafslag)

Nadere informatie

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 1 van 6 Deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3.

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/11/2017

Gearchiveerd op 01/11/2017 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 260 Vervaardiging voor directe verkoop - Zuivelproducten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [260]

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

1 Infrastructuurvoorwaarden Verordening (EG) nr. 852/ Koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne 12

1 Infrastructuurvoorwaarden Verordening (EG) nr. 852/ Koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne 12 PAKSTATIONS 1 Infrastructuurvoorwaarden 2 1.1 Verordening (EG) nr. 852/2004 2 1.2 Koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne 3 1.3 Verordening (EG) Nr. 589/2008 van de commissie

Nadere informatie

PRI 3262 Slachten van pluimvee en lagomorfen op het landbouwbedrijf - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3262] v.4

PRI 3262 Slachten van pluimvee en lagomorfen op het landbouwbedrijf - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3262] v.4 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : PRI 262 Slachten van pluimvee en lagomorfen op het landbouwbedrijf - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder:

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: CP: AF 3.2.1, FV 4.1.1, 5.1.1 & 5.5.1 Datum: De risicobeoordeling betreft de primaire productie van plantaardige

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 28 Groothandel aardappelen, fruit en groenten - Infrastructuur, uitrusting en hygiëne

Nadere informatie

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Voedselveiligheid voor dummies Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Toelating, registratie, erkenning, vergunning afgeleverd door FAVV (KB 16 JANUARI 2006) Toelating Bedoeld voor bakker, beenhouwer, restaurant,

Nadere informatie

6S verbeter thermometer

6S verbeter thermometer 6S verbeter thermometer Een lijst met vragen voor 6S productieomgevingen. Voor elke vraag kunnen punten worden gegeven. De eindscore kan worden vergeleken met de verbeter thermometer Onderwerp Vraag Score

Nadere informatie

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Dit hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de vleessector en vleeswarensector. De huidige hygiëneprotocollen

Nadere informatie