Welkom 29 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom 29 oktober 2015"

Transcriptie

1 Welkom 29 oktober 2015 Een dagje dalton op de Edelsteen Chantal Beeloo

2 Doel van vanavond Wij willen inzichtelijk maken hoe een globale dag bij ons op school eruit ziet en hoe de daltonkernwaarden zichtbaar zijn.

3 Actieve inloop De inloop van uur tot uur is actief. Leerlingen zijn in deze tijd zelfstandig bezig met taken die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. De leerlingen leren deze taken of doelen vanaf groep 3 te plannen op hun takenkaart. Zo kan een leerling op de ene dag bijvoorbeeld beginnen met oefenen met het automatiseren van de tafels en op de andere dag lezen met een leesmaatje uit een andere groep. We streven ernaar om op deze manier zelfstandigheid en het durven nemen van initiatieven aan te moedigen en sociale vaardigheden, overleggen en samenwerken te stimuleren. Leerlingen leren leerkracht onafhankelijk werken zodat de leerkracht in de deze tijd de mogelijkheid heeft om leerlingen individueel of in kleine groepjes te begeleiden.

4 Instructies Instructie vindt op verschillende momenten en niveaus plaats. Bij de kleuters vindt instructie plaats in de grote kring, kleine kring en individueel. Niet alle leerlingen volgen de volledige instructie. Vanaf groep 3 schillen leerlingen af: Tijdens de uitleg bepaalt de leerling deels zelf wanneer hij of zij aan de opdracht kan beginnen. De leerlingen met een vlot begrip en goed inzicht kunnen na het bekijken van de opdracht vaak direct beginnen. Het eerste afschilmoment. Het tweede afschilmoment is voor de leerlingen die de basisinstructie begrepen hebben en de taak kunnen maken. De leerlingen die over blijven hebben meer en andere instructie nodig en krijgen deze dan ook. Dat is de verlengde instructie. De leerlingen werken doelgericht. Voorafgaand aan de lessen wordt het lesdoel benoemd door de leerkracht maar ook op de taak staan de lesdoelen beschreven. Leerlingen mogen eigen leerdoelen stellen voor keuzewerk en stellen (vaardigheids)doelen met de leerkracht die in het portfolio worden opgenomen.

5 Dag- en weekritme In de kleutergroepen wordt met dagritmekaarten de dagindeling inzichtelijk gemaakt. In groep 3 staat de dagplanning op het taakbord. In de groepen 4 tot en met 8 staat de planning van de hele week op het taakbord. Met het taakbord wordt de structuur van het zelfstandig werken in kaart gebracht. De kinderen kunnen inschatten hoeveel tijd per dag zij hebben om hun taken te maken en te verdelen. De instructiemomenten staan op het taakbord weergegeven. Lichtblauw is instructietijd donkerblauw is taaktijd en geel is anders.

6 De taak De daltonweek loopt van maandag tot vrijdag. De kleuters plannen hun taken voor de werkles 1 dag vooruit op het planbord. Voor groep 2 zijn er taken die verplicht zijn maar er is ook keuzemogelijkheid. Ook in groep 3 kunnen de kinderen taken plannen op het planbord. In de loop van het jaar krijgen de kinderen een dagtaak op papier waarop de leerstof van één dag staat. Kinderen kunnen net als in groep 4 waar mogelijk zelf de volgorde bepalen waarop de taken afgerond worden. Dit doen zij met de cijfers 1.2 en 3. Ook plannen zij verwerkingstaken in over de hele week. De groepen 5 tot en met 8 hanteren een weektaak zonder dagverdeling. De kinderen leren zelf het werk in te plannen over de hele week. Elk kind krijgt een taak op maat.

7 Dagkleuren Dagkleuren structureren de week en helpt de leerlingen om een planning te maken. Op onze school worden de volgende dagkleuren gebruikt: Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. De dagkleuren worden ook als registratiemiddel gebruikt op het planbord en op de taak. Zo kan duidelijk worden gezien dat een taak afgerond is en wanneer.

8 Keuzewerk Soms tijdens de actieve inloop en maar vooral nadat de taken afgerond zijn is er tijd voor keuzewerk. De leerlingen kunnen op een strippenkaart kiezen uit activiteiten die door de leerkracht in samenspraak met de leerlingen zijn samengesteld of werken aan een eigen leerdoel. De doelkaart is een hulpmiddel die de kinderen helpt om het doel te bereiken.

9 3x per jaar werken de leerlingen met een strippenkaart Strippenkaart

10 De leerlingen werken aan hun eigen doel Doelkaart

11 Er wordt inzichtelijk gemaakt waar ze trots op zijn Trotskaart

12 Evalueren en reflecteren Er wordt dagelijks geëvalueerd en gereflecteerd aan de hand van reflectiekaarten. Op de taak doormiddel van een smiley bij de kleuters en groep 3 of door middel van een tip en top door de groepen 4 tot en met 8. Ook op het keuzewerk wordt geëvalueerd op de strippenkaart op indien van toepassing op de doelkaart. Drie keer per jaar reflecteren de kinderen uitgebreid over hun ontwikkeling, welbevinden en daltonvaardigheden. De leerkracht voert coachgesprekken en de leerlingen voeren portfoliogesprekken met hun ouders.

13 Reflecteren op eigen ontwikkeling

14 Ons daltononderwijs In ons Daltononderwijs,zitten de kernwaarden verweven. We werken effectief en doelmatig. Onze werkwijze is vastgelegd in een handboek en wordt verder ontwikkeld onder leiding van de Daltoncoordinator. Onze Daltonraad zorgt samen met onze Daltoncoordinator voor het Daltononderwijs in de groepen 5 tot en met 8. Zij hebben ons Daltononderwijs per kernwaarde letterlijk in beeld gebracht. Zo wordt tevens zichtbaar hoe een Daltondag er voor uw kind uit ziet.

15 Zelfstandigheid

16 Samenwerking

17 Verantwoordelijkheid

18 Reflectie

19 Bedankt voor uw aandacht. Wij hopen met ons daltononderwijs te kunnen bijdragen aan de leerlingen om hen in staat te stellen te kunnen functioneren in een complexe samenleving door ondernemend en zelfverantwoordelijk te zijn in het leven, in het werken en in het samenleven.

niet apart, maar samen

niet apart, maar samen 4 Daltononderwijs op de Ieme. Het woord Ieme betekent werkbij. Werkbijen werken hard met elkaar om tot goede resultaten te komen. We willen dat onze leerlingen veel leren en met plezier naar school gaan.

Nadere informatie

Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs?

Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs? Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs? Lesgeven aan leerlingen wordt regelmatig aangepast aan de veranderende eisen en verwachtingen van onze samenleving. We vinden dit terug in drie principes:

Nadere informatie

Welkom 24 september 2015

Welkom 24 september 2015 Welkom 24 september 2015 Presentatie Portfolio op de Edelsteen Wendy Harteveld-Lapre Doel van vanavond Ik wil u uitleg geven waarom wij met portfolio s werken, hoe wij dit doen en hoe het huidige portfolio

Nadere informatie

K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan.

K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan. K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan.nl Inhoudsopgave Daltonhandboek K.B.S. De Plataan blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsdocument: Zelfstandig werken

Beleidsdocument: Zelfstandig werken Beleidsdocument: Zelfstandig werken Relatie met onze visie: O.ja..en morgen wordt ook weer een leuke dag, dan hebben we zelfstandig werken. Da s ook fijn, dan mag je zelf je werk plannen en veel dingen

Nadere informatie

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Ons daltononderwijs. In dit nummer. Inrichting van de lokalen. Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton

Ons daltononderwijs. In dit nummer. Inrichting van de lokalen. Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton Ons daltononderwijs Een aantal jaar geleden hebben wij als school gekozen voor het daltononderwijs. Dit concept, dat inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat, sluit goed aan

Nadere informatie

WAT IS DALTONONDERWIJS?

WAT IS DALTONONDERWIJS? WESTERKIM EN DALTON DALTONONDERWIJS Westerkim vindt het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van het kind en de verschillen tussen kinderen. Aandacht voor ieder kind, zelfstandigheidsbevordering,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum: 12-12-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

1 De Johannes de Doperschool, een bijzondere school

1 De Johannes de Doperschool, een bijzondere school Inhoud 1 Johannes de Doperschool, een bijzondere school 2 Ontstaan van het Daltononderwijs 3 De drie principes 4 Wat betekent het voor onze praktijk? 5 Is het voor ieder kind geschikt? 6 En op het voortgezet

Nadere informatie

Daltonontwikkelingsplan van

Daltonontwikkelingsplan van Daltonontwikkelingsplan van Kantoortijdenschool Het Palet openbare school voor Daltononderwijs Een Daltonschool waar elk kind zijn talenten kleur kan geven. Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Inhoud van het

Nadere informatie

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Digiborden bij kleuters Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Inhoud Waarom een bord bij de kleuters Organisatie Leidt het bord af? Plan van aanpak voor implementatie Wanneer NIET? Valkuilen Doelgericht

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking in Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum:06-11-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Werken met instructieblokken

Werken met instructieblokken Werken met instructieblokken Inleiding Op De Appelgaard is bewust gekozen voor het onderwijsmodel werken met instructieblokken. Dit model past bij onze onderwijsvisie, zoals beschreven in het schoolplan

Nadere informatie

Sova: Een keuze maken

Sova: Een keuze maken 11 februari 2016 Agenda: Donderdag 18 tot en met vrijdag 26 februari: Voorjaarsvakantie Dinsdag 1 maart: ouderavond (Muziekonderwijs op De Margriet & Faalangst en onzekerheid) Donderdag 3 maart, vrijdag

Nadere informatie

Wat leert mijn kind op de Jorisschool? Op de Jorisschool vinden we een aantal zaken erg belangrijk. Dat is op de eerste plaats de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en het leren omgaan met elkaar

Nadere informatie

Uitwerking Dalton visitatie 2018

Uitwerking Dalton visitatie 2018 Uitwerking Dalton visitatie 2018 Op 26 maart 2018 is Dik Trom gevisiteerd door de Nederlandse Daltonvereniging (NDV). De NDV was zeer tevreden en heeft Dik Trom de maximale verlenging van 5 jaar van de

Nadere informatie

Inhoud. Daltonschool De Vrijheid

Inhoud. Daltonschool De Vrijheid Daltononderwijs op Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 1. The Golden Circle... 3 2. Why... 4 De visie en missie van de school... 4 Daltononderwijs... 5 3. How... 6 Effectiviteit... 6 Vrijheid en verantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2016

Nieuwsbrief januari 2016 Nieuwsbrief januari 2016 januari 1 Nieuwjaarsdag 4 Studiedag team (kinderen vrij) 5 1 ste schooldag 2016 7 schoonmaakavond 19.00-20.30 uur 18 MR bijeenkomst 25 t/m 28 Oud papier actie 25 OR vergadering

Nadere informatie

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 1 EN 2 17 SEPTEMBER 2015

WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 1 EN 2 17 SEPTEMBER 2015 WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 1 EN 2 17 SEPTEMBER 2015 Even voorstellen: Fenna van de Meerakker 1-2a gedurende het Vivian Rebergen 1-2a jaar in alle + stagiaire Rian (4e jaars Pabo) groepen stagiaires Juliette

Nadere informatie

De Edelsteen laat ieder kind stralen!

De Edelsteen laat ieder kind stralen! De Edelsteen......laat ieder kind stralen! Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Daltonbasisschool De Edelsteen... 3 3. De Daltonkernwaarden... 5 4. Geschikt voor Daltononderwijs?... 12 5. Het vervolgonderwijs...

Nadere informatie

Voorwoord. Belangrijke data. Voorjaarsvakantie. Studiedagen 4 februari, 4 en 20 maart Inloopochtenden

Voorwoord. Belangrijke data. Voorjaarsvakantie. Studiedagen 4 februari, 4 en 20 maart Inloopochtenden Onze kernwaarden: Voorwoord De kerstvakantie is al even geleden en we zijn weer volop bezig met het lesprogramma. In januari hebben de meeste kinderen in de groepen 3 t/m 8 weer de Cito-toetsen gemaakt.

Nadere informatie

DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS

DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS KDS De Zevensprong Versie: dec 2015 Inhoudsopgave: 1. DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS... 3 ORIËNTATIE EINDDOEL IN BEELD KENNISMAKEN MET ANDERE DALTONSCHOLEN OP WEG COLLEGIALE CONSULTATIE ERKENNING

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 3 en 4 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een

Nadere informatie

Indicatorenlijst primair onderwijs Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs

Indicatorenlijst primair onderwijs Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs Borculo, Juni Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Indicatorenlijst primair onderwijs Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen Zie handleiding visitatie

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. Basisschool Tarcisius Heerlen

Huiswerkprotocol. Basisschool Tarcisius Heerlen Huiswerkprotocol Basisschool Tarcisius Heerlen Huiswerkprotocol Basisschool Tarcisius Heerlen Op onze school kiezen we ervoor om huiswerk te geven. Door middel van huiswerk zien de ouders van onze school

Nadere informatie

Plannen Groep 1/ 2. Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers

Plannen Groep 1/ 2. Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers Plannen Groep 1/ 2 Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers Foto + de beschrijving van ons planbord. OBS De Driebond Groningen, Maaike Nieuwbeerta.. Doorgaande lijn groep 2 naar groep 3;

Nadere informatie

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN zelfstandig werken Pagina 1 Wat is zelfstandig werken: Het principe zelfstandig werken houdt in dat de kinderen enige tijd leerstof op hun eigen niveau

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist Huiswerkprotocol St. Jan Baptist Inhoud 1. Wat is huiswerk? blz.3 2. Huiswerk op de St. Jan Baptist blz. 3 3. Afspraken met betrekking tot het huiswerk blz. 4 4. Afspraken met betrekking tot het plannen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst)

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) 6.1 Groep 1/2 In de kleutergroepen wordt gewerkt met een takenbord. Dit bord bestaat uit drie

Nadere informatie

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING 18 juli 2014 Zo vlak voor de vakantie wordt de grote tegenstelling tussen leuke dingen en vreselijke dingen weer eens benadrukt. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun familie die nu een vreselijke

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon Plan n in g Schooljaarplan Planperiode 2011-2015 Versie Versie 4 Datum 04-07-2013 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Les 3: Plannen en organiseren

Les 3: Plannen en organiseren Les 3: Plannen en organiseren Waarom is plannen en organiseren zo belangrijk? Een goede planning en organisatie zijn handige hulpmiddelen om je leer- en maakopdrachten binnen een redelijke tijd te kunnen

Nadere informatie

Steve Jobsschool. Stand van zaken II

Steve Jobsschool. Stand van zaken II Steve Jobsschool Stand van zaken II Wij leiden kinderen op voor banen die nog niet bestaan, waar ze technologie gebruiken die nog niet is uitgevonden, om problemen op te lossen waarvan we nu nog niet weten

Nadere informatie

Opbrengst Gericht Werken

Opbrengst Gericht Werken Anneke van Ooijen & Fritz Spliethoff Opbrengst Gericht Werken Klassenmanagement opbrengstgericht organiseren Wat gaan we doen? De Driesprong in juni 2009. Problemen in groep 8 en de aanpak. De zichtbare

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 Schoolbrochure GRO TE REIS Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 het onderwijsaanbod 8 typisch Daltonschool 14 WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT Onze kernwaarden 1 3 4 5 6 7 2 3 Leren leven, leren leren

Nadere informatie

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3 Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3) Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ria Menting datum: 11 december 2013 aantal

Nadere informatie

Voorwoord. Belangrijke data. Kerstvakantie. Kerstborrel voor ouders. Inloopochtenden

Voorwoord. Belangrijke data. Kerstvakantie. Kerstborrel voor ouders. Inloopochtenden Onze kernwaarden: Voorwoord Vandaag is het 30 november en staat december al voor de deur. In school is het al één groot feest, want wij zijn klaar om Sinterklaas en zijn Pieten te mogen verwelkomen op

Nadere informatie

het Toetertje 13 oktober 2017 Agenda 14 t/m 22 oktober 31 oktober 7 november 14 november School ontwikkeling Groep 1-2-3

het Toetertje 13 oktober 2017 Agenda 14 t/m 22 oktober 31 oktober 7 november 14 november School ontwikkeling Groep 1-2-3 het Toetertje Agenda 14 t/m 22 oktober 31 oktober 7 november 14 november Herfstvakantie Schoolfotograaf Studiemiddag leerlingen vrij Start schoolfruit 13 oktober 2017 School ontwikkeling Afgelopen weken

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Voorwoord. Staking vrijdag 15 maart. Belangrijke data. Studiedag 20 maart Inloopochtenden

Voorwoord. Staking vrijdag 15 maart. Belangrijke data. Studiedag 20 maart Inloopochtenden Onze kernwaarden: Voorwoord De voorjaarsvakantie hebben we achter de rug en na de vakantie zijn de kinderen weer goed gestart. Maandag 4 maart hadden ze nog een dagje vrij, omdat de leerkrachten een studiedag

Nadere informatie

Middelen om reflectie te oefenen

Middelen om reflectie te oefenen Middelen om reflectie te oefenen Bril Vooraf: Tijdens: Achteraf: - Wat kan ik al? - Wat is de bedoeling? - Waar ga ik tegenaan lopen? (zal ik het afkrijgen?) - Waar moet ik allemaal aan denken? - Herhaal

Nadere informatie

BAS: Weektaken. Oktober 2016

BAS: Weektaken. Oktober 2016 BAS: Weektaken Oktober 2016 Weektaken 2016-2017 BAS project Ontwikkelingslijn: Zelfstandige leerhouding Ontwikkelingsveld 2: Tijdsbewustzijn en taakplanning Datum: oktober 2016 Doel: Aanleren van een zelfstandige

Nadere informatie

Boot - DEM/DT/BE_MFAO-BOO, Financieel Advies en Ondersteuning - DEM/DL/BE_TS-MFAO, Fiscaal - DEM/DT/BE_MFAO-FIS, Gespreksvaardigheden Gr.1...

Boot - DEM/DT/BE_MFAO-BOO, Financieel Advies en Ondersteuning - DEM/DL/BE_TS-MFAO, Fiscaal - DEM/DT/BE_MFAO-FIS, Gespreksvaardigheden Gr.1... - DEM/DT/BE_MFAO-BOO, Financieel Advies en Ondersteuning - DEM/DL/BE_TS-MFAO, - DEM/DT/BE_MFAO-FIS,... Week 6 (4 feb 2013-10 feb 2013) maandag (04/02) dinsdag (05/02) woensdag (06/02) donderdag (07/02)

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave - 2 -

1. Inhoudsopgave - 2 - Groep 1/2/3 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...- 2-2. Inleiding...- 3-3. Groep 1 en 2...- 4-3.1 Piramide...- 4-3.2 Dagprogramma...- 5-3.3 Gemengde groep...- 5-3.4 Werkwijze...- 5-3.4.1 Planbord/ werkjesbord...-

Nadere informatie

Scrum met leerlingen in de klas

Scrum met leerlingen in de klas Scrum met leerlingen in de klas Even voorstellen Martijn Hermsen MSEN Trainer, coach, ontwikkelaar en adviseur bij de Rolf groep martijn.hermsen@derolfgroep.nl 06-54212745 www.linkedin.com/in/martijnhermsen/

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep -

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - S. Huitema Malmberg, s-hertogenbosch 1 inleiding In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen de kinderen in een klas duidelijk toegenomen.

Nadere informatie

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Fluitend naar school. obs de Zandheuvel

Fluitend naar school. obs de Zandheuvel Fluitend naar school obs de Zandheuvel is een openbare school voor basisonderwijs, heeft veel aandacht voor normen en waarden, streeft naar hoge resultaten, vindt de relatie met ouders belangrijk, leert

Nadere informatie

Wat speelt er op dit moment op De Blauwe Ster

Wat speelt er op dit moment op De Blauwe Ster 15e nieuwsbrief 2016-2017 Wat speelt er op dit moment op De Blauwe Ster We krijgen regelmatig de vraag waarom de verbouwing nog niet begonnen is en ook of we nu al een achterstand hebben qua renovatietijd.

Nadere informatie

Groepen 1 en 2 We starten in augustus 2016 met twee kleutergroepen. De kinderen komen hier spelenderwijs in aanraking met de Daltonbeginselen, waarbij

Groepen 1 en 2 We starten in augustus 2016 met twee kleutergroepen. De kinderen komen hier spelenderwijs in aanraking met de Daltonbeginselen, waarbij Wat leert mijn kind op de Jorisschool? Op de Jorisschool vinden we een aantal zaken erg belangrijk. Dat is op de eerste plaats de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en het leren omgaan met elkaar

Nadere informatie

Daltonhandboek. Tweede versie, dec 2013

Daltonhandboek. Tweede versie, dec 2013 Daltonhandboek Tweede versie, dec 2013 versie 2, februari 2015 Inhoudsopgave 1. Wat is daltononderwijs? Pag. 3 2. Hoe geeft De Uitkijck invulling aan het daltononderwijs? Pag. 4 3. Daltononderwijs in de

Nadere informatie

29 oktober 2018 nummer 4. Voorwoord Beste ouders/verzorgers,

29 oktober 2018 nummer 4. Voorwoord Beste ouders/verzorgers, 29 oktober 2018 nummer 4 Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Zoals u van ons gewend bent leest u in het Otternieuws het laatste nieuws van de school. Vanaf vandaag zullen wij het Otternieuws niet meer via

Nadere informatie

Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak

Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak Doelstelling zelfstandig werken Zelfstandigheidsbevordering van kinderen en zelfsturing in hun leren. Daarbij zijn zelf leren plannen en bevorderen

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

Daltonboek. Over het hoe en waarom!

Daltonboek. Over het hoe en waarom! Daltonboek Over het hoe en waarom! 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk Titel Pagina 1 Inleiding 3 2 Voor wie is dit document geschreven 4 3 Relatie met andere beleidsstukken 5 4 4.1 4.2 5 5.1. 5.2. Waarom Daltononderwijs

Nadere informatie

DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016

DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016 DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016 Laat kinderen doen, wat ze zelf kunnen! CB de Bron Ganzenroer 2 7833 GH Nieuw-Amsterdam Tel: 0591=551293 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1 Algemene afspraken dalton/doorgaande

Nadere informatie

Differentiëren met een groepsplan

Differentiëren met een groepsplan Differentiëren met een groepsplan Dolf Janson 1 verschil maken recht doen aan verschillen afstemmen op verschillen adaptief onderwijs inspelen op onderwijsbehoeften onderwijs passend maken Recht doen aan

Nadere informatie

Daltonboek Over het hoe en waarom

Daltonboek Over het hoe en waarom Daltonboek Over het hoe en waarom Daltondag Samenwerken Zelfstandigheid Verantwoordelijkheid Schoolpad 3, 1383 EA, Weesp telefoon: 0294-418435 openbare basisschool e-mail: info@hobbedob.nl www.hobbedob.nl

Nadere informatie

V i s i t a t i e v e r s l a g

V i s i t a t i e v e r s l a g Visitatie lidscholen Nederlandse Dalton Vereniging V i s i t a t i e v e r s l a g Zie handleiding visitatie lidscholen (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Naam school Daltonbasisschool

Nadere informatie

o.b.s. De Tandem " Your talents, our future "

o.b.s. De Tandem  Your talents, our future o.b.s. De Tandem " Your talents, our future " Werken met het talent voor de toekomst Onze leerkrachten hebben een geweldige taak: Zij mogen werken met het talent van uw kind. Zij ondersteunen, helpen,

Nadere informatie

Deze keer in de nieuwsbrief

Deze keer in de nieuwsbrief Nederwoudseweg 19a, 3772 TD Barneveld Tel. 0342-415635 info@plantijn.org www.plantijn.org schooljaar 2017-2018 vrijdag 9 maart Deze keer in de nieuwsbrief Verandering onder en bovenbouw Rapport/ portfolio

Nadere informatie

Algemene informatie: Waar gaan wij mee aan de slag? Welkom in groep 3!

Algemene informatie: Waar gaan wij mee aan de slag? Welkom in groep 3! groep 3 Algemene informatie: Welkom in groep 3! Een spannend jaar waarin de kinderen veel leren. Ze gaan leren lezen, schrijven en rekenen. Ook gaan ze gymmen in de grote gymzaal en hebben ze een echte

Nadere informatie

Een kijkje in de groepen.

Een kijkje in de groepen. Een kijkje in de groepen. We werken zonder groepsplannen. We hebben een andere organisatievorm. Wij clusteren niet op niveau, maar op individuele instructie-behoefte en ondersteuningsbehoefte van het cluster.

Nadere informatie

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs)

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Dag van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Wie? Juf Femke Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Juf Femke Juf Femke Juf Femke Meneer Marcel

Nadere informatie

Betreft: WIJzer 15 december 2017

Betreft: WIJzer 15 december 2017 Betreft: WIJzer 15 december 2017 Inleiding Voor u ligt de nieuwste nieuwsbrief van basisschool WIJ! Een unieke inspirerende school, die de wereld naar binnen haalt en kinderen voorbereidt op deelname aan

Nadere informatie

Daltonhandboek Het Kompas

Daltonhandboek Het Kompas Daltonhandboek Het Kompas Dalton ankerpunten: 1. In het Daltononderwijs zien we de leerling als de ondernemende zelfstandige die het schoolwerk als taak aanneemt en zich eigen maakt. 2. In het Daltononderwijs

Nadere informatie

Werken met de weektaak

Werken met de weektaak Werken met de weektaak Bij het opstarten van de week wordt de week bekeken, een aandachtspunt gekozen en de doelen voor besproken. Ook de klaar-opdrachten worden toegelicht. De kinderen mogen werken in

Nadere informatie

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag?

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag? Wij werken tijdens de verschillende (les)momenten aan de 5 principes van ons Daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. Als u benieuwd bent hoe deze

Nadere informatie

Daltonplan 2012-2014. 1. De aanloop naar daltononderwijs

Daltonplan 2012-2014. 1. De aanloop naar daltononderwijs RKBS De Zevensprong Versie: februari 2013 2 Inhoudsopgave: 1. DE AANLOOP NAAR DALTONONDERWIJS... 4 ORIËNTATIE... 4 EINDDOEL IN BEELD... 4 KENNISMAKEN MET ANDERE DALTONSCHOLEN... 4 OP WEG... 4 COLLEGIALE

Nadere informatie

BAS: Zelfstandige Leerhouding

BAS: Zelfstandige Leerhouding BAS: Zelfstandige Leerhouding Tijdsbewustzijn&Taakplanning Versie Versie 1. Datum mei 2012 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Initiatief planning Ria Tijdens de vergadering van 1 juli 2013

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR 2014-2015 NR. 4 30 JAN. 2015

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR 2014-2015 NR. 4 30 JAN. 2015 Fivelingo 84-86 2716 BG Zoetermeer 079 3211055 info@ikcdepiramide.nl www.ikcdepiramide.nl Van een brede basis naar de top! NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR 2014-2015 NR. 4 30 JAN. 2015 Facebook Sinds dit schooljaar

Nadere informatie

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen.

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen. Instructie Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Op de maandag in Eerst klassikale Eerst klassikale De kinderen zien op De kinderen zien op

Nadere informatie

Dalton Handboek voor Daltonschool de Meene 2014-2015

Dalton Handboek voor Daltonschool de Meene 2014-2015 Dalton Handboek voor Daltonschool de Meene 2014-2015 Frans Halsstraat 25 7021 DL Zelhem. Site: www.cbsdemeene.nl Mail:info@cbsdemeene.nl Telefoon; 0314 622002 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Visie van

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2!

Welkom in groep 1/2! Welkom in groep 1/2! Inhoud informatieavond Voorstellen Schoolplan Een schooldag van een kleuter Werkwijze en zorg Algemene zaken Kernwaarden Kernwaarden Dagindeling Binnenkomen, afscheid nemen 8.15: Schooldeuren

Nadere informatie

Daltononderwijs in de praktijk.

Daltononderwijs in de praktijk. Daltonboekje Daltononderwijs in de praktijk. Ruim honderd jaar geleden bracht de grondlegster van het Daltononderwijs Helen Parkhurst haar onderwijsideeën voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Reflecteren. 14 januari nr. 7. Voorwoord. Beste ouders/verzorgers,

Reflecteren. 14 januari nr. 7. Voorwoord. Beste ouders/verzorgers, 14 januari nr. 7 Voorwoord Beste ouders/verzorgers, 2019 is voor ons op een hele goede manier gestart. De school is weer fris geverfd, ons ICT-netwerk werkt naar behoren, we zijn gestart als kindcentrum

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken

Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken Vierde kleutergroep: -Na de herfstvakantie -Combinatie groep 1-2 -Zorgvuldige samenstelling -Leerkracht

Nadere informatie

Maaike Verschuren en Kris Verbeeck. Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde. Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout

Maaike Verschuren en Kris Verbeeck. Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde. Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout Maaike Verschuren en Kris Verbeeck Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout Welkom Toelichten programma Welke verwachtingen heb je van deze

Nadere informatie

Daltonboek De geschiedenis naar ons Daltononderwijs

Daltonboek De geschiedenis naar ons Daltononderwijs KDS De Zevensprong Versie: dec 2015 Inhoudsopgave: 1. DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS... 3 ORIËNTATIE EINDDOEL IN BEELD KENNISMAKEN MET ANDERE DALTONSCHOLEN OP WEG COLLEGIALE CONSULTATIE ERKENNING

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind December 2014 nieuwsbrief Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind Ons onderwijs versterken Dit is de eerste verbetertraject nieuwsbrief van een reeks.

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten LEREN PROGRAMMEREN MET Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen LEREN PROGRAMMEREN MET Ron Ford Ron Ford Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen 11-03-13 11:11 Handleiding voor docenten Scratch

Nadere informatie

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Groepsbrief Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 In deze groepsbrief brengen we enkele punten onder uw aandacht, die nodig zijn voor het goed functioneren van de groep. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Inzoomen op het onderwijs

Inzoomen op het onderwijs Inzoomen op het onderwijs U bent van harte uitgenodigd voor de onderwijsavond op 17 november Op deze avond wordt ingezoomd op het onderwijs dat het team voor ogen heeft voor de nieuwe school. - Locatie:

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 6 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2017-2018 OBS DE HAARSCHOOL De Haarschool: Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 6, In dit informatieboekje

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten.

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten. Dalton Wat is Dalton? Wat doen we? -------------------------------------------------------------- Nieuws 2010-2011/1 ------------------------------------------------------------ Hallo Allemaal, Dit Daltonkrantje

Nadere informatie

Talent nl: een uniek kindcentrum!

Talent nl: een uniek kindcentrum! Welkom bij Talent.nl, de christelijke basisschool van de Nieuwveense Landen. Met ons onderwijs sluiten wij aan bij de unieke manier van leren van uw kind - met hoofd, hart en handen. Belangrijk op onze

Nadere informatie

Daltononderwijs in de praktijk.

Daltononderwijs in de praktijk. Daltononderwijs in de praktijk. Ruim honderd jaar geleden bracht de grondlegster van het Daltononderwijs Helen Parkhurst haar onderwijsideeën voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton (Massachusetts,

Nadere informatie

INFO 6. Mededelingen Informatie die te maken heeft met de organisatie van de school Pagina 1 INFO 6

INFO 6. Mededelingen Informatie die te maken heeft met de organisatie van de school Pagina 1 INFO 6 INFO 6 14-02-2017 Mededelingen Informatie die te maken heeft met de organisatie van de school. INFO 6 Pagina 1 Open Daltondag 15 maart Op woensdag 15 maart is de Nationale Daltondag. Op deze dag zetten

Nadere informatie