Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groep 3. Fijn, dat jij er bent!"

Transcriptie

1 Groep 3 Fijn, dat jij er bent!

2 Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid.

3 Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom. Tijdens de inloop liggen er werkjes klaar, die de kinderen moeten doen. Soms een nieuw werkje, soms iets wat de kinderen nog moeten afmaken of verbeteren. Tijdens de inloop mag u meekijken met uw kind, waar nodig helpen en natuurlijk mag u ook samen over het werkje praten. Bij de 2 e zoemer (om 8.30u) nemen we afscheid en gaan de lessen beginnen.

4 Trefwoord Elke dag gaan we met de kinderen in een kring zitten voor trefwoord. We beginnen de dag met een liedje. We praten samen over normen en waarden, afspraken en godsdienst. We lezen een bijbelverhaal voor of een gedicht uit de methode.

5 Veilig leren lezen Lezen is erg belangrijk in groep 3! De methode bestaat uit 12 kernen. Elke kern duurt 3 weken. Per kern krijgen de kinderen 6-7 woorden aangeleerd. Bij elke woord staat 1 letter centraal. Hiermee krijgen de kinderen in hun werkschrift van VLL verschillende soorten oefeningen. De letters worden geleerd, zoals je ze uitspreekt bij het lezen (als leesletter). Belangrijk hakken en plakken Aan het einde van elke kern worden de kinderen getoetst.

6 Werken met VLL Elke dag staat lezen op ons programma. Om de dag wordt een nieuw woord aangeleerd, waarmee 2 dagen geoefend wordt. De oefeningen zijn vaak hetzelfde met steeds andere letters of woorden. Zo zijn de taken, die de kinderen moeten doen bekend voor de kinderen en kunnen ze al snel zelfstandig hun werk doen. Elke dag oefenen de kinderen woordrijtjes in hun boekje veilig en vlot.

7 Planbord Als de kinderen klaar zijn met hun werk in het werkschrift, gaan ze verder met het planbord. Op het planbord staan verschillende spelletjes, waarbij de kinderen oefenen met letters en lezen. Elke dag mogen de kinderen een ander spelletje doen. Soms in een werkhoek, soms aan hun eigen tafel.

8 Toetsen VLL Aan het einde van elke kern wordt een leestoets afgenomen. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk letters, woorden en zinnen. De kinderen worden hierna in niveaus ingedeeld: ster, maan, raket en zon Ster: kinderen, die extra hulp nodig hebben Maan: gemiddeld Raket: een aantal extra en iets moeilijkere oefeningen Zon: helemaal zelfstandig met de methode werken De kinderen, die in de ster-aanpak worden ingedeeld, krijgen bij het werken extra begeleiding van de leerkracht. De niveaus van de kinderen kunnen per kern wisselen.

9 Rekenen Rekenen staat ook elke dag op het programma. In het begin van groep 3 oefenen we vooral de basis van het rekenen, zoals ordenen, vormen, tellen en inzicht Vanaf november/december gaan we verhaalsommen oefenen, als inoefening op de Cito-toetsen. In de 2 e helft van het schooljaar (januari) komt + en aan bod. In groep 3 staat het optellen en aftrekken tot en met 10 centraal.

10 Schrijven In groep 3 leert uw kind ook schrijven. De 1 e periode zijn we vooral bezig met cijfers, schrijfpatronen, schrijfhouding, en pengreep. En wat heel belangrijk is de schrijfmotoriek. Dit kunt u thuis ook oefenen en stimuleren door: - strijkkralen, kleuren, knippen, kleien Daarna leren de kinderen losse schrijfletters en aan elkaar schrijven.

11 Wat is er zo anders dan in groep 2? Speelkwartier: s Morgens hebben de kinderen speelkwartier. In deze tijd moeten de kinderen eten, drinken en spelen. Beweging: In groep 3 hebben we 2x per week gym. De kinderen krijgen heel veel instructie en daarvoor moeten ze dus heel veel en goed luisteren. De werkmomenten duren langer, dus de concentratie moet hoger zijn! We gaan aan de slag met unit-werken. We beginnen hiermee door 2 middagen samen met de kinderen van groep 2 een activiteit te doen omtrent lezen of rekenen.

12 Zelfstandig werken In de hele school proberen we de kinderen zo zelfstandig mogelijk te maken. We werken met uitgestelde aandacht, zodat de kinderen leren om ZELF na te denken en oplossingen proberen te vinden. Ook kunnen we kinderen, die dit nodig hebben extra instructie of verrijking geven.

13 Samen (op 1 lijn ) Wij vinden het belangrijk om er samen (ouders en leerkracht) voor uw kind te zijn. Als er op school iets aan de hand is met uw kind, zullen wij proberen zo snel mogelijk met u contact op te nemen. Ook wij vinden het fijn dat u dat doet. Is er iets aan de hand, waardoor uw kind minder goed in de klas zal meedoen, laat het ons dan weten!! Zijn er vragen/opmerkingen, kom dan na school (vanaf 15u) naar binnen! Of stuur ons een berichtje via safeschool.

14 Eten en slapen Belangrijke voorwaarden om goed te presteren op school: - goed ontbijten en drinken - voldoende bedrust

15 Overige informatie Bieb: Alle kinderen hebben een eigen biebpasje. Samen boekjes lezen op het niveau van groep 3 is heel leuk. Ook voorlezen is en blijft belangrijk! Cito-toetsen: 2 Keer per jaar worden de landelijke Cito-toetsen afgenomen. De resultaten worden bij het rapport besproken. Dokter/tandarts: afspraken graag zo veel mogelijk buiten schooltijd. Of aan het begin of einde van de dag. Ziek melden/dokter/tandarts: Als uw kind ziek is, meldt dit dan voor schooltijd. Wilt u zorgen, dat wij het goede telefoonnummer hebben, zodat wij u kunnen bereiken als uw kind op school ziek wordt. Informatie geven we door via Safeschool.nl. Bent u al ingelogd?