Daltonontwikkelingsplan van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daltonontwikkelingsplan van"

Transcriptie

1 Daltonontwikkelingsplan van Kantoortijdenschool Het Palet openbare school voor Daltononderwijs Een Daltonschool waar elk kind zijn talenten kleur kan geven.

2 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Inhoud van het Daltononderwijs op het Palet blz. 4 Zelfstandigheid I. Visie blz. 5 II. Doel blz. 5 III. Werkwijze - Taak blz. 6 - Zelfcorrectie blz. 9 - Uitgestelde aandacht blz Dagkleuren blz Dagritme blz Symbolen blz Klasinrichting blz. 13 Samenwerken I. Visie blz. 15 II. Doel blz. 15 III. Werkwijze blz. 16 Vrijheid/Verantwoordelijkheid I. Visie blz. 18 II. Doel blz. 18 III. Werkwijze -Keuzewerk blz. 19 -Huishoudelijk takenbord blz. 20 -Overige manieren om vrijheid/verantwoordelijkheid te stimuleren blz. 20 Planning voor de toekomst blz. 21 Bijlagen Schema uitgestelde aandacht Schema samenwerkend leren Taken groep 3 t/m 8

3 Inleiding Het daltonontwikkelingsplan van Het Palet is een document waarin onze visie, doelen en werkwijze omtrent het daltononderwijs worden opgeschreven. Het daltonontwikkelingsplan is bedoeld om het daltononderwijs binnen onze school levend te houden. Een gebruiksvriendelijk document waarin concreet de beschrijving van ons daltononderwijs wordt vermeld. Het plan staat niet vast, regelmatig wordt een onderwerp in de team- of bouwvergadering besproken en indien nodig aangepast in dit document. Ook is dit document bedoeld om elkaar inzicht te geven hoe er met dalton in de verschillende groepen wordt gewerkt. Zodat iedereen op de hoogte is van de rode lijnen die gehanteerd worden voor zelfstandigheid, samenwerken en vrijheid. Met dit document willen we ook continuïteit bereiken, zodat bij wisselingen van directie of leekrachten de daltonafspraken gewaarborgd blijven. Een school is altijd in ontwikkeling, vooral een daltonschool. Daarom willen wij in dit document ook een planning voor de toekomst opnemen. Hiermee wordt voor iedereen duidelijk welke onderwerpen besproken dienen te worden en wanneer. Het daltonontwikkelingsplan wordt ontwikkeld door en vooral voor onze leerkrachten. Maar daarnaast kan een ieder gebruik maken van het plan die betrokken is bij onze school. Hierbij kan men denken aan onderwijsondersteuners, stagiaires, ouders, bovenschools management, inspectie, daltonvisistatiecommissie etc.

4 Inhoud van het Daltononderwijs op het Palet Het Palet is een openbare basisschool voor Daltononderwijs. De school werkt aan de hand van de visie en principes van het Daltononderwijs. Uitgangspunten van het Daltononderwijs zijn: verantwoordelijkheid; zelfstandigheid; samenwerken. Verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid en vrijheid zijn van essentiële betekenis om je te kunnen ontplooien. Een kind moet leren deze verantwoordelijkheid te hanteren. Binnen een bepaald afgesproken kader zijn de leerlingen vrij in hun keuze van taken en het moment dat ze uitgevoerd worden. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de tijdsduur en de kwaliteit van het werk. Zelfstandigheid Het zelfstandig werken heeft een vaste plek binnen ons onderwijs. Veel taken moeten na de instructie zelfstandig bekeken en gemaakt worden, vaak met een vorm van zelfcorrectie om de eigen verantwoordelijkheid te bevorderen. Naarmate er meer verantwoordelijkheid wordt gegeven, krijgt de leerling meer mogelijkheden om zelfstandig te werken. Hoe zelfstandiger de leerling, hoe meer verantwoordelijkheid hij leert dragen. Samenwerken In de maatschappij is werken in teamverband belangrijk. Dagelijks moet een mens samenwerken met andere mensen, die hij niet altijd zelf heeft gekozen. Daarom is het goed om op jonge leeftijd kinderen te leren met anderen samen te werken. In de praktijk betekent het dat leerlingen elkaar helpen door: het stellen van vragen het samen naar een oplossing zoeken voor een bepaald probleem het elkaar suggesties geven om iets te maken, bijvoorbeeld bij expressie of keuzewerk.

5 Zelfstandigheid I. Visie Met het aanleren van zelfstandigheid willen we bereiken dat kinderen leren vertrouwen op het eigen kunnen en een reeël zelfbeeld ontwikkelen. Daarnaast willen we de kinderen zelfstandig leren nadenken, kiezen, handelen en plannen. Hierdoor kan de eigenheid van een kind bewaard blijven en heeft de leerkracht ruimte om individuele leerlingen te begeleiden. II. Doel Groep 1: De leerling kan zich aan- en uitkleden De leerling kan een taak kiezen De leerling ruimt het gebruikte materiaal op Groep 2: De leerling plant zijn weektaak en voert een taakje individueel uit De leerling registreert de taken die af zijn op het takenbord De leerling pakt de spullen die hij nodig heeft en ruimt de spullen na gebruik op Groep 3: De leerlingen kunnen een bepaalde tijd geconcentreerd individueel werken De leerlingen kunnen omgaan met de regels van uitgestelde aandacht De leerlingen verzrgen de eigen werkplek Groep 4: De leerlingen kunnen zelf kleine problemen oplossen De leerlingen durven initiatieven te nemen De leerlingen weten wat ze kunnen doen als de taak af is Groep 5: De leerlingen helpen elkaar zonder voor te zeggen De leerlingen kijken het werk na en verbeteren de fouten De leerlingen werken buiten het lokaal ook gericht aan de taak Groep 6: De leerlingen kunnen zelf beoordelen of ze verlengde instructie nodig hebben De leerlingen beoordelen hun werk kritisch De leerlingen durven hulp te geven en te vragen Groep 7: De leerlingen kunnen hun werkwijze reflecteren De leerlingen kunnen zelf bepalen in hoeverre ze instructie nodig hebben De leerlingen kunnen zelf problemen oplossen bij de uitvoering van de taak Groep 8: De leerlingen oefenen zelfstandig aanpakgedrag, leerstrategieën en didactische werkvormen De leerlingen kunnen zelf bij een opgegeven taak de activiteiten plannen De leerlingen zoeken op basis van controle en/of zlefevaluatie gericht hulp

6 III. Werkwijze De taak De taak is het middel om de daltonprincipes te verwezenlijken. De taak geeft het kind de ruimte zelfstandig na te denken, nieuwe dingen te ontdekken, problemen op te lossen en zelfstandig of samen met andere kinderen aan een opdracht te werken. Bovendien leert het kind binnen de taak een verantwoorde keuze te maken in de volgorde en het tempo waarin het wil werken. Aan het eind van de week worden de dag- en weektaken door de leerkracht beoordeeld. Er wordt gelet op de werkhouding, tempo en de verzorging van het gemaakte werk. Vanaf groep 1 leren de kinderen spelenderwijs met de principes van het daltononderwijs om te gaan. In groep 1 werken de kinderen aan de hand van een taakbord. Op dit bord staan de taakjes die de kinderen die week moeten uitvoeren. Ook de naam van het kind en een bijbehorend symbool staan op dit taakbord vermeld. Door middel van gekleurde noppen, elke dag heeft een bepaalde kleur, geeft het kind aan of het taakje is uitgevoerd. Zowel de leerkracht als het kind kunnen via dit taakbord zien welke taak is gemaakt. In groep 0 is het werken aan de hand van het taakbord voor de kinderen nog niet verplicht. In groep 1 maken de kinderen drie verplichte taakjes. In groep 2 maken de kinderen in ieder geval 5 taakjes per week. Op woensdag en vrijdag is er een reflectiemoment. Op de weektaak staat regelmatig een vraagtekenkaart. Het kind mag de inhoud van deze taak zelf bepalen. Iedere week staat er een samenwerkingsopdracht op het bord, aangegeven door een symbool. Er staat ook een plustaak op het bord. Verdere differentiatie vindt plaats binnen de uitvoering van de taak.

7 In groep 3 wordt er met hetzelfde taakbord gestart als in de groepen 1 en 2. Uiteraard staan er nu andere taken op het bord vermeld. Iedere dag worden er drie tot vijf taakjes gegeven. Iedere week hangt het vraagteken een keer op het taakbord. De kinderen mogen aan deze taak zelf hun invulling geven. Een aantal keer per week wordt een samenwerkingstaak gedaan. Boven de taak hangt dan het samenwerksymbool. Soms wordt er een weektaak aan toegevoegd, deze hangt aan het eind van het bord. Halverwege het schooljaar wordt er een dagtaak op papier aangeboden. De kinderen kleuren de taakjes die gemaakt zijn af bij de symbolen voor alleen werken, samenwerken en werken met de juf. De kinderen die het aan kunnen, mogen de taakjes vooraf plannen. Aan het eind van elke dag reflecteren de kinderen hun taak m.b.v. smileys. De leerkracht schrijft de dagplanning en dagtaak op het bord en brengt daar differentiatie in aan. De leerkracht gebruikt het ster symbool voor de eenvoudige taak, het maan symbool voor de gemiddelde taak en het zon symbool voor de moeilijke taak. In groep 4 wordt er gedurende de hele week met dagtaken gewerkt. In groep 4 plannen de kinderen de ingevulde taak vooraf en kleuren de taak na afloop af bij de symbolen voor alleen werken, samenwerken en werken met de juf.. Aan het eind van elke dag reflecteren de kinderen hun taak m.b.v. smileys. Ook het vraagteken verschijnt regelmatig op de taak, evenals samenwerkopdrachten. De kinderen vullen op de taak in welk keuzewerk en welk extra werk ze gedaan hebben. De leerkracht schrijft de dagplanning en dagtaak op het bord en brengt daar differentiatie in aan. De leerkracht gebruikt het ster symbool voor de eenvoudige taak, het maan symbool voor de gemiddelde taak en het zon symbool voor de moeilijke taak. Vanaf groep 5 werken de kinderen toe naar een halve weektaak. De kinderen plannen vooraf de taak. Ze kleuren niet alleen hun eigen taak af bij de symbolen voor alleen werken, samenwerken en werken met de juf., maar ook de groepsmatrix. Ook het vraagteken verschijnt regelmatig op de taak. De leerkracht schrijft de planning en de taak van de halve week op het bord en brengt daar differentiatie in aan. De leerkracht gebruikt het ster symbool voor de eenvoudige taak, het maan symbool voor de gemiddelde taak en het zon symbool voor de moeilijke taak. De kinderen vullen op de taak in welk keuzewerk en welk extra werk ze gedaan hebben. De kinderen reflecteren hun taak m.b.v. smileys.

8 Vanaf groep 6 werken de kinderen toe naar een weektaak. De weektaak loopt van donderdag tot woensdag. Op donderdag wordt het eerste kwartier gebruikt om de weektaak in te plannen en afspraken te maken voor het samenwerken met de maatjes. Op het bord verschijnt elke dag de dagplanning. De differentiatie binnen de taak vullen de kinderen in op hun eigen taak. De kinderen plannen hun taak en kleuren die af op hun eigen taak bij de symbolen voor alleen werken, samenwerken en werken met de leerkracht met de dagkleuren. Ook op de groepsmatrix kleuren de kinderen hun taak af. Aan het eind van de week wordt de taak gereflecteerd en beoordeeld door de kinderen en de leerkracht. De weektaak kan gedifferentieerd ingevoerd worden, omdat sommige kinderen hier eerder aan toe zijn dan andere kinderen. We bundelen de takenkaarten in een mapje of een boekje. Voor elke vakantie geven we de taken mee naar huis, zodat ouders/verzorgers ook op de hoogte zijn hoe hun kind met de taak werkt.

9 Zelfcorrectie/nakijken Zelfcorrectie is erg belangrijk in ons onderwijs. Zo vergroten we de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de kinderen. Al vanaf de kleutergroepen werken we met vormen van zelfcorrectie en bouwen dit uit naar mate de kinderen ouder worden. In de kleutergroepen wordt regelmatig gewerkt met zelfcorrigerende materialen. Groep drie werkt ook met zelfcorrigerende materialen. De kinderen die met Kien werken kijken dit zelf na. In groep vier beginnen de kinderen met het nakijken van hun rekenwerk aan een nakijktafel en in groep vijf wordt dit uitgebouwd met het tafelwerkboek, de zaakvakken en spellingbakkaarten. De kinderen met verrijkingsstof kijken dit ook zelf na. Vanaf groep zes kijken de kinderen hun eigen werk na m.u.v. leefstijl, schrijven en lees je wijzer. Vanaf groep 4 staan er nakijktafels in de klas. Op deze tafels liggen de nakijkboekjes en rode pennen. Wanneer een kind zijn werk afheeft kijkt hij het zelf na en legt het daarna in de nakijkbak van dat vak. De volgende regels voor het nakijken gelden vanaf groep 3: Gebruik een rode pen. Zet een / bij een fout We gebruiken geen krullen Zet het aantal fout onder de taak Verbeter alle fouten, alleen bij rekenen verbeteren we vanaf 5 fout Verbeteren doe je aan je eigen tafel met een andere kleur pen Kijk het werk opnieuw na en lever het in Nu kun je de taak afkleuren op je weektaak en de groepsmatrix Al het werk dat nagekeken is door de kinderen wordt t/m groep 4 gecontroleerd en zonodig besproken met de leerling. Vanaf groep 5 kijkt de leerkracht steekproefsgewijs na en bespreekt dit, indien nodig, met de leerling. De kinderen kleuren vanaf groep 5 hun gemaakte taakjes af op de groepsmatrix, zo houdt de leerkracht goed overzicht over de gemaakte taakjes van de kinderen. De groepsmatrix wordt afgekleurd in de kleur van de dag.

10 Uitgestelde aandacht Met uitgestelde aandacht bedoelen we een periode tijdens het zelfstandig werken dat de leerkracht niet meteen beschikbaar is voor vragen en problemen van kinderen. De kinderen worden op zo n moment gestimuleerd om zelf een oplossing te zoeken. Belangrijke redenen om te werken met uitgestelde aandacht zijn: de leerkracht kan ongestoord extra aandacht geven aan kinderen in een kleiner groepje kinderen leren zelfstandig een probleem oplossen kinderen leren aan andere kinderen hulp te vragen kinderen leren aan andere kinderen hulp te geven kinderen leren bij een probleem verder te gaan met een andere taak kinderen leren dat zij niet altijd op het door hun gewenste moment aandacht krijgen van de leerkracht In de klas wordt gewerkt met een symbool voor uitgestelde aandacht : Het stoplicht. Is het stoplicht (rood) Niemand storen, stil werken, dan kunnen de kinderen niets aan de leerkracht en niets aan een van de kinderen vragen (oranje) Je mag overleggen en samenwerken, maar de juf of meester niet storen, de kinderen dan hulp vragen aan een maatje, vriendje, hun tafelgroepje enz. Zij letten bij het kiezen van hun hulp op de niet storen kant van de tafeldobbelsteen (groen) De juf of meester loopt een vragenronde, de leerkracht helpt de kinderen die met hun dobbelsteen hebben aangegeven hulp nodig te hebben en/of een vraag hebben. Uitleg vragenronde Na de instructie van het werk gaan de leerlingen aan het werk. De leerkracht heeft dan tijd om kinderen die het nodig hebben op gang te helpen. Voor de verlengde instructie loopt de leerkracht een eerste seervicerondje zodat alle kinderen aan het werk kunnen. De leerkracht loopt een vaste route en helpt alleen de kinderen, die met hun dobbelsteen aangeven dat zij een vraag hebben. De rode lijn van uitgestelde aandacht staat beschreven in bijlage een.

11 Dagkleuren Iedere dag van de week wordt in de hele school aangegeven met een vaste kleur. Deze kleuren structureren de week voor de kinderen. De kinderen gebruiken deze kleuren bij het maken van een planning en het aftekenen van het werk dat zij gemaakt hebben. De kleuren hangen in iedere groep aan de muur. Kleutergroepen In de kleutergroepen wordt de kleur van de dag aan het begin van de ochtendkring besproken.de kleur van dag wordt op het doppenbord (planbord) aangegeven. Groepen 3 t/m 4 De kinderen gebruiken de dagkleur voor het aftekenen van hun takenbrief. Zij kleuren de opdracht met de kleur van dag in als zij deze af hebben (en hebben nagekeken). Groepen 5 t/m 8 De kinderen in deze groepen gebruiken de dagkleur ook om de opdrachten voor een halve (groep 5) of een hele week te gaan plannen. Als zij de opdracht dan hebben gemaakt en nagekeken kleuren zij de taak definitief af met de dagkleur waarop dit uiteindelijk is afgerond. Deze manier van werken geeft de leerkracht inzicht in de werkwijze en leerstijl van het kind. De leerkracht kan het kind zo nodig helpen zijn werk beter te plannen of te verdelen over de hele week. De dagkleuren zijn: (rood) maandag (blauw) dinsdag (geel) woensdag (groen) donderdag (oranje) vrijdag Dagritme We geven in alle klassen het dagritme aan. In de kleutergroepen worden dagritmekaarten van Dagmar Stam gebruikt. Op deze kaarten staan plaatjes van de activiteiten van de dag. Zo wordt de dag inzichtelijk gemaakt en biedt het structuur en houvast voor de kinderen. In groep 3 wordt het dagritme d.m.v. foto s van de betreffende methodes aangegeven. In groep 4 staat het dagritme op het bord geschreven. In groep 5 wordt het dagritme voor twee dagen op het bord gezet. Vanaf groep 6 staat het dagritme voor de gehele week op het bord. Er staan digitale tijden bij, zodat de kinderen hun taken goed kunnen plannen.

12 Symbolen Binnen de school wordt gebruik gemaakt van symbolen. We noemen: Wc-symbolen in de groep Uit het oogpunt van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, gaan de kinderen zelf naar de wc. Aan de hand van duidelijk herkenbaar symbool bij de deur van de klas kan een kind zelf zien of de wc vrij is. Stoplicht (uitgestelde aandacht) Door middel van een stoplicht kan het kind zien of het met zijn vraag bij de leerkracht en of medeleerling terecht kan of dat het een andere oplossing moet zoeken. Zie verder uitgestelde aandacht. Dobbelsteen op de tafel van het kind in groep 3 t/m 8 Tijdens het zelfstandig werken gebruiken de kinderen de dobbelsteen om aan te geven of zij gestoord kunnen worden voor een vraag of een samenwerkopdracht en als zij een vraag voor de leerkracht hebben. De leerkrachten leren de kinderen met de dobbelsteen te werken, maar helpen de kinderen ook zich open te stellen voor samenwerkopdrachten en vragen. De dobbelsteen heeft drie vlakken die door de hele school op dezelfde wijze gebruikt worden: de rode kant: ik wil zelfstandig doorwerken, stoor mij niet de groene kant: je mag mij storen, ik wil je helpen het vraagteken: ik heb een vraag voor de juf/meester Symbolen op de taak De volgende symbolen gebruiken we bij de taak: : Er wordt instructie gegeven bij de taak : Wacht met het maken van deze taak tot er instructie gegeven is : Zelf nakijken : Deze taak is een toets : Vrije keuze : Deze taak verplicht alleen maken : : Deze taak verplicht samen met je maatje maken Deze taak verplicht samen met de leerkracht maken

13 De inrichting van het lokaal Bij de inrichting van het lokaal houden wij rekening met het feit dat kinderen uitgedaagd willen worden in het maken van keuzes. In iedere groep is een aanduiding te vinden van de dagkleuren en er is een regeling voor de huishoudelijke taak. In de onderbouw wordt er ook nog gebruik gemaakt van de dagritmekaarten waarop verschillende afbeeldingen van verschillende activiteiten staan afgebeeld. De kaarten visualiseren de opeenvolging van activiteiten, waardoor de kinderen vertrouwd raken met de verschillende onderdelen waaruit de dag is opgebouwd. Verder heeft iedere groep een extra instructietafel tot zijn beschikking om op deze manier de verlengde instructie te geven of deze te gebruiken voor bijvoorbeeld de kleine kring in de onderbouw. Onderbouw Weektaakbord Het weektaakbord van de onderbouw is zo opgehangen dat ieder kind er goed bij kan en dat het goed zichtbaar is vanuit de kring. Het kiezen van de taak vindt namelijk plaats vanuit de kring en het bord heeft hier dus een planningsfunctie. Hoeken In de onderbouw vinden wij het belangrijk te werken met uitdagende hoeken waarin wij verschillende activiteiten aanbieden. De verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn gemakkelijk bereikbaar. Ordening van het materiaal De kasten in het lokaal zijn open en alles heeft een vaste plaats. De open kasten zorgen ervoor dat het materiaal goed bereikbaar is voor de kinderen. In de dichte kasten staan over het algemeen materialen welke niet in directe zin voor de kinderen bedoeld zijn. De puzzels en ontwikkelingsmateriaal is geordend naar niveau of moeilijkheidsgraad. Voor de puzzels worden kleurcodes gebruikt en binnen de drie kleutergroepen wordt regelmatig gewisseld om variatie aan te brengen in het aanbod. Midden/ bovenbouw Wij vinden het van belang dat uit de inrichting van het lokaal blijkt dat ieder kind zelfstandig kan bewegen. Wij hebben aandacht besteed aan: De looproute Ieder kind kan via een goede looproute bij het materiaal komen en de plaats waar het werk kan worden ingeleverd.

14 Correctie tafel In ieder lokaal is een plaats waar de kinderen hun werk kunnen corrigeren. Instructietafel In ieder lokaal staat een instructietafel. Hieraan geeft de leerkracht verlengde instructie voor kinderen die daar behoefte aan hebben. Stilte tafel Bij ieder lokaal (soms in het lokaal zelf) is een plaats waar een kind in stilte kan werken. Keuzekast In ieder lokaal is een open keuzekast voor de kinderen. Takenbord Het takenbord is zo opgehangen dat het goed zichtbaar is voor ieder kind. Stoplicht In ieder lokaal is een stoplicht aanwezig. Deze heeft een prominente plaats in het lokaal en is voor ieder kind goed zichtbaar. Inleveren werk In ieder lokaal is een vaste plaats waar het werk kan worden ingeleverd. Ordening van het materiaal De kasten in het lokaal zijn open en alles heeft een vaste plaats. De open kasten zorgen ervoor dat het materiaal goed bereikbaar is voor de kinderen. In de dichte kasten staan over het algemeen materialen welke niet in directe zin voor de kinderen bedoeld zijn.

15 Samenwerken I. Visie Kinderen leren door structureel samen te werken, zeker op coöperatieve wijze, dat er verschillen bestaan tussen mensen, tussen kinderen. Ieder kind heeft kwaliteiten, op verschillende gebieden en van verschillend niveau. Door kwaliteiten van verschillende kinderen te bundelen, kunnen kinderen elkaar aanvullen en verrijken. II. Doel Groep 1: Gebruikt namen van groepsgenoten Kijkt elkaar aan en reageert vriendelijk op een ander Geeft een ander gelegenheid mee te doen Deelt materiaal met anderen Groep 2: Goed luister- en spreekgedrag (spreekt verstaanbaar, laat een ander uitpraten, luistert naar een ander) Durft een eigen inbreng te hebben Blijft bij een groepje Kan omgaan met verschillen in de groep Groep 3: Leert zich te richten op de ander (vraagt hulp, reageert, stelt vragen, accepteert inbreng) Leert samen eenvoudige opdrachten op te lossen Elkaar laten uitspreken Groep 4: Komt afspraken en beloften na Werkt met alle groepsgenoten samen Kunnen samen overleggen Geeft een ander een complimentje Groep 5: Maakt ondersteunende opmerkingen Wil en durft leiderschap te tonen Verdeelt taken Wisselt informatie uit Groep 6: Helpt een ander zonder voor te zeggen Volbrengt in gezamenlijkheid een taak Kan overeenstemming met een ander bereiken Geeft een ander op de juiste wijze feedback Groep 7: Kan buiten de groep samenwerken (tutor) Accepteert verschil van mening Bouwt samen ideeën verder uit Kan verschillende rollen aan bij het samenwerken Groep 8: Heeft inbreng in discussies Formuleert kritiek op ideeën, niet op personen Motiveert en stimuleert de groep Kan problemen bespreekbaar maken

16 III. Werkwijze Voor het samenwerken hebben we een rode lijn opgesteld (zie bijlage twee). Hierin zijn de volgende zaken opgenomen: De afspraken. Voor alle klassen gelden dezelfde afspraken tijdens het samenwerken. Geen stoorzender zijn Zoek een geschikte plek Elkaar aan bod laten komen Blijf bij je partner/groepje tot de opdracht af is Luister naar elkaar Wacht op je beurt Netjes voor het materiaal zorgen Verdeel de taken Samenwerkingssymbool In alle klassen wordt een samenwerkingssymbool gebruikt op het takenbord, het takenblad of de weektaak. Er is per groep afgesproken hoe vaak je een samenwerkingsvorm doet, welke sociale vaardigheden je daarbij oefent en welke samenwerkingsvorm je aanleert. Er wordt genoemd bij welke vakken de kinderen samenwerken en welke rollen (Materiaalbaas, Tijdbewaker, Taakkapitein, Stiltekapitein, Schrijver en Coach ) gebruikt worden bij het samenwerken. Als laatste staat per groep vermeld welke symbolen er gebruikt worden.

17 Werken met maatjes. In groep 1 en 2 wordt er met doppenmaatjes gewerkt. Dit betekent dat een kind uit groep 2 aan een kind uit groep 1 wordt gekoppeld. Het kind uit groep 2 helpt het kind uit groep 1 met het plannen van de taakjes en het plaatsen van de doppen. In groep 3 wordt er vooral met schouder- en oogmaatjes gewerkt. Dit houdt in dat je de samenwerkingsopdrachten uitvoert met degene die tegenover je zit (oogmaatje) of degene naast wie je zit (schoudermaatje). Vanaf groep 4 wordt er gewerkt met een maatjesbord. De naamkaartjes van de kinderen hangen zichtbaar in de klas. De kaartjes worden iedere week gewisseld. Er wordt standaard met maatjes gewerkt bij de projecttaken van rekenen en de samen lessen van taal. Bij de zaakvakken wordt het regelmatig gebruikt op aangeven van de leerkracht. Ook kunnen kinderen vragen of ze mogen samenwerken. Als dit mag, dan is het wel met het maatje van de week. Vrijheid/Verantwoordelijkheid

18 I. Visie Wij vinden dat een kind verantwoordelijkheid moet leren dragen voor het eigen leerproces. Daarbij vinden we het belangrijk dat een leerling de vrijheid kan hanteren binnen de diverse vak- en vormingsgebieden. De leerling leert keuzes te maken. Het is de taak van de school om de leerlingen te helpen hun eigen kwaliteiten optimaal te ontwikkelen. Met de opgedane kennis en vaardigheden leren zij zelfstandig te werken, beslissingen te nemen, samen te leven en samen te werken. Wederzijds respect tussen de leerlingen onderling, tussen de leerkracht en leerling en tussen de leerkrachten onderling is daarbij van groot belang. II. Doel Groep1: De leerlingen houden zich aan de regels en afspraken De leerlingen gaan verantwoord met het materiaal om Groep 2: De leerlingen maken de afgesproken taak af De leerlingen staan achter een gemaakte keuze bij een vije keuze opdracht in de taak Groep 3: De leerlingen dragen verantwoording om hun dagtaak te plannen en af te maken De leerlingen kunnen zelf een werkplek kiezen Groep 4: De leerlingen bepalen zelf of ze verlengde instructie nodig hebben De leerlingen kunnen bewust kiezen voor een activiteit tijdens het keuzewerk Groep 5: De leerlingen plannen hun weektaak en tekenen deze af De leerlingen kunnen het gemaakte werk zelf corrigeren en verbeteren Groep 6: De leerlingen dragen zorg voor een goede sfeer De leerlingen bepalen zelf of ze aan een instructie deelnemen Groep 7: De leerlingen zijn bereid begrip op te brengen voor de situatie De leerlingen vragen zelf om extra instructie wanneer gebleken is dat ze veel fouten hebben in het gemaakte werk Groep 8: De leerlingen evalueren het eigen functioneren De leerlingen voelen zich betrokken bij meer dan de eigen groep alleen III. Werkwijze

19 We werken op verschillende manieren aan het leren omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid. De taak neemt een belangrijke plaats in (zie hoofdstuk zelfstandigheid). Het keuzewerk Het keuzewerk wordt gebruikt om het omgaan met vrijheid/verantwoordelijkheid te bevorderen. In alle groepen wordt minimaal een half uur per week besteed aan keuzewerk. Dit gebeurt op een vast tijdstip. Voor de kleuters zijn er drie kisten met allerlei materialen van verschillende vakgebieden. Vanaf groep drie heeft iedereen een eigen kast met keuzewerk. De planken van de kasten zijn in alle groepen op dezelfde manier ingedeeld: Woordslim: verhaalopdrachten, werken met gedichten, woordspelletjes, boeken, materialen op taalgebied etc. Cijferslim: oplossen van vraagstukken en rekenraadsels, patronen ontdekken, schatten, rekenmaterialen, werken met plattegronden, bouwwerken etc. Natuurslim: Opdrachten m.b.t. biologie, natuurkunde en techniek, materialen uit de techniektorens etc. Beweegslim: Toneelstukjes, dansjes, muzikale opdrachten, pantomime/uitbeelden, allerlei materialen om mee te bewegen etc. Knutselslim: Allerlei handvaardigheid- en tekenopdrachten Wereldslim: Opdrachten op het gebied van wereldoriëntatie. Tijdens keuzewerktijd kiest iedere leerling zelf een opdracht/activiteit die aansluit bij hun interesse en belangstelling. Dit mag dus iedere week een opdracht zijn van hetzelfde vakgebied. De leerling kiest ook zelf waar en met wie hij de opdracht/activiteit uitvoert. De inhoud van de planken wordt een aantal keer per jaar verwisseld. Om de keuze interessant te houden voor de leerlingen. Het huishoudelijk takenbord

20 In iedere groep hangt een huishoudelijk takenbord. Hierop staan taken, afgebeeld met een foto voor de onderbouw, met de naam of een foto van een kind erachter. Zo leert ieder kind zich verantwoordelijk te voelen voor taakjes binnen de klas. Voor de bovenbouw hebben we ook een aantal taken waarbij ze niet alleen zorg moeten dragen binnen maar ook buiten de klas. Zoals het schoolplein netjes houden of als mediator optreden tijdens het buiten spelen. Overige manieren Daarnaast hebben we nog een aantal manieren om aandacht te bestedenaan vrijheid en verantwoordelijkheid. De kleuters beginnen met het zelf kiezen van een plekje in de kring en met welk kind ze in de rij gaan staan. Regelmatig wordt een vraagteken in de taak opgenomen. Dit betekent dat de kinderen zelf een taakje mogen kiezen of verzinnen voor het vraagteken. Ook bij een aantal samenwerkopdrachten kunnen de kinderen zelf kiezen met wie ze gaan samenwerken. Vanaf groep 3 verschijnt het vraagteken wekelijks een keer op de taak. Ook nu kunnen de kinderen zelf een opdracht bedenken voor het vraagteken. Er wordt veel aandacht besteed aan het verantwoordelijk maken voor en het verzorgen van de eigen spullen. De leerlingen kiezen regelmatig zelf een maatje om mee samen te werken. Tijdens project weken hebben de leerlingen ook inbreng in het verzinnen en uitvoeren van opdrachten. Planning voor de toekomst:

21 Onderwerpen die dit schooljaar nog besproken dienen te worden: Januari/februari/maart 2009: de taak Maart/april/mei 2009: extra werk Mei/juni 2009: het rapport Onderwerpen die de komende schooljaren besproken dienen te worden: Uitdiepen keuzewerk schooljaar Management in de groep schooljaar Evalueren taak/extra werk schooljaar Vrijheid binnen de taak schooljaar Lokalen/inrichting/kasten schooljaar Handelingswijzers schooljaar Uitdiepen maatjes schooljaar Groepsdoorbrekende activiteiten schooljaar

niet apart, maar samen

niet apart, maar samen 4 Daltononderwijs op de Ieme. Het woord Ieme betekent werkbij. Werkbijen werken hard met elkaar om tot goede resultaten te komen. We willen dat onze leerlingen veel leren en met plezier naar school gaan.

Nadere informatie

Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs?

Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs? Waarom kiest t Kienholt voor Daltononderwijs? Lesgeven aan leerlingen wordt regelmatig aangepast aan de veranderende eisen en verwachtingen van onze samenleving. We vinden dit terug in drie principes:

Nadere informatie

Welkom 29 oktober 2015

Welkom 29 oktober 2015 Welkom 29 oktober 2015 Een dagje dalton op de Edelsteen Chantal Beeloo Doel van vanavond Wij willen inzichtelijk maken hoe een globale dag bij ons op school eruit ziet en hoe de daltonkernwaarden zichtbaar

Nadere informatie

WAT IS DALTONONDERWIJS?

WAT IS DALTONONDERWIJS? WESTERKIM EN DALTON DALTONONDERWIJS Westerkim vindt het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van het kind en de verschillen tussen kinderen. Aandacht voor ieder kind, zelfstandigheidsbevordering,

Nadere informatie

De dagelijkse praktijk op de Fredericus

De dagelijkse praktijk op de Fredericus DALTONBELEIDSPLAN De dagelijkse praktijk op de Fredericus Onze visie op ons Daltononderwijs, zoals u hebt gelezen in hoofdstuk drie, proberen we vorm te geven in de dagelijkse gang van zaken bij ons op

Nadere informatie

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN zelfstandig werken Pagina 1 Wat is zelfstandig werken: Het principe zelfstandig werken houdt in dat de kinderen enige tijd leerstof op hun eigen niveau

Nadere informatie

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran ZELFSTANDIG WERKEN OP DE TWEEMASTER /Catamaran maart 2015 ALGEMENE DOELEN: Kinderen kunnen zelfstandig werken: zelf keuzes maken op welk tijdstip ze bepaalde werkzaamheden uitvoeren (plannen) en dan aan

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst)

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) 6.1 Groep 1/2 In de kleutergroepen wordt gewerkt met een takenbord. Dit bord bestaat uit drie

Nadere informatie

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten.

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten. Dalton Wat is Dalton? Wat doen we? -------------------------------------------------------------- Nieuws 2010-2011/1 ------------------------------------------------------------ Hallo Allemaal, Dit Daltonkrantje

Nadere informatie

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN 1 2 3 4 5 A Samen werken (spelen) Hierbij is het samenwerken nog vooral doel en nog geen middel. Er is nog geen sprake van taakdifferentiatie. De taak ligt vooraf

Nadere informatie

Ons daltononderwijs. In dit nummer. Inrichting van de lokalen. Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton

Ons daltononderwijs. In dit nummer. Inrichting van de lokalen. Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton Maart 2018 Nieuwsbrief Dalton Ons daltononderwijs Een aantal jaar geleden hebben wij als school gekozen voor het daltononderwijs. Dit concept, dat inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat, sluit goed aan

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave - 2 -

1. Inhoudsopgave - 2 - Groep 1/2/3 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...- 2-2. Inleiding...- 3-3. Groep 1 en 2...- 4-3.1 Piramide...- 4-3.2 Dagprogramma...- 5-3.3 Gemengde groep...- 5-3.4 Werkwijze...- 5-3.4.1 Planbord/ werkjesbord...-

Nadere informatie

Daltonhandboek Het Kompas

Daltonhandboek Het Kompas Daltonhandboek Het Kompas Dalton ankerpunten: 1. In het Daltononderwijs zien we de leerling als de ondernemende zelfstandige die het schoolwerk als taak aanneemt en zich eigen maakt. 2. In het Daltononderwijs

Nadere informatie

Checklist groep 3 4 Doorgaande lijn Daltononderwijs

Checklist groep 3 4 Doorgaande lijn Daltononderwijs 1 Hulpvraag (blokjes) Eerst je maatje om hulp vragen, dan de leerkracht Eerst je maatje om hulp vragen, dan de leerkracht Symbolen *Stoplicht. Als het stoplicht op rood staat mag je geen vragen aan de

Nadere informatie

Beleidsdocument: Zelfstandig werken

Beleidsdocument: Zelfstandig werken Beleidsdocument: Zelfstandig werken Relatie met onze visie: O.ja..en morgen wordt ook weer een leuke dag, dan hebben we zelfstandig werken. Da s ook fijn, dan mag je zelf je werk plannen en veel dingen

Nadere informatie

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen.

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen. Instructie Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Op de maandag in Eerst klassikale Eerst klassikale De kinderen zien op De kinderen zien op

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Inleiding. Namens het team van daltonschool de Tjalk Aïscha Bulsing, daltoncoördinator

Inleiding. Namens het team van daltonschool de Tjalk Aïscha Bulsing, daltoncoördinator Daltonhandboek Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie is dit document geschreven 4 De uitgangspunten van het tjalkonderwijs 5 De leerkracht en het team 6 Dagkleuren 7 Dagritmepakket/ daltonbord 8 Symbolen

Nadere informatie

1 De Johannes de Doperschool, een bijzondere school

1 De Johannes de Doperschool, een bijzondere school Inhoud 1 Johannes de Doperschool, een bijzondere school 2 Ontstaan van het Daltononderwijs 3 De drie principes 4 Wat betekent het voor onze praktijk? 5 Is het voor ieder kind geschikt? 6 En op het voortgezet

Nadere informatie

Leerlijn zelfstandig werken. Schooljaar

Leerlijn zelfstandig werken. Schooljaar Leerlijn zelfstandig werken Schooljaar 2018-2019 Algemene afspraken Naast de doelen en afspraken binnen de leerlijn zelfstandig werken zijn er een aantal algemene regels en afspraken. 1. De regels en afspraken

Nadere informatie

Uitgangspunten: Daltononderwijs. Waar komen wij vandaan?

Uitgangspunten: Daltononderwijs. Waar komen wij vandaan? Uitgangspunten: Daltononderwijs Waar komen wij vandaan? De grondlegger van ons huidige Daltononderwijs is Helen Parkhurst (1887-1973). Zij gaf les vanaf 1905-1913 op verschillende lagere scholen. Op het

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Plannen Groep 1/ 2. Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers

Plannen Groep 1/ 2. Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers Plannen Groep 1/ 2 Taken plannen groep 1/2 Cds De Klister, Marieke Folkers Foto + de beschrijving van ons planbord. OBS De Driebond Groningen, Maaike Nieuwbeerta.. Doorgaande lijn groep 2 naar groep 3;

Nadere informatie

De Kiezel en de Kei weektaken januari 2014 2

De Kiezel en de Kei weektaken januari 2014 2 BAS project Ontwikkelingslijn: 1 Ontwikkelingsveld 1:structuur Datum: januari 2014 Doel: Aanleren van een zelfstandige leerhouding waarbij tijdsbewustzijn en taakplanning worden ontwikkeld. Vanuit verantwoordelijkheid,

Nadere informatie

leerlijn zelfstandig werken o.b.s. Theo Thijssen - Assen

leerlijn zelfstandig werken o.b.s. Theo Thijssen - Assen leerlijn zelfstandig werken o.b.s. Theo Thijssen - Assen Wat de leerling aan het EIND van een groep kan: (wanneer een leerling meer kan, kijkt de leerkracht naar de doelen voor het jaar daarop) groep zelfstandig

Nadere informatie

Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst.

Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst. Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst. Bij het zelfstandig werken op onze school zijn er 3 documenten die bij elkaar horen. Ze zijn in de bovenbouw alle 3 met elkaar verbonden om een goede doorgaande

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

DALTON-ONTWIKKELINGSPLAN

DALTON-ONTWIKKELINGSPLAN 2013 DALTON-ONTWIKKELINGSPLAN Cbs de Regenboog Not.A.H.Agessingel 10 9965 RD Leens Postbus 15 9965 ZG Leens 0595-572017 www.cbsderegenboogleens.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk pagina Inleiding Waarom dalton-onderwijs

Nadere informatie

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd.

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd. naar de basisschool Algemene informatie omtrent de kleutergroepen *Schooltijden 8.30u.-12.00u. (woensdag tot 12.30u.) 13.00u.-15.00u. Dagindeling en praktische zaken Hoe de dag is ingedeeld is te zien

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Zelfstandig werken op CBS Ichthus. Beleidsdocument over zelfstandig werken

Zelfstandig werken op CBS Ichthus. Beleidsdocument over zelfstandig werken Zelfstandig werken op CBS Ichthus Beleidsdocument over zelfstandig werken vastgesteld teamvergadering 12 feb 2013 Inleiding In de missie van CBS Ichthus is opgenomen dat we onze leerlingen willen laten

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan.

K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan. K.B.S. De Plataan voor katholiek basisonderwijs Vledderstraat 3E 7941 LC Meppel tel. 0522-251025 directie@kbsdeplataan.nl www.kbsdeplataan.nl Inhoudsopgave Daltonhandboek K.B.S. De Plataan blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Inleiding: Onze basisschool heeft drie groepen 1 en drie groepen 2-3. De leerkrachten van deze groepen werken nauw samen. Er is veel overleg

Nadere informatie

Daltonbeleidsplan. Christelijke Basisschool. Het Anker

Daltonbeleidsplan. Christelijke Basisschool. Het Anker Daltonbeleidsplan Christelijke Basisschool Het Anker INHOUD 1. Inleiding 2. Waarom dit beleidsplan? 3. Onze keuze voor dalton 4. Communicatie met ouders 5. De uitgangspunten van daltononderwijs 5.1 Vrijheid

Nadere informatie

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 Schoolbrochure GRO TE REIS Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 het onderwijsaanbod 8 typisch Daltonschool 14 WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT Onze kernwaarden 1 3 4 5 6 7 2 3 Leren leven, leren leren

Nadere informatie

BAS: Weektaken. Oktober 2016

BAS: Weektaken. Oktober 2016 BAS: Weektaken Oktober 2016 Weektaken 2016-2017 BAS project Ontwikkelingslijn: Zelfstandige leerhouding Ontwikkelingsveld 2: Tijdsbewustzijn en taakplanning Datum: oktober 2016 Doel: Aanleren van een zelfstandige

Nadere informatie

Werken met instructieblokken

Werken met instructieblokken Werken met instructieblokken Inleiding Op De Appelgaard is bewust gekozen voor het onderwijsmodel werken met instructieblokken. Dit model past bij onze onderwijsvisie, zoals beschreven in het schoolplan

Nadere informatie

Daltonwerk- en -ontwikkelingsplan 2007-2011

Daltonwerk- en -ontwikkelingsplan 2007-2011 Daltonwerk- en -ontwikkelingsplan 2007-2011 Openbare daltonbasisschool i.o. Jan Nieuwenhuyzen Maetsuykerstraat 1A - 3531 HR Utrecht Tel. : 030-2930274 E-mail : directie@jan-nieuwenhuyzenschool.nl Website

Nadere informatie

Informatie groep 5 (schooljaar 2011-2012)

Informatie groep 5 (schooljaar 2011-2012) Informatie groep 5 (schooljaar 2011-2012) Zelfstandig werken in groep 5: Op het bord worden de verschillende activiteiten in volgorde genoteerd. In wit zijn de instructiemomenten aangegeven. Met een rode

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 B Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Liza Vos en Mariëlle Gerritsen en samen werken we in groep 1/ 2 B. Liza werkt op de woensdag en Mariëlle op de maandag, dinsdag,

Nadere informatie

Beleidsstuk Zelfstandig Werken

Beleidsstuk Zelfstandig Werken School met de Bijbel Vaartweg 5 3754 Eemdijk 033-298 14 28 email: directie@smdb-eemdijk.nl website: www.smdb-eemdijk.nl Beleidsstuk Zelfstandig Werken IHOU 1. Inleiding 2. oelstellingen 3. Organisatie

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 A Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Erna Klein Obbink, Liza Vos (vervangster van Erna) en Uschi Braun. Liza is werkzaam op maandag en vrijdag. Uschi werkt op

Nadere informatie

Inhoud. Daltonschool De Vrijheid

Inhoud. Daltonschool De Vrijheid Daltononderwijs op Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 1. The Golden Circle... 3 2. Why... 4 De visie en missie van de school... 4 Daltononderwijs... 5 3. How... 6 Effectiviteit... 6 Vrijheid en verantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Groepsbrief Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 In deze groepsbrief brengen we enkele punten onder uw aandacht, die nodig zijn voor het goed functioneren van de groep. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Daltonhandboek. Tweede versie, dec 2013

Daltonhandboek. Tweede versie, dec 2013 Daltonhandboek Tweede versie, dec 2013 versie 2, februari 2015 Inhoudsopgave 1. Wat is daltononderwijs? Pag. 3 2. Hoe geeft De Uitkijck invulling aan het daltononderwijs? Pag. 4 3. Daltononderwijs in de

Nadere informatie

-DALTON HANDBOEK- 2015-2016

-DALTON HANDBOEK- 2015-2016 -DALTON HANDBOEK- 2015-2016 Inhoud Inleiding 3 Voor wie is dit document geschreven 3 Kenmerken van onze school in trefwoorden 4 De leerkracht 4 Dagkleuren 5 Kleutergroepen 6 Dagritmepakket/ daltonbord

Nadere informatie

DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016

DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016 DALTON IN DE PRAKTIJK 2015-2016 Laat kinderen doen, wat ze zelf kunnen! CB de Bron Ganzenroer 2 7833 GH Nieuw-Amsterdam Tel: 0591=551293 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1 Algemene afspraken dalton/doorgaande

Nadere informatie

Dalton op De Windwijzer

Dalton op De Windwijzer Een boekje open over Dalton op De Windwijzer Een manier van werken én omgaan met elkaar. Verantwoordelijkheid Samenwerken Zelfstandigheid Reflectie Colofon Een boekje open over is een uitgave van De Windwijzer,

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1. Taakaanpak

Nadere informatie

Daltonlijn. Verantwoordelijkheid

Daltonlijn. Verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid eind groep 2 De planning Ik kan op de takentoren zien welke taken er zijn Ik kan plannen welke taken ik wil maken Ik kan de geplande taak uitvoeren De materialen

Nadere informatie

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Kerndoel 4: De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

Daltonbeleidsplan 2012-2013

Daltonbeleidsplan 2012-2013 Daltonbeleidsplan 2012-2013 De Hobbit is een school waar de kinderen samen leren leren. 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Voor wie is dit document geschreven? 3. Relatie met andere beleidsstukken 4. Waarom

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

Daltonplan 2012-2014. 1. De aanloop naar daltononderwijs

Daltonplan 2012-2014. 1. De aanloop naar daltononderwijs RKBS De Zevensprong Versie: februari 2013 2 Inhoudsopgave: 1. DE AANLOOP NAAR DALTONONDERWIJS... 4 ORIËNTATIE... 4 EINDDOEL IN BEELD... 4 KENNISMAKEN MET ANDERE DALTONSCHOLEN... 4 OP WEG... 4 COLLEGIALE

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 3 en 4 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave - 2 -

1. Inhoudsopgave - 2 - Groep 7/8 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...- 2-2. Inleiding...- 3-3. Groep 7 en 8...- 4-3.1 Dagprogramma...- 4-3.2 Gemengde groep...- 4-3.3 Daltononderwijs...- 4-3.3.1 Planbord...- 4-3.3.2 De dagkleuren:...-

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Rondleiding door school met tekst en foto s

Rondleiding door school met tekst en foto s Welkom, je bent net de drempel overgestapt van basisschool de Uitkijck. Ik ben Maila, je gids, kom maar mee. Zojuist heeft Linda je bij de deur ontvangen. Linda is de directeur. Bijna iedere ochtend staat

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1.

Nadere informatie

DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS

DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS KDS De Zevensprong Versie: dec 2015 Inhoudsopgave: 1. DE GESCHIEDENIS NAAR ONS DALTONONDERWIJS... 3 ORIËNTATIE EINDDOEL IN BEELD KENNISMAKEN MET ANDERE DALTONSCHOLEN OP WEG COLLEGIALE CONSULTATIE ERKENNING

Nadere informatie

Fluitend naar school. obs de Zandheuvel

Fluitend naar school. obs de Zandheuvel Fluitend naar school obs de Zandheuvel is een openbare school voor basisonderwijs, heeft veel aandacht voor normen en waarden, streeft naar hoge resultaten, vindt de relatie met ouders belangrijk, leert

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren

Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren In dit schema is weergegeven in welke groep een bepaalde leerfunctie aan de orde komt. Er is een doorgaande lijn. 1 2 3 4 5 6 7 8 Kiezen x x x x x

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Vrijheid, vrijheid in gebondenheid of toch maar verantwoordelijkheid? Het begrip vrijheid in de praktijk van het Nederlandse daltononderwijs

Vrijheid, vrijheid in gebondenheid of toch maar verantwoordelijkheid? Het begrip vrijheid in de praktijk van het Nederlandse daltononderwijs Vrijheid, vrijheid in gebondenheid of toch maar verantwoordelijkheid? Het begrip vrijheid in de praktijk van het Nederlandse daltononderwijs Inleiding René Berends Versie 1, juli 2008 De Nederlandse Dalton

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING 18 juli 2014 Zo vlak voor de vakantie wordt de grote tegenstelling tussen leuke dingen en vreselijke dingen weer eens benadrukt. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun familie die nu een vreselijke

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist Huiswerkprotocol St. Jan Baptist Inhoud 1. Wat is huiswerk? blz.3 2. Huiswerk op de St. Jan Baptist blz. 3 3. Afspraken met betrekking tot het huiswerk blz. 4 4. Afspraken met betrekking tot het plannen

Nadere informatie

1.4 Visie Het Timpaan

1.4 Visie Het Timpaan 1.4 Visie Het Timpaan De visie op het onderwijs in de onderbouw is bij het Timpaan Basisontwikkeling. In de schoolgids wordt komen de volgende punten aanbod die uit Basisontwikkeling herkend worden. Heterogene

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud van de taak Hoeveelheid taaktijd Taakbord kleuters Van dagtaak naar weektaak Dagkleuren Pluswerk Keuzewerk Correctie

Inhoud. Inhoud van de taak Hoeveelheid taaktijd Taakbord kleuters Van dagtaak naar weektaak Dagkleuren Pluswerk Keuzewerk Correctie Dalton beleidsplan 2 Inhoud Inleiding 1. Visie, missie & slogan 2. Onze keuze voor dalton 3. Communicatie met ouders 4. De uitgangspunten van daltononderwijs 4.1 Verantwoordelijkheid 4.2 Zelfstandigheid

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak

Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak Afspraken zelfstandig werken / werken met de weektaak Doelstelling zelfstandig werken Zelfstandigheidsbevordering van kinderen en zelfsturing in hun leren. Daarbij zijn zelf leren plannen en bevorderen

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

Tijdens de vergadering van 6 januari 2015

Tijdens de vergadering van 6 januari 2015 BAS: Structuur Voorspelbaarheid Versie Versie 1. opgesteld door Erik Datum 12 oktober 2015 Documenteigenaars Borging vastgesteld in het team Teamleden Initiatief planning Rinske Tijdens de vergadering

Nadere informatie

BAS: Zelfstandige Leerhouding

BAS: Zelfstandige Leerhouding BAS: Zelfstandige Leerhouding Tijdsbewustzijn&Taakplanning Versie Versie 1. Datum mei 2012 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Initiatief planning Ineke Lavèn Tijdens de vergadering van 25

Nadere informatie

BAS. Samenwerkend Leren Vastgesteld mei 2009. De Overstap

BAS. Samenwerkend Leren Vastgesteld mei 2009. De Overstap BAS Samenwerkend Leren Vastgesteld mei 2009 De Overstap DE OVERSTAP BAS-project Ontwikkelingslijn: Samenwerken Ontwikkelingsveld: Coöperatief leren/tandemleren Vastgesteld: mei 2009 BAS Doel: Door middel

Nadere informatie

Rondleiding door school met tekst en foto s 2015-2016

Rondleiding door school met tekst en foto s 2015-2016 de Uitkijck Margrietstraat 2, 3742 RC Baarn Tel. 035 54 144 13 Welkom, je bent net de drempel overgestapt van basisschool de Uitkijck. Ik ben Maila, je gids, kom maar mee. Zojuist heeft Linda je bij de

Nadere informatie

DALTONBELEIDSPLAN OBS DE POOLSTER

DALTONBELEIDSPLAN OBS DE POOLSTER DALTONBELEIDSPLAN OBS DE POOLSTER KLAAR VOOR DE WERELD VAN STRAKS Inhoud Inleiding... 3 Wie zijn wij?... 4 Wat voor school zijn wij?... 4 Uitgangspunten van De Poolster... 4 Geschiedenis van de school...

Nadere informatie

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc.

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc. Informatie groep ½ Informatie Vooral voor ouders wiens kind voor het eerst naar school gaat is het fijn om te weten hoe alles reilt en zeilt. Vandaar dat we u graag wat praktische en inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Middelen om reflectie te oefenen

Middelen om reflectie te oefenen Middelen om reflectie te oefenen Bril Vooraf: Tijdens: Achteraf: - Wat kan ik al? - Wat is de bedoeling? - Waar ga ik tegenaan lopen? (zal ik het afkrijgen?) - Waar moet ik allemaal aan denken? - Herhaal

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made

Nadere informatie

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Keuchenius: School met Talent Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Groepssamenstelling Groep 4 17 leerlingen 7 meisjes 10 jongens Leerkrachten Juf Annelies Griepink-Roodenburg (maandag, dinsdag, en de woensdag

Nadere informatie

Of klik hier voor een filmpje over Slim

Of klik hier voor een filmpje over Slim Klik op het kind dat je wilt volgen door de Beemte School! Ik ben Jurre en ik zit in groep 1/2 Ik ben Laura en ik zit in groep 3 Ik ben Maaike en ik zit in groep 5 Ik ben Roald en ik zit in groep 8 Of

Nadere informatie

tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015

tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015 tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015 Uitslagen Vragenlijst Basisschool 't Stekske Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De vragenlijst... 3 Gegevens... 3 Schoolgegevens... 4 Periode van

Nadere informatie

Daltonboek Confetti 2017

Daltonboek Confetti 2017 Daltonboek Confetti 2017 INLEIDING 2 Daltonschool Confetti Daltonschool Confetti ligt in de wijk Schuytgraaf in Arnhem Zuid en is gehuisvest (sinds mei 2015) in het nieuwe MFC Omnibus. In het MCF werkt

Nadere informatie

Daltononderwijs in de praktijk.

Daltononderwijs in de praktijk. Daltonboekje Daltononderwijs in de praktijk. Ruim honderd jaar geleden bracht de grondlegster van het Daltononderwijs Helen Parkhurst haar onderwijsideeën voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES WAAROM DEZE BIJSCHOLING? DE LEERDRIEHOEK Luisteren 5 tot 8% Lezen 11% Zien / horen (avm) 22% Leerkracht: docent Leerkracht: mediator Zien / horen (demo) 32% Erover

Nadere informatie

Joannesschool: een TOM-school

Joannesschool: een TOM-school Joannesschool: een TOM-school Wat is een TOM-school? Een TOM-school is een school die haar onderwijs anders organiseert. Het is een integrale aanpak voor verandering en vernieuwing. Met andere woorden:

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie